Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 25.4.2010.

Postovani, Najpre zelim da Vam se zahvalim na brzom odgovoru od pre neki dan! Pitanje je bilo u vezi krvarenja posle porodja koje traje 60 dana. Pokusala sam da zakzem pregled kod svog lekara, ali on je slobodan tek od pocetka maja, a ja ne znam da li smem da cekam toliko! Ovo su nalazi sa uz pregleda: Uterus: Polozaj: AVF Duzina: 80 mm Anteroposteriorni promer: 43 mm Transferzalni promer 48 mm Kavum prazan sirina 4 mm Ovarium dex. 24x19 mm Ovarium sin. 32x20mm Cavum Douglasi: U trb. nema sl.tecnosti. Molim Vas da mi odgovorite da li ovi nalazi ukazuju na postporodjajno zapaljenje sluzokoze materice, posto ste mi odgovorili proslog puta da je mozda to razlog oskudnog krvarenja koje jos uvek traje?! Unapred hvala!

Postovana, javite se drugom ginekologu. Na osnovu UZ nalaza ne moze se akljuciti da li postoji upala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

Postovana,interesuje me da li je u slucaju vracanja dioptrije posle laserskog uklanjanja iste,moguce nositi sociva,s obzirom na to da se prilikom ove operacije roznjaca istanjuje.Moja dioptrija ,sa kojom bih se podvrgla ovom zahvatu je -6.5 i -5.5.Takodje me zanima da li je dobro raditi ovaj zahvat pre porodjaja i trudnoce uopste,s obzirom na to da se desava da dioptrija u trudnoci znatno poraste. Mnogo hvala.

Postovana, da bi se uradila laserska korekcija dioptrije potrebno je da ona miruje (ne povecava se dve godine).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

Postovani doktore, imam problem sa neredovnom menstruacijom. Bila sam kod ginekologa i dao mi je tablete Orgometril, kada sam zavrsila sa terapijom dobila sam nakon 5-6 dana pa mi opet kasni vec 3 meseca, opet sam bila kod ginekologa i prepisane su mi vaginalete(Gino Daktanol) i opet Orgometril tablete. Koji je uzrok neredovnih menstruacija i da li cu uvek morati da pijem te tablete ili to može na neki drugi način da se reši? Unapred hvala

Postovana, u pitanju je hormonski poremecaj, pa se zato mora leciti hormonskim lekom. Orgametril je lek koji sadrzi zenski polni hormon progesteron. Daje se kada je poremecaj menstruacije nastao zbog manjka tog hormona. Posle izvesnog vremeno obicno dodje do normalizacije ciklusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

postovani koja metoda je pouzdanija prilikom odredjivanja duzine grlica materice i unutrasnjeg usca, vaginalnom ultrazvucnom sondom ili manuelnim pregledom. jedan lekar me je pregledao manuelno i rekao da mi je grlic centriran, skracen za polovinu, razmeksan i prolazan za prst, da bi tri dana nakon toga lekar koji me je pregledao sondom rekao da je grlic zatvoren odlicno. inace sam u 25 nedelji trudnoce. zanima me ko je od lekara u pravu.

Postovana, manuelnim pregledom moze da se proceni cvrstina grlica, a sondom ne. Ostali opis grlica bi trebao da bude isti, mada to zavisi od iskustva lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, imam bebu staru 26 dana i pojavila mu se tvrda stolica,dojim ga i posle podoja obavezno popije mleko aptamil1(90ml).Pre cetiri dana se pojavila sveza krv u tvrdoj stolici, deciji hirurg je nakon pregleda uspostavio dijagnozu Fisura anusa 12h,krvari., terapija 2xdnevno masaza pantenol kremom, vec cetiri dana primenjujem terapiju, ali jos uvek ima sveze krvi i tvrde stolice.Pocela sam da mu dajem prokuvanu vodu i 2-3 kasicice prokuvane vode sa kimom.Molila bih vas za vase misljenje i vas savet kako da normalizujem stolicu?Ovim putem zelim da vam se zahvalim vasim savetima u toku trudnoce koji su bili dragoceni, i pomogli mi da uzivam u trudnoci.Hvala, pozdrav!

Postovana, drago mi je sto ste postali mama. Poto dojite bebu, jedite vise voca i povrca. To moze pomoci bebi da ima meksu stolicu. Proverite da li punite previse mericu kada spremate Aptamil, jer to moze biti uzrok jako tvrde stolice. Dajte bebi vise prokuvane vode. Razgovarajte sa pedijatrom o primeni mlecne formule koja olaksava praznjenje creva (npr. Novalac IT). Pantenol mozete da mazete pri svakom presvlacenju, ali ne morate da preterujete sa masazom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

Postovani, imam pitanje, radila sam papa test vec 2 puta u 4 mjeseca, i obadva puta je slicna dijagnoza.Na posljednjem papa testu je konstatovano da su mjestimicno primjecene atipicne glandularne i skvamozne celije sa nesto krupnijom jezgrom.Po citoloskom nalazu preporuka je ponovo uzimanje brisa za citolosku interpretaciju za 3 mjeseca.Ginekolog mi je rekao da nakon terapije sa polygynax vaginaletama 1/12 uvece, dodjem da uradimo kolposkopski nalaz.Mene zanima da li imam razloga za brigu, imam 29 god. i nisam nikako radjala. Unaprijed zahvalna

Postovana, to su promene na celijama koje treba da se prate. Kod nekih zena se te celije izgube bez lecenja. Kod vecine se sluzokoza normalizuje nakon izlecenja infekcije ili lecenjem ne dolazi do pogorsanja. Samo kod manjeg broja dolazi do pojave vecih promena na celijama i kasnije iz njih nastane tumor. Zato vam predlazu kontrole. Ako Papa bude trojka razmatrace se uklanjanje tih celija konizacijom ili nekom drugom metodom. I kod papa II moze da se uradi uklanjanje povrsnih celija laserom. Medjutim, smatram da to nije neophodno, jer i nakon laseroterapije morate da idete na kontrole. Znaci ako ste disciplinovan pacijent, koji radi preglede kako su zakazani, nema razloga za brigu niti opasnosti da cete ostati bez dece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

postovani,imam 37 godina.Od prosle godine imam problema sa svrabom i peckanjem u predjelu bradavica.Na pocetku svrab je bio prisutan i u predjelu potkoljenice,na unutrasnjoj strani koljena, i na dojkama.3 mjeseca sam lijecena antistaminicima,ali bez uspjeha.Uradila sam sve moguce analize i jedino se javila helyobakteria,poslije cega mi je ukljucena terapija.Medjutim poslije izvjesnog vremena stara boljka se vratila,neznam kome da se obratim vise,jer mi kazu da nije nista opasno i da ne trebam da se brinem.Medjutim problem je jos uvjek prisutan i meni svara nervozu,a najvise strah,jer ne znam tacno o cemu se radi?

Postovana, ako vas dobro razumem vi nemate nikakve promene na kozi, nemate povisen bilirubin i svi nalazi su normalni, samo osecate svrab i peckanje. U tom slucaju moze da se zakljuci da je svrab posledica stresa ili nervoze. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, previse mislite o tome, smatrate ili strepite da ce da vam se desi nesto lose, to mogu da budu simptomi anksiozno depresivnog sindroma. U tom slucaju je potrebno da se javite psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

Postovani doktore imam pitanje cesto osjecam veliko tutnjanje u usima ponekad traje danima i nestane kao da nije nikad ni bilo i opet se pijavi ili pak osjetim sviranje u usima jako mi smeta ponekad pogotovo kad legnem uvece i smirim se osjetim to nepodnosljivo tutnjanje ako biste mi odgovorili na ovo moje pitanje bila bi vam vrlo zahvalna i unapred hvala za vas trud i cjenjeno vrjeme cekam vas odgovor pozdrav ma gdje bili...

Postovana, zujanje u usima ukazuje da nesto nije u redu u fizickom ili psihickom pogledu. Da bi se otkrio uzrok potrebna su brojna istrazivanja. Cest uzrok sumova u uvu kod mladih je ostecenje neznih slusnih celija bukom ili praskom, pre svega muzikom (vokmen, diskoteke, rok-koncerti), ali i buka na radnom mestu. Uzrok mogu biti smetnje cirkulacije (veoma cesto), zatim oboljenja vratne kicme, bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog. sistema. Da bi otkrili koji je kod vas uzrok morate se prvo javiti specijalisti za ORL, pa ako je to u redu, onda neurologu, fizijatru i stomatologu. Uradite i opsti pregled krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2010.

da li je u 34 nedelji da bpd-89,fl-66,ac-289.2 da li je to u redu posto nije bio tu moj doktor nego zamena pa me interesuje

Postovana, moyete u potpunosti da verujete doktoru na zameni. Nema potrebe da proveravate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2010.

Postovani, ja svakog dana ujutro u pola 7 nanosim kompletnu sminku na lice ukljucujuci i maskaru i negde oko 14-15 casova pocinju oci da mi crvene i da se cakle ali ne suze samo izgledaju kao da sam plakala i malo peckaju i nos mi curi po malo i sto duze vreme prolazi sa sminkom to je teze podnosim,i nije problem samo do ove vrste maskare vec i sve ostale,a kad nema make-up sve je u redu.Da li je to alergija neka, jer jedan deo dana je sve u redu sa sminkom na ocima tek posle par sati nastane problem?I da li trebam otici kod oftamologa a vid mi je u redu?

Postovana, u pitanju je alergija, bez obzira sto je potrebno neko vreme da se tegobe jave i pojacaju. Mozete pronaci na sta ste konkretno alergicni. Za to je potrebo da nedelju dana stavljate samo jedan kozmeticki preparat (samo maskaru ili samo jednu istu senku). Mozete biti alergicni na odredjenu boju ili na neki drugi sastojak sminke. U svakom slucaju moracete neko vreme da budete bez sminke. Kada utvrdite na sta ste alergicni mozete da izbacite samo to.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2010.

Postovani, moj sin od 5 godina u zadnje vrijeme cesto mokri. Odprilike svakih 1.5 do 2 sata. Radili smo krvnu sliku, nivo secera,nalaz urina i sve je u najboljem redu. Nema nekih drugih simptoma, osim laganih bolova u stomaku i to uglavnom pred stolicu jer cesto ima tvrdu stolicu i ponekad je stolica debela ,da tako kazem,a nekad skroz tanka, ako me razumijete. Sta bi to moglo da bude i sta Vi preporucujete? Unaprijed hvala!

Postovana, kada su svi nalazu u redu, cesto mokrenje i stolica tanka kao olovka se javljaju kao posledica psihicke patnje deteta. Razmislite da li se nesto promenilo u porodici. To se deci najcesce desi kada podju u vrtic, dobiju brata ili sestru, ode neko iz porodice, roditelji se svadjaju ili se od deteta zahteva da radi nesto (u kuci, da svira neki instrument...).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2010.

Postovani doktore, zadnjih par godina mi se desava da mokrim krv, bez jakih bilova i temperature sa peckanjem pri mokrenju. dijagnoza: calculus N200 pyelonephritis cum refluo non obstractiva chronica N110. rezultat urina: hematurija, relativna gustina 1,025, ketonska tela, arbitralana koncentracija materije ++ . Sve ovo prodje sa garamicinom i palitreksom , ali se brzo navrati. imam 39 godina . unapred hvala!!!

Postovana, krvarenje se ponavlja zbog prisustva kamena. Da bi sprecili propadanje bubrega potrebno je da uklonite kamen, svaku infekciju mokracnih puteva ozbiljno da lecite antibioticima po rezultatu antibiograma (nikako napamet), ako ste malokrvni ili imate visok pritisak morate da ih lecite. U protivnom rizikujete da kasnije dodje do otkazivanja bubrega (bubrezna insuficijencija). Garamicin ostecuje bubrege i zato treba da ga koristite samo ako mora tj. ako nijedan drugi antibiotik (po antibiogramu) ne deluje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2010.

postovani,dali moze da se izvrsi abortus kada ima miom 32mm-23mm i dali je opasno.hvala unapred.

Postovana, nakon abortusa moze doci do veceg krvarenja, no sto je uobicajeno. Abortus moze da se izvrsi, ali mozete i da rodite, ako zelite. Vecina zena sa miomom nema komplikacije u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2010.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite u sto kracem roku. Naime, imala sam jako tezak porodjaj i posle toga se krvarenje smanjivalo, pa pojacavalo iz dana u dan (nije bilo nekih vecih krvarenja). Ali proslo je 60 dana i ja jos uvek krvarim. Na ultrazvucnom pregledu je sve u redu, dakle nije nista zaostalo. Sta moze biti razlog tako dugog krvarenja i sta mogu da ucinim da ono stane jer se plasim da cu morati na reviziju?! Unapred hvala

Postovana, to moze biti postporodjajno zapaljenje sluzokoze materice. Leci se antibioticima. Javite se ginekologu odmah. Revizija se izbegava. Vrsi se samo ako bas mora tj. ako je ostao delic posteljice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2010.

Postovani, prethodnu menstruaciju sam dobila 21.03.2010 i trajala je 15 dana. 04.04. sam imala odnose bez zastite, pa me zanima da li postoji mogucnost da sam zatrudnela? Hvala...

Postovana, izvestan rizik postoji, mada nije veliki. Ako je krvarenje izazvano hormonskim poremecajem (sto je najcesci uzrok), verovatno nije bilo ovulacije, pa i trudnoca nije moguca. Dilemu mozete lako da otklonite kucnim bebi testom na trudnocu. Veci problem je da se utvrdi uzrok krvarenja. U svakom slucaju vi trebate da se javite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2010.

Postovani, Imam 20 godina. Na sluzokozi usne duplje mi se pojavila mala tackica, nalik bubuljici, koja po malo boli, ali vise mi smeta njeno prisustvo obzirom da je u predelu donje usne. Prvo sam posumnjala da je afta, ali nema udubljenja, vec je ovo pomalo ispupceno, dakle kao mala bubuljica. To traje vec 5 dana. Sta moze da bude to i da li je potrebno da ispiram nekim cajem ili sredstvom koje bi pomoglo da prodje? Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovana, to je verovatno uvecana mala pljuvacna zlezda (glandula labialis). Uvecanje nastaje zbog zapusenja izvodnog kanala ili zapaljenja. Javite se stomatologu specijalisti za bolesti usta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2010.

Postovani,da li na rezultat vaginalnog brisa i urinokulture moze uticati to sto sam tada uzimala kapsule sinacilina? Inace sam u 30.nedelji trudnoce. Unapred hvala.

Postovana, Sinacilin moze uticati na pojavu lazno negativnog rezultata. Pod uticajem tog antibiotika mogao je da se smanji broj bakterija, tako da se smatra da je zanemarljiv ili dospeo spolja (zagadjenjem uzorka). Zato mozete da dobijete rezultat da nisu izolovane patogene bakterije, a da njih u stvari ima, samo u malom broju. Kad prestanete da koristite antibiotik one mogu ponovo da se razmnoze i dovedu do infekcije. Druga mogucnost je da bakterija stvarno nema (unistio ih je antibiotik). Ako su izolovane neke bakterije u taj tezultat ne moze da se sumnja. On pokazuje pravo stanje. Vaginalni bris i urinokulturu treba raditi 5 do 7 dana nakon prestanka uzimanja antibiotika. Ako ste dobili rezultat da nema bakterija ponovite ga. Ako su izolovane neke bakterije uzmite antibiotik po antibiogramu, stim da se bira od ponudjenih onaj koji ne deluje stetno na bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Postovana,pre godinu dana imala sam trihomonas vaginalis.Medjutim,pre nedelju dana mi je ponovo dijagnostikovan.Zanima me,da li ta bakterija moze imati ozbiljne posledice,sto se plodnosti tice,s obzirom da je ovo drugi put da je imam?Inace,imam stalnog partnera,vec 2 godine,i osim njega,nisam imala drugih seksualnih partnera. unapred hvala

Postovana, trihomonas vaginalis moze dati ozbiljne komplikacije, kao povecan rizik za pobacaj, prevremeni porodjaj, radjanje dece sa manjom telesnom tezinom, pa i karcinom grlica materice. Osim toga Trichomonas vaginalis moze da prouzrokuje infekcije mokracnih puteva, ali i zapaljenje pluca i bronhitis. Kod muskaraca cesto ne izaziva tegobe pa oni neznaju da imaju infekciju, koja kod njih moze izazvati sterilitet. Kod ove infekcije lece se oba partnera. Jedna ili dve na vreme izlecene infekcije ne moraju dati teze komplikacije, ali dugotrajna udruzena infekcija kod oba partnera sa svim mogucim posledicama moze dovesti do steriliteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Postovani, imam problema sa polenskim alergijama, doktor mi je prepisao Presing, pijem ga pet dana i onda pauza od mesec dana pa ponovo. Iskreno tesko podnosim taj period kad sam bez terapije. Interesuje me da li moze da se pije vise dana i da li mora da se pravi tolki period do sledece terapije? Unapred zahvalna.

Postovana, postoji vise sema za doziranje Presinga npr. dvadeset dana pa pauza od par meseci. Kazite vasem lekaru kako se osecate u vreme pauze, mozda vam uvede i kortikosteroid u spreju za nos.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Postovani, imam 24 godina i odnose imam od svoje 21. godine. Oduvek sam imala jednog partnera i uvek, bez izuzetka, koristimo kondom. Partner je pre mene imao druge devojke i sa jednom od njih je imao nezasticeni odnos. U novembru 2008. godine mi je otkrivena ranica na grlicu materice. Dr mi je odmah uradila papa test i bila sam u drugoj grupi. Dala mi je vaginalete i rekla da dodjem na kontrolu za nekoliko meseci. Ja sam isla redovno na kontrole, ranica je idalje bila tu, uradjen mi je stepen cistoce brisa i bila sam u 3a grupi, opet sam dobila neke vaginalete, sa recima da je to danas normalna pojava i da nije nista strasno. U januaru ove godine sam bila kod drugog ginekologa, posto sam se preselila i posto sam idalje imala ranicu dr mi je dao da uradim test na mycoplasma-u, ureaplasma-u, vaginalni bris i hlamidiju. Uglavnom, svi nalazi su bili uredni osim hlamidije na koju sam pozitivna. Uzorak za laboratoriju dr mi je uzeo dva dana posle menstruacije, a ja sam tek posle saznala da to moze da poremeti analizu, ukoliko je na grlicu bilo ostatka krvi od menstruacije. Uglavnom, dr je bio jako neljubazan i nije hteo da se pobrine za mog partnera tako da je partner sam otisao da radi analize kako bi i on dobio antibiotike pa da se zajedno izlecimo. U roku od 3 meseca partner je uradio 3 analize na hlam. i sve tri iz brisa uretre, 2 u drzavnoj bolnicu u Nisu a jednu u privatnoj laboratorijji, takodje u Nisu i sva tri puta bio je negativan na hlamidiju. Ja cu sad ponovo uraditi analize, ali stvar je u tome sto necu znati da li sam se izlecila tom terapijom koju sam popila ili su moji rezultati jos prvi put bili lazno pozitivni i hlamidiju nikad nisam ni imala. Od kad sam saznala da imam hlamidiju, partner i ja nismo imali odnose, sve se nadajuci da ce i on dobiti terapiju pa da se i on izleci. Ali, naravno, ni jedan dr nece da mu prepise terapiju kad su rez. testa tri puta negativni. Sta predlazete? Vise ne znamo sta da radimo? Da li je moguce da se hlamidija prenese uprkos kondomu i da li je moguce da partner ni posle tri analize ne moze pouzdano da tvrdi da nema hlamidiju? Puno hvala i nadam se brzom odgovoru. Maja

Postovana, hlamidija moze da se prenese i neseksualnim putem, jer moze izvesno vreme da prezivi na prljavim rukama, peskiru ili nekom drugom predmetu. Infekcija moze da nastane ne samo vaginalnim seksom, vec i oralnim, kao i analnim kontaktom. Vas mladic ne mora da leci hlamidiju, jer je nalaz negativan. Moguce da je prvi rezultat bio lazno pozitivan, ali to nije bitno, vazno je da se vi izlecite. Hlamidija se moze preneti uprkos koriscenju prezervativa, jer je ima i u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

2008.god utvrdjen mi je prolaktinom...vrednost prolaktina mi je bila oko 5000 sto je 10 puta uvecano od dozvoljenog... Htela sam da pocnem da uzimam bromazepan kako bih se zastitila od daljeg povecanja tumora i da stitim organizam od stresa jer sam mnogo nervozna i mnogo se nerviram...hvala

Postovana, nadam se da je pod uticajem terapije prolaktin znatno snizen i da se tumor smanjio. Bromazepam nece uticati na tumor i ne mozete ga sami sebi propisati. Javite se svom lekaru i pomoci ce vam da prevazidjete stres. Mnogo i sami mozete da ucinite. Pomoci ce vam bavljenje sportom, fitnesom ili jogom. Dosta setajte, budite sto vise na vazduhu i u pokteru. Nadjite neki hobi, budite vedri, pricajte viceve i gledajte komedije, jer sve to jaca imunitet i deluje antistresno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Da li se mogu istovremeno konzumirati mast GENTAMICIN i tablete CLIACIL?

Postovana, mast Gentamicin, koji deluje lokalno i Cliacil se mogu koristiti zajedno, ako je to neophodno. gentamicin se nesme koristiit istovremeno sa antibioticima iz grupe aminoglokozida, jer se tada potencira stetno dejstvo na sluh, centar za ravnotezu i bubrege. Sa penicilinima, kao sto je Cliacil, moze ako je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Postovani porodicni lekare, Kako vec duze vreme nemogu odgonetnuti problem koji se zbiva vec 2 godine(od kad se rodila nasa kerkica), vezano uz seksulanisti u nasem braku (ja 30 a MM 40),obracam se Vama uz postavnja i ocekuvanju. Nakon 5,6 meseca rogenje nase kerke meni se libido vratilo u normali kako i zelja za sexom.Megutim , mome suprugu se zelja nekako izgubila, svodi nam se na 5,6 puta godisnje sto po meni za nas nije normalno jer smo pre deteta redovito vodili ljubav i uzivali u njemu.Kada pokrenem inicijativu, inace sam samopouzdana licnost,odbija me bez ikakvog razloga, ili zaspi pred tv, ili mu se prijede u 11, ili je previshe umoran .U meguvremenu je njemu konsatovana anemija i bio je na ferum leku, ali nekakvo poboljsanje u njegovom stanju mema.Bezvoljan je u odnosu sex( inace se i mazimo, i lezimo jedno uz drugog, djelimo njeznost u toku dana), ali sexa nema, jednostavno kao da nema volju.Cesto razgovarmo i on misli da ima neki zdravstveni problem i da mu nije lako.Inace je vrlo duhovita osoba,otac ko od bajke, postuje me u najvisoj meri, domacin covek, nije depresivan. Danas je opet bio na ptretrazi krvi.ne sumnjam da ima drugu, nije mi dao razlog za to. Znaci moje pitanje je koliko anemija utice na seklsualnost, libido, zelju za seksom, potentnost kod muskarca, odnosno koliko anemija utice na izrazenje strasti, seksualnu zelju . Mislim da sam svoje stanje temeljito objasnilo, oprostite ako je predugo . Molim Vas za odgovor

Postovana, anemija moze dovesti do smanjenja seksualne funkcije. U tom slucaju je prisutan jos neki simptom malokrvnosti, a ne samo laboratorijski nalaz anemije. Drugi simptomi su umor, pospanost, slabost, brzo zamaranje, vrtoglavica, nesigurnost, bledilo koze, vidljivih sluzokoza (desni, sluzokoza ociju) i noktiju, ubrzan srčani rad, osecaj hladnoce, narocito ruku i nogu, tuga, depresija, poremecaji sna i smanjenje apetita. Ne moraju biti prisutni bas svi simptomi. Nekim muskarcima tesko pada cinjenica da je njihova ljubavnca postala majka. Neki su vaspitavani da je zena ili svetica ili kurva. To se moze lose odraziti na muskarcev libido. Vi ste majka njegovog deteta, postuje vas, ceni, voli. Za njega ste svetica i seksom sa vama bi oskrnavio ta uzvisena osecanja koja gaji prema vama. Ali supruznici koji se vole i nezni su jedan prema drugom, se kad tad vrate normalnom seksualnom zivotu. Osim neznosti koju izrazavate jedno prema drugom izdvojte trenutke za samo vas dvoje. Izadjite po nekad u setnju bez cerke, organizujte romanticne trenutke (bez deteta) npr. masaza mirisnim uljem, meditacija, zajednicki rucak u miru i tisini. Mozda vas suprug oseca da mu treba pomoc da tu blokadu otkloni kada kaze da ima neki zdravstveni problem. Mozda mu treba razgovor sa psihologom. Ne prisiljavajte ga na to, ali ako razgovor krene na tu stranu podrzite ga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

da li je opasna temperatura kod pacijenta koji je doziveo plucni infarkt pre 48 sati

Postovana, povisenje temperature se obicno javlja nakon infarkta pluca. Na prognozu bolesti utice velicina infarkta tj. koliko je veliki zapusen krvni sud, a temperatura je manje bitna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.4.2010.

Moj sin,od skoro 7 god,vec 3 dana ima visoku temperaturu od 40 C.Kad mu daju inekciju protiv temperature,njemu spadne za kratko vreme,pa se opet poveca.Dali su mu lek Hemomicin i Urbazon.Radio je krvnu sliku pre neki dan,kao i urin,i sve je u redu.On sa zali da ga malo boli grlo,a lekari kazu da nije velika upala.Bio je bolestan pre 1-2 nedelje,kad mu je bilo crveno grlo i imao je zapusen nos.I tada je primao Hemomicin.Molim vase misljenje,sta bi to moglo biti?

Postovana, verovatno se radi o virusnoj upali grla, koja se cesto ponavlja zbog pada otpornosti organizma. U cilju njegovog jacanja mozete mu davati probiotik (pogotovu sto cesto koristi jake antibiotike), dosta voca i povrca, maslinovo ulje, orahe, lesnike, beli i crni luk. Treba da promeni nacin zivota, da manje sedi u kuci, pred televizorom, a da je vise napolju, da se bavi nekim sportom. Vi cete verovartno strepeti da ce se zbog toga cesce razboljevati. Moguce je u prvo vreme, ali ce ojacati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

postovani doktore,imaj jako probadanje u sredistu grudi,pocinje iz tog centralnog dela,pa se nekad zna siriti na levu i desnu stranu grudi,nedavno me tad pocelo i probada ti u centru ledja,tamo gdje je otprilike srce,ponekad se pojavi i bol ispod desnog pazuho odnosno pod rebrima.Nadam se da ste me razumeli.Bila sam na ekg,i juce na ehokardiografiji,doktor mi je samo rekao da su parametri u granicama normale i nista drugo mi nije htio kazati,pa neznam odakle potice ta bol.Treban na duzi put za par dana pa bih volela znati koliko to moze biti opasno.Ako vam nesto znaci napisacu vam vrednosti eho..Ao Vmax 1,54. AR 0 MV Vmax 0,82. Mv mean PG 0,8 MR 0 RVSP 21,2 TR U TRAGU. DESNA KOMORA 2,2 AORTA 2,1, SEPARACIJA 1.8 L.PREDKOMORA 3,6 SEPTUM O.9 ZADNJI ZID 0,9 EDD 4,54 ESD 2,96 EF 64. Recite mi posto ima angine pektoris u mojoj porodici,kakve su sanse da je i ja dobijem...sta mislite o nalazima...sta bi znacilo ta moja probadanja koja imam ..i molim vas da li sve moze vidjeti ehokardiografija.izvinite sto sam ovako bila opsirna,veliko hvala i pozdrav..

Postovana, EHO srca pokazuje gradju srca (kod vas je normalna), rad komora i predkomora, strujanje grvi kroz srce, ali ne moze da vidi da li imate anginu pektoris. To se ne vidi ni na EKGu, ako se radi kada vam je dobro. Vidi se ako se radi u trenutku dok vas boli. Na testu opterecenja, moze da se isprovocira anginozni bol i dijagnostikuje angina pektoris. Nasledjuje se sklonost ka srcanim bolestima, ali to ne znaci da cete obavezno imati anginu pektoris. Ako se pravilno hranite, bavite fizickom aktivnoscu, izbegavate stres, kontrolisete povremeno i lecite (ako se javi) povisen krvni pritisak, povisene masnoce i secer u krvi, izbegavate masnu i slanu hranu, kao i suhomesnate proizvode ne morate se razboleti. Anginozni bol nije u vidu probada. Kratkotrajani bolovi u vidu probada su tipicni za misicne bolove i nemaju veze sa srcem. Srcani bol (bol kod angine pektoris i infarkta) se javlja u vidu cupanja, stezanja, pritiska, moze se siriti u ruku, bradu ili trbuh. Traje nekoliko minuta, pa i duze. Pracen je hladnim preznojavanjem, osecajem nedostatka vazduha, gusenjem i strahom. Bol iza grudne kosti, koji lici na anginozni moze poticati od jednjaka i javlja se kao posledica prelaska zeludacne kiseline iz zeluca u jednjak. Tada je osim bola prisutno ponekad podrigivanje, muka ili gorusica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovana, mene interesuje da li je normalno da semena tecnost (sperma) bude rastegljiva i sluzava, posto sam negde procitao da se kod normalnog ejakulata zapaza viseca nit od 1-2 cm najduze 20 sekundi a kod mene je ona dosta rastegljivija. Hvala unapred

Postovani, o plodnosti nista ne mozete zakljuciti posmatranjem izgleda sperme u smislu njene rastegljivosti. Za to je potreban spermogram. Morate se javiti urologu ako primetite promenu boje sperme, mirisa ili uocite primese krvi, jer to ukazuje na postojanje zapaljenja ili neceg tezeg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovani, zanima me da li je bezbedno suncati se ili ici u solarijum dve nedelje nakon laparoskopije zucne kese, s obzirom da oporavak traje nedelju nakon cega se vracamo normalnim zivotnim tokovima? Unapred hvala!

Postovana, mozete ici u solarijum ili se suncati dve nedelje nakon laparoskopske operacije zucne kese. Nije bezbedno suncati se bez kreme sa zastitnim faktorom i ici u solarijum, jer to povecava rizik za nastanak raka koze. Osim toga koza brze stari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

Postovani posle pregleda, briseva iz nosa, grla i sputuma (samo su nadjene streptokoke u nosu)...nalaz je da imam uvecano limfno tkivo u epifarinksu. Predlozena mi je i zakazana intervencija - epifaringoskopija sa biopsijom. Da li je to tzv. TRECI KRAJNIK, i odakle meni to kada imam 30. godina, a kazu da ih odrasle osobe nemaju. Cula sam takodje da je kod odraslih osoba komplikovano izvoditi operacije treceg krajnika. Plasim se svega sto bi me cekalo- bolova, komplikacija i totalne anestezije; Licno mi to ne predstavlja veliki problem, jer nemam niti ceste prehlade, niti temperature i nista slicno tome. Imam samo blagu deevijaciju nosa i otezano disanje kroz desni kanal nosa, ali napominjem nista strasno, i sa tim zivim godinama. Kao maloj su mi to cesto ispitivali kako treci krajnik, tako i krajnike u grlu koji su sada potpuno nestali, i doktori su tada zakljucili posto se ne gnoje, i ne prave probleme ne treba ih dirati. Potpno me je zbunio danasnji predlog doktora, iskreno sam ostala zatecena u soku i uplasena da sad sa 30. godina to operisem. Razmisljam da dignem ruke i odustanem od svega t.j. da ne idem na inervenciju. Nisu mi obrazlozili zasto to da radim sada, i mogu li imati nekih posledica ako to ostavim kako mi je i do sada stajalo (sve ove godine)??? MOLIM VAS ZA SAVETE I OBRAZLOZENJE SVEGA NAVEDENOG! S postovanjem micika

Postovana, nece vam nista operisati i vaditi. Samo ce pogledati taj deo zdrela i uzeti isecak uvecane limfne zlezde. To je kratka, bezopasna intervencija. Sami vidite da su se krajnici smanjili, sto se cesto desava. U zdrelu postoji uvecano limfno tkivo. To nije uobicajeno za odrasle osobe. Ne znaci obavezno da je u pitanju nesto ozbiljno, ali je pametno proveriti. Uzece sasvim malo parcence i pogledati ga pod mikroskopom. Ako nije nista opasno nece ga vaditi. Inace, ako je potrebno, krajnici se operisu i odraslim osobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.4.2010.

da li zena sa pupcanom kilom,moze izneti trudnocu i roditi? hvala unapred!!!!!!!!!!!!!ps.kila nastala posle drugog porodjaja.

Postovana, bolje da se kila operise pre trudnoce. Inace trudnoca moze da se iznese i da se rodi. Problem je u tome sto postoji rizik da dodje do ukljestenja kile tako da bi morala hitno da se uradi intervencija, koja je rizicnija u trudnoci. Osim toga kila ce se povecati tokom trudnoce. Konsultujte se sa hirurgom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: