Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 6.11.2011.

Postovani, imala sam problem sa anksioznoscu, ponekad sam osjecala strah i ponekad mi je malo jace lupalo srce. Imam 27 godina, rad srca mi je oko 78 otkucaja u min. Stitna zlijezda nije problem,ekg u redu malo je ubrzan rad, radila sam uz srca, sve je u granicama normale, samo postoji trag mitralne i trikuspidalne regirgutacije, zanima me sta to znaci, da li mogu imati nekih smetnji zbog toga? Pocela sam da idem na vjezbe koje su vise za zatezanje i nema puno skakanja, poslije prvog puta sinoc osjecala sam nesto u predjelu srca i lijeve ruke, nije bol ali neki osjecaj u tom dijelu sam imala, kada sam zaspala nestao je, moze li to imati veze sa srcem, da li je dobro da idem na vjezbe?

Postovana, na ultrazvuku srca veoma lako se uocava nepotpuno zatvaranje mitralnog zalistka. Listici zalistka ne zatvaraju potpuno usce, ugibaju se pri kontrakciji srca i dolazi do malog vracanja krvi (regurgitacija znaci vracanje) iz leve komore u levu tretkomoru. Kod malog prolapsa ne cuje se sum na srcu. Ako zalistak nije zadebljao i vracanje krvi nije veliko smatra se da hemodinamski poremecaj nije veliki i ne zahteva terapiju. Kod male regurgitacije nema nikakvih tegoba. Ako ih ima to mogu biti bol u predelu srca, osecaj lupanja ili preskakanja srca i teze disanje. Uzrok ove mane nije poznat. Nekada se to javlja nasledno, a nekada prati pojedine srcane bolesti. Ako je mana jako izrazena onda je posledica reumatske groznice, bakterijskog endokarditisa (zapaljenje sluzokoze koja iznutra oblaze srcani misic) i sistemskog eritemskog lupusa. Kod vecine stanje se ne pogorsava. Ako su tegobe izrazene koriste se uglavnom beta blokatori. Kvalitet zivota nije poremecen niti je on skracen. Dobro je sto idete na vezbe. Umerene fizicke vezbe, bez premaranja su dobre za ocuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ubrzan puls moze da bude posledica stresa, anksioznosti ili malokrvnosti. Bol u misicima nakon vezbanja nije neobican. To nema veze sa srcem. Kada se naviknete na vezbanje bola nece biti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.11.2011.

Postovani dr, imam problem u ponasanju u vecem drustvu kad se nalazim sa osobama na koje nisam navikla. Problem je narocito izrazen kad je neka osoba tu koja je otvorena i diskutuje o raznim temama, a ja imam strah da ce nesto provaliti i da cu se naci u situaciji da nemam odgovora na to. Inace, uvek volim da ostavim utisak fine osobe i da sam sa svima u ok. odnosima. Preosetljiva sam na sve. Kad su neke drustvene aktivnosti i npr. stigne vecera, a meni se ruke pocnu tresti imam osecaj da ce to drugi videti. To je tako glupo. Interesuje me dali se moze uzeti neki lek za smirenje pred takve situacije, kao npr. kombinacija Inderal (Propranolol) i Bensedin? Unapred hvala.

Postovana, manjka vam samopouzdanje. Mislite da su drugi bolji od vas, sto nije tacno. To je samo vas utisak. Nisko samopouzdanje je posledica vaspitanja. To ne mozete preko noci da izmenite, ali mozete da radite na tome. Nije resenje da pijete lek pre situacija kojih se plasite. Time im dajete veci znacaj no sto imaju i povecavate sebi tremu. Uostalom sada vise ne moze da se nabavi Bensedin bez recepta. Pocnite da podizete svoje samopouzdanje i samopostovanje. Pohvalite sami sebe za sve sto dobro uradite. Svakog dana mnoge stvari u kuci i na poslu uradite dobro. Verovatno podcenjujete znacaj toga, jer mislite da to nije nista, jer od sebe ocekujete mnogo vise. Medjutim, zivot se ne sastoji samo od krupnih stvari. Ne cekajte da vas drugi pohvale. Oni to nece da ucine iz razlicitih razloga. Uostalom da su vas roditelji vise hvalili i podrzavali sada bi bili mnogo sigurniji u sebe. Povremeno napisite nesto lepo o sebi. Navedite sta ste uspesno uradili u zivotu uopste ili nedavno. Mozete procitati neku popularnu knjigu na temu sticanja samopouzdanja ili samopostovanja. One ne mogu da vam daju lako resenje kako obecavaju u naslovu, jer takva ste godinama i ne mozete da se promenite preko noci, ali mogu da vam daju ideju. Mnoge osobe, slicne vama, hrabre sebe i nastoje da izmene svoj pogled na zivot. Uoce da se i drugi ljudi osecaju nelagodno u nepoznatom drustvu, da se plase istupanja u javnosti, da imaju tremu, ali uspevaju da je prevazidju smislom za humor, upoznavanjem novih ljudi, a ne bezanjem od njih. Potrebna je mudrost da shvatite sta mozete da izmenite u svom zivotu i da radite na tome, a da ono sto ne mozete da izmenite prihvatite takvo kakvo je. Probajte da se menjate. Ako ne mozete sami zatrazite strucnu pomoc. Mnogi ljudi slicni vama se povlace u sebe, izbegavaju novo drustvo, situacije u kojima su napeti i ne uspevaju da se izbore sa svojom napetoscu. To bezanje nije dobro, jer sve vise sputava coveka. Ne mozete od jednom da postanete snazniji, ali radite na tome. Pocnite na primer da se malo vise obracate nepoznatim ljudima. Na primer na ulici pitajte nesto neku nepoznatu osobu (gde se nalazi neka zgrada i sl.), nasalite se sa nepoznatom prodavacicom, zapodenite razgovor sa ljudima koji cekaju autobus...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2011.

Postovani,imam pitanja od moje drugarice cerkica ima dve godine i doktori su joj pronasli da ima urodjenu naslednu anomaliju.Interesuje me kakva je to bolest kako se to odrazuje na njeno zdravlje i kako se leci?

Postovana, niste postavili konkretno pitanje. Koja je anomalija u pitanju? Sta kod deteta nije u redu? Ima veliki broj anomalija. Neke su posledica slucajne greske tokom trudnoce, bolesti majke tokom trudnoce ili koriscenja leka koji moze da izazove anomalije. Nasledna bolest je bolest koja se nasledjuje od predaka i prenosi na potomstvo. Za neke bolesti se zna da nasledje dosta utice, ali je potrebno da deluje neki stetni agens iz spoljasnje sredine da bi se dete razbolelo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2011.

Poštovani, pijem Ecomer za imunitet, kapsule od ajkuline jetre i veoma mi koriste za fizikalne alergije koje sam imala. Zanima me koliko se one smiju uzimati i imaju li neuspojave? Imam problem sa fibrocističnim dojkama (34 god.imam) i u drugoj polovini ciklusa imam izražen PMS sindrom, grudi me bole, težina i ujutru kad se probudim jedna ruka ili obe mi utrnu, al brzo prođe. Kad ciklus se završi, nemam nikakvih problema. Zanima me, jeli to trnjenje povezano sa dojkama i jeli opasno? Pozdrav i hvala.

Postovana, trnjenje nije povezano sa dojkama. Kada se javlja smo ujutru i brzo prolazi posledica je dugog lezanja, pri cemu je pritisnut zivac. Kada malo razmrdate ili izmasirate ruku takva utrnulost brzo prolazi. Tegobe zbog fibrocisticnih dojki kod mnogih zena su slabije izrazene kada piju manje kafe i kola pica, a jedu vise soje. Ecomer pijte po uputstvu koje se nalazi u kutiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2011.

Postovani,imam 21 godinu prije par mjeseci mi se pojavilo crvenilo na grudnom kosu tacno po sredini gdje su dlake,svrbi me i u obliku je kružića ima ih 2-3,malo se pojave pa odu,ali ostaje koza kao suha na tom mjestu,dok pocnem to mijesto cesat pocnu se pojavljivati i ako nastavim cesati prokrvari stvaraju se krastice. Mozda povezano sa ovim a mozda ne,imam osjecaj kao da me "boli" u prsima kazem (kao) posto sam nemogu razaznati dal je to bol ili nesto drugo,kao da srce žiga pomalo i kosa mi se je malo prorijedila iako imam 21 godinu,Bio bih vam stvarno zahvalan na odgovoru,strah obuzima covjeka kad nezna dal mu je nesto ili nije ...u zdravlje

Postovani po izgledu i mestu gde se nalazi moze biti seboroicni dermatitis. Medjutim posto slicnomogu da izgledaju i druge kozne bolesti morate da se javite koznom lekaru. Uzrok seboroičnog dermatitisa nije potpuno jasan. Znacajnu ulogu u nastanku bolesti ima gljivica Pityrosporum ovale, zatim imunoloski poremecaji i promena pH vrednosti koze. Vazan je i uticaj androgenih hormona, koji uticu i na opadanje kose. Stanje pogorsavaju suvo i hladno vreme, slana hrana, alkohol, umor, stres. Izgleda da i nasledje ima uticaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2011.

U poslednjih 6 meseci vec 5-6 puta uklanjam kondilome sa penisa (glavica) metodom radio talasa. Cim zarastu ranice od uklanjanja pojavi se jedan ili dva nova. Jako su sitni i na preporuku lekara uklanjam ih cim ih primetim. Poslednji put lekar mi je preporucio upotrebu airol kreme, koja bi trebala da izazove ljustenje koze i odbacivanje virusnih cestica. Mozete li mi reci nesto vise o takvoj metodi i da li postoji efikasniji metod uklanjanja kondiloma. Unapred hvala.

Postovani, stalna pojava novih kondiloma znaci da vam je imunitet slab. Uklanjanjem kondiloma ne uklanjate virus koji ostaje u organizmu vec samo njegovu posledicu. Kondilomi ce da se vracaju sve dok ne ojacate imunitet. Izbegavajte stres, pusenje, masnu i previse slatku hranu, jer slabe imunitet. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Od suplemenata korisni su vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Ne mislim da je Airol krema efikasnija od radio talasa ili laser vaporizacije. Vi ste i ranije uspesno uklanjali kondilome. Problem nije u tome da nisu dobro uklonjeni, vec sto se zbog slabijeg imuniteta ponovo javljaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2011.

postovani doktore imam jedno pitanje za vas vec dve nedelje imam neki kasalj i iskasljavam dosta slajma,ali to se desava samo ujutru i u toku dana po malo kao da mi u plucima svira kada disem doktor mi je prepisao neki sirup kaze da je bronhitis u pitanju i neke antibiotika ali meni nije bolje malo jeste ali ne bas toliko,pa vas molim ako mozete da mi kazete kako mogu zaustaviti ovaj kasalj jer je poceelo i u grudima da me boli i pozadi u grudi nocu nemam nikakvih problema sa kasljem sve je ok ali u toku dana me uzasava vidim da su vam jos neki ljude postavljali slicna pitanja pa vas molim ako mozete da i meni pomognete sta trebam da radim i zbog cega je ovo ovako,nekad mi se desi da mi kasalj suv nekad izbacujem hrpu slajma ali vise slajma nego suv kasalj sta bi mi vi preporucili kao doktor da uradim od pregleda radila sam krvnu sliku bila je ok i sad vise neznam ni ja sama hvala vam unapred

Postovana, kasalj je koristan jer omogucava izbacivanje slajma. Kod bronhitisa se stvara sekret kao posledica zapaljenja. Ne mozete da ozdravite dok se pluca ne ociste od slajma. Da bi lakse iskasljali unosite vise tecnosti. Mozete sve vrste tecnosti, osim kola napitaka i kafe, jer oni ubrzavaju izbacivanje tecnosti preko bubrega. Posebno su korisne tople pilece supe i corbe, kompoti, topli cajevi, posebno od belog sleza, jagorcevine. Kada osetite da cete da kasljete suvo popijete malo tople tecnosti (ne vruce) ili posisate neku pastilu sa mentolom, eukaliptusom i sl. Ako je moguce izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama. Ako je sviranje srednje tesko ili jako lekar ce vam propisati lek u spreju koji siri disajne puteve i olaksava disanje (bronhodilatator).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2011.

Nosim protezu obicno ne fiksnu..pored toga imam zute zube da ih izbeljujem ne mogu tako su bar rekli dokktori zaboravila sam tacno koji je razlog bio u pitanju..pa me zanima koja estetika postoji za bele zube?

Postovana, izbeljivanje zuba ostecuje gledj, nekada i desni. Efekat nije dugotrajan, a ostecenje je za celi zivot. Zubi su podlozniji kvarenju, a belina nije trajna. Naravno nude se navodno bezbedne metode. Pitanje je da li obezbedjuju zadovoljavajucu belinu. Ako je belina zadovoljavajuca verovatno je bezbednost prekoracena. Boja zuba se nasledjuje. Tokom zivota se menja, jer se gledj istanjuje i zubi su podlozni stetnom delovanju kafe i pusenja. Da bi vam zubi bili lepi ne pusite, kafu pijte retko i opravljajte ih cim uocite mali kvar. Najlepsi su zdravi zubi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2011.

dali smem da idem u solarijum i ako imam oziljke svuda po telu od krastica ..(znam sve to za starenje koze od solarijum itd) ..ali mene zanima ovo ..imam oziljke ali bukvalno svuda po telu i ponegde imam ranicu malu....stvarno bi volela da bar 4 puta odem u solarijum strasno sam svetla :) Poz

Postovana, osobe sa problematicnom kozom ne treba da idu u solarijum. Oziljci ne mogu da pocrne isto kao zdrava koza, tako da rizikujete da postanete sareni. Oziljci obicno ostaju bledi sto daje veliki kontrast u odnosu na okolnu kozu. Kod nekih osoba pak oziljci mogu da postanu tamniji od zdrave koze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2011.

Postovani, mozete li mi reci nesto vise o papilomima? Skoro mi je radjena kolposkopija i dijagnostikovani su papilomi. Da li imaju veze sa kondilomima i da li vremenom mogu da prerastu u njih? Da li mogu da budem sigurna da nije hpv u pitanju? Citala sam da se hpv koploskopijom moze otkriti i kada kondilomi nisu prisutni. Ne znam kakva je uloga papiloma u svemu tome? Pre dva meseca primetila sam plik na samom ulazu u vaginu, koji je jako svrbeo, kao ujed od komarca, ali je postajao vremenom sve manji i sam od sebe nestao. Da li je to papilom? Ako nije, sta moze da bude u pitanju? Da li se papilomi prenose, kako nastaju i da li mogu sami da nestanu? Papa nalaz je bio uredan, II grupa. Leukociti su bili poviseni pa mi je radjen bakterioloski cervikalni i vaginalni bris. Rezultati su sterilni. Da li to znaci da nema ni gljivica, da li se one istom tom analizom otkrivaju, posto mi nisu radjene grupe sekreta? U rezultatima pise: malo pmn leukocita. Receno mi je da je sve u redu i da eventualno mogu da uradim bris na ureaplasmu, mikoplasmu i hlamidiju. (Ja medjutim nisam imala odnos bez kondoma).Primetila sam i neko zadebljanje i nesto sto lici na plik i svrbi u blizini analnog otvora. Zbunjena sam, ne znam o cemu se radi i da li su i to papilomi?Zahvaljujem. Bojana

Postovana Bojana, papilom je benigni tumor tj. izrastaj sluzokoze grlica. Nije zarazan i ne moze da nestane sam od sebe. Moze da se povredjuje tokom polnog odnosa i da bude sklon infekcijama. Papa II je uredan i nastavite sa redovnim kontrolama da bi tako i ostalo. U principu promena na grlicu koja se zadrzava zahteva biopsiju. Materijal dobijen biopsijom se pregleda pod mikroskopom i tada se sigurno zna kakva je promena. Javite se svom ginekologu. Papilom se razlikuje od kondiloma, ali i od polipa. U nalazu pise da ima malo leukocita, sto znaci da nema mnogo bakterija. U vaginalnom brisu se uvek nalazi nesto bakterija i gljivica. Kada je njihov broj mali nije potrebno lecenje. Nesto sto lici na plih, svrbi i nalazi se blizu anusa je uglavnom hemoroid, mada to treba da vidi proktolog. Kad primetite neke promene na polnim organima idite kod ginekologa. Ne cekajte da prodje sama od sebe, jer naknadna dijagnoza nije efikasna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2011.

Postovani,zbog panicnih napada javila sam se psihijatru.Dobila sam Eglonil 2 puta po pola,Rivotril 2 puta po pola i Amitriptilin po 1 tabletu uvece,kao najbolju kombinaciju lekova za taj poremecaj,po recima psihijatra.Medjutim,u mom gradu Rivotril ne moze da se nadje ni u jednoj apoteci,ni privtanoj,ni drzavnoj jer je deficitaran.Interesuje me,da li ce prepisana kombinacija lekova imati efekta ako je uzimam bez Rivotrila?I da li cu imati neke znake krize jer sam ga pre odlaska ovom psihijatru pila oko 2 godine po 1 dnevno,ili ce ova druga dva leka nadomestiti njegov nedostatak?Unapred zahvalna!

Postovana, javite se psihijatru posto ne mozete da sprovedete propisanu terapiju. Ne bi trebali da imate problema i ako ne nadjete Rivotril.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2011.

imam povremeno preskakanje srca,otisla kod dok..kazu imam wpw sindrom,,nakon nekog vremena opet snimim ekg kazu enma wpw sy,,opet poslije ima,,,i sada otisla kod kardiologa glavnog on kaze nema wpw sindroma ali da uradim holter,,jucer radila holter i danas rezultati glase da imam 32 ves i 15 sves i zakljucak da je holter uredan,,,uzv srca u najboljem redu,,,kaze doktor nema wpw uopste i nisma ga ni imala,,,sad mi nista nije jasno,,imam li ja to ili ne,,,sta da radim??jel se moze opet on pojavljivati i nestajati,,,hvala punoo

Postovana, merodavno je ono sto je zabelezio holter. Znaci nema wpw sy. Inace, pomenuti sindrom je urodjen. Najveci broj osoba sa wpw sindromom (80 do 90%) ima zdravo srce. Ako nemate ceste napade ubrzanog srcanog rada, vec samo osecaj preskakanja ne treba da brinete. Koristite sve ono sto je neophodno u prevenciji srcanih bolesti. Bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, ne budite gojazni, ne pusite, ne preterujte sa kafom, izbegavajte suvise masnu hranu, jedite vise voca i povrca, maslinovo ulje, orasaste plodove. To je ono sto se savetuje zdravim ljudima da bi ostali zdravi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

postovana dobar dan..imam jedno pitanje..pijem ljek XANAX..od 0,25mg...dva na dan..i sutra imam jedno veliko slavlje..smijem li ja da prekinem sa ljekovima sama,na svoju ruku...tj da sutra ne popijem,da bi mogla malo alkohola popiti :) unapred hvala

Postovana, Xanax ne smete da pijete sa alkoholom, a prekidanje terapije nije preporucljivo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

Postovani molim vas za pomoc.Imam 29 godina i posle druge trudnoce sam se jako ugojila imam 78kil a 1063 cm i primetila sam da me ledja sve cesce i cesce bole kad se penjem nuz stepenice jako se zadisem.A nemam vremena da jedem pet puta na dan i da radim koje kakve vezbice.Da mi kazete kakvi bi ishranu trebala da uvedem sta da jedem manje sta vise sta da izbacim a sta da uvedem.Molim vas da mi pomognete..

Postovana, svi gojazni ljudi prave slicne greske: jedu dva puta dnevno i unose vise kalorija no sto mogu da potrose pojacanom fizickom aktivnoscu. Da bi smrsali morate da ubrzate metabolizam, a to cete postici cescim, a manjim obrocima (pet obroka dnevno). Visak kalorija cete potrositi pojacanom fizickom aktivnoscu. Ne morate da radite vezbice, jer je to mnogima dosadno i monotono. Umesto toga trcite, pesacite, plivajte, plesite. Jedini nacin da smrsate je da unosite manje hrane, a da pojacanom fizickom aktivnoscu utrosite visak kalorija i sagorite masti. U pocetku cete smrsati nekoliko kilograma, a zatim ce uslediti period stagnacije. Mnogi tada pokleknu, jer jedu manje, a ne mrsave. Ne merite se svaki dan, vec jednom nedeljno. Ako kilaza stoji ne ocajavajte. Kada prodje taj period (obicno desetak dana) vas apetit ce biti mnogo manji, a kilogrami ce se brzo topiti. Najzdravije je da jedete raznovrsnu hranu, ali u manjoj kolicini. Posebno je bitno da uneta hrana bude rasporedjena u 5 obroka. Na taj nacin ubrzavate metabolizam i skracujete vreme izmedju obroka tako da vam je psihicki lakse. Morate da izbacite slatkise, jer sadrze prazne kalorije (imaju mnogo kalorija, a ne zasite vas tj. posle njih brzo ogladnite) i zasladjene sokove. Zasladite se vocem. Izbacite i masne grickalice (cips, smoki...) jer imaju dosta masnoca, a time i kalorija, a osim toga imaju dosta soli pa vezuju vodu. Prednost dijete koju dobjete od nutricioniste je u tome sto dobijete ideju sta da jedete, jelovnik je izbalansiran tako da unosite potrebne minerale i vitamine, a izbegavate greske u ishrani zbog kojih ste se ugojili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

postovani imam jedno pitanje za vas moja cerka ima 27 godina,evo vec dve nedelje je stalno prehladjena prvo se zalila da joj smeta nesto u grlu,pa je posle je poceo kasalj pa nos da cusri i sve tako redom,i sada se malo stabilizovalo grlo i nos ali je ostao neki kasalj koji je bio nedelju dana bas sa dosta slajma a sada se zali da je sve nesto golica u grlo i ima tera je na neki suvi kasalj ponekad jos pomalo ima slajma ali ovaj suvi kasalj je ubitacan i sada se zali da je pomalo boli u grudi i iza grudi tu u ledja kod lopaticekada odahne duboko bol se pojacava pozadi u lopaticama i onako kada hoce ledjima da se protegne unapred bol se pojacava,ja sam kao mjka dosta zabrinuta jer je nebi vodila dzabe zraciti se da vide sta je jer su je za ovu godinu zbog problema sa nogom zracili dosta puta,dali vi mislite da je ovo eki ozbiljan poblem i sta vi predlazete da uradimo mi dali koji pregled trbeamo uraditi ili trebamo nekako nekim lekovima probati leciti ovo.hvala vam doktore unapred na razumevanju

Postovana, stanje nije zabrinjavajuce. To je oporavak nakon infekcije. Nedelju ili vise dana nakon infekcije sluzokoza disajnih puteva je preosetljiva (hiperreaktivnost disajnih puteva). Zbog toga povremeno moze da se javlji napad suvog kasla, isprovociran hladnim vazduhom, duvanskim dimom, fizickim naporom, smehom ili govorom. To pacijenta zabrinjava, jer misli da nije ozdravio, pa nekad uzima antibiotike na svoju ruku. To je nepotrebno. Kada oseti neprijatno golicanje u grlu i zna da ce uslediti napad kaslja treba da uzme bonbonu ili pastilu sa mentolom ili eukaliptusom, malo tople supice (ne vruce), caja, eventualno biljni sirup za ublazavanje kaslja. Znaci suv kasalj nije opasan u periodu oporavnka od nazeba ili infekcije. Bol u grudima je posledica iscrpljujuceg kaslja. Nije potrebno da se snima. Eventualno moze lekar da poslusa pluca. Hronicni kasalj je duzi od tri nedelje i tada mu se trazi uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

Postovani,moj problem je hipertireoza.TSH o,oo5,Ft4 99.6.Pocinjem sa terapiom Thyrozol i nakon par dana dobijem temperaturu,obustavljam lecenje i saznajem da sam u drugom stanju.Do 5. meseca trudnoce nisam pila nikakvu terapiju,a od tada sam pila PTU,svrab po telu ne do one mere kao pre trudnoce ali i ima ga.Nakon par dana ja napipam zlezdice ispod pazuha i na vratu iza uveta i na bocno strani vrata.Radjene su sve analize i kod hematologa ali niko mi nista nije rekao.Ono sto je moj problem trenutno,nakon rodjenja deteta i opet ne pienja terapije zbog dojenja je taj da sam u jako losem zdravstvenom stanju,puna sam zlezda po vratu ima ih sigurno 10-ak vise sa desne strane na kojo je desni lobus stitne zlezde veci od levog.Pre nedelju dana zapoceta je terapija Tiastat 4x1 i od tada datiraju uvecane zlezdice na vratu i i spod pazuha!!!moj endokrinolog tvrdi da to nije od leka a na uputstvu za lek pise da je moguca limfadenopatija,uvecanje limfnih cvorova!!!/Svrab nisam imala posle porodjaja sve do uvodjenja Tiastata!!!!Mene celo telo svrbi i stvara mi jos vecu nervozu!!!Nalaz UZ vrata je sledeci :Stitasta zlezda je u celini uvecana,donjim polovima prominira prema fosi jugularis.Desni lobus je AP dijametra oko 45mm,istmus 7 mm a levi rezanj AP dijametra 26 mm.Stitasta zlezda je izrazito heteroehogena prozeta brojnim milijarnim hipoehogenim nodusima i trakasto nodularnim fibroznim strukturama - znaci subakutnog tiroiditisa.Na vratu duz ug regije u nivou angulusa mandibule vide se brojne ovalne hipoehogene lgl TR dijametra od 8 mm do 10 mm. U vecini zlezda prisutan masni hilus a ostale su hipoehogene reaktivne gradje. Eto,to je nalaz,a od radiologa nisam dobila nikakav konkretan odgovor da li postoji mogucnost na maligni karakter!!!Sta vi mislite ?Da li postoji razlog za strah,da li je uvecanje zlezda limfnih u hipertireozi normalno i da li je prouzrokovano lekom tiastat?Da li alkalna fostfataza moze da se poveca od hipertireoze?Sta mi vi dalje savetujeteDa li da predjem ppnoovo na PPTU koji mi je vise odgovarao Puno hvala unapred na odgovoru!!!

Postovana, lek Tastat moze da dovede do uvecanja limfnih zlezda, veoma cesto do svraba, kao i do porasta alkalne fosfataze. Upotreba leka se prekida ako se jetrini enzimi utrostruce (3 puta vece vrednosti od gornje granice), znatno snize leukociti i trombociti, pojavi osip, malaksalost, glavobolja... Ne menjajte lek na svoju ruku, vec se javite endokrinologu. Navedite sve tegobe koje osecate i napomenite kako ste podnosili PTU.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2011.

postovani,moja cerka ima 15god i imala je problem sa zeldcem.lekar ne je uptio na ispitivanje helicobacter pilori.molim vas da mi objasnite kako se vrsi to ispitivanje i sta se njemu dobija.hvala unapred.

Postovani, lekara interesuje da li su tegobe sa želucem izazvane bakterijom Helicobacter pylori, koja se povezuje sa nastankom cira i dispepsije. Test na helicobakter vadjenjem krvi dokazuje prisustvo antitela protiv ove bakterije, cime dokazuje da je bakterija bila ili je sada u organizmu. Ne koristi se nakon antibiotske terapije protiv bakterije Heliobakter pylori, jer antitela postoje i posle unistenja bakterije. Koriscenjem tog testa nakon antibiotske terapije bi mogao da se dobije lazno pozitivan rezultat. Pouzdaniji su test sa uzorkom uzetim pri gastroskopiji i test duvanjem. Kod prvog se pri gastroskopiji uzima uzorak, da bi se pregledao brzim ureaza testom, histoloskim pregledom ili kulturom. Pacijenti ne vole taj test jer ih plasi gutanje sonde, sto je bezbolno, ali neprijatno. Jako jednostavan, a pouzdan je test duvanjem (u epruvetu ili balonic), koji dokazuje aktivnosti bakterije u izdahnutom vazduhu. Zove se ureja izdisajni test ili UBT (urea breath test). Moze da se koristi za dijagnozu i proveru efikasnosti antibiotske terapije protiv bakterije helikobakter pylori. Ako se radi gastroskopija uzima se isecak (biopsija) i u njemu trazi bakterija. To je najefikasnije. Za pacijenta je jednostavniji urea izdisajni test u kome se analiza vrsi iz izdahnutog vazduha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani,prije par dana sam vadila nalaze krvi jer imam zakazanu lasersku operaciju prosirene vene na lijevoj nozi.Kks je dobra,protrombinsko vrijeme 11.5 protrombina 93.1 inr 1.05 aptt 28.6.Usput sam izvadila holesterol jer mi je prije par godina bio na gornjoj granici,medjutim svaki naredni put je bio dobar.Ovog puta ukupan holesterol je 4.54 ldl 2.00 trigliceridi 0.99 kreatinin 63.4 urea uv 4.77 glukosa 4.78 hdl 2.09.Pored hdl holesterola pise Visoko.Znam da je to dobar holesterol,medjutim interesuje me da li on smije biti iznad granice jer pise da je gornja granica 1.6.Imam 34 godine,nisam gojazna.Hvala.

Postovana, visok HDL je dobar nalaz. Pokazuje da je rizik od kardiovaskularnih bolesti nizak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani, Mozete li mi objasniti nalaze hormona: TSH<0.02 FT3 8.1 TPO At>2000.0 Unaprijed se zahvaljujem

Postovana, nije mi poznat sastav Candi sept kapi. Proizvodjac navodi da mogu da ih koriste dvogodisnjaci. Proverite u uputstvu. Origano kapi ne dajte detetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2011.

Postovani, Moj sin 05. decembra puni tri godine. Od 1,5 godine mu je konstatovana Candida u crevima, koja se stalno vraca, koristili smo daktanol, nistatin ali ne pomaze. Ima grceve, slab apetit, naduven stomacic, slab imunitet. Da li smem da mu dam Candi sept kapi? Da li detetu tog uzrasta smeju da se daju kapi od origano ulja? Ne znam vise kako da mu pomognem . Hvala unapred.

Postovana, nije mi poznat sastav Candi sept kapi. Proizvodjac navodi da mogu da ih koriste dvogodisnjaci. Proverite u uputstvu. Origano kapi ne dajte detetu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: