Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 19.6.2010.

Postovani doktore,pre neki dan sam saznao da cu postati tata po prvi put,isli smo vadili krv pre nego sto smo saznali,rezultati su stigli posle saznanja.Zeni je sve u redu osim stitne zlezde,doktorka nam je rekla da ima izuzetetno nizak nivo i odmah joj je dala lekove,hormone neke ili nisam vec siguran kako se to zove,lek se zove (Synthroid 0.025mg,levothyroxine sodium 0.025)to je sve jedan lek samo nisam bio siguran koje je pravo ime,inace zivimo u kanadi,tako da znate da je naziv leka kanadski.mislimo da je trudna 5 nedelja ali tacnije cemo znati za nedelju dana posto je izvadila krv i danas,da se testira za trudnocu,i neke stvari slicne koje su povezane za trudnocu.Inace ona bi vadila i plodovu vodicu ili kako se vec zove tecnost iz stomaka kako bi se utvrdilo ima li trudnoca ikakvog rizika po nju i bebu.Zanima nas kakve su mogucnosti da beba bude normalno rodjena bez ikakvih problema uz sve ove uslove koje sam vam napisao.Vec je pocela sa terapijom za stitnu ili ti tiroidnu zlezdu.Hvala najlepse.

Postovani, kod vase supruge postoji hipotireoza (smanjeni hormoni stitne zlezde). Lek sadrzi hormon tiroksin, koji je u njenom organizmu u manjku. Hipotireoza moze da oteza zacece, jer dovodi do poremecaja menstrualnog ciklusa. Posto je ona zatrudnila moguce da hipotireoza nije jako izrazena. Nelecena bolest sa jako niskim nivoom hormona moze dovesti do spontanog pobacaja ili ostecenja intelektualnog razvoja bebe. Najidealnije je da se pre trudnoce normalizuje stanje (postigne normalan nivo hormona stitne zlezde), a da se zatim u prvih 4 do 6 nedelja doza leka povisi kako bi se osiguarao normalan razvoj bebe. Nadam se da ce uz propisan lek trudnoca proteci dobro. Bice potrebne cesce kontrole endokrinologa tokom trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2010.

radila sam kapilaroskopiju i dijagnoza je spasticni poremecaj cirkulacije izrazenog stepena na nivou kapilara,imam 27 godina i promjene koje mi se desavaju su crvenilo ruku,modrice po nogama,povremeno opadanje obrva...unaprijed hvala na odgovoru

Postovana, poremecaj cirkulacije izrazen na nivou kapilara (hronicni kapilaritis) je bolest nepoznatog uzroka. Nekada se za njen nastanak okrivljuje koriscenje pojedinih lekova. Iz nedovoljno poznatih razloga najsitniji krvni sudovi, kapilari, se povremeno jako stegnu. U arteriolama koje vode krv do kapijara se zbog toga nakuplja dosta krvi i izaziva crvenilo. Ponekad tom prilikom dolazi do pucanja sitnih krvnih sudova i nastanka modrice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Imala sam kondilome, pri skidanju kondiloma, dr mi je rekao da imam ranicu na grlicu materice, uradila sam PAPA test, i bio je grupa II, i vaginalni bris, grupaIII, koristila sam vaginalete Polyginax... Dr mi je rekao da treba da uradim kolposkopski pregled... Zanima me, da li je to hitno? Ranica je otkrivena prije mjesec i po dana, smije li da ceka jos 2? Hvala unaprijed!

Postovana, neophodno je da lecite infekciju na koju ukazuje vaginalni bris, grupaIII. Ona moze biti uzrok promena na grlicu koju je Dr video kao ranicu. Kolposkopijom ce se videti kakva je to ranica. Posto je PAPA test II grupa ne morate kolposkopiju da radite smesta. Mozete da sacekate zakazani termin. Medjutim, nema razloga da sa tim pregledom odugovlacite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

arterijska hiper Zdravo! Imam 22 godine i pritisak 138/ 82 i 89 otkucaja srca.. aktivno se bavim sportom tj.borilackim vjestinama ..6 puta sedmicno treniram po 2 sata tj.pola sata kardio pola teretana sat tehnike... u zadnje vrijeme me zna zadesit glavobolja tj. u potiljku glave ..?

Postovani, glavobolja i nesto povisen krvni pritisak se javljaju kao posledica prevelikog opterecenja u teretani. Neznam kakve vezbe radite, ali tegobe se obicno javljaju pri podizanju tereta. Pritisak merite najmanje pola sata nakon vezbanja, kada se odmorite. Ova vrednost ne predstavlja hipertenziju, jer je kod nje pritisak veci od 140/90. Medjutim, kod mladog coveka sportiste ocekivao bi se nizi pritisak ad vaseg i dosta sporiji puls, oko 55/min (takozvano sportsko srce).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Doktorka kod koje prvi put sam isla mi je na ultrazvuku rekla da imam endom.polip velicine 9x5mm..Da li je moguce da mi je PAPA pokazao II grupu kao da nema nikakvih promena,a ja imam to...i to mi je rekla znaci pre rezultata PAPE i sad tek nista ne razumem..Imam 24god,nit sam debela,pritisak nizak,da nizi ne moze da bude,nista od gore navedenog...Plus sto sad ocekujem svaki dan da dobijem,pa me interesuje da li je moguce da je pogresna dijagnoza i da li smem i mogu da ostanem trudna ako imam stvarno taj polip?

Postovana, endometrijalni polip se vidi ultrazvukom. Papa test ne sluzi za njegovu dijagnozu. Vas normalan Papa rezultat pokazuje da na sluzokozi grlica materice nema sumnjivih celija i da je u tom pogledu sve u redu. Smete da ostanete u drugom stanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Postovani, imam sina od 7 godina, pre mesec dana na guzi, oko anusa mu je ispucala kozica i ponekad kad imam trdju stolicu primeti se krv. Pazimo na ishranu, tako da nekada se povucŤe, ali se ponovo pojavi. Doktor je rekao da je moguce da je to od sredstava za dezinfekciju koju koriste u predskolskim ustanovama i da nije nista strasno. Molim vas da mi kazete sta dalje da radim. Radili smo analizu stolice i kks i sve je uredu.

Postovana, potrebno je da dete unosi vise tecnosti, da se krece vise tj igra i da jede vise voca i povrca. Da koristi jogurt sa probiotskim kulturama. To ce pomoci da nema tvrdu stolicu, koja izaziva pojavu fisura. Guzu moze da maze pavlovicevom mascu ili pantenolom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Postovani!! Hvala vam na odgovoru,interesuje me jos gde moze da se uradi snimak zgloba sake i kako ide dalja procedura,vezano za hormonsku terapiju rasta! Hvala!!

Postovana, hormonsku terapiju ce, ako je potrebna, odrediti endokrinolog. Na njegov predlog ili samo na vase insistiranje vas lekar opste prakse ce vas uputiti na rendgen. Mislim da u domu zdravlja mozete bez uputa za novac da snimite saku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Poštovani, imam par pitanja za Vas. Nedavno je otkriveno da imam kilu. Imajuci u vidu da sam student i da su obaveze ogromne trenutno, kao i u narednih mesec do dva ne mogu na operaciju, tek posle. Prvo bih Vas pitao koliko je opasno to odlaganje po opste zdravlje a i kolika je verovatnoca pogorsanja same kile ako ne odem odmah na operaciju vec kroz koji mesec. Takodje, treba imati u vidu da ne radim nista fizicki zahtevno osim po 15 do 20 min trcanja.... Druga stvar koja me zabrinjava je seksualni zivot. Naime, prilikom odnosa sa devojkom dolazi do erekcije, u poslednje vreme sve cesce do nepotpune i imam nelagodan osecaj u desnim testisiama, ne boli ali je neprijatno kao da mi to sputava erekciju, narvno seksualna zelja postoji. Ne znam da li je to zbog kile? Pa Vas molim da mi malo blize objasnite koliki moze da bude uticaj kile i na ovaj problem. Srdacan pozdrav

Postovani, operacija kile je hitna samo ako dodje do njenog ukljestenja. Sada preko leta zbog vrucine i obaveza oko fakulteta nije nuzno da se operisete. Ne ocekujem da se kila u vasem slucaju pogorsa za par meseci, jer ne radite tezak fizicki posao i ne dizete veliki teret. Mala je vervatnoca da nedavno nastala kila izaziva poremecaj erekcije. Javite se urologu. Najverovatnije vas psihicki sputava ta nelagodnost u testisu i izaziva poremecaj erekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

sta raditi kod alergije polena u trudnoci 27 sedmica.jedva disem jako mi se vrti uglavi,i nos zacepljen i kao damije nesto zaljepljeno na pluca puno mi je tesko kad ustanem da hodam. unapred hvala..

Postovana, morate se javiti lekaru jer postoje lekovi protiv alergije koji mogu da se koriste u trudnoci. Ako ne zelite nista da koristite mozete da ispirate nos fizioloskim rastvorom vise puta tokom dana. A ako ste alrgici na polen obavezno kada se vracate u stan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Postovani, po preporuci lekara bila sam na Diannama 35 dva meseca ne bi li regulisala masnu kozu i opadnje kose i bubuljice. Pre pocetka upotrebe radila sam analize polnih hormona nalazi su bili uredni. Sada nakon cetiri meseca od prestanka upotrebe ovih pilula radila sam opet analize(II dan ciklusa) stim sto je sad utvrdjen skoro udvostrecen nalaz progesterena iznad gornje granice a LH je pao ispod donje granice. Sta mi je ciniti nemam poverenje u ovog doktora koji je govorio da nemoze doci do takvih problema jer je terapija kratko trajalla. imam 27 godina. hoce li se ikada vise uspostaviti normalan hormonalni status na prirodnoj bazi tj.bez da koristim opet neke hormone. jesam li nacinila vecu stetu uzimanje ovih diana 35? unapred hvala.

Postovana, niste napravili nikakvu katastrofalnu gresku. Nakon koriscenja kontraceptivnih tableta, u koje spada Diane 35, moze doci do promene nivoa hormona. Nakon izvesnog vremena ce se uspostaviti normalan hormonalni status bez koriscenja hormona. Inace terapija je bila izuzetno kratka da bi se ocekivlo bilo kakvo teze nezeljeno dejstvo. Kratkotrajan i prolazan hormonski poremecaj je moguc.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

spostovanjem..zanime u 17 nedelji sam trudnoce i grlic materice me pece zato koristim vaginalete i opet nista pa me zanima sta radim

Postovana, posto terapija ne deluje ginekolog ce vas verovatno uputiri da uradite bris grlica sa antibiogramom. Tako bi se utvrdio izazivac zapaljenja grlica. Tada mozete da koristite antibiotike koji deluju na izolovanu bakteriju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

Postovani doktore, Moja majka je imala prije 4 godine infarkt, nije bila potreba za stentovima nije bilo zakrcenja. Ali u zadnje vrijeme ima povecan holesterol narocito LDL koji je preko 6, sta Vi savjetujete da je dobro da pije jer se bojim da joj to ne oteya ili uspori cirkulaciju. Takodje od kada je operisala rak dojke 1992 imala je samo kastraciju, stalno ima niske leukocite koji ne prelaze 3500. Sta predlazete da mora uraditi, inace ima 65 godina. Puno Vam hvala!

Postovanvasa majka mora da drzi dijetu u cilju smanjenja holesterola. Ako se to ne moze ostvariti samo dijetom mora koristiti neki lek iz grupe statina. Ishrana sa manje masnoce i manje slatke hrane koja se preporucuje kod povisenog holesterola pozitivno utice na jacanje imuniteta sto vasoj majci moze mnogo da znaci, jer su joj leukociti niski. Imunitet slabi stres, smanjena fizicka aktivnost, masna i dosta slatka hrana. Zato je neophodno da osim pravilne ishrane, svakodnevno seta bar po pola sata po suncu pre devet sati ujutru ili posle pet posle podne i da izbegava stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

POSTOVANI IMAM KCERKICU OD 3 GOD. I IMAMO PROBLEM S KASLJANJEM.POVREMENO JE KASALJ TOLIKO JAK I PROMUKAO DA ONA DOBIJE NAGON ZA POVRAĆANJE.TO TRAJE VEĆ DUZE VRIJEME PA NAKRATKO NESTANE PA SE OPET POJAV.ISLE SMO KOD PEDIJATRA I ONA NAM JE REKLA DA NEMA NISTA NA PLUCIMA ALI KASALJ JE I DALJE PRISUTAN, PILA JE I SIRUPE ZA ISKASLJAVANJE ALI NISTA.MOZETE LI MI VI MOLIM VAS RECI STA BI MOGAO BITI UZROK TOG NJENOG KASLJA JER JA SAM VISE OCAJNA NEZNAM STA DA RADIM, DA LI JE U PITANJU MOZDA NEKA ALERIJA.MOLIM VAS ODGOVORITE MI STOM PRIJE

Postovana, ne treba da vas zabrinjava sto cerka povraca kada se zakaslje. Deca njenog uzrasta neznaju da iskaslju i to im je nacin da izbace sekret. Alergija (alergijski rinitis, alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa) je cesto uzrok slivanja sekreta zadnjim zidom zdrela. Taj sekret iritira grlo i izaziva kasalj koji moze trajati mesecima. Antialergijsko lecenje obicno dovodi do poboljsanja. Ako cesto koristi antibiotike to slabi imunitet i dete se cesce razboljeva. Zato mu dajte antibiotik samao ako se izoluje bakterija iz brisa nosa i grla. Mnoga deca njenog uzrasta cesto boluju, jer se stalno susrecu sa novim virusima, redje bakterijama, i to je neizbezno. Njihov organizam se brani i ujedno stice imunitet prema mnogim virusima. Oboljevanje je izrazenije ako dete ide u vrtic. To je tesko za roditelje. Zabrinuti ste, ali deca ojacaju i treba im pomoci u tome probioticima, ukljucujuci tu i kvalitetnije jogurte sa probiotskim kulturama, omega3 ili morske ribe (tunj, skusa, losos), sto vise voca i povrca. Izvodite dete sto vise napolje. Mnogi roditelji iz straha da se dete ne razboli retko ga izvode napolje, cime uticu na jos vece slabljenje imuniteta. Ako ste u mogucnosti izvodite je u prirodu ili bar park.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

04.05.2010.primlljen sam ne Reumatski Institut BG.zbog akutnog poliartritisa krupni zglobova sa ogromnim nadamima (slicno gihtu).Posle 21 dan otpusten sam sa dijagnozom,(REAKTIVNI)SPONDYLITIS ANKYLOPOETICA (MB.BEHTEREW) M 45.0 potrebno konsultativno misljenje urologa i gastroenterologa zbog SE48,CRP 107.23,AST169...258,ALT335...495,GGT75...103, na V M A .Jednjak u distalnom dleu znaci ezofagita gr A.KArdija povrmeeno zjapi. Zeludac elongiran.Duz velike krivine nesto tecnog sadrzaja pomesanogs a tragocima zuci. Od kardije do pilrousa sluznica bez defketa epitela sa hiperemicnim plazama prepiloricno. Pilorus lako otvoren.Bulbus skracen mestmicno hipermeicne sluznice bez defekta epitela sa nesto zuci u lumenu,dalje do D2 osim nesto vise zuci nalaz uredan. Eho abdomena ni posle trece pripreme nije moguce zbog enormnog crevnog sadrzaja. STA DALJE PREPORUCUJETE.

Postovani, kod Behterevljeve bolesti (M.Bechterew) je, osim terapije koju ste dobili od reumatologa, posebno vazno da ostvarite sto vecu pokretljivost. Svakodnevno radite vezbe. Kod te bolesti posle vise godina ili decenija dolazi do okostavanja kicme. Tom prilikom ona moze ostati u iskrivljenom, savijenom polozaju (uglavnom kifoza). Da bi ste to izbegli ili ako okosta da to bude u uspravnom polozaju lezite na kvalitetnom duseku normalne tvrdoce i trudite se da vam kicmeni stub dok sedite, stojite i lezite uvek bude prav. Morace da se ponovi ultrazvuk da bi se razjasnio razlog vracanja zuci u zeludac. Zapaljenje jednjaka je verovatno posledica vracanja zeludacne kiseline u jednjak sto moze da bude posledica koriscenja antireumatika ili gojaznosti. Da bi ublazili smetnje sa varenjem izbegavajte obroke 2-3 sata pre spavanja, Zatim izbegavajte obilne obroke i unosenje vecih kolicina tecnosti od jednom, izbegavajte hranu koja pogorsava tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, crni luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi….), spavajte na krevetu ciji je gornji kraj malo podignut (kosi krevet) ne podizite samo jastuk vec ceo krevet, ne pusite, izbacite alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ako ste gojazni nornalizujte tezinu, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

Postovani, molim vas za savet. Vec nedelju dana osecam da mi je natecen stomak i imam pojacan sekret koji jako cudno mirise i oseca se cak i preko odece iako vodim racuna o higijeni. Da li mozete da mi kazete sta je uzrok i kako da se resim ovog problema? Unapred hvala...

Postovana, morate se javiti ginekologu. Pojacan sekret neprijatnog mirisa ukazuje na zapaljenje vagine (kolpitis, vaginitis). Ono je cesto izazvano zapaljenjem grlica materice, pogotovu sto imate neprijatan osecaj u stomaku. Nadutost stomaka, moze, ali ne mora da ima veze sa ginekoloskim bolestrima. Moze se javiti u sklopu dispepsije ili unosenja hrane koja nadima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

Postovani,vec nekoliko godana imam temperatura kiju se dvizi od 37 do 38 stepeni,svi analizi su u redu ,jedino sta imam kandida (glivice,gabe) na jezikom i glavu penisa,dali je moguce da je temperatura od toga i kako da ja lecim,momentalno pijem kapsule flukunazol i krem rojazol i kanasten,koji e vas savet,hvala unapred i oprostite za pravopisne gresko to je zato sta pisem iz Makedonije

Postovani, povisena temperatura nije zbog gljivica. Ona moze biti posledica pada imuniteta. Pad imuniteta stvara uslove i za bujanje kandide. Posto su sve analize normalne ne mozete delovati na uzrok povisene temperature. Za lecenje gljivica potrebna je i dijeta. Najvaznije je da ne jedete slatko (secer i slatkise), belo brasno, slatko mleko, sirce. Jedite povrce, grickajte semenke od bundeve (tikve), beli luk, probiotski jogurt.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

Postovanje, Pitanja za mog Oca, Moj otac je roden 1930,diabetis tipa 2 vec 30 godina ,vec 11 godina zivi u Danskoj,roden je samo sa jednom bubrekom,ima problem sa kanalima mokrace i zbg toka bio je operisan prosle godine,(29.04.2009) od tada nosi kesice ,kesice mnogo smetaju i kaze da ima bol u stomaku,on moli i pita kako i kad mogu kesice odstramin i dali znate nekog specialista koj moze da mu pomogne da odstrani kesice i da nema vise problema sa mokracem ili u kom bolnici moze da uradi to, Unaprijed zahvaljujem na odgovor

Postovani, mislim sa se u Danskoj moze leciti kvalitetno. U njegovom stanju je najvaznije da secer drzi na normali, krvni pritisak ako je povisen da leci, takodje ako su masnoce povisene da ih normalizuje dijetom i lekovima iz grupe statina. Sve to ce pomoci da bubreg sto duze bude zdrav. Time sprecava i druge komplikacije secerne bolesti. Urin kesice su jako nezgodne, ali se nekada moraju koristiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2010.

zeleo bih da saznam uzrok izlaska crvenih mladeza u predelu grudi. i koliko je to opasno i dali treba potraziti pomoc lekara. unapred hvala

Postovani, crveni mladezi nisu opasni. To su angiomi. Smatraju se stecenim benignim tumorima krvnih sudova .Uzrok nastanka nije poznat. Vremenom se mogu povecavati u broju i velicini. Prilikom povrede krvare, ali nije opasno. Ako vas zabrinjavaju javite se koznom lekaru. Angiomi se uspesno uklanjaju radiotalasima, elektrokauterom ili laserski.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2010.

T4 14.9 T3 4.5 TSH 3.50 TGAT 1:20000 (normalno 1:100) TPO 2479 (normalno 70-130) i to u porastu od poslednje kontrole ??

Postovana, to je hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde (Hasimoto tireoiditis). Iz nepoznatih razloga, mada cesto postoji nasledna predispozicija, organizam stvara antitela (TGAT i TPO) koja su usmerena protiv tkiva zlezde. To vremenom moze dovesti do snizenja nivoa njenih hormona i pojave hipotireoze. Limfociti se nagomilavaju u stitnoj zlezdi i unistavaju njene celije. Bolest ima spor tok i dugo je bez tegoba. U medjuvremenu antitela rastu.Bolesnici se obicno javljaju lekaru kada primete da im je stitna zlezda uvecana. U to vreme obicno nemaju druge simptome. Drugi simptomi se javljaju tek kad se razvije hipotireoza (nepodnosenje hladnoce, suva i perutava koza, promukao glas, trnjenje i bolni grcevi u misicima, povecanje telesne tezine, zatvor, smanjeno znojenje, usporeni pokreti, otoci, usporen rad srca). Preventivno ne mozete uciniti mnogo, jer se uzrok bolesti nezna. Korisno je izbegavati stre i baviti se umerenom fizickom aktivnooscu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2010.

Postovani po vasem savetu bio sam kod dermatologa zbog mladeza koji je promenio oblik i boju (tj dobio novi deo ispod njega nove boje). Posle klinickog pregleda ,doktorka je rekla da joj izgleda u redu sto je i potvrdila obicnim i kompjuterskim dermoskopom. U nalazu pise , pravilna pigmentna mreza , pravilne kaldrme , dg: Naevus intradermalis pigmentosus , nije potrebna intervencija. Rekla je da nije cak ni displastican mladez sta god to znacilo. Sta mislite o ovome , mogu li mirno da spavam ???

Postovani, drago mi je sto je sve u redu. Pokazalo se da se pojavio novi mladez, uz stari, malo drugacije boje od njega i to je izazvalo sumnju da se stari mladez promenio. Vi ste uradili pravu stvar, javili ste se lakaru i sada nakon dermoskopije mozete da budete mirni. Pametno je povremeno pogledati kozu i reagovati ako nesto izgleda sumnjivo. Ako cekate da i vama promena izgleda mnogo sumnjivo obicno je kasno za uspesnu terapiju. Displazija je promena izgleda celija koja ne znaci malignitet, ali ponekad predje u njega. Dobro je sto to nije displazican mladez. Drago mi je sto ste javili rezultat pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2010.

Postovani doktore, ja imam 36 god. Dva mjeseca nisam imala mestruaciju. Nakon toga je bila obilna i morala sam raditi kiretazu. Poslije kiretaze mestruaciju sam dobila nakon mjesec i pol, trajala je 5 dana, od tada svako dva dana sam imala po malo krvarenja, ali vec 4 dana imam slabije krvarenje. Moj papa test i ph nalaz su uredni. Molim za vas savjet, jer moj doktor kaze da to nije nista, a ja sam jako zabrinuta.

Postovana, ako je patohistoloski pregled nakon kiretaze bio normalan nema velikog razloga za zabrinutost. Moguce da se sluzokoza materice nepravilno odlubljuje pa se na menstruaciju nastavlja slabije krvarenje. Vi se u svakom slucaju javite svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

Postovana Dr. Molim vas za odgovor na pitanje.Imam 24 godina,pre dve godine na levom testisu sam osetio neku izraslinu pri dnu,testis se jeste uvecao ali ne u znatnoj meri,otisao sam urologu koji je konstutovao da je u pitanju upala,prepisao mi neke lekove za upalui neke tablete i sve u svemu nemam nikakve bolove ni u predelu stomaka ni kicme,ali i dan danas ta izraslina ili sta vec miruje,svremena na vreme osetim mali neprijatan bol ali nista strasno,mahom kad je toplo vreme dolazi do toga,molim vaz sa savet.Unapred zahvalan!!!

Postovani, trebalo bi da se uradi ultrazvuk da tacno znate sta je u pitanju. Kod prosirenih vena testisa (varikokela) lak bol ili nelagodnost se javljaju povremeno. To moze bit izrazenije kada je toplo vreme, jer se tada krvni sudovi vise sire. Jedan deo epididima moze da se pipa kao kuglica na donjem delu testisa. Upala epididima moze biti hronicna. Kada osetite bol javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

JA BIH SAMO DA PITAM,:DA LI TREBA DA PIJEM PTOBIOTIK KAPSULE DOK PIJEM HEMOMICIN TABLETE?UNAPRED HVALA.

Postovana, korisno je da uz Hemomicin pijete probiotik kapsule. One unište veliki broj bakterija koje se normalno nalaze u crevima i stvaraju uslove za razmnozavanje kandide. Kandida zatim moze mesecima da bude uzrok nadimanja, bola u stomaku i neuredne stolice. Probiotik ce korisnim (probiotskim) bakterijama pomoci da se odrzi normalna crevna flora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

Razlog visokog i ubrzanog pulsa?

Postovana, cest uzrok ubrzanog pulsa (brze od 75 u minuti) kod mladjih, posebno zena je malokrvnost (anemija), zatim hipertireoza takodje cesca kod zena. Moguci uzroci tahikardije su suzenje krvnih sudova ili pritisk zeluca na srce kod hijatus hernije. U stresu i strahu srce kuca brze i jace. Ako je uz tahikardiju prisutan i umor, malaksalost, slabost u misicima, a skoro je prelezana neka prehlada uzrok moze biti virusna upala srca. Kod nekih se ubrzan puls javlja nakon konzumiranja kafe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

Hvala Vam najlepse na odgovoru. Sve u svemu tu ne postoji neki misic koji bi mogao tako da reaguje? Zakazacu savetovani pregled. Jel ta kiselina ukoliko se vraca u jednjak, moze da bude nesto opasno i kako se to posle sprecava? Jos jednom hvala i veliki pozdrav....

Postovana, Vracanje kiseline iz zeluca u jednjak (gastroezofagealni refluks) nije teska bolest. Potrebni su lekovi za smanjenje zeludacne kiseline, ako je u zelucu prisutna bakterija Helikobakter pylori, onda i antibiotska terapija. Preventivne mere: da jedete cesce po malo, da ne idete u krevet bar tri sata nakon vecere, da spavate sa malo izdignutim jastukom, da izbegavate spavanje i lezanje na desnom boku, da ne nosite tesnu odecu, da se ne saginjete naglo i da se ne ugojite, a ako ste gojazni da smrsate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

Postovani doktore, imam otecene ruke vec dva dana,toliko su naduvene kao balon,(ujutro pesacim rano i tada primetim kako otok nastaje),noge mi nisu otecene.Pitam vas u cemu je problem i gde da se javim za pregled. Hvala vam puno.

Postovana, otok ruku je cesto povezan sa promenama na kicmi. Ako je jako veliki moze biti u pitanju potemecaj cirkulacije limfe (limfedem) na primer zbog uvecanih limfnih zlezda ispod pazuha. Vi se javite svom izabranom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

POSTOVANI MOJA MAMA JE IMALA RAK IZMDJU BESIKE I DEBELOG CREVA PRE 4 IPO GODINA IMALA JE ZRACENJE I HEMOTERAPIJE,SADA IDE NA REDOVNE KONTROLE I SVE JE UREDU.ALI PROSLE GODINE DOBILA JE TROMB NOGE PIJE ADEKVATNU TERAPIJU I KONTROLISE REDOVNO PRE 3 MESECA IMALA JE JAKE BOLOVE U NOZI I LEDJIMA NIJE MOGLA DA IZBACI MOKRACU 2 DANA NAKON TOGA JE ISPISALA KRV I SA VELIKIM BOLOVIMA OSTAVLJENJA JE U BOLNICI RADILI SU JOJ SVE NALAZE NIJE RAK REKLI SU DA JE IMALA NEKU CISTU NA LEVOM BUBREGU I DA JE IZBACILA PRILIKOM MOKRENJA BUBREG JOJ SE SPUSTIO ZA 2CM I SADA VEC 3 MESECA IMA JAKE BOLOVE REKLI SU DA JE OD TROMBA I REUME KOJE NALAZE BI TREBALA JOS DA RADI DALI SE MOZE IZLECITI TROMB IMALI POMOCI MOJOJ MAMI ODGOVORITE MOLIM VASSSSSSSS

Postovana, kod vase mame je najvaznije da ide na kontrole da bi se otklonila sumnja da se rak ponovo javio (paraneoplastični sindrom koji se moze ispoljiti trombozom ili reumaticnim tegobama). Posto je to u redu, nije tumora nema, ove bolesti koje se sada javljaju ce da se lece. Problem je sto ona jos nesme da ide na fizikalnu terapiju (zbog lecenog raka). Ta terapija bi mogla da ublazi reumaticne tegobe. Zbog tromboze vec ima terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

ja trazim odgovor na moje pitanj .imam kilu nz zeldaCU OKO 2,5 CM .JELI TO OPASNO I MOZELISE APERISATI

Postovani, kod zeludacne kile (hijatus hernija) u pojedinim situacijama deo zeluca prelazi u grudnu duplju. Tom prilikom i malo zeludacne kiseline prelazi u ednjak sto moze izazvati bol ili osecaj pecenje iza grudne kosti. Zatim se moze javiti gorusica podrigivanje, lupanje srca (samo kod vecih hernija). To jeste neprijatno ali nije opasno. Nema potrebe da operisete zeludacnu kilu. Potrebno je samo da se pridrzavate jednostavnih pravila koja ce pomoci da vam tegobe budu blaze. Potrebno je da jedete cesce po malo, da ne idete u krevet bar tri sata nakon vecere, da spavate sa malo izdignutim jastukom, da izbegavate spavanje i lezanje na desnom boku, da ne nosite tesnu odecu, da se ne saginjete naglo i da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta. Sve su to jednostavne stvari koje ce da vam pomognu. Ako se ugojite tegobe ce vam biti vece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

Postoavni zbog cega dolazi da se detetu pupcanica mota oko glave,i da li je to cest slucaj....da li moze biti opasno po bebu prilikom porodjaja...i da li se to moze videt na ultrazvuku...ovo vas pitam jer mi stare bake kazu zena u trudnoci ako prelazi preko kabla to se desava..da li je to moguce..malo sam praznovjerna pa me to plasi..unapred hvala

Postovana, pupcanik se omota oko glave ili vrata, ako je neobicno dugacak. To moze da se vidi na ultrazvuku i da se u skladu sa tim planira porodjaj. Komplikacija nije cesta i nema nikakve veze sa prelazenjem preko kabla.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.6.2010.

postovani doktore ima 20 godine i imam otok na leve nogu , nemam krceve niti mi je hladna nog a ujutru kod se probudim nestane otok , nosim carabu za vene posto imam trombozu duboke vene vec godinu ipo dana . pa sam hteo da pitam zasto je moguce da imam otok. hvala unapred

Postovani, otok je najverovtnije posledica prosirenih vena, koje se javljaju uz trombozu. Kod mladjih osoba treba proveriti i faktore koagulacije krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2010.

Postovani imam 23 godine . Nikada nisam imao nekih vecih zdravstvenih problema. Pre par dana primetio sam promenu na jednom mladezu na ledjima. Taj mladez imam od rodjenja , ali je sad dobio kao malu novu priraslicu druge svetlobraon boje. Imam smedju kosu i oci i nikada nisam izgoreona suncu. Jako sam uplasen , da li postoji sansa da to nije maligni melanom? Ukoliko jeste ,kakve su sanse za izlecenje. Da li je ono u potpunosti moguce? Sutra cu se javiti lekaru svakako.

Postovani, morate se odmah javiti koznom lekaru. Promena oblika i boje mladeza je jako sumnjiva. Medjutin, ako se odmah leci prognoza malignog melanoma je dobra i moguce je izlecenje. Znaci odmah koznom lekaru, jer takva promena zahteva dijagnozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2010.

Postovani Doktore, vec 2 godine imam subfebrilne temperature, ocisne 37,2. Imam pojacano znojenje, lako se umaram i dlanovi i stopala su mi uvek vruci. Dosta cesto i cela koza. Kosa mi jako opada, mada na kilazi ne gubim, nego dobijam. Prsti na rukama su mi stalno oteceni ali ne i zglobovi. Nekoliko puta sam radila T3, T4 i TSH i rezultati su uvek u redu. Da li mozda presolol, koji uzimam vec 10 godina(50mg ujutru i 25mg uvece) moze da zamaskira rezultate? I da li mozda imate ideju sta drugo bi moglo da da navedene simptome? Unapred zahvalna.

Postovana, Presolol ne moze dati lazno negativne rezultate kod hipertireoze tj ne moze dati normalne rezultate T3, T4 i TSH, a da oni stvarno nisu takvi. On samo moze maskirati znake bolesti. Na primer srcani rad bi bio ubrzan zbog hipertireoze, a pod uticajem presolola nije ubrzan ili je cak usporen. Umor i lose raspolozenje mogu biti posledica dejstva Presolola, a vruci dlanovi i stopala nisu. Naprotiv zbog ovog leka mogu biti hladni i moze se javiti bol u nogama pri duzem hodu. Tegobe mogu biti u sklopu sindroma hronicnog umora, ciji se uzrok nezna, ali je sigurno da moze nastati zbog stresa, nadovezati se na neku bolest ili se javiti kao posledica virusnih infekcija. Dianoza se postavlja iskljucivanjem drugih bolesti (normalan nalaz u krvi, hormona).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2010.

Postovani,imam sina od 14 meseci i pre odprilike nedelju dan je dobio leringitis bili smo hospitalizovani tri dana od terapije je imao svega jednu inhalaciju (adrenalinska) i palitreks na 12h taj laringitis se javio u obliku jakog promuklog kaslja dosta zabrinjavajuceg ,nije imao gusenja,pluca su bila uredu ,posletoga smo imali jednu kontrolu i sve je bilo uredu da bi se danas u toku jutra opet jos dva tri puta zakasljao promuklo ali ne u nekom jako izrazajnom obliku ,imamo li razloga da brinemo ,sta vam vi predlazete ,dali da se uvek kada se to javi da se obracamo lekaru ?UNAPRED HVALA

Postovani, kasalj kod laringitisa zaista deluje dramaticno. Obicno je virusne prirode i antibiotici se ponekad daju da se ne bi nadovezala bakterijska infekcija. Kod male dece to moze biti ozbiljna bolest, jer moze nastupiti otezano disanje. Ako dete uz karakteristican kasalj ima i visoku temperaturu morate ga hitno voditi lekaru. To moze biti zapaljenje grkljana bakterijom Haemophilus influenzae. To je bolest pracena visokom temperaturom i brzim razvijanjem otoka, koji otezava disanje. Dete je tesko bolesno i mora hitno u bolnicu. Na srecu, zbog uvodjenja vakcine (Hib) protiv ove bakterije bolest je sve redja. Znaci karakteristican kasalj, koji lici na lavez psa zahteva pregled lekara. Ako je dete dobro raspolozeno, a zakaslje se jednom ili dva puta i to se ne ponavlja ne morate odmah da idete pedijatru. Medjutim, ako se to javi u sklopu neke prehlade (curi mu nosic ili su mu placne i crvene oci, kija i sl.) javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2010.

Postovani,jucer sam napipao u preponi ispod levog testisa kvrzicu ispod koze koja je cini mi se nepomicna i velicine oko 5 mm i nije bolna na dodir.Jako sam zabrinut,voleo bi da mi kazete sta bi to moralo biti i kome da se javim od lekara? Hvala unapred!

Postovani, javite se urologu. On ce proceniti da li ta kvrzica pripada testisu. U tom slucaju je potreban ultrazvuk i mora se iskljuciti postojanje tumora. To moze pripadati epididimu i moze znaciti zapaljenje. Ako je kvrzica sigurno samo u kozi onda je potreban pregled koznog lekara i tada je verovatno lojna zlezda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.6.2010.

Postovani!Imam 22 god. i veoma sam niskog rasta,svega155cm pa me interesuje da li je kasno da se pocne sa nekom hormonalnom terapijom,posto sam u jednoj emisiji od strane jednog endokrinologa cula da se sa hormonalnom terapijom moze poceti i u trecoj deceniji zivota.molim vas za odgovor.

Postovana, visina od 155sm za devojku nije mala. U medijima se prikazuju slike izuzetno visokih devojaka, uz to i jako mrsavoh. To stvara zelju kod devojaka da budu sto vise. Medjutim, na modnim pistama se krecu visoke mrsavice, koje ne mame uzdahe momaka. Privlacan je skladan odnos obima struka i kukova, a sama visina nije bitna. Osim toga nacicete momka koji ce u vama da voli karakter, osmeh, smisao za humor ili neke druge osobine. Hormonska terapija moze da se zapocne ako nisu zatvorene epifize dugih kostiju. To se moze uociti snimkom zgloba sake. Ako se vidi da na krajevima kostiju podlaktice postoji hrskavicavi deo kosti iz koga duge kosti rastu, ima svrhe davati hormon rasta. Ako su kosti potpuno okosale ta terapija nema svrhe, jer bi dovela do rasta stopala, saka, brade, ale ne i rasta u visinu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.6.2010.

Komarci me ujedaju kao nikoga a njihov ujed se manifestuje ogromnim otvrdnulim otokom koji mi ponekad otezava i samo hodanje,ako se ujed nalazi na stopalu a vecina ih je tu.Kada otok i splasne,na tom mjestu ostane ruzna fleka koja mjenja boju,iz modro ljubicaste u zelenu,isto kao modrica a samo mjesto ujeda izgleda kao da je tu pukao kapilar.Koristim Fenistil gel ali mi ne pomaze. Sta mi preporucujete da koristim kao preventivu kojom bi mogla da sprijecim ovako nepodnosljivu reakciju na ujed? Unaprijed zahvalna!

Postovana, na trzistu postoje brojna sredstva (repelenti, kao Autan) koji služe za odbijanje komaraca. Sa repelentima trebate biti oprezni i strogo se pridržavajti uputstava. Dok boravite na otvorenom, obucite komotnu odecu, pantalone dugih nogavica i bluzu dugih rukava i svijetlih boja. Izbjegavajte upotrebu parfimisanih kozmetickih sredstava. Na prozore postavite zastitnu mrezu. Komarce odbijaju ruzmarin, nana i kadifa pa ih mozete drzati na prozoru u saksiji. Mozete se oprati cajem nane ili ruzmarina ili se protrljati cvetom kadifice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.6.2010.

Postovani moja cerka je u 21 nedelji trudnoce i oseca bolove u preponima od pre nedelju -dve dok hoda a sad je boli i kad sedi.Citala sam daje to deo trudnoce(ja nisam imala takve bolove ili se ne secam).Dali ce tako do kraja trudnoce.Sta je vas savet.Unapred zahvalna . Pozdrav

Postovana, bolovi u preponama kod trudnica su uobicajena i normalna pojava. Nekada se jave u cetvrtom mesecu, prestanu, pa se opet jave krajem trudnoce. Nekada se jave kasnije. Prilicno je individualno i ne mora da traje tokom cele trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.6.2010.

DOBAR DAN. MOJ SUPRUG IMA NAMALEN TIROKSIN. DALI TO UTICE NA DECU I DALI CE BEBA BITI U REDU, ZATO STO PLANIRAMO BEBU. VOLELA BI ZNATI,DALI JE OPASNO DA ZABREMENIM OD NJEGA? HVALA VAM

Postovana, bolest koja se karakterise smanjenjem hormona tiroksina je hipotireoza. Hipotireoza mora da se leci, jer covek ne moze da zivi bez njenih hormona. Sa lekovima nivo hormona se brzo normalizuje pa se i tegobe povlace. Kod obolelih od hipotireoze plodnost je smanjena, tako da se moze desiti da ne mozete da zatrudnite. Znaci suprug mora da se leci zbog svog zivota i zdravlja, kao i zbog normalizacije njegove plodnoti. Ako dodje do trudnoce ne bi trebalo da ima komplikacija po plod.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.6.2010.

Postovani, mnogo vam hvala na brzim i jasnim odgovorima. Molila bih vas da mi rastumacite jos jedan nalaz. Naime po prvi put mi se desilo da imam genitalno krvarenje,a da nisam imala redovan ciklus. Imala sam strasne, gotovo neizdrzive bolove u ledjima i oticali su mi zglobovi. Nakon toga sam otisla kod ginekologa,i ovako je glasio nalaz: Uterus homogen, uredne morfologije, endometrijum hiperehogen,16,2 DO folikularne gradje,u LO(41x37,2mm) sa tri cisticne razdvojene anehogene formacije,od kojih veca (23x15mm) sa paucinastim ehogenim odjekom. Dg:Metrorrhagia dysfunkcionalis .Ovarium cysticum 1.sin. Receno mi je da imam cistu,da nije nista problematicno.Nisam dobila nikakvu terapiju. Nedugo nakon toga sam imala ciklus, mada je ovaj put krvarenje bilo mnogo jace i jos nije prestalo.Molim vas za savjet.

Postovana, ciste i obilno krvarenje su posledica hormonskog poremecaja. Zbog obilnog krvarenja mozete dobiti izrazenu anemiju tako da bi bilo pozeljno da lecite hormonski poremecaj. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.6.2010.

tice se bruha ili kile, osecam da mi je desni testis slabije aktivan malo se uvecao i delimicno visi , ne znam sta da radim i sta moze da bude? hvala unapred.

Postovani, morate se javiti urologu. Njegov pregled i ultrazvuk ce razjasniti da li je sam testis uvecam zbog upale ili tumora ili je uvecan epididim zbog zapaljenja, sto je cesce. Nekada se zbog nakupljanja tecnosti izmedju omotaca tetisa (hidrokela) ima utisak da je testis uvecan. Kod kile takodje sadrzaj skrotuma je uvecan pa se ne moze oceniti koliko je veliki testis. Prvo se javite urologu, pa ako je sve u redu idite hirurgu zbog kile.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: