Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 25.6.2010.

Cesto podrigujem ali nemam bolove u zelucu,to traje mesecima,najvise ujutru.posto radim tezak posao da li je mozda to u pitanju.Imam 35 god.nisam gojazan.

Postovani, tezak posao moze da dovede do vracanja zeludacne kiseline u jednjak. To se ispoljava podrigivanjem. Kasnije se moze javiti bol ili osecaj pecenja u grudima, posto kiselina dovodi do zapaljenja sluzokoze jednjaka. Iako moye da preti pojedine bolesti zeluca podrigivanje moze povremeno da se javi i kod potpuno zdravih ljudi, a posledica je prejedanja ili unosa pojedine hrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.6.2010.

Postovani doktore radila sam ultrazvuk abdomena i nasli su mi cistu na bubregu,zatim su mi predlozili da uradim skener i cista je potvrdjena,ona je velicine 12 cmx 11cm.....Sada treba da idem da zakazem punkciju i interesuje me da li se radi sa lokalnom ili opstom anestezijom i da li se lezi u bolnici ili odmah mogu kuci.Takodje me interesuje da li je moguca i operacija posto sam cula da se te ciste vracaju.HVALA UNAPRED

Postovana, mama ima tegoba zbog kamena u zucnoj kesi i gasova u crevima. Osim ultrazvuka potrebno je da se javi gastroenterologu zbog endoskopije. Bojim se da joj bez operacije zucne kese nece biti bolje. Istina Dr nije potpuno siguran da u zucnoj kesi ima kamenaca tj. zbog gasova se slabo vidi. Mama tzreba da jede cesce po malo i da izbegava masnu hranu, kafu i alkohol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2010.

Postovani,Imam neki problem sa kozom,mislim da je alergija a ne mogu da odem kod lekara jer sam u Americi.Izlaze mi kao neki plihovi po rukama,glavi i telu.Crvene boje,kao plihovi...Do sada nisam imao nikakve probleme sa alergijom,a imam malo otezano disanje. popio sam tabletu Aerius i alergija mi se povukla medjutim veceras mi se opet pojavila.Da li je moguce da je od hrane,ako ne da li mozete da mi date neki savjet. Unaprijed zahvalan.

Postovani, alergija sa otezanim disanjem moze da bude jako opasna i zahteva hitno lecene. Zato treba da se javite lekaru. U prvom trenutku je najvaznije da se alergija leci. Tek kasnije kada stanje bude stabilno moze da se trazi njen uzrok. U akutnom stanju se ne rade nikakvi testove za dijagnozu alergije, jer oni mogu dovesti do pogorsanja. Uzrok alergije moze da bude hrana, sto je u poslednje vreme sve sesce zbog koriscenja aditiva, zatim neka hemikalija sa kojom ste u dodiru na poslu, novi prasak za pranje ili omeksivac, aerozagadjenje itd. Ako ste pre pojave alergije bili u kontaktu sa necim novim, npr. novom odecom ili hranom to moze biti uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2010.

Postovani doktore, imam 19 godina. Pre nekoliko dana bila sam prvi put na pregledu kod ginekologa, i pronadjena mi je crvena tacka na grlicu materice. Doktorka je to nazvala ektopija. Posto je prvi pregled bio u sklopu sistematskog, pa je dr bila u zurbi i nije mi objasnila bas najjasnije sta je to, otisla sam kod ginekologa iz svog mesta. I druga dr je rekla da je to sasvim bezopasno i vrlo malo i da sa sigurnoscu od 90% moze da tvrdi da nije nista ozbiljno. Naravno, Papanikolau test moze sa sigurnoscu da utvrdi, ali zbog menstrualnog ciklusa, moci cu da ga uradim tek kroz nekoliko dana, racunajuci i vreme dok rezultati ne budu gotovi,dugo cu biti u neizvesnosti,pa bih Vas zamolila da mi kazete koliko su sanse da je promena malignog karaktera. Sto se mog seksualnog zivota tice, seksualno aktivna sam oko godinu dana. Imala sam jednog partnera, i to mi je prvi vid bilo kakvog intimnog kontakta (svesna sam da HPV moze da se prenese i putem koze). Redovno sam koristila zastitu u vidu kondoma, bez ikakvih improvizacija. Menstruacije su mi uvek bile redovne. Doktorka je takodje u toku pregleda rekla da mi je sekret nesto malo pojacan,pa sam prethodnih 6 dana koristila vaginalete. Molim Vas da protumacite. Hvala!

Ektopija je najcesca promena grlica materice kod zena u reproduktivnom periodu. Deo grlica materice koji se nalazi u vagini je prekriven istom sluzokozom kao vagina (plocastoslojeviti epitel), dok je u kanalu grlica sluzokoza sastavljena od cilindricnog epitela. Granica izmedju ove dve sluzokoze je kod devojcica i zena posle klimakterijuma na spoljasnjem otvoru grlica (otvor prema vagini koji prilikom pregleda ginekolog vidi). Kod zena u reproduktivnoj fazi malo sluzokoze cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni deo grlica materice. Ta zamena sluzokoze grlica sluzokozom kanala grlica zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojcica i zena posle klimakterijuma. Znacaj ektopije je u tome sto iza nje nekada moze da se krije pocetni karcinom. Zato se kod postojanja crvene mrlje radi Papa test. Ako se tim pregledom nadju normalne celije ektopija je potpuno bezopasna i potrebne su samo redovne kontrole jednom godisnje, kao kod zena koje nemaju nikakvu promenu na grlicu. Za pohvalu je vasa zastita prilikom seksualnog odnosa. Sa takvim zivotom vi nemate veliki rizik za nastanak raka i polno prenosivih bolesti. Medjutim, to nije razlog da se ne podvrgavate redovnim kontrolama, pogotovu sto uzrok raka nije potpuno poznat, pa ni zastita nije potpuno jasna. Ali jasno je da se sa redovnom kontrolom rak grlica materice moze suzbiti.To je deo zdravstvene kulture koja cuva zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2010.

Postovani, Zbog blova u jajnicima obavila sam ginekoloski pregled.Svaki put ne dobijem nikakav konkretan odgovor od doktorice pa me zanima sta znaci ukoliko u Douglasu ima dosta slobodne tecnosti i uterus.w AUT 74,4x37,6mm,lud.7,5mm Do.solidan cistican tu 51,3x30mm Lo.30x18,9mm.Prema uterusu strogo cistican solidan tu 55,9x30. Unaprijed zahvalna

Douglas je najniza tacka trbusne duplje tako da se u njemu sakuplja tecnost po sili zemljine teze bez obzira u kom delu trbuha nastaje. Posto osecate bolove u predelu jajnika tecnost ima najverovatnije ginekolosko poreklo. Ta tecnost moze biti : sadrzaj folikula u sredini ciklusa (normalan nalaz), sadrzaj ciste koja je pukla, zapaljenjska tecnost, gnoj, krv. Doktorica je uocila postojanje ciste na jajniku. Uradite ks, urin, sedim., C-reaktivni protein, urin; Ukoliko ima znakova zapaljenja treba ukljuciti antibiotik. Cistu treba pratiti i ako raste leciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2010.

Postovani,trenutno am u 8 mes.trudnoce,medjutim svakodnevno imam probadanje u desnoj strani stomaka,bila sam kod ginekologa jer sam se uplasila za plod.Doktor me je pregledao i rekao da je to najverovatnoje do slepog creva.Mene zanima ukoliko mora da dodje do operacije,kakve su prognoze za rudnocu,sta bude sa plodom,koliko je ta operacija opasna u trudnoci.hvala

Postovana, javite se hirurgu na pregled i uradite pregled krvi i mokrace. Ako leukociti nisu poviseni probadanje moze da znaci grc misica (misicni bol) ili eliminaciju peska kroz mokracne kanale. Ipak je najmerodavniji pregled hirurga i krvne slike. Ako je neophodno moze se uraditi operacija slepog creva u trudnoci bez opasnosti po plod.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2010.

Postovana,u dilemi sam, imala sam odnos sa partnerom krajem proslog meseca,tacnije 4 dana po zavrsetku menzisa,ejakullirao je van, ali sam zabrinuta jer menza kasni dan,i imam neke simptome...postoji li mogucnost zaceca posle menstruacije?UNAPRED ZAHVALNA!!!

Postovana, postoji mogucnost trudnoce kod kraceg menstrualnog ciklusa. Medjutim, nije velika verovatnoca pogotovu sto je ejakulirao van (mada to nije sigurna metoda kontracepcije). Kasnjenje menstruacije od par dana ne mora da znaci trudnocu. Uradite test na trudnocu ili se javite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2010.

Postovani, 11dc sam dobila krvarenje nalik mensisu. Dr mi je rekao da uradim estradiol i FSH, a vrednosti su: estradiol 106, FSH 32. Napominjem da sam 3 dana ovog ciklusa radila FSH koji je bio 3,47 i LH 3,7. Dr mi je prepisao orgametril 3x1 i estrofem 2x1 7 dana da koristim. Posto sam operisala endometriozu, u uputstvu estrofema stoji da moze pogorsati stanje. Sta mi predlazete?

Postovana, operisana endometrioza nije kontraindikacija za koriscenje Estrofema. To sto ste procitali se odnosi na koriscenje leka kod nelecene endometrioze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2010.

Molim Vas za Vase misljenje, juče me je endokrinolog uputio kod psihijatra, zbog pojacane nervoze i napetosti koja se odrazava na stitnu zlezdu, u nameri da mi daju nesto sto ce da me smiruje, jer sam jako nervozna na poslu, i sve se to odrazava na moje opste stanje.Lekar mi je prepisao Zoloft, a koliko sam procitala to je antidepresiv,i Bensedin.Neznam koliko mi je pametno da pocnem sa uzimanjem Zolofta, plasim se da ne stvorim zavisnost. I jako mi je bitno Vase misljenje o Eglonyl tabletama, nekako mi se cini da su manje stetne i sa manje nezeljenih efekata, jer je deciji psihijatar jednom prilikom prepisao mom detetu taj sirup koji smo koristili mesec dana i stvarno nisam primetila nezeljene efekte kod deteta osim pojacanog apetita.Da li je bolje da uzimam Eglonyl umesto Zolofta?Molim Vas da mi odovorite, jer samjako zabrinuta!

Postovana, mislim da vam je bolje da uzimate Zoloft. Ako se pridrzavate terapije koju vam odredi psihijatar nece doci do razvijanja zavisnosti. Takodje nije pametno da ne koristite Zoloft. Bolje je leciti uzrok vasih tegoba, nego posledicu sto nije efikasno. Uz terapiju ce se smanjiti napetost, koja inace moze da izazove tegobe od strane mnogih organa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2010.

Postovani doktore, menstruacija mi kasni 10 dana.Povremeno me zigne lagani bol u predelu oba jajnika,nista strasno, tek toliko da ga registrujem.A poslednja 2-3 dana imam konstantno glavobolje u predelu temena glave. Procitala sam da su ,pored amenoreje,glavni simptomi rane trudnoce mucnina,povracanje,nabrekle grudi, i da je to ujedno pokazatelj zdrave,vitalne trudnoce. A ja ih nemam ni u naznakama. Suprug i ja bismo zeleli dete.Redovno idem na ginekoloske preglede i do sada je sve bilo ok. Imam li razloga za zabrinutost?

Postovana, tegobe za koje smatrate da su simptomi zdrave rane trudnoce su nesigurni znaci trudnoce. Smatraju se nesigurnim jer njihovo prisustvo moze da znaci trudnocu, ali i ne mora. Trudnoca ne mora da bude pracena tim simptomima. Normalna trudnoca moze, ali i ne mora da bude pracena takvim simptoma. Ako postoje, tegobe nisu garancija da je trudnoca zdrava. Takodje, se takve tegobe mogu javljaju i kod osoba koje nisu trudne. Nemate razloga za zabrinutost. Ako ste trudni ne morate da imate tipicne simptome. Ako niste trudni, ima vremena tokom sledecih meseci. Glava vas mozda boli zato sto ste optereceni trudnocom. Opustite se. Tako cete lakse zatrudneti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2010.

Postovani, U trudnoci sam se otvarala zbog mekanog grlica materice i doslo je do prevremenog porodjaja u 6. mesecu. Da li postoji nacin da "pripremim" grlic za narednu trudnocu, Kegelovim ili nekim drugim vezbama? Unapred zahvalna!

Postovana, radite Kegelove vezbe kako bi ojacali misice karlicnog dna koji se tokom trudnoce razlabavljuju. Vezbe ce spreciti spustanje materice i besike. Time sprecavate mogucnost nastanka nevoljnog umokravanja prilikom naprezanja, kasljanja i kujanja, spad i ispadanje materice. Vezbe ne uticu na stegnutost same materice. To sto je matericno usce bilo delimicno otvoreno i dovelo do prevremenog porodjaja ne znaci da ce se desiti i u drugoj trudnoci. Slabost ili opustenost unutrasnjeg usca materice moze da nastane zbog traume iz prethodnih trudnoca, grubog sirenja grlica za vreme pobocaja, infekcija ili zbog hormonskih poremecaja. Labavo usce se ojacava koncem (serklaz) na kraju treceg meseca, a moze i kasnije. Serklaz se skida 3 nedelje pre termina, a u medjuvremenu trudnica miruje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2010.

Postovani,pre 15 dana dijagnostikovani su mi paraziti u stolici oxyuris vermicularis ili decije gliste i dobila sam lek soltrik koji sam pila 3 dana ujutru i uvece po kafenu kasicicu ali i sad posle 15 dana ne osecam znacajna poboljsanja,imam nesnosan svrab u predelu analnog otvora i stipanje.Dali postoji jos nesto sto bi mogla da uzmem od lekova kako bi mi bilo bolje i koliko je potrebno vremena da simptomi nestanu.Pridrzavam se svih higijenskih preporuka a popila sam i jos jednu kasicici sirupa jer je proslo 15 dana.Stvarno neznam sta vise da radim.Molim vas za savet.Unapred hvala

Postovana, potrebno je da trodnevnu terapiju Soltrikom sprovedu svi clanovi vase porodice bez obzira da li imaju tegobe ili ne. Nakon izlecenja moze doci do ponovne infekcije, jer se jaja mogu zadrzati na posteljini ili gliste mogu imati drugi clanovi porodice. Svrab koji gliste izazivaju dovodi do nervoze, ali i glista luci toksine koji deluju na nerve i izazivaju nervozu, razdrazljivost, remete koncentraciju i pamcenje. Oxyuris vermicularis se leci i drugim antihelmintnim lekovima (melbendazol, piperazin, albendazol...). Jaja gliste izlaze iz debelog creva i zagadjuju posteljinu i odecu. Tokom noci se cesete i jaja se zadrzavaju ispod noktiju tako da ih mozete ponovo uneti u organizam. Cesto perite ruke. Nikada ne grickajte nokte i podsecite ih kratko. Ves, pizame odecu i posteljinu menjajte svakodnevno i perite ih u vreloj vodi. Beli luk pomaze u izbacivanju gliste. Koristite ga vise meseci, a i kasnije preventivno. Uostalom on je zdrav jer smanjuje rizik za nastanak srcanih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2010.

01.06.10 mi je uradjena hysteroktomija .Dobro se osjecam, nemam bolova osim sto mi se na lijevoj strani /pocetku rane/javlja nekako kao peckanje i cini mi se da je iznad reza ta strana malo "jaca". Nakon operacije nisam radila nista tesko ,osim sto sam normalno otisla 15 ti dan da obavim neke administrativne poslove u gradu /posta, banka/ i tako jos dva dana. To peckanje i kao neki bolovi na toj strani su se pojavili nakon ta tri dana. Sad se bojim da se nije vec formirao bruh Jasenka

Postovana, svaki oziljak reaguje na promenu vremena. Moze da se oseti blagi bol, ziganje ili nelagodnost. Bruh ili kila na rezu moze da se javi zbog naprezanja nakon operacije pre no sto je doslo do potpunog zarastanja. Medjutim, vi niste imali neka veca naprezanja da bi se to ocekivalo. Izbegavajte veci napor jos mesec dana najmanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani, Imam problem vec vise od godinu dana sa ucestalim vaginalnim i infekcijama urinarnog trakta. Periodicno se izoluje u urinu i vaginalnom sekretu E. Colli ili Enterokokus. Pokusavala sam (uz konsultacije sa lekarom) sa raznim antibiotskim terapijama i upale se na kratko smire. Partner je takodje radio bris uretre, kod njega je sve u redu. Takodje, od ranije, a u poslednje vreme sve ucestalije imam neprijatan osecaj, neki konstantan blagi bol u donjem levom delu stomaka, gotovo kod prepone. Ovaj bol se malo olaksa posle praznjenja creva. Takodje, za vreme antibiotske terapije ga nema. Molim Vas za misljenje. Unapred hvala.

Postovana, istovremeno mora da se leci i vaginalna infekcija i zapaljenje mokracnih puteva. Pri tome mora da se koristi antibiotik samo po rezultatu antibiograma. Unosite malo vise tecnosti (8 do 10 casa vode dnevno). U borbi protiv eserihije efikasna je brusnica. Mozete je koristiti susenu za grickanje ili kompot. Kod soka i caja od brusnice morate da pogledate deklaraciju. Neki proizvodjaci stavljaju malo ploda brusnice uz vestacku aromu brusnice. Efikasan je i beli luk. Zbog ponavljanja vaginalnih i infekcija koristite vise jogurta i probiotika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

postovani doktore,zeleo bih da pitam. radio sam urinokulturu i spermogram,rezultati su da je urinokultura sterilna dok je spermogram pokazao da imam bakteriju citobakter,da li je ona uzrocnik upale epididima i bolova koje imam i da li je to opasno? hvala vam punooo unapred

Postovani, citobakter se normalno nalazi samo u crevima. Izolovana iz sperme ukazuje na zapaljenje epididima tom bakterijom. Citobakter izaziva infekcije obicno pri padu imuniteta. Najefikasnije je leciti zapaljenje antibiotikom po rezultatu antibiograma. Osim antibiotika potrebno je da jacate imunitet. Mogu vam pomoci vitamini A, C, E, probiotik, minerali cink i selen, zatim beli luk, voce i povrce, morske ribe ili preparat omega3. Od velike pomoci je i izbegavanje stresa, bavljenje sportom, joga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani, imam problem koji me u poslednje vreme jako zabrinjava, a zbog obaveza, po malo i straha, nikako da odem doktoru. Radi se o tome da sam primetila da od porodjaja pa nadalje, imam sve vise problema sa, ja bi rekla, zglobovima. Sve cesce mi se desava da mi zglobovi vilice, kolena i nogu pucketaju prilikom pokreta. To postaje sve ucestalije. Ima par meseci kako u kolenu sem pucketanja osecam mali tupi bol, vise smetnju. Nisam imala nikakvu povredu ni udarac da bi mogla da sumljam da je to razlog bola. Imam malu "bebu" od 2.5 godina i jos uvek je dojim pa me interesuje da li moze da postoji mogucnost da mi se kalcijum crpi iz organizma do te mere da sada imam posledice. Ovih nedelja planiram da odem kod doktora, ali me interesuje i misljenje i savet drugih strucnjaka. Molila bi vas da ako postoji neki razlog za brigu date i savet kako da se ubuduce ponasam sto se tice ovog problema kao i da mi , ako je potrebno nadoknadjivati kalcijum, kazete da li to moze izazvati neke druge smetnje, na primer stvaranje kamena i u kojoj meri bi to moglo da steti ili pak koristi.

Postovana, zene treba celog zivota da unose dovoljne kolicine kalcijuma da bi posle menopauze imale sto jace kosti. Sto su kosti jace manje ce ih slabiti prirodni gubitak kalcijuma koji nastupa zbog nedostatka hormona estrogena u starosti. Za dovoljno kalcijuma treba da u hrani svakodnevno imate mlecne proizvode, da jedete cesce soju i pasulj i da svakodnevno setate najmanje pola sata po suncu. To je dovoljno da sacuvate kalcijum u kostima. Njegova nadoknada je potrebna samo ako se denzitometrijom pokaze rana osteoporoza. Osteoporoza ne daje tegobe. To sto vi osecate nema veze sa nedostatkom kalcijuma. To su pocetne promene na zglobovima. Te degenerativne promene ce u godinama i decenijama pred vama da se povecavaju. Zbog promene nacina zivota, pre svega slabog kretanja, prestrave mlade ljude. Cesto se jave pre tridesete godine i oni prosto ne mogu da shvate da su dovoljno stari da im nesto fali u pogledu zdravlja, pogotovu nesto hronicno. Medjtim, utesno je to sto proces starenja zglobova moze da se uspori. Da bi ih usporili treba da se vise krecete, izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje. Ako ste gojazni morate da smrsate kako bi rasteretili kolena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani, hemoroide sam dobila posle trudnoce. oni su ispali napolje. uglavnom imam redovne stolice tako da nemam problema po pitanju bolova ili krvarenja( samo krvarenje istih nisam imala nikad). elem, kad se desi da imam zatvor oni kao da nekako nabreknu, to bude dan dva i onda se vrati na isto. posle stolice se obavezno perem vodom. interesuje me, da li postoji neki nacin da se oni vrate, da nije hirurskim putem. odnosno posto oni uglavnom izgledaju kao neki izduvani mehuri, ja sam pokusala da ih vratim nazad rukom , medjutim oni ubryo ispadnu opet. generalno nemam nikakvih problema sa njima vec duze vreme, ali me nerviraju sto su tu, te iako ne upraznjavam analni sex, ne mogu skroz da se opustim sa suprugom, kome to ince i ne smeta, ali meni je izuzetno neprijtno. nadam se da Vam moje pitanje nece biti smesno, posto vidim da ovde postoji dosta ozbiljnijih problema od mog. srdacan pozdrav dragana iz loznice

Postovana Dragana, ispali hemoroidi se vracaju rukom. Ako to nije moguce, a ne izazivaju vam tegobe ne morate ni da se trudite oko toga. Da li ste sigurni da su to ispali unutracnji hemoroidi? Mozda su spoljasnji. Vazno je da lecite zatvor da ne bi imali tegobe. To cinite unosom dovoljne kolicine voca i povrca, tecnosti, setajte i izbegavajte dugotrajno sedenje. Naravno da vasem suprugu ne smetaju hemoroidi. On vas voli i ne obraca paznju na njih. To sto vas brine ukazuje na vasu nesigurnost i manjak vere u svoje kvalitete. On vas voli takvu kakva ste. I vi njega takodje. Zar cete ga ostaviti ako pocne da se goji, celavi, izgubi neki zub... Necete. Izgled ljudi se tokom zivota menja, normalno stare, ali ako se slazu to nema znacaja. Zene imaju obicaj da se stide zbog celulita, strija, sala i drugih stvari za koje smatraju da ih cine manje privlacnim. To im ponekad smeta da se opuste i potpuno uzivaju u seksu, a vecina muskaraca i nezna kako izgledaju strije i celulit i kad znaju ne obracaju paznju na to.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

imam metaplaziju na antrumu prije tri godine sam vadio krv na CEA nalaz je bio 0.6 i sada imam isto metaplaziju ali mi je CEA 3.1 DA LI JE TO LOSE DA TOLIKO PORASTE ZA TRI GODINE.HVALA.

Postovani, CEA kao i drugi tumorski markeri nije presudan za postavljanje dijagnoze. Vazno je ono sto se pronadje biopsijom i patohistoloskim pregledom. Za vas je vazno da idete redovno na kontrole i da se pridrzavate terapje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani imam 31god a problem koji imam je sledeci,desava mi se da me ziga malo iznad leve bradavice imam osecaj da je u istoj tacki to ziganje, prvi put mi je trajalo 7 dana pa se smirilio nisam imao sa tim problem dva meseca i sad mi se opet pojavilo i traje mi tri dana u toku dana osetim oko 20-30 puta da me zigne nekad jaceg nekad slabijeg inteziteta,

Postovani, ziganje i kratkotrajan, obicno probadajuci bol u predelu srca je misicni bol. Nema veze sa bolestima srca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Dobar dan doktore Imam 48 godina i vrlo ceste napade migrene (sa aurom), 3-4 puta mesecno. Zadnjih mesec dana uzimam tablete Amlodipin 5 mg dnevno, i migrena se bar za sad nije pojavila. Ako je to zasluga Alodipina, da li cu morati da tablete uzimam kao profilaksu do kraja zivota, ili to nije preporucljivo, zbog nekih drugih ostecenja koji mogu da nastupe zbog dugogodisnjeg uzimanja leka? pozdrav

Postovana, Amlodipin ne utice na proredjivanje napada migrene. Mozete ga piti dugo, ako treba i dozivotno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

postovani doktore..jednom godisnje u prosjeku radim papa nalaz i uvjek je bio uredan.po prvi put,i to u periodu kad se pripremam za prvu trudnocu nalaz je sledeci:CIN1,pozitivan na HPV,pozitivan na ranice, i nakon tipizacije utvrdjen je tip 66. jako sam zabrinuta i naravno moje prve misli su usmjerene na trudnocu. za 4 dana imam ginekoloski pregled..svaki dan mi je godina,postavljam sebi bezbroj pitanja pa bih vas zamolila da na neka od tih mi odgovorite. da li je nephodno odklonuti ranice prije trudnoce i da li taj zahvat moze da ostavi posledice za mogucu trudnocu?? da li postoji rizik za plod i za samu mene u slucaju da sam umedjuvremenu vec ostala trudna?? da li je rizik za karcinom veliki sa ovakvim nalazom ,ili rizik nepostoji ako nastavim redovno da se kontrolisem?? uostalom koji je po vama prvi korak,koji trebam da napravim?..dok nestrplivo ocekujem da postanem mama...unaprijed hvala

Postovana, nije nephodno da odklanjate ranice pre trudnoce, sem ako vas ginekolog to ne proceni. Ako to ipak ucinite zahvat nece ostaviti posledice na mogucu trudnocu. Ako ste vec trudni nema nikakve opasnosti ni po vas ni po bebicu. HPV tip 66 se ne povezuje sa rizikom za razvoj raka. Ako nastavite sa redovnom kontrolom nemate rizik. CIN1 predstavlja pocetne promene (pocetna displazija) u pojedinim povrsinskim celijama sluzokoze grlica materice. Obicno je posledica infekcije, ukljucujuci tu i infekciju humanim papiloma virusom (HPV). CIN1 moze da se povuce i bez terapije pod uslovom da zivite zdravo. Ako niste pod stresom, ne pusite, jedete raznovrsnu hranu sa dosta voca i povrca, a manje masnoce i secera i bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, nema opasnosti da se stanje na grlicu pogorsava. Samo nastavite da se redovno kontrolisete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani, imam jedan problem, zapravo volela bih da znam sta je to, jer kada sam bila kod dermatologa nije mi nista konkretno rekao, samo da se ne zna uzrok i da ce trajati 5-6 nedelja.Naime, pre 15ak dana je pocela neka alergija da mi izlazi po telu, prvo sam mislila da me je ujeo komarac, ali je onda pocelo da se pojavljuje i po rukama, nogama, preponama,i kada je se pojavilo na stomaku otisla sam kod lekara. Rekao mi je da to nije alergija a nisu ni boginje, da se ne zna uzrok i prepisao mi tablete Pressing (1 pakovanje, juce sam popila poslednju, 10-tu) i puder za ovcije boginje. To su bile crvene bobuljice, na nekim kao da je vise njih se spojilo pa napravilo veliku,svrbe, a onda posle odredjenog vremena kao da ta u sredini pukne i tu pocinje da se ljusti koza, kao da se peruta. Sada se svrab smanjio, i na vecini primecujem to perutanje. Predpostavljam da prolazi.Moze te li mi reci nesto vise o tome? Sta je to, od cega je i sta treba da radim?Interesantno je da po licu nisam imala bas ni jednu. Hvala unapred.

Postovana, lici na vrstu alergije, a i tegobe se smanjuju nakon antialergijske terapije. Teze je otkriti uzrok jer moze nastati pod uticajem razlicitih hemkalija, hrane i sl.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Molio bih da mi pojasnite nalaz ekg-holtera:Najvisa srcana frekvencija bila je 173,a najniza 45/min.Registrovane su povremene SVES,ukupno 235,sa povremenim bradikardijama u toku noci.Registrovane povremene tahikardije koje koreliraju sa fizickim naporom.Nisu registrovane signifikatne ST-T promjene.Registrovane VES bile su tehnicki artefakti.Radi se o osobi od 22 godine urednog zivota.Unapred hvala

Postovani, to je normalan nalaz. Broj ekstrasistola nije veliki, ubrzan srcani rad se javlja tokom fizicke aktivnosi, a uspoten tokom sna sto je normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani doktore, imam 22 godine, nepusac sam. imam smetnje pri disanju oko 2 godine. imam osecaj kao da nemam dovoljan dotok vazduha ponekad blagi pritisak i bol u grudima. nikada nije prerastalo u gusenje, smetnje se javljaju povremeno, obicno kada je vlazno vreme. nisam vrsila analize po preporuci lekara pila sam sirup Galitifen koji mi je pomagao. od pre meseca dana smetnje su postale ucestalije.

Postovana, tegobe koje imate lice na anksioznost ili stres. Medjutim, posto vam pomaze Galitifen to sugerise na postojanje alergijske bolesti, mada nije iskljuceno da se one jave zajedno. Takodje je moguc placebo efekat leka tj. dobro vam je jer pijete lek. Javite se svom lekaru zbog pogorsanja tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani, vec par meseci osecam bolove u donjem delu stomaka. Bolovi se najcesce javljaju ujutro i ponekad moram da idem u wc nekoliko puta. Ponekad podrigujem i kad odem u wc manje me boli.Imam 47 godina.Pri polnom odnosu osetim bol koji me tera na mokrenje.Nekad se desi da nemam stolicu i po dva tri dana.Unapred hvala na vasem odgovoru!!

Postovana, morate se javiti gastroenterologu zbog neuredne stolice i drugih tegoba vezanih za organe za varenje. Javite se ginekologu i urologu. Bol pri polnom odnosu moze biti posledica infekcije. Pregledajte mokracu. Ako imate miome na materici ili ciste na jajnicima to takodje, moze biti uzrok bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

postovani da li loratadin tablete za alergiju uticu na ubrzan rad srca jer imam alergiju na polene a imam i ubrzan rad srca koji se krece u miru do 90 .da li mogu te tablete jos da ubrzaju rad srca ili mogu da koristim samo nasoneh sprej[da li samo sprej moe da spreci alergiju].hvala unapred

Postovana, cesto samo sprej moze da pomogne. Inace, Loratadin ne izaziva tahikardiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovana, sta od lekova bi trebalo izbegavati ukoliko planiram trudnocu. Alergicna sam na polen trave, korova, drveca i uzimam tablete (loratadin), kapi za oci (nat. kromoglikat 2%) i sprej za nos (nasonex). Ponekad uzimam brufen, cafetin, cisap. Takodje me zanima ako mi mozeta dati jos neki savet u vezi trudnoce. Uradila sam ginekoloske preglede i rezultati su dobri osim sto imam blago zavaljenu matericu. Unapred zahvalna

Postovana, ako vodite zdrav zivot nije potrebna nikakva priprema za trudnocu. Ako pusite ostavite duvan. Blago zavaljena materica uz ostali normalni ginekoloski nalaz i dobar suprugov spermogram nije problem za zatrudnjivanje. Izbegavajte lekove za koje se sigurno zna da mogu stetno da deluju na plod, kao sto je Brufen. Umesto kafetina u periodu kada mozete zatrudnite radije koristite Paracetamol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, porodila sam se 30.marta carskim rezom, imala sam normalno, cak oskudno krvarenje 7 nedelja, imam pa prestane, prestalo je i 10 dana nisam imala nista, i sada po neki put imam sukrvice kroz sekret se provlaci.Bila sam kod ginekologa 18.maja na ultrazvuk i sve je u redu.Da li je normalno imati tu sukrvicu.Hvala,pozdrav!

Postovana, nije uobicajena toliko duga sukrvica. Ako osecate bol u donjem delu trbuha, imate povisenu temperaturu ili sekret ima neprijatan miris javite se odmah ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2010.

Postovani doktore, zanima me da li su u pitanju neki panicni napadi, posto se desava da osecam kao gusenje i zelju da u tom trenutku pobegnem iz svoje koze, a pritom su mi svi nalazi i krvi,i ultrazvuka srca i pulmologa uredni? Hvala unapred!

Postovana, to sto osecate je anksioznost ili bezrazlozni strah. Da bi se dijagnostikovao panicni napad potrebno je da bude prisutno najmanje 4 simptoma od ovih: lupanje srca, znojenje, drhtanje, osećaj nedostatka vazduha ili gusenja, zelja da se pobegne sa mesta napada, bol ili nelagodnost u grudima, mucnina ili zeludacne tegobe, osjecaj vrtoglavice ili nesigurnosti, osjecaj osamucenosti ili nesvestice, osjecaj nestvarnosti, strah od gubitka kontrole ili ludila, strah od smrti, osecaj trnjenja, navala vrucine ili hladnoce. Uz normalne nalaze uzrok tegoba je psihicke prirode. Ako ih ne mozete sami prevazici obratite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2010.

Hvala Vam, puno, jos samo jedno pitanje!Lijecila sam infrkciju vaginaletama, da li je potrebno jos nesto?

Postovana, u najvecem broju slucajeva vaginitis potvrdjen III grupom sekreta prolazi lecenjem vaginaletama. Ako se to ne desi treba uraditi bris sa antibiogramom. Kada se izoluje bakterija po antibiogramu se propisuje antibiotik na koji je ta bakterija osetljiva. Bez antibiograma to nie poznato i zato se u lecenju koriste samo vaginalete, sto je uglavnom dovoljno. Ne uzimajte antibiotik na svoju ruku, jer time mozete pogorstati stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2010.

Postovani doktore, isla sam kod kardiologa i dobila sam dijagnoza :Prolapsus valvule mitalis; Steoocardia ; Cor compensatum. Mozete li mi reci u cemu je problem malo opsirnije. Hvala unapred.. ovaj sajt je fantastican ...pozdrav iz Makedonije

Postovana, imate srcanu manu koja se zove Prolaps mitralne valvule. Ona je izazvala bol u grudima, ali ne remeti rad srca. Prolaps mitralne valvule se na ultrazvuku srca veoma lako uocava. To je nepotpuno zatvaranje mitralnog zalistka. Listici zalistka ne zatvaraju potpuno usce i malo se ugibaju pri kontrakciji srca. Ako je srcana mana dosta izrazena krv se vraca iz leve komore u levu tretkomoru, a na srcu se cuje sistolni sum. Kod vas nije napisano koliki je prolaps, ali posto je srce kompenzovano ne bi se reklo da je veliki.. Kod malog prolapsa nema vracanja krvi nazad i poremecaj prakticno ne postoji. Ako zalistak nije zadebljao i prolaps nije veliki, smatra se da hemodinamski poremecaj nije veliki i ne zahteva posebnu terapiju. Kod malih prolapsa nema nikakvih tegoba. Ako ih ima to mogu biti bol u predelu srca, osecaj lupanja ili preskakanja srca i teze disanje. Uzrok ove mane nije poznat. Nekada se to javlja nasledno, a nekada prati pojedine srcane bolesti. Ako je mana jako izrazena onda je posledica reumatske groznice, bakterijskog endokarditisa (zapaljenje sluzokoze koja iznutra oblaze srcani misic) i sistemskog eritemskog lupusa. Kod vecine bolesnika mana se ne pogorsava. Ako su tegobe izrazene koriste se uglavnom beta blokatori. Vazno je da srcana mana (mali prolaps mitralne valvule) obicno ne remeti kvalitet zivota i ne skracuje ga. Kod postojanja mane potrebna je povremena kontrola pritiska i EKGa, a EHO na par godina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2010.

Mom trogodisnjem sinu je pre nekoliko dana izasao osip po telu u vidu sitnih bubuljica.Vodila sm ga pedijatru i on je rekao da je od znoja.Preporucio je cesce tusiranje ali i pored cestog tusiranja osip se ne povlaci.Ujutru bude manje vidljivo da bi tokom dana bilo sve izrazenije.Ne svrbi ga i ne cese se. Sta bih mogla da uradim da osip prodje? Malo sam uplasena jer traje vec cetiri dana.Treba li da ga mazem sa necim?Hvala

Postovana, osip u vidu sitnih bubuljica moze biti alergija na znoj ili sunce. Ako dete nema svrab nije neophodna terapija, samo ga tusirajte cesce. Ako se osip javio nakon suncanja neka ga iznegava nekoliko dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2010.

Trudna sam 6 nedelja, jucer mi je sekret bio zamucen, pomalo braonkast. Imala sam dosad dva spontana pobacaja. Radila sam analize krvi i urina i povecana mi je sedimentacija i imam bakterija u urinu. Javila sam se svom ginekologu i on mi je prepisao utrogestan 3x2 , doksazon na drugi dan i palitex 4x1. u uputstvu pise da se ova dva ne koriste u trudnoci. strah me je da ih koristim, plasim se da ne naskode bebi. Molim vas za vase misljenje? hvala!

Postovana, Utrogestan je dat preventivno da bi se sacuvala trudnoca. Bakterije u urinu moraju da se lece. Nelecena infekcija predstavlja rizik za vase zdravlje, jer kasnije moze dovesti do teske bubrezne bolesti. Ako se ona javi tokom trudnoce predstavlja veliki rizik. Deksazon i Palitreks se u trudnoci primenjuju samo ako lekar smatra da je neophodno. Ima i drugih antibiotika koji su provereno sigurni u trudnoci, ali vas lekar nije smatrao da su oni kod vas efikasni. Procenio je da je veca steta da ne pijete te lekove nego sto je rizik da ce skoditi bebi. Ako se plasite da ih pijete javite se ponovo lekaru i iznesite mu svoju zabrinutost. Ne smete ostati na svoju ruku bez terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2010.

Postovani,moja beba ima 10 meseci, od pre 10 dana pocelo je gadjenje na mleko,formulu mu dajemo, dnevno popije oko 200 gr jedva. Probala sam da mu dam kravlje, ali opet je bilo sve isto. Sa 2 meseca zivota bio je prestao da pije mleko, promenili smo formulu,ali je mleko pio samo kad spava ili u polu snu. Ne znam sta da radim,hvala Vam unapred.

Postovana, ako vam beba deluje zdravo i uobicajeno je raspolozena to moze biti prolazni problem. Ma koliko da dete jede slabo, obicno pojede onoliko koliko mu treba. Teska neuhranjenost i avitaminoze su retke. Treba da se zabrinete ako beba naglo ili postepeno gubi na tezini, ne napreduje ili izgleda umorno. Tada jer morate voditi pedijatru. Medjutim, nije dobro sto beba nije naucila da jede. Za nju hranjenje nije uobicajena radnja, jer ste davali mleko samo kad spava ili u polusnu. Zato se javlja problem sa hranjenjem. Ne nudite joj kravlje mleko u prvoj godini, vec samo formulu. Ako je beba zdrava i prosecno napreduje znaci da unese dovoljno hrane. Ako prihvata nemlecnu cvrstu hranuprtoblem s hranjenjem ce se prevazici. To naravno nije lako. Potrebno je da je naucite da jede. Sipajte manje mleka no sto mislite da treba da pojede, nikada vise. Neka pojede koliko zeli. Ne insistirajte da pojede vise. To isto vazi i za kasice. Za sledeci obrok ili sutradan ce nadoknaditi. Ako ima omiljene kasice mozete par nedelja da dajete samo njih bez obzira sto je to jednolicno. Vas cilj u ovom trenutku je da dete ne dozivljava hranjenje kao mucenje, vec da ga zavoli. Ne sekirajte se da ce dete umreti od gladi. Deca kao da imaju neki zastitni mehanizam tako da unesu minimum potreban za zivot i zdravlje. Da ponovim ako vam beba u zadnjih 10 dana izgleda umorno ili bolesno vodite je smesta pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2010.

Postovani,vec par meseci osecam pritisak u grudima i gornjem delu ledja,i imam osecaj da ne mogu da udahnem do kraja.Posto sam pre mesec ipo laparoskopski operisala zucnu kesu radjen je rtg pluca,uz srca,ekg,uz stitne zlezde i analize hormona i krvne slike.Na prvom ekg-u npuls mi je bio ubrzan negde oko 100,radjen je drugi gde je bio normalan,pa je receno da je na nervnoj bazi.Taj pritisak je najizrazeniji ujutro kad ustanem iz kreveta dok se u toku dana smanji.Te tegobe su pocele mesec dana nakon sto sam imala smrtni slucaj u porodici,i bila sam konstantno pod stresom.Da li to moze da ima veze sa kicmom,bila sam kod fizijatra koji mi je rekao da imam pocetak vratne spondiloze i da su mi misici napeti i u grcu.Imam 35 god,i planirala sam jos jednu trudnocu ali se plasim.Sta bi mozda trebalo da se jos uradi od analiza i da li je moguce da je na nervnoj bazi.Inace sam mnogo nervozna osoba i stalno pod stresom.Hvala

Postovana, tegobe koje imate su tipicne za anksioznost. Najverovatnije su posledica smrti u porodici i stresa koji ste tada imali, a i sada ga trpite. Zbog vratne spondiloze imate napete misice i osecam pritisak u gornjem delu ledja. Napetost i grc misica nije samo posledica spondiloze. Na njega znatno utice vasa psihicka napetost. One zahtevaju antistres terapiju. Ako ne mozete sami da se opustite obratite se psihijatru. Vise setajte, druzite se, bavite se nekim sportom i jogom. Tegobe koje imate nisu razlog da odustanete od trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2010.

Postovani doktore,pre neki dan sam saznao da cu postati tata po prvi put,isli smo vadili krv pre nego sto smo saznali,rezultati su stigli posle saznanja.Zeni je sve u redu osim stitne zlezde,doktorka nam je rekla da ima izuzetetno nizak nivo i odmah joj je dala lekove,hormone neke ili nisam vec siguran kako se to zove,lek se zove (Synthroid 0.025mg,levothyroxine sodium 0.025)to je sve jedan lek samo nisam bio siguran koje je pravo ime,inace zivimo u kanadi,tako da znate da je naziv leka kanadski.mislimo da je trudna 5 nedelja ali tacnije cemo znati za nedelju dana posto je izvadila krv i danas,da se testira za trudnocu,i neke stvari slicne koje su povezane za trudnocu.Inace ona bi vadila i plodovu vodicu ili kako se vec zove tecnost iz stomaka kako bi se utvrdilo ima li trudnoca ikakvog rizika po nju i bebu.Zanima nas kakve su mogucnosti da beba bude normalno rodjena bez ikakvih problema uz sve ove uslove koje sam vam napisao.Vec je pocela sa terapijom za stitnu ili ti tiroidnu zlezdu.Hvala najlepse.

Postovani, kod vase supruge postoji hipotireoza (smanjeni hormoni stitne zlezde). Lek sadrzi hormon tiroksin, koji je u njenom organizmu u manjku. Hipotireoza moze da oteza zacece, jer dovodi do poremecaja menstrualnog ciklusa. Posto je ona zatrudnila moguce da hipotireoza nije jako izrazena. Nelecena bolest sa jako niskim nivoom hormona moze dovesti do spontanog pobacaja ili ostecenja intelektualnog razvoja bebe. Najidealnije je da se pre trudnoce normalizuje stanje (postigne normalan nivo hormona stitne zlezde), a da se zatim u prvih 4 do 6 nedelja doza leka povisi kako bi se osiguarao normalan razvoj bebe. Nadam se da ce uz propisan lek trudnoca proteci dobro. Bice potrebne cesce kontrole endokrinologa tokom trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2010.

radila sam kapilaroskopiju i dijagnoza je spasticni poremecaj cirkulacije izrazenog stepena na nivou kapilara,imam 27 godina i promjene koje mi se desavaju su crvenilo ruku,modrice po nogama,povremeno opadanje obrva...unaprijed hvala na odgovoru

Postovana, poremecaj cirkulacije izrazen na nivou kapilara (hronicni kapilaritis) je bolest nepoznatog uzroka. Nekada se za njen nastanak okrivljuje koriscenje pojedinih lekova. Iz nedovoljno poznatih razloga najsitniji krvni sudovi, kapilari, se povremeno jako stegnu. U arteriolama koje vode krv do kapijara se zbog toga nakuplja dosta krvi i izaziva crvenilo. Ponekad tom prilikom dolazi do pucanja sitnih krvnih sudova i nastanka modrice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Imala sam kondilome, pri skidanju kondiloma, dr mi je rekao da imam ranicu na grlicu materice, uradila sam PAPA test, i bio je grupa II, i vaginalni bris, grupaIII, koristila sam vaginalete Polyginax... Dr mi je rekao da treba da uradim kolposkopski pregled... Zanima me, da li je to hitno? Ranica je otkrivena prije mjesec i po dana, smije li da ceka jos 2? Hvala unaprijed!

Postovana, neophodno je da lecite infekciju na koju ukazuje vaginalni bris, grupaIII. Ona moze biti uzrok promena na grlicu koju je Dr video kao ranicu. Kolposkopijom ce se videti kakva je to ranica. Posto je PAPA test II grupa ne morate kolposkopiju da radite smesta. Mozete da sacekate zakazani termin. Medjutim, nema razloga da sa tim pregledom odugovlacite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

arterijska hiper Zdravo! Imam 22 godine i pritisak 138/ 82 i 89 otkucaja srca.. aktivno se bavim sportom tj.borilackim vjestinama ..6 puta sedmicno treniram po 2 sata tj.pola sata kardio pola teretana sat tehnike... u zadnje vrijeme me zna zadesit glavobolja tj. u potiljku glave ..?

Postovani, glavobolja i nesto povisen krvni pritisak se javljaju kao posledica prevelikog opterecenja u teretani. Neznam kakve vezbe radite, ali tegobe se obicno javljaju pri podizanju tereta. Pritisak merite najmanje pola sata nakon vezbanja, kada se odmorite. Ova vrednost ne predstavlja hipertenziju, jer je kod nje pritisak veci od 140/90. Medjutim, kod mladog coveka sportiste ocekivao bi se nizi pritisak ad vaseg i dosta sporiji puls, oko 55/min (takozvano sportsko srce).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2010.

Doktorka kod koje prvi put sam isla mi je na ultrazvuku rekla da imam endom.polip velicine 9x5mm..Da li je moguce da mi je PAPA pokazao II grupu kao da nema nikakvih promena,a ja imam to...i to mi je rekla znaci pre rezultata PAPE i sad tek nista ne razumem..Imam 24god,nit sam debela,pritisak nizak,da nizi ne moze da bude,nista od gore navedenog...Plus sto sad ocekujem svaki dan da dobijem,pa me interesuje da li je moguce da je pogresna dijagnoza i da li smem i mogu da ostanem trudna ako imam stvarno taj polip?

Postovana, endometrijalni polip se vidi ultrazvukom. Papa test ne sluzi za njegovu dijagnozu. Vas normalan Papa rezultat pokazuje da na sluzokozi grlica materice nema sumnjivih celija i da je u tom pogledu sve u redu. Smete da ostanete u drugom stanju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: