Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 4.12.2010.

Postovani doktore hteo bih vam zahvaliti na brzom odgovoru u vezi moga sina koji sam vam juce pisao da ima bolest ostogenezis imprefekta i da je operisan na obe noge gde su mu postavljene sipke iznad i ispod kolena. Medjutim kao sto sam napisao posle operacije dete ne oseca prsti na jednoj nozi niti ih pokrece i prsti od te noge su dosta hladnije. Znam da je ovo jako teska bolest jer je i sam imam i proveo sam vise od 15 godina u begradu na lecenju prvo na banjici a zatim institut majke i dece gde sam operisan vise od desetak puta ali nikad se nije desilo da ne osecam prsti niti mogu da ih pokrecem.najgore u svemu tome je za mene i moju zenu sto smo gledali dete kako napreduje kako je normalno prohodao vec u 11 mesecu i nikad nije slomio noge mada po sto puta na dan padne i ustane ali jeste lomio ruke. Dete napreduje iznad proseka i po visini a i kilaza je u normali mozda cak kilo vise nego sto treba ali doktori kazu da je normalno jer je jako razvijen jednom reciju dete se po izgledu nemoze primetiti da boluje od bilo cega. Trazili su da ga operisemo jer je imao deformacije noge od kukuva dole jos od rodjenja i pristali smo rekli su nam da nema nikakvog rizika i da ce dete samo ponovo prohodati posle dve nedelje kad mu skinu gips.Medjutim sad nas je uhvatila panika jer profesor koji ga je operisao nema objasnjenje zasto ne oseca prsti i samo kaze da cekamo kad se makne gips. Moje jos samo jedno pitanje molim vas dali dete moze da prohoda ako ne oseca stopalo i ako je prekinut neki vazni nerv ili zivac dali se moze sam oporaviti ili mora operacija.moram da napomenem da on stalno ponavlja da ga boli noga kad nas vidi da mu masiramo prsti ali kad nevidi ne reguje ni malo.Molim vas doktore samo mi odgovorite dali dete moze da hoda ako se ne povrati osecaj prstiju i stopala jer znam da ovo nema veze sa ovom bolescu koju dete ima jer se ovo desilo od operacije a i ja sam operisan vise od desetak puta i nikad mi se nije desilo.Hvala vam unapred na odogovru ali zaista smo u panici ja i supruga sta ce se desiti jer da ga nismo operislali sad bi dete hodalo kao sva normalna deca ipak moracete prizaniti da je bolje da hoda makar i sa malo iskrivljenim nogama nego u kolica celi zivot. Hvala vam jos jednom

Postovani, dete nema razloga da bude vezano za kolica i da ne moze da hoda, jer povreda nije nastupila visoko (u nivou kicme). Prognoza ce biti jasnija kada se izvrsi detaljan neuroloski pregled nakon skidanja gipsa. Zivac (nerv) ima veliku sposobnost oporavka. Gubitak osecaja moze biti posledica otoka i pritiska na nerv (cesce se javlja). Ne verujem da je doslo do prekida nerva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani doktore, imam 34 godine i imam jedan mladez, koji je juce poceo da me blago svrbi i da se ljusti. Inace, mladez je precnika oko 3 mm, svetlo braon boje, blago ispupcen, sa jasnim ivicama. Korica na njemu (koja se ljusti) je tamno braon boje. Taj mladez imam od rodjenja i do sada nisam imao problema s njim, mada se na nalazi ispod pupka, na mestu koje cesto dolazi u dodir sa odecom, tj. gacama i pantalonama. Sta to moze da bude u pitanju?

Postovani, mladez koji je poceo blago da svrbi i da se ljusti zahteva dermoskopski pregled (pregled pod uvecanjem). Ako se uoci sumnjiva promena mladeza radi se biopsija. Ocekujete da vam kazem da to nije nista sumnjivo. To ne mogu, jer se to bez pregleda ne zna. Bilo bi dobro da ga uklonite jer ga iritira lastis gaca i pojas pantalona. Princip je da se mladez sklon iritaciji i povredjivanju uklanja ili bar cesce kontrolise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani cesto me muci kiselina u zadnjih mesec dana...ima li potrebe da se javim lekaru,i sta moze biti uzrok? hvala unapred

Postovani, pojacana kiselina (gorusica) je razlog za javljanje gastroenterologu. Istina, ona ne mora biti znak neke bolesti organa za varenje (gastritisa, cira), ali bez pregleda se to ne zna. Najcesce je posledica vracanja kiseline iz zeluca u jednjak (gastroezofagealni refluks, GERB). GERB zahteva lekove koji smanjuju lucenje kiseline, ali pre svega poseban rezim zivota (izbegavanje obilnih obroka, lezanje i savijanje ubrzo nakon obroka, nosenje tesne odece, lezanje na desnom boku, a preporucuje se lezanje sa uzdignutim gornjim delom tela). Nekada gorusica nastaje zbog zeludacne kile, sto zahteva isti rezim zivota i ishrane kao GERB. Pojacana kiselina moze biti pracena infekcijom Helikobakter pylori, sto moze biti uzrok kasnije pojave pojedinih bolesti organa za varenje (ck i tezih), te se preporucuje iskorenjivanje ove bakterije. Ako se gastroenteroloskim pregledom ne nadje nijedna bolest to je poremecaj varenja (funkcionalna dispesija). Pregled je potreban da bi se videlo da li je potrebno lecenje. U svim slucajevima (bolest, poremecaj ili dispepsija) potrebno je da jedete cesce po malo i da izbegavate ono sto vam smeta. Vecini najvise smeta masna hrana, obilna i przena hrana, gazirano pice, kafa i pusenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani, ponekad mi se javljaju uvecane i bolne limfne zlijezde ispod pazuha koje se nakon jedan do dva dana u potpunosti povuku. Isla sam kod izabranog ljekara i radila analizu krvi. Rezultati su sledeci: glukoza 4.9, urea 3.9,WBC 5.78, NEU 4.78 (82.6%), LYM .311 (5.39%), MONO .395 (6.83%), EOS .181 (3.13%), BASO .119 (2.06%), RBC 4.86, HGB 140, HCT .431, MCV 88.6, MCH 28.8, MCHC 324, ROW 14.4, PLT 278.,MPV 9.64, PCT 2.68, PDW 17.0. SE 8. Ljekar je dao dijagnozu stafilokokni dermatitis i uvecane limfne zlijezde koje su posledica stafilokokne infekcije.Rekla je da su povecani neutrofili i smanjeni limfociti posledica bakterijske infekcije. Preporucila je da promijenum nacin uklanjanja malja i da izbjegavam brijanje. Uvecane zlijezde se i dalje s vremena na vrijeme javljaju. Molim za vase misljenje. Hvala na izdvojenom vremenu

Postovana, uvecane limfne zlezde su najcesce posledica infekcije koze u blizini (podrucje odakle dolaze limfni sudovi tih lezda). Znaci ne mora biti, ali najcesce je iritirana i zapaljena koza ispod pazuha. Po leukocitarnoj formuli se vidi da je infekcija bakterijska. Mozete da koristite antibakterijski sapun za pranje pazuha. On ce ujedno ukloniti neprijatan miris. Neprijatan muiris znoja potice od bakterija koje zive na povrsini koze. Otok limfnih zlezda moze biti posledica koriscenja antiperspiranata (sprej ili drugi kozmeticki preparat koji sprecava znojenje). Oni mogu dovesti do zapusenja izvodnih kanala zlezda sto izaziva njihov otok. Antiperspiranti treba da stoje na kozi maksimalno 12 sati. Nakon toga se operu. Preporucuje se njihovo stavljanje kada je znojenje najmanje tj. nocu. Medjutim, retko ih ko tako koristi. Obicno se stavljaju kada se ocekuje povecano znojenje, a tada mogu da dovedu do zacepljenja izvodnih kanala zlezde za kratko vreme. U tom slucaju antiperspirant potpuno izbacite iz upotrebe. Koristite obicne dezodoranse i antibakterijski sapun.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani,zadnjih pola godine sam 3,4 puta lijecila bakterijsku vaginozu da bi se ona,nakon nekog vremena opet vracala.Uz nju sam istovremeno lijecila i kandidu,znaci terapija Orvagilom pa Lomexin.U oktobru sam radila briseve i na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu,bili su u redu,vaginalni i cervikalni bris su opet bili pozitivni na kandidu (mali broj),kao i biris na Trichomonas vaginalis i bio je negativan.Mjesec i po dana nisam imala odnose,sto zbog terapije,sto zbog ciklusa da bi,nakon upraznjavanja istog,opet osjetila neprijatan miris sekreta (ali ne kao u slucaju bakter vaginoze jer on ima bas karakteristican miris na ribu) nego nekako drugacije i ne bih znala reci na sta me podsjeca. Zadnjih tri godine muku mucim sa infekcijama i nalazi su mi za svo to vrijeme svega 3,4 puta bili u redu.Napominjem da imam jednog partnera vec dugi niz godina,koristimo zastitu,ne koristim intimne kupke,ni dnevne uloske,nosim pamucni ves koji perem na 90step i obavezno dodatno isperem,ne koristim omeksivac,ajde i da kazem da dasku wc solje uvijek isprskam asepsolom prije nego sjednem na nju,znaci ne radim bas nista sto bi narusilo vaginalnu floru. I sad me samo zanima zasto mi se ove infekcije UPORNO vracaju,sta da radim i cime da ih lijecim ali i da ih izlijecim? Hvala puno na odgovoru!

Postovana, uporna bakterijska vaginoza moze biti posledica smanjenog nivoa hormona estrogena, cime sluzokoza vagine postaje neotporna. Moze biti posledica pada opste otpornosti organizma, nelecenja oba partnera, nepravilnog koriscenja kondoma (treba da se stavi pre svakog kontakta), prodora crevnih bakterija (zbog blizine otvora). Kandida moze biti posleica infekcije creva kandidom. U tom slucaju se koriste sistemski antimikotici npr. Diflukan. Koriste probiotici, posebno oni namenjeni vaginalnoj kandidijazi i konzumiranje jogurta, posebno sa probiotskim kulturama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Postovani doktore,pre dva meseca odradila sam kopletnu krvnu sliku koja je dobra,doktor mi je rekao da sam punokrvna,ekg umerena tahikardija od napada panike koje imam takodje oko dva tri meseca. Mene je strah od iznenadne smrti(ifarkta...) pa me interesuje da li to moze odjednom da se desi ako si zdrav i imas 23godine,iako niko u porodici nije imao tih roblema? Idem na autogeni trening kod psihologa,pijem kompleks vitamina b i magnezijum,kantarion za koji sam cula da je prirodni AD,kazu da to pomaze kod anksioznosti. Svaki dan me strahovi ometaju da normalno funkcionisem. Unapred zahvalna...

Postovana, nemate nikakve sanse ni za infarkt ni za iznenadnu smrt. Da bi vam se to desilo treba da imate odredjene faktore rizika (visok krvni pritisak, povisene masnoce u krvi, povisen secer, arteriosklerozu, nasledje..., a nemate ni jedan) i da ne radite na njihovom lecenju. Nastavite sa autogenim treningom kod psihologa. Morate savladati bezrazlozan strah, koji vam ometa normalno funkcionisanje. Nelecena anksioznost moze dovesti do organskih tegoba i umanjiti kvalitet zivota. Zato je dobro sto ste krenuli sa lecenjem. Kantarion umanjuje efikasnost kontraceptivnih tableta i ne koristi se sa pojedinim lekovima, tako da uvek morate citati uputstvo uz lek koji eventualno budete pili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

da li posle porodaja mogu da se piju methylergometrin kapi zbog krvarenja,jer u u uputstvu pise da mogu biti oksicne za bebu a ja dojim

Postovana, ako je neophodno methylergometrin kapi mogu da koriste dojilje. Pijte ih po uputstvu lekara i to najbolje posle podoja. Koriste se ako je neophodno ubrzati skupljanje materice tj. ako je zbog njene mlitavosti ili nekog drugog razloga krvarenje nakon porodjaja jace od uobicajenog. Ne smete ih uzimati na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Unapred hvala,VEC DVE GODINE PIJEM RIVOTRIL I PILA SAM SEROHSATT ,FLUNARIN,U POSLEDNJE VREME IMAM NIZAK KRVNI PRITISAK KOI JE 90 SA 60 SVE ANALIZE SU DOBRE,KAO I KOD KARDIOLOGA,IPAK TESKO MOGU POBEDITI TAJ STRAH DA MI NE POZLI I STA DA URADIM U TOM TRENUTKU,KAKO TO POBEDITI,SVESNA SAM DA JE TO PSIHICKI.,ALI TESKO TO POBEDJUJEM.

Postovana, vazno je da znate da vam se nece desiti nista strasno, necete pasti onesvestiti se ili nesto slicno. Prvi korak u prevazilazenju problema se sastoji u saznanju da vam nece pozliti, da je to samo vas bezrazlozni strah. Kada ste svesni da je to samo strah, on nema nikakvu moc, jer ga ne priznajete. Lekovi ce u tome pomoci. Medjutim, treba normalno da se ponasate, da ne menjate svoje planove zbog straha da ce vam pozliti. Kada ne obracate paznju na njega on ce biti sve manji i manji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Postovani. Molio bih vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Pre dve nedelje nam se oerisao sin od obe noge postavljene su mu sipke u nogama iznad kolena i ispod kolena posto ima slabe kosti odnosno ostogenezisinprefekta ( ako sam dobro napisao ) Pre dve nedelje su mu operisali jednu nogu a zatim odmah sledece drugu nogu i kazu nam da nije bilo nikakcih problema, medjutim posle druge oeracija kad su nas pustili kuci primetili smo da nam sin ne oseca prsti na noga skoro celo stopalo. Prsti su dosta hladni naspram druge noge niti ih pokrece niti ima bilo kakav osecaj na dodir sve smo probali ali apsolutno ne oseca prsti niti stopalo i ta noga odnosno prsti od te noge su dosta hladnije. Doktori tvrde da nerazumeju zasto ne pokrece prsti kad je sve u redu a dete je tek dve godine tako da nezna jos da objasni samo ponavlja da ga bolinoga mada ne oseca niti pokrece prsti.Moje pitanje je sta bi moglo biti uzrok toga da je noga dosta hladnija i bez ikakvog osecaj na dodir pa cak ni na ubod igle.hvala vam unared na odgovoru

Postovani, najverovatnije da je doslo do ostecenja zivca koji je odrovoran za normalno funkcionisane misica stopala. Dete moze da oseca bol, bez obzira sto ne oseca dodir. Postoji mogucnost da se EMG odredi mesto gde je zivac povredjen ili pritisnut i da se intervenise. I sami znate da je ostogenezis imprefekta teska bolest. Razumljivo je sto brinete, ali jedino sto mozete uciniti je da sugerisete konsultaciju neurologa, hirurga i fizijatra, ako je to moguce tamo gde zivite. Glavni problem je u slabosti vezivnog tkiva. Nadam se da ce na danasnjem stupnju znanja u medicini moci vasem detetu da se obezbedi bolji kvalitet zivota. Zivac ima sposobnost oporavka nakon povrede. Dok se ne skine gips lekari nemaju mogucnost da traze (i nadju uzrok) gubitka osecaja. Nadam se da nije u pitanju neki veci porenecaj i da ce sve biti u redu nakon rehabilitacije. Dete se leci na drugi nacin no sto ste vi leceni tako da se nadam da nece imati teze deformitete. Mislim da niste pogresili sto ste pristali na operaciju. Bez nje bi sigurno doslo do deformiteta. Niko nije mogao unapred da zna da ce doci do neke komplikacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2010.

Postovani,molim Vas da mi odgovorite na pitanje da li je kod lijecenja Gastroduodenitis-a obavezana posjeta lijekaru ili postoje nacini da se oboljenje izlijeci i sprijeci uz pomoc prirodne medicine mpr,cajeva ili slicno?Hvala

Postovani, neophodan je pregled gastroenterologa, pre svega zbog postavljanja dijagnoze, jer i druge bolesti mogu imati slicne tegobe. Mozete se leciti dijetom i cajevima. Gastroduodenitis uglavnom ima hronican tok, tako da je i lecenje dugotrajno. Izbegavajte onu hranu za koju primetite da vam smeta. Primeceno je da ne smeta ista hrana svim bolesnicima i da postoje periodi kada bolesnik mozete sve da jede,a da nema tegobe. Mada je to individualno, primeceno je da vecini smeta kafa, przena hrana, gazirano pice i pusenje. Osim toga potrebno je da jedete cesce po malo (5 do 6 puta dnevno). Ako je u zelucu prisutna bakterija Helikobacter pylori, treba je iskoreniti, iako nije sigurno da je bakterija jedini uzrok tegoba, jer ima osoba sa ovom bakterijom, koji nemaju smetnja sa varenjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2010.

Postovani doktore imam dobre prijatelje bracni par koji imaju lijepo zdravo zensko dijete koje nema ni ocevu ni majcinu krvnu grupu dali je to u redu jer oni to jos ne znaju a zelim da brak ostane - dali su oni pravi roditelji hvala

Postovani, dete ne mora da ima krvnu grupu svojih roditelja. Ono nasledjuje po jedan gen za krvnu grupu od oba roditelja. Od kombinacije tih gena, uzimajuci u obzir da su neki dominantni, a neki ne, zavisi koju ce krvnu grupu imati njihovo dete. Zato sva deca istih roditelja ne moraju da imaju istu krvnu grupu. Brak se zasniva na poverenju, ljubavi, postovanju, razumevanju, uzajamnom pomaganju... a ne na laboratorijskim analizama i njihovom nestrucnom tumacenju. Ako ste im zaista prijatelj ne mesajte se u njihove bracne odnose, ne analizirajte nihove laboratoriske nalaze i rezultate njihove dece i ne unosite crv sumnje svojim zakljucima. To ne cinite ni kada mislite da ste u pravu. U ovom slucaju sumnje u ocinstvo su neosnovane, a i da jesu vi ne treba da brinet o tome.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2010.

Nulipara, spoljne genitalije b.o. PVU –konican , epiteliziran, hiperemican, SMU okruglo zatvoreno, sekrecija bjeličasta ( pojačana) Uterus u AVF mal i čvrst pokretljiv, palpatorno bolno ne osjetljiv, parametrija i adnexa obostrano slobodna i bolno ne osjetljiva, EHO: male karlice : uterus mali, normalnog oblika i konfiguracije, homogenog endometrijuma, Cavum uterusa parazan, ovarii- obostrano uredno projecirani. Dg. Ovarii microcysticum bill Disffunctio hormonalis Imam 23 godine i veoma neredovne menstruacije, po 2 meseca ne dobijam, a i kada dobijem traje dan eventualno dva. Doktor mi je preporučio antibebi pilule- Dijana 35 I poslednje i ali ne i naj manje vazno pitanje da li ova dijagnoza tj. stanje utice na moju fertilnost.

Postovana, imate blazi hormonski poremecaj, koji moze da se izleci. Ako ga ne lecite moze biti uzrok otezanog ili nemoguceg zatrudnjivanja. Gradja polnih organa je normalna. Uocen je pojacan sekret i to treba da se leci. Sa normalizacijom menstrualnog ciklusa vasa fertilnost ce biti normalna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2010.

postovani doktore,imala sam klamidiju i lecila sam se sa antibioticima i vaginaleti.ali mislim da jos je imam,peci me mokraca,i zbog to pijem palin lek,i lokalno se mijem sa hipermangan,ono sto zelim da vam pitam je dali palin kako lek protiv infekcije pomaze i za klamidiju? i kako mugu da izlecim na prirodnih nacin,jer nezelim da pijem antibioticima,popila sam mnogo.a mozda i nemam vise klamidiju ali mokraca me cesto pece a primetila sam da je i peckanje vaginalno.molim za vas savjet ako moze vratite mi na moj mail.hvala puno

Postovana, morate se javiti ginekologu i svom izabranom lekaru opste prakse. Palin ne deluje kod hlamidije. Deluje kod pojedinih bakterija koje izazivaju zapaljenje besike. Ako vam jednom pomogne ne znaci da ce i sledeci put. Nije dobro sto se lecite napamet, bez urinokulture i pregleda vaginalnog sekreta. Koristite sto vise jogurta, belog luka, voca i povrca i unosite vise tecnosti. To vam nece dovesti do izlecenja. Moze samo pomoci uz pravilno lecenjece. Odgovaramo ovako, a ne na mail, jer cesto stizu slicna pitanja. Ljudi cesto grese kao vi: sami se lece napamet, tako da ce odgovor koristiti i drugima. Savet koji dobijete na sajtu ne moze zameniti pregled lekara i laboratorijske analize.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2010.

diktore! molila bih Vas da mi odgovorite sto pre jer sam jako zabrinuta. Moja devojcica je stara 12god.Od rodjenja ima srcanu manu (oboljenje srcanog misica i suzenje plucne arterije)do pre tri dana pila je Sotalol i on je poceo da pokazuje kontra efekat,Qtc je bio preko 500ms ukinut je i u terapiju uveden Amiodaron 1x1/2tablete od 200mg.Brinem zato sto moja cerka svakoga dana ima tegobe u smislu treperenja srca,oseca da se umara posebno kada se penje uz stepenice.Njen kardiolog mi je rekao da su te tegobe sugestivne.Mene zanima dali su stvarno kako to da otkrijem i ako jesu kako da pomognem detetu? hvala na razumevanju!!! zabrinuta mama

Postovana, treperenje srca sigurno nema. Verovatno ima neko preskakanje ili lupanje srca. Zamor je tipican za srcanu manu vase devojcice. Njegova izrazenost je u skladu sa velicinom suzenja plucne arterije. U blazim slucajevima nije prisutan. Poremecaj srcanog ritma se najbolje vidi na 24 casovnom holter EKGu. Kardiolog smatra da su tegobe sugestivne, jer nalazi nisu losi. Vi ste verovatno previse brizna majka, sekirate se sto ima srcanu manu. Devojcica oseca vasu zabrinutost i zato i sama previse brine. Detetu cete najvise pomoci uticanjem na to da zivi kao i sva deca, da je ne zasticujete suvise i da ne vidi vasu brigu. Vodite je redovno na preglede. Amiodaron, kao i drugi antiaritmici i sam moze da izazove poremecaj ritma. Zato nije lako leciti te bolesti. Ne reaguju svi isto na terapiju. U poslednje vreme se sve cesce plucna arterija siri balon dilatacijom bez operacije srca. Imajte poverenja u detetovog kardiologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2010.

Postovani, vec duze vreme imam problem sa zeludcem. Pre dva meseca sam radio gastroskopiju i tom prilikom mi je uzet isecak na analizu. Rezultat je pokazao sledece: Metaplasio intestinalis mucosae ventriculi. Jasno mi je da je u pitanju promena na mukozi koja ima intestinalne odlike. Dodajem i da sam u vise navrata lecio Helikobacter koji se konstantno vraca. Dobio sam za pocetak da pijem Nexium od 40 mg mesec dana, Fromilid od 500mg deset dana i Amoxicillin od 500mg deset dana. Danas sam zavrsio sa terapijom za koju mogu da kazem samo da mi je donela vise bola i neprijatnosti. Bolovi pre uzimanja iste su bili neuporedivo redji i mnogo manje intenzivni. Pitanje koje Vam postavljam je vezano za moju buducnost sa gorepomenutom dijagnozom i vrstu dalje terapije. Da li uopste postoji konkretan lek i sansa za nastavak normalnog zivota i da li postoji neki operativni metod kojim se ova promena moze odstraniti pre nego se pretvori u nesto vise? Da li ishrana na koju mi je preporuceno da predjem treba da bude ista poput one kod zeludacnog cira? Sta predlazete da dalje uradim? Unapred veliko hvala!

Postovani, sa vasom dijagnozom imate povecan rizik od raka zeluca. Zato je vazno da periodicno radite gastroskopiju. Povecan rizik ne znaci da cete kad tad dobiti tumor. To je samo razlog da redovno kontrolisete zeludac. Metaplazija se cesce javlja kod osoba koje imaju Helicobakter pylori, vracanje sadrzaja dvanaestopalacnog creva u zeludac (duodenogastricni refluks), gastritis i kod pusaca. Osobe koje imaju kombinaciju ovih faktora imaju veci rizik za razvoj tumora. Zato se insistira na unistenju Helikobaktera. Ako pusite ostavite duvan, jer to znaci jedan rizicni faktor manje. Lekovi iz grupe inhibitora protonske pumpe kod nekih osoba imaju povoljno dejstvo, a kod nekih ne. Mislim da na njima ne treba insistirati ako primetite da vam ne pomazu. Medjutim, nikada ne prekidajte i ne menjajte terapiju na svoju ruku, ali mozete reci gastroenterologu koji vam lekovi ne prijaju. Ako je metaplazija posledica vracanja sadrzaja dvanaestopalacnog creva u zeludac u svetu se ponekad vrsi operacija, koja se sastoji u povezivanju zeluca sa nizim delom tankog creva (zaobilazi se dvanaestopalacno crevo). Neznam koliko je to efikasno u preventivne svrhe. Sama metaplazija se ne uklanja vec se sprecava njeno napredovanje ka tumoru. Dijeta se sastoji u tome da izbegavate onu hranu za koju primetite da vam smeta i to samo dok vam smeta. To je ista dijeta kao kod osoba sa cirom. Primeceno je da ne smeta svaka hrana svima i da postoje periodi kada bolesnik mozete sve da jede,a da nema tegobe. Znaci vi cete da zivite normalno. Samo cete da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta i da idete redovno na kontrole. Osim toga potrebno je da jedete cesce po malo (5 do 6 puta dnevno). Mada je to individualno, primeceno je da vecini bolesnika smeta kafa, przena hrana, gazirano pice i pusenje. Nije neobicno sto se tokom i nakon terapije iskorenjivana Helikobactera osecate losije nego ranije. Lekovi koji se koriste u unistavanju ove bakterije se inace tesko podnose i izazivaju reakciju organa za varenje. Nije sigurno da je bakterija jedini uzrok tegoba koje imate i da ce njeno iskorenjivanje znaciti potpuno izlecenje. Ima mnogo ljudi koji nemaju tegobe sa varenjem iako je u njihovom zelucu prisutna ova bakterija. Sa druge strane ima bolesnika kojima trojna terapija protiv baktrije H.pylori dovede do izlecenja ili bar do gubitka tegoba na neko vreme. Bakterija se unistava najvise zbog toga da se smanji rizik od drugih bolesti zeluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2010.

sve je pocelo sa glavoboljom.pijem tablete za tlak koji mi je nekad visok nekad normalan. uvijek imam neke bolove .. Zeludac nalazi svi u redu..bolovi u stomaku ultrazvuk u redu sad imam jake bolove u kicmi koji se sire u noge i u stomak. neznam vise sta da radim. stalno sam kod doktora. u zadnji mjesec dana sam vadla nalaze za krv tri puta i to kod tri razlicita doktora i svi mi kazu da su nalazi u redu ali ja se bojim da nije tumor-da li mozete da mi kazete sta se sa mnom dogadja. od bolova u kicmi stalno mi se place jer ne mogu izdrzati a i u glavi mi je uvijek rak kojeg doktori jos nisu pronasli.

Postovana, vi bolujete od straha od raka. To je anksioznost eventualno depresija. Stalno imate crne misli, smatrate da bolujete od teske bolesti. Kad vam jedan lekar kaze da su nalazi u redu vi idete kod drugog... Ubedjeni ste, bez ikakvog razloga, da imate rak samo ga treba naci. Tegobe koje imate u poslednje vreme su retko posledica raka. Pregledima je iskljuceno njegovo postojanje, ali vi zbog anksioznosti (uznemirenosti i straha) ne verujete u to. Normalno ponasanje se sastoji od odlaska lekaru pri pojavi tegoba, obavljanju pregleda koje on zahteva, koriscenju lekova ako ih propise, pridrzavanju njegovih saveta... Zivot u panici zbog straha od raka ili bilo koje teske bolesti koja nije pronadjena nije normalno i treba da se lecite. Javite se psihijatru ili psihologu. Zbog bolova u kicmi javite se fizijatru za terapiju. Bol u kicmi je retko posledica tumora kostiju ili metastaza. Najcesce je posledica degenerativnih promena na kicmi. Bol u kicmi je uz glavobolu i nazeb najcesca tegoba lekara opste prakse. Zar mislite da svi ti pacijenti imaju rak? Zao mi je sto patite bez razloga. Lecite anksioznost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2010.

Postovana,Molio bih Vas da ako mozete da mi pomognete...Isao sam na lekarski pregled za polaganje vozackog i dobio sam ga,al pri pregledu kod ocnog lekara nisam uspeo da procitam sva skola sa onog svetleceg panoa u odrazu ogledala(prvi red od dole-ona najsitnija,brkao sam slova umesto c sam rekao o i slicno)...Doktor je rekao da nije za naocare,ali ja sam se zabrinuo.Da li postoji neka preventiva/Ishrana ili slicno...

Postgovani, to zaista nije zabrinjavajuce. Za opste zdravlje ociju (ne samo za sprecavanje kratkovidosti) vazni su vitamini i antioksidansi, koje cete najbolje obezbediti koriscenjem voca i povrca. Na kratkovidost utice dugotrajno gledanje u monitor, bez pauze, losa osvetljenost prostorje i veliki kontrast izmedji televizora i monitora i svetlosti u sobi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2010.

Beba od mjesec dana doji i dohranjuje se adaptiranim mlijekom.Rodjena je sa 3.800 kg .Koliku kolicinu treba da pojede dnevno? Uvece je jako nervozna i place uz grcenje lica i pruzanje i skupljanje nozica.Ponekad se desi da vrati hranu i na usta i na nos Molim savjet

Postovana, tegobe vase bebe su najverovatnije posledica grceva. Inace glad je redak uzrok placa i uznemirenosti bebe. Zato je ne prisiljavajte da popije vise formule no sto zeli. Vazno da je zdrava i napreduje prosecno. Ako je silom terate da popije vise razvicete kod bebe otpor prema hranjenju. Prosek za bebe u trva tri meseca je 170 do 230g nedeljno. Procentualno manje bebe vise napreduju. Povracanje beba je zabrinjavajuce ako je cesto i javlja se u mlazu koji pada daleko od bebe, a ona ne napreduje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2010.

Postovani, porodila sam se carskim rezom pre tacno mesec dana.Pre porodjaja 2 meseca pojavila su mi se dva spoljna hemoroida koji su samo tako stajali.Znam da to ima veze sa trudnocom,imala sam iskustva sa njima posle prvog porodjaja koji nije bio carski rez i tada su se pojavili 3 dan od porodjaja,bili su ogromni i jako je bilo bolno.Tada mi je pomogla FAKTU mast i proslo je vrlo brzo.Sada posle porodjaja,posto je bio carski rez i predpostavljam jer nije bilo napinjaja kao kod normalnog porodjaja,hemoroidi su se gotovo povukli i smanjili.Nista me nije bolelo do pre tacno 2 nedelje.Sada je proslo tacno 15 dana i nikako da me prodje.Kada god imam stolicu a to je 1 dnevno,mucim se i bude bolno,a onda nekoliko sati posle toga krenu tegobe i pulsiranje.Jako neprijatno.Pre nekoliko dana sam mislila da su prosli i evo posle jucerasnje stolice mi je opet bolno i tesko.Celu noc sam imala tegobe.Da napomenem da koristim ponovo FAKTU mast i povremeno cak i FAKTU cepice.Cak sam 2 dana koristila Hepatrombin H.Mozda gresim sto ih kombinujem? Koliko to moze jos da traje.Molim vas odgovorite mi sto pre.

Postovana, carski rez ne stiti od pojave hemoroida. Oni nastaju pod uticajem hormona tokom trudnoce, a naprezanja tokom porodjaja je dodatni faktor. Jednom nastali hemoroidi ostaju zauvek, sem ako ih ne smanjite operacijom. Bol kod hemoroida obicno nie jak. To je uglavnom tup bol, nelagodnost, svrab ili pecenje i osecaj nedovoljne ispraznjenosti. Jak bol ukazuje na ukljestenje hemoroida. Tokom stolice mogu da ispadnu i da ih cmar pritisne izazivajuci bol. Mozete da pokusate da ih vratite prstima. Jak bol se javlja i pri formiranju naprsline na sluzokozi anusa (fisura ani). Ona izaziva jak bol tokom defekacije, koji se moze zadrzati dugo nakon stolice. Zatim tegobe od strane hemoroida su jace ako je stolica tvrda, kod proliva i jako zacinjene i ljute hrane. Javite se proktologu koji ce ustanoviti sta je uzrok bola. Faktu je efikasniji od Hepatrombina. Pridrzavajte se uputstva za koriscenje leka Faktu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2010.

Postovani/a, da li je moguce kod nas raditi rezultate krvi u kojima se vidi nivo GSH (Glutathione). Upravo sam saznao da je njegov nedostatak jedan od glavnih razlova za generalno lose zdravlje . Hvala.

Postovani, nije mi poznato gde se radi GSH (Glutathione).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2010.

doktore evo dva ipo meseca od kako sam se porodila,krvarila sam do pre dve nedelje,evo vec dva dana kako je pocelo da me svrbi nesto crvenilo neko i evo danas sam primetila opet neko bledo krvarenje po malo,inace porodjaj mi je prosao super bez ikakvih problema bez epizotomije,recite mi molim vas posle koliko je moguca prva menstruacija i dali ovo moze biti znak prve menstruacije ili nekog oboljenja unapred hvala

Postovana, javite se ginekologu na pregled. To je obavezno 6 nedelja nakon porodjaja. Vi ste krvarili duze nego obicno, pa je neophodan pregled. Kod zena koje ne doje prva menstruacija nakon porodjaja moze da se javi vec posle 6 nedelja. Kod zena koje doje javlja se kasnije. Varijacije su velike, tako da to moze da bude menstruacija, ali i znak da nesto nie u redu, pogotovu sto ste duze krvarili. Javite se odmah ginekologu svrab, uz duze krvarenje, ukazuje na infekciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2010.

doktore nekoliko dana vec osecam kao da mi se sliva slajm niz grlo kao da imam neku knedlu u grlu,nekad mi ne smeta uopste a nekad mi se cini da nemogu ni hleba da progutam pomalo me boli grlo kad gutam sta bi to moglo da bude

Postovana, najbolje da se javite otorinolaringologu (ORL). Sekret koji se sliva niz zadnji zid zdrela, nadrazuje grlo, smeta i moze dovesti do bola u grlu ili povremenog kasljuckanja, pa cak i do upornog kaslja. Uradite bris zdrela i nosa i ako je potrebno upotrebite antibiotik po rezultatu antibiograma. Slivanje sekreta se cesto javlja kod osoba koje imaju alergijski rinitis. Tada se sprovodi antialergijsko lecenje (antihistamik, kortikosteroid u obliku spreja za nos). Unosite vise tecnosti. Ako je sekret gust i tesko ga izbacujete koristite neki sekretolitik (sirup od jagorcevine ili Fluimucil).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2010.

Postovani pre nedelju dana sam imao sexualni odnos. odmah sutra samo poceo osecati peckanje na vrhu glavica ima i blago ali vrlo blago crvenilo oko vrha ,posle tri dana od pojave tog peckanaj javio sam se lekaru i on mi je prepisao azitromicin sandoz i kremu Triderm kremu ovo prvo pijem 2 tabletice dnevno a mast mazem 3 puta dnevno ,sutra mi j e zadnji dan sa terapijom pa da se ponovo javim u ponedeljak ,peckanje je manje ali je pojacono posle mokrenja ,nemam nikakvih drugih promena na organu ,molim vas reci te sta ovo moze da bude i koliko ce trajati lecenje ,doktor je rekao da je verovatno hlamidija po simptomima ako ne bude bolje treba uzeti bris ,molim za savet ocajan sam

Postovani, hlamidija je obicno osetljiva na Azitromicin. Medjutim posto se tegobe nisu izgubile, nakon pauze od 5 do 6 dana dajte bris uretre i mokracu na urinokulturu i sprovedite lecenje po dobijenom rezultatu. Zapoceli ste lecenje bez antibiograma i to moze da produzi lecenje. Nema razloga za ocajavanje lecicete se do gubitka tegoba. U medjuvremenu koristite prezervativ, a i kasnije kad ozdravite. Da ste ga ranije koristili sada ne bi imali probleme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2010.

dobar dan zelim.imam sincica od cetiri ipo meseca.rodjen je sa 3.160kg a sada ima 6.300kg.da li je po vasi merilima dete dobro napredovalo.hvala

Postovani, beba napreduje u granicama normale (prosecno). Iako je mogla da bude i malo teza to je normalno napredovanje. Ako je beba zdava nemate razloga za brigu. Ima zdravih beba koje napreduju i ispod proseka (vasa je blizu donje granice, ali nije ispod proseka). Takodje bebe mogu u nekom periodu da napreduju manje, a da kasnije to nadoknade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2010.

Postovani doktore,nakon seksualnog odnosa,posle odprilike pola minuta sam mokrio.To nije bilo klasicno mokrenje nego je poteklo samo malo mokrace.Da li je to nekako stetno po mene posto se desilo ubrzo nakon odnosa?

Postovani, to nije stetno za organizam. Mokrenje ubrzo nakon seksualnog odnosa ispira mokracnu cev od bakterija, bez obzira koliko ima mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2010.

unazad nekoliko godina,mi se javlja crvenilo,na licu,i to na korenu nosa,peruta mi se,i koza mi je masna!doktori kazu da je gentika,jer mi i mama ima slicne probleme,koristio sam razne preparate,ali bezuspesno,o cemu se radi,molim za savet,i da li je nesto ozbiljno!?

Postovana, to je seboreja, nasledno masna koza. U lecenju je najvaznija nega koze. Perite je mlakom vodom i sapunom koji ne drazi. Hlana pojacava mascenje koze. Zatim koristite losion ili miksturu sa 10% sumpora, 1-3% salicilom i rezorcinom. Povremeno umereno suncanje je korisno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2010.

postovani,mom detetu od 4god se javio kasalj jos pre dva meseca,ali konstantno je suv.Doktorka je rekla da pije prospan,skoro celu flasicu je popio,medjutim njemu nista bolje nije,odvela sam ga pre par dana opet kod dr i ona je rekla da mu je malo beo jezik i da kao ima kandidu,i dala mu je daktanol gel.Evo nista bolje nije,sta da radimo,zabrinjava me sto i dalje kaslje.Samo da napomenem ponekad preskoci pa ne kaslje jedan dan dan.Npr juce nije kasljao a cim je izasao napolje posle toga je poceo da kaslje,imamo jednog malog psa s kim se on igra pa se pitam da nije mozda i od njega nesto.Da dodam,do sada je par puta pio u zivotu presing jel ima ceste neke alergije po telu,ali nikad nije radio alergolosko ispitivanje.Hvala vam unapred na vasem cenjenjom odgovoru

Postovana, suvi kasalj moze biti posledica alergije. Osobe koje imaju jednu alergiju cesto tokom zivota dobiju jos neku alergijsku bolest, jer one obicno idu zajedno. Mozda je dete alegicno na psecu dlaku. Dajte mu Presing mozda mu ublazi kasalj. Nije neophodno da se rade testovi na alergiju. Oni nisu pozitivni ubrzo nakon sto se dete razboli. Ako je potrebno mozete ih raditi znatno kasnije da bi znali na sta je dete alergicno i cega treba da se cuva. Ne ocekujte mnogo od alergoloskih testova, jer nekada ne moze da se nadje na sta je dete alergicno ili je alergicno na nesto sto ne moze da se ukloni. U svakom slucaju ne pusite u kuci, trudite se da nema budji i prasine tj. izbegavajte namestaj, zavese, platnene igracke i prostirke (sve sto se tesko pere, a lako skuplja prasinu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2010.

Operacija polipa u nosu u trudnoci Postovani, doktori! Molim, ako neko moze da mi odgovorite, da li se moze raditi operacija polipa u trudnoci i koliko je bezbedna? Naime, pre trudnoce i u prva tri meseca nisu mi nimalo smetali (prethodno sam ih operisala 5 puta u opstoj anesteziji), ali su od 12-13 nedelje buknuli jako, nikakva terapija (beconase, nasonex, rinofluimucil sto su mi doktori prepisivali) nema bas nikakvog efekta. Imam uzasne glavobolje, potpuno zapusen nos,a s obzirom da imam i astmu koja se svakog dana sve vise pogorsava i zbog cega povecavam za nju terapiju pitam se da li je operacija bolje resenje odi dugotrajne upotrebe kortikosteroida, bronhodilatatora, lekova protiv bolova i kapi za nos. Trenutno sam u 16 nedelji trudnoce. Molim da mi odgovorite ako je dozvoljeno kako je bezbednije to uraditi, u opstoj ili lokalnoj anesteziji i gde bi to bilo dobro uraditi, jer lekari iz mog mesta nisu trudnice operisali i kazu da ne bi smeli? Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, operacije u trudnoci se rade kada je neophodno. Rizik postoji kao i kod operacije van trudnoce. Hirurzi na ORL nemaju iskustva sa trudnicama, jer njihove operacije uglavnom nisu toliko hitne da bi se radile u trudnoci (pogotovu u manjem mestu). Zapusenost nosa moze biti posledica duze upotrebe kapi za nos. Kapi sa vazodilatatornim efektom (one koje otpusuju nos) smete da koristite samo 4 do 5 dana. Nakon toga one nakon kratkog otpusenja izazivaju ponovno zapusenje. Beconase mozete da koristite dugo bez opasnosti po zdravlje i bebu. Mozete da koristite i lekove za astmu bez rizika. Nije dobro da precesto koristite lekove za bolove. Osim toga neki od njih ne smeju da se koriste u trudnoci (uvek citajte uputstvo uz lek).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2010.

Treba da uradim biospsiju grlica materice. Po Vasem misljenju da li bi trebalo da se radi sa anestezijom ili bez? hvala unapred

Postovana, biopsija grlica materice nije bolna i nije potrebna anestezija. Ako je grlic jako zapaljen moze se javiti bol. To je kratkotrajan bol, vise osecaj nelagodnosti
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2010.

Postovani dr, Imam dete od 18 godina i bebu od 9 meseci. Meni je 38 godina. Ova druga trudnoca je protekla relativno u redu, sa vrlo malo povisenim krvnim pritiskom i pila sam metildopu, porodjaj je protekao u redu, porodila sam se prirodnim putem, bez indukcije i bez medikamenata. Posto patim vec 15 godina od anksioznosti i napada panike, u trudnoci ih nije bilo, ali su se poput bumeranga vratili kada sam izasla kuci sa bebom. No, i to je proslo, idem na psihoterapiju, pijem Seroksat 2x1/2 i Rivotril 3x1/2 od 2mg. Osecam se relativno dobro sto se toga tice. Beba je zdrava, napredna, nemam vecih problema. Medjutim, moj stomak se nikako ne smanjuje. Ja sam svesna i vidim da je to salo jer se previje kada sednem, ali me muci to sto sam primetila da kada se savijem preko ogradice kreveca i tako pritisnem stomak osetim bol, pa sam pokusala i palpacijom i ja zaista osecam bol, negde na sredini, mozda malo vise u desnu stranu. Taj bol ne osecam bez pritiska, ali mi je stomak cudan kada stojim, kao da imam neku guku na sredini stomaka, kao da je neravan, kao da sam 6 mesec trudnoce. A usla sam u stare farmerice, da li je to moj stomak natecen, da ne raste u njemu ili u nekom drugom organu neki tumor, daleko bilo? P.S. Posle porodjaja jos nisam bila kod ginekologa na pregledu i izgleda da i necu skoro, da budem iskrena, bojim se naci ce mi nesto. Svekrva mi je lekar, doduse pulmolog, ona mi pominje nekakvu dijafragmalnu kilu, samo se stresem i cutim. Sta Vi mislite, da li je stvar ozbiljna i kod kog lekara moram da odem, ako bas moram? Hvala i izvinite, ali ja uvek ovako siroko kad me pritisne muka...sta cu takva sam. Hvala unapred na odgovoru

Postovana, morate ici ginekologu na redovnu kontrolu nakon porodjaja. Tegobe nisu ginekoloske prirode. Zbog bola idite gastroenterologu. Nadut stomak moze biti posledica gasova u stomaku. Tada se oseca bol u razlicitim delovima stomaka.Uradite i ultrazvuk gornjeg dela trbuha. Bol moze biti posledica zapaljenja zucne kese, koja dosta trpi u trudnoci. Trbuh moze biti uvecan i zbog mlitavosti misica. Vi ste u godinama kada se nakon porodjaja to moze ocekivati. Ne verujem da je u pitanju tumor. Da je narastao toliki veliki tumor da izboci trbusni zid on bi pre toga davao brojne druge tegobe i sto je jos vaznije video bi se pri ultrazvucnom pregledu koji ste verovatno radili tokom trudnoce. To sto pomisljate na teske bolestine je posledica anksioznosti. Nju cete tesko smanjiti ako strepite od bolesti kojoj treba naci uzrok. Kod zeludacne kile (dijafragmalne) obicno se oseca i gorusica. Inace to nije teska bolest, ne operise se, vec samo pazite na hranu i iybegavate savijanje stomaka, kao sto je naginjanje preko ogradice krevetica ili savijanje ubrzo posle jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2010.

postovani, pre oko tri nedelje osetila sam trnjenje u levoj ruci i levoj nozi. to je trajalo nekih 5 dana a onda sam osetila i u desnoj ruci i nozi. trnjene je posle nedelju dana postalo maaaalo slabije ali se javio bol u misicima (kao blaga upala) pretezno na levoj strani tela. Do danas (posle tri nedelje) to sam osecala (i osecam jos uvek) i u stomaku i u celom telu, misici mi neprestano tittraju ceo dan. Osecam jako lupanje srca i pulsiranje , pogotovu kada se krecem pa onda sednem ili mirujem. Ekg je u redu, krvna slika u redu, unutrasnji organi i snimak kicme i vrata takodje. Zadnja 3 dana osecam glavobolju. Ni jedan lekar ne zna sta je, svi kazu da je od stresa ali meni je zaista tesko da u to poverujem jer nisam imala stresnih situacija a jos manje sam uspela da nadjem jos nekoga sa ovakvim simtomima. Dali su mi da pijem tetrazepam ali to mi ne pomaze nista.. Ne znam sta da radim, simptomi ne prolaze....

Postovana, najvaznije da su iskljucene teze bolesti. Ako je test opterecenja dobar, uz normalan EKG znaci da lupanje srca nije posledica srcane bolesti. Moze biti posledica bolesti stitne zlezde (hipertireoza). Ako niste bili, idite kod endokrinologa. Ako su hormoni stitne zlezde normalni, tegobe su posledica stresa. Stres se ne javlja samo kada nam se desava nesto uznemirujuce i lose. On nastaje kad god treba nesto da menjamo i da se prilagodjavamo necemu. Zato se javlja i kod lepih dogadjaja kao sto su novi posao, svadba, spremanje nekog veselja, slave... Nekada je posledica necega sto nas zabrinjava, a o tpome ne zelimo da mislimo. Najbolje da se javite psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2010.

Postovani, Mojoj mami je uvece u 18h se oko poluzatvorilo,a ujutru se probudila sa utrnjenom desnom stranom lica malo iskrivljenim nosem,usta,i polu zatvorenim okom,osetila je i na kontra strani malo utrnjeno.Trenutno je u bolnici jos joj nije ustanovljena dijagnoza.Trnjenje lica je proslo,ali oko joj je i dalje polu zatvoreno i ispod oka joj igra zivac kao i iznad oka na kapku,usta su malo pravlja a nos isto stanje.Bila je na jednom snimku glave i nalazi nista nisu pokazali za 5 dana ide na magnetnu rezonancu da bi utvrdili bolest.Da li ste upoznati sa ovakvom dijagnozom i sta mislite sta bi to moglo biti. Unapred Hvala!

Postovana, to je pareza nerva facijalisa. To je najcesce posledica nazeba. Nekima se desava posto operu kosu ili sede na promaji. Zbog otoka zivac je pritesnjen u kostanom kanalu (kroz koji prolazi) i zato se javljaju tegobe koje ste naveli. Lekari zele da ispitaju sve moguce uzroke pareze zivca, jer to moze biti zapaljenje srednjeg uha, tumor, multipla skleroza, zapaljenje mozdanog stabla, sarkoidoza, herpes zoster. Dobro je sto se tegobe ublazavaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2010.

u mosnici su mi se pojavile lopte, velicine testisa. za par dana su dostigle velicinu tesrisa i imam bolove u tom predelu. sperma mi je obicno retka, ponekad zuckasta. nalaze se ispod testisa. interesuje me sta je u pitanju i da li ce se samo povuci? unapred hvala

Postovani, to se ne moze povuci samo od sebe. Javite se odmah urologu. Ako je tu sve u redu, javite se hirurgu zbog moguce kile.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2010.

postovani doktore u zadnje vrijeme mi se pojavila potreba za kafom ali ne da pijem nego mi se jede i trazi kafa molim vas da mi kazete sta bih mogao biti razlog tome nadam se vasem odgovoru i hvala unaprijed

Postovana, kafa izaziva zavisnost, tako da osecate potrebu za njom (bilo da je jedete ili pijete, svejedno). Vremenom se zelja moze pojacati. Ako iz nekog razloga zelite da smanjite koriscenje kafe ili da prestanete da je pijete. To ne smete uciniti naglo, jer vam se moze javiti glavobolja, napetost i nervoza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2010.

Postovani doktore, imam jako bolne menstruacione cikluse. Svaki put moram popiti tabletu protiv bolova, to je uglavnom rapten k. Jedino mi on pomogne malo brze. Ginekolog mi je propisao dexomen (ako sam dobro napisala) ali mi on sporije deluje, a u uputstvu pise da moze i da poremeti ciklus. Prvu menstruaciju sam dobila u sedmom razredu (inace mi je 30 godina), i sve do kraja srednje skole nisam imala nikakve bolove, cak nisam osjecala nikakve promene kad krene ciklus. Kada sam upisala fakultet, moje fizicke aktivnosti su se smanjile, i cini mi se da je i to doprinelo tome da pocinju ovi jaki bolovi. Pre dve godine sam jednom prilikom morala otici u hitnu jer mi ni rapten k nije pomogao. Bolovi su bili toliko jaki da sam traila da me uspavaju, jer nisam mogla vise da izdrzim, tresla sam se. Tada sam prvo primila injekciju u debelo meso, medjutim nista, tek kada su mi je dali intravenozno pocela je da deluje. Bila sam i na pregledima, sve je u redu, papa bris takodje. Mozete li mi reci zbog cega se javljaju tako jaki bolovi? Ako je bitna informacija - nisam radjala, ali bih volela uskoro. I da li smem da pijem rapten k, posto sam procitala da on zaustavlja krvarenje? Inace, krvarenja nisu obilna. A bolovi se javljaju malo pre ili uporedo sa pocetkom ciklusa. Ono sto me jos brine je to sto krvarenje traje otprilike dva, tri dana a onda jos dva dana se javlja iscedak koji je tamno smedje boje, i nije tecan, vec kao zelatin. Da li se to moze povezati sa celokupnim zdravstvenim stanjem organizma, sa padom imuniteta i sl.?Jer se javljaju i periodi kada je ceo ciklus normalan. Inace sam mrsava od svog rodjenja, imam 48kg (visina 168cm) i nemoguce je da se udebljam, jednostavno takav mi je organizam. Veliko Hvala!moze povezati sa celokupnim zdravstvenim stanjem organizma, sa padom imuniteta i sl.?Jer se javljaju i periodi kada je ceo ciklus normalan. Inace sam mrsava od svog rodjenja, imam 48kg (visina 168cm) i nemoguce je da se udebljam, jednostavno takav mi je organizam. Veliko Hvala!

Postovana, bolne menstruacije se javljaju kod ciklusa sa ovulacijom (primarna dismenoreja). Kad ste bili mladji ciklusi su uglavnom bili bez ovulacije (to je tipicno za prvih par godina tj. prve menstruacije). Zene koje imaju dismenoreju mogu da osecaju bol razlicite jacine, kod 15% je skoro neizdrziv. Bol mogu da vam uklone hormonska kontraceptivna sredstva. Te tablete za kontracepciju iazivaju cikluse bez ovulacije koji nisu bolni. Bolna menstruacija se javlja i kod pojedinih bolesti (sekundarna dismenoreja). Najcesce je to endometrioza (izziva izuzetno jak bol), zatim polip materice, miom, suzenje vrata materice i njegove malformacije ili priraslice u maloj karlici, strana tela materice i sl. Javite se ginekologu. Ako se iskljuce bolesti kao uzrok bola mozete dobiti hormonske tablete. Rapten K kao i slicni nesteroidni antireumatici imaju dugacak spisak nezeljenih dejstava. Medjutim, kod vecine pacijenata se ne javljaju, posebno ako piju lek po uputstvu i krace vreme. Znaci mozete da pijete Rapten K, ali ako primetite crnu stolicu (retko se javlja kod mladjih osoba, izuzetak su osobe koje imaju cir) sto znaci da je izazvao krvarenje iz zeluca. Ako od leka dobijete bol u stomaku ili proliv uzimajte ga tokom jela ili prekinite da ga koristite. Umerena fizicka aktivnost olaksava menstruaciju. Mnogim zenama nakon porodjaja menstruacije postanu bezbolne. Pad imuniteta ne utice na nastanak bolinih menstruacija, ali opsta slabost organizma moze uticati na to da postanete osetljiviji na bol (da ga teze podnosite). Braon iscedak moze biti posledica neravnomernog odlubljivanja sluzokoze materice, sto je ponekad posledica blagog hormonskog poremecaja. Ako to ne otezava zatrudnjivanje ne treba da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2010.

Postovani doktore zelim da vas pitam. Moje stapala su stalno hladne,ne pomaze ni dva para carape, nista...toliko su hladne na kad legnem u krevet ne mogu da zaspim. Mazala sam ih sa jedan gel koi ima ekstrat neke ljute paprike ali i to mi bas ne pomaze. Pitam vas u cemu je problem? Gde da se obratim? Moja doktorka kaze mi pijte vitamin C i jedan asperin. Stapala su hladne i ljeti i zimi...Molim za vas savet opsirnie. Hvala vam puno.

Postovana, hladna stopala su posledica lose cirkulacije. To je posebno izrazeno kod osoba koje imaju secernu bolest, hormonski poremecaj, poremecaj vegetativnog nervnog sistema (on utice na sirinu krvnih sudova i normalnu cirkulaciju). Ponekad je posledica promena na kicmenom stubu (to se uglavnom ne javlja kod mladjih). Vitamin C i Aspirin sprecavaju ostecenja krvnih sudova i trombozu koja moze nastati kao posledica lose cirkulacije. Ti lekovi ne uklanjaju tegobe, vec sprecavaju komplikacije. Cirkulaciju mozete poboljsati lekovima kji sire krvne sudove, zatim brzim hodanjem, za sta vam treba ravna, mekana i udobla obuca, koja ce omoguciti pravilno savijanje stopala i stimulaciju cirkulacije. Pre spavanja mozete oprati noge u toploj vodi. Tom prilikom se oslonite na pete istovremeno sirite prste. Ako nemate arterosklerozu tj. nemate secernu bolest, hipertenziju, povisene masnoce u krvi i niste stari, nakon te vezbe u toploj vodi uronite noge u hladnu i nakon toga ih obrisite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2010.

Postovani,u poslednjih godinu dana sam smsala 10-12kg.Uzrok mog mrsavljenja je stres,isuvise emotivno reagujem na sve sve stresne situacije.Prosto sklona sam sekiraciji,cak i za neke bezazlene stvari.Moj problem je u tome sto i pored pokusavanja da povratim svoju kilazu,ne uspevam.Inace jedem sve-meso pilece,junetinu,svinjetinu,jaja,mlecne proizvode,voce 2 puta dnevno,jedem stalno,pijem dosta vode,moglo bi se reci da se hranim zdravo,dva puta nedeljno idem u teretanu,ali pored svega toga ne mogu da se ugojim.MOLIM VAS ZA SAVET,ZELIM DA POVRATIM SVOJIH 10 kg!KOLIKO CE MI VREMENA BITI POTREBNO ZA TO?UNAPRED ZAHVALNA

Postovana, stres i drugi psihicki problemi, kao anksioznost i depresija, trose jako mnogo energije. Zato sa uobicajenim kalorijskim unosom mrsavite. Izlaz iz situacije nije da unosite vise kalorija, nego da se psihicki smirite. Da razdrojite bitne od nebitnih stvari i da se ne sekirate zbog onog sto ne mozete da izmenite. Ne mozete da promenite druge ljude, verovatno situaciju na poslu i reakcije drugih ljudi. Mozete da promenite samo svoje reagovanje na sve to. Neko to nauci jos kao dete, posmatrajuci svoje roditelje, drugi tokom zivota sami nauce, dok neki ostanu takvi tokom celog zivota. Zbog stresa postanu podlozni mnogim bolestima, pre svega srcanim. Zato nije vas problem u vracanju kilaze. Mozda vam veca kilaza nije ni potrebna (niste naveli visinu, tezinu i godine). Svakako je potrebno da se izborite sa stresom. Setajte, bavite se nekim hobijem, sportom, jogom ili meditacijom. Planirajte svoje obaveze, radeci prvo ono sto je neophodno. Ne ostavljajte obaveze za kasnije, jer to povecava stres. Svakodnevno izdvojte vreme za opustanje i odmor. Javite se lekaru da se proveri da li je mrsavljenje posledica stresa, a zatim i psihologu ili psihijatru ako sami ne mozete da smanjite stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2010.

Ginekolog mi je konstatovao kondilome, ja sam cula da mogu podofilinom da se sklone, i pitala sam ginekologa da li mogu to da probam, jer sam imala 7 komada manjih, od 1-3 milimetra precnika. I on mi da recept za podofilin od 25%. Jednom mi je on namazao, kasnije sam ja sama, jer sam nekako izgubila poverenje u njega jer mi je odmah nudio da uradim elektrokauterizaciju u privatnoj ordinaciji-drugim rečima da platim papreno, a ja tih para nemam. Za ove 3 nedelje, koliko sam stavljala, vidim da su se smanjile, stavljala sam 3 dana uzastopno po jednom namazala, a onda sam pravila pauzu od 4 dana da odmorim kozu. Imam blaga peckanja, ili bolje reću svrbuckanje, tako s vremena na vreme,ne konstantno ceo dan, pa me interesuje zbog cega je to. Hocete li mi reci nesto vise o samom metodu lecenja kondiloma podofilinom, neko strucnije objasnjenje ili da me bar uputite gde bih o tome mogla nesto vise da procitam. Da li je uspesno i koje su nus pojave, koliko ono obicno traje, ima li nade da cu uspeti da se otarasim kondiloma na taj nacin. Unapred hvala na pomoci.

Postovana, podofilin sprecava deobu celija. Na taj nacin sprecava rast kondiloma, a zatim dovodi do njegovog postepenog smanjivanja. To je jedinjenje koje se hemijskom promenom pretvara u citostatik, koji je stetan. Zato se maze iskljucivo kondilom, pazeci da ne predje na okolnu zdravu kozu. Okolinu kondiloma zastitite cinkovom pastom ili vazelinom. Podofiln moze da stoji na kondilomu jedan do 4 casa maksimalno 12 sati, a zatim se opere. Duze delovanje daje rizik da se lek resorbuje u organizam. Tretman se ponavlja jednom nedeljno tokom cetiri do sest nedelja, ili dok se kondilomi ne uklone. Nezeljeno dejstvo podofilina je osecaj pecenja, crvenilo, bol i otok koze. Ako primetite nesto od toga napravite pauzu. Podofilin nesme da se koristi ako je koza zapaljena ili otecena. Za razliku od laserskog uklanjanja i elektrokauterizacije, lecenje podofilinom nije 100% uspesno. Kondilome uklanja kod 40 do 75% pacijenata. U svakom slucaju vi to mozete sami raditi pazljivo, iako podofilin vece koncentracije treba da aplikuje lekar. Ako ne uspete mozete to da ucinite u dermatoloskoj ambulanti tecnim azotom sto se ne placa. Moze da dodje do samoizlecenja kondiloma (ne tako cesto) ako imunitet dovoljno ojaca. Jacanje imuniteta je neophodno, jer se nakon uklanjanja jednih mogu javiti drugi kondilomi zbog toga sto virus ostaje u organizmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2010.

U terapijske svrhe koristim Diane 35. Da li mogu zbog stresa koji je nastupio juce da uz napomenute tablete koje pijem u ranim jutarnjim satima, tek uvece pre spavanja da popijem 2mg Bensedina, ili 1.5mg Bromazepama, to imam kod kuce? Citala sam o nekim interakcijama pa sam htela da se sa Vama posavetujem a svog ginekologa ne mogu da nadjem pre ponedeljka. Srdacan pozdrav.

Postovana, mozete da koristite Bensedin ili Bromazepam. Oni ne ometaju dejstvo Diane 35 i obrnuto. Ne postoji nezeljena interakcija ovih lekova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2010.

Postovani, zanima me malo poblize objasnjenje dijagnoze dystonia alia kod cetvoromesecne bebe (posebno sta znaci alia) i da li su tzv. vezbe po Vojti toliko korisne i neophodne. Inace beba je zdrava, mi laici bi rekli da se super razvija, ume da uradi puno stvari koje druge bebe tog uzrasta koje poznajemo ne mogu, guce, prevrce se sa ledja na stomak, hvata igracke sa obe ruke vec sigurno mesec dana itd. Hvala na odgovoru

Postovana, distonija je poremecaj misicnog tonusa. Poremecaj misicnog tonusa moze biti u smislu mlitavosti misica ili pojacane stegnutosti. Dystonia alia je poremecaj koji nije precizno opisan (uopsten pojam). U prevodu Dystonia alia znaci druga distonija (ona koja nije posebno opisana). Najverovatnie da postoji blaga asimetrija u pokretima tela bebe. Jedna strana tela je malo jaca od druge. To se moze ispraviti vezbama. Vezbe po Vojti su efikasne. Bebu one ne bole. Noge bebe se bune i placu zato sto se plase, a ne zato sto ih vezbe bole.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: