Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 30.5.2013.

Molim vas kako da se izborim sa panicnih napada,a dobijam ih isklucivo kada sam sama kod kuce,Idem do te mere da jedan dan nisam ispratila kcer u skole,jer nisam mogla kuci da je spremam.Nemojte samo mi reci da idem kod psihijatra,BILA SAM ,dao mi je lekove pijem ih ,ali opet taj strah kad sam sama

Postovana, nastavite da pijete lek i da idete kod psihijatra. Medjutim, to nije dovoljno. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Treba da znate da napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje. Morate da naucite da pomognete sebi, odnosno da naucite da kontrolisete panicni napad. Psihoterapeut moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da prepoznajete faze napada, jer razlicito delujete kad osecate da ce naici, a drugacije kad je vec krenuo. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Treba da naucite da strah i osecaj nadolazece opasnosti omalovazite tj. umanjite u samom pocetku. Da bi prevazisli napade panike ne smete da zabravite da panicni napadi nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samoj sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Lecenje panicnih napada je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

Postovana/ni Kada duze radim za racunarom,osetim bol i trnjenje u levom,a ponekad i u desnom testisu zavisi od polozaja sednja,nekad i kada lezim na krevetu.Pre 10 meseci sam bio na pregledu na ultrazvuku i oba epididimisa su urednog UZ nalaza.Kao neka prosirena tvrda vena nekad manja nekad veca mi je iskocila na desnom testisu,bio sam da se pregledam da nije u pitanju preponska kila ali se ispostavilo da nije.Bol se oseti takodje posle voznje biciklom,ili kada nosim nesto teze i kada se oznojim u predelu prepona.Svako jutro radim telesne vezbe kada ustanem,kako bi mi organizam bolje cirkulisao.Prvi put kada sam osetio ovakve bolove je bilo posle tezeg fizickog napora,posle toga sam lezao nedelju dana i odmarao i bol je prosao.Usku odecu sam prestao da nosim.Zahvaljujem Vam se unapred na vasoj pomoci.

Postovani, dugotrajno sedenje, stajanje i voznja bicikle su neprirodni polozaji za prostatu i testise. Remeti se cirulacija, otezan je priliv krvi u te organe i javlja se bol. Javite se urologu zbog moguceg nabakterijskog ili bakterijskog hronicnog prostatitisa. Da bi smanjili tegobe izbegavajte kafu, alkohol, jake zacine, zatim preveliki fizicki napor, dugotrajnog pesacenje ili sedenje, voznju bicikla, dugotrajni seksualni nadrazaj. Moze vam pomoci utopljavanje, posebno nogu i tople kupke (sedenje u toploj vodi). Setajte, upraznjavajte seks, koristite tople kupke, bavite se hobijem, jogom, jedite semenke od tikve i druge biljne stvari korisne za prostatu i uopste za polne organe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

Postovani, zamolila bih Vas za tumacenje rezultata posto kod endokrinologa mogu otici tek za mesec dana. TSH 0,17 (0,3-5,5) FT3 23,4 (3,1-6,5) FT4 85 (eu9,0-23,2 hipo do 9, hiper>23,2) SE 10 imam 37 god, mesec ipo puls 120 i preko, dr opste prakse mi je prepisala propranolol 2x1/2 koji su mi u hitnoj povecali na 3x 1/2 posto puls nije spadao. Preznojavanja, nervoza, povecana potreba za hranom, malaksalost, osecaj drhtanja misica, teskoce sa spavanjem, oticanje skocnih zglobova. Da napomenem da otac boluje od Bazedow godinama, sa vise remisija, bio na terapiji rad.ak.jodom sada hipo. Nemoguce je prosto doci ranije na red, pa moram cekati redovnu konntrolu krajem juna. U decembru su TSH 1, FT4 13,5. Hvala unapred

Postovana, imate pojacanu funkciju stitne zlezde (hipertireozu). Iako uzrok bolesti nije potpuno jasan, zna se da veliku ulogu igra nasledje. Smatra se da je to autoimuna bolest.Poviseni tireoidni hormoni ubrzavaju metabolizam sto vam izaziva pobrojane tegobe. Endokrinolog ce da vam propise lekove. Lecenje se zapocinje antitiroidnim lekovima (tireosupresivni lekovi). Oni sprecavaju prekomerno stvaranje hormona stitne zlezde. Radioaktivni jod koji se daje u jednoj dozi moze da se primeni kod osoba srednjih godina. Ne koristi se kod dece, mladih i trudnica. Moze dca se prepise i sedativ kako bi se pacijent umirio. Adrenergicki blokatori se propisuju u cilju smanjenja tremora, nemira i tahikardije. Propranolol se pokazao kao delotvoran.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

POstovani doktore,imam 29 god.Od svoje 15godine povremeno imam problema s niskim gvozdjem...rbc 4.42 Hct38.2 MCV 86.5 MCH 28.3 plt 290 WBC 7.6... Hgb 126 a gvozdje 4.2, feritin 6...Imam inace obilne menstruacije, a doktorka me nikada nije slala na neka ispitivanja.Da li moze da bude u pitanju nesto ozbiljno?Hvala

Postovana, obilna menstruacija moze da bude posledica postojanja mioma na materici. On se vidi na ultrazvuku. Ako je uzrok malokrvnosti treba da se ukloni. Obilna menstruacija moze da bude posledica hormonskog disbalansa. U tom slucaju koriscenjem hormonskih kontraceptivnih tableta krvarenje se smanjuje. Javite se ginekologu i hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

interesuje me znate li gde ima da se kupi rhogan injekcija,treba mi do petka.

Postovana, Rhogam injekcije (Rh imunoglobulin) u Srbiji nisu registrovane pod tim imenom. Apoteke ga uglavnom imaju pod imenom Rhesonativ.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

postovanje Pre desetak dana primetila sam na stomaku blicze preponi nesto tvrdo ispod koze. Posto imam viska kilograma nije tako strasno to se ne vidi jer imam ,,kako se to po naski zove kobasicu ,, koja je preko toga. Ja sam to pratila i posle desetak dana resila sam da se javim svom doktoru. Oni su konstatovalida je to cir i dobila sam antibijotik i dolazila sam na previjanje. Posle dva dana on je poceo da rosi i da se provaljuje a oni su poceli da ga cede. Meni se to nije dopalo jer je mesto pocelo da crveni i da se crvenilo siri. Na kraju posle nedelju dana poslali su me na urgentni u Zrenjanin da ga HIRURG obradi, Normalno on ga je malo recnuo i poslao kuci i zakazao mi za petak da idem da mi operise pod totalnom anestezijom. Plasim se , smatram da to nije trebalo dirati dok potpuno ne sazri pa da se onda istisne srce. Savetujte mi sta da uradim.Hvala unapred.

Postovana, morate da idete kod hirurga. Lecenje cira se komplikovalo i mora strucno da se dovrsi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

vec duze vreme osecam svrab po celom telu bez promena na kozi,nisam alergicna ni na sta. sada su se vec pojavile ranice od konstantnog cesanja. svrab je izrazito uporan,jak,narocito nocu ili kada se ugrejem,mada mi sunce ne skodi i ne smeta. davala sam krv i mokracu,jer sam se bojala nekog ozbiljnog oboljenja,rezultati su u redu. imala sam i dosta stresova u poslednje vreme,osecam stalnu napetost,nezadovoljstvo, teskobu,nervozu,ponekad napade besa. zivim sa sestrom i posle nekog vremena pocela je i ona da se cesa,takodje po celom telu,ali nema ni crvenila,na niceg na kozi.postoji li neko resenje

Postovana, nocni svrab je tipican za sugu, ali samo vreme javljanja nije dovoljno za dijagnozu ove bolesti. Kod osoba koje osecaju stalnu napetost, teskobu, nervozu, nezadovoljstvo, svrab je posledica anksioznosti i takodje, moze da se javlja pretezno predvece i nocu. Svrab moze da se javi kod ekcema, alergije, ujeda insekta, infekcije koze, seboroicnog dermatitisa, ali kod tih bolesti uglavnom postoje vidljive kozne promene. Javlja se i kod bolesti jetre i burega kada je posledica nagomilavanja bilirubina i ureje, zatim kod malokrvnosti, bolesti stitne zlezde, secerne bolesti, malignih bolesti, a kod starijih osoba posledica je suve koze. Svrab se javlja kod mnogih koznih i internistickih bolesti. Kada se ne pronadje uzrok svraba zakljucuje se da je na nervnoj bazi (neurodermitis). Takav svrab se uglavnom javlja poslepodne i uvece. Javite se koznom lekaru, a zatim ako je potrebno internisti i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

Pre tri meseca, moj sin je imao rupturu retine. Tvrda lopta ga je pogodila u oko. Na ocnoj mu je uradjen laser (nije doslo do ablacije). Hvala bogu, sve je proslo dobro sto je pokazala i prva kontrola.Vid je ocuvan. Mene interesuje kolko dugo on treba da se pazi i da li je taj oziljak njegova slaba tacka za ceo zivot ili je njegovo oko sada sasvim normalno i zdravo? Molim Vas da mi odgovorite kako on treba da se ponasa dalje, sobzirom da ima 17 godina.Postovanje

Postovana, potrebno je da izbegava povrede ociju, povremeno da kontrolise vid i ako je kratkovid da koriguje dioptriju nosenjem naocara. Ostalo je normalno kao i kod drugih mladih osoba. Nije pod nekim posebnim rizikom. U cilju ocuvanja vida potrebno je da bude sto vise na dnevnom svetlu (osobe koje slabo izlaze napolje su sklone kratkovidosti). Neka se javi svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

Postovanje, Imam jedno pitanje za Vas,pre par dana sam primetio da mi se na samoj ivici analnog otvora ( bukvalno na ivici cmara,ja se izvinjavam ali moram tako da se izrazim) pojavila jedna pa najblize receno kuglica,deluje onako kao velika bubuljca koja je puna vode,ili cega vec. hteo sam da pokusam da je isprstim ali mislim da je jako bolno pa sam odustao. Iskreno nije mi svejedno ni da idem na pregled jer mi je neprijatno,pa sam hteo Vas da zamolim za neki savet? Da li da sacekam da vidim sta ce se desiti,postoji li mogucnost da se samo povuce ili sta da uradim?? Hvala Vam unapred

Postovani, to je najverovatnije hemoroid - prosiren krvni sud koji je ispunjen venskom krvlju pa zato ima plavkastu boju. to su ispali unutrasnji suljevi zbog napora (prolaps hemoroida). To se moze desiti i nakon tvrdje stolice, proliva ili cesce stolice. U pocetku se hemoroidi mogu lagano prstima vratiti u debelo crevo. Nekada ispadnu nakon stolice, ali se sami vracaju. Nekada je potrebno da ih vi prstima vratite. Bole kada su ukljesteni (nalaze se pola unutra, a pola van). Preventiva se sastoji u ishrani bogatoj vocem i povrcem i dijetnim vlaknima (integralni hleb, mekinje). Ishrana treba da bide takva da stolica ne bude ni previse tvrda ni prolivasta. Zatim izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje, kao i posao gde stalno savijate stomak. Nakon svake stolice se operite ili obrisite vatom namocenom u vodi. Koristite kreme protiv suljeva. Ibegavajte dosta zacinjenu i jako ljutu hranu. Naravno definitivnu dijagnozu postavlja lekar proktolog, pa je potrebno da mu se javite. Ako hemoroidi krvare njegov pregled je neophodan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

Dali odrasli koji su prelezali male boginje u detinstvu mogu biti prenosioci virusa na zdravo dete ukoliko su bili u kontaktu sa zarazenim detetom?

Postovani, odrasla osoba koja je bila u kontaktu sa obolelim, a ranije je prelezala boginje, ne moze da ih prenese na neku drugu osobu. U organizmu obolelog od malih boginja formiraju se antitela. Kada kasnije tokom zivota bude u kontaktu sa virusom koji izaziva boginje antitela unistavaju viruse tako da ne moze da oboli niti moze da prenese bolest nekom drugom. Problem moze da bude samo u tome sto postoji vise vrsta boginja (male, ovcije, rubeola) pa covek moze da prelezi jedne a da misli da je prelezao druge.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: