Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 11.1.2010.

Imam nesto u desnom testisu,kao kuglica neka,testisi mi mnogo vise vise nego bre,desni testis mi je uvek veci i nestoji isto kao levi. Ne boli me . Mozete te mi dati neku dijagnozu? ako mozete sto pre. Hvala

Postovani, trebate da se javite urologu zbog te kuglice koju pipate. Ostalo sto ste primetili nie bitno (razlika u velicini testisa i to sto sada vise vise nego ranije). Nijedna dijagnoza ne moze da se postavi bez pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2010.

dali se moze kupiti naturoplex u bosni i hercegovini. ako ne kako se moze naruciti?

Postovani, Naturoplexa ima u Srbiji u svim apotekama. U vase ime smo Naturopxeovom sajtu postavili pitanje gde mozete kupiti Naturoplex u Bosni i Hercegovinii. Oni bi trebali da vam odgovore na vas mail.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2010.

Sta moze da bude uzrok pojavi cireva? U poslednjih godinu dana imala sam jedan na ruci, tri na stomaku, tri u nosu, po jedan na grudima i ramenu, sad opet u nozdrvi... Ovaj je izuzetno bolan, deformisao mi je celo lice, jer kao nuz-pojave imam oteklinu ispod oka, i otecenu zlezdu na vratu. Secer mi je u redu. Kako leciti vec nastale muke? Kako spreciti pojavu novih cireva?

Postovana, cirevi su ifekcije koze izazvane najcesce Stafilokokama i to uglavnom zlatnim stafiokokom (s.aureus). Organizam se brani od infekcije leukocitima, sto dovodi do stvaranj gnoja. Cir ne sme da se cedi. To se posebo odnosi na cireve u i oko nosa, jer se infekcija moze prosirit na mozak sto je posebno opasno. Javite se lekaru, koji ce vas verovatno uputiti hirurgu. Neophodni su antibiotici, pa i kortikosteroidi. Stafilokok se tesko leci, jer je otporan na mnoge antibiotike. Da bi se sprecila ponovna pojava cireva treba da se uradi bris cira i antibiogram. On ce pokazati na koji antibiotik je bakterija najosetljivija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani, da li mi mozete preporuciti neke tablete za gojenje ? Zanima me da li takva vrasta tableta moze uticati na smanjenje dejstva Logesta koji redovno pijem vec mesecima ? Smatram da sam jako mrsava,u poslednje vreme sam jako pocela gubiti na tezini i apetit se znatno smanjio u odnosu na pre....Hvala unapred.

Postovana, ako ste dosta izgubili na tezini za kratko vreme i nemate apetit to je ozbiljan zdravstveni, a ne estetski problem. U tom slucaju je neophodno da se nadje uzrok gubitka tezine. Moze da se sumnja na neku hronicnu infekciju, tumor, metabolicki poremecaj i psihicke probleme. Pregledajte krv i mokracu, a ostali prgledi zavise od toga da li imate neke tegobe. Ako kasljete idite pulmologu... Obavezno uradite ginekoloski pregled. Ako je u zdravstvenom pogledu sve u redu nemate razloga da se silom gojite. Lepota je u ocima onoga ko gleda. Vi ste mnogima lepi bas takvi kakvi ste, sa svojom mrsavoscu, svojim osobinama, pa i manama. Svako je lep na svoj nacin. Nije potrebno da se dopadate svakome. Onima koji su vam bliski i vole vas, dopadate se bas takvi kakvi ste. Vazno je da se kvalitetno hranite, da jedete raznovrsno, sa dosta voca, povrca, ribe, mlecnih proizvoda. Hrana koja goji, je pre svega masna, slatka tj. nezdrava. Mada i zdrava hrana uneta u ogromnoj kolicini goji. Sama gojaznost je bolest i ne treba joj teziti. Ako znatno povecate apetit pitanje je da li biste se zaustavili na normalnoj tezini. Druga stvar, ako ste sada nezadovoljni svojim izgledom mozda cete biti nezadovoljni i sa nekoliko kilograma vise. Budite fizicki aktivni da bi bili zdraviji i u boljoj psihickoj i fizickoj kondiciji, boljem raspolozenju, a samim tim i lepsi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Molim Vas da im odgovorite da li treba da popijem tabletu monopril 10 koje mi je prepisao leker za povisen pritisak i kada mi je pritisak veoma nizak trenutno 90/65 a vreme mi je da pijem taj lek. S postovanjem

Postovana, kada vam je tako nizak pritisak popijte pola tablete, ali ne prekidajte terapiju. Ako je cesto nizak javite se lekaru. U principu je za organizam bolje da je pritisak malo ispod normale nego malo iznad. Zato ako vam nizi pritisak od normale ne remeti kvalitet zivota ne podizite ga silom. Naravno to se odnosi na malo snizen (115 do 110), a 90/65 vam verovatno jako smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Moja majka ime ceste nagle promene pritiska. Od 90/65 za 10 minuta poraste do 150/90 iako redovno pije lekove i nije pod psihickim pritiskom.

Postovana, to nije zabrinjavajuci skok krvnog pritiska i svakako je izazvan psihickim faktorom. Da je znatno veci sumnjalo bi se na feohromocitom, tumor nadbubrezne zlezde i tada bi bila potrebna dodatna istrazivanja. Tokom dana krvni pritisak raste i opada. Treba ga meriti pola sata nakon fizicke aktivnosti ili konzumiranja kafe, jer ga oni povecavaju, a bitno je znati kolika je najcesca vrednost pritiska. Sto se tice psihickog pritiska nekada ga covek nije svestan. Ako majci to kolebanje pritiska smeta treba da se obrati internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani, Interesuje me da li smem da uzimam Postinor2 ako imam kamen u zuci. Zakazana mi je operacija vadjenja zucne kese za 2 nedelje. Posto bi Postinor2 trebala da popijem u narednih nekoliko sati, molim Vas za hitan odgovor. Hvala! p.s. Da li ce uzimanje Postinora2 uticati na rezultate krvne slike? (analize krvi koje su potrebne pre operacije zucne kese)

Postovana, kamen u zuci i zakazana operacija nisu smetnja da popijete Postinor2. On nece uticati na rezultate pregleda koje cete vrsiti zbog operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani. U poslednje vreme cesto mi se javlja bol u donjem stomaku i preponama, Posebno 5-6 dana predmenstruaciju (tad pocinje), traje sve vreme a tokom menstruacije se jako pojacava i traje oko nedelju dana. lecila sam vise puta upalu jajnika, Zanima me sta da uradim povodom toga jer mi je tesko da me toliko boli i onda mi je naporno da ta stojim na poslu. Neki put uzmem lekove protiv bolova ali plasim se da bi postala imuna na njih i da nisu bas zdravi.

Postovana, morate se javiti ginekologu da bi se pronasao uzrok bola. To moze biti neko zapaljenje polnih organa. Neophodan je ginekoloski pregled, pregled krvi i mokrace i ultrazvuk. To je stanje koje moze da se izleci. Stetno je da odugovlacite sa lecenjem. Lekovi protiv bolova ne lece uzrok bola i zato nisu trajno resenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

postovani doktore,imam migrenske napade 3do 4 puta godisnje.doktor mi je prepisao imigran ali mi kardiolog ukinuo taj lek pa me interesuje sta da pijem umesto tog leka.hvala

Postovana, kardiolog je u pravu. Taj lek je opasan po vas. Trazite od neurologa da vam propise obican analgetik koji ne deluje na krvne sudove. Ako vam pomazu nesteroidni antireumatici, koristite ih. Na srecu migrena vam se ne javlja cesto.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani,nadovezujem se na pitanje od 9.01 a u vezi krvarenja i mogucnosti trudnoce?Naime,nisam gurala prste u vaginu,tek posto sam oprala jesam...ali me zanima da li poastoji sansa jer sam onako nehotico se pipnula dole,ali nisam gurnula u vaginu..mozda kod usmine ali nisam sigurno unutra...molim vas odgovorite mi i necu Vas vise "daviti"? U panici sam i ne znam da li da pijem pilulu za "dan posle"?Jer je jaka i da mi ne napravi poremecaj,a i proslo je 50 sati od toga?HVALA UNAPRED

Postovana, zaista je sansa minimalna. Ako je momak siguran da nije poceo da ejakulira u vagini zaista nemate razloga za paniku. Sto se tice Postinora nije on stetniji od stresa koji sada dozivljavate zbog straha. Na kraju cete morati sami da odlucite da li da pijete tablete ili ne, jer se to tice vaseg tela i samo vi znate kako ste se pipnuli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani, mozda ce Vam moje pitanje zvucati smesno ali zelim da saznam odgovor na njega. Ja sam na Dianama 35 mesec dana sada sam u pauzi do pocetka koriscenja drugog pakovanja. Recite mi dali postoji sansa da ikako u nekom kontaktu s`mojim deckom, njemu Diane 35 izazovu smanjenje sexualne zelje a kasnije i probleme sa erekcijom. Naime, ja ne primecujem neke probleme s`libidom kod sebe. S`toga vas pitam dali ikako postoji sansa da preko mene od Diana 35 strada njegova sexualnost? Ako nije to onda sta sve moze biti uzrok njegovoj sexualnoj disfunkciji?Unapred hvala.

Postovana, vama se moze pojacati libido, jer ne strepite od trudnoce i mozete da se lepo opustite. Na taj nacin moze pozitivno da utice i na vaseg decka. Sam lek nikako ne moze preko vas lose da utice na seksualnost vaseg decka. On ima neki psihicki ili fizicki problem, a to nije izazvao lek Diane 35. Kod mladih je seksualna disfunkcija uglavnom izazvana psihickim faktorom. Moze iz bilo kog razloga jednom da ima problem sa erekcijom, sto se svakom zdravom muskarcu nekada desi u zivotu. Ako se plasi da ce se taj problem ponoviti to se obicno i desi. Ako ima jutarnju erekciju problem je sigurno psihicke prirode. Moguci uzroci poremecaja erekciju su koriscenje nekih lekova (antihipertenzivi, posebno beta blokatori, neki antidepresivi, sedativi, lekovi za smanjenje apetita i cimetidin), dijabetes, arteroskleroza, povisen krvni pritisak, povisen holesterol, multipla skleroza, alkohol, bubrezne bolesti i pusenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani nadovezujem se na predhodno vezano za zaboravljene 2 Jeanine pilile. Popila sam u subotu ujutru tabletu. Iskreno meni je bitno da ne dovedem do nekog dibalansa hormona u ovih mesec dana a zastita od trudnoce mi je potrebna tek od druge nedelje februara. Da li ona napomena da ako nastavim da pijem tablete smanjujem efekat u buducnosti vazi za narednih nedelju dana ili i duze?

Postovana, smanjena zastita od trudnoce postoji do pocetka koriscenja naredne kutije tableta Jeanine. Posto vam zastita treba tek za februar nastavite da pijete tablete kao da niste ni pravili greske i nakon pauze 7 dana nastavite drugu kutiju (kao da je bilo sve u redu). Hormonski poremecaj se odnosi samo za ovaj mesec u smislu nesigurne zastite, sto vama u stvari nije bitno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Zadnjih mesec dana mi se ispod jezika pojavljuje nesto u obliku tresnjine kostice(dostigne 5 dana) koje na svakih 6 dana pukne i tako u krug raste malo po malo svaki dan.o cemu se radi sta to moze da bude tecnost odatle je slaneog ukusa. Hvala

Postovani, to je najverovatnije pluvacna zlezda koja povremeno otice. Javi se stomatologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani,desava mi se da 13-og dana od prvog dana poslednje menstruacije javi nezna krv-blede boje...i tako traje 4-5 dana...u tom periodu i za vreme odnosa mi se javi ista takva krv...zanima me da li je to strasno?i sta je u pitanju? zasto do toga dolazi? Jos me zanima koliko sperma na vazduhu moze da traje? Tj. imala sam odnos sa deckom i on je zavrsio ublizini klitorisa...plasim se da nisam ja to slucajno rukom unela u sebi ili da je iscurelo i uslou meni?molim vas odgovorite mi...ne znam sta da radim,u panici sam da nisam trudna...a tableta mi se ne pije jer ne znam da li ima posledice?unapred hvala

Postovana, to slabo krvarenje vremenski odgovara ovulacijskom. Ako u to vreme imate seksualni odnos povecan je rizik da ostanete u drugom stanju. Seksualni odnos u to vreme ne izazva to oskudno krvarenje. Ono se javlja zbog naglog pada hormona progesterona nakon ovulacije. Ovulacijsko krvarenje nema potrebe da se leci, jedino ako vam psihicki smeta. U tom slucaju se koristi neki progesteronski preparat. Moze da se koristi i oralno kontracepcijsko sredstvo koje vas ujedno stiti i od trudnoce. Spermatozodi nisu sposobni za oplodnju kada se sperma osusi. Ako ste prste gurali u vaginu nakon njegove ejakulacije, a pre no sto ste se oprali rizik za trudnocu postoji. Minimalna je verovatnoca da je sperma od klitorisa sama otisla u vaginu u dovoljnoj kolicini za oplodnju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Mozete li mi reci u vezi cega je ova analiza antigliadinska antitela?

Postovana, antigliadinska antitela reaguju protiv belancevine glijadin koja se nalazi u psenici. U njoj ima i glutena, koja je takodje belancevina na koju su alergicni neki bolesnici. Odredjivanje ovih antitela se koristi u dijagnozi bolesti celijakija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

31 nedelja sam trudnoce,doktor je na ultrazvuku kod bebe video prosirenje pielona desnog bubrega sa znacima pocetne hidronefroze desnog bubrega,a ima se utisak da se evidentira prosiren pocetni deo desnog uretera ciji se tok neprati do mokracne besike.Molila bih vas ako mozete to da mi objasnite sta znaci i uprostite jer se radi o bebi a ne o meni,jer doktor koji mi vodi trudnocu kaze da u vecini slucajeva moze biti bezazleno.Unapred zahvalna!

Postovana, to moze da znaci da postoji prepreka u oticanju mokrace, ali moze i da znaci da je u trenutku posmatranja bilo tako. Za sada nista ne treba da radite. Kada se dete rodi uradicete ultrazvuk bubrega i ako je potrebno sprovesce se lecenje koje se sastoji u otklanjanju prepreke (ako uopste postoji). Inace kod dece sa hidronefrozom se tokom ranog detinjstva javljaju ceste infekcije mokracnih puteva. Tako se ona i otkriva. Lecenje hidronefroze zavisi od stepena izrazenosti. Najvaznije je suzbijanje infekcije. Znaci povremeno pregledati mokracu. To sto je doktor primetio nije razlog da brinete, vec jedno upozorenje da detetu kontrolisete mokracu i da se uradi UZ. Najverovatnije da je to bezazleno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2010.

Postovani imam 31 godinu pre tri godine javila mi se aritmija ekstrasistule, odmah sam otisao kod kardiologa uradio je sve analiye od ekg, holtrea gde je ustanovljeno da mi srce zaista preskace .Njegova dijagnoya je bila da je to zbog 'nacina zivota' ( radim stresan posao , kao prof.zatim tu je bilo puno kafe,alkohola, nikotina), prepisao mi je Propanolol pio sam taj lek 15tak dana,nakon toga sam otisao na kontrolu prepisao mi je samo bedoksin .U medjuvremenu sam ostavio cigarete , poceo aktivno da se bavim sportom *trcanje, teretana .Nakon toga aritmije su se pojavile jos dva puta i oba puta sam to sredio Bedoksinom.Medjutim ono sto mene muci jeste to sto mi se aritmija javi ponekad tj srce mi preskoci pogotovu kada trcim na traci (desi se da mi preskoci od 1 do 3 puta) ai ovako ponekad preskoci...Koliko je to opasno i da li da nastavim da se bavim trcanjem ,teretanom ? Inace pritisak se krece od 120-80,nekada 130/85.Sto se pulsa tice on je u mirnom stanju u rasponu od 60/80, a pri naporu obicno 140, dok je pri najvecem opterecenju na traci jednom samo bilo 167.Labaratorijske analize su u redu, uradio sam i analize hormona stitne zlezde (vrednosti su sledece T3 je 2,22 n mol/L T4 je 88,63 TSH je 2,51 FT4 je 22,93 i FT 3 je 7,14 ), da zaboravio sam lkardiolog mi je uradio dva puta i ultrayvuk srca i nije bilo nikakvih anomalija.Uradio sam u ultrayvuk ostalih organa i bilo je ok.Dakle bilo je u redu.Molim vas da mi odgovorite inace vrlo cesto me je strah tih aritmija i stegnut sam, naprosto ne znam sta je uzrok pa me uhvati panika ponekad.Pored toga napet sam dosta kada osetim da mi preskoci.Da li je moguce da su ti preskoci posledica psihe? Molim Vas da mi date odgovor pogotovu da li smem da trcim i da se bavim sportom???

Postovani, rekreativno bavljenje sportom je odlicno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Nastavite sa tom zdravom aktivnoscu. Kod osobe vasih godina je normalno ako se javi do 200 ekstrasistola (preskakanja) za 24 casa. To ne treba da vas brine. Preskakanje srca je izrazenije kod koriscenja kafe, alkohola i pusenja. Stres i napetost moze da izazove preskakanje srca i obrnuto bezazleno preskakanje srca moze da izazove strah. Sve preko jedne casice zestokog pica ili jedne case vina dnevno nije zdravo. Vi ste u sustini zdrav covek, samo malo napet. Bedoksin mozete da pijete nekoliko kutija za redom. borite se protiv stresa zdravim zivotom, a to je sport, setnja, druzenje, izlasci, preispitivanje prioriteta, realna ocekivanja od zivota...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani. Imam 17 godina i nevina sam (barem tako mislim)... Da bih to razjasnila trebam da znam par stvari. 1. Da li je istina da ukoliko je djevojka nevina, da joj u vaginu ne moze stati prst? 2. Moze li se nevinost izgubiti prstom, uopce? 3. Koliko krvi se izgubi kada se izgubi nevinost? Unaprijed zahvaljujem.

Postovana, Mozda ste nevini. 1) Nevinoj devojci moze stati jedan prst u vaginu. Na devicnjaku postoji otvor kroz koji otice menstrualna krv. Kroz taj otvor obicno moze da prodje jedan prst. 2) Nevinost moze da se izgubi prstom. Lagano uvlacenje prsta uglavnom ne ostecuje devicnjak i nevinost ostaje, ali mazenje, trljanje, visestruko uvlacenje prsta moze da dovede do gubitka nevinosti. 3) Obicno je to malo krvi, ne mogu reci koliko, jer je to individulno. Uglavnom je to jedna mrlja krvi. Izuzetno retko je to krvarenje koje ne staje odmah.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Molim vas najlepse da mi kazete sta znaci kada je kod moga oca nalaz PSA u krvi 26 ng/ml i prostata velicine mandarine. Jako smo zabrinuti, ima tegobe sa mokrenjem i nocno mokrenje 4 puta. Unapred veoma zahvalni

Postovana, povisenje PSA znaci da nesto nije u redu sa prostatom i da sa ispitivanjem treba ici dalje. Ovaj marker ne ukazuje obavezno na rak. Moze biti povecan kod bilo kakve iritacije prostate (posle pregleda prostate prstom kroz zadnje crevo, uzimanja uzorka prostate iglom, cistoskopije), zatim kod zapaljenja prostate i njenog uvecanja (benigna hiperplazija prostate). Dijagnoza raka prostate moze se postaviti jedino uzimanjem uzorka tkiva prostate koje se pregleda mikroskopski. Narednim pregledima ce se postaviti dijagnoza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani nemam nista na testisima,nego unutar kesice na penisu na kraju penisa u kesici,kao vrh ciode,samo me muci sta bi moglo biti?

Postovani, najverovatnije da je u pitanju oziljak od neke minimalne povrede. Posto ne izaziva bol pri erekciji nije razlog za zabrinutost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Trudnica sam,i imam problem zbog previse bakterija u urinu doktor mi je prepisao tablete PANCEF pa me zanima kolike su sanse da se poboljsa stanje urina???Unaprijed zahvalna!!

Postovana, ako je Pancef prepisan po rezultatu antibiograma doci ce do izlecenja. U protivnom moze doci ili do izlecenja ili do poboljsanja, a da se kasnije ponovo javi upala. U svakom slucaju bakterije u mokraci u trudnoci morate da lecite zbog vaseg buduceg zdravlja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani samo jedno dodatno vezano za Vas odgovor i moje pitanje "Odgovoreno: 9.1.2010. Postovani, koristim Jeanine tablete redovno vec nekoliko godina. Redovno uzimam teblete i nije mi se desilo da zaboravim neku do pre 3 dana. Naime, u 10 uvece uzimam tebletu svakoga dana medjutim zaboravila sam 13. i 14. tabletu, sreda i cetvrtak uvece i popila sam u petak ujutru dve odjedanput. U toku dana sam primetila tackasto krvarenje. S obzirom da se to poklapa sa vremenom ovulacije (mada nikad do sada nisam imala tragove krvi u vreme ovulacije) da li se rani o tome ili sam dobila preuranjenu menstruaciju? Da li da veceras tj. u petak popijem jos jednu tabletu (sto bi bilo 3 za jedan dan) ili da nastavim ujutru kad sam popila i danas dve pa da pomerim vreme kraja kutije ili da skorz prestanem da pijem? Hocu li u slucaju nastavka pijenja tebleta dobiti u pauzi od sedam dana redovnu menstruaciju? Postovana, najbolje da prekinete sa uzimanjem tableta i da napravite pauzu od sedam dana. Zatim pocnite sa uzimanjem tableta iz druge kutije. U toj pauzi od 7 dana bi trebali da dobijete menstruaciju. Znaci da uradite kao da je zadnja tableta koju ste popili bila poslednja tableta iz pakovanja (bez obzira da li ste zadnju tabletu popili u petak uvece ili u subotu ujutru). Ako ovako postupite ako je postojala ovulacija u ta dva dana kada niste pili tablete i ako je doslo do oplodnje menstruacija ce onemoguciti usadjivanje jajne celije u matericu. Ako u 7 dana pauze ne dodje do krvarenja obratite se lekaru. Vas Porodicni Lekar" U predhodnom preiodu nisam imala odnose tako da je mogucnost zaceca iskljucena. Da li da nastavim u tom slucaju da pijem tablete ili da svakako prekinem i napravim pauzu pa da za 7 dana nastavim? Da li bi s obzirom da nije bilo odnosa trebala da dobijem menstruaciju u 7 dana pauze? Unapred zahvaljujem na dodatnom odgovoru. Pozdrav

Postovana, ako biste nastavili da pijete tablete zastita od trudnoce u buducnosti nije sigurna pa bi trebali da koristite dodatnu zastitu. U tom slucaju bi trebali sledece pakovanje da nastavite da pijete bez pauze. Pauzu da pravite nakon tog drugog pakovanja i da tada ocekujete menstruaciju. U medjuvremenu bi moglo da se javi po nekad tackasto krvarenje tzv. probojno. Ako bi sada napravili pauzu nezeljeno dejstvo je prevremena menstruacija. Od ove dve mogucnosti odaberite za vas jednostavniju. Da li ste sada u subotu pili tablete. Odgovorite bez citata predhodnog pitanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

postovani doktore ja sam zena u 56 god i na kraju penopauze mislim pored svakodnevnog glavobolje imam jake bolove na tabanima nogu posebno dok hodam maram pomenuti da prije nekoliko godina imala sam dijagnozu lumbagoisijalgija pored stalnih bolova u ledjima koje trpim godinama u poslednje vreme su pocele i tabani ili stopala da boluju sta je u pitanju i kako da ih izlecim na neki nacin bez lekova jer ih ne konzumiram ja volim hodati i vezbam na orbitreku ali ne vidim rezultate gde da se prijajavim zahvalna citateljka FETA

Postovana Feta, morate se javiti fizijatru za fizikalnu terapiju. To nije terapija lekovima i pomoci ce vam. Inace, je jako dobro sto vezbate i pesacite i nastavite sa tim. Fizikalno lecenje ce vam ublazit tegobe u ledjima i tabanima. Za glavobolju ce fizijatar videti da li potice od vratnog dela kicme. Ako ne potice od nje treba joj traziti drugi uzrok npr. visok ili nizak krvni pritisak, malokrvnost, zapaljenje sinusa, smetnje sa vidom...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani, obravcam Vam se u nadi da cete mi dati bilo kakav kompetentan savet, a u vezi bolesti moje bliske prijateljice koja ima samo 30 godina i obolela je od raka zeluca, koji se nakon detaljne pretrage prosirio na trbusnu maramicu ! Molim Vas objasnite mi da li je to tako strasno,i dajte neki savet ima li pomoci , sta bi moglo da spase mladi zivot jedne zene ! Puno Vam hvala unapred ! Pozdrav Ljiljana.

Postovana Ljiljana, vasa prijateljica ce se leciti po odluci konzilijuma lekara. Vi mozete da joj pomognete druzenjem sa njom i vedrim raspolozenjem. Padanje u ocaj slabi otpornost organizma i otezava lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Molim Vas za odgovor!U septembru sam dobila alergiski bronhitis-alerg.na psenicu i jaja,koristim pumpicu!Sada mi se javili bolovi u stomaku redja stolica,gasovi itd.Sama na svoju ruku sam uradila GOT-do 40 a meni je 49.9 i GPT-do41 meni je 88.8.Nasta to ukazuje,uzasno sam uplasena i pomisljam na nesto najgore!Imam 30god!Hvala

Postovana, alergija na psenicu i jaja moze da izazove smetnje sa varenjem kao vase. Ako zelite da ispitate da li je uzrok vasih tegoba alergija na hranu izostavite bar nedelju dana psenicu i jaja iz ishrane. Ako se tegobe smanje ili nestanu jasno je da su krivci psenica i jaja. Nakon par nedelja ponovo uvedite te namirnice i ako se tegobe ponovo jave dokazali ste da su smetnje sa varenjem posledica alergije ili nepodnosenja odredjene hrane. Transaminaze su povisene, ali ne mnogo i to moze biti posledica korisenja nekih lekova ili neke virusne infekcije. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani,iz objektivnih razloga nisam imao sexualne odnose niti masturbirao 20 dana,za to vreme sam imao konstantne erekcije,i penis je vrlo cesto reagovao i da tako kazem zudio za sexom.Nakon toga,imao sam jednu masturbaciju,sa normalnom erekcijom i ejakulacijom,i posle toga evo vec 3 dana ne mogu uopste da imam erekciju,masturbiram i ejakuliram normalno,kao i ranije,i imam zelju za sexom,ali penis jednostavno ne slusa to jest izostaje erekcija.Postajem vec polako vrlo zabrinut i ocajan,pa vas najiskrenije molim za neki predlog i savet povodom ovoga.Unapred zahvalan.

Postovani, opustite se. Bez razloga ste zabrinuti i hocete na silu da se naterate na sex. Sacekajte da spontano dobijete zelju, a za njom ce uslediti erekcija. Bez razloga ste pod stresom i zato penis ne reaguje kao ranije. To u stvari izaziva vas strah da nesto nije u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani doktore molim vas da mi pomognete. Imam 33 godine i moji problemi su vezani za zeludac. Utvrdjeno mi je gastroskopijom da imam gastritis i hijatoherniju (ako sam dobro napisao). Ovo kod mene stvara strahovite probleme jednostavno imam neku laganu bol po lijevoj strani nakon toga problem sa disanjem, povracanje onda napad panike (preznojavanje dlanova, uznemirenost, pritisak u glavi). Sve ovo traje vec godinu dana javlja se dosta cesto maltene svakodnevno. Pomislio sam da nije problem sa srcem i prilikom jednog napada bio sam na minut od hitne svratio sam radili su mi dva puta EKG srca i rekli da je sve uredu. Sta vi mislite o ovom, bolesnom covjeku svaki savjet je bitan. Srdacan pozdrav Aleksandar Ivanovic Podgorica

Postovani Aleksandre, to nisu veliki zdravstveni problemi, ali ih vi psihicki tesko podnosite. Zbog gastritisa i hijatus hernije potrebno je da se pridrzavate odredjenih pravila. Da jedete cesce po malo, da ne idete u krevet bar tri sata nakon vecere, da spavate sa malo izdignutim jastukom, da izbegavate spavanje i lezanje na desnom boku, da ne nosite tesnu odecu, da se ne saginjete naglo i da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta. Sve su to jednostavne stvari koje ce da vam pomognu. Kod hijatus hernije deo zeluca (posebno kada se dosta pun, kada se savijate, nosite tesnu odecu) prelazi u grudnu duplju gde ometa disanje i moze izazvati poremecaj srcanog ritma. Drugi vas problem je napad panike, koji se leci od strane psihijatra. Mozda je taj napad panike zapoceo zbog tegoba sa zelucem ili zbog neke napetosti ili stresa. U svakom slucaju treba vam strucna pomoc. Tegobe nemaju veze sa srcem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani, pre 2 nedelje pocela je da mi se ljusti koza na nogama, izmedju prstiju i malo na tabanima, ali samo na za sada na jednoj nozi.Problem je sto sam citala da kada se imaju gljivice obicno svrbi i pece, sto kod mene nije slucaj, tako da ne znam sta bi moglo biti

Postovana, bez obzira sto ne osecate svrab tu promenu tretirajte kao gljivicnu. Trudite se da vam stopala stalno budu suva i mazite neku antimikoticnu kremu. Ako ne vidite poboljsanje javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

31 nedelja sam trudnoce,doktor je na ultrazvuku video prosirenje pielona desnog bubrega sa znacima pocetne hidronefroze desnog bubrega,a ima se utisak da se evidentira prosiren prosiren pocetni deo desnog uretera ciji se tok neprati do mokracne besike.Molila bih vas ako mozete to da mi objasinite sta znaci i upostite,jer doktor koji mi vodi trudnocu kaze da u vecini slucajeva moze biti bezazleno.Unapre zahvalna!

Postovana, zbog pritiska materice oticanje mokrace je otezano tako da je doslo do prosirenja supljina u bubregu i pocetnog dela mokracnog kanala. To znaci da postoje uslovi za laksu pojavu infekcije mokracnih puteva. Zato trebate cesce da kontrolisete mokracu i ako se nadju bakterije da se lecite. U trudnoci su cesce infekcije mokracnih puteva i kod zena koje nemaju hidronefrozu. Bilo bi dobro da imate misljenje urologa ili nefrologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani, koristim Jeanine tablete redovno vec nekoliko godina. Redovno uzimam teblete i nije mi se desilo da zaboravim neku do pre 3 dana. Naime, u 10 uvece uzimam tebletu svakoga dana medjutim zaboravila sam 13. i 14. tabletu, sreda i cetvrtak uvece i popila sam u petak ujutru dve odjedanput. U toku dana sam primetila tackasto krvarenje. S obzirom da se to poklapa sa vremenom ovulacije (mada nikad do sada nisam imala tragove krvi u vreme ovulacije) da li se rani o tome ili sam dobila preuranjenu menstruaciju? Da li da veceras tj. u petak popijem jos jednu tabletu (sto bi bilo 3 za jedan dan) ili da nastavim ujutru kad sam popila i danas dve pa da pomerim vreme kraja kutije ili da skorz prestanem da pijem? Hocu li u slucaju nastavka pijenja tebleta dobiti u pauzi od sedam dana redovnu menstruaciju?

Postovana, najbolje da prekinete sa uzimanjem tableta i da napravite pauzu od sedam dana. Zatim pocnite sa uzimanjem tableta iz druge kutije. U toj pauzi od 7 dana bi trebali da dobijete menstruaciju. Znaci da uradite kao da je zadnja tableta koju ste popili bila poslednja tableta iz pakovanja (bez obzira da li ste zadnju tabletu popili u petak uvece ili u subotu ujutru). Ako ovako postupite ako je postojala ovulacija u ta dva dana kada niste pili tablete i ako je doslo do oplodnje menstruacija ce onemoguciti usadjivanje jajne celije u matericu. Ako u 7 dana pauze ne dodje do krvarenja obratite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

postovana zelim da vas pitam...imam jedan problem sa ginekoloske strane.zadnja tri meseca zelim da zatrudnim ali se desava sledece...tokom penetracije nista ne ostaje u meni sve iscuri pa me zanima da li je to normalna pojava ili bi trebala da se javim svom ginekologu?Hvala unapred

Postovana, tokom seksualnog odnosa luci se sekret koji olaksava penetraciju. Takodje, se u vaginu izbaci sperma. Kad ustanete visak tih tecnosti iscuri. Da biste olaksali da vise spermatozoida udje u matericu i otpliva ka jajovodu u susret jajnoj celiji koju ce da oplodi prvi koji stigne, nakon seksualnog odnoca podmetnite neko jastuce ispod zadnjice i odlezite tako bar pola sata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2010.

Postovani doktore,jutros sam radio sebi samopregled testisa i kesici testisa,negde na dnu korena penisa,znaci unutar kesice s am osetio pod prstom malu izbcinu,kao neka kuglicakoja je tu zalepjena,ne boli nista,nikakve promene ne osecam sve je ok,ali sam sam0o radoznao,jeli to uobicajeno,jel treba da idem kod doktora?Hvala unapred

Postovani, testis je ovalnog oblika (jajastog). Na njegovom vrhu moze da se napipa glava epididima. Oseca se kao kuglica. Na donjem kraju testisa moze (a ne mora) da se napipa manja kuglica. To je rep epididima. Trebate vise puta da opipate testise da bi tacno zapamtili kako izgledaju. Princip pregleda je u tome da kada ste zapamtili kako vam izgledaju testisi mozete da uocite svaku promenu, ako do nje uopste dodje. Kasnije samopregled vrsite jednom mesecno. Svaka novonastala kvrzica, bez obzira da li boli ili ne, zahteva odlazak urologu. Tumor u pocetku ne boli, tako da ne treba cekati da se bol pojavi. Promene na testisu ne znace uvek tumor. Moze se napipati prosiren epididim zbog zapaljenja ili prosirene vene testisa (varikokela koja se pipa kao neki kanapi u mosnicama).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

dali e isto kila i bruh?

Postovana, kila, bruh i hernija su jedno isto. Cesto se javljaju, pogotovo kod muskaraca. Kila je izbocenje trbusne maramice kroz otvor na trbusnom zidu u koji kao u neku kesu upadaju trbusni organi. Kilni otvor (prsten) najcesce nastaje na oslabljenom delu trbusnog zida. To su najcesce otvori kroz koje prolaze krvni sudovi i nervi. Kila ili bruh mogu da nastanu i na mestu gde je trbusni zid povredjen ili secen u toku operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

Na ultrzvuku mi je pronadjen sacasti nodus dimenzija 3 puta 2 cm, u levom reznju, stitne zlezde. Mene interesuje kakav je to nodus i koliko je opasan? Kako se leci? Hvala!

Postovana, kada se u stitnoj zlezdi otkrije jedan nodus (cvor) sledi odredjivanje njegove prirode. To se moze utvrditi scintigrafijom. Ako pokaze topli cvor, zakljucuje se da nije sumnjiv jer proizvodi hormone kao i sama zlezda. Ako je tzv. hladni cvor tj. ne stvara hormone onda je sumnjiviji na tumor. Inace, za odredjivanje vrste cvora bitna je biopsija. Ako se njom utvrdi da je u pitanju zlocudni tumor, onda se on vadi. Ako nije, hormoni su normalni, a cvor ne vrsi pritisak na okolne organe (ne daje tegobe) onda se samo prati. Ako je cvoz veliki i otezava gutanje i disanje onda se operise bez obzira na njegov sastav. Znaci lecenje nodusa u stitnoj zlezdi zavisi od njegovog sastava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

postovani imam problem sa malom temperaturom 37 sa 1 ili 2 vec neko vrijeme koja je vec prisutna ujutro. Zanima me posto izbacujem iz nosa proziran sekret i iskasljavam vrlo malo sluzi zute boje da li trebam uzeti neke lijekove i smijem li se baviti fizickom aktivnoscu. hvala

Postovani, zbog iskasljavanja trebate da se javite lekaru. Fizickom aktivnoscu mozete da se bavite, cak je i pozeljno da bi ojacali imunitet. Obratite paznju i na ishranu. Jedite vise voca i povrca, beli luk, jogurt, a izbegavajte masnu i slatku hranu jer slabe imunitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

postovani doktore,imam 28god.u 21 god.operisala srce.tek tada su doktori otkrili da imam urodjenu srcanu manu pa me interesuje da li je to ostavilo neke posledice zato sto nije otkrivena na vreme.zaboravila sam da kazem da je u pitanju asdsecundu.hvala unapred

Postovana, kod ove srcane mane (atrialni septalni defekt) postoji otvor u pregradi koja razdvaja pretkomore, tako da deo krvi prelazi iz desne u levu pretkomoru i vise krvi odlazi u pluca. Srcana mana vam nije ranje otkrivena zato sto niste imali velike tegobe. Deca sa tom manom mogu da pomodre kada placu ili kada se naprezu i da imaju cesce infekcije pluca. Pri slusanju srca moze da se cuje blagi sistolni sum. Ako otvor izmedju predkomora nije veliki sve to nije mnogo izrazeno. Operacija nije kasno uradjena. Kada dodje do komplikacije srcane mane koja se zove Eisenmengerov sindrom tj. kada dodje do povecanja plucnog pritiska operacija se ne vrsi. Znaci cim je vama uradjena operacija to znaci da nije doslo do komplikacije i ne treba da brinete. Ova srcana mana moze da se javi nasledno i zato vasem detetu rano uradite ultrazvuk srca i vodite ga decijem kardiologu. Rizik za nastanak mane mozete znatno umanjiti unosenjem folne kiseline u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

Postovani tokom seksualnog odnosa mom partneru je spao kondom a seksualni odnos smo imali petog dana mog menstrualnog ciklusa . Popila sam pilule za dan posle ( Postinor 2 ) iako sam i dalje imala menstruaciju . Menstruacija mi je trajala jos tri dana posle seksualnog odnosa . Jos uvek nisam dobila , a inache imam redovan menstrualni ciklus , iako mi sada kasni sest dana . Kolike su sanse da sam ostala u drugom stanju ?

Postovana, minimalne su sanse da ste zatrudneli. Veca je sansa da je do kasnjenja menstruacije doveo Postinor 2. Kasnjenje ciklusa nekon njegovog koriscenja nije redko, tako da to ne treba uopste da Vas brite. Tek ako druga menstruacija kasni desetak dana trebate se javiti lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

Postovani, Osam meseci imam problem sa disanjem koje se cuje, prvo je to bilo kao neko pevanje a potom kao struganje ili rezanje psa. Zvuk cuju osobe poed mene.Osim kada sam veoma zaokupljena poslom, u ostalom delu dana (narocito u gradskom prevozu i kod kuce za vreme gledanja TVmada sada sve vise i za vreme ostalih aktivnosti) to je konstantno prisutno.Bila sam na pregledu kod pulmologa. Spirometrijom je utvrdjeno da je nalaz u granicama normale. Lekar mi je na osnovu klinicke slike (nisam rekla da imam gusenja niti otezano disanje) dijagnostifikovao bronhijalnu astmu i dao da 10 dana koristim 3 puta dnevno po 2 puta pumpicu i posto se stanje nije popravilo nije bio siguran u dijagnozu astme pa me je uputio na proivokativni test za astmu. Nisam otisla na taj test jer sam ranije imala razne fobije pa sam pomislila da bi mi takva vrsta "izazivanja bolesti" mogla naskoditi u smislu neke nove fobije i panicnog straha.Otisla sam kod psihijatra i 2 meseca koristim antidepresiv koji mi ne pomaze-stanje je potpuno isto, mozda i gore.Ne znam sta da radim. Kome da se obratim za strucnu pomoc?Veoma sam uznemirena jer ne znam da li je ovaj problem organski ili psihicki i kako da ga resim.

Postovana, ako promenjeno disanje cuju i osobe oko vas, onda to svakako organska stvar i treba da ga leci pulmolog. Idite na provokativni test. On nije opasan po zivot i zdravlje i nece uticati na pojavu novih fobija. One nastaju iz psihickih razloga a stvarene situacije samo doprinose. Nastavite lecenje depresje, ali i lecite ono sto vas sada najvise brine, a to je cujno disanje. Ne mozete ga izleciti jednim pregledom i koriscenjem jedne pumpice. Nastavite i pulmolosko i psihicko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

Posstovani,imam 27 godina,vec mesec dana imam probadanja,ziganja u predelu leve dojke tacnije srca,bol se nesiri celom stranom,oseca se samo u jednoj tacki,mozete mi reci o cemu je rec,da li je moguce od kicme posto imam cerkicu od godinu dana koju cesto nosim,i zbog toga se naprezem,radila sam ekg,pre oko 4 meseca,bilo je sve u redu,a inace imam blazi oblik astme ,koristim berodualpo potrebi,i snizeni krvni pritisak,povremeno mi i trne ruke,malo vise i cesce leva,to mi se desava vec tri godine ali sada malo cesce. Unapred hvala

Postovana, probadanje u predelu srca, koje osecate u jednoj tacki je posledica grca misica i nije posledica bolesti srca. Trnjenje ruku potice od pritiska na zivac koji izlazi iz vratnog dela kicme i pojacano je naprezanjem ruku. Obavezno se javite fizijatru. Potrebna vam je fizikalna terapija za vratni deo kicme. Potrebne su i vezbe za jacanje misica vrata i ramena kako bi se smanjio pritisak na kicmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2010.

Postovani,moja majka je imala 50 god.ukocen kuk zbog operacije istog i tad je kuk fiksiran klinom.Sve ove god. nije pravio probleme osim sto je u toku trudnoce izazivao strasne bolove jer je materica rasla i dodirivala ga.Od pre 5 meseci pocela je da se zali na jake bolove u predelu male karlice i prepone na desnoj nozi gde je i operisani kuk.Obavila je sve moguce preglede kod urologa,ginekologa,ortopeda. hirurga i gastro i svi su bili saglasni da se kuk makne i stavi vestacki.To je i uradjeno 5.dec. na Banjici.Medutim strasni bolovi su nastavljeni i u bolnici.Hirurski pregled je pokazao da je u stomaku sve u redu.Obavila je nakon toga neuroloski pregled i receno je da taj bol u desnoj preponi nije od kicme iako je ona vrlo losa.Urolog je pri ultrazv.pregledu konstatovao da je desni bubreg skroz ostecen,da na desnom zidu mokracne besike ima zadebljanje ali da ono nije maligno i da ne pravi taj i toliki bol.Jos je napipao kilu u preponi i rekao da ni ona nije uzrok.Konacno uradjen je i ct abdomena i kicme gde su osim krive kicme svi nalazi dobri.Ali bolovi ne popustaju.Na rtg snimku se vidi da je ostao jedan klin koji ulazi u malu karlicu oko 1cm.Da li je moguce da klin udara u tu kilu i da pravi jezive bolove?Ako jeste koga da konsultujemo i kako bi se to moglo prevazici?

Postovana, klin ne udara u kilu, ali moze da izaziva bol pritiskom na na tkivo sa kojim je u dodiru. Mozda bi trebalo jos ispitati to zadebljanje na besici. Bubreg leciti zbog opsteg zdravlja i ako nije uzrok bola.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: