Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 27.1.2013.

"THS JE O,OO4,A T4 JE 309,MOLIM VAS ZA ODGOVOR DA LI IMA LEKA?REZULTATI SU MOJE MAJKE KOJA IMA 80 GODINA."

Postovana, to je pojacana funkcija stitne zlezde (hipertireoza). Hormon tiroksin (T4) je povisen i to moze da se normalizuje lekom (antitireoidni lekovi) koji utice na smanjuje stvaranja i otpustanja tiroksina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2013.

"Pisem vam u nadi da cu dobiti odgovor koji ce mi olaksati ono sto mi je rekla doktorica.Naime vec odprilike godinu dana imam ranicu ne grlicu PVU.Koja mi cesto prvi problem nakon odnosa,jer prokrvarim a potom dobijem infekciju.Brisevi su negativni(3) ,pap a druga....radjena je kolposkopija i dr nije mogla bas najbolje da vidi jer mi je pojacano pranje i krvarila sam na dodir...Ona me je bas isprepadala,jer kaze da se sa ovim nikad ne zna..Ne znam sta da radim,inace dala mi je blok vaginaleta koje cu koristiti duze vrijeme.Zeljela bih cuti vase misljenje?"

Postovana, papa test je kako kazete dvojka tako da nemate razloga za preteranu brigu. Vaginalete ce da suzbiju infekciju. Nakon terapije ili kada vam je zakazano mozete da ponovite kolposkopiju. Ako je doktorici nesto sumnjivo uputice vas da uradite biopsiju grlica, koja nije bolna, a daje najbolji uvid u stanje grlica. Vazno je da se redovno kontrolisete (VS, papa test i kolposkopija) tako nece da promakne nista sto ne moze uspesno da se izleci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2013.

dobar dan,imam kcerkicu staru 3,5 godine i sinoc sam primjetila da ima povecan limfni cvor ispod pazuha.mozete li molim vas reci mi razlog."

Postovana, Normalan je nalaz uvecanih limfnih zlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama kod dece. Predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na razlicite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt. Uvecane limfne zlezde vrata prate zapaljenja u okolini (grla, nosa, sinusa, zapaljenja usne duplje, koze), zapaljenja krajnika, zdrela, tkiva pored krajnika... Limfne zlezde ispod pazuha su obicno uvecane kod infekcije koze, nakon primanja vakcine, ali i kod infekcija na glavi i vratu. Kod infektivne mononukleoze i nekih drugih virusnih infekcija zlezde se znatno vise uvecaju. Velicina zlezda se prati i ako je krvna slika u redu ne sprovodi se lecenje. Ne mozete da ocekujete da zlezde moraju da odu. Deca se stalno srecu sa novim virusima i bakterijama. Svaki virus sa kojim dete ranije nije bilo u kontaktu podstice organizam da stvara antitela. Tako deca sticu imunitet. Antitela ce kasnije tokom zivota da se bore protiv virusa i bakterija kada organizam ponovo dodje u dodir sa njima. Znaci uvecane zlezde ne treba da vas brinu. Njihovo uvecanje prati odrastanje deteta i sticanje imuniteta. Kod dece koja idu u vrtic to je jos vise izrazeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2013.

Postovani, Uradio sam Sperokulturu, da bih proverio da li je sve OK, posto devojka i ja zelimo da osnujemo porodicu u skorije vreme. Rezultati su pokazali sledecu dijagnozu: Candida spp -- nije izolovana. Recite mi, molim Vas, da li je ovo opasno i kako se najefikasnije leci. Takodje na Spermogramu bili su mi bili sledeci rezultati markirani: Analiza Rezultat Jedinice Referentne vrednosti Spr-broj spermatozoida 12,4 x 10^9/L 20-250 .Spr-broj spermatozoida 37,2 x 10^6/vol > 50 Spr-progres. pokretni A: 0,15 I > 0.25 Da li su i ovi rezultati zabrinjavajuci? Hvala unapred na odgovoru Srdacan pozdrav

Postovani, to je oligoastenospermija tj. smanjen broj spermatozoida u jednom mililitru ispod 20 miliona (kod vas su 12,4 miliona) i smanjena pokretljivost spermatozoida. Vasa plodnost je smanjena i to moze da oteza oplodnju. Sranje nije mnogo zabrinjavajuce, jer moze da se popravi. Javite se urologu, jer je moguce da je neka infekcija umanjila br. spermatozoida. Osim toga na los spermatogram moze da utice gojaznost, pusenje, alkohol. Mozda se nisete ni pripremili dobro za pregled. Pre pregleda treba da se uzdrzavate od seksualnih odnosa 3 do 5 dana. Ako je apstinencija kraca br. spermatozoida moze da bude umanjen. Takodje nije povoljna ni duza apstinencija od 5 dana. Uzimajte vise voca i povraca, jer vitamini i antioksidansi koje sadrze poboljsavaju kvalitet sperme. Ako ste gojazni smrsajte, ne bi trebali da pusite i pijete alkohol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2013.

Postovani, imam 36 godina, pre 5 meseci sam se porodila, i nedavno sam imala tahikardiju, zbog koje sam odmah otisla kod doktora, koji me je pregledao, ultrazvucno snimio stitnu zlezdu, radio EKG, merio pritisak..i sve je bilo u redu, zakljucio je da sam hronicno premorena, i dao da izvadim KKS, gvozdje, TSH, FT3 i FT4. Svi su mi rezultati dobri, sem TSH koji je 0,05(030-4,0). FT3 mi je 3,30(1,2-4,2), FT4 je 1,51(0,69-1,72). Ja nemam simptome ubrzanog rada stitne zlezde, sem tahikardije koja se javila samo jednom. Sta bi trebala da uradim da bi se i TSH popravio? Moram da napomenem da dojim bebu i da mi se ciklus i dalje nije regulisao.

Postovana, ne mozete da uticete na povecanje TSH. Odmorite se, boravite vise na svezem vazduhu, hranite se zdravo. Tahikardija moze da se javi i kod zdravih ljudi. Tada je obicno izazvana vecim unosom kafe, indijskog caja, kola napitaka, pusenjem (ili udisanjem duvanskog dima) ili stresom. Nije neobicno sto se ciklus jos nije ustalio, jer dojite bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2013.

Postovani, moj sin ima 23 godine, aktivni je i profesionalni sportista, znaci dva treninga dnevno, teretana, vikendom utakmica. Vec par meseci ima problem sa ramenom, kazu da je upala nerva, bio je na ultrazvuku, kazu da nema povrede misica, samo upala... preporucuju mirovanje, terapije su mu davali, razne, ali malo bude bolje i onda se nastavlja. Danas sam cula od lekara fizijatra za lek (ampule i tablete) MILGAMMA N, pa vas pitam da li bi vredelo da ga uzima i na koji nacin?

Postovana, Milgamma N sadrzi B vitamine u jako visokoj dozi. Koristi se izmedju ostalog u lecnju neuritisa (zapaljenja nerava). Nije zamena za fizikalnu terapiju, vec moze da se koristi uz nju. Ne bi se ocekivalo cudo od Milgamme. Kod upale je vazan odmor, sto je za sportistu veliki problem jer ga odvaja od treniranja i takmicenja. Lek moze da propise fizijazar koji ga leci ili neurolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2013.

doctore, prvenstveno zelim da vas pozdravm,i da vas zamolim za odg. Ja sam u drugom stanju(6mes) mucime daunov..radjen samo duble test na kome je sve ok.a posto on nije sa sigurnoscu precizan cime bih mogla da zalecim brigu.zakasnili smo za vratni..nismo ni znali da se radi u per 11-14 nedelji..unapred srdacno zahvalna mlada mama..

Postovana, posto je duble test u redu ne treba da brinete. Uzivajte u trudnoci. Mislim da nije u redu da sve trudnice budu pod stresom zbog anomalije koja nije tako cesta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2013.

Postovana, pre dva dana primetio sam posle pranja zuba pri izbacivanju pljuvacke iz grla (ako me razumete, pljuvacka izmedju krajnika, ne znam kako drugacije da opisem) malu mrlju krvi. Isto mi se desilo i sinoc. Nije to velika kolicina krvi smo malcice. Zanima me da li je to ozbiljno i odakle je mogla da se stvori ta krv. Pregledao sam usta i nisam mogao da nadjem da sam ostetio cetkicom nesto. Da li je mozda moguce sa jezika, posto sam i njega cistio cetkicom za zube?

Postovani, malo krvi moze da potice sa jezika, posto ste ga cistili. Moze da potice od desni, sto se takodje cesto javlja nakon pranja zuba, a posledica je bolesti desni (paradentoze), iz zdrela ili nosa (sekret iz nosa se sliva zadnjim delom zdrela i ispljuje se iz usta). Javite se stomatologu i spec. za ORL. Ozbiljno je krvarenje koje se ponavlja u duzem periodu. Treba da mu se pronadje i leci uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2013.

Postovani, posle porodjaja, prilikom koga sam izgubila dosta krvi, sam radila krvnu sliku i transaminaze su bile malo uvecane, UZ abdomena nije pokazao ostecenja na jetri, ostali rezultati su uredu. Medjutim, 2 meseca posle toga krvna slika je pokazala transaminaze povecane 7puta, ostali rezultati u i dalje uredu. Sta moze biti uzrok takvih rezultata? Unapred hvala

Postovana, 7 puta povisene transaminaze mogu da se jave kod bilo koje bolesti jetre, osim akutnog hepatitisa kod koga su vrednosti mnogo vece, nakon koriscenja antibiotika i jos nekih lekova koji mogu da ostete jetru, a uticu i gazirani sokovi. transaminaze mogu da budu povisene i kod bolesti pankreasa, bubrega i misica. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2013.

Postovani, Da li postoji u Srbiji neko od urologa ili bar, da li znate koja zdravstvena ustanova se bavi augmentacijom uretre bukalnom mukozom? S obzirom da je to jedino trajno resenje za stenozu uretre,a sve drugo je vec pokusano mnogo bi mi znacila informacija. Hvala unapred

Postovani, zao mi je ali nije mi poznato ko se u Srbiji bavi augmentacijom uretre bukalnom mukozom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2013.

izvinjavam se unapred ako sam malo vulgarniji nego sto treba u braku sam 9 godina.Supruga je operisala MIASTENIJU GRAVIS.Imamo sina i cerku.Sexualni odnos je bio uredan do pre 2 meseca od kada ona ne moze da ovlazi a ni do orgazma.na pregledu kod ginekologa je sve uredu,a u zadnje vreme oseca bolove u stomaku tokom odnosa UNAPRED HVALA

Postovani, kod miastenije gravis postoji slabost misica pa nije iskljuceno da je i to moglo da utice. Najcesce se zbog neke infekcije javi bol tokom seksualnog odnosa. Kasnije zbog straha da ce bol da se ponovi vagina ne moze da se ovlazi, sto takodje izaziva bol i nemogucnost dozivljavanja orgazma. Kod starijih od 40 godina, sluzokoza vagine moze da bude suva zato sto jajnik luci manje hormona (insuficijencija jajnika). Suvoca izaziva bol. Probajte da se mazite bez obaveze da imate seksualni odnos. To moze da utice da se supruga vremenom opusti i da bude kao ranije. Neka se ponovo javi ginekologu. Ako ne postoji ginekoloski uzrok bolnog seksualnog odnosa neka se javi psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2013.

postovani doktore bi bicu malo opsirnija ali vas molim za pomoc pre tacno 5 godina pocela sam namerno posle jela da povracam to je tako trajalo 5 godina onda sam pre malo manje od godinu dana otisla gastroenterologu i uradila fibroskopiju gutanje creva sve je bilo ok nemam promene mislim nisu bile nikakve promene nakon toga psihologu i to mi je pomoglo vise nisam ni pomislila na to nekoliko meseci posle toga mi se desava ostanem trudna i sad sam u cetvrtom mescu trudnoce i povracam kao luda neznam zasto mi je ovoliko muka doktori su mi vec nekoliko puta promenili terapiju ali to nije pomoglo evo zadnjih dva dana se osecam malo bolje nema povracanja ali od nedelje uvece za veceru sam pojela jednu ljutu papricicu i popila jedan amoksicilin jer me bolelo grlo i nakon pet min nastupa jaka zgaravica u grlu i grudima sa kojom ni dan danas nemogu da se izborim nezznam dali je zbog antibiotika ili ljute paprice ili je problem nesto oko zeluca sada sam jako uplasena i kajem se za sve one godine sto sam to radila jer sada se javljaju muke,doktor mi je prepisao omeprazol 40mg svakog jutra i gaviskon gel ali ne pomaze mene ne pece u stomaku ja ne osecam nista tu ali mene uzasno pece samo u grlu u jednjaku i u ramenima ubi me vise sta da radim molim vas za pomoc recite mi dali ovo moze biti znak da nesto nije u redu sa jednjakom ili zelucem i dali ce ovo proci nekada dali znate vi neki lek koji mi moze pomoci hvala unapred . zaboravila sam dodati dli smem gutati ono crevo za pregled jednjaka u trudnoci jer vise nemogu od kiseline ni da pijem vodu kao da mi je zastala neka knedla u grlo i ne mrda dali se sme raditi takav pregled u trudnoci

Postovana, tegobe koje imate (pecenje u grlu i jednjaku) su posledica povracanja. Zbog povracanja sluzokoza jednjaka je zapaljena (zapaljenje je posledica dejstava zeludacne kiseline) tako da je ljuta papricica nadrazila i izazvala tegobe. Ako se kapsula ranije otvorila, sto se retko desava, ali je moguce, doslo je do dodatne iritacije. Uskoro cete da prestanete da povracate, tako da ce stanje da se smiri. Da bi smanjili mucninu i povracanje cim se probudite, jos u krevetu, doruckujte nesto npr. tost ili hleb sa mlekom ili cajem. Ne prekorevajte sebe zbog ranijeg povracanja, bilo pa proslo. Koliko je moglo da vam osteti zdravlje, kako pokazuje ranija fibroskopija, dobro ste prosli. Ne verujem da ce gastroenterolog da vam radi gastroskopiju. kako trudnoca odmice to ce biti nemoguce. medjutim, nije problem, jer se zna od cega poticu tegobe. Omeprazol ce pomoci da se tegobe smanje, samo je potrebno vreme. U medjuvremenu Treba da izbegavate preobilne obroke. Ako jedete pet puta dnevno po malo. Ubrzo nakon jela ne treba da legnete. Treba da spavate sa izdignutim gornjim delom tela (podignite gornji deo kreveta ili spavajte na dva jastuka. Lezite na levom boku, jer se tako zeludacni sadrzaj teze vraca u jednjak. Izbegavajte masnu hranu, jer pojacava gorusicu. Takodje izbegavajte cokoladu, nanu, kafu, alkohol, sirovi luk, kola napitke i agrume (limun, narandza). Nakon kisele i ljute hrane odmah treba da popije vodu ili neku tecnost koja nije kisela. To spira nadrazujucu supstancu sa jednjaka i umanjuje tegobe. Zvakace gume pojacavaju stvaranje zeludacne kiseline pa nisu preporucljive za trudnice sa gorusicom. Isto deluje i pusenje, koje se trudnicama inace ne savetuje. Odeca koja steze stomak takodje pojacava gorusicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2013.

Postovani, ponovo od Vas trazim pomoc, naime pre dve godine imala sam problem sa kukom< koksatroza> stanje je sada dobro, bez bolova ponekad mali bol ali nista zabrinjavajuce. Posle toga ponekad bolovi u desnom kolenu, a sada vec 10, 15 dana imam bolove u levom ramenu i to u zglobu,i to se javlja kada legnem preko dana ne, bol je najjaci kada hocu da podignem ruku,nemoguce je pa sa drugom rukom je pomerim ili pritiskom na spoljni deo ramenog zgloba uspem da pomerim ruku, ne cesto ali se desava i da mi utrnu prsti na toj levoj ruci,mali,domali i srednji,posle masaze ruke i sake prodje? Posto sam alergicna na analgetike tj. salicilate koristim samo eferalgan sumeci. U nadi dacete mi pomoce s postovanjem i hvala

Postovana, rameni zglob je najpokretljiviji zglob covekovog organizma. Zato se veoma lako povredjuje. Trnjenje prstiju je posledica degenerativnih promena na vratnom delu kicme, najcesce okostavanja. Koleno vas boli zbog koksartroze tj. kod artroze kuka cesto se bol spusta i na koleno. Morate da se javite ortopedu i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.1.2013.

Na sistematskom pregledu dobio sam sledece rezultate ks: GLUPAP 4,9 UREA 6,1 CHOL 7,03 TRI 1,22 CREAT 95 AST_IF 32 ALT_IF 52 TBILI 19,8 DBILI 3,1.Doktorica koja mi je ovjerila ljekarsko uvjerenje nije nista komentarisala krvnu sliku,niti mi je rekla da se javim doktoru.Napominjem da sam vozac,malo se krecem,dosta jedem suvomesnatu hranu i da nakon posla volim da cugnem.Molim vas komentar i preporuke.

Postovani, imate povisen holsterol u krvi. Zbog toga morate da povecate fizicku aktivnost i da smanjite unos masne i slatke hrane. Ogranicava se unos slatke hrane iako imate normalan secer u krvi. Treba da izbegavate masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko. Unosite manje crvenog mesa, ne jedite kozicu piletine i punomasne sireve i mleko. Od mlecnih proizvoda koristite posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Jedite morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca i posebno beli luk. Ako holesterol ne moze da se normalizuje samo dijetalnom ishranom uvode se lekovi iz grupe statina. Dijeta je neophodna i ako koristite lekove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.1.2013.

Postovani, detetu sam ispod leve bradavice na grudima napipala grudvicu ta sisa je i malo otekla, boli ga pri dodiru u pitanju je decak od 7 godina, sta bi to moglo biti?

Postovana, uvecana mlecna zlezda (ginekomastija) ukazuje na postojanje hormonskog poremecaja. Normalno moze da se javi kod decaka u pubertetu, kao i kod uzimanja pojedinih lekova. On je mlad za pocetak puberteta. Kod decaka pubertet poceinje rastom testisa i skrotuma, sto mozete da proverite. kasnije se javlja dlakavost intimnog predela, a ubrzan rast nakon toga. Ako se kod decaka pubertet javi pre 10 godine smatra se prevremenim. Kod idiopatskog prevremenog puberteta iz nepoznatih razloga pubetret pocinje ranije, ali se zavrsava normalnim polnim razvojem. Kod neurogenog oblika postoji ostecenje centralnog nervnog sistema i hipotalamusa. Ginekomastija moze da bude posledica povecanja hormona prolaktina, poremecaja rada stitne ili nadbubrezne zlezde. Vodite dete pedijatru i endokrinologu. Kod gojaznih decaka grudi su uvecane na racun masnog tkiva tj. nije uvecana mlecna zlezda. Takve grudi ne bole i smanjuju se kada decak smrsa. Kod ginekomastije dojka bolucka. Ginekomastija se leci uklanjanjem njenog uzroka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.1.2013.

Postovani,hvala vam na brzom odgovoru. U medjuvremenu, stigao mi je nalaz KKS, CRP i SE, sve uredno. Dacu stolicu po vasoj preporuci na analize. Kazite mi jos samo, molim vas, mogu li normalne vrednosti CRP-a i SE iskljuciti postojanje neke sistemske ili organske bolesti. Pozdrav.

Postovani, ako su vrednosti CRP-a i SE normalne mala je verovatnoca da postoji neka sistemska bolest vezivnog tkiva (autoimuna). Ne iskljucuje u potpunosti ni postojanje neke organske bolesti. Desavalo se, istina veoma retko, da je SE normalna kod tumora. Normalna kolonoskopija i gastroskopija iskljucuju postojanje organske bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.1.2013.

Gos Molba za pomoc ili za savet gde se mogu leciti-operisati. Imam 49 godina iz Sremske Mitrovice sam imam problem sa stomakom i zelucem. Moji simptomi su osecaj bolova u grudima oseaj pritiska nakon obroka sa prednje leve strane ispod rebra cesto podrigivanje 20-30 puta cesti gasovi 20-30 puta mucnina poremecaji disanja ubrzano lupanje srca 110-120 Uradio sam mnogo pregleda i analiza pocev od analiza na helio bakteriju iz krvi. izdisaj uzorkovanje prilikom kolonoskopskog pregleda. Snimao sam zeludac sa barijumom i pronadjeno je da imam kaskadni zeludac. Prilikom gastroskopskog pregleda nista nije nadjeno osim gastritisa. Zadnji put sam kada sam radio kolonoskopski pregled nije bili nista osim unutrasnjih hemoroida. Vec dve godine se svakodnevno se mucim bio sam na hitnoj pomoci vise od 200 puta i nadobijo se preko 100 injekcija sto ranisana, omeprola, famatidina, klometola i koje kakvih injekcija protiv pritisak, beta blokatora, za smirenje i.t.d. U medu vremenu san omrsavio preko 15 kg. Gore navedeni problemi pocinju uobicajeno da se javljaju u kasnim poslepodnevnim casovima ili uvece. Pocne sa pritiskom ispod rebara sa prednje leve strane mucninom lupanjem srca vrtoglavicom povisenim pritiskom. Lokalni doktori su experimentisali sa mnogo terapija ali nema efekta da bi na kraju rekli da sam nervni bolesnik i dali mi uputu za psihijatra kojeg sam posetio ali mi je rekao da nisam slucaj za njega vec za vrhunskog gastro enterologa , Mozda je to jednostavan slucaj ali ja imam deformaciju podignutu levu dijafragmu za 2.5cm u odnosnu na desnu tako da posle svakog obroka desi se kopresija koja izaziva mucninu tesko disanje ubrza rad srca i na kraju vrtoglavicu sa povisenim pritiskom ja ponekad uspem to da umirim sa klometolom,bromezepanom od 3 i sa nekim beta blokatorom ako ne ja zavrsim na hitnoj pomoci jer mi poraste pritisak pocnu bolovi u glavi.Problemi prestanu kad se ispodrigujem dvadesetak trideset puta i kada se zeludac isprazni kad sam gladan. Misleci da imam problem sa srcem mnogo puta su mi radili EKG ali nalaz je uvek bio uredu ali im nisam verovao pa sam posetio i proverenog vrsnog kardiologa Kovacevi gde sam uradio sve preglede. Uradio sam mnogo puta ultra zvuk abdomena sve je relativno uredu. Uradio sam i CT stomaka sve je u redu. Jedino se dobro osecam kad sam gladan ali ja moram redovno da jedem jer sam u medju vremenu oboleo od dijabetisa uzimam lekove Amaril od 4 i 3xGlukofaz od 1000. Ako zelim da izbegnem probleme sa zelucem ja moramda gladujem minimalno jedem ali tada nemam snage i nisam sposoban da radim jer mi se desi da dodje do pada secera u krvi-GLIKOKEMIJE. Pokusao sam sa raznim dijetama sve sto sam cuo sa raznim cajevima ali poboljsanja nema Moj zivot je postao pakao ja se jos uvek borim i nadam se da cu nekako naci resnje, operaciju bilo sta samo da se resim tih tegoba. AKO MISLITE DA IMATE METODA NACINA ILI OPERACIJA DA SE RESI OVAJ MOJ ZDRAVSTVENIH PROBLEMA JA SAM SPREMAN DA SE PODRGNEM SVEMU. Unapred zahvalan

Postovani, iako se kaskadni zeludac smatra varijantom normalnog, kod nekih osoba moze da izazove velike tegobe. Kaskadni zeludac je po sredini malo suzen kao pescani sat, te ima dva nivoa tecnosti. U donjem delu se vari hrana, u gornjem delu, osim hrane koja ceka nesvarena da sklizne u donji deo ima dosta vazduha. Upravo je taj vazduh razlog sto osecate pritisak nakon jela, sto se podize dijafragma navise i izaziva ubrzan rad srca. Osim toga moze da izazove bol u grudima i smetnje sa disanjem. Podrigivanjem izbacujete vazduh pa vam je nakon toga malo lakse. To nije trajno resenje jer prilikom podrigivanja u jednjak dospeva i malo zeludacne kiseline, ponekad i hrane, sto dovodi do zapaljenja jednjaka. Ponekad pod uticajem kiseline dolazi do promene gradje celija sluzokoze (metaplazije), sto je rizik za nastanak tumora. Kaskadni zeludac ne utice direkno na porast krvnog pritiska, ali vi se unervozite i uplasite pa to utice na skok. Ljudi koji imaju kaskadni zeludac nadju polozaj tela u kome im hrana najlakse sklizne iz gornjeg dela u donji. To bi trebali sami da pronadjete. Lezanje na desnom boku olaksava vracanje kiseline u jednjak, pa mozda probate da se iskosite na levu stranu ili da hodate nakon jela. To treba da se eksperimentise. Ono sto ce sigurno da vam pomogne je da jedete cesce po malo, sto je dobro i za regulaciju secera u krvi i da jedete jako sporo, sto smanjuje gutanje vazduha. Operacija je krajnje resenje, ako ne mozete izmenjenom ishranom da se izborite sa tegobama. Ne zurite sa operacijom, jer i nakon nje varenje nije lako i moguce su tegobe, koje se sprecavaju cescim malim obrocima. Tu je problem sto hrana brzo odlazi u creva. U cilju zastite Vase privatnosti nismo prikazali Vase licne podatke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.1.2013.

Postovani,radila sam urinokulturu i nalaz je sledeci,u 1 ml ispitivanog urina najedno je 10 000 stafilokoka epidermidis.Da li je to normalan stanovnik,ili ovo zahteva lecenje antibioticima,imam povremene tegobe, u vidu osecaja pune besike,cesceg mokrenja periodicno ne stalno???

Postovana, mala kolicina bakterija od 10.000 znaci kontaminaciju urina. Ne predstavlja infekciju vec se smatra da su bakterije dospele u urin prilikom mokrenja. S. epidermidis u urinu takodje znaci kontaminaciju. Medjutim, kod osoba koje imaju neki problem sa mokracnim putevima moze da se sprovede terapija. Javite se vasem lekaru i urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.1.2013.

Postovana, da li mi mozete reci gdje se u Srbiji ili u Bg moze uraditi DNK test za nasljedne bolesti? U nasem slucaju za PTSP ili neke druge psihicke poremecaje. I ako znate koliko dugo vremenski se ceka taj nalaz? Unaprijed zahvalna Amra

Postovana Amra, za DNK analizu za nasledne bolesti obratite se Helix lab-u u Beogradu (011/344 9669).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.1.2013.

sin mi ima 7godina i jos uvek mu je kozica na pisi zalepljena,vucemo svaki dan ali me interesuje sta treba da uradim da mu kozica bude uredu .dali treba da kupim neku kremu koja ce pomoci da se kozica odlepi

Postovana, kozicu povlacite nakon kupanja, jer je tada meksa i elasticnija. Mozete da mazete pavlovicevu mast. Kortikosteroidnu mast mozete da koristite samo ako je pedijatar propise, pri cemu ne smete da je mazete duze od 5 dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.1.2013.

postovani ja vec duze vrijem imam problema sa kicmom.prije mjesec dana snimala sam donji dio kicme a zatim i vratni dio a nalaz mi glasi ovako vratni rtg kicme:vratna lordoza sa prelaskom u vratnu kifozu uz suzenje intervertebralnog prostora c4 c5 c6 kao i unkartrozu.rtg slabinske kicme vidljiva asimetrija znaka sovina kljuna sa lumbalizacijom s1 .dg je spondyloso cervicalis sy cervicbrahialae spondylarthritis lumbaliscum radiculopathia s1 lumbalisatio s1.doktor mi je ponovio rtg vrata i drugi nalaz glasi ovako:zaravnjenje crvikalne lordoze sa prelaskom u kifozu uz blago klizanje c3 c4 rtg torakalnog dijela skolioticna zakrivljenost.doktor mi je preporucio da nosim sancovu kragnu a mene interesuje da li je moguce da imam ovolike glavobolje u potiljacnom i ceonom dijelu glave i u ramenima od kicme da li je ovakav nalaz uzrok mojih bolova.ja imam 35 godina.veliko hvala unaprijed

Postovana, uocene promene na vratnom delu kicme su uzrok glavobolje u potiljacnom i ceonom dijelu glave i u ramenima. To su degenerativne promene koje nastaju starenjem kicmenog stuba, a ispoljene su kao okostavanje, unkartroza i diskopatija. Tegobe se najcesce javljaju u srednjem zivotnom dobu, ali zbog sedeceg nacina zivota sve cesce i kod mladih. Izmedju vratnih prsljenova izlaze korenovi zivaca koji su zbog ovih promena iritirani sto izaziva citav niz tegoba, kao sto su vrtoglavica, nesvestica, muka, povracanje, a ne samo bol, ukocenost i osecaj trnjenja. Ne javljaju se sve pobrojane tegobe kod jednog bolesnika, jer to zavisi od mesta koje je najvise osteceno. Bol moze da se javi u razlicitim delovima tela u zavisnosti koji su korenovi pogodjeni. Moze da boli potiljak, slepoocnice, celo, vrat, ramena, ruke, jedna ili obe, pa cak i grudi u predelu srca. Tegobe pojacavaju nepravilno drzanje tela, dugo sedenje, rad za kompjuterom, fizicka neaktivnost, stres, vibracije, umno naprezanje, pusenje, losa ishrana i nasledna predispozicija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.1.2013.

Postovani, mislim da ce odgovor na ovo pitanje interesovati sve ljude koji posecuju ovaj sajt.. naime, jedna poznanica je dozivela slog (33 godine) mada nije nesto opasno, sad je sve u redu... Mene je zainteresovalo kad je njen muz pricao kako je doktor njoj postavio 3 pitanja, a izmedju ostalog i " da li pere kosu ujutro " - sta to znaci? Hvala, pozz

Postovani, slog moze da nastane iz dva razloga. Zbog pucanja krvnog suda u mozgu (hemoragicni) ili zbog tromboze krvnog suda. Kod mladih osoba cesce je pucanje krvnog suda. Ono najcesce nastaje na mestu urodjenog vrecatog prosirenja krvnog suda (aneurizma). To se najcesce desava kada krvni pritisam skoci zbog fizickog naprezanja, nerviranja, stresa. Moze da utice i sirenje krvnog suda zbog toplote, a zatim naglo stezanje. Ako neko pere kosu ujutru, susi je na brzinu, a zatim izlazi napolje (ide na posao) po svakakvom vremenu, hladnom, vetrovitom... povecava rizik od pucanja krvnog suda. Uz to se ujutru krv najlakse zgrusava, tako da je infarkt najcesci ujutru. Nakon dorucka sposobnost krvi da se zgrusa naglo opada pa se smanjuje rizik od tromboze i infarkta. Krvni pritisak je ujutru najvisi, pa uz povecanu koagulabilnost krvi utice na povecanje rizika od srcanog i mozdanog udara. Neznajuci za ove rizike, stariji srcani bolesnici ujutru ubrzo nakon ustajanja doruckuju i piju lekove. Mladi su nemarniji prema svom zdravlju, jer ne misle da mogu da se razbole, a slog se desava i mladim i zdravim osobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.1.2013.

Postovani, unapred vam se izvinjavam sto cu biti preopsiran, ali nema drugog nacina da iznesem problem koji imam. Pre otrpilike mesec dana javio mi se blagi bol po sredini stomaka, bez ikakvih drugih simptoma. Bolovi nisu bili konstantni. NAkon par dana, taj (povremeni) bol se stacionirao u gornjem delu, odmah ispod rebara, samo sto ne mogu da procenim da li je u pitanju bio zeludac ili stomak. Tako je bilo do pre 10 dana, kada su bolovi postali konstantniji. Tada sam posetio gastroenterologa, uradjena mi je kompletna laboratorija, izdisajni test na helikobakter pilori i UZ abdomena. Svi nalazi su bili uredni, sa sve sedimentacijom pride. Tada su bolovi presli u donji deo stoamaka, praceni sa par prolivastih stolica u naredna 2 dana i nekom blagom temepraturom od 37,2. Doktorka je rekla da nema potrebe raditi dalja ispitivanja (cak sam i ja pitao treba li gastroskopija ili kolonoskopija), dala mi da pijem BAralgin 3x1, probiotik mesec dana i Nexium tablete 2x1. KAo dijagnozu nije navela nista, sem sto je na izvestaju napisala da je moguca dispepsija, a meni rekla da mogu biti i nervozna creva. Elem, nakon par dana, bolovi u stomaku su postali redji, stolica se dovela u normalu. Medjutim, preksinoc sam opet dobio tu malu temperaturu, a u 6 ujutru me je iz sna probudio vrlo jak bol u stomaku, nakon cega sam imao vrlo obilno praznjenje, koje je krenulo kao normalna stolica a onda nastavilo prolivastom. Vise ni sam ne znam gde me boli, cini mi se da me boli ceo stomak. Bolovi nisu jaki, nisu konstantni, idu u intervalima. Jutros sam opet dao krv na analizu da se uradi krvna slika, CRP i SE. I dalje postoji ta povremena temperatura od 37,2 - 37,3.Recite mi molim vas, sta dalje da preduzmem, i da li, ako daj Boze nalazi budu uredni, to moze biti siguran znak da nema nikakvog organskog oboljenja ili bolesti? Jos jednom se izvinjavam zbog preopsirnosti. Svako dobro!

Postovani, mozete da pregledate stolicu na bakterije, gljivice i parazite. Tegobe kod nervoznih creva se obicno nadovezu na crevnu infekciju ili veliki stres. Dijagnoza dispepsije (poremecaj varenja bez organske bolesti) i nervoznih creva (kolon iritabile) postavlja se nakon normalnog fizickog pregleda. Znaci bez normalnog nalaza kolonoskopije i gastroskopije ne moze da se postavi. Lekar nije predlozio preglede verovatno zbog kratkog trajanja bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.1.2013.

Postovani, imam unuku staru 15meseci.Normalno je razvijena za svoj uzrast i fizicki i psihicki.Kao beba od mesec dana imala je povracanja kao erupcija vulkana,vodili smo je kod dr. i sve se sredilo,bio joj je slabije razvijen zatvarac na zelucu. Od tada je sve u redu.Pre mesec dana bila je prehladjena primala je i inekcije i isla na inhalacije.Od tada joj se javljaju uvece jaki stomacni grcevi,pije probiotik i espumisan ali slabo pomazu.Sta preduzeti?

Postovana, antibiotici promene normalnu crevnu floru, tako da poremete varenje, izazivaju grceve, gasove i poremete stolicu. Ako se stanje ne popravi vodite je pedijatru i gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.1.2013.

Postovani,suprug i ja radimo na drugoj bebi,jos uvek nisam u drugom stanju,a pre neki dan bila sam na rtg-u zeluca,pa me interesuje ima li neko odredjeno vreme koliko mora proci od rtg do zaceca?Hvala

Postovana, rtg zeluca ne ugrozava buducu trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.1.2013.

Postovani doktore, da li je normalno da prilikom ejakulacije sperma iz penisa ne iskace, vec samo sklizi?? I da li je normalno da se kozica prilikom erekcije ne moze spustiti- povuci ispod glavica (izvinite al nzm kako drugacije da kazem) ?

Postovani, potpuno je normalno da prilikom ejakulacije sperma iz penisa ne iskace, vec samo sklizne. Kod veceg uzbudjenja ona vise prsne kod manjeg samo iscuri, ali sve je to normalno. Gledajuci porno filmove momci cesto sticu pogresnu predstavu o seksualnom odnosu, jer je tu (kao i u drugim filmovima) mnogo izmontiranih scena. I price drugova su cesto preuvelicane. Istina je uvek negde izmedju. Normalno je sve ono sto prija i odgovara paru i tu se ne treba uporedjivati sa drugima, a pogotovu ne sa filmovima. Sa donje strane glavica nalazi se vezica (frenulum) koja zadrzava kozicu tako da se ona spusta ispod glavica celim obimom, osim tu gde je malo zategnuta. Ako je kozica uzana onda ne moze ceo glavic da se vidi. To je fimoza. Obicno se resava vremenom povlacenjem kozice nakon kupanja, jer je tada meksa i elasticnija. Tom prilikom se maze pavloviceva mast. Ako tako ne moze da se dovoljno rasiri lekar prepisuje kortikosteroidnu mast koja se maze kratko (nesme duze od 5 dana). Izuzetno retko je potrebno da se kozica hiruski ukloni (obrezivanje ili cirkumcizija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.1.2013.

Postovani doktore, mom sinu (23 god.) je pre 9 meseci utvrdjen Gilbertov sindrom. Informisana sam solidno o ovoj vrsti stanja organizma ali nisam dovoljno o vrsti hrane koju moze da unosi u organizam. S obzirom da je student i da mu je (i inace) potrebna kvalitetna ishrana to Vas molim da mi preporucite koje namirnice moze a koje ne moze da koristi ili kome da se za ovu vrstu saveta obratim, znam da ne sme gazirano, alkohol, masno i zacinjeno? Ima li neka posebna namirnica koja moze da doprinese poboljsanje ovom stanju? S postovanjem, u napred hvala.

Postovana, sin moze da se obrati dijeteticaru. Ishrana kod Gilbertovog sindroma je ista kao kod bolesti jetre. Ne postoji namirnica koja bi dovela do ozdravljenja, vec se zdravom ishranom i zdravim nacinom zivota cuva jetra. To nije restriktivna ishrana, vec zdrava ishgrana, koja zabranjuje samo ono sto ni zdravima nije preporucljivo. To je hrana bez suhomesnatih proizvoda, zasicenih masti (svinjska i gusca mast, loj, maslac, visoko kaloricni margarin), masnog svinjskog i gusceg mesa i ostalih mesa ako su prosarani lojem, tovljenog sarana i konzervirane ribe. Nisu dozvoljeni senf, majonez, kackavalj, feta i svi zreli sirevi, jaki zacini, kao feferoni, biber i sl., jela i pica koja sadrze vestacke boje i arome. Od slatkisa nisu dozvoljene torte, rolat i przeni kolaci tj. masni kolaci. Ne koriste se gazirana i dosta hladna pica. Koriste se sve vrste posnih supa od mesa i povrca. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinac. Koristi se posno meso kao piletina bez kozice, riba, posno telece i junece meso. Povrce se koristi kao sveze i bareno. Nijedno nije zabranjeno.Za jetru je zdravo svo voce. Ono se koristi sveze, u obliku kompota ili domaceg soka. Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlecni proizvodi. Od slatkisa se koriste sutlijas, griz, dzem, slatko i med. Suplemente za zastitu jetre treba da koristi samo ako to preporuci hepatolog. Zabranjeno je pusenje i alkohol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.1.2013.

Poštovani, ja imam jedan veliki problem.Pre nedelju dana počelo je sa jakim bolom u grlu, zatim se proširilo na nos, tj nos mi je zapušen, i izbacujem žućkaste i nekada beličaste ispljuvke, često i sa komadićima krvi.zatim je počelo da me boli i desno uvo.Lekar mi je prepisao defrinol i sprej za nos.To mi je u izlečenju virusa donekle pomoglo.Ali, od juče se javio drugi problem- počela sam jako da kašljem i da iskašljavam šlajm beličaste ponekad i žute boje.Sada imam osećaj kao da se gušim, neprijatan osećaj na vratnim žlezdama, naduvene su, i uši kao da su mi zapušene.Gubim disanje i orijentaciju.Da li je moguće da ja imam neku bakteriju, i ako to mislite, šta bi trebalo da uradim od rezultata da bih znala šta se dešava sa mojim respiratornim putevima? Pritom sam i pušač. Unapred zahvalna

Poštovana, takav je tok virusne infekcije. Zahvacene su sve sluzokoze>nosa, zdrela, uha, a uvecavaju se i limfne zlezde vrata. Sekret se sliva iz nosa, (iz nosnog dela zdrela( u zdrelo, nadrazuje ga i izaziva kasalj. To moze da se protegne na nekoliko nedelja. Obicno smo, i lekari i pacijent, neopravdano uplaseni kasljem i neretko prepisujemo nepotrebne antibiotike. Oni su opravdani ako se dokaze bakterijska infekcija. Ako bris zdrela i nosa pokaze prisustvo bakterija opravdana je upotreba antibiotika. On se primenjuje po rezultatu antibiograma. Ako ste zabrinuti mozete da uradite bris zdrela i nosa sa antibiogramom. Pusenje znatno usporava ozdravljenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.1.2013.

Vec par godina primecujem minimalnu razliku izmedju desnog i levog pazuha. Ne opipava se nista,samo se vidi mala razlika. Inace, uvek spavam iskljucivo na desnoj strani pa sam to i pripisala tome. Medjutim, zadnjih petnaestak dana, osecam blag bol u delu tog desnog pazuha prema desnoj strani dojke.I dalje se ne opipava nista samo sto se vidi ta mala ralika kao i pre. Malo sam sad zabrinuta zbog toga. Imam 60 godina. U klimaks sam usla sa 48 godina. Rodila sam dvoje dece (u 22-og i 26-oj godini). Relativno sam zdrava, osim sto sam pre 7-8 god. izvadila matericu (operacija) zbog spada jer je besika vrsila pritisak na nju. Uradjena mi je plastika gornjeg i donjeg zida besike. Ostalo je sve u redu. Molim Vas da mi kazete imam li razloga za brigu i ako imam, kome da se obratim? Mnogo Vam hvala.

Postovana, covekovo telo nije potpuno simetricno, pa kako vam stopala nisu jednake velicine, tako nije neobicno ni sto su pozuhe nejednake. vazno je da se ne pipaju cvorici. Bol ispod pazuha moze da potice od kicme, medjurebarnih misica i nerava. Nemate razloga za preteranu brigu, ali treba da se javite lekaru da bi uradili ultrazvuk dojki. Ranije je uput za ultrazvuk mogao da daje lekar opste prakse, a sada samo ginekolog. Pri ultrazvucnom pregledu dojki pregleda se i pazuh.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.1.2013.

Molim Vas za odgovor sto pre...pre 4 meseca sam promenila partnera( i sa prethodnim partnerom sam uvek koristila zastitu)nemamo cesto odnose ,i prilikom vaginalnog i analnog sexa koristimo kondom,medjutim prilikom oralnog sexa nismo koristili (mada nije doslo do ejakulacije u usta i ja sam njega jednom samo zadovoljila,ali on mene vise puta)..medjutim,posle nesto malo vise od mesec dana pocinju ginekoloski problemi,u medjuvremenu saznajem da je partner imao veliki broj partnerki..odlazim kod ginekologa,prvo otkrivena bakterijska vaginoza,i posto nije reagovala na terapiju,dr predlaze i test na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu. Hlamidija je bila pozitivna i ponovo bakterijska vaginoza..( test sam i pre radila,pre promene partnera i tada je bio negativan). Ponovo prepisana terapija,i sad je na kontrolnom brisu hlamidija negativna,ali bakterijska vaginoza ponovo pozitivna,a sad je i u cervikalnom brisu pronadjen enterococcus..Takodje paralelno sa ovim ginekoloskim problemima,posle nekih 2 meseca od promene partnera,imam simptome slicne gripu,blaga temperatura ispod 38,curenje iz nosa i kasalj,malaksalost..medjutim iako su ostali simptomi nestali,suvi kasalj je prisutan vec 6 nedelja ,neko cudno golicanje u grlu koje drazi, (mada je bio izrazen oko 2 ned,pa posle bio dosta slabiji,ali se onda ponovo pojacao) ,..probala sam da pijem cajeve,inhalacija,kapi za alergiju i omnitus sirup ali ni na sta ne reagujem..a citajuci dosta po internetu,toliko dugotrajan kasalj moze ukazivati na Hiv..a naravno,meni ne daju mira i svi ovi ginekoloski problemi i odjednom toliko infekcija na jednom mestu..da li ima razloga da sumnjam na Hiv? Da li je moj strah opravdan?Koja je verovatnoca da sam zarazena?

Postovana, mala je verovatnoca da ste zarazeni. Nakon nazeba slicnog gripu kasalj moze da traje nekoliko nedelja. Ako niste pusac do sada je ipak trebao da prodje. Javite se pulmologu. Za testiranje na HIV je rano, jer nije prosao period prozora. Radite na jacanju imuniteta: boravak na svezem vazduhu, unos vece kolicine voca i povrca, izbegavanje stresa, masne i slatke hrane...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.1.2013.

Postovani,da li smem koristiti anticelulitne gelove u trudnoci? Hvala,pozdrav!

Postovana, anticelulini gelovi se ne koriste u trudnoci. Oslobadjaju toksine vezane u celulitu, koji dospevaju u cirkulaciju, a putem nje do ploda. U periodu dojenja dospevaju u mleko. Zato se vise oslonite na prevenciju celulita. U trudnoci se zbog uticaja hormona celulit formira vise nego van nje. Vazan je i uticaj nasledja, kao i delovanje drugih faktora koji poticu njegov nastanak. To su unos manje kolicine tecnosti, nepravilna ishrana tj. malo voca i povrca, a dosta masnoca i slatke hrane, mala fizicka aktivnost, stres, pusenje, alkohol. Znaci hranite se zdravo u trudnoci, setajte svakodnevno, ne pusite, izbegavajte stres, a kada prestanete da dojite, ako niste zadovoljni izgledom koristite anticelulit gel ili neki anticelulit tretman. Celulit se leci laserom, ultrazvukom, vakuum terapijom, masazom i elektroterapijom. Kozmeicka sredstava su manje efikasna od metoda fizikalne terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.1.2013.

potovani doktore u petom sam mesecu trudnoce i imam grlobolju koja traje vec mesec dana i osecam kao neku knedlu u grlu kao da mi je nesto zastalo u grlu jako sam se zabrinula pre nocu kada legnem osecam jako golicanje u grlu i podrazaj na suvi kasalj pa sam bila sam doktoru prepisao mi amoksicilin i cajeve da pijem ali to ne pomaze neznam sta da radim zaboravila sam dodat da me grlo samo boli sa leve strane a desna je ok hvala na pomoci

Postovana, bol u grlu, golicanje i suvi kasalj su najcesce posledica slivanja sekreta u zdrelo odozgo iz nosnog dela zdrela. To je najcesce posledica alergijskog zapaljenja sluzokoze nosa. Ako je to u pitanju antibiotik i cajevi bez lecenja nosa (kapima za nos) slabo ce da pomogne. Inace nije neobicno da bol u grlu i kasljucanje pa cak i uporniji suvi kasalj traju vise nedelja. Posle nazeba sluzokoza zdrela je dugo preosetljiva (hiperreaktivna) tako da lako dolazi do kaslja kada se udahne hladan vazduh, smeje, govori glasno, udise prasina, mirisi, dise na usta... Nadrazajni kasalj ublazite toplim cajevima, toplom supom i tvrdim bonbonama sa mentolom. Osecaj knedle u grlu ili stajanja necega u grlu je tegoba koja ima psihicki uzrok. Jednostavno receno javlja se zbog straha, stresa ili anksioznosi. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.1.2013.

Postovani doktore, molim vas da mi kazete sta da radim gde da idem i i kome da se obratim? naime nalaz mi je ovakav: grlic cilindrican sa zt oko smu uterus velicine veceg guscijeg jajeta, neravan, sa vise mioma na zidovima adnexa neosetljiva. Erosia et ectopia cervicis uteri pa // vs /// Doktor mi ne da da operisem miome kaze kad prodje menstruacija i rast mioma ce se zaustaviti miomi su negde sve ukupno oko 13 cm. Ima ih nekoliko Imam stalne bolove u krstima i u stomaku. Molim Vas uputite me kod ozbiljnijeg lekara.Bila bih Vam vecito zahvalna. Pozdrav iz Panceva.

Postovana, po ovom nalazu nije sigurno da imate bolove zbog mioma i da bi operacija dovela do gubitka tegoba. Javite se fizijatru. Bol u krstima moze da potice od okostavanja kicme ili zbog diskopatije. Ako imate neke smetnje sa varenjem ili neurednu stolicu javite se gastroenterologu. Ako je materica dosta uvecana zbog nioma moze da ometa praznjenje creva. Medjutim, vasa materica nije mnogo velika. Pratite stanje erozije na grlicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2013.

Postovani dr, Imam pitanje vezano za alergiju . Naime ja sam alergicna na mleko i paradajz ceo zivot. U proteklih par godina sam postala alergicna i na zelenu salatu. Na kikiriki nisam bila do sada (a nisam ni sada). S obzirom da vec imam problema sa alergijama - a alergija na kikiriki moze biti opasna koje testove bi trebala da obavim da vidim da li uopste ima potrebe za strahom od te alergije? I kako da znam ako do nje dodje da brzo reagujem?

Postovana, radi se alergenski test na kikiriki (ubodom iglom u kozu) ili se radi iz krvi - tzv. RAST test. Provokacioni test kada vam daju da pojedete kikiriki i cekaju da vide reakciju se radi samo u bolnici. Alergija na kikiriki se javlja kod svega jedne trecine osoba koja imaju pozitivan alergen (IgE). To znaci i ako je pozitivan test ne morate da dobijete alergiju. Nje ne treba preterano da se plasite jer u najvecem broju slucajeva izaziva blage reakcije u vidu crvenila oko usta, koprivnjace, muke i bola u stomaku. Kod jako osetljivih javlja se povracanje ili proliv, dok su kasalj i otezano disanje redji. Anafilaksa sa smrtnim ishodom je izuzetno retka. Kod osoba koje reaguju jako otezanim disanjem daje se adrenalin. Te osobe sa sobom treba da nose EpiPen (Apapen od drugog proizvodjaca). To je vrsta sprica sa adrenalinom koji se u hitnim slucajevima ubrizgava u misic. Lek prekida napad gusenja. Oblik alergije sa bolom u stomaku ili prolivom nije smrtonosan. Alergija na kikiriki se uglavnom javlja kod dece. Sa godinama kod 20% njih se gubi. Manja je verovatnoca da se prvi put javi u odraslom dobu. Razgovarajte sa vasim lekarom, koji je video kako su vam ranije izgledale alergije da proceni koliko imate razloga da se plasite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2013.

Postovana dr,imam 28 god,nisam bila kod doktora vec 8 god,zadnjih mesec dana imam pritisak visok 150-160 /100.....puls 80-90....osetim zujanje u usima i to je sve,nemam nekih drugih tegoba,uradila sam lab.nalaze sedimentacija je 25/45.....pre dve nedelje imala bronhitis i temperaturu jedan dan do 39,sada sam ok malo kasljucam ali dobro sam sto se toga tice.Inace imam skoro svake godine bronhitis,bude sviranje u grudima itd ali sve prodje bez komplikacija.ne idem kod doktora zbog toga.Biohemijski nalazi me zabrinjavaju HOL 6.45 3.60-5.20..... HDL holesterol (rezultat)1.36 >=1.50 LDL - //- (rezultat)4.40 <=3.50 IA indeks ateroskleroze (rezultat)3.24 <=2.33 Da napomenem da sam gojazna i da imam 112kg...Odpocela sam dijetu koja se zasniva na zdravijoj ishrani po preporuci lekara opste prakse,par dana sam pila prinelap od 5mg i sad 3 dana ne pijem jer mi ne zuji u usima i nemam pritisak,osecam se dobro,stami vi predlazete i molim vas za pomoc...Dali je stanje ozbiljno sto se tice biohemijskih nalaza.Puno hvala

Postovana, povisen holesterol nije zabrinjavajuc pod uslovom da promenite stil zivota i da normalizujete tezinu. Obrnuto, ako nista ne preduzmete, ostanete gojazni, sa povisenim holesterolom, slabo se krecete, zivite stresno, pogotovu ako imate rodjake srcane bolesnike i vi ste pod rizikom da to postanete jednog dana. Dobar holesterol vam nije los sto pokazuju da vi ne gresite mnogo u ishrani (u smislu vrste hrane koju jedete), ali jedete mnogo vise no sto vam treba i verovatno se krecete manje pa ne potrosite unete kalorije. Najlakse vam je da se javite dijeteticaru sa svim rezultatima koje imate. Od njega cete da dobjete dijetu, sto ce da vam bude lakse nego da sami planirate sta i koliko da jedete. Krecite se vise. Kretanje dovodi do trosenja energije tako da lakse mrsavite i ujedno snizavate holesterol. Kod mladih ljudi cesto pritisak moze da se normalizuje bez lekova ako smrsaju, hrane se zdravo i bave se nekim sportom. Javite se i pulmologu da bi lecili alergiju ako je ona uzrok ponavljanih bronhitisa i sviranja u grudima. Potrazite i uzrok povisene sedimentacije. Mozda je neko ginekolosko zapaljenje u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2013.

moja zena boluje ulceroznog kolitisai,kada je zatrudnela lekar joj je reko da nesme piti lekove do 3-mesecca trudnoce. ona je sada puno lose i izgubila je skoro 15kg za 2meseca. nemoze da se krece koliko je slaba i i ima ogromne mucnine.koristila je 5-asa i pronizon.nemoze da se krece ,boli je celo telo,oci su joj krvave,noge su joj otekle itd, a ima samo 27godina. molim vas pomozite

Postovani, supruga mora hitno da se javi izabranom lekaru, svom gastroenterologu i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2013.

postovani, imam 23 godine od pre mesec dana problem sa visokim pritiskom i preskakanjem srca mutio mi se vid na daljinu nisam videla lepo i dlanovi su mi se znojili pijem presolol od 50mg pola ujutru pola uvece radila sam ekg i na njemu se video smo ubrzan rad srca pre nego sto sam pocela da pijem presolol imala sam pritisak 160 sa 90 sada mi se smanjio varira gornji od 120 do 140 a donji od 80 do 90 kod interniste idem tek sledece nedelje pa me interesuje da li to preskakanje srca moze da bude uzrok visokog pritiska ili nesto drugo je upitanju obicno mi po nekoliko puta u toku dana preskoci. unapred zahvalna

Postovana, preskakanje srca nije uzrok povisenog krvnog pritiska. Ako srce prskoci nekoliko puta u toku dana nije strasno. To se mnogima desava. Medjutim, ponekad se kod osoba sa preskakanjem srca i nervozom, koja moze da se ispolji znojenjem dlanova, dijagnostikuje pojacana funkcija stitme zlezde (hipertireoza). Porast krvnog pritiska zahteva pronalazenje uzroka bolesti iako kod najveceg broja bolesnika (95%) uzrok povisenog krvnog pritiska ne moze da se nadje. To je takozvana esencijalna hipertenzija. Kod malog broja bolesnika povisen krvni pritisak je posledica srcanih mana koje mogu da se uklone hiruskim putem. Doplerom bubreznih arterija moze da se otkrije njihovo suzenje koje izaziva skok pritiska. Drugi bubrezni razlog je zapaljenje bubrega pa se osobe sa hipertenzijom salju i kod nefrologa. Drugi moguci uzrok su endokrine bolesti (dijabetes, hipertireoza, bolesti nadbubrezne zlezde). U nastanku visokog krvnog pritiska nasledje igra veliku ulogu. Kod tih ljudi razliciti faktori dovode do skoka pritiska koji kod zdravih tako ne deluju. To su npr. povecan unos soli (preko 3g dnevno), preteran unos kafe, alkohola, nikotina, gojaznost i fizicka neaktivnost. Nije nista hitno. Mozete bez opasnosti da sacekate zakazan pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2013.

danas sam radila rentgen zeludca.hipertroficni nabor mukoze sa znacima za hipersekreciju,hijatalna hernija velicine oko 45 mm,sa gastroezofagealnim refluksom i bulbus je deformisan.Da li je to za operaciju?Hvala unapred!

Postovana, to nije za operaciju. Postoje znaci pojacanog lucenja kiseline i njeno vracanje u jednjak i navise, sto vam izaziva girusicu. Deformisan bulbus ukazuje da ste imali cir na dvanaestopalacnom crevu. Sada je zarastao, ali moze ponovo da se javi. Imate i zeludacnu kilu tj. povremeno deo zeluca prelazi iz trbusne u grudnu duplju. Treba da obratite paznju na ishranu. Izbegavajte onu hranu za koju primetite da vam smeta. To je uglavnom hrana koja povecava lucenje zeludacne kiseline. Kod hijatalne hernije i gastroezofagealnog refluksa treba da se potrudite da smanjite vracanje zeludacne kiseline ovim merama: izbegavajte obroke 2 do 3 sata pre spavanja, izbegavajte obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, izbegavajte namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi….), spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, smanjite ili potpuno ostavite pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ako ste gojazni smrsajte, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2013.

Postovani doktore, Molim za pomoc i savet. Imam problema sa kandidom i poceo sam da pijem Ulje divljeg origana - 3 puta dnevno po 4 kapi. Interesuje me da li ovo ulje moze negativno da utice na zdravlje? Naime, izuzetno je jakog ukusa i mirisa - izuzetno. Nista tako jako u zivotu nisam probao. Ulje se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, pa pretpostavljam da je proslo odredjenu kontrolu nadleznih inspekcija. Ponavljam se, ali toliko je jako da se brinem da ne moze da negativno utice na moje zdravlje. Hvala Vam unapred

Postovani, ulje origana moze da dovede do razlicitih tegoba sa varenjem npr. muke, gadjenja, podrigivanja, pa cak i povracanja. Ako se neki od tih simptoma javi ili ako se javi neka druga tegoba prestanite da ga koristite. Ako ga dobro podnosite nastavite. Provera zdravstvene ispravnosti tih sredstava koja se tretiraju kao dodaci hrane je ista kao provera ispravnosti hrane. Trazi se eventualno prisustvo bakterija u proizvodu. Ako ne nadju bakterije (misli se na crevne bakterije kojima radnici prilikom pakovanja mogu da zagade proizvod), crevni paraziti i sl. proizvod je upotrebnljiv. Ostale osobine koje su vama bitne kao efikasnost ulja i podnosljivost se tom prilikom ne ispituju. Ni proizvodjac nije u obavezi da ispituje da li je sredstvo efikasno i da li daje neka nezeljena dejstva. To su u obavezi da ucine proizvodjaci lekova. Sve ono sto nije registrovano kao lek, vec kao dodatak hrani, suplement i sl. bez obzira sto nam na oko izgleda kao lek npr. u obliku tableta je proizvodjaci nisu u obavezi da sprovedu istrazivanja o tome. O nezeljenim dejstvima dodataka hrani saznajemo iz prica osoba koje su ga koristile, a o lekovitosti uglavnom iz narodne medicine ili retkih istrazivanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2013.

Postovana,zelela bih da vas pitam za dva problema kod moje majke.Prvi problem je kasalj,koji je gusi maltene.kad pocne ne da se zaustaviti,ona je inace pusac,i to veliki.isla je da snima pluca i nema nista..a druga stvar je sto joj se pre dve god.pocela glava da joj se trese.nekad se smiri i normalno sve mada to kratko traje i ponovo,pa nzm jel to neki nerv povredjen ili sta?

Postovana, mama mora da prestane da pusi da bi se oslobodila kaslja. To je hronicna opstruktivna bolest pluca (HOBP) koja ne moze da se izleci ako i dalje pusi. Opasnost te bolesti je u tome sto moze da prikrije simptome tumora pluca tj. ti bolesnici misle da je normalno da kaslju zbog pusenja i ne javljaju se lekaru. Tresenje glave moze da bude posledica Parkinsonove bolesti. To je poremecaj izvodjenja voljnih pokreta (glava, ruke..). Nastaje zbog manjka dopamina u delu mozga koji je odgovoran za izvodjenje tih pokreta.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: