Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 6.5.2010.

POSTOVANJE...Da vas pitam...imam jedan veliki problem...u braku sam vec godinu dana,i pokusavama zatrudnit...ali menstruacija mi nikako nije redovna...nemam nekada menstrualni ciklus po 2 mjeseca.isla sam ljekaru,dao mi neke tablete za redovnu menstruaciju,i nakon tih tableta sam imala,ali ponovo kada je trebao sledeci ciklus opet nista.imala sam cistu na jajniku,ali je otklonjena,i doktor kaze da imam malu matericu...inace sada osjecam ponekad mucninu ujutru,i grudi me bole,uzimala sam test ali je negativan,a od menstruacije nista vec 2 mjeseca...i da takodje dobila sam hormonalnu terapiju,i te se tablete piju od prvog dana ciklusa,ali od mog ciklusa nista vec kako sam rekla vec 2 mjeseca...znate li vi sta je moguce,i zbog cega mi se to desava..inace sam mlada osoba,20 godina

Postovana, u konsultaciji sa vasim ginekologom pocecete da koristite hormonsku terapiju. Lekar ce vam reci kada da pocnete da je koristite, jer ne mozete cekati menstruaciju. U pitanju je hormonski poremecaj, koji ce se lekovima resiti. Hormonskom terapijom ce doci i do razvitka materice tako da nema razloga da brinete. Vi ste mladi i nema razloga da strepite, jer imate vremena da se to sredi i da zatrudnite u vreme kada je to za organizam najbolje (pre 24.god.). Neredovna menstruacija, cista na jajniku i nerazvijena materica su posledice hormonske neravnoteze koja ce se izleciti. Imajte poverenja u svog ginekologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.5.2010.

Vec duze vreme imam nekakvo zadebljanje ispod desne dojke.Kao nekakva loptica,ne boli me na dodir.Bio sam kod doktora,tek treba da idem kod hirurga i na ultrazvuk.Doktorka kaze da je verovatno ginekomastija.Moze te li mi reci nesto vise o tome?Cuo sam da ostaju trajni uzroci(dojka ostaje drukcijeg oblika nego normalna) i nakon lecenja.Imam 14 godina?Da li ce se moje grudi vratiti u normalu?Unapred Hvala

Postovani, ginekomastija je fizioloska (normalna) pojava u pubertetu. Predstavlja jednostrano ili obostrano uvecanje dojki kod muskaraca. U pubertetu je posledica hormonske neravnoteze, a prolazi posle par godina, obicno pre dvadesete godine. U vasim godinama se ne sprovodi nikakva terapija. Kada se hormonska ravnoteza uspostavi ginekomastija ce se povuci, ne ostavljajuci za sobom nikakve posledice. Uskoro ce vasa prsa imati uobicajeni izgled muskih. Odlazak kod hirurga i na ultrazvuk je samo prilika da se vi oslobodite zabrinutosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2010.

Postovani, konstatovan mi je mkroadenom (6mm). Idem na kontrole svakih 6 meseci, ne pijem nikakve tablete. Da li s obzirom na poremecaj hormona ( povisen mi je prolaktin i TSH) smem da koristim pilule za kontracepciju? Hvala puno na odgovoru

Postovana, povisen prolaktin kod vecine zena dovodi do steriliteta, smanjenjem nivoa hormona estrogena i progesterona i izazivanjem ciklusa bez ovulacije. Vi se trebate javiti endokrinologu i ginekologu, najbolje ako ste u mogucnosti ginekologu endokrinologu. Potrebnoj e utvrditi hormonski status i na osnovu njega zakljuciti da li kod vas postoje ovulacije koje su osnovni preduslov za trudnocu. Vecina zena sa tumorom adenomom nema ovulaciju. Nikako ne smete uzimati pilule za kontracepciju na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2010.

Postovani, imam jedno ginekolosko pitanje i situaciju koja me muci od pre nedelju dana otprilike. Spremam se da odem na pregled jer je krajnje vreme, posto sam 6 meeci u vezi i imam odnose redovne sa momkom, ali na pregled i konsultacije kod ginekologa jos nisam otisla, ali uskoro cu. Problem je sledeci - 19. februara se desilo da je pukao kondom (bio mi je neplodan dan) pa sam iz iskustva nekih drugarica popila POSTINOR tabletu. Taj rizican odnos se desio dan, dva pre nego sto sam trebala da dobijem, ali se verovatno i zbog tablete malo pomerilo pa sam dobila 5 dana posle tj. 24. Bila je uredna, i svaka naredna je bila uredna ( iako su mi govorili da ce zbog tablete verovatno i kasniti menstruacija, a ja sam dobijala redovno, na 26 dana). Inace tokom ovih meseci desava mi se povremeno da imam pojacan sekret, ponekad ga ima bas dosta, nije bio vezan za odnose, ali dosta jak je bio i jakog mirisa. Pretpostavila sam da je zbog neke prehlade. 17.aprila mi je bila poslednja menstruacija, a odnos sam imala par dana posle. tada mi se desilo da uz sekret se pojavi i malo roze sukrvice. Nije me nista bolelo tokom odnosa, mada je spolja bilo nekih promena na vagini, u boji, ali to je sutradan proslo. Tada sam mislila da se pojavilo to roze zbog toga sto je odnos bio neposredno posle prestanka menstruacije. medjutim, desilo mi se 1. maja da se ponovo pojavi isto, pomesan sekret i roze tecnost tj sukrvica posle odnosa, u maloj kolicini doduse. Juce se isto desilo ali i pre odnosa, sto me uploasilo. Opet, nije bilo puno toga ali malo da. opet, nikakve bolove nisam osecala tokom odnosa i nista slicno. Danas tj jutros smo ponovo imali odnos, moram reci i zbog neke moje zelje da proverim da li ce se ponoviti situacija sa sekretom, ali nije ga bilo, niti te roze sukrvice. Konsultovala sam se sa prijateljicom koja ima iskustva sa tim, ona mi je rekla da postoji nekoliko mogucih razloga za to, jedan od njih da ako se javi svaki put tokom tj posle odnosa nije dobro. Ali eto nije se desilo svaki put, jutros nije. To su sve neke cinjenice pa bih vam bila zahvalna na sto skorijem odgovoru. I jos jedna stvar, ne znam da li ima veze ali pila sam tih dana (1.maja i juce) tabletu protiv zatvora, posto povremeno imam problema i sa tim. Unapred hvala!

Postovana, morate se javiti ginekologu. Najverovatnije je povremena pojava sukrvicavog sekreta posledica infekcije grlica matrice ili vagine ili oba. To je stanje koje se mora leciti. Pojedine infekcije, ako se ne lece na vreme, mogu dati sterilitet. Jos jedan razlog zbog koga se morate odmah javiti ginekologu je taj sto se krvarenje nakon odnosa moze javiti kod karcinoma grlica materice. To nije cesta bolest, ali ako se odmah krene sa lecenjem moguce je potpuno izlecenje, sto u kasnijim fazama bolesti nije moguce. Postinor moye iyayvati poremecaj menstrualnog ciklusa, ali ne daje sukvicu nakon seksualnog odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2010.

Imao sam obostranu preponsku kilu koje sam operisao 4.februara ove godine.Sa desne strane sam imao hematom i konci su mi skinuti tek posle 3 nedelje uz jedno cedjenje rane u medjuvremenu.Mislim da jos uvek imam taj hematom pa me zanima koliko vremena je potrebno da se on potpuno povuce?Imam 40.godina i radim u osnovnoj skoli kao majstor a dodatno moleraj pa sam od doktora trazio da mi uradi mrezice.Medjutim tek posle operacije sam saznao da su mi uradjene neke plastike kanala uz obrazlozenje da se do 45.godine mrezice izbegavaju i da nisu dovoljno ispitane tj.da postoje neke komplikacije o kojima se i ne prica mnogo.Posto nigde na netu ne mogu da nadjem nista o toj plastici kanala po metodu Berliner ili sl. zanima me sta mi je zapravo odradjeno?Doktor mi je rekao da te plastike zapravo sprecavaju ponovno vracanje kile dok mrezica to ne garantuje.Da li i vi delite to misljenje posto i dalje nameravam da se bavim fizickim poslovima i kad bih smeo da dizem recimo dzakove od 50 kg?Unapred hvala na odgovoru.Srba

Postovani Srbo, vec smo vam odgovarali na ovo pitanje. Evo ponovo odgovora posto ga ocigledno niste procitali. Kod svih tehnika operacije kile (sa mrezicom i bez nje) kila u malom procentu moze ponovo da se javi. Mali broj ljudi ne podnosi mrezicu, njihov organizam je odbacuje i moraju ponovo da se operisu klasicnom metodom kao kod vas. Operacija se sastoji u tome da se kilna kesa vrati u trbusnu duplju, a preponski kanal ojaca (plastika kanala) prisivanjem misica za ligament. Ne stavlja se nista plasticno vec se sama metoda pojacanja zove plastika preponskog kanala. Naravno da cete moci da se bavite fizickim poslom. Operacija je zato uradjena, da bi mogli normalno da zivite i radite. Kada pocnete da radite ne dizite odmah dzakove od 50kg, vec neki mesec kasnije kada trbusni misici ojacaju. Hematom se resorbovao (povukao) odavno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2010.

Postovani,Imam Nekih problema sa testisima i levim delom trbuha ne znam kako tacno da opisem. Na primer kad sam sa nekom devojkom kada se vatamo i to posle toga tj, sledeceg dana me stalno i dugo boli levi testis i leva strana trbuha... ne znam dal je to nesto opasno il ne ako mozete da mi objasnite sta je bio bi vam mnogo zahvalan!!! Hvala vam

Postovani, potrebno je da se javite urologu. Postoji mogucnost da je neka upala. Ako do sada niste vrsili samopregled testisa, pocnite. Jednom mesecno ih opipajte i zapamtite kako izgledaju. Na taj nacin cete moci da uocite postojanje neke izmene, kvrzice, uvecanja i sl. sto je razlog za javljanje urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2010.

Postovani, imam 16 godina na leto punim 17 visok sam 178 cm, tezak 70 kg moje telo je u potpunosti normalno osim saka one nemaju uopste muski izgled vec imam sake velicine zena( tacnije 17 cm od zglova do kraja srednjeg prsta) i tanke prste. Ja u potpunosti licim na oca ali i on je imao totalno muske sake, stvarno ne znam u cemu je problem???

Postovani, nema problema. Vas se razvoj nije u potpunosti zavrsio. Muskarci rastu i razvijaju se do osamnaeste godine, mnogi i do dvadeset i nekoliko. Najvise se izraste u prve dve godine puberteta, nastavi se i dalje, ali ne tako naglo. Dok se razvoj ne zavrsi mladici u pojedinim periodima izgledaju nezgrapno, jer svi delovi tela se ne razvijaju istim tempom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

Postovani, u poslednjih nekoliko meseci osecam veliki umor u nogama. Nekada su tako teske da jedva hodam. Imam utisak da mi nesto prolazi kroz noge tj vene i da me to nesto zateze.Taj bol ili osecaj se proteze od skocnog zgloba pa sve do kuka ali sa unutrasnje strane.Bol nije jak ali je mucan, stvara mi veliku nervozu jer neznam o cemu se radi. Trenutno sam u menopauzi, imam 46 god. i imam dijagnozu artroza.Da li mozete da mi kazete o cemu se radi da li su vene , tetiva ili nesto trece i da li je sve to povezano sa artrozom.Napominjem da su mi noge nekad posle sat vremena strahovito teske kao olovo da jednostavno moram da sednem. I dok hodam u desnoj nozi me zateze da imam utisak dace sa svakim korakom nesto puci. Unapred zahvalna, Tatjana.

Postovana Tatjana umor u nogma, bol i zatezanje mogu da poticu od prosirenih vena. Vene se sire izmedju ostalog i pod uticajem hormona. Zato su cesto tegobe izrazene u menopauzi. Bol duz noge moze da bude posledica promena na nicmenom stubu (spondiloza ili diskoptija). Kod osoba sa artrozom promena se osim na zglobovima, mogu javiti i na kicmi. To su uobicajene degenerativne promene, koje se u poslednje vreme, zbog sedeceg nacina zivota, javljaju i kod osoba dosta mladjih od vas. Setajte svakodnevno. To ce poboljsati cirkulaciju krvi i smanjiti tegobe nastale zbog prosirenih vena. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje, jer to opterecuje i vene i kicmeni stub. Pojedini lekovi mogu izazvati umor u nogama, zatim malokrvnost, tako da je dobro da uradite opsti pregled krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

Postovani, pojavila mi se kvrzica na delu gdje labia major prelazi u sluznicu - nije bolna na dodir, niti je vidljivo crvenilo, upravo mi se zavrsila menstruacija. zabrinula sam se, da li bih trebala posetiti lekara? hvala vam unapred!

Postovana, to je milija ili zapusena lojna zlezda. Mozete se javiti ginekologu ili koznom lekaru da provere da li je u pitanju kondilom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

Negde pocetkom 2004 godine sam osetio da su mi se uvecale zlezde ispod pazuha. Nisu me bolele ali su me povremeno probadale.Radio sam sve analize i sve je bilo Ok. 2006 godine sam radio ultra zvuk pa posle 2 meseca ponovo i uvecale su se za 2 mm pa i ako mi je radiolog tvrdio da su dobrih karakteristika ja sam uradio biopsiju i sve je bilo OK.Negde krajem 2009 godine su se pocele uvecavati i na vratu. KKS mi je dobra, sve je u granici normale, imam apetit, jedem dobro samo sto konstanto osecam pospanost.Ne zanam sta da radim, za ovih 6 godina sam bio kod tri razlicita hematologa i niko mi nije dao konkretan odgovor.

Postovani, hematolozi su utvrdili da uvecane zlezde nisu znak hematoloskog oboljenja. Nisu mogli da vam kazu zasto su zlezde uvecane i zato ste nezadovoljni njihovim odgovorom. Trebate da budete zadovoljni sto biopsija i normalna krvna slika ne ukazuju na limfom ili neko drugo tesko oboljenje. Najcesce je uvecanje zlezda reakcija na hronični zapaljenjski proces u podrucju odakle dreniraju limni sudovi. Neki virusi, koji u coveku ostaju dozivotno, kao citomegalovirus i herpes su cesti izazivaci. To mogu biti i drugi virusi i bakterije. Zatim se uvecane zlezde javljaju kod osoba sa alergijskim promjenama na sluzokozi gornjih disajnih puteva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

postovani doktore imam bolove u vratu koji se sire u ramena i u potiljak.primala sam vitaminske injekcije ali mi nije bilo bolje.snimila sam vratni dio kicme i nalay glasi ovako;Na ucinjenim snimcima vratne kicme uocava se zaravnjena duzinska osovina uz pocetne unkartroticne promjene i lijevostranu skoliozu;pa bih voljela da mi vi protumacite ovaj nalaz.unaprijed zahvalna

Postovana vrat je malo iskrivljen na levu stranu i postoje pocetne degenerativne promene, koje se javljaju kod mnogih ljudi. To su promene koje nastaju starenjem kicmenog stuba i njegovim opterecenjem. Ne znaci da se javlja kod starih ljudi i da ste vi stari, naprotiv, sve cesce zbog promene zivotnog stila, promene se javljaju izmedju 30 i 40 godina, pa i kod mladjih. Promene su pocetne i sto je najvaznije ne postoji pritisak na kicmenu mozdinu. To nije opasna bolest, ali moze da bude pracena vecim tegobama, kao sto su vrtoglavica, glavobolja, bol, zategnutost vrata i ledja. Leci se fizikalnom terapijom, antireumaticima, lokalno mazanje istim preparatima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

Majka mi je dijabeticar.imala je zapusenje vena i napravila operaciju.rana tesko i zazdravljuje.prima insulin 10 edinica zapusena je bila aorta na nozi 7 sm i stavljeno i e stent .dali treba zgolemiti edinicu insulina otici kod doktora.Izgleda da secer je veci od kada su joj odredili 10 edinica.cime da se rana maze da brzo zazdravi.Sutra je nosim kod lekara da proverimo oko insulina.no ipak bi zelela savat kako da postupim oko rane i koliko dugo ce trajati oporavak.moja mama ima 75 god i nie imala pred operacije veci secer od 8,7.dijabeticar je 14god.prezivela je stres kad su joj doktori rekli da bi moglo i noga da joj se sece. Napisite mi u gr koliko od voca moze jesti i koje voce. koliko zelencuka u gramovima za jedan obrok .koliko obroka moze jesti voce i povrce na dan.Izgubila je u kilogramima kako nadoknaditi a ne povecati secer.dali orevi i lesnici ,bademi moze jesti po 50gr pojedinacno za ceo dan.molim vas za vas sovet .obrano mleko sme li 2 puta na dan0,9%.molim vas za pomos.Ocajna sam sto ne mogu pomoci da zgolemi kilazu previse je slaba aima 75god. molim za savet.pozdrav

Postovana, rana sporo zarasta zbog povisenog secera. Potrebno je da normalizuje glukozu. Verovatno ce trebati veca doza inzulina. Operacija je veliki stres za organizam i uvek zahteva vise inzlina. Zarastanje je mnogo brze kod koriscenja hiperbaricne terapije (lecenje kiseonikom u hiperbaricnoj sobi). Mama treba postepeno da dodaje na tezini samo ako je jako mrsava tj. ako ima dosta ispod normalne tezine. Ne znam koliko je teska i visoka da vam odredim njenu normalnu tt. Ako nije dosta mrsava gojenje joj moze samo pogorsati stanje krvnih sudova. Morate nabaviti neku knjigu o ishani dijabeticara. Jos bolje da je odvedete dijeteticaru koji ce tacno odrediti sta treba da jede i u kojim kolicimma. U principu dijabeticari mogu da jedu svo voce i povrce, samo sladje u manjoj kolicini. Na internetu i knjigama za dijabeticare imate kalorijsku vrednost svih namirnica pa mozete izracunati koliko da pojede dnevno. Moze da jede obrano mleko 2 puta na dan 0,9%. Moze i za sve obroke. Jos bolje je da unosi posniji probiotski jogurt. 50g badema ima 320 kcal, orasi i lesnici oko 340kcal 8znaci mnogo), a ukupno treba da unesse oko 2400kcal dnevno. Kod dijabeticara je 50g oraha mnogo masti (unece masnoce i kroz varivo). Moze po 2 do 3 oraha dnevno (zavisi od njihove velicine). Sve sto pojede treba da se izmeri. Voce moze da jede 2 do 3 puta dnevno po 100 do 150 grama. Povrce moze da jede za dva obroka po 300g. Ponovo da kazem: ne mora silom da se goji, vec samo ako internista i dijeteticar to preporucu. Deblji dijabeticar ne mora da znaci i zdraviji dijabeticar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

Bolovi u gornjem delu stomaka (skoncentrisani tada na deo ispod grudnog kosa) poceli su pre godinu i po dana. U pocetku sam posumnjala na srce, jer me je bolelo u levom delu grudi,a zatim,kada je ustanovljeno da je sa srcem sve u redu,shvatila sam da je problem sa zelucem. Tada kada je sve pocelo, ja sam se jako fizicki naprezala (trcala sam posle duzeg vremenskog perioda) i dosta jela...Secam se da sam se te veceri jako uplasila... imala sam periode u Avgustu kada nisam mogla da zaspim od bolova u gornjem delu stomaka...posle "controloca" su se bolovi smanjili ali eto, i dalje se osecam kao da me nesto "pece" nakon jela i da teze varim. Creva "pevaju",ponekad imam opstipaciju, i gasove...cak sam pomislila da su oni najveci problem "kao da se zakljucaju u stomaku" ... u svakom slucaju, ultrazvuk je pokazao malo peska u bubregu i nesto nalik na kamen (6mm, ustanovljeno-nije kamen) u levom, i veliku kolicinu gasova u donjem delu stomaka. Sve ostalo je u redu. I krvna slika (od Avgusta meseca) i urin,stomak je mekan... Zanima me da li je moguce da mi je spusten zeludac, ili je u pitanju ipak nesto drugo. Ponekad osecam kao da se hrana negde zadrzi.... Unapred zahvalna! :) i oprostite zbog opsirnosti.

Postovana, gasovi mogu da stvaraju velike tegobe u stomaku, ali i grudima. To su npr. bol u stomaku, neprijatan osecaj nadutosti, rastezanja, vetrovi. Bol moze da se siri u donji deo grudi (obicno levo), u prdeo srca ili iznad njega. Na stvaranje gasova najvise utice pojedina hrana. Obicno ne ukazuje na tesku bolest organa varenje. Verovatno imate pojacano stvaranje kiseline u zelucu sto vam izaziva bol u obliku pecenja. Potrebno je da se javite gastroenterologu. Spusten zeludac se lako otkriva rendgenskim snimkom zeluca (sa barijumom). Osim toga uzrok tegoba moze biti gastritis, cir, dispepsija ili bakterija helicobacter pylori. Tako mali kamen i pesak u bubregu mogu da se izbace. Koristite sto vise tecnosti, vise od 2,5l dnevno. Posebno je korisna Prolom voda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2010.

postovani imam jedan probrem sa oca on ima 48 godine . ali on misli da je polestan da je oslabeo svaki dan se meri. u napred zahvalan na odgovoru

Postovani, prevelika zabrinutost za svoj zivot i zdravlje moze biti jedan od simptoma anksioznoisti ili depresije. Moguce da zbog toga vas otac stalno meri tezinu, ocekujuci da ce tako da potvrdi postojanje neke teske bolesti. Potrebno je da se javi psihijatru. On ce to tesko prihvatiti jer je verovatno siguran da boluje od neke organske bolesti, da ne umislja nesto. Prevelika zabrinutost trosi energiju, pa se mozda vise zamara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2010.

Postovani, imam 39 godina i problem sa kilazom.Visok sam 186 a tezak 116kg.Prosle godine sam vadio krv, analiza hormona T3, T4 i TSH i to se pokazalo da je u redu.Interesuje me da li bi trebalo da uradim jos neke analize i koje?Poslednja dva meseca intezivno trcim, ishranu sam redukovao i skinuo sam samo 2kg.Sto se tice slatkog, volim da jedem ali se kontrolisem.Hvala unapred!

Postovana, nakon pocetnog mrsavljenja nastupa najteza faza: jedete manje, bavite se fizickom aktivnoscu, ali kilogrami se ne gube. To je posledica usporavanja metabolizma. Organizam ne zna da vi zelite da smrsate pa zato na unos manje kolicine hrane reaguje cuvanjem rezerve kroz usporeni metabolizam. To je normalan proces. Treba da izdrzite, da ne pokleknete. Kada taj period prodje (trajanje je individualno, razlicito) ako u medjuvremenu ne dignete ruke od dijete i trcanja, kilogrami ce prosto poceti da se tope. Postoje neke bolesti i stanja koja otezavaju mrsavljenje. Oboleli od Kusingovog sindroma imaju visak kortizola, koji utice na metabolizam i stres dovodeci do gojaznosti. Poremecaj bioritma (spavanje danju umesto nocu), stres, anksioznost i depresija takodje uticu. Mnogi lekovi kao nezeljeno dejstvo imaju uticaj na gojenje. To se pre svega odnosi na antidepresive, analgetike, neke antihistaminike, steroide, polne hormone i antihipertenzive. Znaci mozete pregledati jos kortizol, zatim se javiti dijeteticaru, jer mozda nemate pravilnu dijetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2010.

Postovani , ja sam jedna zabrinuta majka. Moja cerka je dobila menzis u 10. god. U 11. god. je dozivela jak stres, naime bila je napadnuta prilikom povratka iz skole. Nije bila silovana, posto je jedan covek cuo njeno zapomaganje i spasao je. Sledecu menstruaciju je zavrsila na ginekologiji,posto je imala jaku groznicu i obilno krvarenje.Analize su pokazale da ima uvecan hormon stresa. Od tada nastaje hod po mukama. Dogadjalo se da nekad dobije i tri put mesecno. Uvek je bila pod nadzorom vrsnog ginekologa u Betaniji. Sada ima 30 god. Pokusaji da ostane trudna su bezuspesni. Postavili su joj dijagnozu POC jajnika. Kazu nije dobro lecena. Od avgusta 2009 pije METRFORMIN od 850. Jako se ugojija. Prosto se deformisala. I dalje su joj menstruacije neuredne. Sad vise nema ni zdravstveno osiguranje posto je nezaposlena. Isla je u privatnu ordinaciju. Tamo su joj radili insemenaciju uz hormonsku terapiju. Sve to tesko podnosi i fizicki i psihicki.Sto se tice ordinacije, cini mi se da im je cilj bio samo da uzmu eure Radjen joj je unutrasnji pregled organa i sve je u redu. I dalje pije metformin ,a posto je doktorica na putu, ako ne dobije menstruaciju ili bude obimna da dodje dace joj inekcijuda se to regulise... Sta raditi? Ona je na izmaku snage Kaze da ce se ubiti. Unapred hvala.

Postovana, ako ona pomislja na samoubistvo to je problem broj jedan. To je simptom depresije, koja mora da se leci da ne bude posle: mi nismo mislili da ce stvarno da se ubije. Neophodno je da se javi psihijatru. Zatim je potrebno da pocne da mrsavi. Sa normalizacijom kilaze cesto se hormonski status normalizuje, menstruacija postaje uredna i moze doci do trudnoce. Mnoge zene sa policisticnim jajnicima (sindromom PCOS) su gojazne, a sa mrsavljenjem se stanje sa cistama poboljsava. Takodje te zene imaju metabolicke probleme u sklopu kojih cesto dobijaju dijabetes i povisen krvni pritisak. Lecenje vase cerke nije jednostavno i mora ga sprovesti ginekolog, endokrinolog i internista. Secer mora biti na normali ili sto blize njoj, ako joj se povise masnoce u krvi mora da ih normalizuje, krvni pritisak treba da kontrolise i ako treba da ga leci, da drzi dijetu koja odgovara dijabeticarima i da poveca fizicku aktivnost. Sve to nije lako jer ona nema socijalno osiguanje, ali to je put kojim treba ici. Mnogo zavisi od nje same (dijeta, setnje, fitnes, bavljenje sportom, kontrolisanje glukoze, holesterola, triglicerida, psihicko lecenje). Znaci sterilitet je posledica bolesti koje ima. Prvo one moraju da se lece, a zatim da se vrsi inseminacija, ako tada bude potrebna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2010.

Postovani doktore ponovo se javljam moj problem je "10.04.sam imala odnos sa deckom nismo koristili zastitu i nije svrsavao u mene vec van tj kada je izvadio penis samozadovoljio bi se, dobro je obrisao penis maramicom i opet smo imali odnos da bi opet uradio isto. Mjesecnica mi nije bila uvjek istog datuma setala je da tako kazem, nekada sam dobivala 28, pa 23, pa nekad 16 u mjesecu, da bi par zadnjih mjeseci dobivala 23, zadnja mjesecnica mi je trajala dva dana duze. 23 sam trebala da dobiujem medjutim nisam jos dobila i nemam nikakvih znakova da cu je dobiti. Inace bi me bolile grudi kad bi trebala dobiti. Mjesecnica mi je kasnila najduze dva do cetiri dana. proslu sedmicu sam bila nahladjena i imala sam temperaturu dali je to razlog kasnjenja mjesecnice ili sam trudna. Nisam radila nikakav test za trudnocu.u kojoj sedmici trudnoce se javljaju znakovi trudnoce?jer me nebole grudi nemam muc¨ninu, nepovraca mi se ili je samo stres u pitanju jer sam pod jakim stresom da nisam trudna." uradila sam kako ste rekli uzela sam test za trudnocu 1 KORAK DIREKT " BILO GDJE I BILO KADA radila sam navec¨e oko osam i bio je negativan, odluc¨ila sam sacekati par dana ako nedobijem mjesec¨nicu ponovit cu test. dali se test moze raditi i navec¨e?

Postovana, test treba raditi sa prvom jutarnjom mokracom zato sto je tada u njoj najvise hormona. Uvece moze pokazati lazno negativan rezultat tj. moze pokazati da niste trudni, a da u stvari jeste. Mucnina, povracnje... nisu sigurni znaci trudnoce. Mogu da se jave, ali i ne moraju. Takodje se javljaju kod stanja koje nemju veze sa trudnocom. Mogu da se jave vec u drugoj nedelji trudnoce. Posto vam menstruacije nije redovna najbolje da se javite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2010.

Postovani doktore,menstruacija mi kasni oko sedam dana,oko devetnaestog dana od prosle menstruacije mi je se javilo oskudno braon krvarenje(malo i crvenog) koje je trajalo sedam dana.Sta moze biti uzrok tome,da li postoje sanse za trudnocu?Da napomenem da sam poslednja dva i po meseca drzala dijetu i smrsala 10 kg,ali i za vreme dijete sve do sad sam imala normalne menstruacije,do pre dva dana sam imala simptome pms- a i blage grceve kao kad treba da dobijem ali sada je i to prestalo.Imam 21 godinu.Hvala unapred.

Postovana, naglo mrsanje moze da dovede do poremecaja menstrualnog ciklusa. Nije iskljucena ni trudnoca. Najbolje da se javite ginekologu posle praznika ili da uradite kucni test na trudnocu (bebi test bilo kog proizvodjaca s tim da se tacno pridrzavate uputstva za upotrebu i obavezno koristite prvu jutarnju trudnocu za test).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2010.

Imam 57. i nalaz: Holecista presavijena,bez konkrementa, pravilne debljine zida.Da li je,istu nekim lekovima,moguce dovesti u priblizno normalno stanje i ako imate neki predlog molio bih Vas da mi ga predlozite. Dijabeticar sam za sada samo na tabletama.Mnogo puta osecam bolove u predelu holeciste a i varenje kao i stolica su nikakvi. Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Postovani, zucna kesa moze iz nekog razloga tokom zivota da se presavije. To otezava oticanje zuci i stvaraju se uslovi za njeno zapaljenje. Takodje, moze kasnije doci do stvaranja kamenaca. Teoretski z. kesa moze da se ispravi npr. ako ste mrsavi sa dodatkom nekog kilograma, ali to nije sigurno. Lekovima ne moze da se ispravi. Tegobe mogu biti kao kod kamena u zucnoj kesi. Znaci mogu se javiti muka i/ili bol ispod desnog rebarnog luka, a nekad i ispod lopatice. Presavijena zucna kesa dovodi do otezanog varenja hrane. Zbog presavijene zucne kese i dijabetesa je dijetalna ishrana. Dijeta je ista za obe bolesti. Treba da jedete pet puta dnvno (tri glavna obroka i dve uzine). Ako jedete redje otezavate praznjenje zucne kese i rizikujete pojavu bola. Potrebno je da izbegavate masnu hranu. Kafa vam moze povecati tegobe. Psihicko i fizicko naprezanje takodje. Zucne napade sprecavaju jezgrasto voce, pasulj, socivo, grasak, a posebno narandza. Neke od ovih namirnica izazivaju nadimanje, pa vam mogu smetati. Znaci kod kamena u zucnoj kesi mogu da se jedu integralne zitarice, voce, povrce i maslinovo ulje. To je ujedno hrana dozvoljena kod dijabetetsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2010.

Imam 63 godine, hronicnu hipertenziju, od lekova koristim prilazid, amlodipin i propafen. Na nedavnoj analizi krvi malo mi je povisen nivo trombocita (493). Neko vreme sam koristila aspirin protekta koji nije pomogao u smanjenju broja trombocita. Pocela sam da koristim ticlodix koji mi ne prija, kontraindikacije su jako izrazene. Postoji li neki drugi lek, preparat na bazi lekotivog bilja, ili caj koji bi mogao sa pomogne u otklanjanju ovog problema?

Postovana, aspirin protekt ne smanjuje broj trombocita vec sprecava njihovo slepljivanje i nastanak tromboze sto moze dovesti do teskih i fatalnih srcanih bolesti (infarkt i slog). Isti efekat moze da se postigne ishanom. Koristite dva do tri puta nedeljno masnu morsku ribu (losos, skusa, tunj, sardine), zatim jedite dosta belog i crnog luka, ljutu papriku, djumbir, karanfilic, dosta povrca, maslinovo ulje, pijte caj (indijski, zeleni, ruski) i crno vino (jedna casa dnrvno). Izbegavajte masnu hranu i alkohol u vecoj kolicini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2010.

Postovani doktore Interesuje me dali se regenerise hrskavica izmedu kicmenih prsljenova,u kukovima i ostalim zglobovima.Ako postoji mogucnost regeneracije sta treba piti koje vezbe raditi ili nekom od alternativne medecine sto cesto cujem od pojedinih judi. Konkretno me interesuje vase misljenje za VITAFON RUSKI koji radi na principu zvuka i JUZNO KOREANSKI SERAZEM koji radi na principima. toplote, pritiska, kiroprantike i infra crveni zraka naravno ako ste culi za ove aparate posto ih u savremenoj medecini nema. ZAHVALJUJEM

Postovani, hrskavica se neprekidno razara i obnavlja. Sa godinama sve je veca razaranja (degeneracija), a slabija regeneracija. Postoje preparati koji doprinose regeneracji hrskavice. To su hondroprotektivni lekovi glukozaminoglikat polisulfat, pentosan sulfat, diacerin, ekstrakti soje i avokada, hijaluron i dr. Da bi pokazali efekat treba veoma dugo da se piju (mesecima), pri cemu ne mogu potpuno da obnove hrskavicu. U ispitivanju su tretman faktorima rasta, transplantacija hondrocita i implantacija arteficijelnog matriksa. Vezbe su veoma korisne. Jacanjem misica zglobna hrskavica trpi manji pritisak, zglob je zsterecen i manje bolan. Fizikalna medicina daje izvesno poboljsanje. Vezbe kje naucite na terapijama treba da primenjujete i kuci svakodnevno. Cak i ako neznate vezbe korisno je kretanje i razmrdavanje (prisetite se sta ste radili u skoli na casu fizickog). Ako vam vezbanje pricinjava bol znaci da su previse intenzine. Za pomenute aparate ne znam. Pretpostavljam da izvesnog dejstva ima, ali ne verujem da je onoliko koliko se reklamira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2010.

Postovani,molim vas za savet. Ispod levog kolena sa desne strane pod rukom osetim kao mali cvor,velicine zrna grozdja. Pre desetak godina sam isto osetila i obratila se doktoru,receno mi je da je to vodena cista.Koliko je ona opasna,sta dalje da radim?Od cega one nastaju,kako se lece,jesu opasne? Nemam bolove,mada pre neko vece kao da sm osetila da me nesto zateze,kratko je potrajao taj osecaj. Unapred zahvalna!

Postovana, to je Bekerova cista. Nastaje kod poremecaja unutar zgloba npr. zbog stalnog trenja tetive preko same burze. To se javlja kod onih osoba koje ucestalo ponavljaju iste pokrete. Cista cesto nasta iz nepoznatog uzroka. Moze da se javi kod nekih bolesti kao sto su osteoartritis, reumatoidna i psorijazni artritis, sinovitis i slicnih oboljenja. Kod vas verovatno nije posledica ovih bolesti, jer nemate reumaticne tegobe i cista se dva puta javila u velikom vremenskom razmaku. Leci se ako izaziva bolove i otezava pokretanje kolena. U periodu jakih bolova potrebno je mirovanje. Zatim rashladjivanje kako bi se smirila upala. Zatim se koristi fizikalna terapija, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Lekovi su ponekad neophodni, posebno nesterodni antireumatici. Punkcija je cesta sprovodi, a sastoji se od ulaska iglom u podrucje ciste, zatim izvlacenja tecnosti spricem. Ako se ne ukloni uzrok nastanka ciste ona se ponovo javlja. Dobro je nositi elasticni povez kako bi se poboljsala resorpcija otoka. Ukoliko sve te mere ne daju dobar rezultat moze se primeniti i hirursko odstranjivanje kompletne ciste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2010.

postovani ja imam 20 godine imam trombozu duboke veze vec godinu dana i redovno pijem farim a interesujeme da li moze tromboza da se izleci bez operacije i koliko dugo se to leci i da li mogu da se bavim aktivnostima . doktor mi je rekao da kad legnem da podignem nogu na jastuk posto imam otok ali ja to radim po neki put da me interesuje zasto to mora da se radi i doktom mi je rekao da moze da dobijem rane na nogu u napred zahvalan na odgovoru

Postovana, sama tromboz se izleci, ali bolest dubokih i ostalih vena ostaje za citav zivot. Zidovi vena su nasledno slabiji, pa dolazi do njihovog sirenja. To je u velikoj meri pod uticajem hormona. Zato se najvece sirenje javlja u pubertetu (kod zena u trudnoci i posle menopauze). To ne znaci da cete vi celog zivota imati probleme i biti bolesni, vec znaci da morate cuvati vene. Morate izbegavati dugotrajno stajanje i sednje. Prijace vam lagane setnje. Kada imate otoke morate pri odmaranju malo da podignete noge (postavite ispod njih jastuk ili presavijeno cebe). Ako na poslu stojite, kad god mozete sednite, ako je posao sedeci, cesce pravite krace pauze kada cete da hodate. Kada pri odmoru podignete noge otok se povlaci i cirkulacija krvi se poboljsava. Takodje pri setnji se misicima nogu krv potiskuje ka srcu i cirkulacija se poboljsava. Sa dobrom cirkulacijom tkiva se bolje ishranjuju i izbegavaju se komplikacie u vidu rana na nogama, tromoze i pojave tamnih mrlja na nogama. Najopasnija komplikacija tromboze dubokih vena je tromboembolija. To je stanje kod koga se tromb otkaci iz noge i ode u mozak (nastaje slog), pluca (nastaje infarkt pluca) ili srce. Ako tromb zapusi veliki krvni sud moze doci cak do smrti. Da bi se to sprecilo pijete Farin. Nije dovoljan samo lek, vec su neophodne vec pobrojane mere zastite vena. Mozete da se bavite normalno fizickom aktivnoscu. To je cak pozeljno. Samo u periodu kada dodje do zapaljenja sa stvaranjem tromba bice smanjena. Lecenje u vecini slucajeva nije hirusko.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2010.

Hteo bih da saznam nesto vise o L-Karnitinu i o njegovoj upotrebi i nezeljenim dejstvima ako ih ima. Unapred hvala, pozdrav.

Postovani, karnitin ucestvuje u mnogim fizioloskim procesima u organizmu. Njegovo smanjenje se srece kod mnogih bolesti. Ne zna se da li je smanjenje uzrok ili posledica bolsti. Karnitin moze da se koristi preventivno u cilju sprecavanja bolesti. Takodje se moze primenjivati kod nekih bolesti, kao sto su infarkt miokarda, aritmije, zapusenje krvnih sudova, povisenje masnoca u krvi (lipidni disbalans), kod poremecaja rada jetre (insuficijencija) i dr. Nema poznatih nezeljenih dejstava. Ne opterecuje jetru, jer je to normalni sastojak ljudskog organizma tako da ne zahteva detoksikaciju u jetri. Nisu uocene interakcije sa drugim lekovima. Znaci uzet u umerenim dozama nece da steti, a moze da pomogne, s tim da ne treba preterano mnogo ecekivati od karnitina, jer sve ove bolesti imaju svoj princip lecenja. Mozda se od njega vise moze ocekivati kada se koristi u manjoj dozi preventivno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2010.

Dobar dan Imam 31 godinu i ulcerozni kolitis 6 godina. Sada sam dobro, uradjena je biopsija sluzokoze debelog creva i nemam trenutno ulcerozni kolitis.Ja i dalje pijem lekove salazopirin 2x2 da li i u trudnoci mogu da pijem salazopirin (prva tri meseca)? ako prestanem da pijem salazopirin postoji mogucnost da se ulcerozni kolitis vrati i da mi opet bude lose! Hvala

Postovana, Sulfasalazin ili salazopirin je bezbedan u trudnoci. Trudnocu treba da planirate u vreme kada ste dobro, kao sada (taj period se zove remisija). Takodje trudnoca nije rizicna ako do nje dodje u periodu kada imate blage tegobe. Koriscenje leka cete da prekinete samo ako gastroenterolog smatra da je to potrebno. Ako tokom trudnoce dodje do pogorsanja ulceroznog kolitisa mozete da se lecite lekovima koji su bezbedni za bebu. U vezi trudnoce konsultujte se sa vasim gastroenterologom. zene koje zatrudne u remisji tj. periodu kada bolest miruje, u proseku imaju istu trudnocu kao zdrave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2010.

Postovani, molila bih da mi kazete kako se radi operacija dvoroge materice i zausenih jajovoda? Radjen mi je hsg pa mi je receno da imam dvorogu matericu i zapusene jajovode. Ako mozete da mi kazete kako se to radi i koliko traje, da li je to opasna operacija?

Postovana, ti detalji zavise od velicine pregrade izmedju dva roga. Ako je mala operacija se ne vrsi. Prolaznost jajovoda se uspostavlja uklanjanjem (isecanjem) priraslica. Najvaznje je da ce operacija biti bezbolna i nije bitno koliko ce minuta da traje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2010.

Ponovo se javljam zbog vaginalne kandidijaze i vaseg saveta od pre nekog dana da mi Canesten krema ne odgovara. To sam objasnila ginekologu ali ona je uporna i opet mi je dala Canesten vaginalnu kremu sa 3 aplikatora i tacno osecam posle 2 primene da me opet jace pecka ujutru, a kad vrsim ispiranje sa Tantum Rosa, ja osetim olaksanje. Da li je to normalno da se ja posle 15 dana uz Poligynax, Ginodaktanol ne mogu resiti gljivica koje nikad pre toga nisam imala, niti bilo kakve druge tegobe (imam 42 godine). Molim Vas dajte mi savet koje vaginalete sada da koristim da se ove napasti konacno resim jer ocigledno moj ginekolog nema pravu terapiju. Da li mi tolike vaginalete mogu i naskoditi? Stvarno sam ocajna koliko mi Canesten naneo stetu.

Postovana, ne plasite se. Canesten krema i ranije koriscene vaginalete vam nisu nanele stetu. Sluzokoza je nadrazena vaginalnim sekretom i postala je osetljva. Zato moze da joj smeta Canesten krema, ali i sapun ili neka druga krema. Osetljivost sluzokoze je jako neprijatna, ali nije opasna. Eventualno moze postojati alergija na kanesten. Tada bi se javio jak svrab, crvenilo i otok. To bi znailo da morate da prekinete lecenje Canestenom. Po vasem opisu ne lici mi na alergiju. Medjutim, ako vas mnogo iritira prekinite terapiju. Ako je to blago peckanje nastavite. Lecenje gljivicne infekcije zna da bude dugotrajno, ne zbog lose terapije vec zbog otpornosti gljivica. Takodje i zbog toga sto nije uklonjen uzrok infekcije. Mozda je infekcija posledica smanjene otpornosti sluzokoze, mozda ste koristili antibiotik koji je omogucio gljivicama da se namnoze. Kod uporne infekcije potrebno je da i partner koristi lek protiv gljivica u obliku drazeja i kreme. Dobro dodje i dijetalna ishrana koja uklanja gljivice (izbegavanje slatke hrane, sirceta, pecurki, kecapa, a koriscenje jogurta i probiotika).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.5.2010.

Postovani Vec skoro godinu dana imam nejasne simptome , pocelo je tako sto mi je otekao prst do palca na desnoj nozi a kasnije i cetvrti prst i predeo na stopalu je bio otecen. Prst je bio naduven I otecen modar a predeo na stopalu isto otecen i tackasto crven . Reumatolog mi je dao Prnizon ali od njega mi nije bilo bolje I posle mesec dana uzimanja , stavise bilo mi je gore . Posle njega sam krenula da pijem Rezohin i ARTHROMED od kojeg mi je bilo bolje sto se tice upale dijagnoza mi je bila Oligoartritis seronegativa . Radila sam sam sedece analize, RF negativno, ANA negativno , Anti Ro SSA negativno, ASTO negativno, CCP negativno, SE mi je u pocetku bila 37 , CRP 56 . Onda je pocela da mi se peruta koza ( I dobije braon boju) izmedju prstiju na stopalu koje je naduveno .Moram da napomenem da su mislili da je Reaktivni artritis ali kada sam radila bris na ureaplazmu, mikroplazmu i hlamidiju bilo je negativno tako da nisu dokazali. Medjutim moj partner je nedavno radio taj isti bris i pozitivan je na ureaplazmu . Sada su mi SE I CRP umereno poviseni a kada nema upale oni su normalne vrednosti . Iza kolena imam Bekerove ciste . Ja sam jednog reumatologa pitala da li je to Giht zato sto mi palac na drugoj nozi povremeni otekne i bude crven i isto koza oko njega pocne da mi se peruta i bude braon a na ostalim delovima te promene nema . on je rekao da sam mlada za to (imam 22god) Da li vi mislite da je to od ureaplazme a ako nije sta mislite da jeste?, zato sto ja trenutno pijem samo polovinu tablete Rezohin uvece , a prst na stopalu i deo stopala oko prsta se naduju samo pred i za vreme menstrualnog ciklusa , posle toga se sve smiri. Ponekad imam bolove u vratu i ukocenost vilice , Imam utisak da bi tako bilo i da ne koristm Rezohin ali se bojim da prekinem , zato sto ne znam o cemu se radi a doktori kod kojih sam dosad bila ne znaju konacnu dijagnozu. Sta vi mislite ? i da li bih ja smela da pijem antibiotike zbog ureaplame zajedno sa Rezohinom ? Jer ja stvarno vise ne znam sta se desava sa mnom , a posetila sam tri reumatologa dosad i niko ne zna o cemu se tacno radi i ne znaju da mi kazu da li je to autoimuna bolest. Zahvaljujem se na vremenu

Postovana, na osnovu normalnih pobrojanih nalaza vasa bolest se uvrstava u grupu seronegativnih artropatija. To je grupa bolesti nepoznatog uzroka. Zato se ne mogu spreciti i teze se lece. Ubrzanje sedimentacije i porast CRP ukazuju na pogorsanje bolesti. Ureaplazma moze da pokrene zapaljenje zglobova (nezna se tacno kojim mehanizmom). Mozete ponoviti test i ako se dokaze ureaplazma da je lecite. Ne bi vam bilo lakse da je u pitanju autoimuno oboljenje, jer ona imaju tezu prognozu. Mnoge reumatske bolesti pocinju tako podmuklo, nije potpuno jasno sta je u pitanju. To sto precizno nije utvrdjena dijagnoza vas opterecuje, ali to nije mnigo bitno za tok bolesti. Zna se sigurno da postoji zapaljenje i na njega se deluje. Kod gihta mokracna kiselina u krvi je znatno povisena. Medjutim, vecina ljudi sa povisenom mokracnom kiselinom ne dobijaju giht. Ona se kod njih izbacuje preko bubrega i ne ostecuje zglobove. Zene retko oboljevaju, mladje osobe takodje. Vrstu i duzinu terapije mora da odredi reumatolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2010.

Mozete mi odgovoriti za ovaj ultrazvuk bubrega. Pise> Jetra primerene velicine za datu dob homogena, bez izdvajanja fokalnih promjena. Z. kesa ispunjena bistrim sadrzajem, z. putevi nisu dilatirani. Pankreas korektne eho strukture. Slezina homogena promjera oko 8,3x3,8cm. sa vidljivim akcesornim dijelom iste promjera oko 1,5cm. Lijevi bubreg promjera oko 6,2cm. ocuvanog parenhima, bez znakova za dilataciju PK sistema. Desni bubreg znatno veci, promjera oko 8,4cm. redukovanijeg parenhima sa izrazito dilatiranim pijelonom, promjera oko 2,5x1,8cm. i dilatiranim kaliksima gotovo svih grupa, najveceg promjera do 1,6cm. M. besika homogeno ispunjena, uredne debljine zida. STA OVO ZNACI

Postovana, to je hidronefroza. Ona nastaje zbog prepreke u oticanju mokrace. Supljine bubrega se povecavaju vrseci pritisak na tkivo bubrega i ostecujuci bubrezne celije. Stvaraju se i uslovi za nastanak infekcije. Ako hidronefroza dugo traje dolazi do otkazivanja bubrega. Tada kreatinin i ureja rastu. Medjutim, ta komplikacija moze da se desi samo ako se stanje zanemari i ne leci. Javite se nefrologu, koji ce proceniti funkcionalno stanje bubrega. Hidronefroza se nekada ispoljava tupim bolom u slabinama, a nekad jakim (bubrezne kolike). Kontrolisite mokracu i krvni pritisak. Ako ima upale lecite je. Na slezii se vidi urodjeni dodatak (slezina ima neobican oblik). To nije zabrinjavajuce i ne zahteva lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2010.

Postovani doktore, ujutro kada perem zube i pri ispljuvavanju izbacujem nesto zuto grmuljicasto koje uzasno smrdi to mi se stvara na samom kraju usne duplje ili unutar grla i nekad nece da izadje pa me iritira. Neznam od cega se stvara i sta je to. Puno zahvalna!

Postovana, to moze biti sekret koji se slio zadnjim zidom zdrela. Dajte bris grla i nosa i javite se specijalisti ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2010.

vec sedam dana imam povremene bolove na lijevoj strani stomaka kao da me probodu tankom iglom i bol se prenese prema nozi i stane .To traje sekundu al je jako i zestoko.Na tom istom mjestu napipam ko neku izbocinu vel. graska a nekad to nemogu pronac .(kao da se krece) MOZETE LI MI BAR RECI OD CEGA BI MOGLO BITI, STA SE DESAVA ?

Postovani, to moze biti grc misica i tada ne zahteva lecenje. Moze biti eliminacija peska iz bubrega. Ako imate cesce mokrenje, eventualno pecenje pri mokrenju pregledajte urin. Ako imate neurednu stolicu, nadimanje u staomaku ili slicne smetnje javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2010.

Postovani, molim Vas za odgovor. Pre osam meseci sam imala op.na srcu(plastika mitralnih zalistaka uz ugradnju prstena) i od tada mi se desavaju tranzitori gubitci vida od 20-40 min. U pocetku je to bilo svakodnevno, sada nesto redje.Normalno, uradila sam sve sto su lekari zahtevali, ali nista pametnija nisam. Kolor dopler, MSCT i NMR ukazuju na visoko subkranijalno na levoj ACI koiling,na desnoj kinking sa prosirenjem od 8.5. Smatraju da je previse visoko i da nosi dosta rizika da bi se operisalo.Neurolog smatra da su to TIA i salje me kod hematologa, posto inace bolujem od hipoplazije kostane srzi. Nalaz hematologa je da su smanjeni FVII i protein S i da zbog toga dolazi do stvaranja embolusa, a hematolog u zavodu za transfuziju gde kontrolisem INR kaze da su normalno snizene vrednsti zato sto pijem farin. Ja se pitam da li imam taj problem upravo zato sto pijem farin,jer se te promene na ocima desavaju upravo od sestog dana od op. a farin je ukljucen treceg dana, do tada sam dobijala injekcije heparina. Molim Vas, pomozite mi da nastavim normalan zivot, ovo je postao uzas, kad mi se desi na ulici jednostavno moram da legnem a ljudi prolaze karaj mene i posmatraju me - kao- vidi kako je ruzno kad se zena napije.Ne usudjujem se da vozim, postalo je nemoguce da idem na posao, ne znam sta da radim dalje.

Postovana, to prolazno slepilo moze biti simptom TIA (tranzitorni ishemijski atak tj. prolazni neuroloski poremecaj koji se kod vas ispoljava kao slepilo). Moze biti posledica delovanja Farina. On to moze da izazove nakon velikih operacija. Osim toga moze da izazove sitno krvarenje u mozgu. Farin ne smete da prekinete bez konsultacije sa lekarom. Faktori koagulacije su normalno smanjeni zbog koriscenja leka. On na taj nacin sprecava trombozu koja moze da nastane nakon operacije. Trebali bi hematolog iz transfuzije, neurolog i internista da se konsultuju medjusobno i da vam odrede terapiju. Nesmete da pijete alkohol, jedete dosta masno i da pusite. Ako imate povisen krvni pritisak, glukozu i secer u krvi treba ozbiljno da ih lecite. Kada vam se desi da izgubite vid na ulici nemojte da legnete, vec stanite i pozovite upomoc. Ljudi se plase kada vide coveka u nepoznatoj situaciji. Neznaju zasto ste legli. Neki se plase i obilaze vas, a neki se zgrazavaju. Ako samo stanete i zatrazite pomoc dobicete je. Ljudi hoce da pomognu kada znaju kako. Zato im recite konkretno kako da vam pomognu: npr. da telefoniraju i pozovu nekog od vasih rodjaka ili komsija, da vam pomognu da dodjete do klupe u parku ili nekog drugog mesta gde mozete da sednete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2010.

Postovani lekari Imam jedno pitanje za vas zelim da znam imala sam spontani pa dal treba da primam nekakvih lekarstva zato sto grudi su mi narasli pa dal su se razvile mlecne zlezde u tom smislu dal treba da se uzima nesto da se spreci to ili cim je nastao spontani to prestaje da se odvija-proces na stvaranje na mlecnih zlezda, da bi ne doslo do nevoljenih promena pa i do komplikacije. Objasnite mi molim vas zato sto moj ginekolog mi nije dao nista, osim reciproksa posle kiretaze. Hvala vam unapred!!

Postovana, nije potrebno nista da pijete. Nakon spontanog pobacaja hormoni ce se vratiti u stanje kao pre trudnoce. Postepeno ce doci do vracanja grudi na uobicajeno stanje. Najdalje ce se to desiti za sest nedelja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.4.2010.

Postovanje Da ne duzim, zbog pretpostavke da je menierova bolest, uradio sam MR glave i samo su nadjene obostrano parijentalno i vecim delom subkortikularno punktiformne lezije promera par milimetara bez edema i pritiska na ostale strukture. Kohlee i semicirkularni kanali simetricni Niko mi nije rekao da li ove lezije mogu napraviti zastoj u cirkulaciji uva i kako se lece? Sta je najbolje, za sada pijem ginko vec tri meseca i urutal zbog uveta, nemam vrtoglavice ali mi se uvo nanovo puni pa se sa shishtanjem prazni i tada procujem maksimum sto mogu. Sta drugo ima jace za cirkulaciju, nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema, tipa srce, secer holesterol i ostalo, ne pijem i ne pusim, plivam... na koliko da idem na kontrolu zbog lezija? Da li je moguce da su stres i nespavanje redovno doveli do ovoga? Hvala

Postovani, to su sitna razbacana ostecenja koja najverovatnije nisu izazvala premecaj cirkulacije u uvetu. Javite se usnom lekaru. Na kontrolu zbog lezija samo ako neurolog smatra da je potrebno. Stres i nespavanje mogu da doprinesu tegobama. Lekovi su dobri, samo to su tegobe koje dugo traju i lecenje je dugotrajno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

zdravo od Makedonija.sakam da prasam za mojata majka koja ima 66 godini i rezultatite od teroidniot status se: FT4 0.74 i TSH 18,3. sto ova znaci i kako se leci? Fala za vasiot trud neka bog ve Blagoslovi ovaa strana e navistina super.pozdrav

Postovana, to je smanjeno lucenje hormona stitne zlezde (hipotireoza). Uspesno se leci lekom koji sadrzi tiroksin hormon te zlezde. Nakon normalizacije hormona gube se simptomi bolesti. Lek mora da se pije dozivotno, jer je taj hormon neophodan za zivot, a zlezda ga ne proizvodi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

Postovani lekari! Pre pet dana sam imala spontan abortus sve je bilo ok rezultati npravljeni za vreme bremenosti mislim na pap test bez nikakvih infekcija sta moze da doprinese kad je sve bilo pod nadzor uspesnih lekara ginekologa pocela sam da krvarim po malo da dato mi je injekcija za sprecavanje krvarenja pa isto tako i tablete od 16h bilo je malo krvarenja pa sam primila tu inekciju i u 21h sam popila tu tabletu i kao suprotno umesto da stane naglo je krenulo krvarenje i u 12h u ponoc bilo je uzas do 1h ponoc ja sam izgubila plod i pri tome sam imala uzasne bolove u predelu jajnika kako moze da se dsi jos mi nije jasno krvna slika uredu sve je uredu nisam imala napor radim kancelariski posao spavala sam koliko god sam mogla a bila sam u 7 puna u 8 nedelju bremenosti nisam znala do 5 nedelje da sam bremena cim sam saznala paznja je bila prevelika u svakom smislu da se ne zamaram da se odmaram i to je to ako moze da mi date neko objasnjenje do sto bi to moglo da dodze previse sa okupirana o tome razmisljam ni je mi sve jedno i prevelika je bila zelja da se rodi beba zasto je iz ljubavi zaceta i nemogu da brebolim to, a to sto me najvise boli je to da nisam imala nikakve probleme u bremenost i sve rezultate su bile najdobre za taj period bremenost fvala na razumevanje cekam vas odgovor barem malo da me utesite u nekoj emotivnoj krizi sam treba mi malo neko da mi da dobru nadu osecam se kao ja da sam kriva za to sto mi se desilo dali je tako? Svako dobro!!!

Postovana, u tako ranoj trudnoci spontani pobacaj je najcesce posledica slucajne greske prirode pri formiranju zametka. Znaci, priroda ga nije dobro napravila iz nepoznatog raazloga. Taj plod sam po sebi nije dobar, i tu trudnocu nema smisla cuvati, a i kad se pokusa ne moze da se uspe. Vama je zao, jer je beba zeljena, ali tako je moralo da bude. Niko nije kriv. Vi najmanje. Ponasali ste se kako treba, isli na kontrole, uradili sve potrebne preglede. To sto je sve bilo u redu sa trudnocom znaci da nije do vas vec do ploda. Smatra se da veliki broj oplodjenih jajnih celija propadne. Kod mnogih zena se to desi toliko rano da one neznaju da su bile trudne. Misle da je samo menstruacija kasnila. Nemate razloga da se brinete za narednu trudnocu. Tek kada dodje do dva ili tri uzastopna spontana pobacaja smatra se da nije slucajno . U sledecoj trudnoci ce za svaki slucaj biti vise kontrola, ali to ne treba da vas brine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

postovani, u 12.sam nedjelji trudnoce i grudi su mi bile bolne do unazad tri dana,sada vise nisu bolne. da li to znaci da nesto nije u redu. imala sam dva spontana prosle godine pa se brinem da opet ne dodje do toga. da li je to znak da nesto nije u redu. unaprijed hvala

Postovana, to nije znak da nesto nije u redu. Ne predstavlja preteci spontani pobacaj. Sumnjivo je bezbolno krvarenje i krvarenje sa bolom u donjem delu trbuha. U ranoj trudnoci ni krvarenje ne mora da se zavrsi pobacajem, ali je sigurno razlog javljanja ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

Molim vas da li kila na zeludcu moze da smeta srcu tj. da srce preskace zbog kile i na prazan zeludac, posto se meni desava da cim se probudim osetim preskakanje srca. Imam 41g i kilu na zeludcu 10g a otprilike toliko osecam i preskakanje srca naravno nekada se to desi jednom do dva puta a nekada je cesce oko 30 puta. Da li holter moze da otkrije da li su preskoci od kile ili je u pitanju srce. Hvala

Postovana, preskakanje srca moze da se javi kao posledica postojanja zeludacne kile, jer on jednim delom prodre u grudnu duplju i remeti rad srca. To se cesce desva kada je pun (posle jela), pri savijanju, nosenju tesne odece, ako se legne ubrzo posle obroka, ako je jastuk nizak. Treba da znate da se ekstrasistole (VES ili preskakanje srca) cesto javljaju kod potpuno zdravih osoba t.j nije izazvano ni kilom ni srcanom bolescu. Kod osoba mladjih od 40 godina koje nemaju srcanu bolest moze da se javi do 100 VES za 24 sata. Broj ekstrasistola raste sa godinama, pa se kod zdravih osoba starijih od 40 godina moze javiti do 200 ekstrasistola za 24 casa. I kod zdravih osoba ponekad mogu da se jave visestruke (multiformne VES) i VES u paru. Kod zdravih ekstrasistole mogu da budu provocirane preteranim pusenjem ili unosom vece kolicine kafe, caja ili alkohola. Lece se samo ako pricinjavaju tegobe. Holter moze da pokaze da je srce zdravo. Pokazuje koliko je preskakanje cesto, kakvog je tipa (najcesce su to pojedinacne ekstrasistole), u koje doba dana i u kojim okolnostima se javlja. Sve to moze pomoci u otkrivanju uzroka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

Postovani,u zadnje vreme skoro svako jutro kad ustanem imam neki bol u predelu desnog bubrega,kao da je misic zgrcen ili tako nesto,kad ustanem odem u wc istegnem se bol prestane,nemam nikakvih problema s mokrenjem ,niti s bubrezima koliko znam,27 godina imam,sportista sam....pa me samo zanima sta bi to moglo biti?

Postovani, to je najverovatnije misicni bol nastao zbog neudobnog lezaja. Moze biti i posledica promena na kicmenom stubu, koje pocinju da se javljaju vec u vasim godinama. Nije bubrezni bol, on izgleda drugacije, ne javlja se samo ujutru i ne prolazi kada se razmrdate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

usto sam jutros iz kreveta i ogledo se na ogledalo po meni su bile tackice crvene otiso sam doktoru i rekoje da je rubeola pa koliko traje ta bolest dana zahvaljujem

Duzina trajanja bolesti je razlicita. Nekada je ospa toliko blaga i kratkotrajna da se uopste ne primeti, a dijagnoza se postavlja nalazom plazmocita u leukocitarnoj formuli. Obicno bolest traje dok se ne povuce ospa, a to je nekoliko dana. tegobe su blage, jer to nije teska bolest. Medjutim, neki imaju bolove u zglobovima dve do tri nedelje nakon povlacenja ospe. Zarazni ste nedelju dana od izbijanja boginja i za to vreme ne bi trebali da izlazite napolje da neko ne bi dobio bolest od vas. Jos zarazniji ste bili nekoliko dana pre izbijanja ospe, ali tada niste znali da cete dobiti rubeolu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: