Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani,imam 41 godinu, evo vek duze vreme odkad se rodila nasa cerka,sad vec 2 g i 8 meseci , pod ujecajem stresa i bolesti, dijagnostiscirana pre 3 meseca (ulcer colitis, ali u blazu formu) , a pre toga anemiju,izgubio sam seksualno interesovanje prema zeni,koju vidim da pati zbog toga svaki dan, a volim je najvise i zelim da sve bude kao prije. I sam neznam shto je uzrok toga. Moje pitanje je shto bi moglo biti uzrok toga, i kako salofalk, budenofalk i ostalo utice na opcenito stanje muskarca u tom pogledu i sto bi moglo biti uzrok tolikog naglog pada libida kod mene.Dali se ta bolest potajno skrivala i imala utisak na moe seksulano zdravlje.

Postovani, neki muskarci nakon rodjenja deteta izgube seksualnu zelju prema zeni, iako je vole. Oni je vide u ulozi majke svoga deteta i vise je ne dozivljavaju kao ljubavnicu. Podsvesno osecaju da bi seks sa majkom svog deteta bio sramotan i to koci njihov libido. Obratite se psihologu ili psihijatru za pomoc. Vi niste nista krivi, jednostavno se tako osecate. Lekovi koje koristite mogu da izazovu depresiju. U sklopu te bolesti moze se javiti pad libida. Depresija je ozbiljna bolest, koja mora da se leci. U svakom slucaju javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani,hirurg mi je dao dijagnozu higrom ,desne sake koji se nalazi imedju cetvtog i petog prsta zakazo je lokalnu operaciju za nedelju dana ... zanima me sta je to i kakav je postoperativni tok tj. duzina bolovanja zbog posla?

Postovani, lokalna operacija je verovatno samo aspiracija tj. izvlacenje tecnosti spricem iz ciste. Tako se higrom povlaci i u 50% slucajeva ponovo vraca, ako radite posao koji mnogo angazuje sake. Hirursko uklanjanje higroma (operativno) daje bolje rezultate. Normalnim aktivnostima mozete da se vratite u roku od 2 do 6 nedelja nakon operacije. Vazno je da se saka odmori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani, u slucaju da imam gljivice u crevima , kako se to leci? I u slucaju da mi je pozitivan test opterecenja glukozom, kako se to leci?

Postovana, kandida u crevima se leci dijetom i antigljivicnim tabletama. Kod pozitivnog testa opterecenja glukozom potrebna je dijeta. U oba slucaja ishrana je slicna, nije mucna i lici na ishranu koja se preporucuje ljudima koji zele da se zdravo hrane. Kod smanjene tolerancije na glukozu (pozitivan test opterecenja glukozom) preporucuje se ishrana sa malo secera, ne narocito masna, sa dosta voca, povrca, ribe (losos, tunj, skusa, sardine), mlecnim proizvodima sa manje masnoce. Kod kandide secer se u pocetku potpuno izbacuje (ne jedu se slatkisi, voce, sem limuna), belo brasno, hleb i testa sa kvascem (sa praskom za pecivo moze), sirce (sve salate koje sadrze sirce, ali i kecap), pecurke, kikiriki... vise o tome procitajte ovde http://porodicnilekar.net/administrator/index.php?option=com_content§ionid=13&task=edit&cid[]=84
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani, moja 3,5 devojcica je pre par dana imala stomacni virus (povracanje, ucestale stolice, slab apetit). Tegobe su trajale jedan dan, medjutim, od tada ona se povremeno zali na bolove u stomaku a stolica joj je izuzetno svetle boje (skoro bela) i delimicno formirana i, redji deo, pomalo penast. Uglavno ima jednu stolicu dnevno. Simptomi su prisutni 3-4 dana. Pije probiotik. Sta da radimo? Hvala na odgovoru.

Postovana, to je razlog da vodite dete pedijatru. Bleda stolica moze da ukazuje na poremecaj oticanja zuci. U kombinaciji sa tamnom mokracom ukazuje na zuticu (zapaljenje jetre). Neophodan je pregled krvi i mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani doktore, imam 23 godine, i jako bujnu kovrzavu kosu..na podrucju glave iz desnog uha, uocila sam dio tjemena glave na kojem mi nikako ne raste kosa ( promjera-2,5-3centimetra)...To nije uocljivo zbog bujnosti moje kose...interesuje me kakvo je vas savjet po tom pitanju....Unprijed zahvalna

Postovana, to kruzno opadanje kose se zove Alopecija areata. Uzrok nije poznat. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremecaji, u poslednje vreme preovladava misljenje da je posledica autoimunog procesa. Takodje je veliki uticaj nasledja. Na pojedinim delovima koze prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja zapocinje u jednoj tacki, a zatim se koncentricno siri. Nije praceno tegobama, tako da se slucajno otkriva. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slucaju kosa se potpuno regenerise za 4 do 10 meseci. Bolet cesce traje godinama, pri cemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se site. Los prognosticki znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa. Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. Lecenjem se podsticu korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opste terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blazim slucajevima dlaka moze da poraste i bez ikakve terapije. U najtezim slucajevima terapija moze dati samo prolazno poboljsanje. Javite se koznom lekaru. Ne preduzimajte sami lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

doktore bolujem od panicnog straha,i svremena na vreme pijem bromazepan.to traje vec 6 godina.imam sina od 5meseci,i interesuje me kolike su sanse da to nasledi od mene.inace za moj problem niko nezna.osim mog doktora

Postovani, panicni strah se ne nasledjuje direkno. Nasledjuje se karakter, a bitan je i uticaj sredine. Dete u porodici posmatra ponasanje roditelja u razlicitim situacijama i prihvata ga. Ono se vaspitava mnogo vise sopstvenim ponasanjem nego verbalnim savetima. Vase dete ima sanse da nauci od vas da reaguje stresno u razlicitim situacijama. Ako se ne lecite ono ima sansu da kasnije u zivotu ima slicne tegobe kao vi. Dete sve upija i kopira vas. Vi ste za njega savrseni i vase ponasanje prihvata kao model. Panicni strah ne moze da se sakrije i pored toga sto ulazete maksimalnu energiju da ga prikrijete. Njega nece biti kad se izlecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

Doktore pece me polni organ kad idem da mokrim a i ponekad kad ne mokrim,i imam otok na polnom organu ne znam sta je u pitanju?

Postovani, morate se javiti urologu. Svaki otok na polnom organu zahteva hitan pregled. Samo pecenje pri mokrenju ukazuje na infekciju. Medjutim, infekcija moze da prati i druge bolesti. Ne mozete se sami leciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

postovani,na sta moze da ukazuje vrednost kalcitonina 41 ? unapred zahvalna

Postovani, povisena vrednost kalcitonina moze da ukazuje na tumor stitne zlezde, tako da je neophodan pregled endokrinologa. On ce uzeti u obzir UZ zlezde i ostale nalaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

POSTOVANI MENE VEC TRI MESECA STALNO GUSI .JA SAM SE OBRATIO SVIM MOGUCIM DOKTORIMA I SVI SU TVRDILI DA JE SVE U REDU.URADIO SAM SVE ANALIZE .ANALIZE KRVI,NALAZ STITNE ZLEZDE I SVE JE BILO U REDU OSECAM DA ME I BUBREZI BOLE A PRITOM MI JE SVE U REDU MOLIM VAS KAZITE MI STA DA RADIM A DA ZABORAVIO SAM URADIO SAM I BRIS NOSA I GRLA I TO JE BILO U REDU PA ME ZANIMA STA BISTE MI VI REKLI O MOM PROBLEMU UNAPRED HVALA .

Postovani, kod gusenja prvo treba utaditi spirometriju i pregled kod pulmologa. Ako vas gusi u naporu neophodan je pregled kardiologa. Ako je sve u redu zakljucuje se da je gusenje tj. osecaj nedostatka vazduha posledica stresa. U stresu organizmu treba vise kiseonika. Zato imate potrebu da disete dublje i osecate nedostatak vazduha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

Postovani, vec duze vreme imam problema sa necim sto ne bih opisao kao eksplicitni bol u stomaku, vec vise kao napetost koja je pracena blagom mucninom. Interesuje me sta bi mogao biti uzrok tome ? Pretpostavljam da treba da napomenem da imam 21. godinu i dosta cesto se nalazim u stresnim situacijamama buduci da sam student u periodu spremanja ispita i kolokvijuma pijem velike kolicine koncentrovane kafe i energetska pica. Takodje treniram i dosta vezbi koje radim fokusirane su bas na rad stomacnih misica. Unapred vam se zahvaljujem na izdvojenom vremenu.

Postovani, napetost koja je pracena blagom mucninom ukazuje na poremecaj organa za varenje. Deluje kao dispepsija (poremecaj varenja), ali to se moze potvrditi samo gastroenteroloskim pregledom. Napetost u stomaku je obicno posledica viska gasova u crevima (nadimanje). To je uglavnom posledica unosa hrane koja stvara dosta gasova (to se vidi na ultrazvuku i obicnom rendgenu jer osoba koja ima problema sa gasovima ne moze da odstrani sve gasove pre pregleda). Stres nepovoljno utice na rad organa za varenje i moze bti uzrok brojnih tegoba. Energetska pica vam mogu vise naskoditi nego pomoci. Delovanje im ima odredjeno trajanje, nakon cega dolazi do iscrpljenja organizma. Ako ne tempirate dobro njihovu upotrebu mozete se oseati ispraznjeno bas onda kad vam najvise treba. Zloupotreba kafe takodje moze samo da steti. Moze izazvati mucninu i pojacanu zeludacnu kiselinu. Pravilno planiranje fizickih vezbi, spavanja, setnje i opustanja uz muziku druzenje ili jogu moze vam pomoci da postignete bolje rezultate u ucenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

Moj otac je operisan u maju mjesecu Dg.melanom respiratorne sluznice maksilarnog sinusa i nosa.Zracnu th.zavrsio krajem avgusta.Nalazi novi su uredni(CT,UZ vrata i abdomena,Rtg pluca),medjutim poslije zracenja nastao je otok (jako tvrd iznad oka-u predjelu frontalnog sinusa) i jos uvjek povremeno krvari-sukrvica.Koliko moze to da se zadrzi?Da li je to normalno?Hvala

Postovana, prilikom zracenja, bez obzira sto se snop zraka usmerava na tumor, bivaju ostecena okolna tkiva ili organi. Reakcija i oporavak bolesnika su individualani. Sluzokoza ostecena prilikom zracenja moze da se obnovi za par nedelja, ali kod nekih znaci ostecenja mogu da budu prisutni godinama. Nema pravila.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

moja maja ima cistu na pankreasu koja je zauzela 30 % njegove povrsine (glava pankreasa), primljena je kao hitan slucaj na hirurgiju dijagnoza pankreatitis, amilaze bile neverovatno visoke. Otpustena je sa savetom da drzi odredjenu dijetu, pije pankeatin, i za 7 dana sa nalazima krvi, i CT abdomena javi se svom hirurgu. Ono sto me brine je cinjenica da su joj pri otpustu rekli da bi ta cista mogla da pukne i da bi to bilo pogubno za nju, ali da nema razloga da je dalje drze na odeljenju i da se nadaju da ce cista spontano da nestane. Napominjem da su joj nalazi krvi mnogo bolji nego po prijemu, da je pankreas i dalje uvecan. Moze li ta cista da nestane, sta ako pukne i ode i pankreas.

Postovani, cista je supljina ispunjena tecnoscu. Nalazi se najcesce u glavi pankreasa (u pankreasu, a ne na njemu). Prave ciste imaju cvrst omotac i ne mogu da puknu. To su benigni tumori (nisu rak). Mogu da nastanu zbog zapusenja kanala u pankreasu zucnim kamenom ili zbog ponavljanih zapaljenja pankreasa. Ciste mogu da rastu zbog krvarenja u cisti ili da se smanjuju zbog praznjenja sadrzaja. Ako rastu remete rad pankreasa, uticu na ponovnu pojavu zapaljenja i vrse pritisak na okolne organe. U tom slucaju mogu hiruski da se uklone. Lazne ciste (pseudociste) su mnogo cesce, nemaju epitelni omotac i zato mogu da prsnu. Nastaju kao posledica ponavljanja pankreatitisa ili povrede. Stanje kod vase mame se smiruje. Sada je manji rizik da cista pukne. Moze i da nestane, ali je realnije da se operise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

doktore vec nekoliko dana osecam pulsiranje u levom uvu,imam i neku nestabilnost pri hodu bila sam kod specijaliste za uho grlo nos kaze da je sve u redu od cega bi se moglo javljati to inace sve analize su mi dobre gde god sam bila sve je dobro

Postovana, tegobe su verovatno posledica poremecaja cirkulacije. Mozete probati sa lekovima ili biljnim preparatima koji poboljsavaju cirkulaciju krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

doktore zbog kiseline koja mi se vracala iz zeludac radila sam fibroskopiju pre mesec dana sada kada sam otisla kod specijaliste reko mi je da opet radim fibroskopiju,a nije mi nadjeno nista grlo mi je bilo iritirano malo od kiseline i nista sve je bilo u redu recite mi molim vas dali je stetna ta fibroskopija i dali sme da se radi opet,jer posle prve fibroskopije sam imala dve nedelje probleme sa grlom od onog creva recite mi molim vas dali je stetna i dali ostavlja posledice.prvi put me uputio doktor opste prakse a sad specijalista.hvala

Postovana, fibroskopija nije rizicna dijagnosticka metoda i moze da se ponavlja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

Postovani, vec 5 meseci se borim sa kandidom. Tacnije, pojavi se, koristim terapiju ginodaktanol vaginalete i daktanol kremu za spoljasnju upotrebu, i zalecim se na odredjeni period. Npr. mesec dana. Kada se vratim na uobicajenu ishranu (hleb, slatkisi...) vrati se kandida. Sta da radim? Da li je to samo zbog hrane, ili mozda imam u crevima, mada nikakvih tegoba nisam imala? Kako to da saznam?

Postovana, najverovatnije da imate kandidu i u crevima. Mozete da pregledate stolicu na gljivice. Normalan nalaz je manje od 20 kolonija kandide. Za lecenje kandide veoma je vazno da se pronadje i ukloni uzrok njenog prevelikog razmnozavanja (normalno je ima u manjem broju u crevima i vagini). Tokom i nakon koriscenja antibiotika treba da koristite probiotike, antimikotike i da ne koristite slatko, belo brasno, sirce... Pad imuniteta, hormonska kontraceptivna sredstva, antiandrogeni lekovi (takodje hormoni), secerna bolest pogoduju kandidi. Iako kandida nije polno prenosiva bolest, kod infekcije koja dugo traje ili se cesto ponavlja potrebno je da se leci i seksualni partner (on pije antimikotik i maze antimikoticnu kremu). Tokom terapije vaginalne kandidijaze (dok koristite terapiju: vaginalete i tablete protiv gljivica) potrebno je da izbegavate seksualne odnose. Uradite i test opterecenja glukozom (oralni GTT test), jer blagi poremecaj metabolizma secera moze biti uzrok uporne kandide. Previse slatko i belo brasno nisu zdrava hrana i treba da ih redje koristite zbog opsteg zdravlja, a ne samo zbog kandide. Kad se vratite na normalnu ishranu, dijetalnu koristite samo kada pijete antibiotike. Ako imate oslabljen imunitet koristite neko sredstvo za jacanje. To su vitamini A, C, E, minerali cink i selen, zatim beli luk, jogurt, maslinovo ulje. Imunitet slabi stres, masna i slatka hrana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

pre 20 dana sam pusio marihuanu i srce je pocelo jako da mi lupa , mislio sam da cu umreti. narednih 5 dana ja sam lezao u krevetu i srce mi je jednako jako lupalo. kad sam se malo smirio otiso sam kod sesetre da vidim sta radi. odjednom mi je sevnulo jako u levoj slepoocnici. u spanicio sam se i zavrsio na neuropsihijatriji gde su mi reki da je sve u redu i dali mi lek z smirenje.. . svaki drugi dan ja osetim taj tup boli ili kako da kazem sevanje u slepoocnici , ali to je samo sekund i onda nestane. takodje osecam bolove u vilici i zujanje u u sima...sta da radim

Postovani, samo nastavite da zivite zdravo, bez marihuane i drugih psihoaktivnih supstanci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

Postovani Doktore,jako sam zabrinuta moja devojcica ima 26 meseci i u zadnje vreme mi se zacenjuje kad place ako se udari malo jace...ili kad je grdimo i nesto nije po njenom...ali nekoliko zadnjih puta je to zacenjivanje dovelo i do nesvesti....ali dodje sebi cim je umijem vodom.....jako se plasim....da li je to normalno...ja ne znam kako da se ponasam i postupam kad ona plaĨe...

Postovana, svako dete moze ponekad da se zaceni, medjutim pojedina od njih nastavljaju (namerno) da se zacenjuju, jer ukapiraju da od toga mogu da imaju korist. Da bi devojcicu oducili od toga ne dozvolite da zbog zacenjivanja istera svoje. Nesme vise da ima koristi od zacenjivanja u vidu vase vece paznje, mazenja, popustanja... Ako ste nakon detetovog zacenjivanja uzbudjeni ne dozvolite da to primeti. Nakon napada zacenjivanja dete kratko zagrlite i odite za nekim poslom, kao da se nije nista desilo. Ako ste uzbudjeni radite bilo sta, sto kao morate da uradite bas tad i ne obracajte paznju na dete. Videce da nije u centru paznje zato sto se zacenilo. Nakon napada ne grdite je, ne nagradjujte je, ne nudite je slatkisem, hranom ili bilo cime. Znajte da sam napad nije opasan. Ako se dete onesvesti stavite ga da lezi, na celo mu stavite mokru hladnu krpu, dok ne pocne da dise. Ne masirajte grudi, ne sprovodite vestacko disanje, ne zovite hitnu pomoc, jer nema potrebe. Ne stavljajte detetu nista u usta (nece ugristi jezik). Nekoj deci napad prekida samar ili prskanje hladnom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

Imam vec 3 nedelje kasalj, ali stalno me prati kao slivanje niz grlo sluzi, pa mi se desava da dolazi do kaslja. Na pocetku je bilo konstantno a sada imam osecaj da mi je kao slepljeno u grlu i da mi je lepljivo kao da sam pojeo med upravo. Nemam bolove niti u plucima niti u grlu. Koristio sam presing, mislici da je alergija, posto sam prosle godine dosta kijao pa je prestalo upravo posle presinga. Kako da resim problem, jer malo pa malo kasljem i kao da ce da me ugusi koliko se sliva niz grlo u zdrelo....

Postovani, to slivanje sekreta iz gornjeg dela zdrela je posledica alergije. Sekret drazi zdrelo i zato kasljete. Nije doslo do izlecenja, jer niste preduzeli sve sto treba, a i inace lecenje nije tako brzo. Uz Presing je obicno potreban kortikosteroid u obliku spreja za nos. Zatim uzimajte nesro za razvodnjavanje sekreta (npr. Fluimucil) i vise tecnosti. Uradite i bris zdrela i nosa. Ako se izoluje neka bakterija potreban je antibiotik po tom rezultatu (antibiogramu). Inace kasalj zbog alergije moze da traje mesecima i godinama sa manjim i vecim pauzama, ako se leci nepravilno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

cemu sluzi milgama 100

Postovani, Milgama sadrzi vitamine B1 i B6 u vecoj dozi. Koristi se kod neuroloskih bolesti koje su nastale kao posledica nedostatka ovih vitamia. Koristi se i u terapiji dijabetesne polineuropatije (ostecenje nerava koje se javlja kod obolelih od secerne bolesti).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

postovani doktore radio sam skener glave dali je potrebno raditi i MR mozga da se ustanovi razlog moje vrtoglavice pi pokretima glave,dali je skener i MR isto dali se na skeneru vidi kao na MR.

Postovani, skener glave je pokazao da nema promena, koje bi izazvale vroglavicu. To znaci da nije neophodan pregled magetnom rezonancom. MR i skener nisu isto, ali daju slicne podatke. Skener bolje prikazuje kostane strukture. MR dobro prikazuje meke delove, nije stetna, jer ne koristi rendgenske zrake.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

doktore imala sam problem sa nekim osecajem jakog pritiska u glavi i u usima uradila sam skener i nista nema neurolog je zakljucio da je mala migrena,nakon toga su nastale vrtoglavice koje me muce vec mesec dana teskoca pri hodanju,nije to vrtoglavica samo se osecan nestabilno pri hodanju bila sam kod specijalista za usi gro i nos kaze da je sve dobro da nema problema sa usima a meni to uzasno smeta samo pri pokretima glave i kad radim nesto kadocu da se sagnema kad hodam uz stepenice kao da me ljulja nesto sta bi to moglo da bude recite mi kom doktoru bi mogla da se javim.unapred hvala

Postovana, javite se fizijatru, jer bi to moglo da bude posledica promena na vratnom delu kicme, posto se posebno javlja pri pokretima glave i saginjanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

Postovani doktore hteo bih vam zahvaliti na brzom odgovoru u vezi moga sina koji sam vam juce pisao da ima bolest ostogenezis imprefekta i da je operisan na obe noge gde su mu postavljene sipke iznad i ispod kolena. Medjutim kao sto sam napisao posle operacije dete ne oseca prsti na jednoj nozi niti ih pokrece i prsti od te noge su dosta hladnije. Znam da je ovo jako teska bolest jer je i sam imam i proveo sam vise od 15 godina u begradu na lecenju prvo na banjici a zatim institut majke i dece gde sam operisan vise od desetak puta ali nikad se nije desilo da ne osecam prsti niti mogu da ih pokrecem.najgore u svemu tome je za mene i moju zenu sto smo gledali dete kako napreduje kako je normalno prohodao vec u 11 mesecu i nikad nije slomio noge mada po sto puta na dan padne i ustane ali jeste lomio ruke. Dete napreduje iznad proseka i po visini a i kilaza je u normali mozda cak kilo vise nego sto treba ali doktori kazu da je normalno jer je jako razvijen jednom reciju dete se po izgledu nemoze primetiti da boluje od bilo cega. Trazili su da ga operisemo jer je imao deformacije noge od kukuva dole jos od rodjenja i pristali smo rekli su nam da nema nikakvog rizika i da ce dete samo ponovo prohodati posle dve nedelje kad mu skinu gips.Medjutim sad nas je uhvatila panika jer profesor koji ga je operisao nema objasnjenje zasto ne oseca prsti i samo kaze da cekamo kad se makne gips. Moje jos samo jedno pitanje molim vas dali dete moze da prohoda ako ne oseca stopalo i ako je prekinut neki vazni nerv ili zivac dali se moze sam oporaviti ili mora operacija.moram da napomenem da on stalno ponavlja da ga boli noga kad nas vidi da mu masiramo prsti ali kad nevidi ne reguje ni malo.Molim vas doktore samo mi odgovorite dali dete moze da hoda ako se ne povrati osecaj prstiju i stopala jer znam da ovo nema veze sa ovom bolescu koju dete ima jer se ovo desilo od operacije a i ja sam operisan vise od desetak puta i nikad mi se nije desilo.Hvala vam unapred na odogovru ali zaista smo u panici ja i supruga sta ce se desiti jer da ga nismo operislali sad bi dete hodalo kao sva normalna deca ipak moracete prizaniti da je bolje da hoda makar i sa malo iskrivljenim nogama nego u kolica celi zivot. Hvala vam jos jednom

Postovani, dete nema razloga da bude vezano za kolica i da ne moze da hoda, jer povreda nije nastupila visoko (u nivou kicme). Prognoza ce biti jasnija kada se izvrsi detaljan neuroloski pregled nakon skidanja gipsa. Zivac (nerv) ima veliku sposobnost oporavka. Gubitak osecaja moze biti posledica otoka i pritiska na nerv (cesce se javlja). Ne verujem da je doslo do prekida nerva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani doktore, imam 34 godine i imam jedan mladez, koji je juce poceo da me blago svrbi i da se ljusti. Inace, mladez je precnika oko 3 mm, svetlo braon boje, blago ispupcen, sa jasnim ivicama. Korica na njemu (koja se ljusti) je tamno braon boje. Taj mladez imam od rodjenja i do sada nisam imao problema s njim, mada se na nalazi ispod pupka, na mestu koje cesto dolazi u dodir sa odecom, tj. gacama i pantalonama. Sta to moze da bude u pitanju?

Postovani, mladez koji je poceo blago da svrbi i da se ljusti zahteva dermoskopski pregled (pregled pod uvecanjem). Ako se uoci sumnjiva promena mladeza radi se biopsija. Ocekujete da vam kazem da to nije nista sumnjivo. To ne mogu, jer se to bez pregleda ne zna. Bilo bi dobro da ga uklonite jer ga iritira lastis gaca i pojas pantalona. Princip je da se mladez sklon iritaciji i povredjivanju uklanja ili bar cesce kontrolise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani cesto me muci kiselina u zadnjih mesec dana...ima li potrebe da se javim lekaru,i sta moze biti uzrok? hvala unapred

Postovani, pojacana kiselina (gorusica) je razlog za javljanje gastroenterologu. Istina, ona ne mora biti znak neke bolesti organa za varenje (gastritisa, cira), ali bez pregleda se to ne zna. Najcesce je posledica vracanja kiseline iz zeluca u jednjak (gastroezofagealni refluks, GERB). GERB zahteva lekove koji smanjuju lucenje kiseline, ali pre svega poseban rezim zivota (izbegavanje obilnih obroka, lezanje i savijanje ubrzo nakon obroka, nosenje tesne odece, lezanje na desnom boku, a preporucuje se lezanje sa uzdignutim gornjim delom tela). Nekada gorusica nastaje zbog zeludacne kile, sto zahteva isti rezim zivota i ishrane kao GERB. Pojacana kiselina moze biti pracena infekcijom Helikobakter pylori, sto moze biti uzrok kasnije pojave pojedinih bolesti organa za varenje (ck i tezih), te se preporucuje iskorenjivanje ove bakterije. Ako se gastroenteroloskim pregledom ne nadje nijedna bolest to je poremecaj varenja (funkcionalna dispesija). Pregled je potreban da bi se videlo da li je potrebno lecenje. U svim slucajevima (bolest, poremecaj ili dispepsija) potrebno je da jedete cesce po malo i da izbegavate ono sto vam smeta. Vecini najvise smeta masna hrana, obilna i przena hrana, gazirano pice, kafa i pusenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani, ponekad mi se javljaju uvecane i bolne limfne zlijezde ispod pazuha koje se nakon jedan do dva dana u potpunosti povuku. Isla sam kod izabranog ljekara i radila analizu krvi. Rezultati su sledeci: glukoza 4.9, urea 3.9,WBC 5.78, NEU 4.78 (82.6%), LYM .311 (5.39%), MONO .395 (6.83%), EOS .181 (3.13%), BASO .119 (2.06%), RBC 4.86, HGB 140, HCT .431, MCV 88.6, MCH 28.8, MCHC 324, ROW 14.4, PLT 278.,MPV 9.64, PCT 2.68, PDW 17.0. SE 8. Ljekar je dao dijagnozu stafilokokni dermatitis i uvecane limfne zlijezde koje su posledica stafilokokne infekcije.Rekla je da su povecani neutrofili i smanjeni limfociti posledica bakterijske infekcije. Preporucila je da promijenum nacin uklanjanja malja i da izbjegavam brijanje. Uvecane zlijezde se i dalje s vremena na vrijeme javljaju. Molim za vase misljenje. Hvala na izdvojenom vremenu

Postovana, uvecane limfne zlezde su najcesce posledica infekcije koze u blizini (podrucje odakle dolaze limfni sudovi tih lezda). Znaci ne mora biti, ali najcesce je iritirana i zapaljena koza ispod pazuha. Po leukocitarnoj formuli se vidi da je infekcija bakterijska. Mozete da koristite antibakterijski sapun za pranje pazuha. On ce ujedno ukloniti neprijatan miris. Neprijatan muiris znoja potice od bakterija koje zive na povrsini koze. Otok limfnih zlezda moze biti posledica koriscenja antiperspiranata (sprej ili drugi kozmeticki preparat koji sprecava znojenje). Oni mogu dovesti do zapusenja izvodnih kanala zlezda sto izaziva njihov otok. Antiperspiranti treba da stoje na kozi maksimalno 12 sati. Nakon toga se operu. Preporucuje se njihovo stavljanje kada je znojenje najmanje tj. nocu. Medjutim, retko ih ko tako koristi. Obicno se stavljaju kada se ocekuje povecano znojenje, a tada mogu da dovedu do zacepljenja izvodnih kanala zlezde za kratko vreme. U tom slucaju antiperspirant potpuno izbacite iz upotrebe. Koristite obicne dezodoranse i antibakterijski sapun.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani,zadnjih pola godine sam 3,4 puta lijecila bakterijsku vaginozu da bi se ona,nakon nekog vremena opet vracala.Uz nju sam istovremeno lijecila i kandidu,znaci terapija Orvagilom pa Lomexin.U oktobru sam radila briseve i na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu,bili su u redu,vaginalni i cervikalni bris su opet bili pozitivni na kandidu (mali broj),kao i biris na Trichomonas vaginalis i bio je negativan.Mjesec i po dana nisam imala odnose,sto zbog terapije,sto zbog ciklusa da bi,nakon upraznjavanja istog,opet osjetila neprijatan miris sekreta (ali ne kao u slucaju bakter vaginoze jer on ima bas karakteristican miris na ribu) nego nekako drugacije i ne bih znala reci na sta me podsjeca. Zadnjih tri godine muku mucim sa infekcijama i nalazi su mi za svo to vrijeme svega 3,4 puta bili u redu.Napominjem da imam jednog partnera vec dugi niz godina,koristimo zastitu,ne koristim intimne kupke,ni dnevne uloske,nosim pamucni ves koji perem na 90step i obavezno dodatno isperem,ne koristim omeksivac,ajde i da kazem da dasku wc solje uvijek isprskam asepsolom prije nego sjednem na nju,znaci ne radim bas nista sto bi narusilo vaginalnu floru. I sad me samo zanima zasto mi se ove infekcije UPORNO vracaju,sta da radim i cime da ih lijecim ali i da ih izlijecim? Hvala puno na odgovoru!

Postovana, uporna bakterijska vaginoza moze biti posledica smanjenog nivoa hormona estrogena, cime sluzokoza vagine postaje neotporna. Moze biti posledica pada opste otpornosti organizma, nelecenja oba partnera, nepravilnog koriscenja kondoma (treba da se stavi pre svakog kontakta), prodora crevnih bakterija (zbog blizine otvora). Kandida moze biti posleica infekcije creva kandidom. U tom slucaju se koriste sistemski antimikotici npr. Diflukan. Koriste probiotici, posebno oni namenjeni vaginalnoj kandidijazi i konzumiranje jogurta, posebno sa probiotskim kulturama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Postovani doktore,pre dva meseca odradila sam kopletnu krvnu sliku koja je dobra,doktor mi je rekao da sam punokrvna,ekg umerena tahikardija od napada panike koje imam takodje oko dva tri meseca. Mene je strah od iznenadne smrti(ifarkta...) pa me interesuje da li to moze odjednom da se desi ako si zdrav i imas 23godine,iako niko u porodici nije imao tih roblema? Idem na autogeni trening kod psihologa,pijem kompleks vitamina b i magnezijum,kantarion za koji sam cula da je prirodni AD,kazu da to pomaze kod anksioznosti. Svaki dan me strahovi ometaju da normalno funkcionisem. Unapred zahvalna...

Postovana, nemate nikakve sanse ni za infarkt ni za iznenadnu smrt. Da bi vam se to desilo treba da imate odredjene faktore rizika (visok krvni pritisak, povisene masnoce u krvi, povisen secer, arteriosklerozu, nasledje..., a nemate ni jedan) i da ne radite na njihovom lecenju. Nastavite sa autogenim treningom kod psihologa. Morate savladati bezrazlozan strah, koji vam ometa normalno funkcionisanje. Nelecena anksioznost moze dovesti do organskih tegoba i umanjiti kvalitet zivota. Zato je dobro sto ste krenuli sa lecenjem. Kantarion umanjuje efikasnost kontraceptivnih tableta i ne koristi se sa pojedinim lekovima, tako da uvek morate citati uputstvo uz lek koji eventualno budete pili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

da li posle porodaja mogu da se piju methylergometrin kapi zbog krvarenja,jer u u uputstvu pise da mogu biti oksicne za bebu a ja dojim

Postovana, ako je neophodno methylergometrin kapi mogu da koriste dojilje. Pijte ih po uputstvu lekara i to najbolje posle podoja. Koriste se ako je neophodno ubrzati skupljanje materice tj. ako je zbog njene mlitavosti ili nekog drugog razloga krvarenje nakon porodjaja jace od uobicajenog. Ne smete ih uzimati na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Unapred hvala,VEC DVE GODINE PIJEM RIVOTRIL I PILA SAM SEROHSATT ,FLUNARIN,U POSLEDNJE VREME IMAM NIZAK KRVNI PRITISAK KOI JE 90 SA 60 SVE ANALIZE SU DOBRE,KAO I KOD KARDIOLOGA,IPAK TESKO MOGU POBEDITI TAJ STRAH DA MI NE POZLI I STA DA URADIM U TOM TRENUTKU,KAKO TO POBEDITI,SVESNA SAM DA JE TO PSIHICKI.,ALI TESKO TO POBEDJUJEM.

Postovana, vazno je da znate da vam se nece desiti nista strasno, necete pasti onesvestiti se ili nesto slicno. Prvi korak u prevazilazenju problema se sastoji u saznanju da vam nece pozliti, da je to samo vas bezrazlozni strah. Kada ste svesni da je to samo strah, on nema nikakvu moc, jer ga ne priznajete. Lekovi ce u tome pomoci. Medjutim, treba normalno da se ponasate, da ne menjate svoje planove zbog straha da ce vam pozliti. Kada ne obracate paznju na njega on ce biti sve manji i manji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Postovani. Molio bih vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Pre dve nedelje nam se oerisao sin od obe noge postavljene su mu sipke u nogama iznad kolena i ispod kolena posto ima slabe kosti odnosno ostogenezisinprefekta ( ako sam dobro napisao ) Pre dve nedelje su mu operisali jednu nogu a zatim odmah sledece drugu nogu i kazu nam da nije bilo nikakcih problema, medjutim posle druge oeracija kad su nas pustili kuci primetili smo da nam sin ne oseca prsti na noga skoro celo stopalo. Prsti su dosta hladni naspram druge noge niti ih pokrece niti ima bilo kakav osecaj na dodir sve smo probali ali apsolutno ne oseca prsti niti stopalo i ta noga odnosno prsti od te noge su dosta hladnije. Doktori tvrde da nerazumeju zasto ne pokrece prsti kad je sve u redu a dete je tek dve godine tako da nezna jos da objasni samo ponavlja da ga bolinoga mada ne oseca niti pokrece prsti.Moje pitanje je sta bi moglo biti uzrok toga da je noga dosta hladnija i bez ikakvog osecaj na dodir pa cak ni na ubod igle.hvala vam unared na odgovoru

Postovani, najverovatnije da je doslo do ostecenja zivca koji je odrovoran za normalno funkcionisane misica stopala. Dete moze da oseca bol, bez obzira sto ne oseca dodir. Postoji mogucnost da se EMG odredi mesto gde je zivac povredjen ili pritisnut i da se intervenise. I sami znate da je ostogenezis imprefekta teska bolest. Razumljivo je sto brinete, ali jedino sto mozete uciniti je da sugerisete konsultaciju neurologa, hirurga i fizijatra, ako je to moguce tamo gde zivite. Glavni problem je u slabosti vezivnog tkiva. Nadam se da ce na danasnjem stupnju znanja u medicini moci vasem detetu da se obezbedi bolji kvalitet zivota. Zivac ima sposobnost oporavka nakon povrede. Dok se ne skine gips lekari nemaju mogucnost da traze (i nadju uzrok) gubitka osecaja. Nadam se da nije u pitanju neki veci porenecaj i da ce sve biti u redu nakon rehabilitacije. Dete se leci na drugi nacin no sto ste vi leceni tako da se nadam da nece imati teze deformitete. Mislim da niste pogresili sto ste pristali na operaciju. Bez nje bi sigurno doslo do deformiteta. Niko nije mogao unapred da zna da ce doci do neke komplikacije.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: