Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 7.11.2010.

postovani zanima me koliko dugo se ljeci teska bakterijska upala pljuvacne zljezde ,vec dva mjeseca bolujem od ovog problema tek mi je prije dva dana nakon svih nalaza ustanovljena upala u kanalu ove zljezde ,pijem antibiotik vec 2 mjeseca ,hvala

Postovani, upala pljuvacne zlezde je vec trebala da se smiri. U lecenju se koristi antibiotik, najbolje po rezultatu antibiograma iz sekreta pljuvacne zlezde. Medjutim, posto ste vec bili pod antibioticima takva analiza sada nema smisla. Stomatolog (specijalista za bolesti usta ili vas lekar) ce odrediti antibiotik po svom iskustvu. Najcesce je izazivac infekcije Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, Streptococcus hemolyticus, Pneumococcus ili neka druga bakterija koja se inace cesto nalazi u ustima. Infekciji pogoduje smanjen unos tecnosti, losa oralna higijena i pad imuniteta. U pocetku lecenja koristite nezacinjenu hranu. Kada stomatolog proceni da se zapaljenje vec smiruje reci ce vam da jedete kiselo i ljuto i zvacete zvakacu gumu kako bi lucili vise pljuvacke. Kada infekcija pocne da se smiruje i sami cete primetiti da vam se stvara vise pljuvacke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.11.2010.

Postovani,moja svekrva je pre 2 dana operisana u Sremskoj Kamenici,uradjena joj je zamena aortnog zaliska.Interesuje me koliko je to rizicno i koliko se ostaje u bolnici posle operacije a i kucno lecenje.Unapred zahvalna

Postovana, svaka operacija nosi izvesnu dozu rizika. Nakon operacije ce da ima antikoagulantnu terapiju (protiv zgrusavanja krvi da se ne bi formirao tromb). Zbog te terapije ce morati da ima redovne kontrole jednom mesecno kod transfuziologa. Sedam do deset dana nakon operacije skidaju se konci. Nekada se pacijen i pre toga pusta kuci, a odlazi u bolnicu na skidanje konaca i kasnije na kontrolu rane tj. oziljka. Bolesniku treba 4 do 6 nedelja da se bolje oseca i jos par nedelja da se oporavi. Nakon operacije mnogi imaju zatvor i potreban je unos voca i povrca da bi se stolica normalizovala. Potrebno je da izbegava dosta masnu i slanu hranu, kao i hranu koja dosta nadima (pasulj, kupus, soju, karfiol). U pocetku moze da ima bol u misicima grudi, bol ili osecaj ukocenosti u misicima ramena i pozadi izmedju lopatica. Na vrhu reza iznad grudne kosti postoji zadebljanje koje se vremenom smanjuje. Moze povremeno da oseca nelagodnost u grudima, da ima los san i da se oseca depresivno. Dok rana ne zaraste obradjuje se u bolnici. Kod kuce je potrebno samo pranje vodom i blagim sapunom. Nije dozvoljeno snazno trljanje oziljka. Ne smeju se stavljati nikakvi losioni, kreme ili puderi, sem ako nije propisao hirurg. Ako kod kuce primeti promenu na rezu u smislu pojacanog crvenila, otoka, curenja ili se osetljivost poveca, mora da se javi lekaru. Takodje ako dobije povisenu temperaturu duzeg trajanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.11.2010.

pre pet dana mi se javio otok velicine jajeta ispod brade, imam bolove, p[ovremeno osetim nekakvo ziganje i cak me proziga i oko, nemam temperaturu niti ikakve druge tegobe. molim vas za odgovor, da li je nesto alarmantno, jer zbog posla nisam mogao otici lekaru

Postovani, morate naci vremena za odlazak lekaru. Ako je otok ispod brade sa leve ili desne strane i povecava se pri jelu znaci da je zapaljenja pljuvacna zlezda i neophodno je lecenje i dijetalna ishrana. Ako se otok nalazi sa prednje strane vrata to moze biti zapaljena stitna zlezda i zahteva javljanje endokrinologu. Svaki otok na vratu je alarmantan i zahteva odlazak lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.11.2010.

Postovani, testom putem krvi mi je utvdrjeno prsistustvo helicobacter pylori (IgG), rezultat je 1,6 a referntne vrednosti su manje od 1. Interesuje me da je bakterija stvarno postoji, jer je vrednost bas malo povisena? Nisam je imala ranije. Doktor mi je prepisao terapiju. kakav nacin ishrane preporucujete u ovom slucaju? Hvala.

Postovana, takav rezultat ukazuje na postojanje infekcije bakterijom Helicobakter pylori. Nise sigurno da je ona jedini uzrok tegoba koje imate i da ce njeno iskorenjivanje znaciti potpuno izlecenje. Ima mnogo ljudi koji nemaju tegobe sa varenjem iako je u njihovom zelucu prisutna ova bakterija. Sa druge strane ima bolesnika kojima trojna terapija protiv baktrije H.pylori dovede do izlecenja ili bar do gubitka tegoba na neko vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.11.2010.

Postovani! Imam sina 12 godina, dobrog ja zdravja do sada, nije nikad bolovao osim nastinke i gripa.Nikad nije bio hospitaliziran , nije primao nikakve injekcije.Ima samo alergiju na promenu vremena kad je vlazno.Visok 160, tezak 62 kg. Ovih dana se pozalio da ima osecaj kako mu srce lupa na casu kad je u skoli ili kad je u domu,iako on tvrdi da ne zavisi od toga dali je uzbudzen.On tako to opisuje da mu srce lupa kao da se nesto uzbudzen.Zelim da pitam dali je to nesto ozbiljno, da vrsim li nekakve analize i kakve i sto bi mogle da bude uzrok ovog lupanja srca.Ima li veza sa pubirtetom i promenu raspolozenja prema kontaktima sa socijalnom sredinom, opterecenje u skoli , alergijom s obzirom da je ovih dana vlazno, ili je nesto ozbiljno.Pozdrav -zabrinuta mama.

Postovana, morate dete voditi pedijatru. Lupanje srca moze biti u vezi sa socijalnim kontaktima, uzbudjenjem, strahom, ali je potrebno iskljuciti postojanje neke bolesti. Ono se moze javiti zbog malokrvnosti, srcane mane, pojacanog rada stitne zlezde stresa. Nije obavezno znak teske bolesti, ali ga ne smete ignorisati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.11.2010.

Da li ginekolog moze ustanoviti da nisam nevina putem ultrazvucnog pregleda?

Postovana, ako vrsi ultrazvucni pregled preko trbusnog zida nece znati da li ste nevini ili ne. Medjutim, ako koristi vaginalnu sondu videce da niste nevini. Za to mu nije potreban ginekoloski pregled. Dovoljno je da pogleda medjunozje. Ako na ulazu u vaginu vidi devicnjak (himen) znaci da ste nevini. Ako ga nema znaci da niste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2010.

Postovani, Imala sam nesnosan bol u glavi citavoj, dakle na citavoj povrsini, osecala sam pulsiranje, ali imala sam utisak i najsitnijeg kapilara.. najpre u citavoj glavi, a zatim je bol presao samo na desnu polovinu glave..pri tom od jacine bola su ruke i noge pocele da mi trnu. Svo vreme sam imala osecaj mucnine, ali nisam povracala.. Po Vasem misljenju sta je to moglo biti.. Inace s vremena na vreme imam glavobolje, kada se bol javlja u predelu slepoocnice ili jednog dela glave, pulsiranje/ ali nikada nije bilo jako kao ovog puta.. Hvala puno.

Postovana, to je vaskularna glavobolja slicna migreni. Posto se promenio karakter bola neophodno je da se javite neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2010.

imam cerkicu od 3 godine. vec neko vreme se budi nocu, taman sto zaspi pa kroz nekih sat vremena.. place, vristi, bunce, ponekad mi ne da ni da joj pridjem. tj sto vise pokusavam da je smirim, jos gore je. na internetu nadjem da se to desava kod neke dece, da su u pitanju nocni strahovi, tj kad treba da predje iz jedne faze sna u drugu ona se budi i krece pakao.. zanima me kako je moguce resiti ovaj problem.. jel to samo faza, ili nesto komplikovanije? hlava unapred na odgovoru...

Postovana, ako mozete da probudite dete kad ruzno sanja i ono moze da vam isprica san, to su kosmari. Cesti su kod dece izmedju 3 i 6 godine. Nakon sto probudite dete uveravajte ga da je sigurno da je to san i da ga vi cuvate. Preko dana mu pricajte da svi sanjaju i da im se u snovima nista ne moze desiti. Ako ne mozete da ga probudite ili ako uspete da ga probudite i ono se ne seca sna i ujutru se ne seca sta se desilo problem je veci. Ta deca mogu da gledaju, ali ne reaguju na tesenje roditelja, jer ih ne cuju posto se nalaze u dubokom snu. Takvi strahovi su redji i nekada se javljaju nasledno. I njih deca prevazilaze, ali ako su cesti vodite dete lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2010.

Postovana doktorko, voleo bih da cujem vase misljenje, jer sam dosta zabrinut. Deda mog najboljeg druga je nedavno ( zapravo pre oko 10 godina) umro od necega ciji simptomi odgovaraju Krojcfeld-Jakobsovoj bolesti (CJD), zalio se kako ga vise ne prepoznaje (mog druga), ne prepoznaje nikog iz porodice, znaci velika demencija, pa ne moze da guta, jedva ide u WC, izgubio je pojam o prostoru i vremenu, nije mogao da hoda posle itd (koliko se ja secam njegove price).....Mada mi nije poznato da je jos neko u njegovoj porodici umro od istog. Njegov uzrok smrti je na kraju bio i mozdani udar. Obzirom da smo nas dvojica JAKO dobri, cak toliko dobri da sam mu i sam nekoliko puta zaustavljao krvarenja iz nosa i davao mu svoju uzinu dok smo isli u skolu (kao i on meni), i pomagao mu oko mnogo stvari. Cak mi se jednom desilo da pijem i iz njegove casove, a njemu je u isto vreme krvarila usna, pa sam i tad bio u kontaktu sa krvlju. Ako je recimo deda imao CJD, jel postoji sansa da dobije i on? I isto tako, posto sam i sam BIO u kontaktu sa krvlju tog mog drugara jesam li ja i ja pod rizikom za CJD, pod uslovom da je njihov slucaj "familijalni" oblik? I normalno pod uslovom da je CJD, mozda je neko drugo oboljenje bilo u pitanje a opet da je bila izrazena demencija i propadanje mozga. Da ne spominjem da ne znam ako je jos tokom sistematskih pregleda u skoli koriscena ista igla recimo da se njemu izvadi krv, kao i meni i ostalima. Eto, voleo bih da cujem Vase misljenje jer se brinem i za sebe i za njega. Ne mora da znaci da je CJD kazem, samo me intresuje rizik prenosa putem krvi tog mog druga pod uslovom da je familijarni oblik u ovom slucaju. Pozdrav i hvala unapred

Postovani, kontakt sa tudjom krvlju je rizicno ponasanje i pre vam moze doneti heptitis ili AIDS, nego Krojcfeld-Jakobsovu bolest, koja je dosta retka i nije tipicna za nase prostore. Bolest pocinje postepeno, napreduje i dovodi na kraju do demencije i smrti. Simptomi su psihici i neuroloski: depresija, teskoba, nesaniica, apatija. Posle se javljaju glavobolja i gubici svesti. Napredovanjem bolesti javljaju se agresija, zbunjenost, trzanje glave, poremecaj hodanja, gubitak tezine, demencija, nevoljni pokreti, halucinacije. Inace oboleli od ove retke neurodegenerativne bolesti umiru brzo nakon jasnog ispoljavanja simptoma (za oko godinu dana). Verujem da je deda duze ispoljavao znakove demencije tj. da je godinama bio izlapeo. Na sistematskim pregledima i kod svih medicinskih intervencija koriste se iskljucivo igle za jednokratnu upotrebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2010.

Molila bih Vas da mi odgovorite da li se u Srbiji moze leciti androgena alopecija maticnim celijama, koliko je uspesno lecenje. Imam 37 godina, sa tim problemom se srecem u pubertetu, postepeno tanjenje dlake i postepeno gugbljenje kose traje dakle vise od 20 godina. Sada vec ni psiha to jako tesko podnosi jer sam svesna da je konacan ishod trajni gubitak kose. Unapred hvala. Jelica

Postovana Jelice, zene koje imaju androgenu alopeciju nikada ne ocelave potpuno, kao muskarci. Kosa moze da bude dosta proredjena, ali ostaje na celom kapilicijumu (skalpu). Zalistci mogu da budu nesto malo izrazeni, ali ne mnogo. Nije mi poznato da li se u Srbiji moze leciti androgena alopecija maticnim celijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2010.

Postovani, moja kcer Sara ima 12 godina, prije deset mjeseci dijagnosticirana joj je hipotireoza, hasimotova bolest. sada je na eutyroksu jedan dan 50mg drugi dan75mg. prije tjedan dana dosla je u bolnicu na pretrage zbog glavobolje,na color dopleru joj je nadjena hipoplazija VA, ali u rutinskoj pretrazi krvi vidjelo se da su trombociti jako niski, taj dan 39, pa drugi 50, pa 37, pa 21 i danas 26, krv je poslana na Rebro na analizu na protutijela na trombocite (ona lezi u klaicevoj) u Zagrebu. Molim Vas da li ste Vi culi ili znate nekog ko je reagirao na Eutyroks i da li zbog njega mogu biti tako niski trombociti, jer se uzrok jos nezna. lijep pozdrav, mama Vlatka.

Postovana Vlatka, nije primeceno da lek Eutirox izaziva trombocitopeniju (pad broja trombocita).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

Mojoj majci su dijagnostikovani miomi na materici, te je isla na operaciju gde joj je odstranjena materica i jajnici. Kada je posle hospitalizacije dosla kuci, poceo je proliv. On traje vec 10 dana, nekontrolisano. Bila je kod lekara i on joj je prepisao lekove (Enterofuril, probiotic...) i odredjenu ishranu, medjutim, proliv ne prestaje. Radjen je i vaginalni ultrazvuk i po njemu je sve u redu. Koji je vas savet? Hvala

Postovani, moguce da je mama dobila neku bolnicku infekciju creva. To je olaksano padom imuniteta zbog stresa od operacije. Takve infekcije se tesko lece, jer ih izazivaju jako otporni mikroorganizmi. Ako se izoluju bakterije iz stolice treba koristiti antibiotik na koji su osetljive. Sada je najvaznije da se nadoknadi tecnost koju gubi prolivom. Dijeta je jako bitna. Koriste se supice i corbice od sargarepe, celera, pirinca, fidea, a kasnije i malo piletine. Moze da jede jogurt i kuvani krompir, keks, dvopek. da jede cesce po malo i jako sporo. Ako joj unos hrane odmah izaziva pokretanje i praznjenje creva (refleksno) treba da jede po jednu kasiku na minut ili redje. Nekada je potrebno na 5 minuta po kasiku. Takodje kad pije caj treba da guta sporo gutljaj po gutljaj, ako treba u vecem razmaku (da ne pije na iskap ili vise gutljaja od jednom).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

Postovani, kolika vremenska razlika se preporucuje izmedju 2 carska reza (imala sam prvi pre 4 meseca,a imam 25 godina,sve je proteklo uredno i u najboljem redu,razlog je bio velika beba a uska karlica), i takodje me zanima koliko carskih rezova moze da se radi ako sve bude u najboljem redu, jer znam za zene u inostranstvu koje su imale po 3 i vise. Zahvaljujem se na odgovoru

Postovana, naredna beba ne mora da bude jako krupna. A ako bude moguc je carski rez. Pauza imedju dve trudnoce bi tebala da bude 18 meseci. Moguca su 3 carska reza, mada to nije isto za sve zene i najbolje da se konsultujete sa vasim ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

Kako se leci zelena mrena ociju na bezbolan nacin sa brzim oporavkom pacijenta . a da to ne bude hiruskim putem i koliko kosta to lecenje pacijenta . HVALA

Postovani, zelena mrena oka (glaukom) se bezbedno i bezbolno leci laserom. Oporavak pacijenta je brz i bezbolan. U nekim (uglavno privatnim klinikama) intervencija se vrsi ambulantno. Pacijent nakon intervencije odlazi kuci. U nekim bolnicama bolesnik se zadrzava do sutradan. Zatim pacijent dolazi na kontrolu po dogovoru. Za osobe koje imaju zdravstveno osiguranje laserska intervencija se ne placa (osim minimalne participacije). Za cenu u privatnim klinikama se morate raspitati U svakoj ponaosob. Mislim da im se cene raylikuju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

MOLIM VAS ZA POMOC IMAM PROBLEM SA EPIDIDIMITISOM VEC OKO 6 MESECI I VISE ,,,KADA POPIJEM MNOGO ANTIBIOTIKA BUDE DOBRO TRI DANA I OPET MI SE VRATI PECKANJE I BOL.desni testis me ziga i pecka, takodje mi je ustanovljena i hidrokela, , nimalo mi nije bolje nego prvog dana, , od lekova sam pio amoksiklav -7dana hemomicin -5dana amoksicilin -10dana ciprocinal -10dana sve vreme pijem hemoral forte i multivitamine. Sada su mi lekari ubacili i nistatin uz ciprocinal i hemoral. . . urinokultura zasejane podloge ostale su sterilne SPERMOKULTURA TAKODJE UREDNA urin -izgled -slabo zamucen ,boja-zuta ,reakcija kisela ph5,,sve ostalo je negativno a mikroskopski pregled urina je sledeci eritrociti /nema ,leukociti /retki ,epitelne celije nema,cilindri nema ,kristali -malo ca oksilata,bakterije retke ,ostalo -malo sluzi Pregledala su me tri doktora i svo troje je reklo sledece prvi izvestaj ,,, status licalis genitalis ,desnio epididim voluminozniji,glava tvrda,lako bolna napalpaciju,testis bo ,koza skrotuma normalne prebojenosti th. akoksiklav 625mg.3x1 7 dana chymoral forte 3x2 7 dana ,suspenzija testisa i mirovanje ,kontrola za 7 dana drugi izvestaj ,drugi lekar spolojne genitalije prakticno bo uk sterilna ,da pije hemomicin 2+1+1+1+1 ,kontrola po potrebi treci izvestaj, treci IZVESTAJ ,TRECI LEKAR oseca bolove u desnom testisu.primetio je u jednom aktu mokrenja gromuljice belicaste boje koje su izbile iz uretre kao pod pritiskom glava epididima lako bolno osetljiva ,testis norm. velicine i nije bolno osetljiv,pankreas homogene strukture jetra homogena, zucni putevi bo ,cholecysta bez patoloskog sadrzaja,bubrezi bo bez zastoja iznakova za calculozu prostata mala ,blago hipoehogene homogene strukture ultra zvuk testisa desno u ovojnicama manja kolicina tecnog sadrzaja ,testis je normalne velicine i dobrog eho p. levi testis i epididim su norm. eho. dg.epididymitis recidivans dex ,hidrocela dex incipiens th. amoksicilin caps 500mg na 8h chymoral forte 3x2 ,suspenzorijum TO SVE SU LEKARI REKLI A JA OSECAM DA MI SE POGORSAVA ,,NISU TO JAKI BOLOVI ,VEC TUPI I PULSIRAJUCI A PONEKAD UOPSTE NE BOLI ,,NEMA PRAVILA NA ANTIBIOTICIMA SAM VEC VISE OD MESEC DANA A NI MAKAC DA VIDIM PROMENU ,NE ZNAM STA DA RADIM MNOGO MI SMETA OD TESTOVA SAM RADIO BRIS URETRE NA MIKROPLAZMU UREAPLAZMU I HLAMIDIJU ,,SVE JE U REDU VAMA SE ZAHVALJUJEM NA VASEM ODUZETOM VREMENU I NADAM SE DA CETE MI POMOCI JER OD OVIH LEKARA U PANCEVU SAMO GLAVA BOLI

Postovani, nekada zapaljenje epididima od pocetka ima hronican tok. Imam utisak da kod vas ima takav tok. Bolovi su prisutni nekada manje, nekada vise, nekada postoji nelagodnost. Nekada se u terapiji koriste antibiotici, ali retko i stedljivo. Za dijagnozu zapaljenja nije neophodno da se izoluje uzrocnik. Od izazivaca se nekada ne mogu izolovati klamidija i ureaplazma, pa urolozi pretpostavljaju da je u pitanju ta infekcija (i ako nemaju dokaz), jer je u poslednje vreme cesta medju mladjim osobama. Kod hronicnog zapaljenja epididima su od samih antibiotika bitnije tople kupke, odmor, podizanje testisa, izbegavnje alkohola, preteskog rada, jakog zamora, izbegavanje ponavljanih mikrotrauma (jahanje, voznja bicikla). Bitno je da prihvatite da to nije zabrinjavajuce stanje i ne bi trebalo da vas opterecuje. Savetovano vam je podizanje testisa, ali ne znam da li je objasnjeno kako to da uradite. Testis cete podici navise, da bi se izbegao zastoj krvi, nosenjem tesnih gaca ili postavljanjem presavijene maramice (kao malo jastuce) ispod testisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

Postovani, Imam problem da, od kako sam se vratio sa Tajlanda pre sest meseci, imam nadimanje stomaka posle odredjenih pojedenih namirnica kao sto su luk (crni posebno ali i beli), brokoli, kikiriki...) Vise ne jedem te namirnice i nadimanje skoro da se i ne javlja. Ali imam i crvenilo oko anusa svih ovih 6 meseci i ono ne prolazi. Posle svake velike nuzde (uglavnom jednom dnevno) orerem se i namazem niveom i svrab koji je postojao nemam vise, ali crvenilo je stalno tu. Retko se malo povuce. Nekako povezujem to sa antibioticima koje sam uzimao na Tajlandu zbog upale grla. Molio bih vas za savet Hvala unapred Igor 33god

Postovani, moguce da je doslo do poremecaja crevne flore zbog antibiotika i drugacije ishrane na Tajlandu. Ne koristite Niveu za analni predeo, jer kozmeticke kreme sadrze veliki broj sastojaka i lako mogu da nadraze sluzokozu. Koristite pantenol, pavlovicevu mast ili neku kremu za hemoroide (ako krema sadrzi kortikosteroid ne koristite je dugo, a ako je biljna moze duze).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

Postovani, Operisao sam levi i desni bruh davno.Sada sam osetio levi testis kako se zateze na gore,kao da ga je nesto malo povuklo na gore i stoji nepravilno u odnosu na desni,stvara mi nelagodnost.nemam nikakav bol niti fizicku promenu u predelu prepona i stomaka.Da li je to simptom bruha? Unapred hvala

Postovani, to nije simptom bruha, pa se zato javite urologu. Osecaj nelagodnosti u testisu moze da bude posledica varikokele (prosirenih vena testisa), mada je to sigurno tek nakon pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

24.04 nalaz je bio-thyreoidee blago uvecana inhomogena u levom reznju sa cisticnom formacijom dijametra 9mm koja intraluminarno pokazuje ehogenu.solidnu komponentu.cd signalizacija uredna.opisana promena avaskularna.ly nodusi vrata se ne detektuju.pljuvacne zlezde uredne.struktura poda usne duplje uredne.nalazi hormona kao i antitela su bila ok. 01.11 Stitasta zlezda je normalne velicine.desni lobus bez nalaza.U levom lobusu nalaz jasno definisanog hipoehogenog nodusa vel.10x8x12mm sa hiperehogenenog proliferativnom komponentom u njenom dorzolateralnom delu.Nema pratecig mikrokalcifikata.Nema uvecanih limfonodusa jugilarne grupe.nisam jos uvek radila hormone i to cu ovih dana.Samo mi nije jasno kako se u prvom nalazu radi o cisti a sada o nodusu.ovaj drugi nalaz sam radila u drugoj klinici bila mi usput pa sam svratila.Preplasena sam na smrt molim vas recite mi o cemu se radi.da li je to tumor ili sta.da napomenem da imam problema sa anksioznocu ali i tu jacam ali me sad ovo plasi odseku mi se i rukr i noge.molim vas objasnite mi o cemu se radi.jer kod nas su doktori veoma cutljivi.molim vas najlepse.hvala unapred

Postovana, nalaz je slican samo su se radiolozi drugacije izrazili. Svako uvecanje zlezde je cvor ili nodus. Ako unutar cvora dodje do razmeksanja sadrzaja (cisticna degeneracija ili nekroza) to se naziva cista. Kod postojanja cvora se procenjuje koliko je sumnjiv i sta ga izaziva (zapaljenje, tumor ili poremecaj rada zlede). Ako ultrazvucni nalaz i nivo hormona nisu dovoljni da se zakljuci sta je taj cvor, rade se scintigrafija i punkcija cvora. Cista (cvor sa supljinom) je manje sumnjiva na tumor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2010.

Postovani imao sam operaciju diskusa C5 na vratnom delu kicme ugradjen mi je titanium pre dve nedelje jos uvek nosim kragnu molim vas dali je uobicaeno da jos uvek ima jake vrtoglavice i zujanje u usima konkretno u levom uvu, kad bi trebao da otpocnem sa fizikalnom terapijom, bolovi u vratu i trnjenje u rukama polako nestaje. Hvala unapred na odgovoru, pozdrav. Vas pitam posto nemogu da kontaktiram neuro hirurga koji me je operisao.

Postovani, ako su vrtoglavica i zujanje u uvetu bili posledica diskusa povuci ce se vremenom. Rehabilitaciju cete poceti kad neurohirurg to dozvoli, ali tek posto skinete kragnu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani doktore, imam 38 godina, radim uredski posao i cesto vozim automobil. Mjesecno prelazim do 3500km. Posao je dosta stresan.U zadnje vrijeme pojavila mi se bol u donjem dijelu ledja i u podkoljenicama tj.listivima objih nogu. Bol nije tako jaka,al osjecam je i po par dana. Takodjer mi se jos pojavilo zujanje u usima. Zujanje traje vec 10-15 dana i neprolazi. Molim Vase misljenje i savijet za pomoc. Unaprijed hvala na odgovoru.

Postovani, posao koji radite strasno opterecuje kicmu. Dugotrajno sedenje u kancelariji, kao i voznja automobila izazivaju bol u krstima. Potrebno je da tokom posla cesce pravite pauzu. Tada ustanite, razmrdajte se i uradite neku vezbu za kicmeni stub. Bol u listovima se javlja zbog dugotrajnog sedenja (posledica opterecenja vena i misica). Zujanje u usima moze da se javi zbog stresnog posla. Medjutim moze i iz mnogih drugih razloga, tako da je potrebno da se javite lekaru. Ono ukazuje da nesto nije u redu u fizickom ili psihickom pogledu. Cest uzrok sumova u uvu kod mladih je ostecenje neznih slusnih celija bukom ili praskom, pre svega muzikom (vokmen, diskoteke, rok-koncerti), ali i bukom na radnom mestu. Uzrok zujanja mogu biti smetnje cirkulacije (veoma cesto), zatim oboljenja vratne kicme (kod vas moguce zbog dugotrajnog sedenja i voznje), bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog. sistema. Da bi otkrili koji je kod vas uzrok morate se prvo javiti specijalisti za ORL, pa ako je to u redu, onda neurologu, fizijatru i stomatologu. Zbog bola u donjem delu ledja javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani, iako sam cesto patila od panicnih napada, i ubrzanog rada srca od toga, ovog proljeca sam se jednog jutra u 6 probudila i kad sam se okrenula u krevetu nesto se pomjerilo u stomaku i pocela je jaka tahikardija (225) koja je trajala i trajala dok nije dosla hitna pomoc i ubrizgala mi lijek.Napominjem da je su bile pocele prve vrucine i da sam prethodni dan i noc jela masnu i slanu hranu kao i jednu jabuku oko 9 uvece. Od tada ponekad imam slicne situacije, mada sa manjom brzinom otkucaja. Ne znam razlog ovome iako sam bila kod kardiologa i on smatra da mali prolaps mitr.zaliska, hrana neka mala kilica mozda) su uticale na to. Da li snizenje pritiska tokom noci, vrucina, varenje je moglo da dovede to toga da je meni sva krv bila u stomaku pa kad sam se okrenula, doslo je do tako jake tahikardije?Cinilo se kao da je nesto lupilo i da je sve nekako povezano sa cirkulacijom.Hvala na odgovoru.

Postovana, ta tahikardija je bila povezana sa obilnim jelom predhodnog dana. Prilikom promene polozaja tela u krevetu doslo je do pomeranja srca navise i tahikardije. To je mogao da izazove zeludac ako je skliznuo u grudnu duplju (to se desava ako postoji zeludacna kila, koja se zove hijatus hernija). Isto je moglo da se desi zbog pomeranja gasova u crevima. Taj dogadjaj je provocirao ponovne tahikardije (zbog starha). To je sustina panicnih napada. Tahikardije se ponavljaju zbog stresa i straha, a ne zbog bolesti srca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani doktore, molim Vas da mi rastumacite rezultate: ANALIZA: Ureaplasma urealitica IgM REZULTAT : 0.88 REFER.VRED.: (-)<0.9,(+)>1.1 JEDINICE: RU Da li postoji infekcija? Da li je postojala infekcija? Rezultati su mog supruga. Ja imam ureaplasmu vec 5 godina. Stalno je lecim, ali se infekcija vraca. On je radio 3 puta bris uretre i uvek je bio negativan.Rezultate koje Vam saljem su iz krvi. Kako je moguce da mi se stalno vraca infekcija, ako mi je on jedini partner?

Postovana, suprug nema infekciju, a nije je imao ni ranije. Ponovne infekcije lecenih osoba su ceste. U vagini i normalno moze da se nadje ureaplazma, ali je problem ako prodre u matericu, jajovode i trbusnu duplju. Tada izaziva tegobe. Sve sto smanjuje prirodnu otpornost vagine stvara uslove za infekciju ureaplazmom. Zato ne treba da koristite tampone, vaginalna ispiranja, intimne dezodortanse, kupke i slicne iritanse. Nosite pamucno rublje, a izbegavajte sinteticko, kao i tesnu odecu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani,vec sam vam se obracala u vezi sa ovim pitanjem.Zadnje dve godine imam problema sa peckanjem,svrabom i crvenilom vulve.Nema sta sve nisam koristila i koje sve analize nisam uradila ali nista nije pomoglo.Nekad me toliko pece da se toliko unervozim,a i desava se da mi nije ni do intimnih odnosa koliko me to iritira.Suprug nema nikakvih tegoba.Trenutno koristim multi gyn gel ili domaci ulje od kantariona ali ne vidim na poboljsanje.Da li bi smela da planiram trudnocu zbog ovih tegoba.Hvala

Postovana, u ranijim pitanjima ste navodili da su svi pregledi kod vas i supruga normalni (racunajuci i bris na klamidiju i mikoplazmu), nema razloga da ne planirate trudnocu. Iz nekog razloga imate strah od trudnoce. Razmislite da li je vi zaista zelite. Mozda je u tome uzrok vase anksioznosti, tog bezrazloznog straha za zdravlje i ishod trudnoce. Sa druge strane mozda nije u pitanju otpor prema trudnoci. Mozda ste anksiozni iz drugog razloga (stres, smrtni slucaj u porodici), pa u sklopu te anksioznosti se plasite za svoje opste zdravlje i za trudnocu. Anksioznost je uzrok razlicitih tegoba na koje ste se zalili u predhodnim pitanjima. Obavezno se javite psihijatru, jer ocigledno ne mozete sami da prevazidjete stres i strah. Nema opasnosti za trudnocu. Mozete da zatrudnite odmah, a mozete i kasnije u dogovoru sa psihijatrom i ginekologom. Gledajuci sva vasa ranija pitanja vidim da nemate razloga da ocekujete rizicnu trudnocu, ali morate da radite na smanjenju stresa. Da bi smanjili stres setajte dosta, bavite se nekim sportom, hobijem, sirite krug prijatelja i realno planirajte svoj dan (ne pretrpavajte ga nepotrebnim obavezama).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani doktore imam 31god rodila sam dva deteta poslednji porodjaj je bio pre dve godine,pre oko 3 godine pojavo mi se iscedak iz bradavice koji je bio bezbojan isla sam kod lekara koji je uradio UZ grudi i obavio pregled radjen je i bris i sve je bilo uredu i to curenje je prestalo,e sad meni se pojavilo ponovo to curenje koje traje dvadesetak dana,pa po 3/4 meseca sve bude uredu ne curi nista, pa opet se javi i sve tako u krug stim sto mi je sad malo zuckastiji iscedak,malo sam zabrinuta pa bi vas molila ako mozete da mi pomognete kako da resim ovaj problem.

Postovana, potrebno je da se javite lekaru i uradite ponovo bris sa patohistoloskim pregledom, kao i pregled hormona prolaktina. Ako je prolaktin normalan i ne nadju se sumnjive celije u brisu nemate razloga za zabrinutost. Ako je prolaktin povisen dobicete terapiju (Bromokriptin). Yuckasta boja sekreta nije sumnjiva, ali je ipak neophodan pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovana dr.Grujic Ja imam kandidu vaginalnu vec 5,5 godina svasta sam pokusavala ali izlecenja nije bilo.Pocela sam sa ovom anti-kandida dijetom pre par dana{pa cu videti rezultate}.Recite mi da li kandida utice na starilitet i koliko dugo necu smeti da jedem peciva i slatkise pose anti-kandida dijete?? Nadam se Vasem odgoviru,jer sama u velikoj depresiji.

Postovana, u lecenju kandide veoma je vazno da se pronadje i ukloni uzrok njenog prevelikog razmnozavanja (normalno je ima u manjem broju u crevima, ali i u vagini). Tokom i nakon koriscenja antibiotika treba da koristite probiotike, antimikotike i da ne koristite slatko, belo brasno, sirce... Pad imuniteta, hormonska kontraceptivna sredstva, antiandrogeni lekovi (takodje hormoni), secerna bolest pogoduju kandidi. Iako kandida nije polno prenosiva bolest, kod infekcije koja dugo traje ili se cesto ponavlja potrebno je da se leci i seksualni partner (on pije antimikotik i maze antimikoticnu kremu). Tokom terapije vaginalne kandidijaze (dok koristite terapiju: vaginalete i tablete protiv gljivica) potrebno je da izbegavate seksualne odnose. Uradite i test opterecenja glukozom (oralni GTT test), jer blagi poremecaj metabolizma secera moze biti uzrok uporne kandide. Sve vam ovo pisem da shvatite da u upornim slucajevima kao kod vas nije dovoljna samo dijeta. Kada jednom izlecite kandidu (lekovima i dijetom) postepeno se vracate na normalnu ishranu. Ali paznja: previse slatkog i belo brasno nisu zdrava hrana i treba da ih redje koristite zbog opsteg zdravlja. Kad se vratite na normalnu ishranu, dijetalnu koristite samo kada pijete antibiotike. Ako imate oslabljen imunitet koristite neko sredstvo za jacanje. To su vitamini A, C, E, minerali cink i selen, zatim beli luk, jogurt, maslinovo ulje. Imunitet slabi stres, masna i slatka hrana. Smatra se da kandida moze da dovede do steriliteta, ali to se retko desava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovani,radila sam hormone stitne zlezde zbog depresije i ubrzanod rada srca[inace se lecim od depresije i ankcioznosti godinu i po] i vrednosti hormona tsh su:1,74 referentna frednost; 0,4-7,0 i ft4 0,67 vrednost :0,8-2,0 Molim za savet,jer sam jako uplasena zbog ovog ft4!!!Da li postoji mogucnost da je to sve od lekova: rivotril, seroxat, tolvon hitno-pozdrav!!!

Postovana, uz normalan TSH, da bi ukazivalo na hipotireozu FT4 treba da bude dosta snizen, a ne samo malo kao kod vas. Lekovi nisu uzrok ovakvog rezultata. Povremeno kontrolisite hormone, jer tegobe kao vase mogu da se jave kod bolesti stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovani,interesuje me da li gluformin smanjuje pritisak posto ga koristim zbog PCOS,sindroma.Pijem dnevnu dozu 1500mg inace imam nizak pritisak ali ovih dana imam velike vrtoglavice.Unapred zahvalna

Postovana, Gluformin ne snizava krvni pritisak. Treba da pazite da vam lek ne snizi secer (glukozu) ispod normale. Morate se odmah javiti lekaru i prestati da koristite lek ako se naglo pojave grcevi u misicima, tegobe sa varenjem (muka, gadjenje, povracanje), bolovi u trbuhu i umor. Ovi simptomi mogu upucivati na pojavu laktacidoze. Laktacidoza je povezana s otezanim disanjem, bolovima u trbuhu, povisenom temperaturom i komatoznim stanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovani, imam bebu od 18 meseci. Od rodjenja alergican na kravlje mleko, od prosle jeseni ima astmu, na prevenciji singularom i pulmikordom. Od pre dva meseca pojavile su se promene na domalom prstu na nozi, koje lice na ekcem, koji do tada nije imao. Bili smo kod pedijatra i kod dermatologa. U medjuvremenu se stanje pogorsalo i koza je bila crvena tvrda i ljustila se u debelim slojevima sa pucanjem i krvarenjem. Od terapije smo dobili Triderm, kupke hipermangana i razlicite kreme za regeneraciju i negu. Sve se vracalo kada prestanemo sa terapijom. Nakon mesec dana odustali smo sami od te terapije i nastavili da mazemo samo pantenol i povremeno kantarionovo ulje. Stanje je od toga bolje, koza je suva, crvena i perutava ali se ne ljusti i puca kao pre. Medjutim, taj prstic je veci od svih ostalih, ne znam da li je otekao ili porastao. Sta to moze da bude, kom lekaru da se javimo? Unapred hvala.

Postovana, javite se koznom lekaru. Deca koja boluju od astme sklona su ekcemu. U njegovom lecenju se ne moze dugo koristiti kortikosteroidna mast (triderm) i mora da se predje na negu kao sto ste sami uradili. Prst je verovatno otekao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

postovani doktore,vec sam se jednom obracala ali nisam dobila odgovor,imam 30 godina u 21 su mi otkrili da imam hasimototirioditis dve godine sam pila tivoral nakon cega je bila nestasica na trzistu pa sa pila neku zamenu koja mi nije odgovarala i lekari su mi savetovali daprekinem sa lekovima i od tada ne koristim nista,pored toga imam i pcos tj.policisticne jajnike molim vas da mi kazete sta su to policisticni jajnici i kako se lece jer sam vec 6 godina u braku i nemam dece a jako bih volela,imam neredovni ciklus od prve menistruacije pa vas molim za savet u napred zahvalna

Postovana, na vase pitanje dobili ste odgovor 22.10.2010, ali ga niste procitali. Poslali smo na e-mail obavestenje da je odgovoreno (pogledajte svoju postu). Iz sadasnjeg pitanja se vidi da niste prekinuli lecenje tireoiditisa na svoju ruku i da vam je to dozvoljeno zato sto su tada T3 i T4 bili normalni. Sada mozete da nastavite kontrolu i lecenje. Ako je u medjuvremenu doslo do snizenja hormona stitne zlezde Tivoral je neophodan. Javite se endokrinologu i ginekologu. Bez normalizovanja hormonskog statusa tesko mozete da zatrudnite. Ako se u medjuvremeno Hasimo totirioditis komplikovao hipotireozom postoji rizik za bebu. U slucaju da vam je tesko da nadjete odgovor na predhodno pitanje evo ponovo. VASE PITANJE: postovani,imam 30godina i policisticne jajnike,i hipotireozu stitne (tj.hasimototirioditis) u braku sam vec sest godina i zelela bih dete ,zanimame sta su policisticni jajnici i kako se to leci,imam neredovne cikluse nekad se desi da nedobijam i po godinu dana,za stitnu sam pre koristila tivoral pa sam prestala jer sam se lose osecala i sada ne koristim nista,molim vas za vas savet unapred hvala ODGOVOR: Postovana, poslicisticni jajnici su posledica hormonskog poremecaja zenskih polnih hormona ukljucujuci i porast nivoa muskih polnih hormona, kao i poremecaj hormona stitne zlezde. Ime potice od izgleda jajnika, oni imaju brojne cicte. Uzrok ove bolesti nije u potpunosti jasan, ali se znaju hormonski i metabolicki poremecaji ovog sindroma. Relativno je cesta bolest, jer boluje 6 do 10% zena u generativnom periodu. Sindrom policisticnih jajnika se moze ispoljiti brojnim tegobama, pri cemu nisu kod svih bolesnica podjednako izrazene. Neke se zene jave lekaru zbog nemogucnosti da zatrudne, druge iz estetskih razloga gde dominiraju pojacana dlakavost, akne, masna koza i kosa ili opadanje kose. Bolest prati neplodnost, neredovna menstruacija sa produzenim ciklusima ili izostanak menstruacije, ponavljani spontani pobacaji, gojaznost. Leci se zajedno sa lecenjem hipotireoze. Ako ste gojazni mrsavljenjem hormonski poremecaj se ublazava. Ne mozete da zatrudnite dok ne izlecite hipotireozu tj. sredite hormone stitne zlezde. Ako ne podnosite Tivoral javite se endokrinologu da vam da drugi lek. Hasimoto tireoiditis se polako pogorsava i na kraju dovodi do toliko teske hipotireoze gde morate da pijete lek, jer bez njega nema zivota. Ako biste sa hipotireozom nekako i uspeli da zatrudnite postojala bi velika sansa da dodje do spontanog pobacaja ili radjanja psihicki zaostalog deteta. Znaci prvo normalizujte hormone stitne zlezde pa nakon toga radite na bebi. Sa policisticnim jajnicima se takodje teze ostaje u drugom stanju, jer izostaje ovulacija. Kod tog hormonskog poremecaja kada se zatrudni nema rizika po zdravlje bebe, ali sa nelecenom hipotireozom tesko mozete roditi zdravu bebu. Moj savet je da se javite endokrinologu i ginekologu i da se ozbiljno lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

Postovani doktore, molim za brz odgovor, jer polako ocajavam. Ovako, vec nedelju dana patim od nesanice, i to nesanice koja je iz dana u dan sve gora i gora, bez obzira na moj umor, i nesanice koja je pocela kao "grom iz vedra neba". Uopste ne znam sta je uzrok. Jednostavno, legnem umoran, opustim se, ali san ne dolazi. Ma sta god uradio, ma koliko fizicke aktivnosti, ili umnog rada izvrsio tokom dana, jednostavno ne spavam. Zasto, pojma nemam. A slabo funkcionisem bez sna, i osecam kako mi srce brze radi, kao i pojacano znojenje, valjda kao posledicu svega. Pre ove nesanice osecao sam povremeno "nestabilnost" u hodu, i kao da me "vuce" blago na jednu stranu, a ponekad i blagu kontrakciju misica. Prvo sam spavao 5, pa 3, pa 2, i sad vec ima dva dana kako sam legao, a zaspao UOPSTE nisam. Nocas sam legao, zadremao i spavao oko jedan sat, a onda se probudio i kao da mi mozak nije dao vise. Naravno onda se i unervozim pa jos gore. Znaci, sve je gore i gore. Je li ovo klasicna nesanica koja se da izleciti? Googlajuci ove simptome danas, naleteo sam i na neki maligni oblik nesanice koji izazivaju prioni, ali koji je veoma redak i nasledan, ali i na ovaj oblik smrtonosne nesanice http://www.uchospitals.edu/news/1999/19990526-sfi.html Gde nije potreba genetska predispozicija za razvoj bolesti. Posebno me zabiranjava jer neke simptome sam poznao kod sebe. Sta vi mislite? Unapred zahvalan. Inace, imam 20 godina

Postovani, nesanica koju opisujete nije redka i treba misliti na najcesce uzroke. Tek ako oni nisu uzrok na najredje kao sto su prioni. Obicno se nesanica javi zbog zabrinutosti, napetosti, premora, stresa (ili bilo kog drugog razloga), a zatim strah da ce se ponoviti pogorsava stanje. Zbog nesanice i ranije nestabilnosti javite se neuropsihijatru. Poremecaj spavanja, ubrzan srcani rad i pojacano znojenje mogu biti posledica bolesti stitne lezde, pa je potrebno da se javite endokrinologu. Ne ocajavajte, ne plasite se spavanja, odlazite na pocinak pre ponoci. Ako se ne uspavate za pola sata ustanite popijte toplo mleko, caj od nane, za umirenje ili protiv nesanice, citajte neku knjigu, a kad osetite da vam se pridrema vratite se u krevet. U medjuvremenu ne gledajte na sat, jer ce vas to jos vise unervoziti. I naravno javite se lekaru. To sto imate je akutna nesanica i ona se u vecini slucajeva leci.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: