Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 14.4.2011.

postovani,imam 30g,brine me glavobolja koja traje oko 5 dana,na jednoj strani glave,tacnije malo vise od slepocnica i spusta se do zadnjeg dela glave,i ta strana vrata me boli.Mogu tacno da lociram bol,kad pritisnem jednu tacku tacno osetim jak bol.Taj bol je kao puslirajuc,boli uvek,ali kao da zaboli pa posle par sekundi koa da cupa,i sve tako.Popijem panadol extra i kao malo prodje i opet posle isto.Da napomenem da pijem farin zbog tromboze venosum cerebri,od 2006g,dobila sam posle porodjaja,i jos sam na antigoagulantnoj terapiji.Kontrolisem inr,bas sam pre neki dan isla kod hematologa i on mi je povecao dozu na jednu cetvrtinu,pa ne znam dal nema veze to sa tom glavoboljom.Cudno mi je da dok nisam otkrila tromb ranije,imala sam isto glavobolju sa leve strane,ali nikad me nije toliko dugo dana bolelo,cak sam i tromb imala sa leve strane,i sad me boli sa te strane.Tromb vise nemam,nadam se,jel sam radila 2007g angiografiju sa kontrastom i nije se video vise.Imam i spondilozu vratnog dela kisme i lumbalnog,tada 2006g su mi to otkrili.Nisam isla na fizikalnu terapiju zbog farina.Pokusavam da vidim dal je od hrane nastala glavobolja,ali nije,imam je stalno,evo od jutros prvi put,da otvorim oci i osetim odmah glavobolju.Drugih smetnji uz glavob,bas i nemam mozda osetim malo mucninu,ali nista posebno.Ne znam sta da radim,molim vase cenjeno misljenje,unapred zahvalna

Postovana, pulsirajuci bol u jednoj polovini glave je najcesce migrena. Ponekad migrenozni napad moze da traje duze od 72 casa i izuzetno retko moze da dovede do mozdanog udara. Spondiloza vratnog dela kicme, stres i grc misica vrata takodje mogu da izazovu glavobolju. Neophodno je da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2011.

Poštovani, Posle analize krvi od 7. oktobra 2010. i nalaza za: Slobodni tiroksin (FT4) - 13.1 Tirostimulišući hormon (TSH) - 0.2 upućena sam na ultrazvuk štitaste žlezde koji je urađen 7. aprila 2011. Izveštaj o ultrazvučnom pregledu glasi (nadam se da sam dobro pročitala i prepisala): ======== Štitasta žlezda asimetrično uvećana na račun levog režnja uobičajenog oblika i položaja prati pokrete vratnih organa tkivo je heterehogeno sa difuznim znacima fibroze Desni režanj hipotrofičan, mali jedva naznačen. Levi režanj vikarno uvećan, dve trećine ispunjen nepravilno kružno pro???? sa ????ogenim prozorima 18,5 x 10 mm. CDF I +- Dg: Struma diffusa gr. II pp l. sin et Tu lobi sinisti P.S. scintigrafija i prikaz konzilijumu za štitastu žlezdu ======== Molim Vas za pojašnjenje - komentar.

Postovana, u levom reznju zlezde nalazi se cvor, cija priroda treba da se utvrdi. Predlozena scintigrafija ce pokazati da li cvor vezuje radioaktivni jod. Ako ga vezuje (topli cvor) promena nije sumnjiva. Kod hladnih cvorova koji ne vezuju jod postoji sumnja na tumor i tada se obicno radi biosija i dobijeni uzorak se salje na patohistploski pregled. Zlezda normalno luci hormone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2011.

Postovani,primetila sam kada sam pod stresom jako mi se zacrveni ispod vrata kao da imam alergiju,kad se smirim i kada vise nisam nervozna to nestane,i tako stalno.

Postovana, to je emocionalno crvenilo (erythema emocionale). Pri uzbudjenju, stresu ili u neprijatnim situacijama kod nekih osoba dolazi do sirenja krvnih sudova sto se ispoljava crvenilom (vazomotorna reakcija). Crvenilo kratko traje i ne zahteva dermatolosko lecenje. Vi ste takva osoba i u odredjenim situacijama previse emotivno i burno reagujete. Osetljive osobe, kao vi, su sklone povisenju krvnog pritiska ili nekim psihosomatskim bolestima (npr. cir na dvanaestopalacnom crevu). Kod pojave takvih bolesti treba se obratiti psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2011.

Imam 4 kurja oka na tabanu,pokusavala sam na razne nacine da ih odstranim ali mi ne uspeva.Imam ih vec par godina(od 1 su se stvorila 4-postepeno)Jako su bolni pri hodanju,nekad ih odstranim ziletom(povrsinski)i bude mi lakse ali ne ugodnost se brzo vraca!Ne znam sta vise da radim,isla bih na odstranjivanje ali ne znam u kojoj se bolnici to obavlja!?Takodje me interesuje da li se koristi neki vid anastezije pri odstranjivanju!Unapred zahvalna!

Postovana, prvo morate da promenite obucu, jer neudobna, tesna obuca sa visokom stiklom i od vestackih materijala izaziva pojavu kurjeg oka (clavus). Javlja se i kod deformiteta stovala kada je potrebno ortopedsko lecenje. Kurje oko se uklanja keratolitickim preparatima. Oni obicno sadrze salicilnu kiselinu. Neke biljke deluju keratoliticki pa se mogu koristiti. To su npr. smokva (bela tecnost koja se javi kad se iskida plod ili list), brsljan, crni luk, cuvarkuca... Ima mnogo gotovih preparata npr. Staroplaninski melem. Bilo koji preparat da uzmete morate se pridrzavati uputstva i po potrebi ponoviti postupak. Ti rastvori, melemi ili mleko koje nakapate iz biljke stavljaju se samo na kuje oko. Ne treba da ih stavljate na zdravu kozu jer ce je ostetiti. Keratolitici razmeksavaju Clavus tako da ga nakon 7 do 10 dana mozete ukloniti. Drzite noge u toploj vodi 15ak minuta i zatim ostruzite kurje oko kamenom za pete ili pazljivo makazicama. Mozda vam je lakse da vam to ucini pedikir. Jednom uklonjeno kurje oko ce se ponovo javiti ako ne uklonite uzrok njegovog formiranja. Pri hiruskom ili pedikirskom uklanjanju ne koristi se anestezija, jer je promena povrsinska, obavlja se na mrtvom (keratoticnom) delu koze. Ako se pri uklanjanju ne povredi okolna zdrava koza nema razloga da boli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2011.

Postovani dr, da li kvrzica oko areole moze da predstavlja displaziju dojke?

Postovana, areola je braon deo koze oko bradavice. Na njoj se uocavaju sitna ispupcenja koja lice na kvrzice. To je normalno ispupcenje koje se javlja oko rupice kroz koju izlazi mleko pri dojenju. Mala izdignuca koja vidite na areoli ne predstavljaju displaziju, vec bilo koji cvoric koji napipate u unutrasnjosti dojke ukljucujuci i predeo iza areole. Ako ste u dojki napipali neki cvoric javite se lekaru. Ultazvucnim pregledom ce se utvrditi da li je displazija ili neki drugi poremecaj. Inace fibrocisticna displazija je cesta pojava. Nije zabrinjavajuca i potrebno je samo da se prati. Medjutim, da li je promena sumnjiva ili nije treba moze da se utvrdi samo na osnovu pregleda (pipanje dojke, UZ i ako je neophodno mamografija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2011.

Imam 35god,u sedmoj sedmici trudnoce sam. Imam miom na maternici i pijem dabroston 2x1,a prije pet godina sam bila podvrgnuta zrac enju i hemoterapiji. Jutros sam imala slab smedjkasti iscjedak. Imali razloga za paniku? Hvala

Postovana, ne panicite, vec se javite ginekologu. To je neophodno kod svih mogucih krvarenja u trudnoci. Krvarenje i braonkast iscedak u ranoj trudnoci nisu uvek los znak, ali su razlog za javljanje lekaru. Malo krvarenje moze biti posledica koriscenja Dabrostona. Ako se uz braonkast iscedak javi bol u stomaku to moze predstavljati preteci pobacaj i zahteva hitno javljanje lekaru i terapiju. Miom na materici moze da raste u trudnoci. Ako nije veliki ne predstavlja nikakvu opasnost. Posto su zracenje i hemoterapija bili pre pet godina vi ste prakticno zdrava zena, samo su potrebne nesto cesce kontrole u odnosu na ostale trudnice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2011.

Moja devojcica ima 10 ipo godina i dobila je menstruaciju pre dva dana,da li je to normalno jer znam da ne bi trebalo pre bar 12,13 godine da pocne ciklus.Nije ni preterano razvijena ni grudi joj nisu pocele da rastu pa me zanima zasto je tako rano doslo do pojave ciklusa?Hvala

Postovana, menstruacija sa deset ipo godina u danasnje vreme nije neobicna. Prevremeni pubertet se racuna ako se zanci razvoja i menstruacija jave pre osme godine. U zadnje dve decenije nije retko da se prvi znaci puberteta kod devoscica jave u sedmoj godini. Jedan od razloga za raniji pubertet je veca gojaznost danasnje dece, a smatra se da veliki uticaj ima i prisustvo pesticida i hormona u hrani.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2011.

Ne mi e jasno od sto moze da bide taa konstantna temperatura 37 so 2 vise dva meseca mog sina 13 set godisen

Postovana, dugotrajna malo povisena temperatura je najcesce posledica virusne infekcije. Potreban je opsti pregled krvi, eventualno pregled na odredjena antitela sto pokazuje postojanje nekih virusnih infekcija. Temperatura moze da bude znak postojanja neke hronicne infekcije npr. zapaljenja sinusa ili slabljenja imuniteta, posebno ako se javlja sa umorom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2011.

Postovanje! Mojoj cerkici (4) je pre dve godine otkrivena vodena cista iznad levog bubrega koja najverovatnije nije vezana ni za sta (tako kazu doktori). Radjen joj je skener, magnetna, rengen......Velicine oko 3-4 cm. Svi nalazi su joj dobri, nema nikakvih problema sto se toga tic e. Kad joj je uradjen skener otkrivena joj je i multilobularna slezina!!! Doktori su iskljuc ili bilo kakav operativni zahtev osim ako dodje do rasta ciste pa da ista zasmeta funkciji ostalih organa! Medjutim doktor koji je vodio njen slucaj svaki put je menjao misljenje, bez obzira sto se cista ne menja, jednom kaze da je za intervenciju drugi put kaze da nije pa opet iz poc etka.... Molim vas da mi kazete koliko je opasna ta cista i sta predstavlja multilobularna slezina. Da li je zaista potrebno to operisati ili ne?????

Postovana, multilobularna slezina ima drugaciji oblik no sto je uobicajeno. Sastavljena je iz vise reznjeva. To je urodjena deformacija, koja ne remeti funkciju slezine. Cista je supljina ispunjena tecnoscu. U principu bi bilo boje da se zna zasto je nastala i kakvom tecnoscu je ispunjena. Medjutim, ako dete nema nikakve tegobe, ne postoje znaci zapaljenja i svi laboratorijski nalazi su normalni nije neophodno. Potrebno je da se prati. Uklanjanje ciste nije teska operacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2011.

Postovani, pre par godina sam prelezala herpes zoster, a ovcije boginje nisam nikad (ili bar nisam znala). Lekari kod kojih sam isla (i dermatolozi i opste prakse) su mi rekli da sam morala da prelezim ovcije boginje da bih uopste dobila herpes zoster. Zanima me Vase misljenje u vezi ovoga. Zabrinuta trudnica

Postovana, ne mali broj osoba prelezi ovcije boginje, a da to bude neprimeceno. Boginje izaziva Varicella-zoster virusa. Smatra se da on ostaje u organizmu i da se pri pri padu imuniteta ponovo aktivira dovodeci do bolesti Herpes zoster. U organizmu postoje antitela koja sprecavaju pojavu boginja i u neku ruku stite i plod. Izuzetno retko se javlja infekcija fetusa kod trudnice sa zosterom. Radite na jacanju imuniteta. Jedite dosta voca i povrca, beli luk, jogurt, maslinovo ulje, orahe, bademe. Boravite sto vise na svezem vazduhu. Izbegavajte stres, previse masnu i slatku hranu, jer slabe imunitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2011.

Postovani, moj sin ima skoro 3 godine, pojavile su mu se sitne tackice po stomaku, oko pupka, vise sa leve strane. Inace, sklon je bronhitisu i imao je ekcem po guzi. Da li je i to na stomaku ekcem? Primetila sam da kada jede ribu obicno ima neku zanemarljivu reakciju. Ni ovo nije u nekom vecem obimu, ali se ne menja vec nedelju dana. Nisu upaljene, samo su sitne i na dodir je koza hrapavija.

Postovana, takve promene po stomaku lice na deciji ekcem. Vodite dete koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2011.

Na sredini donje usne mi se pojavilo neko ispupcenje malo crvenije od ostatka usne...ono je mekano,kao da je napunjeno nekom tecnoscu i ima neke tri sitne tackice koje su providne...Nije bolelo ni pre nastanka ni sam posle,ne svrbi ne pece...samo mi smeta.Sta je to?Sta treba da radim?I koliko brzo ce proci?

Postovana, potrebno je da se javite lekaru. Ako je herpes, providne tackice ce puci, sto ce stvoriti uslove za infekciju. Tada treba da se maze mast (kombinacija antibiotika i kortikosteroida). Ako se ta promena ne menja, moguce da je hemangiom (promena nastala uvecanjem celija krvnih sudova, a boja potice od krvi). To je estetski problem i moze da se ukloni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

postovani doktore mome muzu je 32 godine i pre pet meseci mu je pritisak bio 100/160 i pao je u neku vrstu soka. bio je ukocen imao je bolu levoj strani grudi i ruke,bolela ga je glava sa vrtoglavicom. odveli smo ga u hitnu i tamo su mu obavili sve pretrage i sve je bilo u redu. danas oko 4 sata ujutro cula sam kako me doziva i nemoze da se pomeri,boli ga glava i kao da tesko prica,bol probadajuci u grudima. izgledalo je stvarno strasno. zvala sam hitnu i oni su dosli uradili mu ekg, pritisak 130/80,temperatura 37. doktor je rekao da mu nije nista i rekao da je prehlada ali moj muz kaze da pre nego sto sam ja ustala nije mogao da se pomeri ni ruke ni noge. neznam sta da radim sa njim. dali je to opasni i da ide dalje kod lekara? sta da radimo?

Postovana, potrebno je da se javi svom lekaru, a zatim neurologu zbog glavobolje, koja sada nije bila izazvana skokom krvnog pritiska. Iako probadajuci kratkotrajni bol nije zabrinjavajuc, bilo bi dobro da se javi i internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

primetila sam da je mojoj bebi od 3 meseca ravan vrh nosica.kad je bila bas mala desilo mi se da klimne glavom i udari nosicem u moje grudi.da li je mogla tako da povredi hrskavicu nosa i koji su simptomi kada se to desi?njoj nosic nije krvario,oticao.hvala unapred na odgovoru

Postovana, da bi se povredila hrskavica potrebno je da beba udari ili padne na nesto tvrdo. Tom prilikom bi doslo do krvarenja i formiranja modrice. Nije verovatno da se beba povredi udaranjem u vase grudi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

Postovani,imam 37 godina.Radili mi gastroskopiju i dobio sam Ph nalaz koji glasi: 1.Reprezentativnost biopsijskih uzoraka:"Biopsija polipa duodenuma" Cetiri biopsijska uzoraka mukoze tankog creva,od kojih dva jasno duodenalnog tipa,pregledana su serijskim presecima. Strukturne i epitelne promene: Na pojedinim delovima uzoraka duodenuma/tankog creva uocavaju se fokusi jasne adenomatozne proliferacije epitela sa tubularnom organizacijom koji mestimicno se vide samo u superficijalnim delovima mukoze,a veoma retko ispunjavaju i najveci deo mukoze.Uz to i mali delovi tubularnih adenoma mogu se videti neposredno u blizini uzoraka. 2.Reprezentativnost biopsijskih uzoraka:"Biopsija polipa forniksa" Tri biopsijska uzorka mukoze zeluca fundo-korpusnog tipa koji su pregledani serijskim presecima. Strukturne i epitelne promene: Povrsni nivoi gastricne mukoze pokazuju adenomatoznu promenu epitela sa delom tubularnom organizacijom,mestimicno samo zaravnjenim podrucjima displastince mukoze,kao i prisustvom cisticne mikrodilatacije zlezdanih lumena korpusnih zlezdanih formacija u okolini.Deo adenomatoznog epitela se vidi i unutar glandularnog epitela,tako da se stice utisak da je adenomatozna proliferacija prisutna u povrsnim delovima mukoze iznad polipa cisticno promenjenih zlezda fundusa. PHDG/Zakljucak 1.Adenoma tubulare duodeni Dysplasia epithelialis levis (gradus I-II) Dijagnosticka kategorija inflamacije:Nekategorizovani/nespecificni tip *Inflamatorna inflitracija: Celularnost: + *Aktivnost inflamacije: + *Atrofija: 0 *Mikroorganizmi: Nisu vidjeni *Epitelna kategorija: III (nisko-stepena displazija) 2.Fundic gland cyst polyp. Dysplasia epithelialis levis (gradus I) focalis ad superficiem. Molim vas da mi protumacite dati nalaz. Hvala!

Postovani, uoceni polipi su benigni (nisu malgni) izrastaji sluzokoze (tubularni adenom). Izrastaj potice od zlezda koje se normalno nalaze u sluzokozi. Promena sluzokokoze (displazija) je pocetnog stepena sto je dobro. Pratece zapaljenje nije narocito izrazeno. Polipi u zelucu i dvanaestopalacnom crevu nisu opasni. Polipi manji od 2cm se ne pretvaraju u maligne tumore. Ako se ne odstrane moraju da se prate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

Htjela sam postaviti pitanje u vazi oka.Jos u srednjoj skoli,prije nekih 18 godina na casu fizickog udarila me lopta u desno oko.Kapak je pomodrio i to je nakon desetak dana proslo.Medjutim poslije toga sam ispod kapka u desnom uglu oka osjetila da imam neku sitnu kvrzicu.Nije bila vidljiva ali sam je osjetila nad napipam.Otisla sam kod ocnog doktora i on je rekao da treba kapak da se malo presjece da bi se to nesto izvadilo.Nikad nisam otisla da to odradim jer mi nije smetalo.Prije pet godina kad sam se ujutro probudila osjetila sam da mi je to oko zatvoreno.Kad sam pogledala na ogledalo kapak je bio otecen i poceo je da se siri podliv koji je zahvatio cijeli kapak i bio spusten do jagodicne kosti.Uplasila sam se i otisla kod doktora ali su mi tamo rekli da je to spontano pucanje kapilara i da ne vide nista sto bi to izazvalo.Podlivu je trebalo da se povuce mjesec dana.Nakon toga opet sam napipavanjem mogla da osjetim tu kvrzicu i to oko nisam mogla da protrljam kao ovo drugo jer bi me na tom mjestu zaboljelo.Jutros sam se probudila i na ogledalu vidjela sitan podliv na istom mjestu koji se ne siri.Ne smeta mi i ne boli me ali me zabrinjava.Ne znam zasto se to pojavljuje uvijek tu i kako ocni doktor ne moze da vidi sta je to ispod koze kapka.Molim da mi odgovorite jer sam igrom slucaja naletjela na jednu medicinsku sestru koja mi je rekla da budem srecna sto mi nije pukao kapilar na mozgu ili srcu.Unaprijed zahvalna i zeli da dodam da nemam problema sa visokim krvnim pritiskom ako to moze da ima neke veze.

Postovana, zrnce koje pipate na kapku je halazion. To je hronicno zapaljenje zlezde kapka (Meibomova zlezda). Ne moze da se povuce samo od sebe, a lako se uklanja malim rezom kapka. Ispupcenje moze da ostecuje veznjacu. Postoji mogucnost da utice na pucanje kapilara, mada ono cesce nastaje kod povrede kapka i bolesti krvi. Rizici za nastanak mozdanog udara (pucanja kapilara ili krvnog suda u mozgu) su povisen krvni pritisak, povisene masnoce (holesterol i trigliceruidi) i glukoza u krvi, stres, konzumiranje dosta slane hrane, arteroskleroza... kod vas je ipak problem u oku pa je potrebno da se javite ocnom lekaru. Krvarenje u kapku moze biti posledica bolesti krvi npr. smanjenja broja trombocita, te je potrebno da se javite svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

imam problem sa tremorom nogu tokom stajanja i ruku u mirovanju,23 godine nepusac,ne pijem kafu,KKS uredna,glukoza uredna,ukupni bilirubin povisen transaminaze uredne,MR glave uredan,Hormoni stitnjace uredni,uz to i nestabilnost tokom stajanja,Refleski ekstremno pojacani po misljenju neurologa,uz zujanje u usima.Prepisan Ksalol u ukupnoj dnevnoj dozi od 1mg.Dali ove tablete snizavaju pritisak koji mi je inace uredan i da li nakon koliko vremena uzimanja izazivaju zavisnost.Da li je ovo pravi izbor terapije u odnosu na sve ovo receno.Hvala

Postovani, Ksalol vam nece sniziti normalan krvni pritisak. On malo moze da utice na snizenje povisenog krvnog pritiska, sto je posledica njegovog opustajuceg i umirujuceg delovanja. Za vas nema opasnosti da cete dobiti nizak pritisak. Ksalol, kao i ostali benzodiazepini, moze da dovede do zavisnosti. Reakcija na lek je individualna pa se ne moze predvideti da li ce i kada ce doci do zavisnosti. Pregledima nije pronadjen uzrok tremora, pa se zakljucilo da je posledica delovanja psihickog faktora. Takodje se Ksalol propisuje kada nije moguce pronaci i izleciti uzrok zujanja u usima. Lek u tom slucaju olaksava podnosenje zujanja. Ne uklanja ga, ali vam pomaze da manje obracate paznju na njega. Isto deluje i tiha prijatna muzika (maskira sum).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

molim Va sda mi protumacite rezultate s-tsh 1.19 s-ft4 14 S-anti TPO 205 S-Fsh 6.05 S-LH 8.7 S-Estradol 125 S-prolaktin 253 imam neredovne cikluse i vec 2 god pokusavam da ostanem u drugom stanju... Hvala unapred.

Postovana, hormoni stitne zlezde su normalni, ali su antitela (S-anti TPO) nesto povisena. To moze da znaci da cete godinama kasnije da imate smanjenu funkciju stitne zlezde. Medjutim, TPO nije uzrok steriliteta. Ako su polni hormoni radjeni pocetkom ciklusa rezultati su dobri. Referentne vrednosti razlicitih laboratorija nisu isti, tako da trebate pogledati kako stoji na izvestaju koji ste dobili iz laboratorije. Neredovni cilusi su uglavnom bez ovulacije i zato se javlja sterilitet. Ovulacija moze da se izazove hormonima (stimulacija ovulacije), sto ce vas ginekolog da ucini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

Moja mama ima 58 godina i pored hronicnog umora od posla, ima i hronicnu migrenu, koja ima dugogodisnji staz,a uzrokovana je raznim faktorima kao sto su stres, briga, premor, promene temperature i pritiska u vazduhu... Inace nema ni jedan drugi zdravstveni problem, a ni malo ne deluje kao zdrava osoba zbog svega toga, tesko funkcionise,propada. Malo je lekova koji mogu da joj ublaze glavobolje,cak mislim da uopste nisu potrebni, jer je to hemija koja svakako unistava organizam. Postoji li neka preporucena ishrana koja moze pomoci i ublaziti makar stres ili osecaj umora,i poboljsati opste stanje organizma i kada nema glavobolje? Hvala puno unapred!

Postovana, u borbi protiv stresa veoma je vazna pravilna ishrana, dovoljno sna i fizicka aktivnost. Osobama koje su u stresu jede se masna hrana. One uglavnom i unose takvu nezdravu hranu. Ishrana treba da bude raznovrsna uz unos vise voca i povrca, mleka sa manjim procentom masnoce, ribe, posebno masne morske (tunj, skusa, sardine, losos). Korisne masnoce poticu od maslinovog ulja, ribljeg ulja, oraha. ista ishrana se preporucuje i kod hronicnog umora. Osobe koje ga imaju treba da se bave nekim sportom koji im se dopada, da setaju ili se bave jogom. One imaju utisak da nece moci da se time bave zbog umora. Medjutim, kada se pokrenu i silom nateraju na neku fizicku aktivnost uvide da su bolje zaspolozne, bolje spavaju, lakse mogu da se odmore i lakse obavljaju svoje radne obaveze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2011.

Vec neko vreme patim od anksioznosti i uzimam heleh i asentru i moglo bi se reci da sam dobro osim povremene male vrtoglavice,ali ne panicim i p-o neko vreme se sredim i sve je ok.Ali to sto sad me muci je bol u gornjem delu grudnog kosa,koji nastane najednom i najednom se izgubi i bol u zadnjem delu grba u isti pravac grudnjeg kosa.Bol koji se javlja nije psihicki vec fizicki,UMEM DA PRAVIM RAZLIKU OD PSIHICKOG STEZENJE GRUDNOG KOSA I OVOG BOLA KOJI E FIZICKI.Sta vi mislite sta bi moglo da bude?moram da napomenem da bol se javlja samo oko gornjeg dela grudnog kosa i grba,a ne oko srca.

Postovana, iznenadni kratkotrajni bol u grudima u vidu probada je ulavnom misicni bol. Nastaje grcenjem misica. mije zabrinjavajuci i ne zahteva lecenje. Nema veze sa srcem, cak i kada se javlja u predelu srca.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: