Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 29.5.2010.

molim vas da mi pomognete..ovako...pre par meseci mi se javio bol oko testisa,na dodir i tup bol,otisao sam do urologa,uradjen ultra zvuk i rekao da je to upala epididima,prepisao mi je humoral 3 puta dnevno po 2 tablete 15 dana. medjutim i posle mesec dana od te terapije i dalje osecam blagi bol u desnom testisu,prilikom hodanja,sedenja...molim za savet. unapred hvala

Postovani, nekada zapaljenje epididima od pocetka ima hronican tok. Imam utisak da kod vas ima takav tok. Bolovi su prisutni nekada manje, nekada vise, nekada postoji nelagodnost. Nekada se u terapiji koriste antibiotici. Za dijagnozu zapaljenja nije neophodno da se izoluje uzrocnik. Od izazivaca se nekada ne mogu izolovati klamidija i ureaplazma, pa urolozi pretpostavljaju da je u pitanju ta infekcija (i ako nemaju dokaz), jer je u poslednje vreme cesta medju mladjim osobama. Kod hronicnog zapaljenja epididima su od samih antibiotika bitnije tople kupke, odmor, podizanje testisa, izbegavnje alkohola, preteskog rada, jakog zamora, izbegavanje ponavljanih mikrotrauma (jahanje, voznja bicikla). Bitno je da prihvatite da to nije zabrinjavajuce stanje i ne bi trebalo da vas opterecuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2010.

Postovani, prosle godine sam po prvi put ostala u drugom stanju, ali se nazalost trudnoca zavrsila kiretazom zbog missed-a. Posle toga sam testom utvrdila da imam hlamidiju, koju sam lecila nekoliko meseci i u martu kada smo suprug i ja poslednji put radili test bio je negativan dva puta. Nakon toga smo poceli ponovo da radimo na trudnoci i evo kasni mi nekoliko dana, a da napomenem da mi je menstruacija uvek redovna. Medjutim radila sam test urina i negativan je. Da li je mozda rano za test, danas je 28.05., a poslednju menstruaciju sam imala 25.04.Plasim se da se ne radi o vanmatericnoj trudnoci. Koliko je to moguce i koliko je opasno. I jos nesto, materica mi je posle kiretaze blago nagnuta na desnu stranu, citala sam i da to moze da bude uzrok vanmatericne trudnoce. Molim vas, kazite mi svoje misljenje i da li da ponovim test. Pozdrav!

Postovana, sacekajte jos neki dan pa se javite ginekologu. Vanmatericna trudnoca se moze dijagnostikovati ultrazvukom. Vi niste pod vecim rizikom da je imate, bez obzira na savijenu matericu, koja je veoma cesta, za razliku od vanmatericne trudnoce. Nemate veci rizik za vanmatericnu trudnocu od drugih zena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2010.

Postovani, pre otprilike mesec dana sam imala upalu uva, i dve nedelje sam uzimala panklav; upala je prosla, ali mi je ostalo zujanje u uvu. Da li se to cesto desava, i da li je prolazno ? Ako imate neki savet, bila bih Vam zahvalna.

Postovana, zujanje u uhu je veoma cesta pojava i nekada se ne moze ukloniti, posebno ako se nezna njegov uzrok. Jedan od cescih uzroka zujanja (tinitus) je zapaljenje. Kod vas je posledica nedavnog zapaljenja. Javite se spec. ORL. Mozete koristiti neko biljno sredstvo za poboljsanje cirkulacije kao ginko, zatim Bevipleks, riblje ulje ili morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos). Izbegavajte tisinu, jer je tada zujanje nepodnosljivo. Neka u kuci bude stalno tiha muzika. Preglasna muzika moze pogorsati stanje. Ako se ne moze ukloniti zujanje, a vama smeta i nervira vas moguce je psihijatrijsko lecenje koje ce vam pomoci da ne obraca paznju na njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2010.

Postovani doktore, molila bih Vas da mi preporucite dalji tretman u vezi sa sledecim: imam lumbago isijalgiju vec 7 meseci. Koristila sam razne injekcije protiv bolova, fizikalni tretman magnetno polje i dijadinamiku koji mi nisu pomogli vec pojacali bolove. Sada ne znam sta da radim dalje. Bol je non stop prisutan i krece se iz leve u desnu nogu sa jakim bolom u krsnom delu. Hvala unapred!

Postovana, morate se javiti neurologu. Uradice se EMG da bi se videlo koliko zivac trpi i da li je potrebno da se operativno otkloni pritisak na njega. Trebate da izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje. Vezbe moraju da budu izuzetno lagane (za akutni stadijum) da ne bi pogorsali postojece stanje. Mozete da koristite miorelaksans tj. lek za opustanje misica koji ce malo smanjiti pritisak na zivac, a time i bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovani, pre nekoliko dana sam uradila analizu hormona stitne zlezde, svi su u granicama normale, ali su antitela povecana i to znatno vise nego prethodnog puta.Na rezultatu pise 3783, a granica je <70. Doktorka je postavila dijagnozu Hashimoto, i preporucila da tri meseca pijem tablete selena.Tablete sam ispila, ponovila sve analize, i jako me plasi sto su sada antitela mnogo vise uvecana. Molim Vas za odgovor, jer ne mogu u skorije vreme da odnesem rezultate dr. jer je na god. odmoru. Da li uvecana antitela stitne zlezde mogu da stvaraju problem kod trudnoce, jer planiram drugu trudnocu, odnosno da li stvara neke teskoce kod zatrudnjivanja i odrzavanja trudnoce? Hvala unapred

Postovana, Hasimoto tireoiditis nije prepreka za trudnocu. Nesto su cesci spontani pobacaji nego kod zdravih zena. Kontrole hormona i antitela su cesce nego van trudnoce. Nekada se sprovodi terapija tiroksinom, posebno ako potaste TSH.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite-koji dan menstrualnog ciklusa (II ili III) je najpogodniji odnosno najpouzdaniji za davanje uzorka krvi za hormonalni status_polnih hormona? Unapred hvala.

Postovana, to je nebitno (II ili III), jer se oba dana nalaze u istoj fazi menstrualnog ciklusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

imao sam operaciju devijacije nosa posle operacije osetio sam da otezano gutam i gusim se.Mozete li dami kazete u cemu je problem kod mene....

Postovani, morate se javiti spec. ORL da se ustanovi da li je doslo do komplikacije operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

postovani,ja sam vam pisala za promaju sto me ubila i sto osecam slabije misice...

Postovana, dopunili ste svoje pitanje. Pogledajte ponovo odgovor jer je dopunjen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovani,imam problem sa grlom,krajnicima i zlezdama..U roku od 3 meseca grlo me je bolelo 3-4 puta po 5 6 dana a zadnji put mi je vrat natecen i zlezde su uvecane,bolne ispod vilice..Plasim se da bih moglo da bude neko krvno oboljenje ili u najgorem slucaju HIV virus pa zbog toga boli grlo,Nema temperature i ostalih simptoma..Imao sam odnose sa dosta partnerki a svaki odnos je bio sa zastitom...Da li je moguce da sam se zarazio putem poljupca ili oralnog sexa??

Postovani, HIV moze da se dobije oralnim sexom. Ako smatrate da ste se rizicno ponasali mozete da se testirate. Otecene i bolne zlezde su najcesce posledica infekcije grla. Morate da ojacate imunitet kako bi redje bolovali. To je isto bitno za HIV pozitivne osobe. Ako je imunitet jak bolest ce se kasnije ispoljiti. Uradite krvnu sliku za pocetak. Ako se uz terapiju zapaljenja krajnika ili grla zlezde smanjuju nema rizika od opasnih bolesti. Mislite i na to da kod virusnih bolesti zlezde mogu biti uvecane mesecima. U svakom slucaju vi se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovani,poslednjih mesec dana imam teskoce pri gutanju u smislu da, kad progutam bilo tecnost,hranu ili pljuvacku,osecam kao da mi nesto zastane u jednjaku.uz to se javlja i krcanje creva,i takodje osecam krcanje i ponekad i nadutost s leve strane ispod rebra,kao da mi je pomeren zeludac.pored toga,cesto stucam i podrigujem.proteklih par meseci sam imala velike emotivne probleme i u tom periodu mi se javilo igranje misica po celom telu,najcesce kod kolena i u oku,kao i povremeni bol u grudima.takodje imam problema s kicmom i ispupcenja kod rebara iznad grudi,s obe strane,i specijalista mi je rekao da je to posledica krive kicme.da li mozda problemi pri gutanju imaju veze s tim? imam 21 godinu. Unapred hvala!

Postovana, problemi sa gutanjem nisu posledica krive kicme. Mogu biti posledica stresa i emotivnih problema koje imate u poslednje vreme. Iz istog razloga se javlja igranje misica po celom telu i povremeni bol u grudima. Poteskoce pri gutanju se mogu javiti kao posledica grca jednjaka, sto je uglavnom psihicke prirode. Medjutim, smetnje sa gutanjem mogu biti posledica organskih promena na jednjaku koje mogu da se uoce snimanjem sa barijumom i prilikom endoskopije. Bol u grudima se cesto javlja zbog zapaljenja jednjaka, sto je kod vas verovatno slucaj. Sluzokoza je zapaljena zbog podrigivanja kod koga zeludacni sok prelazi u jednjak i ostecuje njegovu sluzokozu. Morate se javiti gastroenterologu. Javite se i fizijatru zbog deformiteta kicme. Istina deformitet se u vasim godinama ne moze ispraviti vezbama, ali vam one mogu ojacati misice tako da vam se spreci pogorsanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovana, u velikoj sam dilemi u toku ovog meseca sam imala cetiri puta sexualni odnos,i nijednom partner nije ejakulirao u meni,vec svaki put van...menzis sam imala tacno na vreme i danas mi je zadnji dan...pa me zanima da li postoji mogucnost da sam u drugom stanju bez obzira sto sam imala menzis,jer sam na mnogim forumima citala da devojke i ne znaju da su drugom stanju iako im je mens.redovna i da li je uopste moguce da se ima mens. ako je devojka u drugom stanju?UNAPRED ZAHVALANA

Postovana, u trudnoci moze da se javi krvarenje koje lici na menstrualno po tome sto se javlja u vreme kada bi bila redovna menstruacija. Medjutim, ako zena obrati paznju videce da to krvarenje traje krace i manje je obilno u odnosu na menstruaciju. Znaci jedna uobicajena menstruacija ne moze da se javi tokom trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovani, uradjena mi pre dva meseca lobectomia totalis l. sin. thyroidectomia totalis. nalazi su mi ok. to mi je druga operacija, prva je bila pre 9 god. interesujeme da li ja smem posto sam kuvar po profesiji da budem izlozena pari u vecoj kolicini i da li smem na sunce? dali je normalno da me rana i dalje boli i imam osecaj pecenja. i jos pitanje, pojavljuje mi se ispod miske crvenilo jako bolno i kao da ima zrnce velicine pirinca, to traje 2 dana i onda se smiri nema veze da li sam depilirala ili ne. uradila bi kontrolu limfnih zlezda ali neznam sta. i da jos nesto dali su meni povadjene i parotiroidne zlezde posto imam odavno i osteroporozu? imam 40 god.

Postovana, desava se da se sa stitnm zlezdom povade i paratireoidne zlezde. Posledica je obicno bolni grc misica. Dijagnostikuje se pregledom PH, kalcijuma i magnezijuma. Vase kontrole su verovatno obuhvatale i ove preglede. Kod hipoparatireoidizma nastalog kao posledica odstranjenja zlezde sprovodi se terapija kalcijumom, vitaminom D, a nekada i magnezijumom. Uslovi u kojima radite nisu laki, ali vas operacija ne moze osloboditi tog rada. Sunce nije zabranjeno. Oziljak nakon bilo koje oeracije moze godinama da boli s vremena na vreme. To zrnce koje povremeno boli moze biti zapaljena zlezda kao reakcija na povredu pri depiliranju ili neku infekciju u okolini. Javite se koznom lekaru, mozete da uradite ultrazvuk limfnih zlezda i pregled krvne slike. Lecite osteoporozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

postovani,molim za savet, radio sam cuceci naporisao 5-6 dana nakon toga kada sam imao veliku nuzdu pojavilo mi se nesto na lijevoj strani anusa u obliku mehura, imao sam bol ali je bio podnosljiv nisam se javljao doktoru,onda je to sve nestalo nakon deset dana, sada od tog vremena ima godinu i vise nisam naporisao ali pojavila mi se nesto kao cvoric mali na anusu isto blag bol podnosljiv,da naglasim da nisam nikad imao krv na stolici, da li ishrana moze da utice na to, kakva je prevencija,molim za odgovor,HVALA.

Postovani, to su ispali unutrasnji suljevi zbog napora (prolaps hemoroida). To se moze desiti i nakon tvrdje stolice, proliva ili cesce stolice. U pocetku se hemoroidi mogu lagano prstima vratiti u debelo crevo. Nekada ispadnu nakon stolice, ali se sami vracaju. Nekada je potrebno da ih vi prstima vratite. Bole kada su ukljesteni (nalaze se pola unutra, a pola van). Preventiva se sastoji u ishrani bogatoj vocem i povrcem i dijetnim vlaknima (integralni hleb, mekinje). Ishrana treba da bide takva da stolica ne bude ni previse tvrda ni prolivasta. Zatim izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje, kao i posao gde stalno savijate stomak. Nakon svake stolice se operite ili obrisite vatom namocenom u vodi. Koristite kreme protiv suljeva. Ibegavajte dosta zacinjenu i jako ljutu hranu. Naravno definitivnu dijagnozu postavlja lekar proktolog. Pri krvarenju njegov pregled je neophodan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

Postovana, Moja mama je jucu obavila ultrazvucni pregled dojki i nalaz glasi ovako: U GSK DESNE DOJKE JEDNA VECA I DVE MANJE CISTE DIJAMETRA 18X13mm i 4mm i 6mm. OKO VECE CISTE KOMPRIMOVAN ZLEZDANI, DISPLAZNO IZMENJEN PARENHIM. U LEVOJ DOJCI U GSK NAMJA CISTA DIJAMETRA 5mm. U LEVOJ AXILI LY NODUS DIJAMETRA 6 mm. ZAKLJUCAC: EHOSONGRAFSKI VEROVATNO BENIGNE LEZIJE BIRADS 3. Molim Vas recite mi koliko ciste mogu biti opasne, kakve sve vrste cisti postoje, i koliko ovakav nalaz moze biti ozbiljan. Hvala Vam puno unapred.

Postovana, to je veoma cest nalaz u zenskoj dojci. Posledica je blazeg hormonskog poremecaja. Menstrualni ciklus tih zena je normalan ili neregularan. Bol u dojkama je obicno prisutan u premenstrualnom periodu, a cesto i pri pipanju. Pojava je bezopasna. Medjutim, neophorne su redovne kontrole, jer postojanje cisti ne iskljucuje mogucnost da se evenualno nekada pojavi zlocudni tumor. Uostalom, kontrole su potrebne i kod zena koje nemaju nikakve promene u dojkama. Cesce kontrole su neophodne samo ako je neko u familiji imao rak dojke. Mama treba da ide redovno na kontrole, da koristi ishranu bogatu vocem, povrcem i zitaricama, a siromasnu masnocama zivotinjskog i vestackog porekla (margarin), da koristi soju, smanji unos soli u organizam, uzima vitamin E, B6 i druge vitamine, nezasicene masne kiseline (Omega 3 u obliku suplementa ili hranom), da nosi cvrst grudnjak, izbegava preterani unos kofeina (kafa, cokolada, kola napici, indijski i crni caj). Hormonske preparate da izegava tj da ih koristi samo po preporuci ginekologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2010.

Postovani, pre dve nedelje me ubila promaja, malo mi je lice islo na levu stranu, pila sam neke tablete sada mi je bolje. Lice mi se izlecilo samo sto na toj strani osecam malo slabije misice ili neznam sta je, a da hodam mogu i sve redovno. Na toj strani tela ustvari osecam kao da nemam dovoljno culo dodira najvise na nozi,mogu da se krecem sve.ali se bojim da mi nebude kao sa licem.od cega je to nastalo,dali je od promaje i to.i glava me boli jos uvek po malo. Pritisak mi je uglavnom 120/80 nekad manje malo. Imam 24 god.hvala unapred.

Postovana, lice se iskrivilo na jednu stranu zato sto je zivac (nervus facijalis) zbog promaje malo otekao tako da je trpeo pritisak u kostanom kanalu. Ako jos uvek osecate bol i imate smanjen osecaj na licu to nije zabrinjavajuce jer jos nije doslo do potpunog izlecenja tj paraliza facijalisa je jos uvek sveza. Moze da se nastavi lecenje facijalisa i fizikalnim procedurama. Ako imate smanjen osecaj na drugom delu tela npr. nogama morate se javiti neurologu i fizijatru. Kod mladih osoba sa normalnim pritiskom, kao sto ste vi, to je obicno posledica promena na kicmenom stubu sto zahteva fizikalnu terapiju. Dok je paraliza nervusa facijalisa uglavnom izazvana promajom i nazebom, kod drugih zivaca to uglavnom nije slucaj. Kada se bol, trnjenje ili smanjen osecaj jave na nozi to je najcesce posledca nekog naglog nezgodnog pokreta, a promaja moze samo da pogorsa vec postojece stanje. Javite se lekaru da se stanje sa licem potpuno izleci, a i da se vidi da li je stvarno smanjen osecaj na nozi i da li treba preduzimati neku terapiju. To sto ste imali paralizu facijalisa ne znaci da ce vam se javljati i na drugim nervima i delovima tela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite na pitanje da li se praktikuju tzv. ciste sa prljavim operacijama, odnosno istovremena operacija slepog creva i zucne kese. Unapred hvala.

Postovani, to je bolje operisati odvojeno. Morate razgovarati sa hirurgom, mada ne verujem da ce uraditi takvu intervenciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

postovani! imam 32 god( majka dvoje dece).Moj problem je da vec 5 godina u levom lobusu tiroidne zlezde nosim cistu sa prisutniom hiloehogen jazol .Ova je cista s vremenom porasla i sad je sa dimenzije od 30mm na 21 mm.(desan lobus je normalan).Hormoni mi su dobre bar tako kaze lekar TSH 1,90 i ATP-O 4o,42.Ja nemam neke posebne probleme o mozda sam se i navikla na nju, osecam tezinu gutanje hranu i kao da me vuce oko vrata neka tezina ali u poslednnim 5 meseci cecste osecam da mi zari i drazni mi grlo pa tao vrlo cesto kasljam. radli su mi 3 biopsije (punkcije)posledni pre par dana i nalazi su uredni i da citomorfoloski naod odgovara na THYREODITIS HASIMOTO .a hormoni su uredni . Jedan lekar preporucuje da je boje otstraniti cistu operativnom putu.,ali drugi leka (koj me je punktirao )kaze da je boje da pricekam de se ne operiram i da mozda moze da se leci sa lekovima .dosad ni sam primala nikakvu terapiju . moli vas za savet sta je boje uciniti operirati se (sta se srasno bojim) koje su posledice i kakav je to vid operacije ili da se ne operiram i ostavit tako sta me je isto strah jer lekar kaze da se nezda u sta se moze pretvoriti t.e moda bi moglo postati maligno hvala vam unapred n.eznam sta da radim treba mi savet

Postovana, mislim da zlezdu treba operisati kada vrsi pritisak na okolne organe i iaziva tegobe. Odstranjenje cvora bi smanjilo osecaj tezine i olaksalo gutanje. Osecaj zarenja u grlu i kasalj moze imati i drugi uzrok, na primer gastroezofagealni refluks (prelazak zeludacne kiseline u jednjak i zdrelo). Hasimoto tireoiditis ne moze da se izleci operacijom. To je vrsta hronicnog zapaljenja zlezde koje posle duzeg vremena dovodi do smanjenja lucenja tiroidnih hormona. Komplikacije kod operacije su moguce, ali nisu ceste. Moze doci do povrede zivca i ostecenja govora. Ako se odstrani veci deo zlezde nastupa hipotireoza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

postovani imam ubrzan rad srca kad ustanem i vecim delom dana se krece do 98 a pritisak nizak 90/60.prosle godine sam radila ultra zvuk srca i bilo je sve ok osim tog ubrzanog rada .htela sam da vas pitam da li to moze da bude opasno jer mi se puls uvece smanji a condor tablere nemogu da pijem zbog niskog pritiska.inace proverila sam i stitnu zlezdu ona je uvecana ali su hormoni dobri pa za nju nemam terapiju.hvala unapred

Postovana, pregled srca pokazuje normalan nalaz. Zato uklonite sve faktore koji kod zdravog (kao i bolesnog) srca mogu uticati na ubrzanje srcanog rada. To su pre svega dugotrajan stres, strah, kafa, kola napici i pusenje. Pojacajte fizicku aktivnost kako bi utrenirali i ojacali srce. Pretpstavljam da niste malokrvni. Inace, anemija ubrzava srcani rad.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

Postovani doktore od 14.4.-6.5.2010.sam bio hospitalizovan u klinici za urologiju VMA.Tada su mi se javile prolivaste stolice uz febrilno stanje.Deset dana nista nisam jeo a vrlo cesto imao stolicu.Posle labaratoriskih analiza receno mi je da imam bacteriju Enterococus i pijem Orvazil vec vise od mesec dana,medjutim ja i dalje osecem blage bolove u stomaku i imam oko 6-8 stolica dnevno,ne prolivaste ali sa pojavom sluzi.Krvna slika uradjena pre par dana u redu,sedimentacija15.Analiza stolice na cl.difficile toksin A i B negativna.Dijagnoza na kontroli,Enterocolitis prolongata.Molim Vas sta da radim i o cemu se ovde radi,hvala.Mile NB.

Postovani Mile, nekada nakon crevne infekcije debelo crevo moze biti prenadrazeno, tako da se javljaju ucestale stolice sa dosta sluzi. Dijagnoza se postavlja tako sto se iskljuce organske bolesi debelog creva. Rektosigmoidoskopski pregled pokazuje da je sluzokoza normalna uz crevne grceve. Mogu pomoci blagi sedativi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2010.

Postovani,nedavno su mi otkrili da imam uvecano srce,a razlog mog odlaska doktoru bila je jaka aritmija,puls i do 120.Molim vas ako biste mi mogli nesto napisati o tome i uputiti me sta bih dalje mogla preduzeti.Kao terapiju sam dobila PRESOLOL ,da uzimam1/4 tablete dva puta dnevno,i moram priznati da mi bas i ne umiruje srce,dok VERAPAMIL 40mg koji sam pila u trudnoci,mi je imao zadovoljavajuce dejstvo.Mislim da je i ovo bitan detalj,imam 30 godina,i nizak krvni pritisak.Interesuje me sta je uzrok i kako da se lijecim? Unaprijed zahvalna

Postovana, postoje brojni uzroci ubrzanog rada srca. Pre svega uradite hormone stitne zlezde, jer hipertireoza (poviseni hormoni) mogu do toga dovesti, pogotovu kod zena. Zatim uzrok moze biti malokrvnost, dugotrajna napetost i stres, virusno apaljenje srca, kada su pisutni umor i malaksalost. Uvecano srce obicno prati povisek krvni pritisak koji vi nemate, ali se javlja i kod srcanih mana koje se mogu lako uociti EHO pregledom srca. Takodje je korisno pratiti 24 sata EKG i krvni pritisak (nosenje holtera). Znaci potreban je i pregled endokrinologa i opsti pregled krvi. Internista ce vam korigovati terapiju, ako Presol ne bude dao zadovoljavajuci efekat. Sugerisite mu Verapamil. On je stari lek pa mnogi internisti zaboravljaju na njega. U trudnoci se propisuje, jer je efikasan i dokazano ne steti bebi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.5.2010.

postovani, u 29 nedelji trudnoce sam i pre nekoliko dana mi je u brisu cerviksa i vaginalnom brisu pronadjena bakterija enterokokus spp i gljivica kandida, u velikom broju. po antibiagramu mi je lekar prepisao ampicilin i vaginalete poliginax. ponovila sam briseve i urinokulturu i sve je sterilno, danas su mi dosli rezultati, ali sam analize ponovila nakon mesto vise od jednog dana po zavrsenoj terapiji. bojim se da se ne radi o lazno negativnim rezultatima, jer nisam pravila neku vecu pauzu izmedju terapije i ponovljenih analiza, ali tako mi je rekao moj ginekolog da je jedan dan pauze dovoljno. takodje me zanima kakva je to bakterija i da li moze da bude opasna i koliko za moju bebu. hvala Vam najlepse na odgovoru.

Postovana, enterokokus je crevna bakterija. Ova bakterija se naziva i fekalni streptokok, jer se nalazi u crevima i fekalijama čoveka. Odatle zbog blizine anusa i mokracne cevi, kao i zbog odredjenog nacina higijene prelazi u mokracne puteve i polne organe gde izaziva infekcije. Ova bakterija (kao i druge) nema uvek istu osetljivost. Ima sposobnost razvijanja rezistencije. To znaci da vremenom postaje otporna na antbiotike na koje je ranije bila osetljiva. Zato kod sledece infekcije treba ponovo raditi bris i urinokulturu. Enterokoke su bakterije koje ne ostecuju plod. Medjutim, moraju da se lece jer nelecena infekcija u trudnoci moze da dovede do hronicnog zapaljenja koje znatno ostecuje zdravlje zene. Postoje podaci da zene koje nisu lecile bakterije u mokraci cesce oboljevaju od bubrezne insuficijencije. Postoji mogucnost da je rezultat lazno negativan. Nakon antibiotske terapije potrebno je napraviti pauzu od pet dana pre davanja brisa na antibiogram.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.5.2010.

Postovani!Pre mesecipo dana dobila sam varicelu i sobzirom da imam 32 godine jako tesko sam podnela!U periodu inkubacije sam imala bolove u grlu pa sam uzela palitrex i nakon 10 min sam imala koznu reakciju slicnu koprivnjaci!Doktor mi je rekao da to nije od leka i rekao mi da uzmem cliacil i opet sam imala reakciju!Prepisan mi je runac i nisam ga koristila iz straha!Nakon 5 nedelje posto mi je grlo bilo jako crveno jel su ospe skroz bile prisutne u usnoj duplji glu jeziku i resici opet sam probala cliacilom da to sredim ali je bila opet reakcija!Ovog puta je bilo oticanja!Moje pitanje je dal sam ja alergicna na antibiotike i ako jesam gde to mogu da ispitam ili je to zbog tako jakog pada imuniteta pa organizam nemoze da prihvati antibiotik!VELIKO HVALA I POZDRAV

Postovana, reakcija koju ste imali dosta lici na alergijsku. Dijagnoza alergije na lekove se postavlja provokacionim testom. To treba raditi u bolnici, jer se daju male doze leka i posmatra reakcija. Pod kontrolom ste lekara tako da moze odmah da se reaguje antialergijskom terapijom, ako reakcija bude burna. Ne radi se ambulantno jer alergijska reakcija moze izazvati tesko gusenje. Vi trebate dobiti uput od vaseg lekara za alergologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

imam osecaj gusenja,mucninu na povracanje i jutarnju podbulost i osecaj trnjenja gornje usne i opstu malaksalost.Krvna slika je uredu.Hormon stitne zlezde t3 je na gornjoj granici.O cemu se radi.

Postovani, javite se neurologu zbog trnjenja gornje usne. Dok god je hormon stitne zlezde normalan, bez obzira da li je na gornjoj granici, ne mozemo misliti da tegobe poticu od zlezde. Mucnina i nagon na povracanje zahtevaju gastroenteroloski pregled. Moze biti vracanje zeludacne kiseline u jednjak (GERB), gastritis sa pojacanim lucenjem kiseline ili neka druga gastroenteroloska bolst. Tegobe cesto mogu biti posledica stresa. Morate nastaviti sa pregledima da bi se otkrio uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

postovani imam problema pri menstralnom ciklusu imam spiralu vec 5 god ne smeta mi al pre na 3 dana od dobivanja pms-a pocinju strasne glavobolje povracanje bol u nogama i oteknuti zglobovi i to traje dok ne otpocne pms molim va da mi kazete zbog cega dolazi to tog dali je od spirale i kako mogu spreciti uzane glavobolje i povracanja hvala unaprije

Postovana, spirala moze izazvati glavobolje. Medjutim, one mogu biti posledica i drugih bolesti, pa je neophodno da se odmah javite ginekologu i svom lekaru. Simptomi PMSa se mogu ublaziti, pa cak i potpuno ukloniti, koriscenjem hormonskih kontraceptivnih sredstava (popularna pilula), koju vam moze propisati vas ginekolog nakon skidanja spirale. Ako niste menjali spiralu tokom tih pet godina, sada je vreme da to ucinite. Mozda su tegobe nastale zbog dugotrajnog nosenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

molim vas da mi pomognete i odgovorite desava mi se u zadnje vrijeme kad gutam hranu vodu bilo sta da mi je jak bol cjelim grlom sve do sredista izmedzu pluca i osecam kao da imam komad neceg od te boli u zdrelu molim va pomozite mi i recite kako da to izlecim i od cega to dolazi unaprije hvala

Postovana, takve tegobe se javljaju kod vracanja zeludacne kiseline u jednjak (GERB ili gastroduodenalni refluks). Kielina izaziva zapaljenje sluzokoze jednjaka. Tako zapaljen jednjak boli i pece pri prolazu hrane. Nekada je bol tup, a nekada toliko jak da lici na bol kod infarkta. Osim toga bol se moze javiti i kod upale grla. Morate se javiti vasem lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

Molim za malo "poblize" objasnjenje kako izgleda uroloski bris za muskarce.Znam otprilike da se gurne "neka" cevcica u mokracni kanal...(koliko duboko,da li je bolno,koliko traje itd).U pitanju su brisevi za hlamidiju,mikroplazmu i urea plazmu.Doktor rece da tri sata pre uzimanja briseva ne treba mokriti,kako kad svako kad ustane "obavezno"ide u WC,kako to usaglasiti ako je pregled prepodnevni???(dali su ta tri sata toliko bitna)? pozdrav

Postovani, u mokracni kanal se gurne stapic sa vatom na vrhu. Gurne se dva do tri cm malo okrene i izvadi. Stapic (bris) lici na stapic za usi samo je malo deblji. Uzimanje brisa je jako kratko, ne boli, samo je neprijatno. Ako morate da mokrite ujutru ustanite ranie da bi bilo tri sata pre uzimanja brisa. Ta tri sata su jako bitna, jer mlaz mokrace ispere bakterije koje se nalaze u mokracnoj cevi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

menstruacija mi kasni trinaest dana,

Postovana, kod zdrave zene kasnjenje menstruacije najcesce ukazuje na trudnocu. To mozete proveriti kucnim bebi testom, koji cete uraditi tacno po uputstvu. Moguci su i drugi zroci kasnjenja menstruacije kao promena ishrane, stres, promena mesta boravka, putovanje, hormonski poremecaj. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

Moja devojcica od 3 godina do pre godinu dana nije bolovala ni od cega.Dojila sam je do 2 godine i nakon toga krenulo je precesto konzumiranje antibiotika zbog crvenila grla. Upuceni smo na sopstvenu inicijativu kod orl lekara jer od zapusenog nosica desava se da mnogo krci i hrce nocu pa je jedan lekar ustanovio da je to u pitanju treci krajnik a drugi kao i nas pedijatar da je to alrgeijski.Vrlo cesto pored antibiotika pije presing sirup pa bi molila za savet kako pomoci i nama i detetu

Postovana, to je cesto posledica alergije. Kod nje se sekret sliva iz nosica u grlo. Tu izaziva nadrazaj, nekad kasalj i crveno grlo. Cesta upotreba antibiotika slabi otpornost organizma tako da se lakse razboli. Probajte sa antialergijskom terapijom. Antibiotike koristite samo po rezultatu antibiograma. Znaci ne zapocinjite lecenje pre no sto detetu uzmu bris grla i nosa. Kod dece tog uzrasta treci krajnik je izrazen, pogotovu ako dete ima alergijsku konstituciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

Postovani, postavljena mi je dijagnoza GERB i gastroduodenitis hyperacida. Dobila sam terapiju za 2 tjedna, Zoltex tablete 1x nataste i 1x Metopran prije rucka. Simptome koje sam imala prije dijagnoze te sam zato i otisla kod doktora su bile promuklost koja nije bila uzrokovana nicime i knedla u grlu cijeli dan. to je trajalo tjedan dana. Zanima me najvise prehrana, sto smijem, sto nesmijem jesti, sto je preporucljivo? Takoder, spremna sam procitati neku strucnu literaturu ako postoji takva. Trazila sam, za GERB sam nasla, ali do sad nisam dosla do nikakvih informacija koje se ticu iskljucivo za gastrodudenitis.

Postovana, evo nekoliko saveta koji ce vam pomoci da ublazite tegobe koje imate zbog GERBa i gastrodudenitisa: izbegavajte preobilne obroke, smanjite ili izbegavajte cokoladu, nanu, kafu, alkohol i sirovi luk, jer vam oni mogu izazvati penjanje kiseline u jednjak (opustaju misic zatvarac jednjaka), smanjite unosenje masne hrane, a jedite vise belancevine i ugljene hidrate. Ljuta i kisela hrana vam moze pogorsavati tegobe. Da biste to izbegli posle takve nadrazujuce hrane ili pica popijte odmah vodu ili neku tecnost koja nije kisela. To ce da spere nadrazujucu supstancu sa jednjaka. Ako ste gojazni smrsajte malo. Gubitak 5 do 7 kilograma znacno smanjuje pritisak na sfinkter i smanjuje uslove za nastanak GERBa. Ne idite u krevet tri sata posle vecere. Kad ste uspravni sila zemljine teze sprecava da se kiselina vrati u jednjak. Spavanje na visokom uzglavlju pomaze. Takodje i lezanje na levom boku. Nemojte da odlazite u krevet ubrzo posle konzumiranja alkohola. Izbegavajte stres i pusenje, jer oni povecavaju lucenje zeludacne kiseline, koje je kod vas pojacano. Zapaljenje sluzokoze zeluca (gastritis) je uglavnom udruzeno sa zapaljenjem dvanaestopalacnog creva cineci bolest gastritis. Duodenitis (zapaljenje dvanaestopalacnog creva) se ne javlja kao posebna bolest. Znaci trazite clanke o gastritisu, gastropatiji, gorusici. Lecenje gastritisa je isto kao i gastroduodenitisa. Najvaznija je ishrana, pri cemu dijeta nije stroga, vec izbegavate ono za sta primetite da vam smeta. U sustini to je isto kao kod GERBa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2010.

postovani doktore molim vas za savet neznam vise kom da se obratim bio sam ko d razlicitih gastrologa zbog fisure ani koj traje vec 5-6meseci i koja je po mom misljenju nemoguce izleciti kremama probao sam barem pet razlicitih krema i 2 - 3 razlicita leka koji su mi prepisivali doktori gastrolozi i opet to pomogne nedelju dve pa opet se upli pocelo je stvarno da mi smeta kad se upali nemogu da idem u vece dobijem obavezno zatvor i naduven sam ko zaba imam 21 gudinu i nikad u zivotu nisam imao problema ni sa stomakom ni sa nekim organom za varenje ova fisura je veoma uporna.zaboravio sam da napomenem da sam probao da regulisem stolicu sa nekim dijetama ali nema pomoci se to pomaze po malo ali opet se fisura upali molim vas da mi kazete za neku kliniku gde rade operaciju fisure ani i dali je to pametno resenje i dali ce to sa sigurnoscu da resi moj problem

Postovani, ne mogu da vam prporucim odredjenu kliniku. U pravu si za nacin lecenja, kada se ne moze resiti lekovima sledi hirusko lecenje. Zatvor uglavnom nastaje, jer odlazete odlazak u WC zbog jakog bola. Da bi defekacija bila sto laksa nastavite ishranom da sto vise razmeksate stolicu. Masti sa antizapaljenjskim delovanjem treba da stavljate prstom, što neki pacijenti izbegavaju, jer im je bolno ili neprijatno. Cepici nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Nakon defekacije sedite u toploj vodi da bi se sfinkter od toplote razlabavio. Hronicna fisura se leci hirurskim putem. To je najcesce dilatacija (sirenje) sfinktera, koje se sastoji u tome da se u anesteziji razvuce sfinkter polako i nezno do obima cetiri prsta. Posle ove intervencije mnoge fisure prolaze. Ekscizija fisure je postupak kojiim se cela fisura sa stranama i dnom iseca iz svog lezista i dno zasije. Ubrizgavanje dugotrajnog anestetika ispod fisure odrzava sfinkter van kontrakcije (olabavljuje ga) dok ranica ne zaraste. Za pocetak se javite hirurgu proktologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2010.

Imam jak bol na kraju rebara, inace sam u 7 mesecu trudnoce, bol se pojacava na pokret i dodir, bol je lokalizovan pri kraju rebara u slabinskoj regiji. Radila sam UZ abdomena i nisu nasli nikakve kalkuloze, pretpostavljaju sa se radi o myagii intercostalis. Ovo traje vec 10 dana i bas je bolno pri pokretu. Sta da radim? Hvala unapred na odgovoru i VELIKI POZDRAV !!!

Postovana, to lici na myalgiju. Mozete po nekad da uzmete paracetamol (lek protiv bolova koji se moze koristiti u trudnoci). Topla odeca u predelu krsta (prsluk) moze opustiti misice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2010.

Postovani, Juce smo kuci doneli malo mace, danas se sin igrao sa njom i ona ga je kandzicama bola, u roku od par minuta na svakom mestu gde je bio ubod (ne dubok) pojavilo se crvenilo i plik. Do sada smo u nekoliko navrata imali macku u stanu i nikada nismo imali slican problem, da li je u pitanju alergija? S postovanjem, Mirjana

Postovana Mirjana, vodite dete pedijatru. Ako nije vakcinisano misliti na zastitu od tetanusa. Moguca je alergija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2010.

Postovani,moj problem je cudne prirode u vec nedeljama se vucem po lekarima i nemam konkretan odgovor.Da bi vam bilo jasnije sve sto zelim da vas pitam pre 5god imala sam carski rez epiduralnom anestezijom.Postpartalni tok je bio u redu bez ikakvih komplikacija.Pre nekoliko meseci odnosno pre neka tri meseca pocela sam da osecam cudan bol u desnom delu stomaka u predelu gde je rez i bolove imam samo pri naporu(kada lezim i hocu da ustanem,kada se zakasljem...)Na ultrazvuku su mi rekli da u tom delu stomaka na trbusnijm misicima imam neku promenu koja je 2,5cm velika koja se nalazi gde se zavrsava rez na desnoj starni.Uradila sam i kompijuter tomografiju na kojoj nista posebno nije odluceno cak mi je receno da postoji mogucnost da je tumor u pitanju sto je naravno bio sok.Jos jednom promena je na trbusnim misicima sa organima je sve u redu nema CISTA ILI BILO KAKVIH PROBLEMA.Sta je vase misljenje sta bi sve to moglo biti?Iskljucena je mogucnost da je kila ili neka cista u pitanju.Hvala jos jednom ocekujem vase misljenje.

Postovana, moze biti veliki oziljak (keloid). Moze i biopsija da se uradi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2010.

Suprug i ja smo radili na trudnoci,poslednja menstruacija mi je bila 19.04.,test za trudnocu mi je pozitivan. juce sam napipala na levoj preponi neko "jaje" i ta strana mi je malo natecena. Sta bi to moglo biti,i zbog cega se pojavilo? Mnogo se plasim jer sam pre sedam meseci imala uginuce ploda sa anomalijom.Da li ova zlezda ili sta je vec moze da naskodi plodu i kako to da sprecim? Unapred hvala!

Postovana, prvo se javite ginekologu da budete sigurni da nemate neko ginekolosko zapaljenje, jer se uvecane limfne zlezde obicno javljaju kao posledica nekog zapaljenja u okolini. Uradite i pregled krvi i mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2010.

Postovani, imam par pitanja za vas. Ovako, imam oduvek jako veliki problem sa maljavoscu, problematicnu kozu i jako masnu kosu koja dosta opada. Prilicno je retka i sada tako da sam pocela da se plasim da ne opadne skroz. Radila sam hormonske analize. Prolaktin u 8h je 731 u 11h 500 i u 13h 396. T4 je 132 a granice su od 55 do 155 nmol/L, tsh 2.0 a granice su od 0.3 do 5.5. Testosteron je 2.5 a granice su od 0.3 do 3. Progesteron je o,16 a granica je od 0.3 do 3,8 u folikularnoj fazi i 7.95do 92.2 u luteinskoj. DHEA-S je 14.8 a grani ca je od 1.9 do 10.5 sto znaci da je povisen, a SHBG 90 inace je granica do 87. To su analize radjene 7mog dana ciklusa. A progesteron je radjen i 26tog dana ciklusa i rezultat je 14,3 a granice su u lfolikularnoj fazi 0.3 do 3.8 u luteinskoj 7.95 do 92,2. Pored svega ovoga imam jos jedan problem jako sam mrsava imam 46kg a 1.70 sam visoka sto znaci da mi je bmi oko 15,8. Ciklusi mi nisu bili redovni pa su mi prosle godine pila diane 35 jedno 7 meseci. Sad kada sam opet radila analize ponovo lekar mi je rekao da opet nastavim da pijem diane 35 narednih 8 meseci pa da dodjem na kontrolu. Ciklusi su mi bili redovni do pre 2 meseca a onda sam dobila poslednji put 17tog dana ciklusa. Ultrazvucni pregled je ok, inece ja imam 24 godina. Sta vi mislite o tome i da li mozda imate predlog za neki drugi lek ili da pijem diane 35? I da li ce toliko dugo pijenje lekova da steti necemu? Bila bih vam od srca zahvalna da mi kazete koji je vas predlog ili misljenje. hvala unepred srdacan pozdrav

Postovana, probajte da normalizujete telesnu tezinu. Nekada je samo to dovoljno da bi se hormonski status i menstrualni ciklus normalizovali. Za sintezu polnih hormona potebna je mala kolicina masnih materija, koje vi nemate sa tako niskim BMI.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2010.

Postovani, imam bebu (devojcica, 4meseca) i primetila sam pre dva dana da ima na levoj bradavici (potkozno) nesto osetno velicine graska. Nije joj osetljivo na dodir i nije upaljeno I ako je to nesto bitno, jos uvek je dojim Da li treba nesto preduzimati Unapred zahvalna zabrinuta mama

Postovana, to je ginekomastija, uvecana mlecna zlezda, normalna pojava kod novorodjencadi. Posledica je vaseg hormona estrogena. Povuci ce se samo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2010.

Postovani doktore, pocetkom ove godine sam imala operaciju (laparoskopiju) zbog vanmatericne trudnoce. 17 maja mi je radjen hsg gde se vidi da je desni jajovod zapusen a levi prohodan. Doktor mi je rekao da vec sada mogu da radim na prosirenju porodice prirodnim putem, da ne treba da pratim ovulaciju, a mene zanima da li je u pravu? Zar se nece opet desiti vanmatericna trudnoca ako je ovulacija na desnom koji je zapusen a ja imam odnos tada? Hvala vam puno unapred!

Postovana, najcesci uzrok nastanka vanmaterične trudnoce je suzenje jajovoda, obicno nastalo kao posledica zapaljenja Klamidijom trahomatis, gonokokom ili gnojnim bakterijama, urodjenom promenom na jajovodima ili endometriozom na jajovodima. Ako je jajovod potpuno zapusen oplodjena jajna celija se ne moze usaditi u njemu. Ne opterecujte se proslom vanmatericnom trudnocom, jer se to ne mora ponoviti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2010.

Transfer embriona mi je radjen 1.maja.Nije uspeo i dobila sam 15.5.brine me sto vec sedmi dan krvarim,doduse oskudno,braonkasto.Inace mi menstruacija traje sest,sedam dana,ali sada imam osecaj da nece da prestane.sta predlazete

Postovana, ako se nastavi oskudno krvarenje javite se lekaru, jer bi to znacilo zapaljenje endometrijuma nastalo kao posledica radjene intervencije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2010.

postovani doktore.moja mama je pre nekoliko dana osetila bolove u lumbalnom delu kicme.ima 47 gogina.dugo sedi ne radi vezbe,ima oko 85 kg. prima injekcije 2 vrste zodol i movalis.sta to moze da bude. hvala unapred.

Postovani, tegobe su posledica uobicajenih degenerativnih promena na kicmi koje nastaju sa godinama, a pogorsane su dugotrajnim sedenjem i slabom fizickom aktivnoscu. Kada bolovi uz injekcije malo popuste mama bi trebala da se vise krece i da radi vezbe kojima ce ojacati misice oko kicmenog stuba i rasteretiti kicmu. Potrebno je da izbegava dugotrajno sedenje. Da ustane sa stolice i malo se razmrda svakih 45 minuta do sat tokom radnog vremena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2010.

PRE DVE GOD.DEVOJCICI OD 4GOD.RADJENA JE STING PROCEDURA.URIN I URINOKULT. BILI SU UREDNI 25MES.PONOVO SE JAVILA INFEKCIJA,KOJA SE TRETIRA CEFZIL-OM.INTERESUJE ME DA LI JE MOGUCE DA SE NAKON OVE INFEKCIJE PONOVO JAVI VUR,KOJI JE INACE BIO IV STEPENA?UNAPRED VAM HVALA!

Postovana, infekcija ne bi tebala da dovede do vezikoureteralnog refluksa posto je radjena intervencija. Medjutim, povremene kontrole urina bi trebale da se vrse u cilju otkrivanja prisustva bakterija, koje nije praceno tegobama (asimptomatska bakteriurija).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: