Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovani , evo rezultata i referen.vrednosti S-FSH 10 E/L референтне вредности, ЖЕНА: фоликуларне фазе 2,5 до 10 ,S-LH 2,0E/L ref.kod zena:folikularne faze 1,8-12,S-TSH(DXI) 3,8 Referensniinterval 0,4-3,5 mE/L ,Prolaktin 11 Ref.3-27mikrog/l,Progesteron 2,1 nmol/l ref.folikularne<4,8;Lutealfa; >17;postmenopaus <3,0 S-AMH<0,20 MIKROG/L refinterval zena:0,7-5,0mikrog/l Mecicinnski potvrda(ovariell reserv)<0,7mikrog/L,manje rezerve 0,7-6,0 mikro.g/L,zadovoljavajuca rezerva ,Molim vas da mi povezete ovo sa predhonim pitanjem narocito ovo oko AMH dali je to ok.?to mi je nejasno sta je vece o,20 ili 0,7... Dali su mi potrebne neke tablete gledajuci sve vrednosti ?Hvala vam unapred na odgovoru !

Postovana, TSH je nesto povisen. Nije mnogo i treba da se prati. AMH je malo ispod normale. 0,20 je manje od 0,7. Zbog kvacica na cirilicnim slovima ili zbog kopiranja nekog teksta malo je necitko pitanje, ali je potpuno jasno sta ste hteli da pitate, kao i rezultati koji su isti kao u proslom pitanju. Samo ste ovde dodali eferentne vrednosti, koje uvek treba da se pisu, jer nisu iste u svim laboratorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovana,imam decaka od 2 godine i pri presvlacenju nasla sam mu jako dugacku belu glistu u peleni,otisla sam kod lekara i dao mi je sirup...medjutim mene zanima koliko je to opasno,da li te gliste pustaju neke otrove,da li moze doci do nekih komplikacija,kako i koliko se leci.Recite mi posto nista ne znam o tim decijim glistama.Vodim racuna o higijani ali letos je imao potrebu da uzme zemlju i stavlja u u sta kako je verovatno i dobio te gliste.

Postovana, velike decije gliste najcesce izazivaju gubitak apetita, mrsavljenje, bol u stomaku, svrab oko anusa, alergijske promene po kozi, malo povisenu temperaturu. Medjutim, tegobe mogu da budu i znatno blaze, gotovo nikakve, ali moze da dodje i do tezih komlikacija. Odrasle gliste zive u tankom crevu. Jaja koja polazu vecim delom odlaze sa stolicom. Iz njih se razvijaju larve koje progrizu zid creva i putem krvi dospevaju u pluca gde se razvijaju u odrasle jedinke koje bronhijalnim stablom dospevaju do zdrela, dete ih ponovo proguta i odlaze u creva. Nekada ih povrate, a mogu i da izadju na nos. U plucima izazivaju zapaljenje. Odrasli crvi su uglavnom u tankom crevu, ali mogu da dospeju u druge organe i tamo dovedu do upale zucih puteva, zucne kese, pankreasa, slepog creva, da izazovu apsces jetre. Ako ih ima mnogo mogu da se upletu i dovedu do zapusenja creva. Alergijske promene po kozi su verovatno posledica toksina koje ispustaju. Lecene se sprovodi lekom protiv crva (antihelmintik). Lecenje nije tesko, a treba da se primeni kod svih ukucana. Duzina lecenja (tri ili vise dana) zavisi od vrste antihelmintika koji se primenjuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovani, uzimam Zoloft, Lamictal, Prazine i Risset. (Interesuje me da li bih mogla darivati krv. Hvala unaprijed

Postovana, po lekovima koje pijete bolje je da ne dajete krv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Draga doktorka,imam pitanje koje me godinama muci.U braku sam 17 godina.Sve nam ide ok,sem seksa.Posle drugog porodjaja javlja se kod mene problem,ne mogu da dozivim orgazam s njim.Imam bol prilikom odnosa.Doktorka mi je rekla da je sve ok.On mi pomaze,predigra,sve,ali jednostavno ne ide...Nemam drugog partnera!Jednostavno sama sve moram da 'radim'.Kazite mi sta je moj problem,sta da radim?Hvala Vam unepred!Pozdrav...

Postovana, ginkoloski je sve u redu tako da je uzrok problema psihicke prirode. Ako ste ranije dozivljavali orgazam, verovatno je nakon drugog porodjaja postojao neki fizicki uzrok bola (najcesce rezanje medjice tokom porodjaja - epiziotomija) koji je kod vas izazvao strah da ce se bol ponoviti. Zbog tog straha postoji grc vagine koji izaziva bol. za resavanje problema vazno je razumevanje partnera. Potrebna je jako duga predigra. Dogovorite se da se neko vreme samo mazite bez obaveze da neznost zavrsite seksualnim odnosom. Kada znate da seksa nece biti mozete da se opstite. Suprugu pomognite da se zadovolji masturbacijom. Kada se dovoljno opustite pokusajte polni odnos. Pokusajte da promenite polozaj tokom seksualnog odnosa, jer je moguce da se nakon porodjaja promenila anatomija (zavaljena materica, spustene materica i besika) tako da vam neki polozaj izaziva bol. Lecenje je u domenu psihijatra, ginekologa i urologa. Uz pomoc psihijatra pronalazi se uzrok nemogucnosti dozivljavanja orgazma. Lecenje je individualno i sprovodi se kroz kucni vezbanje i saveovanje sa terapeutom. I na kraju ne sekirajte se ako orgazam ne mozete da dozivite bez sopstvene stimulacije. Manji broj zena moze da dizivi orgazam samo uz penetraciju. Vecini je potrebna stimulacija klitorisa, a njega sigurno vi uspesnije stimulisete od supruga, mada to nije razlog da on to ne nauci. Samo vi mozete da ga naucite gde i kako treba da vas miluje da bi doziveli orgazam. Ako je zainteresovan naucice. To moze da postigne ako otvoreno razgovarate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

postovani,da li postoji nacin kako proveriti da li u organizmu ima zive i na koji nacin se moze izbaciti.

Postovani, ziva moze da se proguta ili da se udahnu pare njenih jedinjenja. Kada se proguta veci deo se odmah povrati, a ostalo se izluci mokracom, stolicom, znojem, pljuvackom i mlekom. Isto se izlucuje i udahnuta. Ne talozi se u organizmu i ne detektuje se njeno prisustvo. Ne morate nista da preduzimate u cilju izbacivanja zive, jer ce ona sama da se izluci. Dijagnoza se postavlja posredno. Da postoji akutno ili hronicno trovanje zakljucuje se na osnovu izlozenosti ovom metalu tj. podatka da je osoba na svom random mestu izlozena dejstvu zive. U tom slucaju se ispituje funkcija bubrega i jetre, jer oni stradaju u slucaju trovanja zivom. Normalan nalaz u krvi (kreatinin, ureja, transaminaze, bilirubin) pokazuje da ziva nije dovela do ostecenja organizma. Trovanje ovim metalom u kucnim uslovima (slomljen toplomer npr.) nije moguce jer je to mala kolicina da bi se udahnula para, a takodje je mala verovatnoca da neko pojede celokupnu zivu. U lecenju trovanja koristi se Dimerkaptopropranol (BAL) u akutnim slucajevima, u hronicnim nakon primene BALa koristi se Antidotum metalorum Sauter. U stvari njihovo delovanje nije mnogo sigurno. Vaznije je da se osoba izlozena delovanju zive hrani zdravo i da boravi na cistom vazduhu, negde na planini par meseci dok se ne oporavi. Niste napisali da li sumnjate da ste se trovali i kako se to desilo. Da ste je progutali povracali bi, imali bi muku, gadjenje, ranice u ustima. Da ste je udisali u duzem vremenskom periodu imali bi glavobolju i nesvesticu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Postovani zasto bole zglobici na prstima obe sake ,tako vec par dana i sredina kicme rekla bih da je to prsljen tu kost na sredini kad pipnem to je bol strasan vredja me kad sednem,da li je ovo opasno vec o svacem razmisljam sve ove tegobe sam i pre imala ali blaze radila sam vezbe jer imam ostecenu kicmu gornji deo cervikalni sindrom ,donji pocetak ukostavanja pogosalo se sad posle druge trudnoce jer sam se ugojia 25kg a nisam gojazna osoba trenutno imam jos 7kg viska sta vi mislite posebno ya sake a i ta kost da li je opterecenje svaki dan ja radim ,pa dete na rukama ,neznam ali brinem....

Postovana, bol na sredini kicme je posledica okostavanja i /ili deformiteta kicme. Bol u zglobovoma prstiju saka takodje moze da bude posledica okostavanja kicme (vratnog dela), ali i posledica rada, nosenja tereta, pusenja, lose ishrane. Visak kilograma nije uzrok tegoba, ali ih znatno pojacava. Ako bol u prstima nije pracen jutarnjom ukocenoscu onda razlog nije teska reumatska bolest. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Postovana,koliko je rivotril opasan za dugotrajnu upotrebu da li na neki nacin moze da izazove epilepsiju i koje su njegove opasnosti po zdravlje i koliko je stetan.

Postovana, Rivotril ne moze da izazove epilepsiju. To je lek koji nesme naglo da prestane da se koristi, jer u tom slucaju moze da dodje do pojave grceva. To ne znaci da ih je izazvao lek, vec pogresan prekid terapije. Rivotril ne izaziva nikakvu promenu u mozgu. Moze da izazove neka nezeljena dejstva, koja nisu razlog da se lek ne koristi. Moze da izazove zamor, pospanost, malaksalost i vrtoglavicu. Ove pojave obicno nestaju spontano tokom lecenja ili smanjenjem doze. moguci su raydrayljivost, agresivno ponasanje i poremecaj koncentracije. Kod dugotrajnog lecenja visokim dozama moze da se javi usporen ili nerazgovjetan govor, smanjene preciznosti pokreta ili poremecaj vida, obicno dvostruki vid. Te tegobe nestaju nakon prestanka terapije. Lecenje Rivotrilom moze da izazove zavisnost. Ona se prevazilazi postepenim smanjivanjem doze leka pre prekida terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Postovani , zbog belog jezika radila sam bris grla,jezika na kandidu , takodje davala stolicu , ali sve je ok. Mene interesuje od cega jos jezik moze biti beo? Radila rendgen glave, proveravala stitnu zlezdu , helikobakterije nema . Nisam jos proveravala zeludacnu kiselinu. Da li je moguce da testovi nisu pouzdani ? Moze li se kandida pobediti samo dijetom bez medikamenata jer zivim u inostranstvu gde lekovi za kandidu nisu u slobodnoj prodaji. Ukoliko stvarno nemam kandidijazu moze li mi ta dijeta narusiti zdravlje ? Sme li se jesti supica iz kesice, morski plodovi iz konzerve ?Kada da znam da li je vreme za prestanak dijete ?Unapred zahvalna !!!

Postovana, jezik moze da bude beo iz vise razloga: zapaljenja sinusa, zdrela, gastropatije, posebno ako postoji infekcija sa helicobacter pylori, vracanje zeludacne kiseline u jednjak (GERB), hronicna upala kandidom, posebno pseudomembranozne kandidijaze i Sjogrenov sindrom koji se izmedju ostalog karakterise smanjenim stvaranjem pljuvacke. Zatim utice disanje na usta, nedovoljan unos tecnosti, pusenje, koriscenje alkohola. Javite se stomatologu specijalisti za bolesti usne duplje. Ne verujem da su tadjeni testovi nesigurni. Kandida moze da se pobedi dijetom. Ukoliko nemate kandidijazu dijetalna ishrana nece da vam narusi zdravlje. Dijeta ogranicava unos voca, ali vitamini mogu da se unesu kroz konzumiranje povrca. Ako strepite za svoje zdravlje tokom dijetalne ishrane mozete da koristite neki multivitaminski suplement. Bez recepta se kupuju probiotici koji su jako korisni u borbi protiv kandide. Dozvoljene su bistre supe i corbe od piletine i junetine tako da ne morate da koristite vestacke supe koje istina nisu zabranjene ali nemaju nikakvu vrednost. Konzervirana hrana u principu nije pozeljna. Kada se budete dobro osecali postepeno prelazite na uobicajenu ishranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

postovana,imam 31g,dg st post trombozis venosum cerebri-posle sestogidsnje terapije farinom i nalaza mr glave sa vidjenim u prednjim reznjevima par diskretnih mikroangiopatskih promena neurolog mi je prepisala cardiopirin 100 uz nexium posto imam hronicni gastritis.Nije mi detaljnije rekla kako da ga pijem da li prvo cardiopirin pa nexium i koliko dugo da prodje pa prvo jedan pa drugi lek,i da li da ga pijem uvece najbolje?Da li kada se pije cardiopirin provera inr kao sa farinom,ili se ne kontrolise nista u vezi koagulacije?I pitala bih posto u uputstvu pise da se desavaju krvarenja u zelucu-koji su simptomi toga,da bih znala ako se nesto ne daj boze desi?Hvala unapred

Postovana, ima istrazivanja koja pokazuju da je Cardiopirin najefikasniji ako se pije uvece. Razlika u efikasnosti nije velika tako da mozete da ga pijete i u podne. Vazno je da ga pijete svakodnevno u isto vreme. Najlakse cete da ga podnosite ako ga pijete u toku ili posle rucka ili posle drugog obroka. Nexium se pije jednom dnevno takodje u isti doba dana. Mozete nakon Cardiopirina ili u ono doba dana kada najvise osecate gorusicu. Za oba leka je vaznno da tablete gutate cele - da ih ne zvacete. Medjusobni razmak ova dva leka, kao i to koji ce pre, a koji kasnije da se pije nije mnogo bitan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Postovani,zamolila bih vas za savet! Tokom seksualnog odnosa doslo je do izlivanja sperme iz kondoma,pa je moguce da je sperma dosla u kontakt sa spoljnim delom vagine ili je nesto zavrsilo i unutra.Meni je 22 dan ciklusa i imam redovan ciklus.Da li je potrebno da popijem kontraceptivnu pilulu,jer koliko je meni poznato ,ovo su neplodni dani?Koristila sam i ranije par puta pilule jutro posle i izazivale su mi poremecaj ciklusa i ne bih zelela da ponovo stetim svom organizmu.Ja mislim da cu uredno dobiti menstruaciju i da se ne moze bas tako lako ostati u drugom stanju,pa bih Vas molila da mi date savet da li ispravno razmisljam?Inace,imam 27 godina i stabilnu vezu,ali trenutno ne planiram trudnocu.Da li da popijem tu pilulu ili ne?

Postovana, ako vam menstrualni ciklus traje 33 ili vise dana 22 dan moze da bude plodan. Ako je kraci od 33 dana 22 dan teoretski nije plodan. Duzina mensteualnog ciklusa se racuna od prvog dana krvarenja do zadnjeg dana pred narednu menstruaciju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: