Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 25.2.2010.

POSTOVANI IMAM PROBLEM SA RUKOM NEMAM OSIGURANJE ZA LJECENJE PITALA SAM JEDNU DOKTORICU OD MOGA SINA KAD JE ON ISAO KOD NJE DASE PREGLEDA ONA MIJE REKLA DASE NE BRINEM DA TO SVAKO MOZE IMATI U KOLJENU I U RUCI NEBOLI ME UOPSTE KAD RADIM RUKU UZRAK KAD PODIGNEM NISTA ISTO NAPRJED NISTA ALI KAD JE OKRENEM NAZAD ZABOLI ME IMAM NESTO MALO U OBLIKU LJELJKA NA DESNOM RAMENU SAMO BOLI KAD GA DOTAKNEM NA SAMOM SASTAVU RUKE I RAMENA KADA NEKAD RADIM RUKOM DOLE GORE CUJEM KAKO NESTO PUCKETA DALI TREBA DASE PLASIM I KAKO TO DA LJECIM MOZDA SAM RUZNO MAKLA ALI SAM POSLOM PREOPTERECENA MOLIM VAS POMOZITE MI HVALA.

Postovana, to su promene zgloba koje nastaju sa godinama. Preopterecenje takodje utice. Dok su tegobe manje mogu pomoci antireumatske masti i tablete. Kada su vece potrebna je fizikalna terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

Imam bebu od 8 meseci i dojim je.Menstruaciju sam dobila i imala krvarenje samo 1 dan.Pila sam pronison i claritin zbog alergije.Test na trudnocu sam uradila.pozitivan je,ali nemam ni jedan simptom trudnoce.Da li je test mogao da pokaze pozitivan rezultat zbog pronisona.Imam 3 deteta

Postovana, pronison moze da dovede do menstrualnih poremecaja i izostanka menstruacije kada se duze pije. Javite se ginekologu, jer je trudnoca moguca i bez simptoma. Takodje dojenje nije zastita od trudnoce. Pronizon ne bi trebao da daje lazno pozitivan test na trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

postovani,moj partner ima cestu glavobolju usta mu je suva i leva stana lica kao i jezik ponekad mu utrne.dobija i povremeni bol ispod rebra leve stane.hvala unapred.

Postovana, to su ozbiljni simptomi i treba odmah da se javi neurologu. Bol ispod leve strane rebra je uglavnom posledica gasova sabijenih u levoj krivini horizontalnog dela debelog creva. Zahteva izbegavanje hrane koja stvara gasove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

Postovani,imam 32god. i imam problema sa kicmom,krivi se u stranu i imam bolove.Pre par godina je otkriveno da su u periodu kada sam ja rodjena vadili bebama srz iz kicme.Majka mi je rekla kako je primetila kada me je dovela kuci neku tackicu koja se pretvorila u oziljak.Pa bih vas sada zamolila da mi kazete da li sada zbog toga imam problema i kakve sve posledice mogu biti.Unapred zahvalna.

Postovana, Moguce da imate urodjeni deformitet kicme koji se zove spina bifida. Tu moze postojati na donjem delu kicme (krsta) mala ranica koja kasnije zaraste. To mozda nije primeceno, pa nije operisano (malo verovatno) ili je smatrano da spina bifida nije velika (najcesce nije) i da ne treba da se dira. Ako je taj deformitet veci videce se na rendgenu, a ako je manji samo na magnetnoj rezonanci (MR). Ako je postojao otok mozga moguce da je ispustan likvor (ili srz iz kicme kako vi to zovete). To se radi da bi se smanjio pritisak. Likvor je mogao da se uzina za analizu ako se sumnjalo na neku bolest mozga ili mozdanica. Medjutim, te se stvari ne bi sakrile od roditelja. Bar bi rekli da sa bebom nesto nije u redu pa se ispituje. Inace ta intervencija ako se uradi pogresno odmah izazove komplikacije, a ne posle 30 godina. Nije moguce da je vadjena srz iz kicme iz nekog kriminalnog razloga. Zasto bi? Kome to treba? Nije to krv pa da se da ili proda nekome.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

Molila bi za jedan adekvatan odgovor posto imam jako veliki problem.Bolujem od autoimune bolesti lupus vec 30godina a pronizon tablete pijem 27g ustanovila sam da imam glivicu kandidu u celom organizmu dali cu je i zleciti i kako stim ako pronizon i sam stvara kandidijazu i koliko dugo traje proces lecenja.Unapred zahvalna

Postovana, kandidijaza se leci antimikoticima i dijetom i to traje vise nedelja, pa i meseci. Iz ishrane treba da se izbace slatkisi, sirce, tursija i ostale salate sa sircetom, pecurke, kvasac, slatko voce. Treba dosta jesti belog luka, jogurta, zelja, blitve, maslinovog ulja, jer dovode do eliminacije kandide. Od voca se preporucuje samo limun, koji takodje utice na izbacivanje gljivice. Dijeta traje nekoliko nedelja kao stroga, a zatim se uvodi voce, ali jos neko vreme izbegava secer i svi proizvodi koji ga sadrze. Zbog koriscenja Pronizona kod Vas ce kandida teze da se leci. Duze vreme jedite manje hranu koju gljivica obozava (secer, belo brasno, sirce, pecurke), a vise ono sto joj ne godi (beli luk, zelje, spanac, maslinovo ulje, kukuruz, integralni hleb). Usvojite ishranu u kojoj se necete zauvek odreci slatkisa, belih zitarica i ostalih namirnica bogatih ugljenim hidratima, ali cete ih znatno manje koristiti. Uostalom te namirnice nisu zdrave i slabe imunitet. Zbog lupusa vama je posebno bitno da hranom ojacate imunitet : http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=335:hrana-koja-jaa-imunitet&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 procitajte vise o dijeti:http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=84:ishrana-kod-kandide&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

Postovanje, vec par meseci u predelu i oko cmara osecam jak svrab koji nekad prelazi i u peckanje. Sto se vise cesem, vise me svrbi. Hemoroide sam imao u nekoliko navrata, ali ih trenutno valjda nemam. Ljetos kada sam bio na moru, slana voda me je jako pekla na tom predjelu, najvjerovatnije od cesanja... Help i hvala...

Postovani, ako ste imali hemoroide onda ih i dalje imate. Najcesce oni izazivaju svrab. Svrab (pruritus ani) je simptom drigih bolesti koje treba traziti i leciti. Najcesce ga izazivaju: dijabetes, giht, uremija, oboljenja zucnih puteva, zatvor, tuberkuloza... svrab mogu izazvati neki lekovi kao antibiotici, pankreasni enzimi, kokain, morfin. Od lokalnih uzroka uzrok su, osim hemoroida, analna fistula i fisura, kondilomi, pektenoza, inkontinencija mokrace, nehigijena analnog predela, paraziti, kolitis, karcinom rektuma...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

Postovani, imam 24 godine. Od pre nekoliko dana mi se javio bol u peti. Kada mirujem i masiram petu nema ga, ali mi se javi kada duze vreme hodam ili kada se zaustavim posle hodanja osecam da mi peta pulsira. U pitanju je samo jedna peta. Javio se posle trcanja za gradskim autobusom u zimskim cipelama.A i pre toga, nekoliko dana, sam imala prilicno veliko pesacenje po gradu. Sta mi savetujete? Pozdrav i hvala.

Postovana, to je bol nastao zbog opterecenja pete. Verovatno ga osecate u donjem delu pete, mada je moguce i u drugim delovima. Mirujte nekoliko dana i koristite hladne obloge. Ako Vas peta boli pozadi (ne odozdo) isto stavljajte obloge i mirujte par dana. Osim toga pomoci ce ako obujete cipelu sa 1 do 2 cm visom petom (da se rastereti ahilova tetiva). U prethodnom slucaju to bi samo pogorsalo. Najudobnija visina stikle za zene je 4cm.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2010.

Postovani,ovo je pitanje za neurologa.naime,mam G 37.9.vec dve godine.bolest se manifestovala tnjenjem celog tela,nogu,ruku,trupa i gubitak oscaja-percepcije.posle svih pretraga,magneta glave i vrata,evociranih potencijala i limbalne punkcije,svi nalazi su bili dobri sem magneta vrata,postojao je edem u visini c2-c3,koji je presecao kicmenu mozdinu.nakon terapije kortikosteroidima,sve se sredilo,bilo mi je puno bolje i od tada do danas nemam tegobe,ali sake su mi ostale u blagoj hipesteziji,ili bolje receno blagoj ukocenosti.imam snagu u rukama,ali se u toku noci blago ukoce.to mi smeta jer mi pravi psihicki problem.zanima me,sta mislite,kako to mogu da resim,da li ima pomoci,ili to tako mora ostti.hvala unapred.inace,imam 35 godina,i nijedan neuroloski ispad nikada nije postojao.

Postovana, ta dijagnoza se upotrebljava za oboljenje iz grupe demijelinizacionih oboljenja. Bolest nije mogla precizno da se dijagnostikuje, jer su nalazi bili uglavnom dobri. Ta dijagnoza zahteva dalje pracenje i terapiju ako dodje do pogorsanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

od cega nastaje zapaljenje butne kosti kod male dece i kako se leci

Postovana, zapaljenje kosti je cesce kod dece nego odraslih. nastaje pod uticajem bakterija koje dspevaju poticu iz nekog zapaljenjskog zarista. Zariste je obicno udaljeno, ponekad nepoznato, a bakterije dospevaju do kosti (najcesce butne) putem krvi ili limfe. leci se antibioticima ili hiruski.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

na ultrazvuku abdomena nasli su mi polip u zucnoj kesi,da li je neophodno da se zuc u potpunosti ukloni,jer interesuje me kako se moze bez nje ziveti.da li se u ovom slucaju moze raditi laporoskopska operacija?da li operacija moze da bude rizicna s obzirom da su mi trombociti 130000?unapred hvala

Postovana, ne postoje usaglasena misljenja o neophodnosti operacije zucne kese kod postojanja polipa. Vecina smatra da nije neophodna operacija ako pacijent nema tegobe, ako je polip manji od 1cm i nema znakova zapaljenja. Nekada se desava da je polip karcinom, izvadjena zucna kesa je retko kad zdrava, pa ja smatram da je bolje operisati je. Ako se operise, vadi se cela zucna kesa, kao kod kamena u zuci. Covek se za par nedelja, a najduze dva do tri meseca navikne na nedostatak ovog organa. Njegovu funkciju preuzimaju zucni kanali. Trombociti mogu biti problem za operaciju, ali to cete videti sa internistom i transfuziologom, a metodu operacije (laporoskopska ili klasicna operacija) odredice hirurg. Operaciono polje je preglednije kod klasicne operacije, sto je po meni bitno kada se odstranjuje tumor (polip je u stvari dobrocudni tumor ili izrastaj sluzokoze).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

postovani jel mozete da mi kazete misljenje za ove rezultate;TF4-8,4,TSH-2,8.HVALA

Postovana, merodavne su referentne vrednosti laboratorije u kojoj je analiza radjena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

rezultaiti krvi su: glukoza 4, hdl 1.4, ldl 3, trigliceridi 1.19, urea 7.4, kreatinin 83.2 got 18, gpt 15.3> Fibrinogen mi je povisen 4.1, cudno mi je posto sam citala na internetu da ako je holsterol povecan i fibrinogen je ali kod mene nije tako, takodje sam procitala da ukoliko je fibrinogen povisen to znaci da osoba moze imati neku malignu bolest ili kariovaskularno oboljenje, pa sam htela da znam da li to znaci mozda ukoliko je fibrionogen znatno povecan ili cak iako je samo malo kao sto je kod mene slucaj?? takodje sam htela da pitam da li je ok piti vitamin b3 kako bi se snizio fibrinogen?? Hvala.

Postovana, rezultati su normalni. Fibrinogen je neznatno uvecan, sto nije dovoljno cak ni da se zakljuci da postoji neka upala. To pogotovu ako su sedimentacija i leukociti mirni (verovatno jesu jer ih ne navodite). Fibrinogen je povisen kod zapaljenjskih procesa. Nije specifican tj. ne pokazuje sta je zapaljeno. Tumor cesto prati zapaljenje pa i fibrinogen moze biti povisen, ali i ne mora. Fibrinogen se snizava pronalazenjem i lecenjem zapaljenja koje je dovelo do njegovog uvecanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Postovani , imam 22 godine , proteklih par dana imam povremena krcanja u predelu besike , opisao bih to kao premestanje vazduha u crevima (takav zvuk) , traje jedno vreme pa prestane , nemam bolove , ali mi smeta i osecaj je neugodan . Prvi put sam to osetio pre pola godine , ponovilo se par puta ....

Potovani, nije mi poznat takav osecaj. Creva su u bliskom anatomskom odnosu sa besikom, pa je moguce da ne mozete da odredite od kog organa potice krcanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Postovani, ja sam u cetvrtom mesecu trudnoce. Pre par dana pocelo je kao neko stezanje u grlu, kao da m istoji nesto sto nemogu da progutam imam osecaj kao da mi srce kuca u vratu. Inace pre dve godine imala sam jaku upalu stitne zlezde totalni poremecaj hormona i cvor na desnom reznju.Pila sam fovistan po semi i jos neke lekove tako da su se hormoni sredili i kasnije nisam imala nikakvih problema izuzev cvora koji je jos uvek tu.Bojim se da opet nemam problem sa zlezdom jer sam u cetvrtom mesecu trudnoce, neznam kako bi se to odrazilo na plod. Inace imam i miom na materici.

Postovana, javite se endokrinologu. Ako je potrebno, sprovesce se terapija koja nije stetna po plod. obavestte i vaseg ginekologa o rezultau pregleda endokrinologa. Najveci broj zena sa miomom normalno iznese trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Zdravo htela bih da pitam ja imam 16 godina i imam vec 3 godine Vitiligo,samo oko ocima.Koristila sam Vitex,Gin Gira mazala sam vitamin E,takodzje vitamin A+D. I pijem vit.A+D Vit.C-1000 B-complex 1x1 I caj kantaron(po nekad) Nekad se ne pozna (toliko) a nekad se vidi jasno belo oko ocima.Probala sam i mast Propolis al mi se vishe poznaje i sam prekinula to odma za par dana i to ne koristim.Momentalno koristim sad samo Gin Gira i Vitex.E sad me interesuje za ovaj 'Melagenin Plus Losion' da mazem oko ocima a ne neki sirup i ako nesto ima neke vitamine sta mozem da pijem molim vas da mi recite jer ima i koje.Hvala vam puno.Unapred Hvala cekam odgovor

Postovani, terapiju koristite iskljucivo po savetu koznog lekara. Moze se probati PUVA terapijom. Koza treba da se stiti antisolarnom kremom od sunca sa visokim zastitnim faktorom. Nekada je vitiligo izazvan oksidativnim stresom. U tom slucaju pomazu antioksidantni vitamini (A, C, E), kao i veci unos voca i povrca i to posebno narandzasto i tamnozeleno (bundeva, sargarepa, narandza, kajsija, breskva, brokoli...). Birajte uvek voce i povrce jarkijih boja. Ne znam koliko je efikasan Melagenin Plus Losion.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

postovani,lijecena sam od limfoma prije 4god.prije 2god.poceli su peoblemi sa stinom,bila sam ne terapiji koja mi nije pomogla, dobila sam vilku strumu koju moram operisati pnajvise me smeta spavanje i problemi sa ocima zbog moje prijasnje bolesti nisu mi savjrtovali radioaktivni jod nego operciju stine . .Kad sam razgovarala sa hirurgom,on mi je rekao da nije sigurno da ce oci doci na svoje mjesto, da se razvila neka ocna bolest.znam da cu piti hormon stitne dok sam ziva,al moja briga je sta ce biti sa ocima .Idem kod ocnog svaka 4 mjeseca zadnji put mi predlozio da pijem prednizol sto sam ja odbila koristim samo kapi za vlaznost ociju.

Postovana, i ako se egzoftalmus (izbocene oci) javlja zajedno sa strumom leci se posebno. Izlecenje strume ne mora dovesti do njegovog izlecenja. Zato se ne nadajte mnogo da ce se oci srediti oparacijom. Operacija je bolja od radioaktivnog joda. Terapija pronizonom ili drugim kortikosteroidom ne pomaze svima. Prvo resite zlezdu, pa posle odlucite za oci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Postovani, imam jednu malu kuglicu na testisu,bele boje koja mislim da se uvecava kako vreme prolazi, koja se ne odrazava ne osecam nikakav bol, niti bilo kakve druge simptome...Unapred hvala.

Postovani, ako je kuglica na testisu, kako vidite da je bela? Da nije na skrotumu tj. na kozi u kojoj se testisi nalaze. Ako je na kozi javite se koznom lekaru. Moguce da je zapusena lojna zlezda. Ako je kuglica na testisu javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Molim Vas da mi odmah odgovorite sta da uzimam za prvu pomoc. Njajnoviji rezultat tsh-3.22, i TPO At-719.2. Gusim se u snu, bolno gutanje, jaka uznemirenost. Naime pre tri godine mi je ustanovljena euthyreoidismus Thyreoiditis chronica, ali mi je ljekar dao samo selen-cink. Molim Vas sta mogu da koristim jer kod svog endokr. mogu da dodjem tek 22.04.10 Unaprijed Hvala. Napomena-ultrazvuk stitne pokazuje heteroehogene teksture, prozetehipoehogenom pseudonomusima-svajcarski sir

Postovana, javite se vasem lekaru zbog uznemirenosti i ostalih tegoba. One idu uz bolesnu stitnu zlezdu, ali se mogu javiti i nezavisno od nje. Sto se tice terapije za zlezdu nije urgentna. Slobodno mozete sacekati pregled. Endokrinolog vam moze propisati nesto za smirenje, ali vas moze uputiti neuropsihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Postovani, imam 17 godina, i problem sa prekomernim znojenjem ispod pazuha. Nije vezano za moje psihicko i trenutno stanje, niti za menstruacioni period. Javlja se svakodnevno. Nosim pamucnu garderobu, redovno odrzavam higijenu sa sredstvima prilagodjenim mojim godinama. Do skoro sam koristila dezedorans u stiku i spreju, ali sam prestala. Mojoj mami i meni je potreban savet kome da se obratimo i kako da resimo problem. Pozdarav

Postovana, javite se koznom lekaru. Lecenje pojacanog znojenja je moguce, ali nije uvek uspesno. U medjuvremenu koristite antibakterijski sapun da bi izbegli pojavu neprijatnog mirisa znoja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Postovani posto sam uradila test fiksacije dobila sam nalaze koji glase SCINTIGRAFSKI SE PRIKAZUJE NESTO NIZE POLOZENA STITASTA ZLEZDA.VEZIVANJE RADIOFARMAKA JE OSLABLJEMNO U CELOM LEVOM REZNJU I DONJEM POLU DESNOG REZNJA. FIKSACIJA RA J-131 NAKON 2 CASA IZNOSI 27 % FIKSACIJA RA J-131 NAKON 4 CASA IZNOSI 36 % FIKSACIJA RA J -131 NAKON 24 CASA IZNOSI 49% Doktor mi je predlozio da pijem radio aktivni jod mada mi je par lekara predlozilo da to neradim i da sam ja mlada i da mogu jos da pokusam lekovima da to sredim.Zelela sam da se posavetujem sa vama i da cujem i vase misljenje?Od sutra krecem da pijem i kombuhu da vidim dali ce i ona malo pomoci u lecenju!!!UNAPRED ZAHVALNA I VELIKI POZDRAV ZA VAS I HVALA ZA PRETHODNI ODGOVOR!!!!!

Postovana, mislim da nije hitno da odlucite. Trazite od svog endokrinologa da vam objasni zasto smatra da je neophodna terapija radioaktivnim jodom. Ona se uglavnom primenjuje kada lekovi ne deluju, tesko se podnose ili pacijent odbija da ih pije ili ih ne pije redovno. Da li se nesto od ovoga odnosi na vas? Kao nezeljeno dejstvo terapije radioaktivnim jodom nekad se javlja hipotireoza. Ona se lakse leci od hipertireoze, ali se lekovi piju dozivotno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Imam jedno pitanje, ako je moguce da mi malo pojasnite...Od strane lekara mi je prepisan Klomife, kao terapija pred inseminaciju koja sledi, kada sam procitala uputstvo leka bila sam sokirana koliko je navedeno mogucih negativnih posledica....Yanima me koliko su te poledice ucestale, opasne...Meni je danas 3. dan kako pijem 2X1 i nemam nikakvih cudnih simptoma...HVALA.

Postovana, Klomifen ne izaziva cesto nezeljena dejstva. Osim toga vi cete da ga pijete kratko vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Postovani Imam bol u predjelu desnog bubrega,nije bas jak.vise je jednolican.nekad se bol preseli sa prednju stranu a nekad i spusti do prepona.radio sam nalaz krvo koji je normalan,sutra bih trebao dobiti urino kulturu.na ultrazvuku je sve normalno.nemam temperaturu,pisam normalno,ne osecan nikakvo peckanje.pijem doxycyclin, 2 x 500mg,poceo sam juce. pozdrav

Postovani, unosite vise od 2,5L tecnosti. Ako urinokultura bude poyitivna moracete da koristite antibiotik po njoj. Do rezultata doxycyclin nije neophodan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2010.

Kako se leci Anal Fissure?Kako nastaje?

Postovani, analna fisura je ovalna ranica na sluzokozi zavrsnog dela debelog creva. Smatra se da je glavni uzrok fisure previse stegnut misic (sfinkter), unutrasnji zatvarac zavrsnog dela debelog creva. Ta stegnutost misica dovodi do pucanja sluzokoze. Na pojavu fisure imaju uticaja i tvrda stolica, kao i hemoroidi. najpre se koriste masti sa antizapaljenjskim i analgetskim (protiv bola) delovanjem. To su iste masti koje se koriste za lecenje hemoroida. Masti treba stavljati prstom. To neki pacijenti izbegavaju, jer im je bolno ili neprijatno. Cepici nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Osim primene masti, neophodno je ishranom, tabletama, pojacanom fizickom aktivnoscu i unosom vece kolicine tecnosti razmeksati stolicu kako ne bi povredjivala ranicu. Koriste se i tople obloge ili da sedenje u toploj vodi nakon defekacije. Toplota opusti misic i umanji bol. Ako mast ne pomogne, a bolovi su jaki koriste se hiruske metode. Moze se u anesteziji rasiriti analni misic ili da se odstrani (isece) ranica sa njenim dnom. Hiruske metode se koriste ako masti ne deluju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Postovani, imam 34 g. i pre dve godine u nazad poceli su bolovi ispod rebara na desnoj strani.Javio sam se doktoru koji mi je preporucio dijetu i neke tablete(ne secam se koje) i bol je prestao(bila mi je jetra masna).Prosle godine u oktobru mesecu identicni bolovi se ponovo javljaju.Posle uradjenog ultra zvuka abdomena jetra je ponovo masna.Gastroenterolog konstatuje dijagnozu:STEATOSISHEPATIS/SLUDGE VESICAE FELLAE/ i dobijam lekove da pijem tri meseca:Reliv forte,Vitamin E,Rowachol.Terapiju sam ispratio ali bolovi i dalje postoje.U medjuvremenu 03.02.2010 puca mi cir na zelucu.Dijagnoza:Ulcus ventriucli reg.canalis pylorici sang.Forrest la.Haemoclipsing No III facta est.Sto se tice cira nadam se da ce problemi biti vremenom sanirani ali ovaj bol ispod desnog rebra mi stvara nervozu jer niko ne moze da mi pomogne i da mi tacno kaze sta je u pitanju.Zato vas molim da mi pomognete i uputite kod nekog strucnjaka koji ce moje probleme resiti.Unapred hvala.

Postovani, u lecenju je najvaznija dijeta. U pitanju je masna jetra i zucna kesa koja sadrzi mulj. To je zgusnuta zuc koja moze dovesti do pojave kamena. Ako ste gojazni treba da smrsate cime ce se jetra osloboditi nagomilane masnoce. Mrsavljenje mora da bude sporo. U protivnom cete dobiti kamen u zuci. Kod masne jetre ostecenje nije nepovratno, ali kod nekih dodje cak i do ciroze jetre. Alkohol nikako ne koristite. Lecenje je od strane gastroenterologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

postovani da li kicma moze biti uzrok bola ispod leve dojke ,i otezanog disanja ako je ultra zvuk srca ok i snimak pluca ok .cula sam da neka zena masazom vraca prsljnove i da li to moze da izazove veci problem.hvala unapred

Postovana, vracanje prsljenova masazom u najboljem slucaju ne pomaze, a moze dovesti do pogorsanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

U septembru prosle godine sam izgubila bebu u 31 nedelji trudnoce, akutni infarkt posteljice...svi nalazi nakon toga su bili uredni, pomalo sam se i psihicki oporavila i ovaj mjesec ponovo ostanem trudna, medjutim bila je to biohemijska trudnoca i moj dr. kaze da ne bih ni znala da nisam uradila test na sam dan kad sam ocekivala da dobijem menzes...nakon par dana smedjeg iscjedka, utrogestana i bete koja je sa 753 pocela opadati na 630 u roku 48h, uz preporuku ginekologa prestala sam piti utrogestan, prokrvarila, uz uredan i evo krvarenje je prestalo, mada se jos uvijek pomalo cistim, neki smedjkasto krvavi iscjedak jos uvijek je prisutan.....interesuje me da li vec sljedeci mjesec mogu ponovo raditi na trudnoci kao sto moj dr. kaze i sta je uzrok biohemijskih trudnoca i uopste imate li neki savjet za moju situaciju... Unaprijed zahvalna!

Postovana, to sto se vama desilo desava se mnogim zenama, samo ostaje nedijagnostikovano. Dodje do oplodnje jajne celije, ali izostane njeno normalno usadjivanje. Zeni malo zakasni menstruacija, ponekad bude obilnija, a nekad uobicajena. U toj situaciji ona nezna sta se desilo, jer ipak vecina zena ne radi bebi test oko im menstruacija kasni par dana. Mozete sledeceg meseca raditi na trudnoci. Ako ste uznemireni sacekajte jos malo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

cerka ima 16 godina ima vitiligo samo oko ocima koristio sam mast vitex i dzin dzira ali nema neki efekt primetiosam kad maze sa tablete a+d ne poznaje se toliko takodze i sa tablete sa vitamin E sta mi preporucujete vi ? unapred hvala

Postovani, terapiju koristite iskljucivo po savetu koznog lekara. Moze se probati PUVA terapijom. Koza treba da se stiti antisolarnom kremom od sunca. nekada je vitiligo izazvan oksidativnim stresom. U tom slucaju pomazu antioksidantni vitamini (A, C, E), kao i veci unos voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

postovani,molim vas za hitnu pomoc..imam sam sexualni odnos i nakon zavrsetka istog ,sam vaginu obrisala vlaznom maramicom,nakon pola sata osetila sam blago peckanje,da bi se sve vise povecavalo(samo pod mlazom obicne vode,osetim malo olaksanje) ..pa vam molim za neki savet,sta bih trebalo da uradim za prvu pomoc!!?hvala.

Postovana, verovatno je alergija na neki sastojak tj. antiseptik vl. maramice. Javite se lekaru. Mozda ce trebati antihistaminik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

postovani.imam 95kg,visina od 180cm i imam poprilicnu masu.Mene interesuje,dal postoje neki proteini za definiciju misica..ako postoje kako se zovu i da li je to zdravo koristiti!? Hvala unapred.

Postovani, ti proteini su nepotrebni organizmu u zdravstvenom pogledu. Najzdravije se definisu misici vezbanjem. Sto se zdravlja tice Vi imate visak kilograma. Ako zelite da budete zdravi, povecajte fizicku aktivnost i uz uobicajenu raznovrsnu hranu i manji kalorijski unos, smrsajte i oblikujte svoje zdravo telo. Tako ce misici biti manji po obimu, ali uocljivi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

postovni me zanima sta da pijem za redovnu menustraciju da imam sam bila i kot ginekooga sve sam dobro a uvek mi kasnif menustracij po mesec dva

Postovana, mi vam ne mozemo dati terapiju bez pregleda. Morate se javiti vasem ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Imam 28 godina! Uposlednja 3 meseca cesto mi se javljaju bolovi ispod desnog rebra,takodje mi se veoma cesto dogadja da mi se hrana vraca ali nakon 2 do 3 sata od unosenja. Par puta sam osetila izuzetan bol takodje ispod desnog rebra prilikom velike nuzde. juce sam uradila ultrazvuk i u rezultatima pise da imam malo mulja u zucu! moj doktor smatra da nije nista alarmantno, i nije me posavetovao da li treba da pijem neke cajeve ili da drzim neku dijetu. Molim vas da me posavetujete u vezi ovog problema. Inace moja baka je pre 5god. umrla upravo od zuca.

Postovana, uradite i gastroskopiju da bi se tacno postavila dijagnoza. Zucna kesa sa muljem je obicno zapaljena i steti organizmu. Mislim da zucnu kesu treba leciti pre no sto postane alarmantno. Obavezno se javite gastroenterologu i hirurgu. Ako hirurg predlozi operaciju prihvatite je. Unosite malo secera, a vise integralnih zitarica, voca i povrca. Ako zelite da smrsate to ne smete uciniti naglo, jer je to siguran nacin da se dobije kamen. Konzumiranje vece količcine zasicenih masti (masti crvenog mesa, punomasni sirevi) i holesterola (iznutrice) moze pospesiti stvaranje kamena. Nisu sve masnoce iste. Unosenje vece kolicine maslinovog ulja sprecava stvaranje kamena. Ranije se smatralo da obroci bogati mastima podsticu pojavu bola, medjutim, podjednako cesto i nemasni obrok izaziva bolove. Ishrana sa manje masti, cak i ako ne sprecava zucni napad, dobra je za zdravlje uopste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

POSTOVNI;IMAM PROBLEMA SA GASTRITISOM DA BAVIM SE SPORTOM DALI BIH SMIO DA KORISTIM KEI SUOLEMENT,TACNIJE AMINO KISJELINE TECNE ITD..HVALA

Postovani, kod gastritisa nisu preporucljivi takvi suplementi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

POSTOVANI DOKTORE JAVLJAM SE U NADI DA CETE MI POMOCI VEC DVIJE GODINE KAKO SU GINEKOLOSKI PROBLEMI POCELI NAKON 3 PAPA TESTA SVE SE PONAVLJA CIN 1 IMAM UCESTALE BOLOVE U DONJEM DIJELU STOMAKA A SADAMI JE ZADNJI NALAZ GLASIO OVAKO CERVICITIS CHR.LACERATIO PVU. STERILITAS SEC.AKO MOZETE DA MI BJASNITE STA OVO SVE TREBA DA ZNACI UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM

Postovana, CIN1 je najblaza promena celija grlica materice. Cesto je prate infekcije (cervicitis chr. tj. hronicno zapaljenje grlica). Sa lecenjem infekcije CIN1 se uglavnom resava. Lecenje infekcije se nekada oduzi, jer se ne pronadje pravi izazivac. Zbog infekcije treba da se urade mikrobioloski brisevi (aerobi, anaerobi, mikoplazme, ureaplazme, hlamidije, HPV). Neke od ovih infekcija mogu da budu uzrok steriliteta. Morate da znate da je najvaznije da redovno radite Papa test i da se uporno lecite. Lecenje se nekada oduzi, ali to ne treba da bude razlog vaseg nepoverenja u ginekologa ili izbegavanja lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Zanima me je l moze nesto lose da mi se desi ili utice na mene,ako konzumiram preparat tribulus,sadrzi: 625 mg Tribulus Terrestris Ekstrakt (Tribula Terrestris) (voće) (standardizovan do 40% saponina) Tribulus Terrestris, u prahu (Aerial)?

Postovani, ako uzimate Tribulu Terrestris zbog manjka testosterona u organizmu, necete imati nezeljena dejstva. Medjutim, ako zelite da normalnu kolicinu ovog hormona povisite npr. zbog povecanja misicne mase, mozete vam stetiti. Moze doci do povisenja holesterola, sto ubrzava arterosklerozu i u kasnijim godinama moze dovesti do srcanih bolesti. Libido je promenljiv, kod nekih povecan, kod drugih snize. Mogu se javiti ceste i duge erekcije, ginekomastija (uvecanje mlecnih zlezda), uznemirenosti, glavobolja, depresija, trnjenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Postovani imam problema sa hemoroidima drugi stadijum,a odnedavno sam saznao da imam i fisuru. Molim Vas da mi kazete sta da koristim protiv fisure jer su bolovi nesnosni vec nekih dva meseca i dali moze da se operise i kada se vrsi operacija. Unapred hvala. POZDRAV

Postovani, analna fisura je ovalna ranica na sluzokozi zavrsnog dela debelog creva, koja izaziva izuzetno jak bol. Smatra se da je glavni uzrok fisure previse stegnut misic, unutrasnji zatvarac zavrsnog dela debelog creva. Ta stegnutost misica dovodi do pucanja sluzokoze. Na pojavu fisure imaju uticaja i tvrda stolica, kao i hemoroidi. Masti sa antizapaljenjskim i analgetskim (protiv bola) delovanjem treba da stavljate prstom. To neki pacijenti izbegavaju, jer im je bolno ili neprijatno. Cepici nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Osim primene masti, neophodno je ishranom, tabletama i unosom vece kolicine tecnosti da razmeksate stolicu kako ne bi povredjivala ranicu. Mozete da koristite i tople obloge ili da sedite u toploj vodi nakon defekacije. Toplota opusti misic i umanji bol. Ako mast ne pomogne, a bolovi su jaki koriste se hiruske metode. Moze se u anesteziji rasiriti analni misic ili da se odstrani (isece) ranica sa njenim dnom. Hiruske metode se koriste ako masti ne deluju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Postovani imam 30 god.imam dvoje dece.Bolujem od hipertiuroze od prosle godine maja meseca.danas sam radila test fiksacije pa me interesuje dali moze nesta da mi skodi to sto sam popila malu dozu joda?dali smem da budem u kontaktu sa decom i kako da se ponasam?ma uopsteno interesujeme sta je test fiksacije?tsh je 0,010 a ova dva hormona su u normali na zlezdi nemam nikakvih cisti,cvorica i slicno samo je izasla iz lezista od stresa?molim vas objasni te mi sve posto sam jako uplasena par njih mi je reklo da nisam trebala da radim taj test tako da sam ja sada kao luda dali sam pogresila?bojim se da nenaskodim svojoj deci posto su samnom po ceo dan ali na manjem rastojanju test sam radila na vma.UNAPRED ZAHVALNA I JEDVA CEKAM ODGOVOR?

Postovana, jod koji ste primili je radioaktivan i par dana zraci. Zato ne prilazite blizu deci. Njihov domen nije veliki i u principu ne bi trebali da ih grlite, ali boravak u istoj prostoriji nije opasan. Unosite vise tecnosti. Ponasajte se po saveru radiologa. Zlezda vezuje jod (fiksacija). na snimku se vidi da li je on ravnomerno rasporedjen. Ako jeste to je dobro. Ako je na pojedinim mestima jod gusci nije strasno (to je topli cvor). Nije dobar nalaz polja zlezde bez joda (hladni cvorovi). Ako se oni nadju treba dalje istrazivatu, da ne promakne postojanje tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

imam problema sa mortonovim neuronom. posao mi je takav da zahteva uglavnom hodanje i stajanje. iako nosim udobnu obucu svakodnevno imam neprijatnosti u stopalima: zarenje,paljenje i na kraju jake bolove pa cak i grceve u prstima, i tako sve dok ne skinem obucu i razmrdam i izmasiram bolno mesto. Sta da radim? da li bi mi pomogla tinktura i mast od gaveza ili da se lecim hemijskim preparatima i kojim? unapred zahvalna jasmina

Postovana Jasmina, gavez gel vam ne bi mnogo pomogao (on ima drugu namenu). Mozete koristiti antireumatske kreme i gelove (Fastum, diklofenak...), kao masti na bazi bilja koje sadrze kamfor npr. Tirova mast. Moze vam pomoci fizikalna terapija i izbegavanje dugog stajanja i sedenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Molim Vas da mi pomognete da resim problem. Imam povremene bolove u ledjima, u predelu levog bubrega. Radila sam laboratoriju koja je uredu sem povecanog holesterola, a ultrazvuk abdomena ne ukazuje na nikakav problem. Nemam pesak niti kamen u bubregu. Bol je konstantan, nije prejak i traje po nekoliko nedelja pa prestane. Uz to imam povecan gornji krvni pritisak oko 140 dok je donji 80 ili nize. Cesto mi se desava da imam trenutnu vrtoglavicu cak i dok sedim i povremeno mi se muti vid na kratko. Molim Vas da mi ponognete i kazete svoje misljenje.

Postovana, bol moze biti misicnog porekla (mialgija). Zbog holesterola morate da unosite manje masne i slatke hrane, a da jedete vise voca, povrca, belog luka i jogurta, kao i manje slanu hranu. Sa takvom dijetom ce i pritisak biti bolji. Vrtoglavica zahteva detaljan pregled od strane neurologa, ORL i fizijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Molim Vas za odgovor!Da li je pumpica za opstruktivni bronhitis-astmu SYMBICORT kontraindikovan u trudnoci?HVALA

Postovana, nije poznato da li je Symbicort bezbedan za bebu, ali se sigurno zna da je lose regulisana astma stetna. Nije primeceno da su bebe majki koje su koristile inhalacione kortikosteroide npr. Becloforte svakodnevno u propisanoj dozi, imale neke anomalije. Medjutim, svi prizvodjaci ove grupe lekova preporucuju konsultaciju sa ginekologom i pulmologom pre trudnoce. U trudnoci morate da budete pod terapijom za astmu i ne treba da je prekidate na svoju ruku, samo se morate obratiti pulmologu da odredi lek cije dejstvo je najsigurnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2010.

Postovani dr.Cula sam da se mogu postaviti razna pitanja.Zanima me sta znaci ,citam vam CT NALAZ CERVIKALNOG SEGMENTA KICMENOG STUBA. CT pregled ukazuje na prisustvo degenerativnih promena u formi retrokorporalnih osteofita,bez spaciokompresivnih promena u spinalnom kanalu,bez prisustva diskus hernie.Molim za Vase misljenje.

Postovana, to su pocetene promene na kicmenom stubu koje se kod svih ljudi javljaju sa godinama. To su znaci starenja kicme. Zbog promena stila zivota (dugotrajno sedenje, smanjena fizicka aktivnost) te degenerativne promene se javljaju kod sve mladjih osoba. Radite vezbe za vrat , ramena i ruke. Idite na fizikalnu terapiju i izbegavate dugotrajno sedenje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: