Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 20.7.2010.

Postovani doktore, pre godinu dana sam pila caj od marulje(ocajnice), koja mi je regulisala ciklluse tj skratila ih sa 32 na 29 dana, i poboljsala plodnu sluz za vreme ovulacije.Par meseci nakon pijenja ovog caja mi je otkriven polip u materici, koji mi je odstranjen histeroskopski.Sad bih opet da nastavim sa pijenjem ovog caja, al sam u strahu da li je marulja imala uticaj na dobijanje polipa u materici? Unapred zahvalna

Postovana, nastanak polipa se povezuje sa viskom estrogena. Ne znam da li ocajnica sadrzi fitoestrogene pa da bi na taj nacin koriscena u duzem periodu dovela do nastanka polipa. Mehanizam delovanja ove biljke nije proucavan. U narodnoj medicini se koristi kod lecenja steriliteta. Veca je verovatnoca da dovodi do normalizacije nego do disbalansa hormona.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.7.2010.

Postovani,mene bi zanimalo koliko je potrebno da se stvori jedan tromb koji je dovoljan da razori veliki krvni kud u stomaku i da ishod bude smrtan?Pacijent(76) je pre 6 godina imao operaciju noge i ugradjeni su mu bajpasi,dve nedelje pre smrti je imao operaciju raka zeluca i tada su rekli da je sve u redu.Kasnije su se pojavili simtomi da ne moze da se ispravi i nakraju krv u stolici.

Postovana, decenijama se krvni sudovi postepeno suzavju, a na pojedinim mestima nastaju izbocenja (plakovi) kroz proces koji se naziva ateroskleroza. Samo stvaranje tromba na mestima gde su krvni subovi izmenjeni nastaje veoma brzo, u pitanju su minuti. Ako se deo tromba odvoji i nosen strujom krvi dospe u vazan krvni sud mozga, srca ili pluca smrt moze da nastupi trenutno ili neki dan kasnije. Pojedini tumori stvaraju toksicne supstance koje podsticu zapaljenja i trombozu. Zato se kod nekih bolesnika mnogo pre no sto dobiju tegobe od strane tumora javljaju tromboza ili bolovi u udaljenim delovima tela u odnosu na mesto gde se tumor nalazi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.7.2010.

Imam 22 godine i pre 4 dana je pocelo da me mnogo svrbi oko vagine, tacnije najvise su me svrbele usne. Jedna usna mi je bila dosta otekla, da se tako izrazim, mada se sad vratila u normalu. Primetila sam i kod klitorisa da mi je nesto iskocilo velicine 1-2mm, ali se to vremenom smanjuje. Sekret mi je bio bele boje, juce je dobio roze boju, a danas sam dobila menstruaciju. Inace sam se pre nedelju dana prehladila i imunitet mi je bas opao. Da li ovo ukazuje na neku bolest, infekciju ili je to normalna pojava kod pada imuniteta?

Postovana, to je infekcija spoljnih polnih organa i vagine. Moze biti posledica koriscenja antibiotika tokom predhodne bolesti (ako ste ih koristili). Infekcija se cesce javlja kod pada imuniteta, ali to ne znaci da ne treba da se leci. Najbolje da se javite ginekologu koji ce vam odrediti terapiju. Inace, nakon menstruacijje se infekcija moze pojacati. Najbolje da tada date bris i sprovedete leenje po njegovom rezultatu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2010.

Postovani doktore, pokusavam da ostanem trudna,a nikad nemam simptome ovulacije,iako se na svakom ultrazvuku kod doktora videlo postojanje ovulacije.Da li smem da pijem caj od ocajnice(macina trava, Marrubii herba), koji vidljivo povecava plodnu sluz, u periodu kad zelim da zatrudnim? Unapred zahvalna.

Postovana, mozete da koristite caj. To sto ne osecate simptome ovulacije (bol u stomaku u vreme oslobadjanja jajne celije i nemate ovulacijsko krvarenje) ne znaci da ovulacije nije bilo. Vecina zena ne oseti ovulaiju. PMS i bolna menstruacija ukazuju na ciklus sa ovulacijom. Medjutim, ovulacija moze da postoji i bez ovih tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2010.

Postovani, u poslednjih mesec dana imam problema sa prstima. Vrhovi prstiju su mi oslabili i nemam ostrinu u njima...nisu kao pre. Sake su mi oslabile i osecam da su mi mnogo lake i nemaju tezinu kao pre. Prsti me teraju samo da ih drzim ispruzene zato sto mema cvrstinu i jacinu u vrhu prsta kao pre. Misicni tonus mi je takodje oslabio i slabi su mi i opusteni misici na celom telu bilo koliko i koje vezbe da radim ne mogu da dobijem upalu misica...A takodje imam problema sa memorijom i pamcenjem u poslednje vreme. Zamoren sam i nisam vedar kao pre mesec dana. Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovani, morate se javiti neuropsihijatru. On ce utvrditi da li imate smanjeni tonus misica i da li je to posledica neke neuroloske bolesti ili su teegobe psihicke prirode. Osoba sa oslabljenim tonusom ne moze da ima intenzivniji trening. To sto nemate upalu misica znaci da ste dobro utrenirani. Ako je trening dobro isplaniran, sa zagrevanjem i istezanjem misica ne treba da se javi upala. Ne treba da se preforsirate vezbanjem, jer ste tada skloni povredi, a to nije cilj treninga. Slabije pamcenje moze biti posledica neispavanosi, loseg odmora ili anksioznosti. Ako ne mozete sami da se odmorite i opustite nocnim snom, setnjom, druzenjem, javite se lekaru. Ako je potrebno on ce vam propisati anksiolitik. Ne uzimajte lek na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2010.

Postovani,ranije sam imao problema sa kondilomima i kandidom i lecio sam to,ali sad mi se pojavilo nesto sto me brine,oko korena penisa crvene tackice koje svrbe,par se pretvorile i u bubuljice a na levom testisu stvrdnuta kozica,koja ispusta neki gnoj,kao da sam odrao kozu,takav je izgled,crvenilo...nisam menjao partnere u zadnje vreme a moja partnerka nrma nikakve simptome...sta moze to da bude,koliko je opasno i kako se leci?i da li ima nekih lekova koji se mogu uzeti bez recepta jer nisam u srbiji trenutno i bez zdravsyvenog osiguranja sam?

Postovani, moracete da se javite koznom lekaru. Ne koristite nikakvu mast na svoju ruku, jer cete na taj nacin zamaskirati klincku sliku, pa ce lekaru biti teze da postavi dijagnozu, a vas ce to vise da kosta. Ako ste koristili neki lek pa vam nije pomoglo, napravite pauzu 5 dana pa zatim idite lekaru, inace, necete bez recepta moci da dobijete nikakav lek.U medjuvremenu mozete koristiti samo antibakterijski sapun, a u vodu za pranje stavljati hipermangan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2010.

Postovani, da li kod nas postoji lecenje hipotiroizma sa prirodnim bio-indenticnim hormonima sem sintetickih? Kakva je razlika kada je u pitanju njihova prihvatnjivost od strane organizma i koja su nezeljena dejstva kod jednih a koja kod drugih? Sa kojim je lecenje efikasnije kada se uzmu u obzir i nezenljena dejstva i pod kojim covek moze normalnije da f-jise - mislim da stanje ne bude gore zbog nezeljenih dejstva? Da li stitna zlezda moze da se izleci, da se dovede u red lucenje hormona na duzi period i koliko obicno traje terapija? Ja sam od pre mesec i po dana poceo da se lose osecam i skoro mi je otkriven hipotiroizam. Pre toga nisam imao preblema sa njom a uzrok je, kako kazu, lekovi koje sam pio protiv uopstene anksioznosti, zabrinutosti. Pio sam ih samo tri nedelje. Ja sam musko, 21 godina. Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovani, hipotireoza se obicno leci dozivotno. Posto covekne moze da zivi bez tiroksina hormona stitne zlede on mora da se unosi lekom. Ako budete imali nezeljena dejstva moze vam se promeniti lek. Mislim da kod stitne zlezde nije efikasno koristenje bioidenticnih hormona. Inace, tiroksin se dobro podnosi i nekim ljudime smeta samo pomisao da morajuda ga piju stalno. Medjutim, kada im se uz terapiju tegobe ubrzo izgube ne pate zbog koriscenja leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2010.

pre nekoliko meseci mi je doktor tokom pregleda rekao da imam cep u uhu,zatim sam isla na ispiranje uha,cep je ispao i od tada mi se javlja svrab u tom uhu a pomalo i u drugom.u oba uha imam povecano lucenje masnoce pogotovo ujutru,pomalo se javlja i bol.bila sam kod orl,na pregledu je sve u redu,radila sam bris i pise izolovana je suprofitna flora,zatim mi je doktor prepisao sinoderm n mast ali meni danima nista nije bolje.da li trebam otici na jos neki pregled,da li postoji mogucnost da je to zbog nekog pokvarenog zuba,i da li mogu da koristim neke kapi ili slicno da mi ublazi svrab?hvala

Postovana, mast Sinodrem N ne treba da koristite duze od 7 dana. Uradite bris uha na gljivice. Proverite i secer u krvi, jer uporan svrab u uhu nekada moze da bude prvi znak secerne bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

Postovani doktore!Imam 69 godina.Nedavno mi se u medjunozju pojavile fleke tamnije boje od boje koze.Vrlo mi je neugodno jer se vide kada sam na plazi ,jer ce ljudi pomisliti da ne drzim do osobne higijene. Probao sam to rijesiti kremom Sudocream ,uljem aloa vere, Johnson uljem za bebe ,ali bez rezultata. Molim za misljenje i savjet.

Postovani, u letrenjem periodu godine kada ste izlozeni delovanju sunca nije preporucljivo sprovodjenje depiglentacije. Sada mozete da koristite vitamin C i da kozu stitite kremom sa antisolarnom zastitom tj. kremu za suncanje sa UV zastitom. Javite se koznom lekaru. Inace pigmentacije se mogu javiti zajedno sa endokrinim bolestima, infekcijama, nekim koznim bolestima, mogu je izazvati pojedini lekovi...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

imam 24 god i mam ibd kolitis,tj.zapaljenje debelog crijeva.doktor mi je prepisao da pijem salofalk i mene zanima da li je moguce da dobijem vaginalnu infekciju od tih tbl.jer sam primijetila da mi je pojacan vaginalni seket?unaprijed zahvalna.

Postovana, javite se ginekologu. Vaginalna infekcija nije nastala zbog Salofalka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

Postovani, radila sam pre 4 dana kolposkopiju i biopsiju jer imam ranicu na grlicu materice, papa test mi je uredu 2 grupa ali je doktor ipak zeleo da uradi i biopsiju jer imam pojacan sekret i vaginalete mi ne pomazu. Zanima me posle koliko vremena bi smela da idem na bazen i da li cu moci i na more pocetkom avgusta zbog radjene biopsije? Hvala unapred.

Postovana, obnavljanje sluzokoze nakon biopsije nastaje za sedam do deset dana. Znaci da bi najmanje toliko trebali da izbegavate bazen. Do mora ce sve biti u tedu. Ipak bi bilo pozeljno da se pre toga javite ginekologu na kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

postovani,imam miom pa sam htela da probam sa caeve i meleme koje mi je ponudila jedna prijateljica.vi kao lekar sta bi mi rekli na ovo i dali je moguce da se tako izlecim.ako imate neka iskustva molila bi vas da mi odgovorite,hvala unapred.

Postovana, na nastanak mioma uticu polni hormoni pre svega estrogen. Ima biljaka koje sadrze fitoestrogene slicne hormonima, tako da nije iskljuceno da postoje mesavine cajeva koje mogu povoljno da uticu. Ja nemam iskustva u tome pa vam ne mogu preporuciti odredjenu mesavinu. Ako se odlucite za takav vid lecenja racunajte sa time da ima travara koji ce vam samo uzeti novac. Vise se oslonite na iskustva zena koje su koristile cajeve.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

Postovani, lecim se od krize svesti vec tri godine.Prosle godine EEG je pokazao poboljsanje i nastavila sam sa terapijom(Lamal 2x75mg i Rivotril od 2mg 3x1/4). Sad sam uradila ponovo kontrolni eeg i rezultat nije dobar tj.stanje se vratilo na pocetno,isti je nalaz ko i prvi eeg. Doktorica mi je povecala Lamal na 2x100mg a Rivotril 0+1/4+1/4. Jako sam se razocarala nadala sam se da je stanje poboljsano. Rekla mi je da sam se verovatno rodila tako,ali se to pokazalo u kasnijim godinama(imam 36godina).Zasto se pogorsalo,zbog cega??? Inace nisam imala napade u medjuvremenu,jedino u decembru prosle godine ali nisam pala u nesvest,bilo je blizu.Ja to smatram isro napadom,samo sto sam ja odreagovala,popivsi vode i legla. ovakav mi je sadasnji nalaz "GRANICAN NALAZ KOJI UKAZUJE NA MOGUCNOST POSTOJANJA SPECIFICNE CEREBRALNE DISFUNKCIJE ELEKTROKORTIKALNO SPOLJENE POVREMENO IZNAD TICP REGIONA SA AKCENTUACIJOM DESNO." Prvi je bio na levo i generizovano,drugi sa naizmenicnom akcentuacijom a ovaj sad eto desno.Nista mi nije jasno,doktorica ne zna prostim jezikom da mi objasni pa vas molim za objasnjenje, da li se moze izleciti,i zasto se pogorsalo??? A redovno pijem lekove.I htela bih da rodim dete,da li ti lekovi uticu na plod i bebu? Da li smem ostati trudna i roditi? Unapred hvala

Postovana, to je promena aktivnosti pojedinih celija u mozgu. Najcesce se ne zna zasto ta promena nastaje, sem u slucaju kada je posledica povrede, nepravilnog razvoja mozga, tumora, infekcija ili krvarenja u mozgu. Postoje situacije koje mogu provocirati izmenjenu aktivnost celija, koja se kod vas ispoljava krizom svesti. To su najcesce budjenje i uspavljivanje, treperava svetlost npr. pri gledanju televizora, citanje, kasalj, smeh, bol, menstruacija, pubertet, stres, ubrzano disanje, povisena telesna temperatura, alkohol, hipoglikemija (pad nivoa secera u krvi i glad), nizak nivo kalcijuma u krvi i nedostatak kiseonika (boravak u zagusljivim prostorijama). Lekovi koje koristite se u trudnoci primenjuju samo ako su neophodni. Vi se ne trebate odreci dece zbog kriza svesti. Potrebno je da planirate trudnocu sa svojim neurologom. On ce odrediti koju terapiju da koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

Dragi doktore molim Vas da mi odgovorite da li je moguce uraditi inseminaciju sa ovakvim spermogramom? Kolicina 3ml Izgled b.o. PH 7,5 Konzistencija viskoyna Kristalizacija posle 1/2 Vitalnost spermija nesto slabija Pokretljivost odmah 45% 40 % prog. Broj spermatozoida 28 x 10 na 6/ti Dijagnoza Oligosthenospermia Suprug trenutno uzima C vitamin tablete 500 mg dnevno i Sant E gal 1 tbl. dnevno, tu terapiju je prepisala moja doktorka ginekolog mom suprugu. Pre godinu ipo dana sam zatrudnela, na zalost bila je vanmatericna odstranjen je desni jajovod i sada se nadamo da mozemo da pokusamo inseminacijom. Da li je Inseminacija moguca sa takvim spermogramom, uradili smo i bakterijske briseve na hlamidiju, miko i ureaplazmu sve je negativno ni Candida nije izolovana. U napred hvala na odgovoru.

Postovana, uz terapiju koju koristi vas suprug moze doci do poboljsanja spermograma. Zato i dalje pokusavajte prirodnim putem da zatrudnite. Ako to ne uspete inseminacija je moguca sa takvim spermogramom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2010.

.postovani doktore,ujutro kad ustane oci su mi uvek o.tecene nisam pusac,ne konzumiram alkohol,spavam dovoljno. imam neznatno povisen holesterol.sta je moguci uzrok hvala.

Oteceni ocni kapci kod mladih osoba su obicno posledica naslednog viska masnog tkiva u tom delu lica. Kod mnogih se mogu javiti kasnije kao posledica starenja organizma. Mogu biti posledica pojedinih bolesti kao sto su bolesti stitne zlezde (hipotireoza ide sa podbulim kapcima, dok su kod hipertireoze oci obicno izbuljene), bubrega, srca, alergija, promene polnih hormona u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa. Jedan opsti pregled krvi, hormona, krvnog pritiska i mokrace, pokazace da li je u pitanju neka bolest ili je to samo estetski problem. Iz estetskih razloga se podocnjaci mogu smanjiti plasticnom hirurgijom. Ako je u pitanju neka hronicna bolest morate je leciti. Povisen holeterol lecite dijetalnom ishranom. Ona predstavlja prevenciju mnogih hronicnih bolesti. Treba da izbegavate masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko. Unosite manje crvenog mesa, ne jedite kozicu piletine i punomasne sireve i mleko. Od mlecnih proizvoda koristite posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Jedite morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca i posebno beli luk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2010.

koliki je procenat uspesnosti brahiterapije kod tumora prostate

Postovana, brahiterapija u lecenju tumora prostate se sprovodi ubacivanjem, pomocu specijalnih igala, radioaktivnih materija direkno u tumor. Obicno se koristi radioaktivni jod, iridijum ili paladijum. Uspesnost zavisi od stepena rasirenosti tumora. Metoda se koristi kod pocetnih oblika raka prostate. Uzima se u obzir i starost pacijenta, jer se ovaj tumor sporo siri tako da starije osobe uglavnom ne umiru od njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2010.

postovani ponovo vam pisem ali sada u vezi drugarice koja ima problem sto joj strasno smeta vrucina inace ima nizak pritisak i radila je hormone za stitnu zlezdu i to je ok pa sta moze biti uzrok sto joj strasno smeta vrucina.hvala

Postovana, dobro je sto su hormoni stitne zlezde normalni. Znaci da to sto joj smeta vrucina nema veze sa bolescu zlezde. Vrucina joj dodatno snizava pritisak tako da joj povecava tegobe. Po ovom vremenu treba da izbegava boavak na suncu od devet ujutru do 5 posle podne. Inace nema razloga da misli na postojanje neke bolesti kao uzroka nepodnosenja vrucine. Jednostavno hladjenje organizma i odrzavanje normalne telesne temperature je opterecenje za organizam. Neko ga subjektivno podnosi lakse, a neko teze i to nije nista neobicno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2010.

30 mi je godina i nikada do sada nisam imala problema sa menstrualnim ciklusom ali u zadnjih 5-6 meseci je uzasno neredovan.Imam ciklus svakog meseca ali stalno kasni i pomera se , stomak mi je natecen i skoro stalno sam u pms-u, povecena nervoza , depresija.Sta mi preporucujete?

Postovana, menstrucija moze da kasni iz psihickih razloga tj. zbog stresa i nervoze. PMS se javlja kod ciklusa sa ovulacijom, ali traje samo nekoliko dana pre menstruacije i kod nekih tokom trajanja menstruacije. Ako vam menstrualni ciklus traje duze od 35 dana to moze biti posledica cista na jajniku, manjka estrogena ili viska androgenih hormona. U svakom slucaju se morate javiti ginekologu. Smanjenje funkcije jajnika pocinje nakon 35 godine, ali se moze javiti i ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2010.

imam 23god,a probleme sa bubuljicama i aknama vec 9 godina,koje su u pocetku bile ucestale,a zadnjih 3/4 godine,su postale periodicne,tj.nastupi period kada nema ni jedne izvesni interval,a onda ponovo...........problem.koristio sam sve i svasta od preparata,ali samo sa kratkotrajnom efikasnoscu dok koza nepostane imuna na preparat.najvise mi je pomogla elocom krema,ali sam bio preterao sa nanosenjem,i dobio kontra efekat interesu je me Vas predlog za lecenje bubuljica na koje nisu extremno ucestale(oko 5) na licu i ledjima,vec su ogromne kad se pojave.i koza mi je extremno masna.hvala unapred

Postovani, po vasem opisu to je blazi ili srednje teski oblik bubuljica (akne vulgares). Zato je potrebna samo lokalna terapija. Mozete da koristite benzoil peroksid (5 do 10%) i antibiotski losion npr. klindamicin (1 do 4%). Moze vam pomoci i umereno suncanje. U medjuvremenu kada nemate bubuljice vazno je da kozu pravilno cistite i uklanjate visak masnoce. Kozu perite ujutru i uvece mlakom vodom (hladna povecava lucenje loja, sebuma). Koristite sapun koji vam ne iritira kozu. Potrebno je da ga isperete sa dosta vode. Ovo vec znate, ali za svaki slucaj moram da napomenem: kortikosteroidi se koriste samo kod najtezih oblika i to ne duze od 5 dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2010.

postovani, interesuje me da li je ultrazvuk, odnosno da li cesti ultrazvucni pregledi u trudnoci stetni po bebu.

Postovana, mislim da je nepotrebno raditi cesto ultrazvucni pregled u trudnoci. To se radi iz finansijskog razloga, zatim zato sto to vecina trudnica zeli ili smatra savremenim nacinom kontrole trudnoce, zato sto je lekarima lakse da na taj nacin dobiju neke podatke ili ne zele da se o njima misli kao o neobrazovanim lekarima koji ne idu u korak sa naukom. UZ aparati se razlikuju po frekvenci koju koriste. Nije ispitano koja je najbezbednija za bebu. Mnogim trudnicama je UZ pregled stresan, jer strepe da ce se videti nesto nenormalno. Bolje je da se osecaju opusteno, a ne da misle na svaki UZ. Nema cvrstih dokaza da je cest UZ pregled u trudnoci stetan po bebu, ali nema ni da nije. Na srecu ono sto je u nekim istrazivanjima uoceno kao negativno odnosilo se samo na sporiji rast bebe, a ne i na pojavu anomalija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2010.

Postovani doktore, treba mi vasa pomoc. Imam 20 godina i zivim u velikoj porodici u jednom malom gradicu. Moj deda ( ima 70 godina) bavi se poljoprivredom i radi svaki dan po suncu. Nece da nas slusa kad ga molimo da se smiri malo jer se plasimo za njegovo zdravlje. Danas mu je bilo jako lose, zalio se da mu leva ruka trne (tacnije mali i srednji prst) i da u srcanom predelu oseca "strujanje" i kao da mu krv kljica :( merila sam mu pritisak i izmerila 145 sa 58, a on inace ima mali pritisak. Ja sam student elektrotehnike i u medicinu se ne razumem ali mi je jasno da sa njim nesto nije u redu i plasim se. Nece da ide kod lekara, ja ga teram da uzima puno tecnosti ali to nije dovoljno... Molila bih vas da mi preporucite ishranu za njega koja bi mu pomogla pri regulaciji pritiska i takodje me zanima da li ja preterujem ili je njegovo stanje alarmantno. Izvinjavam se na opsirnosti i unapred sam vam zahvalna na odgovoru!

Postovana, tegobe koje je deda imao danas zahtevaju pregled interniste. Vi ste u pravu. Bez obzira sto je on relativno zdrav covek, pokretan, navikao da radi, zbog njegovih godina je potrebno da izbegava boravak po vrucini na suncu u vreme kada je njegova senka kraca od njegove visine. U ishrani treba da dominira voce, povrce, mlecni proizvodi sa smanjenim procentom masnoce, piletina bez kozice, riba i posno junece meso. Da izbegava suvise masnu i slatku hranu, kao i suhomesnate proizvode. To su principi zdrave ishrane koju bi i ostali clanovi porodice trebali da koriste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2010.

Postovani! Vec nekoliko mjeseci osjecam lagan bol u oba koljena sa unutrasnje i vanjske bocne strane, koji se ponekad spusta duz potkoljenice (Osjecaj tezine u nogama). Bol osjetim pri svakom savijanju koljena, a narocito prilikom cucnjeva kada mi je potreban oslonac da bih se podigla u stojeci polozaj. Pri savijanju se cuje zvuk kao da nesto struze u koljenu... Imam 47 godina i do sada nisam koristila nikakve preparate za kosti, hrskavice i sl. pa razmisljam da pocnem sa necim. Preporucuju mi neki Geladrink forte... Hvala

Postovana, suplementi koji imaju zastitno delovanje na hrskavicu zgloba treba da se piju dovoljno dugo da bi ispoljili dejstvo. Takodje ne mogu zameniti druge mere koje kod degenerativnih promena zgloba kolena (gonartroza) morate da sprovedete. Ako ste gojazni morate da smrsate. Izbegavajte dugotrajno sedenje. Ne sedite sa prekstenim ili jako savijenim nogama. Ako umerenim vezbama ojacate butne misice rastereticete zglob kolena i spreciti dalje degenerativne promene. Svakodnevno setajte i nosite udobnu obucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2010.

Trudna sam, 11 nedelja, zadnja menstruacija mi je bila 28.aprila ali su mi plodni dana bili 12 maja, tad smo i imali ciljane odnose.Imam 34 godine i nemem jos dece. Na zadnjoj kontroli 10. ovog meseca, doktor je merio nuhalni nabor bebici i on je bio 2.5 mm. Rekao mi je da je to u granicama normale i da se javim za tri nedelje na kontrolu. kasnije sam citala da je normalno da nuhalni nabor bude 3mm. Plasim se da se ne poveca u ovim nedeljama do sledece kontrole, od cega to zavisi i imam li razloga za brigu?

Postovana, nemate razloga za zabrinutost. Nuhalni nabor je normalan. Veliki visak koze na vratu (znatno vise od 3mm) moze da bude povezan sa nekim anomalijama ploda. Medjutim, i kada je nuhalni nabor znatno veci to nije siguran znak da sa bebom nesto nije u redu vec je indikacija za dalje preglede i testove koje neki ginekolozi sprovode i bez povecanog nabora. Sa rastom ploda ne ocekuje se procentualno povecanje koznog nabora na vratu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2010.

Postovani dali je lek Exelon bas potreban i za cega sluzi ?Hvala

Postovana, lek Exelon se koristi za lecenje demencije. Potreban je ako postoji ova bolest. Oboleli zaboravljaju skorasnje dogadjaje, sastanake, imena i lica, tesko razumeju receno. Tesko rukuju novcem, zaboravljaju da voze automobil ili upotrebu kucnih aparata. Licnost im se menja, prestaju da brinu za osobe iz neposredne okoline, postaju razdrazljivi ili ravnodusni, postaju placljivi ili sumnjicavi, misle da ih neko potkrada ili zeli da im naudi. Kasnije mogu da postanu uznemireni, ustaju nocu, spremaju se da idu negde, odlutaju i izgube se ili se stalno setaju u istom prostoru. Na kraju mogu da budu vezani za postelju, ne kontrolisu vise mokrenje i stolicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2010.

postovani pre par dana sam imala problem sa grlom ili krajnikom na desnoj strani i to sam sanirala rakijavim oblogama medjutim od pre dva dana imam bol na sredini grudi nezavisno od polozaja[bas izmedju dojke]mada da pomenem da sam dizala neki namestaj tezak i imam smanjen apetit pa bih vas zamolila da mi kazete sta moze biti inace prosle godine sam radila ultra zvuk srca i bio je ok osim ubrzanog rada srca sto mi se i sada krece povremeno do 100 i zasto se javlja taj ubrzan rad srca.i da li smem da mazem rusku vodu zbog bola u grudima i od cega moze biti taj bol u grudima.hvala unapred

Postovana, mozete da mazete rusku vodu. Bol moze da bude u vezi sa fizickim naporom. Moze da bude i posledica delovanja zeludacne kiseline na jednjak, pogotovu sto je smanjen apetit. Kiselina je mogla da dospe u jednjak zbog naprezanja prilikom pomeranja namestaja. Ubrzan srcani rad (tahikardija) je blazi poremecaj srcanog ritma. Obicno je izazvan pojacanim tonusom simpatikusa. Javlja se i kod zdravog srca. Ako srcani rad nije mnogo ubrzan, kao kod vas, a srce je zdravo nije potrebno lecenje. Medjutim, ako je tahikardija posledica neke srcane bolesti, onda se leci ta bolest. Puls do 100 otkucaja u minuti, pogotovu kod mladih, je normalan, ali se covek prijatnije oseca kada je nizi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2010.

Postovani doktore, pokusavam da zatrudnim,pa me interesuje da li ovulacija nastupa 14 dana pre naredne menstruacije?Imam cikluse na 35 dana, da li to znaci da mi je plodni period otprilike od 20-og dana ciklusa. Unapred zahvalna.

Postovana, smatra se da je druga polovina ciklusa prilicno stalna i da traje oko 14 dana tj. da ovulacija nastupa 14 dana pre naredne menstruacije. Ako ciklus traje gotovo uvek isti broj dana to nije tesko izracunati. Kod vas ovulacija nastupa 21og dana menstrualnog ciklusa, racunajuci prvi dan predhodne menstruacije kao prvi dan ciklusa. Sigurno su plodna dva dana pre ovulacije i jedan dan nakon nje. Po nekima su plodni dani cetiri dana pre i tri dana nakon ovulacije. Kod zdravih parova je dovoljno da u to vreme imaju seksualni odnos na drugi ili treci dan pa da dodje do trudnoce. Posto su spermatozoidi duze sposobni za oplodnju od jajne celije, potrebno je da obavezno imate seksualni odnos pre ocekivane ovulacije da bi oni sacekali dolazak jajne celije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2010.

Postovani doktore, Mojoj majci je 1.07. uradjena laparaskopija zeludca. Medjutim, cesto joj se javljaju bolovi, u poslednjih par dana ima povraca i ima dijareju koja je poprilicno muci. Sto se tice ishrane- kaze da ima osecaj da svaki zalogaj jako tesko dolazi do zeludca pa njen obrok koji je kolicinski prilicno mali traje po nekad i vise od 30 min. Prilikom gutanja svakog zalogaja njoj ponestaje vazduha i veoma cesto dolazi do podrigivanja. Interesuje me da li je to donekle nesto sto je normalno dok "sve dodje na svoje" i da li postoji nesto kako bih joj olaksala? Unapred,mnogo vam hvala.

Postovana, niste napisali sta je uradjeno laparaskopijom zeludca. Sta je napisano u otpusnoj listi. Koja je dijagnoza postavljena. Ako je radjeno ambulantno onda je to endoskopija zeludca i opet je postavljena neka dijagnoza i data terapija. Jedino sto mogu da vam kazem je da je u redu sto mama jede sporo. Treba da ima vise manjih obroka i da izbegava hranu za koju primeti da joj jako smeta. Zbog povracanja i proliva mora da se javi svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2010.

Postovani! Vec vise od mesec dana cak i dva,imam oxyuris vermicularis svake dve nedelje popijem kasiku sirupa soltriks,dosad sam tri puta pila lek,svake dve nedelje,odela surim svaki dan,peglam sve,svaki dan se tusiram,jedem beli luk pijem caj od pelena i od karanfilica,vodim racuna o higeni,ja neznam vise gde gresim zasto se ne mogu izleciti ovo je strasno vise :( koga kod pitam niko nema konkretan odgovor,dali postoji nesto neki lek sta bi pomoglo,kako da se izlecim?

Postovana, potrebno je da lek popiju svi vasi ukucani tj. osobe koje su sa vama u kontaktu. Moguce je da se vi izlecite i zatim ponovo os njih dobijete oxyuris vermicularis. Isecite nokte sto krace da se nista ne moze adzati ispod njih. Perite ruke sto cesce i obavezno detaljno pre jela. Ne smete da stavljate prste u usta ili da grickate nokte.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2010.

Postovanje,,imam problem sa ginekoloske strane.imala sam menstruaciju 15.6..i pojavilo mi se krvarenje 2.7..pa sam posjetila svog ginekologa i rekao mi je da nije nista strasno pa mi je dao terapiju,,ergometrin tri dana da pijem i primolut-nor,,deset dana ujutro i navece,,ja sam popila ali mi krvarenje nije stalo i jos krvarim obilno,,krv je crvena i svjetla sa ugruscima manjim.jako sam zabrinuta,,,unapred hvala,,

Postovana, morate se javiti vasem ginekologu. Posto krvarenje nije stalo nakon početka koriscenja Primolut Nora znaci da nije u pitanju hormonski poremecaj, manjak progesterona u drugoj polovini ciklusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2010.

Postovani, Interesuje me zasto se kod akutne gluvoce prepisuju visoke doze kortikosteroida u kombinaciji sa Rivotrilom i koje je njegovo dejstvo u ovom slucaju.Unapred hvala.

Postovana, uzrok akutne gluvoce nije poznat pa specificno lecenje nije moguce. Koriste se kortikosteroidi (kao i kod drugih bolesi nejasnog uzroka) jer pomazu delujuci antizapaljenjski, antialergijski. Rivotril nije tipican lek u lecenju ove bolesti. Mogao bi biti primenjen zbog sumnje ili EEG potvrde postojanja promenjenog delovanja pojedinih nervnih celija (netipicni oblici epilepsije). Posto pripada grupi benzodiazepina nije iskljuceno i neko drugo delovanje osim antikonvulzivnog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2010.

Postovani doktore: Naisao sam na vas sajt na internetu i video da odgovarate na pitanja pa sam resio da vam obrazlozim moju situaciju: Oko nove godine (2010) pojavilo mi se stezanje u predelu grudi u dva navrata po 3 puta u trajanju manje od 1 sekunde prilikom brzeg hodanja na oko -10 pa i -15 C (ispod nule).Posle toga sam osecao povremene bolove u grudima u trajanju od par sekundi (zaboli pa prodje). To me je jako uplasilo pa sam otisao na net i pretrazivao sve u vezi toga. Tek posle mesec dana sam otisao kod interniste a u medjuvremenu sam se tretirao sa : Kapi od gloga,kapi od articoke,kapi od ginkogloba i jos neka mesavina svega toga (u razne cajeve).Onda CORDIPHYT lekovito bilje tosic,omega 3 kapsule,VENOVIN. Odmah sam poceo da drzim dijetu i za par dana bolovi su nestali i bilo mi je bolje ali su se povremeno vracali.Onda sam odlucio da odem kod lekara,onda uput i najzad internista.EKG je pokazao vislju frekvenciju,a pritisak je varirao oko 140 - 150 sa 80 - 90 kako kad.Prepisana mi je terapija : Ujutro TRI TA CE 2,5 mg,Posle rucka aspirin retard 100 mg, Uvece COTRIAZEM RETARD 90mg,i pred spavanje sortis.Naravno posle mesec mi je blo ok i mada sam neredovno koristio terapiju 2 dana uzmem pa mi je bolje pa onda 3 dana preskocim itd imao sam lupanje ponekad i jednom tako preskocim terapiju (pre oko 4 meseca) i zalupalo mi srce u autobusu) iz koga sam odmah izasao napolje i nisam mogao da se smirim citavih 5 minuta !? (sreca sto mi je poznanik naisao kolima i cim sam seo u auto posle manje od 2 min. sam se smirio) Da li je to bilo zbog neredovne terapije ili loseg vremena da li zbog neke frekvencije koju proizvodi motor i onog treskanja,neznam, a vreme je bilo kao pred kisu ali nikako da padne...neznam ali ceo taj dan nije mi blo ok menjao mi se pritisak osecao sam to a tri ta ce nisam smeo da uzmem jer ga nisam uzeo u 9 ujutro pa nisam znao da nepobrkam nesto ako ga uzmem u podne ili kasnije i tako da sam oko pola 6 uvece( 17:30) otisao kod lekara opste prakse i pritisam je bio 140 / 85 na levoj posle 1 minut na desnoj 150 / 90 a puls oko 90 kaze nista strasno prepise mi bromazepan (onaj najmanji)..Medjutim sta je tu (za mene interesantno) cim sam izasao iz doma zdravlja pala je kisa i ja sam pokisao posteno i onda tako mokar sam se super osecao mnogo mi je bilo bolje??? Od sutradan sam poceo redovno da uzimm terapiju i tegobe su se stabilizovale u velikoj meri ali postepeno za nekih 2 meseca.Ja sam onda poceo da svu terapiju prepolovim,tri ta ce na pola,cotriazem retard pola,aspirin retard pola i to svaki 2 ili 3. dan, sortis sam skoro izbacio pola 1 nedeljno.Da kazem da sam smrsao od nove godine za nekih 12 - 14 kg, visok sam 183 sada imam 88kg,49 godina.Drzim neku kao dijetu,izbacio sam kafu (1 dnevno sada mogu nesmeta mi) izbacio sam so ponekad natrijumovu uzmem kad se setim iz zdrave hrane,lesnik,badem,sok od koprive i limuna,i mnogo belog luka,crni ne a od mesa samo riba i piletina bez kozure... 2 puta sam merio pritisak u zadnjih mesec dana i jednom je bio 120/75 a drugi put 125/80. svako vece sam fizicki aktivan od 7 - 8 h, a preko dana na poslu kako kad. Pijem dosta cajeve i koristim ove preparate po malo sto sam ih gore naveo (glog itd).Medjutim sada imam povremeno nekakve cudne simptome pa vam se zato i obracam: DESAVA MI SE neki cudan osecaj koji nije uopste stalan a ni svakodnevan,imam osecaj kao da mi ispod grla (ali nikad na istom mestu) stoji gomila vazduha,kao da sam nesto progutao pa se zaglavilo,ili cak kao da me neko stegao blago nekad vise levo a nekad desno.Ponekad kad se malo aktiviram fizicki ja podrignem i taj mi se osecaj izgubi.Ali ponekad hoce da mi se desi da mi srce lupi jednom nekad jace nekad slabije i da me zigne u predelu grudi (neodredjeno) a odmah posle toga vrekvencija tj puls mi duplo skoci (slobodna procena) obicno je oko 60 ja ga nekad prekontrolisem na sekundaru na 10 sec pa puta 6...DAKLE LUPNE JEDNOM I SKOCI MI PULS I TO SVE TRAJE 1 - 2 SEKUNDE. Ja zbog toga ponekad pocnem da se znojim kao da mi se zavrti u glavi i nista.ali me mnogo uplasi.neznam da li je i koliko opasno i sta da radim? Bolovi pri tome nisu uopste jaki ni ostri nekad samo kao da brzo pulsira al srecom kratko traje da li to znaci da isteruje neki tromb da se nesto zaglavilo...obicno se desi ili ujutro kad ustanem ili oko rucka ako malo navalim (zaboravim se u tanjiru) a oce i kad se opustim uz tv (opadne mi pritisak jer puls nekad tesko napipam) pa ono kao da ubaci u drugu kao da je dobilo naredjenje da radi malo brze...Jel to neko suzenje u arterijama il gusta krv ili nedostatak kiseonika pa ono jednostavno pokusava da nadoknadi ono sto mu treba? Da li bi vredelo uzimati ovaj novi japanski preparat G 132 (germanijum) on ima neke veze sa kiseonikom...? Za sada imam samo taj simptom koji ponekad i neprimetim jer je malog inteziteta al me zanima koliko je opasam?(da me nekad ne drmne ono nedaj boze jace ? il i je to nesto normalno kada sam to saopstio internist i lekaru opste prakse samo mi prepisuju bromazepan mozda je psiha u pitanju? (ionako nisam usao u autobus od onog dana kada mi je uautobusu zalupalo)? Sto se tice nalaza koje sam radio ukratko oko nove godine krvna slika sve ok osim holesterola koji je bio 6.8,tromesecni test na secer 5.7 ostalo ok,a UZ.stitna zlezda bubrezi sve to ok sem:jetra malo zamascena i uvecana a zuc presavijena dr kaze da je to ok za moje godine nist strasno cak jetra ocuvana ( nepijem uopste) a UZ SRCA : Situs solitus. Leva komora normalnih dimenzija,na mestu merenja,ispod mitralnih kuspusa EDD 5,2 cm, ESD 3,2 cm, normalne debljine zid va S 1.1 cm, ZZ 1,1 cm, ocuvane globalne i segmentne kontraktilnosti EF 65 % Aorta normalnih dimenzija u korenu 3,5 cm, valvula trolisna, lako degenerativno izmenjenih kuspusa bez poremecaja protoka preko valvula. Leva predkomora normalnih dimenzija za pol 3,9 cm. Protok preko pulmonelne i trikuspidne valvule uredan. Desna komora 20 cm. Perikard bez stranog sadrzaja. Usporena relaksacija. Eto (bukvalno ga prepisao) Doktorka kaze da je zadovoljna sa ovim sto je videla i internista isto a meni srce lupne pa zaigra??? Sta da radim da li imam razloga za brigu ili da uzmem bromazepan??? Zahvalan na odgovoru Goran zoric e mail klakiklaki@yahoo.com

Postovani Gorane, vi ste vise uplasen, nego bolestan covek. Bolesno je: povisen holesterol, povisen krvni pritisak i anksioznost. Holesterol mozete da normalizujete dijetom i Sortisom. Ako moze samo dijetom, koju po vasem opisu pravilno sprovodite, lek nije potreban. Ista dijeta je ujedno i prevencija srcanih bolesti. Medjutim, ako je holesterol i dalje povisen ne prekidajte Sortis. Lekove za hipertenziju cas pijete cas ne pijete, sto nije dobro. Lek na taj nacin ne moze dobro da ispolji svoje dejstvo i lekar nezna da li da ga menja ili ne i kako da odredi dozu, ako vam bude povisen pritisak. Pijte lekove redovno. Tritace mozete da smanjite na pola ako vam pritisak bude nizi od 115/75 i vi se zbog toga budete lose osecali. Da bi znali kako vam se pritisak krece potrebno je da ga neko vreme merite svakodnevno. Anksionost je preteran strah. Strah je normalan ako vas pokrece na normalnu reakciju. Osetili ste probadanje, preskakanje srca i druge tegobe i to vas je uplasilo. Normalna reakcija je da se javite lekaru, uradite zakazane preglede, promenite ishranu, pijete lekove i idete na zakazane kontrole. Do izvesne mere preskakanje srca je normalna pojava. Za vase godine je normalno do 200 puta dnevno. Vecinu preskakanja ne osetite, ali kada osetite vas to jako plasi (bez razloga). Neodredjeno ziganje u predelu srca je bezopasno, nije povezano sa srcanom bolesti. To je grc misica na koji ne treba da obracate paznju. Mozete samo malo da se razmrdate kada vam se to desi. Tegobe koje imate nisu u vezi sa isterivanjem tromba i suzavanjem krvnih sudova. Nije normalna reakcija da zbog beznacajnih tegoba menjate svoje navike. To sto niste usli u autobus od kako vam se desilo da vam nije bilo dobro je jedan od simptoma anksioznosti. To je ozbiljan simptom jer bez razloga od vas moze napraviti bolesnog coveka koji se plasi da udje u autobus, kasnije se moze javiti strah da izadjete iz kuce ili da idete negde sami. To je vec bolest koju treba da leci pshijatar antidepresivima ili psihoterapijom. Tu Bromazepam ne pomaze. On vam moze pomoci da se malo opustite i da ne mislite na svoje bolesti koje nisu velike. Germanijum je antioksidans nista bolji od antipksidanasa koji se nalaze u vocu i povrcu. Glog nije za vas, jer vi nemate slabo srce. Ljudi misle da im dodatno jacanje srca moze samo da koristi. Nije tako. Glog je kardiotonik koji treba da se koristi tacno po uputstvu, sa pauzama, jedno ograniceno vreme i kada je zaista potreban. Na kutiji bi trebalo, ako je proizvodjac ozbiljan, da pise koliko dana nedeljno moze da se pije i koliko nedelja maksimalno. Ako ga drugacie koristite dolazi do zasicenja srcanog misica. To znaci da kada vam stvarno bude zatrebao kardiotonik nece delovati. Vi imate realne tegobe, nista ne izmisljate. Stvar je u tome sto one nisu izazvane fizickim poremecajem. Ako uspete fizickom aktivnoscu, setnjom, bavljenjem hobijem, druzenjem, slusanjem muzike i Bromazepamom da se opustite, odlicno. Ako ne mozete javite se psihijatru. Nastavite sa dijetom. Suplemente mozete da koristite, ali umereno. Glog ne koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2010.

Postovani, od koje godine se smije djeci davati propolis kapi i koliko dugo? Da li ima ograniceno(nekoliko mjeseci,godina...) ili se mogu davati stalno? HVALA!

Postovana, propolis i med ne smeju da se daju u prvoj godini zivota. Kasnije propolis moze ako je dete bez problema koristilo med, mada i tada orezno. Nema dovoljno podataka o delovanju propolisa na malu decu pa se zato zvanicno ne preporucuje. Deca koja imaju astmu su pod vecim rizikom od ostale za alergiju na propolis. Ako od jednog pakovanja kapi ne uocite poboljsanje nema svrhe koristiti duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2010.

Postovani, bolujem od ulceroznog kolitisa, pijem sulfasalazin. Prije 21 mjesec sam rodila, a prije 4 mjeseca sam prestala dojiti. U zadnje vrijeme imam neredovne menstruacije. Moj broblem je hormon pth koji je povisen i to me je pocelo jako zabrinjavati. Saljem vam nalaze, pa ako mozete da mi kazete svoje misljenje i dali ima razloga panici. 12.06. pth 120 12.07. pth 172,5, ca jonizirani 1,21, kalciji 2.38 UZV STITNE, desni rezanj 47x18x12mm, lijevi rezanj 46x14x15mm u drugoj polovini lijevog reznja posteriorno vidi se zona hipohogene ehostrukture velicine 9x7mm.

Postovana, dok je nivo kalcijuma normalan povisen PTH nije mnogo zabrinjavajuci. Vazno je utvrditi prirodu cvora koji je uocen UZVom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2010.

Imam polipe u nosu vec godinama.Hteo bih da ih operisem,ali ne znam gde.Preporucili su mi Dr.Pendjera koji radi laserom ali ne znam u kojoj bolnici radi(Beograd).Da li Vi znate,ili imate neki drugi savet? Unapred hvala,pozdrav od Zorana.

Postovani, probajte da stupite u kontakt sa dr Pendjerom na Institutu za ORL i MFH KC (klinickog centra) Srbija u Beogradu. Endoskopsku operaciju polipa u nosu rade i drugi maksilofacijalni hirurzi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2010.

Dobar dan, vec duze vreme se bas dosta znojim, ponekad i tokom spavanja, imam osecaj kao da mi je celo telo pod nekom upalom, temperaturom, odnosno bas je dosta toplo, cesto su mi vlazne ruke, brzo se umaram, gubim dosta tecnosti, a inace se bavim sportom pa mi to mnogo otezava postizanje nekog rezultata. Inace mi je pre bas bilo potrebno dosta dok se malo oznojim, takodje se cesto ujutru budim sa punim nosem, ponekad imam kratak dah, osecam se malo iscrpljeno i imam podocnjake, dosta spavam... Molim vas da mi pomonete.. hvala unapred

Postovani, treba da kontrolisete hormone stitne zlezde zbog pojacanog znojenja i umora, a uobicajeni pregled krvne bi slike pokazao da li postoji neko zapaljenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2010.

Postovani, Prije nekoliko dana sam napipala dvije manje zlijezde u predjelu vrata,tj. sa lijeve strane u blizini lijevog reznja stitne zlijezde, malo dalje od nje kao da su na nekoj vratnoj zili.One su pomicne i ne bole me. Mozete li mi reci sta bi to moglo biti. Hvala.

Postovana, to su limfne zlezde. Najcesce su uvecane zbog nekog akutnog ili hronicnog zapaljenja organa glave i vrata (najcesce grlo, nos, sinusi). Uvecane su i kod alergijskog zapaljenja sluzokoze nosa ili zdrela. Retko prate neka teza hematoloska oboljenja, ali tada nije u redu nalaz krvne slike. Javire se spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2010.

postovani doktore,moja majka (66 god.) ima smanjeni rad teroidne zlezde i pije tablete svaki dan. Stolica je redovna i mekana,medjutim ona se zali kako svaki dan 4-5 puta joj doje napon da kaki i kad ode nista nema ... napon je toliko jak da mora odma u WC... pitav vas u cemu je problem zasto dobi napon toliko cesto svaki dan? Da nije problem nesto sa debelom crevo? Hvala vam unapred.

Postovana, ti lazni pozivi za vrsenje nuzde mogu biti povezani sa bolestima debelog creva. Tu se pre svega misli na tumor i zapaljenje izazvano sigelama. Mama mora odmah da se javi gastroenretologu. Pregledom stolice i debelog creva naci ce se uzrok bolesti. Kod hipotireoze, koju ima vasa mama, ako hormoni nisu dobro regulisani lekom, cesce se javlja zatvor, a ne ovakvi roblemi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2010.

Postovana,imam 35 godina,zelim prvo da vam kazem da sam operisao gerb i jednjak jer mi se jednjak poceo grciti i imao sam spazam na njemu i to je navodno otklonjeno.Sad treba da operisem pilorus koji je suzen od verovatno cira koji je sad u sanaciji tj nemam ga tako mi je bar receno,treba jos da izvadim zuc i da mi se verovatno uradi vagotomija.Jos da kazem da mi je jednom receno da imam astmu a negde da nemam ali su mi navodno govorili da ako imam astmu da mi je to bilo sve od posledica vracanja kiseline.Pame interesuje posto sam se operisao pre 6 meseci da li je moguce da se javi recidiv tako brzo jer imam osecaj kao da zeli da mi se vrati hrana koju pojedem i imam cesto podrigivanje ili mislite da je to od 12 palacnog creva koji treba da operisem i zadrzavanja hrane u zelucu i da mi to izaziva i kasalj mozda.Hvala na odgovoru

Postovani, podrigivanje je najvise izazvano suzenjem pilorusa. Kada to otklonite bice mnogo bolje. GERB (vracanje zekudacne kiseline u jednjak) i dalje imate, jer se hrana dugo zadrzava u zelucu. Pomoci ce vam ako jedete cesce po malo i hranu vise tecnu i kasastu, kao i onu koja se lakse vari (krompir, pirinac, sargarepa, piletina, jogurt). Postoji veza izmedju GERBa i astme. Verovatno da kiselina ne izaziva astmu, ali je pogorsava i izaziva smetnje sa disanjem kod onih koji je nemaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2010.

Postovani,imam 31g, interesuje me, posto koristim propolis(bez alkohola,deciji) i maticnu mlec povremeno, da li su oni bezbedni i za trudnice? Hvala

Postovana, ne postoji dovoljno podataka o uticaju propolisa tokom trudnoce pa se on zvanicno ne preporucuje trudnicama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2010.

radila sam bris usiju i imam dve bakterije citobacter species i proteus mirobilis, da li se to moze skroz izleciti i kako? unapred hvala na odgovoru

Postovana, obe bakterije pripadaju crevnim bakterijama. Nalaze se u zagadjenoj hrani, vodi, zemljistu, a u crevima ih normalno ima. Infekcije izazivaju obicno kada dodje do pada imuniteta. Infekcije ovim bakterijama se lece iskljucivo po rezultatu antibiograma, zato sto su otporne na mnoge antibiotike. Moze da se izleci.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: