Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 30.1.2010.

Postovani,nekoliko godina imam saboreju po temenu glave,recite mi sta da koristim protiv saboreje?Hvala.

Postovani, problem seboreje koze i kose glave resava se pravilnom negom. Koliko ce cesto da se pere kosa zavisi od brzine i kolicine izlucenog loja. Sto se cesce kosa pere, to sampon treba da bude blazi. U protivnom se ostecuje zastitni omotac (hidrolipidni), koji regulise vlaznost koze. U periodu pogorsanja koriste se kortikosteroidne masti, ali samo po preporuci koznog lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2010.

Postovani dokktore potreban mi je vas savet hitno.Godinu dana unazad imam problema sa pritiskom,tokom dana imam 70/100 dok i nocnim oko 3 ujutru nekad u 6 ujuru pritisak bude 90/160.Obavila sam razne preglede stitnu zlezdu ,eho srca ,holter pritiska ,holter rada srca ,uz stomaka ,lab.analize i sve je u redu ,nadbubreznu zlezdu i sve je u granicama normale .Nemam nikakvu terapiju jer internista smatra da mi nije potrebna jer mi se ove situacije dogadjaju mozda pet puta mesecno.Kaze da nisam za klasicno lecenje hipertenzije jer pritisak nemam uvek.Ne pusim ,ne pijem,hranim se pravilno .Veoma sam zabrinuta jer mi je pritisak jutros bio 100/160 i sam se spustio za pola sata .,plasim da tako ne dozivom infarkt .Sta da radim?

Postovana, pritisak je obicno najveci ujutru i to ne treba da vas brine. On se sam spusti. Sada nemate rizik od infarkta, ali da bi tako i ostalo treba da imate zdrave navike. Kad ustanete popijte med i vodu. Doruckujte ili bar pojedite nesto pre posla, jer nakon jela se znatno smanjuje koagulabilnost krvi, a time se umanjuje rizik od infarkta. Ne pijte kafu pre dorucka. Ne strepite od bolesti i drugih neprilika, jer se retko desava da nam se desi ono od cega se plasimo. To je uzaludan strah, koji steti zdravlju. Setajte vise, bavite se sportom ili nekom rekreacijom, izbegavajte masno i slano, jedite vise voca i povrca. Ne merite svaki cas pritisak, jer je i to stresno za organizam.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2010.

Postovani, Prije tri godine lekar mi je otkrio da imam tri nodusa na stitnij zlijezdi, ali da nisu hladni. Analizom krvi utvrdjen je povecan nivo kalcitonina u krvu (zadnji nalaz 13, 6-normala za muskarce do 9, 3) i takodje povecan nivo ldl holesterola, opsti holesterol na granici.Uradio sam i sintigrafiju i nalaz je bio redan. Stalni bol u zglobovima i lumbalni deo kicme/molim vas za misljenje i savjet. Unaprijed hvala

Postovani, kod povisenog kalcitonina se obicno analizira i marker CEA. Ako je i on povisen sumnja se na medularni karcinom stitne zlezde, sto se iskljucuje biopsijom. Topli cvorovi uglavnom nisu sumnjivi na tumor. Sumnjivi su hladni. Povisen LDL ukazuje na to da vam ishrana nije pravilna. Koristite ribe (losos, skusa, sardine, tunj), maslinovo ulje, orahe, koji ce doprineti boljem odnosu dobrog i loseg holesterola (LDL i HDL). Javite se reumatologu i fizijatru zbog bolova u zglobovima i kicmi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2010.

Postovani doktore,moja cerkica koja ima problem sa opadanjem kose,ima 11godina,na kc u Beogradu su joj dali pilfud on joj pomaze,ali prilikom kupovine istog u apoteci su mi rekli da on nije dobar za devojcice,mi smo prekinuli da ga koristimo i stanje se vraca na prvobitno,neznam sta da radim,stoga vas molim da mi ako mozete objasnite sta da radim.Da vam kazem da i ja sam slab sa kosom rekli su mi da je mozda nasledno.Unapred hvala!!!!

Postovani, ranije se Pilfud (minoksidil) propisivao muskarcima, zenama zedje i to u slabijoj koncentraciji. Medjutim, osim iritacije na mestu primene ne daje druga nezeljena dejstva. Ne koristi se za jacanje kose, vec samo protiv opadanja. Deluje dok se primenjuje, a nakon toga opadanje se vraca. Vremenom mu se efikasnost smanjuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2010.

Postovani,zanima me kako resiti poremecaj prevremene ejakulacije? Pretezno bih isao prirodnim putem. U vecini slucajevima imam taj problem. Cak i sa prezervativom mi se desava taj problem,ponekad.Unapred zahvalan.

Postovani, prevremena ejakulacija u sustini nije poremecaj i tipicna je za mladje muskarce. Vremenom se nauci da se odlaze i kontrolise. Najbolji nacin borbe protiv prevremene ejakulacije je ucenje prepoznavanja i kontrole osecaja koji vode ka orgazmu. To je princip Masters i Johnson metode. Metoda zahteva mnogo strpljenja i vezbe, ali je vrlo efikasna. Moze se poceti s masturbacijom. Dovedite sebe do tacke blizu orgazma prestanite i opustite se pre nego opet pocnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve blize i blize sve dok ga vise ne mozete kontrolisati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta ce vam pomoci da naucite gdje je vasa tacka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tacku nakon koje nema povratka mozete usmeriti partnerkinu stimulaciju tako da dozivite orgazam kasnije. Vezbe zapocnite sami, a kasnije i sa partnerkom do koje Vam je stalo. Isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne ukljucuje penetraciju. Kada osetite da ste blizu tacke bez povratka signalizirajte partnerki da prestane i dopustite delimicni gubitak erekcije. Ponavljajte to vise puta. Ovo vezbajte danima pre pokusaja vaginalnog seksa. Kad budete spremni za vaginalni seks, lezite na ledja i dogovorite sa partnerkom znak na koji ce da prekine sporu penetraciju. Malo se opustite i pocnite ponovo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Postovani imam problem sa gasovima strasno cesto imam gasove mislim da je prekomerno neki put u roku od sat vremena imam i po 10 puta. Unapred hvala

Postovani, to je zaista puno gasova. Racuna se da je notmalno oko 15 na dan. Prekomerno stvaranje gasova je najcesce povezano sa uzimanjem hrane koja stvara gasove. Najcesce je krivac, kupus, pasulj, soja, slatko mleko. Nekada je posledica gljivice kandide ili neke bolesti organa za varenje. Ako uocite da vam pojedina hrana posebno izaziva gasove izbegavajte je neko vreme. Ako se stanje ne poboljsava javite se gastroenterologu. Gasovi bez drugih tegoba obicno ne ukazuju na neku ozbiljniju bolest organa za varenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Postovani doktore! Po licu mi izlazi crvenilo i nesto kao bubuljice koje svrbe i isto tako i na glavi uz svrab iz kojih kojih izlazi nekakva vodica.Bio sam kod tri kozna lekara i svi su mi davali sretstva za spoljasnju uputrebu.Naravno izlecenja nema.Sta moze biti uzrok? Koje bi pretrage trebao da uradim da bi se ustanovilo odakle je zariste?

Postovani, to je hronicna bolest pa je potrebno duze lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

ja sam pacijent kod koga se cekala potvrda embrionalnih talasa jer je postojala gestacijska vreca u materici a slucajno se otkrilo nakon 9nedelja da postoji vanmatericna trudnoca u jajovodu . uradjena je laparoskopija. interesuje me vase misljenje o tome da je moglo doci i kako do formiranja gestacijske vrece u materici i kako je moguce samim tim vanmatericna istovremeno,kako da se ponasam za buducnost i planiranje ponovne trudnoce jer se uzrok nastanka ovog poremecaja ne zna (priraslica nije bilo u karlici sve je cisto)imala sam odlicnu prvu trudnocu,ne koristim sredstva za kontracepciju,nakon planiranja ostala sam odmah trudna,ove stavke stavljam kao napomenu jer neznam sta je moglo dovesti do toga i strah me za buduce.

Postovana, to je bila blizanacka trudnoca od dve jajne celije. Jedna se usadila normalno, a druga van materice tj. u jajovodu. Posto nema priraslica verovatnoca da se to ponovo desi prakticno ne postoji. Vi ste plodna zena i ne plasite se za buduce. Kada se oporavite planirajte sledecu trudnocu bez straha. Jednostavno ponasajte se uobicajeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

postovani, imam 40 god i vec dugo bolujem og fistule na cmaru. Molim vas da mi odgovorite dali postoji uspesno lecenje bez hirurskog zahvata?

Postovana, na zalost nema uspesnog lecenja bez hiruskog zahvata. Dok se ne pronadju i uklone svi kanalici u kojima povremeno dolazi do nakupljanja zapaljenjskog sadrzaja, nema izlecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Postovani, imam 19 godina i problem unazad nedelju dana... Naime, imam smetnje u levom oku, vec danima osecam kako 'igra', i kao da mi nesto smeta pri dnu oka...Znaci nemam smetnje na gornjem kapku, vec na donjem, narocito kada pogledam sa strane, tada mi je nekako ogranicen pokret oka...Oko nije crveno, ne suzi, nema svraba, peckanja, pregledala sam sve lepo i sasvim normalno izgleda, i nema smetnji osim tog osecaja..U ponedeljak cu otici kod lekara, ali do tada bih Vas pitala za savet, sta mislite da je u pitanju??? jako sam zabrinuta... Hvala Vam puno unapred!!!!

Postovana, obavezno sa javite ocnom lekaru. Proverice i vid. Moguca je posledica premora zbog rada ili naprezanja zbog kratkovidosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Postovani zbog nekog crvenila na glansu penisa , dermatolog mi je preporucio Flogocid mast. Koliko sam video tu mast pravi veterinarski zavod i namenjena je za zivotinje. Jel imate iskustva sa njom i jel mogu da je koristim po vasem misljenju???

Postovani, Flogocid mast je nedavno registrovana i za ljudsku upotrebu. Iz mog iskustva dobro se pokazala kod ljudi kada su u pitanju cirevi i gnojne infekcije koze. Godinama unazad su je kupovali i ako je tada bila registrovana samo za veterinarsku upotrebu. Trazila sam od veterinarskog zavoda informaciju o studijama o efikasnosti kod ljudi i indikacijama tj. za sta je sve pogodna, ali nisu mi nista poslali. Na internetu jos uvek nema nicega o tome, jer stoje samo raniji podaci. Predpostavljam da je Vas dermatolog vec imao dobra iskustva sa pa vam je zato preporucio Flogocid.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Recite mi molim vas sta to moze da bude, sinoc nakon polnog odnosa sam primetila crvenilo na usnici vagine skoro pri samom ulazu, kao mala bubuljicica ili ranica, ne znam sta je to? Malo me je pred kraj odnosa zabolelo, i sve mislim da smo preterali, jer smo dva puta bez prekida imali odnos, pa da sam nadrazila. Ali sam upavo zavrsila terapiju sa vaginaletama, sa Macmiror complex i Neo-penotran, imala sam IIIa grupu VS, sto me je zabrinulo.Ginekolog mi je rekla da nije strasno al ja se svega plasim, u ponedeljak treba da idem na kontrolu da vidim jesam li uspela da ubijem te bakterije :( Pa se sada plasim da mi se nije jos nesto desilo to sto mi se malo zacrvenilo?

Postovana, videce se na pregledu da li je samo iritacija, sto je veoma moguce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Postovani, grudvica na dnu testisa(kao zavrsetak,na jednom se vise oseti nego na drugom) su deo testisa tj. normalne su ili bih se trebao obratiti lekaru?

Postovani, na dnu testisa moze da se napipa rep epididima kao loptica, ali se bolje pipa na vrhu gde mu je glava. Mislim da je dobro da se javite urologu na pregled da budete sigurni da je to sto pipate normalno i da ne bi strepeli. Kada jednom saznate kako normalno izgledaju vasi testisi, kasnije pri samopregledu mozete lako uociti promenu, ako se javi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Imam 21. godinu. Kostistim Yaz tablete prvi put. Konzumiram po par (3-4) cigarete dnevno, pa me interesuje da li to smanjuje efikasnost tabletica i moze li da napravi neki problem.

Postovana, nekoliko cgareta dnevno nece remetiti delovanje Yaz tableta. One ce da stete na drugi nacin. Svaka popusena cigareta deluje na krvne sudove, suzava ih i utice na pojavu srcanih bolesti. Zatim ste pod povecanim rizikom, kao i pasivni pusaci koji udahnu dim, a da sami nikad ne zapale cigaru, da dobijete hronicnu opstruktivnu bolest pluca (HOBP), kao i rak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

Cesto mi u ustima izlazi neko gljivicno pboljenje u vidu dubokih gnojavih rana i to me strasno boli,nemogu da jedem. Pijem nistatin i jedno vreme se smiri pa se opet pojavi. Molim vas , zbog cega imam ove neprijatno oboljenje i kako da ga se resim. Pozdrav.

Postovani, teduboke bolne gnojave rane su verovatno afte. Bolne afte u usnoj duplji nastaju kao posledica pada imuniteta ili loseg odrzavanja higijene usne duple (nedovoljno odrzavanje higijene zuba). Nekada ima uticaja nasledje. Uzimajte vitamin C, vitamine B kompleksa, jedite vise voca, povrca i jogurta. Gljivicno oboljenje u ustima, takodje nastaje zbog pada imuniteta, ali cesce zbog koriscenja antibiotika. Kod njega na sluzokozi usta, jeziku, desnima, mekom i tvrdom nepcu se vide belicaste naslage koje lice na krpice mleka (imaju sirast ili membranozni izgled). Mehanicki se tesko skidaju, a ispod njih ostaje crvena, oguljena sluzokoza. Ako duze traje sluzokoza postaje istanjena i sjajna. gljivice mogu da se prosire iz usta u jednjak. Belicaste naslage mogu da se skidaju gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone ili rastvorom gencijane violet. U svakom slucaju potrebno je jacati imunitet. Javite se stomatologu specijalisti za bolesti usta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2010.

postovani imam problem slivanje sekreta iz sinusa i orl mi je prepisala inhalaciju urbason20 5ml pantenola i 0,9%nacl 15 dana po 15 min i dala mi je nasoneh sprej i xyzal tablete pa me zanima ta inhalacija da li moze imati nezeljena dejstva i zasto se koristi

Postovana, inhalacija je jako korisna. Njeni sastojci deluju antialergijski i antizapaljenjski zbog Urbasona, pantenol deluje na obnavljanje sluzokoze, a fizioloski rastvor olaksava ciscenje sluzokoze i eliminaciju sekreta. U toj dozi i trajanju Urbason nece ispoljiti nezeljena dejstva, pantenol i 0,9%nacl nemaju nezeljena dejstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani, povremeno se javi blazi svrab oko otvora vagine, traje nekoliko dana, i prestane,nema cestih mokrenja, niti kakvih bolova. Mozete li mi reci sta je u pitanju, treba li da brinem ? P.s. redovno pijem tablete za kontracepciju(logest). Hvala unapred.

Postovana, najbolje da pregledate vaginalni sekret. Ako nije u redu dobicete vaginalete za odgovarajucu grupu vaginalnog sekreta. Ne trebate da brinete. Taj osecaj svraba je obicno posledica colpitisa, zapaljenja vagine i leci se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

postovani,imam jedan problem kad idem 1 smena na posao nikako nemogu da spavam da se ne bi uspavala i ujutro idem umorna na posao onako nemam problema sa spavanjem.htela bi vas pitati kakve tablete da pijem za spavanje,jos bolje ako ima neke na prirodnu bazu.hvala unapred.

Postovana, ljudi koji rade u razlicitim smenama poremete bioritam tako da imaju problema sa spavanjem. Probajte da uvece popijete biljni caj za umirenje ili tablete Persen. Jedno dva sata pre spavanja ne radite nista uzbudjujuce, vec samo ono sto vas opusta, kao citanje ili gledanje TV, slusanje muzike. Ako ne pomogne javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani doktore!Pre par dana napipao sam masu velicine manjeg jajeta sa desne strane (u predelu gde se zenama nalazi jajnik)nemam nikakvih simptoma jedino sto me prepona boli pri kretanju i igranju fudbala.Da li da cekam da samo prodje ili da se obratim hirurgu ili urologu.HVALA PETAR

Postovani Petre, ako je to u predelu prepone obratite se hirurgu, jer je verovatno u pitanju hernija (bruh). Ako nije on ce vas uputiti dalje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani, vec sam Vam se obracala i dobila sam Vase odgovore na kojima Vam se zahvaljujem. Ovaj put imam sledeca pitanja. Da li je moguce da se biopsijom jetre na koju je metastazirao rak sa nekog drugog organa, utvrdi sa kog organa je krenuo, to jest gde je primarni rak? Kod mog oca vec cetiri meseca ne mogu da utvrde odakle je krenuo i kazu da ne mogu da mu daju hemoterapiju dok ne utvrde a on sve vise i vise slabi i postaje iscrpljen od bolova.Mislili su da je prostata ali nije, uradili su biopsiju koja je pokazala da je sve u redu. Da li na osnovu skenera moze da se zna da je na jetri metastaza a ne primarni rak? Drugi problem je sto on ne moze da legne i onda mu ne rade biopsiju jer bi trebao nakon nje da lezi a on to ne moze jer ima uzasne bolove u kicmi kada lezi (tacnije to je nezamislivo, on spava u fotelji u sedecem polozaju) pa je moje pitanje da li postoji drugi nacin utvrdjivanja primarnog raka a da to nije biopsija? Oni kazu da na osnovu snimaka multislajsnog skenera nisu sigurni odakle krece. Svi nam govore da su prognoze jako lose ali mi pokusavamo da nadjemo bilo koje resenje da mu bar produzimo zivot. Hvala Vam unapred

Postovana, na osnovu pregleda skenerom ne moze da se zna da li je na jetri metastaza ili primarni rak. To se otkriva biopsijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

kako da se resim heliko bakterije?

Postovani, u lecenju se koriste tri grupe lekova : lekovi koji unistavaju uzrocnika (Helicobacter pylori), smanjuju kiselost zeluca i oblazu zelucanu sluzokozu zastitnim slojem. H. pylori se unistava antibioticima.Obicno se kombinuju dva antibiotika npr. azitromicin i amoksicilin. S obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija zivi treba uticati i na smanjenje lucenja kiseline. Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lucenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Provera dejstva lekova na H. pylori vrsi se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Imam problem sa kozom testisa, pojavili su se bele izrasline, ne znam sta da radim. Nisam imao seksualne odnose, a sramota me da idem kod doktora.

Postovani, morate da se javite koznom lekaru. Nema razloga da se stidite, lekar nece misliti nista lose o vama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani doktore,pre nekoliko dana sam saznala da sam u drugom stanju oko mesec dana.Koristim tablete lorazepan 2,5mg , flormidal,i zoloft 50mg vec 6 meseci. Dali ce ti lekovi da uticu na razvoj bebe ili na njeno zdravlje? Sad sam pocela da pijem pola lorazepana, flormidal uzimam po potrebi skoro svaki drugi dan, a zoloft sam prestala. Bez tih lekova nemogu. I kako sam lekove smanjila pocelo je stanje da mi se pogorsava. Kod mog doktora nisam bila posto je na odmoru u inostranstvu. Molim vas da mi odgovorite sto pre. Unapred zahvalna.

Postovana, ne preporucuje se primena FLORMIDALA tokom trudnoce, osim ukoliko nije neophodan, sto ce proceniti Vas neuropsihijatar. Isto vazi i za Lorazepam. koristi se samo ako mora, s tim da treba izbegavati u trva tri meseca. Ako se koristi pre porodjaja bebi ce mozda biti neophodno davanje kiseonika. Znaci lekovi mogu da uticu na razvoj bebe i njeno zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani,uradila sam analize hormona tsh-7.9 ref.0.3-5.5 ft3-3.0 ref.3.1-6.5 ft4-7.5 ref.9.0-23.2 anti tpo 6134 ref.<70 interesuje me da li je potrebna terapija?prepisane su mi tablete letrox 1*100mcg 2 meseca. Inace porodila sam se pre 5 meseci

Postovana, terapija odgovara ovim rezultatima. Anti TPO su mnogo visoka tako da se ne moze ocekivati da je u pitanju prolazna bolest stitne zlezde, koja ce se povuci nakon porodjaja. Hormoni nisu mnogo snizeni i tako moze dugo ostati, ali kad tad ce zlezda da se iscrpi i terapija je neophodna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani javljam vam se ponovo povodom mojeg problema u vezi parazita ENTEROBIUS VERMUKULARIS zahvaljujem Vam se na Vas odgovor a molila bih Vas da mi ponovo pomognete imam jos neko pitanje u vezi sa isitim nasla sam na internet tablete sa nazivom Artemizin 90 tableta protiv ENTEROBIJAZA. Ja Vas pitam da li su za moju vrstu parazita koju sam gore navela i dali da ih kupim da ih pijem sta me Vi savetujete. Napominjem da radim u jednoj uglednoj ustanovi sluzbenica sam vodim racuna o higijeni ne nosim duge nokte kao i ostalu higijenu sprovodim ali uzalud meni je sigurno ojacala glista jer je dugo u mene svaku sekundu je osecam kako se vrsti po stomaku gricka me i stipa ponekad mi se pojave crvici na cmar to je vise nepodnosljivo beli luk jedem 2 puta dnevno p 1 cehnu evo mesec dana al ne vidim promena kod mene pomozite mi kako da se izlecim od ove dosadne bolesti neznam kako mi se to desilo da imam tu glistu. Jos bih vas pitala dali je ona u stomaku sto je ja osecam kako kruzi po stomaku il je u crijeva pa se moze tako osecat jos jednom Vas molim odgovorite mi i pomozite sta dalje da radim dali su ovi tableti koje ja treba da pijem izvinite malo sam Vam dosadila al morala sam cekam Vas cijenjeni odgovor hvala pozdrav.

Postovana, nemam podataka da Artemizin 90 moze da izleci dugotrajnu enterobijazu. Sastav je dobar i preventivno moze da deluje, takodje moze da ublazi brojne tegobe organa za varenje. Ne verujem da ovaj lek deluje jace od belog luka. Bez namere da vas vredjam i sumnjam u vasu higijenu, ali infekcija nastaje tako sto se progutaju jaja gliste (sa ruku, preko zagadjene hrane i vode ili nekih predmeta koji se stavljaju u usta). Crv boravi u tankom, debelom i slepom crevu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani, primjetila sam iz sopstvenog iskustva a i drugih osoba da u praksi pojedini ginekolozi ne rade mikroskopski pregled vaginalne sluzi(sekreta) dok drugi rade. Nije mi jasno zasto imaju takvu praksu da ne rade takav pregled, i ustanove samo na osnovu vizuelnog pregleda da je sa spoljnim genitalijama sve u redu. Doktor koji mi je radio pregled sluzi, cesto,gotovo uvijek mi je nalazio neke gljivice i davao mi vaginalete. Medjutim kad sam isla u zadnje kod drugog doktora,inace ugledan dr i nacelnik, on to uopste ne radi i uvijek mi je sve u redu. Da li gljivice(VS II-IIIgrupa) mogu da izazovu vece probleme ako se ne tretiraju na vrijeme?

Postovana, pravilno je da se pregleda vaginalni sekret (VS). Medjutim, po njegovom izgledu ginekolog zna da li je u redu. VS II grupa predstavlja normalan nalaz. Kod ove grupe prisutno je malo celija sluzokoze, malo bakterija i leukocita i malo Doederleinovih bacila koji stite sluzokozu. VS III grupa sadrzi dosta leukocita i bakterija (stafilokoke, streptokoke i eserihija koli), a nema Doederleinovih bacila. VS IIIgrupa predstavlja bakterijsku infekciju. Mnogi ginekolozi smatraju da lecenje nije potrebno ako zena nema tegobe. Ako se ne leci ne izaziva probleme. Gljivicna infekcija je VI grupa sekreta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani, interesuje me koja bi mogla da bude krajnja dijagnoza, laickim jezikom, na osnovu ove dve magnetne rezonance? MR1: MR pregled endokranijuma ukazuje na 1.multiple punktiformne i fokalne lezije supratentorijalne lokalizacije kao i 2.znake retrobulbarnog neuritisa desnog optickog nerva. Slika je u prvom redu po MR karakteristikama u okviru demijelinacionog oboljenja. MR2: multiple punktiformne i fokalne lezije supratentorijalne likalizacije u sklopu vaskulitisa, retrobulbarni neuritis desnog optickog nerva.

Postovana, i ako MR u oba slucaja moze da ukaze na multiplu sklerozu za postavljanje dijagnoze to nije dovoljno. Potreban je i karakteristican nalaz u likvoru, kao i ponavljanje tegoba. Nekada klinicki izgleda kao MS iako to MR nije mogla da dokaze. Najbitnije je kako se bolesnik oseca, da li se tegobe ponavljaju i kako reaguje na terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani, trudna sam 4,4 nedelje i trudnoca je intrauterusna po ultrazvuku, za sada se videla samo gestacijska vrecica 6mm. Ono sto me brine je sto sam u pocetku prvih par dana imala malo naduvene i bolne grudi,i bradavice su malo pocele da me bole, ali od juce su mi se grudi opet opustile i skoro me uopste vise ne bole a bradavice su takodje splasle i ne bole uopste, tokom noci se opet malo javila bol i nadutost a od jutros opet nista. Beta hcg je uredno rasla do pre dva dana i vise nisam merila. Drugih simptoma uopste nemam. Imala sam jedan missed ab, pa se sada plasim da li ovaj gubitak simptoma znaci da se sprema jos jedan pobacaj ili moze da bude normalno da se simptomi gube i vracaju na pocetku trudnoce. Uzimam i vaginalno utrogestan 3x2.

Postovana, tegobe sa grudima nisu sigurni znaci trudnoce i promena simptoma nije u vezi sa stanjem trudnoce. Nemate razloga da ocekujete jos jedan pobacaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

postovani vec godinu dana lecim se od visokog pritiska koji je isao do 180/110 [to je bilo samo jednom] koristim prilazid presolol i bromazepan a zadnjih 6 godina koristim legravan zbog hormonskog poremecaja.Zanima me da li legravan ide sa lekovima za pritisak?Imam 35 godina i dosta sam gojazna,a u zadnje vreme mi se javlja bol u predelu levog grudnog kosa i jako se brzo umaram,sta da dalje radim? unapred hvala i pozdrav od Lidije.

Postovana Lidija, ako osetite ostar jak bol u grudnom kosu, zadihanost, gubljenje daha, iznenadni kasalj i osecaj tezine u grudnom kosu, morate prekinuti koriscenje Legravana i odmah se javiti lekaru. Ako se uz koriscenu terapiju krvni pritisak normalizovao onda nema smetnji da koristite Legravan. Smrsajte obavezno. Ako normalizujete tezinu postoji velika sansa da se menstrualni ciklus normalizuje, a krvni pritisak da se bolje regulise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani imam problem sa bolom u zeludcu, i otisla sam jedne noci u urgentni i tamo mi je uradjena gastroskopija i rezultati su sledeci: Jednjak prolazan sa lakom hiperemijom 2 cm iznad EG spoja koji je na 38 cm od incizivuma. Kardija kompetentna. Indirektni znaci hijanusne hernije. Zeludac: od kardije do pilorusa sluznica hiperemicna glatka sjajna subkardijalno par erozija koje ne krvare u trenutku pregleda. Pilorus spastican prolazan. DUODENUM.BULBUS POSTBULBARNO N.O u RETROVERZIJI HIJANUSNA HERNIJA. Dg:Gastritis chr erosiva. Hijanus hernija per magna. Eto to je to, molim vas da mi pojasnite o cemu se radi, od terapije sam dobila Controlac 20 mg, da pijem ujutru i uvece, pre jela, ali samo dve kutije, to sam popila, ali stanje se ne menja, zanima me da li mogu i dalje i koliko dugo da uzimam Controlac, ili mozda preporucujete, drugu terapiju. Moli za vas odgovor i savet Unapred zahvalna Biljana MAric

Postovana, imate hronicno zapaljen zeludac i hijatus herniju (zeludacna kila). Jedan deo zeluca povremeno prelazi u grudnu duplju i zeludacna kiselina se iz njega vraca u jednjak, tako da je i on malo zapaljen u svom donjem delu. Dobili ste lek koji smanjuje lucenje zeludacne kiseline. Njega nema potrebe da pijete dugo. Zbog gastritisa i hijatus hernije potrebno je da se pridrzavate odredjenih pravila. Da jedete cesce po malo, da ne idete u krevet bar tri sata nakon vecere, da spavate sa malo izdignutim jastukom, da izbegavate spavanje i lezanje na desnom boku, da ne nosite tesnu odecu, da se ne saginjete naglo i da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta. Sve su to jednostavne stvari koje ce da vam pomognu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Imam dvadeset dve godine.Studiram ekonomiju u Kragujevcu. Isla sam kod doktora i otkrivena mi je kandida,zanima me posto sam koristila vaginalete ,uzimala sam ih 10 dana,da li je samo to dovovljno da bi se izlecila jer imam sve simptome koji su navedeni u tekstu na ovom sajtu,ili treba jos nesto da pijem ili da uvedem dijetu koju ste objavili? Takodje,imam problema sa odrzavanjem telesne tezine,visoka sam 174cm a teska 67 kg,sto je za mene poprilicno.Mnogo se nerviram oko fakulteta i nikako ne uspevam da smrsam,plasim se da mi nisu malo hormoni poremeceni jer mi se desava da mi izostane menstruacija?Da li imate neki savet?

Postovana, vaginitis (Colpitis)iazazvan gljivicom kandidom se moze izleciti vaginaletama. Medjutim ako infekcija traje ili imate kandidu na drugom mestu npr. u crevima treba da koristite dijetu i antimikotike u tabletama. Ako vaginalnu kandidijazu imate cesto potrebno je da se i vas partner leci (antimikotici u obliku tableta i da maze mast). Stres zbog fakulteta moze da utice na poremecaj menstrualnog ciklusa. Tezina nie kriticna,nesto je malo iznad idealne, ali je normalna. Za vasu visinu idealna tezina je 59 do 65.8 za srednju konstituciju. Ako imate malo krupnije kosti idealna tezina je 63,1 do 70,8. Mozda se manje krecete zbog ucenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani, da li se triderm krema sme mazati po testisima? Iskocila mi je gljiva mycosis superficies na butini

Postovani, triderm kremu mozete da mazete i po kozi skrotuma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

imam upalu grlica materice i kruznu ektopiju,bakterioloski i papa test je uredan,da li je potrbno strujom ukloniti ektopiju

Postovana, razgovarajte sa ginekologom da prvo lecite upalu grlica materice. Intervenciju cete verovatno morati da uradite, ali sa dobrim rezultatima to nije hitno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

postovani,na folikulometriji je ustanovljeno da ovaj mjesec nije bilo ovulacije,doktor mi je preporucio da iduci mjesec radim indukciju pa vas molim da mi kazete da li da idem na indukciju ili da sacekam da se ovulacija sama pojavi jer imam primjera da zene rade indukciju mjesecima i opet nista. inace imam 29 godina i dva spontana u protekle 2 godine. nema djece.

Postovana, to treba da se dogovorite sa vasim suprugom i ginekologom. Posto ste imali dva spontana znaci da imate povremeno ovulaciju. Razmislite i procenite da li imate vremena i strpljenja da sacekate da do ovulacije dodje spontanim putem. Cak i kod zena koje su lako zatrudnjivale nije svaki menstrualni ciklus pracen ovulacijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

postovani,molila bi vas da mi date savet kako da uklonim tamne krugove ispod ociju.sta mi preporucujete da koristim da bi ih namalila inace imam suvu kozu.hvala unapred.

Postovana, tamni kolutovi oko ociju mogu da ukazu na malokrvnost, sklonost alergijama, bolesti stitne zlezde, sinusa. Cesto su posledica umora i neispavanosti. mogu se zamaskirati puderom, koji trebate skidati kvalitetnim mlekom ili uljem na bazi bilja (bademovo, maslinovo).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2010.

Postovani,moj dobar prijatelj je pre 4 meseca imao polni odnos sa zenskom osobom starom 33 godine pri cemu je ta zena ostala trudna i cvrsto je resila da uradi abortus.Interesuje me sledece-koliko je rizican abortus u cetvrtom mesecu trudnoce, zatim kako je najpametnije izvesti ovaj zahvat po zdravlje pomenute zene i da li postoji odredjena verovatnoca da ta zena ponovo zatrudni a moj prijatelj stvarno ne zna da li je ona imala prethodnih abortusa.S postovanjem SRBOLJUB OPACIC.

Postovani, na zelju zene sa trudnocom do 10 nedelja moze da se uradi abortus. Ako je trudnoca starija moze ako odobri komisija (2 lekara i socijalni radnik) i vrsi se ako je plod ostecen ili postoji neki medicinski rizik po zdravlje majke. Ponekad se odobri iz socijalnih razloga (vanbracna trudnoca, puno dece u porodici), etickih (incest, silovanje). Komplikacije abortusa postoje i neke mogu dovesti do steriliteta. I pored koriscenja sterilnih instrumenata i obavezne antibiotske terapije nakon izvrsenog zahvata, infekcije predstavljaju najcescu komplikaciju prekida trudnoce, jer vagina i grlic nisu sterilni. Najcesce infekcije su kolpitis, cervicitis, endometritis, adneksitis, tuboovarijalni absces, parametritis, endomiometritis, peritonitis i sepsa. Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i pojava vaginalnog sekreta neprijatnog mirisa. Obilna krvarenja posle prekida trudnoce su moguca i predstavljaju skoro siguran znak prisustva rezidue, perforacije ili atonije materice koja je izuzetno retka pojava posle prekida trudnoce do 10 nedelja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

postovani doktore imam problem vec 10 godina sa hronicnom upalom tkiva oko kljucne kosti. upala sa javlja svaka 2do 3 mjeseca sa jakim bolovima sve san ispitala radila ct cjelog tjela vadila isjecak naliza nista nije pokazala nije cancer niti tumor vadila sve vrste bakterija nijedna se nije pokazala dobila sam da piojem panodile protiv bolova i 20mg kortizona koji pijem vec treca godina da smanji sirenje upale ali ni pomaka uvijek stoji isto ne znam kuda da idem dalje ili sa tim moram zivjeti i da li mogu piti tako dugo kortizone unaprijed zahvalna u nadi da cu dobiti neki bolji odgovor

Postovana, kortikosteroidi se uglavnom koriste kod bolesti gde se nezna uzrok. Kod vas se koristi njegov antizapaljenski efekat. Losa strana ovog leka je u tome sto kod dugotrajnog koriscenja moze dovesti do Kusingovog sindroma. Ispoljava se zaokrugljenim licem, gojaznosscu trupa sa izrazenim masnim naslagama na zadnjoj strani vrata, uglavnom tankim ekstremitetima i prstima. Koza je tanka i na kojoj rane tesko zarastaju. Cesta je pojava hipertenzije, kamena u bubregu, osteoporoze. Smanjena je otpornost na infekcije i tolerancija na glukozu. Probajte da promenite lekara kod koga se lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

Moj otac ima 78 godina i poslednjih par godina mu se javio tremor ruku.Ne uvek ali vrlo cesto dlanovi mu podrhtavaju i to vidno.Bio je kod neurologa i dijagnoza je si.extrapiramidale,a dobio je lek "madopar". O kakvoj se bolesti radi i da li ima veze sa Parkinsonom?

Postovani, dijagnoza si.extrapiramidale podrazumeva podrhtavanje ruku i tela iz razlicitih razloga, najcesce kao posledica koriscenja nekih lekova, uglavnom antipsihotika. Parkinsonova bolest se ispoljava istim simptomima. Posto za nju ne postoje specificni laboratorijski testovi i snimci koji bi potvrdili dijagnozu doktor nie zeleo da je preciziza. Medjutim terapije je kao kod Parkinsonove bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

Postovani, molio bih Vas za jos jedno misljenje, sugestiju i odgovor. prvo vec smo imali kontakta 30.12.2009 i savetovali ste da obratim paznju na stres i depresiju sto se slazem u potpunosti. Drugo zelim vase misljenje. Bio sam kod vise neuropsijatra i svako mi je prepisivao odredjene lekove koje sam koristio u odredjenom periodu. Sada po toj osnovi ne koristim nista. Sta je moj problem koji me prati i kog se ne mogu osloboditi. Zivot je zapocet od nule. Diplomirani sam inz arhitekture ali citav radni vek proveo sam na izvodjenju organizaciji i ugovaranju radova - objekata. Radi sam veliko projekte a kada to kazem mislim na 100 0bjekata sa infrastrukturom ili sam zavrsio 1000 stanova ili sam imao kontrolu na 800 do 1000 zaposlenih. Jako sam odgovoran disciplinovan i radan. Moze se reci perfekcionista u biti. Problem sto okolina to nikad nije bila. Sta osecam: strah od kontakta, strah od razgovora, strah od druzenja. A zasto to se pitam. Ne vidim da su drugi u necemu bolji. Moze se slobodno reci da sam i ekonomski uspesan sto znaci i kada bih izgubio posao mogao bih da zivim. Sada radim kod privatnika vec 14 godina a ranije u poznatom i uspesnom gradj. preduzecu. Pokusavam da sto vise kazem toga da bi dobili bolju sliku. Receno mi je da imam opsesivne crte licnosti. Nikad nisam podnosio neozbiljnost nerad neizvrsavanje neznanje od onih za koje po logici stvari to ne ocekujes. U podsvesti sam osecao da nesto u meni nije odgovarajuce i da nisam kao drugi. Mozda sam to potiskivao spotrom - karateom prvi dan ili kosarkom i basketom koji su poznati bili na Novom Beogradu. I danas bih dosta toga dao za dobar basket. 51 godiste sam. 80 kg. 185 visine.2005 sam poceo da se lecim i prvo sto mi je dato to je bio seroxat i xanax ali to je proizvelo takvo stanje da sam bio u krevetu jedno nedelju dana da nisam znao za sebi i mislio sam da sam otkacio i da mi je verovatno mesto u lazu. Odmah je promenjen lekar i tada mi je dat meprotilen ksalol holipam ali nisam osecao neki napredak. Uvek je bila prica i savet da je sve to iz glave i da to sve zavisi od mene . U redu ali kako da ja to prevazidjem. zatim smo presli na institutu za mentalno zdravlje i smim tim na zoloft i brezmezepan koji je smanjivan u dozi. Zbog slabe seksualne zelje predjeno je na cipralex. I to je trajalo jedno vreme. i sve smo prekinuli. Jedno vreme sam imao smetnje na srcu i kardiolog na kraju daje zakljucak da je to na bazi stresa i depresije i upucuje me opet na neuropsihihatra. i tada dobih rovitrol. koristio sam ga odredjeno vreme i sa odlaskom na odmor prekinuo. to znaci da nisam koristio od tada septembra nikakve lekove. I dalje osecam strah i nesigurnost od kontakta razgovora sto je problem jer se to odnosi i na najblize. Zamolio bih za misljenje predlog sugestije itd. Setam svakodnevno. Pozdrav.

Postovani, vas problem je negativan perfekcionizam. Postavljate previsoke ciljeve i sebi i drugima. Vi te ciljeve vecim delom ostvarujete, ali okolina ne moze da vas prati jer vecina ljudi nije takva. Ni njima nije lako sa vama, ali to je druga tema. Okolinu ne mozete da menjate. Ne mogu svi da postanu perfekcionisti zbog vas, cak i da to zele. Morate sebe da korigujete. Naucite da postavljate realnije ciljeve. Na taj nacin cete moci i vi i vasi radnici da ih ostvarite i osecacete se bolje. Sebi pravite veliki pritisak koji vas moze dovesti do hipertenzije, dijabetesa, anksioznosti i depresije. Strah od kontakta, od razgovora i druzenja, koji osecate je posledica podsvesnog straha da ne ispadnete glupi. To je strah od samootkrivanja i razmenjivanja osecanja sa drugima. Kada zrelo razmisljate o tome vi vidite da drugi nisu bolji od vas, bas na protiv. Medjutim, vi od sebe ocekujete previse, to ocekujete i od drugih, pa samim tim mislite i da okolina previse ocekuje od vas i presrogo vas ceni i plasite se da ce oni primetiti da vi ne vredite bas onoliko koliko oni misle (i vi takodje). Sa druge strane i okolina obicno odbacuje ljude kao sto ste vi. Previse ste im teski, ne razumeju vas, a vi se ne trudite da im se priblizite. Vasi problemi se najbolje lece psihoterapijom, posebno grupnom. Vremenom, razgovorima u grupi, naucite da se otvarate, da se priblizite drugima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

sta znaci mali broj raspadnuti pmn leukocita i od cega se dobijaju

Postovani, postavite pitanje se vise detalja. Sta ste pregledali i koje ste tegobe imali.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: