Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 13.2.2010.

poceo sam sa terapijom za visok krvni pritisak..prilinda,jednom dnevno.i primetio am da je donji pritisak i dalje isti,povisen..uobicajen pritisak mi je 140sa 90 nekad i sa 100..asada se gornji spusti ne 130 ili125 a donji i dalje 90.Da li je ovaj lek pogodan za spustanje donjeg.Doktorka mi je prepisala tu terapiju,ali zeleo bih da cujem jos neko misljnje.IImam 27 god,rezim ishrane doduse je los,zbog brzog tempa zivota a i ne bavim se fizickom aktivnoscy,ne pusim.

Postovani, visok donji krvni pritisak moze da se smizi kombinacijom vise antihipertenziva u nizoj dozi. Inace donji krvni pritisak uglavnom zavisi od stanja krvnih sudova. Zato ga najbolje mozete sniziti pravilnom ishranom, smanjenjem stresa i fizickom aktivnoscu tj. promenom stila zivota. samo lekovi nisu dovoljni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovanje! Sta znaci u UZ mekih tkiva vrata - LGL: u IV nivou levo uocava se lgl do 5.2 mm okrugla sa hilusom?

Postovana, uocena limfna zlezda je normalne velicine i gradje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani,moj suprug ima 30 godina i u poslednje vreme ima problema sa visokim pritiskom (170 sa 115). Radjena mu je analiza krvi i rezultati su sledeci glukoza 4.4 holesterol 8.16 hdl holesterol 2.27 trigliceridi 2.73 faktor rizika 3.59 indeks ateroksleroze 2.05 interesuje me vase misljenje posto je od lekara dobio skrta objasnjenja uz prepisanu terapiju.

Postovana, ukupan holesterol je povisen na racun loseg (LDL) cije vrednosti ne navodite ali se indirektno vide. Takozvani dobar holesterol (HDL) ima dobru vrednost tako da nisu potrebne drasticne promene u ishrani tj. on ne gresi mnogo u ishrani. Trigliceridi su malo poviseni i ako je gojazan sa dijetom ce se sniziti. Nije neophodna rigorozna dijeta sa velikim smanjenjem ukupnih masnoca. Potrebno je da unosi one koje su korisnije (maslinovo ulje, riblje ulje kroz ribe: losos, skusa, sardine i tunj, ili kao suplement omega3, masnoce oraha i badema). Orasasto voce sadrzi dosta kalorija pa je unos ogranicen na nekoliko oraha dnevno. Da izbegava margarin, zasicene masti, kozicu pileta, punomasno mleko. Da jede beli luk i jogurt sa manjim sadrzajem masnoce. drasticno snizenje unosa masti ije potrebno. Ono bi mu snizilo ukupan holesterol, ali bi snizilo i dobar, tako da bi s povecao faktor rizika. Posebno je vazna fizicka aktivnost, koja utice na snizenje masnoca, ali i krvnog pritiska. Nadam se da ce se pritisak sniziti lekovima koje je dobio, smanjenjem stresa, fizickom aktivnoscu, bavljenjem nekim hobijem i pravilnom ishranom. Uz navedeno potreban je manji unos soli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

treniram u teretani dugo godina.zadnju godinu imam veliki bol u koljenima koji me sputava u redovnim vježbama.nakon dugog stajanja koljena me tako bole da od bola ne mogu da čučnem.pio sam jednom prilikom glukosamin i osjetio sam boljitaktj.snagu u koljenima

Postovani, bol u kolenima moze biti posledica promena na hrskavici. Postoje supstance koje stite i obnavljaju hrskavicu. Jedna od njih je glukozamin sulfat. Osim njegovog koriscenja treba da izbegavate sve ono sto ubrzava degenerativne promene na zglobu kolena i ne smete da se ugojite. Setajte i upraznjavajte umerene vezbe za jacanje misica nogu. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Plivanje je izuzetno korisno. Kad vam bol mnogo smeta koristite Paracetamol. Ponekad mozete da koristite nesteroidne antiinflamatorne lekove, koji smanjuju bol kolena. Primena hondroprotektivnih lekova u zglob (sredstva koja stite i obnavljaju hrskavicu) moze da bude efikasna. Do prolaznog poboljsanja dovodi fizikalna i banjska terapija, kombinovana sa vezbanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Imam 40 godina i povecan holesterol 8 i trigliceride 5.Kako se to resava?Takodje me zanima i sta mislite o novoj laserskoj metodi operacije vena? HVALA

Postovana, da biste snizili holesterol i trigliceride potrebna je dijeta i pojacana fizicka aktivnost. Ako ste gojazni mrsavljenjem cete najlakse sniziti trigliceride. Jedite puno voca i povrca. Zatim u ishrani treba da imate cesto mahunarke, zitarice, posebno ovas, morsku masnu ribu (losos, skusa, sardine i tunj). Masnu morsku ribu treba da jedete dva do tri puta nedeljno. Izbegavajte punomasno mleko, stare prevrele sireve, masnocu iz mesa i koze zivine. Smanjite uzimanje biljnih ulja bogatih omega6 masnim kiselinama, kao sto su kukuruzno i suncokretovo. Izbegavajte margarin, biljnu mast i gotova jela. Koristite ulja bogata mononezasicenim mastima, kao sto je maslinovo ulje. Jedite orahe, lesnike i bademe, jer sadrze korisna ulja. Unosite puno antioksidanasa, kojih ima u vocu, povrcu, jezgrastom vocu i maslinovom ulju. Antioksidantni vitamini C, E i beta karoten stite LDL od toksične oksidacije, koja vodi ostećenju krvnih sudova i razvijanju kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete alkohol ogranicite se na jednu do dve case vina ili jednu casicu zestokog pica dnevno. Ostale namirnice korisne za snizenje holesterola i trihlicerida su sitake pecurke, jecam, pirincane mekinje, morske alge, obrano mleko, jogurt sa manjom kolicinom masti i zeleni caj. takodje je potrebno da ogranicite unos slatke hrane, bez obzira sto vam je secer normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Na UZ doktor mi je video nehomogenu strukturu stitne zlezde,sto ukazuje na tiroiditis.Da li je to opasno i sta mi je ciniti?

Postovana, ozbiljnost tiroiditisa zavisi od njegove vrste. Akutni je izazvan obicno bakterijama, leci se antibioticima i najcesce prolazi bez posledica. retko dovodi do hipotireoze. Slicnu prognozu ima subakutni tiroiditis, koji je obicno izazvan virusima i leci se samo lekovima protiv bolova i temperature. Ako su bolovi izuzetno jaki koriste se kratkotrajno kortiko preparati. Najozbiljniji je hronicni Hasimoto tiroiditis. Ova bolest sporo napreduje, ali obavezno dovodi do hipotireoze. Sprovodi se terapija tiroksinom koja usporava rast stitne zlezde. Kada dodje do snizenja hormona stitne zlezde nastala hipoteroza se leci dozivotno hormonima stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani,dobila sam uput da dam vag+cer bris po biogramu i antibiogramu. Rezultat glasi-epitelne celije,gram pozitivni bacili i gram pozitivne diplokoke. Patogene bakterije nisu izolovane. Molim Vas da mi kazete kakav je moj nalaz ? I koliko je ozbiljan ??? Sta znaci-po biogramu i antibiogramu-ja sam u nalazu dobila samo gore navedeno...Da li ce lekar na osnovu ovakvog rezultata moci da odredi koji antibiotik bi meni najvise odgovarao ? Hvala

Postovana, po dobijenom rezultatu doktor nece moci da ordinira antibiotik. Nadjene bakterije ne tretiraju se kao patogene tj. uzrocnici bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani porodicni lekaru, imam 46 godina. Pre neki dan sam osetila uzasan bol tacno ispod grudne kosti koji ceo dan i noc nije prestajao i stalno me je teralo na podrigivanje, a i osecala sam uzasnu naduvenost. Inace, jako sam gojazna i stalno sedim. Da nisam prikljestila dijafragmu ili jednjak? Unapred puno hvala.

Postovana, potreban je gastroenteroloski pregled. Po opisu tegoba najvise odgovara hijatus herniji tj. stanju kod koga deo zeluca prelazi u grudnu duplju. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Rezultati supruga> azospermija FSh-30,4 LH - 11.3 uradjena 2 spermograma -nema spermatozoida punkcijom testisa nisu pronadjeni spermatozoidi, samo nesto celija bez sazrevanja Velicina testisa 26 i 28 mm cemu se nadati. Hvala

Postovana, punkcija testisa i poviseni hormoni ukazuju na to da je problem u testisima. Verujte vasem urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani,molima vas odgovorite mi u vezi krvarenja izmedju menstruacije,tj. 12 dana od prvog dana poslednje menstruacije?Meni se tih 2-3 dana javlja bledo roza krv,inace cikluse imam redovno na 28-29 dana! Cula sam da je to povezano sa nastankom karcinoma i da utice na plodnost? Koji je uzrok tome? Kako se leci? Molim vas -odgovorite mi,MALO DETALJNIJE u panici sam. HVALA UNAPRED...

Postovana, po vremenu javljanja i izgledu krvarenja ono odgovara ovulacijskom krvarenju. To je krvarenje koje prati ovulaciju i samim tim znaci normalnu plodnost. Uzrok je nagla promena nivoa hormona u vreme ovulacije. Leci se hormonima samo ako vas uznemirava. Ne treba da budete u panici. Kao i kod svakog drugog krvarenja (koje nije redovna menstruacija) trebate se javiti Vasem ginekologu. Ako je ginekoloski pregled, kolposkopski nalaz i papa test u redu bicete potpuno mirni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani, 6 meseci sam uzimala Loges pilule za kontracepciju. Zanima me kolika je mogucnost trudnoce sa prestankom uzimanja, u prvih nekoliko meseci ? Hvala unapred !

Postovana, u prvim mesecima nakon koriscenja kontraceptivnih tableta je veca verovatnoca da dodje do trudnoce. tj. lakse se ostaje u drugom stanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani,imam 32 god, moja dijagnoza je Dg Hiatus hernia et reflux oepsohagitis gr B. Gastroduodenitis chr Hp BUT poz.Dobio sam terapiju amoxycillin 1000 mgr, klaritromicyn 500 mgr, englonyl caps i controloc 40 mgr..terapiju sam ispio a meni nije nista bolje. smrsao sam 9 kg i dalje ne mogu da pojedem preko 5 zalogaja i to 2-3 puta dnevno...dnevno gubim po 500-600 gr.imam osjecaj gusenja. imam i povisen krvni pritisak .najcesce je 120-100. i kad padne bude 100-80. pijem monopril 20 mgr i ni tu ne primjecujem neki boljitak.kazite mi, ako mozete, vase misljenje i da li je moguce da je povecan srcani pritisak posledica hijatus hernije? s postovanjem Davorin

Postovani Davorine, morate se ponovo javiti gastroenterologu i po potrebi ponoviti gastroskopiju. Hijatus hernija nije uzrok povisenog pritiska, ali moze biti uzrok osecaja gusenja. Medjutim, osecaj gusenja se moze javiti i iz drugog razloga. Javite se ponovo internisti zbog korigovanja terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani doktore, moja cerka ima 14 godina, juce je radila USG gornjeg abdomena i postavljena je dijagnoza Cholelithiasis.Imala je povremeno bolove .Obzirom na njene godine sta bi trebalo da se uradi, da li je operacija neophodna, zelela bih da cujem vase strucno misljenje.Izmereni kamencic je 6mm. Unapred zahvalna majka

Postovana, kao i kod odraslih i kod dece je najbolje da se zucna kesa operise. Kamen nece nestati. Izaziva hronicnu upalu, moze ostetiti pankreas, pa cak i dovesti do dijabetesa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Imam 30 godina, pre par dana mi je doktor pronasao na donjem polu levog reznja stitaste zlezde heterogeni nodus velicine 35x30 mm sa cisticnom promenom do 12mm u istom,istmus 6mm. TT3 1.94 TT4 104.29 TSH 0.777 HOLESTEROL 6.18 Molim Vas da mi date Vase strucno misljenje, unapred zahvalna.

Postovana, nivo hormona je normalan. Priroda cvora ce daljim ispitivanjem da se utvrdi. Povisen holesterol morate da snizite dijetom sa manjim unosom masti i secera.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Imam potkozni prstenasti otok ispod glavica penisa, nesto kao prosirena vena (mislim tako deluje), boli po malo na dodir i nestane za vreme sexa ali se ubrzo potom vrati! Inace sam obrezan i to mi se do sada nije pojavljivalo! Stvarno ne znam sta je to i ako mozete da mi odgovorite na to! Hvala!

Postovani javite se dermatovenerologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Molim vas ako moze mala pomoc.Ponekad mi se desava da mi je stolica isprekidana i tvrda,da li to moze biti neki ozbiljniji problem,a inace jedem dosta voca,zdravo se hranim..? Hvala

Postovana, moze da znaci unos manje kolicine tecnosti i slabije kretanje. Ako se nedavno pojavilo i smenjuje se sa prolivim ili je stolica u poslednje vreme postala izmenjena javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

zamolio bih da mi objasnite nesto.Iznad prepone na desnoj strani mi je izasla neka kuglica,bio sam kod lekara kazu da je linfna zlezda i da bi to trebali da mi odstrane,dali bi trebao da ih poslusam ili da odem dalje.A kazite mi i vase misljenje.HVALA

Postovani, najednostavniji nacin da se utvrdi zasto je zlezda uvecana je da se odstrani i histoloski pregleda. To je ujedno u velikom broju slucajeva i terapijsko resenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Poštovani doktore, da li bi ste mogli da mi kažete šta je to spastični poremećaj cirkulacije izraženog stepena na nivou kapilara.Manji broj atoničnoizmenjenih kapilara nemaju ubedljiv izgled kapilara kakvi se viđaju u nekom od oblika SBVT.

Postovana, najsitniji krvni sudovi (kapilari) reaguju suzenjem (spazmom). Takav poremecaj cirkulacije se srece npr. kod Rejnodovog fenomena, gde hladnoca izaziva to suzenje. Mali broj kapilara je mlitav sto ne ukazuje na sistemsku bolest vezivnog tkiva, kao sto je skleroderma. Dobro sto kapilaroskopija ne ukazuje na SBVT, jer se one teze lece u odnosu na spasticke poremecaje cirkulacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani, imam problem 7 meseci koji ne mogu da resim.Na odmoru sam osetio svrab i crvenilo na penisu,mislci d aje od bazenske vode,otisao sam lekaru.Postavljena mi je dijagnoza balanopostitis,posle svih labarotirijskih pretraga jedini sto mi je nadjeno u velikim kolicinama streptococcus beta hemolyticus gr.b,Dobio sam terapiju ciprocinal 2x 500 mg i lokalnoChloramphenicol mast.Doslo je do malog poboljsanja,veliko crvenilo s epovuklo sa glavica,ili vrh kozice penisa i dalje je bolan i ima koa neke sitne posekotine.Promenjena mi je terapija sa kanasten masti,cinilo mi se kao da kozica prolazi,ali dobio sma neko perutanje na vhu glavica penisa,belicasto.Promenjena mi je teprapija sa didermalom,pa nsita,pa geokorten,pa macmiror,sve lokalnoi sad pijem paraprotex,prirodni preparat calivita,mada ne verujem u to bas.Da napomenem imam 50 god.povisen secer oko 8,znam da treba secer redukovati,ali slabo mi ide ,posao,,, Zanima me da li postoji neki lek inostranstvu,svi kazu nije to nikakva bolest,a ja imam seksualne odnose sa prezervativom vise od pola godine. Unapred zahvalan,uz srdacan pozdrav.

Postovani, tesko mozete srediti balanopostitis dok ne snizite secer. Dijabetes je vas glavni problem, a balanopostitis je samo jedna od njegovih komplikacija i to najblaza, ali dosadna. Ostale ne osecate, a mogu vam jednog dana ugroziti zivot. Po terapiji interniste i dijeti dijeteticara, uz povisenu fizicku aktivnost svedite ga na normalu. Postoji pogresno misljenje (cak i medju lekarima) da malo povisen secer nije opasan. Medjutim, kod predisponiranih osoba cak i on moze dovesti do kompliacija kao sto su retinopatija, nefropatija tj.ostetiti oci, bubrege, krvne sudove, nerve... Mozete dati bris glavica na gljivice, jer one najcesce prave problem dijabeticarima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

POSTOVANI, prje pola godine dobila sam na ramenu bubuljicu koja je porasla i ugnojila se.Otisla sam doktoru rekao je da je cir i dobila sam antibiotike.Poslije se sve smirilo ali je ostala bubuljica tvrda i velicine nokta.Drugi put sam bila slucajno kod doktora drugog i to mu pokazala irekao mi je da je lojna cista da mogu izvadit operativno.Do sada nisam nista radila ponekad me zaboli i pocne da svrbi.Ponekad kad vise radi osjetim da me zaboli zljezda ispod pazuha.neznam sta da radim molim vas da mi odgovorite

Postovana, najbolje da se javite hirurgu. Cim vas povremeno boli limfna zlezda ispod pazuha to znaci da infekcija nije sanirana i da to treba resiti. Ako hirurg proceni da treba da se izvadi ne plasite se, jer je to jednostavna intervencija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2010.

Postovani, imam 24. godine i problem sa licem, jako mnogo i veoma brzo se masti. Ne korsitim puder i retko se sminkam. Sta preporucujete? Hvala.

Postovani, to je seboreja ili pojacano lucenje lojnih zlezda. Resava se pravilnom negom koze. Koristite blagi sapun za pranje lica. Lice obilno iaperite mlakom vodom. Ponovite dva ili tri puta dnevno. Ne ispirajte hladnom vodom jer ona pojacava lucenje lojnih zlezda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Postovani, imam dedu od 70 godina, koji je prosle nedelje operisan. Ugradjena su mu tri bajpasa. Ovih dana treba da ga otpuste. On zivi sam, a ja sam daleko od njega, tako da nema nikoga ko bi bio uz njega kada izadje iz bolnice. Definitivno ne moze sam da ide na pijacu, po hleb i da sebi kuva. Penzioner je, pa Vas molim da mi odgovorite, da li on ima pravo na kucnu negu? Gde se podnosi zahtev? Sta podrazumeva kucna nega i da li se to placa ili refundira preko socijalnog? Unapred hvala!

Postovani, morate se javiti sluzbi kucnog lecenja koja radi u okviru doma zdravlja u kome se deda leci sa celokupnom njegovom medicinskom dokumentacijom. Na osnovu te dokumentacije odlucuju da li je potrebno kucno lecenje i u kom obimu. Odredjuju koliko ce cesto dolaziti lekar i medicinski tehnicar. Kucno lecenje podrazumeva preglede i terapiju u njegovom stanu za koju bi on morao da ide u dom zdravlja. To pokriva socijalno. Pomoc u kuci oko kuvanja, ciscenja i nabavke vrse gerontodomacice i te se usluge jednim delom participiraju. Zahtev se takodje podnosi u sluzbi kucne nege ili kako je vec uredjeno u njegovom gradu. Grad jednim delom finansira tu sluzbu, ali i sam korisnik ucestvuje u placanju. Koliki su to iznosi ne znam, a to uglavnom zavisi od toga koloko grad moze da izdvoji sredstava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Postovani, imam 30 godina i obratila sam Vam se pitanjem u vezi vakcinisanja protiv Rubelle. Vakcinisana sam kao beba MMR vakcinom, medjutim interesuje me da li je organizam imun u mojim godinama i da li se preporucuje naknadno vakcinisanje protiv Rubelle. Imala sam pobacaj uzrokovan CMV virusom i Toxopl. pa se plasim mogucih zaraza, a cula sam da Rubella moze da napadne plod. Moji rezultati Rubelle su IgG 8,00(-) i IgM 1,2(-). Hvala na razumjevanju

Postovana, konsultujte se sa vasim ginekologom, ali primljena MMR vakcina vas stiti od rubeole. Mali titar antitela pokazuje da ste pri vakcinaciji stekli imunitet. Ako dodjete u kontakt sa virusom produkcija antitela ce se nastaviti onoliko koliko treba da se virus savlada i da se ne razbolite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Dobar dan! Ne znam sta da radim imam mali problem sa testisima. Levi mi normalno stoji kao i pre,a desni stoji uglavnom ok,ali nekada pocne malo da menja polozaj cas stoji vertikalno,cas horizontalno. Nista me ne boli,sperma je normalna kao i ranije. MOlim za odgovor. Hvala unapred!!

Postovani, kod svih nedoumica je najbolje obratiti se urologu. Medjutim, testisi zapravo vise u skrotumu na spletu krvnih sudova, semenovoda i nervnih vlakana, s relativno velikom pokretljivoscu u razlicitim smerovima. Problem je samo kada dodje do uvrtanja tog spleta (torsio testis) cime se remeti cirkulacija krvi. To dovodi do brzog i nepovratnog propadanja testisa cime nastaje sterilitet. Ovo se desava uglavnom kod dece i mladih. Uvrtanje nastaje zbog anomalije u gradji pratecih elemenata testisa, siroke ovojnice testisa, oslabljenog ligamenta testisa, pojacana fizicka aktivnosti, sporta, udarca, ali i spontano (pa cak i za vrijeme spavanja). Torzija nastaje iznenada. Oseti se jak bol, nekad pracen povracanjem. Skrotum otice, moze da pocrveni i jako je bolan na dodir. Slicno izgleda zapaljenje epididima, ali kod njega podizanje testisa ne pojacava bol. Ako se ne operise u roku od 4 sata testis propada. Znaci ako eventualno osetite jak bol, smesta idite na urologiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Imam 42 godine i interesuje me kako se utvrdjuje da li je zena usla u klimaks. Od dvanaeste godine imam menstruaciju na 28-29 dana, sa dva prekida u trudnocama. Od mogucih simptoma imam povremene valunge, a sada sam se zabrinula posto mi menstuacija kasni nedelju dana, prethodna,januarska, trajala je duza, a decembarska je bila preobimna. Unapred Vam se zahvaljujem na paznji i razumevanju.

Postovana, to mogu biti simpromi poceka klimaksa ili prelaznog perioda kada se odvija postepeno gasenje funkcije jajnika. Taj period traje 4 do 5 godina, ali moze i znatno duze. Postepeno lucenje hormona jajnika se smanjuje ,a povecava nivo FSH. Povisen FSH meren od 3 do 5 dana ciklusa ukazuje na klimaks. Taj porast je postepen i ne moze se ocekivati sa prvom izmenjenom menstruacijom. vazno je da se redovno kontrolisete. vas ginekolog ce preduzeti hormosku terapiju, ako e potrebna i ako postoji mogucnost da postanete malokrvni zbog obilnog krvarenja. Ako su Vam valunzi i druge tegobe jako izrazeni i remete Vam kvalitet zivota moze se sprovesti supstituciona hormonska terapija. Javite se Vasem ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Postovani doktore u poslednje vreme mi se javljaju modrice ispod pazuha , i jako sam uplasena ... Zelim vase strucno misljenje sta bi to moglo da bude. Unapred zahvalna!

Postovana, javite se lekaru. Za pocetak uradite krvnu sliku, pre svega je bitan broj trombocita i razmislite da li se nekako povredjujete u tom predelu. Zatim ce se uraditi vreme krvarenja, koagulacije, potom aktivnog parcijalnog tromboplastinskog vremena, protrombinskog vremena. samo ako je potrebno i neki drugi pregledi (pregled aspirata kostane srzi, odredjivanje nivoa pojedinacnih faktora koagulacije, imunoserolosko ispitivanje). Modrice se mogu javiti osim kod autoimunih trombocitopenija i u okviru reumatoloskih bolesti, sistemskih bolesti vezivnog tkiova, maligniteta, kod smanjenja broja trombocita pod uticajem virusa, bakterija ili lekova. U svakom slucaju Vi se prvo javite vasem lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

postovani imam 30 godina prije dve god imam dijagnozu od kardiologa da imam strumu cistun nisam bila kod endokriologa gekam red ne uzimam terapiju a na vratu pogelisu da se pojavljuju tek sad topgigi u veligini oraha i mn teze disam staje to

Postovana, kasnite dve godine sa odlaskom endokrinologu. Javite mu se sto pre. Nemate nikakve podatke na osnovu kojih bi moglo da se zna sta je. Moguce je od bezopasne strume pa do tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

postovani doktore ja sam u 9 mesecu trudnoce na poslednjempregledu ginekolog je na ultrazvuku video kod moje bebe jedan uvecan mislim desni testis da li je to opasno unapred zahvaljujem na odgovoru

Postovana, to nije opasno. Testisi su uglavnom nejednake velicine. Vazno je da se spuste u skrotume gde im je mesto. Kod vecine dece se to desi u osmom mesecu, a kod 5% u prvim godinama zivota, sto je takodje normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

prilikom ultrazvucnog pregleda abdomena doktorka mi je rekla da mi je jetra masna i dala mi listu za dijetu.s predlogom da uzimam kapsule SILYMARIN. Ppred toga vrlo ;cesto imam nadimanje stomaka. Nemam drugih tegoba, pa vas molim da mi odgovorite o kakvoj se promeni na jetri radi i sta treba da preduzmem. Labaratorijski nalazi su u granicama normale izuzev holesterola cija je vrednost 6,8 a trigliceridi skoro na gornjoj granici. iMAM 60 GOINA. UNAPRED HVALA M I L A

Postovana, masna jetra (steatoza) predstavlja prekomerno nagomilavanje masti u jetrinim celijama. Izazvana je najcesce alkoholizmom i gojaznoscu, ali moze biti posledica i gladovanja, koriscenja nekih lekova, secerne bolesti (koju vi nemate). Ovo je blaga i povratna promena jetre. Ako se pridrzavate dijete i smrsate, ako ste gojazni, nece doci do komplikacija. Retko masna jetra, ako se ne leci, moze da dovede do ciroze jetre. sa dijetom koju ste dobili normalizovace se holesterol i trigliceridi. Vazno je da znate da nije potrebno da potpuno iskljucite masti iz ishrane, samo koristite one koje su vrednije, kao riblje ulje iz morskih riba i maslinovo ulje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Postovani,imam sinuzitis i s vremena na vreme bronhitis.Takodje i poprilicno lose krajnike.Imam 20 godina.Sve to skupa dovodi do toga da sam 300 dana u godini prehladjen.Tako je i sada.Usi su mi zacepljene,sinusi i jednostavno sta god popio od lekova i radio stanje je isto.Vadio sam krv milion puta,bris...nalazi su uglavnom bili odlicni ali je problem i dalje tu.Nista mi ne pada na pamet a svi doktori mi kazu da je to jednostavno tako kako je i da osim mora nema pomoci.Predstavlja mi sve to veliki problem jer studiram i imam milion obaveza koje ne mogu da izvrsavam kako treba jer svaki mesec barem jednu nedelju provedem u kreveru.Svaki savet bi mnogo znacio,hvala unapred!!!

Postgovani, nesto morate izmeniti u svom zivotu. Pre svega da ojacate imunitet, a zatim da se ozbiljnije lecite. Krajnike mozete da operisete u periodu kada ste dobro. Ispitati da li je osnova tih cestih prehlada alergijski rinitis i ako jeste leciti ga. Nikada ne pijte napamet atibiotike, vec po antibiogramu. Uz njih koristite Probiotik. Sto se tice jacanja imuniteta boravite sto vise na vazduhu, bavite se nekom fizickom aktivnoscu, bez obzira sto cete mozda nekada da nazebete. U ishrani znatno smanjite slatkise i masnu hranu. Jedite dosta belog luka, voca, povrca,morske ribe (losos, skusu, tunu, sardine), maslinovo ulje, pecurke sitake i jogurt, posebno probiotski. Ako jedete malo ribe unosite suplement omega3. Od vitamina posebno A, C i E.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2010.

Postovani ,molim vas da mi odgovorite da li i muskarci mogu da obole od stitne zlezde i kakvi su seksualni problemi u toku lecenja,naime sutra imam termin u lab.

Postovani, muskarci mogu da obole od stitne zlezde. Mogu da dobiju hipo ili pipertireozu, kao i druge bolesti stitne zlezde, samo oboljevaju redje od zena. Muskarci koji obole od hipertireoze mogu imati gubitak libida i potencije, nekad i ginekomastiju (uvecane mlecne zlezde, koje lice na zenske grudi). Oni koji imaju hipotireozu mogu biti sterilni. Lecenjem se tegobe gube. Ako se kod vas bude dijagnostikovala neka bolest stitne lezde i dobijete terapiju, javite se da vidimo da li lekovi uticu na vas seksualni zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Postovani, U poslednjih nekoliko meseci imam krvarenje iz anusa nakon defekacije. Krv je sveza, crvena. Na pocetku je bilo samo kap, dve, tri na papiru, vremenom se krvarenje pojacalo, sad mogu da primetim i u stolici, a par puta je bilo i malo primesa sluzi. Znam da postoji mogucnost da su to hemoroidi, ali.... i nesto drugo. Dok ne krenem na preglede , zelela bih da vas pitam, posto sam pre godinu dana odstranila polip na zucnoj kesi, da li nastanak jednog polipa povecava sklonost ka nastanku polipa na drugim lokacijama, kao sto je debelo crevo?

Postovana, postoji mogucnost pojave polipa u celom sistemu organa za varenje (juvenilna polipoza). To je retko oboljenje. Polipi na debelom crevu se cesce javljaju kod gojaznih ljudi. Sa mrsavljenjem rizik se smanjuje. Najbolje da se javite lekaru i nakon pregleda da znate sta je u pitanju i ne strepite od mogucih uzroka krvarenja, s obzirom da neka nisu bezazlena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Postovani,po prvi put koristim kontraceptivne pilule, YAZ. Interesuje me da li smem da koristim FERVEX i sumece tablete vitamina C uz njih?? Takodje me intereduje da li je istina da kontraceptivne pilule umanjuju seksualnu zelju. Hvala puno!

Postovana, mozete da koristite FERVEX i sumece tablete vitamina C uz Yaz. Kod vecina zena koje koriste kontraceptivne tablete seksualna zelja ostaje ista. Kod nekih se povecava, jer vise ne brinu zbog nezeljene trudnoce. Postoji mogucnost da se libido smanji, mada to nije cesto.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Porodila sam se pre 2,5 mjeseci, dojim i prihranjujem bebu, imam puno problema sa gasovima u stomaku bez obzira sta jedem, htjela sam da uzmem flobion. Da li ga smijem piti i koliko dugo?

Postovana, Flobion mozete da koristite onoliko dugo koliko vam je potrebno. Ne predstavlja problem zbog dojenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Imam 25 godina.Prilikom radjenja kolposkopije lekar mi je rekao da imam hematom kod grlica materice i krvni sud koji krvari na manuelni pritisak.Da li treba da se zabrinem zbog hematoma,da li to moze prouzrokovati neke komplikacije i kako se to leci?

Postovana, ako se krvni sud povredjuje prilikom seksualnih odnosa moze da se sklerozira. Vas ginekolog ce proceniti da li je to potrebno. Ako primetite neko neuredno krvarenje javite se na pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Postovani, Pre tri nedelje sam operisana, odstranjena mi je materica i jajnici. Sama operacija je dobro prosla, rana je vrlo brzo zarasla. Ono sto sada imam kao problem dolazi od moje osnovne bolesti, multipleks skleroze: stanje mi se pogorsalo u odnosu na period pre operacije, ali i to se menja iz dana u dan - danas mogu vise nego pre dve nedelje kad sam tek izasla iz bolnice. Ono sto zelim da Vas pitam je da li bi trebalo cekati da se jos malko oporavljam ili da razmisljam o terapiji kortikosteroidima (Dexazon, na primer)? I, ako bi bila potrebna terapija kortikosteroidima, koliko je vremena potrebno da prodje posle operacije, pa da ona bude primenjiva? Unapred hvala, Lola

Postovana Lola, Dexason moze da se kristi nakon potpunog zarastanja rane, jer ga inace usporava. Terapiju moze da odredi samo lekar koji Vas inace leci. Ako je operacija bila zbog malignog tumora terapiju treba da odredi konzilijum.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Postovani,imam 30 god i imala sam spontani pobacaj i ustanovljene su mi pozitivne IgM vrijednosti za Toxopl.i CMV. Medjutim interesuje me, posto nisam imala nikakve boginje, da li mogu da se zarazim Rubellom i da li se preporucuje vakcinisanje kao preventiva u trudnoci. Moji rezultati sa TORCH analize su Rubella IgG 8,00(-) i IgM 1,2(-). Pitala sam infektologa u bolnici, oni nemaju praksu da davaju, mada sam cula od prijateljica koje se nalaze u inostranstvu da je naknadno vakcinisanje uobicajeno. Hvala na razumijevanju.

Postovana, u Srbiji je vakcina protiv rubeole obavezna. Vakcinisu se deca uzrasta od godinu dana. Vakcina se zove MMR (morbilli, mumps, rubella male boginje, zauske, rubeole zajedno). Ako je niste primili mozete i naknadno. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Postovani pre 5 dana me zaboleo zub 5donja desna, koja je vec bila radjena, odem kod dr otvori mi i izvadi zivac. evo od jutros me boli i kada sam pogledao na ogledalo zub je potamnio tamno siva boja. a doktor ne radi narednih 15 dana. Sta da radim da li da pijem analgetike i cekam ili da idem u drugi grad da to vadim ili popravljam dalje. On mi je stavio nekakav lek ili tako nesto bjelo je. Hvala unapred.

Postovani, kada se izvadi zivac zubu on vise nije ziv i hoce da potamni. Medjutim, normalno ne boli. Zato se javite drugom stomatologu, ne cekajte svog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2010.

Postovani doktore,imam uglavnom kada spavam uzasan svrab peta na obe noge koji me budi,vec 10 zadnjih dana konstantno uopste ne znam od cega ,nema nikakve vidne pojave na petama na kozi pa me interesuje kako da to se prekine.Unapred Vam hvala na odgovoru

Postovani, javite se koznom lekaru. Moguce su minimalne gljivicne promne oku tesko vidljive.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2010.

jasam imala bakteriju streptcoccus ali dalije mozno da ostanem na drugog stajuu i zelim da pitam dalii je opasna bakterija hvala puno

Postovana, streptokoke obicno ne ostavljaju kao posledicu sterilitet. I ako nije opasno mora da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: