Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 12.12.2009

Postovani, molim vas da mi odgovorite sta znace niski leukociti.Pre par dana uradila sam analizu krvne slike, sve je u granicama referentnih vrednosti osim leukocita koji su 3,6 (ref.vr 4,1-10,9). Koliko sam mogla da se informisem niski leukociti ukazuju na neko virusno oboljenje ali ja se osecam dobro. Da li bi trebalo da radim neke dalje analize? Unapred zahvalna Boba

Postovana, tako malo snizeni leukociti ukazuju ili na prelezanu virusnu infekciju ili na blagi pad imuniteta. Detaljnije analize nisu neophodne. Jedite vise voca i povrca, jogurta, morske ribe, a izbegavajte secer, masnu hranu i stres. Boravite vise na svezem vazduhu i povecajte fizicku aktivnst.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

Postovani , mi smo zabrinuti roditelji jednomesecne bebe. Nasa beba budna ne zeli da ostane ni 1 min sama . Zahteva iskljucivo drzanje u rukama. Probali smo da je stavimo pored nas , da joj pricamo , cak i da je mazimo ... ali ne pomaze. Dok je ne podignemo plac se ne smiruje. Verujemo da smo i sami krivi za takvu naviku , jer posle porodjaja (carskog reza) u zelji da se nadju pri ruci , svi su je nosili. Molimo Vas za neki savet , ili da nas uputite kom lekaru i kojoj ustanovi da se obratimo , kako bi na vreme uspeli da se oslobodimo ove lose navike. Unapred zahvalni roditelji

Postovana, neke bebe su placljive do treceg ili cak cetvrtog meseca. Prva tri meseca su period kada se bebin nervni sistem i sistem organa za varenje prilasgodjavaju na zivot u spoljasnjem svetu. Dok jedne placu zbog grceva, druge placu zato sto su razdrazljive. Neke Placu sato sto su umorne. To roditeljima obicno ne pada na pamet, ali ima beba koje postaju razdrazljive kada su umorne, pa umesto da utonu u san postaju placljive. Njih treba pustiti da se isplacu. Nakon besnog placa, pocnu da kenjkaju i zatim utonu u san. Neke direktno iz besnog placa zaspe. Razdrazljivu bebu treba malo umiriti u rukama. Bebe u prva dva do tri meseca ne mogu da se razmaze, ali ako ih i posle toga nosite u rukama cim zaplacu, tesko ce se odviknuti. Mozete da se obratite pedijatru da bi videli da li je beba zdrava i da li dobro napreduje. Ako je to u redu, morate da procenite sta je sa vasom bebom, da li je treba malo utesiti i umiriti ili jednostavno pustiti da malo otplace i sama se uspava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

suprug i ja vec 5 godina pokusavamo da dobijemo bebu.uradili smo sve analuze i sve je uredu samo sto ja nemam ovulacije.pila sam klomifen i ovulacije nije bilo.sta mislite da bi trebali sledece da uradimo?unapred hvala!

Postovana, u slucaju izostanka ovulacije, sledeci ciklus se zapocinje vecom dozom, koja i naredna dva ciklusa (ako treba) moze da se povecava. Ako ni povecanom dozom ne dodje do ovulacije korsti se kombinovana terapija sa humanim menopauzalnim gonadotropinom i/ili sa humanim horionskim gonadotropinom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

Postovani doktore, interesuje me koliko dana je potrebno da prodje od terapije antibioticima (lecenje klamidije), da bi se ponovio bris. Unapred hvala na odgovoru,Snezana.

Postovana, bris mozete ponoviti sedam dana nakon terapije antibiotikom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

Postovani juce sam postavio pitanje u vezi koriscenja antibiotika i antimikotika . Hvala na oggovoru ,samo mi recite koji antimikotik da koristim. Da li Diflucan u jednoj dozi od 150 mg ,ili u vise doza od 50 mg ili mozda neki drugi . I preporucili ste mi mazanje Canesten krema ,duze od 14 dana , pa me zanima koliko bi trebalo?

Postovani, posto pijete antibiotik, uzmite Diflucan od 150 mg jednom nedeljno da biste ga pili i nakon terapije antibiotikom (dve do tri tablete). Canesten krema moze da se maze vise nedelja. Obavezno bar nedlju dana nakon povlacenja promena. Kasnije mozete da namazete nakon seksualnog odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

Kakve su prognoze za Dg:Ca ovari st IIIc(metacolonis signoidei recti regio adnexorum i dex et omenti) posle operacije?Predlozena je hemioterapija.Ima li svrhe ici na hemioterapije ili ne?

Postovana, u tom stadijumu bolesti kada se tumor sa jajnika prosirio na debelo crevo i trbusnu maramicu, nakon operacije je potrebna hemoterapija. Njen cilj je da unisti tumorske celije ako slucajno neka ostane nakon operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

Pozdrav,dali biste bili lubazni da mi odgovorite na ovo pitanje: Moja zena boluje od discopatia cervicalis ima jake bolove u cjeloj glavi, nemir ,bessanica,napravili smo sve analize pa lekari su nam dali anti reumatsku terapiju,lekovi protiv bolova,i banjsko-fizikalna terapija.Nakon sve ovo uradeno stanje je isto.Je li je to sve u ovom terapijom ili ima jos neki tretman?I drugo, nakon obolenja pocelo je da se krvni pritisak zblizava veliki sa malim pa da dode 110 sa 90 ili 100sa 80 a nekad i da se snize 90 sa 60 i manje.Tada osjeca teske bolove u glavi i gadenje i malaksalost.U sta je problem?

Postovani, to je bolest koja se leci dozivotno. Tegobe naravno nece uvek biti prisutne i nece uvek biti izuzetno jake. Banjsko-fizikalna terapija deluje ali se efekat ne ispoljava odmah. Nekada sa pocetkm terapije dolazi cak i do pogorsanja tegoba. Terapijom (vezbama) misici ojacaju tako da tegobe postaju blaze. Vazno je da su pregledima iskljuceni drugi (tezi) uzroci glavobolje. U najtezim slucajevima sprovodi se hirusko lecenje discopatie. Tu odluku moze da donese samo iskusan neurohirurg. Krvni pritisak moze da povisi unosim vece kolicine tecnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

Postovani, Pre godini dana sam imala anemiju, lecila se i ostala trudna. Marta imala spontani. Gvozdje dobro ili maja mi je otkriven CMV, terapija mi je Protektin i vitamin C, krajem septembra sam raila test i IgM je bio na granicnoj vrednosti, tada mi je doktorka uvela i Omega 3 od 500, i rekla da ocekuje da na sledecem tesu padne. Radila sam ga pocetkom decembra i potpuno je isti, tj. samo je neznatno pao . Interesuje me sta bih mogla jos da ubacim kao terapiju??? Gvozdje mi je sada dobro. Videla sam da pominjete B kompleks. Ja sam ga pila do pre skoro dve godine unazad 4 godina, tokom studiranja, i prestala cim sam zavrsila studije. Ima li to neke veze sa CMV? hvala unapred

Postovana, koriscenje B vitamina nema veze sa CMV. Vi koristite suplemente koji jacaju imunitet da ne bi doslo do aktiviranja CMV. Ovaj virus ostaje u organizmu do kraja zivota, a aktivira se samo kada dodje do pada imuniteta. Ima ga vecina ljudi. Nije problem sto nivo antitela nije znacajno pao. Vazno je da ne dodje do naglog skoka antitela. Taj skok bi ukazivao na reaktivaciju virusa. Osim supementima na imunitet se moze uticati ranom, sto duzim boravkom na svezem vazduhu, setnjama, bavljenjem sportom ili aerobikom i izbegavanjem stresa. Imunitet jacaju posebno masne morske ribe (losos, skusa, sardina, tunj umesto da ih jedete vi pijete Omega 3), maslinovo ulje, orasi, bademi, beli luk, jogurt, narandzasto i tamnozeleno povrce i voce. Imunitet slabi masna hrana, secer, slaba fizicka aktivnost, stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2009

NEPRESTANO ME BOLI GLAVA SA LEE STRANE.RECITE MI STA OGU DA UCINIM DA BI MI BILO BOLJE.

Postovana, iako je bol sa jedne strane to nije migrena, jer se ne javlja povremeno, vec traje stalno. Najvise lici na tenzionu glavobolju. Uzroci glavobolje su brojni tako da su potreni rayliciti pregledi. Stres, zabrinutost i nedostatak sna moze da je aktivira glavobolju. Zatim nizak krvni pritisak, predmenstrualni sindrom (PMS), poremecaj vida, zapaljenje zuba, desni, nerava, uva, grla i sinusa, smanjenje prolaznosti nosa, poremecaj cirkulacije, degenerativne promene u vratnom delu kicme, visok krvni pritisak, pa cak i tumor. Morate se javiti lekaru da se pronadje uzrok. Lekovi protiv bolova ne lece uzrok glavobolje, a vremenom deluju sve manje i manje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani!Moja sin je s 10 meseci imao torziju levog testisa.Taj testis je atrofican,radjeno je spustanje i desnog testisa,posto su po rodjenju oba bila ektopicna.Interesuje me kakve su posledice atrofije levog testisa? Mozete li mi dati neki savet sta treba cini,da li je potrebna kontrola u pubertetu,da li postoje neki laboratorijski pregledi da se utvrdi stanje plodnosti lucenja hormona i slicno. Decak sad ima 13 godina. Unapred zahvalna zabrinuta majka!

Postovana, ako atroficni testis nije bio posle seste godine van skrotuma, tj. u trbuhu nije neophodno da se odstranjuje. Testis koji se nalazi posle seste godine u trbuhu ima veci rizik da tokom zivota oboli od raka. Jedan zdrav testis i na vreme spusten u skrotume (svejedno spontano ili operacijom) luci dovoljno hormona i spermatozoida za normalan polni razvoj i normalnu plodnost. Postojanje samo jednog testisa nije uzrok steriliteta, jer on vremenom povecava svoju funkciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani, prije dva dana sam primjetila da je mi je stolica malo krvava, nemam drugih simptoma niti problema...prije mjesec dana sam imala urinarnu infekciju i mononukleozu, i jos uvijek pijem antibiotike, tada sam primjetila malu izbocinu na anusu i malo krvi nakon nuzde... mislila sam da je i to zbog pada imuniteta i tvrde stolice, jer je brzo proslo...medjutim sada se opet javilo,kvrdzice nema,ali ima malo krvi i osjecam blago pulsiranje... imam 20 godina i nemam problema sa velikom kilazom, ako mozete da mi kazete sta bi mogao biti uzrok ovome, i sta da radim bila bih Vam mnogo zahvalna...

Postovana, najverovatnije da su u pitanju hemoroidi. Medjutim, bezbolno krvarenje moze biti posledica ozbiljnijih bolesti tako da je potreban pregled hirurga proktologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani doktore, Moja majka zadnjih nekoliko meseci ima pojacano znojenje, posle kojeg ima periode hladnoce. Ima smanjen rad stitne zlezde Cardiopatia chr-comp, aritmija extrasystolica, ateroscerlosis cerebi, Asthenia universalis i sy extrapiramidale in ob. Atheroscerlosis cetr.et,gen, sve nabrojano su dijagnoze i ona je pod stalnom lekarskom kontrolom. Molim vas odgovorite mi da li to pojacano znojenje i hladjenje ima veze sa gore navedenim dijagnozama? Moram napomenuti i da je ona uz sve to anksiozna... Hvala unapred

Postovana, pojacano znojenje i nakon toga osecaj hladnoce moze biti posledica anksioznosti ili hormonskog disbalansa pred menopauzu ako ima vise od 45 godina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Interesuje me kada je moguce primeniti laparoskopsku metodu operacije ingvinalne hernije a kada ne i koje su dobre a koje slabe strane te metode.Da li duzina nosenja hernije(30 godina) i velicina ima uticaja na izbor i tezinu operacije.Plasim se klasicne operacije

Postovani, velicina hernije utice na izbor metode operacije. Uticu, takodje, komplikacije hernije koje su cesce kod dugotrajne. Prepustite hirurgu da odredi metodu. Kod primene laparoskopske metode nesto je kraci period oporavka, sto je bitno bolesnicima koji moraju ranije da se vrate na posao. Po nekim podacima nakon laparoskopske operacije nesto je veci procenat ponovnog javljanja hernije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani, Imam 19 godina i jako sam zabrinuta. Menstruacija mi kasni 2 dana, vec unazad 10 dana imam osecaj kao da cu dobiti, ali se nista ne desava. Imala sam nezasticen odnos sa deckom, ali nije ejakulirao u meni. Juce sam uradila test i bio je negativan. Moram da napomenem da mi nikada nije kasnilo i da uvek dobijam 5-6 dana ranije. Inace do pre par dana sam imala sve predmenstrualne simptome u vidu bolova grudi, nervoze, glavobolje, sada vise nemam. Imala sam ovog meseca strasne stresove u porodici i oko fakulteta, kao i intenzivna vezbanja, a cula sam da i to moze biti uzrok kasnjenja. Jako sam uplasena, ne spavam nocima, i samo mislim o tome, jednostavno nemam mira. Sta mislite, da li moze biti trudnoca obzirom da je test negativan ili je u pitanju nesto drugo??? Molim Vas da mi odgovorite sto hitnije i hvala Vam puno unapred!!!!!!!!!!

Postovana, vi ste jos uvek pod velikim stresom i to moze uticati na menstrualni ciklus. Uradite za par dana ponovo test, tacno po uputstvu, obavezno sa prvim jutarnjim urinom. Ako ne dobijete menstruaciju za desetak dana javite se ginekologu. U medjuvremenu ne strepite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

postovani, moja devojka(ima 36 godina), pre cetiri dana popila je prekomernu dozu leka RIVOTRIL. sada se nalazi u besvesnom stanju (komi) na neuroloskom odeljenju lokalne bolnice. molim Vas za Vase misljenje o mogucim posledicama po dalje zdravlje. unapred hvala.

Postovani, ne mogu da procenim posledice po dalje zdravlje vase devojke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani sta znaci postojanje retkih bledih eritrocita u ruinu?

Postovana, retki bledi eritrociti u urinu su najcesce znak skoro prelezane infekcije. Ako se pojavljuju u vecem broju i vise puta ukazuju na hronicnu bolest bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani zbog crvenih tackica na glansu ,bio sam po vasoj preporuci kod dermatovenerologa koji mi je prepisao prvo Triderm krem 5 dana a zatim Canesten jos 14 dana. U medjuvremenu mi je zubar zbog komplikacije oko jednog zuba,rekao da popijem kutiju nekog antibiotika,da bi se smirila ta gnojna upala ,kako bi mogao da mi nastavi lecenje zuba. S obzirom da antibiotici pospesuju rast gljivica, da li da pijem antibiotik? Da li uz taj antibiotik da pijem jos neki antimikotik? Sta predlazete?

Postovani, morate da pijete antibiotik i uz njega jos neki antimikotik. Dermatovenerolosku terapiju sprovedite po uputstvu s tim da Canesten mazete duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2009

Postovani doktore,imam problema sa mokracnom infekcijom koja mi se cesto ponavlja...ponekad je mokraca rozikasta i kada uradim obican nalaz mokrace,pokaze prisustvo krvi,posle tretmana antibioticima nalaz urinokulture je uredan.To se ponavlja vec nekoliko puta u poslednje dve godine...inace,osecam bol u predelu besike i pri polnom odnosu(nalazi ginekologa su u redu i proslogodisnji i od ove godine kao i papa test)...moje pitanje je sta moze da bude uzrok i sta bi trebalo da uradim.Inace,zivim u Spaniji i doktorka kaze da ne moze da me salje na dalje analize s obzirom da je nalaz urinokulture uredan.Postovanje i pozdrav.

Postovana, kod infekcije mokracnih puteva potrebno je da se urinokultura uradi pre pocetka terapije, a lecenje da se sprovede po rezultatu antibiograma. Posto se krv u mokraci ne javlja pri svakoj upali verovatno je u pitanju kamen ili pesak u bubregu ili samo zapaljenje mokracnih puteva. Mala je verovatnoca da je u pitanju teza parenhimska bolesi bubrega. Trebate da pijete sto vise tecnosti tj.vise od dva litra dnevno, jedite brusnicu ili pijte caj od nje, caj od persuna, breye i uve. trudite se da vam noge ne budu hladne. Ako se javi ucestalo mokrenje i pecenje javite se odmah doktorki. Javite se ponovo ginekologu, ako je bol pri polnom odnosu prisutan i kada kada nemate upalu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovana, da li biste bili ljubazni da odgovorite samo na jedno pitanje? Nakon operacije slijepog crijeva(doslo je do pucanja),koji rezim ishrane preporucujete? Mozete li u svom odgovoru da mi posebno skrenete paznju na to sta ne bi smjelo da se konzumira? Hvala unaprijed! Vanja

Postovana, nakon operacije slepog creva ne sme da jede hranu koja nadima. To je pre svega kupus, pasulj, grasak, ostale mahunarke, karfiol, soja i slatko mleko. Moze kuvano i dinstano povrce i meso. Za pocetak to su corbice, variva i pire koja sadrze krompir, sargarepu, pirinac, zatim jogurt, caj. U pocetku da izbegava industrijske sokove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Kako da izlecim scabies?Benzol benzoat ne mogu da nadjem u novom sadu.Da li postoji neki drugi naci da se ovaj parazit izleci?

Postovani prvo morate da budete sigurni da imate scabies, a zatim da trazite zamenu za lek, koju ima svaka apoteka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovani doktore moja majka ima problem koji se zove spondiloza u vratnom delu....cesto je boli glava ima nizak pritisak 80 sa 30....90 sa 40...Pored ove bolesti ponekada se desava da joj prsti otkazu tj....postanu beliiii kao da izgube cirkulaciju....da li za ovu bolest ima nekog leka???

Postovani, vasa majka treba da leci spondilozu, te je neophodno da se javi fizijatru. Nizak pritisak moze takodje da dovede do glavobolje. Moze da pokusa da ga podigne unosom vece kolicine tecnosti i slanijom hranom. Kafa kratkotrajno podize pritisak, a nakon pola sata on naglo pada tako da nije pogodna za lecenje. Treba da pofeca fizicku aktivnost, da izbegava dugotrajno lezanje, kad ustaje iz kreveta da prvo sedne, pa zatim lagano da ustane. Ako ovo ne ublazi tegobe daju se lekovi za podizanje pritiska, pre svega dihidroergotamin. Bledilo prstiju moze da bude posledica sistemske skleroze (scleroderma), dermatomiozitisa, polimiozitisa, arterioskleroze ili reumatoidnog artritisa. Pusenje pogorsava stanje, jer remeti cirkulaciju. Bledilo prstiju (Raynaudova bolest) zahteva pregled interniste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovani,majka ima povisen gornji pritisak,oko 140,i nizak donji od 55-75,a broj otkucaja srca je uvek veci u odnosu na donji pritisak.Molim za misljenje,unapred zahvalan.

Postovani, vasa majka ima krvni pritisak na gornjoj granici, bez obzira sto je donji (dijastolni) nesto nizi. Ako gornji bude iznad 140 a donji pritisak ostane nizak to bi predstavljalo hipertenziju (divergentna hipertenzija) i lecila bi se kao povisen krvni pritisak bez obzira sto je donji normalan ili nizak. Ovaj oblik hipertenzije se srece uglavnom kod starijih bolesnika kao posledica veceg orpora u cirkulaciji tj. neelasticne aorte i ostalih krvnih sudova. Leci se antihipertenzivnim lekovima obracajuci paznju na gornji pritisak i nastojeci da se on normalizuje bez obzira na donji. Neki antihipertenzivni lekovi smanjuju periferni otpor tako da umanjuju razliku izmedju gornjeg i donjeg krvnog pritiska. Majka treba da se bavi umerenom fizickom aktivnoscu, izbegava slanu i masnu ranu i povremeno meri pritisak. Ako ima tegobe ili pritisak bude iznad 140 (gornji9 da se javi lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovani zanima me koliko vremena posle mononukleoze ne smem da dajem krv u dobrotvorne svrhe ? Hvala

Postovani, virus koji izaziva mononukleozu ostaje dozivotno u organizmu. U prvih sest meseci moze se naci u pljuvacki i tada se nesme dati krv. Za dalje kako odredi lekar u transfuziji. Vi cete napomenuti da ste imali mononukleozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Zdravo.Imam jedno pitanje i molila bih vas da mi odgovorite. Imam 26 godina i od davno osjecam bol u kolenima.U koliko sjedim oko 10-15 min savijenih nogu osjetim bol u kolenima ili ako sjedim u autu ili na krevetu samo ako su savijena.Cim ustanem bol me prodje i tako svaki put.Kada se krecem, hodam ne osjecam nista.Ij os kada ih savija m i ispravljam cujem kako pucketaju ili skripe neumijem vam to reci uglavnom se cuju.Sta to moze biti.Da li da se javim lekaru ili mi mozda neki vitamin hvali neznam.Sta da radim.Hvala!

Postovana, to su pocetne promene na zglobu kolena koje nekada dovedi do gonartoze, degenerativne bolesti zgloba. Ta bolest se jako sporo razvija i moze se spreciti. Ako ste gojazni morate da smrsate. Izbegavajte dugotrajno sedenje. Ne sedite sa prekstenim ili jako savijenim nogama. Ako umerenim vezbama ojacate butne misice rastereticete zglob kolena i spreciti degenerativne promene. Svakodnevno setajte i nosite udobnu obucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovani, zamolila bih Vas da mi odgovorite na jedno pitanje.Brisom vaginalnog sekreta mi je otkriveno da imam trecu grupu i dosta bakterija. Doktorka mi je dala jodirane vaginalete da stavljam sedam dana. Interesuje me da li je to adekvatna terapija, i koju kremu je najbolje moj decko da koristi, i koliko dugo?Hvala puno unapred.

Postovana, treca grupa sekreta su uobicajene bakterije tako da nije neophodno da se istovremeno leci partmer. Ne smatra se polno prenosivom bolescu. Ako partner ima neke tegobe, ucestalo mokrenje, peckanje i sl. treba da se javi urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovani... zanima me, da li treba da se brinem ako u roku od 4 mjeseca ne zatrudnim, i pored toga sto pratim plodne dane? Mozda previse brinem, ili sam previse opterecena, ali me ipak zanima strucno misljenje!? S postovanjem...

Postovana, previse ste kratak rok dali za zatrudnjivanje. Ako za godinu dana redovnih seksualnih odnosa (dva do tri puta nedeljno) ne dodje do trudnoce smatra se da je u pitanju bracni sterilitet. Najbolje je da ne brinete i ne brojite mesece, ne postavljate nikakav rok i trudnoca ce doci. Nije dobro ako ste pod stresom od preterane zelje da do nje dodje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Doktore da li mi mozete nesto vise reci o dijagnozi Dishidroticni ekcem. Tu mi je dijagnozu dala doktorka jer imam promenu na desnom stopalu koja je jako uporna evo vec 4/ti mesec muku mucim svrab, plik koji pukne pa iznova a letos sam isla na bris i rekli su mi da je u pitanju bakterija Stafilokokus aureus kao i gljivica. Danas mi je druga doktorka rekla da uzmem Clobetasol propionat 0,05 % i da mazem dva puta dnevno 15 dana. Da li je moguce da mi prvo kazu da je u pitanju bakterija i gljivica pa sad da imam ekcem? U napred, hvala.

Postovana, Dishidroticni ekcem je vrsta ekcema koji se javlja na stopalima (i/ili dlanovima). Uzrok nije potpuno poznat i verovatno da utice vise faktora zajedno. Utice nasledje, bakterije i gljivice, kje ne moraju biti prisutne na mestu ispoljavanja ekcema, vec mogu biti udaljene (infekcije genitalnih organa, grla ili unutrasnjeg organa), hemikalije unete hranom, znojenje, stres... Bakterija Stafilokokus aureus se i normalno nalazi na kozi, a na mestu gde se javlja ekcem, pucanje plikova i vlazenje stvara uslove da se ona pojacano namnozi, kao i da se pojave gljivice. Ekcem se dugo leci, pre svega zbog toga sto se nezna uzrok bolesti. Takodje je nekad potrebno da se lecenje usmeri ka bakterijama i gljivicama. U terapiji mogu da se koriste razliciti lekovi zavisno od faze bolesti i njenog intenziteta. Koriste se antiseptici, kortikosteroidi, antibiotici i antihistaminici. Ako se ne nadje uzrok dishidroze, ona moze da se puno puta ponavlja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

DA LI COVEK MOZE DA UTOKU SVOG ZIVOTNOG VEKA I NE OPERISE SLEPO CREVO?

Postovana, vecina ljudi na srecu ne operise slepo crevo. Ono se ne operise za svaki slucaj, vec samo ako dodje do njegovog akutnog zapaljenja. Tada je operacija neophodna da ne bi doslo do njegovog prskanja ili stvaranja infiltrata oko crvuljka, koji mora dugo da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

moja majka ima 52 godine i skoro je ustanovila da ima visok krvni pritisak.ona puno radi i malo spava i pocela je da se zali na bol u vratu i kako ona kaze munje pred ocima.naterao sam je da ode kod lekara i izmerio je 200 sa 100 dao joj je neki lek i onda je pritisak pao na 140 sa 80 i dao joj je uput za dalje lecenje,ali ona nece da ide. sad kada joj je pritisak visok ona je normalna radi prica itd ali kad joj dodje u normalu njoj pada glava i momentalno spava! recite mi sta to znaci i sta da radim sa njom? P.S. ona ima 80 kg a visine 165 visina pusi do dve pakle dnevno!

Postovani, mama mora ozbiljno da se leci da ne bi doslo do teskih kardiovaskularnih komplikacija, kakve su infarkt i slog, koje su kod nas jedan od glavnih uzroka smrti. Rizici, koje ona ima, za nastanak tih komplikacija su povisen krvni pritisak, gojaznost i pusenje. Sada je krajnji trenutak da ona uradi bitne stvari za svoje zdravlje. Treba da uradi sve preglede na koje je upucena. Ona je duze vremena imala visok pritisak tako da se navikla na njega i sada se bolje oseca kada je on visok, nego kada se obori lekovima. I pored toga ona mora da pije lekove i drzi pritisak na normali, jer je samo to nacin da bude zdrava. Vremenom ce se bolje osecati sa nizim pritiskom. Mora da ostavi pusenje. Ako ne moze sama moze je lekar uputiti u zavod za mentalno zdravlje gde ce joj pomoci. Osim toga treba da unosi manje hrane, posebno manje masne i slatke hrane, da koristi manje soli i da se vise krece. To ce joj pomoci da lagano mrsa. Naglo mrsavljenje je stetno. obavezno da se javi neurologu i ocnom lekaru zbog tih munja pred ocima. Kazite mami da sada odlucuje koliko ce da zivi. Ako se leci zivece mnogo duze nego ako se ne leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2009

Postovani ako mozete da mi odgovorite, u 21-prvoj sam nedelji trudnoce interesuje me da li je neophodno uraditi prosecnu duzinu grlica materice vaginalnom sondom u 21-prvoj nedelji, i da li je bezbedno raditi vaginalnom sondom a da posle ne dodje do nekih konplikacija.Unapred hvala,pozdrav!

Duzina grlica materice moze uticati na pojavu pobacaja ili prevremenog porodjaja. Smatra se da je veci rizik da do njih dodje ako je grlic kraci. Medjutim, na duzinu utice vise faktora, tako da se ne moze reci da je to neophodna intervencija. Iako UZ vaginalnom sondom nije rizican po trudnocu, pitanje je zasto se taj pregled trazi. Imate pravo da pitate svog ginekologa da li vas upucuje na pregled zbog planiranja neke terapije ili iz teoretskog razloga (u cilju dobijanja podataka za neko istrazivanje).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

postovani molila bi vas za odgovor dali mogu imati seksualne odnose za vreme mensisa ili je to opasno po mom zdravju.hvala unapred.

Postovana, moguce je imati seksualne odnose za vreme menstruacije, ali je veci rizik da tada dodje do infekcije. Neke seksualno prenosive bolesti, kao HIV na primer se tako mnogo lakse prenose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Postovani, Koji bi bio Vas predlog za koriscenje lekova za dijagnozu Fractura vertebrae th VI ( osteolisis th6) TU prostae susp. Diabetes mellitus. Mom ocu ne pomaze nista sto su mu dali, pa mozda da probamo nesto drugo. Hvala Vam puno na prethodnom odgovoru, posto je probao sa fizikalnom pa nije moglo , otici ce kod ortopeda da pokusa da nadje resenje za umirenje bola.

Postovana, fizikalna terapija nije pomogla, jer vas otac boluje od druge bolesti. Dijagnoza je teska (u predhodnom pitanju je niste napisali) i vama nije lako da je prihvatite i ne verujete u nju. Bolovi kod te bolesti su jaki, jer je rebro puklo zbog razlaganja kosti. Terapija je razlicita. Izbor leka moze da zavisi i od toga da li je kalcijum povisen. Treba i prostata da se ispita. U svakom slucaju lekari ce pojacati dozu lekova da bi se bol umanjio.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

imam jake strahove postovani doktore,ruzne misli koje me guse i unistavaju da normalno funkcionisem...to traje vec 2 god bude SUPERpa ponovo uzasno...pijem flunisan i brom.ali sad se plasim da ih pijem pa sam u krizi...jako mi je tesko niko me nerazume plasim se lekova,tripujem svasta... imam21 godinu sta da radim poludecu nemam volje place mi se,nisam imala nikakav posebno los dogadjaj hvala bogu al eto tripujem se

Postovana, morate da pijete lekove. Oni su losi samo ako se nekontrolisano piju. Koristite ih po savetu vaseg lekara i necete imati probleme. Treba vam lecenje i ne bezite od njega. Ono ce biti efikasno samo ako se pridrzavate saveta i koristite terapiju bas onako kako je propisana. Nema tripovanja. Lakar je na vasoj strani, ali morate da ga slusate. Da ste pili lekove kako je propisani do sada biste vec bili dobro. Vise puta ste postavljali pitanje. Nikada niste dobili savet da ne pijete lekove i da vam ne trebaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Imam neku alergiju nalik na koprivnjacu od prije pola godine primio sam 2 injekcije kenolon 40 u razmaku od 2 - 3 mjeseca i pijem aerius vec duze vrijeme , moze li alergija biti od antibiotika xemomicin a da izadje po prestanku uzimanja , jer sam ja zbog nekog bronxitisa umjesto 2 kutije popio 4 kutije toga lijeka i cini mi se da je jedino od toga moguce ? Hvala !

Postovani, alergija na lekove se ne javlja nakon zavrsene terapije. Mozete je dobiti kada sledeci put pijete ponovo taj lek, ali ne po prestanku uzimanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Postovana, Trebam savet u vezi kombinovanja 2 vrste adaptiranog mleka. Naime,imam bebu mesec dana staru koju hranimo Humana AR formulom jer izbacuje svaku drugu hranu koju pojede. Od pre 10 dana ima i nesnosljive grceve pa sam probala da joj dajem caj, kapi ali nista nije pomoglo. Pedijatar nas je posavetovao da uzmemo Novalac Nf u komb inaciji sa simpex sab kapima,i zaista je delovao i nije imala grceve, osim sto ona jako halapljivo jede pa je ova formula je za nju retka i od nje bljucka prilicno veliku kolicinu hrane i vrlo cesto se zagrcne. Zanima me da li je bezbedno da kombinujem Humanu AR i Novalac NF;naravno ne u istoj bocici,vec bih joj davala 60 ml AR prvo da se malo zasiti pa 60 ml NF u nadi da ce polusita jesti sporije. Hvala vam unapred na utrosenom vremenu i savetu. Srdacan pozdrav.

Postovana, odlucite se za jedno od ta dva adaptirana mleka. Nije preporucljivo kombinovati ih. Bljuckanje je normalna pojava kod beba. Nije posledica formule. Neki roditelji misle da jeste pa je bez potrebe menjaju. Kod vecine beba misic koji zatvara zeludac (sfinkter) nije dovoljno jak tako da omogucava vracanje zeludacnog sadrzaja u jednjak i usta. Pokretanje bebe dovodi do otvaranja sfinktera i izlaska mleka. To ne mora da bude cupkanje bebe u krilu, dovoljno je pokretanje bebe da bi se namestila da podrige, njeno pomeranje u krilu ili poleganje u krevetic. Nekada beba ne mora da se pokrece, sami pokreti zeluca tokom varenja hrane su dovoljni da izazovu bljuckanje. Bljuckanje nije znak da se beba prejela. Treba joj dati da jede kojiko zeli, ne manje, ali je ne treba terati ni da popije vise. Takodje ne trebate da taktizirate sa gustinom mleka. Napravite ga tacno po uputstvu. Potrebno je da beba lepo podrigne da bi joj varenje hrane bilo lakse i da bi grcevi bili manje izrazeni. Na bljuckanje, medjutim, nece imati efekta. Halapljivim sisanjem iz bocice beba proguta vise vazduha. Nekada se to moze smanjiti manjom rupicom na cucli. Halapljivost moze da se smanji i tako sto vise zategnete zatvarac flasice. Na taj nacin ce manje vazduha da ulazi u bocicu i beba ce sporije da sisa. Ako se buni moze da znaci da ste previse zategli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Postovani Majka, stara 76 god. prije 21 dan operisala je debelo crijevo i nakon patohistoloskog nalaza radi se o "adenomu" sto doktori potvrdjuju da nema kancerogenih celija i ne radi se o karcinomu. Molila bih ako je ikako moguce da saznam vise o prehrani ,jer je jednolicna hrana ,kuhanje povrca, bijelog mesa i ribe ,mami vec dojadilo.. Molila bih ako ima neka stranica "jelovnik" za postoperativni period. Zanima me isto koliko dugo majka mora biti na ovoj dijetalnoj ishrani........ Zahvaljujem od srca na bilo kojem odgovoru ..Jaca

Postovana Jaco, mozete da pravite razlicite kombinacije dozvoljenih namirnica, ukljucujuci i pirinac. Mora da izbegava hranu koja nadima. Povrce i voce mora da bude oljusteno. Da mami hrana ne bi izgledala lose trebate lepo da je servirate. Koristite recepte za zdrave koje cete da modifikujete na taj nacin sto ne stavljate ono sto je zabranjeno. Moze da jede mnoga jela npr. punjene paprike , ali bez luka i da ne jede koru paprike, vec samo meso. Jelovnik nije mnogo siromasan, vama samo fali masta. Przena i pecena hrana, crveno meso i posebno suhomesnati proizvodi se povezuju sa vecim rizikom za nastanak karcinoma debelog creva. Bilo bi pametno da ne prelazi na takvu ishranu. Duzina dijetalne ishrane zavisi od toga kako se oseca i da li ima neke smetnje sa varenjem. Bilo bi pozeljno par meseci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Postovani pre mesec dana sam imao neku upalu zbog koje sam primio oko 6 - 7 urbazona. Pre par dana sam dobio rezultate po kojima su mi uvecani hormoni FT3 i FT4 a TSH je smanjen. Antitela na TSH nemam, eho stitne zlezde je uredan. Da li je moguce da je taj hormonski poremecaj uzrokovan terapijom urbazona?

Postovani, hormonski poremecaj nije posledica koriscenja Urdasona. Najcesci uzrok hipertireoze je Grejvs Bazedovljeva bolest. Veliku ulogu igra nasledje. Smatra se da je to autoimuna bolest. U sustini uzrok bolesti nije potpuno jasan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Postovani, od juna meseca imam problema sa nadimanjem stomaka. Ultrazvucni pregled je bio uredan, osim sto je zucna kesa presavijena.Prva terapija je bila espumisanom, pa kako nisu bili samo gasovi, vec i candida u stolici, pila sam diflukan, nistatin, probiotik.Nakon toga i sad nema kandide u stolici, ali su od pre dve nedelje opet pocela nadimanja.Druge tegobe osim nadimanja, i povremenih ali ne cestih gorusica nemam. Interesuje me moguci uzrok i koji pregled se preporucuje.Inace imam astmu i koristim pumpice alvesco i symbicort. i beconaze. Hvala unapred

Postovana, presavijena zucna kesa moze biti jedan od uzroka tegoba. Potrebno je da uradite gastroskopiju i pregled na Helicobakter pylori. Ponovite pregled stolice na gljivice, parazite i bakterije. Gorusica moze da pogorsa astmu pa je to jos jedan razlog da uradite kompletan gastroenteroloski pregled i u skladu sa nalazom preduzmete lecenje. Mozda ce trebati da se uradi iskorenjivanje bakterije H.pylori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

Pre nekoliko godina sam ima scabies,a pre par dana mi se pojavio svrab sa pictulom na polnom organu.Svrab nije nepodnosljiv,ali je postojan.Nigde ne mogu da nadjem benzil benzoat,da li postoji neka zamena za to ili neki drugi lek? U svakoj apoteci su mi rekli da u srbiji nemaju supstancu za taj lek.Molim vas da mi sto pre odgovorite!

Postovani, ne smete da lecite promenu na polnom organu lekom protiv scabiesa. To nije scabies. Javite se dermatovenerologu koji ce sprovesti lecenje. Lecenje je neophodno bez obzira sto svrab nije mnogo jak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2009.

EVO OVAKO MI SMO U BRAKU SKORO 3GOD.VEC DVE IPO GOD.HOCEMO BEBU ALI UZALUD.U JANUARU JE MUZ OPERISAO VARICOCELU REZ.SU MU OK.JA VEC MESECIMA IDEM NA PREGLEDE I USTANOVLJENO JE DA NEMAM OVOLUCIJU TJ NA LEVOM JAJNIKU MI SE NEISPUPCI FOLIKUL I NEPUKNE UOPSTE JEDNOM JE REKLA DA MI JE 12 DAN I TAKO MERIM TEMP.JOS UVEK IDEM NA FOLIKULOMETRIJU JEDNO TE ISTO VREME PROLAZI ONA NISTA NERESAVA DANAS MI JE REKLA DA DODJEM U CETVRTAK PA CE MI NAPOKON DATI LEK KOJI CU TREBAT PITI 3 MESECA.TOLIKO SMO SE RAZOCARALI DA SUMNJAM DA CE MI I TO POMOCI.STA VI MISLITE DALI CE TO BITI DOVOLJINO I DALI CE SVE BITI U REDU ILI BI TREBALA OTICI KOD DRUGIH DOKT.DA CUJEM I DRUGA MISLJENJA ILI JE TO SITNICA KOJA CE SE BRZO RESITI.HVALA VAM NAJLEPSE

Postovana, doktorica se uverila da nemate ovulaciju i planira da vam propise terapiju za njeno izazivanje. To obicno dovede do resenja problema. Vi, naravno, imate pravo da zatrazite i drugo misljenje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: