Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 22.5.2010.

Postovani, Moja cetvorogodisnja cerka ima u korenu vrata zlezdicu velicine zrna graska.To smo primetili jos kada je imala godinu dana i pedijatar nas je uveravao da su izrazene zlezde kod dece normalna stvar i da ce se to povuci.Medjutim moje dete to sada primecuje na njenom telu,pita nas cesto sta je to i stalno je pipka.Iskreno,imam poverenja u naseg pedijatra,zato i nisam dizala paniku oko toga,ali nam je ona rekla da ne diramo zlezdu,a cerkica je u poslednje vreme stalno napipava.Moram priznati da me je malo strah,pa ako mozete da mi i vi objasnite da li je to nesto sto bi trebalo da nas brine. Hvala vam u napred Jelena

Postovana, devojcica pipa zlezdu zato sto je uocila da ste vi zabrinuti i obracate paznju. Verovatno ste par puta zagledali, mozda vas je cula da pricate o zlezdi. Pipanje nece poremetiti zlezdu. Uvecana limfna zlezda na vratu je obicno posledica cestih angina, rinosinuzitisa, cestih infekcija ili alergije. Posebno je cesta kod dece koja idu u vrtic i kod dece sa limfaticnom konstitucijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2010.

Postovani doktore, pocetkom januara sam imala vanmatericnu trudnocu, odstranjen mi je levi jajovod, desni je tokom operacije proveren i receno mi je da je prohodan. Ovih dana treba da radim HSG, pa me interesuje sta dalje, da li cu moci prirodno da zatrudnim ako mi je preostali jajovod prohodan? Unapred zahvalna.

Postovana, imate jedan prolazan jajovod. To je dovoljno za normalno zatrudnjivanje. Posto ste vec imali jednu trudnocu ne moze se ocekivati da nece biti novih trudnoca nastalih prirodnim putem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2010.

Imam 36g.i bolujem od hronicnog prostatitisa koji sam lecio antibioticima na osnovu antibiograma od strane svog urologa,nekih vecih pomaka na bolje nije bilo u zadnje tri godine,sve cesce imam problema sa potencijom i nemogucnosti da odrzim i postignem potpunu krutost i takodje imam problema kod ejakuliranja jer sve to sada ide teze i mucno mi je.Moje pitanje je: da li bi operacijom odn.odstranjivanjem prostate resio ove probleme i uopste me interesuje sve u vezi stanja posle operacije,potencija,sex.odnos da li ga ima ili nema posle odstranjivanja prostate itd. jer stvarno ja vise neznam kako sebi da pomognem svi ti preparati na trzistu su nedovoljno dobri da mogu da kazem da mi pomazu,sve je to jalovo a simptomatika u vidu unutrasnjeg bolesnog stanja,hronicnog grc bola i 24h.smetnji hronicno neprestaju samo se smanjuju ili povecavaju.Pa me interesuje da li bi se operacijom resio svih tih muka. S postovanjem Tomislav.

Postovani Tomislave, hronicni prostatitis se ne leci operacijom. On je retko glavni uzrok poremecaja erekcije. Moguce da je nekada zbog pogorsanja zapaljenja bilo problema sa erekcijom. Kasnije je to moglo da izazove strah da ce se slaba erekcija ponoviti. Zbog straha to se i desilo. Na taj nacin moze da se formira zacarani krug iz koga nije lako izaci. Morate da se javite urologu, po mogucstvu urologu seksologu. On ce utvrditi sta je uzrok problema sa erekcijom. Dok se ne pronadje uzrok ne moze problem da se resi. Inace, uzroci mogu da budu brojni kao povisen holesterol, visok krvni pritisak, arterioskleroza, neki lekovi kao antihipertenzivi, posebno beta blokatori, neki antidepresivi, sedativi, lekovi za smanjenje apetita i cimetidin (lek protiv ulkusa), pusenje, promene na kicmi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2010.

Postovani lekari Imam pitanje za vas a moze i savet da mi date imala sam spontani pobacaj pre mesec dana pa me interesuje dal moze da imam redovni seksualni odnos sa partnerom kao pre ili treba da prodze neki period vremena da se to sredi i ako treba koliki e taj period i koliko treba da cekam za sledecu bremenost - hvala vam unapred na vas odgovor, verujem u vas i cenim vas pumo.

Postovana, nakon menstruacije mozete imati normalno seksualni odnos i planirati trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2010.

Postovani, imam 20 godina i jedan veliki problem.Sa 17 godina sam obolela od anoreksije i na svoju visinu od 157cm za godinu dana pala na 32kg.Tada su me na silu hospitalizovali i hranili venskim putem.Takodje, kao posledicu anoreksije javila mi se hipoglikemija, hipotenzija, luango, izostanak menstruacije, hipoproteinemija i problemi sa funkcijom jetre koju si mi uspesno izlecili.Ovo Vam pisem da biste imali detaljniju klinicku sliku o meni.U bolnici sam povratila 8kg i onda su me otpustili.Nakon izlaska iz bolnice, fizicki sam skroz oporavljena.No, medjutim pocela sam da se prejedam.Jedno vreme sam se prejedala bez povracanja i to se odrazilo na moju tezinu.Kada sam se ugojila do 48kg, pocela sam da povracam iz straha da cu se ugojiti jos vise.Sada ne mogu da se zaustavim.Tezina mi stalno oscilira od 45-50kg.Ne znam vise sta da radim.Skroz sam izgubljena.Povracam i po 7 puta na dan i koristim gomilu laksativa (sto biljnih poput raznih cajeva, sto hemijskih tipa panlax itd.).Kad god stavim nesto od hrane u usta osecam grizu savesti i MORAM to da izbacim iz sebe.Opet sam izgubila menstruaciju, imam ceste i jake bolove u zeludcu i osecaj pritiska u grudima.Necu ni da spominjem stalnu ansioznost i razdrazljivost koju osecam.Ponekad pomislim da mi je bolje da zavrsim sa ovim zivotom kad vec nisam vredna nikom.Obratila bih se lekaru za pomoc u svojoj okolini, ali se strasno bojim da ce me opet hospitalizovati i naterati me da se ugojim.Ne bih to mogla da podnesem. Roditeljima ne smem da kazem, jer mi je majka srcani bolesnik i ne znam kako bi se to odrazilo na njeno stanje pogotovo zato stoi sam napomenula da vec imam anoreksicnu proslost iza sebe, a sa ocem nisam u dobrim odnosima.Zanima me najvise da li ovi fizicki znaci ne ukazuju na neki ozbiljni poremecaj u mom organizmu?Koje bih analize mogla da uradim kod lekara, a da im ne kazem tacno o cemu je rec?

Postovana, ne mozete kriti uzrok svoje bolesti od lekara, jer vam ne moze na taj nacin pomoci. Siguno vam nece dati da kontrolisete elektrolite, jer to nie rutinski pregled. Cak i da uradite te analize ne znate kako sebi da pomognete, a i nadoknada elektrolita nije resenje ako ne prestanetet da povracate i koristite laksative. Ako se pozalite na bol u zelucu samo cete se muciti gastroenteroloskim pregledima, a lecenje je uklanjanjem uzroka tj bulimije. Bol u grudima je posledica zapaljenja jednjaka zbog povracanja. Ako se pozalite na njega morate proci kardioloske preglede. Slace vas specijalistima dok neko ne posumnja da je bulimija u pitanju i uputi vas psihijatru. Skratite lecenje i idite odmah psihijatru. Neophodno je neuropsihijatrijsko lecenje jer je problem u ishrani koji imate psihicke prirode. Nece vas leciti bolnicki, sem ako ne nastavite sa povracanjem tako da dodje do izrazenog poremecaja elektrolita. Nece vas ni silom gojiti, jer vam sada tezina nije zabrinjavajuce mala. Sada je potrebno da se javite svom lekaru i kazete mu kako se osecate u vezi sa hranom, koju napetost imate, da povracate i koristite laksative, da se osecate zanemareno i manje vredno tj da mislite da nikome niste vazni. Naravno da ste vi vredna osoba i da je mnogima stalo do vas, ali vi to ne mozete da vidite od brojnih problema, strahova i anksioznosti koja vas muci. Sami sebi ne mozete pomoci, a ne moze ni porodica. Lekar ce vam pomoci da uklonite uzrok napetosti i stresa koji vam izaziva poremecaj u ishrani. Lecenje se ostvaruje kombinacijom psihoterapije, antidepresiva i savetovanja. Lecenje nije bolnicko, sem ako ne sacekate da dobijete grceve u misicima i poremecaj srcanog rada (teza aritmija). Aritmije se lece ambulantno sem ako nisu teske tako da ugrozavaju zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2010.

Imam 37 god.,oko godinu i pol pijem cyclo progynovu (fsh 63), menstruacije su bile redovne do unazad nekoliko mjeseci kad su postale sasvim oskudne , zadnju uopste nisam dobila. Sta bi mogao biti uzrok, trebam li hitno na kontrolu (bila sam prije 6 mj.)?

Postovana, potrebno je da se javie ginekologu. Kod terapije Cyclo progynovom obicno je ciklus poremecen na pocetku, a kasnije se normalizuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2010.

Postovani dr.hvala na pred.odgovoru.Neznam dali sam trudna jos uvek ali me zanima upravo sam saznala od svoga momka da samo iste krvne grupe 0 ( nulta) kako to bude u vezi sa decom ? trebali neka zastita(injekcija) pre trudnoce ili kad se sazna da sam trudna ili pre nego sto smo zapoceli ili mozda netreba nista? Jako sam zabrinuta zbog toga ma da jos uvek neznam dali sam u dr.stanju? odnos sam imala 27.aprila a zanju mens.24 marta.Tes.trudnoce sam radila 3.maja (negativno)i ponovo 10 maja (negativno)dali je potrebno jos raditi test ?unapred jako zahvalna na odgovoru.

Postovana, ista krvna grupa roditelja nije nikakva smetnja i nije potrebna zastita. Zastitna injekcija (Rhogam) se dobija u okviru 72 sata nakon porodjaja samo ako je majka Rh negativna, a otac i beba Th pozitivni. Kada dodje majcina krv u dodir sa detetovom, a to se desava tokom porodjaja u telu majke se kasnije stvaraju antitela protiv Rh pozitvne bebe. Ako sledeca beba bude Rh pozitivna majkcina antitela ce je napadati. Da se ta antitela ne bi stvarala majka nakon porodjaja dobija zastitnu injekciju. Prva zastitna injekcija se moze dati i u trudnoci oko 28. nedelje, kao i u situacijama kada se sumnja da je Rh negativna zena bila izlozena Rh pozitivnoj krvi prilikom transfuzije, teske povrede, spontanog pobacaja, vanmatericne trudnoce, abortusa, kao i nakon aminocenteze. Izuzetno je vazno da Rh negativne trudnice prijave lekaru svako krvarenje, da bi lekar procenio da li i u tom slučaju treba da prime Rh imunoglobulin. Trudnice odredjuju krvnu grupu i Rh faktor. Krvna grupa se odredjuje da se zna unapred ako joj zatreba krv koja joj krvna grupa odgovara. Rh faktor se odredjuje da bi se znalo da li ce biti potrebna zastitna injekcija. Nije potrebno da ponovo radite test. Javite se ginekologu. Odredite krvnu grupu i Rh faktor i o zastiti treba da mislite samo ako ste vi Rh negativni (sto je dosta retko), a suprug Rh pozitivan. Ako ste vi Rh pozitivni, a otac Rh pozitivan ili Rh negativan, ne postoji nikakva opasnost ni po vas ni po bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2010.

Postovani,zanimame kada je najbolji period za operaciju prosirenih vena na nozi.Lekar mi je rekao da oni rade operacije i leti samo ako ja mogu da nosim zavoj.Neznam sta da radim.Hvala na odgovoru

Postovani, leti se zbog rucine sire krvni sudovi pa nije pozeljno da tada operisete vene. Osim toga, zbog vrucine ce vam nosenje zavoja biti teze. Naravno da hirurzii rade i leti, ali ako mozete da birate uradite operaciju sada ili sacekajte jesen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2010.

uocavanje izbocine u podnozju grla uzrokovalo je odlazak lekaru. Dodirom, doktorka je konstatovala da mi je stitna zlezda uvecana i uputila me je na ultrazvuk i analizu krvi. Nalazi ultrazvuka: Visebrojni cvorovi u obe komore zlezde; desna komora 5 x 2.5 x 1.1 cm i leva 4 x 2 x 1 cm. Ukazuje na vise-cvorasta gusavost. Patoloski nalazi: TSH: 0.52 mIU/L; SVe ostalo je u redu sem: Holesterol 5.6 mmol/L; i Ferritin: 12 ug/L; Lekarka mi je rekla da lecenje nije potrebno. Da je gusavost bezopasna, narocito u slucaju visebrojnih cvorova kroz obe komore. Neizmerno bi’ mi znacilo da cujem vase misljenje na konto nalaza. Takodje, da li bi preporucili neki vid lecenja i dodatne analize. Unapred Vam se zahvaljujem Marija

Postovana Marija, uvecana stitna zlezda (struma ili gusavost) koja je nastala na racun vise cvorova nije sumnjiva. Sumnjiv je jedan cvor. Gusavost se leci ako je pracena povecanjem hormona ili ako je toliko velika da vrsi pritisak na oklne organe i izaziva otezano gutanje, bol i sl. Kontrolisacete zlezdu onoliko cesto koliko zakaze endokrinolog. Zbog holsterola morate da drzite dijetu (manje masne i slatke hrane, a vise voca, povrca, belog luka, jogurta sa manje masnoce, morske ribe, piletine bez kozice).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2010.

Ginekolog je ustanovio da moji jajni folikuli pucaju kada prerastu svoju optimalnu velicinu(21mm),tako da se jajna celija oslobadja kad prezri te nije sposobna za oplodnju.Predlozio mi je neku injekciju koja se daje kada folikul dostigne svoju optimalnu velicinu,sto prouzrokuje njegovo pucanje u narednih 12h.Mozete li mi reci o kakvoj injekciji se radi i koliko kosta takva terapija.Hvala!

Postovana, to je injekcija Ovidrel poznata kao Stop injekcija. Udrzava pucanje folikula i koristi se kod IVF i vestacke inseminacije. Koristi se u ciklusima bez ovulacije i u situacijama kada treba tempirati pucanje folikula. Cena zavisi od ordinacije gde se radi. Pre pocetka terapije pitajte za cenu i racunajte sa tim da se one jako razlikuju od ordinacije do ordinacije. Moguca, ali ne i obavezna, nezeljena dejstva injekcije su bol u stomaku, bol na mestu primanja injekcie, muka i povracanje. Inace, bol u stomaku moze da se javi i kod normalno nastale ovulacije, bez izazivanja injekcijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2010.

Postovani! Nalaz ginekoloskog pregleda glasi: uterus odgovarajuce velicine endomterium u sekreciji. adnexa b.o. Molim Vas da mi protumacite ovaj nalaz. Do sada sam imala jedan porod (vakum) koji je bio tezak, pa me interesira da li smijem planirati trudnocu obzirom na gornji nalaz. Unaprijed zahvalna

Postovana, nalaz je normalan i nemate razloga da ne planirate sledecu trudnocu. To sto je prvi porodjaj bio tezi i zavrsen vakumom ne znaci da ce i sledeci biti takav. U principu je drugi porodjaj brzi i laksi od prvog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

Postovani, imam 39 god. i majka sam dvoje djece. Prije dva mjeseca sam imala missed ab u osmoj nedjelji trudnoce, uslijedila je kiretaza koja je protekla uredno bez ikakvih problema. Nakon 36 dana sam dobila mjesecnicu bila je u redu 4-5 dana. Ono sto mene interesuje je kada bih mogla da planiram ponovo trudnocu i koje bih pretrage bilo pozeljno da uradim? Da li da pijem folnu kiselinu kao sto su mi sugerirali i s obzirom na moje godine kolika je mogucnost da sljedeca trudnoca bude uredna? Stvarno zelim jos jednu bebu i znam da nije nemoguce u ovim godinama roditi jer znam mnogo primjera uspjesnih trudnoca ali imam odredjeni strah i sumnju. Hvala na odgovoru.

Postovana, moguci uzroci mised abortusa su: poremecaj gradje zametka zbog poremecaja hromosoma, genskih poremecaja, infekcija, otrova. Zatim mogu da uticu imunoloski poremecaji kada diete ima antigene koje je naslijedilo od oca i majcino telo ga prepoznaje kao strano tkivo i razvija antitela na njega, slabost grlica maternice, hormonski poremecaji, kao secerna bolest majke, bolesti stitne zlezde, insuficijencijja zutog tela koje proizvodi hormone potrebne u trudnoci. Bolesti srca, bubrega, jetre ili drugih organa majke, poremecaj gradje maternice, povreda ploda kod biopsije, rane amniocentezea ili placentocenteze. Detaljna ispitivanja se sprovode ako se mised abortus dva puta ponovi. Kod vas nema razloga da se msli da ce se to ponoviti. Sa godinama, istina, raste verovatnoca da dodje do genskih poremecaja, ali vi niste u nekim poznim godinama. Mnoge zene radjaju zdravo prvo dete u vasim godinama. Vi ste imali dve normalne trudnoce pre mised ab. Sve su to razlozi da se ne ocekuje ponavljanje komplikacije trudnoce. Mogli bi da uradite UZ, pregled krvi (krvna slika, secer, hormoni stitne zlezde) i analize na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Ostalo ne mora, jer se ne ocekuje da se to ponovi. Posto se nisu javile kompiacije nakon kiretaze vec mozete da planirate novu trudnocu. Folnu kiselinu obavezno pijte jos pre trudnoce. Ako ste eventualno ranije koristili hormonsku kontracepciju to moze biti razlog manjka folne kiseline.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

pila sam reduktil 4 meseca, proslo je 6 meseci od kad sam prestala da ga koristim, oslabila sam 2o kg sa dijetom nisam gladovala ali nism imala ni apetit, medjutim pojavio se veliki pritisak, glavobolje, sa jakim ziganjem u glavi, da li je moguce da i posle 6 meseci ne koriscenja leka imam posledice napominjem da sam lek pila uz konsultaciju sa endokrinologom i da sam bila zdrava i pored viska kg. i 57 godina zivota,

Postovana, postoji mogucnost da je to posledica koriscenja Reduktila. Bez obzira sta je uzrok neophodno je lecenje povisenog krvnog pritiska.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

postovani pitam za moju drugaricu ima 25 godina imala je redovne menstruacije i zadnja joj je bila 20 aprila imala je odnos 6 maja a 7 maja je ponovo prokrvrila i trajalo joj je 6 dana pokusava da ostane trudna sta mislite,sta je vas savet ?malo je nervozna i sve joj smeta da li je mozda trudnoca hvala

Postovana, to ne bi trebalo da je trudnoca. Zbog krvarenja najverovatnije nije moglo da dodje do usadjivanja jajne celije. Postoji mogucnost da je krvarenje posledica manjka hormona progesterona. Potrebno je da se javi ginekologu. Ako su ranije menstruacije bile uredne, ne bi trebalo da bude problema. Retko uredan ciklus moze biti bez ovulacije pa time i bez mogucnosti za trudnocu bez lecenja. Obrisi
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

Postovani,imam hronicni prostatitis i hronicnu upalu testisa.S vremena na vreme npr. svaki mesec dana pocne da me boli testis.Posto sam vec dugo u ovim problemima znam da izmedju ostalog ako odem kod urologa(kod kojeg je jako tesko stici,na preglede cekam i po mesec i po dana) dobicu da pijem sigurno himoral forte.Ja sam to probao i kada me zaboli testis(ono sto lici na neku upalu) popijem jednu ili dve kutije himoral forte 3*2 na svoju ruku,malo mirujem i to prodje,ali nakon nekih mesec i po,kao sto sam vec rekao,testis me ponovo zaboli.Znam da prilikom seksualnog odnosa ili duze apstinencije moze da me boli i da ce nakon ejakulacije to proci i da je kod mene to izrazenije s obzirom na to da imam hronicnu upalu testisa.Cisto da vam napomenem da to nije u pitanju i da sam sa tim upoznat.Mene zanima da li je to normalno i da li na to treba da se naviknem?

Postovani, lecenje hronicnog prostatitisa nije lako i dugo traje. To ne treba da vas obeshrabri. Ako je bakterijske prirode koriste se antibiotici. Problem je u tome sto bakterije obicno ne mogu da se dokazu u mokraci. Zato se ne zna izazivac zapaljenja, pa ni lek na koji je bakterija osetljiva. Osim toga vecina antibiotika ne prodire u zapaljenu prostatu. Zatim postoje nebakterijska zapaljenja. Zbog toga lecenje treba da prepustite urologu. Ono sto sami mozete da ucinite je da izbegavate kafu, zacine, pusenje i dugotrajno sedenje. Mogu vam pomoci tople kupke. Znaci ipak se morate javiti urologu, bez obzira sto se pregled ceka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

Postovani, izvesni period tacnije sest meseci s vremena na vreme mi se nadesnoj ruci izmedju rucnog zgloba i lakta vise prema unutranjoj strani ruke javlja svrab, koji meni lici na takozvanu alergijsku koprivnjacu, dakle mnogo me svrbi i zahvata samo malu povrsinu, otprilike se rasiri i do 1 cm, nije uvek iste velicine ali su pratece pojave iste, blago otekne, na tom mestu je vruce i razvije mi se osecaj svraba, i javlja se samo na tom mestu, dakle ni na jendom drugom mestu na telu. Primetila sam da se ume pojaviti kada sam umorna, ili iznervirana i ponekad i nakon nekog od obroka. Nije svakodnevna pojava ali u protekle dve nedelje pojavilo se tri puta. Negde sam procitala da to moze imati veze sa Dijabetesom. Pre sest meseci sam kontrolisala krvnu sliku znaci i secer u krvi i sve je bilo u redu. Imam 33 godine, ne bolujem ni od jedne bolesti, nisam sklona infekcijama, u principu sebe smatram zdravom osobom. Posao mi je kancelarijskog tipa, ne bavim se fiskulturom ali sam dosta u pokretu (ritam zivota). Sinoc se pojavilo pola sata nakon vecere dok sam bila u opustenoj varijatni (gledanje TV). Da li mi po ovome navedenom mozete reci sta je u pitanju?

Postovan, svrab kod secerne bolesti obicno nije tako lokalizovana, cesca je u genitalnom predelu ili usima. Najbolje da se javite koznom lekaru kada je promena vidljiva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

molim vas da mi odgovorite sta je parijentalna ishrana? i gdje mogu naci da znam nesto vise o njoj?

Postovani, verovatno mislite na parenteralnu ishranu. To je nadoknada tecnosti, energije i hranljivih materija putem rastvora koji se daju putem vene. Primenjuje se kod bolesnika koji ne mogu da jedu zbog iscrpljenosti, operacije organa za varenje ili drugih organa. Koristi se i kao dopuna kod tezih bolesnika da bi im se poboljsala otpornost i smanjila osetljivost na infekcije. Mozete naci na internetu sire ukucavanjem enteralna i parenteralna hrana, mada takvu ishranu moze da vam propise samo lekar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2010.

Postovani, imam pitanje u vezi ciste. Pronasli su mi jednu vodenu cistu na desnom jajniku, precnika 7,3 cm, i predlozili su operaciju. Zanima me me da li je operacija jedino resenje ? Ili postoje i neki lekovi koji mogu da pomognu ?

Postovana, smatra se da je veliku cistu najbolje ukloniti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2010.

Problem je sa trnjenjem 4 i 5 prsta leve ruke oko 3 meseca uz to i nestabilnost prilikom stajanja.Rtg vratne kicme uredan,dopler vratnih sudova uredan,oftalmoloski pregled u granicama normale.Uz to osecam kao kristalici da mi se slivaju niz zadnju stranu vrata.Sta uciniti dalje.Imam 22 godine,uredan zivot.

Postovani, trnjenje prstiju (mali i domali) su posledica promena na vratnom delu kicme. Veoma cesto su to diskretne promene tako da se ne uocavaju na Rtg vratne kicme. Bilo bi dobro da uradite MR (magnetnu rezonancu) vratnog dela kicme, pa i glave. Ovaj pregled bi iskljucio mogucnost drugih uzroka trnjenja tj. ostecenja zivaca. Ako ste dosta napeti, uznemireni, zabrinuti, stalno vam nesto fali, onda tegobe mogu biti posledica stegnutosti misiva vrata
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2010.

Postovani, U radioloskom nalazu grudi moje majke pise sledece: U KRANIOLATERALNOM KVADRANTU DESNE DOJKE PRISUTNA JE LOBLCIRANA MEKOTKIVNA SENKA, KROZ SENKU OKOLNOG PARENHIMA, VELICINE 30,5mmx24mm. PREMA GRANICI ALETRALNIH KVADRANATA ISTE DOJKE UOCAVA SE LOBULIRANIH KONTURA MEKOTKIVNA SENKA, VELICINE 15mmx11mm. U KRANIOLATERALNOM KVADRANTU LEVE DOJKE ZAPAZA SE NEKOLIKO OVALNIH SENKI, NEJASNO OGRANICENE OD OKOLNE SENKE GLADULARNOG TKIVA. U skladu sa svime napred navedenim recite mi molim Vas sta ovaj nalaz odredjuje. Unapred hvala.

Postovana, ako radiolog nije precizirao na sta mu lice uocene senke bez biopsije se nece znati kakve su promene u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2010.

Uticaj caja od maticnjaka na hipertireoidizam? Unapred hvala

Postovani, caj od maticnjaka moze povoljno da deluje kod hipertireoze. Primenjuje se u cilju ublazavanja razdrazljivosti, nemira i drugih psihickih problema koji se javljaju kod ove bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2010.

Molim Vas za misljenje Suprug se javio lekaru zbog bolova u kolenima. Bol u kolenima oseca nekih dva meseca, ima 48 godina, vitak je i nije ranije imao zdravstvenih problema. Posle snimka kolena u dva pravca dobio je dijagnozu: GONARTHROSIS LEVIORIS, BILL. Sedimentacija eritrocita je 70. Doktorka opste prakse nije mu nista rekla o dijagnozi, vec mu je prepisala Febricit i Panklav i uputila ga kod fizijatara (kod koga se zakazuje). Lekove pije nekih 5 dana ali i dalje oseca bol u kolenima. Molim Vas za vase misljenje o dijagnozi i terapiji. S postovanjem, Vesna iz Beograda

Postovana Vesna, gonartroza se dugo leci, pa se ne moze tako brzo uociti poboljsanje. Antibiotok je dobio jer je povisena sedimentacija sto ukazuje na zapaljenje. Uoceno je ostecenje hrskavice zgloba kolena (gonartroza). To je degenerativna bolest (nastaje sa godinama) koja napreduje, ali sporo, sa periodima pogorsanja i poboljsanja i sto je najvaznije retko daje deformitete. Ne postoji lecenje koje moze da zaustavi degenerativni proces, ali je moguce smanjiti tegobe i popraviti funkciju zgloba. Korisna je setnja i umerene vezbe za jacanje misica nogu. Vazno je da izbegava dugotrajno sedenje i stajanje. Plivanje je izuzetno korisno. Febricet ce da koristi samo povremeno, kada ima jak bol. Ponekad mozete da koristi nesteroidne antiinflamatorne lekove, koji takodje smanjuju bol i ukocenost kolena. Nekada je efikasna primena hondroprotektivnih lekova (sredstva koja stite i obnavljaju hrskavicu). Do prolaznog poboljsanja dovodi fizikalna i banjska terapija, kombinovana sa vezbanjem. Povecavaju pokretljivost kolena i jacaju snagu misica cime koleno biva rastereceno i manje bolno. To je bolest koja se leci dozivotno i ne mozete ocekivati da ce jedna fizikalna terapija dovesti do izlecenja. Medjutim, to nije razlog da ocajava, jer gonartroza nije ozbiljna bolest. Dobro bi bilo da ga pregleda reumatolog, jer bol u kolenima moze da se javi u sklopu nekih reumatskih bolesti. Takodje treba misliti i na to da sedimentacija moze biti povisena zbog neke druge bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2010.

Postovani, unazad godinu dana osjetila sam nepravilno preskakanje srca i to uglavnom u situacijama kada se umirim (lezim). Na EKG-u su primjecene extrasistole i prepisan mi je Dilatrend 6,25, jedna tableta ujutro i jedna uvece. Odlazila sam redovno na kontrole i mada sam i pod tom terapijom osjecala povremene "preskoke" EKG nije nista pokazivao na kontrolama. Sve do prije 10 - ak dana kada je primjecena jedna extrasistola. Sada mi je pored Dilatrenda prepisan i Amiokordin 200 mg...pola tablete ujutro, pola uvce - 7 dana a onda svako jutro po pola... Imam 40 godina. Povremeno imam problema sa menstrualnim ciklusom. Holesterol mi je 8,05 (prepisan Vasilip ali se osjecam lose od njega) pa cu ga pokusati skinuti pravilnijom ishranom?! Trigliceridi su 2,03...Pritisak u zadnje vrijeme uglavnom 115/75...120/85....mada je zimus varirao i do 150/90.... Zanima me, s obzirom da sam eto dobila jos jednu terapiju, da li to znaci da se moje stanje srca pogorsava i da li bih ja trebala uraditi jos neke pretrage osim samog EKG - a ? Moj internista smatra da nije potrebno a ja sam veoma nesigurna...ne znam sto da mislim... Da, pusac sam, na zalost...mada smanjujem broj cigareta dnevno, kao i kafu...Mjesam cimet u caj i med u nadi da ce mi pomoci oko holesterola...umanjujem masno i slatko...

Postovana, kafa i pusenje i kod zdravih ljudi mogu da izazovu preskakanje srca. Zato je neophodno da potpuno ostavite pusenje, tim pre sto imate povisene masnoce u krvi. Kafu smanjite na jednu dnevno ili onoliko koliko vam ne smeta.Ako treba prestanite da je pijete. Isto mogu da vam deluju i kola napici. Ne mozete se osloniti samo na antiaritmike (kao sto je npr.Amiodaron), jer i oni sami mogu da izazovu poremecaj ritma. Zato morate da uklonite sve ono sto podstice preskakanje srca. Normalno je imati do 200 ekstrasistola dnevno. To se moze prebrojati samo nosenjem holtera 24 casa. Jedna uocena ekstrasistola na kontrolnom pregledu ne znaci da vam je losije. Posebno je vazno da normalizujete holesterol i trigliceride. Bolje da to ucinite pravilnom ishranom, ali ako nije moguce, uz dijetu, probajte neki drugi statin umesto Vasilipa.Slatko i masno morate da iybegavate da bi siyili holesterol bey obyira da li koristie lekove ili ne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2010.

Postovani,imam 21 godinu . Sa 17 godina sam zavrsio skolu za negu lepote tacnije za zenskog frizera.Posto nisam hteo da se bavim time upisao sam vanredno za vatrogasca da bih upisao fax. U 18 godini sam resio da smrsam i smrsao sam sve ukupno od 103-63. ZADNJIH 2 MESECA NEMAM SNAGE DA POTRCIM ,ODMAH SE ZADIHAM,U TERETANU IDEM CISTO DA SE ZATEGNEM ALI NIJE TO TO.SPAVAM I DO 15H.USPAVAM SE U 21H A USTANEM SUTRA DAN U 9H.SLAB MI JE GOVOR,NEZAINTERESOVAN SAM ZA SVE SAMO BIH DA SPAVAM. DA LI JE TO UZROK MOG MRSAVLJENJA ILI NE? OPSEDNUT SAM HRANOM.NE MOGU DA SE OPUSTIM I DA MISLIM.KAD IZADJEM NAPOLJE KAO DA IMAM NEKI GRC U SEBI.I NOGE SU MI U ZADNJE VREME TESKE? KAZITE MI VASE MISLJENJE? HVALA

Postovani, tegobe mogu biti posledica naglog mrsavljenja. Najvise lice na depresiju pa je potrebno da se javite lekaru. Inace, zamaranje moze da prati i razlicite organske bolesti. Sta je u pitanju moze se uociti nakon opsteg prgleda krvi. Nekada se takve tegobe javljaju kod bolesti stitne zlezde. Fizicka aktivnost vam mnogo moze pomoci, ali se bojim da je teretana previse naporna u ovom trenutku. Setajte, bavite se sportom. Izlazite napolje, ako vam se ne izlazi naterajte se silom. Druzite se, nadjite neki hobi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2010.

Postovani , imamo pitanje za pedijatra. Imamo bebu od 6 meseci . Na slavi su neke ttetke komentarisale kako nam beba uopste ne napreduje i da je jako mrsav. Dete je hranjeno iskljucivo dojenjem 6 meseci , a 10 dana smo poceli sa uvodjenjem cvrste hrane. Rodjen je u terminu sa 3250gr i 52 cm . Sa 6 meseci i 10 dana , na vakcinaciji beba je izmerena i ima 6200gr i 64 cm . Molimo Vas da nam odgovorite da li je to malo , jer smo jako zabrinuti sto nam je rodbina okarakterisala dete kao "sicusno" . Pedijatar kaze da nema nikakvog razloga za brigu i da bi trebali da sa njim radimo vezbe za jacanje vratnih misica.

Postovani, beba spada u nize i malo laganije od proseka, ali je u granicama normale. Zdrave bebe napreduju razlicitom brzinom i to ne treba da vas brine. Vazno je da je beba zdrava i deluje zadovoljno. Ako je deblja ne naci da je zdravija. U drugoj polovini godine beba ce napredovati sporije i nestalnije. Neke nedelje ce slabije napredovati, zbog izbijanja zubica ili drugog razloga, a zato ce druge nedelje vise. Redovno vodite dete na kontrole i ne terajte ga silom da jede. Nije potrebna svakoj bebi ista kolicina hrane. Kao sto svi odrasli nisu iste visine, tako i bebe nisu iste duzine. Vezbe za jacanje misica radite obavezno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2010.

postovani, Pre jedno mesec i po dana imala sam osecaj da mi trne,sad,verovatno misic sa desne strane pored kicme malo ispod lopatice.Medjutim,kako sam ponovo krenula da spremam ispite javilo mi se ponovo pre neki dan i traje vec par dana.Inace imam 23 godine i treniram pilate i instruktorka pilatesa mi je rrekla kada mi se prvi put to desilo da namazem samo ili diklofen gel ili fastum ili tome slicno i da ce proci jer smo kao radili vezbe za kicmu pa sam verovatno opteretila taj misic.Nista me ne boli samo mi taj osecaj trnjenja smeta i to osecam samo u nekim polozajima,a dokotrka mi se vraca sa odmora tek sledece nedelje pa ne mogu ranije kod doktora. Srdacan pozdrav

Postovana, to trnjenje je posledica iritacije zivca koji izlazi iz kicme. Verovatno je posledica vezbi, a sada i duzeg sedenja. Sada su vam misici napetiji, stegnutiji pa pritiskaju zivac i izazvaju trnjenje. To je posledica ucenja (psihickog naprezanja) i duzeg sedenja. Pravite cesce pauze u ucenju i tada uradite nekoliko vezbi da malo razmrdate kicmu. Izbegavajte jako naporne vezbe, jer one mogu pogorsati stanje. Ako tegobe budu vece ili ne prolaze javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2010.

Postovani,imam vec neko vreme problem sa pupkom.Povremeno mi iz njega curi neka zuckasta tecnost koja uz to ima i neprijatan miris.I nace nekoristim nikakvu terapiju.I jos nesto pupak me ne boli i sasvim je normalan sem sto curi.Uapred hvala i cekam vas odgovor jer ne znam sta stvarno da radim.

Postovani, ako niste alergicni na jod, mozete da ispirate pupak povidon jodom. Nakon toga da ga prekrije sterilnom gazom. To je zapaljenje pupka. Bolest nije uvek bezazlena, mora da se leci. Treba da se javite najpre svom lekaru, a po potrebi i hirurgu. Ako je infekcija malo dublja potrebni su i antibiotici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2010.

postovani doktore Interesuje me dali sam ja meteoropata a ako jesam dali se to leci i kako trenutno ne pijem nikakve lekove. Evo sta mi se desava pri promeni vremena osetim jake bolove u pleckama ramenima,vratu,glavi,malaksalost i bezvoljnost. To mi se desilo juce 15 05 2010 ujutru sam usto svez raspolozen i bez ikakvih bolova da bi u toku dana pocele napred opisane reakcije.Pomenutog dana jeste bila promena vremena a atmosverski pritisak je bio 978 milibara da bi posle kise koja se dobro ispadala ja osetio drasticno poboljsanje.Ako mozete objasnite mi da bi ja kao laik medecine shvatio tu pojavu sta raditi u takvim situacijama icega se pridrzavati,posto rekoh da nepijem nikakve lekove.Koji je atmosverski pritisak koji odgovara meni. HVALA

Postovani, mnogi ljudi imaju tegobe pri promeni vremena. Nije u pitanju odredjena vrednost atmosverskog pritiska ili vlaznosti, vec njihova promena. Mozete se osecati lose kada se vreme pogorsava, ali i kada postaje lepse. Tegobe se javljaju nekoliko do 24 casa, pa i duze, pre promene vremena. Stetno je da pijete lekove, jer se vreme stalno menja, a lekovi imaju nezeljena dejstva. Zato u to vreme ne planirajte neke vece poslove. Obezbedite sebi fizicki i psihicki mir. Relaksirajte se, upraznjavajte jogu ili naucite tehniku relaksacije laganim disanjem. Vazno je da dovoljno spavate i manje boravite u zatvorenoj prostoriji. Koristite biljne antireumatske kreme, caj od maticnjaka i kamilice sa medom. Neka vas neko izmasira. Umasirajte nekoliko kapi lavandinog ulja u slepoocnice. Topla kupka vam moze pomoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2010.

postovani doktore!imam sina 4 god.U sredu 5.05 mu se na vratu pojavila jedna bubuljica i zalio se na jak svrab.ja sam misleci da ga je nesto ujelo namazala to fenestil gelom.posle dva dana se nocu pozalio na svrab na obrazu.tada je na obrazu imao dve bubuljice a ispod oka jednu.ujutru sam primetila na jednoj ruci jos dve i na drugoj cetiri bubuljice.vise nista mu nije izbilo.ja sam i dalje mislila da ga je nesto izujedalo pa sam mu mazala fenestil gelom.sada to meni lici na boginje.na svakoj bubuljici na vrhu ima krastica.kazite mi molim vas da li ima svrhe da se sad javim pedijatru i da li ako su to boginje moze ostaviti neke posledice sobzirom da je on dosta vremena provodio napolju?unapred sam vam jako zahvalna!!!

Postovana, po vasem opisu lizi na laksi oblik ovcijih boginja. Inace zadnjih nedelja je dosta dece i odraslih imalo ovcije boginje. Mozete da mazete puder protiv boginja da bi mu ublazili svrab. Vazno e da se ne cesa da ne bi doslo do inficiranja ospice i pojave oziljaka. To sto je izlazio napolje njemu ne smeta, ali je mogao da zarazi drugu decu. Zarazan je dok se na zadnjoj ospici ne pojavi krastica. Sasusene kraste nisu zarazne. Ako se detetu nadoveze neka bakterijska infekcija, pa dobije temperaturu, neophodno je da ga vodite pedijatru. Malo povisena temperatura kod boginja je normalna samo dok izbijaju. Cim izbiju temperatura pada. Znaci ako se dete dobro oseca ne morate ga voditi pedijatru, sem ako ne zelite da vam potvrdi da su bile boginje, da bi znali da ih je prelezao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2010.

Postovani lekari! Imam jedno pitanje za vas, moj muz stalno se znoji za vreme na spavanje nije perehladzen nije mu nista nije neka vrucina ali cim zaspi on e potopljen u znoj ako moze da mi date neko mislenje dal ima nesto u tome ili onako mozda covek slucajno se znoji, molim misljenje

Postovana, nocno znojenje se cesto javlja i nije lako pronaci mu uzrok. Kod muskaraca moze da najavi hormonske promene i muski klimaks, odnosno andropauzu. Da bi mu se nasao uzrok neophodan je kompletan pregled, jer ono moze biti posledica infekcija. Obicno se misli na tuberkulozu, ali mogu biti bakterijske infekcije kao i neke vrste virusa. Preterano nocno znojenje se srece i kod malignih oboljenja. Pojedini lekovi ili kombinacije lekova ga mogu izazvati (procitajte detaljno uputstvo za lekove koje pije). Zatim moze biti posledica pada secera tokom noci, stresa, oporavljanja od nekih bolesti kao sto su infarkt i slog. Ako se ne nadje opravdani uzrok nocnog znojrnja ono se naziva idiopatsko ili znojenje nepoznatog uzroka. Neka se javi lekaru da uradi osnovni pregled krvi i mokrace za pocetak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2010.

Postovana,zelim da vas pitam,posto koristim Diflukan i Metronidazol,da li mogu da idem u solarijum? Unapred hvala

Postovana, solarijum se ne preporucuje nikome, jer ubrzava starenje koze i povecava rizik od pojave raka koze. Isto se odnosi i na suncanje bez kreme sa UV zastitom. Oba leka mogu da izazovu promene na kozi, pa iako nije potvrdjena fotosenzibilizacija (alergija na sunce) nije neophodno da se suncate ili izlazete UV zracenju dok ih koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2010.

Postovani,imam manji otok sa leve strane donjeg dela stomaka,nemam nikakvih bolova samo manji otok,o cemu je rec???Nadam se da nije nista opasno???Unapred zahvalna!!!

Postovana, javite se hirurgu na pregled, jer postoji mogucnost da je to bruh ili kila. Operise se ako je potrebno tj. izaziva tegobe. Ako ste gojazni moze biti asimetrija masnog tkiva. Javite se i ginekologu da budete sigurni da je i tu sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2010.

postovani doktore vec nekoliko godina mi se javi bol na lijevoj strani grudnog kosa ali na odredjenom mjestu , ne siri se nigdje i kada zategnem grudni kos tu nesto pukne i vise ne boli . to mi stvori nervozu i dobijem neko drhtanje u grudima a desi se da mi se malo poveca i pritisak.Inace mi je dijagnostikovano okostavanje grudne i vratne kicme.Ljekar mi propisao ksalol o,5 ukutro i bromazepan 1,5 uvece.Dali ksalol moze da ima uticaj na stvaranje tvrde stolice sto mi se desava kako ga pijem hvala.

Postovani, to je kostanozglobni bol koji ima veze sa promenama na kicmenom stubu. Nije zabrinjavajuc. Terapiju ste dobili zato sto ste previse zabrinuti i uplaseni za svoje zdravlje. Bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, nekim sportom i hobijem. To ce vam pomoci i psihicki i fizicki. Ksalol moze da izazove razlicite smetnje sa varenjem. Cesce su to muka, bol u stomaku i proliv, ali nije iskljucen ni zatvor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2010.

Postovani,uvecane limfne zezde na vratu,pomalo su bone,pogotovo na desnoj strani vrata,imam mnogo poblema i pod konstantnim sam stresom,pa me interesuje da li to moze biti na nervnoj bazi i kako da pomognem sebi.

Postovani, uvecane limfne zlezde na vratu su najcesce posledica zapaljenja u okolini (najcesce hronicno zapaljenje zdrela, alergijski rinitis, sinusitis, nazeb, virusne infekcije, kozne infekcije). Stres moze da utice na taj nacin sto smanjuje otpornost organizma tako da ste podlozni cestim infekcijama. Uvecane zlezde mogu da predhode nekim reumatskim bolestima, mogu da se jave kod bolesti stitne zlezde. Najbolje da se prvo javite spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2010.

dali postoji neki lek ili terapija za papulae coronae glans penisa ... unapred hvala na odgovoru ....

Postovani, papule na koroni glansa penisa normalno postoje. Uglavnom nisu narocito izrazene i ne izazivaju tegobe. Potpuno okruzuju rub glavica, ali retko prelaze na njega. Lice na sitne perlice ruzicaste, belicaste ili zuckaste boje. Ne bole. Najizrazenije su u dvadesetim i tridesetim godinama, a sa starenjem se smanjuju. Ne predstavljaju ponu bolest, ali su cesto razlog zabrinutosti mladica. Medjutim, ako je to neka promena koja se nedavno javila ili podrazumeva defekt sluzokoze, boli, svrbi ili izaziva neke tegobe morate se javiti koznom lekaru. Takodje, morate biti sigurni da su to papule, a ne kondilomi. Ako imate dilemu javite se koznom lekaru. Ako papule izazivaju bilo kakve tegobe mogu da se uklone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2010.

Molim da mi odgovorite da li postoji lek protiv zujanja u usima, koji moze pomoci mom suprugu.Vec nekoliko godina oseca zujanje slabijeg ili jaceg iunteziteta. Isao je na kliniku, radio neka ispitivanja, pio neki lek za cirkulaciju zatim ginko...ali nista od toga. Dijagnoza je sledeca: SURDITAS SENZORINEURALIS BILATERALIS /ppI. dex/ - H90.3 ; Tinitus / bil./ - H693.1 AEP NALAZ UREDAN- ODGOVORI MOZDANOG STABLA UREDNIH AMPLITUDA I LATENCI. CULA SAM DA POSTOJI LECENJE ZUJANJA POMOCU LASERA. OGOVORITE MI GDE SE TO PRIMENJUJE I KAKO... UNAPRED ZAHVALNI...

Postovana, lecenje zujanja u usima se radi u Centru za tinitus Zagreb (privatna ordinacija). Intervencija ne boli, a sastoji se u delovanju zraka preko spoljasnjeg usnog kanala, male snage i odredjene talasne duzine (650nm). Morate ih kontaktirati da vidite za cenu. Neka se javi svom spec. ORL. Moguce je lecenje i postavljanjem aparata koji proizvodi zvuk iste frekvencije ali suprotne faze i time ponistava pistanje (aparat za fazno ponistavanje). Zatim treba da spreci dalje pogorsanje koriscenjem Bevipleksa, ribljg ulja i nekog biljnog sredstva za poboljsanje cirkulacije kao ginko. Treba da izbegava tisinu, jer je tada zujanje nepodnosljivo. Neka u kuci bude stalno tiha muzika. Preglasna muzika mu moze pogorsati stanje. Moguce je i psihijatrijsko lecenje koje mu moze pomoci da ne obraca paznju na zujanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2010.

Postoni doktore, imam problema sa stolicom u poslednjih 3 dana, u pocetku je bila zelena sa zutom zrnastom strukturom. Danas je zelena sa crvenim zrncima i krenula mi je iznenadno sama a pre toga nisam osetio nikakvo komesanje u stomaku. Bio sam kod lekara dao mi je samo probiotic i cini mi se da je samo "ofrlje" uradio pregled. Malo sam se zabrinuo kad mi je sama krenula i kad sam video crvena zrnca. Koliko je ovo opasno? S postovanjem, Aleksandar

Postovani, kod nekih crevnih infekcija, kao naprimer izazvanih ešerihijom koli, može da se javi krv u stolici. Dobro je dati stolicu na bakteriološki pregled. Antibiotici u terapiji cesto produze lecenje i izazivaju stvaranje otpornih bakterija. Probiotik je oristan. Ibegavajte par dana sveze voce i povrce, sem banana koje mozete jesti. Jedite uglavnom kuvanu hranu, jogurt, keks.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2010.

posle dijagnoze HYPERPLASIA ENDOMETRII SIMPLEX ATIPICA POLYPUS ET PHASIS SECRETIONS ENDOMETRI INFLAMATUS htela sam da uradim tumur marker pa me zanima sta mi vi preporucujete jer mi moj doktor nije dao to da proverim

Postovana, nije neophodno da radite tumorske markere. Mogle bi da se dobiju povisene vrednosti zbog zapaljenja endometrijuma koje imate. To ne bi znacilo da imate tumor, a vi bi se prepali. Dijagnoza tumora endometrijuma se postavlja mikroskopskim pregledom materijala dobijenog eksplorativnom kiretazom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.5.2010.

Postovani, u drugom sam mesecu trudnoce,i konstantno mi je muka...molim vas do kada to traje,povracanje itd,jer mi stvara pravi problem na poslu,ai i meni samoj....unaprijed hvala

Postovana, mucnina, obicno najizrazenia ujutru, veoma cesto javlja u ranoj trudnoci. To nije bolest. I pored prisutnih tegoba opste zdravstveno stanje nije poremeceno i trudnoca nije rizicna. Najkasnije do kraja treceg meseca trudnoce mucnine prestaje. Posebno lecenje nije potrebno. Da bi se tegobe ublazile cim se probudite doruckujte u krevetu. Tokom dana uzimajte male i ceste obroke. Tecnost treba da uzimate izmedju obroka, cesce i u manjim kolicinama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.5.2010.

Postovan, ja imam problem sa stitnom zlijezdom, naime uvecana je sa cvoricima, hormonalni status uredan. Propisanu terapiju (Letrox) sam prestala da pijem odmah jer su se javile nuspojave, dijareja, povracanje, preznojavanje, jako ubrzan rad srca... ono sto me zanima ovog puta jeste. postoji li mogucnost da stitna z. kao takva izaziva pometnju kod menstrualnog ciklusa, redovan je ali smanjen tj. prva 2,3 dana se pojavi samo smedji iscjedak, nakon toga dan normalnog krvarenja i prestaje, inace je trajao 5 dana ali sa normalnim krvarenjem i jakim bolovima (dismenoreja). Unaprijed zahvalna !

Postovana, kao posledica bolesti stitne lezde moze da se javi poremecaj menstrualnog ciklusa. Ranije ste imali menstruaciju sa jakim bolovima (dismenoreja) sto je bilo posledica normalnih ciklusa sa ovulacijom. Sada su vam ciklusi bez ovulacije i zato menstruacija nije bolna i krace traje. To je jedino problem ako zelite da zatrudnite. U tom slucaju bi se hormonima indukovala ovulacija.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: