Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 19.1.2011.

Postovani, moja beba ima 9 i po meseci, planiram da mu uvedem kravlje mleko, posto pije formulu ako mozete da mi date savet na koj nacin da uvedem kravlje mleko i sa koliko % masnoce treba mleko da bude?Hvala,pozdrav

Postovana, ne preporucuje se koriscenje kravljeg mleka u ishrani dece mladje od godinu dana. Kod dece koja su ga pila u prvoj godini veci je rizik da obole od secerne bolesti. To je posledica alergije na belancevine kravljeg mleka u sklopu koje dolazi do ostecenja pankreasa. I formula je kravlje mleko, ali je ono adaptirano tj. belancevine su izmenjene tako da ne izazivaju alergiju. U drugoj godini se detetu daje punomasno mleko (3,2%), jer mu je potrebna mlecna mast za rast i razvoj. Znaci mleko necete razblazivati vodom. Mnogi nutricionisti i u drugoj godini savetuju adaptirano mleko (formulu sa oznakom 3), sto nasi ljudi ne prihvataju iz finansijskih razloga. U uzrastu vase bebe moze da se koristi jogurt. On manje izaziva alergiju u odnosu na obicno mleko.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2011.

Postovani! Od 29.11.2010. godine, moja kci, kojoj je 8 godina ima zdravstvenih problema. Naime, krenulo je sa visokom temperaturom, cijelu noc borba ( jer cepici su temperaturu drzali samo dva do tri sata), dva puta smo je tusirali da bi ujutro lijecnica kanstatovala pocetak upale pluca. Primala je injekcije pencilina i trosila Zinat (dvije kutije) na kontroli svi nalazi bili ok. Nakon par dana ponavlja se isto, lijecnica tvrdi da se nije do kraja izlijecilo i da se zbog toga ponovo isto javlja. Opet tri dana temeperature i borbe. Ukljucen joj je opet pencilin i sumamed medjutim tri dana poslije leukociti 18, sedimentacija 48 i CRP 27, zavrsava u bolnici gdje joj opet snimaju pluca i lijecnici opet konstatuju upala pluca. Medjutim, radiolog ocitava da nije upala pluca nego da snimak ukazuje na neke bronhijalne promjene. Ukljucen joj je KETOCEF, za dva dana otpuctena na kucno lijecenje sa nastavkom terapije zinata. Znaci izisla iz bolnice 24.12.2010. Zavrsila sa terapijom 31.12. Kako sam uvidjela da se nesto cudno desava vodimo je privatnom lijecniku, koji nam savjetujeda zavrsimo sa zapocetom terapijom , s tim sto ona dodatno ukljucuje antibiotik lokalni koji se ukapava u nos, 7 dana (jer su leukociti 12 bili na kontroli) i onda da sacekamo 10 dana te da izvadimo bris grla i nosa. Medjutim 11.1.2011. ponavlja se opet isto. Svi simptoni od prethodna dva puta potpuno isti. Nova doktorica ukljucuje sirup augmentin 10 dana i odmah nakon toga ce je pregledati ORL jer kaze bit ce da je sve to u krajnicima, mada je ona imala problema sa njima samo do tri godine (doduse kad joj pogledam krajnike i dok je bila zdrava meni su izgledali uvijek grozno, veliki, crveni i sl.). Sad cekamo petak, ali nas je tako strah da li je to, da ne operira sve to bez razloga, a da se ta bakterija ponovo aktivira. Da stvar bude potpuna u medjuvremenu sam i sama zavrsila na zinatu (da li je to moglo mi preci sa kceri) 5 dana, pa se bojim da se i meni ne ponovi. Molim, Vase uvazeno misljenje o naprijed navedenom. Unaprijed hvala.

Postovana, verovatno vas interesuje zasto se zapaljenje pluca ponavlja. U lecenju se primenjuju antibiotici i kod virusnih i bakterijskih upala. Kod virusnih uloga je sprecavanje nadovezivanja bakterijske infekcije na virusnu. Kod bakterjske treba da uniste bakterije. Medjutim, antibitik je ordiniran po iskustvu lekara, a ne po rezultatu antibiograma, tako da nije 100% sigurno da je primenjen onaj koji najvise odgovara. Ako uradite bris grla i nosa znacete koje se bakterije tu nalaze. Izolovana bakterije ne mora da bude izazivac zapaljenja pluca. Ako se izoluje pneumokok (Streptococcus pneumoniae) Moze da se pretpostavi da je on izazivac pneumonije i da se koristi antibiotik po rezultatu. To bi bilo idealno i znacilo bi sprecavanje ponavljanja zapaljenja. Ako se izoluje neka bakterija koja je uobicajeni stanovnik sluzokoze nosa i zdrela to nema znacaja. Cesci izazivaci su Haemophylus influenzae, Klebsiella pneumoniae. Straphylococcus aureus moze izazvati upalu pluca, ali kod mnogih se nalazi u nosu, a nikada se ne spusta u pluca. Mozda i vi imate u grlu ili nosu neku od ovih bakterija (mozete da je dobijete od cerke ili bilo koga drugog isto i da prenesete). Da li ce neko da dobije zapaljenje pluca ili ne zavisi od mnogih faktora. Utice pusenje, aerozagadjenje, rashladjivanje organizma, pad odbrambenih snaga i hronicne bolesti, posebno dijabetes, alkoholizam i srcane bolesti. Unos vitamina, voca i povrca moze da pomogne, kao i boravak na svezem vazduhu i cesto provetravanje prostorija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2011.

Postovani,u zadnjih godinu dana imam povremene tupe bolove,ne jake,vise na dodir sa desne strane ispod rebara.Prije par dana sam uradio krvnu sliku,nalaz u redu osim ALT koji je blago povisen 50 a granica 41.Ranije sam imao problema sa mokracnim kanalima i eserihijom coli.Uradio sam i te nalaze,urinokulturu,bris uretre,nalaz sterilan.Napominjem da sam rodjen sa rascepom sternuma i operisan odmah po rodjenju.Postoji li sumnja da se radi o refleksnoj boli poreklom od grudnog kosa.Imam 26 god. Molim vas savet.Unapred zahvalan!

Postovani, malo povisena ALT ne ukazuje na zapaljenje jetre. Moze biti posledica koriscenja nekih lekova ili vestackih boja i aroma iz hrane. Bol koji opisujete potice od pipanja jetre ili zucne kese. Ako je nalaz ultrazvuka gornjeg dela trbuha normalan nema razloga za brigu. Bol od oziljka nastalog nakon operacije rascepa sternuma ne bi trebao da zraci u stomak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2011.

Doktore pronadjena mi je heliko bakterija na zelucu popila sam terapiju pre nekoliko dana koja je trajala sest nedelja, meni je za nijansu bolje ali isto imam nadutost stomaka kada pojedem nesto, omrsala sam 8kg za mesec dana, imam bolove u zelucu,odbojnost prema hrani. Radila sam krvnu sliku i abdomen stomaka sve je u redu.

Postovana, nadam se da je radjena gastroskopija i da osim helicobacter pylori nije nadjeno nista patolosko. Posto ova bakterija nije jedini uzrok tegoba od strane zeluca, njeno iskorenjivanje nije garancija da cete ozdraviti. Na tegobe utice stres, preskakanje dorucka, neredovna ishrana, obilni, jako zacinjeni obroci... Ima osoba sa tom bakterijom koji nemaju nikakve tegobe. Na pojavu bolesti utice i nasledje na koje ne mozete da delujete. Medjutim, mozete da delujete na druge faktore koji mogu dovesti do pojave tegoba. Izbegavajte stres, alkohol (ako vam se pije, ne konzumirajte vise od jedne casica zestokog ili case vina ili piva dnevno), ne pusite. Zatim jedite vise puta po malo, ne lezite ubrzo nakon jela i ne idite na spavanje tri sata nakon vecere.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2011.

Dete 16 godina, povisena temperatura vec 5 mesece 37,2-37,5, zamor, povremeno otekli kapci, suve usne. Registrovani su adeno i koksaki virus koji sada vise nisu aktivni. svi nalazi su uredni. Pre mesec dana dijagnoza thyreoiditis autoimmunis Hasimoto, Hypothzreodismus subclinicus. terapija je euthyrox 25 mcg 1 tableta kontrola u aprilu. Antinuklearna antitela su pozitivna zakazana kontrola na VMA. Dete i dalje ima konstantno povisenu temperaturu, zamor, tamne kolutove oko ociju, suve usne, doktor je sada preporucio da krene u skolu.

Postovana, tegobe koje ima dete su najverovatnije posledica pada otpornosti organizma i virusne infekcije. Hasimoto tireoiditis nije izazvao tegobe, ali treba da se leci da bi se odlozilo ostecenje stitne zlezde. Dete treba da s trudi da zivi normalno. Dobro je sto ide u skolu. Neka bude sto vise na svezem vazduhu, jede dosta voca i povrca, jogurta, belog luka, morske ribe (losos, tunj, sardine).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2011.

Postovani,imam 28 godina i vec 4-5 godina imam problem sa cestim mokrenjem.Na to sam obratio paznju pre 2 godine ali nikakoda utvrdim uzrok.Desava mi se nekada da bukvalno imam nagon svakih 5-10 min i moram da mokrim...nekada po malo a nekada i vise...najduze mogu da izdrzim 3-5 sati ,nocu ustajem vise puta vec duze vreme.Nekada imam blage dosadne bolove u dnu stomaka. Tri puta sam radio ultra zvuk u periodu od dve godine,vadio rezultate,urin,urino kulturu,a pre 2 meseca i bris uretre na trihomonas,klamidiju i patogene bakterije.Radio sam i rektalni pregled sve u redu.Uzimao sam vise lekova na savet urologa jer sam ih posetio vise (tamsol,sumoral,conprosta....) ali NISTA :( i dalje sve isto. Upucivali su me kod psihijatra i psihologa ali i tu je sve bilo u najboljem redu.Inace se bavim muzikom,radim nocu i imam malo ne redovan odmor i ishranu ali sve je u granicama normale.Ne znam sa cim bi ovaj problem jos moao da ima veze ali pocinje da mi stvara neverovatnu nervozu i napetost.Molim vas za pomoc.

Postovani, desava se da su svi nalazi u redu, a da tegobe postoje. Moze se povezati sa stajanjem ili dugotrajnim sedenjem. Nekad hronicno upaljena prostata moze da daje neodredjene bolove uz normalan nalaz u mokraci. Promene na kicmenom stubu (diskopatija) i neuroloske promene, kao demijelinizacija su nekada uzrok problema sa mokrenjem pa je potreban pregled fizijtra i neurologa, kao urologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2011.

Postovani....pre 2 dana sam saznala da sam u 8 nedelji trudnoce,problem je u tome sto sam isla u solarijum redovno 3,4puta nedeljno-da li to ikako moze da naskodi razvijanju ploda?

Postovana, dokazano je da solarijum ubrzava starenje koze i povecava rizik od raka koze. Nema podataka da stetno utice na plod. Jedno istrazivanje potvrdjuje da beba u zadnjim mesecima trudnoce vidi, pa u to vreme nije zgodno izlagati stomak jakoj svetlosti. Mislim da solarijum nije delovao stetno, ali da je bolje da u buduce ne idete, bar do kraja trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2011.

Postovani...Pre tri dana sam imala jake vrtoglavice sa otezanim disanjem pa me ja uhvatila panika jer se to sve desavalo od jutra kad ustanem pa kad odem na posao...Pocelo je sa bolom u vratu koji se sirio niz vratnu kicmu na nize u krsta i niz noge...Imala sam i bolove u misicima,noge i ruke su u pitanju,malaksalost i ruke kao da nisam osecala kao da su moje.Inace sve se to desavalo kad je bila ona promena vremena prelaz u topao dan.POKUSAVAM DA OPISEM UKRATKO SITUACIJU...Nadam se da sam jasna.Slicno mi se desilo i preprosle jeseni...kad ustanem ujutru sve mi je utrnuto,kao kad imam losu cirkulaciju zadnejg dela tela... Pre dva dana sam vrtela glavom i pucnuo mi vrat sva puta i to bas jako i laknulo je ali poslepodne je pocelo da me jako boli sa desne strane vreta ili vretne kicme i ono sto podseca na veliki zglob izmedju lobanje i vratne kicme pa pored. ja sam celo vece sinoc to masirala sto sama sto moj tata koji ima jku pa mi prijalo a i hteo je da pomogne malo..pa mi se valjda upalilo i peklo me celu noc i danas.Sve mi je muka od toga po ceo dan...i kao da mi se nekad slosi vid..na kratak period. Veceras sam na nagovor brata fizioterapeuta popila diklofen duo i bolje je,mogu da se pokrecem. Molim vas..bila sam ja i na snimanju magnetne rezonance glave pre 3 meseca zbog nekadasnje operacije hemangioma na desnoj strani glave koji je uredan...va;jda bi pokazalo nesto da je sa vratom naopako...A radila sam ja i jos nesto sto me bockali po rukama i to je bilo uredu Mozda je ipak losa cirkulacija ili nedaj Boze arteroskleroza ili nesto tome slicno...Vise ne smem kod lekara dok mi ne predlozite koji bi specijalista mogao da to pogleda. Unapred JAKO ZAHVALNA !

Postovana, najverovatnije da su tegobe posledica promena na vratnom delu kicme, napetosti misica ramena i vrata ili stresa. Uticaj promene vremena kod meteropata je veliki. Stetno je tako dugotrajno masiranje. Zadatak masiranje je da opusti misice i poboljsa cirkulaciju. Ako se to ne postigne za desetak minuta do pola sata nece ni duzom masazom. Nestrucna masaza moze pogorsati stanje. Verovatno je radjena MR samo glave (sve je u regu), ali ne i vrata. To sto su vas bockali (normalan nalaz EMG) pokazuje da nervi ne trpe, tj. da nema ozbiljnih promena na kicmenom stubu. Diskretne su moguce. Javite se fizijatru. Ako je vrtoglavica jako izrazena onda i ORL i neurologu. Ako je blaga vise kao strah da ce vam se zavrteti u glavi, bez osecaja da se okolina pomera, izmice tlo pod mogama, onda je posledica anksioznosti i stresa, pa bi pomogao psiholog ili psihijatar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2011.

Zdravo ja sam Sanela, odjednom bukvalno preko noci mi se pojavio crveni osip na obe ruke i jedan mali dio na licu, nikada nisam bila alergicna na bilo sta kako na hranu tako ni na okolinu,, taj osip ne svrbi, ne boli i nema konstantan oblik. Dan prije od hrane sam jela onos to inace jedem mlijecne proizvode, hrenovke, kiselo mlijeko, jabuke, pila caj od mente i visnje, a jutro kad sam vidjela osip sam dobila menstruaciju i t tri dana ranije, pa me interesuje da li bi to moglo imati veze s tim, s predmenstrualnim sindromo i tome slicno ili je ipak u pitanju nesto durgo. Unapriejd hvala

Postovana Sanela, osip nije tipican za predmenstrualni sindrom. Najsumnjiviji je caj od visnje, jer verovatno sadrzi vestacku aromu. Alergija na hranu se ne javlja pri prvom konzumiranju, jer je potrebno vreme da se formiraju antitela. Zato mozete biti alergicni na nesto sto ste ranije vise puta jeli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2011.

Postovani, molim Vas da mi kazete posle koliko dana od primanja pregnyla od 5000 jedinica (primljen muskularno) moze da se radi test na trudnocu a da rezultat tog testa bude validan? Najlepse Vam hvala

Postovana, najranije mozete da dobijete validan rezultat 14 do 16 dana nakon primanja Pregnyla. Uradite test dva dana nakon ocekivane menstruacije. Ako je test negativan, zbog niskog nivoa hormona, sto je moguce te nedelje, ponovite nekoliko dana kasnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2011.

postovani doktore moja sestra ima 26 godina porodila se pre cetiri meseca i evo vec tri meseca ima uzasne probleme sa glavom,radila je MR bilo je u redu radila je skener bilo je u redu a ona se oseca jako lose,oseca neki jak pritisak u glavi u zadnjem delu glave,kao da je steze nesto i mucninu ima,davali su joj razne lekove za smirenje ali neznam sa kojima sada da pocne jer nezna ni sama koji su joj bas po malo pomagali,jer ih je dosta izmesala,ima xanax,rivotril kapi,citalopram,atarax,bromazepam,inace zivi u francuskoj.molim vas ako mi mozete po,oci koje lekove treba od ovih ili neki drugi po vasem misljenju piti da vidimo dali nije posledica depresije,zaboravilasam reci da ima i neke nejasne vrtoglavice koje oseca pri hodu neko zanosenje.molimo vas za pomoc.vise neznam kome se doktoru treba obratiti.HVALA.ZNATE LI VI STA JE UPRAVO SA NJENOM GLAVOM I DALI JE OPASNO

Postovana, MR je pokazala da je sa glavom fizicki sve u redu. Problem je psihicki. Sestra je iskomplikovala izlecenje odlaskom kod vise lekara. Neka se odluci za jednog psihologa i da primenjuje njegovu terapiju onako kako je propisana. Treba da ima poverenje u lekara. Moze on biti, po misljenju nekih i osrednji. Pomoci ce vise nego da svaki cas menja lekare i terapiju. Nema najboljeg i najgoreg leka. Treba samo naci koji najvise odgovara pacijentu, a za to je potrebno vreme. Ako vam lek ne deluje dobro to je orijentacija za lekara. Zna sta promeniti u terapiji. Sa druge strane njoj moze pomoci vise lekova, ali ne pomaze kada se pije caj jedan, cas drugi. Neka ode ponovo kod nekog lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2011.

Postovana Dr, imam pitanje koje je vise psiholoske prirode. Problem je u meni i mom odnosu prema drugima. Imala sam lose djetinjstvo, u skoli djeca su me zafrkavala, razvod roditelja i problemi izmedju njih i to se urezalo u moju psihu i uvijek me prati to da su drugi bolji i pametniji od mene,a ja ne. Desi mi se da nekad paznja mi odluta, da pricam sa nekim a da pola rijeci ne slusam, iskljucim se, a onda pitam "sta to". Na poslu mi je velika odgovornost, a i sef je neotesan i strog, pa mi je uputio kritiku, a meni je to pogodilo i suze su mi krenule. Kuci, muz takodje gotivi sebe i onda se posmijava ako ja nesto lupim nepromisljeno, jednostavno drukciji je on tip osobe od mene. I sve to jos vise doprinese mom niskom samopostovanju i strahu od soc.kontakata. Stalno se plasim da ne ispadnem glupa. A to nisam, jer nebi zavrsila visoke skole da je tako. Al brine me to stanje i ne znam kako sebi da pomognem sama, da ne idem kod psihica. Inace, imam 28 god.Ana. Hvala Vam!

Postovana Ana, kao pametna osoba sami ste uvideli da je problem u vasem niskom samopostovanju. To je posledica vaseg vaspitanja. Osobe kojima nedostaje samopostovanje zahtevaju od drugih preveliku postovanje, koje redovno izostaje, jer ljudima nije u prirodi da to cine, a i ne mogu vam dati ono sto ste sami sebi uzeli. To izaziva razlicite socijalne probleme. Ne ide vam se tamo gde vam ne ukazuju postovanje i vremenom ako nista ne preduzimate mozete poceti da izbegavate socijalne kontakte. Ako ne mozete da nametnete svoje misljenje, vec stalno slusate sta drugi pricaju to izaziva dosadu i gubitak zelje da se slusa. Osecate da nemate razloga da slusate tudje price kad oni ne slusaju vase i zato se iskljucujete. Radite na izgradni samopostovanja. Pohvalite sami sebe za sve sto dobro uradite. Svakog dana mnoge stvari u kuci i na poslu uradite dobro. Ne cekajte da to drugi uradi. Povremeno napisite nesto lepo o sebi. Navedite sta ste uspesno uradili u zivotu uopste ili nedavno. Mozete procitati neku popularnu knjigu na temu sticanja samopouzdanja ili samopostovanja. One vam ne mogu dati lako resenje kako obecavaju u naslovu, jer takva ste godinama i ne mozete se promeniti preko noci, ali vam mogu dati ideju o tome. Naravno resenje je i u odlasku psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2011.

doktore juce mi se desilo da sam povracala nekoliko puta i nastali su mi jaki bolovi u stomaku,recite mi molim vas dali je moguce unutrasnjeg krvarenja u stomaku i koji su simptomi dali krvarenje moze nastati nakon povracanja toga se najvise plasim.hvala unapred

Postovana, krvarenje iz organa za varenje se vidi. Ako je krvarenje iz zeluca ili jednjaka povraca se tamni sadrzaj, kiji lici na talog od kafe. Krvarenje iz creva se poznaje po crnoj stolici. Krvarenje ne nastupa nakon povracanja, vec pre njega. Ono izaziva nagon na povracanje. Kod jakog bola u stomaku pracenog povracanjem najbitnije je da se utvrdi da li je posledica zapaljenja slepog creva, pipanjem stomaka i pregledom krvi (porast leukocita ide u prilog zapaljenju slepog creva). Ako se ta mogucnost iskljuci povracanje moze biti posledica trovanja hrane, zapaljenja creva (enterokolitis). ..
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

Postovani Od moje sestre sin ide u Drugi osnovne ima skoro 9 godina,ima veliki problem .Nemoze da kontrolise veliku ni malu nuzdu i jos uvek nosi pelene,od dana kada je bio beba pa sve do sadsnjih dana.Sta bi to moglo biti,i kada ce prestati.Zabrinuti

Postovani, to se uglavnom desava decacima. Obicno je posledica stresnog dogadjaja u porodici. Problem se nece resiti sam od sebe. Moze se pogorsati ako drugovi primete i pocnu da ga zadirkuju. Treba staviti detetu na znanje da to sto mu se desava nije njegova krivica i da se moze resiti. Obicno dete pati od zatvora, pa pored cvrste stolice prolazi tecni sadrzaj i prlja ves. Ta deca su sklona da negiraju problem iako je on ocegledan. Detetu moze pomoci unos vise tecnosti i hrane sa dosta dijetnih vlakana (voce, povrce, integralni hleb). Ako roditelji ne uspeju da pomognu detetu da regulise stolicu i mokrenje neohodno je da se jave decijem psihijatru ili psihologu. Nekada je potrebno da se i sami jave psihijatru da im pomogne da smanje stres u porodici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

postovanje doktore da vas pitam vec duze vremena posebno u zimskom vremenu imam problem sa disanjem na nos nemam nikakvog prohoda osjecam pritisak izmedju obrva i u ocima nekad osjetim da mi fali zraka kad duboko udahnem onda je bolje pa mi je umor i kad jedem i kad uzmem bombonu skoro sam osjecala i kao da imam kneglu u grlu doktor mi je dao antibiotik da procisti nos nije uspjelo pa mi je reko da snimim vjerovatno da su polipi moje pitanje je dali mogu polipi i sinusi da prouzrokuju to da mi je tesko udahnuti dovoljno zraka i ponekad mi procuri nos onda mi je jos gore unaprijed hvala

Postovana, smanjena prolaznost nosa moze biti posledica polipa, devijacije nosne pregrade ili alergijskog zapaljenja sluzokoze nosa (alergijski rinitis). Zbog zapusenog nosa mora da se dise na usta sto otezava obrok, izostaje grejanje udahnutog vazduha u sinusima i njegovo preciscavanje. Hronicno zapaljenje sinusa je udruzeno sa slabijom prolaznoscu nosa i alergijom. Druga je stvar osecaj nedostatka vazduha bez obzira bez obzira da li se udise na usta ili nos. To je posledica anksioznosti i stresa. Javite se spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

Doktore,suprug je 19.9.2010.imao infarkt miokarda,24. blazi modani,desnostana slabost.Nije uopste govorio,sada normalno prica,lagana usporenost ponekad.CT bezb.o.Bio je u Sokobanjskoj 13,jer mu je srce dominantno,zapusenost leve aorte 100 posto,desne 30.Karotida okludirana 100 posto.Nikakva operacija ne dolazi u obzir,tako su rekli lekari,U Sokobanjskoj je imao lagane vezbe,koliko srce dopusta,oslonac na desnoj ruci,levu dize.Od tada ga boli rame,mogao je da je digne,sada je teze.Zasto ga boli rame,i kakve vezbe da radimo?Pije Beviplex,Oligogal Se,Redizork i Cardiopirin. Boluje i od Neuralgije trigeminus,pije Tegretol od maja meseca.Da li on,posto su nuspojave uzasne,moze da izazove promenu ukusa,mrsavljenje,u kombinaciji sa lekovima za srce?Pise da teski srcani bolesnici ne smeju da ga piju,pa mi nije jasno.Usput je anemican,hemoglobin 118,dijabeticar 2,zadnji nalaz glukoze 4.6. Unapred zahvaljujem!

Postovana, tegobe supruga su posledica vise bolesti koje ima. Znate da je slabost desne strane posledica sloga (mozdani infarkt). Bol u ramenu nije u vezi sa tim. Posledica je reumatske ili degenerativne bolesti ramena, te moze pomoci fizikalna terapija ili antireumatici. Najvaznije je da lekovima i djetom drzi na normali krvni pritisak, glukosu, holesterol i trigliceride. Ako to ostvari napredovanje bolesti ce se usporiti. Vezbama ce vremenom poboljsati pokretljivost. Tegretol se koristi do prestanka bolova, nije neophodna stalna primena. Pri kontroli kazite neurologu celokupnu suprugovu terapiju, jer su mogce interakcije sa nekim lekovima. Rizik kod srcanih bolesnika se odnosi na osobe sa AV blokom, te vasem suprugu ne mora da smeta. Osim toga postoje individualne raylike u reagovanju na lek.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

postovani na sistemackom pregledu doktorica je mom sinu utvrdila da mu jedan testis nije spusten on ima 9god.dosad smo sve sistemacke redovno obavljali jedi no je ponekad imao problema da navuce kozicu ali to smo regulisali a sad se pojavio ovaj problem da li je to opasno mi cemo tek ici hirurgu da on utvrdi da li ce morati hiruskim putem ili ce se ono vremenom samo spustiti a ja sam se zabrinula hvala unapred

Postovana, ako je testis blizu skrotuma i pokretan moze se spustiti u pubertetu. Ako je u stomaku mora hiruski da se spusti. Ako se takav testis ne spusti (spontano ili operacijom) tokom puberteta propada u trbuhu i podlozniji je oboljevanju od raka, pa mora da se ukloni. Skriveni testis (kriptorhizam) nije opasan ako se leci. Zato vodite dete hirurgu. Terapija zavisi od toga gde se testis nalazi i da li je pokretan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

Pri mokrenju osecam bolove ili peckanje, ne mogu da opisem tacno sta je to, ali kao da me nesto probada, medjutim bol se javlja i posle mokrenja, besika kao da mi je stalno puna i imam bas ucestalo mokrenje...ovo mi traje vec 8 dana i ne znam sta da radim...Molim za pomoc...

Postovana, to je zapaljenje besike. Javite se lekaru i dajte mokracu na urinokulturu. Ne uzimajte lekove na svoju ruku. Unosite vise tecnosti (vise od 2 litra), jedite susenu brusnicu ili pijte caj od brusnice i utoplite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

postovani, vec 13-i dan imam bolove u grlu, prije 8 dana mi je ukljucen antibiotik zinnat, medjutim bolovi su i dalje tu kada gutam, i povezano sa usima osjecam bol.. ORL dr mi je na pregledu rekla da na jednom krajniku imam bijele tragove ali da je to od hrane! da li smatrate da nakon antibiotika trebam urediti bris grla? da li se moze raditi o virusnoj upali te da li ona moze trajati toliko dugo? koje je vase misljenje sta dalje da uradim jer ovi stalni bolovi u grlu mi jako smetaju..?

Postovana, virusna infekcija grla, nosa i sinusa moze da traje dosta dugo. Ako su zahvaceni sinusi ili ste skloni alergiji to moze trajati nedeljama. Nakon terapje antibiotikom morate napraviti pauzu od 5 dana najmanje, a nakon toga dajte bris. Ako se ne izoluje bakterija to ide u prilog virusne infekcije. Osim antibiotika koristite neki antiseptik (npr. Tantum verde), vise tecnosti i pilecu supu. Ako osecate da u nosu imate gust sekret ili povremeno pljujete, koristite neki mukolitik (npr. Fluimucil).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

Postovani, moj sin je napunio 16 godina.Unazad godinu dana kosa pocinje znatno da mu se proredjuje na temenu I ceonom delu.Bili smo u apoteci kada se tamo nalazilio deratokonzultant,koji mu je pregledao teme,pod mikroskopom I rekao da ce do 20-te godine ocelaviti.Naravno da nas je to deprimiralo.Imao je trsavu kosu,kao skinute papilotne.Preporucila nam je preparate italijanske firme—Roughjair,po znatno visokim cenama. Kazite mi,sta je uzrok tome,mnogo je mlad.Da li nosenje kacketa leti tome doprinosi,hormoni,sta?Moze li se spasiti kosica,I da li ste culi za te preparate?Imaju li efekta? Zahvalna majka!

Postovana, to je najverovatnije androgena alopecija. Iz nepoznatog razloga koren dlake je osetljiviji na hormon testosteron. U pubertetu sa naglim rastom nivoa testosterona pocinje opadanje kose. Kod nekih je opadanje brze, kod drugih sporije. To je prilicno nasledno. Nosenje kacketa moze pogorsati stanje. Medjutim, delovanje drugih faktora (kapa, stres, dijeta) je privremeno i nakon prestanka njihovog delovanja kosa prestaje da opada i pocinje da raste. Androgena alopecija ne moze potpuno da se zustavi. Ima preparata koji pojacavaju rast kose (Minoksidil). Nakon prestanka primene polako pocinje opadanje kose. Buducnost lecenja je u kloniranju kose. Nema razloga da se deprimirate. To je znak muzevnosti. Nema potrebe da celog zivota nosi decije loknice. Nije mi poznato delovanje preparata za rast kose firme Roughjair.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

Skoro dve nedelje pijem Pronison...ali sam pocela da se osecam lose pre dva dana nakon njegovog unosa u organizam...malaksam i poremeti mi se disanje...a evo sinoc sam osecala vrucinu u udovima a danas malaksalost u misicima i opet poremeceno disanje i imam onaj tup,tezak bol u misiscima...U poslednje vreme jeasam previse napeta i nervozna..a trebala bh i da dobijem menstruaciju...i osecam se kao da oticem,nesto kao da nije uredu.Molim vas,ako mozete da mi odgovorite da li je to sve moguce povezati sa lekom PRONISON ili Xyzal?

Postovana, umor, malaksalost, bolovi u misicima, oticanje, napetost, nervoza i depresija i mnoge druge tegobe mogu biti posledica delovanja Pronizona. Napetost nervoza i otoci se mogu javiti u sklopu premenstrualnog sindroma (PMS) i ne moraju biti nezeljeno dejstvo pronizona. Zato se ovaj lek (i ostali kortikosteroidi) primenjuje samo kada je to neophodno. Svi kortikosteroidi imaju slicna nezeljena dejstva, a u teapiji se biraju manje doze i krace vreme. Kod astme i alergijskog rinitisa nema potrebe da se koriste kortikosteroidi u obliku tableta, kada postoje u obliku spreja, gde je doza mnogo niza, pa i nezeljena dejstva su blaza. Xyzal bi trebao da ima blaza nezeljena dejstva, mada je to prilicno individualno tj. pre pocetka terapije nezma se koji ce pacijent koji lek lakse podnositi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

kako da operisem mladez da li je to opasno

Postovani, operisanje mladeza nije komplikovano niti rizicno. Opasnije je da se ostavi izmenjen mladez ili onaj koji se nalazi na mestu gde se cesto povredjuje. Mladez kome se promenila velicina, oblik, boja ili je poceo da boli ili svrbi je mozda pocetni maligni melanom. Zato ga treba ukloniti i histoloski pregledati. Mladez koji se cesto povredjuje je pod vecim rizikkom da se maligno izmeni. Javite se koynom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

postovani. imam 29 godina i u 17. sam nedelji trudnoce. u vagnalnom brisu mi je izolovana eserihija i dr mi je prepisao palitrex,ali sam se pozalila da mi stvara tegobe pa je dr po antibiogramu prepisao pancef.medjutim,i posle njega osecam povremeno bol u stomaku,kao i povremene kasaste stolice,nadutost i gasove. isto mi se dogodilo prije godinu i po,takodje posle palitrexa ali sam pila probiotik i po litar jogurta dnevno,tako da sam nakon par mjeseci sve vratila na normalu. ali sad sam trudna,i ne znam sta da radim.da li smijem piti probiotike,i koje? plasim se ako eserihija nije izlecena,pa mi dr prepise jos antibiotika.pitam se kako ce to uticati na crevnu floru i creva uoste? zahvaljujem unapred

Postovana, lecenje antibioticima uvek manje ili vise poremeti crevnu floru, ali se sprovodi kada je neophodno. Stolicu cete srediti kao i ranije probiotikom i jogurtom. Probiotici svih proizvodjaca mogu da se koriste u trudnoci. Unosite manje secera i belog brasna, a vise voca i povrca, posebno limun, spanac, beli luk. Ako ponovo morate da koristite antibiotik pijte istovremeno probiotik. On moze da se koristi u duzem vremenskom periodu bez ikakve opasnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

Postovani doktore,moj otac je 20 dijabeticar na lekovima i uglavnom mu je secer 7 do 8 skoro je poceo da koristi berlition po nalogu lekara i secer mu je preko 9.Da li berlition lek moze da utice na povecanje secera?Unapred hvala

Postovani, Berlithion nije uzrok lose regulacije secera. On pozitivno deluje kod dijabeicne polineuropatije. Posto ubrzava metabolizam glukoze moze samo da pomogne u njenoj normalizaciji. Neophodno je da se otac javi endokrinologu, jer ni pre uvodjenja Berlithiona regulacija secera nije bila potpuno zadovoljavajuca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

doktore nocas sam pocela da osecam neki bol u desnoj nozi u zadnjem delu iza kolena i u gornjem zadnjem delu noge,osecam kao da koza boli u listu nemam bolove samo u zadnjem gornjem delu,kada sedim bol je prisutan od cega se mogu javiti tako iznenadni bolovi koza me previse boli,sta moze biti razlog toga kome se trebamo obratiti za to.hvala

Postovana, javite se fizijatru i nerologu. To je posledica pritska na zivac na mestu njegovog izlaska iz kicme (isijas). Izbegavajte podizanje teskih predmeta, naglo cimanje, dugo sedenje i javite se lekaru. Najpre se sprovodi medikamentozna terapija (antireumatici i miorelaksanti), a zatim i fizikalna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

Poshtovanje.. :) Pre mesec dana sam primetila da mi je mladez na ledjima malo drugachiji nego shto je bio. Tachnije pocheo je da se shiri , ali ne u istoj boji , vec je boje koze i kao da je malo naduven taj deo. :/ Pa sam htela da vas zamolim , poshto kod nas u Vrshcu nema ko da mi pregleda mladez, da li mogu ja vama nekako da poshaljem sliku , pa da mi samo kazete da li bi trebala da idem u Beograd da proverim.. ili ne. Hvala vam :)

Postovana, promena velicine i boje mladeza zahteva obavezan dermoskopski pregled. Zato se javite koznom lekaru u Beogradu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

da li moze da se ostane u drugom stanju ako imate dijagnozu diskus hernija incip l4 l5

Postovana, diskus hernija incip l4 l5 ne ometa zatrudnjivanje. Mozete da ostanete u drugom stanju. Istina tegobe zbog diskus hernije mogu da se pogorsaju u trudnoci i porodjaju. Bilo bi bolje da najpre zalecite diskus. Lecenje nije uvek jednostavno. Pocinje se fizikalnom terapijom antireumaticima i miorelaksantima (opustaju misice).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

Postovani doktore vec par meseci primecujem promene na testisima samopregledom sam ustanovio da je levi testis znatno manji od desnog koji je malo veci u odnosu na levi ali i on mi deluje da je manji ali ne u tolikoj meri kao levi. Poneki put osetim mali bol u testisima ali brzo prodje. Sta to moze da bude i koja su lekovi potrebni da bi se sve vratilo u normalu. MOLIM VAS ODGOVORITE STO PRE JAKO SAM UPLASEN ZA MOJE ZDRAVLJE.POZDRAV

Postovani, testisi obicno nisu potpuno iste velicine, ali ne bi trebalo da postoji velika razlika. Javite se urologu zbog postojanja povremenog bola. Ne treba da se bojite odlaska lekaru, jer samo njegov pregled daje odgovor na pitanje da li je sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

Postovani doktore ,dete mi ima skoro belu stolicu . Ima 7 godina ,pre 2 nedelje je operisal;a krajnike dugo je pila antibiotike 10 dana pre toga i 10 dana posle toga , analiza krvi joj tada bila u redu . Molim vas koju analizu trba da uradimo.

Postovana, vodite dete lekaru, jer bela stolica uglavnom znaci poremecaj funkcionisanja jetre ili prepreku u oticanju zuci. Ne mora to biti uvek infekcija jetre, urodjeni poremecaj metabolizma, anatomska anomalija debelog creva ili bolest tipicna za odrasle,kao sto je ciroza, kamen u zuci ili tumor. Moze biti nezeljeno dejstvo nekih antibiotka, ali to se moze zakljuciti ako pregled krvi i mokrace daje normalne rezultate (pre svega bilirubin i transaminaze).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2011.

Postovani,vec nekoliko dana imam blage bolove sa leve i desne strane stomaka,jako mi smeta kada sedim i tesko se namestam dok lezim.Bol podseca na pecenje recimo,i imam osecaj kao da to mesto gori,i da je koza iziritrana ali nema nikakvih vidljivih znakova.Urin i stolica su u redu.Da napomenem da imam 21 godinu i nemam velikih zdravstvenih problema.

Postovana, ako se bol smanji nakon pipanja stomaka potice od viska gasova u stomaku. U tom slucaju je posledica unosenja pojedine hrane. Pecenje u stomaku koje moze da se napipa u odredjenoj tacki uglavnom potice od zeluca. U svakom slucaju uzrok bola ne moze da se otkrije bez pregleda te se javite svom lekaru koji ce vas uputiti gastroenterologu ako je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2011.

Postovani doktore, dana 12.10.2010.godine imao sam operaciju iznenada sa dijagnozom Ileus edhoesyonem, Laparatomia explorativa. Adheyolisis. Omentectomia partialis. Drainage. Doktor mi je preneo da je bila priraslica na tankom crevu koja je pritisnula debelo crevo i nije moglo biti varenja hrane, a debelo crevo se spustilo u prepone. Pre operacije sam dva dana imao bolove i naduvenost stomaka, a nakon neuspesne klizme saopsteno mi je da mora operacija sto je izvrseno sa napred navedenom dijagnozom jer je na obicnom rentgenu pokazalo nivoe. Znaci nije bilo nikakve resekcije creva. Otisao sam na kontrolu kod gastroeneterologa zaleci se na nesredjenu stolicu i malu nadutost stomaka. Uradio sam analizu stolice gde je nadjena candida albicanus u jako velikom broju, akrvna slika uredna. Uradio sam i magnetnu rezonancu (MR eneterografija) i napisacu kompletan nalaz koji sam dobio. (Nakon peroralne pripreme sa 2% rastvorom manitola i davanja spazmolitika u toku 2h30min, pracena je pasza kroz tanko i debelo crevo BFFE/BH sekvencama u koronalnoj ravni sa pacijentom potrbuske, na ledjima i laterodekubitisu. Dobijen je korektan nalaz prikaz jejunalnih i ilealnih vijuga, kao i debelog creva citavom duzinom. Infraumbilikalno ventralna hernija koju ispunjavaju ilealne vijuge, sa priraslicama za prednji trbusni zid. Terminalni ileum potpuno prikazan, normalnog MR izgleda. Debelo crevo je prikazano citavom duzinom, sve do rektalne ampule. Prisutne su priraslice transverzalnog kolona, koji je inace normalne duzine, haustracije i debljine zida. Zakljucak doktora Ventralna hernija i znacajne crevne priraslice su verovatni uzrok subokluzija). Mene sada zanima sta je ovo ventralna hernija - kila, kolika je opasna, da li se moze prosiriti, zasto je nastala. Da li je posledica lose izvedene operacije, kao sto sam video na wikipedija da moze biti i odakle ovoliko priraslica, i sta je to termin subokluzija u ovom slucaju. Na koji nacin bi mogao izleciti ovu ventralnu herniju, a da to ne bude ponovna operacija, kao sto pise na wikipediji i ugradnja nekakvih mrezica. Koju vrstu hrane ne bih smeo da koristim, i koje fizicke aktivnosti mogu da obavljam ili ne smem da obavljam i koliko vremenski. I sve ono sto smatrate da bih trebao da se pridrzavam, i na koji nacin bih mogao ovu kandidu eliminisati. Napominjem da ranije nisam imao nikakvih operacija, da je ovo prva operacija, a imam 40 godina. Preneli su mi da je ova priraslica verovatno posledica neke neizlecene infekcije ili zadobijenog udarca. To jedino mozda sam zadobio kad sam bio dete, ali nisam obracao paznju. S postovanjem.

Postovani, ventralna hernija je kila nastala po sredisnjoj liniji trbuha, najcesce u predelu iznad pupka. Kila je izbocenje trbusne maramice kroz otvor na trbusnom zidu u koji kao u neku kesu upadaju trbusni organi. Glavni razlog za nastanak kile je urodjena slabost trbusnog zida. Neke kile su urodjene a neke nastaju tokom zivota kada se pritisak u trbusnoj duplji poveca. To se desava na primer prilikom nekog tezeg posla, kaslja, kod slobodne tecnosti u trbuh. Takodje nastaje kod mrsavih, oslabelih ljudi, kao i kod debelih. Cesto nastaje na mestu reza prilikom operacije. Ako vam je prilikom operacije trbuh secen po sredisnjoj liniji mozda je kila posledica operacije. Medjutim ako nije onda kila postoji od ranije. Priraslice imate na vise mesta. Najverovatnije su posledica ranijih infekcija. Termin subokluzija znaci nepotpuno zapusenje creva. Znaci da je otezano kretanje crevnog sadrzaja, ali nije potpuno prekinuto kao kod takozvanih zavezanih creva (ileus), sto ste ranije imali. Jedino lecenje kile je operacija. Neophodna je ako vam bude ileus ponavljao. Jedite cesce po malo. U manjoj kolicini unosite namirnice koje nadimaju (pasulj, kupus, soja, luk). Ne treba da podizete teske predmete i da radite vezbe koje povecavaju pritisak u stomaku tj. naprezu trbusne misice. Da bi smanjili kandidu izbegavajte slatku hranu, belo brasno, pecurke, kecap. Jedite limun, spanac, zelje, kokice, beli luk, jogurt.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2011.

postovani doktore poslusala sam vas savet i otisla koznom lekaru,ali on mi nije uradio nikakve uecane snimke mladeza vec je pogledao onako od oka i reko mi za ovaj veliki sto imam moram da pijemm terapiju tri nedelje pa posle tri nedelje da mi ga odstrani a dva malo manja koja sam imala na vratu mi je izgoreo nekim belim praskom,nevidim razlog zasto mi je dirao mladeze sa kojima nisam imala problema,mozete li mi objasniti kakv je to prasak i zasto je dirao,ja kad sam pitala zbog cega ta dva kaze bolje ih skloni jer su na vrat i zakacujes ih odecom,nikad nisam cula da postoji takvo gorenje mladeza molim vas mozete li mi reci sta je to,dali posle toga moze doci do nekih problema jer mi je sad sve crveno i naduveno oko mladeza,dali je opasno uopse takvo gorenje mladeza,molim vas obkasnite mi malo o tome.hvala unapred

Postovana, svaki mladez koji se odstrani pregleda se histoloski (pod mikroskopom) tako da mozete biti sigurni da ce se to pregledati kako treba i da nece promaci nesto sumnjivo. Lekar je smatrao da mladez mora da se ukloni i zato nije vrsio dermoskopski pregled. Princip je da se uklanja svaki mladez na nezgodnom mestu gde se povredjuje i svaki koji sumnjivo izgleda. Vama bi bilo lakse da je sva tri uklonio hiruski, ali lekar je uradio kako je njemu jednostavnije. Necete imati problema zbog uklanjanja mladeza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2011.

Postovana Doktorka, posto sam vam se obracala, i uvek dobila koristan savet, opet bi vas molila da mi date savet, naime posle operacije tumora debelog creva i 21 hemo terapije sada su dve godine. Sada pre mesec dana pravila sam sve moguce preglede i svi nalazi su u redu, ali ja i dalje imam probleme sa probavom,stolica je nekako cudna,ponekad kasasta i jako lepljiva, a ponekad tvrda i brabonjasta. Pridrzavam se sve ishrane koju mi je lekar propisao, i pijem dovoljno tecnosti, ali bez uzimanja nekog preparata, ne mogu se prazniti, imam zatvor, ponekad mi je i muka, ali ne povracam. Nemam bolove nikakve, ali sam stalno naduvena.imam utisak da mi u stomaku stoji neki ogroman teret. Sta mislite da li je to jos uvek posledica hemoterapije ili nesto drugo. Neznam vise kome da se obratim, svaki lekar mi kaze nesto drugo. Molim vas za savet, ja vama verujem, posto sam se uverila da ste mi pomogli savetom. Puno vam hvala, pozdrav iz Nemacke.

Postovana, nadimanje i neuredna stolica su posledica hemoterapije. To moze dugo da traje. Nema pravila. Nekome se stolica brze sredi, a nekima bude dugotrajno ili dozivotno. Stalno morate da unosite vise od 8 casa tecnosti. Mogu vam pomoci probiotici. Trebalo bi da dobro podnosite krompir, cveklu, sargarepu, celer, jabuke, dunje, kajsije, narandze, cveklu. Kada jedete pasulj mora biti kuvan u vise voda i pasiran. Posto je nedavna kontrola dala dobre rezultate nemate razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2011.

ovako..pre 5g sam prvi put u trudnoci dobila ubrzan puls i do danas me prati nema pravila kad ce krenuti ..nije svaki dan ali kad krene taj dan sam ko da je kraj..kad padnu otkucaji osecam ko da mi je tona na levoj strani kolaps..krvna slika ok.s.zlezda ok.isla sam 1kod psih.reko mi je da imam strah od infrakta,smrti..ali uopste nije tako nepanicim se gotovo da sam naucila da zivim s tim ali mi rusi kvalitet zivota..10dana zivim nor.10 ne..tegobe su izrazenije pre i posle ciklusa inace imam 2dana oskudno.nepijem nista sem vit.b6 cekam da uhvatim najgore dane za holter..neradim imam 2deteta i dali je moguce da sam u depr.ili srce nije u redu?

Postovana, dobro je da uradite holter EKG da bi bilo sigurno da je sa srcem sve u redu. Iz vaseg pisma se vidi da ste skloni depresiji. Dobro je sto se hrabrite i nastojite da prevazidjete tegobe koje imate. Anksioznost (strah) i depresija izazivaju mnoge tegobe koje lice na srcane bolesti (lupanje srca, bol u grudima, stezanje, nedostatak vazduha). Anksiozno depresivne osobe imaju strah od razlicitih bolesti i smrti. Obicno nisu svesni straha, vec misle da im se to desava ili ce se desiti tj. celi zivot provedu u strahu. Vi mislite da se panika ne vidi, jer se ne zalite. Ona postoji i ispoljava se lupanjem srca. Osobe koje vas dobro znaju mogu da je osete po promeni vaseg izgleda. Nije neobicno da depresija bude izrazenija u premenstrualnom periodu, da se nastavi dok traje krvarenje i malo nakon toga. Ako vam je kvalitet zivota narusen obratite se ponovo psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2011.

Postovani,u subotu 8 .1.2010 m je ura]ena kolonoskopija sa potpuno urednim nalazom,samo je konstatovana pojava unutrasnjih hemoroida drugog stepena,koji su krvarili i pre pregleda vec duze vremena, te je izvrseno podvezivanje istih.Receno mi je da se ta procedura mora ponoviti jos dva puta u razmaku od po mesec dana.Nakon ove procedure mi se i dalje pojavljuje po malo krvi prilikom defekacije,iako je stolica mekana jer koristim laxomucil.Takodje mi je prepisan orvazil 3 puta dnevno 7 dana kao i phlabodia 2 ujutru jedna uvece 5 dana a nakon toga samo po dve ujutru,narednih mesec dana.Moje pitanje je da li je pojava krvi na toalet papiru normalna pojava posle ove intervencije.

Postovana, podvezivanjem ne dolazi momentalno do nestanka hemoroida. Oni su i dalje prisutni tako da mogu (kao i ranije) po malo da krvare. Zbog podvezivanja ne dotice krv tako da se oni smanjuju i za nekoliko dana gube. Intervencija je uspesna kod 70 do 80% pacijenata. Vazno je nakon podvezivanja da stolica ne bude tvrda. Krvarenje koje nastaje dva do tri dana nakon podvezivanja moze da bude znak da je gumena traka otpala. Kod nekih se javlja bol 5 do 7 dana nakon intervencije. Veoma retko taj bol bude jak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2011.

Postovani lekari Uradila sam test trudnoce i pozitivan je,imam zakazano kod mog ginekologa za 13.01. cetvrtak,al ipak bi zelela da vas pitam dal je normalno da imam celo vreme neki tecan iscedak skoro i kao bistra vodica i pomalo neke grceve u stomaku al samo na trenutke i kadsedim, sedecon polozaju imala sampobacaj u 7 nedelju trudnoce i sada sam malo uplasena sta ce da bude sada jel ce proci sve kako valja uzimam folnu kiselinu bez pitanje dr zato sto mi je dao i pre kad sam bila u dr stanje i mamavit vitamine za trudnice,po neke proracune na netu sada sam u 6 nedelju trudnoce sta vi mene savetujete kako da se ponasam imam strah sta ce da bude i kako kako da se hranim kakvu vodu da pijen(flasiranu) jos idem na posao al mi jesedeci posao (sekretarica sam) i tako to u panici sam zelim da bude zdrava i prava beba zato sto je zelim najvise na svetu da je imam Unapred vam hvala volim vas i postujem

Postovana, predhodni pobacaj nije razlog da strepite za ovu zeljenu trudnocu. Obicno se ne ponovi. Dobro je sto uzimate folnu kiselinu i Mamavit. Hranite se raznovrsno sa sto vise voca, povrca, mleka, mlecnih proizvoda i ribe. Flasirana voda nije neophodna. Boravite vise na svezem vazduhu, setajte, izbegavajte mesta gde ima guzve (mnogo ljudi u zatvorenom prostoru), narocito preko zime, izbegavajte kontakt sa bolesnim ljudima i posebno sa onima koji se ne osecaju dobro. Osobe kojima nije dobro, malaksale su, malo ih bole misici, malo im curi nos su mozda na pocetku neke virusne bolesti i tada su uglavnom najzarazniji. Posto virusne bolesti mogu ugroziti ranu trudnocu i dovesti do malformacije ploda izbegavajte takve osobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2011.

Postovani, pocetkom novembra sam dobila tipicne simptome gripa koje sam odlezala 2-3 dana, popila hemomicin i pancef po savetu lekara. Medjutim, posto vise od tri nedelje u popodnevnim satima imam temperaturu koja ne prelazi 37.5 ali je pracena jakim bolovima u misicima,malaksaloscu i drhtavicom upucena sam na infektivnu kliniku. Fibrinogen 6.8 i sedimentacija 38, svi ostali nalazi u redu, izuzev testa na brucelozu gde je Igm 26.46 (pozitivan je preko 11.5) a IgG 4.98 (potpuno miran). Upucena sam na Batut da se uradi Wrightova reakcija na brucelu, te rezultate cekam, kod kardiologa i na ultrazvuk abdomena, sto nece biti gotovo sve do kraja sl. nedelje. U brisu nosa izolovan streptokok a, a sad vec imam problem i sa gutanjem, otecenim zljezdama na vratu i bolom u vilicnom zglobu. U medjuvremenu dok cekam rezultate ne znam kako da se ponasam. Jesam li ja zarazna i imam li uopste brucelozu ako je jedan rezultat toliko povisen a drugi potpuno miran. Kako to moze da utice na moju porodicu? Sta je Wrigtova reakcija na brucelu i sta se dobija tim rezultatom? Unapred hvala Aleksandra

Postovana Aleksandra, bruceloza je bolest zajednicka za zivotinje i ljude. Moze se dobiti preko zarazenog, mleka, mesa i mlecnih proizvoda. Mala je sansa da bolest od vas dobije neko od ukucana, jer bi trebao da dodje u dodir sa vasim izlucevinama ili krvlju, sto mozete da sprecite. Wrigtova reakcija na brucelu se radi iz krvi. Pozitivna je kod titra veceg od 1:200. Dosta je precizna i omogucava postavljanje dijagnoze kod vecine obolelih (preko 96%). Ako se bolest dijagnostikuje sledi vam dugotrajno lecenje antibioticima, koje se sprovodi u par navrata. Lecenje mora da se sprovede, jer bolest moze da traje godinama i nece spontano da prodje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2011.

Postovani Doktore molim vas za odgovor.Moja devojcica ima 4 godine i 4 meseca,i sinoc joj je ispao zub donja jedinica i drugi joj se klima ,a prvi zub joj je izasao sa 4meseca.pa me interesuje da to nije i suvise rano.DALI TREBA DA ODEMO DO LEKARA ILI JE TO NORMALNO.UNAPRED HVALA

Postovana, ako devojcici nije ispao zubic zbog povrede ili pada na lice, znaci da ima ranije nicanje zuba, sto nije neobicno, jer su i prvi zubici iznikli ranije (u odnosu na prosek). U narodu postoji verovanje da su zubi koji ranije nicu slabiji. To nije naucno potvrdjeno. Ako devojcica stekne naviku pravilnog negovanja zuba, ide redovno na kontrole kod stomatologa i opravlja zube cim primeti neku promenu, imace lepe i zdrave zube. Posto je zubic spontano ispao nakon klacenja lekar ne moze zaustaviti nicanje stalnih zuba. Mlecni zub je ispao zato sto se stalni zub spremio za nicanje. Kontrola je dobra u cilju sticanja navike i sprecice da se devojcica kasnije plasi zubara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2011.

Radila sam krvnu sliku MCH mi je 34,1 MCHC je 352 a RDW je 15,9 sve ostalo je u redu. Mozete li mi ovo razjasniti i zbog cega je uvecano? Unapred hvala.

Postovana, to su granicne, ali normalne vrednosti i ne ukazuju na bolesno stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2011.

imam povecane leukocite u mokraci, nemam ama bas nikakve tegobe,pored svih lekova koje sam pila rezultati nisu dobri,u 13 nedelji sam trudnoce pa me interesuje moze li to izazvati spontani pobacaj kao sto kaze moja doktorica,bas se bojim

Povecani leukociti u mokraci su zabrinjavajuci ako ima i bakterija. One moraju da se lece po rezultatu urinokulture, bez obzira da li trudnica ima tegobe ili ne. Bakterije i bez tegoba mogu da dovedu do zapaljenja bubreka sto u nekim slucajevima moze da dovede do pobacaja. Samo uvecanje leukocita moze biti posledica vece fizicke aktivnosti ili stajanja pre davanja mokrace na pregled. U svakom slucaju potrebne su redovne konrole i lecenje ako je potrebno. Vise desetina leukocita u mokraci ili leukociti u masi (vise od 50) ukazuju na neko zapaljenje u organizmu i treba ga traziti i leciti.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: