Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 11.12.2010.

Postovana vec duze vrijeme se ne osjecam dobro. U zadnji mjesec dana imam bolove u vratu koji se siri u lijevu ruku praceno glavoboljom .moj doktor fizijatar kaze da je to od vratne kicme jer mi snimak nije u redu. vadila sam sve moguce nalaze i sve je u redu a imam i bolove u rukama i nogama i ponekad malaksalost.da li mi mozete reci ako su nalazi krvi u redu netrebam li se bojati da postoji tumor jer se ja strasno bojim te bolesti. pored toga straha sto imam mogu uvijek da zaplacem,a pored toga voljela bi nekad da i ne zivim jer vi neznate kako je zivjeti kad vas svaki dan nesto boli.unaprijed hvala.

Postovana, nemate razloga da se plasite tumora. Tegobe poticu od vratnog dela kicme. Placljivi ste zdog anksioznosti (straha). Javite se zato psihologu il psihijatru. Naravno da znam kako izgleda kad svaki dan boli nesto. Malo je ljudi srednjih godina koji to ne znaju, ali to nije razlog da se plasite i ocajavate. Bol je prijatelj. Ukazuje da nesto nije u redu. On vas pokrece da se javite lekaru. Pregledom se ustanovi da li postoji neka bolest koja treba da se leci ili su tegobe posledica nepravilnog zivota (loseg odmora, stresa, dugotrajnog sedenja, slabe fizicke aktivnosti, nepravilne, ishrane, gojaznosti, starosti...). U borbi protiv tumora potreban je redovan ginekoloski pregled (papanikolau jednom godisnje), povremeno ultrazvuk dojki, jednom godisnje pregled krvi i mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2010.

postovani ,bolujem od suzen iv l5s1 ,discopathia lumboish.lat.dex.IMAM 28 GODINA ,POSAO MI ZAHTEVA STAJANJE ,,,RECITE MI SMEM LI DA TRENIRAM I STA ,SMEM LI RADITI U TERETANI VEZBE KOJE NE IZISKUJU SABIJANJA I NAGLA CIMANJA ??? SMEM LI TRCATI? HVALA VAM NA ODGOVORU

Postovani, sumnjam da u teretani mozete raditi vezbe koje su bezbedne za vasu bolest. Nagla cimanja, savijanje i podizanje tereta su zabranjeni. Dugo stajanje i sedenje nije preporucljivo za diskopatiju. U danasnje vreme prakticno nema zanimanja koje pogoduje kicmi. Trudite se da tokom posla sednete kad god mozete. Najvise bi vam odgovaralo plivanje i vezbe u vodi, podvodna masaza. Ostale vezbe su lagane vezbe istezanja i jacanja misica ledja. Ako se vezbe ne rade postepeno (prvo lakse, pa teze) mogu da pogorsaju stanje. Svaka vezba koja izaziva bol je zabranjena i zahteva vecu pauzu u vezbanju nakon pojave bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2010.

Postovani, Imam 17 godina, imam problema gornjom vilicom koja mi uvek skripi kada jedem tako da se osecam neprijatno a posebno kada sam sa drustvom. Bio sam kod stomatologa ali nije znao sta je u pitanju. navodim da u poslednje vreme uvece ne jedem i dosta sam oslabeo. Vreme najvise provodim i ucenju i neznam da nije u pitanju atrofije nekog misica. S postovanjem, Aca

Postovani Aco, skripanje zubima je najcesce povezano sa napetoscu, stresom i zamorom. Mrsavljenje je jedan od simptoma stresa i anksioznosti. Znaci problem je psihicki te je potrebno da se javite psihologu ili psihijatru. Od stomatoloskih problema moze biti u pitanju nicanje umnjaka, ali tada je prisutan bol, koji ne pominjete. Posvetite vise vremena opustanju uz muziku, film ili jogu. Bavite se sportom. Nakon fizicke aktivnosti ucicete lakse i brze. Atrofija misica nije u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2010.

Postovani, UZ pregledom abdomena moje 3,5 godisnje devojcice ustanovljeno je: žučna kesa velika, presavijena, bez kalkulusa. Dr je naglasila da je to funkcionalan poremecaj i da je verovatno urodjen. Tragajuci za savetima u vezi ishrane na internetu naisla sam na mnoge kontradiktornosti (po jednim mleko sme, po drugima ne a ista situacija je i sa svezim vocem i pojedinim vrstama povrca). Napominjem da se do pre izvesnog vremena nije zalila na bolove u stomaku, vec tek nakon stomacnog virusa (pre 10-tak dana). Pored povremenih bolova, simptomi koje ima su neprijatan zadah iz usta i naduvenost stomaka. Mozete li mi preporuciti rezim ishrane. Zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, verovatno ce sa rastom deteta doci do ispravljanja zucne kese. Tegobe koje dete ima verovatno nisu posledica funkcionalnog poremecaja zucne kese, vec poremecaja crevne flore. Da bi doslo do njene normalizacije dajte detetu neko vreme probiotik i sto vise jogurta, posebno onog sa probiotskim kulturama. Slatko mleko izbegavajte dok postoji nadimanje. Neko vreme redje dajte detetu povrce koje nadima (pasulj, kupus, soju, karfiol). Kod presavijene zucne kese moze doci do otezanog praznjenja zuci i nastanka kamena. To nastaje kada se retko jede (odrasli imaju obicaj da jedu samo dva puta dnevno). To kod vaseg deteta sigurno nije slucaj. Deci treba davati tri glavna obroka i dve uzine. Kamen nastaje i pri naglom mrsavljenju. Odrasli imaju obicaj da drze rizicne dijete, sto nije tipicno za decu (izuzetak su deca koja boluju od anoreksije). Znaci sad je bitno da znate da li dete ima u crevima bakterije, gljivice i parazite. Ako ima leciti ih. Dijeta nije stroga i usmerena je na smanjenje nadimanja i normalizaciju crevne flore. Zbog zucne kese ne preduzimati nista samo formirati kod deteta zdrave navika. Da ponovim: da jede 5 puta i da ne jede suvise masnu hranu. To isto vazi i za vas, jer ne moze dete da se hrani zdravo, ako vi to ne cinite. Navike se sticu kopiranjem odraslih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2010.

Postovani doktore izvrsio sam snimanje urta zvukom bubrege i rezultat je sledeci.. Jetra masna infiltrisana, bez fokalizacija. Z.kesa slobodnog lumena. Pankreas ehogge. Oba bubrega nesto ehogenijeg parenhima, sa naglasenim centralnim ehogenom kompleksom, i cistom do 20 mm, a u lijevom tri ciste, nekoliko manjih do 25 mm, a velika do 50 mm. Doktore sta dalje kako lijeciti, imam 72 godine i dobro se osjecam nemam nikakvih bolova unaprijed veliko HVALA.

Postovani, treba da sprecite komplikacije na bubrezima i jetri. Lecenje je u stvari preventiva. Ciste na bubrezima su urodjene. Da ne bi dovele do poremecaja rada bubrega treba da kontrolisete pritisak. On ne sme da bude visok. Ako jeste, lecite ga. Da bi bubrezi normalno radili ne treba da budete malokrvni, da imate povisene masnoce i secer u krvi i bakterije u mokraci. Ako se nesto od ovoga pojavi lecite ga. Jetra je masna. Ako ste gojazni treba lagano da mrsate, pola kilograma nedeljno. Brze mrsavljenje izaziva naglo oslobadjanje masnoce, koja se moze taloziti u krvnim sudovima. Izbegavajte mnogo masnu hranu. Alkohol je zabranjen. Moze samo casa vina dnevno ili na drugi dan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

postovana, moj sin od 2,5 godine dobija po tijelu crvene pecate, najvise po stomaku i straynjem dijelu nogu. Navece uglavnom izblede i malo pomodre ta mesta. Sutra dan opet isto. Nema temperaturu, ne svrbi ga, dobro jede spava. Mozete mi molim vas reci u cemu je problem. Inace decak je zdrav, rodjen je kao blizanac, do sada nisam sa njima imala nikakve zdravstvene probleme. Drugi decak nema takve promene. hvala

Postovana, neophodan je pregled pedijatra i koznog lekara. Na osnovu ovih podataka i bez pregleda ne znam sta je u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

Postovanje.JA imam problem vec duze vreme .Radila sam U.Z STOMAKA,SVE JE U REDU,a vec dva meseca mene boli sa desne strane,svako jutro kada ustanem,osecam bol sa desne strane ispod rebara u tom predelu.radila sam 1.10.2010. krvnu sliku,sve je u redu,segmentacija 7,Zamaram se,mantanje i hodam ko da sam pijana ,pocelo je desavnje da pocinje krsta da trni i imamm osecaj i stomak da trni, to me jako uznemiri,kazu doktoru da je moguce od stresa i depresija,ja se ne osecam u opste dobro,jedva jedem,sva sam napeta i to me dovodi do panike i pomislim na sve najgore. Uputila sam se na razgovor kod psihijatra dao mi ansilin da pijem i par dana nista ali sada od njega ne mogu ni da pricam od 5 mg..Zaista se bojim,neznam kome da se obratim i pitam. Doktorica jedna mi je rekla da je u pitanju mozda hosimoto jel imam povecana anitela stitne zlezde,pa su me slali da radim i za koksaki jel se zamram puno i to je u redu ...Reci te mi molim vas sta da radim...Duze vreme mi se desava ovo,previse sam osetljiva i emotivna ali sam jaka i borac ali ove me tako oborilo,da ja ni na poslu ne mogu da funkcionisem vise .Unapred zahvlna Iva.

Postovana, povecana anitela protiv stitne zlezde ukzuju na Hasimoto, li tegobe nisu posledica te bolesti. Ona ce dati tegobe tek kada hormoni stitne zlezde budu snizeni (T3 i T4). Vase tegobe su posledica stresa ili anksioznosti (strah i uznemirenost). Ako mislite na najgore to ukazuje na depresiju. Moguc je anksiozno depresivni sindrom. Bez obzira koji je psihicki problem u pitanju morate da se lecite. Ako vam je Ansilan suvise jak i mnogo vas je oborio, javite se lekaru. Potrebno je vreme da se nadje lek koji ce da vam najbolje deluje i u kojoj dozi. Vazno je da ste jaki i da se borite. Lek ne moze da deluje ako mu ne pomazete. Znajte da se to stanje moze prevazici. Setajte sto vise, bavite se sportom, jogom ili fitnesom. Imajte hobi, druzite se, slusajte muziku, gledajte komedije, naucite tehniku opustanja...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

Postovani doktore ja sam skoro u drugom mesecu trudnoce,imam bol u grlu ,pa neznam dali smem da koristim propolis kapi posto u njima ima alkohol?Unapred hvala.

Postovana, za decu i trudnice se koristi vodeni rastvor propolisa. Propolis se ne preporucuje trudnicama koje su alergicne na med i pcelinje proizvode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

Postovani, dana 4.12.2010.obratila sam vam se sa dva pitanja,ali ni na jedno nisam dobila odgovor,pretpostavqwam da je bila tehnicka greska.Obzirom na jako veliki broj pitanja koja dobijate,odlucila sam da vam ponovo postavim ista. Od maja meseca ove godine imam tupe bolove ispod desnog rebarnog luka koji su se nastavili i posle opearcije zucne kese u kojoj je bio polip, zab koji se HP analizom utvrdilo da nije postojao.Kako su mi se tegobe nastavile i posle opearcije,javila sam se gastrologu koji mi je prepisao Rudakol koji sam pila dve nedelje kako mi je i receno ali bez poboljsanja. Zatim sam dobila Klometol sto je potpuno uklonilo moje tegobe ali samo dok sam pila terapiju i jedno jos deset dana po isteku iste,a zatim se sve vratilo. Lekaru sam rekla da je terapija delovala,ali mi je sada prepisao Colospa.U registru lekova sam pronasla da je taj lek paralela za Rudakol. pa je moje prvo pitanje da li se radi o istoj vrsti leka kao Rudakol te ga u tom slucaju obzirom na dosta visoku cenu ne bih kupovala,i da li i koliko dugo mogu da nastavim da pijem Klometol? Moje drugo pitanje se odnosi na povremenu pojavu krvi u tragovima posle malo cesce stolice koja se pojavila prvi put u avgustu mesecu. Naime, ja vec 20 godina imam hemoroide, i spoljasnje i unutrasnje,a dijagnostifikovani su tada pregledom kod proktologa, koji su do sada bili mirni nisu mi izazivali nikakvne tegobe,sve do agvusta kada su bili jako upaljeni i poceli da krvare u tragovima, samo na toalet papiru. Moj gastrolog mi je prepisao Laxomucil i savetovao eventualnu kolonoskopiju ako se krvarenje pojaca ili pojavi na stolici, ili ako stolica postane kasasta i zakazao kontrolni pregled za dva meseca. Pocela sam da pijem Laxomucil i da jedem vise voca i povrca i za sada je sve u redu, ali bih zelela da cujem i vase misljenje.Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, greskom je umesto odgovora na prvo pitanje kopirano vase drugo pitanje. Rudakol i Colospa imaju isti sastav. Ako vam nije pomogao Rudacol ne vidim razlog da Colospa deluje bolje. Klometol opusta misice organa za varenje i ako ga dobro podnosite mozete ga koristiti duze. Imajte na umu da on ne uklanja uzrok tegoba i da moze imati brojna nezeljena dejstva. Procitajte uputstvo tako da znate kada morate da prekinete koriscenje leka. Rudacol deluje slicno Klometolu, ali ima manje nezeljenih dejstava. Pojava malo krvi na toalet papiru je tipicna za hemoroide. Oni ce vam izazivati tegobe redje ako imate urednu stolicu. Zato ste dobili savet da pijete Laxomucil. Kolonoskopija se radi kod sumnje na tumor ili polip. Moze joj predhoditi pregled na okultno krvarenje preko stolice (nevidljivo golim okom). Ako se tim pregledom dokaze prisustvo krvi u stolici neophodna je kolonoskopija. Krv se moze javiti pre tegoba koje je naveo gastroenterolog (jace krvarenje i promena izgleda stolice).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

Radila sam kolonografiju kako bi se utvrdilo da li imam hronicnu upalu slepog creva. Nalaz glasi : lijenalna fleksura visoka i ostra, cekum u niskoj poziciji, u toku pregleda se prikaze terminalni ileum, apendiks se prikazao u mediocekalnoj poziciji anguliranog toka sa apendikolitom u lumenu. Zanima me sta to tacno znaci (posto bolove imam vec oko 2 godine) i da li je slepo crevo upaljeno ili ne. Unapred Hvala na odgovoru.

Postovana, u crvuljku ili slepom crevu kako ga obicno zovemo, nalazi se stvrdnut ostatak stolice ili kamen (apendicolit). To je preduslov za pojavu zapaljenja slepog creva. Ima misljenja da zapaljenje slepog creva nastaje bas iz tog razloga. Najverovatnije da je bol posledica hronicnog zapaljenja slepog creva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

Postovani opet vam pisem i jako sam zahvalna na odgovoru. S obzirom da imam strah da mi odjednom ne pozli i da ne umrem vise ne znam kad je panicni naPad a kad mi je stvarno lose,to me non stop muci.U predhodnom pitanju sam napisala da imam 23 godine,zdrava sam ali ovo mi ne da mira. Knedla u grlu,pritisak i golicanje u grudima kao da me neko davi,kardiolog kaze da mi je srce zdravo,pijem i ksalol 0,25 sest dana ujutru i uvece,to mi je kardiolog prepisao a vazi kod nas za dobrog strucnjaka,sve ne moguce i moguce pokusavam,izvinite na ovako dugom pitanju ali vise ne znam gde i kome da se obratim... Unapred zahvalna

Postovana, tokom panicnog napada se osecate kao da ste stvarno bolesni od neke fizicke bolesti. Vazno je da znate da se tako osecate zbog straha i da nista ne moze lose da vam se desi. Necete umreti, necete dobiti infarkt... Tegobe su iste ili slicne tegobama koje izazivaju organske bolesti, ali za razliku od njih tegobe izazvane panicnim napadom nece dati kompikacije. Napadi ce trajati dok ne resite da prestanete da se plasite. Ksalol ce pomoci. Kada dobijete napad ponavljajte u sebi da vam je dobro, setajte i ne menjajte plan, nastavite da radite ono sto ste poceli. Fizicki rad dosta pomaze. Ekvivalent radu je sport. Znaci bavite se sportom, fitnesom ili jogom, boravite sto vise na svezem vazduhu, druzite se. Ako Ksalol ne pomogne javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2010.

Postovani, u 23-oj sam nedelji trudnoce i zbog kontrakcija pijem Partusisten 4x1 od 20-te nedelje. Inace se dobro osecam, nemam bolove niti potrebu za Verapamilom. Dr mi je preporucila da vise odmaram. Ovo mi je prva trudnoca i imam 32 godine. Moje pitanje je da li smem uopste da imam odnose s obzirom na terapiju? Hvala unapred, pozdrav.

Postovana, ako je matericno usce otvoreno ne smete da imate seksualne odnose. Ako nije, morate pitati svog ginekologa, jer ogranicenje ne postoji za sve trudnice. Ako vam dozvoli seksualne odnose, tokom njih ne smete stimulisati bradavice, jer to izaziva kontrakcije materice. Mogu da ih izazovu i prostaglandini sperme, pa se zato koristi prezervativ. Orgazam takodje podstice kontrakcije. Savet ce vam dati ginekolog nakon pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2010.

Postovana doktorka, ja bih zelela da znam da li mogu ostati u drugom stanju, ako decko svrsi u mene a ja odmah zatim odem u WC i piskim?

Postovana, to je siguran nacin da ostanete u drugom stanju. Spermatozoidi nisu usli u besiku da bi ih isprali mokrenjem. Pranje nakon seksualnog odnosa i vaginalno ispiranje takodje nisu zastita od trudnoce. Za mladi par najsigurnija zastita je prezervativ. Ujedno stiti od polnih bolesti i infekcija. O drugim metodama kontracepcije (hormonske npr.) posavetujte se sa ginekologom. Osim toga seksualno aktivna devojka treba da ide na ginekolosku kontrolu jednom godisnje cak i kad nema nikakve tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2010.

doktore pre tri meseca sam se porodila i krvarila mesec ipo dana prestalo je sve i sada opet je pocelo krvarenje koje traje vec 15 dana i osecam bolove u stomaku u predelu pupka i ispod levog rebra recite mi dali je moguc problem sa bubrezima danas idem ginekologu zbog krvarenja a stra me da nemam neki tumor bubrega ili tako toga se plasim mnogo jer je pocelo bas dosta da me boli kom doktoru se trebam obratiti za bubrege i dali je moguce da imam neki problem sa bubrezima.molim za pomoc jer sam uplasena previse.hvala unapred

Postovana, sada je najvazniji ginekoloski pregled i lecenje uzroka krvarenja. Bol nije tipican za bubrege. Moze da potice od strane organa za varenje. Prvo uradite opsti pregled krvi i mokrace. To je orijentacija da li su bubrezi u pitanju. Ako nesto ukazuje na bolest bubrega ici cete nefrologu. Ako ukazuje na upalu mokracnih puteva lekaru opste prakse ili urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2010.

Postovanje. Pre nekoliko imao sam osecaj pritiska i lupanja srca u predelu ispod levih rebara, tada sam msilio da je srce u pitanju i radio sam brojne analize i bacio mnogo novca. Od nerviranja i brige sam izgubio 6-7kg i jos vise se uplasio...Na kraju mi je ustanovljeno da imam hijatus herniju koja nije previse izrazena, naravno laknulo mi je i sve se smirilo. Takodje krva slika mi je kako su doktori rekli u Beogradu (tada) odlicna i da nemam razloga za brigu jer po svemu sudeci namam nista ozbiljno...vremenom kako su tegobe nestale previse sam se opustio i opet ugojio, od tad je proslo nekoliko godina a ja sam sad poceo dobijati iste i plus jos neke simptome. Opet sam smrsao ali ovog puta jos vise, radio opet kontrole, nadjen mi je kalcifikovan cvoric u stitnoj zlezdi i endokrinolog mi je rekao da nema razloga za brigu da zaboravim na njega. Nadjen mi je i polip u zucnoj kesi za koji su mi rekli da je nije nista strasno i da se u najgorem slucaju ako poraste preko 1cm vadi cela zucna kesa sto opet nije mnogo strasno kako su mi objasnili. :( takodje mi je ustanovljen GERB (iliti GERD kako ga zovu u inostranstvu) za sta mi je gastrolog rekao da prakticno ide sa kilom, ali se ne secam da su mi prilikom pregleda pre vise godina rekli da sam to imao (mozda nije primeceno). Preko svega ovoga poslednjih godinu dana imam "gusenje", guseje nije prava rec vec nesto kao slivanje sekreta koje ne mogu progutati, ili osecaj pritiska u grlu, gasovi koji odozdo pritiskaju i ja ne mogu da podrignem vec moram prvo progutati malo vazduha a potom se napeti kako bi oslobodio vise gasova i malo smanjio osecaj pritiska...u pocetku te tegobe sa grlom-gusenjem su bile jednom nedeljno da bi sad postale svakodnevne i trajale od10-20 min pa sve do nekoliko sati. Psihijatar mi je rekao da je sve to posledica straha i da me ti osecaji koje ne razumem plase i vode u paniku, sad pijem rivotril po potrebi 1/4 (popijem jednom u 3-4 dana kad me bas uhvati) Pre tri meseca sam operisao devijaciju nosa i msilio sam da ce te tegobe sa sekretom i disanjem da nestanu, one nisu nestale vec su se nakako izmenile, i dalje mi strasno smeta sekret koji je veoma gust i sliva se cesto, ne mogu ga progutati ni iskasljati, kad ga iskasljem zna da bude jos gore...javi se osecaj suvoce u grlu i smeta jos vise! Izvinjavam se na ovako opsirnom objasnjenju za koje mislim da i nije bas najbolje ali eto...sad sam u inostranstvu (daleki istok), zbog velike jeicke barijere mi se bas i ne ide kod ovdasnjih doktora, kako sam ovde nekako mi je lakse jer je hrana manje masna (lakse je doci do dijetalne ishrane) ali mi se kisleina sad javlja redovno i nemam apetit jer mi se i ne jede zbog pomenutog osecaja u grlu. Igubio sam oko 10-tak kg za 1god, uradio brojne testove i evo sad se drzim na tih 85-86kg (187cm) ali kad stanem ispred ogledala nekako me to obori jer nisam navikao sebe da vidim takvog....stalan osecaj neke praznine i pritiska u levom delu gde se nalazi zeludac i podno rebara, stalna kiselina i podrigivanje koje uglavnom sam izazivam kako bih smanjio osecaj napetosti u grlu. Pomisljao sam citajuci i na disfagiju, cak sam i gutao barijum u Beogradu i gutanje je uredu, ali ja tad dok je snimanje radjeno nisam iamo tegobe one su se tad redje javljale (da li je moguca disfagija, pregled je radjen pre 3-4meseca) Vise ne znam ni kako da zavrsim i odakle sam poceo ovaj tekst, kad popijem rivotril tegobe se skoro skroz povuku, ili psole spavanja ili dremanja mi je lakse ii prakticno samo onda jedem, veoma se slabo krecem i uglavnom sedim, ne mogu se pokrenuti od pomenutih simptoma jer me oni ubiju i ne daju mi krenuti... da li da pijem rivotril redovno jedno mesec dana i da se u medjuvremenu aktiviram, a posle da smanjim doze? i za 2 meseca da ga bacim Hvala, i izvinite jos jednom na ovakvom tekstu, pisem sa nekog malog lapa u kineskom taksiju, ne bi ste verovali kako to izgleda. Da li je sve ovo psihicki i sta mi predlazete? Zaista nemam drugu opciju, ovde slabo ko govori engleski a ja ne znam nista o tim terminima kad je rec o dravstvu pa i ne mogu lepo objasniti sta mi se sve desava i sta sam radio od pregleda....nemam kud hvala puno :D

Postovani, imate par organski izazvanih tegoba. Fizicki problemi su objektivno toliko sitni da vam ne bi predstavljali problem da im vi ne pridajete preveliki znacaj. Hijatus hernija (povremeni prelazak dela zeluca iz trbusne u grudnu duplju) izaziva isecaj pritiska i lupanja srca. Ljudi obicno pomisle da imaju problema sa srcem. Kod osoba koje nisu anksiozne jedan internisticki i gastroenteroloski pregled je dovoljan da se umire. Kod hijatus hernije se tegobe smanjuju cescim manjim obrocima, izbegavanjem lezanja ubrzo nakon obroka i savijanja nakon obroka. Nakon obroka mozete da prosetate ili da se zavalite u fotelju. Dugotrajno sedenje, nosenje tesne odece, savijanje stomaka, obilni obroci olaksavaju prelazak zeluca u grudnu duplju. Hijatus herniju uvek prati GERB (GastroEzofagealna Refluksna Bolest). To je prelazak zeludacne kiseline u jednjak. GERB se javlja i bez hijatus hernije. Izaziva kiselinu, gorusicu, podrigivanje, nekada bol iza grudne kosti, koji moze liciti na anginozni bol. Moze izazvati neprijatan osecaj u grlu, nekada u vidu pecenja, pritiska, knedle (tipicna knedla je uvek izazvana psihickim razlozima). Kod GERBa se koriste lekovi koji smanjuju kiselost zeludacnog sadrzaja i smanjuju stvaranje zeludacne kiseline. Slivanje sekreta niz zdrelo, drazenje grla, osecaj suvog grla, ponekad kasljucanje su uglavnom posledica alergijskog rinitisa. Njegovim lecenjem tegobe se umanjuju (antihistaminici, kortikosteroidi u vidu spreja za nos, sekretolitici koji smanjuju gustinu sekreta i povecan unos tecnosti). Nekada se alergiji pridruzuje infekcija koju treba leciti (ako se potvrdi brisom zdrela i nosa). Pregledima je iskljucen organski uzrok disfagije. Problemi sa gutanjem su neretko izazvani psihickim razlozima. Osobe koje ih imaju redovno imaju i druge anksiozne probleme (lupanje srca, bol u grudima, osecaj nedostatka vazduha...). Ostale tegobe kao gutanje vazduha i silom podrigivanje su znak straha (anksioznosti). Zbog zabrinutosti ste izgubili dosta kilograma. To moze biti znak depresije. Idealna tezina za vasu visinu, pod uslovom da imate srednje razvijen skelet je 72.8 do 80.8 ili ako imate krupnije kosti 77.5 do 87.1. Znaci niste mrsavi, samo ste zabrinuti i uplaseni bez potrebe. Morate da lecite psihicki uzrok vasih tegoba. Povremeno uzimanje Rivotrila nije nikakvo lecenje. Javite se psihijatru i pod njegovom kontrolom krenite sa lecenjem anksioznosti. Neko vreme treba da pijete antidepresiv ili anksiolitik (redovno) po psihijatrovoj proceni. Vecina lekara bi vam rekla da ne brinete, jer ste zdravi. To je tacno, zdravi ste, ali glupo je reci coveku da ne brine, kada je on u panicnom strahu. Kad bi mogao ne bi brinuo. Potrebna vam je pomoc da prevazidjete strah. Javite se psihijatru. Lekovi nisu svemoguci. Morate im pomoci licnim zalaganjem. Potrebno je da se vise krecete, bavite nekim sportom, hobijem, jogom, zatim ogranicite posao i svakoga dana izdvojite vreme za opustanje. Iskoristite boravak na dalekom istoku da naucite neku metodu meditacije. Tesko je da objasnite lekaru, koji ne govori vas jezik, psihicki problem. Medjutim, mnogo vam moze pomoci neki kurs joge, pa cak i neke borilacke vestine, jer trening obicno sadrzi i vezbe rastezanja i relaksacije. Ne podlezite strahovima. Kada osetite potrebu da gutate vazduh i podrigujete izadjite u setnju. Hodajte onoliko brzo koliko vam prija. Cesto je to zustar hod. Ne podrigujte silom, jer tako izbacujete zeludacnu kiselinu i izazivate zapaljenje jednjaka. Problem kod anksioznosti je u tome sto covek malo po malo ogranicava sebi aktivnost, smanjuje kvalitet zivota, ne radi stvari koje su mu ranije pricinjavale zadovoljstvo. Lecite se Rivotrilom ili nekim drugim lekom, nikad na svoju ruku, ali ne robujte strahu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2010.

Postovani, da li se kod Ulceroznog kolitisa ( proktitisa) moze koristiti analni seks? Ili je potrebno sacekati dok faza ne bude-akutna? Ili se analni seks vise nikada , ne moze upraznjavati? Hvala.

Postovana, u akutnoj fazi ne treba da upraznjavate analni seks. U periodu remisije tj. kada nemate tegobe nije preporucljivo, jer je sluzokoza zavrsnog dela debelog creva hronicno zapaljena (proktitis) i sklona iritaciji. Ako bas morate da upraznjavate taj oblik seksa uvek koristite prezervativ. To vam nece spreciti pogorsanje bolesti, ali ce vas zastititi od polno prenosivih. Osobe sa ulceroznim kolitisom analnim seksom lako mogu da dobiju bolest koja se prenosi putem krvi (hepatitis, HIV).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani,imam 41 godinu, evo vek duze vreme odkad se rodila nasa cerka,sad vec 2 g i 8 meseci , pod ujecajem stresa i bolesti, dijagnostiscirana pre 3 meseca (ulcer colitis, ali u blazu formu) , a pre toga anemiju,izgubio sam seksualno interesovanje prema zeni,koju vidim da pati zbog toga svaki dan, a volim je najvise i zelim da sve bude kao prije. I sam neznam shto je uzrok toga. Moje pitanje je shto bi moglo biti uzrok toga, i kako salofalk, budenofalk i ostalo utice na opcenito stanje muskarca u tom pogledu i sto bi moglo biti uzrok tolikog naglog pada libida kod mene.Dali se ta bolest potajno skrivala i imala utisak na moe seksulano zdravlje.

Postovani, neki muskarci nakon rodjenja deteta izgube seksualnu zelju prema zeni, iako je vole. Oni je vide u ulozi majke svoga deteta i vise je ne dozivljavaju kao ljubavnicu. Podsvesno osecaju da bi seks sa majkom svog deteta bio sramotan i to koci njihov libido. Obratite se psihologu ili psihijatru za pomoc. Vi niste nista krivi, jednostavno se tako osecate. Lekovi koje koristite mogu da izazovu depresiju. U sklopu te bolesti moze se javiti pad libida. Depresija je ozbiljna bolest, koja mora da se leci. U svakom slucaju javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani,hirurg mi je dao dijagnozu higrom ,desne sake koji se nalazi imedju cetvtog i petog prsta zakazo je lokalnu operaciju za nedelju dana ... zanima me sta je to i kakav je postoperativni tok tj. duzina bolovanja zbog posla?

Postovani, lokalna operacija je verovatno samo aspiracija tj. izvlacenje tecnosti spricem iz ciste. Tako se higrom povlaci i u 50% slucajeva ponovo vraca, ako radite posao koji mnogo angazuje sake. Hirursko uklanjanje higroma (operativno) daje bolje rezultate. Normalnim aktivnostima mozete da se vratite u roku od 2 do 6 nedelja nakon operacije. Vazno je da se saka odmori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani, u slucaju da imam gljivice u crevima , kako se to leci? I u slucaju da mi je pozitivan test opterecenja glukozom, kako se to leci?

Postovana, kandida u crevima se leci dijetom i antigljivicnim tabletama. Kod pozitivnog testa opterecenja glukozom potrebna je dijeta. U oba slucaja ishrana je slicna, nije mucna i lici na ishranu koja se preporucuje ljudima koji zele da se zdravo hrane. Kod smanjene tolerancije na glukozu (pozitivan test opterecenja glukozom) preporucuje se ishrana sa malo secera, ne narocito masna, sa dosta voca, povrca, ribe (losos, tunj, skusa, sardine), mlecnim proizvodima sa manje masnoce. Kod kandide secer se u pocetku potpuno izbacuje (ne jedu se slatkisi, voce, sem limuna), belo brasno, hleb i testa sa kvascem (sa praskom za pecivo moze), sirce (sve salate koje sadrze sirce, ali i kecap), pecurke, kikiriki... vise o tome procitajte ovde http://porodicnilekar.net/administrator/index.php?option=com_contentionid=13&task=edit&cid[]=84
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani, moja 3,5 devojcica je pre par dana imala stomacni virus (povracanje, ucestale stolice, slab apetit). Tegobe su trajale jedan dan, medjutim, od tada ona se povremeno zali na bolove u stomaku a stolica joj je izuzetno svetle boje (skoro bela) i delimicno formirana i, redji deo, pomalo penast. Uglavno ima jednu stolicu dnevno. Simptomi su prisutni 3-4 dana. Pije probiotik. Sta da radimo? Hvala na odgovoru.

Postovana, to je razlog da vodite dete pedijatru. Bleda stolica moze da ukazuje na poremecaj oticanja zuci. U kombinaciji sa tamnom mokracom ukazuje na zuticu (zapaljenje jetre). Neophodan je pregled krvi i mokrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2010.

Postovani doktore, imam 23 godine, i jako bujnu kovrzavu kosu..na podrucju glave iz desnog uha, uocila sam dio tjemena glave na kojem mi nikako ne raste kosa ( promjera-2,5-3centimetra)...To nije uocljivo zbog bujnosti moje kose...interesuje me kakvo je vas savjet po tom pitanju....Unprijed zahvalna

Postovana, to kruzno opadanje kose se zove Alopecija areata. Uzrok nije poznat. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremecaji, u poslednje vreme preovladava misljenje da je posledica autoimunog procesa. Takodje je veliki uticaj nasledja. Na pojedinim delovima koze prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja zapocinje u jednoj tacki, a zatim se koncentricno siri. Nije praceno tegobama, tako da se slucajno otkriva. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slucaju kosa se potpuno regenerise za 4 do 10 meseci. Bolet cesce traje godinama, pri cemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se site. Los prognosticki znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa. Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. Lecenjem se podsticu korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opste terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blazim slucajevima dlaka moze da poraste i bez ikakve terapije. U najtezim slucajevima terapija moze dati samo prolazno poboljsanje. Javite se koznom lekaru. Ne preduzimajte sami lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

doktore bolujem od panicnog straha,i svremena na vreme pijem bromazepan.to traje vec 6 godina.imam sina od 5meseci,i interesuje me kolike su sanse da to nasledi od mene.inace za moj problem niko nezna.osim mog doktora

Postovani, panicni strah se ne nasledjuje direkno. Nasledjuje se karakter, a bitan je i uticaj sredine. Dete u porodici posmatra ponasanje roditelja u razlicitim situacijama i prihvata ga. Ono se vaspitava mnogo vise sopstvenim ponasanjem nego verbalnim savetima. Vase dete ima sanse da nauci od vas da reaguje stresno u razlicitim situacijama. Ako se ne lecite ono ima sansu da kasnije u zivotu ima slicne tegobe kao vi. Dete sve upija i kopira vas. Vi ste za njega savrseni i vase ponasanje prihvata kao model. Panicni strah ne moze da se sakrije i pored toga sto ulazete maksimalnu energiju da ga prikrijete. Njega nece biti kad se izlecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

Doktore pece me polni organ kad idem da mokrim a i ponekad kad ne mokrim,i imam otok na polnom organu ne znam sta je u pitanju?

Postovani, morate se javiti urologu. Svaki otok na polnom organu zahteva hitan pregled. Samo pecenje pri mokrenju ukazuje na infekciju. Medjutim, infekcija moze da prati i druge bolesti. Ne mozete se sami leciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

postovani,na sta moze da ukazuje vrednost kalcitonina 41 ? unapred zahvalna

Postovani, povisena vrednost kalcitonina moze da ukazuje na tumor stitne zlezde, tako da je neophodan pregled endokrinologa. On ce uzeti u obzir UZ zlezde i ostale nalaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

POSTOVANI MENE VEC TRI MESECA STALNO GUSI .JA SAM SE OBRATIO SVIM MOGUCIM DOKTORIMA I SVI SU TVRDILI DA JE SVE U REDU.URADIO SAM SVE ANALIZE .ANALIZE KRVI,NALAZ STITNE ZLEZDE I SVE JE BILO U REDU OSECAM DA ME I BUBREZI BOLE A PRITOM MI JE SVE U REDU MOLIM VAS KAZITE MI STA DA RADIM A DA ZABORAVIO SAM URADIO SAM I BRIS NOSA I GRLA I TO JE BILO U REDU PA ME ZANIMA STA BISTE MI VI REKLI O MOM PROBLEMU UNAPRED HVALA .

Postovani, kod gusenja prvo treba utaditi spirometriju i pregled kod pulmologa. Ako vas gusi u naporu neophodan je pregled kardiologa. Ako je sve u redu zakljucuje se da je gusenje tj. osecaj nedostatka vazduha posledica stresa. U stresu organizmu treba vise kiseonika. Zato imate potrebu da disete dublje i osecate nedostatak vazduha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

Postovani, vec duze vreme imam problema sa necim sto ne bih opisao kao eksplicitni bol u stomaku, vec vise kao napetost koja je pracena blagom mucninom. Interesuje me sta bi mogao biti uzrok tome ? Pretpostavljam da treba da napomenem da imam 21. godinu i dosta cesto se nalazim u stresnim situacijamama buduci da sam student u periodu spremanja ispita i kolokvijuma pijem velike kolicine koncentrovane kafe i energetska pica. Takodje treniram i dosta vezbi koje radim fokusirane su bas na rad stomacnih misica. Unapred vam se zahvaljujem na izdvojenom vremenu.

Postovani, napetost koja je pracena blagom mucninom ukazuje na poremecaj organa za varenje. Deluje kao dispepsija (poremecaj varenja), ali to se moze potvrditi samo gastroenteroloskim pregledom. Napetost u stomaku je obicno posledica viska gasova u crevima (nadimanje). To je uglavnom posledica unosa hrane koja stvara dosta gasova (to se vidi na ultrazvuku i obicnom rendgenu jer osoba koja ima problema sa gasovima ne moze da odstrani sve gasove pre pregleda). Stres nepovoljno utice na rad organa za varenje i moze bti uzrok brojnih tegoba. Energetska pica vam mogu vise naskoditi nego pomoci. Delovanje im ima odredjeno trajanje, nakon cega dolazi do iscrpljenja organizma. Ako ne tempirate dobro njihovu upotrebu mozete se oseati ispraznjeno bas onda kad vam najvise treba. Zloupotreba kafe takodje moze samo da steti. Moze izazvati mucninu i pojacanu zeludacnu kiselinu. Pravilno planiranje fizickih vezbi, spavanja, setnje i opustanja uz muziku druzenje ili jogu moze vam pomoci da postignete bolje rezultate u ucenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

Moj otac je operisan u maju mjesecu Dg.melanom respiratorne sluznice maksilarnog sinusa i nosa.Zracnu th.zavrsio krajem avgusta.Nalazi novi su uredni(CT,UZ vrata i abdomena,Rtg pluca),medjutim poslije zracenja nastao je otok (jako tvrd iznad oka-u predjelu frontalnog sinusa) i jos uvjek povremeno krvari-sukrvica.Koliko moze to da se zadrzi?Da li je to normalno?Hvala

Postovana, prilikom zracenja, bez obzira sto se snop zraka usmerava na tumor, bivaju ostecena okolna tkiva ili organi. Reakcija i oporavak bolesnika su individualani. Sluzokoza ostecena prilikom zracenja moze da se obnovi za par nedelja, ali kod nekih znaci ostecenja mogu da budu prisutni godinama. Nema pravila.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2010.

moja maja ima cistu na pankreasu koja je zauzela 30 % njegove povrsine (glava pankreasa), primljena je kao hitan slucaj na hirurgiju dijagnoza pankreatitis, amilaze bile neverovatno visoke. Otpustena je sa savetom da drzi odredjenu dijetu, pije pankeatin, i za 7 dana sa nalazima krvi, i CT abdomena javi se svom hirurgu. Ono sto me brine je cinjenica da su joj pri otpustu rekli da bi ta cista mogla da pukne i da bi to bilo pogubno za nju, ali da nema razloga da je dalje drze na odeljenju i da se nadaju da ce cista spontano da nestane. Napominjem da su joj nalazi krvi mnogo bolji nego po prijemu, da je pankreas i dalje uvecan. Moze li ta cista da nestane, sta ako pukne i ode i pankreas.

Postovani, cista je supljina ispunjena tecnoscu. Nalazi se najcesce u glavi pankreasa (u pankreasu, a ne na njemu). Prave ciste imaju cvrst omotac i ne mogu da puknu. To su benigni tumori (nisu rak). Mogu da nastanu zbog zapusenja kanala u pankreasu zucnim kamenom ili zbog ponavljanih zapaljenja pankreasa. Ciste mogu da rastu zbog krvarenja u cisti ili da se smanjuju zbog praznjenja sadrzaja. Ako rastu remete rad pankreasa, uticu na ponovnu pojavu zapaljenja i vrse pritisak na okolne organe. U tom slucaju mogu hiruski da se uklone. Lazne ciste (pseudociste) su mnogo cesce, nemaju epitelni omotac i zato mogu da prsnu. Nastaju kao posledica ponavljanja pankreatitisa ili povrede. Stanje kod vase mame se smiruje. Sada je manji rizik da cista pukne. Moze i da nestane, ali je realnije da se operise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

doktore vec nekoliko dana osecam pulsiranje u levom uvu,imam i neku nestabilnost pri hodu bila sam kod specijaliste za uho grlo nos kaze da je sve u redu od cega bi se moglo javljati to inace sve analize su mi dobre gde god sam bila sve je dobro

Postovana, tegobe su verovatno posledica poremecaja cirkulacije. Mozete probati sa lekovima ili biljnim preparatima koji poboljsavaju cirkulaciju krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

doktore zbog kiseline koja mi se vracala iz zeludac radila sam fibroskopiju pre mesec dana sada kada sam otisla kod specijaliste reko mi je da opet radim fibroskopiju,a nije mi nadjeno nista grlo mi je bilo iritirano malo od kiseline i nista sve je bilo u redu recite mi molim vas dali je stetna ta fibroskopija i dali sme da se radi opet,jer posle prve fibroskopije sam imala dve nedelje probleme sa grlom od onog creva recite mi molim vas dali je stetna i dali ostavlja posledice.prvi put me uputio doktor opste prakse a sad specijalista.hvala

Postovana, fibroskopija nije rizicna dijagnosticka metoda i moze da se ponavlja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

Postovani, vec 5 meseci se borim sa kandidom. Tacnije, pojavi se, koristim terapiju ginodaktanol vaginalete i daktanol kremu za spoljasnju upotrebu, i zalecim se na odredjeni period. Npr. mesec dana. Kada se vratim na uobicajenu ishranu (hleb, slatkisi...) vrati se kandida. Sta da radim? Da li je to samo zbog hrane, ili mozda imam u crevima, mada nikakvih tegoba nisam imala? Kako to da saznam?

Postovana, najverovatnije da imate kandidu i u crevima. Mozete da pregledate stolicu na gljivice. Normalan nalaz je manje od 20 kolonija kandide. Za lecenje kandide veoma je vazno da se pronadje i ukloni uzrok njenog prevelikog razmnozavanja (normalno je ima u manjem broju u crevima i vagini). Tokom i nakon koriscenja antibiotika treba da koristite probiotike, antimikotike i da ne koristite slatko, belo brasno, sirce... Pad imuniteta, hormonska kontraceptivna sredstva, antiandrogeni lekovi (takodje hormoni), secerna bolest pogoduju kandidi. Iako kandida nije polno prenosiva bolest, kod infekcije koja dugo traje ili se cesto ponavlja potrebno je da se leci i seksualni partner (on pije antimikotik i maze antimikoticnu kremu). Tokom terapije vaginalne kandidijaze (dok koristite terapiju: vaginalete i tablete protiv gljivica) potrebno je da izbegavate seksualne odnose. Uradite i test opterecenja glukozom (oralni GTT test), jer blagi poremecaj metabolizma secera moze biti uzrok uporne kandide. Previse slatko i belo brasno nisu zdrava hrana i treba da ih redje koristite zbog opsteg zdravlja, a ne samo zbog kandide. Kad se vratite na normalnu ishranu, dijetalnu koristite samo kada pijete antibiotike. Ako imate oslabljen imunitet koristite neko sredstvo za jacanje. To su vitamini A, C, E, minerali cink i selen, zatim beli luk, jogurt, maslinovo ulje. Imunitet slabi stres, masna i slatka hrana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

pre 20 dana sam pusio marihuanu i srce je pocelo jako da mi lupa , mislio sam da cu umreti. narednih 5 dana ja sam lezao u krevetu i srce mi je jednako jako lupalo. kad sam se malo smirio otiso sam kod sesetre da vidim sta radi. odjednom mi je sevnulo jako u levoj slepoocnici. u spanicio sam se i zavrsio na neuropsihijatriji gde su mi reki da je sve u redu i dali mi lek z smirenje.. . svaki drugi dan ja osetim taj tup boli ili kako da kazem sevanje u slepoocnici , ali to je samo sekund i onda nestane. takodje osecam bolove u vilici i zujanje u u sima...sta da radim

Postovani, samo nastavite da zivite zdravo, bez marihuane i drugih psihoaktivnih supstanci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

Postovani Doktore,jako sam zabrinuta moja devojcica ima 26 meseci i u zadnje vreme mi se zacenjuje kad place ako se udari malo jace...ili kad je grdimo i nesto nije po njenom...ali nekoliko zadnjih puta je to zacenjivanje dovelo i do nesvesti....ali dodje sebi cim je umijem vodom.....jako se plasim....da li je to normalno...ja ne znam kako da se ponasam i postupam kad ona plače...

Postovana, svako dete moze ponekad da se zaceni, medjutim pojedina od njih nastavljaju (namerno) da se zacenjuju, jer ukapiraju da od toga mogu da imaju korist. Da bi devojcicu oducili od toga ne dozvolite da zbog zacenjivanja istera svoje. Nesme vise da ima koristi od zacenjivanja u vidu vase vece paznje, mazenja, popustanja... Ako ste nakon detetovog zacenjivanja uzbudjeni ne dozvolite da to primeti. Nakon napada zacenjivanja dete kratko zagrlite i odite za nekim poslom, kao da se nije nista desilo. Ako ste uzbudjeni radite bilo sta, sto kao morate da uradite bas tad i ne obracajte paznju na dete. Videce da nije u centru paznje zato sto se zacenilo. Nakon napada ne grdite je, ne nagradjujte je, ne nudite je slatkisem, hranom ili bilo cime. Znajte da sam napad nije opasan. Ako se dete onesvesti stavite ga da lezi, na celo mu stavite mokru hladnu krpu, dok ne pocne da dise. Ne masirajte grudi, ne sprovodite vestacko disanje, ne zovite hitnu pomoc, jer nema potrebe. Ne stavljajte detetu nista u usta (nece ugristi jezik). Nekoj deci napad prekida samar ili prskanje hladnom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2010.

Imam vec 3 nedelje kasalj, ali stalno me prati kao slivanje niz grlo sluzi, pa mi se desava da dolazi do kaslja. Na pocetku je bilo konstantno a sada imam osecaj da mi je kao slepljeno u grlu i da mi je lepljivo kao da sam pojeo med upravo. Nemam bolove niti u plucima niti u grlu. Koristio sam presing, mislici da je alergija, posto sam prosle godine dosta kijao pa je prestalo upravo posle presinga. Kako da resim problem, jer malo pa malo kasljem i kao da ce da me ugusi koliko se sliva niz grlo u zdrelo....

Postovani, to slivanje sekreta iz gornjeg dela zdrela je posledica alergije. Sekret drazi zdrelo i zato kasljete. Nije doslo do izlecenja, jer niste preduzeli sve sto treba, a i inace lecenje nije tako brzo. Uz Presing je obicno potreban kortikosteroid u obliku spreja za nos. Zatim uzimajte nesro za razvodnjavanje sekreta (npr. Fluimucil) i vise tecnosti. Uradite i bris zdrela i nosa. Ako se izoluje neka bakterija potreban je antibiotik po tom rezultatu (antibiogramu). Inace kasalj zbog alergije moze da traje mesecima i godinama sa manjim i vecim pauzama, ako se leci nepravilno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

cemu sluzi milgama 100

Postovani, Milgama sadrzi vitamine B1 i B6 u vecoj dozi. Koristi se kod neuroloskih bolesti koje su nastale kao posledica nedostatka ovih vitamia. Koristi se i u terapiji dijabetesne polineuropatije (ostecenje nerava koje se javlja kod obolelih od secerne bolesti).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

postovani doktore radio sam skener glave dali je potrebno raditi i MR mozga da se ustanovi razlog moje vrtoglavice pi pokretima glave,dali je skener i MR isto dali se na skeneru vidi kao na MR.

Postovani, skener glave je pokazao da nema promena, koje bi izazvale vroglavicu. To znaci da nije neophodan pregled magetnom rezonancom. MR i skener nisu isto, ali daju slicne podatke. Skener bolje prikazuje kostane strukture. MR dobro prikazuje meke delove, nije stetna, jer ne koristi rendgenske zrake.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

doktore imala sam problem sa nekim osecajem jakog pritiska u glavi i u usima uradila sam skener i nista nema neurolog je zakljucio da je mala migrena,nakon toga su nastale vrtoglavice koje me muce vec mesec dana teskoca pri hodanju,nije to vrtoglavica samo se osecan nestabilno pri hodanju bila sam kod specijalista za usi gro i nos kaze da je sve dobro da nema problema sa usima a meni to uzasno smeta samo pri pokretima glave i kad radim nesto kadocu da se sagnema kad hodam uz stepenice kao da me ljulja nesto sta bi to moglo da bude recite mi kom doktoru bi mogla da se javim.unapred hvala

Postovana, javite se fizijatru, jer bi to moglo da bude posledica promena na vratnom delu kicme, posto se posebno javlja pri pokretima glave i saginjanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2010.

Postovani doktore hteo bih vam zahvaliti na brzom odgovoru u vezi moga sina koji sam vam juce pisao da ima bolest ostogenezis imprefekta i da je operisan na obe noge gde su mu postavljene sipke iznad i ispod kolena. Medjutim kao sto sam napisao posle operacije dete ne oseca prsti na jednoj nozi niti ih pokrece i prsti od te noge su dosta hladnije. Znam da je ovo jako teska bolest jer je i sam imam i proveo sam vise od 15 godina u begradu na lecenju prvo na banjici a zatim institut majke i dece gde sam operisan vise od desetak puta ali nikad se nije desilo da ne osecam prsti niti mogu da ih pokrecem.najgore u svemu tome je za mene i moju zenu sto smo gledali dete kako napreduje kako je normalno prohodao vec u 11 mesecu i nikad nije slomio noge mada po sto puta na dan padne i ustane ali jeste lomio ruke. Dete napreduje iznad proseka i po visini a i kilaza je u normali mozda cak kilo vise nego sto treba ali doktori kazu da je normalno jer je jako razvijen jednom reciju dete se po izgledu nemoze primetiti da boluje od bilo cega. Trazili su da ga operisemo jer je imao deformacije noge od kukuva dole jos od rodjenja i pristali smo rekli su nam da nema nikakvog rizika i da ce dete samo ponovo prohodati posle dve nedelje kad mu skinu gips.Medjutim sad nas je uhvatila panika jer profesor koji ga je operisao nema objasnjenje zasto ne oseca prsti i samo kaze da cekamo kad se makne gips. Moje jos samo jedno pitanje molim vas dali dete moze da prohoda ako ne oseca stopalo i ako je prekinut neki vazni nerv ili zivac dali se moze sam oporaviti ili mora operacija.moram da napomenem da on stalno ponavlja da ga boli noga kad nas vidi da mu masiramo prsti ali kad nevidi ne reguje ni malo.Molim vas doktore samo mi odgovorite dali dete moze da hoda ako se ne povrati osecaj prstiju i stopala jer znam da ovo nema veze sa ovom bolescu koju dete ima jer se ovo desilo od operacije a i ja sam operisan vise od desetak puta i nikad mi se nije desilo.Hvala vam unapred na odogovru ali zaista smo u panici ja i supruga sta ce se desiti jer da ga nismo operislali sad bi dete hodalo kao sva normalna deca ipak moracete prizaniti da je bolje da hoda makar i sa malo iskrivljenim nogama nego u kolica celi zivot. Hvala vam jos jednom

Postovani, dete nema razloga da bude vezano za kolica i da ne moze da hoda, jer povreda nije nastupila visoko (u nivou kicme). Prognoza ce biti jasnija kada se izvrsi detaljan neuroloski pregled nakon skidanja gipsa. Zivac (nerv) ima veliku sposobnost oporavka. Gubitak osecaja moze biti posledica otoka i pritiska na nerv (cesce se javlja). Ne verujem da je doslo do prekida nerva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani doktore, imam 34 godine i imam jedan mladez, koji je juce poceo da me blago svrbi i da se ljusti. Inace, mladez je precnika oko 3 mm, svetlo braon boje, blago ispupcen, sa jasnim ivicama. Korica na njemu (koja se ljusti) je tamno braon boje. Taj mladez imam od rodjenja i do sada nisam imao problema s njim, mada se na nalazi ispod pupka, na mestu koje cesto dolazi u dodir sa odecom, tj. gacama i pantalonama. Sta to moze da bude u pitanju?

Postovani, mladez koji je poceo blago da svrbi i da se ljusti zahteva dermoskopski pregled (pregled pod uvecanjem). Ako se uoci sumnjiva promena mladeza radi se biopsija. Ocekujete da vam kazem da to nije nista sumnjivo. To ne mogu, jer se to bez pregleda ne zna. Bilo bi dobro da ga uklonite jer ga iritira lastis gaca i pojas pantalona. Princip je da se mladez sklon iritaciji i povredjivanju uklanja ili bar cesce kontrolise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2010.

Postovani cesto me muci kiselina u zadnjih mesec dana...ima li potrebe da se javim lekaru,i sta moze biti uzrok? hvala unapred

Postovani, pojacana kiselina (gorusica) je razlog za javljanje gastroenterologu. Istina, ona ne mora biti znak neke bolesti organa za varenje (gastritisa, cira), ali bez pregleda se to ne zna. Najcesce je posledica vracanja kiseline iz zeluca u jednjak (gastroezofagealni refluks, GERB). GERB zahteva lekove koji smanjuju lucenje kiseline, ali pre svega poseban rezim zivota (izbegavanje obilnih obroka, lezanje i savijanje ubrzo nakon obroka, nosenje tesne odece, lezanje na desnom boku, a preporucuje se lezanje sa uzdignutim gornjim delom tela). Nekada gorusica nastaje zbog zeludacne kile, sto zahteva isti rezim zivota i ishrane kao GERB. Pojacana kiselina moze biti pracena infekcijom Helikobakter pylori, sto moze biti uzrok kasnije pojave pojedinih bolesti organa za varenje (ck i tezih), te se preporucuje iskorenjivanje ove bakterije. Ako se gastroenteroloskim pregledom ne nadje nijedna bolest to je poremecaj varenja (funkcionalna dispesija). Pregled je potreban da bi se videlo da li je potrebno lecenje. U svim slucajevima (bolest, poremecaj ili dispepsija) potrebno je da jedete cesce po malo i da izbegavate ono sto vam smeta. Vecini najvise smeta masna hrana, obilna i przena hrana, gazirano pice, kafa i pusenje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: