Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 3.11.2011.

postovana dobar dan..imam jedno pitanje..pijem ljek XANAX..od 0,25mg...dva na dan..i sutra imam jedno veliko slavlje..smijem li ja da prekinem sa ljekovima sama,na svoju ruku...tj da sutra ne popijem,da bi mogla malo alkohola popiti :) unapred hvala

Postovana, Xanax ne smete da pijete sa alkoholom, a prekidanje terapije nije preporucljivo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

Postovani molim vas za pomoc.Imam 29 godina i posle druge trudnoce sam se jako ugojila imam 78kil a 1063 cm i primetila sam da me ledja sve cesce i cesce bole kad se penjem nuz stepenice jako se zadisem.A nemam vremena da jedem pet puta na dan i da radim koje kakve vezbice.Da mi kazete kakvi bi ishranu trebala da uvedem sta da jedem manje sta vise sta da izbacim a sta da uvedem.Molim vas da mi pomognete..

Postovana, svi gojazni ljudi prave slicne greske: jedu dva puta dnevno i unose vise kalorija no sto mogu da potrose pojacanom fizickom aktivnoscu. Da bi smrsali morate da ubrzate metabolizam, a to cete postici cescim, a manjim obrocima (pet obroka dnevno). Visak kalorija cete potrositi pojacanom fizickom aktivnoscu. Ne morate da radite vezbice, jer je to mnogima dosadno i monotono. Umesto toga trcite, pesacite, plivajte, plesite. Jedini nacin da smrsate je da unosite manje hrane, a da pojacanom fizickom aktivnoscu utrosite visak kalorija i sagorite masti. U pocetku cete smrsati nekoliko kilograma, a zatim ce uslediti period stagnacije. Mnogi tada pokleknu, jer jedu manje, a ne mrsave. Ne merite se svaki dan, vec jednom nedeljno. Ako kilaza stoji ne ocajavajte. Kada prodje taj period (obicno desetak dana) vas apetit ce biti mnogo manji, a kilogrami ce se brzo topiti. Najzdravije je da jedete raznovrsnu hranu, ali u manjoj kolicini. Posebno je bitno da uneta hrana bude rasporedjena u 5 obroka. Na taj nacin ubrzavate metabolizam i skracujete vreme izmedju obroka tako da vam je psihicki lakse. Morate da izbacite slatkise, jer sadrze prazne kalorije (imaju mnogo kalorija, a ne zasite vas tj. posle njih brzo ogladnite) i zasladjene sokove. Zasladite se vocem. Izbacite i masne grickalice (cips, smoki...) jer imaju dosta masnoca, a time i kalorija, a osim toga imaju dosta soli pa vezuju vodu. Prednost dijete koju dobjete od nutricioniste je u tome sto dobijete ideju sta da jedete, jelovnik je izbalansiran tako da unosite potrebne minerale i vitamine, a izbegavate greske u ishrani zbog kojih ste se ugojili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

postovani imam jedno pitanje za vas moja cerka ima 27 godina,evo vec dve nedelje je stalno prehladjena prvo se zalila da joj smeta nesto u grlu,pa je posle je poceo kasalj pa nos da cusri i sve tako redom,i sada se malo stabilizovalo grlo i nos ali je ostao neki kasalj koji je bio nedelju dana bas sa dosta slajma a sada se zali da je sve nesto golica u grlo i ima tera je na neki suvi kasalj ponekad jos pomalo ima slajma ali ovaj suvi kasalj je ubitacan i sada se zali da je pomalo boli u grudi i iza grudi tu u ledja kod lopaticekada odahne duboko bol se pojacava pozadi u lopaticama i onako kada hoce ledjima da se protegne unapred bol se pojacava,ja sam kao mjka dosta zabrinuta jer je nebi vodila dzabe zraciti se da vide sta je jer su je za ovu godinu zbog problema sa nogom zracili dosta puta,dali vi mislite da je ovo eki ozbiljan poblem i sta vi predlazete da uradimo mi dali koji pregled trbeamo uraditi ili trebamo nekako nekim lekovima probati leciti ovo.hvala vam doktore unapred na razumevanju

Postovana, stanje nije zabrinjavajuce. To je oporavak nakon infekcije. Nedelju ili vise dana nakon infekcije sluzokoza disajnih puteva je preosetljiva (hiperreaktivnost disajnih puteva). Zbog toga povremeno moze da se javlji napad suvog kasla, isprovociran hladnim vazduhom, duvanskim dimom, fizickim naporom, smehom ili govorom. To pacijenta zabrinjava, jer misli da nije ozdravio, pa nekad uzima antibiotike na svoju ruku. To je nepotrebno. Kada oseti neprijatno golicanje u grlu i zna da ce uslediti napad kaslja treba da uzme bonbonu ili pastilu sa mentolom ili eukaliptusom, malo tople supice (ne vruce), caja, eventualno biljni sirup za ublazavanje kaslja. Znaci suv kasalj nije opasan u periodu oporavnka od nazeba ili infekcije. Bol u grudima je posledica iscrpljujuceg kaslja. Nije potrebno da se snima. Eventualno moze lekar da poslusa pluca. Hronicni kasalj je duzi od tri nedelje i tada mu se trazi uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

Postovani,moj problem je hipertireoza.TSH o,oo5,Ft4 99.6.Pocinjem sa terapiom Thyrozol i nakon par dana dobijem temperaturu,obustavljam lecenje i saznajem da sam u drugom stanju.Do 5. meseca trudnoce nisam pila nikakvu terapiju,a od tada sam pila PTU,svrab po telu ne do one mere kao pre trudnoce ali i ima ga.Nakon par dana ja napipam zlezdice ispod pazuha i na vratu iza uveta i na bocno strani vrata.Radjene su sve analize i kod hematologa ali niko mi nista nije rekao.Ono sto je moj problem trenutno,nakon rodjenja deteta i opet ne pienja terapije zbog dojenja je taj da sam u jako losem zdravstvenom stanju,puna sam zlezda po vratu ima ih sigurno 10-ak vise sa desne strane na kojo je desni lobus stitne zlezde veci od levog.Pre nedelju dana zapoceta je terapija Tiastat 4x1 i od tada datiraju uvecane zlezdice na vratu i i spod pazuha!!!moj endokrinolog tvrdi da to nije od leka a na uputstvu za lek pise da je moguca limfadenopatija,uvecanje limfnih cvorova!!!/Svrab nisam imala posle porodjaja sve do uvodjenja Tiastata!!!!Mene celo telo svrbi i stvara mi jos vecu nervozu!!!Nalaz UZ vrata je sledeci :Stitasta zlezda je u celini uvecana,donjim polovima prominira prema fosi jugularis.Desni lobus je AP dijametra oko 45mm,istmus 7 mm a levi rezanj AP dijametra 26 mm.Stitasta zlezda je izrazito heteroehogena prozeta brojnim milijarnim hipoehogenim nodusima i trakasto nodularnim fibroznim strukturama - znaci subakutnog tiroiditisa.Na vratu duz ug regije u nivou angulusa mandibule vide se brojne ovalne hipoehogene lgl TR dijametra od 8 mm do 10 mm. U vecini zlezda prisutan masni hilus a ostale su hipoehogene reaktivne gradje. Eto,to je nalaz,a od radiologa nisam dobila nikakav konkretan odgovor da li postoji mogucnost na maligni karakter!!!Sta vi mislite ?Da li postoji razlog za strah,da li je uvecanje zlezda limfnih u hipertireozi normalno i da li je prouzrokovano lekom tiastat?Da li alkalna fostfataza moze da se poveca od hipertireoze?Sta mi vi dalje savetujeteDa li da predjem ppnoovo na PPTU koji mi je vise odgovarao Puno hvala unapred na odgovoru!!!

Postovana, lek Tastat moze da dovede do uvecanja limfnih zlezda, veoma cesto do svraba, kao i do porasta alkalne fosfataze. Upotreba leka se prekida ako se jetrini enzimi utrostruce (3 puta vece vrednosti od gornje granice), znatno snize leukociti i trombociti, pojavi osip, malaksalost, glavobolja... Ne menjajte lek na svoju ruku, vec se javite endokrinologu. Navedite sve tegobe koje osecate i napomenite kako ste podnosili PTU.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

postovani,moja cerka ima 15god i imala je problem sa zeldcem.lekar ne je uptio na ispitivanje helicobacter pilori.molim vas da mi objasnite kako se vrsi to ispitivanje i sta se njemu dobija.hvala unapred.

Postovani, lekara interesuje da li su tegobe sa želucem izazvane bakterijom Helicobacter pylori, koja se povezuje sa nastankom cira i dispepsije. Test na helicobakter vadjenjem krvi dokazuje prisustvo antitela protiv ove bakterije, cime dokazuje da je bakterija bila ili je sada u organizmu. Ne koristi se nakon antibiotske terapije protiv bakterije Heliobakter pylori, jer antitela postoje i posle unistenja bakterije. Koriscenjem tog testa nakon antibiotske terapije bi mogao da se dobije lazno pozitivan rezultat. Pouzdaniji su test sa uzorkom uzetim pri gastroskopiji i test duvanjem. Kod prvog se pri gastroskopiji uzima uzorak, da bi se pregledao brzim ureaza testom, histoloskim pregledom ili kulturom. Pacijenti ne vole taj test jer ih plasi gutanje sonde, sto je bezbolno, ali neprijatno. Jako jednostavan, a pouzdan je test duvanjem (u epruvetu ili balonic), koji dokazuje aktivnosti bakterije u izdahnutom vazduhu. Zove se ureja izdisajni test ili UBT (urea breath test). Moze da se koristi za dijagnozu i proveru efikasnosti antibiotske terapije protiv bakterije helikobakter pylori. Ako se radi gastroskopija uzima se isecak (biopsija) i u njemu trazi bakterija. To je najefikasnije. Za pacijenta je jednostavniji urea izdisajni test u kome se analiza vrsi iz izdahnutog vazduha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani,prije par dana sam vadila nalaze krvi jer imam zakazanu lasersku operaciju prosirene vene na lijevoj nozi.Kks je dobra,protrombinsko vrijeme 11.5 protrombina 93.1 inr 1.05 aptt 28.6.Usput sam izvadila holesterol jer mi je prije par godina bio na gornjoj granici,medjutim svaki naredni put je bio dobar.Ovog puta ukupan holesterol je 4.54 ldl 2.00 trigliceridi 0.99 kreatinin 63.4 urea uv 4.77 glukosa 4.78 hdl 2.09.Pored hdl holesterola pise Visoko.Znam da je to dobar holesterol,medjutim interesuje me da li on smije biti iznad granice jer pise da je gornja granica 1.6.Imam 34 godine,nisam gojazna.Hvala.

Postovana, visok HDL je dobar nalaz. Pokazuje da je rizik od kardiovaskularnih bolesti nizak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani, Mozete li mi objasniti nalaze hormona: TSH<0.02 FT3 8.1 TPO At>2000.0 Unaprijed se zahvaljujem

Postovana, nije mi poznat sastav Candi sept kapi. Proizvodjac navodi da mogu da ih koriste dvogodisnjaci. Proverite u uputstvu. Origano kapi ne dajte detetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani, Moj sin 05. decembra puni tri godine. Od 1,5 godine mu je konstatovana Candida u crevima, koja se stalno vraca, koristili smo daktanol, nistatin ali ne pomaze. Ima grceve, slab apetit, naduven stomacic, slab imunitet. Da li smem da mu dam Candi sept kapi? Da li detetu tog uzrasta smeju da se daju kapi od origano ulja? Ne znam vise kako da mu pomognem . Hvala unapred.

Postovana, nije mi poznat sastav Candi sept kapi. Proizvodjac navodi da mogu da ih koriste dvogodisnjaci. Proverite u uputstvu. Origano kapi ne dajte detetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani,imam dete od 11god,decak,na rodjenju je imao tremor usled nedostatka kiseonika pri rodjenju.Sada ima problema sa ucenjem tipa da nemoze da zapamti sta je procitao i slicno.Moje pitanje je,da li moze taj tremor da pokaze posledice sada,i da li ga trebam voditi kod doktora,ili je to psihicki problem?

Postovna, nedostatak kiseonika moze da osteti mozak. Psihicko zaostajanje u razvoju bi se uocilo i pre polaska u skolu. Mozda dete nije motivisano da pamti. Vodite ga psihologu, najpre skolskom, zatim pedagogu. Razgovarajte sa uciteljem. Da li on primecuje nezainteresovanost deteta, nedostatak paznje ili nesto drugo. Ako tu ne dobijete neku pomoc obratite se pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

postovani,imam bebu od 4 mjeseca i dojim medjutim vec dva dana me jako boli zub i pojavio se otok. paracetamol sam pila protiv bola ali nepomaze puno. da li je nophodan antibiotik i prije svega koliko je dobro uvesti antibiotik zbog dojenja tj.zbog bebe?

Postovan, javite se odmah stomatologu. Obicno je potreban antibiotik, a ima ih koji mogu da se koriste tokom dojenja. Antibiotici koji najbolje prodiru u kost, nazalost, nisu dozvoljeni. Medjutim, stomatolog moze da otvori zub i omoguci oticanje gnoja, a zatim da sprovede lecenje. Nije pametno da odlazete lecenje ili da uzimate nesto na svoju ruku. Paracetamol mozete da koristite protiv bolova, ali je slab. Cim stomatolog omoguci oticanje gnoja bol ce znatno da se smanji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Probudila sam se sa otecenom zlezdom na vratu... najpre je bolelo samo na dodir a sada konstantno, izmedju ostalog i vilicni zglob je poceo da mi se koci prilikom otvaranja usta i nesnosno boli... NEmam nikakve druge probleme.. Koje lekove mogu konzumirati????

Postovana, ne koristite nista osim Paracetamola protiv bolova i odmah se javite specijalisti za ORL i stomatologu. Uvecane limfne zlezde na vratu najcesce prate zapaljenje grla, usne duplje, sinusa i nosa. Posto se koci vilicni zglob moguce da postoji zapaljenjski proces na nekom zubu ili nice umnjak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2011.

Postovani, mozete li mi protumaciti nalaz holtera-ekg. Registrovan sinusni ritam sa ukupno 126943 QRS kompleksa tokom pracenja od 1364 min. Prosecna fr.93/min, min.63/min, max 158/min. Nije bilo pauza duzih od 2.5 sec. Nisu registrovane SVES i VES. Nije bilo AF. Bez znacajnih promena u ST segmentu i T talasu. Max QT 439ms. Max QTc 496ms. Spektralnom analizom zabelezena je dominacija parasimpatikusa 94,3%.

Postovana, to je dobar nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2011.

Postovani,imam 23 godine.Pre oko 5 meseci pocela sam da se lecim od hipotireoze,eutiroksom.Nakon analiza krvi i konsultacije sa doktorom,sada je dijagnoza hipertireoza.Terapija je Thyrozol i Concor.Mozete li nesto vise da mi kazete o ovom oboljenju,sta da izbegavam,sta da preferiram....Cula sam za narodni napitak,orahovacu,ali ne znam kada se ona koristi...unapred zahvalna.Pozdrav.

Postovana, hipertireoza je savremena bolest, cesca kod zena. Predstavlja skup simptoma ubrzanog metabolizma, sto je posledica povisenog nivoa hormona stitne žlezde. Najcesi uzrok hipertireoze je Grejvs Bazedovljeva bolest. Na drugom mestu je toksicna nodozna struma (uvecana zlezda i adenom): Veliku ulogu igra nasledje. Smatra se da je to autoimuna bolest. Nekada se kao uzrok javlja tumor stitne zlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala stitne zlezde, unos velike kolicine tiroidnog hormona (slucajno ili namerno) ili joda. Idite redovno, kako vam se zakaze, na endokrinoloske kontrole. Potrebno je da cesce kontrolisete krvni pritisak, iako on raste kod nelecenih pacijenata. takodje povremeno kontrolsite masnoce u krvi. Ishrana raznovrsna, sa manjim unosom masne hrane. Jedite kupus, spanac (zelenise), soju, voce. Izbegavajte stres i preveliki fizicki napor. Orahovaca u lecenju bolesti stitne zlezde u narodnoj medicini potice iz vremena kada se hipotireoza cesto javljala zbog nedostatka joda u hrani i vodi. Medjutim, sada koristimo jodiranu so tako da nam ovaj mineral ne nedostaje. Orahovaca se pije jedna casica dnevno kod hipotireoze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2011.

Sto je BAEP, molim Vas da mi odgovorite jer mi je doktor nakon sto je ustanovio diagnozu /benigni paroxymalni vertigo/ zakazao novi pregled za BAEP.

Postovana, BAEP test meri evocirane potencijale izazvane zvukom. To je u stvari merenje brzine provodjenja impulsa u slusnom nervu (od uha do mozdanog stabla) kada cujete zvuk. Vrtoglavica (vertigo) moze da bude posledica ostecenja slusnog nerva. Zato doktora interesuje u kakvom je stanju zivac. Test nije neprijatan. Na test idete sa opranom kosom. Na glavu i usne skoljke stavljaju se elektrode (nema bockanja, nista ne boli i nije stetno). Na usi vam stave posebne slusalice. Cujete zvuk u vidu klikova. Poseban aparat belezi impulse u nervu sto se kasnije analizira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2011.

Postovani,vec dve nedelje kasljem i imam uvecane limfne zlezde iza i ispred uha,velicine su zrna graska.Te zlezde mi stoje tu otprilike oko godinu dana ali sada su se povecale prilikom infekcije disajnih organa.U uvetu osecam pritisak i zaglusenost,juce sam osecala probadajuci bol unutar uha!kasalj je takav da,recimo,ujutru ne mogu uopste da iskasljem,kao da negde u grudima postoji nesto sto mi ne dozvoljava da iskasljem slajm!Imala sam par dana temperaturu 37.3.Inace bolujem od hipertireoze i na terapiji sam tijastatom 3x1.Takodje i ispod pazuha imam 3 zlezdice iste velicine,gledao ih je hirurg i rekao da nije nista zabrinjavajuce.Pocetkom terapije kada sam otisla da proverim krvnu sliku ona je bila sledeca WBC 4.5, RBC 5.77 HGB 127 HCT 0.459, TROMBOCITI 201, LEUKOCTIARNA FORMULA: LYM 17.6, MON 4.7 GRA 77.7 Sta to moze da bude?Lekar opste prakse je video da mi je grlo crveno i dobila sam Panklav 2x1,evo treci dan ga pijem i nije mi ni malo bolje!!!Kome se obratiti i sta dalje preduzeti?Leukociti su mi niski,na donjoj su granici!Hvala unapred!

Postovana, leukocitarna formula pokazuje lako povecanje granulocita sto sugetise bakterijsku infekciju. Ako antibiotik pijete bez rezultata brisa zdrela ne mora da ima efekta. Uvecane limfne zlezde su posledica reakcije organizma na infekciju. Jesenje infekcije obicno pocinju kao virusne, a zatim se nadoveze bakterijska. Unosite vise tecnosti i neki sekretolitik, moze i biljni sirup da bi lakse iskasljali nagomilani sekret. Jedite pilecu supu, kompote, cajeve i voce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2011.

dijagnoza.fibrilacija poshtavanje

Postovana, fibrilacija u prevodu znaci treperenje. Odnosi se na poremecaj srcanog ritma. Treperenje moze da nastane u pretkomorama (atrijalna fibrilacija). Posledica je infarkta, angine pertoris, hipertenzije, zapaljenja srcane maramice, srcane mane, slabosti srca, bolesti stitne zlezde (tireotoksikoza), poremecaja sprovodjenja u pretkomorama. Pretkomore jako brzo rade, trepere (350 do 600 otkucaja u minuti) tako da se smanjuje efikasnost pumpanja krvi u krvotok za oko 25%. Ovo stanje moze dugo da traje. Postoji rizik da se formira tromb u pretkomorama. Treperenje komora (fibrilacija komora) je ozbiljnije stanje. To je u stvari najozbiljniji poremecaj srcanog ritma. Moze da se javi kod nestabilne angine pektoris i akutnog infarkta miokarda. Sprecava se lecenjem ovih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2011.

Pre 7 dana sam povredio nogu na fudbalu, nakon sto mi je covek uradio klizeci start na zglob,...zabolelo je, ali sam odigrao do kraja...Posle dva dana otok nije spadao, pa sam otisao u bolnicu i uradio rengen snimak...ortoped mi je rekao da sam istegao ligamente i tetivu i da lezim odmaram, i mazem fastum gel...od tada je proslo 5 dana, otok nije spao i mislim da nmg i dalje da stanem na nogu...pre par dana sam otisao kod jednog doktora u DZ koji mi je rekao da se po rengenu vidi da mi je peta malo iskocila i da idem kod nekoga ko to namesta...Zanima me kome da verujem i sta da radim...imajte u vidu da se jako plasim tih namestanja stopala jer sam cuo da uzasno boli...Hvala unapred.

Postovani, mozda je doslo do delimicnog iskliznuca kosti iz zgloba (subluksacija). Ako je to u pitanju mora da se namesti. Bez obzira ko vam to radi oseticete kratkotrajan bol, nakon cega ce da vam lakne i otok ce poceti da se smanjuje. Osecaj bola je individualan, osim toga neki ljudi vole da preteruju kada prepricavaju muke koje su doziveli. U svakom slucaju to je manji bol od ovoga koji sada trpite. Kome verovati? Najbolje magnetnoj rezonanci (MR), jer se tim pregledom najbolje vidi koje su strukture zgloba ostecene. Posto vam nije bolje javite se ponovo ortopedu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2011.

Postovanje,zovem se Jelena, imam 34godine,udata i imam devojcicu od 5 godina.Molila bih vas ako bi ste mogli da mi ikako dijagnosticirate,ako ima bilo cega,sta mi se desava.Simptomi su sledeci,osecam umor,dezorjentisanost mada obavljam poslove u kuci ali kada se probudim umor je veci nego kada legnem da spavam,cesto mi se desava, trenutno, neznam kako bih to opisala,ali traje nekih 15 min,da ne vidim, pojavi se bela svetlost i tada legnem i prodje, nakon cega se pojavi glavobolja,zaboravljam.Krvna slika je uredna? Hvala

Postovana, javite se neurologu. Promene u vidnom polju mogu da predhode glavobolji tipa migrene. Medjutim, javite se i ocnom lekaru. Inace sam jutarnji umor je uglavnom psihicke prirode. Neredko je simptom depresije te se javite i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2011.

postovani,cetvrti dan se mucim sa lupanjem srca,puls osetim u svakom delu tela, povisen mi je pritisak, osecam se sludjeno, muka mi je i imam cudan osecaj u stomaku, i bila sam kod raznih specijalista i niko mi nije dao nikakav odgovor ili lek, svako na svoju vodenicu ili salje dalje, a dalje nista.I kod psihologa sve u redu. Kako je tesko doci do specijaliste u malom gradu, ne znam vise kome da se obratim. Posto je preko interneta moguce ponesto i saznati, pomislila sam da je mozda u pitanju stitasta zlezda,sto niko nije posumnjao, pa me interesuje koje analize da trazim u laboratoriji, uradila bih to sama, posto kao sto rekoh, ne mogu da dodjem do specijaliste i uputa pa onda idemo dalje. Hvala!

Postovana, uradite samo TSH, T3 i T4. Ako tu nesto odstupa od normale, lekar opste prakse ce vas uputiti endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2011.

Postovani, mojoj supruzi je psihijatar dijagnostikovao depresivno-anskiozni sindrom pre 4 meseca, i uveo joj antidepresiv Seroxat 1x20mg/d. Nakon dva meseca je uveo i antipsihotik Sulpirid 3x50mg/d. Oko mesec dana po uvodjenju antipsihotika, supruga je pocela da oseca lakse bolove i napetost u dojkama, grudi su blago ocvrsnule, menstrualni ciklus je produzio za 10 dana, i libido je oslabio. Proverila je krvnu sliku i nivo prolaktina i on je 3.10.2011. iznosio 3159 (ref.vredn. 40-530). Od sledeceg dana, psihijatar joj je postepeno zamenio Sulpirid sa Seroquel-om 25+25+50 mg dnevno i rekao da proveri nivo prolaktina. Uskoro su simptomi povisenog prolaktina oslabili. Danas je 21. dan od promene terapije, a 14. od pocetka uzimanja cele doze Seroquel-a od 100 mg dnevno. Pitanje glasi: kada je najbolje da proveri nivo prolaktina u krvi?

Postovani, Sulpirid je doveo do povisenja prolaktina. Posto supruga ne oseca velike tegobe u dojkama prolaktin se znatno snizio, a mozda i normalizovao. Vec moze da ga proveri, mada nema razloga da zuri, moze i kasnije. Svejedno je u kom ce delu menstrualnog ciklusa da proveri prolaktin.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: