Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 26.11.2010.

Postovani, zanima me malo poblize objasnjenje dijagnoze dystonia alia kod cetvoromesecne bebe (posebno sta znaci alia) i da li su tzv. vezbe po Vojti toliko korisne i neophodne. Inace beba je zdrava, mi laici bi rekli da se super razvija, ume da uradi puno stvari koje druge bebe tog uzrasta koje poznajemo ne mogu, guce, prevrce se sa ledja na stomak, hvata igracke sa obe ruke vec sigurno mesec dana itd. Hvala na odgovoru

Postovana, distonija je poremecaj misicnog tonusa. Poremecaj misicnog tonusa moze biti u smislu mlitavosti misica ili pojacane stegnutosti. Dystonia alia je poremecaj koji nije precizno opisan (uopsten pojam). U prevodu Dystonia alia znaci druga distonija (ona koja nije posebno opisana). Najverovatnie da postoji blaga asimetrija u pokretima tela bebe. Jedna strana tela je malo jaca od druge. To se moze ispraviti vezbama. Vezbe po Vojti su efikasne. Bebu one ne bole. Noge bebe se bune i placu zato sto se plase, a ne zato sto ih vezbe bole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2010.

Postovani, u braku sam 30.godina.Sve je islo kako treba do vremena kada smo otisli da rdimo van zemlje. Muz je otisao na usavrsavanje tri meseca po dolasku,koje je trajalo 45 dana.Bilo je musko zensko drustvo. Dolazio je na vikend,nervozan, umoran, bez zelje da ima bilo sta samnom, a odlazio nedeljom iako nije imao potrebe za tim, srecan, nasmejan. Po zavrsetku 45 dana, vratio se kao da su mu sve ladje potonule...kao druga, osoba, slobodno mogu reci da je on stranac za mene sada,ponasa se sasvim drugacije nervozni je,dzangrizav, svadljiv, pre odlaska tamo bio je izuzetno smiren covek.Sta ga je moglo tako preokrenuti? Bila sam besna i u afektu rekla sta mislim da je radio tamo kada je tako zalostan, umesto da se raduje povratku kuci. Odgovorio mi je da ne zeli nikakve bracne kontakte samnom u narednom periodu, jer sam mu to sve rekla. Ta apstinencija, samo moja, traje 5.g., a on je sam sebi dovoljan za to i nisam mu potrebna. Da li je normalno da covek koji je normalan ,radije upraznjava tako nesto nego ono sto je prirodno sa rodjenom zenom? Na pomen teme, kaze da mi je samo do seksa(a 5.g?) i da on vise nezna sta oseca prema meni i da ne moze, jer se svadjam sa njim....Inace nije inpotentan, sve je medicinski u redu. Jednom smo probali da prevazidjemo problem, ali kada je trebalo doci do fizickog kontakta,fijasko, kao da mu je nesto kvrcnulo u glavi. Pod psihologa ili psihijatra nece, kaze sa njim je sve u redu. Da li normalan covek moze da zivi na taj nacin, inace u pitanju je intelektualac, koji je u svojoj profesiji ostvario sve. Izvinite na dugom pismu, ali neophodno je da biste shvatili sustinu problema. Unapred hvala. Pozdrav

Postovana, imam utisak da je u pitanju veliki nesporazum koji vas je udaljio. Njegovo strucno usavrsavanje, bez obzira sto ga je on zeleo i bio srecan i ponosan, je bilo veliki stres. To je ogromna promena u zivotu koja je trazila od njega prilagodjavanje, menjanje, uklapanje u novu sredinu. On nije pricao o tome ili nije smatrao da je potrebno, mozda je mislio da je neprilicno da se zali kada radi (napreduje u poslu) kao sto zeli. Vi niste mogli da znate kako se on oseca, kada nije pricao. Zeljno ste ga ocekivali i za vas se podrazumevalo da kada dodje za vikend imate seks. On je bio opterecen psihicki i nije mu bilo do seksa, ali je znao da vi to ocekujete i bio je ogorcen sto sto vi mislite na druge stvari a ne na one na koje on misli. Sada gledano unazad (tada to niste mogli da znate) trebalo je da se raspitujete o tome kako mu je na skolovanju, da ga podsticete da o tome prica, da vikend iskoristite da budete bliski, razgovarate, a seks ako dodje u opustenoj atmosveri moze, a ako ne bude da ne insistirate na tome. Umesto toga vi ste ga napali, on se osetio ugrozenim, povredjenim i neshvacenim. Njegova reakcija je bila da se povuce i okrivi vas da mislite samo na seks i ne razumete ga. Nije sumnjivo sto se sa vikenda vracao na usavrsavanje veseo. Situacija sa vama je bila nategnuta i on je osecao olaksanje kada se vracao u skolu. To ne mora da znaci da ga je tamo cekala ljubavnica. Ne mislite da je krivica na vama. Krivica je zajednicka. Niste znali kako da razgovarate. Nije to nista cudno ni retko. Bezbroj parova se zbog toga razvelo ili zivi u napetom braku. Vi njega krivite za seksualno neverstvo, a on vas za nerazumevanje. Moguce da se u medjuvremenu kod njega javio neki medicinski problem o kome on ne zeli da razgovara sa vama. A i kako bi kad ste ga vec optuzili za prevaru. Ima pedesetak godina, uroloski problemi u tim godinama nisu retki. Znajte da vas ne vara. Mastrurbaciju ne smatra neverom, a ne smatraju je ni drugi muskarci. Zene koje ne masturbiraju obicno misle da je to u braku nedopustivo, sto nije tacno. Masturbacija je normalna i kod parova koji imaju skladan seksualni zivot. Ne mislim da je nenormalno sto je vas suprug, zdrav i prav, odlucio da seksualni odnos sa rodjenom zenom zameni mastrurbacijom. On smatra da mu je to lakse. Ne kazem da je to ispravno, ali ga razumem. Vecina ljudi u zivotu ide laksim putem (zato je Skot Pek napisao knjigu Put kojim se redje ide). Onaj tezi zahteva veci trud, zalaganje sa obe strane, menjanje sebe (partnera ne mozete i ne trebate da menjate). Glavni problem u vasem braku je nepoverenje i emocionalna udaljenost. Apstinencija je samo posledica. Prvo treba da razgovarate i priblizite se, a onda ce seks doci prirodno. Treba da idete zajedno u bracno savetovaliste ili kod psihologa. Neko treci, najbolje strucno lice, treba da pomogne da uspostavite komunikaciju. Ne terajte samo njega psihijatru ili psihologu. Nije problem samo u njemu, nije ni samo u vama, on je zajednicki. Kada budete razgovarali sa njim ne optuzujte ga, ne napadajte ga. Cim oseti napad on se iskljuci, ne slusa vas. To rade svi ljudi, muskarci posebno. Zato mu pricajte o tome kako se vi osecate, bez prebacivanja da je on krivac za to. Prvo napisite sta osecate. Procitajte i razmislite da li bi tu bilo nesto sto bi on osetio kao prebacivanje. Obavezno pocnite razgovor recima: ne krivim te nizasta. Rekla sam mnoge stvari koje nisam mislila i sada mi je zao zbog toga. Ti mi mnogo znacis... Budite strpljivi i ne insistirajte da vam odmah prica o svojim osecanjima. Muskarcima je to jako tesko. Vi se ste povredjeni i ogorceni, krivite ga za prevaru, pa vam ovi saveti mozda deluju kao podsticanje na ulagivanje coveku koji vam je naneo mnogo patnje. Ako ga volite i ako zelite da vam odnosi budu bolji (i seksualni) to zahteva izuzetno zalaganje sa obe strane. On kaze da nezna sta oseca. To je tacno. Verovatno je pomesana ljubav, postovanje, ali i ogorcenost i uvredjenost. Znaci osecate se manje vise isto. Vi ste pametni i imam utisak da se volite, a da bi imali skladan brak kao ranije potrebno je zalaganje sa obe strane i pomoc strucnog lica, najbolje bracnog psihoterapeuta. Raspitajte se sta vam je dostupno tamo gde zivite. Zelim da se vasi bracni odnosi poboljsaju. Javite kako napredujete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2010.

Postovani, vec dva mjeseca pijem tablete roakutan za akne. Lice mi je puno bolje, ali mi se javljaju neki problemi kao ispucane usne, osjecam zamor, nervozna sam nekih puta bez razloga i najveci problem od svega mi je sto imam vaginalnih problema otkako sam pocela da pijem tablete. U pocetku nijesu bili ozbiljni, ali sada su mi se pojavili izrazeno crvenilo, svrab i vagina me pece. Molim vas za savjet i da li se ovi simptomi inace javljaju kod osoba koje koriste ove tablete??? Inace imam 22 godine.

Postovana, na zalost to su nezeljena dejstva leka. Ne javljaju se kod svih. Kod nekih se javljaju neka druga od mnogobrojnih koje Roacutan moze da izazove. Bilo bi pametno da prekinete njegovo koriscenje, jer neke promene mogu ostati trajno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2010.

postovani,da li reumatoidni faktori koji su negativni,i imunoglobulini koji su normalni,mogu da iskljuce postojanje reumackih,i sistemskih bolesti?

Postovani, samo na osnovu negativnih reumatoidnih faktora i normalnih imunoglobulina ne moze da se iskljuci postojanje reumackih i sistemskih bolesti. Na primer cak i u akutnoj fazi sistemskog eritemskog lupusa imuniglobulini mogu biti normalni. Zato se postavljanje dijagnoze (i iskljucenje) ne zasniva samo na osnovu laboratorijskog nalaza. Bitne su tegobe i tok bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2010.

Postovani doktore, nikad nisam imala reakciju na antibiotike sve do nedavno.Kao dijete sam primala peniciline i pila tbl.Sad imam 32 god.Doktor mi je skoro propisao Amoxil capsule i kad sam prvu popila uvece u 10h, nakon 1h pocela mi je neka toplina ici u lice i ruke, noge i trup su pocele da me vrbe, naizmjenicno. Kad sam se pogledala u ogledalo, strasno je to bilo vidjeti koliko sam crvena bila.Osip je bio sitan i crvenkast. U Hitnoj su mi ukljucili infuziju, Sinopen i Nyripan. Kazu da je bila alerg. reakcija. Interesuje me dali ikad vise smijem popiti Amoxil,i dali je to uvod u sledecu tezu alerg. reakciju kad bih ga opet popila? Smijem li probati manju dozu? Sta vi mislite?

Postovana, ako je to bila alergija na Amoxil sledeca doza ma koliko bila mala moze dovesti do alergije. Ona moze biti cak i burnija jer se u medjuvremenu stvorilo jos antitela. Dok se ne ispita, nezna se da li ste alergicni na antibiotik ili na neku pomocnu materiju koju lek sadrzi. Ako ste alergicni na antibiotik mozete biti (ne mora, ali to ne znamo) alergicni na druge peniciline pa cak i na cefalosporine. Ako ste alergicni na neku pomocnu materiju, alergija se moze javiti i kod nekog drugog leka koji je sadrzi. Ispravno je da se u bolnici pod kontrolom lekara da taj lek i proveri da li ste alergicni. U praksi se to retko radi. Lekari samo prestanu da vam propisuju lek na koji se sumnja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2010.

Postovani, Zbog bolova u zglobovima otisla sam kod reumatologa gde me je uputio da izvadim krv na RF, CCP i Sendimentaciju. Analize su pokazale RF 144 gornja granica 15, CCP 100 gornja granica 15, Sedimentacija 28, gornja granica 25 .Hvala na odgovoru

Postovana, ti nalazi ukazuju da postoji neka reumatska bolest. U pocetku one dosta lice jdna na drugu, tako da nije lako postaviti dijagnozu. Najcesce vreme po toku bolesti pokaze sta je u pitanju. Medjutim, to nije mnogo bitno, jer se one uglavnom slicno lece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2010.

pa mnogi bi mogli da se obrazuju kako tehnicki tako i zdrastveno 1992 imao sam miokarditis od terapije prepisan je bio amiodaron zbog psvt-a zbog male frekvence ispod 45 otkucaja kad spavam u mirovanjuoko 50 otkucaja holter-ekg nikad nisam prihvatio da ga pijem pa vise nisam ni isao kod kardiologa iako sam u dalekom periodu imao velika ubrzanja u trajanju 30 sekundi terapiju sam odredio sam sada pijem monopril 10mg i presolol 50mg imam normalan pritisak i meni neodgovara da u mirovanju tj sedenju imam vise od 5o otkucaja sta bi rekli na odbijanje da prihvatim terapiju amiodaronom iako na holteru ima snimak psvt-a tj 180 otkucaja u minutu i eho snimak EF 40 posto pozdrav

Postovani, sportisti imaju jako usporen puls u odnosu na ostale osobe i to im ne smeta, jer je njihovo srce dovoljno jako da sa tako malo otkucaja obezbedi dovoljno kiseonika tkivima. Koliko je vase srce jako moze da se vidi na testu opterecenja. To sto ste odbili terapiju nije razlog da ne odete na kontrolu kod kardiologa. Ako mislite da mozete imati neprijatnosti zbog sujete lekara koji vam je propisao Amiodaron mozete ici kod drugog. Lecenje poremecaja srcanog ritma je jako komplikovano. I sam antiaritmik kod nekih moze izazvati aritmiju. Zato se ne moze reci da li ste pogresili odbijanjem terapije. U medjuvremenu se stanje srca sigurno izmenilo pa bi bio pozeljan pregled (bez obaveze da morate da pijete Amiodaron).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2010.

Vec godinu dana imam subfebrilnu temperaturu koja je ujutru normalna,a popodne se krece od 37 do 37 sa 5.od tad se krecem od lekara do lekara,analize kao sto su se,kks,crp,su dobre,urin dobar,urinolultira sretilna,nalaz urologa,gastroenterologa uredan,imam prelezanu mononukleozuali i analize vezane za nju su uredne,takodje imam niske titre na koksaki koji ne prelaze 16,znac i od toga nije,reumatoidni faktori negativni,imunoglobulini normalni,rengen pluca uredan.Ja vas molim za savet?

Postovana, to je reakcija organizma na nama nepoznati virus ili neki drugi faktor. Jedino sto mozete da uradite je da jacate svoj imunitet. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2010.

Postovani, u prvoj trudnoci morala sam uraditi carski rez zbog visokog krvnog pritiskada da li se i druga trudnoca mora zavrsiti carskim rezom, ako sve bude u redu? (vec je proslo vise od dve godine od prvog carskog)

Postovana, druga trudnoca ne mora da se zavrsi carskim rezom. Nema testova koji mogu da predvide da ce doci do pojave visokok pritiska u trudnoci. Zato morate cesce da kontrolisete pritisak i pregledate mokracu (zbog eventualne pojave belancevina i bakterija). Najcesce se to stanje javlja u prvoj trudnoci, ali moze i u drugoj. Ako se u drugoj trudnoci javi visok pritisak otkriva se i leci na vreme. Vecina zena nema povisen pritisak u narednim trudnocama. Ako pre trudnoce niste imali hipertenziju, vec samo u toku trudnoce (preeklampsija) ipak imate rizik da kasnije tokom zivota dobijete visok pritisak. Veci rizik za pojavu preeklampsije imaju zene sa visokim pritiskom pre trudnoce, preeklampsijom u porodici (mama, tetke, sestre), koje su imale dijabetes u trudnoci (gestacioni dijabetes), zene gojazne pre trudnoce, ako imaju blizanacku trudnocu, dijabetes, probleme sa bubrezima, lupus, reumatski artritis ili neku drugu autoimunu bolest. Postoje i pretpostavke da utice losa ishrana trudnice, nedovoljan dotok krvi u matericu ili ostecenje krvnih sudova, prevelika ili premala posteljica, ili nezgodno usadjena posteljica i delovanje antigena majke na prisustvo fetusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2010.

postovani doktore radila sam bris iz grla i nadjena mi je bakterija streptokokus za koju su mi prepisani antibiotici pila sam ih 5 dana od juce je pocelo nesto da me pece u grlu i vratu kao da mi gori nesto,kada sam spavala to nisam osetila evo ujutru toliko jako mi gori nesto u vratu i grudima popila sam jedan ranisan i ne prolazi mi sta bi moglo da bude to i sta trebam da radim da bi zaustavila to tesko pecenje. Moze li ova kiselina koja mi gori vrat i grlo necime da se zaustavi,i dali moze doci do nekih posledica od te kiseline koju osecam,neznam dali je kiselina ali znam da me pece u grlu i grudima,kod specijaliste za uho grlo i nos imam u ponedeljak recite mi cime da zaustavim ovu vatru u grudima i grlu do ponedeljka i dali moze da se iskomplikuje nesto do ponedeljka od toga,hvala vam unapred

Postovana, sluzokoza je ostecena delovanjem bakterija i zato je osetljiva pa pece i boli. Zbog antibiotika cesto dolazi do velikog razmnozavanja gljivica, sto takodje izaziva pecenje. Po izgledu sluzokoze lekar zna da su u pitanju gljivice. To se moze dokazati brisom zdrela. U svakom slucaju nije opasno i mozete ga ublaziti nekim pastilama za grlo (Strepsils ili Tantum verde ili neke biljne). Moze vam pomoci i pileca supa (ne prevruca), biljni sirup od belog sleza, caj od belog sleza. Nista se nece iskomplikovati do kontrole. Ako vam gori u grlu i grudima zbog vracanja kiseline iz zeluca osecali bi podrigivanje i pomogao bi vam sumeci Ranitidin ili Ranisan. U tom slucaju je potreban pregled gastroenterologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2010.

Molim Vas da mi odgovorite moze li se uraditi RTG snimak lumbalnog dijela kicme ukoliko postoji trudnoca (prvo mjesec)? Hvala unaprijed

Postovana, rendgensko snimanje kicme u trudnoci nije preporucljivo, jer moze da dovede do ostecenja ploda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2010.

Moj bebac ima dva meseca. JUtros posle podoja sam primetila u sadrzaju od bljuckanja, malo zutog sadrzaja. To se nikd do sad nije desilo. Bebac nema temperaturu, ne kaslje i ponsa se normalno. Da li je to zuc, i da li je normalno?

Postovana, varenje posisanog mleka zapocinje jos u ustima, a nastavlja se u zelucu. Zato bljucnuto mleko moze da bude malo izmejeno i to nije problem. Osim toga boja majcinog mleka nije uvek ista i menja se i u toku samog podoja (nije ista na pocetku i na kraju podoja). Beba moze da bljucne i malo sekreta koji je progutala. Sekret moze da potice iz nosa, grla ili pluca. Ako je beba zdrava malo sekreta nije problem. Problem je ako povraca dosta u velikom mlazu. Inace boja zuci je zelena. Kod zapusenja creva javlja se cesto povracanje zelenog sadrzaja, a beba je uznemirena, jer je jako boli stomak. Takvo stanje zahteva hitan pregled. Znaci ako bi beba iz nekog razloga povracala zuc, to bi bilo jako povracanje, a ne uobicajeno bljuckanje. Ako beba pocne da povraca vodite je odmah pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2010.

Postovani Kada ne jedem nekoliko sati osetim malaksalost i pogubljenost i gotovo da pocnem da panicim..nakon jela sve se smiri...rezultati krvi su dobri...brinem se ima li potrebe da ispitam zeludac,creva ili mozda glavu?Izmedju ostalog imam povremene depresivne cikluse Hvala unapred

Postovani, hrana je velika uteha osobama koje naginju depresiji. Nije neobicno da zbog toga imate neku vrstu napada panike kada ste gladni. Druga mogucnost je da imate gastritis (zapaljenje zeluca). Osobe sa tom bolescu ponekad imaju, kada su gladne, nagli pad secera u krvi. To izaziva slabost, momentalnu i neodlozenu zelju za jelom, sto moze biti praceno drhtanjem, pa cak i preznojavanjem. Znaci javite se psihijatru i lecite te depresivne cikluse. Ako imate neke tegobe sa varenjem (muku, gadjenje, gorusicu, podrigivanje, osecaj tezine u zelucu, bolove u stomaku: bilo sta od ovoga) javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2010.

Postovani, moj decko je dobio kondilome, koristio je neki rastvor (kojim nije smio dodirivati zdravi dio koze). Vecina je nestala, tako da mu je urolog rekao da nece trebati spaljivanje. S obzirom da planiramo bebu u skorije vrijeme, znaci li to da cu i ja biti zarazena hpv virusom koji uzrokuje kondilome? Ja sam bila na pregledu, nemam ih, koristimo kondom. Na koji nacin se virus prenosi, izuzev seksualnim odnosom sa zarazenom osobom, koristenjem peskira i sl. Postoji li mogucnost da se taj virus sam aktivira u organizmu (recimo u slucaju pada imuniteta), ili se prenosi iskljucivo kontaktom sa osobom koja ga ima? Moze li se organizam ikako ocistiti od njega, ili se mora s njim zivjeti? Kako utice na trudnocu? Veliko Hvala!!!

Postovana, moguce je da vi vec imate HPV virus u sebi, ali da nije doslo do pojave kondiloma zbog jacine vaseg imuniteta. Jak imunitet ima sposobnost da unisti virus i celije njime zarazene. Postoji mogucnost neseksualnog prenosenja virusa tako da se kondilomi mogu javiti i kod nevinih devojaka. Tacan mehanizam prenosenja virusa nije poznat, ali je moguce da je to preko peskira ili drugih predmeta koje koristi osoba koja ima kondilome. Prezervativ stiti samo ako pokriva sva mesta gde se kondilomi nalaze. Sigurno je da se virus dobija kontaktom koze ili sluzokoze sa kozom i sluzokozom obolelog i njegovim sekretom. Infekcija HPV virusom moze da se prenese na bebu tokom porodjaja. Zato se trudnicama uklanjaju kondilomi pre termina porodjaja. U cilju vase zastite i zastite buduceg deteta dok decko ne ukloni kondilome koristite prezervativ, jacajte svoj imunitet (i decko takodje) koriscenjem zdrave hrane, izbegavanjem previse masne i slatke (jer slabe imunitet), izbegavanjem stresa i sto duzim boravkom na svezem vazduhu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

Rezultat analize krvi za 16 mesecnu bebu zenskog pola. Imala je proliv sluzavi 10 dana ,mala poboljsanja od dva -tri dana, pa opet proliv dan-dva(ukupno 17-18 dana).Na savet gastroe. uveli bezglutensku dijetu. RAdili test na transglutamiske IgA,IgG, kao i ukupan IgA u serumu(52,ref. za dob7-24 meseca 14-108)IgA,IgG negativni-ni blizu gornjeg limita.Ultrazvuk abdomena b.o. uz mlz do 9mm. Ono sto mene kao roditelja zabrinjava, a doktore nesto i ne, je nalaz leukocitarne formule ,kao i ukupni le od 18,3.Upr. laboratoriji je pored vrednosti u postotcima data i ref. vrednost verovatno velicine samih celija, kao i njihova zrelost.Tu su dotati i tkz. ALY-atipicni limfociti, kao i parametar LIC-uvecane nezrele celije.SLede vrednosti. NEU 36,3%(40-70) ili verovatno vrednost njihove velicine 6,76(1.00-4.00) LYM 46,3% ili 8,62(1.00-4.00) MON 13,5(2.0-10.0) ili 2.51(0,20-1.00) EOS 1,4(0.0-5.0) ili 2,6(0,00-0,50) BAS 2,5(0,0-2.0) ili o,47(0,00-0,20) ALY 2,8(0,0-2,5) ili 0,52(0,oo-0,25) LIC 3,7(0,00-3,0) ili 0,66(0,00-0,30) Sve ostalo u granicama, RBC 4,33 HGB 112 HCT 0,344 (0,350-0,550) MCV 80 (80-100) Mch 25,9 (26-34) PLT 427 Proteini ,albumini,alkalne fosfataze idr ,kao i acidobazni status su ok. Urin, urino kultura ok. Stolica na bakt.,gljivice, parazite,protozoe,rotav. negativna. Sad je stolica uredna, uz dijetu, dete je mrsavo i bledo, mada je takvo bilo i ranije. Brine me da nije maligno nesto zbog leuk. formule. Hvala.

Postovani, negativni transglutaminski test ne ide u prilog dijagnozi celijakije, bez obzira sto je bezglutenska dijeta dala pozitivne rezultate. Treba misliti na to da je za dijagnozu celijakije neophodna biopsija zeludacnih resica. Samo na osnovu povisenih leukocita i leukocitarne formule ne moze se misliti na maligne bolesti vec na zapaljenjske.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

pregledom krvi utvrdjeno je da imam heliobakteri u zelucu, lekar mi je prepisao lekove ali ja nesmem da ih pijem jer ne podnosim penicilin.Dali postoje neki antibiotici koje smem da upotrebljavam.

Postovana, javite se gastroenterologu ili vasem lekaru opste prakse da vam propise drugi antibiotik. Jedan od tih lekova je mozda penicilinski preparat (sinacilin ili neki drugi), ostali nisu i nemaju veze sa alergijom na penicilin. Kad god vam propisuju lekove naglasiti da ste alergicni na penicilin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

Postovani, imam pitanje u vezi hormona stitne zlezde, radila sam kontrolu: TSH: 2.1, FT4: 11,2. Da li je ovo normalno? Imace, imam dijagnozu hasimoto, lecena sam od strume kao dete do puberteta, sada imam 39 godina, dve normalne trudnoce iza sebe, od simptoma smanjene funkcije zlezde: opstipaciju i bolove u misicima pri vecem naprezanju (imam bebu od 18 meseci koja voli da se nosa). Ultrazvuk zlezde je godinama unazad u redu, bez terapije sam vise od 20 godina, da li da idem kod lekara, ili sacekam joj jednu kontrolu hormona? Unapred hvala

Postovana, nivo hormona je normalan i ne ukazuje na smanjenu funkciju zlezde. Kod Hasimoto tireoiditisa veoma dugo su hormoni normali. Ipak kad tad dodje do smanjene funkcije zlezde (hipotireoza). Tada se javljaju tegobe i neophodno je lecenje. Tegobe koje sada imate nisu posledica bolesti zlezde. Zato se javite svom lekaru opste prakse ne cekajuci jos jednu kontrolu hormona. Bolovi u misicima mogu biti posledica naprezanja i neutreniranosti, a zatvor nepravilne ishrane, unosa male kolicine tecnosti, malo voca i povrca i slabijeg kretanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

DOBAR DAN POSTOVANI DOKTORE,IMAM JEDAN PROBLEM I ZELIM DA VAS PITAM ZA SAVET.MOJA NANA IMA 69 GOD,OPERISANA JE PRE 10 GOD IMA DVA VESTACKA KUKA,OD OPERACIJE OSECA SMETNJE PRI MOKRENJU,IMA OSECAJ SPADANJA ORGANA,SPADANJA MATERICE.DA LI OSIM HIRUSKE INTERVENCIJE POSTOJI NEKI LEKOVI ILI CAJEVI ZA TO?HVALA UNAPRED

Postovana, osecaj spada unutrasnjih orana verovatno nie posledica operacije kukova, vec se samo vremenski poklopila sa tim. Tegobe nastaju zbog slabosti misica karlicnog dna. Slabost i rastezanje tih misica verovatno nije nastala zbog operacije. Medjutim bez obzira na uzrok misici mogu da ojacaju vezbama. To su Kegelove vezbe. Nana treba da sedne na stolicu, malo rasiri noge, stegne misice karlicnog dna i naglas broji do deset. Zatim se opusti. To ponovi deset puta. Ove vezbe radi nekoliko puta dnevno. Brojanjem tokom vezbe sprecava stezanje misica lica i usredsredjuje se samo na misice karlicnog dna. Nana ce ovako da zna koji su to misici i kako da ih steze. Kada pocne da mokri treba da se stegne toliko da prekine mlaz mokrace. Tako ce da oseti koje misice treba da steze i kako izgleda zatezanje misica. Vezbu ne treba da radi tokom mokrenja jer moze da remeti praznjenje besike i da dovede do njenog zapaljenja. Moze samo jednom ili dva puta koliko da oseti kako treba da se steze. Znaci steze se kao da zeli da spreci da se upiski. Steze se brojeci do deset. Ako ne broji naglas stezace vise lice nego misice karlicnog dna. Lekovi i cajevi ne pomazu. Ginekolog moze da stavi ispred materice jedan plasticni prsten koji podize matericu i besiku, ali mislim da je vezba najefikasnija. Operacijom mogu da se podignu materica i besika, ali opracija nije uspesna 100%. Znaci najbolje da odmah pocne sa vezbom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

postovani doktore,cetiri puta sam hiruski odstranjivala nokat na nodesnoj nozi.prvo se javi upala prsta koja traje dugo a onda pocinje da se zagnaja i napravi se rana.trenutno mi je prst zagnojen i imam bol.ovog puta sam resila da ne idem kod ortopeda vec kod koznog.lekar mi je daoi neku tecnost iantibiotike.izmedju ostalog pitao me da li sam skoro bila kod kardiologa pa me interesuje da li bi to moglo imati neke veze sa bolesti srca/meni deluje nelogicno/usput stopalo mi cesto trne i skoro uvek hladno.hvala unapred.

Postovana, to sto vam se javlja je urastao nokat. To se ponavlja zato sto nepravilno secete nokte. Problem mozete da resite sami ili da ga resi pedikir. Hirursi to rade cupanjem nokta, sto je dosta traumaticno, pogotovu sada kad je hladno, a ne biste mogli nedeljama da obujete cipelu. Kada se malo smiri upala uradite sami ono sto bi vam uradio pedikir. To ne moraete uraditi odjednom. Lagano makazicama secite nokat sve nize prema njegovom korenu dok ne dodjete do mesta gde se jedan deo nokta (u vidu iglice) izdvojio u stranu i urasta u meso. Kad isecete tu iglicu resili ste problem. Mozda vam sad bas nije jasno sta treba da uradite, ali secite samo tu stranu nokta koja urasta (ne cedo nokat) i kada dodjete do iglice bice vam jasno na sta mislim. Ako vam je to bolno kupite i naprskajte sprej protiv bolova (koriste ga stomatolozi). Urastanje nokta se cesce desava kod osoba koje boluju od secerne bolesti. Infekcije na stopalu su moguce i kod osoba koje imaju problema sa cirkulacijom krvi u stopalu, a to je tipicno za srcane bolesnika i dijabeticare. Hladna stopala i trnjenje mogu da ukazu na problem sa cirkulacijom. To dijagnostikuje i leci vaskularni hirurg. Stanje krvnih sudova moze da se proceni ultazvukom. Trnjenje stopala moze biti posledica promena na kicmenom stubu sto dijagnostikuje i leci fizijatar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Za lecenje koje bolesti se koristi lek 'Covinton' ? Hvala unapred.

Postovana, verovatno ste mislili na lek Cavinton. On poboljsava cirkulaciju krvi u mozgu, pa se koristi kod razlicitih psihickih i neuroloskih tegoba. Koristi se i kod nekih bolesti oka, koje su posledica promena na krvnim sudovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Molim Vas da mi odgovorite!Imam bebu staru mesec dana,dojim je!Sinoc sam primetila u stolici 2 koncica krvi,stolica je zlatno zuta-malo redja,imala ih je 4-5 u toku dana!Beba dobro sisa,ne place,nema temperaturu,ali vec nekoliko dana se puno napreze kada ima stolicu iako joj je retka!Jutros nema tih koncica krvi u stolici!Sta moze biti uzrok!Hvala!!!!!

Postovana, beba moze da se napreze i kod retke stolice. Takva stolica nije u stanju da izvrsi dovoljan pritisak na cmar da bi doslo do praznjenja creva i beba je prinudjena da se napinjee. Koncic krvi u stolici nije zabrinjavajuci, ali je ipak potreban pregled pedijatra. Koncic krvi u stolici uglavnom znaci da je pukao neki kapilar od naprezanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

doktore imam jake bolove u grlu i jeziku uradila sam bris i pronasli su mi streptokokus bakteriju u grlu prepisali su mi antibiotike,pijem ih vec dva dana ali evo danas mi se javlja uz bolove u grlu i bol iza levog uva i levoj polovini glave.bol je mnogo jak kad popijem lek bol prestane cim prestane djstvo leka glavobolje opet nastaju,kada legnem da spavam osecam kao da me nsto jede po telu i nogama i nemogu ni da spavam,recite mi molim vas kome da se obratim sta da radim od koga da trazim pomoc

Postovana, bol od grla moze da se siri prema uvu, a takodje moze da ga prati glavobolja. Znaci sve to moze da bude posledica infekcije zdrela streptokokama. Bol u jednoj polovini glave moze da bude migrena, medjutim verovatnije da je glavobolja povezana sa infekcijom. Javite se vasem izabranom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Postovani doktore, operisala sam krajnike pre skoro tri nedelje, oporavak tece u redu, nisam imala nikakvih problema, ali sam danas primetila da imam kao neku crvenu tacku zapravo vise crvenkastih sitnih tackica koje su u skupu i izgledaju kao veca tacka na nepca, ne boli me ovako, ali me zanima sta to moze da bude? Unapred hvala

Postovana, to su najverovatnije prosireni kapilari. Posto ne izazivaju tegobe, a oporavak tece bez komplikacija ne mslim da e to nesto zabrinjavajuce. Moguce da ste te kapilare ili mrljicu imali i ranije ali niste obracali paznju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Imam za vas pitanje nadam se da cete mi odgovorit sto pre jer sramota me je ic kod dr jer je bas to na nezgodnom mestu . Ovako... Sve je pocelo pre 7 god kada me je hirurg obrezao i posle toga i do dan danas imam ko neke pufkice na i oko penisa i stalno ali to ne znam ni kako da vam opisem one ne cure iz njih ali stalno ko da je nesto ko masno bas na i ispod i oko penisa . Sramota me je ici kod dr za to da li mi vi mozete reci sta je u pitanju i sta od preparata da koristim da bi se to povuklo. NADAM SE DA CETE MI UBRZO ODGOVORIT NA OVO PITANJE

Postovani, morate se javiti koznom lekaru. Opis vam nije precizan pa mi nije jasno sta je u pitanju. Ako su to sitni izrastaji koji lice na plihcice ili bubuljice, a nalaze se na rubu glavica (koroki ili kruni) onda su to bezopasne biserne papule penise. Medjutim ako te promene ne izgledaju ovako http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=620:biserne-papule-penisa&catid=59:zdravlje-mukaraca&Itemid=77 javite se koznom lekaru, bez obzira koliko vam je neprijatno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2010.

operisan sam 2jula,tri bypasa.osecam se dobro. da li smem da koristim masazere za trbusne misice , rucne masazere i masazer montiran na stolicu- komplet ledjni misici?

Postovani, previse je rano za vezbe. Iako je masazer rucni i vezbe pasivne, ipak se aktiviraju misici i njihovi pripoji na kostima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2010.

Poatovani. Imam 28 godina i u braku sam 3 mjeseca. zelela bi da zatrudnim. Imam cvor na stitnoj zlijezdi, hormoni su uredu, radila sam punkciju i taj nalaz je uredu. Interesuje me da li taj cvor moza negativno da utice na trudnocu. Hvala

Postovana, dok su hormon normalni nema opasnosti za plod i trudnocu. Mozete cesce no obicno da kontrolisete hormone tokom trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2010.

obracam vam se sa velikim postovanjem i povjerenjem. osma sam nedelja trudnoce i moj problem je povisen secer. ustanovljen je prilikom davanja prvih nalaza u sedmoj nedelji a potom potvrdjen,doduse nesto manji, u osmoj.moj porodicni ljekar kaze da ima rezultate od prije god .dana i da je bio uredu,sto znaci da je problem nastao nedavno ili cak samom trudnocom.jako sam zabrinuta jer sam procitala da povisen secer moze da utice na razvoj bebe,da moze biti jako opasan ako nije pod kontrolom prije svega u prvom tromesecju trudnoce. ja tek u ponedeljak idem kod dietologa,da utvrdi tezinu slucaja i naravno napravi plan kako se dalje ponasati. inace nisam nikad bila debela,samim tim znaci da neprtjerujem ni u jelu ni u picu. napisacu vam rezultate prvog i drugog nalaza(radjen iz krvi)pa ako moze da mi date vase misljenje. nalaz od 06/11 je 105 mg/dL normalna vrijednost bi trebala biti <92,nalaz od 12/11 je 99 mg/dl znaci nesto manja vrijednost u odnosu na prvi put. unaprijed zahvalna i jako zabrinuta za moj bebè. pozdrav

Postovana, to su samo malo povisene vrednosti. Uz kontrolu i terapiju, pre svega pravilnu ishranu, nece biti problema ni za vase zdravlje ni za trudnocu. Samo se pridrzavajte uputstava dijeteticara i bice sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2010.

Postovani doktore, imam 30g. U junu su mi konstatovali hronicni gastritis. Dijagnoza je jedva utvrdjena jer tegobe nisu bile karakteristicne za gastritis. Sve je krenulo sa prolivom koji je iz dana u dan postajao sve cesci, tako da vec peti dan nisam mogla nista pojesti jer sam morala u wc posle svakog zalogaja, cak i posle gutljaja caja, a svakom prolivu su prethodili bolovi u donjem dijelu stomaka. Na kraju sam zavrsila u bolnici i na infuziji, na infektivnom odjeljenju, jer su mislili da je u pitanju neko trovanje. Nalazi su bili ovakvi: subfebrilna do 37.3, nalaz na srcu i plucima uredan, TA: 110/70mmHg, trbuh mekan, nije bolno osjetljiv, jetra i slezina se ne palpiraju, meningealni znaci su negativni. Lab. analize: CRP 12mg/l, SE: 31/56, Le: 7.3 (seg: 72,ly:28), Er: 4.35, Hgb: 140, Tr: 203, urea: 2.3, kreatinin: 73, glikemija: 3.7, ALT: 12, AST: 31, CK: 93, LDH: 140, fibrinogen: 16.7, Na: 145, K: 4.3, Ca: 2.36, Cl: 101, urin: albumen 1, u sedimentu: 4-6 leukocita, 10-15 pl. celija, veci broj bakterija. Koprokultura, stolica na parazite i protozoe uredna. Kulturom stolice na gljivice izolovana je Candida species u manjem broju. Urinokultura sterilna. Lijecena simptomatskom, antibiotskom i antigljivicnom terapijom. Proliv nije stao. Sesti dan su me otpustili neoporavljenu. Posle dva dana morala sam da se vratim u bolnicu jer nisam mogla da zivim bez infuzije. Pojavile su se i mucnine. Opet su mi radili analize: SE: 15/30, Le: 5.4, Er: 4.44, Hgb: 135, Hct: 0.391, Tr: 177, urea: 1.5, kreatinin: 51, glikemija: 4.5, Na: 145, K: 3.8, Ca: 2.14, Cl: 100, urin: uredan, koprokultura, stolica na parazite, protozoe i gljivice uredna.Tokom hospitalizacije (a to je trajalo ovaj put 8 dana) lijecena simptomatskom terapijom (infuzioni rastvor uz antagoniste H2 receptora) te probiotsku terapiju. Nema uspjeha. Kako nisu znali sta ce sa mnom poslali su me na gastriskopiju. Uradjena je ezofagogastroduodenoskopija: jednjak b.o., kardija insuff., zeludac elongiran, nabori atroficni, u lumenu zuci, sluznica blago eritematozna, uzete biopsije iz antruma, pylorus siroko otvoren, sa refluxom zuci iz dvanaesterca, bulbus deformiran, nish. duodenum b.o. P.H.: Hronicni gastritis umjerene aktivnosti, bez intestinalne metaplazije. H.Pylori pozitivan (+, rijetki, pojedinacni). I dalje subfebrilna do 37.2. Th: Klaritromycin tbl. a 500mg 2x1, Amoxycilin caps. a 500mg 2x2, Omeprol caps. a 20mg 2x1 pola sata prije jela. Terapija treba da traje 7 dana. Proliv je stao odjednom, dva dana prije nego sto su me otpustili i prije nego sam pocela piti terapiju. Posle terapije sam se odlicno oporavila. A onda, u septembru, proliv se ponovo javlja, ali ovaj put bez ikakvih bolova. Nije bio cest, svako jutro je bio obavezan a preko dana nisam imala stolicu nikako. Javljale su se velike mucnine pogotovo izjutra, preko dana malo manje, a nocu sam mogla normalno da spavam, s tim sto me je nesto obavezno budilo cim svane, i onda krene i mucnina. Otisla sam drugom doktoru koji mi je rekao da prvi put nisam zalijecila, jer je terapija trebalo da traje 14 dana. Dao mi je istu terapiju, ovaj put da je trosim 10 dana, a posle toga samo Omeprol da pijem 1 mjesec. Tako sam i uradila. Stolica se popravila, medjutim nije cvrsta kao sto je kad sam zdrava (ali daleko od toga da je proliv). Mucnine nema. Brine me da li je dijagnoza tacno utvrdjena iz razloga sto ljudi koje poznajem a koji imaju istu dijagnozu, kao tegobe imali su velike bolove u zelucu ali ne i proliv, i nisu imali ni temperaturu. Ja nisam imala bolove u zelucu a proliv me jako brine, jer moze da bude da nesto nije u redu sa crijevima. U oba slucaja crijeva su bila jako nemirna i bucna. Pregled crijeva ne bih mogla izdrzati. Jako sam zabrinuta jer me je ovo strasno iscrpljivalo, utoliko vise sto sam inace mrsava (168cm/49kg), a nemam ni neki veliki apetit. Strah me je da se ne ponovi. Molim Vas oprostite na ovako dugackom pitanju!

Postovana, kod vas nije u pitanju obican gastritis. Vama je zapaljenje izazvano vracanjem zuci iz dvanaestopalacnog creva u zeludac. Osim zapaljenja nije doslo do drugih promena, a mogla je da nastane intestinalna metaplazija (zamena sluzokoze zeluca sluzokozom creva). Takva bolest nije u potpunosti ispitana, ali se zna da je metaplazija opasna zato sto predstavlja prekancerozu (iz nje se kod nekih razvija tumor). Ne bih da vas plasim, ali ako se tegobe ponavljaju mogli biste na nekoliko godina da radite gastroskopiju. da ponovim: vi nemate metalpaziju, ali ako se nastavi vracanje zuci mozda je dobijete, pa su zato korisne kontrole na nekoliko godina (ili kako gastroenterolog predlozi). Bakterija H.Pylori je kod vas lecena kratko. Ne mislim da je tu ucinjena greska i bi duze lecenje dovelo do izlecenja. Uloga ove bakterije u nastanku bolesti nije potpuno jasna. Mnogi zdravi ljudi je imaju. Nije sigurno da bi njenim iskorenjivanjem doslo do potpunog izlecenja. Gotovo sigurno je da bi duzim lecenjem vase tegobe bile jace, jer se lekovi koji se koriste za unistenje bakterije tesko podnose. Glavni problem je vracanje zuci. To je mozda posledica vase mrsavosti. Mislim da unosite isuvise malo masnoce i da to remeti normalan protok zuci. Zuc ucestvuje u varenju masti. Ako ih u hrani nema dovoljno, zucna kesa ne moze da prihvati svu zuc. Verovatno ste imali prolive zbog nadrazaja creva od strane zuci. Inace vracanje zuci je najcesce posledica operacije zucne kese ili zeluca, ali se javlja i kod osoba bez ikakve operacije. Rano bujenje je posledica zabrinutosti. Jutarnja mucnina se javlja zbog praznog zeluca. Ona se javlja kod osoba koje imaju cir na dvanaestopalacnom crebu. Vama nije uocen, ali se vidi da je bulbus deformisan tako da ste ga verovarno imali ranije. Jedite cesce po malo, ugojte se malo i ne bezite od normalno (uobicajeno) masne hrane. Kada se probudite pojedite malo dvopeka, korice hleba ili keksa (ako vam keks prija). Nekima keks izaziva pojacanu kiselinu, zbog secera koji sadrzi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2010.

Zdravo!Zovem se Darko i imam 25 godina.Pre 3 godine po zavrsetku vojnog roka pojavio mi se bol u kicmi.Nakon uradjenog snimanja fizijatar mi je rekao da imam spinu bifidu(ocultaS1)Ovih dana mi se jacina bola povecala tako da sam poceo da osecam bol u levoj nozi.Najljubaznije vas molim ako ste u mogucnosti da mi odgovorite da li tu ima neke pomoci,pa makar to bio i operativni zahvat,jer stvarno viese na znam sta da radim>Hvala vam unapred!

Postovani Darko, spina bifida je urodjen deformitet kicmenog stuba. Jedan deo kicmenog stuba ostaje nezatvoren. Kod vas je to diskretno (okultna) tako da nije uzrok tegoba. Tegobe su posledica lumboishialgije. Ne operise se kada su promene i tegobe diskretne. Operise se u krajnjem slucaju ako dodje do diskus hernije. Kod nje iscuri jezgro medjuprsljenskog diska i vrsi pritisak na kicmenu mozdinu ili korenove zivaca tako da je bol neizdrziv, a moze se javiti i nemogucnost kontrolisanja stolice i mokrace. Treba da cuvate svoju kicmu celog zivota. Nije moguce da operisete nesto i da ste mirni celog zivota. Javite se fizijatru za terapiju. Morate da izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje. Ako imate sedeci posao cesce pravite pauze. Izbegavajte nagle pokrete i podizanje teskih predmeta. Na fizikalnoj terapiji ce vam dati uputstva (i slike) kako da podizete teret tako da kicma ostane prava. Znaci podizete iz cuceceg polozaja. Potrebne su vezbe za jacanje misica ledja. Najefikasnije je plivanje, koje ravnomerno jaca sve misice, a izbegava pokrete koji bi mogli da povrede kicmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2010.

POSTOVANI PRIJATELI LEKARA,JASAM SERIFI IZ TETOVO,RODENDAN MIJE 25-03-1961,U 97,GOD.SAM IMAO UPALENJE I ALERGIJE U LEVOM UVO,DOBIOSAM INEKCIJE 5 KOMADA,PENICILINA,KADA SAM PRIMIO 6 STA PAOSAM U NESVESTU,NEZNAM KOLIKO JE BIO TRAJENO VREJEME,I KADA SAM SE PROBUDIO OSECAM NESTO MI ZVOJAJU LEVIOT UVO,TERAPIA PREKU SKOPJE U KLINIKU AUDIOLOSHKE CENTAR ZA UVO,BIO SAMI U KONTROLE NISTA NIJE MI POMAGAO POPIOSAM SVASTA TABLETE,I VITAMINE,NISTA NIJE MI POMAGAO MENI ,MOJE DIAGNOZA NA UVO JE,Dg.St.post.tpl.lat.sin.tinnitus auris lat dex.AKO IMATE NEKOI LJEKA DAMI POMOZITE ILI DA DOLAZIM U KONTROLE KOT VAS,ZA PLACENO NEMA PROBLEMA SAMODA IMAM REZULTATE.NA POBOLSANJE O TINITUSA,ZVOJANJE DA MISE POPRAVI OSTECENO SLUHA NA UVO,HAVA PUNO NA SARDNJEM SA PACIENTIMA POZDRAV SERIFI IZ TETOVO

Postovani, zujanje u usima ukazuje da nesto nije u redu u fizickom ili psihickom pogledu. Da bi se otkrio uzrok potrebna su brojna istrazivanja. Cest uzrok sumova u uvu su smetnje cirkulacije, zatim oboljenja vratne kicme, bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog. sistema. Da bi otkrili koji je kod vas uzrok morate se opet javiti specijalisti za ORL, pa zatim neurologu, fizijatru i stomatologu. Uradite i opsti pregled krvi. Ako je sum pulsirajuci javite se internisti i pregledajte arterije glave i vrata (dopler krvnih sudova). U slucajevima kada ne moze da se otkloni zujanje u usima (tinitus) daju se lekovi (obicno antidepresivi) koji pomazu da zujanje ne iritira i ne nervira. Ti lekovi pomazu i kada je vrtoglavica stresogena ili psihogena tj. izazvana psihickim razlozima. Pomaze i odlazak u krevet uz tihu muziku ili upaljen televizor, jer maskiraju sum. Lecenje zujanja u usima moguce je laserom (radi se npr u Centru za tinitus Zagreb, privatna ordinacija). Intervencija ne boli, a sastoji se u delovanju zraka preko spoljasnjeg usnog kanala, male snage i odredjene talasne duzine (650nm). Ne znam koliko kosta intervencija. Moguce je lecenje i postavljanjem aparata koji proizvodi zvuk iste frekvencije ali suprotne faze i time ponistava pistanje (aparat za fazno ponistavanje). Za to se raspitajte u vasem Audioloskom centru u Skoplju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: