Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 10.1.2011.

postovani imam tup bol u listovima nogu a imam defirmitet kicme pa dali je to uzrok bolova u listovima

Postovana, deformitet kicme moze dati bol u nogama. Deformitet kicme daje prer svega bol u kicmenom stubu. Ako je prisutan u nogama javlja se duz zivca, pa se moze osecati u razlicitim delovima, ali ga ne ocekujemo simetricno. Izrazeniji je sa jedne strane. Tup bol u listovima, posebno ako je pracen osecajem umora, je posledica prosirenja vena. Izrazeniji je pri duzem stajanju ili sedenju. Tegobe su blaze kod svakodnevne setnje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2011.

Postovani doktore, ja neznam odakle da pocnem. U zadnje vrijeme me uvijek nesto boli. Uvijek imam visok tlak i pored tableta sto pijem i imam lupanje srca. Cesto imam glavobolje gotovo svaki dan bol u ramenima koji se siri u lijevu ruku i udara u glavu. Svi su nalazi u redu, a ja se bojim da nemam tumor na mozgu to mi je uvijek u glavi. Unaprijed hvala.

Postovani, tumor na mozgu ne bi promakao neurologu. Glavobolja je razlog da se ode neurologu, iako je najredje posledica tumora na mozgu. Bol u ramenima (oba ili u jednom) koji zraci u ruku ili glavu zahteva pregled fizijatra. Posto imate visok pritisak verovatno je posledica grca misica vrata i ramena, nastalog zbog stresa. Nisu iskljucene ni promene na vratnom delu kicme. One se mogu videti na magnetnoj rezonanci. Na njoj se moze videti i da li ima tumora. Na rendgenskom snimku vrata ne mora da se uoce nikakve promene tj. nalaz obicno nije uskladu sa tegobama. Uzroci glavobolje mogu biti brojni. Iskljucivanjem jednog po jednog postavlja se dijagnoza. Povisen krvni pritisak moze biti uzrok i zato se javite internisti. Korigovace terapiju tako da se pritisak normalizuje. Neophodno je da smanjite stres (zbog pritiska i glavobolje). Sa tim ciljem vise setajte, bavite se nekim hobijem, druzite se s verim ljudima, boravite sto vise na suncu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2011.

Postovani doktore,imamo jedan zabrinjavajuci problem.Radi se o mojoj zeni ima 23 godine i u 3 je mesecu trudnoce.Od pre tri godine pocela je da guta knedle i usi su je svrbele,ponekad je kasljucala.Medjutim to je vremenom sve vise postajalo ucestalo i kasalj se povecavao i pocela je glavu da trese koliko je svrbi u usima.Kasalj kad je uhvati pojavljuje se na svaki minut suv i bukvalno je dovodi do povracanja.Plasimo se zbog bebe jer joj se grci stomak od kaslja.Bili smo na VMA kod doktora za uho,grlo, nos i rekao je da ima izduzenu resicu u grlu i dao joj je neku morsku vodu u spreju da ispira grlo mada koristimo to vec mesec dana ali nikakvih boljitka.Molimo Vas pomozite nam sta da radimo i gde da se obratimo?

Postovani, ORL je iskljucio alergiju kao uzrok kaslja. Kasalj, osecaj knedle u grlu i potreba da se proguta, kao i osecaj svraba su simptomi anksioznosi. Anksioznost moze da se ispolji razlicitim fizickim simptomima. Nije neobicno da se pojaca u trudnoci. Kako odmice trudnoca, moze se i umanjiti. Nekim trudnicama pak se pojaca krajem trudnoce zbog straha od porodjaja. Njena anksioznost traje dugo., nije posledica trudnoce, niti bi je ugrozila. Medjutim, to ne znaci da ne treba da je leci, naprotiv. Potrebno je da se javi psihijatru ili psihologu. Prekomerno povracanje u trudnoci izuzetno retko ugrozi samu trudnocu. To se desava kod trudnica koje nesvesno odbijaju trudnocu i kod kojih nije sprovedena psihoterapija. Pri odlasku kod psihologa treba da kaze da su tegobe postojale i ranije, nisu se javile sa pocetkom trudnoce. Vasa supruga nema fizicki, vec psihicki uzrok kaslja. Pruzite joj podrsku, sugerisite odlazak psihijatru. Ako oseti da se plasite, mislice da je njen strah osnovan i tegobe ce se pojacati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2011.

interesuje me krvna slika decji lekar je rekao da je doro wbc 11.1l,lym1.4,mid 0.5 gran9.2,rbc5.4hgb123mcv72.6,mchc336rdw14.5plt246,mpw11.0, urea7.1;crp0.2,k4.1na136,suk5.75 acidobazni status;pH7.347pCO25.9pO28.1,ctHB126,sO2 90.1 cHCO3 23.6,cHCO3 22.9 ,ctCO2 24.9 ABEc-1.6, SBEc-1.3 dete je bilo bez svesti oko 5minuta nista nije reagovao strasno je boleo stomak oko pucanika ,oci su joj bili otvoreno i usta dobio je vestacko disanje dva puta i masirali srce tri puta u bolnici je bio EKG P68min R24min urinu su nadjena protein0.3,Erci2-3 pri padu nije udario glavu nije dobio u subotickoj bolnici nista dali zato sto nismo imali pravi uput ili doktorica decji lekar nije na doro mesto uputila mi priadamo senti.toje dete od 13 godina dali moze neko da pomogne da dospe dete na pravo mesto ako joj moze pomoci.jer nas sada salju kod epitologa a u porodici niko nije imao epilepsiju srcani ,secerni bolesnike imamo

Postovani, kod poremecaja svesti kod deteta treba da se potrazi urok. Ne znaci da mora da bude epilepsije. Medjutim, neuroloski pregled je neophodan. Verovatno da u Subotckoj bolnici nista nisu dali zato sto je dete bilo dobro kada ste dosli. Da je bilo potrebno nesto od terapije dali bi samo bi trazili da platite zbog neoverenog uputa tj. uputa koji kod njih ne vazi. Za postavljanje dijagnoze je vazan EEG. Medjutim normalan EEG ne iskljucuje dijagnozu epilepsije. Nekada se dijagnoza postavi vremenom. Ako se napad ne ponavlja, dete je zdravo, a ako se krize svesti ponavljaju i izgledaju tipicno (ili atipicno) postavlja se dijagnoza epilepsije. Pregled krvi se vrsi da bi se videlo da li je dete izgubilo svest zbog pada secera u krvi, snizenja kalcijuma ili nekog drugog metabolickog poremecaja. EKG se radi da bi se iskljucile srcane mane kao uzrok gubitka svesti. Normalan nalaz ukazuje na to da se treba obratiti neurologu. Ne ocajavajte. Jedna kriza svesti ne znaci da dete ima epilepsiju, ali su neophodni pregledi. Jak bol u stomaku ponekad moze biti povezan sa gubitkom svesti. U tom slucaju treba traziti uzrok bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2011.

Pisala sam vam neki dan.Interesuje me da li srce moze da se ojaca,kupila sam suprugu saplament ZDRAVO SRCE,da li to pomaze?Koliko da seta kakve fizicke aktivnosti da upraznjava,,i kako da koristi Ferrum LEK? LI JE MOGUCA UGRADNJA BAJPASA U NJEGOVOM SLUCAJU,ZASTO SU LEKARI REKLI DA NE MOZE?kAKO OJACATI ORGANIZAM?kORISTI tEGRETOL,KONTRINDIKACIJE U TOM LEKU SU DA SE UPLASI COVEK.Lekari su rekli kontrola po potrebi,sta to znaci,dokle koristiti lekove? Unapred zahvaljujem!

Postovana, srce moze da se ojaca lecenjem osnovnih bolesti (hipertenzija i koronarna bolest). Od lekova to su pre svega beta blokarori, ACE inhibitori, diuretici, ali i kardiotonici. To sto sada nema vodu u plucima je jedan od znakova poboljsanja. Suplementi tipa Zdravo srce deluju preventivno. Posto mu nisu rekli koliku fizicku aktivnost da sprovodi treba da se orjentise po tome kako se oseca. Ne treba da dozvoli da se zamori. U pricipu kod srcane insuficijencije zabranjen je fizicki rad. Ferum Lek se koristi 1 do 3 tablete dnevno kod osoba koje ga podnose. Revaskularizacija koronarnih krvnih sudova nije preporucljiva kod znatno izmenjene karotide. Racuna se da je veliki rizik, a da ne bi mnogo pomoglo kada su i drugi krvni sudovi dosta zakreceni. Lekovi se koriste dozivotno, sem gvozdza. Na kontrolu ide ako dodje do pogorsanja ili neke promene.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2011.

Postovani,vec sam vam pisala i zahvaljujem se na odgovorima.Htela bih da vas pitam kako mogu biti povezani nefritis ili uremija sa crvenilom i peckanjem vulve(u medjuvremenu mi se pojavio blagi otok sa jedne strane velikih usana,ne znam da li sam pomenula do sada da je svrab samo sa jedne strane).Radila sam uz abdomena i analizu kreatinina.Da li bi mogao da bude hormonalni poremecaj i koje analize se rade?Hvala

Postovana, nefritis je ozbiljno zapaljenje bubrega, praceno bolom u slabinama, otocima, povisenim krvnim pritiskom, zadrzavanjem azotnih jedinjenja (rastu kreatinin i ureja). Ako je infektivne prirode bakterije iz mokrace mogu biti uzrok crvenila i peckanja vule. Osobe koje imaju cesto bakterije u mokraci su sklone ponavljanju infekcije vagine i vulve. Da bi to izbegli mozete da se isperete vodom (bez sapuna) nakon mokrenja. Posto imate otok sa jedne strane treba misliti na zapaljenje Bartolinijeve zlezde. Morate se javiti ginekologu. Manjak hormona estrogena istanjuje i isusuje sluzokozu dajuci uslove za laksu pojavu infekcije. On je tipican za period pred menopauzu. Moze se javiti i kod mladjih zena i tada je obicno uzrok neuredne menstruacije. Ginekolog ce proseniti da li je uopste potrebno raditi pregled hormona. Za crvenilo i peckanje vulve to obicno nije potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2011.

Imam vec par dana problem sa mokrenjem, labarotoriski rezultat je da imam bakterije u mokraci. Pio sam palin od 200mg ali nije pomoglo nista. Koji je lek dobar za ovaj problem?

Postovani, napravite 5 dana pauzu nakon terapije Palinom, pa dajte mokracu na urinikolturu. Antibiotik uzmite po rezultatu antibiograma. Iako izgleda da treba dugo da se ceka, takvo lecenje je najefikasnije i na kraju bude najkrace. Bakterije postaju atporne na antibiotik, tako da onaj koji je ranije bio dobar sada ne deluje. Zato se ne mozete mnogo osloniti na iskustvo, jer se osetljivost bakterija na antobiotike menja. Unosite sto vise tecnosti (vise od 8 casa dnevno), jedite susenu brusnicu, pijte borovnicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2011.

Postovani,treba da se porodim za manje od mesec dana,plasim se porodjaja ali ne nesto preterano,samo se brinem dali ce sve biti ok,medjutim moj veliki strah je vreme posle porodjaja,jer sa prvim detetom pre 3god.dobila sam prve panicne napade,anksioznost,depresija,strahovi...borim se celo vreme sa tim.Najgore od svega mi je sto cesto budem strasno nervozna,razdrazljiva,teskobna...ali sa tim se nemogu boriti,prosto kad me to uhvati nemogu se izboriti sa tim.Bojim se kad se porodim sta da radim u tim situacijama,lekove nebi smela piti,a nista drugo mi nepomaze,a to je strasno osecanje,strah me da se i to neporgosa,,i vrlo cesto se osecam lose tako da vise neznam dali je to zbog moje psihe ili postoji stvarno neki zdrastveni problem koji mi to izaziva.Molim vas dajte mi savet kako da se izborim stim i sta da radim kad mi se desavaju takve stvari,pogotovo posle porodjaja,gvala puno.

Postovana, sa anksioznoscu i depresijom se morate boriti dok ih ne prevazidjete. Lecenjem panicni napadi se ne moraju ponoviti. Mogu se javiti u trenutku kada vam je tesko. Medjutim, vama je to drugi porodjaj i vecina stvari vam je poznata (strah najvise izaziva nepoznato). Nemate realnog osnova za strah. Sada imate vise iskustva i mozete spreciti tegobe. Najbolje da se obratite psihijatru. Ako je neophodno dobicete lekove koji mogu da se koriste u trudnoci i dojenju. Mozda vam pomogne samo razgovor. Najvaznije je da postanete svesni da su tegobe posledica straha, a ne vase nespremnosti i nemogucnosti da gajite jos jednu bebu. Problem je u tome sto ne verujete u svoje sposobnosti. Razgovarajte o tome sa bliznjima. Njihova podrska vam moze mnogo znaciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2011.

Postovani, hvala na odgovoru. Dobila sam rezultate papa testa, to je u redu. Dijagnoza koju mi je doktorka postavila je Uterus u AVF, normalno velik, cvrst, pokretljiv, palpatorno bolno neosjetljiv. Adneksa obostrano b.o.Pod ekarterima povecana vaginalna sekrecija. Koristila sam vaginalete Th vag.Gyno-Dactanol. Pitanje: Da li je moguce da sam infekcijom zarazila i partnera? kako bi se to kod njega manifestovalo ( jer mi je dokorka predlozila neke masti za njega, ali sam zaboravila njihov naziv)? Nismo imali odnos duze od 15 dana. Hvala unaprijed. S postovanjem,

Postovana, materica je savijena unapred, sto nije retko. Nalaz je normalan sem pojacanog sekreta koji ukazuje na gljivicnu infekciju. Ona se retko prenosi na partnera (oko 10%) i ne smatra se polno prenosivom bolescu. Dobro je da partner koristi kremu Dactanol i da tokom terapije nemate seksualne odnose. Gljivicna infekcija kod partnera bi se ispoljila svrabom glavica, crvenilom i plihovima, koji pucanjem ostavljaju crvene povrsine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2011.

Uzela sam antibiotik Azitromicin na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom,jer je trenutno na odmoru.Interesuje me da li smem da ga uzimam,jer imam MS,obolelu stitnu zlezdu,anginu pektoris?Verovatno imam bakteriju Streptokoku.Hvala unapred

Postovana, lecenje na svoju ruku je uvek duze i manje efikano. Infekcija obicno pocinje kao virusna, gde antibiotici ne pomazu. Treba lecenje da pocnete cajevima, vitaminima, pastilama za grlo (Tantum verde npr.). Tek ako za 3 do 4 dana ne bude poboljsanja da se javite lekaru da proceni da li su potrebni antibiotici. Posebno je nezgodno da lecenje zapocnete jakim antibiotikom, sirokog spektra, novije generacije, kao sto je Azitromicin. Nekriticnom primenom se razvijaju otpone bakterije. Ako on ne deluje, sta primeniti posle toga. Ako imate bolesne bubrege, jetru i aritmiju ne smete da pijete Azitromicin. Ponekad moze da izazove glavobolju, zujanje u usima, vrtoglavicu, osecaj trnjenja, nervozu i nesanicu sto vama ne bi bilo zgodno uz MS i bolesnu stitnu zlezdu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2011.

Postovana! Moja majka ima 68 god.i niz raznoraznih bolesti.Sada se i nikako ne krece,jer ima isijas,ima depresiju,muliinfarkte mozga,erozije zeludca,operisal zuc,kataraktu na oba oka.Pre mesec dana je vadila krv .Triglceridi 51,holesterol 18,glukoza 21 ,izmedju brojnih lekova koje pije uzimala je fenolip sortis i gluformin nakon mesec dana rezultati su trigl.4.9 hol. 5.9 glukoza 13.5,dobila je i secer u medjuvremenu,pusac 30 cigareta dnevno,od lekova pije najvise analgetika cesto analgin,kafetin,panadol exstra 12kom odjednom ujutru zbog glavobolje,ima i visok pritisak pije lekove za pritisak monodipin 5,loril 20,diunorm,zorkaptil.Za zeludac pije kontrolok jer je skoro imala helikobakter pilori i pia antibiotike,za depresiju pije zoloft 50,lorazepam 5x2.5 mg dnevno za spavanje flormidal 15 mg,nozinan 25mg,klometol2x dnevno,ima ceste mucnine,pije atenolol,uzim ventolin sprej cesto,nafazol 1 za nos to uzima godinama,moja majka pije jako puno lekova,svaki dan za sve,i bez toga nemoze,sta joj se cesto dogadja-cesto nestize do wc-a ,pa toga bude po kuci mislim da znate na sta mislim,posle toga to mora da se cisti i peru tepisi,dobro za tepihe manje vise ,ali to se cesto dogadja i problem je i njoj i nama u kuci,ima li neki lek za to,da joj to spreci,sta bi vi posavetovali sta bi trebala da radi u vezi svih ovih lekova,koji su joj kako ona kaze potrebni.Pozdrav

Postovani, verovatno sami primecujete da mama treba da menja stil zivota. Medjutim, to nije lako. Kada joj govorite da se vise krece sigurno vas napada da ne razumete njene bolove. Depresija, isijas, secerna bolest i povisen holesterol ne mogu da se lece bez kretanja. Pusenje je za nju jako stetno. Velika kolicina analgetika joj ostecuje zeludac, a kasnije ce i bubrege. Nafazol koriscen godinama ima suprotan efekat: nakon kratkotrajnog otpusenja zapusuje nos. Potrebno je da ga zameni kortikosteroidnm sprejom za nos. Uz konsultaciju sa ORL odredice se duzina njegovog koriscenja. Analgetike mora da smanji. Lekove treba da pije samo po preporuci lekara specijaliste. Najvise pije psihijatrijske lekove. Da li je sve to propisano ili nesto pije na svoju ruku?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2011.

doktore na vratupozadi imam jedan mladez velicine graska,od sinoc je poceo pomalo da me boli i da mi smera,taj mladez imam od rodjenja,na njemu nema nikakvih promena sve je normalno danas je pocrveneo sa strane,ali ja sam ga pipala rukama i mozda je zbog toga pocrveneo,dali to moze biti neki ozbiljan problem i kome se doktoru treba obratiti.hvala

Postovana, morate se javiti koznom lekaru. On ce pregledati mladez (napravi se uvecani snimak mladeza) i proceniti da li je promena sumnjiva. Na taj nacin ce videti da li se mladez zacrveneo zbog povrede. Promena boje, svrab ili bol mladeza su razlozi za pregled. Ne znaci da mora biti tumorski izmenjen, vec da mora da se pregleda. Mladeze koji se nalaze na nezgodnom mestu gde se lako povredjuje bolje je ukloniti, sto je jednostavna intervencija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2011.

Postovani, imam problem sa neredovnim ciklusom.Poslednji put sam dobila 25.oktobra prosle godine. Inace,imam 21 godinu. Pretprosle godine sam imala gubitak na tezini od nekih 5 kg tokom proleca (zbog posta) sto je uzrokovalo da ciklus bude neredovan.Nakon povratka na staru tezinu ciklus se opet normalizovao.Hormoni su u redu.Koristila sam u tom periodu jedino E vitamin po preporuci lekara. Ovog puta nisam imala nikakvih varijacija u tezini,ali sam pod reativno stalnim stresom i pritiskom prilikom spremanja ispita pa ne znam da li i to mozda doprinosi. (trudnoca je iskljucena!) Zabrinuta sam,da li da potrazim pomoc lekara?Da li postoje neki preparati kojim bih mogla da regulisem ciklus? Hvala unapred.

Postovana, ciklus moze da se normalizuje hormonskim tabletama. Medjutim, ako je uzrok neredovnog ciklusa stres bolje da njega smanjite. Dijeta, nepravilna ishrana, emotivni problemi, fizicka aktivnost tj. nacin zivota utice na redovnost ciklusa. Treba iskljuciti organske probleme, kao sto su policisticni jajnici. Dijagnoza sindroma policisticnih jajnika se postavlja na osnovu ultrazvucnog pregleda. Sindrom treba leciti jer u tezim slucajevima moze biti povezan sa neplodnoscu, metabolickim poemecajima, secernom bolesti, povisenim krvnim pritiskom, povisenim masncama u krvi... U svakom slucaju javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite u kracem roku. Naime, u nalazu urinokulture pronadjeno je sledece; Escherichia coli 10 000CFU/ml Candida species 1 000CFU/ml u pitanju je devojcica od 13 godina. Ima li razloga za strah i sta nam preporucujete? Unapred hvala!

Postovana, kada se nadje tako malo bakterija nije sigurno da li je Escherichia coli izazvala infekciju mokracnih puteva ili je naknadno dospela u mokracu. Posto je eserihija crevna bakterija postoji mogucnost da je dospela u posudu za urin od guze. Medjutim ako devojcica ima cesto mokrenje praceno pecenjem treba sprovesti lecenje po rezultatu antibiograma. Osim toga treba da unosi vise tecnosti da bi se bakterija lakse eliminisala i da jede suvu brusnicu ili pije sok od brusnice. Plod brusnice je efikasniji od caja, jer cajevi sadrze uglavnom aromu brusnice, a kolicine ploda su minimalne. Moguce da kandida potice iz stolice gde je normalno ima. U svakom slucaju ponovite urinokulturu. Ako se sprovodi antibiotska terapija mokraca se daje 5 dana nakon zavrsetka terapije. Devojcica se uvece zapere ili okupa. Ujutru u posudu mokri srednji mlaz. U mokraci koja prva podje nalaze se bakterije koje poticu iz mokracne cevi. Tek u srednjem mlazu se nalaze bakterije iz besike.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2011.

Postovani,suprug je pre tri meseca imao infarkt miokarda,nakon par dana blazi mozdani(desna ruka i noga),nije mogao nista da prica.Sada prica u potpunosti,ponekad malo usporeno.Samostalno hoda i jede,ima slabost desne ruke u smislu teskog pisanja.Bio JE U sOKOBANJSKOJ NA REHABILITACIJI,ZGRADA GDE SU OBOLELI OD KARDIO BOLESTI,VEZBALI SU MU RUKU,OSLONAC NA DESNU I DIZANJE LEVE.oD TADA IMA JAK BOL U DESNOM RAMENU,I TESKO ISPRAVLJA RUKU.bOLI GA I BUTNI DEO DESNE NOGE,ALI ZNATNO MANJE.nA vma SU INDIKOVALI BAJPAS,RADJENA KORONAROGRAFIJA,OKLUDIRANA AORTA 100 POSTO,LEVA 30 POSTO.nA dEDINJU JE PONOVO RADIO KORONAROGRAFIJU GDE JE INDIKOVANA MEDIKAMENTOZNA TERAPIJA,ZBOG SKLEROTICNIH KRVNIH SUDOVA I MOZDANOG.kAROTIDA KOJA JE IZAZVALA UDAR JE STENIRANA 100 POSTO.dRUGA 30.Nisu nam rekli kakve vezbe sme da radi,koliko sme da hoda?Pije uredno terapiju.Uzgred,dok mu se sve to desavalo,dobio je i vodu u plucima,ali stvarno cudom,bogu hvala,sve je preziveo.Anemican je,da li to dodatno prouzrokuje umor,i kome da se obratimo za to?Pio je tothemu,ali nije je podnosio.Od kada je poceo da prima lekove,cim je primljen,po licu ima crvenilo,na kapcima takodje,i peruta mu se koza lica i glave.Nigde dalje toga nema.Malo sam opsirna,ali lekari su uvek u zurbi,pa nemaju bas strpljenja da objasne neke stvari.Moram sama da se raspitujem i trazim.Da li poremecen ukus i oslabljen apetit imaju veze sa bolescu,sa anemijom,ili je nesto drugo u pitanju? Unapred vam zahvaljujem!

Postovana, malokrvnost izazva umor. Medjutim, on ima slabost srca pa je umor vise time izazvan. Voda u plucima je posledica slabosti srca. Preparati gvozdja se tesko podnose. Neka se konsultuje sa lekarom. Mozda bi lakse podnosio Ferrum lek sirup. Poremecen ukus moze biti posledica nekog leka koji koristi. Slabiji apetit se cesto javlja kod anemije. Promene na licu mora da vidi kozni lekar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2011.

Imam osevaj peckanja u grlu,bez znakova gusenja.Teze gutam,a ovog leta je toliko jako me peklo u ustima i grlu da sam se obratila lekaru,koji sumnja da je u pitanju gastritis tj.Gerb.Nikada nisam bila alergicna na lekove,ujede insekata,hrane i sl.Da li postoji mogucnost da to peckanje rezultat alergije?Hvala.

Postovana, kod alergije u grlu osecate grebuckanje i tera vas da kasljuckate. Nekada kasalj moze da bude dugotrajan i uporan. Povremeno moze da se javlja bol u grlu kod osoba koje imaju alergijsko zapaljenje zdrela ili nosa. Kod alergijskog rinitisa (alerijsko zapaljenje sluzokoze nosa) povremeno se sliva sekret u grlo, izazivajuci grebanje, peckanje, nelagodnost. Kod vracanja kiseline iz zeluca u jednjak i navise (GERB) takodje moze da se oseca pecenje u grlu. GERB i alergijske bolesti nekada idu zajedno. Javite se spec. ORL, a ako imate i neke tegobe sa varenjem (gorusicu, podrigivanje, gadjenje, osecaj tezine u stomaku i sl.) javite se gastroenterologu. Jako pecenje u grlu, kao osecaj kiseline ide u prilog GERBu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2011.

Postovani doktore,danas sam dobio rezultate krvnih analize,Rezultati sledici:HDL cholesterol 0.78,Cholesterol 4.5LDL cholesterol 3.0,Cholesterol-rati 5.8Creatinium106,C-reativt protein >1.8,Albumin49,Natrium-ion141,Bilirubiner 13,Basisk phosphatase 72,Alanintransaminase 20,Throbbocytter 276,Neutrophilocytter:antal 14.97,Monocytter;antal 1.14,Lymphocytter 3.53,Leukocytter;antal 19.9,Hemoglobin(Fe) 10.8 Eosinophilocytter;antal 0.18,Basophilocytter;antal 0.o4,secer 6.1 Molim vas doktore da mi objasnite posto sam zabrinut za visokog nivo Leukocytter zbog cega je tako visok i da mi objasnite dali ima apasnost od toga i sta da radim. Unaprijed havala na odgovor.

Postovani, uvecani leukociti uglavnom prate zapaljenjske bolesti. Uz terapiju se brzo snizavaju. Medjutim, ako povecanje traje vec neko vreme najbolje da se javite hematologu, jer to moze biti znak ozbiljnije bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2011.

postovani doktore vec dva dana osecam neke tupe bolove izmedju grudi i spod grudi bolovi se sire i pozadi u kicmi kada hocu da se ispravim onako unapred u ledjima je ocajan bol,u desnom ramenu osecam kao da mi gori rame bol je uzasan doktor opste prakse tvrdi da bol u ramenu nije strasan a za ove bolove u ledjima i grudima nisam jos uvek otisla.molim vas za pomoc sta da radim strah me je da nisu bubrezi nesto jer sam se nacitala svega i svacega.jutros me je probudilo neko znojenje mucnina taj bol u grudima.hvala

Postovana, bol kod bubrega se iz slabina spusta napred i nanize,pa ga osecate u stomaku (ne siri se pozadi i u kicmu). Bol u grudima koji se siri pozadi najcesce dolazi od jednjaka. Zato je potreban pregled gastroenterologa. Nekada se tako oseca bol koji potice od kicme. Javite se fizijatru, pogotovu sto vas i rame boli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2011.

Postovani,mozete li mi reci dali dugotrajno koriscenje leka Farin moze dovesti do erektilne disfunkcije,i koja su jos nezeljena dejstva ovog leka?

Postovani, Farin moze da izazove krvarenje iz organa za varenje, mokracnih i polnih organa, kao i u centralnom nervnom sistemu, jetri, žučnoj kesi i oku. Kao nezeljeno dejstvo moze da se javi upala krvnog suda, opadanje kose, groznica, mucnina, povracanje, proliv, svrab, osip, koprivnjaca, zutica, poremecaj funkcije jetre i upala pankreasa. Erektilna disfunkcija nije zabelezena kao nezeljeno dejstvo Farina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2011.

Postovani vec duze vreme,s vremnena na vreme,ne svako jutro me muci bol kad ustanem,na desnoj strani u predelu jetre ali ne sprednje strane nego na ledjima,kao da ima neki grc,i onda kad ustanem jedno sat vremena me boli i onda prestane.Poslednjih par dana je bolelo malo duze,cak je par puta bolelo i s prednje strane!vadio sam krv,mokracu,doktor je rekao da su rezultati ok,ali zadnji put je kao rekao da neki enzimi u jetri kao nisu bas kako treba(sta to znaci,pojma nemam)ali kao sve je ok,nije bi konkretan nego je rekao da za 6 meseci dodjem opet po uput da izvadim krv!malo se paranojisem,icicu ponovo da izvadim krv za koji dan,sta vi mislite?Hvala unapred

Postovani, verovatno su enzimi samo malo poviseni, tako da ne ukazuju na zapaljenje, vec su posledica koriscenja nekih lekova ili aditiva u hrani i picu. Ako je bol u predelu rebara sa ledjne strane javite se fizijatru. Takodje ultrazvuk gornjeg dela trbuha moze da iskljuci bolest jetre i zucne kese. Kod bolesti zucne kese (zapaljenje i kamen) bol moze da se siri u ledja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2011.

Imam 17 godina.Imam problema sa erkecijom.Naime,sa devojkom sam vec 6 meseci u vezi,i pokusali smo vec 3-4 puta da stupimo u sexualni odnos,ja nisam uspeo.Erekcija je bila zadovoljavajuca prilikom predigre,ali do njenog pada,ili totalnog gubitka dolazi kada stavljam kondom,ili prilikom penetracije.Jednostavno izgubim koncentraciju,misli(koje su totalno nebitne) mi se gomilaju u glavi,i jednostavno nestane mi erekcija.Mozete li mi pomoci kako da poboljsam odnos sa devojkom? hvala unapred

Postovani, problem sa erekcijom je psihicke prirode, neka vrsta treme. Dogovorite se sa devojkom da se neko vreme samo mazite, bez obaveze da imate sex. Nakon toga neko vreme tokom predigre stavite kondom, dopustite da se smanji erekcija, ali nastavite da se mazite i povecate erekciju, ali bez penetracije. Ako devojka ima razumevanje vremenom ce trema da se smanji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2011.

Postovani, imao sam probleme sa penisom. Glavic mi je bio crven, imao sam crvene tackice na njemu, i bolelo je samo posle mokrenja, zatim sam 2 dana imao malu nelagodu pri mokrenju, i jak miris penisa i to je sve trajalo nedelju dana. Imam obicaj da odrzavam higijenu i vise nego sto treba, pa je vrlo moguce da je doslo do prepranja. Otisli smo kod njenog ginekologa koji je rekao da ona uradi bris a ja spremokulturu i urinokulturu. Moja devojka je uradila bris, ima kandidu i hlamidiju, ja sam uradio urinokulturu i spermokulturu i rezultati su mi bili fenomenalni. On je rekao da pijem hemomicin zbog moguce hlamidije. Zavrsio sam sa terapijom, cekamo vreme da odemo na testiranje, ali meni se neposredno po zavrsenoj terapiji vratio onaj neprijatni miris od ranije. Da li mi mozete pomoci nekim savetom ili vasim misljenjem. Hvala unapred.

Postovani, ako su promene na glavicu prisutne javite se koznom lekaru. Dobro je sto ste koristili terapiju kao i partnerka. Moguce da su promene izazvane gljivicom kandidom. To se moze potrditi brisom glavica na gljivice. Medjutim najbolje da se javite koznom lekaru i urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2011.

Moj suprug je bio kod urologa i ima dg.Epidiymitis ac.sin hydrocella sympt.sin Mozete li mi reci nesto vise o ovoj dijagnozi?

Postovana, to je zapaljenje epididima, kanala kroz koji prolaze spermatozoidi. Zbog tog zapaljenja doslo je do nagomilavanja tecnosti izmedju omotaca testisa ili duz semevoda. Epididimitis je cesto zapaljenje. Izazivaju ga crevne bakterije od koji je najcesca eserihija koli, koja dospeva duz mokracne cevi. Izazivaci mogu biti i druge bakterije koje se nalaze u mokracnim kanalima, kao i virusi (herpes simplex, adenovirusi, CMV, EBV i drugi). Od polno prenosivih izazivaca najcesca je hlamidija. Lecenje zapaljenja se moze produziti na vise nedelje, najvise zbog napamet zapocete terapije, bez izolovanja uzrocnika bolesti. Za vreme terapije nisu dozvoljeni seksualni odnosi. da bi lecenje bilo sto uspesnije potrebno je da se strogo pridrzava saveta i terapije date od strane urologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2011.

Zbog povisenog krvnog pritiska vec 5 godina redovno pijem 1/2 tablete atenolol od 100 mg. Pritisak odrzavam u normali ali je primetna oslabljena potencija. Da li pomenuta terapija moze biti uzrok smanjenoj potenciji i sta dalje da cinim? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Postovani, terapija moze da bude uzrok slabljenja potencije. Nemaju svi muskarci koji piju Atenolol problem sa potencijom tako da nisu iskljuceni drugi uzroci, kao povisen krvni pritisak, holesterol, ateroskleroza, secerna bolest, bubrezne bolesti, nizak nivo testosterona, ostecenje nerava, misica i vena, povrede i bolesti prostate, mokracne besike i penisa, pusenje i psihicki uzroci. Javite se prvo urologu, pa ako se iskljuce uroloske bolesti javite se internisti za promenu terapije. Ako se iskljuce organski uzroci poremecaja potencije javite se psihijatru. Ako je slabljenje potencije nastalo postepeno veca je verovatnoca da je uzrok organski nego psihicki.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2011.

Postovani, da li se treca grupa sekreta leci ili ne, i da li uopste neko ima drugu grupu ili je to prakticno samo kod dece. hvala veliko.

Postovana, treca grupa vaginalnog sekreta predstavlja bakterijsku infekciju. U sekretu ima dosta bakterija i leukocita, a malo zastitnih dederlajnovih bacila. Mora da se leci ako na sluzokozi grlica postoji neka promena (takozvana ranica). Ako nemate nikakve tegobe, redovno idete na kontrolu, imate normalan grlic, Papa i kolposkopija su u redu nije neophodno lecenje. Povremeno mozete koristiti vaginalete sa kantarionom i neki preparat sa Laktobacilusom. U ishrani koristite sto vise jogurta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2011.

postovani doktore. imam 31 godinu.imam problema sa zeludcom. imam jaku kiselinu jos od trudnoce,zarenje kao toplina u predelu zeludca, kao neko pulsiranje u zeludcu kao preskakanje srca , ponekad me boli kad se iznerviram ali ne jako ili kad podignem nesto, imam kao pritisak oko zeludca. pila sam kontracepcijske tablete 8meseci i od njih sam jako smrsala i pocela je depresija da me hvata i lose misli. prestala sam da ih uzimam. pritisak mi je normalan uradila sam krvnu sliku imam malo secer dole i holesterol mi je 106 (10-100) EKG normalan. hvata me panika. dali je opasan ovaj holesterol i sta da radim sa zeludcem? hvala

Postovana, lecite depresiju. Od svih vasih tegoba samo je ona opasna, pa je potrebno da se javite psihijatru. Javite se i gastroenterologu zbog pojacane kiseline. Uz terapiju i dijetu (cesci manji obroci) tegobe ce biti manje. Holesterol ce da se normalizuje dijetom (unosite manje masnoce i slatkisa, a vise voca, povrca, mlecnih proizvoda sa manje masnoce, belog luka, morske ribe). Ako se ne snizi samo dijetom snizice se lekom iz grupe statina tako da nemate razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2011.

Postovanje,imam 28 god.pre 10 god.su mi ustanovili herniju na zelucu,ponekad me zaboli zeludac ali nista strasno,skoro me je bolelo i stezalo u predelu srca,i imala sam jake vrtoglavice pa mi je kardiolog rekao da imam tahikardiju i prepisao propanolol i bromazepam,pila sam par dana i proso me je bol.Ali mi je gvozdje 4,uvek mi je bilo nisko mada ne pijem lekove jer mi ne odgovaraju lekovi zbog stolice.Da li je sve to povezano sa kilom i sta da radim inace imam nizak pritisak,100/60,ali mi ne smeta.Hvala u napred.

Postovana, kod hernije na zelucu (hiatus hernija ili zeludacna kila) povremeno deo zeluca predje u grudnu duplju i izaziva tegobe. Zeludacna kila moze da izazove tahikardiju i bol u grudima. Kod nje cesto prelazi zeludacna kiselina u jednjak. Tu izaziva zapaljenje, koje izaziva bol iza grudne kosti. Bol moze da lici na anginozni bol (bol kod angine pektoris i infarkta). Medjutim, iste tegobe (tahikardiju i stezanje u predelu srca) izaziva anksioznost pa je i to moguce. Kod anksioznosti tegobe se smanjuju pod uticajem anksiolitika. Bromazepam je anksiolitik. Tahikardiju moze da ozazove i malokrvnost. Lekovi koji sadrze gvozdje se tesko podnose. Preparati sa heliranim gvozdzem se lakse podnose. Najvaznije je da je srce zdravo. Zbog zeludacne kile jedite cesce po malo, izbegavajte savijanje ubrzo nakon jela. Kiselinu vam moze pojacati masna hrana, alkohol, duvan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2011.

Posle cetiri godine urdila sam kolposkopski preggled dr. mi je rekao da imam polip na grlicu,nije mogao ambulantno da ga ga odstrani jer kako on kaze misli da ima dublji koren,To je bilo u avgustu ja iz nekog straha jer se nisam raspitala o nacinu kako se to uklanja jos nisam otisla,pa sam htela ovim putem da se informisem. Unapred zahvalna.

Postovana, uklanjanje polipa je jednostavno. Lekaru nije bilo zgodno da ga ukloni i uputio vas je u bolnicu. Mislim da je to u redu. Treba da mu budete zahvalni i da ne strepite od intervencije. Polip je izrastaj sluzokoze. Lici obicno na pecurku na peteljci. Pri uklanjanju se uhvati jednom vrstom klesta, uvrne oko peteljke, koja se presece. To kratko traje. Nije bolnije od biopsije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2011.

imam jak bol u nozi i osecaj kao da me uhvati grc i odjednom mi poplavi to mesto bola,desavalo mi se i na prstima na ruci

Postovana, to je Rejnodova bolest (Raynaudova). Uzrok bolesti nije poznat. Primeceno je da se cesce javlja kod zena. Promenu provocira izlaganje hladnoci bilo kog dela tela, jer se u celoj kozi nalaze receptori. Nije potrebno da vam je hladno samo na prstima pa da pomodre. Tegobe se ublazavaju utopljavanjem, nosenjem tople odece, obuce i rukavica. Nekada bolest prodje sama od sebe. Tegobe mogu imati poznat uzrok i tada se nazivaju Rejnodov sindrom. Ovaj sindrom prati pojedine bolesti kao sto su skleroderma, dermatomiozitis, polimiozitis, reumatoidni artritis. Kod starijih moze biti posledica arteroskleroze. Bolest moze biti potencirana pusenjem. Javite se lekaru, utopljavajte se i ako pusite , ostavite duvan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2011.

nalazim se u 34 nedelji trudnoce trebam se poroditi oko 25 januara.Vec nekoliko godina patim od anksioznosti a ranije patila sam i od panicnih napada,koje sada su se ublazile.Ali ipak ja osecam steganje u grudima srcebienje i veoma se plasim da ne oko porogaja DOBIJEM PANICNI NAPAD ILI JOS NAJGORE infarkt ZATO STO SRCE NEKAD OD STRAHA MI BIE 120.dali moje razloge su opravdane? inace ranije sam radila i ekg na srcu ,eko koronarni stres test i sve je bilo u redu,ali ja se sada tako bojim da se nesto ne iskomplicira sa progajem

Postovana, vas strah je neosnovan. Nemate rizik da dobijete infarkt. Vi niste srcani bolesnik. Nema opasnosti od nekih komplikacija u toku porodjaja zbog vase anksioznosti i povremenih panicnih napada. Kada naidju na veci problem ili strah, anksiozne osobe zaborave na stare i izgube tegobe koje su imali. Tako ce i kod vas biti. Kad krene porodjaj nece biti panicnog napada i necete obracati paznju na puls.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2011.

Postovani,treba da uradim kolonoskopiju u krtakotrajnoj intravenskoj anesteziji na jednoj privatnoj poliklinici u Beogradu,ali se plasim da to uradim,obzrom da sam pre 6 meseci umala laparoskopsku operaciju zucne kese.Nije li to previse anestezije u tako kratkom vremenskom priodu.Takodje me zanima kakva je to vrsta anestezije,kada se ima u vidu da kolonoskopija traje oko 20 minuta ili duze.Hvala unapred

Postovana, anestezija pre 6 meseci nema nikakvog stetnog uticaja na sledecu intervenciju. Ako dodje do komplikacije tokom anestezije to se odmah ispolji, a ne u sledecoj intervenciji. Intervencija se radi u kratkotrajnoj opstoj anesteziji (spavate, nista ne vidite i ne cujete) ili u analgosedaciji (vid opste anestezije gde ne osecate bol, ne plasite se, mozete da cujete, nemate predstavu o vremenu i cini vam se da kolonoskopija traje jako kratko).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2011.

Doktore,imam problem. Vec neko vreme imam ekceme po rukama,i ne mogu da podnesem vise ovaj svrab,a citala sam na internetu da ne smem da se cesem. Ne znam sta da radim. Koju kremu da koristim da mi to prestane? Svi mi govore neke razlicite kreme,a bojim se da ne pocnem da koristim pogresnu kremu i da mi se ne pocnu ekcemi da razmnozavaju. Pocela sam da stavljam Hiper Nocurak kremu koju mi je apotekarka preporucila,ali ne vidim nikakav napredak. Preporucite mi molim vas neku dobru kremu da me ovo prodje sto pre,i da ekcemi nestanu za uvek? Ja sam cula da je diposalik jako dobar,ali se bojim da pocnem da ga koristim?

Postovana, ne smete sami da lecite ekcem. Morate se javiti koznom lekaru. To je alergijska bolest koja se dugo leci. Neki od lekova koji se koriste su stetni i lekar mora da proceni koliko dugo i koliko cesto mozete da koristite terapiju. Diprosalic je kortikosteroidna mast sa salicilnom kiselinom. Moze da ima nezeljena dejstva i sme da se koristi samo ako propise kozni lekar. Ne koristi se ako je istovremeno prisutna bakterijska i gljivicna infekcija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2011.

Cao zovem se vesna imam pitanj cesto me na desnoj strani 3 do cm od pupka steze boli i u toku toka tresem se i vrtoglavica isla sam doktoru vadila nalaz za kamen u zucnoj kesi kamen na bubregu kazu nema ali stalno imam osecaj da je ko lopta neki teret na toj strani neznam dali jetra ima sta stim mada sam i to gledala HVALA unapred pozdrav vesna

Postovana Vesna, javite se gastroenterologu, jer je bol posledica bolesti nekog organa za varenje. Uvecana, masna ili drugacije izmenjena jetra bi se videla na ultrazvuku, tako da to verovatno nije razlog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2011.

postovani od pre dve nedelje pocele su ceste glavobolje zbog kojih sam uplasena.najvise su sa leve strane iza uva i oko temena to vise zari pece nego sto boli nalazi krvi od pre 3meseca dobri donji deo kicme pocetak ukostavanja vratni deo isto nije dobar vise je ravan nego zaobljen savet neurologa vezbe fizijatra i pregled neurologa u sustini dobar ona smatra da je jaka upala nerava sa leve strane dala mi je diklofen,diazepam,ciprocinal,kompleksb vitamina to tri dana vec pijem imam sad blage vrtoglavicei veceras me je lepo probolo vise puta sa desne strane pa sam odustala od spavanja i jos vise se uplasila i ona smatra da za sad netreba ctglave molim vase misljenje inace imam29godina dete od 9idok neresim ove tegobe neusudjujem se na drugo a volela bih unapred hvala

Postovana, potrebno je vreme da prodje upala nerva. Zbog promena na vratnom delu kicme moracete cesto da radite vezbe (idealno je svakodnevno) i da izbegavate dugotrajno sedenje i naprezanje vratnih misica (to su dugotrajno sedenje pred monitorom, gledanje televizora, pisanje, citanje) tj. pri tim poslovima morate cesto da prekidate rad i razmrdate vrat. Vrtoglavica moze da bude nezeljeno dejstvo Ciprocinala. Trudnoca se ne preporucuje samo kod glavobolje, koja je posledica tumora. U ostalim slucajevima je moguca. Sada ne bi bilo zgodno da zatrudnite zbog terapije Ciprocinalom i Diklofenom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2011.

Postovani,trudna sam 7.nedelja,jutros kad sam ustala imala sam utisak kao da mi je pao pritisak,2 dana vec osecam pritisak i bol u predelu grudi,koji se siri na vrat,ramena i ledja.Povremeno mi se javalja ubrzan rad srca.Stalno placem,i jako sam osetljiva,pa ne znam da li to moze da utice na bebu,i trudnocu.Javljala sam Vam se zbog anksioznosti,pa ne znam da li je to usko povezano.Ovo mi je prva trudnoca.Unapred hvala.

Postovana, tegobe koje opisujete su simptomi anksioznosti. Imali bi ih i da niste trudni. Anksioznost nije rizik za trudnocu. Beba ne trpi, ali vi trpite posledice straha. Javite se lekaru. Ako tokom trudnoce insistirate na cescim kontrolama to ce vam povecati anksioznost. Jednostavno nosite svoju trudnocu kao i ostale zene. Tokom trudnoce mozete imati razlicite tegobe (mucninu, bol u dojkama, kasnije kol u krstima...). Zato se u narodu trudnoca zove drugo stanje. Medjutim, to je normalno i vi niste bolesnica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2011.

28. decembra primila sam zbog ujeda macke, kucne ne izlazi iz stana, zastitu od tetanusa (2 inekcije), sa rasporedom za jos 3 u roku od godinu dana. 28. jula, kada je vreme za inekciju posle 6 meseci, bicu van zemlje, do 31. jula. Da li mogu da je primim 1. avgusta? Koliko dugo ne smem da uzimam alkohol (casa vinba uz rucak)? Hvala unapred na odgovoru. MM

Postovana MM, mozete da primite vakcinu 1. avgusta ili neki dan nakon toga. Mozete da pijete vino uz rucak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2011.

Poslednju menstruaciju imala sam 15.12. Pre nedelju dana imala sam malo krvarenje koje je brzo prestalo ali me je zabrinulo jer mi se nikad tako nesto nije dogodilo...zanima me sta moze da bude uzrok toga? Kod ginekologa cu svakako da idem ali me zanima i vase misljenje. Hvala!

Postovana, to moze biti posledica infekcije ili stresa. Krvarenje posle odnosa se javlja kod promene na grlicu (zapaljenje ili prekanceroza). Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2011.

Imam sina od 28 meseci, pre mesec dana je dobio temperaturu koja je trajala samo jednu noc a odmah zatim poceo je i kasalj i curenje iz nosa, kod lekara sam ga vodila dva puta jer on i dalje kaslje, temperatura se ponovo pojavila a curenje iz nosa se javi ponekad. doktorka ga je pregledala i rekla da je sve u redu, samo da pije cajeve i da unosi vitamine i da ce tegobe same proci...davala sam mu 5 dana sirup bronhicum ali ni on ne pomaze...a sto se tice ishrane jede redovno, ne odbija hranu i dosta je aktivan, sem kad ima temperaturu odbija da jede, sta mislim da je normalna pojava...kako da mu ublazim kasalj i kakvo je vase misljenje o svemu ovome? Hvala!!!

Postovana, ako dete nema sta da iskaslje nije mu potreban Bronhikum sirup. Ako je kasalj suv iznurujuci tako da ne moze da spava ili jede, mozete uzeti antitusik (po preporuci pedijatra) ili sirup od belog sleza. Kasalj ne mora silom da se suzbija, jer predstavlja odbranbeni mehanizam, kojim se odstranjuju stetne cestice iz disajnih puteva. Deca koja ne znaju da iskaslju ponekad povracaju sekret.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2011.

doktore koje su sanse da moja supruga oboli od depresije posto moja tasta od toga boluje.inace imam sincica sa suprugom a ona u zadnje vreme ima svremena na vreme cudno rezonovanje obicnih zivotnih stvari.ja sam u strahu da nepostane kao njena mama hvala

Postovani, uoceno je da depresija ima veze sa genetikom, ali nije utvrdjen gen koji utice na nasledjivanje bolesti. Dete u porodici posmatra ponasanje roditelja u razlicitim situacijama i prihvata ga. Tako da vas sincic prihvata pogled na zivot vas i vase supruge. Mozda vasa supruga gleda crno na obicne zivotne situacije. To se javlja kod osoba sklonih depresiji. Na pojavu bolesti, osim nasledja, uticu mnogi faktori, kao pretrpljeno nasilje, neslaganje u porodici, promene u zivotu (promena posla, zavrsetak skolovanja, promena drustva, selidba, udaja), neki lekovi, psihicke bolesti, hormonske promene pred menstruaciju ili nakon porodjaja, bolesti stitne zlezde, nedostatak prirodne svetlosti, preopterecenost stres. Neki psihicki faktori koje je vasa supruga mogla da ponese iz svoje porodice mogu da uticu na depresiju. To je nauceno pogresno reagovanje u teskim situacijama i naucen osecaj bespomocnosti. Ako primecujete kod vase supruge takvo reagovanje pomognite joj. Da bi zastitili sina, pomognite prvo supruzi. Ako uocite da se oseca nervozno kada treba da uradi nesto sto ne radi svaki dan ili se oseca bespomocno, plasi se da nece moci da stigne da uradi nesto ponudite pomoc, bez obzira sto smatrate da dzabe dize paniku. Ne napadajte je, ne krivite, ne isticite da nije u pravu. Na primer ako predvidja da ce se desiti nesto lose (u vezi zdravlja, finansijskog stanja, posla...) ispricajte joj kako vi mislite da ce biti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2011.

Molim sto pre za odgovor. U zadnjih nesec do mesec ipo dana koliko sam povremeno merila pritisak bio je u granicama normale nije prelazio 130 tj. 80. Puls 70-80.Medjutim juce (a pri tom uzimala sam za 36 sati rapten-k 3 tablete, zbog menstrualnih bolova,) u toku pre podneva pritisak mi je bio okvirno 127/78 ali puls je bio 114 sto me je uznemirilo, i svako sledece merenje bilo je nizi puls, a veci pritisak 146/102, 140/80, 153/99 i jutros 139/95. Od tada vise nisam merila jer se bojim i sve vreme placem i mislim o tome. Da li je to na nervnoj bazi-psiha i da li moram kod lekara? Cak i glava kad me boli pritisak je normalan. Imam 27 god.

Postovana, javite se lekaru. Rapten K moze da izazove ubrzan srcani rad samo ako se predozira, ali vi niste popili 3 tablete od jednom. Psiha ima veliki uticaj na visinu krvnog pritiska. Ako se plasite da ce biti visok, on ce u najvecem broju slucajeva pri merenju biti visi nego sto je van merenja. Najverovatnije je izmedju merenja znatno nizi. Malo povisen krvni pritisak nije razlog za plakanje, vec za posetu lekaru. Zdrava mlada osoba sa normalnim pritiskom (bio je takav u zadnjih mesec ipo) nema razloga da ga povremeno meri. Vec samo merenje moze da ukazuje da ste nepotrebno zabrinuti, uznemireni, nezadovoljni. Problem nije u pritisku i pulsu. On je na drugoj strani. Zasto jedna mlada devojka umesto da se sprema za docek Nove godine meri pritisak, a inace nije tezak srcani bolesnik. Moze biti u pitanju praznicna depresija, pojacana PMSom. Ako se to depresivno raspolozenje sa plakanjem i neprekidnim mislima o bolesti nastavi javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: