Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 10.1.2013.

Dragi doktore, vec sam pomalo ocajna jer ne znam sto da napravim???? Da bi Vam mogla objasniti moram krenuti otpocetka.... Sin mi je imao velikih problema s krajnicima od svohih 18 mj. i nekako sam uspjela isposlovati da ga operiraju s 2. g. i 10. mj. jer nitko u Sl. Brodu nije htio primiti dijete mladje od 3 g. Prilikom operacije su mu izvadili samo treci krajnik premda smo na konzultacijama dogovorili vadjenje sva tri.... nakon 2 mjeseca pocinju ponovno upale.... godinu dana poslije zavrsava u ZG u bolnici - NEFROTSKI SINDROM (minimalne glomeluralne promjene). Sad evo opet upala krajnika s gnojnim cepicima, vodim ga doktorici, a ona kaze ako dobije temperaturu da ga dovedem da radi bris, ako ne ne moz¾e mu nista s obzirom na njegovo stanje....

Postovana, ako zaista ima gnoja na krajnicima dobro je da se uradi bris. Medjutim, upala zdrela obicno pocinje kao virusna i tada se brisom ne nalazi nista. Nakon 3-4 dana bolest krene na bolje ili se nadovezu bakterija i tada treba da se uradi bris. Nefrotski sindrom leci nefrolog. Vi treba da reagujete ako primetite da dete ima otok kapaka, potkolenica, brzo se zamara, ima bledu ili zuckastu kozu. To su znaci uznapredovale bolesti tako da je bolje redovnim kontrolama i lecenjem (ako je potrebno) spreciti da se pojave. Kod nefrotskog sindroma sa minimalnim glomerularnim promenama kod mnoge dece i bez terapije moze da dodje do izlecenja. To nije slucaj sa odraslima. Da li treba sprovesti terapiju i koju treba da odredi nefrolog. Dok kod dece nefrotski sindrom cesto ne moze se poveze sa bubreznom bolescu, kod odraslih je posledica glomerulonephritisa, kolagene bolesti (diseminovani lupus eritematozus, poliartervtis...), amiloidoze, tromboze bubreznih vena, dijabeticne nefropatije, sifilisa, reakcije na toksine, Rhus antigen, droge, droge i trovanja teskim metalima. Za razliku od poststreptokoknog glomerulonefritisa, gde svaka infekcija grla treba da se leci penicilinom, kod nefrotskog sindroma to se ne radi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2013.

Postovani,ranije sam Vam pisao da je moja majka u julu i novembru prosle godine uradila dva kontrolna pregleda EHA ABDOMENA i oba nalaza su potpuno u redu.Medjutim lekar joj je sugerisao da za svaki slucaj uradi TUMOR MARKER DEBELOG CREVA pa bih ja Vas ovim putem najlepse i najljubaznije zamolio da mi u nekoliko recenica strucno i profesionalno objasnite kako se ova analiza tacno izvodi i sta se sve ovom analizom ispituje tj.interesuju me svi oni najvazniji relevantni faktori od kojih zavisi zdravlje moje majke.Hvala puno na izdvojenom vremenu.Srdacan pozdrav.

Postovani, odredjivanje tumorskih markera je pomocno sredstvo u postavljanju dijagnoze bolesti. Dijagnoza ne moze da se postavi samo na osnovu njih. Nije specificno, jer se markeri normalno nalaze u covekovom organizmu, a povecavaju se kod nekih tumora i niza bezopasnih stanja. Ako su normalni zakljucujemo da je sve u redu u organizmu. Ako su poviseni nesto nije u redu, ali ne mora da znaci da postoji tumor. Mogu da budu poviseni kod zapaljenja u organima za varenje, kod razlicitih bezopasnih stanja u tkivima i organima, pusenja...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2013.

Postovani,moj muz ima helikobakteriju,zanima me ako pocne sa antibioticima koje treba da uzme 7.dana.Da li mozemo da radimo na bebi ,zanima me jos neznajuci da ima tu kateriju radili smo na tome da zatrudnim ,dali je to nesto stetno ? Puno pozdrava !

Postovana, lecenje helikobakterije kod supruga ne moze da ostavi posledice po dete. Antibiotici mogu znatno da smanje broj spermatozoida i time smanje oplodnu moc muskarca. Po prestanku terapije veoma brzo dolazi do popravljanja kvaliteta sperme i sansa za oplodnju raste. Oporavak moze da se ubrza koriscenjem vitamina i antioksidanasa. Infekcija zeluca helikobakterijom nema nikakav uticaj na buduce potomstvo, tako da to sto ste radili na bebi nije stetno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2013.

imam 24 godine i 5.6.dana prije mengge pocne neko smjedje krvarenje koje je oskudno ,uopste nije menga .samo taj smedji i blijedo smedji iscjedak i onda nakon par dana dobijem pravu mengu zasto se to desava ,zasto kao prije jednostavno nedobijem ??hvala

Postovana, to je premenstrualno krvarenje. Bezopasno je. Posledica je postepenog smanjenja proizvodnje progesterona u zutom telu koje se formira na mestu prsnutog jajnog folikula tokom ovulacije. Leci se uzimanjem progesterona u drugoj fazi ciklusa. Lecenje se sprovodi ako je uzrok neplodnosti ili ako zeni smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

poslije panicnog napada dijagnosticirali su mi wpw sindrom koji se tada pokazao na ekgu dobila sam terapiju da pijem i nikakvu vise informaciju..od toga je proslo 4 godine isla sma na 5 uzv srca gdje je sve uedu,nalazi su uredu vecinom ,,u zadnje dvje godine na ekgu uopste nema wpwa..nema napade aritmije a nisam ni imala nikad nesto primjetne,jedino mi cesto srce zna preskociti..pijem bisocor tablete...zanima me dali je opasno to sto imam dali treba da se plasim iznenadne srcane smrti koju doktori vezuju za wpw ???cime jos da se zastitim sta da radim da mi se nedesi to sto sljeduje wpw...i zasto ga nema na svakom ekgu ???hvala vam punoo

Postovana, nemate razloga da se plasite iznenadne srcane smrti. Ako na EKGu nema znakova WPW sindroma, onda ga nemate. Bisoprolol stiti srce od prevelike aktivnosti, tako da je to jedna od mera da se zastitite od komplikacija. Ostale su: redovne kardioloske kontrole, zivot bez pusenja, upraznjavanje redovne umerene fizicke aktivnosti, izbegavanje vece kolicine kafe i alkohola, po mogucstvu i stresa, zdrava ishrana bez mnogo masnoca i secera, a sa vise voca i povrca i morske ribe. Nije tacno da srcana smrt sleduje osobama sa wpw sindromom. Ona se javlja u izuzetno malom procentu ljudi koji imaju EKG znake sindroma. Kod osoba sa tegobama sindrom se leci. Ako je bolesnik pod rizikom da dobije tesku komplikaciju sindroma u smislu teske aritmije (preko 200 otkucaja u minuti) radi se radiofrekventna ablacija koja dovodi do potpunog izlecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

postovanje ....muci me neka tezina u glavi,neko mantanje,imam osjecaj da mi je glava utrnuta ,nestabilna sam pri hodu,paucina stalno neka pred ocima,evo zadnja dva dana kad sjedim i lezim ok je a kad ustanem neka tezina u glavi koda imam neki kamen u glavi i koda se mucka,trnu mi zile na vratu i usne ..stalno neki pritisak u celu ,lice kao da mi je zategnuto kad se mrstim il se smjesim imama osjecaj te zategnutosti..pritisak mi je vecinom malo nizi ali nita strasno,imam oslabljen protok krvi u mozak na lijevoj strani vrata,a i vrat mi je u losem stanju zbog dugogodisnjeg loseg polozaja tijela odnosno vrata...jeli moguce da je to povezano..sta se desava

Postovana, tegobe koje imate mogu da budu posledica lose cirkulacije, okostavanja vrata, loseg drzanja vrata i tela uopste, dugotrajnog sedenja, psihickog naprezanja, stresa. Javite se neurologu i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

imam 24 godine,pijem bisocor za aritmiju.nalazi uredni,imam gerb ali nista strasno.borim se s anksioznoscu vec 4 godine takodje.moj najveci problm je sto me iznenada oblije neka vrelina u tijelu ,kao da me ko vatrom okupa,nekad samo nekad mi se pojavi malo znoja na gornjoj usnici ili po vratu uopste se nepreznojim nego me samo ta vrelina obuzme koja je nepodnosljiva.to mi se desava vec godinu dana,zna nekad 20 puta dnevno nekada manje,,traje minutu ili dvije da bi cupala sve sa sebe,i prestane samo me poslije neka zimica prodje kroz tijelo i bude sve ok pa opet....jako me plasi i nervira...sta moze to biti..pojacano je u pmsu i kad sam nervozna ali i iz cista mira...recimo maloprije lezim u krvetu gdje je jako hladno a mene obli vrelina da sam se morala otkriti dok neprodje .sta se desava samnom?????inace menga mi je uredna i znam tacno u dan kad cu dobiti..hvvala puno za pomoc,jako se bojim

Postovana, takvi naleti vreline mogu da se javiti i pre klimksa ako je smanjeno lucenje hormona u jajnicima. Osim kod snizenja polnih hormona takav osecaj moze da se javi kod pojacanog rada stitne zlezde, moze da prati neka zapaljenja u organizmu, neuropatije, pad secera u krvi, da nastane zbog koriscenja nekih lekova, kafe, alkohola, pusenja i kao posledica stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

Postovana dr vec sam vam se obracala u vezi cerke,ovo je ovo je sesta nedelja kako je kasalj kod nje prisutan,pila cefzil zbog poviesene sedimentacije i crp-a koji je bio pozitivan,zatim inhalacije berodualom 4 dana zbog bronhitisa obicnog,pre dva dana uradjeni laboratorijski nalazi koji pokazuju da je sedimentacija i dalje povisena ali znatno manje i crp koji je pozitivan ali isto manje...Ona nije imala temperaturu nikako a sve je krenulo grbuckanjem grla,posle je usledio suv i nadrazajni kasalj,zatim bronhitis jak,pulomolog je rekao da joj ne terba terapija samo tecnost i vitamini.Mene zanima i zabrinjava to sto toliko dugo ne moze da se oporavi i prestane kasljati.Dali je normalno da kaslje toliko dugo,plasim se da ne predje u astmu.Sad kaslje suvo opet ali ne puno,sta se desava,zalila se da je pecka grlo,sve se vrti u krug..Sta da radim,hvala vam unapred.

Postovana, desava se kod dece da kaslju dugo, jer se nadovezu jedna na drugu infekcija grla, pa bronhitis, a nakon toga sluzokoza je jos desetak dana jako osetljiva tako da se javlja kasalj pri govoru, smehu, udisanju hladnog vazduha, dima ili mirisa. Sam kasalj nije jako opasan. Veci problem su ubrzana sedimentacija i povisen CRP. Dobar je znak sto se to smiruje. Dugotrajan kasalj sam po sebi nikada ne moze da predje u astmu. Uporan suv kasalj moze da bude znak jednog oblika astme, kod koga nema otezanog disanja i gusenja. Lako se leci lekovima za astmu. Medjutim, kod deteta se kasalj miruje tako da ne treba misliti na astmu. Peckanje u grlu moze da bude znak da je sluzokoza jos uvek previse osetljiva. Kada oseca grebuckanje i kaslje suvo dajte joj topao caj, toplu pilecu supu ili corbu, tvrde bonbone sa mentolom ili neki antiseptik u obliku pastila za grlo. Vodite je na kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

Postovana dr.Unazad 3meseca osecam bol blagi u sredini grudnog kosa,tacnije izmedju dojki taj predeo,bas u sredini ta kost ili sta je vec tamo,bila sam prehladjena,imala bronitis sada samo dobro,kasljucam ali jako malo.Nije jak bol ali se javi,kad pipnem i pritisnem nema neke reakcije,jednostavno se javi bol i stvara mi nelagodan osecaj,nekada nocu kad se probudim i kad se okrenem u krevetu,nekada kad ustajem,ili kad se okrenem recimo na desno ili levo da nesto dohvatim ili pogledam.Sta moze da bude i koliko je ozbiljno?Dali treba da se javim doktoru.Imam problema sa vratnim delom kicmu,spajaju mi se dva prsljena,pre par god sam radila rengeni tad mi je postavljena dg od strane fizijatra kod kojeg sam se i lecila i isla sam na vezbe,struja,magnet,imam vezbe koje treba da radim kuci svaki dan ali ih ne radim,ponekada samo.Da napomenem da me boli donji deo kicme poznat kao trtica vec desetak dana,kad nosim kosmodisk pomogne mi,ne uzimam nikakve lekove i ne zelim na svoju ruku,zato mi treba vas savet.Hvala vam puno.

Postovana, posto se bol po sredini grudi javlja pri pokretu verovatno je posledica degeneativnih promena ili zapaljenja spoja rebara s grudnom kosti. Na svoju ruku mozete da mazete neku antireumatsku kremu. Vezbe radite po savetu fizijatra. Javite se neurologu i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

Postovana, koji je najefikasniji antidepresiv u borbi sa anksioznosti, kao alternativa paroxetinu.

Postovana, to je individualno i o tome psihijatar odlucuje nakon razgovora sa pacijentom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2013.

Postovani,moja majka ima 78 godina i ima stalnu terapiju lekovima protiv visokog pritiska i za srce (2004 je imala infarkt). Zadnjih mesec dana ima jake bolove u donjem delu ledja koji se siri ka jednoj a nekad i na obe noge. Tesko joj pada svaka promena polozaja tela i vrlo je nesigurna u hodanju. Iznenada,bukvalno preko noci,na ruci su joj izasle ljubicaste fleke koje se sire. Sta bi to moglo da bude? Unapred hvala!

Postovana, bol u krstima koji se spusta duz jedne ili obe noge je posledica isijasa tj. degenerativnih promena na kicmenom stubu. Potrebno je da se javi neurologu i fizijatru. Ljubicaste fleke su krvni podlivi koji nastaju zbog poremecaja zgrusavanja krvi. On nastaje zbog smanjenog broja trombocita (trombocitopenija), koriscenja antikoagulantne terapije (npr. lek Farin i Plavix), manjka vitamina K ili nekih faktora koagulacije. Neka se javi hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani, Vec mesec dana pijem propranolol ujutru i uvece zbog anksioznosti. Zanima me koje prirodne cajeve ili preparate mogu unositi za smirenje i opustanje "glave", posto mi propranolol smiruje srce a da ne interaguju sa ovim lekom. Da li bi odgovarao caj od maticnjaka, valerijane, magnezijum tablete? Da li caj od maticnjaka spusta pritisak? Takodje, ponekad imam cudan osecaj u zelucu,uglavnom nakon tezih obroka - bezbolan, bez pecenja i zarenja - osecam visak vazduha izmedju zeluca i srca, na sredini grudnog kosa, i povremeni grc jednjaka ili dijafragme. Prvo sam mislio da je ekstrasistola, ali su otkucaji pravilni za vreme tog spazma. Sta bi to moglo da bude po Vasem misljenju i sta preporucujete? Hvala.

Postovani, mozete da koristite caj od maticnjaka ili valerijane uz Propranolol. Magnezijum tablete mozete akodje bez obzira da li pijete caj? Maticnjak delije umirujuce i tako indirekno moze malo da spusti pritisak. Inace nije mu namena snizenje pritiska, vec smirenje i poboljsanje sna. Nije potpuno jasno sta izaziva crc jednjaka, ali je primeceno da se javlja kod nervoznih ljudi. ispoljava se bolom iza grudne kosti. Bol se penje navise. Dok traje grc ne moze da se guta. Mada ponekad lagano grickanje neke grane moze da ga opusti. Grc dijafragme se ispoljava kao stucanje. Moze da ga izazove smeh, veca kolicina hrane, brzo jedenje, konzumiranje alkohola, gaziranih pica, jako zacinjene hrane...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

postovani, imam vec izvjesno vrijeme probleme sa zelucem. svako jutro imam redju stolicu, a nekad i proliv ili je crna stolica ili braon, krvi nije bilo. isla sam na testiranje tumor marker, vadila sam nalaze na parazite i bakterije i svi nalazi su uredu. mene interesuje jeli moguce posto sam neposredno prije toga bila pod stresom i imala veliku nervozu da li to moze da utice i koliko i kako moze da se lijeci? ovo traje vec mjesec ipo dana. nadam se brzom odgovoru. hvala unaprijed...

Postovana, crna stolica ukazuje na krvarenje iz gornjih delova organa za varenje, pre svega iz zeluca i dvanaestopalacnog creva. Krvarenje je najcesce posledica cira na zelucu ili dvanaestopalacnom crevu ili akutnog gastritisa. Akutni gastritis moze da se javi zbog stresa, prejedanja ili unosa pojedine hrane. Crna stolica se javlja i kod koriscenja pojedinih lekova, pre svega gvozdja, kao i neke hrane: cvekle i borovnice. Lecenje zavisi od uzroka. Javite se odmah gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovana, vec nekih nedelju dana mi se uvece i nocu javlja jeza, preznojavanje i povisena temperatura, tokom dana mi je znatno smanjen apetit, sta moze biti u pitanju?

Postovani, javite se svom lekaru, pregledajte krv i mokracu, a ako kasljete javite se i pulmologu. To moze da bude neka infekcija, a ako kasljucate moze da se misli i na tuberkulozu, koja je cesca u poslednje vreme, posebno kod mladih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani,menstruaciju sam imala 19.12.,a odnos 30.12.,suprug je svrsio u mene,zelimo djecu, ja sam ponovo dobila 03.01.,tj. 16 dan od kada sam imala, sto mi sa ranije nikada nije desilo.Imam li razloga za zabrinutost ili je to vjerovatno posledica stresa!POZDRAV!

Postovana, hormonski poremecaj moze da bude posledica stresa, ali i manjka hormona progesterona. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani, pre skoro mesec dana pojavila mi se crvena tackica na telu, iznad grudi koja je pocela da me svrbi i postepeno se sirila. Zatim sam nakon deset dana primetila nekoliko tackica po stomaku. Otisla sam kod koznog lekara koji je konstatovao alergiju usled ujeda insekta i prepisao mi Elocom da mazem do 5 dana. Medjutim, problem je sto je tih 5 dana proslo, a meni se ta alergija rasirila po ledjima i malo po rukama, jos vise me svrbi i ne znam sta da radim... Da li mozete da mi pomognete i posavetujete me sta bi bilo najbolje da mazem kako bi se alergija sto pre povukla? Hvala na odgovoru. Pozdrav

Postova, ne mazite nista na svoju ruku vec se javite ponovo koznom lekaru. Krema nije bila dovoljna da sama izleci alergiju. Moze da vam prepise da pijete neki antihistaminik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite sto je pre moguce, jer ste mi u ovom momentu jedini spas! Naime, upravo sam saznala da je jedan moj prijatelj preminuo, a kazu da je imao kilu i da je to krio; u bolnicu je otisao zbog povisenog pritiska i secera, a kao ispostavilo se da je dobio sepsu zbog kile i nakon operacije preminuo. Molim Vas da mi kazete da li je moguce da se stanje sa kilom komplikuje, a da se pritom nemaju neke posebne tegobe? Odnosno, da li mogu da nastupe neki zapaljenski procesi itd. a da ne budu praceni bolovima i drugim simptomima? Ja sam dobila pupcanu kilu posle porodjaja pre desetak godina - tada je izgledala kao malo prosiren i ispupcen pupak; sada mi je pupak precnika otprilike 5 cm, ne mnogo ispupcen u odnosu na povrsinu stomaka; izgleda kao ispupcenje koje pocinje s leve strane u ravni stomaka, a sa desne se savija ka unutrasnjosti pupka i tu postoji kao zljeb (koji npr. mazem kremom da se ne bi javljalo crvenilo ili ojed); boja koze tog ispupcenja se malo razlikuje u odnosu na boju koze stomaka - mestimicno malo svetlije i tamnije crvenkasta i vide se kao sitni krvi sudovi; za sve ove godine sam samo par puta osetila ne jaki vec blagi, ali malo neprijatni bol u tom delu, koji je brzo prolazio nakon opustanja u lezecem polozaju; stolica i mokrenje mi nisu problematicni; imam hipertenziju (dobila posle nekih stresova i lecim se od 2009.god); ono sto ne valja sigurno je to sto mi je ostao stomak (opusten, koji prakti no visi) posle porodjaja i gojazna sam. Zbog straha da mi se kila ne ukljesti nisam smela da radim nikakve vezbe, niti da se bavim sportom, ali normalno zivim, obavljam sve poslove u kuci, a na poslu sam vise u kancelariji, nego u pokretu. Recite mi, molim Vas, koliko je moje stanje opasno sada, odnosno urgentno kada je rec o operaciji; ako bas i nije tako urgentno, kako cu prepoznati momenat kada bude; kakav je dalji moguci razvoj ovog mog problema, odnosno sta sve moze da se desi i sta mogu ocekivati? Iskreno, ne ide mi se na operaciju - samohrana sam majka, a moje dete ima nepunih 14 godina i tako me nekako strah! S uzasnim nestrpljenjem cekam Vas odgovor i zahvaljujem unapred neizmerno!

Postovana, komplikacije kile ne proticu neprimetno, bez tegoba. Prilikom ukljestenja javlja se jak bol, koji nikako ne mozete da previdite. Ispupcenje pupka se gubi kada legnete. Ako kila prilikom lezanja ne moze da se vrati ili osecate bol to je razlog da se javite lekaru. To sto se prijatelj nije zalio ne znaci da nije imao tegobe. Pupcana kila retko daje komplikacije. Medjutim, to nije razlog da je ne operisete. Operacija nije urgentna. Konsutujte hirurga. Gresite sto izbegavate vezbe i bavljenje sportom. Kod ljudi koji ne vezbaju trbusni misici su mlitavi, a kod takvih misica kila se lako povecava. To moze da se desi kada ostarite prilikom kasljanja ili kijanja, naprezanja pri vrsenju nuzde ili zbog gasova u stomaku. Na kraju da naglasim: ljudi retko umiru zbog kile, sem ako ne zapuste stanje i pupcana kila retko daje komplikacije. Javite se hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani doktore, vec tri godine imam strasne probleme sa kicmom. Dg - degenerativne promene. Od pocetka je najveci problem bio sto ne mogu da sednem ali se prosirio tako da je sada u pitanju i vratni deo, rame, kuk... prsti na rukama, tabani... lakse bi mi bilo da nabrojim sta me ne muci. Prave muke nastaju tak kada legnem, ne postoji polozaj koji bi mi odgovarao. Toliko dugo traje, toliko uzima maha da me sve vise izdaje snaga da ovo trpim. Umorilo me trpljenje. Da li ima nade da ovo popusti? Znam da nastale promene ostaju, pretpostavljam i da ce da nastave, intenzitetom koji tesko moze da se predvidi, ali postoji li sansa da meni moze da bude lakse i pored toga sto se te promene desavaju? Hvala Vam za odgovor.

Postovana, degenerativne promene ne mogu da se uklone i izlece, ali tegobe mogu znatno da se ublaze. Potrebna je fizikalna terapija. Zatim izbegavajte dugotrajno sedenje, krecite se vise i radite vezbe. Njih cete nauciti na fizikalnoj terapiji ili koristite vezbe za zagrevanje i istezanje misica koje smo radili u skoli na casu fizickog. Na kriticna mesta mazite antireumatsku kremu, na primer sa kamforom. Ponekad mozete da pijete neki lek protiv bolova ili antireumatik. Njihovo dejstvo je najefikasnije u akutnoj fazi tj. kada vas posebno stegne. Mnogo su manje efikasni u hronicnoj fazi i ne smete da ih pijete cesto i mnogo. Sekiracija, stres i psihicko naprezanje pogorsavaju tegobe nastale zbog degenerativnih promena, tako da treba da se trudite da se psihicki opustite. Ako vam je posao sedeci cesce pravite pauze tokom kojih cete da se razmrdate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani vec pet ipo godina pijem Lamal 150mg+0+150mg,dve godine Bisoprolol 5mg 1/2+0+1/2 i Legravan. Interesuje me da li ponekad mogu da popijem koju casicu alkohola,naravno u granicama normale i da li ovi lekovi goje.Legravan me nije ugojio posto sam ga pocela piti pre bolesti ali pre dve godine sam dobila da pijem i Eftil koji me je ugojio,pila sam ga sest meseci pa mi je lekarka ukinula i pojacala Lamal ali od onda nemogu da skinem ni gram jedan cak sam jos i dobila na kilazi a slabo jedem.

Postovana, uz lekove koje koristite nesme da se pije alkohol, jer je u tom slucaju dejstvo leka nepredvidljivo. Neke zene dobiju na kilazi prilikom koriscenja Legravana. Ostali lekovi koje pijete ne goje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2013.

Postovani, moja devojcica je rodjena sa malim hemangiomom na bradi. Lekari su rekli da nista ne diramo i da ce to samo od sebe proci. Medjutim, ona sada ima tri i po godine i nekoliko puta je udarila bradu, hemangiom bi se povecao od udarca i sam bi vremenom splasnuo. Ali ovih dana se sam povecao, doduse, ona je sada prehladjena i kaslje, pa me zanima da li od naprezanja to moze da naraste i da li ce se samo od sebe ponovo povuci. Unapred hvala!

Postovana, hemangiom se povecava od naprezanja. Obicno se vrati na predjasnju velicinu, a nekada ostane povecan. Neki hemangiomi se sa godinama smanje ili nestanu, neki ne. Medjutim, kada devojcica poraste, ako u medjuvremenu hemangiom, ne nestne mozete da ga uklonite laserom. To ne boli. Predstavlja kozmeticki tretman pa se placa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2013.

Ovako,imam 17,5 godina i pusim[2 godine].Visok sam 169 cm.Da li cigarete uticu na rast?.Da li cigarete uticu na rast?Da li bi mogli da mi preporucite neku ishranu,sport ili neke vezbe za visinu? Tata mi je 181 cm,mama 170 cm,immam brata starijeg godinu dana koji je 179 cm,imam kompleks zbog visine,a voleo bih da porastem jos koji cm

Postovani, pusenje smanjuje rast, pogorsava ten, zatamnjuje zube, kvari dah, ostecuje zdravlje tako da nemate razloga da nastavite sa tom losom navikom. Sport pozitivno utice na rast, posebno kosarka i plivanje. Ako ste kasnije usli u pubertet jos cete da rastete. To moze da se proveri rendgen grafijom sake. Ako kosti podlaktice nisu potpuno okostale tj postoje otvorene epifize, jos cete da rastete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2013.

molim vas za jedno pitanje neznam ni sam vize kako se osjecam imam oslabjelo disanje nemogu okrenuti dah iimam bolove u prsa zarenje u lecima i ljevo rame kao ukoceno u seludcu osjecam kao neki teret a po nekad sna biti i kiselina doce do grla i kao da se vraca onda osjecam jos vise pol u prsima jedno2 ili 3 puta sam osjetijo kao da mi nesto ide niz prsa prema klavi iosjetim utrnutost nekad mi isto naice tako ali osjetim u krlo kao neki odkucaj na dren i ja se od straha malo zakasljempar puta nekad imam i vrto glavicu i ne prestano zujanje u usima i sum moja ljecnica kase da imam problema s visokim pritiskom trosim terapiju vito pril h od 10 mil persolol 50 mil i monizol od 20 mil kad me god ufati ta panika odem u hitnu vec dugo vreme dlak normalan ekage uvjek u redu nalaze u redu internista mi je reko ako me nista drugo ne ubije srce nece kao da je u redu to traje vec dugo pa vas molim da mi odgovorite na ovo pitanje molim vas jel sam mlad 1973 god i imam 7 djece unapred vam zafaljujem.

Postovani, javite se gastroenterologu zbog vracanja kiseline u jednjak (GERB). Ono vam izaziva bol u grudima. Da bi smanjili vracanje kiseline tj. gorusicuu izbegavajte obroke 2 do 3 sata pre spavanja, izbegavajte obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, izbegavajte namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi….), spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, smanjite ili potpuno ostavite pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ako ste gojazni smrsajte, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici).Povisen krvni pritisak je jedan od razloga zujanja u usima. Zujanje u usima ukazuje da nesto nije u redu u fizickom ili psihickom pogledu. Da bi se otkrio uzrok potrebna su brojna istrazivanja. Cest uzrok sumova u uvu kod mladih je ostecenje slusnih celija bukom ili praskom, pre svega muzikom (vokmen, diskoteke, rok-koncerti), ali i buka na radnom mestu. Uzrok mogu biti smetnje cirkulacije (veoma cesto), zatim oboljenja vratne kicme, bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog. sistema. Da bi otkrili koji je kod vas uzrok morate se prvo javiti specijalisti za ORL, pa ako je to u redu, onda neurologu, fizijatru i stomatologu. Uradite i opsti pregled krvi. Ako je sum pulsirajuci javite se internisti i pregledajte arterije glave i vrata (dopler krvnih sudova). U slucajevima kada ne moze da se otkloni zujanje u usima (tinitus) daju se lekovi (obicno antidepresivi) koji pomazu da zujanje ne iritira i ne nervira. Pomaze i odlazak u krevet uz tihu muziku ili upaljen televizor, jer maskiraju sum. Zbog straha i anksioznosti javite se psihijatru ili psihologu. Nije resenje da idete u hitnu kad god se uspanicite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2013.

Postovani, Potreban mi je savet. Imam 30 godina, nepusac, solidnog zdravstvenog stanja, krvna slika perfektna, sportista sam rekreativac, bez srcanih bolesti u familiji. Godinu dana sam se borio sa anksioznoscu. Kao posledica anksioznosti razvio sam fobiju od aritmije i stalno osluskivanje sopstvenog pulsa.Ujedno imam iracionalan strah od merenja krvnog pritiska, koji je inace normalan, a cesto i nizi.Jednog jutra, posle konzumiranja alkohola i prejedanja, uz neprospavane dve noci, desio mi se moj najveci strah - supraventrikularna tahikardija. Srce je pocelo da preskace, sto je dovelo do napada panike, i jos viseg pulsa. Nikakvih drugih simptoma nije bilo - ni gusenja, ni bola u grudima, ni kratkog daha. Otisao sam u hitnu sto je samo povecalo moj strah. EKG je pokazao blagu aritmiju sa tahikardijom. Da napomenem da imam i sindrom belog mantila sto je samo pogorsalo stanje.Prepisana mi je terapija - propranolol, pola tablete ujutru i uvece, i andol 100 uvece kao preventiva od stvaranja tromba. Vec posle prve polovine propranolola puls na EKG-u je bio 76, pritisak normalan.Sledeci korak je bio eho srca. Ukratko, srce je zdravo, pronadjen je samo blagi prolaps mitralnog zaliska najmanjeg stepena sa mitralnog regurgitacijom, uz ostecenu relaksaciju kod parametara dijastolne funkcije, ali bez znacaja.Mene zanima Vase misljenje o sledecim nedoumicama: 1. Da li postoji adekvatna zamena za propranolol, i sto je jos bitnije, andol 100, tipa kardiopirin, aspirin protekt ili je andol efikasniji? 2. Zeleo sam da povecam fizicku aktivnost pa me zanima da li je bolje resenje brzo hodanje ili sobni bicikl, i da li svakog dana ili tri-cetiri puta nedeljno? 3. Uzimanje koenzima q10 sa propranololom - da ili ne? Pronasao sam informaciju da betablokatori inhibiraju odredjene enzime q10, pa ne bi bilo lose uzimati koenzim q10, ali me zanima u kom vremenskom intervalu, sa kolikim pauzama, i kako prestati sa uzimanjem q10? 4. kako poboljsati ostecenu relaksaciju dijastolne funkcije? Naravno, zelim da napomenem da necu na svoju ruku menjati propranolol, samo me zanima Vase misljenje i savet. Hvala unapred na odgovoru, izvinjavam se ako sam bio previse detaljan.

Postovani, i ostali betablokatori slicno deluju kao Propranolol, ali naravno nisu isti. Da bi menjali Propranolol treba da imate razlog. Ako trpite neko njegovo nezeljeno dejstvo javite se kardiologu. Propranolol vam je prepisan da bi zastitio srce od simpatickog uticaja, koji je pojacan psihickim faktorima. Mali prolaps nije od znacaja, nije izazvao tahikardiju. Ona je posledica alkohola i prejedanja, kao i sindroma belog mantila. Andol 100, Kardiopirin, Aspirin protekt imaju isti sastav i svejedno je koji pijete. Uzmite onaj koji najbolje podnosite ili koji je najjeftiniji. Bolje resenje je brzo hodanje, jer ima bolji psihicki efekat. Dobra je svaka fizicka aktivnost, a izaberite onu koja vam pricinjava vise zadovoljstva, onu koja se sprovodi u drustvu i napolju. Sobni bicikl ne preporucujem zbog depresivnog delovanja dugotrajnog boravka u kuci. Jednostavno receno fizicka aktivnost treb ada vam bude razlog da izadjete iz kuce. Ako ste u mogucnosti vezbajte svakog dana. Tri do cetiri puta nedeljno je najmanji broj vezbanja koji povoljno deluje na kardiovaskularni sistem. Posto ste u dobroj fizickoj kondiciji i solidnog zdravstvenog stanja vezbajte svakodnevno ili onoliko koliko vam prija, ali ne manje od tri do cetiri puta nedeljno. Koenzim q10 je suplement mozete da pijete koliko god dugo zelite. Nema razloga da unosite visoku dozu. Kod normalne raznovrsne ishrane nema opasnosti od naglog prekidanja koriscenja tog suplementa. Proizvodjac tvrdi suprotno, ali ne navodi zbog cega. Nelogicno je da nagli prekid koriscenja smeta, jer se koenzim Q10 unosi hranom, uvek ga ima u organizmu i koriscenje suplementa ne blokira q10 organizma. Relaksacija dijastolne fukcije nece da se pogorsava ka znacajnoj disfunkciji ako vodite zdrav zivot i na vreme lecite srcane bolesti (ako ih budete imali).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2013.

Postovani, Napipala zam kvrzicu na donjem delu stomaka tacnije na pocetku stidnog dela? Sta to mpze biti? Da li je moguce da se stvrorila od udarca? Jer mi je mladji sin kolenom skocio tacno u tom delu pre oko mesec dana. Imam 29 godina i dvoje dece. Hvala

Postovana, to moze da bude lipom (bezopasan tumor masnog tkiva) ili zapaljenje korena dlake. Javite se obavezno lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2013.

Postovana,imam 33 godine i dugo se borim sa svakojakim simptomima ali nikako da se oporavim.Sve je pocelo pre 3 godine kad sam se porodila,mislila sam da je iscrpljenostod trudnoce i porodjaja i da ce proci,medjutim nije. Stalno sam umorna, malaksala, stalno mi se spava, imam jace mucnine, nadimanje, ujutro kad se probudim drhte mi ruke, veoma cestu slabost i nemoc u nogama tacnije u kolenima, jako sam malaksala, iscrpljenja, kao onaj osecaj posle gripe. Uradila sam par analiza kks, stitnu, zlezdu, fe,.... medjutim uredu je, spavam zdravo jedem, ali sam tolikon emocna i slaba. Unosila sam i razne preparate u vidu vitamina,antioksidanata,ali nisam osecala pomak,imam normalnu kilazu ili mozda 3-4 kg vise,ali ok. Dali je moguce da zbog nekog razloga ili oboljenja svi vitamini koje unosim hranom ili sl. prosto nestanu u organizmu i ne odu gdje treba, sta mislite da mi je ustvari. Zbog cega sam iscrpljena,zbog cega mi ujutro drhte ruke i smire se nakon par minuta mada ponekad mi drhte i po danu onako iz cista mira malo i prstanu,zastomije nemoc i slabost u kolenima i zasto se lose osecam.Hvala vam i sve najlepse vam zelim u Novoj 2013.

Postovana, sada niste malokrvni (2011 ste imali pitanje u vezi svoje malokrvnosti). Takve tegobe daju bolesti stitne zlezde, koje su kod vas iskljucene. Neke autoimune bolesti mogu da daju umor, slabost u rukama ili nogama. Nadimanje je najcesce posledica poremecaja crevne flore, vece kolicine kandide u crevima ili unosa pojedine hrane. Medjutim, sve te tegobe zajedno se najcesce javljaju kod anksioznosti. Ranije ste mislili da su vam kako ste napisali svi hormoni poremeceni. Sada to ne pominjete. Pretpostavljam da je to iskkljuceno. Da li ste se obracali psihijatru zbog tegoba, jer njima nije nadjen fizicki uzrok. Vitamini rastvorljivi u mastima ne mogu da se iskoriste ako ne unosite dovoljno masti putem hrane. Nedostatak pojedinih vitamina i minerala se sprecava raznovrsnom ishranom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2013.

Postovani imam problem sa ucestalim mokrenjem radio sam urino kulturu koja je negativna a na brisu mokracnog kanala nadjena mi je Enterococcus faecalis bakterija,radio sam i ultrazvuk stomaka na jednom od bubrega mi je pronadjena cista. Samo bih hteo da Vas pitam da li mozete da mi kazete nesto vise o ovoj bakteriji,odakle je nastala posto sam muslarac,kako je moguce da je urino kultura negativna a bris pozitivan i da li je cista na bubregu nastala od bakterije. HVALA

Postovani, Enterococcus faecalis je crevna bakterija, koja izaziva zapaljenje u mokracnim i polnim organima. Ne smatra se polnoprenosivom bolescu. Kod muskaraca cesto izaziva zapaljenje prostate. Na brisu mokracne cevi moze da predstavlja kontaminaciju tj. da je dospela iz debelog creva, jer pranjem ne moze u potpunosti da se ukloni. Nalaz ove bakterije moze da znaci i da potice iz prostate i da je ima u spermi. Kod muskaraca zbog dugacke i savijene mokracne cevi (uretre) enterokok i druge bakterije teze dospevaju u besiku preko uretre. Medjutim, crevne bakterije mogu iz debelog creva preko tkiva da dodju do prostate, pa i besike i izazove upalu. Ucestalo mokrenje moze da znaci upalu prostate. Kod nje ne mora da se izoluje bakterija iz mokrace (nebakterijski prostatitis). Nekada je ima u uzorku mokrace dobijenom nakon masaze prostate. Ucestalo mokrenje moze da bude posledica eliminacije peska ili prenadrazene besike. U oba slucaja ne mora da ima bakterija u mokraci. Cista na bubregu moze da bude urodjena ili da nastane kao posledica prelezanog zapaljenja bubrega ili kamena u bubregu. Javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2013.

Postovani, od pre nedelju dana osjecam pulsiranje po dnu stomaka, u predelu besiike i prostate koje nije praceno bolom. Golim okomje vidljivo pomenuto pulsiranje,jako je neprijatno. Molim Vas za savet. Unapred hvala

Postovani, pulsiranje prati protok krvi kroz arterije. Kada srce upumpa krv u aortu nastaje pulsni talas koji se prenosi duz arterija. Mozemo da ga osetimo, ali ne obracamo paznju. Na pojedinim delovima tela je vidljivo. Kada smo dobro ne obracamo paznju na pulsiranje krvnih sudova i uopste na rad unutrasnjih organa. Kada smo anksiozni mnoge stvari nam skrecu paznju i uznemiravaju nas. Ponekad je izrazeno pulsianje znak da ispred njega postoji prepreka. Sve zavJavite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2013.

postovani izvinite sto ponovo pisem u vezi bola oko pupka sa desne strane koji se javlja povremeno u subotu sam dala urin na analizu i imam pesak i bakterije a da napomenem da sam pre toga radila ultra zvuk gornjeg andomena kod interniste i sve je ok osim sto je napisala da u bubrezima ima oslobodjena masa peska do 4 mm a zatim sam bila kod urologa koji nije video taj pesak pa dali je razlog bola oko pupka taj pesak u mokracnim kanalima da se prenosi refleksno jer i dalje ga izbacujem.inace kod gastrologa sam bila i nisam mogla da progutam sondu ti pregledi sam radila 20.12 2012 jer sam imala strasan nagon na povracanje i nisam mogla da jedem pa su mi dali beviplex po 3puta po 1 i sada bar mogu da jedem.hvala unapred i jos jednom izvinite sto vam pisem ponovo

Postovana, prilikom eliminacije peska iz bubrega moze da se oseca bol u tom delu trbuha. Nekada odatle zraci u preponu. Pesak ne mora stalno da se izbacuje tako da ne mora stalno da ga bude u mokraci. Takodje ne mora stalno da se vidi na ultrazvuku. U principu, ko je sklon stvaranju kamena i peska on ce cesto da ga ima u bubrezima i povremeno da ga izbacuje. Tom prilikom tegobe mogu da budu manje ili vece. Bol se nekada oseca u preponama, sa jedne ili obe strane. Nekada ga prati ucestalo mokrenje, nekada ne. Nakon eliminacije peska moze da dodje do upale mokracnih puteva tako da postoji pecenje i bol pri mokrenju. Nekada pesak izadje bez tegoba. Unosite vise tecnosti i caj ili kompot od susene brusnice. Nagon na povracanje moze da bude posledica akutnog gastritisa, koji uz dijetalnu ishranu najcesce prolazi za nekoliko dana. Medjutim, ako i dalje imate neke tegobe sa varenjem ponovo se javite gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2013.

Postovana doktorka,moj sin ima 9 godina i jednom mesecno ima jake bolove u stomaku.To traje vec par meseci odnosno od leta.Vodila sam ga kod doktora i rekao mi je da pije nedelju dana probiotik.Medjutim,jedno vreme mu je bilo ok,da bi se pocelo ponavljati.Ima napade, takve, da se i tom momentu preznoji i prebledi i ucestale stolice t.j dijareju.Tako 3-4 stolice i posle bude dobro.Inace tata mu ima hronicni kolitis sa istim problemima.Da li je moguce da je to nasledno i sta da radim i kome da se obratim za pomoc?Hvala Vam !!!

Postovana, nasledjuje se sklonost ka nervoznom debelom crevu tj. hronicnom kolitisu na nervnoj bazi (iritabilni kolon). On moze da se nadoveze na neko virusno ili bakterijsko zapaljenje debelog creva ili da se javi nakon nekog veceg stresa. Pregledajte detetu stolicu na parazite, gljivice i bakterije i vodite ga gastroenterologu. Crevni paraziti mogu da daju slicne napade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2013.

Postovana,mom bratu je pre dve godine ugradjen pejsmejker zbog zastoja rada srca od 6 secundi.Posle operacije je imao preskakanja pa mu je zato prepisan lek Propafen,koji pije 3 puta dnevno.Medjutim isti problem mu se i dalje desava.Inace ima 35 godina.Na kontrole ide u KBC Dedinje,i tamo mu kazu da aparat radi dobro.Sta Vi mislite o njegovom problemu?Hvala unapred!:)

Postovana, pejsmejker ne radi umesto srca. To sto ga neko ima ne znaci da ne moze da ima neku srcanu bolst koja treba da se leci. Zato je brat dobio lek koji treba da spreci preskok. Ako je preskok u vidu ekstrasistole to je kontrakcija srca koja se javlja pre vremena. Covek ne oseca da je srce zakucalo ranije. Oseca da je nakon ekstrasistole usledila duza pauza koja mu izaziva neprijatnost. Pauza nije toliko velika da bi aktivirala pejsmejker. On (aparat) ne radi neprekidno umesto prirodnog srcanog pejsmejkera koji se zove SA cvor. Ukljucuje se povremeno. Uloga pejsmejkera je da spreci zastoj srca, kao i jako spor srcani rad (bradikardiju). To je kompjuter koji preko elktrode na srcu ili u samom srcu, ubaci elektricni impuls kada nastane zastoj. Taj impuls izazove kontrakciju srca. Nisu svi isti. Ima ih koji su namenjeni za pacijente koji imaju cas jako ubrzan rad srca, cas jako spor, dok su drugi namenjeni za one koji imaju zastoje ili spor rad srca. Znaci brat treba da ide na kontrolu kako mu je zakazano, a da se javi kardiologu ako oseti neke tegobe ili mu se stanje pogorsa. Treba da zna da nisu svi poremecaji srcanog ritma (sva preskakanja srca) podjednako opasni. Naravno, opasniji su ako se jave kod bolesnog, nego kod zdravog srca. Kada ide kod kardiologa treba da ga pita koja su to stanja tj. tegobe koje bi mogao da ima kada neizostavno i hitno mora da se javi lekaru. Vrtoglavice, omaglice, nesvestice, jak umor ili kratak dah su znak da preskakanje srca nije dobro leceno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2013.

Postovani zanima me da li postoje neke tablete,pilule,cajevi ili bilo sta sto moze smanjiti sexualni apetit i zelju sa sexom?pozdrav i hvala unapred

Postovani, nije vam pitanje precizno. Kome i zasto treba da se smanji seksualna zelja. Koji su problemi nastupili zbog prevelikog seksualnog apetita. Povecan apetit za seksom je problem ako je toliko veliki da dovodi do seksa na javnom mestu, na poslu ili coveku pravi probleme sa okolinom ili zakonom. Tada predstavlja seksualnu zavisnost te morate da se javite psihijatru. Idealno bi bilo da osoba koja ima jacu seksualnu zelju nadje partnera sa slicnim apetitom. Problem je ako partner ima mnogo manju zelju. Tada treba da se nadje kompromis tako da onaj sa manjim libidom prihvati seks i kada nema zelju za njih, da ponekad ucestvuje u zadovoljavaju partnera bez kompletnog seksualnog odnosa. Onaj sa vecom zeljom treba da ima razumevanja i da ne insistira na seksu kad god ima zelju. Ponekad moze i sam da se zadovolji. Neki lekovi, iako im to nije namena, kao nezeljeno dejstvo imaju smanjenje seksualnog apetita. To su neki lekovi za lecenje povisenog krvnog pritiska i depresije. Oni mogu ali i ne moraju da smanje libido. Ne mozete da terate osobu da ih pije. Nije humano.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2013.

Postovana dr..Moja cerka ima 10god preciznije napunice 11 u aprilu...Potreban mi je savet i pomoc jer ne mogu vise da se izborim sa njom,Neznam dali je u pitanju hiperaktivnost..Ne nedostaje joj paznje i ljubavi jer svaki tren jo to omogucavam,provodim vreme sa njom,jos kao beba je bila nemirna,jako tesko sam je uspavljivala,cak i sada tesko zaspe,ima te nemirne nastupe,ne drzi je mesto,pocne da radi nesto pa to nedovrsi i prelazi na drugo,kad joj nesto pricam ili je zamolim da uradi rpavi se da me ne cuje,uvek se zali na nesto,pricam sa njm jako puno o svemu,jednostavno neznam sta da radim,misli da je manje voljena i ostalo posto imam mladju cerku i ona je jako dobra i slusa tako da starija ima velik problem kako je manje volimo.Ima tu i dodatnih faktora (baka i deda koji kazu zasto nisi kao tvoja sestra itd) to je razbesni i ja objasnim da ne treba tako ali nemocna sam,dali moje dete ima problem,sta da radim....Da napomenem da je odlican djak,sve pohvale od strane uciteljice,voli jako da crta,inteligentna je veoma.Hvala vam unapred.

Postovana, devojcica je dobar djak sto znaci da nije hiperaktivna, jer takva deca nemaju strpljenja da dovrse zadatak, da ga urade tako da se lepo vidi postupak. Zbog toga ne mogu da postignu uspeh koji odgovara njihovoj inteligenciji. Ucitelji se zale na njih jer ometaju cas, nepazljivi su, gledaju kroz prozor, ne dovrsavaju zadatak.... Mnoga deca su ljubomorna. Ako ne govore o svojim osecanjima imaju razlicite psihicke probleme kojima nije lako naci uzrok. Vasa devojcica izrazava ljubomoru, sto je dobro. Treba da se potrudite da uklonite razlog za nju. To sto joj pricate da je volite je lepo. Podjednako je vazno da svojim postupcima ne pravite razlog da pomisli da je volite manje od sestre. Trudite se da se isto ponasate prema obe cerke, bez obzira sto nisu iste. Kada jednu pohvalite zbog necega drugu pohvalite zbog neceg drugog. Deca ne smeju da se uporedjuju. Ako baba i deda to nece da postuju kazite im da cerka misli da je ne vole. Mnogi roditelji i babe i dede su sebicni. Ne vole da su deca samovoljna, vec poslusna, da slusaju cak i kada im nesto nije po volji (kao vasa mlada cerka). Mozda je i mladja ljubomorna, ali to ne pokazuje. Mozda je uocila da vi vise brinete da starija ne bude ljubomorna, a manje brinete o njenim osecanjima i potrebama. Nenamerno, ali se i to cesto desava. Nije lako biti dobar roditelj. Vi se trudite, sto je pohvalno. Na sta se cerka zali? Dobro je kada dete moze da govori o svojim osecanjima. Ne bi bilo dobro da ne prica o tome sta joj se ne svidja. Svaku zalbu resavajte ponaosob. Mozda se zali sa razlogom, mozda ne. Po ovome sto pisete jedini je problem sto tesko zaspi. Ako ne moze da zaspi duze od pola sata posavetujte se sa psihologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2013.

Postovani, imam jedno pitanje za vas, da li postoji opasnost ako se rukama prenese sperma, iako himen nije probijen? Nije se mogla preneti neka velika kolicina, ali opet malo me strah, jer je himen sutradan probijen, da li je moguce da se toliko zadrzi sperma i da bude aktivna, i da tako dodje do trudnoce?

Postovana, sperma ne moze toliko dugo da ostane u zivotu da bi sutradan pri seksualnom odnosu i probijanju himena mogla da dovede do trudnoce. Medjutim, zbog zastite od polnoprenosivih bolesti, kao i trudnoce trebali bi da koristite prezervativ.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2013.

sta uraditi ako vas boli leva saka

Postovani, javite se fizijatru i neurologu. Bol u saci moze da bude posledica karpalnog sindroma tj. pritiska na sredisnji zivac na njegovom putu ka saci. Moze da bude i posledica zapaljenjske reumatske bolesti sto je u domenu lecenja reumatologa. U tom slucaju se nalaze promene u krvi (bar povisena sedimentacija i CRP).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2013.

Postovani, godinu dana se lecim od anksioznosti, pijem seroxat i ksalol, ranije 3 puta 0.5, sada samo jedan pred spavanje. Sve je pocelo gusenjem u snu i jednim velikim napadom, kasnije su se javili i dnevni simptomi, vrtoglavica, teskoba... Slabiji i umereni simtomi, napetost u ledjima, blazi osecaj strepnje, vecernja jeza, ponekad prolazna uznemirenost i dalje se periodicno javljaju. Bio bih Vam zahvalan ako biste mi dali savet kako trajnije prevazici ovo stanje jer je izgleda problem u sadrzajima iz podsvesti, a sedativi ocigledno nisu resenje problema.

Postovani, veliki pomak ka izlecenju je vase saznanje da su vam tegobe psihicke prirode i da je njihov uzrok u podsvesti. Treba da znate da je to izlecivo. Nisu dovoljni samo lekovi, vec je potreban vas aktivan doprinos izlecenju. Moze vam pomoci fizička aktivnost. Ona topi nemir, teskobu, napetost i stres. Redovne setnje su efikasne, a lako ih je primeniti. Bilo kakva fizicka aktivnost je delotvorna, a sta cete odabrati zavisi od toga sta volite i koliko kondicije imate. Veoma je efikasan dzoging, plivanje, fitnes, tenis, a posebno joga ili meditacija tj. razlicite tehnike opustanja... kad vas obuzme nemir mozete izaci u setnju. Hodajte onoliko brzo koliko osecate da je potrebno da nemir prodje. Ili mozete uzeti da radite nesto zustro. Bavite se nekim hobijem. Svakodnevno odvojite vreme za odmor i to bez grize savesti. To treba da bude nesto sto Vas odmara ili sto volite da radite. Nekome je to umirujuca muzika, knjiga ili casopis. Drugima mirisljava kupka, boravak u tisini ili meditacija. Veoma je efikasno da nabavite nekog umiljatog psa ili nekog drugog kucnog ljubimca. Psihoterapijom mozete da se naucite koja stanja vode ka simptomima anksioznosti. Moze vam pomoci da realisticnije sagledavate probleme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2013.

doktori molim vas za savet,pre izvesnog vremena osetio sam bol u grudima pri naporu i zamor ,posto je moj otac bolovao od angine pektoris otisao sam napregled kod kardiologa, koji je potvrdio moju sumnju i prepisao mi lek vazotal 5mg i kardiopirin.napominjem da sam ja secerasi da pijem glukofarz 3puta.po500mg. posle dva dana nivo secera mi se povecao posle jela na 12.2,ali mi se javlja i problem sa vidom ,zamucenost. dok nisam pio ove lekov ja tih problema nisam imao.redovno idemkod oftamologa a hba1c je 6.21 hol.5.5 tg1.33.moje pitanje dali proble sa vidom i poviseni secer imaju kao uzrok nezeljeno dejstvo vazotala. puno hvala.

Postovani, Vazotal moze da dovede do porasta secera u krvi i smetnji sa vidom. Za regulaciju secera u krvi nije mnogo bitna vrednost nakon jela. Secer i normalno skace nakon jela, samo kod zdravih se brze vraca na normalu, a kod dijabeticara ostaje iznad nje. Vaznije je kolika je vrednost glukoze ujutru na taste, a jos vise vrednost HbA1c (glikolizirani hemoglobin). Kod vas je HbA1c bio dobar (kod zdravih ljudi on je do 6%, a kod vas je samo malo povisen). On pokazuje kako se kretala vrednost glukoze u krvi u zadnja dva do tri meseca. Ako HbA1c i dalje bude ovako dobar delovanje Vazotala nije stetno. Smetnje sa vidom mogu da imaju i neki drugi uzrok. Javite se kardiologu i ocnom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2013.

postovani imam bol sa desne strane do pupka bila sam kod hiturga iskljucio je oboljenje kod neurologa i on takodje a meni se taj bol javlja povremeno pa dali postoji mogucnost da je od jajnika i jel mozete da mi kazeste sta je gornji a sta donji deo stomaka

Postovana, zbog bola u blizini pupka javite se gastroenterologu. Taj bol moze da potice od zeluca, dvanaestopalacnog creva ili debelog creva. Bol od jajnika se oseca znatno ispod pupka. Bol moze da se siri i nanize u unutrasnju stranu butine. Ako su jajnici zapaljeni temperatura moze da bude povisena, da se oseca pritisak u donjem delu stomaka. Tegobe su jace tokom menstruacije. Napipajte izbocenje karlicnih kostiju sa leve i desne strane stomaka. Sve sto se nalazi ispod zamisljene linije koja spaja ta izbocenja je donji deo stomaka, a iznad je gornji. U gornjem delu se nalazi casica (po sredini stomaka odmah ispod grudne kosti), deo ispod levog i desnog rebarnog luka i delovi oko pupka. U donjem delu se nalaze polni organi, besika, zavrsni deo debelog creva. To je deo iznad stidne kosti, deo stomaka levo i desno i prepone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2013.

Postovani,prehladjen sam sinusi su u pitanju i besika posto non stop me tera na vc...Sta da radim hvala!!!

Postovani, unosite vise tecnosti. Pijte uvin caj, kompot od susene brusnice i caj od lista persuna. Jedite pilecu supu i corbu zbog upale sinusa. Inhalirajte se bosiljkom ili kamilicom. Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku vec se javite lekaru za uput za bris zdrela i nosa i pregled mokrace - urinokulturu. Ako se izoluju bakterije koristicete antibiotik po rezultatu antibiograma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.12.2012.

Postovani postavljena mi je dijagnoza NHL-FCC gr 3a III A-b CS cum transformatio DLBCL, IPI 2 (C83.3) Naime ovog leta opipao sam cvor na vratu velicine pasulja i to je bio pocetak. Kako sam shvatio to je inertni limfom koji se transformisao u agresivni. Do sada sam primio pet hemioterapija - mabtera i cop. Nakon trece uradjen je CT i na tom snimku se vidi da su se limfni cvorovi iz vrata, ispod pazuha i u maloj karlici povukli ili znatno smanjili, tako da ih nema ili su oko i ispod 1 cm. Jedino je naznacen cvor u blizini pankreasa koji je bio 6 cm a sada je 3 cm Uskoro trebam primiti i sestu terapiju pa nakon toga na CT. Doktor mi kaze da sam kandidat za presadjivanje maticnih celija i da cemo naj verovatnije ici na tu varijantu BEZ obzira kako se stanje prikaze na CT. Moje pitanje je sledece- Ako se na sledecem CT pokaze poboljsanje, mora li se ici na presadjivanje maticnih celija? Da li to znaci da kod mene organizam dobro reaguje na lecenje pa je POZELJNO I DOBRO obaviti presadjivanje maticnih celija, ili bez obzira na to "poboljsanje" stanje NIJE DOBRO pa se mora ici na presadjivanje? To me bas muci pa bih molio da mi odgovorite. Ja se inace osecam veoma dobro, nemam nikakvih simptoma, terapije podnosim normalno, skoro da mogu reci da ne verujem da sam bolestan. Da se nasalim, izgleda mi kao da sam u skrivenoj kameri. Ovo bih ja pitao doktora ali sam se spetljao i prepao kad sam cuo za presadjivanje pa nisam uspeo. Pozdrav

Postovani, na srecu vi dobro reagujete na terapiju. Stanje se poboljsava i ja se nadam da ce na sledecem pregledu da se uoci da se i taj cvor kod pankreasa povukao. Stanje je dobro i pozeljno je i dobro da se uradi i presadjivanje maticnih celija da bi vi i lekari bili potpuno sigurni da ste izleceni. Pre kontrole zapisite sve sto vas interesuje da ne bi nesto zaboravili da pitate. Lekar ce zeleti da vam sve objasni, samo nezna sta vas interesuje i koje vas misli more.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.12.2012.

Postovani,oko 16. okotobra ove godine ustanovljena mi je mononukleoza,mirovao sam oko 5 nedelja i drzao se svih saveta lekara.Sada se u potpunosti dobro osecam,medjutim ponekada osetim pojacano lupanje srca,zlezde na desnoj strani vrata su se povukle,ali na levoj strani su i dalje prisutne,umanjene,ali i dalje pristune sa malo crvenila na tom delu,da li su to normalne posledice? Takodje,imam sitne crvene tackice na jeziku i ispod jezika,koje su se pojavile pre oko 5 dana,lekar mi je rekao da to ispiram 3% hidrogenom ili prskam tecni propolis,da li se te tackice(pupole) javljaju zbog prelezane mononukleoze ili je to neka vrsta hepresa? Hvala unapred

Postovani, nije neobicno da se linfne zlezde povlace sporo. To se odnosi i na jetru i slezinu koje mogu dugo nakon bolesti da budu uvecane. Oporavak nakon bolesti ne traje podjednako dugo kod svih bolesnika. Promene na jeziku nisu posledica prelezane moonukleoze. To nije tipicna lokalizacija herpesa. Virus ne daje komplikacije na srcu tj. uglavnom ne zahvata srce i njegove omotace, ali zbog povremenog lupanja srca javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: