Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 4.2.2013.

postovani,imam problem sa preponskom kilom.pojavila se pre 10 tak dana i resio sam da operativnim putem uklonim kilu,medjutim u medjuvremenu napipao sam u mosnicana neku malu kilicu malo manju od zrna graska koja nije pricvrscena za testis,vec migolji pri dodiru i krece se sa lijeve na desnu stranu mosnica.dali je moguce da se radi o nekoj zlezdi ili sta vec moze da bude.molim vas da mi odgovorite jer vec imam strah neverovatan.unapred hvala

Postovani, morate da se javite urologu. Mozda pipate epididimis ili neki izrastaj. Svaka promena koja se uoci u mosnicama zahteva pregled urologa bez obzira sto ne mora da bude nesto strasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2013.

Postovani,pre dva meseca sam izvrnuo zglob na stopalu,zamotao sam ga odma zavojom,ali od tog dana kad god ustanem i oslonim se na to stopalo bili me metatarzalna kost....snimao sam ali nista nisu nasli prelom ili lom.E sad doktor kaze ako je bio prelom to je zaraslo ali mene i dalje boli izmedju tacno na prednejm delu stopala to jest na sredini.Da li moze neki savet sta da radim da bol prestane.HVALA

Postovani, javite se fizijatru za fizikalnu terapiju. Nekada se u tom delu stopala ukljesti grancica nerva i izaziva bol. Nekada je posledica promena na zglobovima ili tetivama i ligamentima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2013.

Dobar Dan,imam pitanje...Visok sam 170cm,imam 17 godina...I gledao sam na internetu da se vezbama istezanja moze narasti od 5 do 10 cm za 2 meseca,sta vi mislite dali je to tacno?I ako znate nesto o tome,dali mi mozete reci,koliko to cesto treba da se radi...I jos nesto, dali teretana utice na moju visinu?

Postovani, nije moguce toliko na taj nacin da se raste. Rendgenskim snimkom sake moze da se vidi da li jos mozete da rastete. Ako se na snimku vidi da su epifize otvorene znaci da vas rast nije zavrsen. Bavljenjem sportom, posebno kosarkom povecacete rast. Ako su epifize zatvorene tj. kosti potpuno okostale i ne postoji hrckavicav deo iz koga kost raste u duzinu ne mozete da rastete. Ni rastezanjem kost ne moze da se produzi. Rastezanjem se u tom slucaju mogu malo razmaknuti prsljenovi tako da dobijete santimetar dva pri cemu ta visina ide i nanize nakon sleganja. I normalno je ujutru covek malo visi nego uvece kada se medjuprsljenski prostori malo smanje. Ako rast nije zavrsen mozda i moze rastezanjem da se podstakne kost na rast, ali mislim da je mnogo prirodnije delovanje sporta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2013.

postovanje!!! gojazna sam i imam 25 god...zanima me zasto mi srce stane i preskoci kada recimo idem niz stepenic pa malo jace kad stanem na stepenicu srce mi preskoci ili stane,,kad naglo sjedem negdje ,ili kad se puno najedem onda mi se to desava u raznim polozajima to traje sekund dva ali osjetim bas da je prestalo kucat ...takodjer imam i gerb i stalno vracanje hrane u usta ...zanima me sta se desava jeli nesto opasno?? hvala puno

Postovana, preskakanje srca je posledica njegovog podizanja odozdo iz trbuha zbog gojaznosti, obilnog obroka, nadimanja ili pojedinih pokreta koji pomeraju dijafragmu navise. Iz istog razloga nastaje i GERB i vracanje hrane, stim da utice i labavost misica koji zatvara jednjak sa donje strane. Treba da smrsate. Da smanjite tegobe zbog gerba i umalite podizanje dijafragme, a time i preskakanje srca jedite cesce po malo izbegavajte obroke 2 do 3 sata pre spavanja, izbegavajte obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, izbegavajte namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi….), spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, smanjite ili potpuno ostavite pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici). Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2013.

ceo izvestaj glasi;lokalni nalaz na andomenu-prednji trbusni zid u ravni grudnog kosa,respiratorno pokretan,palpatorno mek,bolno osetljiv na duboku palpaciju desno praumbilikalno,bez peritonealne reakcije i defanza,blumberg-rowsing-kilni otvori su slobodni,bubrezne loze neosetljive na sukusiju.taj pregled je bio 17.12 2012 pa me zanima ti kilni otvori sta znace jer je urolog pre neki dan ustanovio razdvojenost misica i rekao pocetak kile pa me zanima vase misljenje

Postovani, u ovom izvestaju osim bolne osetljivosti desno pored pupka, sve ostalo je normalno. Slobodni kilni otvor znaci da u njemu nema kilnog sadrzaja tj. nema kile. Treba da znate da se na trbusnom zidu normalno nalaze otvori kroz koje prolaze krvni sudovi i nervi. Ako pored njih propadne trbusna maramica ispunjena trbusnim organima (najcesce delovima creva) onda nastaje kila (hernija ili bruh). Na ovom pregledu to nije uoceno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

Postovana ,imam 34 godine i godinam imam hipotireozu i pijem eutiroks,medjutim imam rodjaku koja zivi u cirihu i takodje ima hipotireozu,ja sam je pitala da li pije lekove a ona mi rekla da joj lekar nije dao jer kaze da od njih vise stete nego koristi...da u velikim procentima oboli jetra zene dobiju rak meterice,dojke itd...itd...nismo vise stigle ppricati ali me ovo jako uplasilo,jer do zivotno cu piti ove lekove a mlada sam ih i pocela koristiti....molim vas recite mi da li se kod nas zna za stetnost ovih lekova .....hvala vam .

Postovana, bez hormona tiroksina ne moze da se zivi, jer on utice na metabolizam. Zbog toga hipotireoza mora da se leci. Vasa rodjaka ima subklinicku hipotireozu. Ona ima povisen TSH uz normalan T3 i T4. Kod ovog stanja stitna zlezda uspeva da obezbedi dovoljne kolicine tiroksina. Posto tiroksin nije u manjku nema simptoma hipotireoze. Subklinicka hipotireoza je posledica Hasimoto tireoiditisa. To je hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde kod koga dolazi do nagomilavanja leukocita u zlezdi. Na Hasimoto tireoiditis ukazuju uvecana antitela (anti TPO). Antitela vremenom obicno rastu, ali se kod svih ne razvija klinicka hipotireoza tj. kod svih osoba ne dolazi do pada hormona T3 i T4. Posto se sve osobe sa supklinickom hipotireozom ne razboljevaju od hipotieoze postavlja se pitanje da li stanje treba leciti. To procenjuje endokrinolog uzimajuci u obzir velicinu zlezde, tegobe, opste zdravstveno stanje, eventualno postojanje faktora rizika za razvoj srcanih bolesti. Ako je zlezda uvecana koristi se lek, jer usporava njen rast. Znaci nije isto lecenje kod svih osoba sa hipotireozom. Neko mora da pije lek, ako zeli da zivi, neko pije da bi sprecio pojavu kardiovaskularnih bolesti, dok neko ne mora da pije lek. Ne plasite se nezeljenih dejstava laka. Ona se odnose na simptome hipertireoze koja se javlja ako se unosi dosta vise Eutiroksa nego sto je potrebno. To sto Vasa rodjaka prica nije tacno. To je njeno misljenje i to joj nije rekao endokrinolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

imam 34 godine ...nedavno sma bio a sistematskom pregledu sve je ok i uredno jedino sto odavno vucem heliobakteriju u zeludcu.ostalo sve u redu koliko znam jedino sto mislim da sma mrsav imama 70 kg...pusac sam vec 20 g.naime desavca mi se s vremena na vrijeme da me uhvatii slabost tijela ,da me oblije neki hladan znoj koji nekad izbije na povrsinu nekada ne,,obuzme me slabost i manta mi se,to me drzi jedno 15tak min i poslije imama neki pritisak u glavi i na sljepocnicama i imam nadrazaj na podrigivanje .veoma ruza osjecaj ,,nedesava se tako cesto recimo 1 mjesecno,u tom trenutku pratio sma srce savrseno mirno radi,nemam gusenje ,niti bilo kakve boli samo tjelo treperi kao da cu se onesvjestiti ..pocelo je da me brine to zanima me sta moze biti,,eto skoro sma bio na pregledu pa me zanima sta je samnom,,,to mis e i prije desavalo al sad me bas brine i bas me zanima...hvala unaprijed

Postovana, takve tegobe se javljaju kod anksioznih ljudi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

Zeljela bih da vas pitam,u vezi je progesteron krema koju mi je dokror za hormone prepisao, da bi mi navodno pomogla za pms sindrom i anksioznost ujedno, pa bih zeljela da vas pitam da li imate ikakvo znanje o toj kremi tj kremi progesteron. Hvala unaprijed!!!

Postovana, progesteron utice na smanjenje PMS tegoba, jer uravnotezuje odnos estrogena i progesterona. Kod nekih zena moze da smanji anksioznost izazvanu hormonskom neravnotezom u premenopauznom i postmenopauznom periodu. Medjutim, uzrok anksioznosti nije uvek u manjku progesterona, pa krema moze da pomogne nekim zenama, ali ne svim. Mozete da probate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

Zamolila da mi odgovorite..dok. mi predlaze operaciju Laserski pa bih Va zamolila za vase misljenje sta je bolje klasicna ili laserska. Inace imam 39 godina..majka sam cetiri cerke...hvala Vam unapred na odgovoru.cekam Vas cenjeni odgovor.pozdrav i HVALA.

Postovana, obe operacije imaju i prednosti i mane. Prednost laparoskopske operacije je u tome sto se trbuh mnogo manje sece (tri mala reza), lezite u bolnici samo jedan dan. tj idete sutradan nakon operacije. Mana je sto se da bi se ubacili instrumenti i lepo videlo operaciono polje u trbuh ubacuje vazduh pod pritiskom. To nekima nakon operacije izaziva crevne grceve (bol u stomaku) koji nemaju operisani klasicnom metodom. Neki mogu neko vreme da imaju smetnje sa mokrenjem (zato sto vazduh potiskuje besiku nanize). Kod laparoskopske operacije morate da budete zdraviji, da ne bi vazduh potiskujuci dijafragmu navise izazvao preskakanje srca sto je komplikovanije za anesteziologa. Prednost klasicne operacije je u tome sto hirurg bolje vidi sta operise, sto je ponekad bolje npr. ako postoji neka anomalija na zucnoj kesi. Mana je sto je rez na trbuhu veci - nekima smeta iz estetskih razloga i sto se lezi 7 dana u bolnici - neki ne vole bolnicko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

postovani,imam 26 godina i bebu od godinu dana.... tegobe koje me muce su trnjenje glave i lica i usne sa leve strane,kao da mi se jezi glava,moja dr kze da ne zna s cime bi to povezala,a inace imam na gornjem zubu takodje sa leve strane gnojnu kesicu,stvarno sam u starhu jer ne znam od cega mi je to? hvala unapred

Postovana, izlecite gnojnu kesu jer moze da izazove upalu nerva. Moze da bude uzrok trnjenja. Trnjenje moze da bude posledica pritiska na facijalni nerv (ozivcava lice) ili njegovog zapaljenja. Da bi se iskljucili drugi uzroci trnjenja javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

Postovani imam jedno pitanje da li se stvarno bez preporuke lekara mogu piti andol 100 ili aspirin protekt kao preventiva od kardiovaskularnih bolesti.Imam 33g. dosad nemam nikakvih tegoba ali znam da je u zadnjih godinu,dve stres u mom zivotu prisutan,posao, deca,malo odmora,pa makar da nesto preduzmem,desi se nekad zaigra srce ili me stegne probode oko srca jako retko ali cim se to pojavilo eto preventive radi ja bih nesto preduzela ,pritisak mi je vecinom nizak kad se vrati na 120sa 80 smeta mi i u porodici sem bake koja ima 80g.niko nije srcani bolesnik a ona je to postala oko 60g i ekg sam radila pre godinu cim sam osetila prvu tegobicu nije bilo nista nego umor i stres eto pa molim savet jer vecina nas ima slicne tegobe i malo vodimo racuna o sebi...hvala..

Postovana, osim stresa, nemate nijedan drugi faktor rizika za kardiovaskularnu bolest. Zato vam ne treba preventiva u smislu Andola 100 ili aspirina protekt, vec u smislu smanjenja stresa. Najefikasnije se stres prevazilazi ako resite problem koji ga izaziva. Medjutim, to nije uvek moguce. Neke stvari nisu u nasoj moci i treba biti mudar, prepoznati ih i ne brinuti, jer i onako ne mogu da se rese. Problemi koje resite ce vas ojacati. Ono sto morate da uradite, uradite odmah. Ako odlazete povecavate napetost. Svakodnevno odvojite vreme za odmor i relaksaciju i to bez grize savesti. Budite fizicki aktivni i spavajte dovoljno. Ako patite od nesanice javite se psihijatru. Hranite se pravilno, unosite dovoljno voca i povrca, jedite lagano, nikada na brzinu i uz televizor. Razgovarajte sa prijateljima i rodjacima, potrazite pomoc za ono sto vas muci, ali se i druzite da bi povremeno zaboravili na njih. Zivite u sadasnjosti. Ne ocajavajte zbog gresaka iz proslosti (ne mozete ih izmeniti), ne strepite od buducnosti, jer nikada nije tako crna kao sto napetoj i zabrinutoj osobi izgleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

moja cerka ima dve god primila je vakcinu posle tri dana pocelo je oko da joj nateciva mislila sam da je to promaja medjutim otok je bio sve jaci otisli samo kod lekara rekli su da je upala uveta dobila je 5 pelecelina kada smo dosli kuci pocela je da place otisli sma za bolnicu rekli su da moramo da ostanemo uradili su rengen pluca snimali su bubrege svakodnevno mere mokracu doktori kazu da su bubrezi u pitanju koliko je to opasno za nju dali je mozda zbog vakcine plastm se da nije zbog vakcine hvala unapred

Postovana, koju je vakcinu primila? Ne znam da li je to posledica reakcije na vakcinu. Nakon svih pregleda ce da se zna. Niste naveli nikakve podatke iz kojih bi moglo da se zakljuci sta je sa bubrezima. mala deca se lakse oporave od odraslih. Vazno je da ste dete odmah odveli u bolnicu. Sada je pod neprekidnom kontrolom i izlecice se. Ako vam nesto ne bude jasno iz otpusne liste javite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

Postovani, moj problem je anksioznost- F40. Poslednji put sam pila lekove , po preporuci psihijatra, pre tri godine. Receno mi je da ce mi se teskobe vracati, ali da nece biti intezivne. To mi se i desava. Pre dve nedelje pocela sam da osecam da tesko disem i uz to i napetost. Nije klasicno gusenje u pitanju, nego konstantno tesko disanje od koga me bole ledja i trbusni misici. Ovaj osecaj nestaje kada se necim zabavim, inace je stalno prisutan. Prija mi da legnem na ledja, tada lako disem i ne osecam bolove. Ovaj osecaj me ne plasi, posto mi je poznat. Samo trazim nacin da prestane. Imate li neki savet? Imam osecaj da mi je celo telo u grcu. Ali, sinoc mi se dogodilo nesto sto me je prestravilo. Dok sam lezala i citala knjigu pojavila mi se iznenadna misao "Sta ako pokojni stric dodje i odvede me" ( Inace stric je umro odavno, i to mi ne stvara teskobu, samo su me neke situacije u poslednjih para dana podsetile na coveka, a mislim i deterzend sa majce koju sam trenutno imala).Ta misao je izazvala stravican strah, uzas u meni, kao da je stvarno moguce, toliki je trenutni strah bio, a znam da nije moguce, cak i u tom trenutku sam znala, i onda se tek javlja strah i uzas od same pojave te nebulozne misli i jeze koju sa sobom nosi. Trajalo je par sekundi. Strah se nekako smirio, ali je ostao osecaj teskobe, bola, kao da mi kamen stoji na dusi od tad. Cak i kad ovo citam plasim se da sam luda, odkud ta misao i sta znaci? Mozete li mi objasniti sta mi se desilo? Treba mi strucna potvrda da je samo anksioznost u pitanju i klasicne prinudne misli i iracionalni strah da bih uspela da se oslobodim teskobe.Da nije nagovestaj neke psihoze u pitanju? Neznanje o tome sta mi se desilo i zasto mi stvara teskobu I bitno mi je da reagujem sto pre, da ne hranim teskobu strahom, vec da je ignorisem kako bi nestala. I tu su cuvene "sta ako" misli.Sta ako mi se pojavi jos neka nebulozna misao i strah.. sta ako stvarno pocnem da verjem u to pa stvorim psihozu.. Zahvaljujem

Postovana, ta misao znaci da ste ponovo anksiozni. Osim toga nema nikakakav drugi znacaj. Da se nije ona javila, javila bi se neka druga kojoj biste dali neki poseban znacaj. To sto vam neprijatna misao pada na pamet i izaziva vam teskobu nije nagovestaj psihoze, vec simptom anksioznosti. Za anksiozne osobe je tipicno da se plase psihoza, plase se da ce poludeti, izgubiti kontrolu i sl. (kako ko) ali to im se ne desava. To je samo jedan od mnogih bezrazloznih strahova koji vam se javljaju povremeno, zato sto ste anksiozni, a ne zato sto postoji mogucnost da se desi nesto sto predvidjate. Nastavite da ignorisete takve misli i javite se ponovo psihijatru. Ne mozete da se obezbedite da se razlicite misli ili fizicke tegobe (kao otezano disanje) nece nikada javiti, ali mozete da im ne pridajete znacaj. Kada ih ne hranite svojom strepnjom, strahom i teskobom, oni slabe i nestaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2013.

Postovani, molim Vas za pomoc. Vec neko vreme( oko mesec) dana mi se desava da mi srce ili lupi jace ili preksoci, ne znam kako da vam opisem, u tom momentu osetim kao neko stezanje u "grlu"( ispod Adamove jabucice, u delu gde pocinje grlo od grudi). Imam 25 godina, radio sam EKG i Holter 24h pre 2 godine i sve je bilo ok.Najvise osetim to lupanje kad lezim, dok se krecem i dok sedim retko kad to osetim i retko mi preksace, samo kad lezim je izrazenije.Nekada mi se desi da to osetim mozda 2,3x dnevno, nekada nema po dan, dva, ali sinoc mi se to desilo jedno 20x, 2,3x lupi jace pa normalno, pa posle 10 min opet tako...Molim Vas za pomoc i savet. Gledao sam po netu mnogo toga, neki kazu da moze biti od zeludca jer se preskakanje desavca samo u lezecem polozaju, neki za to krive anskioznost(mada ja nemam ni paniku, osecam se normalno, ni znojenje, ni zujanje u usima, ni trnjenje, ni ostale simptome)...Trudim se da tome ne pridodajem znacaja ali sam se odlucio da pitam Vas jer je postalo malo ucestalije.Merio sam pritisak 2x, prvi put mi je bio 107/56( 75 otkucaja) a drugi put je bio 119/65(73 otkucaja).Dok sam merio pritisak, u tom momentu mi se desilo da mi srce preskoci i tada se nije culo pistanje koje oznacava otkucaj srca na aparatu, i onda normalno nastavi.Unapred Vam hvala.Pozdrav.

Postovani, povremeno preskakaknje srca moze da se javi i kod zdravih ljudi. Ako nije mnogo cesto, ako nije praceno tegobama kao sto su nesvestica, omaglica, a srce je zdravo nije zabrinjavajuce. Obavezno se leci kod srcanih bolesnika da bi se sprecio prelazak u teze oblike aritmija. Moze da bude posledica bolesti stitne zlezde, anksioznosti, pri cemu ne morete da imate sve tegobe koje se javljaju kod anksioznosti, niti morate da imate panicne napade (vecina anksioznih osoba ih nema). Moze da utice hijatus hernija (prelazak dela zeluca u grudnu duplju) kada se najvise javlja nakon jela, posebno ako se legne. Utice i nadimanje u stomaku, konzumiranje vece kolicine kafe, kola napitaka, zelenog ili crnog caja, alkohola, pusenje i boravak u zadimljenim prostorijana. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2013.

Postovana doktorko, mojoj majci od 67 god. konstatovana je skolioza kojoj dr. Poleksic na ortopediji Banjica predlaze operaciju. Sobzirom na njene godine i tezinu operacije sto sam gledala na you tube, strah me da se upusti u tako nesto. Gustina kostiju joj je dobra, i opste stanje. Sta Vi mislite o tezini te operacije koliko je rizicna i posljedice koje mogu nastupiti? Unaprijed zahvalna!

Postovana, tezina operacije u mnogome zavisi od mesta gde je deformitet tj. na kom delu kicme se operise. U principu mnogo je lakse ako je to u krsno-slabinskom delu nego u vratnom ili grudnom. O rizicima i neophodnosti operacije mora da razgovara sa hirurgom koji ce da je operise. Imajte na umu da hirurg nece da predlozi operaciju ako postoji veliki rizik, ako nisu iscrpljene mogucnosti fizikalnog lecenja. Sa druge strane, ako su tegobe velike, ako je ugrozen neki nerv, ako postoji neuroloski ispad operacija mora da se uradi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2013.

Postovani, imam pseudoaneurizma AFClevo je dimenzija 34x22x42mm. Interesuje me, da mi blize objasnite,uklanjanje tromba embolektomijom i moguce posledice prilikom uklanjanja tromba.

Postovani, o planiranoj tehnici uklanjanja tromba i njenim komplikacijama morate da razgovarate sa hirurgom koji ce da vas operise (izraz embolektomija u prevodu znaci uklanjanje embolusa tj. tromba i ne objasnjava nacin uklanjanja). Kod direkne embolektomije krvni sud se reze, izvadi se tromb i zatim usije krvni sud. Kod indirekne nema rezanja, instrument koji je tanka sajla se ubode u krvni sud (slicno kao kada dajete krv), iznad tromba se na njegovom vrhu naduje balon, koji kada se izvlaci instrument izgura tromb napolje. Imajte na umu da neuklanjanje tromba u sebi nosi rizik. On se sastoji u mogucnosti otkidanja jednog dela. Putem cirkulacije taj deo tromba moze da dospe u vitalne organe, tamo izazove zapusenje krvnog suda sa mozdanim, srcanim ili plucnim infarktom. Koliko je infarkt opasan zavisi od velicine zapusenog krvnog suda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2013.

Interesujeme ishrana u slucaju antikoagulantne terapije. Znam da trebam izbegavati k vitamin i donekle e. Molila bi da mi odgovorite sta ne smem nikako koristiti a sta smem i koliko. Unapred zahvalna na odgovoru.

Postovana, mislim da nije potrebno da se potpuno izbaci hrana koja sadrzi vitamin K i E ili smanjuje agregaciju trombocita. Neke od tih namirnica su jako zdrave i bilo bi steta da se izbace iz ishrane. Vazno je da se zna koje su to namirnice da se jednog dana ne bi konzumiralo vise njih istovremeno i u vecoj kolicini. Treba da se trudite da vam u tom smislu ishrana bude izbalansirana, a doza antikoagulansa ce da se odredi prema protrombinskom vremenu (vremenu koagulacije krvi ili INR). To vreme se inace lekovima produzava znatno iznad normale. Znaci na INR uticu i lekovi i ishrana pa treba da jedete raznovrsno, oprezno sa pojedinim namirnicama, a lek da pijete po semi. Dejstvo antikoagulantnih lekova smanjuju iznutrice, zumance, masna hrana, kupus, blitva, spanac, karfiol, brokuli, celer. Povecavaju ga crni i beli luk, zacini kao karanfilic, kurkuma, djumbir, kim, citrusi i uopste voce i povrce koje ima dosta vitamina C, zeleni caj, crno vino, maslinovo ulje, Azijska crna gljiva (mo-er). Na delovanje antikoagulantnih lekva snaznije uticu pojedini lekovi. Pojacavaju ga Aspirin, Diklofen, Brufen i dr. antireumatici, Baktrim, eritromicin, cefalosporini i jos neki antibiotici, triciklicni antidepresivi, diabinese za secernu bolest... neki ga umanjuju kao hormonska kontraceprivna sredstva, fenobarbiton, tegretol...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2013.

Srce mi ubrzano kuca,dali je to uredu hvala unapred.

Postovani, da li je ubrzan srcani rad opasan zavisi od toga koliki je puls, da li je srce zdravo ili nije, da li su prisutne tegobe kao nesvestica i vrtoglavica tokom tahikardije. Puls do 100/min kod osobe koja nije srcani bolesnik nije opasan, cak i iznad toga. Takodje, nije opasno ako se ne javlja cesto, ne traje dugo i nije praceno tegobama, a srce je zdravo. Paroksizmalna tahikardija je stanje kada je puls iznad 140/min i mora da se leci, posebno kod srcanih bolesnika, jer kod njih moze da preraste u tezi poremecaj ritma. Ubrzan srcani rad moze da bude posledica malokrvnosti, niskog krvnog pritiska, bolesne stitne zlezde, konzumiranja vece kolicine kafe, kola napitaka, crnog caja, energetskih napitaka, pusenja ili boravka u zadimljenim prostorijama, anksioznosti, stresa, osecaja teskobe, nadimanja u stomaku, obilnog jela, savijanja nakon jela... javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2013.

Zivim u kuci sa troje dece,suprugom i svekrvom koja ima dijagnozu staracka demencija.jako mi tesko pada ta njena bolest,kad kazem tesko mislim psihicki. osecam da mi srce ubrzano lupa,bol u grudima,nervozu...molim vas recite mi kako da se borim sa svojim probelemom i da ga sto lakse prebrodim jer ne mogu da funkcionisem i obavljam poslove koje sam obavljala do sad

Postovana, morate da prihvatite stanje takvo kakvo jeste. Tegobe (ubzan srcani rad, bol u grudima, nervoza) koje imate su psihicke prirode. Psihicki problemi toliko trose energije da mozete da se osecate iscrpljeno, jako umorno i da budete nesposobni za rad. To sigurno ne zelite. Ako sve poslove oko svekrve samo vi obavljate prihvatite to kao humani posao. Mnogo se lepse oseca covek koji pruza pomoc nego onaj ko je prima. Sigurno ne biste vise voleli da su uloge obrnute. Saznanje da cinite dobro delo ce vam se vratiti kroz zadovoljstvo sobom i psihicki mir. Ne prihvatajte to kao mucenje. Potpuno je u redu i da trazite pomoc. Podelite duznosti oko svekrve sa suprugom. Ako ne mozete psihicki da podnesete tu situaciju, a u materijalnoj ste mogucnosti, unajmite zenu da je cuva ili je stavite u staracki dom. Znajte da sada svojim primerom vaspitavate decu. Kako vi postupate sa svojim i suprugovim roditeljima tako ce vasa deca postupati prema vama kada ostarite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2013.

Ja sam vam pre neki dan poslao poruku sa svojim problemom, ali u medju vreminu su mi stigli rezultati koji su pozitivni pa vas ponovo molim za pomoc!!!! Poslacu vam ponovo staro pitanje, i nove rezultate da bih mogli da imate kompletnu sliku. Imam 31 godinu i za mene veliki problem treba mi hitno pomoc jer neznam vise sta da radim!!!! Pre 13/14 meseci pojavio se mali mehur na desnom zarezu glanusa(I sada je taj zarez visi od levog) kao i crvena fleka(pecat) nepravilnog oblika odmah ispod zareza. Uradio sam bris glanusa,bris uretre,urinokultura, spermokultura i nadjena je Enterococccus Faecalis na glansu. Odredjena mi je terapija i pio sam Amoksicilin i klavulanska kiselina i ispirao sa Tantumrosae, pored ovih pojava imao sam bol u testisima i peckanje(zarenje) koje se javljalo pre mokrenja a koje je nestajalo tokom i po zavrserku mokrenja. Dok je trajala terapija bolovi,peckanje je nestalo ali se je vratilo po zavrsetku terapije i ako su u rezultati bili uredu pa sam uradio testiranje na Chlamydia,Mycoplasma,Ureaplasma i na kraju Sifilis sve je bilo uredu. Posle je pronadjena bakterija Staphylococcus Sp. na glansu,praceno jakim teskim mirisom i ponovo peckanje(zarenje) koje se javljalo pre mokrenja a koje je nestajalo tokom i po zavrserku mokrenja odredjena je terapija pio sam Cefriakson ova bakterija nije nestala posle terapija ali su svi siptomi i problemi nestali. Posle nekog vremena i silnog testiranja pronadjena je bakterija Staphylococcus aureus ponovo je odredjena terapija pio sam Amoksicilin i klavulanska kiselina i napokon bakterija je nestala. Da bi se posle nekoliko meseci javili ponovo simptomi u vezi peckanja (zarenja) koje je praceno veom cestim mokrenjem na svakih 10-15min i ako su testovi uredni,dok je mehur i crvena fleka prisutno svo vreme,to traje traje 3-4 meseci. Da bi se pre nekih mesec dana pojavila kao neka mrlja nepravilnog oblika tik pored leve strane zareza na glansu i ucestalo mokrenje povecalo ponekad na 2-3min to u vecini slucajeva,narocito u popodnevnim i vecernjm satima(to se najvise desava dok sedim a mnogo manje dok se krecem ili imam neku fizicku aktivnost).Pored toga glans je postao lepljiv i imam osecaj kao da mi nesto kaplje,zmarci(verovatno sekret koji je bez boje i mirisa),a ponekad mokraca ima miris. Promenio sam urologa koji mi je iznova uradio sve testove(razultate ocekujem ovih dana) i rekao da patim od hronicnog prpstatitisa da ce ovi siptomi nekada manjim nekada vecim intezitetom da me prate dozivotno ali da n postoji nacin da se izleci ili ublazi!!!!Dao mi je terapuju Brufen 400(15 dana pre spavanja), Citeral 500 2x1(5 dana), i prostamol uno 1x1(30 dana),ostalo je jos 8 dana da zavrsim terapiju i da onda pocnem da pijem ditropan 5mg 2x1/2. Trazio sam uput da bi mogao da probam da nadjem resenje u drugim vecim medicinskim ustanovama ali kazu da za time nema potrebe jer nije nista opasno I strasno. Sobzirom da ovo i suvise dugo traje da se pogorsava interesuje me kolko je sve ovo opasno i ono najvaznije kako da resim ili ublazim(dali je potrebna posebna isnrana,pice,higijena ili ….?) jer pocinje i psihicki da mi pravi probleme. Sada su mi stigli rezultati: bris glansa, bris uretre, spermo kultura i u sva tri nalaza nadjena je bakterija Citrobacter freundii. dali su mi terapiju sa antibioticima 5 dana Pancef400 1x1 pa kad se to zavrsi 5dana Visozem(ofloksacim), i 10 dana da ispiram sa 3% hidrogen i mazem garamicin mast 2x1. Sad sam jos vise zbunjen i uplasen! Na par meseci pronadju novu bakteriju,ocito postoji neko zariste koji moji doktori ne mogu da nadju zbog kojeg se iznova javljaju nove bakterije? Zato vas molim za pomoc,savet,predlog da resim ovaj problem i resim se vec jednom ovih problema da bih mogao da se vratim normalnom zivotu!!! UNPRED ZAHVALAN!!!

Postovani, bakterija Citrobacter freundii je oportunisticka bakterija. To znaci da izaziva infekciju u slucaju pada imuniteta. Zato radite na njegovom jacanju. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Izbegavajte hranu i pica koja mogu da vam pogorsaju tegobe (npr. kafa, alkohol, zacini). Izbegavajte preveliki fizicki napor, dugotrajnog pesacenje ili sedenje, voznju bicikla, dugotrajni seksualni nadrazaj, jer povecavaju prokrvljenost prostate i pojacavaju tegobe. Moze vam pomoci utopljavanje, posebno nogu i tople kupke (sedenje u toploj vodi). Nemate razloga da izbegavate seks. Jedite semenke od tikve. Ne bi se reklo da postoji neko neotkriveno zariste u organizmu, jer su izolovane bakterije normalni stanovnici creva (Enterococccus Faecalis i Citrobacter freundii), dok se stafilokok normalno nalazi na kozi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2013.

kolikav je rizik ako se u trudnoci piju famotidini tablete jer trudnoca nije bila planiran i dali je potreban prekid trudnoce a imam i bolove u zelucu ako ih ne koristim

Postovana, nije poznato da Famotidin stetno deluje u trudnoci. Ipak ni potpuna neskodljivost nije sigurna, tako da se savetuje da se lek u trudnoci koristi samo ako je neophodno. Nije neophodan prekid trudnoce, a za dalju terapiju se posavetujte sa gastroenterologom i ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2013.

Postovanje. Pred kraj prosle godine mi je dijagnostifikovan kamen u zucnoj kesi velicine 2mm. Interesuje me da li postoji neki preparat ili lek koji bi ga otopio i izbacio iz organizma ili je neophodna operacija? Radi se o kamenu koji miruje. Unapred hvala

Postovani, tako mali kamen moze da se izbaci. Ako ne sadrzi kalcijum moze i da se otopi. U tom cilju koriste se Rovahol kapsule. Da kamen ne bi rastao izbegavajte gladovanje, ako treba da smrsate to ne cinite naglo. Jedite vise puta tokom dana da bi se zucna kesa redovno praznila. To sprecava dugotrajno zadrzavanje zuci i formiranje kamena. Izbegavajte masnu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2013.

Postovani uvek ste mi izasli u susret pa vas molim i sada .Problem je sledeci bila sam kod urologa zbog bola u donjem desnom delu stomaka i ucestalog mokrenja ,jer mi je predlozio ginekolog jer sam primetila kada cucim pa ustanem pojavi mi se malo ispupcenje na desnoj strani stomaka prst do prepone malo izbocenje pri stajenju koje se povuce.Nalaz urologa je sledeci eho jestra homogena,zucna kesa bo,desni bubreg spusten sa mikrolitima levi bubreg bo.Mokracna besika ispunjena urinom ,tri mala kamencica do 2 mm ,nakon mokrenja rezidum.Duglas prazan.rezidum 70 ml.Visceroptosis.Microlithiasis deh.Hernija ingvinalis incipiensptosis vesice urinarie RUI. Zamolila bih vas da mi protumacite nalaz jer ja sam je pitala jer nije kila i rekla je da nije a na nalazu mislim da hernija je to a rekla mi je da mi je odvojen misic i da mirujem da nedizem i neradim nesto tesko ili mi je rekla zbog tog razdvojenog misica jer se i to podrazumeva kao kila i ako je pocetak sta da preduzmem da sprecim,inace imam i pomalo bol na tom mestu.HVALA VAM PUNO NA STRPLJENU I NADAM SE ODGOVORU

Postovana, trbusni organi su spusteni, pre svega desni bubreg i besika. U desnom bubregu ima peska, a u besici tri mala kamencica. Prisutna je pocetna kila. Kad se kila javi obicno ne miruje, vec se kad tad poveca. Posto je uzrok njenog nastanka uglavnom slabost trbusnih misica mozete da probate sa laganim vezbama za trbusne misice i da vise hodate, a manje sedite. Vezbe ne smeju da budu naporne. Osim toga ne smete da podizete teske predmete i da radite naporan posao, jer se time trbusni organi potiskuju u kilnu vrecu tj. kila se povecava. Odvojen misic olaksava nastanak kile. Bol u tom delu trbuha moze da bude posledica kamencica i peska. Kila nije zabrinjavajuca. Veci je problem sto u besici zaostaje mokraca nakon mokrenja (verovatno zato sto je spustena). To stvara uslove za razmnozavanje bakterija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2013.

Postovani,baka ima 66 godina.Zbog cestih glavobolja uradjen joj je CT endokranijuma-nativno. Molim Vas da mi protumacite nalaz> Frontalno desno i periventrikularno frontalno obostrano stare mikroishemijske lezije. Komorni sistem urednog polozaja,forme uz sire laterane komore. Kortikalne reduktivne promene cerebruma. Kalcifikovani plakovi na obe vertebralne arterije izrazenije levo. Hvala unapred. Srdacan pozdrav!

Postovana, u ceonom delu mozga vide se sitna polja ostecena tokom ranijih (starih) ishemijskih udara. Ta polja su nastala zbog nedostatka kiseonika sto je bilo posledica zapusenja sitnjih krvnih sudova mozga. U malom mozgu postoje promene koje su tipicne za starenje. Kicmene arterije (vise leva) su suzene zbog postojanja nakupina masnoce i kalcijuma. Baka treba da leci krvni pritisak (ako nije normalan), da se trudi da joj secer u krvi i masnoce budu normalni, da seta, izbegava stres i da se hrani zdravo. Treba da izbegava masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko. Da unosi manje crvenog mesa, da ne jede kozicu piletine i punomasne sireve i mleko. Od mlecnih proizvoda treba da koristi posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Neka jede morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca i posebno beli luk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2013.

Postovani, Moja doktorica mi je prepisala Siofor od 500mg da pijem dve nedelje i onda prelazim na Siofor od 850mg.Inace sam u postupku vantelesne oplodnje i zanima me da li to znaci da imam problem sa insulinom? Hvala unapred!!!

Postovana, lek je propisan zbog insulinske rezistencije, sto znaci da celije ne mogu dobro da iskoriste insulin iako ga u cirkulaciji ima dovoljno. Insulinska rezistencija je cesta kod zena koje imaju policisticne jajnike, imaju problema sa zatrudnjivanjem ili su gojazne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2013.

Postovani,moja drugarica koja zivi u Nemackoj duze vreme bori se sa anksioznocu,velikim i cestim panicnim napadima i zbog svega toga doslo je i do depresije,da napomenem da i ona ima hipotireozu,hasimota.Ona tamo odlazi kod psihijatra ali nista joj nije bolje,godinu i po pije praksiten koji joj vema malo i na kratko pomaze a dr.nece da joj promeni ljek,do skora nekih 3 mjeseca pila je neki antidepresiv neznam tacno kako se zove citro....tako nesto,ali zbog jakih i dugih nus pojava prekinula ga i sad joj doktorka dala da pije TRIMIPRAMIN,to su neke kapi i rekla je da pocne sa 5 kapi.Pa zelim da vas pitam kakav je to lek pogotovo sto ne znam da ima ad u kapima,da li joj moze pomoci i sta da radi da se vec jednom oseca bolje....da li se mogu izleciti uopste te neuroze ili ce se boriti s njima stalno.Posto se leci vec dugo ali bezuspesno,nekih 5-6 godina.

Postvana, Trimipramin je antidepresiv iz grupe triciklicnih antidepresiva. Spada u grupu starijih antidepresiva sto ne znaci da je los, naprotiv psihijatrima je dobro poznato njegovo dejstvo, kao i moguca nezeljena dejstva. lek je dostupan u obliku kapi, injekcija, tableta i kapsula. Ima rojna dejstva: antidepresivno, sedativno, anksioliticko, antipsihoticno i analgetsko (protiv bola).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2013.

Postovani, na pauzi izmedju nastave na fakultetu sam kupila na kiosku brze hrane sendvic. U toku zvakanja sam naisla na nesto krckavo. Ispljunula sam. Pregledala sam sendvic i videla da na zelenoj salati ima zemlje. Bacila sam ga u kantu (posle sam se pokajala, trebala sam da se vratim i da ih pitam u tom kiosku da li su normalni, ali povratka nema). Sigurno sam i neki deo progutala. Kroz studiranje sam upoznata sa raznim vrstama crva, a posebno medju njima ehinokokus, koji se po mojim saznanjima cesce dobije preko neoprane zelene salate nego preko zarazenog kucnog ljubimca. Trazim od Vas savet? Koje analize i posle kog vremena trebam da uradim? Ne znam za koje vreme se ispolji ehinokokus. Znam da je moje pitanje nezahvalno (sta bi bilo kad bi bilo) ali ja sam jako zabrinuta. Molim Vas za savet. Pozdrav.

Postovana, nije poznato za koliko vremena se formira ehinokokna cista, jer se nezna tacno kada se covek zarazi. Medjutim, poznato je da cista sporo raste i da dugo ne daje nikakve simptome. najcesce se javlja u jetri (70%), zatim u plucima (20%) i retko u dr. organima (slezina, mozak, Kosti). U jetri se otkriva ultrazvukom, ponekad slucajno pri pregledu iz drugih razloga, jer u jetri ne izaziva tegobe sve dok ne naraste desetak santimetara, a i tad nisu velike tegobe (tup bol ispod rebarnog luka). U plucima se otkriva CT ili MR pregledom koji se vrse zbog kaslja, iskasljavanja krvi ili alergijskih promena na kozi. Ako nemate nikakve tegobe nema razloga da trazite ehinokoknu cistu. Vas strah nije mnogo opravdan jer ste pljunuli pesak. Osim toga kod nas se uglavnom prodaju salate iz plastenika u kojima psi ne mogu da ostavljaju svoj izmet po povrcu. Medjutim, ako imate bol ispod desnog rebarnog luka, kasalj, alergijske promene po kozi treba misliti na ovu bolest. Tada su poviseni eozinofili, pozitivne su alergoloske probe. Inace ehinokok moze da se unisti antihelminticima, a cista se resorbuje ili kalcifikuje. Medjutim, ako se pronadje i ako nije komplikovano bolje da se hiruski odstrani.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2013.

Moj sin ima 10 god. i nekad se desi da mu temperatura padne na 35,5 stepeni. Zadnji put se zalio na bol u stomaku. Pre 6 meseci se isto desilo ali se zalio da ga boli glava. Kada popije toplo mleko ili caj, kada mu utoplim nogice, temp. mu se poveca na 36,2. Inace je zdravo dete. Da li je ovo opasno??? Unapred hvala.

Postovana, nije normalno ako se telesna temperatura spusti ispod 35 stepeni (hipotermija). Kada je dosta ispod te temperature covekove mentalne funkcije se usporavaju, ne moze pravilno da rasudjuje i pospan je. Hipotermija se javlja tokom ili nakon virusne infekcije. Nije tacno jasan mehanizam nastanka. Smatra se da je posledica delovanja virusa i njihovih toksina na termoregulacioni centar. Lekovi koji snizavaju temperaturu i deluju protiv bolova takodje deluju preko termoregulacionog centra. To je jedan od razloga sto se ne daju ako nije neophodno. Ne daju se ako je temperatura niza od 38,5 stepeni i ne u vecoj dozi no sto je preporuceno. Kada se to desi utoplite ga i vodite ga pedijatru. Vazno je da to stanje hipotermije prolazi bez ostavljanja posledica po dete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2013.

postovani dokotre moja zena vam se obracala pre nekoliko dana uvezi kiseline koja je muci sada zelim samo jedan savet od vas ona vam je najverovatnije ispricala sve probleme koji su trajali godinama ali taman se sve stabilizovalo onda trudnoca pa sad samo povracanje samo u wc sedi po ceo dan molim vas da me savetujete sta da radimo jer je vec dve nedelje muci vrlo jaka kiselina samo u predelu grla i napred u grudi po nekad ali ona je jako uspanicena uplasena jer je citala na nekom sajtu da od kiseline koja nemoze da se zaustavi mozes dobiti rak jednjaka i samo sedi place po ceo dan inace pije omeprazol 40mg svakog jutra i neki gel ali nista ne pomaze posto je trudnica nepunih pet meseca rekli su joj da neznaju koji pregled da joj rade da vide sta je molim vas za savet sta da radimo jer ona po ceo dan sedi i place od straha sta ce biti s njom inace imamo dve cerkice sa njima nije imala problema u trudnoci a ovo je sada nesto cudno sa ovom kiselinom i danas ce ceo dan zali i na bolove u stamaku sta da radimo molimo vas za pomoc hvala unapred

Postovani, vasa supruga u svom prevelikom strahu nije razumela nastanak raka jednjaka. Najveci broj ljudi koji imaju jaku kiselinu tj. gorusicu godinama, pa i decenijama ne dobija rak jednjaka. Od onih koji imaju gorusicu poneki imaju promene na celijama sluzokoze jednjaka i neki od tih ljudi sa promenama (ne svi) mogu da dobiju rak jednjaka. Gorusica je jedan od faktora rizika, a ne uslov za nastanak raka. Veci je rizik kod pusenja i alkoholizma. Znaci ako supruga bude imala pojacanu kiselinu tokom cele trudnoce to nece predstavljati rizik za rak. Posto je tako uznemirena neka se javi psihologu i ginekologu. Sada nije trenutak za gastroskopiju, niti je ona hitna. Moze da se javi i gastroenterologu. Iako nije potpuno jasan uzrok povracanja u trudnoci zna se da je veliki uticaj psihe. Ne mogu da kazem da pokusa da se smiri, jer da moze to bi vec ucinila, vec vam savetujem da probate da je umirite svojim glasom razuma. Da li postoji razlog da ta trudnoca nije zeljena sa njene strane, da ne strepi mozda zbog egzistencije, da nije zatrudnela u zelji za sinom, a smatra da je bolje da ima dva deteta... ima puno stvari koje mogu da zabrinu trudnicu, a da se briga ispolji kroz muku i povracanje. Trudnica uglavnom nije svesna straha od trudnoce. Sa njom treba da razgovara strucno lice da joj pomogne da prihvati trudnocu.Na kraju ce morati da prihvati trudnocu. Kad to ucini tegobe sa varenjem ce se smanjiti. Opasnost od raka ne postoji. Ona se plasi jer je anksiozna, a ne zato sto opasnost realno postoji. Ako povraca desetak puta dnevno to je opasno stanje i mora da se leci. Prekomerno povracanje trudnice se leci bolnicki. Lecenje je uspesno. Koristi se lek koji se primenjuje bolnicki. Neka se javi ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2013.

Postovani, Molim Vas za misljenje i savet. Naime, suprug je na sistematskom pregledu u firmi dobio rezultate analiza pri cemu su mu poviseni: GLUKOZA 6,41 (REF.VR. 3,8-6,4) HOLESTEROL UKUPAN 7,47 (REF.VR. 3,1-5,9) LDL HOLESTEROL 5,47 (REF. VR. 1,6-4,78) INDEX ATEROSKLEROZE 4,31 (REF.VR. 1,0-3,0) INDEX HOL/HDL 5,88 (REF. VR1,0-5,0) AST 55,4 (REF.VR. 4,0-50,0) ALT 87,9 (REF.VR. 4,0-50) Svi ostali nalazi (biohemija, urin, krvna slika i SE) su mu normalni. Subjektivno, on cesto ima osecaj nadutosti i gorusice i bola srednjeg intenziteta u sredini stomaka kao i povremene probadne bolove u donjem desnom delu trbuha, u visini malo ispod pupka. Veoma sam se zabrinula, pa bih Vas molila za tumacenje, zanima me na cega bi mogli da ukazuju ovi nalazi, kao i predlog sta dalje raditi. Unapred veliko hvala! Srdacan pozdrav!

Postovana, suprug mora da se javi svom lekaru i dijeteticaru. ALT i AST nisu mnogo poviseni. To moze da bude posledica konzumiranja hrane i sokova sa vestackim bojama i aromama, gaziranih pica i pojedinih lekova. Zabrinjavajuce je povecanje masnoca u krvi, dok je secer (glukoza) samo nesto iznad normale. Povisen je indeks aterokleroze (zbog povisenog holesterola) sto znaci da ima veci rizik da dobije infarkt ili anginu pektoris. Rizik je jos veci ako je gojazan, slabo se krece, vodi stresan zivot i roditelji ili blizi rodjaci su mu imali infarkt. Povisene vrednosti holesterola se normalizuju dijetom. Ako ne moze samo njom, onda se koriste lekovi iz grupe statina. Dijeta je neophodna i ako koristi lekove. Treba da izbegava masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko. Da unosi manje crvenog mesa, da ne jede kozicu piletine i punomasne sireve i mleko. Od mlecnih proizvoda treba da koristi posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Neka jede morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca i posebno beli luk. Vazno je da se vise krece da bi potrosio masnoce, da izbegava stres, pusenje i alkohol. Ako je gojazan treba da normalizuje telesnu tezinu. Time ce da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2013.

Postovani, imam dva sina jedan ima 4, a drugi 8 godina. Za vreme moje trudnoce sa drugim, prvi je imao boginje. Da li je moguce da je on tad stekao imunitet jer je vec dva puta bio u kontaktu sa zarazenom decom, a nije se zarazio? Ti kontakti su bili u razmacima od oko 2 meseca, kad prodje period inkubacije, samo dobije temperaturu jedan dan i nista vise.

Postovana, moguce je da je dete steklo imunitet tokom intrauterinog zivota. Osim toga ne oboljevaju od zaraznih bolesti svi koji su bili u kontaktu sa obolelim. Neciji imunitet je toliko jak da uspeva da se izbori sa virusima izazivacima zaraznih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2013.

Imam 31 godinu i za mene veliki problem treba mi hitno pomoc jer neznam vise sta da radim!!!! Pre 13/14 meseci pojavio se mali mehur na desnom zarezu glanusa(I sada je taj zarez visi od levog) kao i crvena fleka(pecat) nepravilnog oblika odmah ispod zareza. Uradio sam bris glanusa,bris uretre,urinokultura, spermokultura i nadjena je Enterococccus Faecalis na glansu. Odredjena mi je terapija i pio sam Amoksicilin i klavulanska kiselina i ispirao sa Tantumrosae, pored ovih pojava imao sam bol u testisima i peckanje(zarenje) koje se javljalo pre mokrenja a koje je nestajalo tokom i po zavrserku mokrenja. Dok je trajala terapija bolovi,peckanje je nestalo ali se je vratilo po zavrsetku terapije i ako su u rezultati bili uredu pa sam uradio testiranje na Chlamydia,Mycoplasma,Ureaplasma i na kraju Sifilis sve je bilo uredu. Posle je pronadjena bakterija Staphylococcus Sp. na glansu,praceno jakim teskim mirisom i ponovo peckanje(zarenje) koje se javljalo pre mokrenja a koje je nestajalo tokom i po zavrserku mokrenja odredjena je terapija pio sam Cefriakson ova bakterija nije nestala posle terapija ali su svi siptomi i problemi nestali. Posle nekog vremena i silnog testiranja pronadjena je bakterija Staphylococcus aureus ponovo je odredjena terapija pio sam Amoksicilin i klavulanska kiselina i napokon bakterija je nestala. Da bi se posle nekoliko meseci javili ponovo simptomi u vezi peckanja (zarenja) koje je praceno veom cestim mokrenjem na svakih 10-15min i ako su testovi uredni,dok je mehur i crvena fleka prisutno svo vreme,to traje traje 3-4 meseci. Da bi se pre nekih mesec dana pojavila kao neka mrlja nepravilnog oblika tik pored leve strane zareza na glansu i ucestalo mokrenje povecalo ponekad na 2-3min to u vecini slucajeva,narocito u popodnevnim i vecernjm satima(to se najvise desava dok sedim a mnogo manje dok se krecem ili imam neku fizicku aktivnost).Pored toga glans je postao lepljiv i imam osecaj kao da mi nesto kaplje,zmarci (verovatno sekret koji je bez boje i mirisa),a ponekad mokraca ima miris. Promenio sam urologa koji mi je iznova uradio sve testove(razultate ocekujem ovih dana) i rekao da patim od hronicnog prpstatitisa da ce ovi siptomi nekada manjim nekada vecim intezitetom da me prate dozivotno ali da n postoji nacin da se izleci ili ublazi!!!!Dao mi je terapuju Brufen 400(15 dana pre spavanja), Citeral 500 2x1(5 dana), i prostamol uno 1x1(30 dana),ostalo je jos 8 dana da zavrsim terapiju i da onda pocnem da pijem ditropan 5mg 2x1/2. Trazio sam uput da bi mogao da probam da nadjem resenje u drugim vecim medicinskim ustanovama ali kazu da za time nema potrebe jer nije nista opasno I strasno. Sobzirom da ovo i suvise dugo traje da se pogorsava interesuje me kolko je sve ovo opasno i ono najvaznije kako da resim ili ublazim(dali je potrebna posebna isnrana,pice,higijena ili ….?) jer pocinje i psihicki da mi pravi probleme. Unapred zahvalan!!!!!

Postovani, ucestalo mokrenje i ostale tegobesu najverovatnije posledica hronicnog prostatitisa. Posto nije nadjen uzrok zapaljenja prostate, nisu nadjene bakterije, onda je to hronicni nebakterijski prostatitis. Njegovo lecenje nije lako, jer antibiotici ne pomazu i ne treba na njima insistirati, a uzrocno lecenje nije moguce, jer uzrok nije poznar. Ima pretpostavki da je hronicni nebakterijski prostatitis autoimuna bolest, ali nije potvrdjeno. Vazno je da ne gubite nadu da ce vam biti bolje i da ne strepite od pogorsanja bolesti, jer ova vrsta prostatitisa ne daje komplikacije kao bakterijski prostatitis. Izbegavajte hranu i pica koja mogu da vam pogorsaju tegobe (npr. kafa, alkohol, zacini). Izbegavajte preveliki fizicki napor, dugotrajnog pesacenje ili sedenje, voznju bicikla, dugotrajni seksualni nadrazaj, jer povecavaju prokrvljenost prostate i pojacavaju tegobe. Moze vam pomoci utopljavanje, posebno nogu i tople kupke (sedenje u toploj vodi). Povremeno se koriste antizapaljenjski lekovi kao Brufen. Setajte, upraznjavajte seks, koristite tople kupke, bavite se hobijem, jogom, jedite semenke od tikve i druge biljne stvari korisne za prostatu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2013.

Koja tableta sluzi za smirivanje/prekid paroksizmalne supraventrikularne tahikardije? P.S.Da li se uz propranolol mogu piti kapsule kalcijum-magnezijum, koliko dugo, i kada pauzirati? Hvala.

Postovana, paroksizmalna supraventrikularna tahikardija moze da se prekine Verapamilom, beta blokatorom ili nekim dr. antiaritmikom. Kod mladjih osoba moze pritiskom na ocne jabucice, casicu ili izdisanjem vazduha pri zatvorenim ustima i zapusenim nosom. Te lekove ne smete da uzimte na svoju ruku, jer su jako opasni. I sami mogu da izazovu aritmiju. Uz Propranolol mozete da pijete sumeci kalcijum i magnezijum. Preventivno za bolji rad srca mozete dve tri tablete magnezijuma nedeljno bez pauza i povremeno kalcijum, ako ne unosite dovoljno mleka, ne vise od preporucene dnevne doze za taj proizvod.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2013.

Postovani,supruga mi je u prvom tromjesecju trudnoce,ima osip po kozi za mjehuricima ispunjenim tecnosti,sumnjamo da su vodene kozice posto ih nije imala kao dijete,zanima me da li je i koliko opasno u trudnoci imati vodene kozice.Unapred zahvalan.

Postovani, vecina zena koje obole od vodenih kozica (varicela) u prvoj i drugoj trecini trudnoce radja zdravu decu. Ponekad moze da dodje do kongenitalne varicele novorodjenceta. To je urodjeni varicela sindrom koji se manfstuje hromozomskim anomalijama i malformacijama. Neki od tih poremecaja se mogu uociti ultrazvukom nakon 18. do 20. nedelje trudnoce. Bebe sa urodjenim varicela sindromom mogu imati ostecenja koze, deformacije ekstremiteta i ostecenje vida. Veoma retko moze doci do spontanog pobacaja kod trudnica koje su obolele od ovcijih boginja pocetkom trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2013.

Postovani,imam hronicnu upalu grlica materice,Epitel PVU skvamozan.sch negativvnom ektopijom,zakazali su mi kontrolu kad stigne papa nalaz,i otkrili su mi u maloj karlici da su mi krvni sudovi parametrija obostrano su veoma dilatirani.Zato vas molim za misljenje vase,kako je upste doslo do toga kad redovno idem kod ginekologa i uredno uzimam terapiju kad mi prepise. Hvala vam

Postovana, prosireni krvni sudovi parametrijuma mogu da ukazuju na nesto sumnjivo, ali ne moraju. ostalo je normalan nalaz. Tokom kolposkopije grlic se premazuje jodom zbog cega dobije braon boju. To je silerova proba. Ako ima delova koji ostaju bledi silerova proba je negativna. Bleda polja su sumnjiva. Ipak jedan deo grlica moze normalno da bude bled. To je deo koji je prekriven sluzokozom koja potice iz kanala grlica. Taj deo se zove ektopija. Posmatrano golim okom vidi se kao crvena mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojcica i zena posle klimakterijuma. Znacaj ektopije je u tome sto iza nje nekada moze da se krije pocetni karcinom. Sch (siler) negativna ektopija je normalna pojava, ali ako je ektopija velika to je sumnjivo i zahteva biopsiju. Ako je Papa veci od dvojke to ce da zahteva dalja ispitivanja i lecenje. Ovakve promene ne znace nuzno los nalaz, ali ponekad mogu da sakriju (iza sebe) los nalaz i da tako zavaraju. Cak iako eventualno papa bude los, proces nije mnogo odmakao tj. moguce je izlecenje. U svakom slucaju ne treba unapred da ocekujete najgore. Sacekajte rezultat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2013.

Postovani, ja bih imala 3 kratka pitanja, pa ako moze odg. na ista. Naime moji roditelji konstantno imaju nalaz INR u rasponu od 1-1,6. Iako koriste aspirin ili cardiopirin nalaz uvijek pokazuje isto. Da li je opasna ova dijagnoza? I sta nam je raditi? 2. Iz kojeg razloga moze da ziga bubreg s vremena na vrijeme? Nalazi samo pokazuju na jednoj stavci opal a ostalo je sve u redu. Urinokultura takodje je OK. Nemam nikakve simptome bilo kakve upale ili bakterija a opet me ponekad zigne samo desni. Sta li moze biti? 3. Sta moze da prouzrokuje tj. koje probleme i simptome mogu da naprave smanjeni i povecani nivo hormona Dopamina i Noradrenalin? Nadam se da nisam bila opsirna..... hvala!

Postovana, niste preopsirni, naprotiv pitanja su stura, jer im nedostaju pojedini detalji. 1. Normalne vrednosti INR zdravih ljudi ili srcanih bolsnika koji nisu na antikoagulantnoj terapiji je od 0.9 do 1,3. Kod pojedinih bolesti lekovima (antikoagulansima) se namerno povecava INR. Preveliki INR moze da izazove krvarenje pa se zato povremeno kontrolise. Pojedina hrana i pice, kao masne morske ribe, riblje ulje, pojedini zacini (djumbir, kim, karanfilic, kurkuma), beli i crni luk, maslinovo ulje, crni caj, voce i povrce sa dosta vitamina C... povecava INR i smanjuje rizik za nastanak tromba. Zacini su cak jaci od aspirina ili kardiopirina. Znaci nivo INR zavisi od nacina ishrane i koriscenja pojedinih lekova. Naveli ste samo vrednost INR, sto nije nikakva dijagnoza. Niste napisali od cega boluju... U cilju sprecavanja komplikacija kardiovaskularnih bolesti neka se redovno kontrolisu, slusaju savete lekara, uzimaju propisanu terapiju, hrane se zdravo, bave se umerenom fizickom aktivnoscu, izbegavaju pusenje i zloupotrebu alkohola. 2. Ziganje u predelu bubrega moze da bude posledica grca misica. To nema veze sa bolestima bubrega i nalaz u krvi, mokraci i UZ su normalni. 3. Poremecaj dopamina utice na pojavu sizofrenije i drugih psihickih poremecaja, kao i Parkinsonove bolesti. Dopamin i noradrenalin spadaju u kateholamine ciji porast utice na skokove krvnog pritiska. Iste supstance se pojacano luce u stresu koji nije glavni uzrocnik, ali utice na pojavu citavog niza bolesti kao sto su npr. cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu, bolesti stitne zlezde...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2013.

Postovani doktore ,zanima me sta je dijagnoza D037?Da lli je to nesto beningno il maligno?Hvala

Postovana, dijagnoza D037 znaci melanom in situ na nozi ili u predelu karlice. To je maligni tumor koze koji se nalaze u povrsinskim celijama. On ima sve karakteristike tumora, ali se nije prosirio pa moze da se izleci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2013.

Postvovanje, imam pitanje u vezi moje majke. Unazad 15ak godina ima problema sa kicmom, a pre svega nogom. Bolovi su bili umereni, ali u zadnje vreme, bolovi u nozi su cesti, grcevi takodje, gotovo da ne prodje dan da ne pije tablete protiv bolova, a cesto prima injekcije koje privremeno rese bolove, ali problem ostaje. Pokusala je sa banjom, ali ni to nije dalo rezultat. Leva noga je u pitanju. Cesto ima osecaj kao da niz nogu curi voda, a kada boli, moglo bi se opisati kao jako zatetezanje u celoj nozi i nesto slicno igranju misica duz cele noge. Na stopalu mali i domali prs ne moze da podigne i bolni su na dodir, ostali prsti su funkcionalni. Jedino sto ostaje kao opcija resenja probllema je operacija, koje se ona, a iskreno i ostatak porodice plasi, jer se bojimo da operacijom moze doci i do pogorsanja, bar nama koji se ne razumemo u medicinu, to tako deluje. Zato bismo Vas zamolili za misljenje. Da li ste Vi u ovom slucaju pristalica operacije ili ne? Kakav bi mogao biti ishod iste i koliko je takva operacija opasna? Evo nalaza MSCT LS dela kicmenog stuba: Ispravljena fizioloska lumbalna lordoza. Ocuvana visina prsljenskih tela i korporalni poredak. Prisutne degenerativne promene po tipu rubne osteofitoze i smorlovih hernijacija. Ocuvana sirina spinalnog kanala. Na nivoima L3-L4 i L4-L5 ocuvana visina prostora sa bubrenjem IV diska bez kompresije na neuralne strukture. Na nivou L5-S1 smanjena visina IV prostora sa cirkularnom protruzijom IV diska, suzenjem recesusa obostrano, izrazenije da leve strane i kompresijom na nerv u levom neuralnom foramenu disk osteofit kompleksom, bez kompresije na duralnu vrecu. Levi neuralni foramen suzen. Zakljucak: Diskus hernija nivoa L5-S1. Degenerativne promene. Veliko hvala na odgovoru u ime cele porodice.

Postovana, ako mama kaze lekaru da joj nista ne pomaze ni lekovi, ni fizikalna terapija ni banja on zaista ne moze drugo da predlozi sem operacije. To sto ne moye da pokrece dva prsta je znak da bi trebala da se operise. U krsno slabinskom delu kicme ne moze da se povredi kicmena mozdina, jer se ona zavrsava iznad tog dela, tako da strah od oduzetosti nije realan. U tom smislu je rizicnija operacija vratnog dela kicme. Svaka operacija nosi rizik npr. od anestezije, ali pre operacije se prolazi internisticki pregled koji ne dopusta rizicnim bolesnicima operaciju. Operacija je laksa kod osoba koje nisu gojazne. Da li ce da se operise mora mama sama da odluci u razgovoru sa neurohirurgom. Nije isti rizik kod svakog bolesnika tako da mama treba da pita neurohirurga koliki i kakav rizik bi kod nje mogao da se javi. On nece da predlozi operaciju tamo gde nije ubedjen da ce pomoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2013.

Postovana, koji je najbolji nacin ukidanja ksalola nakon godinu i po dana kontinuiranog koriscenja u dozi 1.5-2 mg. Da li se sa antidepresivima iz grupe SSRI mogu kombinovati i neki iz druge grupe?

Postovani, prekid terapije Ksalolom je postepen po proceni vaseg psihijatra, koji ce proceniti da li je tom prilikom potrebno da vam propise neki anksiolitik ili ne. Kombinovanje antidepresiva takodje prepustite vasem psihijatru, jer je ono komplikovano. Antidepresivi iz grupe SSRI ne smeju nikako da se kombinuju sa MAO-inhibitorima i reverzibilnim MAO-inhibitorima (RIMA), moze da bude rizicno i sa triciklicnim antidepresivima, litijumom, triptanom, L-triptofanom, diazepamom, varfarinom, acetilsalicilnom kiselinom. Ne koristite ih uz alkohol i preparate koji sadrze kantarion... Kombinaciju lekova prepustite vasem psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2013.

Postovani, u mom zdravstvenom kartonu je nacinjena greska pa je nejasno koje sam boginje prelezala kao dete (a secam se da jedne jesam). Radim u skoli i u stalnom kontaktu sam sa malom decom koja vrlo cesto imaju boginje (narocito varicele). Htela sam da saznam koje boginje sam prelezala, da bih se protiv ostalih vakcinisala (pogotovo zato sto bih u skorijoj buducnosti zelela da ostanem trudna). Zato sam uradila laboratorijske pretrage cije rezultate bih vas molila da mi protumacite: RUBELLA IgG At 220,000 IU/mL (ref.vr. <10,000) metoda ECLIA VARICELA ZOSTER VIRUS IgG At 2863,000 mIU/mL (ref.vr. <50,000 Granicni: 50-100, Pozitivan >100) metoda CLIA MORBILI IgG At 1:320 titar (ref.vr. <1:40) metoda ELISA Zanima me na koje boginje imam imunitet a na koje ne? Koliko su pouzdani rezultati dobijeni ovim metodama? Da li mi preporucujete vakcinaciju? Najlepse Vam hvala unapred! Srdacan pozdrav!

Postovana, ovo su visoki titri anitela sto pokazuje da ste bili u kontaktu sa virusima. Javite se epidemiologu za plan vakcinacije. Vakcinisanje osobe koja je lezala neku od ovih zaraznih bolesti nije stetno za organizam. Vakcinom se samo podstakne organizam da proizvodi jos antitela. Vasa majka sigurno zna koje ste boginje lezali, verovatno ovcije, koje su upadljive pa ne mogu da se previde, dok rubeola moze da se prelezi neopazeno, pa cak i male boginje ponekad.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: