Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 17.4.2011.

Postovani, pre 6 meseci imala sam kodilome,uklonila ih i kad sam isla na kontrolu sve je uredu,za sada ih nema. Redovno pijem ecomer za jacanje imuniteta da mi se ne bi vratilo. Zanima me da li smem da idem u solarijum(lezeci) tj kolika je verovatnoca da mi se od tga vrati? naravno mislim na umereno koriscenje solarijuma,ne svaki dan...

Postovana, smatra se da solarijum utice na smanjenje imuniteta. Na taj nacin moze da utice na pojavu kondiloma. Njegova upotreba se ne preporucuje i zbog povecanja rizika od raka koze i uticaja na brze starenje koze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.4.2011.

Postovani Ja sam vam se pre par dana javilo s pismom vezanim za hemoroide.Imala sam jaku upalu unutrasnjih hemoroida koji je ispao napolje i bio sav natecen sa uzasnim bolom.Mazala sam sa Factom i stavljala cepice.Posle 7 dana se poceo povlaciti, a posle dve sedmice se potpuno povukao.Ne izlazi napolje ni posle stolice.Uglavnom se otada trudim da imam mekanu stolicu i ne naprezem se.Znaci hemoroida vise nema napolju, ali me zna peckati i svrbiti i dalje pogotovo posle stolice.Mazem se kantarionovim uljem i sad sam pocela koristiti Hadenzu da ih saniram potpuno.Da li je to ispravno sto koristim Hadenzu, a dok su bili upaljeni koristila sam Factu?Nekako mi Hadenza bas odgovara, prija mi i hladi to podrucje, a ranije sam je koristila kad bi se pojavili simptomi.Da li postoji mogucnost da se ta strasna upala ponovo vrati u kratkom vremenu, ili oni miruju dok ih ja sama ne izazovem na primer nepravilnom ishranom, naprezanjem...I da vas pitam da li smijem jesti meso, slatkise, iako mi je u ishranu svakodnevno uracunato i jogurt, corbasta hrana, musli...? Unapred zahvalna

Postovana, hemoroidi su se povukli unutra i sada su vam tegobe znatno manje, samo postoji peckanje i svrab, sto ce nestati uz upotrebu Hadenze. Tegobe od hemoroida su uvek isprovocirane neurednom stolicom (prolivom ili tvrdom stolicom) ili naporom. Ako uz to koristite jake zacine tegobe ce biti jace. Da li ce se upala i ispadanje hemoroida (prolaps) javiti uskoro ili nece zavisi od ishrane koju koristite. Trudite se da ishranom, kretanjem i dovoljnim unosom tecnosti obezbedite uvek meku stolicu. U ishrani se ne koristi ono sto izaziva tvrdu stolicu, a to je uglavnom preradjena hrana bez dijetnih vlakana npr. beli hleb i pecivo. Izbegavaju se jaki zacini jer draze hemoroide i izazivaju svrab i peckanje. Ostalo nije zabranjeno. Ishranu podesavajte po stolici. Ako je ucestala i prolivasta unosite vise pirinca, krompira i sargarepe. Ako je dosta tvrda vise mekinje, crni hleb, suve sljive. Meso i slatkise mozete da jedete samo ne preterujte.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.4.2011.

na temehu na jednom mestu imam crvenilo koje svrbi i jedino na tom mestu mi se pojavi perut.šta raditi?treba li piti neki antibiotik i koji?

Postovana, ta promena je posledica seboroičnog dermatitisa. Uzrok bolesti nije potpuno jasan. Znacajnu ulogu u nastanku bolesti ima gljivica Pityrosporum ovale, zatim imunoloski poremecaji i promena pH vrednosti koze. Vazan je i uticaj androgenih hormona, te se bolest najcesce javlja u pubertetu. Stanje pogorsavaju suvo i hladno vreme, slana hrana, alkohol, umor, stres. Izgleda da i nasledje ima uticaja. Koristite sampon sa ketokonazolom (to je lek i nabavlja se u apotekama). Koristi se dva puta nedeljno do povlacenja promena, a zatim preventivno jednom nedeljno. Efikasni su i samponi sa cink-piritroinom ili selenijum-sulfidom. Mnogi kozmeticki samponi protiv peruti sadrze cink-piritroin pa treba da proverite sastav sampona. I oni su efikasni, a verovatno su jeftiniji od ketokonazola. Masti sa keratolitikom se koriste samo ako su ljuspe tako debele da ne mogu da se skinu. Antibiotici u obliku kreme ili masti se koriste samo ako se nadoveze bakterijska infekcija. Tada se moze javiti neprijatan miris.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.4.2011.

Doktorka mi je prepisala terapiju rivotrila pola tablete ujutru,pola uvece,kada koristim terapiju osecam se bolje,ali sam jako pospana,kada ne uzimam osecam se lose,medjutim ja sam student i imam da ucim,a kada popijem ja sam pospana,i ne mogu da se skoncentrisem na svoje obaveze!MOLIM VAS ZA SAVET NA KOJI NACIN JE NAJBOLJE DA KORISTIM TERAPIJU RIVOTRILA,SA OBZIROM DA MI JE NEOPHODNA,A KAS SMANJIM DOZU NE ODGOVARA MI JER NEMA EFEKTA!!!

Postovana, potrebno je da se minimalno smanji doza. Ako vam tako ne odgovara lekar ce vam promeniti terapiju. Kada idete na kontrolu pozalite se na pospanost. princip lecenja je da se podesi doza tako da vam ne ometa aktivnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.4.2011.

Pozdrav,imam povisenu temperaturu godinu ipo dana koja se javlja samo u popodnevnim satima i ide do 37 sa 4!Cesto proveravam rezultate jer se uzrok moje temperature ne zna,od kks sedimentacija i crp uredni kako i eritrociti i hemoglobin,i leukociti,ali trombociti su mi 140,urin zamucen,ima leukocite,eritrocite 13-14,i pozitivan na proteine,ali nekad je pozitivan,nekad ne,to je se desilo sad zadnji nalaz da je pozitivaan,nalaz urologa uredan,levenstajn negativan,urinokultura sterilna na sta moze ovo da ukaze,da li ne lezi ovde odgovor moje temperature,molim vas pojasnite mi,ja nemam nikakve tegobe!!!

Postovani, belancevine i leukociti u mokraci mogu da se jave i kod zdravih ljudi. Javljaju se kod duzeg stajanja ili nakon fizickog napora. Ako se ponovo jave belancevine i leukociti u mokraci osim urologu javite se i nefrologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

Postovani imam bebe staru 3mj i tri tjedna drzi glavu ali nije stabilna recite mi do kada najkasnije beba mora drzati stabilno glavicu i da li osim stavljanja na trbuh mogu jos kako utjecati na stabilnost glavice hvala

Postovana, beba sa tri meseca treba cvrsto da drzi glavu. Medjutim, ne sazrevaju motoricki sve bebe podjednako, tako da neke pocnu da drze glavicu cvrsto pre tri meseca a neke kasnije. Ne uporedjujte svoju bebu sa drugim, vec je vodite pedijatru na kontrolu. Ako proceni da je vratic mlitav uputice vas fizijatru. Vezbe za jacanje misica vrata radite igrajuci se sa bebicom. Stavite je na stomak, a ispred nje pomerajte neku igracku levo-desno. Da bi pratila pogledom igracku beba mora da pokrece glavu levo desno. Tako igrajuci se jaca misice. Za drugu vezbu treba da budete vesti. Beba lezi na ledjima. Uhvatite rukama obe rucice i nogice istovremeno i lagano okrecite bebu na bok i preko boka je podizite skoro do sedenja, a zatim je vratite na ledja. Posto drzite istovremeno rucice i nozice bebi ne moze da padne glava nazad, jer to sprecavaju ramena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

Postovani,moja mama je juce odpustena iz bolnice u Banja Luci sa dijagnozom RO20-Gangrena,Gangrena pedis l.sin.,Occlusio a.a cruralis bil. 170,Dioabetes mellitus typ 2 E11,HTA rimsko1pa10.Operativna intervencija DTS F65B,stanje nepromenjeno kontrola za mesec dana u vaskularnoj ambulanti.Terapija Amaril tbl.1dnevno,Kaptoril,Pletal a 100mg,Aspirin protekt,hiperbaricna komora.Konzilijarno konstatovano da nema uslova za vaskularnu rekonstruktivnu intervenciju,otpusta se kuci uz preporuku o terapiji,u slucaju pogorsanja dalji trtman u nadleznosti opsteg hirurga.Ova otpusna lista je kod mene jer mi nije bilo tesko odma snjom preci u komoru gde su lekari bili vise nego zgrozeni ovim i oni napisu novi izvestaj i uput u Bjeljinu na hirusko odeljenje gde je lezala dve nedelje pre no sto su je poslali u BanjaLuku gde je do juce bila sedam dana sa naznakom da su dva prsta na levoj nozi mrtva i hitna amputacija tako da juce mesto kuci primljena je ponovo u bjeljinu i amputirace joj dva prsta zbog ovog sto nas od 27 januara setaju svugde i doslo je dokle je doslo negubim nadu u doktore i molim savet pored svega da li takavo stanje moze da se zaustavi samo na ovoj amputaciji da neide dalje da li treba posle operacije jos nesto da preduzmemo iako smo iz bosne neke preglede smo radili i privatno u srbiji dok su nas zavlacili u srbiji smo i otkrili secer pa im dostavili sve na gotovo samo da je lece pa eto gde je dovelo nemojte se ljutiti zbog moje ogorcenosti znam da nisu svi isti i da o kolegama sve najbolje ali molim vas ako imate ikakav savet za buducnost rado cu ga primiti hvala i izvinite na duzini, samo da kazem lekari iz komore koji su preopravili otpusnicu mesto kuci u bolnicu na inervenciju od juce su napisali i hitno stavljanje na inzulin hvala veliko

Postovana, nakon amputacije izumrlog tkiva moze da se nastavi lecenje u hiperbaricnoj komori. Da se stanje ne bi pogorsavalo mora da se normalizuje nivo secera u krvi. Zato mama ne treba da odbija insulin, kao sto neki bolesnici cine. Da li ce se zavrsiti na tome ili ce se javljati nove komplikacije zavisi od uspesnosi lecenja osnovne bolesti - secerne bolesti. Zbog dijabetesa mama slabije oseca bol. Tako se moze desiti da ne primeti malu ranicu na stopalima, koja kasnije moze da dovede do gangrene. Ako ne moze sama, pogledajte joj stopala jednom nedeljno da vidite da li ima neku ranicu. Najcesce je to ogrebotina nastala prilikom secenja noktiju, koja kod zdravih ljudi ne bi dovela do problema. Ako postoji treba da se odmah ispira jodom, a ako postoje znaci zapaljenja (crvenilo, vlazenje, promena mirisa) odmah mora da se javi lekaru. Znaci komplikaciju dijabetesa (dijabetesno stopalo) je lakse spreciti nego izleciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

Postovani,cula sam da bi trebalo zbog ove radijacije da se pije Lugolov rastvor,zanima me kako se on pije ,da li ga smeju deca piti...od koliko godina,da li mozda taj rastvor ima i nekih nezeljenih efekata i koliko se dugo pije.Hvala.

Postovana, kod nas nije toliki nivo radijacije da bi trebao da se pije Lugolov rastvor. Vise obratiti paznju na prevenciju. Ona podrazumeva koriscenje hrane sa naseg podrucja (ne uvezenu iz japana i dalekog istoka), kao i dobro pranje salata i ostalog povrca i voca. Jod moze da izazove nezeljena dejstva, kao sto su zapaljenje pljuvacnih zlezda, mucnina, povracanje, osip, poremecaji rada organa za varenje i ozbiljne alergijske reakcije. Moze da ima interakcije sa drugim lekovima, narocito sa onim namenjenim lecenju kardiovaskularnih bolesti.Najbolji izvori joda u hrani su jodirana so, crveni luk, morski plodovi i povrce koje raste na zemljistu bogatom jodom, aposebno beli luk, susam, soja, spanac. Resorpciju joda iz hrane smanjuju kupus, karfiol i kelj. Dnevne potrebe organizma u jodu su 100 gama (ne grama). Ima i suplementa koji sadrze jod npr. riblje ulje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

postovani doktore vec nekoliko dana imam jedan problem koji lme muci osecam kao neko pretiskanje nije to bol to je kao neko pretiskanje ispod ramena prema srcu ali vise se siri sa bocne strane i malo pozadi a nekad je bas u predelu srca,prvi dan kada sam osetila tako bio je neki mali osecaj i otisla sam na hitnu uradili mi ekg i rekli da je u redu pritisak mi je bio u granicama normale sad je malo po nekad povecan ali se ovaj cudan osecaj ne pomera nikako tako osecam i sa leve strane grudi i u ruku molim za pomoc jer sam dosta uplasena a imam 26 GODINA inace kada ocu nesto teze da podignem ili pocnem da radim nesto to pocinje da me steze jos vise kao da pocne da me pretiska neko.hvala vam unapred

Postovana, javite se fizijatru. To moze biti posledica deformiteta kicmenog stuba ili dugotrajnog sedenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

POSTOVANI!HVALA NA ODGOVORU NA JEDNO OD PITANJA PA IH PITALA JOS NESTO.AKO IMAM PROBLEM SA MESECNIM CIKLUSOM VEC VISE OD 3 GODINE A IMAM 39 GODINA ,NEKAD NEMAM CIKLUS I PO 4 MESECA A NEKAD GA IMAM ISTO TOLIKO BEZ PRESTANKA ISLA SAM NA ANALIZE I NALAZI SU SVI U REDU.MOZETE LI MI RECI ZASTO SE TO DESAVA AKO NI JEDAN NALAZ NE POKAZUJE DA NESTO NIJE U REDU,DA LI JE MOZDA MENO PAUZA ?BAS SAM ZABRINUTA

Postovana, nakon 35te godine dolazi polako do smanjenja funkcije jajnika. Nekada se to javlja ranije i ide brze (prevremeni klimaks). Pocetak menopauze moze da se dokaze porastom hormona FSH i LH. Osim toga moze biti u pitanju rana insuficijencija jajnika. Vrednosti hormona su slicne kao kod menopauze. Povisene su vrednosti FSH i LH, a smanjena vrednosti estrogena ľ hormona jajnika). Kod zena sa ranom insuficijencijom jajnika povremeno dolazi do ovulacije, pa moze doci i do trudnoce sto je kod menopauze nemoguce. Zene sa ranom insuficijencijom jajnika imaju neuredne menstruacije i periode po nekoliko meseci bez menstruacije, ali obicno nemaju tegobe tipicne za klimaks (valunzi, nervoza)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

Postovani doktore, imam streptokok u krvi jos od septembra 2010 znaci bio mi je ASO 1400, dok pre 2 nedelje sam bila dati krv i proveriti, smanjio se na 900 to je za 700 vise od normalne granice 200, ja sam alergicna na penicilin da li znate na koj drugi nacin da lecim ovo? i da li je opasno? puno vam hvala unapred...

Postovana ASTO, antistreptolizin O test, pokazuje da u organizamu postoje antitela protin streptokoka. To znaci da ste imali infekciju bakterijom streptokokom i da je vas organizam stvorio antitela protiv nje. Problem je u tome sto stvorena antitela mogu da napadaju i ostecuju celije srca i zglobova. Smanjenje titra je dobar znak. Pokazuje da u medjuvremenu niste imali infekciju ovom bakterijom. Cilj lecenja je da se spreci infekcija streptokokom. To se sprovodi antibioticima. Dobro deluje penicilin, a kod alergicnih se koriste drugi antibiotici. Najbolje da se uradi bris grla i koristi antibiotik po rezultatu na koji niste alergicni. Cesto je to eritromicin. Lecenje se sprovodi 10 dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2011.

Imala sam spontani prosle god februara (u 10-oj nedelji trudnoce), papa test sam ll grupa, danas sam dobila rezultat,pise podvucenim slovima *zadovoljavajuci pa ispod inflamacija, a gde pise bakterije takodje podvuceno trihomonas* onda ispod podvuceno IIgrupa pa takodje podvucenim inflamacija , a sa desne strane vss-benigne reaktivne i reparatorne promene* ispod toga u kolonama insta nije podvuceno. da li je to u redu ili ne? ginekolog mi je ustanovio ranicu na grlicu pre tacno godinu dana, (nastala zbog spontanog verovatno, posle keretaze) receno mi je da se sta ranica sada prosirila i da mora da se spali? sto to znaci? to nije sve nedavno sam imala i preckanje pri mokrenju, a napipala sam i nesto velicine klikera na samom ulazu u vagine...(receno mi je da je to zlezda) boli me povremeno.. bez obzira na to u kom sam polozaju... osecam da mi i donji ves cak smeta... to je prestalo jer sam uzimala chymoral tablete, prepisan mi je bio i pancef... ali nisam ga kupila ni pila... kada sam zavrsila sa tabletama chymoral.. ponovo mi se vratio taj bol na samom ulazu u vagine ... sekret mi je pojacan... pa mi je danas doktorka prepisla tablete hemomicin (500mg) i polygynaks... (6 vaginaleta) i injekcije 3kom jugocilin 1.600.000, inace uzimala sam mersilon tablete, 3kutija po redu a rekla mi da ih ne uzimam ova 3dana dok primam injekcije... medjutim dobila sam i ne pijem mersilon uopse, menst. je bila svetlo-crvene boje i obilna, dok prethodna bila oskudna. inace stavila sam samo 3 vaginalete pa sad po zavrsetku ment. nastavljam sa ostalih 3. nestala je ta zlezda kao i peckanje pri mokrenju, plasi me ta ranica da li moze da se radi spaljivanje bez biopsije?... a inace partner i ja razmisljali smo o prosirenju porodice krajem godine... pa negde na leto da bude termin porodjaja.... imam 22god. zabrinuta sam da ne dodje do striliteta. koje sve testove/analize da uradim?

Postovana, imate zapaljenje bartolinijeve zlezde. zato se povremeno javlja otok i bol. Chymoral pomaze u smanjenju otoka, ali ste pogresili sto niste uz njega koristili antibiotik (pancef vam je propisan). Zapaljenje zlezde se leci antibioticima. Ako se ne leci pravilno i dovoljno uporno moze doci do zapusenja izvodnog kanala zlezde tako da se moze nakupiti gnoj (apsces) sto izaziva jak bol, nemogucnost sedenja i zahreva hirusko lecenje (prosecanje rupice da se gnoj iscedi). Inace ovo zapaljenje ne vodi ka sterilitetu, samo je uzrok velikih tegoba. vas opis nalaza ni nije jasan. Papa test II grupa je normalan nalaz. Trihmonas izaziva infekciju koja se leci antibioticima. U nalazu nemate opis ranice, ali posto je papa II nema razloga za brigu. U tom slucaju lecenje moze da se vrsi i bez biopsije. Spaljivanje ranice je naziv za elektrokoagulaciju, metodu kojom se uklanja ranica da bi se sluzokoza ispod nje obnovila. U cilju sprecavanja steriliteta morte izleciti infekciju trihomonasom. Ta se infekcija ispoljava peckanjem pri mokrenju, svrabom, pojacanim sekretom neprijatnog mirisa. Nekada tegobe nisu narociti izrazene, te se zena ne leci i rizikuje da dodje do steriliteta. Infekcija se leci tabletama i vaginaletama (uglavnom metronidazol). Trihomonas treba da leci i suprug bez obzira da li ima tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2011.

Postovani, imam jedno pitanje, moja mama je 2008. ginekoloski operisana i svaka 3 meseca isla redovno na kontrole,ali 2010 su se pojavili recidivi pa je usledila nova operacija posle koje je imala hemioterapiju i zracenje. Sve je dobro proteklo do januara 2011 kad se na ultrazvuku desnog bubrega pojavilo PKS oko 31mm. Upuceni smo na dinamsku scintigrafiju bubrega gde u zakljucku pise funkciona sposobnost levog bubrega ocuvana, hipofunkcija desnog bubrega parenhim redukovan po tipu hidronefroze. (levi bubreg 30.4ml/min (69.1%) , desni bubreg 13.6 ml/min(30.9%))Interesuje me sta to znaci, dali postoji terapija, kome da se obratimo, i uzrog cega se to pojavilo.Svi ostali nalazi su uredu UZ abdomena, kks, osim urea 9.00 i kreatinin 126. Unapred hvala.

Postovana, funkcija desnog bubrega je snizena. Zbog toga je doslo do povecanja uree i kreatinina. To je najverovatnije posledica terapije. Sistem kanala u bubregu je prosiren. To vrsi pritisak na bubrezno tkivo i izaziva slabiji rad. Zbog toga desni bubreg nije u stanju da u potpunosti odstrani sterne materije (urea i kreatinin) pa one rastu. Potrebno je da se javi nefrologu koji ce propisati terapiju i dijetalnu ishranu i predloziti dalje lecenje ili kontrolu. Slabost bubrega se uglavnom leci lecenjem osnovne bolesti, sto je kod vase mame u domenu ginekologa i onkologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2011.

Vec neko vreme cesto mokrim,otprilike na sat vremena.Nemam nikakve bolove,peckanja i slicno!Imam osecaj kao da mi se besika ne isprazni lepo.Radila sam analize mokrace i relativno su dobri:leukociti 5-6,eritrociti 1-2 bl er,bakterije retke,ostalo je sve negativno i u redu.U poslednje vreme sam malo povecala unos tecnosti,pa ne znam da li to ima neke veze?

Postovana, nalaz je dobar. Cesto mokrenje je posledica veceg unosa tecnosti. Vremenom se kapacitet besike moze povecati tako da cete moci nesto redje da mokrite, mada to zavisi od kolicine unete tecnosti. Uzima se da je normalo uneti oko 2,5l tecnosti kroz hranu, pice i voce. Leti moze vise zbog gubitka vode pojacanim znojenjem. Osobe koje imaju infekciju mokracnih puteva ili kamen treba da unose vise od 2,5l.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2011.

U 28. sam nedelji trudnoce i doktorka je ustanovila pielektaziu levog bubrega,pa me salje na dalje preglede,srce itd...Ap levog bubrega je 11mm,a na prosloj kontroli je bio 8,2.Da li mi mozete nesto vise reci o tome,da li ce beba imati neke posledice kad se rodi.Unapred zahvalna!

Postovana, hidronefroza (prosirenje kanalikunarnog sistema, uglavnom pijelona) moze da se javi i kod ploda i kod mame. Uglavnom je prolaznog karaktera. Ako postoji kod ploda prati se UZom. Kod najveceg broja dece vec na rodjenju je stanje normalno. Ako se i dalje odrzava ponekad moze biti uzrok infekcija mokracnih puteva. Inace hidronefroza do 12, pa cak i do 15mm je umerena (nije opasna). Dok je kod ploda hidronefroza posledica urodjene anomalije (inace najcesca anomalija beba), Hidronefroza kod mame je obicno posledica pritiska materice na mokracne kanale. To otezava oticanje urina i izaziva sirenje pijelona (deo bubrega). Uglavnom je prolazno stanje. Za trudnicu je vazno da se ne pojave belancevine u mokraci i povisen krvni pritisak. Samo ako se belancevine u mokraci udruze sa velikim otocima i visokim krvnim pritisku tokom duzeg vremena trudnoca moze biti rizicna. Ne plasite se i uradite preglede na koje vas salju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2011.

Imam 40 godina.I ranijemi se desavalo da se zbunim pa da neke stvari stavljam na pokresna mesta.U zadnje vreme postala sam zaboravna.Prosnle nedelje sam kupvla u prodavnici uopste neznam sta smakupila i porosila sam pare znam po tome jer se muz seca koliko mi je dao para secam se i ja ali imam neku "rupu u secanju u odredjenom delu dana.Desilo se i da nemogu da se setim ime predmete kad sam nesto objasnjavala.To se ne desava cesto samo povrmeno.Sada sam pocela da zapisujem kad idem sama u prodanicu sta sam kupila i koje sam novcenice dala.Zapisujem i sta treba da uradim u toku dana jer zaboravim.Sta bi to moglo biti a i neprijatno mi je kad nesto zaboravim.P.s.Kao dete sam prelezala meningitis bila imala sam 5 godina i bila sam u bolnici.A 2003 godine sam imala blazi potres mozga kao posledica udarca u glavu.Nisu me snimali.Imala sam simntome nisam mogla da sabiram brojeve ali mi se posle ta funkcija vratila.Imam nekad osecaj dami protok misli nije uredu,kao da imam neku prazninu u glavi.

Postovana, zaboravljanje samo po sebi ne znaci da sa mozgom nesto nije u redu. Javlja se i kod mladjih ljudi kao posledica primanja suvise mnogo informacija preko TVa, interneta, drugih medija, kao i na poslu. Da bi mozak upamtio jedno mora da zaboravi drugo. Zaboravljanje moze da poveca umor, neispavanost, stres i zaborinutost. Zaboravljanje se javlja i kod anksioznosti i depresije. Kada je mozak opterecen brigama i strahom koji nose anksioznost, stres i depresija nije u mogucnosti mnogo da pamti. Posto ste svesni svog zaboravljanja znaci da niste senilni i ne bolujete od Alchajmera. Ako zaboravljate da ste nesto pitali pre pola sata pa pitate ponovo, imena prijatelja i rodjaka i ne snalazite se na mestima koja su vam poznata javite se lekaru. Javite se psihijatru i ako osim zaboravljanja imate crne misli, brine vas buducnost, predvidjate da cete se razboleti od teske bolesti, dosta se umarate, imate napade lupanja srca, nedostatak vazduha, bolove u grudima ili slicne tegobe koje se javljaju kod anksiozno-depresivnog stanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2011.

Pocituvani,javljam se u vezi sa mojom sestrom.Pri ispitivanju PAP NIKOLAU testa ginekolog joj je rekao da ima neko prosirenje vagine,i da treba da se uzme MIKROBIOLOSKI BRIS za da se zna sta od lekove treba da se uzme da bi se sprecilo prosirenje vagine.Ona se veoma zabrinula i isplasila.Dali moze da mi odgovorite sta je to i dali je opasno?

Postovana, vasa sestara nije dobro razumela ginekologa. Mikrobioloski bris se uzima da bi se utrvrdio izazivac infekcije, a ne zbog prosirenja vagine. Njime se odredjuje sta je izazavalo zapaljenje grlica i vagine i na koji lek je izazivac infekcije osetljiv. Na taj nacin se odredjuje koji lek da se primeni da se ne bi lecilo napamet. Prosirenje vagine nastaje spustanjem materice nanize. To se javlja kada su misici karlicnog dna mlitavi. To moze biti posledica urodjene slabosti vezivnog tkiva, razvlacenja misica tokom porodjaja, rascepa ili velikog viseceg trbuha. Prosirenje vagine nije opasno i lecenje zavisi od prisutnjih tegoba i stepena prosirenja, kao i polozaja unutrasnjih polnih organa. Pri kontroli sestra treba da pita ginekologa da joj objasni koliko je to prosirenje i u kom polozaju se nalazi materica. Moguce tegobe su osecaj vucenja, blagi bol ili jaci, umokravanje pri naporu, kijanju, kasljanju ili smehu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2011.

postovani u zadnje vreme ponekad blago srce mi se uzlupa ali nista strasno i toga se manje vise nebojim ali me brine kad osetim kao da me nesto steze na momenat oko srca ja to opisem kao neki obruc i posto ja onda par puta udahnem polako i sam sebi kazem nije nista proce,bez panike stvarno popusti ali zabrine kad se pojavi ne cesto ali bude.jesam i pod stresom i umorom a ko nije jos vise sam u zadnje vreme jer majka mi se razbolela ima secer pa dali je to od svega toga

Postovani, lupanje srca i osecaj stezanja, koji moze da se odagna su simptomi anksioznosti i stresa. Dobro je sto ih ignorisete i terate sugestijom da to nije nista i da ce proci. To zaista nije organska (fizicka bolest), vec posledica stresa. Veliki uticaj ima bolest majke. Vazno je da zbog tih napada ne menjate svoje planove i ponasanje iz straha od njihove pojave. samo tako nastavite. Pokusajte da smanjite stres, a kad se lupanje srca ili stezanje javi ohrabrite sebe da ce to proci i ignorisite ga kao i do sada. Vazno je da ne izbegavate situacije u kojima se obicno javlja lupanje srca. Ako pocnete da ih izbegavate na putu ste da dobijete panicne napade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2011.

Postovani interesuje me zbog cega vec par dana povremeno vidim zute tacke ili crvene tacke i linije naglasavam da je to povremeno u ovih par dana.Da li uzrok tome moze biti napor,stres jer sam bas u guzvi i obavezama bila da cestito ni sedala nisam i pri brzem pokretu tamo vamo na momenat mi se samo stvore te tacke.Pre toga na mesec dana bila sam prvi put na oftamoloskom pregledu bez ikakvih razloga samo da prekontrolisem jer imam 30god. i nikad nisam i dobila sam dioptriju jedno oko plus0,25 a drugo plus0,50mozda i to ima veze i imam nizak pritisak unazad 4god. isto povremeno se javia najvise kad sam pod stresom.Hvala unapred na odgovoru i naravno sta vi mislite

Postovana, tacke i linije u vidnom polju su najcesce posledica promena u protoku krvi u mozgu. Uzrok moze biti stres, alkohol, kafa, kod nekih i pojedina hrana npr. cokolada. Mrlje u vidnom polju mogu da predhode pojavi glavobolje. Smanjite stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.4.2011.

Postovani doktore! Prosle godine posle napornog fizickog rada u toku dana, uvece mi se javio bol u desnoj strani grudi otprilike u visini odakle pocinje dojka prema ramenu. Bol je trajao oko 1 sat i prestao. Sve se ponovilo otprilike za nekoliko meseci. Zimus se ponovo javio bol, ali je trajao celu noc. U pocetku se pojacavao sa uvlacenjem vazduha a kasnije je bio neprekidan. Javila sam se svom lekaru uradila EKG, snimak pluca, ultrazvuk dojke i nalaze koji su bili dobri. Doktorica mi je rekla da je najverovatnije doslo do upale nekog zivca. Napominjem da imam 59 godina i da mi je odstranjena desna polovina stitne zlezde radi strume i odstranjena jedna paratireoidna zlezda jer je bila uvecana. Redovno idem na kontrolu kod endokrinologa. Unapred hvala

Postovana, bol nije posledica bolesti srca i operacije stitne zlezde. Najverovatnije je posledica zapaljenja kosti, hrskavice ili nerva. Ako se fizickom aktivnoscu ne bavite redovno to moze biti posledica upale misica. Nastavite sa redovnm kontrolama.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: