Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 2.9.2009.

vec vise od dva meseca imam vrtoglavicu koja se pojavila iznenada odmah po budjenju kao da sam tonula u jastuk svr dublje u krug i bilo mi je i muka. Potom se nakon uzimanja leka Ciprocinal smanjila se ali nije prestala. Sada se javlja kad podignem ili spustim glavu i traje kratko kao i kad spustam glavu na jastuk prilikom spavanja. Sta se to desilo sa centrom za ravnotezu,napominjem da nisam imala nikakve povrede niti udare u predelu glave. Lezim se od hipotireoze deset godina, pritisak mi varira gornji od 120-140/90 imam 45 godina.

Postovana, neophodno je da uradite vise pregleda. Javite se fizijatru zbog mogucnosti da vrtiglavice izazivaju promene u vratnom delu kicme. U tom slucaju bi pomoglo fizikalno lecenje i vezbe kojima bi ojacali vratne misice. Potreban je i pregleda ORL, zbog mogucih promena u unutrasnjem uhu, zatim neuroloski, EEG i magnetna rezonanca (ako neurolog smatra da je potrebno) i ocni pregled. Nekada je uzrok stres (stresna ili psihogena vrtoglavica). Ustajte iz kreveta lagano, pri cemu prvo malo sedite na krevetu. Ponekad pomazu lekovi za poboljsanje cirkulacije. Nema razloga za strah, vrtoglavice su kratkotrajne, ali zahtevaju istrazivanje koje bi iskljucilo postojanje organske bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2009.

postovani doktore imam pitanje za vas.moj brat ima 42 god i do sada je tri puta operisao polipe u nosu za zadnje 6 god.zapusenost nosa je totalna ali posle operacije oko dve god bude u redu i opet se vrate.inace je zdrav i neboluje od nicega,mada ima jedino pojacano lupanje srca i pije svakodnevno prinorm jednu polovinu i bensedin jednu tabletu i tom terapijom postize efekat.od kad je i poceo da pije ove lekove od tada i ima polipe u nosu i taj problem,neznam dali je to alergija na te lekove pa se tako odrazava na te disajne puteve ili sam tako povezala,mada tacan razlog neznamo.sve pretrage kod lekara su uradjene i sve je u redu a polipi nastaju.pitanje...sta vi mislite dali prinorm i bensedin daju takvu reakciju ili postoji drugi razlog.higijena u stanu je savrsena upravo zbog prasine koja kazu da najvise smeta i pravi polipe.sta da radim da pomognem bratu da neide na cetvru operaciju,dosta se muci,jako tesko dise samo na usta.pozdrav

Postovana, veoma je tesko utvrditi uzrok polipa kod svakog bolesnika. Veliki uticaj ima hronicna infekcija, alergija, licna sklonost ka formiranju ovih izrastaja, ali i tumori. Prinorm nije uzrok polipa, ali se ne moze potpuno iskljuciti njegov uticaj. On moze da pogorsa alergijski rinitis koji se povezuje sa nastankom polipa. Da bi operacija polipa bila uspesna potrebna je preoperativna priprema kortikosteroidnim sprejevima. Njihovo koriscenje se nastavlja jos neko vreme nakon operacije da bi se sprecila njihova ponovna pojava. Vas brat nesme da trpi zapusen nos. Mora da se javi specijalisti za ORL. On ce primeniti terapiju antihistaminicima, lokalnim kortikosteroidima i vazokonstriktorima. Posto se pravi urzok polipa nezna lecenje je obicno usmereno ka smirivanju zapaljenja i alergije. Izbegavanje prasine, pusenja, aerozagadjenja i slicnih iritanasa koristi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2009.

Postovani doktore, interesuje me da li je potrebno da se obratim nekome s obzirom da me poslednjih dana svrbe testisi, pojavilo mi se nesto nalik sitnih malih potkoznih bubuljica duz celog penisa kao i sitni osip na rubu glavica? Mozete li barem pretpostaviti o cemu se radi i reci mi sta da mi bude naredni korak. Unapreh Vam hvala!

Postovani, morate se javiti dermatovenerologu za terapiju. Ne preduzimajte nista na svoju ruku. Sitne male potkozne bubuljice mogu biti zapusene lojne zlezde, a osip alergijske, gljivicne ili druge prirode. Ne mora biti nesto strasno, ali mora da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2009.

Dobar dan i postovanje . Ovako: Pre dve godine devojka mi je bila na ginekoloskom pregledu i doktor joj je saopstio ( odokativnom metodom, bez analiza ) da boluje od trihomenijeze. tada smo i ja i ona popili po cetiri tablete triagila. nekoliko nedelja potom je bila na kontrolnom pregledu i ginekolog je opet ustanovijo da ima trihomenijazu, sa tim da sam ja verovatno kliconosa. tada sam uradio bris ( carobno iskustvo ) i dao mokracu, medjutim bio sam negativan na bilo koju polnu bolest, i na tome se sve zavrsilo. Medjutim pre oko pola godine pocinju bolovi u epididimitisu, obracam se urologu, on mi prepisuje deset dana Pancef i deset dana dovicin, da uradim markere za tumor testisa i ultrazvuk. na ultra zvuku mi je receno da nemam nikakvu upalu, nego da se obratim hirurgu jer imam bruh. Hirurg mi rekao da su to samo oslabljeni kanali i da to nije nista zabrinjavajuce, i da nastavim sa propisanom terapiom. Na kontrolnom pregledu Urolg mi je saopstio da me leci od hlamidija, ( odokativnom metodom ) inace i bolovi su malo popustili. Od tada non stop dobijam da radim pregled mokrace koji je uvek uredu, sem sto uvek ima dosta sluzi, i nekoliko puta mi je bio povisen urobilinogel. E sad meni se stanje pogorsava, bolovi su sve jaci, a moj urolog tvrdi da sam izlecen. Problem je sto ovde nemam gde da potrazim drugo misljenje. molim vas recite mi koje analize da trazim u labaratoriji da bih utvrdio sta mi se nalazi u epididimitisu. Citao sam da prostatu treba masirai pre davanja mokrace, kako se to radi ? Da li sam pravilno lecen, na cega vi sumljate? Izvinjavam se na opsirnosti, ali ocajan sam pa sam hteo da vam maksimalno priblizim slucaj. Unapred zahvalan

Postovani, nekada je zapaljenje epididima ne pocinje kao akutno izuzetno bolno, koje prelazi u hronicno, vec od pocetka ima hronican tok. Imam utisak da je kod vas bio takav tok. Bolovi su prisutni nekada manje, nekada vise, nekada postoji nelagodnost. Medjutim, bilo da je akutna ili hronicna upala ipak bi to trebalo da se uoci ultrazvukom. Za dijagnozu zapaljenja nije neophodno da se izoluje uzrocnik. Od izazivaca se nekada ne mogu izolovati klamidija i ureaplazma, pa urolozi pretpostavljaju da je u pitanju ta infekcija (i ako nemaju dokaz), jer je u poslednje vreme cesta medju mladjim osobama. Kod hronicnog zapaljenja epididima su od samih antibiotika bitnije tople kupke, odmor, podizanje testisa, izbegavnje alkohola, preteskog rada, jakog zamora, izbegavanje ponavljanih mikrotrauma (jahanje, voznja bicikla). Bitno je i da prihvatite da sa normalnim ultrazvukom i tumorskim markerima to nije zabrinjavajuce stanje i ne bi trebalo da vas opterecuje. Kod upale prostate u obicnom pregledu urina ne moraju da se nalaze ni bakterije ni leukociti. Da bi se dokazala upala vrsi se masaza prostate. Pacijent mokri u jednu ili dve posude. Zatim se prstom kroz debelo crevo izmasira tj. izpritiska prostata i nakon toga pacijent ponovo mokri. Ako je mokrio u 4 case, dve se pregledaju na bakterije, a dve se koriste za citoloski pregled (traze se tumorske celije). Ako je mokrio u 2 case pregled se vrsi samo na bakterije i leukcite. Ovaj pregled mokrace sa masazom prostate se vrsi ako se sumnja na njeno zapaljenje. Sčuz u mokraci moze da znaci zapaljenje, ali cesce znaci d je ona do pregleda stajala malo duze. Urobilinogen ukazuje na jetru. Manja kolicina na njeno opterecenje (lekovi, nepravilna ishrana), veca na zapaljenje. Kod zapaljenja je vec mokraca upadljivo tamna, kao pivo, sto sumnjam da je bilo prisutno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2009.

dobro vece. pisem vam iz razloga zato sto mi stric jako visok pritisak ima znaci 240 sa 190. sad je pitanje sta on moze da radi sto se tice izhrane ili lijecenja. on ima 37 godina odprilike ima 96 kilograma,a visoke je odptilike 185cm. nadam se da ce te mi sto pre da odgovorite. unapred hvala.

Postovana, vas stric prvo mora da se javi internisti ili kardiologu da se odredi terapija. Dobice kombinaciju lekova. To je sada najhitnije. Dobijene lekove mora da pije redovno. Druga mera je da postepeno smrsa. To ce uspeti pravilnom dijetalnom ishranom i povecanom fizickom aktivnoscu. Treba da jede sto vise voca i povrca, jer sadrze brojne supstance koje snizavaju pritisak (vitamin C, kalijum, kalcijum...). da jede narocito celer i beli luk, a masnu morsku ribu, kao sto je skusa, losos, tunj, sardina ili haringa da jede tri puta nedeljno. Od mlecnih proizvoda najkorisniji je posni jogurt. Ostale mlecne proizvode moze da jede ako su sa nizim procentom masnoce. da iybegava svinjsku mast, margarin, loj. od masnoca najkorisnije je maslinivo ulje. Manje da soli jelo. Nesme da jede industrijsku hranu i suhomesnate proizvode. Da smanji kafu. Ako mu u stresu pritisak skace, anda treba potpuno da prestane da je pije. Nesme da pusi. Cetiri do pet puta nedeljno da pesaci po 45 do 60 minuta ili da se rekreativno bavi nekim sportom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2009.

Postovani, imam 10- godisnju sestru i u zadnje vreme sam primetila da joj se posle plakanja pojave crveni pecati, u predelu ispod oka i na samom kapku. Pomalo lice na modricu i nestaju posle 3-5 sati od plakanja. Najvise me brine sto potrebno toliko vremena da se povuku. Ona nija placljivo dete niti place cesto, nije imala nikave ocne probleme, prosecne je gradje za svoj uzrast. Stavljali smo joj obloge od kamilice na mesta na kojima su se pojaviljivali pecati. Zanima sta je uzrok njihovog pojavljivanja, imali potrebe za odlaskom kod lekara i sta nam savetujete da radimo u ovakvim situacijama . Hvala

Postovana, najverovatnije da je u pitanju hiperemija kao posledica emocuja. Ako to nije praceno drugim tegobama i javlja se iskljucivo kod plakanja ne predstavlja poseban problem. Crvenolo moze da se odrzava tako dugo zato sto obracate paznju na to (obloge, zagledanje deteta i slicno).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2009.

molim vas da mi objasnite jer mi je zadnji ciklus poremecen.dobila sam dva puta u toku istog mjeseca naprimjer zadnji ciklus je bio 11 augusta pa zatim sada 28 augusta.jako me boli u donjem djelu stomaka i donji dio u krstima.nije obilno krvarenje smedje boje i bez mirisa a zatim i crvena.neznam o cemu se radi i ovo mi je prvi put takva pojava.hvala molim vas za odgovor

Postovana, morate se javiti ginekoogu da bi utvrdio tacan uzrok prevremene menstruacije. To moze biti posledica hormonskog disbalansa, infekcije ili stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2009.

Postovani, Da li terapija klomefinom od 50mg jedanput dnevno u toku pet uzastopnih dana moze izazvati neke nuspojave u smislu ako dodje do zaceca, da li moze doci do neke anomalije ploda?

Postovana, klomifen citrat deluje embriotoksicno i teratogeno kod eksperimentalnih zivotinja, a ima indicija da ostecuje i ljudski fetus. Nesto je veci procenat anomalija ploda kod zena koje su koristile klomifen u odnosu na ostale, posebno kod starijih partmera. Procenat dece sa Down-ovim sindromom i nervnim ostecenjem je takodje veci. Zato treba misliti na mogucnost rane nedijagnostikovane trudnoce u toku primene klomifen citrata. Znaci postoji rizik ako do zaceca dodje u toku terapije Klomifenom. Ako do trudnoce dodje nakon koriscenja leka rizik za nastanak anomalije ne postoji. Da bi se izbegao rizik nastanka trudnoce u toku terapije potrebno je pazljivo merenje bazalne temperature tokom ciklusa. Bebi testom iskljuciti trudnocu. Nije poznato koliko je tableta leka potrebno da bi doslo do anomalije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2009.

Moj brat je 13. avgusta u jednoj beogradskoj klinici operisao mokraćnu bešiku (resekcija krova bešike zbog karcinoma) i debelo crijevo (tubulovilozni adenom s teškom displazijom i još tri polipa), a usput su izvadili i slijepo crijevo. Operacija je dobro prošla, postoperativni tok takodje, samo dva puta je imao temperaturu (ispod 38), što su u bolnici suzbili injekcijom novalgetola. Iz bolnice je izašao 26. avgusta i do kuće putovao kolima preko 5oo km. Dobio je temperaturu 39! Sutradan je počeo da pije ciprocinal (2x5oo), znači danas je treći dan. I juče i danas prije podne temperatura je normalna, popodne 37,7. Šta da radimo?

Postovana, nakon operacije povisenje temperature najcece nastaje kao posledica infekcije rane, zatim zbog infekcija disajnih puteva (najcesce bronhitis) ili zbog zapaljenja dubokih vena. Vas brat treba da se javi lekaru ukoliko se temperatura i dalje odrzava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2009.

Postovani doktore, Ja vec 6 dana imam temperaturu, ali nije isla preko 38.6 ..bolela me je i glava, ali vec 2 dana ne. Uz to puno kasljem , imam slajm koji jedva izbacujem (veoma tesko)..temperaturu sam skidala tusiranjem..samo sam jednom popila brufen - prvog dana..od lekova pijem samo sirup "Bronhoklir" i septolete "Isla cassic" protiv kaslja.. imam 16 godina. Da li je po vasem misljenju neophodno da pijem antibiotike?

Postovana, potrebno je da se javite lekaru, jer postoji mogucnost da su potrebni antibiotici. Kod virusne infekcije bi se do sad normalizovala temperatura. Ako je sekret jako zilav i tesko ga iskasljavate uzmite Fluimucil granule 200mg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2009.

Da li je normalno da kod desetogodisnjeg decaka testisi budu razlicite velicine? Cini mi se da to nije uvek, a on trenira tenis intezivno, svaki dan, pa me zanima ima li to neke veze? Tj zavisi li to od fizickih aktivnosti? Hvala unapred!

Postovana, mala asimetrija tela postoji, tako da ni testisi ne moraju da budu potpuno jednaki. Obicno je desni testis nesto veci. Ako je ralika u velicini izrazenija ili je nastala nedavno (nije postojala ranije) to zahteva pregled urologa. Fizicka aktivnost nema negativan uticaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2009.

Imam 45 godina. Koza lica mi je uvek bila masna, medjutim u poslednjih 12 mseci koza mi je postala izuzetno suva. Kada pipnem lice osecaj je kao da dodirujem smirgl papir. Bila sam kod dermatologa koji je ustanovio da je to od sunca i da na zalost nema tretmana za to. Interesuje me da zaista ima leka, sta i kako mogu da postupim odnosno kakve mere da preduzmem. Unapred od srca zahvalna Verica (iz Melburna)

Postovana Verice, potrebno je da koristite masne kreme. Povoljno deluje krema sa urejom (5 do 10%). Sastojci kreme koji daju kozi vlagu su pre svega lanolin, vaselin i parafinsko ulje (sol. acidi borici 3%, lanolini anhydrici, vaselini albi, olei paraffini aa tj. u jednakoj kolicini). Te cete sastojke prepoznati u sastavu kreme. Krema za dan obavezno da ima UVA i UVB zastitu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2009.

Postovani doktore,mozete li mi reci cene of integra,biobrane i artificialna koza(biosinteticni materijali) da li se aplikuje kod nas,i koliko kostaju.Hvala vam

Postovana, te metode koriscenja vestacke koze su kod nas jos u povoju. Prvi u Sbiji su izvesne rezultate dobili strucnjaci Instituta Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Kontaktirajte profesora Zorana Milosavljevića, vodju istrazivačkog tima i sef katedre za histologiju i embrionologiju. Proverite da li je uopste to krenulo sa prakticnom primenom na pacijentima. Pokusajte i da kontaktirate privatne klinike za plasticnu i rekonstruktivnu hirurugiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2009.

Postovani, pitanje koje cu Vam postaviti vezano je za mog sina Aleksu,koji u decembru ove godine puni cetiri godine.Danas smo ga vodili kod urologa na pregled i saznali da testisi nisu spusteni kako treba.Levi testis mora da se spusti operativnim putem,a za desni doktor nije siguran.pa nam je savetovao da dva meseca pratimo desni testis prilikom kupanja u toploj vodi i da onda dodjemo kod njega na pregled i saznamo da li i on mora da se operise.Levi testis je malo manji od desnog.Molim Vas da mi kazete koliko je sve ovo opasno po moje dete i da li ce uticati na njegovu plodnost? Unapred Vam hvala.Natasa.

Postovana, to nije opasno ako se operise pre seste godine. Testisi mora da se spuste najkasnije do seste godine da ne bi doslo do njihovog ostecenja. To se moze uraditi operativnim putem ili spontano. Levi testis mora da se operativno spusti, jer ako ostane u trbusnoj duplji ostetice se tako da nece moci da proizvodi spermatozoide. To nije problem, jer njih moze da produkuje drugi testis. Problem je u tome sto taj testis ako se ne spusti ili se spusti kasno ima velike sanse da kasnije tokom zivota maligno alterise tj. da se u njemu razvije rak testisa. To se obicno desava kod mladih muskaraca. Komplikacia je opasna po zivot, a moze lako da se spreci. Ako je testis blizu mosnica, sto bi moglo da se odnosi na desni, nekada se ceka do pred pubertet, jer moze spontano da se spusti. Medjutim, neznam koliko bi bilo pametno da se to ceka, kada je vec levi manji. Savetujem vam da to resite pre seste godine. U tom slucaju nema nikakve opasnosti od steriliteta i raka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2009.

Postovani,koja se antibiotska mast koristi za lecenje ocne bolesti halazion? Hvala

Ako su cvorici bezbolni i na kapku stoje duze, onda je to halazion (chalazion) ili hronicno zapaljenje zlezde u kapku. Ne moze da se izleci mastima, vec se uklanja hiruskim putem. Ako je cvoric u kapku okruzen bolnim otokom koji se nedavno pojavio u pitanju je Hordeolum, koji leci ocni lekar. To je bakterijska infekcija nastala zbog zapuseja izvodnog kanala zlezda koje se nalaze u kapku. U pitanju je gnojno zapaljenje. Gnoj za nekoliko dana iscuri. To se moze ubrzati ako se iscupa trepavica ispod cvorica i ako se koriste antibiotske masti, koje iskljucivo moze propisati ocni lekar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2009.

Posrovani doktore,samo da Vas podsetim da sam pre tri meseca imala infarkt miokard i da sam osim kardiopirina,presolola i tulipa,pila i plaviks.Nisam radila koronarografiju,dobro se osecam,setam a pocela sam i da radim.Doktor mi je ukinuo plaviks jer smatra da ne deluje,jer nije prepsan kao terapija vec preventivno.Na svim nalazima do sada je protrombinsko vreme bilo 14,3 kontrola 14,5 a INR 0,98.Do sada je postojala prepiska izmedju nas i ja sam bila zadovoljna odgovorima i postignutim rezultatima zahvaljujuci Vasim savetima.Sada me interesuje da nije mozda preuranjeno da pijem samo aspirin protekt bez plaviksa.Tulip mi je umesto 20mg preporucio od 10mg jer nemam ni trigl.ni holesterol.HVALA

Posovana, smanjili ste faktore rizika za nastanak kronarnog ataka, angine pektoris i infarkta. Nemate povisene trigliceride, ni holesterol, dobro se osecate, promenili ste stil zivota, tako da sada imate manji rizik nego pre infarkta. Plaviks deluje preventivno, slicno andolu i koristi se godinu dana nakon ugradne stenta, kod ponavljanih infarkta i slogova, kod bolesnika kod kojih ne deluje andol. Nemate razloga da brinete sto ga ne doijete vise. Samo nastavite sa zdravom ishranom, setnjom i pojacanom fizickom aktivnoscu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2009.

sta znaci somatizovana depresija

Postovana, depresija moze izazvati fizicke probleme i tegobe. To je oznaceno kao somatizacija ili somatizovana depresija. Depresija predstavlja psihicku patnju, koja se moze razlicito ispoljiti npr. kao osecaj bezvrenosti, bezvoljnosti, sumnjanje u svoje sposobnosti, gubitak volje za uzivanjem u zivotu, poremecaj spavanja, apetita... medjutim depresija moze doveti i do fizickih tegoba (somatizacija). Glavobolja je cesta kod depresivnih ljudi, a ako depresivna osoba od ranije pati od migrene, ona se moze pogorsati. Zatim se kao posledica depresije moze javiti bol u ledjima, bol u grudima, koji zahteva pregled interniste da bi se utvrdilo da li je organska bolest ili samo posledica depresije. Zbog depresije mozete da imate gadjenje, muku, nadimanje, proliv ili zatvor, umor bez obzira na to koliko dugo spavate. Nekada je ustajanje ujutru tesko. Ljudi koji pate od depresije ne spavaju dobro, rano se bude ili se ne mogu uspavati. Moze se desiti i suprotno, da spavaju vise nego to je to normalno. Mogu da gube apetit, dok neki postaju prozdrljivi, bolesljivi ili imaju vrtoglavicu. Mnogi depresivni ljudi se ne javljaju neuropsihijatru, jer svoje somatske tegobe ne povezuju sa psihom. Nazalost i lekari to cesto previde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2009.

Postovani doktore, zelim da Vam se zahvalim na prethodnom odgovoru i da vas pitam jos nesto. Elem, zakazan mi je carski rez za 01.09.2009. Posto imam hronicni ulcerozni kolitis(vise od tri god.), gastroenterolog mi je rekao da je neopodno pred carski rez da primim inekciju DEKSAMETAZON(DEXON 4MG) KORTIKOSTEROID. Gin. koji mi je vodio trudnocu i bio upucen u moj problem od samog pocetka, nije mi skrenuo paznju da moram bilo sta da primim pre carskog reza, vec je izgleda olako shvatio moj problem, pa veoma brinem!!! Interesuje me zasto je neophodno da primim tu inekciju, cemu ona sluzi? Takodje bih zelela da znam nesto vise o ovom leku? Unapred Vam se zahvaljujem, puno pozdrava Sandra

Postovana, ample Deksametazon deluju antizapaljenjski i antialergijski. Vas gastroenterolog smatra da bi trebali da je primite pre carskog reza, jer on, kao i svaka druga operacija deluje stresogeno na organizam. On se plasi da taj stres ne bude okidac za pogorsanje ulceroznog kolitisa. Ako Vam je gastroenterolog u svom izvestaju napisao da primite Dexason pre operacije potrebno je samo da ga pokazete. Ako taj izvestaj nemate ne verujem da ce prihvatiti vasu sugestiju. Vi to naravno mozete reci anesteziologu koji ce vas pregledati pre operacije, ali moze i da ne prihvati. Ako i ne primite ampulu najverovatnie nece biti pogorsanja bolesti. Gastroenterolog zeli da se to uradi za svaki slucaj. U svemu ovome je najveci problem sto se Vi sekirate zbog toga. Opustite se bice sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2009.

Postovanje, gospodine doktore! Zamolio bih Vas za odgovor na pitanje koje me jako muci u poslednje vreme, a tice se trudnoce moje supruge. Naime, ona je pre 3 godine ostala u drugom stanju, ali je insistirala da se ta tudnoca prekine na moju veliku zalost. Sada je u 17. nedelji trudnoce i lekar joj je na jucerasnjem pregledu rekao da su zbog abortusa od pre 3 godine moguci jaki bolovi u 8. mesecu i da se ako do tih bolova dodje, odmah javi. Inace, do sada nije radjala. Da li mi mozete pomoci odgovorom na pitanje sta mozemo da ocekujemo i koliko je za trudnocu opasno sve ovo. Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovani, nemojte da brinete zbog necega sto ne mora da se dogodi. U osmom mesecu trudnoce vasa supruga moze da oseti lazne kontrakcie. One mogu da se pojave nekoliko puta u toku dana i obicno traju oko 30 sekundi. To ne treba da je plasi, normalna je pojava i nije uslovljena predhodnim abortusom. Svakoj trudnici treba reci da mora da se javi na pregled pre zakazane kontrole, ako primeti da se nesto promenilo, bilo da je to bol, krvarenje, ucestalo i bolno mokrenje, povisen pritisak, jako izrazeni otoci ili sve sto njoj izgleda sumnjivo. Ne treba joj to saopstiti kao ocekivanu mogucnost, jer zaista vecina trudnoca protice bez komplikacija. Verovatno da mnoge trunice ceste kontrole dozivljavaju kao veliki psihicki napor. Medjutim, takav je stav. To sto je vasa supruga prekinula prvu trudnocu je bio rizican potez. Na srecu to se nije nepovoljno odrazilo na njenu plodnost, tako da sada treba da bude spokojna i da ocekuje sve najlepse u buducnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

Postovani...zanima me da li je normalno da bebi od dva mjeseca budu nogice i stopala okrenuta prema unutra..inace ultrazvuk kukova je u redu,inace to je pedijatar primjetio ali nije propisao nikakvu terapiju niti uputio kod ortopeda.Molim Vas za misljenje.HVALA.

Postovana, odmah vodite dete fizijatru. Sto se pre pocne sa terapijom uspeh ce biti bolji. U laksim slucajevima su potrebne samo vezbe istezanja. To radi fizioterapeut koji ce da vas nauci da bi i vi mogli kod kuce da ih radite. U srednje teskim slucajevima se postavljaju i gipsane longete koje se skidaju kada detetu radite vezbe ili ga kupate. Kod najtezih deformiteta se vrsi operacija. Inace neki deformitei su urodjeni ili nasledni, a neki nastaju zbog nezgodnog polozaja bebe u materici. Dete kasnije ne smete da stavljate u dubak ili setalicu. kada prohoda obicno trebaju ortopedske cipelice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

Postovanje, Mojoj supruzi je postavljena dijagnoza laka epiduralna lipomatoza distalno od nivoa L4.Inaceima bolove u lumbalnom delu kicme bukvalno kad se savije mora da prodje vreme dok se neispravi i posle sedenja ima isti problem.Isla je na vezbe ali stanje je isto.

Postovani, rec je o nakuplanju masnih celija, koje vrse pritisak na nerve u lumalnom predelu. Fizikalna terapija ne moze izleciti to stanje, ali moze pomoci. Treba da izbegava duze sedenje, stajanje, podizanje teskih predmeta, nagle poktete i poslove koji se obavljaju sa savijenom kicmom. Povoljno deluju setnje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

ZANIMA ME DA LI SMEM DETETU OD 13 GODINA DA DAJEM REDUCTIL TABLETE ZA MRSAVLJENJE.HVALA

Postovana, detetu nikako ne smete da dajete Reductil tablete. Vodite ga kod dijeteticara koji ce mu propisati dijetu. Ona ce uz bavljenje nekim sportom dati odlicne rezultate. Dete ce smrsati bez opasnosti po svoje zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

Postovana,Juce mi se pojavila krv u stolici. Nemam nikakvih drugih problema,nikakvih bolova, stolica mi je redovna nikakvih drugih smetnji.Interesuje me da li uzrok te krvi moze biti samo rak debelog crijeva ili je mozda moguce nesto drugo. Bavila sam se aktivno sportom do prije godinu i po, sada povremeno radim neke fizicke ativnosti, ali zbog posla cesto sijedim i po 8 do 10 sati dnevno. Molim vas da mi odgovorite jer me strah zbog krvi. S postovanjem!

Postovana, svaka pojava krvi u stalici zahteva pregled. Najbolje je da se javite lekaru proktologu. Najcesce je krv posledica hemoroida za koje vi imate uslova jer dosta sedite, a ranije ste se aktivno bavili sportom. Neka zapaljenja takodje mogu da daju krv u mokraci. Nadam se da vas cinjenica da su najcesce u pitanju bezopani hemoroidi nece odvratiti od odlaska lekaru. Ako je eventualno u pitanju pocetak raka to bi bio trenutak da se intervenise na vreme. Kada vas proktolog pregleda onda ste potpuno sigurni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

Postovani molim tumacenje sledeceg nalaza ultrazvuka abdomena: "jetra lako uvecana, u desnom reznju subkapsularno hipoehogena promena, delom heteroehogena 6.5x4cm, a na granici levog heteroehogena promena, sa post slabljenjem UZ snopa 3.3cm. Pankreas hiperehogene strukture. Slezina urednog izgleda kao i bubrezi sa znacima mikrolita u levom. Paraortalno se ne vide jasno uvecani l. nodusi. U abdomenu nema slobodne tecnosti." Unapred hvala na odgovoru!

Postovana, Uz pokazuje da u jetri ima podrucja koja ne predstavljaju normalno jetrino tkivo. On ne moze da da odgovor na pitanje kakva je priroda tih promena. To moze samo biopsija jetre. Vas lekar ce uzimajuci u obzir ovaj nalaz, kao i tegobe koje imate i promene u krvi, oceniti sta na dalje treba preduzeti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

Imam 70.god. i pre desetak godina ustanovljeno da imam adenom prostate. Do sada sam redovno isao na preglede i pre dve godine (2007), uradjena mi je biopsija, zbog nadjenih vrednosti PSA u sivoj zoni 8,7 i 6,9, ali je biopsijom nadjeno samo benigno tkivo i nije bilo znakova PIN-a, pa mi je propisana terapija prostamola.Zadnji nalaz PSA (od novembra 2008) je bio 3,5 a fPSA 1,0 i urolog trazi da idem na kontrolne preglede svaka tri meseca.Napominjem da nemam problema sa mokrenjem-1x do najvise 2x nocu.Pitanje je -koliko cesto da idem na kontrolne preglede i koja je terapija najbolja za moj slucaj? hvala unapred

Postovani, PSA je enzim specifican za prostatu i njegovo povisenje ne znaci da osoba boluje od raka prostate. Dokazano je da bilo kakva iritacija prostate moze da dovede do njegovog povisenja. Upala prostate (prostatitis), kao i doborocudno uvecanje prostate (adenoma prostate) takodje mogu dovesti do povisenja PSA. Vrednosti ukupnog PSA zavise od godina muskarca. Za osobe od sedamdeset godina i starije normalne vrednosti su do 6.5mg/ml. Vama se PSA smanjio i to ukazuje na uspesnost terapije. Vas verovatno opterecuju tako ceste kontrole, ali urolog smatra da je tako najbolje. Povecanje PSA prestavlja samo sumnju na eventualni tumor i zahteva biopsiju koja je merodavna za postavljanje dijagnoze. Ako biopsija da normalan nalaz uvecanje PSA je posledica bezopasnog uvecanja prostate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2009.

dobar dan....imam vec duze vreme problem sa bolovima u stomaku....veliku kolicinu gasova koja se svakodnevno stvara bez obzira sta pojedem od hrane,cim sam u drustvu par sati zbog trpljenja posle imam bolove...ne mogu na javnim mesti ma da jedem pa cak ni da provodim puno vremena pocelo je da utice i na moj drustveni zivot...jedino sto je interesantno jeste da su necujni i nemaju miris ali opet neprijatan je osecaj ispustati ih na svakih pola sata....sve analize vezane za stomak i stolicu sam uradila i uvek su pokazivale odlicne rezultate.tj.da nema nikakvih problema...molim vas pomozite.ja sada provodim puno vremena kod kuce bas iz tog razloga a nemam ni momka jer ne mogu da imam odnose zato sto non stop imam osecaj da gasovi krecu...vec je pocelo i ozbiljno da utice na moju psihu ..unapred hvala

Postovana, to sto su svi nalazi dobri ukazuje na to da nije u pitanju nikakva organska bolest, vec psihicki problem. Nadimanje u stomaku, gasovi i bol koji se javlja zbog njih predstavljaju simptome psihosomatske bolesti. Stres ima vrlo znacajnu ulogu u nastanku ovog oboljenja. Nekada covek nije svestan da je pod stresom, jer stres nije samo neprijatan dogadjaj. To je sve ono sto zahteva da se menjamo. Moze biti novi posao, novo drustvo, bilo kakva promena u zivotu. Oboleli obicno sumnja da ima neku telesnu bolest i obilazi lekare, koji pregledom utvrdjuju da je zdrav. Kada pacijentu saopste da mu "nije nita" on je zbunjen. Ima telesne simptome, a zdrav je. Desava se da lekar jos u pocetku bolesti pacijenta uputi neuropsihijatru. U najvecem broju slucajeva on ne ode neuropsihijatru, ne retko se uvredi, jer smatra da nije umislio da ima tegobe. On stvarno ima teogbe, one nisu izmisljene, izazvane su psihikim razlozima, sto nije nikakva sramota i moze da se izleci. Posto vam gasovi remete drustveni i emotivni zivot, ne cekajte da vam se tegobe jos vise pojacaju, vec se odmah javite neuropsihijatru. Opsirno mu ispricajte sta vam sve gasovi remete u zivotu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2009.

Dobar dan. Imam 36 godina. Nosim kontaktna sociva dioptrije +9. Da li je u mom slucaju moguce lasersko skidanje dioptrije?

Postovana, kod tako visokih dalekovidosti tj. vece od +5, ne vrsi se lasersko skidanje dioptrije. Vi u svakom slucaju mozete da se podvrgnete oftalmoloskom pregledu i da dobijete savet u vezi lecenja svoje dalekovidosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2009.

Htjela bih i Vas zamoliti za savjet,vec 20 god. lijecim epilepsiju ali bezuspjesno,lijeci me Doc. Jovic,vec sam izgubila svaku nadu,sve moguce tablete sam isprobala i nista.Da li za mene ima nade?

Postovana, i pored koriscenja antiepileptika bolest ne moze uspesno da se kontrolie kod 20 d0 40% obolelih. Na zalost Vi ste u toj grupi. Medjutim, epilepsija se stalno proucava, tako da ima nade na pocnu da se koriste neke nove metode koje ce biti efikasnije od postojecih lekova. Italijanski naucnici su otkrili vezu izmedju belih krvnih zrnaca i krvnih sudova mozga. Smatraju da blokada te veze moze da leci epi napade i vrse istrazivanja u tom pravcu. Hocu da kazem da uvek ima nade i kako ide vreme otkrivaju se nove mogucnosti lecenja, kao i efikasnost novih kombinacija vec postojecih lekova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2009.

postovani doktore,imam 33 god.u 20 god. sam operisala srce.radi se o urodjenoj srcanoj mani/kako su to doktori opisali kao neka supljina na srcu-asd/secundum/.od tada idem ne bas cesto na kontrole kod kardiologa/i uvek mi ekg nije u redu.doktor kaze da je to za mene normalno ali ja se nekada zabrinem.ponekad osetim kako mi srce nepravilno radi.kada lezim iz cista mira srce pocne bas ubrzano da radi.nikada nisam koristila terapiju za srce.inace trenutno pijem eutyrox jer jer imam hipoteriozu.molim za vase misljenje

Postovana povremene tahikardije su posledica koriscenja eutyroxa. Idite na redovne kontrole kod kardiologa i endokrinologa. U zavisnosti od nivoa hormona mozda vam koriguje terapiju Eutyroxa. To sami nikako ne smete ciniti. Ako tahikardija bude cesta, izrazena i smeta vam lekari vam mogu dati beta blokaror, aliysa odredjivasnjem pravilne doze eutyroxa, verovatno nece trebati. Vi ne brinite, jer niste srcani bolesnik. Da bi vam srce ostalo zdravo kao i svi ostali ljudi, koji zele sprciti kardiovaskularne bolesti, izbegavajte masnu i slanu hranu, jedite vise voca i povrca, maslinovo ulje, beli luk i vise se krecite, bavite se nekim sportom ili aerobikom ili svakodnevnim setnjama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2009.

Postovani doktote, vec par godina supruzi, posebno u ljetnim mjesecima, izlazi osip na rukama i noznim prstima. Ne zahvata veliku povrsinu i nije bolan. Prvo se pojave sitne bijele tackice, nekako odmah ispod same povrsine koze, najcesce na ivici dlanova i po obodu noznih prstiju. Svrbe a potom se ili povuku ili koza puca i ostaje hrapava i gruba. Sve je to nekako ne previse izrazeno tako da nam je trebalo dosta vremena da zakljucimo kako i ja imam isti taj osip ali manjeg inteziteta i manje vidljiv zbog blijede puti. Sto moze biti uzrok? Unapred zahvalni.

Postovani, promene najvise lice na gljivicnu infekciju, koja je izrazenija u letnjem periodu, jer je tada znojenje vece. Znojenje i vlazna koza pogoduju razvoju gljivica. Sitne tackice na rukama mogu predstavljati alergijsku reakciu organizma na gljivice stopala (dermatofiti ili mikidi). Lecenje se sastoji u koriscenju antimikoticnh krema dovoljno uporno, najmanje nedelju dana nakon gubitka koznih promena. Lecenje traje 4 do 5 nedelja, a u hronicnim tezim slucajevima 6 do 8. Vi se morate javiti koznom lekaru i zapoceti lecenje. Nastojte da vam noge i ruke budu suve. Nosite koznu obucu pamucne carape. Po kuci hodajte sto vise bosi, da bi vam stopala bila suva. Na bazenu i slicnim vlaznim povrsinama nikada ne hodajte bosi i ne nosite tudju obucu. ne nosite patike i gumenu obucu. Posipajte obucu puderom protiv znojenja nogu ili neutralnim puderom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2009.

znam da ce da vam zvuci glupo moje pitanje,ali stvarno je problem,imam jedan cudan problem,svaki put ali bukvalno svaki put kada uzmem zvaku ili bombonu koje su ukusa Mente uvek pocnem da kijam,znaci cim je stavim u usta posle 5sec pocnem da kijam jedno 2-3puta uzastopno,da li postoji mogucnos alergije?ili sta bi moglo biti razlog? jer stvarno je malo cudno,skoro svako u mom drustvu je to primetio:)

Postovani, u pitanju je alergija. Ona verovatno nije na biljku mentu (nana), vec na aromu mente koja se siroko koristi u konditorskoj industriji. Ceste su alergije na vestacke boje i arome u industrijskoj hrani i slatkisima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2009.

Postovani, u osmoj sam nedelji trudnoce otkrivena mi je cista anehogene gradje velicine 62x62mm.Doktor mi je zakazao kontrolu za mesec dana i rekao mi je da nista ne preduzimam u vezi ciste, da ona nece da naskodi plodu. Plod se normalno razvija, srcana radnja je evidentna. Medjutim procitala sam da cista moze da steti kako plodu tako i meni, pa bih Vas zamolila za savet: Da li da cekam redovnu kontrolu ili da promenim lekara? Da li cista moze da steti plodu?

Postovana, ciste na janiku u toku trudnoce se lece kao i ciste van trudnoce. Najpre se prati da bi se videlo kako se cista menja. Vecina cisti nije opasna i zato se u principu ne preduzima hiruska ili druga intervencija. Ako je cista sumnjiva u tom smislu da lici na tumor, mora hiruski da se odstrani i da se proveri njena priroda. Ako se to uradi u toku trudnoce ne predstavlja nikakvu pretnju za trudnocu i plod. Ciste su najcesce bezopasne i ne predstavljaju nikakvu smetnju za razvoj ploda i zdravlje majke. Izvestan rizik od komlikacija postoji kod ciste sa peteljkom jer ona moze da se uvrne, sto moze da se dsi i u trudnoci i van nje i tada mora hiruski da se intervenise. Ako promenite lekara necete biti u bezbriznijoj situaciji, jer cete morati sami da odredite kome cete verovati. Njihovi nalazi se nece bitno razlikovati, ali to mozda tako vama nece delovati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

dobar den denes prv pat ja otvoriv Vasata stranica i Ve molam da mi odgovorite ako moze sto e problem kaj mene. Dva pati pravevme invitro so vneseni po 3 embrioni so dobar kvalitet ( taka kazuvaat doktorite i se ke bide vo red) i na kraj neuspeh. Od site ispituvanja sto gi napravivme edinstevno sto znam deka hormonot estradiol mi e dosta namalen vo poslednava godina, i kaj mojot soprug ima oligoastenospermija.(znaci nisto ne moze da se sluci po priroden pat). Pred 6 god. ostanav bremena prirodno i neplanirano i zavrsi so spontan i od dogas nisto. Imam dijagnoza sterilitet primaria N 97. Sto znaci toa. Imam sega 40 god., Posle transferot primav samo aspirin, tekoferol i vaginaleti. Imam ciklus sekoj mesec vo period od 24-28 dena a koga gi piev Jasmin tabletite za pripremi na samot proces se pojavi cista, pa so drugi tableti se sredi pa prodolziv so terapijata ponatamu. Dali postojat sansi za mene i sto treba da napravam Odnapred Vi blagodaram

Postovana, za vas ima sanse da postanete majka. I pored strucno obavljenoe vantelesne oplodnje cesto se desava da ne dodje odmah do trudnoce. Primarni sterilitet (vasa dijagnoza) znaci da nikada niste zatrudnjivali sto kod vas nije slucaj jer ste jednom bili trudni, ali se trudnoca zavrsila spontanim abortusom. Pravilnije je reci da je kod vas sekundarni sterilitet tj. ranije ste imali trudnocu. Suprug ima manji broj spermatozoida no sto je normalno i slabije su pokretni. Mogao bi da pije cink, selen i vitamine E i C da bi poboljsao spermogram. Vas nizi nivo estrogena nije problem, jer se to moze nadoknaditi lekovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

U poslednje vreme se mom partneru desava da nakon ejakulacije ili pak nakon prekinutog snosaja oseti kao neko blago trnjenje u penisu (na samom vrhu) koje se zatim spusti u levu nogu (a ponekad u desnu). Ranije mu se nista slicno nije desavalo pa nas zanima sta bi moglo da bude u pitanju. hvala puno

Postovana, ako na glavicu nema nikakvih promena trnjenje nema neki znacaj. To je jako osetljiv deo koji reaguje razlicitim osecajima, a impulsi se sire celim telom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

otkrivene priraslice na glasnim zicama.promene su pocele jos pre 6god. ali su sada sve gore.nemogu vise da pevam.da nekoga dozovem...kakvim analizama se moze tacno utvrditi sta je u pitanju tj. koliko su opasne.inhalacija mesavine pantenola i dexsasona od 4mg.su dovele do toga da mi se protok kiseonika smanjio tj. imala sam utisak da disem kroz cevcicu i naravno glas pri govoru jos gori.sada sam dobila novu terapiju u inhal.se ubacuju kapi za nos a odlekova pijem dexsason i chymoral. ono sto me najvise brine je to da su neke osobe posle operacije uklanjanja priraslica na glasnim zicama sada maltene neme,siste kao guske! strasno i sta sada da ja radim???

Postovana, hronicni laringitis koji imate se leci odmorom glasa i toplim inhalacijama. Dexsason koji pijete deluje protivzapaljenjski, antialergijski, a chymoral smanjuje otok glasnih zica. Odstranjivanjem priraslica moze da se vrati normalan glas. Ujedno se tom intervencijom moze tacno utvrditi priroda bolesti tj. znace se sigurno da nema tumora. Razgovarajte sa ORL hirurgom o rizicima operacije u vasem slucaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

Postovani , sta moze da uzrokuje opadanje pubicnih dlacica, kao i promene na mladezima tj,rast mladeza istovremeno ?

Postovani, rast mladeza moze da bude ozbiljan znak i zato morate odmah da se javite koznom lekaru. Ne mora obavezno da znaci pretvaranje u tumor, ali se ne sme zanemariti. Opadanje pubicnih dlacica moze da bude posledica delovanja stresa, lekova (antikoagulansi, retinoidi, citostatici), bolesti sa povisenom temperaturom, hipotireoze, malignih bolesti i stroge dijete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

Postovani, Ovo pitanje je vezano za moju rodjaku koja je psihicki obolela.Lecilas se u Palmoticevoj i sad je vec duze vreme kuci,medjutim terapija koju pije je cas odgovarajuca cas ne.taman pomislimo da je bolje neprodje par dana i sanje se pogorsa.Kad je bolje onda je komunikativna a kad je lose povlaci se u sebe samo bi pila kafu i pusila sto joj njeni brane i onda postaje agresivna.Desava se da po celu noc nespava i onda da je necuvaju izasla bi.Ako joj se dozvoli kafa i cigarete(a ona bi po ceo dan mogla)onda je mirna.Inace stalno joj menjaju terapiju a skoro retko da se dogodi da je isti lekar kad majka ode da se obrati za pomoc i tad menjaju terapiju.Sad su umesto bromazepana prepisali Rivotril od 2mg ujutru i uvece njeni su smanjili na po pola tablete plase se da je mnogo,zatim pije lek Zalata od 5mgi Zoloft jednu ujutru sada a do pre neki dan je pila i u podne.Njena majka misli da je losije od ovakve terapije i nemaju vise snage pa vam se ja obracam zao mi je da ih gledam kako svi propadaju okolo.I molim Vas jos jedno pitanje da li je moguce da lek kod bolesnika kao sto je ona lek Zalata mora da kupuju trebaju joj dve kutije a on kosta preko pethiljada dinara.Dg.Akutni polmorfni psihoticni poremecaj.Hvala unapred

Postovana, vasa rodjaka mora da se leci ispravno. Roditelji ne smeju da joj svojevoljno menjaju terapiju ili smanjuju dozu. Treba da nastoje da je leci jedan lekar i da ide na zakazane kontrole, a ne kada dodje do pogorsanja pa nije bitno ko radi od lekara. Lekru treba da kazu da ih finansijski opterecuje skup lek i da ga zameni lekom iz iste grupe koji ide na recept ili je jeftiniji. Nemaju razloga da se stide da to kazu, jer to nije lek koji ce da se pije kratko. Osim toga iz svake grupe lekova ima po neki koji ide na recept.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

Postovani, Molim Vas pogledajte ova dva nalaza i recite mi da li se radi o istoj dijagnozi.Stvar je u tome sto su oba moja nalaza ali ..... Parcijalna fuzija korpusa C6 C7.U visini I.V.prostora C5 paramedijalna protuzija mekog jedra sa leve strane sa diskretnom kompresijom medule bez ubedljivih znakova medulopatije.zakljucak Parcijalna fuzija korpusa C6 i C7.Paramedijalna protuzija sa leve strane u nivo C5 IInalaz Blago ispravljena fizioloska krivina vratne kicme .u nivou I>V> prostora C5 C6 vidi se dorozomedijalno i parasagitalno obostrano protuzija i.v. diska kja vrsi kompresiju na duralnu vrecu ali se nevide znaci mijelopatije.Prsljenska tela C5-C6 obrazuju parcijalni blok .Na korpusima C4 i C5 parasagitalno levo postoje retrokorporalni spondilofiti. Inace isla sam na magnete u Sokobanjsku i vezbe ali i dalje imam bolove otecene ruke i prste ujutru bolove u lumbalnom delu(epiduralna lipomatoza),sta dalje.Hvala unapred

Postovana, to jeste opis istih promena sa diskretnim razlikama. U prvom nisu pomenuti spondilofiti verovatno zato sto nisu glavni uzrok problema. Oba se slazu da iskliznuce diskusa ne izaziva veliko ostecenje. Izbegavajte nagle pokrete, podizanje teskih predmeta, idite na fizikalnu terapiju. Kad imate vece tegobe koristite neki nesteroidni antireumatik i miorelaksant (opusta misice). Lecenje je dugotrajno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

Postovani,moj momak i ja kad imamo odnose onda sutradan i narednih dana on ne moze da postigne erekciju.Ne znam da li je to u pitanju bolest,zabrinuta sam.Kaze da po mesec dana ne moze da ima odnose nakon jednog odnosa.A i velicina penisa mu je manja nego uobicajeno,oko 7cm..Sta da radim?Kako da mu pomognem?hvala Vam

Postovana, jedna uspesna erekcija i zadovoljavajuci polni odnos ne koci narednu erekciju, bas na protiv. Ako vas momak ima jutarnju erekciju u pitanju je psihicki problem, koji se cesce srece kod mladih. Kod starijih je cesca organaska erektilna disfunkcija i ona je gotovo stalno prisutna, a nema jutarnje erekcije. Na nastanak disfunkcije mogu da uticu poremecaji u nervnim impulsima u mozgu, kicmenoj mozdini i penisu, kao i promenjena reakcija na njih u misicima, arterijama, venama i fibroznom tkivu penisa. Uticu hronicne bolesti kao dijabetes, ateroskleroza, srcane bolesti, povisen krvni pritisak, povisen holesterol, multipna skleroza, alkoholizam, bubrezne bolesti, nizak nivo hormona testosterona, poremecaj cirkulacije krvi, lekovi (antihipertenzivi, posebno beta blokatori, neki antidepresivi, sedativi, lekovi za smanjenje apetita i cimetidin) i pusenje. Mozete pomoci svom momku tako sto cete imati razumevanja za problem koji je prolazne prirode. Savetujte ga da se javi urologu da bi se otkrio uzrok nemogucnosti postizanja erekcije. Retko ima muskarca kome se nekada u zivotu nije desilo nesto slicno. Neuspeh koji se jednom desio, iz bilo kog razloga, moze da izazove strah da ce se to ponoviti. Taj strah ometa erekciju i nastaje zacarani krug iz koga je nekada tesko izaci bez strucne pomoci. Podrzite ga da se javi lekaru. Ne krivite ga, ne omalovazavajte i ne komentarisite velicinu penisa, jer su muskarci jako osetljivi na tu temu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2009.

Postovani,sumnjam da imam unutrasnje hemoroide.Nisam u mogucnosti da odem kod lekara,da li ce moci da mi steti ako koristim mast za hemoroide?Par puta mi se pojavila krv na papiru posle stolice,inace imam neredovnu stolicu.Procitala sam da ishrana ima veliki uticaj,da li mi mozete reci kakva hrana bi bila najbolja?Nikad nisam imala takvih problema,ali sam sklona upali urinarnih puteva,ne znam da li to moze imati neke veze.Unapred zahvalna.

Postovana, moracete da se javite lekaru proktologu, jer i ako su hemoroidi najcesce uzrok bola, krvarenja i svraba analnog predela, nisu iskljucene ni druge bolesti, kao sto je rak zavrsnog dela dbelog creva. Masti za hemoroide vam mogu pomoci. Ako sadrze kortikosteroid mogu da se koriste samo povremeno. Njih trebate da koristite nakon lekarskog pregleda i postavljanja dijagnoze. U lecenju je bitna pravilna ishrana, kojom reglisete stolicu. Ne smete da imate ni zatvor ni proliv jer oba mogu dovesti do pojacanja tegoba. U ishrani treba da dominira sveze i bareno voce i povrce, crni i integralni hleb. Morate da izbegavate zacinjena jela i alkohol. Pijte vise tecnosti. Za lecenje suljeva je veoma bitno da se vise krecete i izbegavate dugo sedenje. Upala mokracnih puteva nema znacaja za hemoroide.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: