Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 28.9.2010.

Postovani doktore, imam dete od 4.5 godine koje je pre dva meseca udarilo obraz u volan autica u luna parku. Obraz je otekao i poplavio, ali sa unutrasnje strane nije bilo nista. Doktor mu je prepiso hepathrombin mast da se maze ujutru i uvece. To smo mazali mesec dana, ali i posle dva meseca ima malu modricu i kada se nasmeje kao da ima malu boricu gde je udario obraz. Interesuje me dali ce to vremenom da prodje, dali treba da ga vodim kod nekog drugog doktora, i sa cime da mazem!!! Unapred zahvalna mama

Postovana, verovarno je doslo do stvaranja oziljka. Oziljak u misicu obraza povlaci kozicu i vidi se bora. Mozete da mazete neki melem protiv oziljaka (Saricev npr) ili gel Tiomukasu. Neke osobe su sklone stvaranju vecih oziljaka (keloidi). Oni ne moraju da nastanu odmah nakon povrede, vec mogu kasnije da se povecaju. Prilikom stavljanja melema blao mu masirajte oziljak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.9.2010.

Postovani, imam 25 godina, visoka sam 175 teska 55, pazim na ishranu, unosim dosta voca i povrca, trcim svaki drugi dan po pola sata i imam ravan stomak, koji se u poslednjih par dana naduo kao da sam u 7 mesecu trudnoce, a nisam. Stomak je naduven od ujutru do uvece, imam redovnu stolicu i ne boli me nista. Sta se to poremetilo? Hvala.

Postovana, to je najverovatnije posledica nadimanja u stomaku (flatulencija). Nadimanje moze da izazove bol, ali i ne mora. Posto ste vitki ne osecate tegobe. Kod buckastih je sve vec pod pritiskom pa visak gasova izaziva bol u stomaku, ponekad cak i grudima. Verovatno ste nesto promenili u ishrani. Voce i povrce je zdravo, ali ima dosta dijetnih vlakana pa nekad moze da izazove gasove i nadimanje. Ako ste pili neke lekove, pre svega antibiotike, to je moglo da poremeti crevnu floru i dovede pvecanja stomaka. Unosite vise jogurta. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi, sem jogurta (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2010.

Postovana,mojoj drugarici,od 17 godina,su otkrili tumor dojke.Doktor kaze da je najverovatnije dobrocudan.Nalazi se tacno ispod bradavice i velicine je dva tri cm.Da li je moguce da tako mlada osoba u razvoji ima tumor?Koliko ja znam grudi se jos razvijaju,jako mi je to cudno.Kakvu ce joj operaciju raditi i koliko ce biti u bolnici?Hvala unapred!

Postovana, kod mladih devojaka moze da se javi tumor dojke, bez obzira sto su one jos u razvoju. Cesce je to benigni tumor (fibroadenom) nastao kao posledica viska hormona estrogena, mada se moze javiti i maligni tumor. Zato svaka devojka treba jednom mesecno da vrsi samopregled dojki. Pazljivim posmatranjem i pipanjem naucite kako izgleda vasa dojka tako da lako mozete da uocite ako se pojavi neka promena. Kad se bolest otkrije u ranoj fazi bolesti moze da se izleci. Kakvu ce joj operaciju raditi i koliko ce biti u bolnici zavisi od vrste tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2010.

postovani moj problem se ogleda u tom sto me vec duza vrijeme boli lijeva potkoljenica-list,narocito kada hodam,stojim,a u zadnje vrijeme me boli i lijevi kuk i kompletna noga,pomenuta bol biva ublazena na nacin da je dovoljno da zauzmem cuceci stav.U zadnjem periodu(oko zadnja dva mjeseca)kada duze sjedim prilikom ustajanja u momentu izgubim ravnotezu i ukoliko ne nadem oslonac za pridrzavanje maltene padam ili se zateturam,a tako je i sa naglim pokretima,nesiguran sam u hodu izgleda kao hod pijanog covjeka mada rijetko popijem alkohol i u malim kolicinama,tako da u zadnje vrijeme izbjegavam hodanje,uglavnom sve obavljam vozilom,napominjem da je moj posao u zadnje vrijeme vezan za sjedenje,nekad i po dvanaest casova.obavio samCT pregled L/S kicme i pa mi objasnite nalaz radiodijagnosticara*U mekim tkivima paravertebralno se ne uocavaju patoloske promjene.Na kostanim strukturama se uocavaju pocetne spondiloticne promjeneante i laterokiporalno.Ispravljena je fizioloskalardozalumbalne kicme.Spinalni kanal je normalne sirine.cauda equina je bez patoloskih promjena.Suzen je i.v.prostor u nivou L5-S1. U NIVOU L4-L5 SE UOCAVA DISCUSHERNIJA NA SIROKOJ OSNOVI KOJA SUZAVAPREDNJI LIKVORNI PROSTOR I OBA I.V.FORMENA.U NIVOU L5-S1 UOCAVA SE HRONICNA DISCUS HERNIJA DORZALNO NA SIROKOJ OSNOVI SA KOMPLEKSOM HERNIJA OSTEOFT,U DISKU SE UOCAVA SLOBODAN VAZDUH(VACUM FENOMEN) STO UKAZUJE NA IZRAZENU DEGENERATIVNU DISKOPATIJU.ZNACI RETROLISTEZE L5 I STEPENA.unaprijed hvala.

Postovanimi, na najopterecenijem delu kicmenog stuba doslo je do pojave diskus hernije. To znaci da je usled dugotrajnog sedenja, slabosti ledjnih misica, koja je posledica smanjene fizicke aktivnosti, godina ili nekog naglog poktera, a najverovatnije zbog svega ovog zajedno, doslo do ostecenja hrskavicavog diskusa koji se nalazi izmedju kicmenih prsljenova. Jezgro diska je jednim delom iscurilo izazivajuci pritisak na nerve. Zato se javlja bol. Osim toga na par mesta se vide znaci okostavanja (degenerativna promena koja nastaje sa godinama). Da bi sprecili napredovanje bolesti potrebno je da izbegavate dugotrajno sedenje (pravite pauze u toku rada, razmrdajte se malo, uradite neku vezbu ili se samo protegnite), laganim vezbama postepeno ojacajte ledjne misice, izbegavajte podizanje deskih predmeta, savijanje, iznenadne pokrete i pusenje. Ako ste gojzni smrsajte, ako niste odrzavajte normalnu tezinu. Unosite mlecne proizvode, pasulj i soju, jer sdrze kalcijum. Lecenje zavisi od tegoba. Mirovanje sto krace samo kada je bol izuzetno jak, antireumatici i miorelaksanti kada su tegobe jace, operaija ako mora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2010.

Postovani, Kada nemam duze vrijeme odnose sa suprugom i kad ejakulira u mene imam neprijatan osjecaj (nije ni peckanje ni bol) dok kad imamo redovan odnos tog osjecaja nema. Da li je to normalno? Takodje u zadnje vrijeme imam sekret. Posto planiramo bebu da li sekret moze imati negativan uticaj na trudnocu odnosno za ostanak u drugom stanju?

Postovana, takav osecaj nije neobican ni nenormalan. Pojacan sekret ukazuje na infekciju, koju treba da izlecite sto pre. Neke infekcije (klamidija npr.) su cest uzrok steriliteta. Druge pak mogu da ostete plod ili dovedu do spontanog pobacaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2010.

postovani,imam unazad pet godina panicne napade straha.toliko dugo pijem i bromazepan ali ne redovno svaki dan nego po potrebi.interesuje me da li ce mi se zdravlje narusiti zbog tog sedativa.prosecno mi kutija od tri miligrama bromazapana traje dva do tri meseca

Postovani, ako imate panicne napade Bromazepam, koriscen povremeno, vas nece izleciti. Bez obzira sto ga vi koristite stedljivo on vam moze dovesti do komplikacija (zavisnost i tolerancija), a da vam pri tome ne izleci panicne napade. Javite se psihijatru da biste dobili adekvatnu terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2010.

Postovani, imam pitanje u vezi mog sina koji ima 10 godina. Pri rodjenju je imao hidrocelu i jedan testis mu nije bio spusten u skrotum. Operisan je sa 3 god. i nakon 2-3 dana od operacije na kesici gdje su bili konci pojavila se svjeza krv i to je pomalo krvarilo nekolika dana.Na kontrolu smo otisli nakon 7 dana od operacije i Dr je rakao da to krvarenje nije nista i narucio ga na kontrolu za 3 mjeseca.Na kontroli je uradjen uzv koji je pokazao isto kao prije operacije. Drugi put je uradjena operacija, ovaj put uspjesno. Sada je u redu, jedino ta jajasca nisu u istom polozaju,al su oba u skrotumu. Brine me dali ce to uticati na zdravlje i plodnost djeteta i dali ima veze to sto je jedno vise,a jedno nize u kesici? Unaprijed hvala.

Postovana, normalno je jedan testis, cesce levi, malo nize postavljen u odnosu na drugi. To je tako prirodno, verovatno da ne bi vrsili pritisak jedan na drugi prilikom hodanja. Operacijom su hirurzi napraviji da i kod vaseg sina bude isto kao da su se testisi sami spustili. Znaci dete je potpuno izleceno i raniji kriptorhizam (nespusteni testis), posto je operacija uradjena rano, nije imao negativan uticaj na razvoj testisa, plodnost i lucenje hormona.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2010.

Postovani doktore, Moj problem je sledeci, Izgleda da imam problema sa kondilome virusom. Citao sam mnogo toga na internetu, neki savjetuju hiruski zahvat, neko govori o spaljivanju bradavice, ali mene sve to plasi. Da li postoji neka krema ili neka tecnost koja moze odstaniti ove napasti. Neko spominje i trljanje bjelim lukom, ili teblete aspirin razblaziti u vodi i premazati na mjestu gdje je bradavica narasla. Molim Vas za savjet

Postovani, mnoge biljke sadrze supstance koje deluju keratoliticki (unistavaju celije koze slicno salicilnoj i lakticnoj kiselini) pa se u narodnoj medicini koriste za lecenje bradavica. To je efikasno samo deluje sporije. Iscedjeni sok od crnog luka ili mleko koje se dobije kidanjem lista ili ploda smokve se vise puta dnevno maze na bradavicu. Isto se koristi i sok od listova i cvetova maslacka. Bradavice pocnu da tamne i na kraju otpadaju ne ostavljajući oziljke. Sok ovih keratolitickih biljaka se maze samo po bradavicama, nikako po zdravoj kozi, jer je ostecuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2010.

Postovani doktore trenutno sam u 20 nedelji trudnoce,pre dve nedelje u cervikalnom brisu mi je nadjena sreptokoka agalactiae doktor mi je deo terapiju amoksicilin 3x1 od 500mg 10 dana i vaginalete.Molim vas recite mi koliko je ta bakterija opasna za bebe.Inace nosim blizance i zbog kraceg grlica lezim vec od pocetka. unapred zahvalna.

Postovana, zdrave plodove ovojnice sprecavaju infekciju ploda. Tokom porodjaja do nje moze lakse da dodje. Zato je potrebno da izlecite infekciju bakterijom streptococcus agalactiae pre porodjaja. Ako se ne izlecite ova bakterija moze kod novorodjenceta da dovede do sepse (infekcije celog tela) ili do zapaljenja mozdanica. Ova bakterija se i normalno nalazi u mokracno polnim organima i crevima. Kod pada imuniteta namnozi se previse i zahteva lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2010.

Postovani, Imam 40 god.uskoro sam radio krvnu sliku i bas sam se iznenadio.LDL 1.889, HDL 0.591, Cholesterol 4.44 , Glucose 6.17. Kako smanjiti sve to? postepeneo i dali je po mom misljenju bezopasno ? ili ? Vec sam poceo üpiti crni caj i uzimati beli luka, ali dali je to OK ili ??? Hvala unapred

Postovani, da li ste dobro napisali vrednosti za HDL i LDL? Svaka vrednost holesterola i glukoze iznad normale je opasna za zdravlje. Moze dovesi do promena na krvnim sudovima i do kardiovaskularnih komplikacija. Ako uz to imate povisen krvni pritisak rizik je veci. vazna je nasledna predispozicija, tako da neke osobe sa visim vrednostima kasnije dobijaju (ili ne dobijaju) komplikacije, dok se kod nekih javljaju posle kraceg bolovanja i sa nizim vrednostima. Znaci sve sto je iznad normale (bez obzira sto to nije mnogo) treba da se leci. U vasem slucaju vrednosti malo odstupaju pa ce verovatno moci da se normalizuje ishranom. Smanjite unos masne i slatke hrane. Jedite vise voca i povrca, belog luka posebno, jogurta, masne morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos), jogurt, pasulj i druge mahunarke, crni i integralni hleb, maslinovo ulje, orahe (iako su masni, jer imaju dobre masnoce). Jedite mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce, piletinu bez kozice, crveno meso samo posno, a i to redje, a vise ribu. Izbegavajte cvrste masti, margarin (iako je biljna namirnica), pusenje i stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2010.

Postovani htela bih da pitam za rezultat krvne slike moje koleginice, lekar je salje u bolnicu ali ona nece da ide.Inace ima problem sa zeludcem, bolove povremeno i cesto povraca i u poslednje vreme je malaksala, ne pusi i slabo jede.,Lekar joj je dao samo neke ampule sa zeljezom da pije.Dali moze da se leci kod kuce. Unapred hvala. WBC 5.4 MCV L 61.5 Limph 1.0 MCH L 16.8 Mid 0.2 MCHC L 273 Gran 4.2 RDW-CV H 18.1 Limph L 18.4 RDW-SD L 31.5 Mid 4.7 PLT 377 Gran H 76.9 MPV 9.6 HGB L 69 PDW L 14.00 RBC 4.10 PCT H 0.361 HCT L 25.2 Sedimentacija je 26/57 secer 4.5 a zeljezo 1.0

Postovana, bilo bi pametno da prihvati bolnicko lecenje. Tako ce se najbrze pronaci uzrok povracanja i niskog gvozdja (malokrvnosti).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2010.

Postovani.Da li mozete da mi kazete koju zelatinu sadrze vaginalne kapsule polygynax,da li su biljneg ili zivotinjskog (i kojeg)jer sam na zivotinjsku zelatinu alergicna.HVALA

Postovana, neznam sastav pomocnih materija Polygynaxa. U uputstvu uz lek su navedene. Sada su proiyvodjaci obaveyni da ih navode, jer je moguca alergija ili samo nepodnosenje na neku kmponentu. Zelatinske kapsule su namenjene gutanju. Kod vaginaleka se omotac uklanja pre koriscenja i ne bi trebalo da bude od zelatina. Ako vam nije jasno to sto pise u uputstvu u delu pomocne materije prepisite pa cemo videti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2010.

Postovani, Ja Vas molim za savet, nikako da resim problem koji me prati vec 15 dana. Imam 20 godina i pre 15 dana sam se razbolela, gde su mi se uvecale limfne zlezde na vratu u svim delovima (uradjen je ultrazvuk gde je najveca zlezda promera 2,7 cm), imala sam temperaturu 38,5, umor, jaku glavobolju. Iskljuceni su svi virusi infektivno, hematoloski sve u redu, nalazi krvi svi odlicni, ORL pregled u redu, ultrazvuk stomaka takodje, EKG u redu, pluca je poslusao internista, i to je ok. Medjutim, ja uz sve to imam i problem sa gutanjem cvrste hrane, gde mi prilikom jela hrana zaostaje u zdrelu i ne prolazi normalno i to me jako plasi. Pocela sam da izbegavam cvrstu hranu i sada uzimam samo kasasto i tecno,jer to mogu da progutam. Uplasila sam se i odmah pomislila na rak jednjaka ili neko suzenje, cim imam takav problem sa hranom, bukvalno kao da mi se zalepi hrana za krajnike i zdrelo i nece ceo zalogaj da prodje normalno, vec moram da odmah progutam vodu, inace imam osecaj da cu se ugusiti. Ocajna sam zbog toga, gladna sam, a ne mogu da jedem. Nije me pregledao gastroenterolog, a ukucani me ubedjuju da je to na psihickoj bazi, pa sam ja posetila i psihijatra juce, koji smatra da ja imam fobiju od kancera, i da sam anksiozna, posto sam dozivela mnogo stresova za godinu dana, i to zaista jakih stresova. Preporucio mi je da uzimam Rivotril, jednu cetvrtinu ujutru i uvece, 7 dana, pa da vidimo da li cu moci da se oslobodim straha. Mada ja i dalje tvdim da imam organski problem sa gutanjem, a ne psihicki, a niko nece da me razume i pomogne. Sta da radim, mnogo sam razocarana,zlezde mi jos nisu spale, nista ne jedem, i pocinje sve ovo da me iscrpljuje? Molim Vas za hitan odgovor, sta Vi mislite da je u pitanju. Ja sam student i trebam mi konacno neko ko ce mi pomoci da bih normalno funkcionisala.

Postovana, tegobe koje imate lice na funkcionalni poremefaj, a ne na organski. Kod raka jednjaka bi se tegobe postepeno pojacavale, a vi ih imate tek 15 dana. Pocele su nakon infekcije kada je otezano gutanje uobicajen simptom. Usled anksioznosti i kancerofobije tegobe sa gutanjem su postajale teze sto nije neobicno, jer strah izaziva grc jednjaka. Drugo kod organskog suzenja jednjaka javlja se regurgitacija hrane. To znaci da vam se iz jednjaka u usta vraca hrana koju ste pojeli pre vise sati ili dana. U regurgitovanoj hrani se cesto vidi krv. Vracanje hrane (regurgitacija) se razlikuje od povracanja po tome sto nije praceno mukom i naprezanjem. Zbog zadrzavanja hrane ispred suzenog jednjaka javlja se zadah iz usta. Tegobe koje opisujete lice na psihicki problem. Morate nastaviti psihicko lecenje. Cim ste toliko optereceni da se bojite da jedete to se ne sme zanemariti. Anksioznost morate da lecite. Ako to ne ucinite javljace vam se i druge tegobe koje ce da lice na tegobe kod organskih bolesti. Kad krenete da ucite internu medicinu i druge klinicke predmete moze vam se ciniti da imate simptome razlicitih bolesti. Ne da ce to biti utisak, zbog anksioznosti cete ih stvarno imati, a onda ce slediti pregledi da se iskljuci organsko. Zar zelite sebi takve muke. Lecite odmah psihicki uzrok tegoba, a ne nakon bezbroj pregleda i analiza od kojih su mnoge jako neprijatne, a sve zajedno su nepotrebne. Sto se tice raka jednjaka ili drugog organskog suzenja ono se veoma lako moze dijagnostikovati ezofagoskopijom ili rendgengrafijom jednjaka. Medjutim, niko vas nije slao na takve preglede, jer nije sumnjao u organski poremecaj, a i bili su usredsredjeni na pronalazak uzroka uvecanja zlezda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2010.

pisala sam vam ranije da imam wpw sindrom kojeg se jako bojim,uzv srca je uredan,u zadnje vrijeme srce mi je pocelo preskakat pa sam uradila holter ali mi niko nije objasnio nalaz pa vas molim ako mozete da mi kazete jel preopasno kad je udruzeno s wpw sindromom....nalaz glasi.. tokom 24h osnovni ritam je bio sinusni,max frek.je bila 141 u min,minimalna 39 u min...zabiljezeno je 274 pojedinacnih VES(0.2% od qrscount total),71 SVES(0.1%od qrs count total) od toga15 kupleta i 6 tripleta....zabiljezeno je 60 tahikardija,i nijedna nije SV tahikardija...nije bilo uopste absolutne aritmije....total qrs count was 110054....there were no pauses detected using a setings of >3.0 sec...the maximum depresion of 2.6 mm were detected in chanel 1..No st depression episodes....ja se stvarno bojim jel ovo sve opasno dali imam neko oboljenje srca ilito cak moze biti psiha,sada pijem darob miete tablete ....pomozite mi...trebam li se previse brinuti

Postovana, to sto osecate nije na nervnoj bazi. To je poremecaj u sprovodjenju impulsa koji se zove WPW sindrom. Imali ste napade ubrzanog rada, ali nisu uoceni opasni poremecaji ritma kao sto je supraventikularna tahikardija. Da li ce ih biti to se ne moze predvideti. Nemate koristi da se sekirate. Ono sto treba da radite je da se pridrzavate terapije i idete na zakazane kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2010.

Postovani, Radila sam RF rezultat je 86.5 gornja granica je 15. Dali postoji reumatski atritis. S postovanjem,

Postovani, samo povisen RF nije dovoljan za postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa (RA). Da bi se postavila dijagnoza RA potrebno je da imate najmanje 4 stvari od ovih pobrojanih 7 i da tegobe traju najmanje 6 nedelja. To su: 1 Jutarnja ukocenost u i oko zglobova koja traje najmanje 1 sat pre maksimalnog poboljsanja. 2 da imate otok mekih tkiva (artritis) u 3 i vise zgloba (to lekar mora da vidi). 3 Da imate otok sitnih zglobova prstiju sake (misli se na one zglobove dalje od nokta), otok na stopalu (pocetak prstiju) 4 Simetrični otok (artritis). 5 da imate reumatoidne cvorice 6 da imate prisustan reumatoidni faktor (RF) u krvi. 7 da imate kostana ostecenja vidljiva na rendgenskom snimku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2010.

Molim Vas da mi napisete usljed cega moze doci do dijagnoze NEURITISOPTICA OC. DEX i o cemu se tacno radi. Tlak mi je u glavnom u redu, ponekad bude visi ali oko 145 i imam 51 godinu. Hvala unaprijed

Postovana, to je zapaljenje desnog ocnog zivca. Uzrok zapaljenja je najcesce nepoznat. Od poznatih uzoka to su infekcije izazvane tuberkulozom, sifilisom, virusom boginja (nastaje posle rubeole ili ovcijih boginja), herpes zoster virusom, mumps virusom (posle zausaka), mikoplazmom. Moze da se javi posle neke bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva. Nekada je posledica duzeg koriscenja alkohola i pusenja. Metil alkohol (zozovaca) moze da dovede ne samo do zapaljenja vec i do slepila. Moze da bude posledica nedostatka vitamina B12, lupusa, sarkoidoze i multiple skleroze. Najlosiju prognozu ima ako je posledica multiple skleroze. Kod infekcija prolazi za par nedelja bez posledica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2010.

POSTO NIGDE NA TRZISTU NE MOGU DA NADJEM ENBECIN SPREJ, DA LI SE UMESTO NJEGA MOZE KORISTITI SPREJ OCTENISEPT? MOJA DIJAGNOZA JE HERPES ZOSTER. HVALA

Postovani, mozete da koristite Octenisept. On deluje protiv bakterija, gljivica, protozoa i nekih virusa, kao sto je virus herpes simpleksa. Ne deluje na herpes zoster. Na njega deluje Aciklovir ukoliko se primeni sto ranije tj. kad osetite da ce izbiti plihovi (vezikule) ili samo sto su izbile. Uloga Octenisepta, kao i Enbecina, bi bila da spreci nadovezivanje bakterijske infekcije, koja znatno oduzi i oteza izlecenje. Najvaznije u borbi protiv herpes zostera je jacanje imuniteta, jer on napada pri padu imuniteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2010.

Postovani..imam 21 godinu i jako stresan zivot,po prirodi sam takva da me svaka sitnica zabrinjava i dosta sam pesimisticna,pa cesto osjecam tjeskobu u grudima,nervozu,napetost,strah,ruke su mi hladne i neki hladan znoj i na rukama i na nogama nekad imam osjecaj da je ta napetsot toliko jaka da cu prsnuti,,to nije svaki dan tako,,ali imam cesto takve dane pa me to zabrinjava,,vadila sam sve nalaze i sve je hB dobro,zdrava sam,ali ne znam kako da sama pobijedim taj strah i taj neugodan osjecaj u grudima,desava mi se da u sekundi npr.u brzoj voznji osj.kao neki napad panike gdje se sama borim protiv tog osj.Sta bi to moglo biti i da li je to zabrinjavajuce stanje?unaprijed Vam hvala

Postovana, takav karakter se ne moze iz korena izmeniti. Po prirodi ste pesimisticni, nemate samopouzdanja, plase vas stvari koje nisu u sustini strasne. Mnogi mladi se tako osecaju, a sa godinama nauce da se izbore sa tegobama. Neki to ne nauce do kraja zivota. Dobro je sto ste svesni da je teskoba u grudima na nervnoj bazi. Vecina ljudi obilazi lekare, trazi fizicki uzrok tegoba. Mnoge osobe hrabre sebe i nastoje da izmene svoj pogled na zivot. Uoce da se i drugi ljudi osecaju nelagodno u nepoznatom drustvu, da se plase istupanja u javnosti, da imaju tremu, ali uspevaju da je prevazidju smislom za humor, upoznavanjem novih ljudi, a ne bezanjem od njih. Vazno je da znate da vecina ljudskih strahova se ne ostvari tj. brinemo bez razloga. Potrebna je mudrost da shvatite sta mozete da izmenite u svom zivotu i da radite na tome, a da ono sto ne mozete da izmenite prihvatite takvo kakvo je. Probajte da se menjate. Ako ne mozete sami zatrazite strucnu pomoc. Mnogi ljudi slicni vama se povlace u sebe, izbegavaju novo drustvo, situacije u kojima su napeti i ne uspevaju da se izbore sa svojom napetoscu. To bezanje nije dobro, jer sve vise sputava coveka. Neki pak stalno misle da boluju od teskih bolesti (lupa im srce, preskace, nedostaje im vazduh) ne verujuci da je to posledica stresa i straha. Neki se javljaju psihijatru za pomoc. Psihoterapija zna da pruzi potporu. Znaci stanje je zabrinjavajuce onoliko koliko mu vi pridajete vaznost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2010.

Posovana, imam kandidu na jeziku,vagini, crevima,..pijem nistatin tablete (15 dana ),koristim daktanol gel (7 dana),pridrzavam se dijete protiv kandide (mesec dana), tegobe u stomaku vise nemam,sekret mi se znatno smanjio, ali na jeziku ne vidim neke znatne pormene,..da li mozete da mi preporucite neki 'jaci medikament' da bih se resila kandide na jeziku, i kada mogu da pocnem da pijem kafu, koristim med..? Hvala.

Postovana, lepo reagujete na dijetu i terapiju pa mislim da nije neophodno da je menjate. Agresivnija terapija Diflukanom npr. Moze dati nezeljena dejstva koja vam nisu nuzna kad i ovako ide na bolje. Sacekajte jos par nedelja pa uradite bris zdrela na gljivice. Dijetu ne prekidajte naglo. Prvo uvodite voce, a secer dugo izbegavajte.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2010.

Imam visoku vrednost PSA (147nm/ml), ocekujem rezultate biopsije, scintilografija i RTG pluca su u uredu. Zeleo bih odmah da prihvatim korekciju ishrane iako je ona i do sada bila pretezno *mediteranska*. Zanima me da si mogu i dalje da se umereno bavim fizickom aktivnoscu (lake rekreacije i sl.) ili pretezno da se odmaram. Imam 64 god. 182/84 kg. Da li mozete da me uputite na linkove domace ili strane koji se ovim bave detaljnije nego sto imate vremena da mi odgovorite ovom prilikom. Puno hvala unapred.

Postovana, prvo sacekajte rezultate, a zatim terapiju ako se dijagnostikuje tumor (povisen PSA ne znaci uvek tumor). Fizicku aktivnost cete prilagoditi u zavisnosti od dijagnoze i terapije. Nakon terapije se dobija detaljno uputstvo o aktivnostima, ishrani... U principu nije zabranjena umerena fizicka aktivnost. Pozeljno je ono sto vam prija i ne premara vas. Jaca fizicka aktivnost nije preporucljiva kod tumora, jer dovodi do znatnog ubrzanja cirkulacije sto moze olaksati eventualno sirenje tumorskih celija. Zdrava ishrana, posebno mediteranska je pozeljna, kao i sve ono sto jaca imunitet: izbegavanje stresa, druzenje, vedar pogled na zivot, smeh, setnja, druzenje sa vedrim ljudima, muzika, komedije, zatim izbegavanje pusenja, masne i slatke hrane. Jedite posebno beli luk, masne morske ribe (tunj, skusa, sardine i losos), sargarepu, breskve, bundevu, semenke bundeve, spanac i drugo tamnozeleno povrce, u svakom slucaju sto vise voca i povrca. Prvo sacekajte rezultate i terapiju ako se dijagnostikuje tumor. Evo nesto o uticaju ishrane na tumor prostate http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=338:dijeta-produava-ivot-osobama-koje-imaju-rak-prostate&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 Naravno da na internetu ima dosta o ovoj temi. Mi prenesemo ono sto uspemo da pronadjemo od korisnih saveta. Ako bude novih linkova poslacema vam na mail.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2010.

postovanje,ja sam u 20 nedelji trudnoce imam infekciju u urinu -do sada sam koristila cefalexin kapsule a sada mi je doktor prepisao vaginalne kapsule polygynax i antibiotik cefuroksim aksetil,molim vas da mi odgovorite da li su dozvoljeni u trudnoci sto pre sobzrom da sam jednu bebu vec izgubila pa me strah koristiti tablete.unapred hvala

Postovana, infekcija mokracnih puteva i genitalne infekcije u trudnoci moraju da se lece. Koriste se lekovi koji su bezbedni za bebu. Za cefuroksim su vrsena ispitivanja na zivotinjama i nije uocen nikakav stetan efekat na fetus. Nema vecih studija radjenih na trudnicama. Zato se smatra da lek verovatno ne utice stetno, a koristi se u trudnoci ako je neophodno tj. ako ne deluju drugi vise korisceni lekovi za koje se sigurno zna da ne deluju stetno. Poligynax ne deluje stetno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

Postovani, Rodjen sam 1948. godine. Zbog povisenog krvog pritiska uzimam nifelat 20 retard, kardioppirin 0,1 monopril 20 i povremeno lometazid. U letwem periodu samo uzimam nifelat 20 retard i povremeno kardiopirin. Pritisak mi je pod kontrolom Cesto mi se desava u toku noci da su mi suvi dlanovi, vruci, te se budim i idem u kupatilo da pod cesmom razladim dlanove. To traje do pred zoru, kaad se stabilizujem i zaspim, ali onda moram da ustanem da idem na posao. Pozdrav

To moze da bude posledica Nifelata. Medjutim, tegobe bi trebale da budu prisutne i nocu i danju. Moguce da iz nekog razloga vama to vise smeta nocu. Poremecaj sna je razlog za posetu psihijatru. To nije simptom koji moze da se zanemari, posebno ako traje vec neko vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

Postovani, imam 19 godina, muskarac sam i od svoje 14 godine imam kao malu kuglicu na desnom delu grudi ispod bradavice koja se do danas nije nimalo promenila. Saznao sam da bi to moglo biti otecena mlecna zlezda i da bi ona trebala prestati na kraju puberteta, ali meni se jos nista nije dogodilo. Zanima me vase misljenje, tj. sta bi trebalo da uradim? Hvala

Postovani, to sto se mlecna zlezda jos nije povukla nije zabrinjavajuce. Ne pocinje i ne zavrsava kod svih mladica pubertet u isto vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

molim vas nesto vise o berodualu i kako se upotrebljava. da li treba praviti pauzu (5 min.) u jednom koriscenju? (spricnuti jednom cekati 5min. pa opet spricnuti????????

Postovani, obicno se propisuje dva udaha od jednom po potrebi. To znaci kada vas gusi, teze disete ili ga uzimate preventivno pre bavljenja sportom, udisete dva puta za redom bez pauze izmedju udaha. Izbacite vazduh iz pluca, zatim duboko udahnete istovremeno pritiskajuci pumpicu. Sledeci udah ide odmah nakon ovoga ili ako se zakasljete nakon toga. Ako vam ta dva udaha (jedan za drugim) ne olaksa disanje, nakon 5 minuta udahnete dva puta (znaci jos dve doze leka). Pre upotrebe leka protresete pumpicu. Ako je niste vise dana koristili rupice mogu da se zapuse tako da mozete da prsnete u vazduh da bi videli da li izlazi lek. Nakon udisanja isperite grlo obicnom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

Postovani, djevojcica od 1,5 god.ima manji deformitet stopala(nekako joj iskrivljeno stopalo prema unutra). Pedijatar je rekao da se ne vodi ortopedu prije 3.godine,jer se ranije ne moze lijeciti. Da li je stvarno tako i kada se moze poceti sa lijecenjem tj.ispravljanjem stopala? Hvala.

Postovana, neophodno je da dete pregledaju fizijatar i ortoped. Neki deformiteti koji se mogu opisati kao iskrivljeno stopalo prema unutra zahtevaju vezbe i istezanje od rodjenja ili od trenutka kada se primeti deformitet. Neki se resavaju samo fizikalnom terapijom. Kod vecih deformiteta istezanje ne daje pobosanje pa se nakon neuspele fizikalne terapije vrsi operacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

posle radioaktivnog joda u fazi sam hipotireoze, pa mi je uključen letrox 0,75. Molim Vas da mi odgovorite postoji li mogućnost dobijanja na težini(prekomerno gojenje)ja sada imam 55 kg...i kolika je to težina koja može da se doda, ja znam da lek ne utiče na težinu već usporeni metabolizam....molim Vas još jednom kao laiku pojasnite mi šta je zapravo istina... ZAHVALNA, MILKA

Postovana, osobe sa hipotireozom se lako goje jer im je metabolizam usporen zbog nedovoljne kolicine hormona tiroksina. Osim toga deluju podbulo i deblje, jer se vise tecnosti zadrzava u organizmu. Kod vas ce hipotireoza da bude kratkotrajna tako da nema vremena da se ugojite. U principu se daje niza doza tiroksina (kod vas kao Letrox), pa ako je potrebno povecava se do postizanja normale. Kada vam uz lek hormon stitne zlezde bude normalan i metabolizam ce biti normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

Potovanje! Imam kcerkicu od 3 godine i kozica na tabanima i prsticima u nogu joj se guli, interesuje me da li je to neki nedostatak vitamna ili je to mozda reakcija jos od morske vode.Molim vas da mi odgovorite da li postoji razlog za brigu,i da li treba nesto da uzima posto su sad domovi zdravlja prebukirani zbog viroza da neidem tamo da nebi i ona nesto pokupila.Unaprijed zahvalna.

Postovana, morate dete voditi lekaru. Ljustenje koze moze biti posledica gljivicne infekcije. Te infekcije se lako dobijaju na letovanju, jer mnogi ljudi idu bosi po plazi i oko bazena sireci gljivice. U tom slucaju ce ljustenje dugo da traje i nece da prodje bez lecenja. Nakon streptokokne angine (sarlah) javlja se grubo ljustenje koze tabana. U tom slucaju je potrebno uraditi bris zdrela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2010.

Postovani,puno Vam se zahvaljujem na pozrtvovanosti i strpljenju koje imate,pogotovo prema nama koji smo paranoici po pitanju raznih bolestina :)) ja sam danas dobila rezultate transaminaza one su u granicama normale 15 i 16,ali alkalna fostfataza je povisena? da li je to normalno u 5. mesesu trudnoci? i smanjen broj proteina 64 a normalno je od 66 -83,kreatinin takodje 51 (53-97).sta to pokazuje? znaci,da li ja u potpunosti mogu da se opustim i smatram da nemam infektivni hepatitis? pozdrav i puno hvala jos jednom!

Postovana, nemate infektivni hepatitis. Snizen kreatinin nema znacaja, belancevine su tek nesto nize.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2010.

Postovani..Da Vas pitam da li je istina da kada zenu ljekari porode i moradnu je malo sjeci da bi beba izasla,da li je siju nazivo,odnosno bez anestezije.Vecina zena kaze da su je sili bez anestezije,ili da im anestezija nije djelovala.Trudnica sam,pa se jako plasim tih informacija.Unapred hvala

Postovana, svim trudnicama se prilikom sivenja daje anestezija, ali ne osecaju sve zene podjednako bol. Kada se sece, to se cini na najzgodnijem mestu gde je usivanje najbrze i najlakse. Vise boli kada se ne sece (ne radi epiziotomija), a zena se pocepa. Tada obicno sav ide prema anusu. To podrucje je posebno osetljivo, pa boli iako je data anestezija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2010.

Postovani, cerkica mi vec oko tri dana ima alergiju po kozi koja ujutru skoro nestane a uvece bude veoma izrazena. lecim je sa Presingom, koji popije uvece... reakcija je da se crvenilo malo ublazi i do jutra skoro nestane, medjutim uvece posebno ako izadjemo malo napolje opet se pojavi po svim delovima tela... koza izgleda kao ispecena, ima uzasan svrab... od cega moze biti ta alergija, s obzirom da se najvise pojavljuje napolju? Koja vrsta lecenja je najbolja? Lekar je rekao samo da pije Presing. Inace ranije nikada nije iamala alergiju. Pozdrav i hvala.

Postovana, najbole da se sada koristi Presing, a da se ispitivanje ostavi za kasnije (ako se alergija bude ponavljala). Pokazalo se da je tako najefikasnije. Presing deluje oko 24 casa pa je moguceda je zato alergija najjaca uvece, kada je njegovo delovanje vec slabije. Druga mogucnost: da je delovanje alergena najjace uvece. To moze biti polen neke biljke, izduvni gasovi, aerozagadjenje... Smatra se da postoji vise od 20.000 supstanci koje mogu da izazovu alergiju. Neki alergeni se udisu, neki se nalaze u hrani, kozmetickim i higijenskim preparatima, lekovi... Gotovo sve sa cim dolazimo u dodir moze je izazvati. Testovi se rade sa najcescim alergenima. Nekada se otkrije na sta je covek alergican, pa to moze da se ukloni (cesce ne moze). U poslednje vreme sve cesce aditivi hrane izazivaju alergije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2010.

Postovani, u skorije vreme sam vam pisala 2 puta o bolu levo od pupka i otezanom varenju,gde ste predpostavili (a bila sam i kod specijaliste) da je najverovatnije u pitanju dispepsija.To ne mozemo tacno utvrditi jer sam u poodmakloj trudnoci-skoro na pocetku 9-og meseca.Sad me brine nesto drugo.Taman je tup bol levo od pupka nestao,pocinje da mi smeta sve ali skoro sve sto pojedem.Trudim se da se hranim pravilno i zdravo zbog bebe,pijem i vitamine pored toga,ali najlakse se osecam kada se ispovracam.U poslednjih nedelju dana sam 2 puta povracala i ujutru posle kafe.Prosto dobijem nagon i bude mi muka.Resila sam da je uopste ne pijem.Takodje mi ne prija jogurt,paradaiz,paprika,dr.sveze povrce,bilo sta od testa i peciva.Podrigivanjem mi se vraca kiselina,koju moram da pljunem.Ne znam da li su sada ove nove tegobe povezane sa predhonim otezanim varenjem ili to ima veze sa poodmaklom trudnocom.Bojim se da ne upadnem u bulimiju.Inace sam po prirodi punija osoba.Molim vas da mi malo pojasnite ovo novonastalo stanje,malo me brine. Hvala vam puno u napred!

Postovana, tegobe koje imate su posledica pritiska materice na zeludac. Ona je sada dostogla najvecu visinu. Uskoro ce beba (i materica) poceti da se spustaju nanize, polako da ulaze u porodjajni kanal tako da ce se smanjiti pritisak na zeludac, ali moze da se pojaca pritisak na besiku. Pritisak na zeludac i dispepsija su pojacani i vasom kilazom. Hrana koja vam smeta, kao i kafa, smeta vecini ljudi koji imaju dispepsiju. Jedite raznovrsno i nece biti opasnosti da bebi nesto fali. Mozete da pijete neki multivitamin (bilo koji). Izbegavajte hranu za koju primetite da vam smeta ili je jedite u manjoj kolicini. Sa nekoliko povracanja necete da upadnete u bulimiju. Da bi smanjili tegobe jedite vise puta po malo i ne lezite ubrzo nakon obroka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2010.

Molim da mi procitate rezultate,radi se o mom dedi 1941.godiste, ovih dana ima i simptome podrigivanja,zujanaj u usima a i izgubio je na tezini 7-8 kg. Rezultat: nacinjena je MSCT abdomena nativno i post kontrastno.U jetri prisutno vise manjih fokalnih promena i to u prvom,sedmom i osmom segmentu,najveca dijametra 8 mm,bez izmena njihove morfologije,na nativnim i dinamskim post kontrastnim skenerima.Zucna kesa hidropicna.Nema vidljivih konkremenata.Nema diletacije intra i eustahipaticnih zucnih puteva.Pankreas uredne morfologije,bez fokalnih lezija.Slezina urednog interpolarnog dijametra homodenzna nadbubrezne zlezde urednog MSCT nalaza. Oba bubrega su urednog polozaja,km indeksa,bez zastojnih promena. OBOSTRANO U BUBREZIMA PRISUTNE KORTIKALNE CISTE.U INTERPOLANROM DELU DESNOG BUBREGA kalkulus dijametra 10mm. retroperitenealno nema uvecanih limfnih nodusa intraperitonealno nema slobodne tecnosti. na prikazanom delu kostano zglobnog sistema vide se degenerativne promene. Fokalne lezije jetre mm velicine u prvom redu odgovaraju cistama. Kartikalne ciste bubrega. Kalkalus desnog bubrega. MSCT pluca nativno i postretrasno. U desnom plucnom vrhu postoji promena koja sirokom osnovom se nalazi n zadnjem zidu grudnog kosa koja je heterogenog izgleda delom kalcifikovana jasno ogranicena kaudalno se pruza duz zadnji zid medijastinuma i povlaci jednjak,traheju prema sebi. u donjem partijama pluca desno prisutne promene koje odgovaraju adhezionim lezijama.traheja i bronhijalno stablo prohodni,bez patoloskog sadrzaja medijastinum nema uvecanih limfo nodusa,nema pluralne efuzije. prikazane kostane strukture sem degenerativnih ne prikazuju druge MSCT promene.opisane promene u plucima odgovaraju lezijama specificnog procesa, Sta je u pitanju? hvala veliko.

Postovana, deda ce se za dalje lecenje javiti pulmologu, koji ce uradidi dodatna ispitivanja. Najverovatnije da je u pitanju tuberkuloza. Ciste u jetri i bubrezima, kao i kamen u bubregu uglavnom nisu zabrinjavajuce. Potrebno je da unosi vise tecnosti, da izbegava alkohol, pusenje, przenu i dosta masnu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2010.

Postovanje!Molim vas za savet,vec duzi period imam problem koji nikako da resim.Vrlo cesto se osecam lose,toliko da nemogu da normalno funkcioisem,vec sam se i razocarala sto nemogu da nadjem uzrok.Radila sa uz srca krvnu sliku,to je sve uredu jedino sto mi je malo nizi pritisak.Osecam svaku promenu vremena,tako da nemogu skoro da se ustanem iz kreveta koliko mi je slabo,cesto mi pozli,il mi dodje vrucina ili groznica,ponekad mislim da nemogu hodati koliko imam osecaj da mi se noge oduzimaju,osecam i vrlo neugodan osecaj u telu i to mi traje danima.Nekad budem dobro nedelju dana i opet isto.Doktor mi je rekao da je to najverovatnije psihicke prilike pa sam i otisla kod psihijatra,isla sam nekih par meseci.Rekao mi je da imam stvarno neki zdrastveni problem koji mi izaziva strah i razocarenje sto mi remeti svakodnevnicu,ali da moram pronaci uzrok.Problem je sto mi je tesko ojasniti lekarima jer me nista konkretno neboli,osim sto cesto skoro pa svakodnevno imam bol u sredistu grudi.Neznam stvarno sta me tolio muci,a najgore sto neznam na koje pretrage da idem pa da napokon otkrijem problem.molim vas savet,hvala unapred.

Postovana, meteropate osecaju tegobe pri promeni vremena i to nije nista umisljeno. Umor moze biti znak depresije, virusne infekcije, ali i bilo koje druge bolesti. Ako je krvna slika normalna, limfne zlezde nisu uvecane, temperatura je normalna, tegobe mogu biti psihicki uslovljene. Tesko je pregledati svoju dusu i naci sta je muci, ali nije nemoguce kada je covek zainteresovan. Boj u grudima (iza grudne kosti), uz normalan kardioloski pregled, je najcesce psihicke prirode ili posledica zapaljenja jednjaka. Redji uzroci bola su promene na kicmenom stubu, zapaljenje medjurebarnih misica (tada je bol jak).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2010.

Postovani, moja beba ima 7 meseci i jos uvek nema zrno okostavanja u desnoj strani kuka. Ultrazvucna dijagnoza je Ia obostrano. Izabrani pedijatar ciji je pacijent moja beba kaze da treba jos uvek nastaviti sa sirokim povijanjem. A ja sam bebi skinula siroko povijanje u cetvrtom mesecu zbog velikih vrucina. Interesuje me kakve posledice mogu nastati ako ne nastavim sa sirokim povijanjem, nekako mi je zao da mu vracam pelene i da mucim bebu kada je sada u takvom periodu da se samo okrece sa stomaka na ledja i obratno i pokusava da puzi. Cini mi se da cu mu pelenama uskratiti ove lepe trenutke. Unapred zahvalna, zabrinuta mam

Postovana, neki pedijatri i ortopedi smatraju da siroko povijanje tetra pelenama nije nista bolje za razvoj kukova od pampersa. Sa druge strane bebi ne smeta siroko povijanje, niti je sputava u puzanju i hodanju. Ultrazvucna dijagnoza je Ia nije zabrinjavajuca, pa je svejedno kako odlucite da povijate bebu. Vazno je da bebu koja nema zrno okostavanja ne forsirate da stoji i hoda. Licno nisam pristalica koriscenja dupka, mada ima i dobrih. Najbolje je da bebu pustite da sama diktira tempo. Kada oseti da je spremna, nakon puzanja uspravljace se uz namestaj i konacno prohodati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2010.

Postovani, interesuje me da li je opasan bol u testisima koji se javlja ponekad posle masturbacije ? Primetio sam da nema promena u izgledu testisa . I da li devojka moze da ostane u drugom stanju: ako sam jednom prilikom posle masturbacije dodirnuo mob tel. a cini mi se da je bilo malo i sperm. i obrisao sam ga mokrom krpom i proslo je nedelju dana i devojka mi je dirala tu ruku kojom sam nekoliko trenutka pre toga drzao taj mobilni ? hvala

Postovani, bol u testisu zahteva pregled urologa. Inace na taj nacin devojka ne moze da zatrudni ni teoretski.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2010.

Postovanje doktoru.. imam 46 godina i pre par meseci su mi radili gastroskopiju zeludca i pronasli cir na dvanaestopalacnom crevu i na izlazu iz jednjaka i helio bakteriju ..poslije propisanih lekova ,kiseline je nestalo ..da bi se ponovo isti taj osecaj kiselosti vratio ali ne u tolikoj meri..radila sam nalaze krvi i sve je bilo ok..takko da ne znam sta mi je ciniti..da li je moguce da se ta bakterija ponovo vratila...i da ona u stvari prouzrokuje tu kiselinu a kiselina cir..i jos nesto ..u zadnje vreme imam kao neko preskakanje srca i ubrzan puls..bas se plasim..sta da radim..unapred zahvalna na odgovoru!

Postovana, bakterija ne stvara kiselinu u zelucu. Dok vecini bakterija ne odgovara kisela sredina, helicobakter pylori, naprotiv, zivi u takvim uslovima. Moguce je da ponovo imate tu bakteriju. Medjutim, tegobe imate zbog pojacanog lucenja kiseline, a prisustvo bakterije samo pogorsava stanje. Cir je psihosomatska bolest. Na lucenje kiseline dosta utice psihicki faktor, kao napetost, stres, strepnja... Mozda ste primetili da vas nekad zaboli zeludac kada se iznervirate ili uplasite. Da bi ublazili tegobe potrebno je da jedete pet puta dnevno i da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta. Ne muci sve ljude ista hrana, pa zato ne postoji univerzalna dijeta. Mnogima smeta kafa, pusenje, przena hrana, gazirana pica, limun, pomorandze... tj. sve ono sto povecava kiselinu. Mnogima kiselinu povecava paradajz (posebno kiselije sorte), nana, cokolada, jako zacinjena hrana, svez crni luk i alkohol. Potrebno je da jedete cesce po malo. Kada osetite da vam je muka, a niste mnogo gladni pojedite koricu hleba ili dvopek. To ce smanjiti kiselinu. Povremeno mozete (kada osetite pojacanu kiselinu) da uzmete sumeci ranitidin. Medjutim, treba da znate da je kod vas lek broj jedan: dijeta. Preskakanje srca i ubrzan puls, mogu, ali i ne moraju da predstavljaju problem. Zavisi u kojoj meri su izrazeni. Javite se kardiologu i gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2010.

Postovani,danas idem da izvadim krv ,krvnu sliku i transaminaza da proverim. vezano za onaj strah koji imam od hepatitisa C i B. mozete li mi reci strucno koja je verovatnoca u postotcima da se on prenese preko poljupca ukoliko postoje u oba partnera ranica.citam svasta po internetu i jako sam zaplasena! Hvala Vam puno!

Postovana, niko nije racunao takav postotak. Verovatno da je ispod jednog promila. Medjutim, vi niste imali toliko povisene transaminaze da bi to ulazivalo na hepatitis B i C. Nadam se da ce i naredni pregled to pokazati. Ponasate se kao da vam je zao sto ste zdravi. Smirite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2010.

postovani doktore,imam 28 godina i dva vaginalna porodjaja od kojih je jedan bio tezak.pre dva meseca mi je vaginalno podignuta besika ali jos uvijek osjecam veliki pritisak dole narocito kad dobijem menstruaciju,tako da ne mogu da stojim.postoji li rjesenje za moj problem?

Postovana, na zalost, desava se da operacija podizanja besike ne da zadovoljavajuce rezultate. Javite se opet urologu i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2010.

Postovani,Da li je zabrinjavajuce sto dete od 3 godine nepravilno izgovara slovo lj iako ga je ranije pravilno izgovarao. Inace sva druga slova (osim ponekad r) pravilno izgovara, rano je progovorio,zna da cita,broji itd. Hvala

Postovana, verovatno se dete iz nekog razloga oseca ugrozeno pa mazenjem, neizgovaranjem slova lj koje je ranije lepo izgovaralo, zeli da privuce vecu paznju. Mozda se nesto u vasem i detetovom zivotu promenilo sto ga plasi. Razmislite sta bi to moglo biti. Posavetujte se sa detetovim pedijatrom. Ucite dete onoliko koliko ono zeli novoga da sazna. Ne preopterecujte ga previse, ipak je jos uvek malo dete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2010.

imam vec duze vreme tegobe u grlu,stezanje tako me steze kao da me neko davi,dali mozete da mi kazete sta je to,mnogo sam uplasena zbog toga,odgovorite mi sto pre..hvala unapred..

Postovana, takav osecaj je uglavnom posledica anksioznosti ili stresa. Nekada se mozete sami opustiti druzenjem, sportom, hobijem, a nekada je uz to potrebna i pomoc psihijatra ili psihologa. Pacijenti obicno idu provo spec. ORL pa kada se pokaze da nema organskog uzroka za osecaj stezanja jave se pshijatru. Vazno je da se uverite da niste ozbiljno bolesni i da leka ima. Samo trebate poceti da se lecite.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: