Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 3.10.2009.

Postovani, 2006.nakon porodjaja (carski rez) sam dobila trombocitopeniju, ITP, bili su mi pozitivni testovi ANA, Cik, Igg, Iga, i nalaz na hipo tiroidu,nikad mi nije zvanicno dokazano da se radi o lupusu, mada sam imala terapiju kao da ga imam. Pila sam kortikosteroide, imunosupresive....... Od marta 2008. ne pijem nistam, a u decembru 2008. nalaz ANA-testa mi je bio 1:600, da bih iste rezultate (imunoloske) ponovila u matru ove godine, i svi su mi bili NEGATIVNI. Mada nisam mogla da verujem u nove rezultate (radjeni su na institutu u Sremskoj Kamenici), ponovila sam ih vise puta i stvarno su bili negativni.POslednih godinu dana imam 106plt. Zanima me koliki je rizik posle ove ne-definisane dijagnoze nova trudnoca?

Postovana, zene sa lupusom radjaju decu pri cemu se trudnoca planira za period remisije. Kod njih postoji povecan rizik od spontanog pobacaja, intrauterine smrti ploda, pojave preeklampsije i eklampsije, prevremenog porodjaja i intrauterinog zastoja u rastu. Zato se trudnoca prati sa posebnom paznjom. Dobar zlak je normalan imunoloski nalaz. Konsultujte se sa svojim lekarom i ginekologom. inace ANA test nije specifican za lupus, jer se srece i kod nekih zapaljenjskih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2009.

Molim Vas da mi pomognete u pronalazenju odgovarajuceg kontraceptivnog sredstva. Na poslednjem ginekoloskom pregledu, lekar mi je savtetovao da ne pocinjem sa koristenjem kontraceptivnih pilila, jer imam fibroadenom na desnoj dojci (12 mm), za koji znam vec 2 godine, pratim ga i nemam tegobe. Menstralni ciklus mi je redovan i traje 28 dana, bez obilnog krvarenja. U porodici imamo istoriju malignih bolesti, tako da redovno idem na preglede (Papanicolau test, ultrazvuk....) Za sada ni prezervativi se nisu dokazali kao 100% sigurni, jer se jednom desilo da je pukao, pa sam ujutru morala da uzmem "pilulu posle", a ne zelim da vice dolazi do toga. Hvala Vam unapred

Postovana, ako se pravilno koriste, prezervativi su izuzetno sigurni, a uz to stite od polnih bolesti i infekcija. Pri stavljanju prezervativa mora da se ostavi prazan vrh za sakupljanje sperme. To se cini da ne bi pukao. Ako se tako postupi veoma retko moze da pukne. Mala je verovatnoca da bi se to vama ponovo desilo. Kod urednog ciklusa kao sto je Vas moze se koristiti metoda odredjivanja plodnih dana. Medjutim, ona je mnogo manje efikasna u odnosu na prezervativ, zahteva neprekidno pracenje i disciplinu partnera. Morate bar sest meseci da belezite kada ste dobili menstruaciju i da izracunate najduzi i najkraci menstrualni ciklus. Od najduzeg ciklusa oduzmite 11 dana i dobicete poslednji plodni dan. Kada od najkraceg ciklusa oduzmete 18 dana dobicete prvi plodni dan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2009.

Postovani! U sestom mjesecu ove godine radila sam nativni snimak uretera. Suprug i ja zelimo jos jedno dijete pa nas zanima koliko moramo cekati poslije navedenog zracenja. Unaprijed hvala.

Postovana, nakon snimanja ste imali sigurno dve ili tri menstruacije tako da nema opasnosti po buducu trudnocu i ne morate vise da cekate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2009.

Postovanje, posto radim folkulometriju, u proslom ciklusu mi folikul nije puko ni posle mensisa i tada je imao 30mm. Sada 12.dana ciklusa drugi dr mi kaze da to nije obicna vodena cista, vec da se radi o cisti gustog sadrzaja, da smatra da ona ne moze sama puci i da je potrebno pracenje. Sada je dostigla velicinu 48x42mm. Ocajna sam dr, sta da radim? Zar ne postoji lek koji bi uticao da ova cista pukne?

Postovana, vecina cista vremenom nestaje. Ciste zutog tela na primer obicno nestaju za osam nedelja. Cista se prati da bi se naslutila njena priroda. Ako je duze vreme prisutna, a uz to je pregradjena onda deluje sumnjivo i mora se ukloniti. Ako se cista zadrzava mesecima obicno je potrebno da se punktira da bi se video njen sadrzaj. Ciste gustog sadrzaja su ponekad dobrocudni tumori. Ako je cista posledica hormonske funkcije jajnika smanjice se ili ce puci. Ako je tumor ili sumnjivo na tumor mora da se izvadi. Vi treba da idete redovno na kontrolu i da se ne sekirate, jer zaista vecina cista nije opasna. Opasna je jedino mogućnost da se nemarno odnosite prema svom zdravlju i da ne idete na kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2009.

Postovani doktore, molim vas za odgovor. Nalaz urina pokazuje da je vrednost mokracne kiseline 110 ( jedinica umol/L ,normalna vrednost 180-345). Receno mi je da imam i bakterije. Rezultat urinokulture dobijam sutra. Da li mi mozete pojasniti rezultat za mokracnu kiselinu i zasto je vrednost tako niska? Hvala.

Postovana, snizena vrednost mokracne kiseline nema klinicki znacaj tj. ne ukazuje na neku bolest. Inace ona nastaje razgradnjom belancevina i kolicina joj zavisi od nacina ishrane, telesne tezine i fizicke aktivnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Moja sestra je imala karcinom dojke,i tom prilikom joj je odstranjena leva dojka i limfne zlezde sa te strane.Terapija 4AC+4Taxola.Bez zracenja.Posle nekoliko meseci,uradila je test-tumor markeri i sve je bilo u redu.Medjutim,ruka sa leve strane joj otice i ima blaze bolove.Radi redovno vezbe.Da li imate neki savet u vezi toga? Hvala unapred!

Postovana, prilikom operacije je presecen limfni sud i zato je otezano oticanje limfe iz ruke, sto dovodi do njenog otoka. Moze joj pomoci masaza ruke koja se zapocinje od prstiju i ide navise do pazuha. Kada lezi i odmara treba da podigne ruku tako da bude malo iznad grudnog kosa. Neka se javi fizijatru, jer fizikalna terapija moze pomoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Da li biopsija grlica materice utice negativno kod devojaka koje nisu radjale,za kasniju trudnocu?

Postovana, biopsija uopste ne deluje stetno na buducu trudnocu. Naprotiv, moze da pomogne jer se njome mogu utrditi, a zatim izleciti bolesti koje bi kasnije predstavljale problem za trudnocu. Biopsijom se uzima malo povrsnog sloja sluzokoze sa dva tri mesta na grlicu. Intervenzija ne boli i zato se ne radi u anesteziji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Molim vas za savjet, sad sam u 11 nedelji trudnoce...elem ne znajuci da sam trudna pila sam baktrim a poslije toga ciprocinal...i doktor mi je savjetovao prekid trudnoce...ja to ne zelim..da li postoje sanse da sve bude u redu i koliko su opasni ovi medikamenti u trudnoci..unaprijed hvala.

Postovana, postoji verovatnoca i da bebi nisu stetili lekovi. Posto nisu vrsena obimna istrazivanja na trudnicama ne zna se tacno kolika je verovatnoca da beba ima anomaliju, a kolika da sve bude u redu. Posto se zna da ti lekovi mogu da dovedu do anomalije ploda savetuje se prekid trudnoce. Na vama i suprugu je da odluce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Postovani, Imamo bebu staru 9.5 meseci i problem sa spavanjem a toga do sad nije bilo.Uspavljivao se sam posle ispijanja mleka oko 21:30,budio u 9h i spavao od 14-17h.Uspostavili smo neki ritam.I uvek se uspavljivao sam.Sad uvece place pred spavanje...tako da ga ljuljamo, a danju kad se uspava(takodje u rukama ), budi se na pola sata i opet place. Sta da radimo? Kako da znamo dal su zubici..posto njemu nije izasao nijedan? Unapred hvala!!

Postovana, taj problem sa spavanjem pocinje podmuklo, tako da niste svesni sta ga je potaklo. Mozda je dete jednom nesto bolelo ili je nesto bilo nervozno, pa ste vi zeleli da mu pomognete da se lakse uspava. Ali bebi se to dopalo. Odmah zakljuci da je to lepo, a tako se jednostavno dobije. Potrebno je samo da zaplace ili da otvori oci, roditeljima je jasno da zeli ljuskanje i uspavljivanje. Ako ne kapiraju treba ih podsetiti placem, uvek popuste. I samo dete zna da to nije u redu, ali mu prija i nece se tog zadovoljstva odreci dok ga vi ne naterate da se samo uspavljuje kao i ranije. Vi ste osecajan i bojazljiv roditelj, plasite se da dete boli nicanje zubica ili ko zna sta drugo. Beba to koristi. Zahtevace da je nosite, ljuljate i reagovace besnim placem cim pomislite da je spustite u krevet. Dete je u stanju da tu torturu sprovodi mesecima. To nije dobro ni za vas, a jos manje za dete. Ono ne moze da se lepo odmori. Mora stalno da bude na oprezu da ga ne spustite u krevetac. Zato ne moze cvrsto da spava. Treba da bude spremno da reaguje placem. Posle izvesnog vremena zbog loseg sna postaje zlovoljno i losije jede. I Vi postajete ozlojedjeni. I ako se mozda ne zalite u dubini duse osecate da ste manipulisani i maltretirani, a ne znate sta da radite. Resenje postoji. Malo je gorko kao i mnogi drugi lekovi, ali deluje. Postoje dva nacina za prevazilazenje problema. Brzi nacin da bebu pustite da dve tri noci place. Tada joj ne prilazite i ne uzimajte je u ruke. Bice Vam lakse ako za to vreme uzmete da radite nesto. Vama ce se ciniti da beba neuteÜno place satima. U najvecem broju slucajeva to nije duze od pola sata. Gledajte na sat i uvericete se. Svake sledece noci ce plakati krace i za tri cetiri dana ce prestati. Ako popustite i uzmete da ga uspavljujete, samo cete produziti odvikavanje sto ce muciti i vas i bebu. Postoji i drugi nacin, rezervisan za roditelje mekseg srca, kao i one koji veruju da je problem sa uspavljivanjem posledica straha od odvajanja koji se u tom uzrastu javlja. Ovaj strah se leci sporije. Efikasanost zavisi od doslednosti roditelja. Potrebno je da bebu stavite u krevetac uvek na isti nacin. Imajte svoj ritual. Na primer prvo flasica, pa onda ga poljubite, pa ususkate u krevetic i sednete pored njega. Bitno je da ga tokom ovakvog uspavljivanja ne uzimate u ruke bez obzira sta beba radi, da li place, vristi ili negoduje na drugi nacin. Ne palite svetlo, tiho pricate nesto. Nije vazno da li pricate neku pricu, pevusite ili pricate sta ste dog dana radili. Vazno je da vam je glas tih i deluje utesno. Resenje je u tome da svake nosi krase tesite bebu. Ovaj metod traje duze, jer bebi treba vise vremena da shvati da jednostavno treba da zaspi. Ako je ovaj metod delotvoran, jednostavaniji je i laksi i detetu i roditeljima, jer ne moraju da ga puste da dva tri dana place. Medjutim, ako dete jednostavno nece da zaspi na ovaj nacin, ne preostaje Vam nista drugo nego da primenite manje osecajan metod.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Postovani doktore, moja drugarica ima problem u menstruaciji.menstruacija joj kasni a kad dodze onda je obilna i traje dugo.ona ima 20 god.a ovaj problem traje vec 5 god. sta da radi . hvala vam unapred.pozdrav

Postovana, kod tako mladih devojaka produzena i obilna menstruacija je najcesce posledica hormonske neavnoteze. Sluzokoza materice pod uticajem homona postaje deblja no sto je obicno tak da tokom menstruacije dolazi do obilnog krvarenja. To moze biti uzrok malokrvnosti ili kasnije problema sa zacecem te ga treba leciti. Postoje i drugi uzroci obilne menstruacije kao bolest stitne zlezde isto zbog hormonalne neravnotez, zatim benigni tumor materice, polipi, ciste na jajnicima, disfunkcija jajnika, adenomioza, rak... Neophodno je da se vasa drugarica javi ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Imam cerku od 12 godina.Prvi menzis je dobila ove godine u Junu i imala je ponovo u Julu i to 2 puta.I od tada nije dobila.Pa vas molim da mi odgovorite dali je to normalno u njenim godinama.Unapred vam hvala. Rajka

Postovana, to je normalno u njenim godinama. Uobicajeno je da su u pocetku ciklusi neredovni dok se ne uspostavi hormonska ravnoteza. To ne zahteva terapiju. Vremenom se lucenje jajnika i hipofize uskladjuje i ciklusi postaju redovni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

postovani,molim vas da mi kazete,ako je pacijent na terapiji farina,da li moze da pije antibiotik ciprocinal ,koji bi trebalo da pije zbog izlecednja enteroccocus bakterije. i uopste ostale antibiotike ,da li je neki izricito kontraindikovan,ili samo kada je na th antibioticima treba cesce da proverava vrednost inr. hvala

Postovana, Ciprocinal se ne koristi kod bolesnika na terapiji Farinom. Dejstvo farina mogu da pojacaju od antibiotika hloramfenikol i eritromicin. Posto Farin stupa u interakciju sa mnogim lekovima potrebno je da naglasite lekaru da ga pijete, a on ce znati sta da vam propise. Ako ste zabrinuti procitajte uputstvo za svaki lek koji dobijete, takodje i za lekove koji se uzimaju bez recepta. Ono sto je posebno bitno da znate je da ne pijete antireumatike, andol, alkohol i da Mikonazol (cesto koriscen Daktanol i Gyno daktanol) u obliku vaginaleta i oralnog gela, moze pojacati delovanje Farina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Postovani, zelela bih da mi odgovorite na sledece pitanje. Da li je moguce da se sledeca dva nalaza ne podudaraju. Zakljucak na magnetnoj rezonanci kaze: MR pregled endokranijuma ukazuje na 1.multiple punktiformne i fokalne lezije supratentorijalne lokalizacije ka i 2.znake retrobulbarnog neuritisa desnog optickog nerva. Slika je u prvom redu po MR karakteristikama u okviru demijelinacionog oboljenja. Dok nalaz izoelektricnog fokusiranja likvora i seruma, govori suprotno: normalan nalaz. Hvala unapred!!!

Postovana, nepodudaranje nalaza ima logicno objasnjenje. Iako je izoelektricno fokusiranje likvora i seruma visoko sofisticirana dijagnosticka metoda u 10% obolelih od demijelinacionog oboljenja daje negativan nalaz. Najbolje je da se dijagnoza i terapija bolesti vise osloni na klinicku sliku tj. na tegobe koje bolesnik ima i tok bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Molim objasnjenje za sledeci nalaz iz krvi: Sedimentacija 21 CRP 0,5 leukociti 4.900 Unapred zahvalna

Postovana, iako je sedimentacija malo povisena, sa ostalim pokazateljima moze se zakljuciti da je nalaz dobar i da nema zapaljenja. To je sigurno ako kasnije ne dodje do povecanja sedimentacije. Konkretan znacaj ovog nalaza ipak zavisi od tegoba koje imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

Postovani molim Vas za savet. Uradio sam nalaze krvi i urina i u urinu mi je pronadjeno dosta sluzi ,krva slika je u redu. Sta to moze da znaci? Imam 22 godine i nemam nikakvih hronicnih bolesti. Pre 10 ak dana sam imao nezasticen odnos sa devojkom da bi pre tri dana primetio jednu vecu i dve male crvene flekice na glansu koje su do danas same prosle. Takodje od tada u ova tri dana osetio sam par puta kratak blag bol u testisima. Nemam peckanje pri mokrenju ,niti nikakav iscedak. Inace u poslednje vreme par puta mi se desilo da cesce morkim ali to nema veze sa odnosom desavalo se i pre njega,jedan dan bude tako pa dugo vremena bude u redu. Da li to mogu da budu simptomi hlamidije i koliko je pouzdan test iz urina ,ne bih radio bris uretre ako bas ne moram jel sam cuo da je dosta bolan. U svakom slucaju sta mislite i sta preporucujete??? Hvala.

Postovani, klamidija cesto daje diskretne tegobe kao sto vi imate. Zato bi bilo pametno da uradite test, jer nelecena infekcija moze preci u hronicnu fazu kada dovodi do komplikacija u vidu prostatitisa, epididimitisa i neplodnosti. Brz i precizan je test PCR (Polymerase Chain Reaction), koji moze da se radi i na uzorku mokrace. na uzorku mokrace se radi hlamidija kultura. ovim testom se iz mokrace izoluje bakterija hlamidija i odredi se njena osetljivost na atibiotike. Zbog toga je sporiji, a prednost mu je u tome sto pokaze na koji antibiotik je bakterija najosetljivija, tako da omogucuje najefikasnije lecenje. Vidite kod urologa u vasem mestu ili higijenskom zavodu (zavod za zastitu zdravlja) ili u nekoj privatnoj laboratoriji, koju metodu koriste. U higijenskom zavodu mozete test uraditi i bez uputa (uostalom test se placa i kada imate uput).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2009.

POSTOVANI DOKTORE MENI JE HITNO POTREBNA POMOC...IMAM VAGINALNI SEKRET VEC DUZI PERIOD.BILA SAM TRUDNA I ON SE NENORMALNO POJACAO,POSLE ABORTUSA VISE NIJE ISTI,SADA JE BEO ,GIST I U GROMULJICAMA,IMA BLAGO NEPRIJATAN MIRIS.UZELA SAM PRE DVA DANA VAGINALETE CANESTEN JER MISLIM DA SU U PITANJU GLJIVICE.STA DA RADIM?ALI NE ZELIM KOD GINEKOLOGA JER IMAM FOBIJU...

Postovana, takav sekret se javlja kod gljivcnih infekcija, pa ce terapija verovatno odgovarati, mada gljivice umeju da budu uprone. Najbolje je da se javite lekaru. Njegov pregled nista ne moze da zameni. Najveca opasnost ovakvog samolecenja je u tome sto takva infekcija, cesto bezopasna, moze da prati ozbiljnije stvari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2009.

Hvala na odgovoru koji ste mi dali za temperaturu..Danas sam dobio patoloski nalaz i on je pokazao da je u pitanju maligni tumor 4 stepen ali glavno zariste je bio na mozgu znaci na povrsinu mozga sa desne strane ona je operisana i nema nikakvu posledicu posle operacije sto obicno biva,nije metastaza u pitanju.Reci te mi koliko je rizican ovaj 4 stapan i dali se ljeci na neki nacin i koliko covjek moze da zivi snjim a nadamo se da smo ga na vrjeme otkrili i uklonili.Hvala unaprjed

Postovani, dobro je sto je primarni tumor, a ne metastaza, kao i to sto nema neuroloske poremecaje nakon operacije. Vadjenje tumora je izlecenje bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2009.

Postovani doktore, vec 5-6 meseci imam manjih problema sa polnom erekcijom. U poslednje vreme izostaju jutarnje erekcije, koje su pre bile redovne, slabije imam odnose sa devojkom. Moj problem je sto imam osecaj da ne mogu da dozivim potpunu erekciju, bez obzira sto mogu da imam odnos i ejakulaciju. Nemam nikakve simptome, tipa peckanja ili vidljivih promena na penisu, ali imam kandidu u krvi, i trenutno sam na dijeti i terapiji za kandidu. Da li kandida moze da bude uzrok mojih problema?

Postovani, kandida nije uzrok problema sa erekcijom. Posto vam u poslednje vreme izostaju jutarnje erekcije neophodno je da se javite urologu, bez obzira sto za sada imate dovoljnu erekciju da ostvarite zadovoljavajuci seksualni odnos. Uzrok mogu biti hronicne bolesti, kao dijabetes i ateroskleroza, pusenje i unosenje vece kolicine alkohola. Pravilna ishrana, prestanak pusenja i neunosenje alkohola mnogo mogu pomoci. U ishrani treba smanjiti unos masti, izbaciti svinjsku mast, loj, slaninu, suhomesnate proizvode, iznutrice, a uvesti maslinovo ulje, koristiti cesce ribu, posebno plavu morsku, zivinsko meso bez kozice, a crveno meso redje, takodje koristiti obrano mleko, postan jogurt i sir.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2009.

Postovani, Sta mislite o ginekoloskoj dijagnozi ustvari sta sve to znaci: Ectopio pvu Aw epitel pvu i Vaginalni sekret III stepen cistoce? Terapija mi je bila Macmirror 500/ 12 vaginaleta i Tantum rosa vaginalni rastvor?! Ovih dana moram na kontrolu nakon dva meseca. Unapred hvala.

Postovana, to je najcesca dijagnoza kod zena. Predstavlja zapaljenje vagine bakterijama i promenu na grlicu materice koja se zove ektopija (ectopo). Na vaginalnom delu grlica materice (PVU) nalazi se ista sluzokoza kao u vagini, dok je u kanalu grlica drugacija. Kod zena u reproduktivnoj fazi malo sluzokoze cervikalnog kanala izlazi i prekriva PVU. Ta zamena sluzokoze grlica sluzokozom kanala grlica zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojcica i zena posle klimakterijuma. Znacaj ektopije je u tome sto iza nje nekada moze da se krije pocetni karcinom. Normalan PAPA pokazuje da je crvenilo na grlicu bezopasna ektopija. Vi ste dobili terapiju protiv infekcije vagine koja se zove kolpitis ili vaginitis. Nista nije opasno, samo su potrebne redovne kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2009.

postovani doktore prije par mijesedi imao sam sistemacki pregled za ljekarsko uvjerenje za oruzane snage Bosne i Hercegovine i tada mi je konstantovna hyperbilirubinemia i hyperuricinemia, inace sam sportista bavim se kikboksom. tada mi je doktor rekao da usljed napornog rada vijezbi doci ce do skoka navedenih nalaza. Zanimaju me posljedice i sta je ustvari bilirubenimia i hiperuricinemia? unaprijed hvala

Bilirubin nastaje razaranjem hemoglobina iz eritrocita. Metabolise se u jetri i izlucuje u zuc. Njegovo povecanje u krvi se naziva hiperbilirubinemija. Akumulira se u krvi kada postoji ostecenje jetre, zapusenje zucnih puteva ili povecano razaranje crvenih krvnih zrnaca. Retko je povisen i u drugim slucajevima abnormalnosti enzimskog sistema u organizmu, kao i kod dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija. Pojedini lekovi koji ostecuju jetru takodje mogu da dovedu do povisenja nivoa bilirubina. Normalno se povecava u toku intenzivne fizicke aktivnosti. Mokracna kiselina (acidum urikum) je produkt razgradnje takozvanih purinskih tela, koja se nalazi u jezgru svake celije. Njeno povisenje u krvi se naziva hiperurikemija. Svaka peta osoba sa dosta povisenom mokracnom kiselinom dobija giht. To je bolest zglobova kod koje se acidum urikum nakuplja u zglobovima prstiju ruku i nogu, najcesce noznom palcu i kolenu. Mokracna kiselina moze da se nakuplja i u bubrezima gradeci kamence. Hiperurikemija se javlja kod enzimskih poremecaja, konzumiranja velike kolicine mesa, velike telesne tezine. Svaka hiperurikemija ne znaci obavezno i bolest, jer se moze izluciti preko bubrega. Ako su hyperbilirubinemia i hyperuricinemia umerene i javljaju se kao posledica fizickog naprezanja ne dovode do zdravstvenih tegoba tj. bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2009.

Po┼ítovani, Po┼íto sam utvrdila da sam trudna (za sada na testu za rano utvrdjivanje trudno─çe), oti┼íla sam do svog ginekologa, koji mi je odmah preporu─Źio da uradim amniocentezu, ne pomenuv┼íi mi ni jedan drugi test kakvi su test kombinovanog probira (podatak o imenu uzet sa hrvatskog sajta) ili double i triple testovi. Malo sam istrazivala na internetu i naisla na podatke da se ovi testovi rade kao obavezni uvod u odluku o provodjenju amniocenteze. Kakva je situacija u nasoj zemlji (Srbiji) i da li se preporucuje da se ovakvi testovi urade i da li se oni rade u nekoj od drzavnih institucija. Unapred hvala.

Postovana, amniocenteza se ne vrsi svim trudnicama, vec onima gde se procenjuje da postoji povecan rizkza radjanje deteta sa anomalijom i nakon double i triple testa. To ss tre svega starije trudnice od 35. godina, pogotovu ako je i suprug stariji od 45. godina, kod zena koje su rodile dete sa anomalijom ili imaju u familiji takve dece ili roditelji imaju neku anomaliju ili se ultrazvukom uocila neka nepravilnost. Pitajte lekara da vam objasni zasto predlaze amniocentezu. U Srbiji se rade ti testovi u drzavnim ustanovama, ali se zakazuju, pa cesto trudnica ne moze to da ostvari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2009.

Postovani, molim vas za savet. Imam 22 god. i unutrasnje hemoroide koji krvare bez ikakvih drugih simptoma. Tacnije u pitanju je jedan hemoroidni cvor velicine masline. Vodim racuna o ishrani, pijem dosta vode, imam redovnu i meksu stolicu i koristila sam Faktu mast i Hepathrombin H supozitorije ali nisu dovela do znacajnih poboljsanja. Proktolog je predlozio injekciju pa me zanima vase misljenje o tom nacinu lecenja. Da li je taj zahtev bolan? Da li daje dugorocnije rezultate ili postoji mogucnost da kasnije bude jos gore, jave se bolovi, ispadnu napolje,..? Molim vas za pomoc i predlog nekog visegodisnjeg resenja jer ne mogu ovako normalno da funkcionisem, pretrpim sok svaki put kad vidim krv na stolici. Inace kod mene postoji i nasledan faktor a i dosta sedim jer studiram. Unapred hvala na odgovoru!

Postovana, hemoroidi se ne mogu izleciti mastima i cepicima. Oni sluze za ublazavanje tegoba i komplikacija. Mogu da se lece sklerizranjem, koje se sastoji u ubrizgavanju rastvora iznad hemoroidnih cvorova sto dovodi do njihovog netanka. Ovo se moze vrsiti kod svih bolesnika. Za intervenciju nije potrebna priprema, lezanje u bolnici ni anestezija, jer nije bolno (to je samo jedan ubod, kao kad primate injekciju). To je dobro resenje za neko vreme. Hemoroidi nastaju zbog urodjene slabosti zida krvnih sudova, a dosta doprinosi dugotrajno sedenje, neuredna stolica i hormoni (zato se cesto javljaju u pubertetu i trudnoci). Ova terapija ne utice na pojavu ispadanja i ukljestenja hemoroida. jednostavno neko vreme ste dobro dok se oni ponovo ne jave. I nakon sklerozantne terapije i dalje morate da preduzimate mere kao i do sada (vise tecnosti, vise voca i povrca, uredna stolica i izbegavanje dugog sedenj). Za sprecavanje pojave hemoroida je bitna umerena fizicka aktivnost, najvise setnja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

Po┼ítovani doktore. Molim Vas za slede─çi savet. Moj tata ima 90 god. vrlo je zdrav i vitalan ─Źovek.Sada su mu po─Źele da izdaju noge, po─Źeo je da koristi ┼ítap pri hodanju. Nema bolova u nogama.Interesovao sam se kod mojih drugova/svi su Prof.Dr. medicine/, i svi se oni sla┼żu da je to u pitanju starost.Koristi na moje institiranje VITAFON, koji mu dosta poma┼że. Molim Vas za sugestiju, da li bi mu pomoglo ne┼íto od prirodnih preparata, JABUKOVO SIR─ćE, itd. Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru i pozdravljam Vas!

Postovani, Vas tata je zdrav covek i ne bi trebao da pravi bitne izmene u svojoj ishrani. Jabukovo sirce moze da koristi umesto obicnog u salatama. Tablete jabukovog sirceta nisu potrebne, cak mogu biti stetne. Vitafon moze. Noge ga izdaju zbog starosti, ali to moze da traje godinama i decenijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

Postovani, molim Vas za pomoc, bar dok ne odem kod lekara. Napipala sam uvecane zlezdice na preponama, pogledala po internetu i nasla da se te zlezde uvecavaju kod Hiv infekcije. Zanima me da li je ovo siguran znak da imam hiv i da li se zlezde na preponama mogu uvecati i zbog nekih drugih stvari, a da to nije HIV ili eventualno limfom tj. tumor limfnih zlezda? Trenutno sam na putu, nisam u mogucnosti da odem do lekara, pa Vam zato ovim putem postavljam pitanje. Hvala unapred

Postovana cim budete u prilici javite se lekaru ginekologu i koznom. Limfne zlezde u preponi se najredje uvecavaju kod HIVa i limfoma. Cesce je to neka infekcija na kozi u blizini ili ifekcija polnih organa u poslednje vreme cesce klamidija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

Postovana dokrorko, pocela sam sa Logest pilulama od prvog dana menstruacije(subota), pila ih 3 nedelje redovno, bez prekoka i zakasnjenja. Sad pocinjem sa pauzom od 7 dana, pa me zanima da li sa novom kutijicom pocinjem opet u subotu u isto vreme ili nedelju u isto vreme ? I zanima me da li sam tih 7 dana za vreme pauze i dalje zasticena ? p.s. poslednju tabletu sam popila subotu vece. Hvala.

Postovana, sledecu kutiju tableta pocinjete da pijete u subotu uvece. Za vreme ove pauze od nedelju dana ste zasticeni od trudnoce, bez obzira da li dobijete menstruaciju ili ne i kada je dobijete. Bez obzira kad se javi krvarenje, pocinjete da pijete tablete u subotu uvece i ne mozete zatrudneti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

postovani,dali bi mogli da mi preporucite neku kremu za ucvrscivanje grudi.mene su preporucili da koristim proizvode iz kozmetike avona ali neznam dali su stetne.hvala vam na dosadasnje odgovore.

Postovana, mozete da koristite proizvode iz kozmetike avona, nisu stetni. Pitanje je da li cete dobiti ocekivani efekat. Vise se uzdajte u dobar grudnjak, koji ce dati dobru potporu. Kreme neguju kozu, sto je znacajno, ali na vezivno tkivo slabo uticu. Upravo je ono odgovorno za cvrstocu grudi. To tkivo mlitavi sa godinama. Kasnije sa smanjenjem polnih hormona grudi postaju manje i mlitavije. U prilog zakljucku da nije u pitanju samo manjak hormona, vec vise prirodno starenje, ide cinenica da zene koje u menopauzi koriste hormonsku supstitucionu terapiju ne primecuju neko bitno poboljsanje na grudima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

postovani, moj problem je da se lecim od agorafobije kod neuropsih. i od terapije koristim zoloft 50 i rivotril 2puta po pola .Radila sam hormone i povecan mi je prolaktin ali mi je receno da nisam u menopauzi medjutim od februara meseca nemam ciklus i lekarka tvrdi da nije od terapije.Ginekolog mi govori da cekam da dobijem pa kad dobijem a ja sam zabrinuta jer sada moram da idem kod neurologa zbog prolaktina ada snimim glavu jer mozda je nesto u tome uzrok .inace prolaktin mi je oko ili 100 neznam tacno jer su mi rekli da nije opasno a sada je eto ......i zabrinuta sam veoma imam 47 g. unapred hvala.

Postovana, sada je najvaznije da se utvrdi uzrok povecanja prolaktina. To je najcesce tumor prolaktinom koji se leci lekovima. Posto prolaktin nije narocito povecan, ako je prolaktinom u pitanju on je mali i ne treba operacija. Kada dobijete terapiju za povisen prolaktin, sto je obicno Bromokriptin, sredice se menstrualni ciklus. Lecenje agorafobije nastavite i dalje. Sada ste verovatno pod stresom zbog pregleda koji vam predstoji, uz to ste zabrinuti zbog dijagnoze. Medjutim, stanje nije opasno, prolaktin nije mnogo visok, sredice se veoma brzo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

Postovana, juce sam Vam pisala o mom problemu s`opadanjem kose. Danas sam htela da Vam ispisem rezultate hormonalnog statusa i saznam sta mislite o njima. Naime, rezultati hormona radjenih 22.07.`09. II dana ciklusa su sledeci: Range Cortisol 418.7nmol/L 115.3-1059.8 Progesteron 0.99nmol/L 0.85-8.29 Testosteron 0.51nmol/L 0.17-2.53 Estradiol 139 pmol/L 140-690 Prolactin 243.10 mIU/L 29.47-513.04 FSH 5.02 mIU/L 4.00-13.00 LH 1.67 mIU/L 1.00-18.00 A rezultati hormonalnog statusa radjenog 26.09.`09. III dana menstrualonog ciklusa su sledeci: Cortisol 447.4 nmol/L LH 4.35 mIU/L FSH 5.55 mIU/L Prolactin 337.35 mIU/L Estradiol 412 pmol/L Testorseron 1.04 nmol/L Progesteron 1.20 nmol/L Range TSH 2.298 uIU/ml 0.490-4.670 TT4 89.84 nmol/L 57.90-154.44 TT3 1.75 nmol/L 1.20-2.28 Koje je vase misljenje? Dali je ovaj nivo testosterona dovoljno visok da negativno utice odnosno da podstice opadanje kose? I dali je potrebna neka hormonalna terapija primera antiandrogenih blokatora isl.? Ja nisam imala neke groznice , nikad nisam imala neku operaciju, mehanicka ostecenja ne jer ne tretiram kosu nikad je nisam farbala, stavljala trajnu, jer nemam dovoljno kose za narociti tip oblikovanja kose, neznam jedino kako se moj organizam nosi sa svakodnevnim stresom jer jake stersove dosad nisam imala sem ako uzmem u obzir neki uporedni period da je moja kosa pocela da opada mozda pola godine nakon bombardovanja `99., nisam imala porodjaj, ne koristim jake lekove jer nikad nisam bolovala od nekih tezih oblika bolesti, retinoide nisam koristila jer na bubuljice nisam obracala jaku paznju vise sam se koncentrisala na probleme s`kosom, nikad nisam koristila kontraceptivne pilule, a naslednih predispozicija za androgenu alopeciju imam na pretek jer mi je otac celav ima samo venac kose i vecina rodjaka sa oceve strane. Nije bas utesno kad mi kazu ti si zena nemozes skroz da ocelavis ali ipak nije bajno samo sa par dlaka kose na temenu. Meni se produbljuju zalisci to me plasi i najveci nedostatak kose je primetan na temenu. A sto se tice Trihograma u kojim centrima se vrsi taj pregled? Koristila sam Mycoseb(ketokonazol)medjutim nikakvog boljitka cak mi je kosa onda sklonija mascenju. Trenutno pocinjem s`Foltene-om protiv mascenja kose, po preporuci doktorke, a lice perem sapunom Seba med i koristim kremu Uriage DS. Emulsion. Moze li se na lojne zlezde odnosno redukciju lucenja sebuma delovati oralno odnosno nekim lekovima umesto sto bi se ublazavali spoljni efekti nekim preparatima. Citala sam o Accutanu ali da je jako stetan po fertilnu zenu i da ima niz drugih nezeljenih dejstava. I sta mislite o upotrebi Zorak gela 0.05% za problem oko akni odnosno njegovu primenu u borbi protiv akni jer mi njega isto doktorka preporucuje ali sam malo skepticna jer je za psorijazu a u uputstvu takodje stoji ne mazati na lice i kosmati deo glave.. Unapred hvala.. S`postovanjem Radica

Postovana, testosteron je u normalnim granicama. Za njegov uticaj na opadanje kose i mascenje koze nije odgovorna kolicina hormona, vec osetljivost celija na njega. Zasto je ta osetljivost kod nekih ljudi veca, a kod drugih manja nije poznato. Zna se sigurno, primeceno je, da se ta osetljivost nasledjuje. Trihogram se radi na koznim klinikama. U vecim gradovima ga rade neke apoteke, ali neznam koliko se moze verovati njima. Analizom trihograma se jasno vidi da li je nasledna androgena alopecija ili telogeni efuvijum. Posto u familiji ima dosta celavih rodjaka, a niste koristili nista sto bi ostetilo kosu verovatno je u pitanju nasladje. Medjutim, trihogram bi pokazao da li je u pitanju uticaj stresa od bomardovanja. Vremenski bi odgovaralo jer kosa najpre nekoliko meseci ne raste, pa zatim pocne da opada, a to se ne primeti odmah nego kada se malo proredi. Protiv pretpstavke da je uticaj stresa je cinjenica da vam se produbljuju zalistci, sto je tipicno za androgenu alopeciju. Kod telogenog efuvijuma kosa ravnomerno opada. Konsultujte se sa koznim da li da koristite antiandrogene, koji bi pomogli i za akne ili da koristite minoksidil. Za akne nije preporucljivo da koristite stetne lekove. Lucenje sebuma moze da se smanji oralnim lekovima. To su antiandrogeni i izotretionini u koje spada Accutan. Izotretionini su uzuzetno stetni lekovi. Mogu ostetiti plod, ali i jajnu celiju u janiku pa se trudnoca sprecava 4 nedelja po prestanku terapije. Lek moze ostetiti kozu, dovesti do zapaljenja sluzokoze oka, povecanja pritiska mozdano-mozdinske tecnosti, povecati trigliceride, holesterol i transaminaze. Ako je i zbog lepote, mnogo je. Oralni kontraceptivi su najmanje stetni. Zorak gel smanjuje lucenje loja, isusuje kozu, smanjuje broj bakterija na povrsini koze, ubrzava deljenje celija koze i njeno obnavljanje. Pod uticajem gela povrsni delovi koze se zamenjuju novim. Tom prilikom moze nastati perutanje koze. Pojava crvenila i jace perutanje koze znaci njenu iritaciju. Ostala nezeljena dejstva su osecaj zarenja i svraba. Iritacija koze, ako je jako izrazena, nekada je uzrok pogorsanja osnovne bolesti. Zorac moze ostetiti zdravu kozu i zato se maze iskljucivo na oziljak, a nakon mazanja se obavezno peru ruke. Lek moze izazvati preosetljivost na sunce i zato se koristi uvece. Za vreme terapije zabranjeno je suncanje i odlazak u solarijum. Zorac se uglavnom koristi kada drugi lekovi nisu pomogli. terapija koju ste zapoceli je u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

Postovani,imam 52.godine,165 cm visina,80 kg tezina.Menstruaciju nemam oko 5-6 godina.Bila sam kod ginekologa i sve je ok.Jos po neki put imam talase vrucine i manju nervozu,kao i nadimanje stomaka i gasove. Molim Vas za komentar mojih analiza i pregleda.Navescu samo one rezultate koji iskacu od normalnih, hronoloskih redom: 26.6.2009.godine sedimentacija mi je bila 45 (0-15) holesterol 6,3 (3,5-5,2) trigliceridi 2,02(0,4-1,7) alkal.fosfataza 304 (30-130) AST(GOT) 60 (0-45) ALT(GPT) 80 (0-40) 11.7.2009.NALAZ EHO ABDOMENA: Jetra je uredne eho strukture bez fokalnih lezija.Zucni putevi nisu prosireni,zucna kesica uredne debljine zida bez patoloskog sadrzaja.Pankreas i slezina bo.Bubrezi uobicajene velicine,polozaja i debljine parenhima bez zastojnih promena. 22.7.2009. HORMONI: T3 1,92 (1,3-3,1) T4 154 (58-161) TSH 0,064(0,400-4,00) 28.7.2009. IZVESTAJ SPEC.ORTOPEDA: Dg:Gonarthrosis utq prec dex. Th: mirovanje,zapoceti fiz.tretman u reh.centru. Kontrola u septembru uz rtg oba kolena. savetuje se DEXA 13.8.2009. BIOHEMIJA: HDL holesterol 1,82 (┼Ż:nema rizika:>1,68)1 LDL holesterol 4,88 (vis.vrednost 4,13-4,89) holesterol 7,03 (granicno visoka 5,17-6) trigliceridi 1,65 (optim.vrednost <1,71) HORMONI: T3 2,39 (1,3-3,1) T4 122,1 (66-181) TSH 0,123 (0,27-4,2) 25.9.2009. sedimentacija 39 (0-15) alkal.fosfataza 363 (30-130) AST(GOT) 51 (0-45) ALT(GPT) 78 (0-40) Srdacan pozdrav i hvala unapred!

Postovana, alkalna fosfataza je povisena zbog bolesti jetre ili kostiju. Posto ste u postmenopauzi mozda je osteoporoza, pa treba raditi kostanu gustinu. Moze biti u pitanju i jetra, pogotovu sto su njeni enzimi uvecani, mada ne mnogo. Mozda ste koristili neke lekove koji ostecuju jetru. na ultrazvuku se vidi da je ona u redu. TSH je snizen, ali su T3 i T4 normalni pa se ne moze tvrditi da je hipertireoza, ali su tu potrebna dodatna ispitivanja. Holesterol je povisen i u kasniem nalazu je visi, pa je potrebna dijeta sa unosom manje kolicine masti. Morate da smrsate, samo nikako naglo. To ce Vam smanjiti tegobe sa kolenima i pomoci da se holestrol snizi. Ako se ne snizi samo dijetom dace vam lek iz grupe statina. Zbog nadimanja i hasova potreban je pregled gastroenterologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2009.

dragi doktore imam 24 godine. radim u sumarstvu svaki dan sam na terenu, radim osam sati aktivno po svim uslovima, radno mijesto mi je takva da se puno krecem. prije jedno pola godine poceo sam osijecati bolove i pucketanje u koljenima kao kad lomimo prste u ruka od nervoze, to se desava prilikom hodanja uz brdo takodje i niz brdo. Neznam sta bi moglo biti?

Postovani, to su pocetne degenerativne promene na hrskavici zgloba kolena. One se najpre javljaju na hrskavici, a zatim i kostima. Razvijaju se postepeno godinama pa i decenijama bez nekih posebnih tegoba. Postepeno se hrskavica zgloba kolena trosi, vodeci ostecenju koje se naziva gonartroza. Nezna se pravi uzrok gonartroze, ali je primeceno da postoji nasledna sklonost ka oboljenju kolena. Ako se javi jos u mladosti znak je da ce ta osoba kasnije u zivotu verovatno imati bol u kolenima. Zna se da gojaznost opterecuje kolena. Smanjenje telesne tezine smanjuje rizik. Ponavljanje manjih trauma i cesto izvodjenje pojedinih pokreta moze dovesti do ostecenja zgloba. Tu spada i dugotrajno svakodnevno pesacenje. Probajte da to malo smanjite tj. da ne budete celo radno vreme na nogama. Posebno je rizicno oslanjanje na kolena i dugotrajno sedenje sa prekrstenim nogama. Nosenje neudobne obuce takodje ima uticaja. Znatan uticaj imaju pojedine bolesti, kao hemohromatoza, akromegalija, giht, reumatoidni artritis i Perthesova bolest i deformiteti, kao ravni tabani O i X noge. Osoba sa gonartrozom moze godinama da bude bez tegoba. Bolest je progresivna, ali napreduje jako sporo. Ima periode pogorsanja i smirivanja tegoba, koje mogu trajati godinama. Radna sposobnost je dugo ocuvana, ali ipak moze doci do invalidnosti. Ne postoji lecenje koje moze da zaustavi degenerativni proces, ali je moguce smanjiti tegobe i popraviti funkciju zgloba. Korisno je smanjenje telesne tezine, vezbe za jacanje misica butina i izbegavanje dugotrajnog sedenja i stajanja. U periodu kada su tegobe izrazenije pogodna je fizkalna terapija. Paracetamol u vecoj dozi ublazava bol, takodje i nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Ono sto mozete uciniti da ovu bolest odlozite i ublazite je da manje pesacite, izbegavate dugotrajno stajanje i sedenje sa prekrstenim nogama, da se ne ugojite (ili smrsate ako ste gojazni) i ako se tegobe pogorsaju da se javite fizijatru za terapiju. Za vasa kolena je zdraviji posao gde se krecete nego da sedite osam sati, samo malo smanjite pesacenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Postovani, Moja mama vec dva-tri meseca ima probleme sa defekacijom. Naime, problem se manifestuje tako sto jako cesto (do deset i vise puta dnevno) ima 'poziv', nagon za defekacijom, koji se retko ili u vrlo maloj meri realizuje. Pri tom vec decenijama ima bolesne hemoroide, a ne retko je patila od opstipacije. Mogu li pomenute tegobe biti rezultat nege benigne smetnje ili ovakvi simptomi nedvosmisleno ukazuju na eventualno prisustvo tumora? Hvala unapred. Srdacan pozdrav

Postovana, lazni pozivi na defekacuju nisu bas tipicni za tumor, ali predstavljaju stanje koje se ne sme zanemariti. Zato se mama mora javiti gastroenterologu. Najbenugniji uzrok je zatvor. Moze se javiti kod nekih zapaljenjskih bolesti i kod postojanja fekaloma. Fekalom je otvrdnuta stolica zaglavljena u crevu. Ponekad je to na mestu koje je suzeno zbog tumora ili polipa. U svakom slucaju mora se javiti gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

htela bi vas pitata dali su stetne kreme za ucvrscivanje grudi?hvala

Postovana, da li je krema stetna zavisi od njenog sastava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Postovani, moj suprug vec par meseci na prednjoj strani butineVise ka spoljasnosti) leve noge ima ispupcenje koje se moze videti i golim okom pod odredjenim uglom(izgleda kao otok,velicine zenskog dlana), samo se u centru pod prstom moze napipati kvrzica velicine graska.Osim te kvrzice, ostatak "otoka"je mekan. Ne boli ga i ne stvara mu nikakve probleme. Sa 18 godina je istegao ligamente kolena na istoj nozi i 1,5 mesec nosio gips(sada ima 30 godina). Da li to moze biti od toga i da li mozda znate sta bi to moglo biti? Moze li biti maligno? Kome da se obrati za pregled(ako je potrebno)? Unapred zahvalna

Postovana, neka se Vas suprug javi za pocetak koznom lekaru. Tako velika promena bez nekih tegoba ne ukazuje na nesto maligno, ali ga ne treba zanemariti vec utvrditi prvo dijagnozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

postovana zelim da vas pitam da li mogu koristiti vaginalete ako imam menstruaciju...?

Postovana, neke vaginalete kao Povidon jod mogu da se koriste tokom menstruacije, dok se druge prekidaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Postovani, tokom 2007 imala sam cca 6 meseci temperaturu 37,0-37,3 uz povremen kronicni umor u trajanju od par dana mesecno. Nije ustanovljeno sto je dovodilo do stalne temperature. Jedini nalaz koji nije bio u redu jesu hormoni stitne zlezde koji su bili: - 2007. godine: TSH 7.39, T4 100.7, T3 1.85, FT4 10.01. Nikakva terapija nije primenjena a temperatura je sama nestala. - 2008 godine: TSH 5.13, T4 96.1, T3 2.07. Temperatura se ponovo javila pre mesec dana: 37.0-37.5 uz hronican umor i nesposobnost za bilo kakav rad, brzo umaranje, tezinu u organizmu, cudan osecaj u rukama i nogama, bolovi u misicima i kostima,narocito bolni dlanovi i stopala, naduvenost i otecenost, apatija, iznenadne promene rsposlozenja, depresija. Primetila sam da je koza postala izrazito suva, kazu da mi je koza postala zuckasta. Hormoni (23.09.09.): TSH 5.18, T4 68.1, ATG-at 10.74, AMC-at <5,00. Trigliceridi 1.43, holesterol 4.34, glukoza 4.68. UZ stitne zlezde:EHO-istmus uredne gradje. Oba lobusa manjih dimenzija, uglavnom homogene gradje sa sitno zrnastima promenamama (susp. adenom), dijagnoza: obs adenoma gl.thyreoide. Prepisan je Letrox 25mg dnevno 3 nedelje. Prisutna je rana trudnoca. Imam 32 godine. Da li je moguce da su navedeni simptomi uz stalno prisustvo temperature posledica rada stitne zlezde prema navedenim nalazima? O cemu se zapravo radi? Molim Vas za savet oko uticaja na trudnocu? Unapred zahvaljujem!

Postovana, povisen TSH uz normalne ostale hormone ukazuje na subklinicku hipotireozu. Kod nje se daje hormon tiroksin (Letrox) da bi se sprecio rast zlezde i pojava manifestne hipotireoze, mada vi imate neke simptome hipotireoze iako su T3 i T4 u granicama normale. Konsultujte endokrinologa i ginekologa u vezi terapije Letroxom iako se ovaj hormpon moze koristiti u trudnoci. Malo povisena tempteratura moze biti posledica stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

postovani, kada je najbolje vrijeme da se radi nalaz TORCH,da li se iskljucivo radi u vrijeme menstruacije? unaprijed hvala

Postovana, TORCH test je analiza krvi, koja se radi da bi se ustanovilo da li je organizam bio u kontaktu sa izazivacima Toxoplazmoze, Rubeole, sa Citomegalo i Herpes virusom. Odrdjuju se imunoglobulini IgG i IgM i njihovom analizom zakljucuje da li je u pitanju stara infekcija ili ponovma. Test pokazuje prisustvo imunoglobulina u krvi i nema znacaja u kom delu menstrualnog ciklusa se radi. Ne mora za vreme menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Postovani, cesto mi se desava da u situaciji kada se uplasim,uznemirim ili mi je neprijatno usledi crvenilo lica i crvenilo na dekolteu onako nalik na "fleke".Imam osecaj kao da mi ti delovi "gore".sta se dogodi u organizmu pa dolazi do ovakve reakcije?

Postovana, nekada potkozni krvni sudovi previse burno reaguju na brojne stimulanse. To mogu biti nelagodnost i stid, promena temperature, vruca i zacinjena hrane, alkohol. To je reakcija slicna alergiji gde se pod delovanjem nekih stimulanasa oslobadjaju medijatori koji dovode do sirenja krvnih sudova, sto dovodi do crvenila koze i osecaja toplote. To je cesto posledica nasledja. Te osobe su tokom zivota sklonije porastu krvnog pritiska na nervnoj bazi. Stidljivi i napeti mogu da isprobaju tehniku opustanja. Ako vam crvenilo remeti kvalitet zivota obratite se psihologu. Vecina ljudi vremenom prevazidje crvenjenje lica. Kada Vam je neprijatno sto crvenite, crvenilo postaje jace. Kada ne obracate paznju, pocrveneli ste pa sta, ono se smanjuje. U ekstremnim slucajevima moze da se operise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Dobro vece..,Moja se majka operisala prije dvije nedelje imala je vodenu cisti na muzgu i neku vrstu tumora al nemam jos rezultat koja je vrsta jer nije nalaz gotov.Zanima me dali je rizicna temperatura 37.7 koju ima sve cesce i cesce i koji je razlog te temperature.Hvala unaprjed

Postovani, verovatno je u pitanju benigni tumor. Posto se nalazi u lobanji koja ne moze da se siri, morao je da se izvadi jer vrsi pritisak na okolinu. Povisena temperatura nakon operacije je najcesce pocledica zapaljenja disajnih puteva (bronhitis ili zapaljenje pluca) kada je prisutno kasljucanje ili jaci kasalj ili dubokih vena kada postoji bol najcesce u listovima nogu. Vece sanse za to su ako se mama slabo krece. Nekada je posledica nagnjecenja tkiva tokom operacije i brzo prolazi. Mora se javiti lekaru da bi se video uzrok temperature.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Doktore mojoj zeni se desava da prokrvari dok imamo odnos i kad joj se uradi papanikolau test.Pre godinu dana radjena je intervencija povrsinskog skidanja grlica materice radiotalasima,zbog cin1.

CIN 1 je najblaza promena na grlicu (displazija) koja cesto prolazi i bez tretiranja radiotalasima. Nakon intervencije grlic bi trebao da bude zdrav. Zbog tog kontaktnog krvarenja potrebne su cesce kontrole, kolposkopija i papanikolau na 6 meseci. Takvo krvarenje moze pratiti i neke infekcije, pre svega klamidiju, te je neophodno da se vasa supruga javi ginekologu. Za zdrav grlic nakon intervencije radiotalasima korisno je unositi antioksidante i folnu kiselinu. Koriste se suplementi koji sadrze A, C, E vitamin, selen i cink. Oni se mogu uneti i hranom koja sadrzi dosta tamnozelenog i narandzastog voca i povrca. Posebno su korisni paradajz, pomorandze, spanac, pasulj, zrna soje i psenicne klice. Folne kiseline ima dosta u sargarepi, liscu repe, prokelju, avokadu, leblebijama, brokolima i semenu suncokreta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2009.

Postovani, devojka sam od 26 godina. Od moje slobodno mogu da kazem 16.godine je pocela kosa da mi opada ali tome do pre tri godina nisam pridavala tolikog znacaja jer su mi doktori govorili da je to periodicno i da ce jednog dana prestati samo po sebi. Medjutim, nije. Poslednji doktor mi je dijagnostifikovao Effluvium telogenes mada se meni kao laiku cini da je to neka alopecija nalik onoj androgenoj kod muskaraca. Radila sam brojne analize cak i hormonske svi hormoni su mi u normalnom opsegu, ipak sam ponovila analize kompletnog hormonalnog statusa: E2, PRL, P, LH, FSH, T i tiroidnih TSH, T3 i T4 i KORTIZOLA te rezultate ocekujem sutra. Patim od pojacanog rada lojnih zlezda(neznam dali to znaci njihovo uvecanje)jer koza lica mi je ekstremno seboicna nikako se nemogu otarasiti sebuma a takodje i koza temena i glave u celini. Neznam koje sve proizvode nisam upotrebila u borbi protiv sebuma i nijedan nije urodio plodom. Dali je moguce da zene kao i muskarci poseduje 5-aDHT kao glavno odgovorni hormon za gubitak kose. Moje lice je povremeno pokriveno aknama koje su ranijim godina puberteta bile jako drasticnije. Verovatno ekcesni sebum ima jakog udela u svemu ovome kao i neki androgeni cinioci opet laicki predpostavljam. Ako zene poseduju enzim 5-alpha reducosu koja Testosteron pretvara u mocan i zloban DHT jer se to nekako testira u nasim laboratorijama? Ukoliko imate neko misljenje u vezi mog problema hvala Vam unapred. S`postovanjem Radica

Postovana, takozvani muski tip celavosti (Alopecija androgenetica) se javlja i kod zena, ali znatno redje. Predstavlja hronicni, progredirajuci difuzni gubitak kose, koji obicno zapocinje nakon puberteta. Kosa nekada upadljivije opada, nekada je to manje upadljivo, ali je konstantno, pri cemu zene (za razliku od muskaraca) ne ocelave potpuno samo im kosa bude proredjena. I kod zena opadanje kose nastaje zbog nasledne preosetljivosti korena dlake na polni hormon testosteron. Endokrinoloski zena je zdrava i ako su hormoni jednom bili u redu nema razloga da ih ponavljate, endokrinoloska bolest kod Vas nije uzrok opadanju kose. Za dijagnozu alopecije androgenetice nije potrebno meriti hormon testosteron i njegov metabolit (DHT), kao i enzim 5-alpha reducosu, jer se oni normalno nalaze u organizmu. Bolest ne nastaje zbog prisustva hormona vec zbog pojacane osetljivosti korena dlake na njega. Za sada se nezna zasto postoji ta preosetljivost. Kada bi se znalo verovatno bi se pronasli lekovi koji bi to sprecili i bili bi efikasniji od postojeceg lecenja. Dijagnoza se postavlja na osnovu trihograma koji pokazuje da se veliki broj korenova dlake u ceonom i temenom podrucju nalazi u telogenoj fazi, dok je u potiljacnom predelu nalaz normalan. Kod telogenog efuvijuma kosa opada zbog delovanja razlicitih stetnih agenasa. U trihogramu se vidi da je procenat dlaka koje su u periodu mirovanja izuzetno veliki i moze izniositi 25 do 50%, dok se normalno u toj fazi nalazi 12 do 15% dlaka. Uzroci telogenog efluvijuma mogu biti: visoka temperatura, grip, operacije, boravak u bolnici, gubitak voljene osobe, razvod braka, lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi koji se koriste u lecenju akni), drasticne dijete za mrsavljenje. Stres takodje ima vaznu ulogu u nastanku opadanja kose obzirom da medijatori stresa, kao kortizol, supastanca P, prolaktin i ACTH, inhibiraju rast dlake. Maligne i sistemske bolesti su cesto pracene opadanjem kose. Poremecaj rasta kose najcesce prolazi za 12 meseci. U nekim slucajevima ispadanje kose pocinje sporije i moze trajati mesecima pa i godinama (hronicni oblik). Kod telogenog efuviuma se lecenje sastoji u uklanjanju delovanja stetnog agensa koji je doveo do opadanja kose. Nikakvo drugo lecenje nije potrebno. Opadanje kose moze biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belancevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. To moze biti deficit vitamina B12, B5, H (biotin), C, A, gvozdje, cink (povecani unos cinka takodje izaziva opadanje kose) i bakr. Lecenje se u ovom slucaju sastoji u pravilnoj ishrani i koriscenju suplementa. Seboreja je bolest lojnih zlezda i predstravlja pojacano lucenje masnoce, loja ili sebuma. Najizrazenije je na kosmatom delu glave i licu, kao kod Vas, ali moze i izmedju lopatica i ispred grudne kosti. Smatra se da nastaje pod uticajem androgenih hormona. Opadanje kose nije izazvano seborejom, ali se cesto srece zajedno sa njom, jer imaju isti uzrok. Kod seboreje lako bujaju bakterije i gljivice, sto moze dovesti do drugih koznih bolestri (dermatitis, akne i rosacea). Seboreja se leci pravilnom negom, pranjem koze blagim sapunima uz ispiranje sa dosta vode. Kosa se pere sto blazim samponima. Precesto pranje jacim samponima pogorsava stanje. U 95% seboreja je pracena pojacanom peruti, sto se suzbija samponom sa ketokonazolom (dva puta nedeljno, kasnije jednom). Pravilna nega spreciti opadanje kosa, sem ako nije izazvano delovanjem androgena ili nekog stetnog agensa. U lecenju opadanja kose prvo treba da se postavi dijagnoza. Ako je kod vas Effluvium telogenes treba otkriti stetni agens i ukloniti ga. Kod androgene alopecije se moze koristiti losion Minoksidil 2%, a mo×e i 5%. To je rastvor koji se nanosi na kozu glave dva puta dnevno. On dovodi do ponovnog rasta dlake. Efekat leka postaje vidljiv za nekoliko meseci, a nekada tek posle godinu dana. Primenjuje se stalno. Nakon prestanka koriscenja leka ponovo dolazi do gubitka kose. Na mestu primene moze da dovede do zapaljenja koze. Efikasan je kod otprilike 40% osoba. Posle dugotrajne primene efikasnost moze da se smanji. Koriste se i antiandrogeni, koji blokiraju androgene receptore i sprecavaju delovanje hormona testosterona. Od njih se najvise koriste spironolakton (lek za snizenje krvnog pritiska, diuretik koji se ne moze koristiti kod osoba sa niskim pritiskom), cyproteron acetat, flutamid i cimetidin.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: