Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 9.3.2010.

Postovani, Otac mi 40 godina boluje od gihta,sad ima 69 godina. Povremeno je izbacivao i kamenac iz bubrega. Prije 11 godina odstranjen mu je desni bubreg zbog tumora.Hipertenziju kontrolise sa norvaskom i propranololom. Bio je na razlicitim terapijama uglavnom alpurinol,indomatacin, kolhicin zyloric,.Sad zbog povecanog kreatinina treba da misli i na drugi bubreg tj. da ga cuva od dijalize.Vec mesec dana je u akutnoj fazi gihta, gde su mu na rendgenskom snimku ustanovili i tofe.Lekar mu je prvi put u lecenje uvodi i nyripan 8 mg pored alopurinol 100 mg na dan, ali se upala ne smiruje na zglobovima ruka i nogu. Posto vec dugo traje akutna faza koja je i jako bolna sta mislite da li da se vrati na kolhicin tj da li je on nefrotoksican,da li ce stetiti ovom jedinom bubregu? Koliko se secam izlucuje se iz organizma kroz gastrointestinalni trakt.Unapred,veliko hvala.

Postovana, terapiju odredite uz konsultaciju nefrologa. Preostali bubreg ne ostecuju samo nefrotoksicni lekovi, vec i talozenje urata. Oni se ne taloze samo u zglobovima, gde izazivaju bol, vec i u drugim organima, pri cemu je talozenje u bubrezima najozbiljnije. Znaci da je za cuvanje preostalog bubrega bitno da se smanji talozenje urata u njima. Bubreg ce stititi vecim unosom tecnosti, lecenjem krvnog prtiska i malokrvnosti (ako je ima). Najteza komplikacija Kolhicina je depresija kostne srzi sa aplasticnom anemijom, agranulocitozom ili trombocitopenijom (ostecenje kostne srzi sa smanjenjem belih i crvenih krvnih zrnaca ili trombocita) i javlja se kod dugotrajne primene leka. Zatim moze da se javi neuritis, purpura, misicna distrofija, gubitak kose i smanjenje spermatozoida. Od strane organa za varenje javljaju se muka, povracanje i proliv. Pojava tih simptoma ukazuje na mogucu toksicnost leka i pri njihovoj pojavi treba prekinuti upotrebu leka ili toliko smanjiti dozu da se simptomi izgube. Neophodna je dijetalna ishrana sa smanjenim unosom masti i mesa, kao i izbegavanje alkohola. Poledajte ovaj clanak http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=498:-ishtana-obolelih-od-gihta&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

Postovani,moja supruga ima 60 godina i u poslednje vreme ima problema sa ucestalim stolicama (otprilike na svakih sat vremena). Simptomi podsecaju na opis iritabilnog kolona. Da li sme da uzima "Flobion", ako je pre 4 godine imala operaciju GIST tumora na tankim crevima?

Postovani, moze da koristi Flobion, bez obzira na raniju operaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

doktore molim vas pomozite mi.imam 14,5 godina i moji testisu malo veci od mojih drugova,neznam sta da radim,sramota me da se obratim lekaru ili roditeljima pa vas zato pitam sta bi to moglo da bude i hoce li proci.molim da mi sto pre odgovorite.?

Postovani, ne moraju testisi da budu iste velicine kao kod drugova. U godinama ste kada se kod Vas i vasih drugova jos nije zavrsio pubertet. I odrasli nemaju testise potpuno istih dimenzija. Takodje je normalno ako oba testisa nisu podjednake velicine s tim da razlika u velicinini nije mnogo upadljiva. Najbolje da se obratite roditeljima za sve sto pomislite da nije u redu. Naravno mozete i svom pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

Postovani. Od pre jedno 7-8 dana mi je levo stopalo vidno naduveno.,oteceno ne taban ,vec iznad tabana celo stopalo od prstiju odozgo pa sve do clanka noge. nije crveno,ne boli vec je samo otok izrazito prisutan. Sta to moze biti. Pijem dosta alcohol inace i tako malo se krecem imam 44 godine i malo vise viska kilograma. Zabrinjava me da to nema neke veze sa srcem ili je to cisto neka prolazna stvar. Ne boli ni pri hodanju. Jedino sto je naduveno,bas nateceno.Hvala vam puno na vasem odgovoru.!

Postovani, taj otok nema veze sa srcem, jer bi u tom slucaju trebali da budete srcani bolesnik neko vreme (nelecen ili lose lecen), a i otok bi se javio na oba stopala. Moze da bude u vezi sa ostalim kao gojaznost, alkohol, slabo kretanje, promenama na krvnim i limfnim sudovima, povredama. Javite se obavezno lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

postovanje,radila sam tumor marker i ca 19-9 iznosi9,03; ca 125 iznosi 48,42; cea je 1,01. posto je ca 125 iznad normale,sta moze biti razlog tome? da li je problem ginekoloski? molila bih vas ako bi mi mogli pomoci,jer ja sam iz strpca(na kosovu)i uslovi za lecenje nisu bas najbolji,ako je problem ginekoloski,da li bi mi vi kao lekar mogli preporuciti nekog ginekologa sa kojim bi ja mogla stupiti u kontakt?veloko hvala!

Postovana, morate da zavrsite ispitivanje uzroka tegoba koje imate. Ako su one ginekoloske prirode pocnite sa ginekoloskim pregledom. Ne mogu Vam preporuciti nekog posebno. Povsen Ca 125 se ne javlja samo kod ginekoloskih bolesti. Moze biti povisen kod karcinoma jajnika, endometrijuma, gusterace, dojke, pluca i debelog creva. Povisen je i za vreme menstruacije, endometrioze i drugih dobrocudnih ginekoloskih i neginekoloskih stanja. Manja je njegova vaznost za postavljanje dijagnoze tumora. CA 125 se najvise koristi za odluke o lecenju karcinoma jajnika, pracenje terapijskog uspeha i kontrole nakon zavrsenog lecenja. Posle uspesnog hirurskog lecenja ili hemoterapije njegov nivo se smanjuje. Znaci povisen Ca 125 ne mora da znaci da postoji tumor. Zavisi od ostalih nalaza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

Postovanje, Imam problem, pre mesec dana sam dobrovoljno dao krv i pisanim putem dobio da se javim lekaru zbog rezultata markera transfuzijskih transmisivnih bolesti. okrenuo sam zztk srbije i dobio odgovor da se posle prvog uzorka sumnjalo na hepatitis ali da je drugi test pokazao da imam samo antitela! sta to znaci da sam bolestan ili ne ? sta da preduzmem?i da li se hepatitis leci?da li smem da imam odnose sa devojkom? hvala

Postovani, nalaz antitela ukazuje da ste bili u kontaktu sa virusom. Ne znaci da ste bolesni, pogotovu sto ako nemate nikakve tegobe i nalaz u krvi je normalan. U transfuziji se proveravaju bolesti koje se mogu preneti putem krvi. Prenosenje takvih bolesti se moze spreciti koriscenjem prezervativa i ne koriscenjem tudjih licnih predmeta na kojima moze biti krvi (cetkica za zube, brijac, peskir). Te preventivne mere bi svako trebao da koristi, jer kada sazna da je neko sa kojim je bio u kontaktu bolestan, za zastitu je obicno kasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

Postovani molim da mi odgovorite,dali je ovo nesto alarmantno i moze li biti uzrok cestih glavobolja uz ostale smetnje u vidnom polju nalaz MRI ENDOKRANIUMA:izrazenie snizen IS gl.pallidusa,n.rubera i n.dentatusa obostrano u odnosu na ocekivano za dob pacijenta,prvenstveno usled povecanog nakupljanja paramagnetika. Ostali nalaz bez patoloski promena.(1977god.) Unapred zahvalni

Postovana, uzrok glavobolja moze biti, ali i ne mora, nakupljanje paramagnetika. Odgovor ce Vam dati Vas neurolog, nakon prgleda i uvida u svu dokumentaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2010.

Postovani doktore,Imam 38 godina,lekar mi je odredio poliginax vaginalete 12 komada.Iskoristila sam 9 komada i prokrvarila,a nije vreme za redovan mesecni ciklus.Da li je moguce da ove vaginalete izazovu krvarenje?Da li ce prestati ako prestanem da ihkoristim?Hvala.

Postovana, javite se Vasem ginekologu, jer vaginalete ne bi trebale da izazovu krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2010.

postovani doktore! Imam 61 god.zadnje dve godine imam bolove u preponama koji se sire prema kukovima i karlicnom delu kicme,a povremeno u svim ostalim kostima. U pazusnim jamama takodje imam povremene bolove koji se sire duz cele ruke. Vrsila sam razne pretrage:analize krvi su u redu,limfne zlezde su u redu,fibrinogen u granicama normale,pocetak osteoporoze. Smrsala sam za dve god.8kg. Ginekoloski nalazi su u redu,kao i mamografski nalaz dojke. Unapred hvala!

Postovana, osteoporoza moze da izazove bolove u misicima i kostima. Unosite vise kalcimuma hranom i suplementima. Ako je potrebno lekar ce Vam ukljuciti novi lek iz grupe bisfosfonata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2010.

postovani doktore,s vremena na vreme osecam kratkotrajne bolove u gornjem spoljasnjem uglu leve dojke.kada vrsim samopregled nisam potpuno sigurna ali mislim da postoji neko malo zadebljanje,stiskom bradavice iz nje izlazi bezbojna tecnost..pre par meseci primetila sam sasvim mali izlivak krvi na istoj,koji (nisam sasvim sigurna kako cu se izraziti) kao da je bio u nekoj kesici i cim sam pokusala da ga otklonim i nje se izlila krv.leva dojka mi takodje trne...imam 23 god.zanima me vase misljenje! bila bih vam vrlo zahvalna kada bi mi definisali u cemu je problem! hvala!

Postovana, u gornjem spoljasnjem delu dojke se obicno nalaze fibrocisticne promene. To su najcesce promene na dojkama, nisu opasne i potrebno je samo da se prate. One mogu da se napipaju, a na ultrazvuku se lako uocavaju. Ako stiskom bradavice iz nje izlazi bezbojna tecnost to nije opasno. Medjutim, nalaz krvi zahteva pregled brisa. Javite se lekaru, ne odlazite pregled. Samo nakon pregleda moze da se zna u cemu je problem. Dobro je sto vrsite samopregled dojki. Znate kako tacno izgledaju i sta se pipa, pa mozete na vreme da uocite promenu (ako je bude).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2010.

Postovani... Menstruacija mi kasni vec 6 dana. Uradila sam dva testa na trudnocu, i oba su pokazala pozitivan rezultat. Vrlo sam uzbudjena i ne znam da li da uradim jos koji test, i kada treba da idem kod ginekologa? Da sacekam jos malo, ili.... Molim vas za pomoc! S postovanjem...

Postovana, nema potrebe da radite jos neki test. Ako ne dobijete menstruaciju za nedelju dana javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2010.

Zdravo.Nikad nisam imao problema sa pritiskom u zadnje vtreme sam osetio bol u grudima i ustanovio da imam pritisak 140/90 doktor je rekao da je sve ok.U zadnje vreme koristim ZELENI CAJ-2 solje na dan kako bi odrzao kilazu,nikad nisam pio kafu pa sam pomislio da mi kofein iz caja pravi probleme Dali je to moguce?Inace koristim zdravu ishranu i rekreativno se bavim sportom imam 36 god. Hvala.

Postovani, zeleni caj moze da povisi krvni pritisak. Kilaza se najbolje odrzava pojacanom fizickom aktivnoscu, pa zato nastavite da se bavite sportom. To ujedno pomaze kod malo povisenog krvnog pritiska. Bol u grudima se moze javiti i kao posledica stresa. I ako pritisak 140/90 nije povisen, vec na gornjoj granici, bolje da je nizi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2010.

Pre godinu i po dana sam pila kapsule za mrsavljenje HERBAFAST,od kojih sam smrsala,ali kad sam prestala da ih pijem kilaza se vratila.Medjutim,tada je pocelo stalno krcanje po crevima,koje je skoro prestalo,ali su poceli da se nakupljaju strasni gasovi svakodnevno,koje ranije skoro da nisam imala.Pretpostavljam da se nesto u crevima promenilo od tih tableta i moze li to da se izleci,mada sam probala i espumisan i gasvan i ne pomaze?

Postovana, pregledajte stolicu na gljivice i bakterije, pa ako je potrebno dobicete terapiju. Espumisan i Gasvan (istog su sastava, samo je Gasvan duplo jaci) pomazu, ali je potrebno da se dugo piju. Pokusajte da zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove da bi mogli da je izbegavate. To su obicno: pasulj, soja, grasak, socivo, kups, slatko mleko. Medjutim i to je indivdualno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2010.

Postovani,na nekim mestima na nogama mi ne rastu dlake.Ista je situacija na obe noge i na potpuno istim mestima.To mi smeta pa bih zeleo nekako da povratim dlake na tim mestima ali ne znam kako.Sta moze biti uzrok toga?

Postovani, najbolje da lecenje prepustite koznom lekaru. uzrok takvog opadanja dlake nije potpuno jasan. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremecaji, u poslednje vreme preovladava misljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takodje je veliki uticaj nasledja. Nekada bolet traje godinama, pri cemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se site. U drugim slucajevima dlaka poraste i bez terapije. Lecenjem se podsticu korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opste terapije koriste se kortikosteroidi (oprezno zbog nezeljenih dejstava), PUVA terapija i iradijacija tela. U blazim slucajevima dlaka moze da poraste i bez ikakve terapije. U tezim slucajevima terapija moze dati samo prolazno poboljsanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

postovani molim vas:iza lijeve mosnice sam primjetio zadebljanje"treca srascena mosnica".nema bolova.osim prije para dana.sada nema,to je ustvari duze prisutno(uvecanje),.stara sam 55 god. u ponedjeljak idem doktoru.

Postovani, idite urologu bez straha. On ce nakon pregleda (pipanja) i ultrazvuka, ako je potreban, videti sta je u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

Imam 35 godian. U oktobru su mi otstranjene obe dojke,radikalno. U levoj duktalno-lobularni, invazivni (4,5 cm). U desnoj lobularni in situ.Nadjeno je U tri od osam ispitanih zlezda ispod levog pazuha.Izvadjeno je 16na levoj i 14 zlezda na desnoj strani. HER2 je 3+, pa su mi laparaskopski otstranjeni i jajnici. Trenutno sam na hemo terapiji,( FEC-6 terapiaj), kazu da ce biti i zracenja, i lekova. Sto setice metastaza nisu pronadjene, osim u zlezdama, mada mi nisu ni radjena ispitivanja, osim ultrazvuk abdomena. Operisana san u Nisu. Primuila sam 5 terapija, i 15.3. idem na poslednju. Interesuje me koje testove trba uraditi kako bih proverila eventualne metastaze? Kad i kako na rekonstrukciju dojke? Volela bih da se to ugradi i da bude sto manje primetno, a ne da nosim brus sa umetcima?Imam kose rezove od sredine grudi do pazuha.

Postovana, nema potrebe da radite neke preglede na svoju ruku. Sve sto bude potrebno da se uradi odredice konzilijum. I ako moze i ranije, najbolje da rekonstrukciju uradite nakon zavrsene terapije. Celije tumora imaju receptore (HER2) za koje se vezuju lekovi koje cete kasnije dobiti. Na taj nacin su postedjene zdrave celije, a lek deluje samo na tumorske, racunajuci tu i otkrivene i neotkrivene metastaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

postovani doktore,imam uvecane limfne zlezde ispod pazuha,na vratu i preponama vec oko godinu dana,bolne su po nekada,testiran sam na hiv deset nedelja od pojave limfnih zlezda,pa sam ponovio test i posle sest meseci.negativni su.izvadjena mi je jedna lgl i dokazano je da je reaktivna.testiran sam i na ostale viruse i negativni su,pre mesec dana radio sam test na ebv i igg mi je 750 a povisen je i asto titar na 380.pio sam panklav i orvagil.imam i bolove u zglobovima,imam i bele naslage na jeziku ali bris na kandidu je negativan.da li trebam ponovo da se testiram na hiv da li je moguce da test ne otkrije hiv ni posle sest meseci radjen u zavodu za javno zdravlje.

Postovani, nalaz izvadjene limfne zlezde ukazuje da su uvecane kao reakcija na neku infekciju. Malo je verovatno da je test na HIV dva puta lazno negativan. tj. malo je verovatno da ste HIV pozitivni a da test pogresno pokazuje da niste. Test ponovite samo ako infektolog smatra da je potrebno. Potrudite se da ojacate imunitet. Izbegavajte stres, boravite vise na vazduhu, izbemavajte masnu i slatku hranu (slabe imunitet), jedite vise jogurta, belog luka, voca i povrca. Procitajte ovo: http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=335:hrana-koja-jaa-imunitet&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 kao i ovaj clanak http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=481:jaanje-imuniteta-na-prirodan-nain&catid=38:najnovije-vesti&Itemid=67
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

Postovani, supruga mi je trudna.U nalazu urina stoji joj BLD +10 RBC/ul,moze te li mi reci sta to znaci? Unapred hvala

Postovani, u pitanju je nalaz leukocita. Nije mi jasno zasto me ovo pitate kada je supruga pokazala rezultat svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

posovana,moja majka ima46 god. i radila je tumor marker i ca 125 je povecan na 48,47.zanima me sta moze biti razlog tome? i koliko je to opasno i zabrinjavajuce? unapred hvala!

Postovana, Ca 125 je povisek kod karcinoma jajnika, endometrijuma, gusterace, dojke, pluca i debelog creva. Povisen je i za vreme menstruacije, endometrioze i drugih dobrocudnih ginekoloskih i neginekoloskih stanja. Manja je njegova vaznost za postavljanje dijagnoye tumora. CA 125 se najvise koristi za odluke o lecenju karcinoma jajnika, pracenje terapijskog uspeha i kontrole nakon zavrsenog lecenja. Posle uspesnog hirurskog lecenja ili hemoterapije njegov nivo se smanjuje. Znaci povisen Ca 125 ne mora da znaci da postoji tumor. Zavisi od ostalih nalaza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

imam bebu 4 meseca i dojim je,doktorka mi je prepisala canesten vaginalnu tabletu ,medjutim ja sam zaboravila da joj napomenem da dojim zato sto sam mislila da to nema nikakve veze i upotrebila sam vaginaletu i posle sam tek procitala da sam morala da se pre upotrebe sobzirom da dojim ,konsultujem sa lekarom.Da li je i koliko je stetno za mleko?UNAPRED HVALA

Postovana, mala kolicina kanestena se resorbuje iz vaginalete u krv, tako da nemate razloga za zabrinutost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

Postovani dr. imam 19 godine tobio sam trombozu duboke vene jos se lecim vec godinu dana pijem farim . pa hteo sam da vas pitam da li moze da se izleci tromboza duboke vene i kako sve moze da dojde tromboza posto sam uradio sve analize i doktor nezna odakle to doslo . i da li ja mogu sve da radim kao ostali narod . u napre zahvalan na odgovoru

Postovani, kod tako mlade osobe tromboza duboke vene moze biti posledica poremecaja koagulabilnosti krvi, pa je potrebno hematolosko ispitivanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

u 9 mesecu sam trudnoce,usta mi idu na desnu stranu i kad se smejem na desnu ,lekari su mi konstatovali dijagnozu paresis facijalis tako me vec 6 dana drzi ,pijem b vitam,rekli su mi da je promaja a od ponedeljk moram i na terapije,zanima me vase misljenje o posledicama i o tome koliko vremenski to moze trajati i da li utice na bebu.unapred zahvalna

Postovana, oporavak traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Kod starijih moze godinu ili dve. Terapje nece ostaviti posledice po Vas i bebu. Ako je posledica promaje, povuci ce se potpuno, samo je potrebno vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

Postovani, Moja dijagnoza je: Hypertensio arterialis. Cardiomyopathia hypertensiva et hyperthrophica. Syndroma anginae pectoris stabilis Palpitatio cordis ex anamnesi Obesitas Fizikalni nalaz: Srcana akcija ritmicna, tonovi jasni, ne cuju se sumovi nad prekordijumom. Disajni sum normalan, bez propratnih uvucnih fenomena TA=110/70 mmHg EKG: normogram, sinusni ritam, SF=77/min, bez znakova akutne lezije i ishemije miokarda, bez poremecaja ritma i provodjenja. ECHO: Leva komora normalnih dimenzija (LVID d=4,9 cm; LVID S= 2,7 cm) i debljine zidova (IVS=1,3 cm ; PLW=1,2 cm), bez poremecaja segmentne kinetike, ocuvane sistolne funkcije (EF=62%, EDVLK 85 ml, ESVLK 32 ml) uz dijastolnu disfunkciju prog stepena usporena relaksacija (E/A=0,7). Aorta u korenu 3,7 cm, separacija 2,1 cm, leva pretkomora 3,3 cm. Desna komora 2,7 cm. TR+1, RVSP 30 mmHg. Ostale valvule kompetentne. Brzine svih protoka u referentnim vrednostima. Zakljucak: Koncentricna hipertrofija miokarda leve komore. Ovo cete bolje Vi razumeti nego ja... ja to nista ne razumem. Imam 47 godina. Povisen krvni pritisak dobila sam kada mi je umro otac. pre skoro 7 godina. Opsti lekar mi je tada prepisao Arifon, posle nekog vremena Enalapril od 10 mg. Od maja 2005 (kada mi je izmeren gornji pritisak 250) do maja 2009. terapija mi je bila Prilenap H ujutro, i Prilenap 10 mg uvece. Maja 2009. Kardiolog mi je postavio gore pomenutu dijagnozu uz terapiju Presolol 50 mg 2x1/2, Prilazid plus 5 mg 1+0+0, Vazotal 5 mg 0+0+1 i Cardiopirin. Od maja do novembra uveo mi je i dodatne lekove Prilazid od 5 mg uvece, umesto Vazotala 5mg Lerkanil, a Metildopu 250 mg + 500 mg + 500 mg mi je smanjio na 250 + 250 + 500 mg jer mi je pritisak u toku dana padao i na 90/60 mmHg. Trenutna terapija mi je: Presolol 50 mg 2x1/2 Prilazid plus 5 mg 1+0+0 Prilazid 5 mg 0+0+1 Metildopa 250mg + 250mg + 500 mg Lerkanil 10 mg 0+0+1 Cardiopirin 1x1 Bromazepan 3mg Otac mi je bio srcani bolesnik, majci su pod stare dane poceli problemi sa hipertenzijom. Baba, sa oceve strane, je umrla od posledica mozdanog udara... znaci genetski sam predodredjena za probleme vezane za srce Kao sto rekoh, imam 47 godina, gojazna sam, i pusac. Kafu i alkohol ne konzumiram. Zadnjih mesec dana STROGO vodim racuna o hrani, so sam skoro izbacila iz svog jelovnika. Pazim na kolicinu hrane, i samim tim i slabim... sa 60 popusenih cigareta smanjila sam na 10-15 dnevno... jos uvek se odvikavam, i svaki dan smanjujem broj popusenih cigareta, ne mogu ih ostaviti odjednom... Sve je to lepo ali meni pritisak i dalje varira. Preko dana mi je normalan, od 130/80 a desi mi se povremeno da mi padne i ispod 100/70, sto mi opet smeta... a u toku vecernjih sati skoci najvise i do 190/115... u zadnje vreme cesce mi je nocu skakao pritisak pa kako sam promenila i mesto stanovanja otisla kod drugog kardiologa koji mi je promenula kompletnu terapiju "najsavremenijim lekovima" (Prexanil 4 mg ujutro, Lodoz 2,5 mg ujutro i Menartan 10 mg uvece) koji su meni konstantno drzali pritisak na 160/100 pa i vise sa otkucajima srca i do 100. Za 6 dana koliko sam bila na toj novoj terapiji, vise puta u U TOKU NOCI, po savetu lekara hitne pomoci uzimala sam nifelat 20 mg (1/2 nifelata izgrickan pod jezik, lasix tbl i bromazepan 3mg, pa posle pola sata opet 1/2 nifelata, pa cak i injekcije lasixa u hitnoj) meni pritisak nije spadao ispod 164/111. Po savetu lekara hitne pomoci konsultovala sam tog novog kardiologa i pokusala da joj kazem sta mi se desava pod tom novom terapijom. Nije htela ni da me saslusa kada sam joj rekla da mi pritisak ne spada ni posle nifelata ni lasixa (vi se lecite sami, ako vam ne odgovaraju ovi najsavremeniji lekovi, onda predjite na stare bio je njen komentar)... Nije mi dozvolila ni da joj kazem da od tih lekova koje mi je ona dala neki lek mi je zaista dobro cinio. Nisam osecala onaj potmuli bol u grudima, koji sada osecam, usta mi se nisu susila... i da mi je trebala samo korekcija terapije. Jednostavno nije zelela da prica sa mnom. I sta sam mogla? Vratila sam se na staru terapiju od koje mi je pritisak bar u toku dana normalan, a ako mi kojim slucajem skoci u toku noci 1/2 Nifelata i Lasix tableta ga brzo spusta... Ne kazem, nije mi svejedno kada UGLAVNOM NOCU osetim bol u potiljku, i bukvalno pecenje u glavi kada mi skoci pritisak a na aparatu vidim i koliko. Trnuli mi prsti... usta... Hvatala me je panika, uznemirenost, ali to sam vrlo lepo resila sa tabletama Ksalola 0,25 mg koje sam pila nekih 5-6 meseci. Da, zaboravih reci da su mi rezultati krvi i urina u granicama normale. Stitna zljezda takodje. Mesecni ciklus mi je normalan... Zakazani ultrazvuk abdomena cekam 12.04... I dalje mi se desava da povremeno,ali vrlo retko, posle nekog napora, ostanem bez daha Berodual pumpica mi u tom slucaju pomaze. Elem, volela bih da cujem Vase misljenje. Uplasio me je komentar jednog od lekara hitne pomoci da pijem "udarnu" dozu lekova za snizenje pritiska, da je to suvise jaka doza za moje godine... "sta cete piti kada budete bili stariji" bio je njegov komentar.... Sa kime god sam pricala od poznanika koji imaju problema sa pritiskom svi piju mnogo manje kolicine lekova nego ja i pritisak im je u granicama normale... Nemam ni tako stresan zivot. Sin od 3 i po godine se stara da mi svaki dan bude veselje... samo da nije ovog skakanja pritiska nocu... S postovanjem, ZoricaM

Postovana Zorice, ne sekirajte se sto pijete dosta lekova. Vazno je da se nadje odgovarajuca kombinacija, koja ce Vama da pomogne. Ne slazem se sa kolegom iz hitne: sta cete piti kada budete bili stariji? Ne piju se nize doze lekova da bi se ostavilo za kasnije da ima sta da se podize. Cilj terapije je da pritisak bude normalan tj ispod 140/90. Svi lekari znaju onoliko koliko je potrebno da lece bolesnike. Vi odaberite onog ko je dobar prema vama, ljubazan, voljan da vam objasni ono sto ga pitate i nije sujetan. Ako ste se vratili na stare lekove, mozda bi trebalo da se vratite i starom lekaru. Pritisak ne moze da se normalizuje dok se ne nadje uzrok njegovog skoka nocu. To su uglavnom dva razloga. Jedan je bolest nadbubrezne zlezde, sto se moze ispitati. Medjutim, tu bi se ocekivali skokovi i danju. Drugi je anksioznost. Vi ste primetili da vam je bilo bolje kada ste pili Ksalol, jer je on ublazio ansioznost. Zato je najbolje da se obratite neuropsihijatru. Ako Vama pritisak raste iz psihickih razloga, ne mozete ga sniziti samo antihipertenzivima. Sklonost takvom reagovanju se delom nasledjuje, a delom je uticaj razlicitih dogadjaja (smrt u porodici, stres na poslu...). rezulat Uz da vas ne brine. Zadebljanje zidova leve komore je posledica hipertenzije i to je ocekivana promena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

Postovani.Ja imam problem vec par meseci.Bol u vilici (kao da pucketa,kad jace zinem ili zjevam),dok zvacem.Osecam i neki bol u grlu dok gutam i uho.Na pregledu kod lekara mi je receno da nemam upalu uha,da nemam crveno grlo.Preporukom da odem kod oralnog hirurga,obavila sam i taj pregled gde je receno da sacekam neko vreme,da nema nista sto bi bio problem.Meni i dalje vilica pucketa,cujem je kad jace zinem,i grlo (vise zdrelo) me boli kad gutam,nije jak bol ali mene to ipak zabrinjava,Imam 31 god.Veom a sam osetljiva a u zadnje vreme sam pod stresom,dali mozda to moze biti uzrok?Molim Vas da mi odgovorite,unapred zahvalna ,pozdrav

Postovana, bol u zglobu vilice moze da se javi kod nepravilnog zagrizaja i ako zvacete samo sa jedne strane. Ponekad reumatoidni artritis moze da pocne u vilicnom zglobu. Stres takodje utice jer dovodi do napetosti misica lica i stegnutosti vilice, sto utice na vilicni zglob.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2010.

Postovani doktore,imam 30 god. i koristim vec 13 godina antiepileptike.Dnevna doza> Tegretol 800mg, rivotril1 mg i treba da uvedem novi Topamax koji treba da pijem za pocetak 100 mg dnevno. Interesujeme koliko ozbiljno lekovi ovakve vreste uticu na kvalitet sperme i na uspesnost zaceca? Znam da postoje uticaji na trudnice ali se nigde ne pominje slucaj kada muskarac koristi antiepileptike. Hvala unapred.

Postovani, zaista se ne pominje uticaj ovih antiepileptika na reprdukciju muskaraca. Konsultujte se sa urologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

Imam 22 godine,moj problem je u konstantnoj utrnulosti poslednja dva prsta leve ruke u zadnja dva meseca i zujanje u usima u poslednjih godinu i po.KKS uredna,dopler krvnih sudova vrata uredan.Sta uraditi od dodatnih pretraga i o cemu se tu radi.

Postovana, zujanje u usima ukazuje da nesto nije u redu u fizickom ili psihickom pogledu. Da bi se otkrio uzrok potrebna su brojna istrazivanja. Cest uzrok sumova u uvu kod mladih je ostecenje neznih slusnih celija bukom ili praskom, pre svega muzikom (vokmen, diskoteke, rok-koncerti), ali i buka na radnom mestu. Uzrok mogu biti smetnje cirkulacije (veoma cesto), zatim oboljenja vratne kicme, bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube ,trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog sistema. Kod Vas je verovatno zujanje u usima posledica promena na vratnom delu kicme, koje takodje mogu da izazovu trnjenje prstiju (mali i domali ili cak svi). Pred vama su brojni pregledi (ORL, neurolog, fizijatar, internista). Bilo bi dobro da uradite MR vratnog dela kicme, pa i glave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

Imala sam na butini crvenu tackicu ispunjenu krvlju(nije ni mladez ni bradavica,pretpostavljam da se radi o kapilaru,ali nema plavih zilica okolo,samo crveno ispupcenje).Uglavnom,povrijedih to brijacem,i jedva zaustavih krvarenje.U totalnoj sam panici,da li mislite da je to opasno?

Postovana, u pravu ste, to nije ni mladez ni bradavica, vec prosiren krvni sud. Ako postoji mogucnost da ga i kasnije povredjujete moze da se sklerozira (zapusi) laserom ili drugom metodom. Inace promena nije opasna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

doktore imam trigliceride i holesterol. recite mi kako mogu to da izlecim? hvala unapred

Postovani, verovatno mislite na provisene vrednosti triglicerida i holesterola. One se normalizuju dijetom. Ako ne moze samo njom, onda se koriste lekovi iz grupe statina. Dijeta je neophodna i kada koristite lekove. Treba da izbegavate masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko. Unosite manje crvenog mesa, ne jedite kozicu piletine i punomasne sireve i mleko. Od mlecnih proizvoda koristite posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Jedite morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca, posebno beli luk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

Postovani,pocela sam da primam infuyiju dva puta dnevno sa po dve ampule trentala od po 5ml. Interesuje me da li od toga mogu da me bole noge. Kao da imam upalu misica, Unapred zahvalna.

Postovana, od Trentala ne mogu da vas bole noge. Mozete da osecate muku, slabost, umor, glavobolju, da dobijete crvenilo, lupanje srca i nesanicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

Doktore imam problem so zeludnikot.Uste od dete pod stres sekogas me zaboluvase i do den denes e taka.imav helikobakter no izlecen mi e veke dve godini.Moeto prasanje sega e:cesto pati mi se slucuva da imam macnina vo zeludnikot kako kamen bukvalno da nosam tamu,bez da sum prejadena ili da sum jadela teska hrana i barem ednas godisno me faka silna bolka koja obavezno zavrsuva so kokteli inekcii na itna(reglan, ketonal, ranital,apaurin).Po preporaka na maticniot posle poslednata poseta kaj nego mi dade Enterofuril, flazil i famosan vo kombinacija.Dali ovaa terapija ke mi pomogne da ja nadminam poduenosta i macninata vo zeludnikot.

Postovana, vi ste takvi po prirodi. Kad ste pod sresom reaguje vam zeludac i tu ne moze mnogo ucini, sem da se trudite da se ne nervirate, mada to nije lako. Kad imate jake tegobe javite se gastroenterologu. Poslednja terapija deluje kad imate neku crevnu infekciju. U ostalim slucajevima nije efikasna. Kod nadimanja koristite Espumisan i izbegavajte hranu za koju primetite da vam vise izaziva nadimanje (pasulj, kupus, soja, slatko mleko). Ne nadima svakoga podjednako ista hrana. Jedite cesce po malo. Helicobakter moze i ponovo da se javi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

postovani,dali ce 100gr alkohola uticati na test za trudnocu.hvala unapred.

Postovana, ako ste uradili test po uputstvu, predhodno koriscenje alkohola ne bi trebalo da ima uticaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

moj sin ima 13 godina a on je samo 1.40 kako qe on da odrasli shta da jede

Postovana, Vas sin jos nije usao u pubertet ili je na samom pocetku i zato jos nije porastao. To sto su neki njegovi vrsnjaci znatno porasli nije razlog da se brinete. On ce porasti kada dodje njegovo vreme. Ne treba nista posebno da jede, vec kao i do sada. Ako se on brine sto je nizak ohrabrite ga i kazite mu da ce uskoro povasti i to verovatno odjednom za 15 do 20 cm. To je tacno. Kod decaka sa pocetkom puberteta obicno prvo pocnu da rastu stidne dlake, a kasnije pocne da raste u visinu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2010.

Postovani doktore, zbog tupe boli ispod desnog rebra uradjen mi je ultrazvuk abdomena i rezultat je:kamen(jedan)velicine 2.5cm,zid zucne kese je zadebljan verovatno zbog hronicnog holecistitisa.Nema opstrukcije ili dilatacije zucnog kanala.Zucni kanal je samo 4.3mm.Jetra,pankreas,slezina i oba bubrega su normalni.Zivim u Australiji i trenutno cekam da vidim specijalistu(sto moze potrajati 3-4 meseca).Molim vas kazite mi koliko je lose stanje moje zuci s obzirom na ovaj nalaz i sta se obicno radi u ovim situacijama?Da li je operacija neizbezna i koliko je opasno da dodje do gorih komplikacija.Negde sam citala da se moze dobiti rak zuci.Upucena sam u sve sto se tice operacije ali to mi je zadnja solucija.Mnogi ljudi imaju jos gore probleme posle operacije. Brine me sto moram da cekam toliko dugo na specijalistu a moj doktor mi nije dao nikakve lekove za u medjuvremenu.Da li postoje lekovi koji mogu pomoci u ovoj situaciji i sta mi preporucujete da bi se stanje popravilo?Nejedem przenu samo kuvanu hranu i izbegavam bilo kakvu masnocu, sto opet nisam sigurna jeli pametno zbog dobrih masnoca tipa omega 3.Puno hvala unapred i izvinite na dugackom textu.

Postovana, najbolji nacin lecenja kamena u zuci je operacija. Ona nije toliko hitna da ne mozete da cekate nekoliko meseci na pregled i zatim jos neko vreme na operaciju. Operacija je neophodna jer stalno upaljena besika (zbog kamena) moze da dovede do ostecenja pankreasa i nastanka secerne bolesti. Dobro je sto ne jedete nezdravu przenu hranu, vec koristite kuvano i dinstano. Kada se vec formirao kamen izbegavanje masne hrane ne znaci da necete imati tegobe. Mozete da koristite maslimovi ulje. Ono je korisno u prevenciji srcanih bolesti, a korisno je i kod kamena u zuci. Kafa moze da podstakne zucnu kesu na kontrakciju i dovede do napada. Malom broju ljudi je lose nakon operacije. To se desava onima koji su se kasno operisali ili imaju smetnje sa varenjem zbog neke druge bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Uskoro treba da idem na operaciju benignog tumora na vratu. U okviru priprema za operaciju, lekar specijalista sa infektivnog odelenja mi je rekao da OBAVEZNO moram da se vakcinisem protiv hepatitisa "B". Moj lekar opste prakse smatra da to nije potrebno, jer ne spadam u rizicnu grupu. Ne bih hteo da se vakcinisem ako to nije potrebno, a opet, ne bih da to ne uradim ako jeste. Sta da radim? Unapred hvala na odgovoru. Dane Vidovic

Postovan Dane, infektolog se cesce (u odnosu na druge lekare) srece sa obolelim od hepatitisa B gde se nezna kako su se zarazili. Zato smatra da dodatni oprez moze da korsiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Postovani,jutros dok sam kod kuce sedela i pila kafu odjednom sam osetila bol iznad leve dojke.Trajao je desetak sekundi i prosao.Bol je bio tup,ne previse jak ali dovoljno da se uplasim.Bila sam kod kardiologa na ultra zvuk srca pre pola godine jer imam prolaps mitralnog zalistka od malena.Nalaz je bio dobar a prolaps jako diskretan kao i oduvek.Ne znam dal ima potrebe za panikom i koji mogu biti razlozi za ovo.Oduvek sam mislila da srce boli u sredini grudnog kosa pa me interesuje dal mesto iznad leve dojke ima veze sa srcem

Postovana, takav bol se moze javiti kod prolapsa mitralnog zalistka. Srcani bol, anginozni moze se javiti u razlicitim delovima grudnog kosa, ali je duzi, jaci i obicno pracen nedostatkom daha, preznojavanjem. Medjutim, bol kod angine pektoris i infarkta nije uvek isti, nije tipican i ne mora da bude pracen pobrojanim tegobama. Moze se javiti i van grudi (gornji deo stomaka, ramena, ruke). Kratkotrajan bol u predelu srca (kao ubod noza) nema veze sa srcem. To je misicni bol (grc misica).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Posovani,vec 8 meseci pijem kontraceptivne pilule Logest. Htela bih napraviti manju pauzu (mesec-dva), pre nego sto nastavim sa ponovnim koriscenjem. Zanima me kolike su sanse da ostanem trudna u tom periodu pauze, i da li je uopste dobro praviti te pauze u koriscenju pilula ? Hvala unapred.

Postovana, tokom pauze nakon koriscenja kontraceptivne pilule veca je sansa da ostanete u drugom stanju, posebno ako kao kontracepciju koristite plodne i neplodne dane. Ako koristite prezervativ nemat rizik. Kod vecine zena tokom pauze dolazi do ovulacije, nekad i visestruke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Imam 40 godina i pre par dana sam dobila nalaz papa testa koji glasi: PA: IIIa Ascus VLSIL (ENDOCERVIX) Istog dana uzet mi je urańĎena analiza sekreta Obs V , VI , bak. Molim vas da mi malo detaljnije pojasnite ove nalaze. Unapred hvala.

Postovana, kod Papa III potrebno je da se uradi biopsija. Po njenom rezultatu odredice se terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

postovani doktore, imam 20 god, prije 3 sedmice sam otisao doktoru, dermatologu koji mi je dijagnosticirao scabies, odmaho sam prionuo poslu, prvom tretmanu. znate ono kupanje pa mazanje kremama, prokuhavanje odjece... nakon 5 dana poslije prvog tretmana, svrab je je u potpunosti nestao, i to je trajalo mozda 3-4 dana. onda je pocelo plagano opet da svrbi sve do sad tacno 22 dana poslije prvog tretmana, kad je taj svrab postao opet nesnosljiv... ne znam vise sta da radim... ako moze neki savjet... unaprijed hvala

Postovani, javite se lekaru, a zatim ponovo sprovedite terapiju. Ako se neko iz vase okoline nije izlecio moguce da ste ponovo dobili bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

postovani,pripremam se za operaciju zucne kese,i posto imam problema sa trombocitima vreme krvarenja mi je malo produzeno 210.internista mi je prepisala pronison i posle 3 dana idem opet da vadim krv, receno mi je da i to jutro pre vadjena krvi pijem pronison,za vreme operacije i posle nje.Da li je to u redu?grlo mi je malo upaljeno i crveno,da li se pre operacije uzima bris grla,da li to treba da kazem svom lekaru ili oni sami daju uput za sve pretrage?posto je polip u pitanju da li mogu imati problema posto ga uklanjam laporoskopski? unapred hvala

Postovana, kazite lekaru daa vas boli grlo. Bris grla se ne radi rutinski pre operacije. Laparoskopskom operacijom, kao i klasicnom, odstranjuje se cela zucna kesa, a nakon toga ce se videti sta u njoj ima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

postovani doktore povremeno osecam peckanje, kao ubod igle, po telu -noga, ruka ,stomak, ledja, ali ne tako cesto i tada lagani svrab na tom mestu. nakon toga nema vidljivih tragova. nisam imala koznih bolesti.

Postovana, nejasan je vas osecaj. Peckanje moze biti lagani svrab ili blago trnjenje, a ubod igle je vec bol. Lagani svrab moze pratiti znojenje, ali i nervozu. Ako uz njega nema promena na kozi nije znak koznog oboljenja. Kakav je nalaz krvi, pre svega bilirubin i secer. Trnjenje je vec ozbiljniji problem i javlja se u podrucjima koje inervisu pojedini nervi.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: