Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 14.2.2011.

Postovana doktorka, do sada sam Vam pisao nekoliko puta uvek ste mi odgovorili, hvala i molim Vas da mi i sada detaljno odgovorite. Od juna prosle godine imam dosta simptoma, generalno umoran, premoreni misici, previse opusteni, slabi, los san, jako slaba koncentracija, slabo pamcenje, zaboravnost, pre tri meseca i libido mi je jako oslabljen. Isao sam na dosta ispitivanja i sve je do sada bilo u redu, MR glave, EEG, EMNG, kks, krvni testovi na autoimune bolesti. Na testu krvi bio je malo povisem bilirubin (oba), hematolog kaze retikulociti su u redu pa nije hemoliticka anemija, bez obzira sto pise hemoliza i sto je bilirubin povisen. Hematolog sumnja na Gilbertov sindrom iako nije ispitano jos, ne znam ni kako ni gde? Imam zakazan pregled kod endokrinologa polovinom ovog meseca kome su uza specijalnost muski hormoni. Od juna do sada sam bio bolestan desetak puta vecinom od grla i temperature, ocigledno da mi je imuni sistem veoma oslabljen? Sada imam zapaljenje pluca i pijem pancef, aminofilin, sirup mikodin (sta mislite o terapiji?). Jako se lose osecam. Predhodno sam napomenuo da imam los san, i ja mislim s obzirom da su do sada sve analize bile u redu sem bilirubina, da svi ovi simptomi poticu od nekvalitetnog i plitkog sna? Jos cekam pregled endokrinologa. Tek nedavno sam odkrio da postoji sindrom nemirnih/umornih nogu i da ja u toku dana imam neprijatnost u nogama ako ih dugo ne pomeram i jednostavno moram da ih pomerim i mislim da mi to ometa cvrst i dubok san zbog koga potice i slab imunitet? (Znak pitanja stavljam jer me interesuje Vase misljenje) Obicno uvece mi se pogorsa stanje, imam neprijatan osecaj zarenja, topline u nogama, butinama najvise, pa listovima i stopalima i moram da ih pomerim makar malo. Osecaj je jako cudan, kao kada se protezete ujutru samo sto je taj osecaj konstantno zadrzan u nogama. Sada kada imam upalu pluca ovaj osecaj je jos gori i vrlo tesko zaspim i malo spavam. Da li ovo, zbog spavanja/imuniteta moze da utice na moje izlecenje upale pluca? Video sam na internetu da uzrok umornih nogu moze biti nedostatag gvozdja - imam ga u normali, nedostatak fone kiseline ili magnezijuma. Folna kiselina ili vitamin b9 sam kupio i pijem kao i bevipleks koji ima sve sem vitamina b9. Magnezijum sumeci isto pijem. Nista od ovoga ne pomaze i dalje imam umorne i nemirne noge. Molim Vas kazite mi da li sam u pravu, koji su potencijalni uzroci umornih i nemirnih nogu? Da li moze da bude uzrok trovanje nekim metalima, spoljnih uticaja, hormoni, nepravilan rad metabolizna, amino kiseline, lecitin(cholin),... Molim Vas izdvojite vreme i i napisite mi Vase misljenje na sve ovo sto sam napisao. Hvala.

Ocigledno da je imunitet oslabljen, te se cesce razboljevate. Slabiji imunitet usporava izlecenje. Inace terapija zapaljenja pluca je dobra. Neprijatnost u nogama i potreba da se pokrecu tokom dana mogu se javiti zajedno sa ostalim simptomima anksioznosti, ukljucujuci tu i los san. Sa druge strane los san utice na slabljenje imuniteta. Da bi se dijagnostikovao sindrom umornih nogu potrebno je da su tegobe najizrazenije nocu i da zbog neprekidnog pokretanje nogu ne mozete da spavate. Kod ove bolesti san je los, a bolest se dijagnostikuje kada u dugom vremenoskom periodu bar dva puta nedeljno ne mozete da spavate zbog mrdanja nogu. Ako lose spovate iz drugih razloga i ne odmorite se dovoljno, ne znaci da imate taj sindrom. Sve sto ste preduzeli (magnezijum, B vitamini, folna kiselina) moye da pomogne bez obzira da li imate ovaj sindrom ili ne. Ako su se tegobe u vezi sa nogama javile od letos to nije sindrom umornih nogu, jer on manje vise prati coveka celog zivota. Tegobe mogu da vam budu posledica pada testosterona, pogotovu ako imate vise od 40 godina. Cesce razboljevanje takodje moze biti u vezi sa tim. Ne pusite, izbegavajte alkohol, kafu, jedite sto vise voca i povrca i odlazite uvek na spavanje u istovreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2011.

Postovani, Imam 29 god. Vec duze vreme imam perut i ne znam koji sampon da koristim. Kosa mi je gusta i duga, i perut se zapravo i ne vidi sve dok se ne pocesam, kad ne diram onda nista ne otpada, ali me povremeno jako zasvrbi i tada otpadaju poveci parcici izumrle koze. Mozete li mi dati neki savet kako da ga izlecim? I koza i lice su mi suvi, lice redovno mazem kremom, ali sa kozom glave zaista ne znam sta da radim. Planiram trudnocu pa ne znam da li bi neki sampon mozda stetio? Hvala unapred!

Postovana, za perut bi vam pomogao sampon sa ketokonazolom (npr. medicinski sampon Mikoseb) ili sa cink piritroinom (sadrze ga mnogi kozmeticki samponi protiv peruti). To su samponi koji unistavaju gljivice, za koje nije sigurno da izazivaju perut, ali ga redovno prate. Samponi se koriste dva puta nedeljno do poboljsanja, a zatim preventivno jednom nedeljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2011.

Da li Hasitoksikoza(pocetni stadijum Hasimotovog hronicnog tireoiditisa sa znacima pocane funkcije [titaste zlijezde- TSH 0.02) dijagnostikovana u toku trudnoce, treba da se leci Favistanom ili PTU?

Postovani, u trudnoci se obicno koristi PTU zato sto slabo prelazi placentalnu barijeru tj. najmanje je stetan u trudnoci, pa mu endokrinolozi daju prednost u odnosu na druge lekove za hipertireozu. Favistan prolazi placentarnu barijeru i moze prouzrokovati uvecanje stitne zlezde kod fetusa. Uz to se mogu pojaviti ostecenja koze u vidu defekta skalpa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2011.

Tokom trudnoce,pojavio mi se bol u levoj butini sa bocne strane.Mislila sam proci ce kad se porodim...Porodila sam se pre sedam meseci bol je i dalje prisutan,ne mogu uopste da lezim na toj strani.Da li moze biti nesto ozbiljno ili se to moze resiti fizickom aktivnoscu? Unapred hvala

Postovana, posto bol nije prosao nakon porodjaja potrebno je da se javite fizijatru. Mislim da bi moglo da se resi fiyialnom terapijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2011.

Imam35god.Pre 3-4 godine mi se pojavilo na levom testisu kapilari i bubuljice(od krvi) bio sam u bolnici dao bris sve je ok nema zaraze.pitao sam dali mogu normalan sexualni zivot da živim rekao je da, doktorka mi je ispisala mast hydrokortizon i receno mi je da pred spavanje namazem,ponekad malo svbi,malo pocrveni,desilo mi se 1-2puta da pukne kada sam hteo da iscedim pa je krvarilo tad sam otisao kod doktora,na detaljnije preglede,nisam isao.Radim teske fizicke poslove na radnom mestu.pusac sam,mislim da sam nesto tesko podigao,pa da je od toga,u livnici radim u prasini gasovima,tezak posao,imam problema i sa zelucom kad se nagutam tih gasova,mnogo puta sam mokar,vise puta se oznojim u toku rada,redovno se kupam menjam donji ves,kažite mi,gde kojem doktoru koje preglede da uradim,šta da koristim,uradim da bi resio moj problem.S postovanjem

Postovani, zbog promena na kozi skrotuma potrebno je da se javite koznom lekaru. Bubuljice i druge promene ne smete da cedite. Osim toga javite se urologu, posebno ako pipate neku promenu na testisu ili ako uocavate bilo kakvu promenu u odnosu na ranije. Nije iskljuceno da imate prosirene vene testisa (varikokela9 sto se moze napipati. Morate da prestanete da pusite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2011.

Postovani htela sam da vas pitam da mi date jedan savet,u poslednjih par godina imam problem sa samokontrolom,cesto imam neke napade panike,ubrzan rad srca,osecaj da se gusim,da ne mogu da udahnem vazduh.Smrala sam i desetak kilograma koje nikako da povratim.Stalno sam stegnuta,ne mogu da se opustim,da uzivam u zivotu bez opterecivanja.Kad imam neki problem uvek razmisljam negativno.Bila sam do psihijatra i dobila sam lekove za smirenje koji sem sto me uspavljuju nemaju nekog efekta.Ovo moje da nazovem stanje je posledica par losih godina zivota,ali sad je sve u redu,ali ja ne mogu da se vratim u normalu.Ja ne zelim da pijem lekove za smirenje jer imam 25 godina,zelim da mi date savet kako sama,nekim mehanizmima da se vratim u normalu,jer samo zelim da se ponasam normalno i kada imam problem i kada je sve u redu.

Postovana, dobro ste uocili da lekovi za smirenje ne pomazu mnogo. Znacajni su u pocetku da vam omoguce da se malo smirite i odmorite. Nisu ni namenjeni za dugotrajno koriscenje. Na dalje ce vam znaciti razgovor. Pitajte psihijatra da li moze da vas uputi na kolektivnu terapiju ili neki antistres tretman (ako postoji u toj ustanovi). Razgovarajte sa rodjacima i prijateljima. Pokusajte da zivite u sadasnjosti. Ne premotavajte film u glavi o onome sto je ranije bilo. Nepotrebno je, jer se tu nista ne moze izmeniti. Ne razmisljajte mnogo ni o buducnosi, jer ste neobjektivni, sve vidite u sivim tonovima. Nema razloga da ocekujete nesto lose, mladi ste i zdravi, a to je najvaznije. Ne trudite se da se silom ugojite. Stres, napetost i napadi panike trose mnogo energije pa vam je tesko da se popravite. Bavite se sportom. Nije vazno kojim, odaberite ono sto vam najvise odgovara, u cemu najvise uzivate. To moze biti fitnes, pogodan zbog druzenja i atmosvere u fitnes centru, joga koja ce vas nauciti da se opustate, plivanje, setnja, trcanje, kosarka... Ne pretrpavajte se poslom i obavezama. Nisu svi poslovi podjednako vazni. Svakodnevno izdvojte vreme za opustanje. Prisetite se sta vam je ranije pricinjavalo zadovoljstvo i radite to bez obzira sto vam u pocetku nece biti lepo kao ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2011.

imam povisene nalaze ast i alt vec godinu dana 140 i 80 radio sam test na na hepatitis hvala bogu nemam,ultra zvuk kaze svi organi ok jetra je homogena ali svetle strukture da li to znaci da je masna,volim da popijem pivo,dva a jeo sam pa moze se reci gurmanski ali od skoro sam to malo redukovao i pijem articoku i surutku da li je to dovoljno i sta dalje.hvala puno unapred

Postovani, svetlija jetra moze da bude masna. Ako jeste to se naglasi u izvestaju. Bez obzira da li imate steatozu ili ne treba da se hranite zdravo. Ako ste gojazni smrsajte. To ce biti dovoljno da se jetra oslobodi natalozene masnoce. Izbegavajte suhomesnate prouzvode sto nije znacajno samo za jetru, vec predstavlja preventivu srcanih bolesti i nekih oblika raka. Articoka i surutka pozitivno uticu. Za zdravu jetru je bitno da ne unosite alkohol vise od jedne do dve case vina ili piva ili casice zestokog dnevno i da ne pusite. Sve sto preduzmete za zdravu jetru korisno je za zdravlje uopste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2011.

Postovani, osecam probadanje u prsima koja nisu svakodnevna,desavaju se iz cista mira npr. dok lezim , bol je kratak i povrsinski, mogu da ga lokalizujem, takodje osecam bol u sakama, ruci i ledjima, ali kada osecam bol u jednom delu tela nemam bol u drugom, imami osecaj mucnine kao da imam sekret u grlu, inace mi je nos zapusen,imam i nesanicu, bila sam kod interniste ekg i ultrazvuk srca su ok, kao i pluca , on kaze da ovo ima meze sa stresom zbog ispita i nekih drugih stvar koje su mi se desile u zivot i sa velikim gubitkom koji sam pretrpela,i reko mi je da odem kod psihologa sto sam i ucinila i posecujem ga vec mesec dana ali nisam sigurna da mi pomaze, negde na netu sam procitala da stres moze da dovede do infarkta pa kada god me nesto probode ja se uspanicim ,pocrvenim,oblije me hladdan znoj i strah da cu da umrem . Zanima me da li imam razlog za brigu?Ko ji je to stres koji moze da ubije coveka da li je to dugotrajan ili trenutni?Inace imam 22 god,ugojila sam se od kad sam prestala da treniram 20 kg sam se ugojila za nekih 3-4 god i prilicno sam neaktivna u poslednjih godinu dana.plasim sa jako molom vas mi dajte neki konstruktivan savet

Postovana, stres ne utice direkno i brzo na infarkt. To je jedan od faktora rizika za pojavu hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Hipertenzija zajedno sa drugim faktorima (gojaznost, secerna bolest, pusenje, nasledje, povecane masnoce u krvi) povecava rizik za infarkt. Ne mozete dobiti momentalno infarkt zato to ste mesecima u stresu. Potreban je stresan zivot godinama, pa i decenijama uz druge faktore koji uticu na pojavu kardiovaskularnih boleti. Nastavite sa antistres terapijom, smrsajte, bavite se fizickom aktivnoscu (sport, setnja, joga, fitnes, plivanje...), ako ste pusac ostavite cigare. Kada sve to preduzmete rizik od infarkta u nekim kasnijim gdinama je znatno smanjen. Sada nema razloga da dobijete infarkt, ali preduzmite korake da ne dobijete u srednjim godinama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2011.

Postovani, moja devojcica ima 4 godine i od pre par dana ima curenje iz nosa i periodicne napade kaslja, bez povisene temperature, bolova u grlu i nekih dugih simptoma. Cinilo mi se da je kasalj suv, ali sinoc je u 4 navrata povracala nakon napada kaslja. Prosle godine je od marta do juna, gotovo kontinuirano imala problem sa kasljem i povracanjem, bez drugih simptoma. svi nalazi su bili uredni, povremeno je isla na inhalacije,a propisivani antibiotici i sirupi nisu imali efekat. Kako sam ja sada u drugom stanju, strah me da je vodim lekaru, kako se u cekaonicama i ona i ja ne ni razbolele od gripa koji vlada, molim vas ako mozete da preporucite kako da joj olaksam tegobe. Dakle, nema temperaturu, bolove u grlu, ali curi nosic i dosta kaslje, zapravo kasalj se javlja u "napadima". Hvala mnogo na odgovoru!

Postovana, sekret se sliva iz nosa i drazi grlo. To izaziva napad kaslja i povracanje. Posto je vec proslo nekoliko dana od pocetka bolesti treba da vodite dete lekaru. Zbog gripa stavite masku dok sedite u cekaonici. Sami mozete da date sirup od belog sleza, caj, pilecu supicu i da podsticete dete da istresa nos u maramicu (koliko to moze da ucini). Medjutim, to ne moze da zameni pregled lekara. Dugotrajan kasalj u prolece moze biti posledica alergije. U tom slucaju pomazu antihistaminici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2011.

Postovani,vec skoro godinu dana imam problem sa hordeolumom ispod kapka.Ispiram,uzimala sam jedno vreme Trobex,naravno uz savet oftalmologa ali mi stalno blago crveno ,malo oteceno i neprijatan osecaj u oku.Oftalmog kaze to ide sporo,samo ispiranje.Ja vas molim da li bi mogla nesto jos da koristim jer me ovo pocelo malo da nervira,stanje je isto.Hvala puno !

Postovana, to je zapaljenje lojne zlezde koja se nalazi u kapku. Ozdravljenje moze da se ubrza toplim suvim oblogama. Skuvajte jaje pa kad se prohladi (da bude toplo a ne vrelo) stavite ga u ispeglanu maramicu i drzite desetak minuta na oku. Ne stavljajte vlazne obloge od kamilice i slicno sto obicno pacijenti rade. Ako je hordeolum spoljasnji cupanje trepavice iznad njega olaksava isticanje gnoja. Kontrolisite secer u krvi, jer ponavljanje hordeoluma (hordeoloza) moze da bude posledica secerne bolesti. Ispiranje vrsite bas onako kako vam je rekao oftamolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2011.

Interesuje me dali se mogu ponovo sastaviti jajovodi koji su prekinuti zbog vanmatericne trudnoce?Postoji li negde ustanova i dali je moguce sastaviti ih ponovo jer zelim da imam dete a imala sam vec dve i na obadve su prekinuti.Hvala unapred!.....

Postovana, ako je nakon vanmatericne trudnoce ostavljen deo jajovoda postoji mogucnost da zatrudnite prirodno. Ako su odstranjeni u potpunosti ostaje vam vantelesna oplodnja. Javite se svom ginekologu koji ce proceniti sta je potrebno da se uradi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2011.

Postovani,da li mi mozete reci zasto se ujutru probudim sa naduvenim kapcima,konkretno mislim na gornje?Izgledaju kao mali jastucici napunjeni nekom tecnoscu.Nekad se to povuce za 2,3 sata a nekad zna da stoji tako i po cijeli dan sto zna da bude veoma ruzno jer stalno izgledam umorno i neispavano.Da li to moze ukazivati na nepravilan rad nekog organa ili je nesto drugo u pitanju? Hvala puno na odgovoru!

Postovana, otok kapaka je najcesce posledica alergije na grinje, kucnu prasinu ili nesto drugo. Moze biti znak nedovoljnog spavanja, ali i ocnih bolesti (infekcija ocnih kapaka, sluzokoze oka, suznih zlezda i suznih kanalica). Od opstih bolesti najcesce je posledica hipotireoze (smanjene funkcije stitne zlezde), bolesti bubrega ili jetre. Javite se lekaru. Opsti pregled krvi i mokrace ce pokazati da li ima razloga da se misli na popustanje bubrega i jetre.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2011.

Otac mi je operisao bruh pre 10-tak dana, spinalnu anesteziju je primio i od tad ima jake glavobolje i vrat ga boli. Sta pomaze za takve bolove?

Postovana, glavobolja je relativno cesta posledica spinalne anestezije (oko 25%). U lezecem polozaju je nema, a javlja se sa uspravljanjem. Moze da koristi analgetik koji je i ranije koristio. Medjutim, potrebno je da se javi svom lekaru, jer glavobolja moze da se javi i iz drugih razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2011.

Postovani, pre 2 meseca sam bila prehladjena i od tada svakodnevno imam temperaturu 37 do 37,3, krvna slika mi je odlicna, jedino mi je losa spirometrija pa su mi dali pre 3 nedelje da koristim diskus za inhalaciju i beconase sprej i loratadin za alergiju i vitamine bonolact, ali meni temperatura na spada, meni nije lose, uopste ne osecam temperaturu ali kad je izmerim tu je, dali da radim jos neke analize ili da sacekam da primim celu terapiju od 3 meseca???????

Postovana, moguce da je povisena temperatura reakcija na virus od koga se jos niste oporavili. Losa spirometrija ne izaziva povisenje telesne temperature. Terapiju morate da nastavite da bi se disanje normalizovalo (i spirometrija), pa je ne prekidajte na svoju ruku. Potrebno je da ojacate svoj imunitet. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2011.

Postovani, imam 33 god,pre godinu dana sam imala vanmatercnu trudnocu, odradila sam sve potrebne analize, prohodnost,i sve je u redu. Sad sam trudna 9 nedelja ali ne postoji eho ploda.Pise"u uterusu GM promera 20 puta 23mm, sa jasno vidljivom zumancanom kesom, za sada bez ehoa ploda, adneksalno obostrano b.o." Od pocetka trudnoce pijem Urtagestan(2 oralno i 1 vaginalno), dobro se osecam, nemam krvarenje. Doktor je predlozio da dodjem za 9 dana opet na UZ,i da cemo tad odluciti sta cemo dalje, i da nastavim sa Utragestanom. Ja sam svesna da cu morati na kiretazu, i da trudnoca nije na zalost dobra, i zanima me da li je to dobra odluka da jos punih 9 dana cekam na UZ, kao da nista nije bilo,da nastavim sa Utragestanom, brinem se da ce pobacaj sam da krene. S obzirom na situaciju, da li bi trebala da idem na neke posebne pretrage pre nego sledeci put zatrudnim, i posle koliko meseci cu opet smeti da zatrudnim? Unapred zahvalna.

Postovana, nema potrebe da se zuri. Postoji mogucnost da je trudnoca mladja no sto se misli tako da nije lose da se jos jednom uradi ultrazvuk. Ako trudnoca nije u redu organizam ce je odbaciti, ali nije kasno da se jos malo saceka. Nakon prvog pobacaja nije potrebno praviti pauzu. Vec nakon sledece menstruacije se moze praviti beba. Vas ginekolog ce proceniti da li kod vas postoji potreba za pauzom od tri meseca ili duze. Posto su osnovni pregledi vec uradjeni i bili su u redu nije neophodno da se ponovo rade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2011.

Postovani Imam 29 god i razmisljam da kupim Fito Flast sretstvo za smirenje,imam problema sa cestim neurozama i pijem presolol 25 mg dnevno.Molio bih vas da mi kazete ako vam je poznato,da li je bezbedan ovaj preparat i da li ga preporucujete.Pise da je bezbedan i da ne stvara zavisnost kao benzodiazepini hvala unapred

Postovani, za pomocna lekovita sredstva nije obavezno sprovodjenje istrazivanja leka tako da nismo sigurni da li imaju ona svojstva koja istice proizvodjac. Koriscenjem se vremenom stekne utisak o njihovoj delotvornosti. Neznam efekat Fito Flasta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2011.

Postovani, moja supruga vec duzi period pred spavanje pije lekove za smirenje (bromazepam 1,5mg) i lekove za spavanje (flormidal) to sve pije po receptu psihijatra zbog napetosti, pa posto planiramo uskoro da pravimo bebu interesuje me koji vremenski period je potreban da prodje bez uzimanja tih lekova da ne bi bilo nekih stetnih posledica po bebu. Unapred hvala na odgovoru

Postovani, ne preporucuje se primena Flormidala tokom trudnoce, sem ako nije neophodno, sto ce proceniti njen psihijatar. Bromazepam ne utice stetno po plod, ali je bolje da i njega ne koristi. Nije potrebno da pravi pauzu, jer ovi lekovi ne ostecuju reproduktivne organe, samo je bolje da se ne koriste tokom trudnoce. Vasa supruga ce reci psihijatru da planira trudnocu, te ce on po potrebi korigovati terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2011.

POSTOVANI! Imam cerku 13 godina i pre izvesnog vremena primetila je da je pece u ustima odnosno po jeziku kada jede nesto kiselo ili pije limunadu. Jezik joj je isaran crvenim nepravilnim linijama koje su obelezene sitnim tackicama. kod lekara je jos nisam vodila molim Vas za misljenje. Unapred hvala.

Postovana, morate dete voditi lekaru. Pecenje jezika moze biiti povezano sa pernicioznom anemijom ili infekcijom gljivicom kandidom. U oba slucaja je potrebno lecenje, kod kandide i dijeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2011.

Postovani, pre 3 meseca sam imala helikobakteriju i uzimala trojnu terapiju (Sinacilin, Zymbaktan, Controloc). Privremeno mi je bilo bolje ali su se ubrzo nastavile tegobe. Zatim sam odradila pregled gastroskopiju i kolonoskopiju i ustanovljeno je da je ponovo prisutna helikobakterija. Doktor je prepisao terapiju. Da li je bezbedno u tako kratkom roku ponoviti terapiju? Ili je potrebno sacekati da prodje neko vreme?

Postovana, nije opasno ponoviti terapiju protiv helikobakterije. Nije potrebno da pravite pauzu. Dobro je sto pri pregledu nije nadjen nikakav poremecaj. Bakterija Helocobakter pylori moze da bude uzrok smetnji sa varenjem. Jedite cesce po malo, a ako primetite da vam pojedina hrana izaziva tegobe jedite je redje i u manjoj kolicini. Ne bi trebalo da pusite i da konzumirate alkohol vise od jedne casice zestokog ili case vina dnevno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2011.

Pre par godina koleno mi je oticalo i proslo je to , sada imam bolove u kolenu i zglobu kuka ponekad i izmedju dali je kost ili nerv neznam, bol se javlja i u mirovanju lezeci a posebno kada hodam, kada pritisnem pukom kuk bol se smanji,koristim neke gelove za bol malo popusti pa opet, svakoga dana? Nesmem da pijem lekove sa acetisalnim kiselinama, alergicna sam, imam 61 godinu leti sam na moru po 3 meseca plivam,planinarila sam skijala....Hvala Vam unapred i srdacan poydrav!

Postovana, dobro je sto ste fizicki aktivni. Ako ste gojazni smrsajte da bi rasteretili zglobove. Dugotrajno stajanje i sedenje vam moze pogorsati tegobe, a setnja koristi. Javite se fizijatru. Kod vas je broblem u zglobu kolena i potrebno je da se javite fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2011.

Postovani doktore,molim vas da mi pomognete oko mog ,,problema".Skidala sam kondilome i ranicu na grlicu materice 29 decembra,nakon toga sam dobila 2 regularne menstruacije,ali vec juce su pocele grudi da mi oticu i da me bole,a naredna menstruacija treba da bude tek 25 februara.Da li to ima veze sa skidanjem kondiloma ili sa mogucom trudnocom,mada sam imala dva ciklusa,nakon poslednjeg odnosa.Inace imam 25 godina.

Postovana, laserska terapija ranice moze narednu menstruaciju da pomeri unapred tj. prva menstruacija moze da dodje ranije, vec na naredne nema uticaja. Bol u grudima nema veze sa skidanjem kondiloma. Ako ste nakon polnog odnosa imali menstruaciju nije trudnoca. Bol moze da bude u sklopu premenstrualnog sindroma. Ne brinite unapred. Ako vam menstruacija bude kasnila desetak dana javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2011.

Postovani/a, treba mi savjet kako da pomognem svom muzu, koji prije svega odbija da ode kod ljekara? Simptomi: bol u kicmi, probadanje u grudima, mucnina i bol u predjelu pupka. Naime, radi kancelarijski posao (dakle, ne krece se puno), nema problema sa tezinom vec naprotiv prilicno je mrsav za svoju visinu ali takav je cijeli zivot. Cesto je pod stresom jer ga posao koji radi deprimira. Ponekad ga bole zglobovi. Ne znam sta da radim i kako da mu pomognem. Da li mozete naslutiti sta bi moglo biti u pitanju ? Znam da je pregled kod ljekara jedino rijesenje ali da li bi mi mogli pomoci? Unaprijed hvala!

Postovana, najvise mu mozete pomoci ako ga ubedite da se javi lekaru. Zbog bola u kicmi potrebno je da se javi fizijatru, zatim da se vise krece, u toku posla da povremeno pravi pauze da bi se razmrdao, da izbegava podizanje teskih predmeta i nagle pokrete. Na fizikalnoj terapiji bi naucio vezbe koje jcaju misice oko micmenog stuba. Ojacani misici rasterecuju kicmu i smanjuju pritisak na zivce, a time i bol. Probadanje u grudima je ozbiljno ako je praceno kasljem ili otezanim disanjem. Nije zabrinjavajuce ako je posledica grca misica. Zbog mucnine i bola u predelu pupka treba da se javi gastroenterologu. To moze biti obicna dispepsija, izazvana stresom, posledica infekcije helikobakter pylori, kada je neophodna terapija usmerena na unistenje bakterije ili posledica cira, eventualno neke teze bolesti. Bez pregleda se to nezna. Bez obzira na uzrok bola i mucnine potrebno je da jede cesce po malo, da izbegava stres, pusenje, vece kolicine alkohola i hranu za koju primeti da mu smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2011.

Postovani, Kod nas je situacija sledeca: boginje kod, nadam se, buduce majke su dosle 6. januara. Menstruacija je bila 7. a trudnoca je nastala u tom ciklusu, najverovatnije 21-23. (mada smo bili ubedjeni da se to nece desiti jer smo pazili zbog boginja). Boginje su nakon 2 nedelje (tj. oko 20. krenule da prolaze a mozda i potpuno prosle). S obzirom na to, da li postoji mogucnost nepovoljnog efekta na plod ako boginje nisu potpuno prosle? Nadam se da je pitanje dovoljno jasno, molim vas za savet sta da radimo, da li da budemo mirni ili da radimo neke dalje analize i provere... Hvala vam unapred!!!

Postovani, vecina zena koje obole od ovcijih boginja u pocetku trudnoce radja zdravu decu. Medjutim, plod moze da oboli. Tada se radja dete sa sindromom kongenitalne varicele. On se manfstuje hromozomskim anomalijama i malformacijama. Bebe sa urodjenim varicela sindromom mogu imati ostecenja koze, deformacije ekstremiteta i ostećenje vida. Neki od tih poremecaja mogu se uociti ultrazvukom nakon 18. do 20. nedelje trudnoce. Veoma retko moze doci do spontanog pobacaja kod trudnica koje su obolele od ovcijih boginja pocetkom trudnoce. Kada se poslednja ospa osusi bolest je prakticno prosla, osoba vise nije zarazna, iako se kraste zadrzavaju jos neko vreme. Znaci da u tom periodu ni plod ne moze da bude zarazen. Konsultujte se sa ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2011.

Molim Vas za misljenje. Moj sin od 5 godina ima ovcije boginje ( prvi simptomi 28.januara kad smo i bili kod lekara). Tok bolesti uobicajen i sada samo jos ponegde po butinama su ostale krastice. Nije kupan sve do preksinoc( u toplom,istusiran brzo osusen), medjutim od juce ujutru temperatura 37, a uvece i 38,5. Veseo je bio ceo dan, nije se zalio, jedino po podne pospan. Primetio sam pre par dana kada se nakaslje( doduse veoma retko) da je to kasalj bas kako se opisuje kao lavež. Sad nemirno spava . Ako narednog dana ne bude imao temperaturu da li da ga vodim kod lekara, ili da cekam pregled ya desetak dana. Hvala Petar Grozdanic, Beograd

Postovani Petre, povisena temperatura u ovoj fazi bolesti znaci komplikaciju boginja ili pojavu druge bolesti zbog smanjenja otpornosti organizma. Moguce da je doslo do laringitisa, na sta ukazuje kasalj kao lavez psa. Pregled lekara je neophodan, jer disanje moze biti ugrozeno tako da je potrebna terapija kortikosteroidima, koja smanjuje otok grkljana. Vodite dete pedijatru ne cekajuci kontrolni tek za deset dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2011.

Dobar jutro, dobar dan, ili dobro vece (u zavisnosti od doba dana). Imam jedno pitanje, dobio sam kandidu putem polnog odnosa, na polnom organu. Ali posle nedelju dana, ona je prosla, nema nista, ni plikova, ni crvenila. Nisam koristio nista, ni lekove, ni mast, pa me interesuje, da li bih ipak trebao da odem da kod dermato-venerologa? A takodje, me interesuje, da li gljivica, moze nekako da utice na plod, tj., na bebu? Hvala Vam na odgovoru.

Postovani, ako nemate nikakve tegobe i na polnom organu se ne uocavaju nikakve promene nema razloga da idete koznom lekaru. Medjutim, ako vasa partnerka ima ceste infekcije gljivicom kandidm potrebno je da i vi koristite antimikoticnu terapiju (da pijete tablete protiv gljivica). Kandida je veoma cesta u trudnoci. Treba da se leci, iako trudnoca nije ugrozena, jer tokom porodjaja beba moze da dobije infekciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2011.

Postovani...Na gridima mi se pojavila crvena kuglica i odlaskom kod dermatologa receno mi je da mi je upaljena lojna zlezda...posle nekog vremena i mazanja sa mascu kuglica je nestala i izjednacila se sa povrsinom koze ali je pomodrela i na svakih par dana iz nje moze da se iscedi gnoj i pomalo krvi.da li je to opasno i sta dalje da uradim kako bi to modro mesto proslo i prestalo da mi gnoji i krvari?unapred hvala

Postovana, to je aterom. Nastaje zapusenjem izvodnog kanala lojne zlezde. Loj ne moze da otice, nakuplja se i sledi zapaljenje. Uz antibiotsku teraoiju zapaljenje se smirilo, ali problem nije definitivno resen. Jednom zapaljen aterom ima sklonost ponavljanju infekcije. I kada pukne i izprazni se to nije definitivno izlecenje, jer u kozi ostaje opna oko lojne zlezde, koja se vremenom ponovo napuni. Definitivno izlecenje se ostvaruje samo hiruskim putem. Tada se uklanja cela lojna zlezda. Intervencija se radi ambulantno i nije bolna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

Molim Vas da mi kazete sta da radimo kako bismo izaslli na kraj sa ljubomorom naseg sina koji ima sedam godina. Svi problemi su poceli kada je prije dvije godine dobio prvu sestru, a u junu prosle godine i drugu. Postao je prezahtjevan prema nama roditeljima, nikako ne mozemo da mu udovoljimo, njegova zelja za roditeljskom paznjom nema kraja ni granice. Potpuno je otkazao poslusnost. Sve sto je do sada radio sam, sada mu treba pomoc mame ili tate. Ako ga zamolimo npr. da se obuje, to nece da uradi dok mu ne kazemo bar pet puta. Prema sestrama je dobar, nije agresivan, dijeli igracke, ali koliko god mu mi roditelji dajemo paznje, pohvala, poklona to mu nije dovoljno. Kako i kada bi ovakvo ispoljavanje ljubomore moglo da prestane, jer nas to, uz sve svakodnevne obaveze oko troje djece, najvise brine i iscrpljuje? Hvala unaprijed!

Postovana, morate naglasavati njegovu zrelost. Kada nesto treba da uradi isticite da to on moze jer je veliki. Kada sestre porastu i one ce to moci. Stvari koje moze i treba da uradi, mora da uradi. Oko toga nema pogadjanja, moljenja i ubedjivanja. Kazite da je veliki i da znate da to moze da uradi. Sin nema veliki motiv da promeni svoje ponasanje. Na protiv on vidi da time izvlaci korist, kupujete mu poklone za stvari koje bi trebao da radi besplatno, ponasate se prema njemu kao da je mali. Vi treba da naglasavate da ga volite podjednako kao sestre i da je on dobro dete. Angazujte ga u poslovima oko beba. Tako ce se osecati vazno, odraslo, a vi cete pohvaliti njegovu ozbiljnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

Postovanje, Molila bih ako moze odgovor ili tumacenje sledece bolesti sa savetom i preporukama.U pitanju je moja majka ,52 godine stara. Primarno otkriven karcinom Planocellulare gr III.Po nalogu IORS Beograd poslata na Institutu u Kamenici 2009 godine u oktobru/novembru gde je sprovedena kompletna zracna terapija -hemioiradijacija karcinoma grlica materice saTD 45Gy u 22 frakcije na aparatu LINAC II.U toku zracne terapije primila je IV ciklusa hemioterapije sa Cispatilom po protokolu za karcinom grlica materice na 1.,7.,14.,21.U toku hospitalizacije primila kompletnu HDR brahiterapiju sa Ir-192 u V aplikacija po 700 cGy.Pustena kuci u dobrom opstem stanju. Redovne kontrole vrsene na dva meseca. 8og Januara 2011 upucena na neurohirurgiju gde je ubrzo operisana - Craniotomiaosteoplastica reg.temporalis dex.resectio tumoris radicalis.Patohistoloski nalaz dobiven nakon 15 dana sa dijagnozom: Carcinoma squamocellulare metastaticum in cerebro. Mikr opis: Metastaza nekeratinizujuceg skvamocelularnog karcinoma (CK pan i EMA difuzno +,CK 5/6 fokalno intenzivno +,a vimetin i GFAP -).najverovatnoje poreklom iz cerviksa uterusa.Preporuka lekara neurohirurga za sprovodenje palijetivne zracne terapije mozga. Cekamo da izademo na ginekoloski konzilijum u IORS za dalje lecenje.U meduvremenu volela bih za savet i tumacenje bolesti, da li da ocekujemo uvodenje citostatika takode i koliko bi zracnih terapija bilo potrebno. trenutno majka se nalaziHv u dobrom opstem stanju, vertikalizovana,komunikativna i psihicki stabilna.Hvala na razumevanju i unapred zahvalna!

Postovana, konzilijum ce odrediti dalje lecenje prema protokolu u skladu sa stepenom rasirenosti primarnog i metastaskog tumora. Znaci po semi. Mama je dobro podnela dosadasnju terapiju, pa se moze ocekivati da tako bude i na dalje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

Postovani doktore evo mog problema. Pre oko 20 god.mi je na oko 2 cm od cmara ka levoj butini malo oteklo i pocrvenelo je. Doktor je to malo recnuo,nesto je iscurelo i rekao da to nije nista i stavio dren par dana. Problemi nastaju u zadnjih 5-6 godina. Na radnom mestu stalno sedim i to se aktiviralo,malo malo pa otekne. Ja stisnem, malo iscuri i to je to. Medjutim u zadnje 2 god.polako se stvaralo neko tanje zadebljanje u vidu neke zile od te ranice ka polnom organu do skoro ispod mosnica i ta zila malo otekne, ja stisnem i na jednoj rupici izadje prvo redji gnoj koji se oseca a potom i malo krvi. Kada stiskam pod prstom osecam da je ispod koze kao neka zadebljana zila. I to se sada konstantno javlja na svakih 5,6,7 dana,gace stalno prljave a meni pravi probleme kada sedim ili hodam. Pa cak kada otekne, imam probleme sa stolicom jer taj dan nemam potrebu da idem u WC iako mi je stolica redovna svakog jutra.Sta je to i moze li bez hirurskog zahvata vec antibioticima. Hvala Vam unapred.

Postovani, to se ne moze resiti bez hiruske intervencije. Formirala se fistula, koja se povremeno prazni. Kada se zapusi u unutrasnjosti kanalica nakuplja se gnoj i tada je bol veci. Kada iscuri tegobe se smanji. Perianalna fistula je hronicna bolest koja ne moze da prodje sama od sebe, ni pod antibioticima. Prolazi tek kada se cela izvadi, sto nekada nije lako jer kanalic kojim gnoj otice moze biti razgranat. Zbog toga kao i zbog mogucnosti nastanka karcinoma na bazi fistule potrebno je hirursko lecenje. Javite se hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

doktore imam bebu staru 5 meseca primetila sam da ima malo probleme sa glavicom nemoze da drzi glavicu pravo kao sva ostala deca njenog uzrasta,ona pokusava da je podigne da se uspravi i drzi je tako malo i odma joj glavica bezi u desnu stranu,vodila sam je kod pedijatra kaze nista nije slaba to je normalno a po meni to nije normalno jer se vidi da dete nemoze glavu da drzi samo pada mu,molim za pomoc doktore hvala unapred

Postovana, vodite dete neurologu i fizijatru. Ako dete stalno drzi glavicu okrenutu u desnu stranu to je tortikolis koji se moze srediti vezbama i masiranjem.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: