Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 22.10.2011.

Pozdrav, hteo sam da pitam, koliko se lekovi zadrzavaju u organizmu, juce sam radio testiranje za posao, izmedju ostalog i test na drogu, a pre dve nedelje sam pio kafetin protiv bolova i antibiotik protiv upale desni, da li to moze da utice na test, ili se oni izbacuju posle 5-6 dana iz organizma. Hvala unapred.

Postovani, zadrzavanje lekova u organizmu je razlicito. Kafetin i antibiotik koje ste uzimali pre dve nedelje ne mogu da dovedu do lazno pozitivnog rezultata testa na drogu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani,duze vreme imam veci proble.Osecaj velike slabosti ,bar dva,tri puta nedeljno.Slabost u nogama i neki cudam osecaj u nogama i bude mi jako lose,neka mucnina ali ne obicna i bas mi bude gadno.Isla sam kod lekara i zasad mi je pronasao hipotireozu,pa se bojim da nije jos nesto autoimuno,mada nikud me vise nije poslao,ali jako mi je tesko ovako funkcionisati.Recite mi sta moze biti.Imam 30 god.

Postovana, ako je hipotireoza autoimune prirode ne traze se druge autoimune bolesti. Zato vas lekar nije slao na druge preglede. Stvar je u tome da ce kod eventualnih buducih bolesti i tegoba da se misli i na autoimune bolesti, koje su inace dosta redje od drugih. Tada ce da se traze specificna antitela u krvi. Umor, usporenost, slabost nisu neobicni za hipotireozu. Normalizacijom hormona tegobe ce biti manje. Slabost u nogama moze da se javi kod polimiozitisa koji ponekad moze da ide zajedno sa hasimoto tireoiditisom. Ako se slabost nastavi javite se neurologu. On ce da uradi EMG i samo ako postoji los nalaz da vas uputi na dalja istrazivanja. Ako bolest nije u akutnoj fazi ne treba da se rade nikakve analize, jer su rezultati uglavnom normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani, imam 31.god i vec duze vrijeme mi krckaju koljena i imam ponekad ostar bol pri savijanju koljena i hodanju niz stepenice. Ima li neki preparat koji bih mogla uzimati da ublazi bol i umanji krckanje da ne bi postalo gore? hvala

Postovana, vi najpre treba da se javite lekaru da bi se iskljucila povreda kolena. Ako tegobe nisu posledica povrede onda je najverovatije ostecenje hrskavice zgloba kolena (gonartroza). To je degenerativna bolest (nastaje sa godinama). Napreduje, ali sporo, sa periodima pogorsanja i poboljsanja i sto je najvaznije retko daje deformitet. Ne postoji lecenje koje moze da zaustavi degenerativni proces, ali je moguce smanjiti tegobe i popraviti funkciju zgloba. Ako ste gojazni treba da smrsate. Koristite setnju i umerene vezbe za jacanje misica nogu. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Plivanje je izuzetno korisno. Fizikalna terapija pomaze da se poveca pokretljivost i ojacaju misici, ali ne moze da ukloni pucketanje. Za teze komplikacije potrebna je nasledna predispozicija, velika gojaznost, opterecenje kolena dugotrajnim sedenjem, oslanjanjem na kolena (parketari).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

imam svrab koji se javlja svakih mesec dana ili 2, postane nesnosljiv, stavim polygynax vaginalete i pomogne ali se pojavi opet za mesec dana, bez pravila u kom delu meseca. traje vec godinu dana. vaginalni bris od pre 6 meseci i pre neki dan kad sam imala svrab pokazuje grupu IIIa, doktorka kaze da je to u redu, mesana bakterijska flora. da mi vaginalete i to je to. radila sam test na Chamidiju, Ureaplasmu i gljivice, sve je negativno. u poslednja 2 meseca me pece prilikom odnosa pa ponekad moram da prekinem odnos, a pece me prilikom mokrenja nakon odnosa. Jako vodim racuna o higijeni, za intimnu negu koristim Lactacid femina, koristim pamucni ves. Da li imate neki savet? Hvala unapred?

Postovana, u nekoliko ciklusa odmah nakon prestanka menstruacije stavljajte vaginalete koje vam je pre neki dan propisala doktorica ili jos bolje vaginalete od kantariona. Pregledajte mokracu, jer ponekad bakterije u mokraci mogu uticati na vaginalni sekret (i obrnuto). Nakon mokrenja isperite se mlakom vodom bez sapuna. Promenite sredstvo za intimnu negu (za svaki slucaj). Jednom dnevno koristite obican blazi sapun. Ne nosite tesnu odecu i trudite se da sto redje nosite unihop.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani, moje dijete od 6,5 godina cijelu proslu zimu i proljece imao je sekret u nosu u velikim kolicinama.Svakih pola sata ispuhnuo bi punu maramicu.Evo vec mjesec dana to se ponavlja.Sekret je uglavnom gust,nekad bijel,nekad zutozelen.Radili smo bris nosa,sve je u redu.Po preporuci ljekara koristili smo razne kapi i sprejeve za nos ali nista ne pomaze.Postoji li neko rjesenje ili mu je samo slab imunitet,mada smo ga ojacavali medom,propolisom,vitaminom c... Sta preporucujete? Hvala!

Postovana, dok se dete dobro oseca, nema nikakve tegobe, a u brisu se nalaze samo saprofitne bakterije nije potrebno lecenje. Kada oslabi imunitet dolazi do angine, zapaljenja uva ili sinusa i tek tada se koriste antibiotici. Koriscenje kapi za nos uglavnom nema efekta, a ako sadrze antibiotik mogu da dovedu do alergije. Jedino mogu da budu korisne kapi fizioloski rastvor (ili morska voda) koje samo ciste nos. Kod dece sa alergijskim rinitisom (dosta kijaju i curi im bistra voda na nos) koristi se sprej sa kortikosteroidom. Ako dete ima naviku da cacka nos pokusajte da nadjete i uklonite uzrok napetosti koja ga tera na to. Podsticite ga da cesce izduvava nos. To sto je dete cesto slinavo ne znaci da mu je imunitet slab. Med, propolis, sveze voce i povrce, beli luk i dalje koristite. Kad god vam dete deluje neobicno tj. bolesno vodite ga pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Veliki pozdrav!Ja imam 29 god.i veliki problem u vezi koljena!Vec godinu i pol mene je pocelo boljeti lijevo koljeno,nateceno-meniskus i potkoljenica!Uzrok ja ne znam,doduse davn o sam trenirala rekreativno atletiku i teretanu,pa sam prestala naglo i nisam trenirala oko 4 god.totalno sam se slabo kretala u tom periodu!Radila sam ultrazvuk i magnetnu rezonancu!Dr kaze da je nalaz dobar ali mu je cudno sto me boli na dodir ruke i nateceno je.Pa mi je dao langetu 2 sedmice,fastum gel i led!Moram koljeno previjati 2x dnevno,ali nakon treceg dana imala sam uzasne bolove zbog langete jer mi je pritskala bolno mijesto oko meniskusa!Ja sam to skinula sama i sada stavljam kantarionovo ulje,ali mene koljeno i dalje boli,pogotovo dok sjedim ili duze stojim i hodam!Ja ne znam kod kojeg dr da odem ponovo na pregled s svim ovim nalazima i ne znam uopste sta da radim!!!Pomozite mi,unaprijed zahvalna!

Postovana, javite se reumatologu zbog mogucnosti da je otok kolena zapaljenjske prirode. Potrebno je da uradit i pregled krvi (povisena sedimentacija, CRP i gamaglobulini, kao i anemija bi isli u prilog zapaljenju). Otok kolena moze da se javi u sklopu nekih bolesti, kao i kod tuberkuloze. Moze da bude posledica ranijih povreda. U odredjivanju uzrika moze da pomogne pregled tecnosti koja se nalazi u zglobu (to se radi nakon punkcije kolena). Javite se i ortopedu. Otok potkolenice moze da bude posledica prosirenh vena ili poremecaja cirkulacije limfe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2011.

Postovani ,posto sam u 5 mesecu trudnoce zelela bih da znam ozbiljnost zdravstvenog stanja i mogucih zivotnih opasnosti. Posto sam za tri protekle godine imala cetiri napada tahikardije 1. tri dana po prvom porodjau(carski rez) 200 otkucaja,2. iznenada pri saginjaju oko 160 otkucaja,3.posle 3 godine iznenada oko 160 otk. i 4 posle par dana od 3. iznenada pri saginjaju.Uradjeni su svi moguci pregledi i svi uredni: EHO- leva komora urednih dimen.,ocuvana bez segm. poremecaja kinetike,EH 65%,ESD/EDD 26 mm/48mm,IVS 7mm,ZZ 7mm,LP 30mm,AO u korenu 28mm,DK 21.Aortyna valvula trolisna uredna.Mitralna valvula dvolisna tokom sistole lako prolabira u KP urednih dimen.Doppleromse registruje MR u tragu -1+.Uredan profil transmitralno protoka. Holter:registrovano je ukupno 114037 srcanih ciklusa.Osnovni ritam sinusni.rosecna frek. 83/min,minimalna 56/min,max 159/min.Registrovano ukupno 35 pojedinacnih SVES. 92 epizode SVT. 2564 pojedinacnih ,monomorfnih VES.Nisu registrovane epizode bradikardije,pauze u srcanom radu kao ni promene ST-T segment.Hormoni stitne uredu,urin,kks i ostali rezultati u redu.Izvinite na opsirnosti pisma.Molim vas da mi pojasnite znacenje eha i holtera i mogucu opasnost od srcanih bolesti,infarkta ili neceg drugog.Porodicna anamneza negativna

Postovana, napade ubrzanog srcanog rada ste imali uglavnom pri saginjanju sto je verovatno posledica zeludacne kile. Kod njenog postojanja deo zeluca prelazi u grudnu duplju, podize srce i uraziva ubrzan rad. To se desava pri savijanju, nakon dosta obilnog jela ili zbog nosenja tesne odece. U kasnoj trudnoci to moze da se javi zbog podizanja zeluca uvecanom matericom. Da bi izbegli tu neprijatnost jedite cesce po malo, ne ididite na spavanje odmah posle jela, ne nosite tesnu odecu i izbegavajte saginjanje, posebno kada vam je zeludac pun. Ekstrasistole koje su uocene lece se ako izazivaju tegobe ili ako prate srcane bolesti (infarkt, insuficijencija, srcana mana). Po ovom nalazu ne moze da se predvidi da cete u buducnosti da budete srcani bolesnik. Medjutim, kao i svaki drugi zdrav covek treba da izbegavate faktore rizika, a to su slaba fizicka aktivnost, pusenje, masna hrana, nelecen povisen krvni pritisak, nelecene povisene masnoce u krvi i povisen secer, kao i stres. Kafa moze da utice na pojavu ekstrasistola tako da vam nije nuzno da pijete mnogo. Naravno ovaj nalaz treba da vidi vas kardiolog. Njemu se javite i ako osetite neke tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2011.

Postovani, moja kcerka, rodj.1982. radila je MR kicme. Zakljucak na nalazu je: inicijalne deg.promjene retorkorpolarno na C3-C6, korporalni hemangiomi TH4 i TH8, demijelinacione konfluentne lezije od C2-TH2, molim Vas da mi objasnite nalaz, Hvala

Postovana, pocetne degenerativne promene su znaci starenja kicmenog stuba. Uocene su u vratnom delu kicme. Zbog sedeceg nacina zivota sve cesce se javljaju kod mladih ljudi. Mogu ali i ne moraju da izazovu negobe. U telima prsljenova grudnog dela kicme vide se krvni podlivi (korporalni hemangiomi), koji uglavnom ne izazivaju tegobe. Zabrinjavajuc je samo nalaz ostecenja omotaca nerava na pojedinim mestima u vratnom i grudnom delu (demijelinizacione lezije). Demijelinizacija je gubitak mijelina iz omotaca nerava. Nezna se zasto do njega dolazi. Verovatno ima ulogu promena imuniteta (autoimuna bolest). Medjutim, za postavljanje dijagnoze nije dovoljan samo ovaj pregled. Bitno je kako se devojka oseca, kakve tegobe ima i da li se te tegobe ponavljaju. Znacaj ovog nalaza mora da proceni njen neurolog i da odredi dodatna istrazivanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2011.

Zdravo!pozdrav svima.Kao zadovoljni pasijent od vasih odgovora obrakam se opet sa sledecim.Sin mi je osetljiv na promenu vremena na vlazno.Ove jeseni je imao suvi kasljicu vise od mesec dana.Maticni je dao uobicajenu terapiju cetirezin, ventolin , a kako stanje se nije promenilo Fleksotide aero sprej.Isli smo na otorinolaringologa, mikrobiologa, rentgena, svi nalazi su OK, a on ipak svaki dan dok je u vertikali kaslje a kad legne kao da nije on.Na njegovog predloga napravili smo Biorezonantnu dijagnostiku i sta da vam pricam.Osetljiv ja na prasinu, pesticide, arome, tehnickog zracenja, mesa,teske metala izduvne gasove,itd, itd...Ta doktorka je predlozila 70 terapija (Biorezonantna) Moje je pitanje koje je Vase mislenje o ovoj vrsti terapije, koliko ona moze da nam pomogne sada kada se stanje podobrilo,dali je i to samo komercijala ili ipak je dobro da se i ta terapija ukljuci sada u ovom promenjlivom vremenu?(napominjem da je ona preporucila 70 seansa po 5 eura)Hvala.

Postovana, kod vaseg sina je najverovatnije u pitanju alergijska astma koja se ispoljava samo suvim kasljem. Takav oblik astme veoma dobro reaguje na uobicajenu terapiju. Sa druge strane alternativna lecenja, kao sto je biorezonantna terapija nije prihvaceno od strane klasicne medicine. To ne znaci da nije efikasno, vec da nije dovoljno prouceno i zvanicno prihvaceno. Kada to bude ucinjeno pacijentima ce biti mnogo lakse da se odluce koji ce vid lecenja da prmene. Znaci na vam je da se odlucite kako ce dete da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2011.

imam 24 godine i imam konstantne vrtoglavice i napade slabosti,takodje imam i napade panike,,,,wpw sindrom mi je dijagnoist.prije godinu dana od tad pijem sotalol i nemam napada tahikardije jedini problem je sto mi srce cesto preskace,uzv srca mi je uredan,,,,ja sam pod konstantnim stresm i strahom, ocekujem da ce mi se nesto desiti zbog wpw sindroma,,,,,zanima me dali vrtoglavice stalne,sum u glavi,tezina u nogama,mantanje,slabosti su zbog wpw sindroma ili je to nesto drugo,,hocu li umrijeti iznenada od wpw sindroma kad vec imam te simptome

Postovana, tegobe nisu posledica WPW sindroma, vec stresa i straha pod kojim se neprekidno nalazite. Javite se psihijatru. Panicni napadi nisu opasni po zivot i zdravlje, ali su jako neprijatni i kvare vam kvlitet zivota. Uz Sotalol vama je bolje, nemate napade tahikardije, ali se i dalje ne osecate dobro, jer ste u strahu. Vrtoglavice i napadi slabosti mogu da budu posledica anksioznosti. Potrebne su povremene kardioloske kontrole, ali strah od iznenadne smrti nije realan. Uklonite ga uz pomoc psihijatra. Tada ce vam nestati vrtoglavice, slabost, tezina u nogama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2011.

Postovani doktore, pitala sam Vas o dijagnozi Asimetrio processus articularis L5S1 da li se leci i odgovorili ste mi. Razumela sam i hvala Vam. Nejasno mi je sledece: da li je taj problem kod mene urodjeni pa se sad javile teskoce ili steceni? Da li je to uslovilo bol trticne kosti? Ako godinu dana ne mogu da sedim ili stojim duze od dve minute znaci li da ce zauvek ostati tako ili postoji nada da ce popustiti? Da li moze da se stanje poboljsa hirurskim putem? Da napomenem imam 49 godina. Hvala Vam na odgovoru.

Postovana, deformitet nije urodjen vec nastaje tokom zivota, uglavnom kao posledica smanjene fizcke aktivnosti tj. sedeceg nacina zivota koji vodimo jos od detinjstva, manjka vezbi, sporta... Bol trticne kosti se najvise povezuje sa povredom tokom porodjaja, padom na trticnu kost ili ponavljanim sitnim povredama zbog sedenja na neudobnim stolicama, nepravilnog sedenja, voznje bicikla i sl. Prvo pokusajte sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, fizikalnom terapijom. Operacija ostaje kao resenje ako nista pre toga ne pomogne. Ipak pre operacije mogu da se rade blokade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2011.

Postovani,mama sam bebe koja sada ima 8 i po meseci,Dojim je. Inace,pre trudnoce mi je konstatovana hipertireoza.Tokom trudnoce sam bila na terapiji PTU ali nakon porodjaja sam samoinicijativno prekinula sa terapijom da bih dojila bebu. Sada se osecam jako,jako lose.Nekad se zabrinem da uskoro ,zbog loseg zdravstvenog stanja necu moci da se brinem o detetu.Osecam jako lupanje srca prilikom malog napora,znojenje koje je nepodnosljivo,cini mi se da uopste ne osecam hladnocu,uvek mi je vrucina!Puls mi je ubrzan konstantno!!! Sada sam odlucila da prekinem sa dojenjem ali ne znam koji je najbezbolniji nacin!Beba sisa i nocu vise puta! Kako da to uradim,kako nju da zavaam i odvucem paznju od sisanja,pogotovo nocu? Kako ja da zaustavim laktaciju a da ne dodje do mastitisa?Koliko puta dnevno i kad treba da se izmuzavam?Ocajna sam,tesko mi sve to pada,pogotovo kad pomislim da ce mi beba plakati a ja necu moci da joj priustim ono sto ona najvise voli,da "siki". Pomozite :( Hvala !

Postovana, odmah se javite endokrinologu, jer imate siptome hipertireoze. Odbijanje od dojke ne morate odjednom da sprovedete. Dete je veliko tako da mu nisu potrebni nocni podoji. Kada ih ukinete ne treba da dajete bebi umesto dojke mleko, sok ili vodu. Ukidajte po jedan podoj na dva do cetiri dana. Tokom dana mozete vise puta da izmlazate mleko. Cinite to kad god osetite da su vam dojke mnogo nabrekle, tvrde. Cinite to dok ne osetite olaksanje tj. da su dojke omekle. Ne izmlazate dok god ima mleka vec samo dok vam ne lakne. To nece ometati odbijanje od dojke, a sprecice nastanak mastitisa. Tokom odbijanja bebe neka vam pomogne suprug. Ako vas beba ne vidi nocu kada se probudi nece ni traziti da doji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2011.

Postovani, moj problem je slijedeci: U nazad dva mjeseca osjecam bolove u kaziprstu i srednjem prstu desne ruke. Istovremeno ujutro kod ustajanja osjetim trnjene domalog prsta lijeve noge. Ne znam dali jedno sa drugim ima veze. Bolovi u prstima ruke su najjaci kada se odmaram. Dovoljno je samo pola sata i ne mogu da savijem prste kao kada oteknu prsti. Prije godinu dana imala sam napuknuce misica lijeve noge. Saniranje je bilo sa natkoljenicnom langetom, pa potkoljenicnom langetom i na kraju zavrsilo se sa fizikalnom terapijom. Cesto kod istezanja noge osjetim grc u misicu lijeve noge. Dali povreda ima veze sa ovim mojim problemom i kome bi se trebala obratiti za pomoc. Unaprijed zahvalna!Nermina

Postovana Nermina, obratite se neurologu. Zivac koji inervise te prste na svom putu, verovatno u karpalnom tunelu, trpi pritisak. EMG pomaze u postavljanju dijagnoze. Ne treba da trpite, vec se javite lekaru. Pritisak na nerv moze biti izazvan zapaljenjem tetiva, degenerativnim promenama, zatim se javlja kod reumatoidnog artritisa, miksedema koji prati bolest stitne zlezde, razlicitih povreda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2011.

Postovani,imam 40 godina,slomila sam nogu i u gipsu je!!!4 nedelje!! Ortoped mi j eprepisao PLAVIX !!!Prosli put kad sam nosila gips (pre 6 godina) nisam ga pila!! Dali je to potrebno i da li postoji zamena za plavix,neki jeftiniji mozda drugi proizvodjac???Odgovor mi treba sto pre...Hvala

Postovana, ortoped je propisao Plavix preventivno da ne bi doslo do tromboze zbog povrede krvnih sudova. Pre 6 godina je rizik bio manji jer ste bili mladji i povreda nije bila potpuno ista. Isti saastav ima Zyllt, a i cena mu je ista. Iz te gupe lekova je Ticlodix, hemofarmov lek, tri puta jeftiniji. On nema potpuno isti sastav, ali slicno deluje. Mi nemamo obicaj da propisujemo lekove tako da morate da konsultujete vaseg lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2011.

postovani doktore vec dve nedelje imam neki osecaj kao da mi je zastala dlaka u grlo i nemogu je izbaciti nikako imam i neke bele naslage na jeziku na dnu jezika kada taj osecaj nije stalno prisutan ponekad se gubi u toku dana pa opet i sve tako neznam sta to moze da bude bila sam kod mog doktora prepisao mi je sirup i imam pomalo slajma kada pijem vodu cini mi se da nemogu da progutam lepo a kada jedem nesmeta mi molim vas za pomoc sta bi ovo moglo biti hvala unapred

Postovana, nelagodnost i osecaj golicanja ili prisustva necega u grlu moze da bude posledica slivanja sekreta iz nosa. Izbacivanje tog sekreta mozete da olaksate unosom vece kolicine tecnosti, kao i sirupom sekretolitikom. Dobro deluje i Fluimucil. Tegobe mogu da budu posledica gljivicne infekcije usne duplje i grla. To moze da se dokaze brisom zdrela na gljivice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2011.

Postovani, srednjih sam godina i vec vise od godinu dana osjecam povremeno pritsak i nelagodnost u donjem stomaku i u predjelu rektusa. Menstruacije i stlica su jos redovne. S tim sto u zadnje vrijeme su cesto menstruacije bolne. Osjecam veliku nadutost u stomaku uz mnogo gasova cije izbacivanje smanjuje osjecaj pritiska i nelagodnosti (pomalo i bola).Prije godinu dana sam radila pregled izlaza debelog creva i vidni su samo ostatci hemeroida koje sam davno imala ( u trudnoci). Zadnji PAP test radjen u januaru i nema alarmantnih vijesti. Nakon poslednje menstruacije koja je bila jako bolna, osjecaj bola i pritiska je i dalje prisutan jos uvjek i nakon nekoliko dana pritisak iz lijeve strane stomaka dolje se prosirio u obliku dosadnog bola u predjelu krstiju, kuka i citave lijeve strane. Inace imam i krivljenje kicme jos od trudnoce...Nadam se da vas ne zbunjuju "nepovezani" simptomi, jer mi se cini da mog porodicnom doktora, pomalo zbunjuju...Hvala unaprijed...

Postovana, potrebno je da uradite vise pregleda. Ginekoloski pregled treba da utvrdi da li je bolna menstruacija posledica neke upale. Normalan papa test je dobar nalaz i ukazuje da nemate rizik za nastanak raka grlica materice, ali ne iskljucuje postojanje drugih ginekoloskih bolesti. Ako je ostalo u redu bolna menstruacija je posledica ciklusa sa ovulacijom. Ako vam to dosta smeta moze da se ukloni hormonskom kontracepcijom. U koliko ne zelite da koristite hormone tokom menstruacije popijte neki antireumatik protiv bolova i utoplite se. Fizicka aktivnost ublazava menstrualne tegobe, mada neke zene primcuju da im vise godi da malo odleze tokom tih dana. Javite se gastroenterologu zbog gasova i bolova u stomaku. Bilo bi dobro da pre toga pregledate stolicu na bakterije, gljivice i parazite, kao i na okultno krvarenje tako da on moze da pogleda te rezultate. Zatim se javite fizijatru. Fizikalna terapija vam moze pomoci zbog krive kicme. Vezbama se ojacaju misici tako da rasterecuju kicmeni stub i ublazavaju tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2011.

Postovani doktore, imam iritabilni kolon. Molim Vas recite mi da li je to nesto sto ce zauvek da traje ili trenutni problem koji, terapijom i ishranom, mogu da resim? Hvala Vam

Postovana, nekada iritabilni kolon ima psihicki urok. Tada ne more da se ocekuje da ce brzo da prodje. Mogu da pomognu sedativi ili anksiolitici. Moze da se javi nakon neke crevne infekcije, koja je dovela do promene crevne flore. Tu moze da pomogne probiotik i ishrana bogata jogurtom. Ako u stolici ima dosta kandide izbegava se slatka hrana, pecurke, sirce, a koristi se jogurt, zelje, spanac. Iritabilni kolon moze da bude posledica stecenog nepodnosenja pojedine hrane. To mora da se dokaze izbacivanjem pojedinih namirnica na tri nedelje. Ako dodje do poboljsanja, a nakon vracanja na staru ishranu pogorsanja stanja nepodnosenje je dokazano. Najcesce se ne podnosi mleko, psenica, raz, kukuruz, jecam, kafa, cokolada, krompir, vestacki zasladjivaci, posebno sorbitol, crni luk i agrumi. Mnogima pomaze hrana bogata dijetnim vlaknima npr. psenicne ili pirincana mekinje. One se u ishranu uvode postepeno pocev od jedne kasicice dnevno pa do nekoliko kasika. Mogu da se umesaju u jogurt ili drugu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2011.

Postovani dr nakon prvog porodjaja koji je zavrsen carskim rezom i uzimanjem anestezije u kicmu imam jake bole u kicmi posebno na dnu ledja zatim bol prelazi u desnoj nozi ispog guze u koleno i zglob i veoma je jak tako da nemogu ni da sedim ni da lezim koliko su jaki bolovi,,takodje i u drugoj trudnoci mi je to stvaralo jake bolove ali ovog puta zahtevala sam opstu anesteziju iz tog razloga...imam vene i 88kg ugoila sam se u trudnoci 31kg i sada sam na tako reci strogoj dijeti ne koristim apsolutno nista sto goji,,i kada smem poceti za vozenjem kucnog bicikla i dali smem koristiti masazer za stomak i ostale djelove koji je jako dobar za zatezanje koze porodila sam se 2avgusta ove god.. imam 22 god!!!pozz i unapred hvala na savetima i vasem cenjenom odgovoru!!!

Postovana, mozete da koristite masazer za stomak i druge delove tela. Ako sada imate jak bol u kicmi koji se spusta duz noge javite se fizijatru da bi dobili adekvatnu fizikalnu terapiju. U tom slucaju ne vozite sobni bicikl. U koliko je to bilo samo posle prvog porodjaja, a sada ne osecate jake tegobe mozete da se bavite kojom god hocete fizikom aktivnoscu. Izaberite onu koja vam je najinteresantnija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2011.

Postovana, imam krace pitanje. Naime, majka je jednom prilikom imala secer 6.4 (a koliko mi je poznata gornja granica je 6.6 ?) a doktorka je rekla da je to kao povisen nivo, i da ona ima "sklonost" za povisen secer, ali nema dijabetes, niti je bilo ko u porodici bio seceras. I baka mi je takodje imala nesto povisen nivo secera, mozda isto 6.4 pred smrt, ali isto nije imala dijabetes. E sad me intresuje, iako oni imaju "sklonost ka povisenom seceru" a nemaju, tacnije nisu imali dijabetes, da li sam i ja onda pod rizikom za dobijanje dijabetesa? Svakako planiram da skinem koju kilu (inace, visok sam 189 cm a tezak 96 kg), ali me zanima. I takodje me intresuje, da li secerasi mogu da zive dugo i kvalitetno kao i normalne osobe ako se pridrzavaju instrukcija lekara, ili umiru ranije, od komplikacija bolesti? To me malo plasi.... Zahvaljujem na odgovoru. Inace, imam 21 godinu.

Postovani, vi nemate razloga da mislite da cete da nasledite secernu bolest. Medjutim, ne moze da se garantuje da neko sigurno nece da dobije secernu bolest, kao posledicu virusnog ostecenja pankreasa ili kao komplikaciju kamena u zuci. Ako na vreme mislite na prevenciju dijabetesa mozete mnogo da ucinite. Normalizujte telesnu tezinu i budite fizicki aktivni. Jedite raznovrsnu hranu, a izbegavajte isuvise masnu i slatku hranu. Slatka i masna hrana direkno ne uticu na pojavu secerne bolesti, ali slabe imunitet tako da moze doci do bolesti koje mogu da budu povezane sa dijabetesom. Povremeno kontrolisite secer i masnoce u krvi. Ako secerasi dijetom i lekovima odrzavaju nivo secera u krvi na normali ne dobijaju komplikacije secerne bolesti i zivotni vek im nije skracen. Pitanje vam je odlicno. Zdravlje se cuva dok ga imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2011.

Postovani, imam 36 godina, zadnjih 7 meseci osecam odbojnost prema mesu (tako da ga jedem veoma retko- samo kao rostilj, ili kao hladni narezak), ali veoma rado konzumiram sve suhomesnate preradjevine. Apetit mi je odlican, i ne primecujem neke bitne promene na sebi, osim mozda 3-4kg manje, ali sa obzirom da sam pocela da pazim na ishranu, nista cudno. Zelim da napomenem, da sam od pocetka godine, igrom slucaja,u svoj jelovnik ubacila i svinjetinu, koju nisam volela, niti jela, od svoje rane mladosti. Tad je pocela da me muci pojacana kiselina i nadimanje zeluca, ali cim sam prestala da je uzimam, tegobe su se smanjile, no medjutim, ono sto me najvise brine, je to,da sam pocela osecati averziju i prema ostalom mesu (piletini, junetini), koje sam celi zivot jela. Imam osecaj, kao da mi je od tad i miris znoja pojacan. Ne znam, mogu li se ta tri slucaja povezati, te Vas zato molim, da me posavetujete, pre nego sto posetim lekara. Unapred hvala

Postovana, te stvari imaju vezu. Promene u ishrani mogu da izazovu pojacanu kiselinu ili druge smatnje u varenju. Miris znoja i daha postaje intenzivniji pri unosenju hrane sa vise mesa. Odvratnost prema mesu moze da ukaze na postojanje ozbiljne bolesti organa z varenje tako da je potrebno da se javite gastroenterologu. Suhomesnati proizvodi nisu zdravi. Povezuju se sa povecanim rizikom za nastanak tumora, tako da ih smanjite u ishrani.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: