Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 12.11.2009

Postovani,svako jutro kada se probudim uzasno me bole bubrezi i pluca.Bol je toliko jaka da gotovo ne mogu da udahnem koliko boli.To je pocelo jos pre oko godinu dana,mada je u poslednjih par meseci postalo sve cesce i cesce.Ta bol traje samo dok lezim,a cim ustanem bol prestane.Sa plucima nikada nisam imala problema,a sto se tice bubrega imala sam dva puta krv u mokraci nakon cega sam isla na ultrazvuk bubrega i sve je bilo ok.Ne znam kome treba da se obratim i sta bi to moglo da bude.Unapred zahvalna

Postovana, taj bol ne potice od pluca i bubrega, jer oni ne bole samo ujutru kad se probudite, a da posle bol prestane. Takav bol moze biti posledica neudobnog kreveta. Moze poticati od promena na kicmenom stubu, gde su tegobe posebno izrazene posle dugotrajnog mirovanja. Javite se za pocetak lekaru opste prakse, pa fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2009

Postovani,imam 19godina jos pre 3 meseca su mi se pojavile bubuljice po grudima koje su prouzrokovale jaki svrab, pogotovu navece! Bio sam kod dermatologa zato sto su mi prijatelji preporucili, dobio sam dijagnozu da imam sugu i doktor mi je prepisao neku sumpornu mast da mazem ja, i cela porodica i svi sa kojima sam bio u neposrednom kontaktu...tu mast mazem vec neko vreme ali izgleda da ne pomaze u potpunosti...svrab je sveden na minimum ali se one sitne bubuljice i crvenilo ne povlace....da li je moguce da sam sugu dobio u teretani i kako drugacije mogu da je izlecim?? Bio bih Vam veoma zahvalan, ako biste mi odgovorili....unapred hvala, deki

Postvani, suga moze da se dobije u teretani. Moglo je da dodje do nepotpunog izlecenja ako se niste striktno pridrzavali terapije. Takodje je moguce da ste je ponovo dobili u teretani ili od nekoga iz vase okoline ko nije sproveo lecenje bas onako kako je preporuceno. Javite se ponovo koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2009

Imam problema sa alopecijom već godinu dana. Koristim kortiko terapiju,kosa raste ali i dalje opada.Svi nalazi su u redu.Postoji li mogucnost da kosa opada za zbog povišenog prolaktina? Koja bi bila odgovarajuća terapija? Unaprijed hvala

Postovana, povisen prolaktin moze da utice na kosmatost. U retkim slucajevima je smanjuje ispod pazuha i u genitalnom predeelu. Ponekad kod zena moze da utice na pojavu kosmatosti muskog tipa. Indirektno uticuci na testosteron moze da utice na seboreju i opadanje kose. Medjutim, povisen prolaktin nije estetski problem. Ako postoji mora da se nadje njegov uzrok. Najcesce je posledica tumora prolaktinoma, koji se leci Bromokriptinom, a ako nema efekta onda hiruski.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2009

imam jos jedno pitanje za Vas. Da li nedostatak jednog testisa(uzrok kriptorhizam) moze uticati na smanjenje plodnosti?

Postovana, nedostatak jednog testisa koji je odstranjen zbog kriptorhizma ne moze biti uzrok steriliteta. Preostali testis povecava produkciju testosterona i spermatozoida tako da ima oko 80 do 90% funkcije koju bi imala oba testisa zajedno, cime nije umanjena plodnost. Kod kriptorhizma jedan ili oba testisa se ne nalaze u skrotumu gde im je mesto. Ako testis ne moze da se spusti, spontano ili operacijom, do seste godine, vec zaostane u stomaku, mora da se odstrani, jer je ostecen i pod rizikom da se u njemu razvije tumor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2009

Postovani,unazad godinu dana moja majka se leci od hipotireoze i hipertenzije. Na kontroli pre per dana, hormoni su bili u granicama normale, ali me je zabrinuo izvestaj interniste, koji glasi : srcana radnja ritmicna, tonovi srednje cujni kratak sistolni sum nad bazom bez propagacije u karotide, na plucima nalaz uredan. Kontrola za 3 meseca, potrebno uraditi EHO srca. Na sta moze ukazivati ovakav sum? Hvala!

Postovana, takav sum nije posledica srcane mane. Najverovatnije je nastao zbog hipertenzije, eventualno malokrvnosti. EHO srca ce pokazati da li postoji neki drugi uzrok, a ne bi trebalo posto se sum ne siri.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Postovani ,zbog povremenog blagog bola u testisima i preponama (vise na levoj strani), koji se pojavio 10 ak dana nakon odnosa ,javio sam se urologu. Uradjen mi je ultrazvuk urogenitalnog trakta ,gde je konstatovano da su svi organi OK i da imam upalu epididima. Urolog mi je nalozio da uradim pregled urina ,urinokulturu, spermokulturu , CRP , i test na hlamidiju. Rezultati su sledeci : CRP = 0.6 ; Chlamydia IgG 15,8 (negativan <16) IgA 0.6 (negativan <0,8). Pregled urina : zamucen ,tamno zut , Leukociti 1-2, Eritrociti: RETKI SVEZI, Epitelne celije : RETKE PLOCASTE, bakterije : RETKE ; ostalo : DOSTA SLUZI, relativna gustina 1,030. Rezultati urinokulture i spermokulture nisu jos gotovi . Molim Vas da mi otklonite neke nedoumice. Na sta ukazuje prisustvo eritrocita u urinu? Da li rezultat za hlamidiju mogu da shvatim kao negativan s'obzirom da je tako blizu granicnoj vrednosti. Zar CRP ne bi trebao da bude uvecan ukoliko imam neku upalu ? Sta preporucujete?

Postovani, retki eritrociti i bakterije ukazuju na postojanje infekcije u mokracno polnim organima. Retke plocaste epitelne celije i dosta sluzi nemaju dijagnosticki znacaj. Povisen CRP ukazuje na postojanje neke vece upale, ali normalan ne znaci da nema nikakve. Rezultat na hlamidiju je ipak negativan. Mozda ce se uzrocnik naci u spermogramu ili uriniokulturi. Ako su ti nalazi normalni ima logike ponovo raditi test na hlamidiju. U koliko se tada registruje znacajan potast antitela postoji infekcija hlamidijom. Inace lecenje upale epididimisa moze potrajati vise nedelja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

postovani doktore, posto vec duze vreme imam problema sa osecajem "knedle" u grlu,stalno sam nervozna i zamaram se pri manjem naporu zelela bih da znam da li se na osnovu tih simtoma moze ustanoviti nepravilan rad stitne zlezde?unapred zahvalna Jelena

postovana, to moze ukazati na poremecaj rada stitne zlezde, ali i na stres, napetost i li anksioznost. Uradite pregled hormona stitne lezde za pocetak. Probajte da se opustite, setajte, druzite se, ako imate psihicke probleme pricajte o njima sa najblizima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Postovani doktore, Vise meseci imam nesvestice i glavobolje. Ono sto sam primetila je da ukoliko imam glavobolju nema nesvestice i obrnuto; retko se desava i jedno i drugo zajedno. Glavobolje se javljaju u potiljacnom delu i znaju da budu vrlo intezivne i dugotrajne (jul i avgust svakodnevno). Od analiza sam radila sledece: krvna slika i mokraca, urinokultura - uredan nalaz, magnetna rezonanca CNSa - uredan nalaz, skener CNSa - uredan nalaz, hormoni stitne zlezde - uredan nalaz, EKG i ultrazvuk srca - uredan nalaz, ultra zvuk krvnih sudova vrata - uredan nalaz, EEG - uredan nalaz. Dodala bih da sam nakon niza stresnih situacija ostala i bez posla i da je to pretpostavljam bio okidac. Isla sam i kod neuropsihijatra koji mi je dao najslabiju dozu ksalola (0,25) i njega i dalje uzimam jednu tabletu ujutru. Takodje sam isla i kod psihologa koji je nakon razgovora i testiranja utvrdio da nisam "psiholoski a kamoli psihijatrijski slucaj". Napomenula bih da sam tokom leta zaista i bila vrlo depresivna i nervozna uz napade panike, lupanje srca, probadanje u predelu srca, osecaj gusenja. Toga sada gotovo da i nema, ali je ostala dosadna vrtoglavica. Pritisak mi je obicno 110/70 i imam 34god. Hvala unapred na Vasem misljenju.

Postovana, nastavite sa kontrolama kod neuropsihijatra. On ce vam korigovati terapiju. Neke tegobe su se smanjile ili nestale, ali druge (nesvestica i vrtoglavica) i dalje postoje. Vi niste nikakav slucaj, ali ste zena koja u jednom periodu svog zivota ima psihicke probleme, koji su izazvali razlicite fizicke tegobe (lupanje srca, probadanje u predelu srca, osecaj gusenja, vrtoglavice i glavobolje) Dobro je sto ste uradili sve preglede koji su neophodni da bi se iskljucilo postojanje organske bolesti. Nema potrebe da ih ponavljate, vec nastavite lecenje njihovog psihickog uzroka. Lecenje je zapoceto malom dozom leka, a i vreme je kratko da izleci depresiju. Idite ponovo kod neuropsihijatra. To stanje se leci, ako se odredi odgovarajuca kombinacija lekova i sprovede onoliko dugo koliko je to potrebno. To sto vam treba lecenje ne znaci da ste vi manje vredna osoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

postovana...vec par dana kasljem sve me boli,imam jake glavobolje i nesvestice,pa da li je to obicna gripa ili treba da se javim lekaru,stalno pijem cajeve i paracetamol ali nista ne pomaze...unapred hvala...

Postovana, simptomi odgovaraju gripu. Posto imate nesvestice, verovatno je doslo do komplikacije, koja se ispoljava padom pritiska. Zato je neophodno da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Postovani, Imam 28 godina i pusac sam vec sest godina. Od kada sam poceo aktivno da pusim (svakodnevno oko paklu cigareta) imam produktivni kasalj koji sve vreme traje, intezitet zavisi od broja popusenih cigareta. Primetio sam da ostali ljudi oko mene koji puse ne kaslju previse ili uopste a dosta duze su pusaci od mene (u pitanju su godine(5-7)) a kod mene je kasalj postojao jos na pocetku pusacke "karijere". Koje su metode da proverim stanje pluca? Da li ovaj kasalj moze biti rezultat iritacije nikotinom/katranom i refleks izbacivanja tih stetnih materija ili je u pitanju hronicni bonhitis(ili HOBP)? Hvala na odgovoru.

Postovani, kasalj i iskasljavanje koje traje dize od tri meseca predstavlja hronicni bronhitis. Pusenje je jedan od glavnih uzroka i neophodno je da ga odmah ostavite. Ukoliko to ne ucinite sigurno cete dobiti HOBP, kada cete uz kasalj i iskasljavanje imati i otezano disanje. Mnogi pusaci smatraju da je tzv. pusacki kasalj normalan, sto nije tacno. On je simptom bolesti, koju je izazvalo pusenje. Nije bezazlen i nekada moze da bude uzrok kasnog postavljanja dijagnoze teske bolesti, kakva je rak pluca. Morate se odmah javiti pulmologu, jer kasalj koji tako dugo traje nije bezazlen. Spirometrija ce pokazati koliko je plucna funkcija ocuvana ili umanjena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

postovani,imam jos jedno pitanje dali mogu ostati u drugom stanju dva-tri dana pre menstruacije.hvala unapred.

Postovana, to moze da se desi, ali nije velika verovatnoca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Moj zadnji menstrualni ciklus je bio 3 Oktobra.Ovaj mesec jos nisam dobila.Uradila sam test i pokazao se negativan.imam gripu vec 5-6 dana neznam dali je to razlog ili nesto drugo.Molim vas da mi odgovorite u cemu je problem.Imam 38 godina i do sada sam imala redovno. Hvala vam unapred. Rada

postovana, bolest, stres, promena ishrane i uobicajenih aktivnosti mogu biti uzrok kasnjenja menstruacije. Zbog gripa vama se desilo sve to zajedno. kad ozdravite ako se ciklus ne ustali idite ginekologu. On ce ustanoviti da li je eventualno doslo do smanjenja funkcije jajnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

unapred xvala interesu je me sto moze se desit ako primis vakcine protiv xpv a imas ti taj virus a to da neznas koi se simtomi prisustvo tog virusa

Postovana, ako neko primi vakcinu protiv HPV, a u organizmu vec ima taj virus, nece mu se desiti nista stetno, ali nece imati koristi od vakcine. Znaci vakcina ga nece zastititi od HPV i uzalud ce je primiti. Zato se preporucuje da se vakcina primi u decjem uzrastu pre kontakta sa virusom. Simptomi virusa su kondilomi i bradavice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Postovani, zelela bih Vase misljenje u vezi sledecih rezultata: Stitasta zlezda je normalne velicinine i ehostrukture. Anteriorno u desnom lobusu izoehogen nodus sa hipoehogeni haloom, velicine 8X7mm. Laboratorijski rezultati: Anti-tg 18.6 IU/ml range 0.0-34.0 Anti-TPO 15.9 IU/ml range 0.0-12.0 TSH 1.648 uIU/ml range 0.490-4.670 Free T4 11.34 pmol/L range 9.13-23.80 FT3 3.17 pmol/L range 2.22-5.34 Calcitonin <2.0 ref. <13.0 Koje je vase milsjenje - sta znace ovi rezultati ukupno pogotovu ovaj koji preskace gornji opseg normale? Dali je moguce da iako su ostali rezultati uredu ipak opadanje kose se moze vezati za stitnu zlezdu(jer mi je zanimljivo to da je dermatolog pri mom javljanju kod nje jednostavno rekla idi kod endokrinologa, leci stitnu zledu i nakon toga sam na ehu stitne zlezde saznala za ovaj nodus i uradila gore navedene analize)? Sta mislite dali bih ja uprkos ovome mogla da pocnem sa Dianne 35? Imam 26 godina. Unapred hvala..

Postovana, antitela su povisena i ona mogu vremenom da ostete stitnu zlezdu i dovedu do hipotireoze, a i ne moraju posto nisu mnogo povisena. U svakom slucaju stitna zlezda treba da se prati i utvrdi priroda postojeceg cvora., zbog vaseg zdravlja pre svega. Kosa obicno opada kod smanjene funkcije zlezde. Kod Vas je ona normalna. Konsultujte endokrinologa u vezi Diane35. U principu moze da se koristi kada je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Imam pitanje u vezi mog oca rodjenog 1949 god. Bio je na pregled kod maksiofacijalnog hirurga u Pristini ( jer zivimo na Kosovu ) i data mu je dijagnoza Tu. gl. submuscularis lat. dex. Lekar mu je dao da uradi neke analize i da 24 novembra dodje sa rezultatima kako bi mu uradili operaciju. Posto lekar veoma slabo govori srpski jezik a mi jos manje albanski nismo mogli da puno ulazimo u konverzaciju, pa me interesuje ako biste zeleli da mi vi kazete da li je u pitanju maligni tumor, kakav je ishod lecenja te bolesti, treba li ici na operaciju ? Hvala unapred na odgovoru.

Postovani, u ovom trenutku vam lekar ne bi mogao mnogo reci o samom tumoru. Treba izvaditi zlezdu zahvacenu tumorom. Nakon histoloskog pregleda izvadjenog tkiva znace se da li je u pitanju benigni ili maligni tumor. Od toga zavisi koliko je ozbiljna bolest. Benigni tumori su cesci, sporije rastu i dugo ne izazivaju bol. maligni su redji, brze rastu i izazivaju bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Postovani, Nasem prijatelju od 70 god. izolovana je u mokraci Klebsiella pneumoniae, inace pregled urina je pokazao preko 250 ooo leukocita. Molim Vas recite mi da li se tesko lijeci i sta treba da radi? Puno zahvaljujem!

Postovana, Klebsiella pneumoniae je bakterija koja izaziva zapaljenja uglavnom kod osoba sa smanjenim imunitetom. Problem kod njenog lecenja je u tome sto je otporna na mnoge antibiotike. Da bi lecenje bilo efikasno neophodno je da se koristi iskljucivo antibiotik po rezultatu antibiograma. Potrebno je da unosi vise tecnosti, pre svega uroloske cajeve (uva, brusnica, breza, rastavic), da se javi urologu i nefrologu da bi se utvrdilo koji deo mokracnih puteva je upaljen i da se sprovede lecenje do potpune eliminacije bakterije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2009

Postovani doktore,krajem avgusta sam imala jaku upalu grla,sa otecenim krajnicima,veoma bolnu,tada mi je prvo prepisan antibiotik Hemomicin,ali posto mi on nije pomogao,doktorka ukljucuje i jednu turu Amoksicilina Nakon sto je grlo sanirano,kao posledica antibiotika pojavljuje se vaginalna kandida,a potom pocinju i ucestale,mekane stolice sa dosta sluzi Doktorka je posumnjala na kandidu u crevima pa sam odnela stolicu na analizu ali je sve bilo u redu,dolazi do zakljucka da je rec o poremecenoj crevnoj flori pocinjem da pijem probiotik,uvodim dijetu i kroz neke 2 nedelje se sve to polako smirilo e a tada verovatno usled loseg imunog stanja zaradim i upalu jajnika i tu dobijem jos jednu turu antibiotika,s tim sto me je ginekolog pokrio i vaginaletama pa sam ovaj put prosla bez kandide,ali evo nedelju dana po prestanku uzimanja antibiotika,ja sinoc i preksinoc ponovo imam ucestale mekane stolice sa dosta sluzi,znaci nije u pitanju proliv,bar ne onaj totalni,nemam nikakve bolove,pomalo imam grceve neposredno pred stolicu,ali generalno nemam nikakvih drugih smetnji juce sam u toj sluzi primetila i veoma mali trag krvi,ali doktorka kaze da je to normalno kod poremecaja crevne flore na internetu sam procitala da ljudi ponekad pate ovako i po pola godine,da li zaista antibiotici mogu da naprave ovakav haos u organizmu,ja sam prilicno uplasena,zdrava sam,mlada osoba,imam 25 godina pocela sam pre mesec dana da pijem ecomer pa se nadam da ce delovati da li bih trebala da obavim jos neke analize? gledala sam ove razne simptome na vasem sajtu ali niti jedan od njih se ne poklapa sa mojim,i to me samo jos vise zbunjuje s velikim postovanjem Bojana

Postovana Bojana, to je posledica poremecaja crevne flore zbog koriscenja antibiotika. Simptomi nisu posebno teski, na srecu, ali treba reagovati , jer tegobe mogu da se produze mesecima. Koristite probiotik par nedelja uz dijetu. Kod sledece primene antibiotika odmah uzmite probiotik. Pijte vise jogurta, a izbegavajte slatko mleko. Neko vreme izbegavajte secer. Koristite limun. Jedite kuvanu i dinstanu hranu, a izbegavajte przenu, pecenu i fast food. Od cajeva koristite od lista dunje. Izbegavajte koru voca npr. jabuka. Jedite kompot radije no sveze voce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani, pisem Vam u ime sestre koja pokusava da ostane u drugom stanju. Naime, na 170cm visine ima 110kg. Kolika je opsanost ukoliko uspe da zatrudni? Samo da napomenem da je pre 5 godina, sa 85kg zatrudnela, tokom trudnoce dobila 15kg, imala normalan porodjaj i sa bebom je bilo sve u redu. Brinem se zbog nje, jer mislim da sa tom kilazom ne bi trebala da zatrudni, ali ona je malo tvrdoglavija, vec duze vreme pokusava na svaki moguci nacin da skine kilograme, kako bi mogla da zatrudni, ali posto ne uspeva, resila je da pokusa... Hvala Vam unapred.

Postovana, vi ste u pravu da gojazne zene imaju rizicniju trudnocu. Sklonije su pobacaju, cesce pate od preeklampsije, a u velikom procentu trudnocu zavrsavaju carskim rezom. Ali nije samo trudnoca pretnja njenom zdravlju. Mora da smrsa zbog svog opsteg zdravstvenog stanja. Tako gojazna ima veci rizik od bolesti srca i krvnih sudova (hipertenzija, infarkt, slog), dijabetesa, tumora tela materice. Kicma i zglobovi su joj vise optereceni, pa ce se javiti bolovi i bolesti kostano zglobnog sistema. Sto se tice trudnoce ona treba da odluci u konsultaciji sa svojim ginekologom i izabranim lekarom, koji ce uzeti u obzir njeno trenutno zdravstveno stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani, Imam 42 godine. Imala sam dva porodjaja (carski rez) i jedan abortus. Prije 5-6 mjeseci su mi menstruacije postale neredovne, uglavnom cesce ili cak mi se cini da vise nisam znala kad je menstruacija prosla, da li jos uvijek traje ... da bi za par dana opet pocelo krvarenje. Kad se to i, mozda, 3. put opet ponovilo otisla sam kod ginekologa. Tada je vec krvarenje trajalo i nakon menstruacije ... ali, drugacije ... nije obilno. Ustanovili su mi vodenu cistu na jajniku i uzeli uzorak za papa test. Rekli su mi da te ciste obicno same puknu, sto mi se i ranije i desavalo. Vac sam dva puta ranije imala vodene ciste. takodje mi je receno da dodjem na kontrolu posle mjesec dana, kada ce biti gotovi i rezultati papa testa. Na tom kontrolnom pregledu, ciste vise nije bilo, a rezultat papa testa je bio u redu, odnosno tako su mi rekli, jer se radilo o II grupi. Medjutim, obzirom da je pisalo da uzorak nije reprezentativan bilo je potrebno ponoviti test. Zbog povecanog sekreta dobila dobila sam i vaginalete koje sam jedan put dnevno trebala koristiti. Sada se ne mogu sjetiti njihovog naziva. Kada sam sve vaginalete potrosila, opet sam optisla kod ginegologa i uradila pregled i ultrazvucni i ginekoloski. Ljekar mi je rekao da je sve u redu. Par dana nakon toga, nakon polnog odnosa, meni opet pocinje krvarenje... prva dva dana ... vrlo blago ... a onda se pojacava i vec lici na menstruaciju. napominjem da mi je i prethodna menstruacija pocela na isti nacin, ali sam tada mislila da je to slucajnost. Ta prethodna, nazovi, menstruacije je bila 17. 10. .... dakle pocela je posle polnog odnosa. Nakon te menstracije krvarenja nije bilo. Dakle, sledecu menstruaciju sam ocekivala, ako je sve u redu, kao sto mi ljekari kazu i kako mi se ranije desavalo... oko 14.-15. novembra, pa moguce i ranije. Medjutim, 4. XI, odmah posle polnog odnosa meni krvarenje opet pocinje. Prvo u blagoj formi, samo crvene mrlje, 5. takodje... malo vise. 6. XI sam se opet javila ginekologu, koji je izvrsio ginekoloski pregled i rekao mi da je sve u redu, ali ako mi se krvarenje nastavi da dodjem i da mi se uradi kiretaza. Krvarenje se nastavilo i kao i prosli put opet lici na menstruaciju. Dakle, sva ova moja detaljna prica se svodi na to da u zadnjih 5 - 6 mjeseci imam krvarenja, koja se i po intenzitetu i po ucestalosti razlikuju. Vise ne znam kad je menstruacija, kad nije ... Procitala sam, a imam i jednu prijateljicu, koja je imala slicne probleme, da svi ovi simptomi ukazuju na tumor materice. Da li nepotrebno unaprijed panicim i, priznajem, imam dozu straha i sumnje ili stvarno svi ovi simptomi ukazuju na tumor? Molila bih Vas za misljenje i Vas savjet. S postovanjem Snezana Minic

Postovana, najbolje je da se uradi kiretaza. Materijal koji se tom prilikom dobije salje se na histoloski pregled da bi se otklonila mogucnost postojanja tumora materice. Ako se postavi dijagnoza tumora sledi operacija. Ako nije tumor, kod vecine zena sama kiretaza dovodi do izlecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani, imam problem sa grlom i dobro bi mi doslo strucno misljenje i savet kako bih izbegla odlazak kod doktora s obzirom da vladaju virusi. Pre dve godine sam izvadila krajnike i do sad nisam imala problema sa grlom, medjutim pre 3-4 dana mi se javio bol u grlu samo sa desne strane i to bol kao da imam rane u grlu,tj, kao nakon operacije.Tesko gutam i kad nezgodno otvorim usta imam jake bolove.Na dodir me i boli kada opipam glo sa desne strane kod vrata.Sisam septolete vec dva dana medjutim ne vidim neke rezultate,tj. da mi je bolje. Sta moze da bude i sta bih trebala da cinim? Unapred hvala, Vanja!

Postovana, i nakon vadjenja krajnika drelo moe da se zapali, kao i tkivo koje se nalazi iza nekadasnjih krajnika. Morate ici kod specijaliste ORL. U cekaonici mozete da koristite epidemiolosku masku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani Dr,imam 26 godina i desavaju mi se cudne stvari.Naime, u poslednjih dva meseca mi se desavaju promene tipa, kao da imam povisenu temperaturu u vecernjim casovima.Kada izmerim uvek je ok,tj nije presla 36.9 i uvek je u razmaku od 36.4-36.9.Tatkvo stanje mi se obicno desava izmedju 20-23h.Posle 24h ne prelazi 36 .Napominjem da mi se takvo stanje ne desava kada npr popijem pivo ili kada sam preokupiran nekim bitnim dogadjajem.Vadio sam krv i nalazi su ok,sedimentacija je ok,urinokultura ok.Napominjem da sam pre 7 godina imao mononukleozu(uspesno izlecena) a da trenutno imam sialolitiasis pljuvacne zlezde koju jos uvek cekam da se kamen oformi da bi se hirurskim putem izvadila..Pitam se da li je takvo stanje psihicke ili fizicke prirode?Veliko hvala!Pozdrav!!

Postovani, te tegobe su iskljucivo psihicke prirode. U cilju prevazilazenja tegoba bavite se nekim hobijem, vise setajte, bavite se nekom fizickom aktivnoscu, kao sto je sport, joga, plivanje, dzoging ili nesto po vasem ukusu. Druzite se i smejte se. I sami ste primetili da nemate taj neprijatan osecaj kada ste necim bitnim preokupirani ili popijete pivo. Casu piva ili vina mozete popiti, ali ne vise, jer ce vam delovati stetno na organizam. Ne pocenjujte uticaj psihe. Stres, anksioznost i depresija mogu dovesti do brojnih fizickih tegoba, bolova i poremecaja rada brojnih organa. Ne kazem da ce to da vam se desi, vec da trebate da prihvatite savet ne cekajuci da dobijete jos neke tegobe. prestanite da merite temperaturu. To opterecuje, trosi energiju, stvara napetost i moze vam doneti neke fizicke tegobe uzrokovane psihom i tada cete doci u situaciju da poverujete da ste fizicki bolesni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani, molim da mi razjasnite recenicu:"Obostrano frontalno postoje pocetne reduktivne promene koje su ispred godina zivota pacijentkinje." Hvala.

Postovana, u ceonom delu postoje promene koje se javljaju sa godinama (sa starenjem), s tim da se u ovom slucaju to javilo ranije no sto je uobicajeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Pre 3 god. sam polimila desnu petu i skocni zglob. U poslednjih nekoliko meseci osecam jake bolove u predelu desnog ramena , ruke i ledja, a to je najvise izrazeno nocu. Bol pocinje polako da se siri tako da me sad bole i oba palca na rukama. Ono sto me jos vise plasi je sto mi poslednjih dana trnu tabani, imam utisak da hodam po mravinjaku a noge su mi otezale kao da imam upalu misica. Imam 45 god. i do sada sam bila potpuno zdrava. Radim u racunovodstvu tj. posao obavljam u sedecem polozaju. Volela bih da cujem Vase misljenje. Unapred hvala.Tanja.

Postovana, tegobe su najverovatnie posledica degenerativnih promena na kicmenoim stubu. To je ubrzano i pogorsano sedecim poslom, koji jako opterecuje kicmeni stub. Tegobe su izrazene i nocu, jer tada dugo mirujete. Neophodno je da se javite fizijatru za terapiju. Morate u toku rada vise puta da ustajete i da se razmrdate, uradite neku vezbu za kicmeni stub. To su vezbe koje jacaju misice oko kicme i vezbe istezanja. Ako ste u mogucnosti da se bavite plivanjem, mnogo ce Vam pomoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani,imam 24 godine i u poslednjih godinu dana se stalno osecam iscrpljeno,svakog dana kad ustanem i u toku celog dana osecam vrtoglavicu,mucninu.glavobolju,i tako iz dana u dan.Uposlednje vreme imam problema i sa otezanim varenjem,nemam stolicu po nekoliko dana,bolovi u stomaku i nepodnosljivi gasovi.Isla sam kod lekara pre 6 meseci,radjen mi je ultrazvuk stomaka,urin,krvna slika,pregled kod orl,eeg,odlazak kod psihijatra i rekli su mi da je sve u redu.Uposlednje vreme za bilo koji bol koji osetim,cak i kada je blazi ja pomislim da je nesto ozbiljno,i pomisljam da imam neku skrivenu bolest.Molim za savet sta da uradim.Hvala.

Postovana, tegobe su posledica anksiozno depresivnog stanja. Zbog toga ste jako optereceni svojim zdravljem, sto vas icrpljuje. To je i uzrok razlicitih tegoba koje imate u poslednje vreme. Znajte da smo ponovo pogledali vasa ranija pitanja i sve ukazuje upravo na anksiozno depresivni sindrom. Tegobe sa varenjem su verovatno posledica psihickih problema. Medjutim, da biste bili sigurni da nema neke ozbiljnije bolesti mozete otici kod gastroenterologa. Taj pregled smatrajte delom sistematskog pregleda, neopterecujuci se da ce se naći nesto ozbiljno. Trebate ponovo otici neuropsihijatru, sa svim tim normalnim nalazima. I pored dobrih rezultata vi se osecate lose, zabrinuti ste, a on vam moze pomoci. Pobrojte mu sve tegobe, ne preskacuci ni tegobe sa varenjem, glavobolju, vrtoglavicu, povremene nesanice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

Postovani interesuje me sta znaci dijagnoza Tu mamae lat.dex.spoj paraareorealno. Benignih karakteristika.U pitanju je desna dojka

Postovana, to znaci da je uocen cvor u desnoj dojci pored bradavice. Za njega se smatra da nema maligne osobine (nije rak). Daljim istrazivanjem ce se videti tacna priroda te promene tj. sta je to tacno i da li nesto treba da se preduzima u cilju lecenja ili samo da se prati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2009

postovana doktorko izvonjavam se opet nisu vaginalete nego orvagil tablete da pijem dva puta po jednu dal moze da se izlijeci za deset dana cista koja neznam od cega je nastala sta mislite dal cu uspjet raditi iseminaciju sledeci mjesec znate kako sam nervozna stalno placem hvala vam puno

Postovana, svejedno i Orvagil tablete, kao i vaginalete, se koriste za lecenje infekcije, a ne ciste. Ne nervirajte se jer vam to moze samo odmoci. Pitajte vaseg ginekologa da vam jasno izlozi plan lecenja, jer samo on to zna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.11.2009.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, u petom mesecu sam trudnoce i na usta mi je izasao herpes. Da li mogu da koristim cinkovu pastu, ako mozete preporucite mi neku kremu ili mast.Hvala puno,pozdrav!

Postovana, mozete koristiti cinkovu pastu bez opasnosti. Osim toga preduzmite mere za jacanje imuniteta. Unosite vise vitamina, jedite vise voca i povrca, beli luk, jogurt, morske ribe. Manje unosite secera i masne hrane, jer slabe imunitet. Boravite vise na svezem vazduhu, setajte, ali izbegavajte mesta gde ima dosta ljudi da bi izbegli rizik da dobijete grip. Na jacanje imuniteta povoljno utice fizicka aktivnost, smeh, izbegavanje stresa, opustanje, dovoljno sna i unos vece kolicine tecnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.11.2009.

Postovani, Moja cerka ima 14 god. Ima nesto u obliku jajeta okruglo na ljevoj strani glave vise uha .To je svrbi,i za dva dana ako ne opere kosu pojavi se po tome bjelo zadebljanje i to je jos vise svrbi.Ako se pocese onda skine taj bjeli sloj i ispod se pojavi crvenilo i a negdje i prokrvari .Ima par dana pojavilo joj se i na drugom mjestu isto,ne veliko kao ovo sto je,ali je isto.Zabrinjava me sta je,i da li se moze izlijeciti? Bilo bi mi drago ako sam vam uspjela bar malo pribliziti njeno stanje.I zahvaljujem se u naprijed.

Postovana, tako izgleda citav niz bolesti pocev od seboreje pa do pocetka psorijaze. Neophodno je da se javi koznom lekaru kako bi se zapocelo lecenje, jer je ono neophodno. Neke od tih bolesti se lako lece dok je kod drugih lecnje dugotrajno, sve zavisi od uzroka tih promena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.11.2009.

imamciste na desnom jajniku dobila sam terapiju orvagil vaginalete dal to smeta da se uradi esimenacija i dal smije da se daje terapija klomifen kada imam to molim vas odgovorite mi

Postovana, lecenje mora da se sprovede kompletno. Ginekolog vam je prvo dao orvagil vaginalete da bi ste izlecili postojecu infekciju. To je jedan od uslova da bi se radila inseminacija. Ako se utvrdi da niste zatrudneli zato sto izostaje ovulacija, ona ce da se izazove Klomifenom. Nakon ovulacije ako je ostalo kod vas i supruga u redu moci cete prirodnim putem da zatrudnite. Ako to nije moguce predlozice vam inseminaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.11.2009.

Postovani, sin ima 5.5 godina, ide u vrtic, nema vidljivih znakova bolesti. Primetili smo ispod levog pazuha cvoric velicine graska. Odveli smo ga na pregled i doktorica je primetila i cvorice, isto mali, u podrucju prepona. Krvna slika je uredna, s tim sto su limfociti poviseni, mislim da su 58. Dogovoren je kontrolni pregled za 1.5 mesec. Da li ima razloga za brigu?

Postovana, uvecane limfne zlezde kod male dece se cesto srecu kao posledica kontakta deteta sa mikroorganizmima. Infekcija takodje moze dovesti do porasta broja leukocita. Velicina zlezda do 1cm ispod pazuha i 1,5cm u preponama je cesta kod dece, pogotovu kod one koja idu u vrtic. Kod pojedinih virusnih infekcija zlezde mogu biti znatno vece. Na primer kod mononukleoze. Posto se dete dobro oseca i ne primecujete da ima neke tegobe nema razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.11.2009.

postovani,mozete li mi reci ocemu se radi naime moj partner ima bolove u levome testisu a ujedno leva noga mu se ukocuje.hvala unapred.

Postovana, bol u testisu (testalgia, testadinia) je simptom koji prati nekoliko oboljenja mokracno polnih organa. To moze biti prvi simptom zapaljenja epididimisa (pasemenika). Ako je to u pitanju kasnije se javljaju i drugi simptomi kao ucestalo mokrenje praceno pecenjem. Zatim tegbe mogu biti posledica prosirenja vena testisa (varikokela), koja se javlja uglavnom sa leve strane. Nekada i preponska kila mize da se slicno ispolji. Bol kod elimimacije peska iz bubrega se moze siriti u testis i nogu. Kod tumora testisa takodje postoji bol, ali ne predstavlja rani simptom. Vas partner treba da se javi urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.11.2009.

Doktore imam jos 5 meseci i tada punim 19 god.trenutna visina mi je 172 cm a zelja mi je da dodjem bar do 180 cm. Kako to mogu postici,bilo koji nacin mi treba!!!?

Postovani, visina koju imate nije ispod normale. Da li uopste mozete da je povecate do svoje zeljene zavisi od toga da li je kod vas zavsen rast. to se saznaje rendgenskim snimkom sake. Tu se vidi da li su epifize zatvorene. Ako su jos uvek otvorene tj. ako postoji hrskavi deo kosti iz koga ona raste mozete videti sa endokrinologom da vam propise hormon rasta. Ako proces rasta nije zavrsen ima mogucnosti da porastete i bez koriscenja hormonske terapije. Ako ste kasno usli u pubertet tj. nakon sesnaese godine, velika je verovatnoca da cete jos porasti. Ako su epifize zatvorene nema vise rasta. Visina je prilicno uslovljena nasledjem. Mozda ste dobili gene nekog niskog pretka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.11.2009.

Pre 5 dana prehladio sam se jako (posle nevremena kada sam bio mokar vise od sat vremena) i dan-dva posle toga pojavili su se bolovi prilikom mokrenja (tj. peckanje) kao neka posledica. Medjutim, ono sto me je uplasilo je pojava gnoja (manje kolicine) sa cim se nikada pre nisam susreo, koje se prilikom dodira sa tkaninom (nakon sto se osusi) pretvore u jaku zutu-zelenkastu mrlju sto je i svojstveno za gnoj. Juce sam popio jednu dozu monurala i poceo da pijem tablete od brusnice medjutim ne znam da li je to dovoljno s obzirom da se peckanje smanjilo ali ne i nestalo (kao i gnoj). Molim za savet.

Postovani, takve simptome daju bakterijske infekcije kao sto su na primer gonoreja i hlamidija. Trebate da se javite urologu ili dermatovenerologu, koji ce vas uputiti da date bris uretre. Brisom se utvrdi koja je bakterija u pitanju i koji su antibiotici delotvorni. Takodje trebate dati mokracu za urinokulturu sto vas moze uputiti vas izabrani lekar. Brusnicu i vise tecnosti mozete nastaviti, ali oni nece ukloniti gnojnu infekciju. Ako se ne lecite infekcija moze dobiti hronican tok. Tada vremenom tegobe postaju blaze, kolicina gnoja manja, pa covek dobije lazan utisak da se izlecio, a bolest moze dati sterilitet kao komplikaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.11.2009.

Dragi doktore, molila bih Vas da mi odgovorite. Pre par dana tj. pre 4/5 dana primetila sam braon sekret na vesu u vreme kada sam trebala da dobijem menstruaciju i kao pred kraj ciklusa braonkasto svetlo pa onda malo sukrvice. Neznam sta da radim nekam nikakve bolove, cak ni PMS simptome koji mi obicno prate ciklus. Suprug i ja inace radimo na bebici a negde sam procitala da izmedju ostalog to moze biti i simptom trudnoce. Nesmem mnogo ni da se radujem tj. radila sam jutros baby rapid test hCG iz urina i negativan je. Da li je moguce da mi je zakasnila ovulacija ovaj mesec pa jos uvek nemoze da se vidi povisen nivo hcg/a? Jako bih volela da nam se zelja ostvari, pa sam htela da Vas pitam za savet. Ciklus sam imala posledlji put 4.Oktobra, a inace mi nisu sasvim redovni na 30/35 dana.Simptome nikakve nemam osim sto sam poslednja dva dana malo umornija i sto mi je malo muka u zelucu danas ali bez povracanja a i negativan je test. U napred hvala i veliki pozdrav!

Postovana, kada izostanu simptomi PMSa, a ranije su bili uglavnom prisutni, velika je verovatnoca da ovulacije nije bilo. Ako za desetak dana ne dobijete menstruaciju javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.11.2009.

Postovani,pijem Diane35 pune dvije godine bez pauze. Da li je potrebno prekinuti uzimanje istih neki period i,ako da,koliko duga pauza treba da bude? Hvala!!!

Postovana, kod zdravih zena Diane35 se mogu piti dugo, cak i pet godina bez pauze. Medjutim, to ne znaci da u medjuvremenu ne trebate da idete na ginekolosku kontrolu. Naprotiv, morate ici i na osnovu tog pregleda ginekolog ce proceniti da li da nastavite bez pauze. Znaci dizina koriscenja je individualna. Bitno je i da se izmeri pritisak, ako pusite da prestanete i da uradite ultrazvucni pregled dojki.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.11.2009.

Postovani, mozete li mi reci da li je normalno za jednu petnaestogodisnjakinju da ima krvni tlak 145/87!!! Unaprijed hvala!!!

postovana, to je povisen krvni pritisak i treba da se leci lekovima, povecanjem fizicke aktivnosti, izbegavanjem stresa, slusanjem muzike i pravilnom ishranom. Smanjiti masnu i slanu hranu, a jesti dosta voca i povrca, maslinovo ulje, morske ribe, jogurt, beli luk, celer.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.11.2009.

Postovani, imam 65 godina i vec duze vreme imam povisene vrednosti holesterola i triglicerida. Nikada u zivotu nisam volela masno a i nisam bila ljubitelj mesa vec sam uvek vise volela voce i povrce, ali i slatkise. Po prirodi sam pesak i uvek gledam da prevozna sredstva zamenim nogama. Jedno vreme, oko godinu dana, pila sam tulip od 10 mg i reziltati su bili holesterol 6,83 a trigliceridi 3,80. Poslednjih sest meseci sam prestala sa statinima i pokusala sam da se lecim prirodnim preparatima, naime uzimala sam omega 3 u kapsulama, 2x500 i soja lecitin 2 x 500 dnevno. Uz to sam izbacila skoro potpuno belo brasno, ribu jedem celog zivota, a unos slatkisa sam znacajno smanjila. Poslednji rezultati su mi Holesterol 7,01, HDL 1,14, LDL 4,68, trigliceridi 2,62. Moja dilema je da li da nastavim sa lecenjem prirodnim preparatima ili da se ponovo vratim na Tulip. Naime od drugaruce mikrobiologa koja je u Kanadi radila na ispitivanju statina dobila sam informacije da moze da ima znacajne stetne posledice izmedju ostalog i na nervni sistem. Kakva su Vasa saznjana o stetnosti Tulipa i da li mislite da bi u mom slucaju on bio od vece koristi nego sto su njegove stetne posledice. Napominjem da tokom uzimanja ovog leka nisam primetila nikakve smetnje i da mi je nalaz enzima jetre uvek bio dobar. Unapred hvala na vasem trudu i odgovoru.

Postovana, imate malo povisen ukupni holesterol na racun LDL ili takozvanog loseg holesterola. Trigliceridi su takodje poviseni. Medjutim, nemate razloga da strepite. Brojna istrazivanja u poslednje vreme su pokazala da je od same visine holesterola bitniji odnos HDL i LDL, a on je kod Vas dobar tj. Vi imate odlicnu vrednost zastitnog ili tzv. dobrog holesterola (HDL). To ukazuje da je Vasa ishrana dobra. Ne trebate da je menjate. Ako drasticno smanjite unos masnoca mozete sniziti dobri holesterol (HDL), a povecati trigliceride. Jedino mozete da smrsate ako imate visak kilograma. To obicno dovodi do pada triglicerida. Tulip mozete duze piti uz povremenu kontrolu bilirubina i enzima. U koliko ga koristite to mora biti uz sadasnju dijetu, a ne umesto nje. Ako nemate velike faktore rizika za nastanak srcane bolesti nije neophodno da bas morate da koristite Tulip, pogotovu ako se znatno povisi bilirubin. Faktori rizika su nasledje, povisen krvni pritisak, pusenje, povisen secer u krvi, prelezali infarkt ili slog. Dobro je sto ste fizicki aktivni. Samo tako nastavite. Ne vracajte se slatkisima. Ako pusite prestanite, a ako imate visok pritisak lecite ga. Na taj nacin vas rizik za nastanak teskih kardiovaskularnih bolesti, kao sto su infarkt i slog, bice mali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.11.2009.

postovani,mom sinu koji ima 3god i 4meseca radjen je bris grla posto mu je bilo crveno,nadjene su streptokoke iz grupe A 3posto,i candida mali broj.Zanima me jeli potreban neki antibiotik posto mu je vec napisan antibiogram sa slovom S na neke antibiotike kao sto su,penicilin,ampicilin,amoxicilin,cephalexin,eritromicin,azitromicin,a trimethoprim+sulfa je oznacen sa slovom R.Radjena mu je i krvna slika eritrociti 4,63,leukociti 8,8,hemoglobin 121,hematokrit0,36,trombociti 374,MCV 77,6,MCH 26,MCHC 336,segmen(GRA) 0,59,limfociti(LYM) 0,30,monociti(MON) 0,08,eozinofili 0,02.bazofili 0,01.Molim vas da protumacite ove analize,a jos bih dodala da je on poceo da kasljuca pre mesec dana,a ima tek skoro 2nedelje kako mu je sazreo kasalj i pije samo prospan,nije imao temperaturu,U pocetku mu je curio nosic ali sada samo kaslje.Dr mu je prepisala palitrex za grlo,tako da mislim da mu je candida od tog antibiotika,ali pitam se otkud streptokoke,jel to nikad nije imao do sada.Samo da napomenem da je ovaj antibiotik pio pre ovog brisa.Koliko otprilike traje kasalj dok se sve ne ocisti jel je kasalj zreo?Unapred zahvalna mama

Postovana, kandida je prisutna zbog koriscenja antibiotika. Kada je poceo da slinavi to su bili virusi, kasnije su se nadovezale bakterije i poceo da kasljuca. Streptokoke su po ovom rezultatu osetljive na Palitrex, ali ga verovatno nije pio dovoljno dugo. Streptokoke iz grupe A treba da se lece nekim od pobrojanih antibiotika. Ne postojiodrdjeno vreme trajanja kaslja. Zavisi od nacina lecenja, otpornosti bakterija na antibiotik i otpornosti detetovog organizma. Neka dete jede jogurt, beli luk, limun, morske ribe, zeleno povrce, a moze da koristi i probiotik i omega 3 od suplemenata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.11.2009.

postovani,zanima me kolika je,okvirno,normalna kilaza deteta u dobo od dve godine?

Postovana, prosecan decak od dve godine ima 11.5 do 13.5kg, devojcica 11 do 13kg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.11.2009.

kako da znam da li je kandida jezika nestala?nakon sto isperem usta sa zalfijom i izvrsim ciscenje jezika on izgleda normalno,(koristim i gel daktanol)medjutim kad ustanem ili kad dodjem kuci a provela sam vise vremena napolju opet se jave bele naslege na jeziku..

Postovana, dajte bris na kandidu. To je najefikasnije.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: