Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 21.3.2010.

Molim vas, mama mi ima . po svim simptomima, poodmakli encefalitis. Mjesec dana je u bolnici i tek poslije 25 dana su ustanovili da je herpes virus. Imala je strasne bolove duz cijelog tijela, stanje se pogorsavalo svaki dan dok nije izgubila svijest. Na intenzivnoj njezi je bila 2 dana i tek tada su dali dijagnozu , poklopilo se, likvor, magnet mozga itd... uglavnom upala mozga je , lijeci se aciklovirovim ampulama preko infuzije. Bila je u komi , mislim dva dana, sad reaguje na poziv( otvori 0ci) ali je uspavana, nije u komi znaci i dise pomocu neke cjevcice, nije na aparatima. Recite mi kakve su sanse po ovom opisu da se izvuce iz ove katastrofalne bolesti ? Hvala.

Postovani, encefalitis izazvan herpes virusom je nepredvidljiv. Dobar znak je sto nije u komi i nema paralize. Na ozdravljenje dosta utice jacina imuniteta. Sada kada se zna uzrok bolesti sa Aciklovirom su sanse vece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

postovani,imam miom vec 3god dimenzije 20-19mm pre 2 dana bila sam na kontroli i vedeli su da je porastao 32-23mm.pre 2 meseca sam popila norlevo tabletu pa moje pitanje glasi dali je mozda narastao od te tablete.hvala unapred.

Postovana, smatra se da miom nastaje pod uticajem hormona estrogena. NorLevo sadrzi progesteron tako da ne utice na rast mioma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2010.

imam 17 god i imam jedan problem javio se prije tri-4 meseca to je veoma jaka bol na jednoj strani slepocnica i to uvjek dan prije menstruacije i od tada mi se i sekret promjenio znaci sedam dana prije menstruaije pojavi se bijel gust iscjedak koji traje tri dana zanima me dali je to normalno ako nije dali postoje medikamenti za to.

Postovana, glavobolja moze da se javi pre menstruacije kao jedan od simptoma PMSa. To se moze ukloniti hormonskim kontraceptivnim tabletama. zbog sekreta bi trebali da se javite ginekologu. Bilo bi dobro da se uradi pregled vaginalnog sekreta. takav sekret moze da bude i normalan i javlja se u vezi sa ovulacijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Postovani, imam ekcem od rodjenja, jos su mi lekari onih davnih devedesetih prepisali esperson, posto je ekcem bio svuda, na pregibima licu,vratu nogama.. u dvadesetim mojim godinama ekcem se sa tela povukao ali je ostao na licu i ja sam mazala esperson u malim kolicinama..sve do sad dok nisam saznala da je esperson korikosteroid i samim tim sam se jako uplasila. Probala sam razne kreme zadnja je eucerin sa 5% urea ali posle tri dana koriscenj pojavile su mi se crvene tackice u predelu usana i brade. Ocajna sam u mestu iz kojeg sam nemamo dermatologa nego dolazi iz Mitrovice i uvek je prebukiran i nema vremena da se posveti pacijentu. Ja bih Vas molila za savet da li postoji neka krema,melem ili kako da otkijem sta mojoj kozi lica treba. Hvala unapred

Postovana, koza je iritirana Eucerinom. Ne koristite ga vise. Bez pregleda koznog lekara (bez obzira koliko je prebukiran) mozete da mazete samo Pantenol. Esperson i drugi korikosteroidi mogu da ostete kozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Postovani,sta znaci 3 grupa papa testa,lgsil?Da li postoji opasnost od nastanka raka grlica materice?

Postovana, to su blage promene u povrsinskim celijama sluzokoze grlica. One mogu spontano da nestanu i bez lecenja. Medjutim, kod nekih zena se stanje pogorsava i moze dovesti do pojave raka. Zato takav nalaz zahteva biopsiju, pracenje i lecenje. Nekada je prisutna infekcija pa je treba leciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Postovani,vec 3,4 dana osecam umerene,periodicne bolove u donejm,desnom delu trbuha,otprilike u predelu prepona.Da li je moguce da se radi o upali jajnika?Takodje sam primetila pojacan sekret belicaste boje koji kad se zasusi bude zuckast?Da li je potrebno da uradim neke analize?Hvala.

Postovana, najbolje da se uradi ginekoloski pregled i pregled vaginalnog sekreta. Pojacan sekret, uz bolove koje opisujete, mogu ukazivati na na upalu jajnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Zdravo, htela bih da Vas pitam jedno pitanje. Zabrinuta sam zbog jedne situacije... redovno pratim svoje menstrualne cikluse, i dosad je sve bilo ok.. medjutim pred pojavu ove menstruacije koju sad ocekujem , pojavio mi se smedji iscedak, koji mi je uvek do sada naznacavao pojavu menstruacije. Ali u ovom slucaju je sad drugacije. Pojavio se smedji iscedak ali menstrualne krvi nakon toga nije bilo, nije se pojavila kao sto se inace pojavi i jos je nema. Zabrinuta sam i ne znam sta se desava. molim vas da mi odgovorite. unapred zahvalna

Postovana, to moze biti trudnoca, pa se javite ginekologu ili bar uradite test na trudnocu. Ako to nije u pitanju onda je posledica kolebanja progesterona u drugom delu ciklusa za sta vam ginekolog moze dati terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Postovani Imam 25god i studiram inace veoma cesto sebi sam spremam hranu, riba, povrce, voce, jer veoma cesto postim tako da su meso mleko i jaja retko zastupljeni u mojoj ishrani. U zadnje vreme nekih 10 dana primetio sam da moja stolica ne izgleda kako treba, ima dosta sluzi ali bas dosta, poslije svakog obroka imam stolicu. Ali veoma isprekidanu, zuto, smedje, zelena, kako kada. E sad inace veoma cesto osetim jak bol na momente (svaki ili svaki drugi dan)to se javi 2 do 3 puta, u debelom crevu. Kao da me ubode igla ili tako nesto (osecaj slican kao kada vam stomatolog na korenskom lecenju zuba iglom dotakne zivac). Posto sam kako rekoh student, zdravstveno osiguranje mi nije regulisano, pa je teze otici na nekakve pretrage jer su inace cene malo previsoke za studentski standard. Ali posto me ova sluz zabrinula (bol sam uvek do sada ignorisao misleci da je to samo nekakva upala) molim Vas da predlozite da li treba da posetim lekara ili ne. da napomenem da veoma cesto imam i gasove. p.s. sledece dg: I-10, E11 (hiperinsulinemija) jutarnji SUK do 6,5ommol/l, N46 (teska hiperplazija spermatogenih celija obostrana, spermogram azoospermija), TH: presolol 3x50mg, Enalapril 1x5mg, Amlopin1x5mg. Unapred Hvala

Postovani, ako su popisane dijagnoze vase neophodno je internisticko lecenje. Samo gastroenterolog nakon pregleda moze dati odgovor na uzrok pojave sluzi. Moguce je prenadrazeno debelo crevo, kada bi pomogli blagi sedativi, ali treba iskljuciti teze bolesti (ulcerozni kolitis, adenom) koje su pracene pojavom sluzi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Postovani,recite mi molim vas sta da radim.Vrlo cesto me hvata veoma jaka nervoza,nemir,tjeskoba,prosto se osecam jako lose.Koji bi bio naj bolji nacin da se resim toga i sta da radim u tim momentima da mi bude bolje.Nezelim nista da pijem od tableta posto planiram trudnocu,a psihijatra trenutno nemogu finan.priustiti.Potreban mi je samo vas savet kako sama sebi da pomognem.Hvala.

Postovana, moze vam pomoci fizička aktivnost. Ona topi nervozu, nemir, teskobu i stres. Redovne setnje su efikasne, a lako ih je primeniti. Bilo kakva fizicka aktivnost je delotvorna, a sta cete odabrati zavisi od toga sta volite i koliko kondicije imate. Veoma je efikasan dzoging, plivanje, fitnes, tenis... kad vas obuzme nemir mozete izaci u setnju. Hodajte onoliko brzo koliko osecateda je potrebno da nemir prodje. Ili mozete uzeti da radite nesto zustro. Svakodnevno odvojite vreme za odmor i to bez grize savesti. To treba da bude nesto sto Vas odmara ili sto volite da radite. Nekome je to umirujuca muzika, knjiga ili casopis. Drugima mirisljava kupka, boravak u tisini ili meditacija. Mozda mislite da nemate vremena za odmor, ali nakon njega mnogo brze uradite posao koji Vas ceka. Trudite se da spavate sest do sedam ili osam sati dnevno. Ako ne mozete umorite se dobro preko dana dovoljno da bi bolje spavali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

desni lobus operativno uklonjen. levi lobus nesto veci ap dijametra 22mm. veci heteroehogeni nodus sa koloidnom i perinodoznom vaskularizacijom dim.20.5x15.5mm hipoehogeni nodusi 5x4mm 7.2x4.6mm koloidni nodus od 5.2 i manja koloidna cista. kalcitonit mi je smanjen ispod 2 a throglobulin mi je 199 granica 68. radjena punkcija struma colloides cystika glandulae thyreoideae. molim utesni odgovor

Postovana, ne znam zasto je desni rezanj zlezde odstranjen, ali u levom nalaz nije opasan. Ima cvorova, ali je punkcijom utvrdjeno da su ciste bezazlene. Pri operaciji je izvadjena i neka paratireoidna zlezda te je kalcitonin smanjen. Thiroglobulin je povecan, ali ne mnogo. U celini gledano nije strasno. Vazno je da se redovno kontrolisete i slusate savete endokrinologa. Ako tako cinite bice sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

imam 36godina i zadnjih 10godina se lecim od sinus tahikardije pijem propranolol 2x1/2 i ksalol0.22x1 raden mi je uzsrca i mere su sledece koren aorte 26 separacija kuspisa 14 leva predkomora 24 desna komora19 edd44 esd29 ef63 fs34 septum8 zadnji zid7 mitralni protok0. 76 aortni protok0.90 trikuspidni protok0.67 pulmonalni protok 0.56 i u zakljucku je napisano da sam za vreme pregleda tahikaricna molim vas da mi objasnite sta to znaci .

Postovana, nije uocena nepravilnost u gradji srca, vec samo da ono radi brze nego sto je normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

Postovani ustanovljena mi je cista epididim na levom testisu,i sve je bilo ok dok nisam poceo sa poslom gde svakodnevno podizem veliki teret(ne znam da li je to u vezi sa bolovima) i nakon toga pocinje bol u testisu,gotovo neprekidan,ne ostar i jak ali primetan.Ne znam sta da radim jer sam van zemlje i nemam zdravstveno osiguranje,a i ne znam o cemu se uopste radi,mislim da mi bol ide i sa leve strane dodnjeg dela stomaka,povezan bol sa bolom u levom testisu.Hvala unapred!

Postovani, ipak je potreban pregled lekara. Moze biti kila, prosirene vene testisa,ali i nesto ozbiljnije. Svaki bol u testisu zahteva pre svega pregled urologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

S postovanjem.Uradila sam kolposkopski pregled koji je pokazao prisustvo ranice na materici i kruznu ektopiju.Dg je ectopio pvu,punctatio pvu.Takodje,rezultati Papa testa su pokazali III grupu,LG-SIL pvu,sto valjda znaci postojanje epitelnih celijskih abnormalnosti.Nakon ultrazvucnog pregleda ustanovljena je i dijgnoza fasis proliferationis endometri,andehitis hronica lat sin.Levi jajnik je nejasnih kontura,lako bolno osetljiv.Da li je potrebno da se uradi biopsija ili neki drugi pregledi i o cemu se radi?

Postovana, uradite obavezno biopsiju grlica materice zbog uocenih abnormalnosti u pojedinim celijama sluzokoze. U zavisnosti od rezultata biopsije i lokalnog nalaza lekar ce proceniti da li je potrebna intervencija. Verovanno jesete, a on ce proceniti laser, konizacija ili nesto drugo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2010.

dobio sam pocetkom godine neku alergiju i nikako da se izgubi , bio sam na probi da se utvrdi na sta sam alergican i doktor mi je rekao da je test bio pozitivan na -Dermatoides -Histamin Intresuje me gde se to nalazi i kako spreciti uzimanje tih supstanci ?

Postovani, alergicni ste na grinje. Histamin se u nasem organizmu oslobadja pri alergijskim reakcijama i ne unosimo ga spolja. Ukazuje da smo skloni alergiji. Dermatofagoides (grinje) se razmnozava najvise u posteljini, dusecima, a kao hranu koristi ljudsku perut. Razmnozavanju pogoduje i vlaga, odnosno budj. Alergiju izaziva izmet grinja. U borbi protiv grinja koristiti lio jastuke i duseke od penaste gume uvijene u plasticnu foliju. Posteljinu, jastuke i prekrivace prati jedanputa nedenjno na temp. vecoj od 60%, ukloniti iz sobe sve sto sakuplja prasinu (tepih, zavese, cvece, igracke..), koristiti namestaj da je od drveta i plastike, izbegavati meblirani. prasinu brisati vlaznom krpom. Ukoliko se koristi usisivac preporucuje se sa vodenim filterom, ne ulaziti u sobu dva sata nakon usisavanja, mogu se koristiti preciscivaci vazduha koji imaju specijalni filter sa oznakom H.E.P.A. Ne koristiti grejalice i elek. peci koje izduvavaju bazduh kao ni klima uredjaje koji skupljaju budj, sanirati vlagu a i izbegavati visoku vlaznost vazduha u sobi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

S postovanjem. Prije 6 dana pojavio mi se osip, nakon cega sam otisao u hitnu pomoc, gdje su mi potvrdili da se radi o rubeoli. Odmah sutra dan otekle su zlijezde na vratu i osip se poceo siriti. Nakon 3 dana osip se povukao sa lica, ali se pojavio na rukama! Osip se jos vidi samo na rukama, ali sam dnas 6 dan bolesti primijetio blagu temperaturu oko 37 stepeni i u strahu od povisenja na 37sa 2 popio sam paracetamol! 24 su mi godine, nisam vakcinisan, pa me interesuje posto ne postoji lijek za ovu bolest, a komplikacije su rijetke, u kojem slucaju bih se trebao javiti doktoru????

Postovani, morate se javiti lekaru ako dobijete glavobolju pracenu pospanoscu, krv u mokraci, visoku temperaturu, ili bolove u zglobovima. Temperatura 37 sa nesto ne zahteva paracetamol. Osip se tako spusta, povlaci sa lica, a pojavljuje nize (na rukama i nogama).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

zadnjih nekoliko dana osecam trnjenje levog uva,ustvari ushne skoljke.Kao da mi se sliva neka voda,uvo je suvo.Sta je u pitanju[kome da se obratim]hvala

postovana prvo se javite ORL i ako je sve u redu, a trnjenje ostane i dalje neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

postovani,dali velicina mioma moze da varira pre i posle mensisa.hvala unapred.

Postovana, miom je sastavljen iz celija misicnog sloja materice i zato njegova velicina ne moze tako brzo da varira, sto na primer kod cista moze. On moze u trudnoci znatno da poraste u postmenopauzi da se smanji, ali ne i da varira pre i posle mensisa. On ne mora da bude okrugao kao kliker pa moze da se na ultrazvuku izmeriti njegov razlicit precnik. Time mogu da se dobiju razlicite dimenzije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

Moze li se Esperson upotrebiti dugo vremena,i koliko je stetan.Hvala

Postovani, Esperson ne sme da se koristi dugo. Najteze nezeljeno dejstvo je Cushingov sindrom (lice okruglo kao mesec, debeo trup uz tanke ruke i noge, hipertenzij, kamena u bubregu, osteoporoza, smanjena otpornost na infekcije, smanjena tolerancija na glukozu i mentalni poremecaji) nastaje duzom upotrebom na vecem delu koze. Zatim Esperson na kozi moze dovesti do smanjenja kolagena u potkoznom tkivu i zbog toga izazvati starenje koze, nepovratne strije, ekhimoze i dr. Preduga terapija moze dovesti i do osipa, svraba, lokalne dlakavosti, hiperpigmentacije (tamne fleke po kozi) kao i depigmentacije koze (blede mrlje), depigmentacije kose (gubitak boje) i poremecaj lucenja zlezda lojanica. Zato ovaj lek treba da se koristi samo po preporuci koznog lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

imam diagnozu sle lupus dali smem da upotrebim esperson mite na obrazu jer imamhvala unapred eritemu na obrazu

Postovana, kod lupusa nista ne smete koristiti na svoju ruku za mazanje po kozi. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

Dobar dan.Prestala sam da doim dete pre dve godine.Ali jos uvek imam iscedak iz dijki zoto zeleni.Sta to znaći? Da li treba da idem kod lekara? Molim vas odgovorite što pre jako sam uplašena!

Postovana, potrebno je da se javite lekaru. Zeleni iscedak iz dojke nije normalan. Verovatno je posledica neke infekcije. Treba uraditi histoloski pregled (bris) koji ce pokazati da li postoje sumnjive celije koje bi ukazivale na nesto ozbiljnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

Da li tablete GikoMax uticu na povecanje menstrualnog krvarenja

Postovana, tablete Giko Max imaju uticaja na povecanje menstrualnog krvarenja, jer sire krvne sudove. Ako imate obilniju menstruaciju ne koristite ih za to vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

Postovani doktore,ovo je pitanje zabrinute majke.Imam sina od 12 godina,kod koga je pubertet nastupio,javljas se maljavost,po koja bubuljica a i poceo ja da masturbira.No,razlog brige je sto mi se pozalio da ga boli bradavica i to samo na dodir.Kad se opipa ispod te leve bradavice se oseti malo zadebljanje ali on kaze da ga to ne boli nego samo bradavica.Recite molim Vas o cemu se radi i ako treba da se obratim lekaru ,kojem. Unaprd zahvaljujem.

Postovana, to je fizioloska (normalna) ginekomastija u pubertetu. Predstavlja jednostrano ili obostrano uvecanje dojki kod muskaraca. U pubertetu je posledica hormonske neravnoteze, a prolazi posle par godina, obicno pre dvadesete godine. Objasnite mu da je to prolazno uvecanje mlecne zlezde. Ne nastaje nakupljanjem masnog tkiva i zato ne moze da se smanji vezbanjem ili mrsavljenjem. To mu posebno naglasite da ne bi drzao nepotrebnu dijetu. Nestace sama kada se hormoni uravnoteze. Bradavica ga boli jer se rasteze zbog rasta zlezde ispod nje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

postovani doktore!sve pohvale na brzom odgovoru.molim Vas za dopunu odgovora mog pitanja u vezi Germanijum-a 132.informisao sam se putem interneta o stetnosti Ge-132.misljenja su podijeljenja.u njemackoj je cak i zabranjen.konkretno da li Vi znate nesto vise o tome t j. Da li je Ge-132 stetan za organizam ili ne?zahvaljujem se na izdvojenom vremenu.

Postovana, ocigledno vam nije jasan odgovor pa cu vam poslati jednostavniji na vas mail.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2010.

Kod moje prijateljice koja je usla u 9 mesec trudnoce , su nasli cistu na stitnoj zlezdi , ide kod endrikrinologa , ali joj rekao lkar kao da ce carskim da je porode vec sad i da treba da operise stitnu zlezdu Njezin termin je 13.4 , da li je mogue da se nemoze cekati jos 20 dana konkretno nista nije receno osim cista na stitnoj zlezdi sta bi to moglo biti i da li je moguce da to nesta skodi bebi , jer ko zna odkada ona to ima na zlezdi hvala unapred

Postovana, malo je podataka za konkretan odgovor. Da li je radjena punkcija zlezde i ako jeste kakav je rezultat. Od toga zavisi da li je potreban prevremeni porodjaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Postovani,moja majka se uplasila kada je procitala nezeljena dejstva OVESTIN KREMA i ozbiljno razmislja da ga nikako ne koristi iako joj je to lekar prepisao.Ja joj uporno ponavljam da koristi tu kremu i da potrosi celo pakovanje a to ste joj i Vi savetovali da ucini pa kad potrosi sve da odmah ode na kolposkopiju i papa test.Najlepse Vas molim da mi pomognete da je ubedim da koristi prepisani lek kao obaveznu terapiju.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, takvo dejstvo imaju svi hormonski preparati i majka ima pravo da odbije terapiju. Medjutim, ako je krvarenje bilo iz istanjene, senilne sluzokoze bilo bi dobro da koristi kremu. Ako oseti neku nelagodnost moze da prekine njeno koriscenje. Papa test i kolposkopija su obavezni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Postovani, molim vas interesuje me da li posle odstranjenog hormonski zavisnog tumara dojke, pre godinu dana i posle zracenja i jajnika i dojke, cime sam uvedena u menopauzu , kao i uz hormonsku terapiju nolvadexom, smem da pojem fito estrogene, kao suplement ishrani . Unapred zahvaln

Postovana, smatra se da fitoestrogeni ne favorizuju pojavu tumora. Medjutim, neznam koliko je to sigurno kod odstranjenog hormonski zavisnog tumora. Zato mislim da vam nije nuzno da koristite takve suplemente i da treba da se konsultujete sa onkologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Ja bih vas zamolila da mi kazete dali se gljivica kandida prenosi,i kako?

Postovana, gljivicu kandidu imamo u ustima i crevima od rodjenja. U trenucima pada otpornosti organizma ili pri koriscenju antibiotika ona ima priliku da se namnozi i izaziva tegobe. Ne smatra se zaraznom ili polno prenosivom bolescu, ali ako se vaginalna infekcija uporno ponavlja lece se oba partnera.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

PRE NEDELJU DANA SAM RADILA ANALIZE KRVI I SVI REZULTATI SU MI DOBRI, KAO I ANALIZA MOKRACE, ALI IMAM VISAK GVOZDJA 32.30. KAKO MOGU DA SMANJIM NIVO GVOZDJA? HVALA!!!

Postovana, javite se hematologu. Postoje lekovi koji snizavaju gvozdje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

pitanje za ginekologa.Zanima me dali dijagnoza Hyperplasia endometrii simplex atipica.Poliposis endometrii inflamatus.moze da nestane posle ponovljene kiretaze za 4meseca.Sada mi je nalaz Polypus et phasis secretions endometrii.Posle prve dijagnoze doktor mi je rekao da imam 40god morala bih odmah na operaciju a ovako da uradim ponovo kiretazu i da proba sa hormonima i kontrolnom kiretazom na 4 meseca da preguram 40 godina (sada ima 38).Medjutim posle ovog nalaza bez atipija on mi nije dao nikakvu terapiju i kaze da je nalaz dobar i kontrola za 6 meseci.Zanima me dali je to moglo da se ukloni tom prvom kiretazom i sta bi bilo da sam tada imala 40 godina on bih mi odstranio matericu a sad kaze da je nalaz uredu i nemam nikakvu terapiju.Jako se bojim ako tu ima nesto ozbiljno i nije uzet uzorak sa pravog mesta da mi to neuzme maha ako nije odstranjeno.Postoji li mogucnost da se nalazi zamene sa tudjim. .Zanima me dobar i kontrola za 6 meseci.Zanima me dali je to moglo da se ukloni tom prvom kiretazom i sta bi bilo da sam tada imala 40.god znaci odstranio bih mi matericu a sada kaze da je nalaz uredu i nemam nikakvu terapiju

Postovana, nalaz je dobar i ne treba da mislite o zameni rezultata. To je vas rezultat samo je prvom kiretazom uklonjena atipija. Polip i dalje stoji samo sada nema upale. Ne bi vam uklonio matericu da ste imali 40 godina, vec da ste bili blizu klimaksa. Tada bi bilo jednostavnije da se ukloni, nego da se leci i redovno kontrolise. Sa redovnim kontrolama ste bezbedni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Dete mi ima 1godinu i 8 meseci.Do svojih tri meseca je normalno spavao a posle toga se budi na svakih pola sata a maksimalno prodje dva sata da se ne prebudi.Kad se probudi histericno place, a nekad se samo meskolji.Kad se probudi u toku noci dajem mu sok, jer dok ga popije zaboravi da place ali me svakako stalno budi.Nema upalu usiju,izasli su mu svi zubi za njegov uzrast, nije gladan, ne trza se dok spava da bi mislili da se plasi necega jednostavno nemoze da spoji nekolilo sati sna neprekidno.Preko dana spva bez plakanja.Ostavljala sam upaljenu lampu ali nista ne vredi,spava samnom u krevetu , neznam sta bi jos mogla da ucinim.Ovo je postalo ne izdrzivo.Molim Vas odgovorite mi ako imate neki savet.

Postovana, previse ste popustljivi. Prekinite da dajete detetu sok nocu, jer mu to moze dovesti do kvarenja zuba, remeti mu normalan san, a vas iscrpljuje. Dete se zbog te lose navike ne odmori dobro tokom noci, a i vi takodje. Moze mu izazvati nervozu i slabljenje apetita. Prekinite da mu dajete sok, a kad se probudi ne ljuljuskajte ga. Pustite da se isplace malo i da zaspi. Svake noci ce plakati krace i na kraju ce u fazi plitkog sna samo da se promeskolji, eventualno zakmeci i nastavi da spava. To je teze izvodljivo kad ste u istom krevetu. Ako ne pomaze da se pravite da spavate, premestite ga u krevetac. Za nekoliko dana ce ukapirati da se od njega ocekuje samo da zaspi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

POSTOVANI DOKTORE, IMAM 43 GODINE,I NEKI DAN SAM PRIMETILA DA SAM DOBILA VAGINALNI HERPES.DO SADA TO NIKADA NISAM IMALA.DOKTOR MI JE DAO DA MAZEM ACIKLOVIR MAST.BOLELA ME JE KOZA NA DESNOJ NOZI(SA TE STRANE JE BIO I HERPES) I ISKOCILI SU MI LIMFNI CVOROVI ISTO SAMO U DESNOJ PREPONI.DA LI JE TO NORMALNO?DANAS MI JE VEC SESTI DAN,HERPES SE POVUKAO ALI CVORIC I DALJE NIJE.MALO SAM UPLASENA.KOLIKO VREMENA TREBA DA PRODJE DA SE CVORIC POTPUNO POVUCE.INACE PRE PET GODINA SAM OPERISALA ADENOKARCINOM MATERICE,PA SAM UPLASENA ZA SVE STO SE TICE GINEKOLOSKIH OBOLJENJA. HVALA VAM PUNO UNAPRED.

Postovana, javite se ginekologu na kontrolu, zbog ranije operacije i pada imuniteta. Brzina povlacenja simptoma herpesa zavisi od jacine vaseg imuniteta. U poslednje vreme je pao i zato se herpes javio. Koristite B vitamine, setajte, jedite dosta jogurta, morske ribe, maslinovo ulje, beli luk, probiotik, sto vise voca i povrca. Izbegavajte masnu i slatku hranu, stres i slabu fizicku aktivnost, jer slabe imunitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

zdravstveni problem je umor svaki dan..malksalost..pospanost..danju a nocu ne spavanje..bol u grudim..ubrzano lupanje srca..nemam snagu nista da radim..osjecam da me sve boli gdje se god pipnem kosti ,,koza,glavobolje svaki dan.bol u stomaku,,otecene noge..nemogu dugo da hodam,,brzo gojenje 30 kg za 3 god.bol u usima ,,kuckanje,,bol grla,, ceste prehlade,, temperatura unutarnja,, tvrda stolica i suljevi.bol zglobovabesika nesto ne fukcionise kao prije,,mokrenje peckanje u zeludcu..mucnine,u grlu me nekada steze i zaboli neka zila,,peckanje ociju. slab vid,,bolovi ramena, bolovi kosti u laktu sa unutrasne strane bol sake palca trnjenje zadna 2 prsta,peckanje grudiimam ocjecaj kao da sam 300 kg teska.zelim da nesto radim po kuci,,kada pocnem nemam snage,, znojenje i malkalost me uhvati kao da gubim ravnotezu i da cu pasti,, molim vas sve ove siptome osjecam i bolove doktori u australiji nista ne mogu da otkiru samo kazu moda je rak creva,, bog zna sta mi je,, zato vas molim da mi pomognete i kazete sta bi to moglo biti,, postala sam vise nervozna pijem tablete za smirenje jer niko od doktora ne zna sta mi je a to traje od 2005 sifra..australija hvla puno

Postovana, vecina pobrojanih tegoba su simptomi anksioznosti i depresije. Zato ste se verovatno dosta ugojili. Uobicajeni lekovi za smirenje nece pomoci i treba da se javite neuropsihijatru. Ako je neko posumnjao na rak creva valjda se preduzelo ispitivanje (kolonoskopija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Postovanje..moj zdravstveni problem je ovaj.. operisala sam bruh,, kilu na desnoj strani stomaka 2006.posle operacije nisam ocjecala nikakve bolve na desnoj strani2007 posle godinu dana pocela sam da osjecam bolove na toj desnoj stani otisla sam kod lekara dao mi uput da snimim bruh.kazu lekari da je sve u redu.. amene i dalje boli desna strana gde sam operisana.i na dodir rukom na zaraslu ranu gde su me sekli i u preponi noge.izmedju te rane i noge,prepona noge.osjecam peckanje..zarenje..bol,, pri saginjanju opipavnju ..hodanju..okretajuci se na stranu drugu kada spavam,, lekari kazu sve normalno..da li ne vide sta je na slikama snimcima ili neznaju u australiji da ustanove sta je moj problem..hvala sa postovanjem,,,,sifra..australija

Postovana, ako se tegobe javljaju povremeno posledica su reagovanja oziljka na promenu vremena. Postepeno ce se tegobe proredjivati. Moguce je i da je neki zivac pritisnut i to bi trebalo da se vidi na MR.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Postovani,za sta je dobro izlagati telo razlici toplo hladno?kazu da je za sportiste dobro da jedno vreme provedu u kadi leda,potom se prebace u kadu tople vode?zanima me jel to istina i za sta je dobro? Imam problem sa petom vec par meseci,mislim da je u pitanju trn u peti,koja je najbolja terapija za izlecenje toga i postoji li mogucnost za potpuno ozdravljenje ili ce ta povreda da me prati ceo zivot?koristim uloske,svaki drugi dan stavljam petu u led i vodu po 15 minuta ,3 puta...malo mi olaksa ali se uvek vraca sve.sta da radim?hvala

Postovani, to je uobicajeno u nordijskim zemljama u cilju poboljsanja cirkulacije. Oni to rade od malena i navikli su. Inace je jako rizicno za osobe koje nisu mlade i nisu potpuno zdrave. Kod njih moze doci do pucanja krvnih sudova i do smrti. Vama za lecenje pete moze koristiti fizikalna terapija, mada najvise pomazu uloske.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

postovani, sta je CK u krvnoj pretrazi, vrijednost mi je 274 a refer. 171..ima li veze fizicka aktivnost dan ranije??? A brine me ldl holesterol vrijednost 5.03, hdl 1.17 ukupan 6.43..triglicer. su ok- 1.33

Postovana, CK ukazuje na ostecenje misica, pa zato moze imati veze sa vecom fizickom aktivnoscu. Ukupan holesterol je povecan na racun loseg (LDL). Medjutim u komdinaciji sa dobrom vrednoscu HDL i uz cinjenicu da ukupan nije mnogo povisen to nije zabrinjavajuci nalaz. Nije potrebno mnogo menjati ishranu, ona je uglavnom dobra. To pokazuje dobar odnos HDL i LDL. Mozete koristiti maslinovo ulje i neznatno smanjiti unos masne i slatke hrane, a povecati unos voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Molim Vas ponovite odgovor na pitanje o povecanom lucenju pljuvacne

Postovana, morate se javiti specijalisi za bolesti usta ili bar stomatologu, eventualno neurologu, jer neke neuroloske bolesti mogu biti pracene pojacanim lucenjem pljuvacke. Ono se javlja npr. kod Parkinsonove bolesti, tumora, u trudnoci i kod trovanja zivom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Postovani,moja majka sada najnormalnije urinira.Kao terapiju posle ginekoloskog pregleda dobila je VAGINALNI KREM OVESTIN sa aplikatorom za unos kreme duboko u unutrasnjost vagine.Interesuje me kako ce upotreba ove kreme delovati na prisutni miom i da li treba da kremu potrosi do kraja.Takodje me interesuje kakve ce efekte u ginekoloskom smislu izazvati ovaj lek i da li treba da uradi kolposkopiju i papa test kada potrosi celo pakovanje ili to moze uraditi i za vreme terapije ovim lekom.Ona jos nije pocela sa upotrebom ove kreme.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, krem Ovestin ce podmladiti sluzokozu vagine i materice, te ce ona postati deblja, vlaznija i otpornija. Na miom nece ispoljiti bitan uticaj. Treba da uradi kolposkopiju i papa test kada potrosi celo pakovanje do kraja (ne pre toga).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Da li treba da pijem neke lekove, zbog obostrane vratne spondiloze, koja u odredjenim trenucima stiska arterije i dovodi do vrtoglavice , trnuckanja ruku i lica levog dela/posebno malo iznad slepočnice,umora ? Unapred hvala i pozdrav .

Postovani, vi se morate javiti lekaru neurologu i fizijatru, a oni vam mogu propisati lekove koji opustaju misice (miorelaksansi), B vitamine i fizikalnu terapiju. Miorelaksansi ne smeju da se koriste dugo, vec kada i koliko odredi lekar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

sin mi je primio vakcinu,a imao je upalu pluca.sve sto smo mogli cuti od pedijatrajer pokrivaju jedni drugejeste da se nas nikola dobro izvukao.zanima me da li mogu ostati neke posledice i da li ce mu u buduce biti opasno da primi anesteziju bilo koje vrste? o za anesteziju san tek naculaunaprijed hvala.

Postovana, sad kada je sve to iza vas, vazno je da komplikacije nakon vakcine ne daju alergiju na anesteziju, pa se ona moze koristiti ako bude potrebna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2010.

Postovani doktore, Zanima me , da li bol u dojkama odnosno desnoj dojci i bol u donjem delu stomaka uvek znaci trudnocu? Pritom mi je ciklus neuredan kasni po 10-20 dana uglavnom prilikom jako stresnih situacija.Prosli mesec sam imala jako oskudnu menstruaciju ,a ovog meseca je izostala ili kasni . Da li je moguce da je nesto drugo u pitanju osim trudnoce? Mislim na neki hormonski poremecaj ili slicno? Unapred hvala!

Postovana, bol u dojkama i donjem delu stomaka nisu sigurni znaci trudnoce. Javljaju se i kod PMSa. Bol u donjem delu stomaka ne mora da bude ginekoloske prirode. Menstruacija moze da kasni i zbog stresa, kao i hormonskog poremecaja. Ako za desetak dana ne dobijete menstruaciju javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: