Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 23.4.2011.

postovani zadnji period mi je jako stresan i naporan,trudim se da nervozu svedem na minimum ali sve me je snaslo.Danima osecam da mi je mali prst na nozi malo utrnut,i leva ruka malo zatrni ali prestane ja se od straha preznojim da li je to opasno skoro pre ovih tegoba sam radila ekg uredu je ,krv isto da li treba da se brinem a iovako mi nije svedno ipak sam mlada osoba a najvise mi je iritantan samo taj mali prst na nozi ili kao utrnut ili zazari molim savet

Postovana, trnjenje malog prsta noge nije povezano sa bolestima srca. Obicno je posledica promena na kicmenom stubu u predelu krsta (uglavnom diskopatija). To nije redka pojava kod mladih zbog sedeceg nacina zivota. Javite se fizijatru. Tegobe mogu biti posledica i neudobne obuce. Trnjenje ruke nastaje kao posledica istih promena samo na drugom delu kicme (vratni deo).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2011.

U poslednje vreme pocela sam cescse da mokrim nego ranije,cak mi se desava da na svakih 30 min mogu da mokrim a ne pijem puno tecnosti, jeste da sam jako osetljiva i na najmanju prehladi meni besika odmah reaguje.Proverial sam urinokulturu sve je ok,nema bakterija,kod ginekologa sve ok,otisla sam da snimam besiku i bubrege,besika je ok ali u desnom bubregu imam dva kamencica od 4 i 5 mm a u levom bubregu vodenu cistu od 2x2 sm uz parenhim.Rekli su mi da je to sve u redu,pijem uvin caj,brusnicu,persun.Pa me zanima da li je vodena cista opasna i da li ona moze da pukne, da li je to sto je vodena veci problem ili ne,zanima me sta je uzrok cestog mokrenja a ne unosenja previse tecnosti da li ta cista ima neke veze sa cestim mokrenjem?Kako da se ponasam,da li ishranom ili nekom terapijom mogu to da regulisem?

Postovana, obicna vodena cista bubrega nije opasna i obicno ne izazva tegobe. Ne moze da pukne. Ispunjena je tecnoscu koja lici na mokracu. Cista retko daje komlikacije. One se javljaju uglavnom kod velikih cista. To moze biti zapusenje mokracnih kanala sa zadrzavanjem mokrace u bubreznoj karlici i casicama, povisen krvni pritisak i infekcija sadrzaja ciste. Preporucuje se povremena ultrazvucna kontrola i kontrola krvnog pritiska. Cista verovatno nije uzrok ucestalog mokrenja. Ono moze da bude posledica eliminacije peska. Posto imate kamencice u bubrezima vi ste skloni formiranju peska koji verovatno povremeno izbacujete. Unosite vise tecnosti (najmanje 2,5litra dnevno). To ce spreciti formiranje kamenaca i olaksati izbacivanje peska ako ga ima. Takodje, ce spreciti pojavu infekcije mokracnih puteva. Cesce mokrenje se javlja kod koriscenja uroloskih cajeva kao sto je uvin caj, breza, rastavic.. Ako se sumnja da je ucestalo mokrenje posledica infekcije mokracnih puteva urinokultura se radi tri uzastopna jutra, jer se ponekad samo jednom urinokulturom ne moze izolovati bakterija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2011.

Postovani,zelim da vas pitam u vezi mog sina koji ima 16 meseci vodili smo ga kod lekara u vezi kaslja i slajma nos mu je curio dosta dugo i kada ga vodimo na pregled kazu da mu je sve ur redu malo mu se sliva iz nosa u grlo prepisali operil 3 puta dnevno i sirup flavamed,to je bilo pre mesec dana on non stop i dalje ima slajm i nocu se budi od kaslja nos vise ne curi preko dana sve je ok sada me brine to sto nemoze lepo da spava od slajma koji ga budi nocu,sta da radimo pedijatri kazu da je sve u redu sada trenutno pije sinacilin zbog uva,hvala puno u napred.

Postovani, slivanje sekreta niz zadnji zid zdrela je najcesce posledica alergijskog zapaljenja sluzokoze nosa (alergijski rinitis). Taj sekret moze biti uzrok dugotrajnog kaslja, nemirnog spavanja, povracanja. Alergijski rinitis moze izazvati povremeno upalu sinusa, zdrela, uva ili bronhitis. Najteza komplikacija je astma. Zato je neophodno da se alergija leci. Obicno se koriste antihistaminici. Kod male dece nije neophodno da se alergija dokazuje koznim alergijskim testovima, pogotovu ako dobro reaguju na antihistaminsku terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2011.

imam problem sa stomakom, ujutru kad ustenem on je ravan, (obim struka mi je 62-64) ali nakon obroka on se naduva u donjem delu, isto to mi se desava i kad pijem dosta vode /soka kad je toplo vreme. da li ima neko resenje za to? jer u toku dana nekad imam 5manja nekad 2obilna obroka sve zavisi od obaveza, nekad preskocim dorucak. inace fizicki sam aktivna (trcim 5x nedeljno), zanima me sta mogu uciniti jer u kasnijim satima dana izgledam kao balon... hvala unapred

Postovna, povecanje obima stomaka je posledica stvaranja gasova. Ako pijete vodu pre jela ili dosta nakon obroka ona brzo prelazi u krv i besiku pa nije uzrok nadimanja trbuha. Ukoliko pijete tecnost tokom jela i neposredno nakon njega znatno duze se zadrzava u zelucu i otezava i produzava varenje. Nadimanje cete smanjiti ako jedete cesce po malo, sto znaci 5 puta dnevo ili od prilike na dva ipo do tri sata. Zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i nju redje uzimajte ili je jedite u manjoj kolicini. Iako je to individualno, moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Ako vam gasivi dosta smetaju mozete koristiit lek Espumisan. Pomaze probiotski jogurt, suplement Probiotik, ali je najvaznije da obratite paznju na hranu i raspored obroka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2011.

Postovani. Interesovalo bi me sledece: mome ocu je 7 marta prsla srcana aorta, prilikom pucanja aorte imao je veoma jake bolove oko nedelju dana, nakon toga jos uvek ima bolove ali ne takvog inteziteta pa bi me interesovalo koje su mogucnosti za eventualnu operaciju ili neki slican poduhvat i gde. Takodje me interesuje da li i koliko moze ziveti sa tim do eventualne operacije ili nekog drugog slicnog poduhvata.On se trenutno nalazi na institutu u Sremskoj kamenici gde su nam rekli da u nasoj zemlji trenutno nema mogucnosti za takvu vrstu operacije pa se iskreno nadam da ce te nam Vi pruziti potrebne informacije. Unapred zahvalna.

Postovana, mislite na grudnu aortu? Otac je preziveo najkriticnije. Prognoza zavisi od velicine i mesta naprsnuca, krvnog pritiska, drugih kardiovaskularnih bolesti i opsteg zdravstvenog stanja. Obicno nakon pucanja (ruptura) aorte na njoj ostaje prosirenje koje se zove aneurizma. To mesto je slabo i moze doci do ponovnog pucanja. To moze da se desi pri padu, skoku krvnog pritiska ili zbog arteroskleroze. Lecenjem treba da se sprece skokovi krvnog pritiska. Ako ima povisene masnoce (holesterol i trigliceride) i glukozu u krvi to teba da se leci. Treba da izbegava masnu i slanu hranu. So ostecuje krvne sudove i olaksava njihovo pucanje. U principu veci centri vrse operacije nakon rupture. Kod vaseg oca je mozda u pitanju nezgodno mesto pa zahteva specificnu hirusku tehniku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2011.

Postovani doktore, U dva navrata sam u poslednjih sest meseci imala bakteriju eserihija (1000000 i 300000), poslednji put, treci sam imala jake bolove jako krvarenje, nakon toga mi je uradjen ultrazvuk bubregai besike i sve je u redu....pocela sam sa terapijom i uradila urinokulturu gde nisu izolovane patogene bakterije. Nikada ranije nisam imala tih problema....Povremeno imam zatvor. Jos uvek sam pod terapijom. Da li je moguce da to bude zbog pada imuniteta ili je razlog nesto drugo? Hvala unapred!

Postovana, infekcija eserihijom moze da se javi pri padu imuniteta. Zatvor i problemi sa bubrezima nisu povezani. Najverovatnije da ste eliminisali kamen ili pesak iz bubrega. To izaziva jake bolove i krv u mokraci. Nakon izlaska kamena cesto dolazi do infekcije, ali nije obavezno. Patogene bakterije nisu izolovane jer se nakon bubreznih kolika (napad jakog bubreznog bola) ne javlja uvek infekcija. Ako ste prvo zapoceli antibiotsku terapiju pa onda dali mokracu na urinokulturu to moze biti razlog lazno negativnog nalaza tj. bakterija je mozda bilo, ali nisu izolovane zbog delobanja terapije. Urinokulturu mozete da ponovite najranije 5 dana nakon terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2011.

postovani,imam jedno pitanje za vas malo mi je neugodno ali jako se brinem.imala sam analni odnos kad sam otisla u toaletu i obrisala imalo je malo krvi mnogo malo ali sam se uplasila,to mi se desilo prosli mesec a i sada opet.ujutro je sve bilo normalno i nema nista.molim vas recite mi dali je to opasno jer se jako bojim.hvala unapred.

Postovana, sluzokoza debelog creva je jako bogata krvnim sudovima. Oni su obicno manje ili vise prosireni cineci hemoroide (suljeve). Prilikom analnog odnosa lako dolazi do povrede krvnih sudova i do krvarenja. To ne mora biti veliko krvarenje. Moguce je samo nekoliko kapi. To nije opasan gubitak krvi. Opasno je sto tom prilikom moze doci do ulaska mikroorganizama u krvotok i do pojave neke seksualno prenosive bolesti. SIDA, hepatitis C ili neka druga seksualno prenosiva bolest mnogo se lakse moze preneti analnim odnosom nego vaginalnim. Zato je neophodno da primenjujete siguran seks tj. da koristite kondom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2011.

4 meseca pijem po savetu interniste Byol(2,5mg dnevno).Imam 36 godina ali sam primetila da je poceo da mi smeta(u smislu da mi je usporio srcani rad na 46 otkucaja u min do 58 otkucaja, kako kada).Pored toga osecam i gubitak energije u toku celog dana a i mogla bih da spavam satima duze nego inace.Moje pitanje je da sa obzirom na to da sam juce i danas posle setnje(tako se pogodilo) imala preskaknje srca a ovi simptomi sa osecajem umora i tezine(kao da sam od olova) traju duze vreme(poklopilo se sa ovim toplijim vremenom a tada su i moje oscilacije u pritsku izrazene,inace je normalan, sada je i nizi nego sto treba),da li mogu da prepolovim dozu na pola dok lekari ne pocnu da rade posle praznika pa da vidim da li ce mi biti bolje? Unapred hvala

Postovana, nije hitno menjanje doze leka. Merite svakodnevno puls i krvni pritisak i zapisujte vrednost. Zatim odnesite lekaru. Byol ne smete naglo da prestanete da pijete. Puls ne bi trebalo da se snizi ispod 50/min. Umor i poremecaj spavanja mogu biti posledica koriscenja Byola. Mogu biti i posledica promene vremena (prolecni umor). Javite se svom internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2011.

Imam dva pitanja. Posto sam pevac,a imam cvorice na glasnim zicama,fonijatar kaze da je operacija na poslednjem mestu,jer je rizicno,ipak zivim od tog posla. Kaze da je lakse sa polipima,jer su to naslage na glasne zice,a cvorici su ipak neke izrasline iz glasnih zica. Da li postoji neki prirodni preparat koji moze da ublazi te probleme? Glasnice se ne spajaju i mnogo brzo ostajem bez vazduha i 'sistim'. Drugo pitanje je,koliko bi pomoglo da ostavim cigarete i za koliko vremena organizam pocinje da se cisti od cigareta? Da li postoji nacin da se smanje ti cvorici na glasnim zicama,nekim preparatom,bez operacije? Pusim preko 12 godina,ali oko 5 cigareta na dan. Ne pijem alkohol,gazirana pica.

Postovana, morate prestati da pusite. Izbegavajte, koliko god je moguce, boravak u zadimljenim prostorijama. Ako niste skolovali glas verovatno neznate tehniku pravilnog pevackog disanja pa dodatno opterecujete glasne zice. Tome vas mora poduciti neki strucnjak. Prilikom udisanja treba maksimlno da izbacite stomak, a ne smo grudi. Tako cete imati dovoljno vazduha pri izdisanju sto vam omogucava da dobro otpevate muzicku frazu sa manjim opterecenjem glasnih zica. Osim odmora i terapije glasa, nisu mi pznate prirodne metode lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2011.

Zdravo! Imam problem vec 2,5 godine,rec je o vrtoglavicu i opsta slabost koju osecam. Uradio sam neka ispitivanja i dijagnoza je da imam spondilozu u vratnu kicmu na c-6 i c-7 i da je to uzrok vrtoglavice. Ja se jos uvek plasim da ni je mozda nesto drugo u pitanje. Molim da mi odgovorite ako imate ovakvo iskustvo! Unapred hvala!

Postovani, vrtoglavica je najcesce posledica spondiloze vratnog dela kicme. Nemate razloga da sumnjate u tu dijagnozu. Posto nemate glavobolje i povracanje ne moze se sumnjati na neku tezu bolest. Izbegavajte dugotrajno sedenje, duze drzanje vrata u napregnutom polozaju (npr. kao kod citanja sa monitora ili pisanja) i javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2011.

postovana zelim da vas pitam nesto,u zadnje vreme kad operem kosu,nakon 2 dana osjeca se uzasan miris tjemena,nije onaj miris kao kad je prljava kosa,vec nesto sto ne mogu da objasnim,nemoguce da se tako osjeca nakon 2 dana sto je oprana...mozete li mi reci sta je to...unapred hvala

Postovana, neprijatan mris kose moze biti posledica infekcije koze glave stafilokokakama. To se obicno javlja kod osoba koje imaju seboroicni dermatitis. Kod njih na terenu masne koze postoje polja pojacanog ljustenja koze (plaze seboroicnog dermatititisa su nepravilnog oblika, obicno crvenkaste prekrivene zuckastim ljuspama koje se tesko skidaju). Blazi oblik seboroinog dermatitisa je obicna perut. Posto se kod peruti i seboroicng dermatitisa srece gljivica Pityrosporum ovale, lecenje se sastoj u koriscenju sampona sa ketokonazolom, koji se koristi dva puta nedeljno do povlacenja promena, a zatim preventivno jednom nedeljno. Efikasni su i samponi sa cink-piritroinom ili selenijum-sulfidom. Ako se na pojedinim delovima koze prekomerno namnoze stafilokoke ta polja postaju crvenija, neprijatno mirisu i lece se antibiotskim mastima. Ako po kozi skalpa prmecujete bilo kakve promene javite se koznom lekaru. Ako imate perut mozete i sami da sprovedete lecenje. Ako je kosa zdrava, na kozi glave nema nikakvih promena, neprijatan miris moze da potice iz vazduha. Naime kosa lako upija mirise iz vazduha npr. miris duvana, zaprske isl.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2011.

Postovani doktore imao bih nekoliko pitanja za vas? Pijem Amiodaron vec 3g 600mg dnevno i Presolol jedanput dnevno. Ali moje aritmije se u zadnje vrijeme povecavaju, uzasne su osjetim ih u solarnom pleksusu i u vratu, kao da preskoci jedan otkucaj, kad preskoci nemam tahikardije. Uradio sam bruku UZ. srca sve BO. ekg nebrojeno puta nista nisu nasli, nosao Holter bilo oko 650 preskoka manise cini VES ali ja sam ih osjetio Bogu hvala 6 kom.Pritisak OK. secer OK. nalazi krvni OK. pluca rengen ok. Da to imam evo vec 7g a terapiju sam poceo piti prije dvije tri godine. Dali postajem imun na Amiodaron, dali to moze? Cuo sam da je toksican lijek iako ovdje kod mene kazu nebrinise, Ako postajem imun na njega koja solucija onda postoji. Hvala;)

Postovani, prilikom koriscenja Amiodarona moze da se javiti pogorsanje aritmije, sto je najteze nezeljeno dejstvo ovog leka. Ako osecate da vam je losije nego ranije javite se kardiologu. To dejstvo leka nije toksicno, vec nezeljeno dejstvo leka. Moguca su i druga nezeljena dejstva, kao bolesti plica, ostecenje jetre, zamor, drhtanje ruku, hipertireoza, poremecaj seksualne funkcije... Kardiolog vam moze propisati drugu terapiju sto nije tesko jer niste imali teske aritmije. 650 ekstrasistola (VES) za 24 casa nije mnogo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2011.

Celog zivota imam velikih problema sa zatvorom.Desavalo se da vise od 7 dana imam zatvor,a da to posle budu krvave stolice.Zbog toga sam gojazna bila do 2007. godine kada sam pocela da gladujem danima i oslabila dosta.Od tada uzimam redovno panlax tablete za praznjenje creva,moze se reci da sam zavisnik.Ne znam da li bih bez njih uopste imala potrebu za pranjenjem creva.I dalje povremeno gladujem,ne dozvoljavam sebi da se ugojim,jer sam mnogo patila zbog toga.Medjutim,dosta mi je vise da moram stalno da kupujem tablete,svesna sam da to nikako nije dobro za mene i da cu postati imuna na njih,a sta onda? Da dodam,imam 21. godinu.Molim Vas,pomozite mi,sta da radim i kome da se obratim za pomoc da bih resila svoj problem? Hvala Vam unapred.

Postovana, morate da prestanete da koristite Panlax, Dulcolax i slicne tablete. Dugotrajnom primenom ovih lekova creva se "razlenje" tako da ne mozete normalno da imate stolicu. Da bi sprecili zatvor unosite dosta voca i povrca, dovoljno tecnosti (8 casa vode dnevno) i krecite se vise. Koristite cesto kompot od suvih sljiva. Mozete da napravite dzem od urmi i suvih sljiva. Koristite po jednu kasiku dzema dnevno. U ishrani treba da imate dovoljno dijetnih vlakana. Zato jedite integralni i crni hleb, kuvanu psenicu, psenicne ili pirincane mekinje. Gladovanje je stetno za organizam, jer mozete dobiti kamen u zuci, a naglo oslobodjene masnoce zapusuju krvne sudove. Nije dobro i iz estetskih razloga. Elasticnost koze se jos pre 30 godine smanjuje tako da nakon mrsavljenja koza ostaje mlitava. Zato postepeno smrsajte, a zatim se trudite da odrzite normalnu tezinu. To cete uspeti ako jedete cesce po malo, a da bavljenjem sportom, setljama, fitnesom ili drugom fizickom aktivnoscu potrosite vise kalorija. Takvom fizickom aktivnoscu cete pokrenuti creva pa vas nece muciti zatvor. Najbolje da se javite dijeteticaru. Uz njegovu dijetu cete regulisati tezinu, varenje i stolicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2011.

doktore vec nekoliko dana imam problem sa bolovi ispod ramena na melu stranu to je kao neko zatezanje doktorka mi je dala neke lekove i od njih mi je malo bolje ali sada mi se javio problem glavobolja evo vec cetiri dana glavobolja mi ne prolazi nikako javlja mi se u vratu u ocima i u temenu glave radila sam magnetnu rezonancu pre jedno 5 meseca i bilo je sve ok sada me ova glavobolja jako zabrinjava nikako da prodje recite mi dali trebam opet raditi magnetnu rezonancu ili neki nsnimak jer sam i suvise uplasena zasto sada ovi bolovi dali se moze nesto promeniti za 5 meseci,hvala vam unapred na pomoci

Postovana, bol u vratu i iza ociju je uglavnom posledica promena na vratnom delu kicme, pa bi trebali da se javite fizijatru. Bol ispod ramena je obicno misicnog porekla. Ako se karakter glavobolje promenio tj. boli vas drugacije nego ranije neophodno je da se javite lekaru. Neurolog ce proceniti da li je potrebna magnetna rezonanca. Da li je nesto moglo da se izmeni za 5 meseci zavisi od predhodnog nalaza, tegoba koje ste ranije imali i u cemu se sastoji pogorsanje stanja. u principu da se ocekivalo moguce pogorsanje zakazali bi vam kontrolu za 6 meseci ili godinu dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2011.

Postovani, majka ima upalu pankreasa. Dijagnostikovano pre 6 nedelja, CT snimkom. Ima velike bolove. Pije creon uz obroke, pridrzava se dijete, ali mora stalno da pije tablete protiv bolova. Povremeno boravi i u bolnici, bude na infuziji. Sad cemo ici ponovo na CT, radi poredjenja snimka, i uocavanja eventualnih promena. Imate li preporuku lekara i mesta lecenja, ili leka vezano za dijagnozu. Ima 76 god., i volela bih da su joj nekako pomognem oko ublazavanja bola? Hvala unapred!

Postovana, mora da se otkrije i uloni uzrok zapaljenja pankreasa da bi se tegobe uklonile. Dijeta je neophodna. sastoji se u koriscenju voca i povrca, dok se namirnice ziotinjskog porekla izbegavaju. Jedan od uzroka su zucni kamenci (kod zena je to cesto), zapusenje izvodnih kanala pankreasa, alkohol, infekcija, lekovi (kortikosteroidi, azatioprim i diuretici) i promene na dvanaestopalacnom crevu. Nadam se da ce se na kontrolnom CT snimku pronaci uzrok pankreatitisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2011.

Postovani, moja mama prima vec 10 god. zastitnu mesecnu injekciju DIPROPHOS,medjutim nje neme vise na nasem trzistu pa me zanima postoji li adekvatna zamena za nju? Pozdrav

Postovana, Diprophos je kortikosteroidni preparat. Zbog mogucih brojnih nezeljenih dejstava nastoji se da se koristi sto je moguce krace vreme. Sada je zgodan trenutak da se javi lekaru i da se preispita neophodnost te dugogodisnje terapije. Ako je zaista neophodna doktor ce propisadi neki drugi kortikosteroid koji je registrovan u nasoj zemlji. I drugi kortikosteroid ce delovati isto. Ne menjajte terapiju na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2011.

Rodjena sam 1979. god. Zbog jako uvecanog volumena dojki, iz zdravstvenhih razloga, od fizijatra mi je preporuc eno smanjenje istih. Operacija mi je zakazana za 17.05.2011. god. Imala sam dve trudnoce. Prvi porodja je 16.09.2008. godine, a drugi 10.05.2010. godine. Oba deteta sam dojila mesec-dva, pa mi je nestalo mleka. Jedan od nalaza koji je potreban za moju operaciju je mamografija. Molim da mi protumac ite nalaz i da mi kazete Vase misljenje da li ce mi se moci uraditi operacija smanjenja dojki. Nalaz: Dojke su voluminozne, vecim delom korpusa fibrolipomatozne, sa malim rastom glandularnog parenhima u lateralnim kvadrantima (ACR1). U GLK desne dojke vidi se mala ovalna promena do 9mm, benignih karakteristika. U GMK desne dojke vidi se kalcifikovana mikrocista. Ne izdvajaju se posebne Tu senke kao ni patognomonic ne mikrokalcifikacije u dojkama. U aksilama nema patoloski izmenjenih limfonodusa. BI-RADS 2 l.dex; BI-RADS1 l.sin. Indikovana UZ kontrola dojki za godinu dana, a u medjuvremenu redovna klinic ka kontrola. Unapred hvala

Postovana, nalaz je dobar i nema razloga da se ne uzadi smanjenje dojki, posto imate tegobe izazvane njivovom tezinom. Najveci deo dojki cini vezivno i masno tkivo, a zlezdanog ima sasvim malo. Zbog toga niste mogli da dojite decu. U desnoj dojci se nalazi bezopasna promena (nije opisano kakva) i jedna mala cista u kojoj se istalozio kamenac, sto je beznacajan nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2011.

Postovani, da li mozete da mi protumacite rezultate hormona radjenih 21-og dana ciklusa: hsTSH 2,27 FSH 10,3 Prolaktin 179,0 Progesteron 3,31 Estradiol 219,0 Imam 33 godine, i pokusavam da zatrudnim, imam iz sebe jednu vanamtericnu trudnocu i jedan missed abor.u 10-oj nedelji trudnoce.

Postovana, progeseteron je nizak za luteinsku fazu ciklusa (drugi deo ciklusa) i to se moze srediti hormonskim putem. Verovatno nisu svi ciklusi praceni ovulacijom. Zata treba strpljenja da bi doslo do oplodnje. Missed abortus i vanmatericna trudnoca se ne moraju ponoviti. Jedan prolazan jajovod je dovoljan za normalno zatrudnjivanje prirodnim putem. Samo radite na tome i opstite se. Stres moze da koci ovulciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2011.

Postovani molila bih vas da mi kazete ja imam godinama preskakanje srca i nemam terapiju a bude period kada nemam ta preskakanja pa se posle odredjenog perioda opet javi. Molim vas da mi kazete da li je moguce da je u pitanju bolest srca ili nesto drugo.Hvala

Postovana, preskakanje srca se cesto javlja kod osoba koje nemaju srcanu bolest. U tom slucaju se ne sprovodi nikakvo lecenje. To sto nemate terapiju ne znaci da ste ugrozeni i da cete se razbolesti, vec da ste zdravi i da vam ne treba lecenje. Vi ste nosili holter i pokazalo se da su ekstrasistole bezopasne. Setajte svakodnevno, bavite se nekim sportom, jogom ili pilatesom. Jedite cesce po malo i ne savijajte se neposredno posle obroka. Ne odlazite na spavanje ubrzo posle vecere i izbegavajte preobilnu veceru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2011.

postovani imam problem koji mi se desava nakon 2 dana od rada tezeg imam tup bol u grudima koji traje vec dva dana i to na sredini grudi,mada se nekada pojavi iznenada u miru i tako i nestane.Inace ostali rezultati koje sam radila pre 6 meseci bili su ok a taj bol vucem vec 2 godine.Jedino da napomenem da imam sesnostranu skoliozu u torlaknom delu kicme.Molim vas da mi odgovorite jer sam strasno uplacena i recite mi sta da koristim od terapije samo da resim taj problem.Hvala vam puno unapred

Postovana, deformitet kicmenog stuba (desnostrana skolioza), kao i slicne promene na kicmenom stubu mogu biti uzrok bola u grudima. Bol moze biti izazvan tezim radom, duzim sedenjem ili stajanjem. To nije povezano sa bolestima srca, nije opasno i nije razlog za strah. Resavanje problema nije lako, jer ste verovatno u godinama (niste dete) kada skolioza ne moze da se koriguje. Javite se fizijatru. Sa vezbama za jacanje misica grudnog kosa se mogu nesto smanjiti tegobe. Povremeno mozete koristiti neki antireumatik, ali bez preterivanja, jer duza upotreba vam moze vise stetiti nego pomoci. Mozete da koristite neku kremu ili gel protiv bolova. Najvise vam moze pomoci smanjenje optercenja kicme. Izbegavajte dugotrajno sedenje, dugotrajno stajanje i podizanje teskih predmeta. Bavite se umerenom fizickom aktivnoscu. Idealno je plivanje, ako ste u mogucnosti dva puta nedeljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2011.

Postovani, moj otac ima 80 godina i nikada nije imao problema sa prostatom. Sluc ajnom kontrolom je ustanovljeno da je prostata uvecana i PSA je 10,9. Svi smo bili u soku, cak i lekar koji nije ultrazvic no dijagnostifikovao kancer. Medjutim biopsija je pokazala sledecu dijagnozu: adenocarcinoma gradus II prostatae, hiperplasia prostatae, prostatitis cronica gravis. Gleason score 6(3B+3B). Tumor infiltrise do oko 30% bioptata. Limfovaskularna, perineuralne i invazija kapsule nisu nadjeni. Premaligne promene: nadjeno oko 5% HG PIN. Lekar je preporuc io lek casodex od 150 mg u naredna tri meseca, a nakon toga hemoterapiju ukoliko ne bude poboljsanja. Citajuci o ovom leku na internetu nasla sam da je u Kanadi zabranjen jer su analize pokazale da izaziva jos gore posledice i povecanje tumora, tac nije bolje je ne koristiti nista nego ovaj lek,ctako pise. Molim vas da li je u godinama mojeg oca i sa ovim nalazima moguca operacija i da li je preporuc ujete i koja terapija je, po vasem misljenju, najadekvatnija jer ja zelim da mu pomognem na svaki moguci nac in i produzim zivot . Znam ja da su lekarima godine jedan od faktora, ali meni kao njegovoj cerki zaista nisu. Molim vas pomozite mi.

Postovana, dijgnoza karcinoma obicno izazove paniku kod bolesnika i rodbine. Medjutim, kod karcinoma prostate u stabijumu kada je otkriven kod vaseg oca i u njegovim godinama nije za paniku. Iako je veoma cest, rak prostate je retko uzrok smrti, pogotovu kod starijih ljudi. To je posledica njegovog sporog rasta. Ako se rano otkrije, kao kod vaseg oca, procenat izlecenja je 98%. Kod mladjih ljudi karcinom znatno brze napreduje. Znaci razlicito lecenje mladjih i starijih nije posledica nezainteresovanosti lekara za lecenje starijih, vec cinjenice da bolest nema istu prognozu. Kod starijih je ona mnogo bolja. To daje mogucnost da se isprobaju razlicite metode lecenja bez bojazni da ce odugovlacenje naskoditi pacijentu. Operacija je moguca, ako je tata relativno dobrog zdravlja sto procenjuje internista. Ona se cesce vrsi kod mladjih, jer kod starijih tumor sporo raste. Casodex zaista ima puno mogucih nezeljenih dejstava i nije preporucljiv kod osoba koje imaju tesku bolest jetre ili dijabetes, ali mislim da njegov lekar ima dobro iskustvo sa tim lekom i zato ga primenjuje. Utesno je to sto se nezeljena dejstva ne javljaju kod svih bolesnika. Inace naglo prekidanje lecenja ovim lekom moze da pogorsa stanje. Koriscen u uobicajenoj kombinaciji i odgovarajucoj dozi ne bi trebao da naskodi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2011.

Pozdrav zelim da vas pitam,za pomoc jer imam problem vec duzi niz god unazad koji sam zanemariovao misleci procice....naime polako ali sigurno mi slabi erekcija pri odnosu i to je doslo do stadijuma da ne mogu da penetriram,znaci podigne se dok lezim ali cim promenim polozaj tela jednostavno padne sto mene i moju partnerku jako psihicki iscrpljuje,nocu imam erekcije ali nisu jake,sam mogu da postignem jacu erekciju ali uz veliku stimulaciju ovako sam vrlo slabo zanemarljivo.s obzirom na moje godine ovo me jako brine i iscrpljuje pa vas molim za savet

Postovani, to sto imate nocnu erekciju, bez obzira na njenu jacinu, pokazuje da je erektilna disfunkcija psihicke prirode. Poremecaj erekcije vas psihicki opterecuje, podriva samopouzdanje i plasi, sto opet lose utice na erekciju. Tako ulazite u jedan zacarani krug iz koga nije lako izaci. Mnogi urolozi propisuju vijagru (ako nema kontrandikacija) da bi coveku podigli samopouzdanje i smanjili strah. Problem pocinje tako sto je erekcija slabija iz bilo kog razloga, a zatim se javlja strah da ce se to ponoviti. Kada se plasite to se obicno desi. Razgovarajte sa partnerkom. Neko vreme se samo mazite bez obaveze da imate seks. To ce vas opustiti i nestace strah od neuspeha. Najvazniji lek je razumevanje partnerke, strpljenje i nastojanje da ne mislite da ce se neuspeh ponoviti. Ako ne uspete sami javite se psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2011.

Postovani,skoro sam bio sa suprugom koja je trudna 6m na kontrolu i doktorka je prepisala meni da pijem dovicin 10 dana i 11 dan hemomycin 4 tablete od jednom i dva dana po jednu kaze da sam ja preneo svojoj zeni bakteriju neznam tacno kako se zove al znam da je neka plazma u pitanju i supruga i ja sada pijemo terapiju pa sam hteo da vas pitam dal je to nesto strasno posto nam ona nista nije objasnila i da nam malo vise vi kazete...unapred zahvalan.

Postovani, mikoplazma i ureaplazma su izazivaci infekcija mokracnih i polnih organa. Mogu se preneti seksualnim odnosom. Ponekad ne izazivaju nikakve tegobe tako da se osoba ne leci. Lecenje se sprovodi kod oba parnera bez obzira da li imaju tegobe. Ovi mokroorganizmi kod zena cesto izazivaju zacepljenje jajovoda i time sterilitet. Kod muskaraca nije dokazano da uticu na sterilitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2011.

Postovani doktore, Star sam 66 god. i srcani sam bolesnik. Koristio sam razne lekove kao sto su: Presolol,Enalapril, Monizol.Bisoprolol i Amiodaron. Cim sam poceo da koristim te lekove,poceo je jak,dosadan i svakodnevni svrab u gornjem delu ledja. U predelu svraba nema nikakvih promena na kozi. Kod kardiologa vise necu da idem. Molim Vas za pomoc! Sta da radim? Koji lek ili lekovito sredstvo da koristim,a da se oslobodim tog odvratnog i nesnosnog svraba? Hvala unapred. Puno srece i uspeha u radu. Pozdrav svima!

Postovani, moracete da se javite koznom lekaru. Postoji mogucnost da se svrab javio kao reakcija na neki od lekova koje pijete. Enalapril ponekad daje svrab, ali se on javlja uz ospe. Monizol izuzetno retko moze da izazove dermatitis (upala koze) ili alergikski ekcem koji se ispoljava svrabom, crvenilom i mehuricima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2011.

Imam ceste glavobolje uz sledece simptome - ukocenost, slabost, gubitak osjeta ili kontrole nad udovima, otezan govor, smetnje vida, smetenost ili gubitak pamcenja. Zanima me zbog cega je doslo do njih? Unapred hvala.

Postovani, morate se javiti neurologu. Ako je bol pulsirajuci i javlja se u jednoj polovini glave uz navedene smetnje moze biti migrena. Moze biti i prolazni ishemijski atak (nedovoljno krvi u nekom delu mozga) zbog nedovoljnog dotoka krvi, naglog pada krvnog pritiska, malih krvarenja i sl.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2011.

Molim za odgovor..Sin mi se zali da mu posle udarca u levo uvo koji je dobio na utakmici,cuje sum, i neznatno slabije cuje spoljne zvuke.Da li je mozda doslo do povrede (pucanja) bubne opne? Pitam jer pri voljnom potiskivanju vazduha (kao kada zelimo da odagnamo zapusenost usiju od promene visine) spolja, kada ja prinesem glavu njegovom levom uhu CUJE SE SUSTANJE! Ako jeste da li ce zarasti,treba li za to lekarska intervencija (lekovi,i sl.) i da li ce to uticati na sluh kasnije? HVALA P.S. Povreda je nastala 16.04.2011.

Postovana, verovatno je doslo do pucanja bubne opne. Povreda moze da utice na slabljenje sluha ili trajan osecaj suma. Potrebno je da se javi specijalisti ORL. On ce proceniti da li ima zapaljenja i da li je potrebno lecenje. Inace bubna opna spontano zarasta. Ako je rascep dosta veliki, pa ne dodje do zarastanja radi se timpanoplastika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2011.

Postovani imam 30god. i kad saberem zadnje tri god. pored posla,druzenja nekako se stvarno potrefilo da sam cesto nekog vodila na hitnu nije mu dobro do osoba o kojima sam i brinula od obicnih stvari poput pritiska ,vodi ovog ima astmu ,ovaj secer,pa cak i rak sve su to moji prijatelji ili bliski rodjaci i od srca sam im se nalazila u pomoc ali od svih tih cestih briga o njima ja se vec osem umorno ,iscrpljeno i uplaseno da li ce imene nesto tako pogoditi a stvarno sam optimista,pozitivna pa i sama sam izgubila majku i nastavila tako sve da ih vodim ,savetujem svi se vode ti si imala to iskustvo hrabra si ,znas da se snadjes a ja bas ovih dana nikad gore se osecam ,lose spavam pa imam i porodicu dete od 10god.zadnje vreme kad se probudim grc ili uhvatio nogu ili ruku levo stopalo kod prsti vise pece gori sad sam i ja uplasena da li je to nesto lose ili je uzrok stalna briga i napor cak i onako trnci mi prolaze kroz prste levog stopala imate li neki savet da li je to opasno ili sam ja vise umorna od svega i nemam drugo dete a volela bih da dovedem svoj organizam u normalu kako bih ga imala i uvedem svoj zivot u neki miran tok hvala i izvinite na duzini

Postovana, to sto pomazete ljudima ce vam se vratiti kroz zadovoljstvo sobom, jer ne zivite uzalud. Istinsku srecu coveku ne donose materijalna, vec duhovna dobra. Naravno da je to stresno i zato lose spavate. To sto pomazete je divno, ali nije vasa krivica ako ne dodje do izlecenja. Grc u nogama se cesto javlja kod ljudi. Pravi uzrok nije poznat. Nekada se javljaju zbog promenjene statike stopala, dugog stajanja, sedenja ili lezanja, smanjenog unosa tecnosti. Javlja se kod dijabetesa, Parkinsonove bolesti, hipoglikemije, anemije ili bolesti stitne zlezde. Medjutim najcesce nije povezano sa tezom bolescu. Da bi ublazili i proredili grceve setajte, plivajte i unosite dovoljno tecnosti (oko 8 casa dnevno). Kada vas uhvati grc ustanite hodajte malo ili izmasirajte noge. Trnjenje ruku ili nogu ujutru nije neuroloski problem, vec posledica duzeg lezanja u istom polozaju. Dovoljno je da malo izmasirate ruku ili nogu i da trnjenje prodje sto se ne desava kod trnjenja izazvanog ukljestenjem zivca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2011.

postovani,pisem vam u ime moje prijateljice,koja ima 44g.Dg je thyreotoxicosis E05,ide na kontrole na 6nedelje,zadnji rezultati-t3 3,4,ft4 18,5,tsh 0,014,tpo at 620,od terapije pije thyrozol od 20mg 1x1,i ima dosta uvecanu zlezdu.Nju zanima ishrana,posto je cula da ne sme da jede jaja,mleko i sve mlecne proizvode,kupus.Pa vas pitam sta sme a sta da izbegava od hrane,hvala vam na vasem cenjenom odgovoru.

Postovana, kod tireotoksikoze u ishrani treba da se upravlja prema drugim bolestima koje eventualno ima. Postoji hrana koja remeti resorpciju joda (kupus, kelj, brokoli, lima pasulj, semenke lana, kikiriki, senf, soja). Medjutim, ne moze se ocekivati da se njihovom upotrebom smanji lucenje tiroksina dovoljno da se izleci hipertireoza. Najbolje je da koristi zdravu ishranu bez previse masnoce. Da koristi dosta voca i povrca, mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce, piletinu bez kozice, posna mesa kao junece, morske ribe (losos, tunj, skusa, sardine), beli luk. Jaja nisu zabranjena. Ako ima povisen holesterol i trigliceride ogranicavaju se na 10 jaja mesecno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2011.

Postovani,da li uzimanje pola tablete Letrox 50 moze da utice na kasnjenje, tj. izostanak menstruacije, jer mi se upravo to desava?Pijem terapiju zbog TSH koji mi je bio blago povisen. Zanima me, takodje, vezano za profil prolaktina koji treba da uradim, da li smem da jedem u toku dana, posto se krv vadi u 7,11 i 13 casova? Unapred zahvalna

Postovana, ako se uzima veca doza od potrebne, Letrox moze da dovede do poremecaja menstrualnog ciklusa. Hrana ne utice na nivo prolaktina tako da mozete uobicajeno da jedete. Prolazno ga povisavaju stres i fizicka aktivnost, tako da ih izbegavajte na dan pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2011.

Oostovani doktore.Jetra mi je pre zamascena i natecena.U kapilarima oko jetre je krvarenje. Usled cega to dolazi, i kako se lijeci.Molim vas odgovorite mi je li to mnogo opasno. Ja imam bolove jetre sveki dan.Sta smijem jesti, koju hranu, a sta ne smijem jesti.Unaprijed zahvalna. senija cosic

Postovana Senija, opasno je ako ne pocnete da lecite jetru. Posto su se javili bolovi zadnji je trenutak da pocnete da drzite dijetu. Masna jetra moze da se izleci. Sa unosom manje masne hrane i postepenim mrsavljenjem (ako ste iznad normalne telesne tezine) jetra se oslobodi prevelike masnoce i izleci. U protivnom stanje se pogorsava i nekad dovede do ciroze. Dijeta je zdrava ishrana. To je hrana bez suhomesnatih proizvoda, zasicenih masti (svinjska i gusca mast, loj, maslac, visoko kaloricni margarin), masnog svinjskog i gusceg mesa i ostalih mesa ako su prosarani lojem, tovljenog sarana i konzervirane ribe. Nisu dozvoljeni senf, majonez, kackavalj, feta i svi zreli sirevi, jaki zacini, kao feferoni, biber i sl. Od slatkisa nisu dozvoljene torte, rolat i przeni kolaci. Ne koriste se gazirana i dosta hladna pica. Koriste se sve vrste posnih supa od mesa i povrca. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinac. Koristi se posno meso kao piletina bez kozice, riba, posno telece i junece meso. Povrce se koristi kao sveze i bareno. Nijedno nije zabranjeno. Medjutim, ako vam izaziva jako nadimanje i pojacava bol, onda redje koristite pasulj, socivo, kupus, karfiol i kelj. Za jetru je zdravo svo voce. Ono se koristi sveze, u obliku kompota ili domaceg soka. Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlecni proizvodi. Od slatkisa se koriste sutlijas, griz, dzem, slatko i med. Zabranjeno je pušenje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: