Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 5.8.2012.

Postovani, molim za savet.Sin mi je nepunih 14 godina 176sm visina i 78 kg tezina.Zeli da malo ide na teretanu.Dali i kada je vreme kad moze da pocne sa tim vezbama sa obzirom na njegovom razvoju i dali njegova alergija na promenu vremena na vlage posebno u jesen moze da dovede do problema u disanju pri vezbama ili vezbe su korisne u nadminjavanje tog stanja.Hvala.

Postovana, sin moze da vezba ako u teretani ima strucnog lica koje ce da planira vezbe tako da se pocne sa vezbama za zagrevanje i rastezanje misica pa da se zatim predje na vezbe za jacanje i oblikovanje misica zbog kojih mladici i idu u teretanu. Takvim vezbanjem se sprecavaju povrede. Sto se tice alergije, osim pusenja, nista mu nije zabranjeno. Kod astme i otezanog disanja pri naporu takodje vezbanje nije zabranjeno, naprotiv korisno je, samo se pre treninga udahne lek koji siri disajne puteve (bronhodilatator kao npr. Berodual). Za pravilan razvoj je najkorisnije plivanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.8.2012.

Postovani, mojoj majka koja je 68 godina zbog bola u gornoj levoj cetvrtini desne dojke bila je kod ginekologa na eho i mamografiji.Ustanovljeno je fibroadenoma stara kalcificirana, savet kontrola za 3/6 meseci.Terapije nema. Bol je tupi, na pritisak, kod nezgodni polozaj tela,retko kad kao zub strekne i bol proge kao da nista nije bilo.Doktor kaze da ta bol nije od ginekoloskog porekla, da nema potrebe za zabrinutost i da je bol neuralgicna zbog silce na torakalnoj kicmi ili zamor, promaja i sl.Maticni savetovao B-komplex i paracetamol.Bol jos se javlja ponekad dovoljno za zabrinutost.Dali je moguce da je doktor napravio previd da je ipak bol od fibroadenome koji je kalcificiran i da nije mozda potrebna operacija, dali to moze da prege u nesto maligno.Molim savet.

Postovana, fibroadenm dojke moze da izazove bol. Ako mama osim fibroadenoma ima i ciste bol moze da bude jak. Fibroadenom je benigni tumor (dobrocudni tumor) ne daje metastaze i ne prelazi u maligni tumor. U veoma malom broju slucajeva to moze da se desi (ili je napravljen previd pa je tumor od pocetka bio maligni). Zato se fibroadenom prati. Fibroadenom se javlja dok zena ima menstruaciju, a u periodu postmenopauze se smanjuje. Ako raste to je maligni tumor koji mora da se ukloni. Uklanja se i ako nije sigurno da je fibroadenom, a ako nije veliki i ne raste ne operise se. Bol u predelu dojke moze da potice od promena na kicmi, medjurebarnim nervima ili zbog herpes zostera. Neka se mama javi i fizijatru i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.8.2012.

Postovanje,Imam 17 i po god.i jos nemam menstruaciju,nzm vise sta da radim bila sam nekoliko puta kod ginekologa na ultrazvuku i sve pokazuje da je u redu,sad cu uskoro 18 i jos nisam dobila,ginekolog mi je prepisao hormonske tableta Cyclo-Progynova,treba da pijem 2 meseca ukupno,i on se nada da cu dobiti,koje su sanse da se dobije menstruacija? Unapred hvala.

Postovana, ako je zakasneli pubertet menstruacija ce doci samo kasnije. Ako je smanjeno lucenje jajnika uz Cyclo-Progynovu dobicete menstruaiju. Ako se jajnici pocnu normalno da luce hormone kasnije nece biti potrebe da pijete tablete u protivnom se piju do pedesetdruge godine. Ne smatra se da je neobicno da devojka dobije menstruaciju sa 18 godina. Ako ne dobijete menstruaciju spontano (bez lekova) znaci da imate primarnu amenoreju. Krvarenje koje se javlja uz koriscenje leka Cyclo-Progynova nije prava menstruacija. Ako se po prestanku koriscenja leka uspostave menstrualni ciklusi pri cemu ne moraju da budu uredni znaci da nema nikakvog poremecaja vec je u pitanju zakasneli pubertet. Nadoknadom hormona koji nedostaju lekom Cyclo-Progynova ili nekim lekom sa vise hormona sprecava se osteoporoza koja nastaje zbog nedostatka polnih hormona. Lecenje primarne amenoreje zavisi od njenog uzroka, a to je najcesce hormonski poremecaj, zatim konstitucija, poremecaj na nivou hipotalamusa, hipofize, kore velikog mozga, jajnika ili materice. Od znacaja su i bolesti drugih zlezda sa unutrasnjim lucenjem, posebno nadbubrezne zlezde, stitne i pankreasa. Nekada se menstruacija ne javlja zbog velike mrsavosti ili napornog fizickog vezbanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.8.2012.

Od juce imam stalan bol u jednom uhu,pre 10ak dana sam bila na moru i voda je bila prilicno hladna,a pre 5dana je bila klima u autobusu...Zujanje nemam,samo neki osecaj punoce,ravnoteza uredna,redovno perem usi....Hvala Zaboravila sam pomenuti da pravilno perem usi i da ne koristim stapice,a bol j eprisutan ceo dan s malim popustanjima. Od cega to moze biti?Hvala

Postovana, morate da se javite spec. ORL. Bol moze da bude posledica zapaljenja srednjeg uha, u sklopu prehlade, kao posledica zapaljenja sluzokoze eustahijeve tube, bol vilicnog zgloba moze da se oseca u uhu, a takve tegobe mogu da se jave kod bubrenja usne masti (cerumena) sto se cesto javlja prilikom kupanja, zapaljenja spoljasnjeg usnog kanala sto se takodje cesce javlja nakon kupanja na moru ili bazenu (cerumen je dugo vlazan sto ostecuje kozu spoljasnjeg usnog kanala i cini je podloznom infekciji).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

Postovana dr,imam 35 god. i vec sam Vam se obracala zbog mojih problema sa stitnjacom.U djecijem uzrastu sam prebolovala Bazedovljevu bolest, a sad imam nodusnu strumu i zbog tog cvora radila sam punkciju kod privatnog ljekara i dg.je koloidnoparenhimatozni nodus i th nihil. Radi se o tome da tad kad je radjena punkcija nije me boljelo nista, kao mali trn kad ubode ta igla, a sad nakon 5 godina radila sam u drzavnoj ambulanti ponovo i dvaput me je bola doktorica i jako me boljelo i evo sad dok pisem proslo je 5h, a mene boli ta polovina stitne zlijezde, kad gutam ili se nakasljem. Mene zanima dali je to zbog nestrucnosti doktorice ili mi je tkivo stitnjace vremenom se ostetilo? Kakve stetne posljedice mogu biti od punkcije i dali da uradim jos scintigrafiju, koju mi ona predlaze, a moj doktor iz privatne prakse to nije trazio da radim? Dali je stetna scintigrafija zbog kontrasta? Unaprijed zahvalna. I ujedno ovaj sajt je za sve pohvale.

Postovana, boli vas zato sto je pri punkciji povredjena zlezda. Na osnovu postojanja bola ne mozete da zakljucite nista o napredovanju ili prognozi bolesti. Kod scintigrafije koristi se radioaktivni kontrast koji se brzo eliminise iz organizma da bi se sprecilo stetno dejstvo. Scintigrafija se radi kada je potrebno. Ako scintigrafija pokaze da cvor (nodus) vezuje kontrast onda taj cvor nije sumnjiv na tumor. Naziva se topli cvor. Obrnuto cvor koji ne vezuje kontrst (hladni cvor) moze da bude tumor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

postovana,imam 31gVec skoro mesec dana imam bol u levoj plecki,pila sam diklofenak-i nista,bila sam kod dr opste prakse i prepisala mi je diklofenak injekcije,i nista mi nije pomoglo.Zatim sam otisla na more-sada dosla,i ne znam da li da trazim uput za neurologa?Tacno mogu da napipam kao neku kuglicu oko lopatica koja uzasno boli na dodir,ne mogu bradu da spustim do grudi,zateze me cela plecka,ali mislim da taj bol potice od te kuglice..Pre 2 meseca sam raadila MR vratnog dela kicme-cervikalna spondiloza sa pilidiskopatijom,diskatrzozom C3-C4 sa DH dorzomedijalno levo,lakseg stepena,i diskatrozom C6-C7 sa DH dorzomedijalno desno,lakseg stepena-sa znacima unkartroze.Inace,unazad oko 6g imam problema sa kicmom,imam takodje i fiziol.lordozu i skolilozu lumbalnog dela kicme-snizen medjuprsljenski prostor L5-S1.Preporucena mi je fizik.terapija,ali ja sam na farinu,pa sve cekam da zavrsim sa tim lekom pa da pocnem da lecim kicmu.Do sada mi je pomagao fastum gel kada se nekad ukocim od lumb.kicme,a sada ne pomaze na plecki nista.Nista i ne pomaze od lekova-i ne pijem nista za to.J a mogu da funkionisem u toku dana solidno,ali neki pokreti uopste glave,vrata polozaja u krevetu su mi ograniceni.Tacno mogu da nadjem polozaj kada najvise boli,ali i kada ne boli.Ponekad mi se i zavrti u glavi,Sta vi mislite sta moze da bude uzrok tog bola u plecki kod lopatica,svako pomisli na ono najgore..?!Molim vas sta dalje da radim,i sta vi mislite sta je u pitanju?Hvala unapred

Postovana, tegobe poticu od vratnog dela kicmenog stuba. Brojne degenerativne promene na kicmnom stubu ce sa godinama da daju vece tegobe. Da bi to sprecili treba da budete fizicki aktivni. Naucite vezbe i radite ih svako jutro. Vezbanjem cete ojacati misice i rasteretiti sitne zglobove kicme. Ako niste bili na fizikalnoj terapiji i neznate kako izgledaju vezbe radite one koje ste radili u skoli na pocetku casa fizickog vaspitanja. Plivanje vam takodje moze pomoci. Pomaze i strucna masaza. Bolni cvoric je posledica fibrozitisa kod koga pomaze bavljenje sportom, setnja, aerobik, plivanje i psihicko opustanje, a bolovanje nije potrebno, cak je kontraproduktivno. Mozda cete pomisliti da ne mozete da vebate, jer ste umorni, ali kada silom izadjete u setnju i videcete da cete se bolje osecati. Javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

Molim za svet i pomoc. Imam 51 godinu, 184cm/110kg, hipertenzijukoju drzim pod kontrolom lijekovima, protruziju diska 4 i 5 prsljena, fizicke aktivnosti nemam uopste i nikako sto zbog posla a vise zbog problema sa nogama - trnu mi vrlo cesto od pasa na dole ne osjecam nista i to me onemogucava u kretanju. Udovac sam 9 godina od tada sam dobio visok pritisak, povukao se u sebe, u kucu, udebljao se, pojavio se problem sa kicmom, seksualna zelja i potreba skoro se ugasila/masturbirajuci gasio sam povremene potrebe. Prvi pokusaj snosaja sa novim partnerkama bili su porazavajuci, uopste nisam imao erekcije. Pokusavao sam sa razlicitim tipovima partnerki, na razlicite nacine ali nista, bez uspeha. Masturbirajuci uspevao sam sam sebe zadovoljiti i okrenuo se i usavrsio u tom vidu seksualnosti. Koren penisa uopste ne osjecam, zbog tog trnjrnja iz kicme pa taj deo i ne diram. Sada je situacija ovakva: ujutru imam normalne erekcije, ali pri pokusaju snosaja on gubi snagu i pada. Sa partnerkom sa kojom sam 4 godine, koja me voli i pruza svu podrsku i razumevanje i koju ja jako volim i seksualno me privlaci, ljubeci i mazeci se uzbudim u glavi maksimalno ali dole - erekcije nema - trljanjem i oralno, nekad lakse a nekad teze uspijem postici erekciju koja se zavrsi svrsavanjem ali pri svakom pokusaju penetracije nakon uvodjenja u vaginu - gubi potpuno snagu. I dalje samozadovoljavajuci se najuspesnije postignem erekciju i najlakse se dovedem do vrhunca. Uzimao sam Viagru, Potencijal tablete/ skoro sve sto nudi trziste i apsolutno nikakve reakcije nema kao da nisam uzeo. Jednom sam imao strasnu glavobolju i nemoc. Zelim normalno opstiti, zelim uzivati u ljubavi i seksu sa voljenom zenom. Da li je to moguce? Uputite me sta mi je ciniti, kome i gde u Banja Luci da se obatim za pomoc. Unapred hvala.

Postovani, jutarnja erekcija i erekcija pri samozadovoljavanju pokazuju da je vas problem psihicke prirode. Zato treba da se javite psihijatru. Dobro je sto imate podrsku i razumevanje partnerke. Dogovorite se da se neko vreme samo mazite bez plana i obaveze da dodje do penetracije i svrsavanja. Kada znate da seksualnog odnosa nece biti bicete opusteniji i erekcije ce biti. I pored toga ne treba da pokusavate penetraciju. Tek kada se erekcija ustali probajte penetraciju, ali na kratko bez plana da ejakulirate. Tako cete korak po korak vratiti samopouzdanje. Kada se problem resi u glavi bice sa erekcijom sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

Postovani, mala sestricina je kod mene preko leta. Morala sam da idem na neki pregled i ostavila sam je kod komsinice da je pricuva pola dana. Komsinica joj je (znam, iz najbolje namere) dala da se igra sa njenom sminkom. Bila je sva umazana kad sam dosla. Mazala je i sjaj za usne i karmine.... Mene zanima da li je mogla da dobije neku infekciju ili bilo kakvo drugo oboljenje. Znam da komsinica ima problem i sa zelucem i desnima,znam da inace ima cesto problem sa zdravljem. Hvala.

Postovana, koriscenje tudje sminke se ne navodi kao nacin prenosenja zaraznih bolesti te ne treba da brinete. Najveci broj zaraznih bolesti se prenosi kada se jede prljavim rukama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

imam 17. godina i pojavile su mi se bele tackice na penisu...Gledao sam slike na internetu i 99,9% sam siguran da su u pitanju biserne papule penisa tj. Tisonove zlezde. Naravno zeleo bih da odem kod lekara da potvrdim. Ali kao i kod vecine to za mene predstavlja veliki strah i ne bih da idem kod lekara opste prakse ili bilo gde da me setaju ako ne moram, jako je neprijatno... Molim vas recite mi gde treba da odem (iz Beograda sam) da li mozda u Gradski zavod za kožne i venerične bolesti,kako taj pregled treba da izgleda? da li se to uopste uklanja u Srbiji i da li se placa i ima li cega da se plasim? Pozdrav

Postovani, biserne papule penisa ne treba da se klanjaju. Ne predstavljaju polnu bolest. Ako vam porivaju samopouzdanje mozete da ih uklonite. To rade kozni lekari. Ako se javite u Gradski zavod za kozne i venericne bolesti naplatice vam pregled, a nakon toga i intervenciju. Mozete otici sa uputom lekara opste prakse koji ce vam dati uput verovatno bez pregleda. Verovatno ce vam i kozni lekar savetovati da ih ne uklanjate. Mozete da odete u neku privatnu dermatolosku kliniku i to uradite brze. Treba da znate da biserne papule mogu da se vrate nakon uklanjanja. Nema mesta ocajavanju. Ne treba da uklanjate ono sto je priroda dala, a ako mislite da vam je polni organ ruzan zbog bisernih papula varate se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

Postovani ,stigli su mi rezultati urin i heliko bak.sve je uredu.Ali me jos uvek zabrinjava ta moja rozza menstruacija koju sam imala 13.jula .Pitam se da nisam imala neki pobacaj ,ma da nisam imala nikakav bol apsolutno nikakav..test sam radila pre nedelju dana pokazao je negativ?Pitam se ako je uopste bio neki pobacaj dali je to bolno i koji su simptomi ? Dali je potrebno da uradim mozda jos jednom terst za trudnocu?Nemam nikakve simptome sem toga da imam neke talase preznojavanja tj.vrucine koji traje mozda svega 20.sekundi.Hvala na odgovoru unapred.

Postovana, mnoge zene imaju pobacaj male trudnoce, a da to neznaju. Menstruacija malo kasni. Moze da oseti bol dok se ne izbaci plod koji lici na ugrusak krvi. Medjutim, bol nije mnogo jaci od bola koji mnoge zene imaju na pocetku menstruacije. To moze da bude kratkotrajan bol nista jaci nego kad pokvarite stomak (imate proliv) samo sto je mnogo kraci. Cim izadje ugrusak bol prestaje. To je kompletan pobacaj koji ne zahteva nikakvu intervenciju. Zene se uglavnom ne javljaju lekaru jer racunaju da je to obicno kasnjenje menstruacije. Kod zadrzanog abortusa (mised abortus) plod je uginuo a organizam ga nije odbacio. Zena nema bolove, nema ni krvarenje ili je ono oskudno, uglavnom u vidu braonkastog iscedka. Kod ove vrste abortusa potrebna je intervencija da bi se ostaci ploda uklonili. Talasi preznojavanja mogu da budu simptomi insuficijencije jajnika (nedovoljno lucenje hormona) kada je plodnost znatno snizena. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.8.2012.

Postovani, moj sin ima 30 godina i od svoje dvadesete godine ima poviseni krvni pritika 130/90, 140/90. Kada smo prvi put primetili odmah je uradio sve potrebne pretrage ukljucujuci i test opterecenja, ultrazvuk srca i stitne zlezde i sve pretrage krvi i tada je sve bilo u najboljem redu. Unazad cetiri godine mu se pri merenju koje ne vrsi stalno pojavljuje isti pritisak, ali ponovo je uradio sve pretrage gore opisane, sve je bilo u redu osim povisenih vrednosti holesterola ukupnog, trigliceridi u granicama normale, dobar holesterol u granicama normale, los holesterol povisen. Lekar mu je preporucio dijetu bez lekova, koje se on nije pridrzavao jer voli jaku i zacinjenu hranu. Pre 5 dana mu se pri naglom ustajanju pojavila vrtoglavica, koja je trajala ceo dan, sa podrigivnjem i laganim probadanjem u donjem delu sternuma sa trajanjem pojediniacnih smetnji 2-3 sekunde u nekoliko navrata, bez nagona za povracanje i glavobolje. Javio se lekaru i uradjene su pretarge neuroloske, neuropsihijatar, ORL, kao i kardiologa. Pritisak mu je bio 140/90 i 145/95. Uradjen mu je samo ekg koji je bio uredan i upucen je na analize krvi po svim parametrima. Savetovana mu je smanjenje telesne tezine za oko 4 kg jer je visok 193 a tezak 93 kg. kao i pridrzavanje dijetetskog rezima sa setnjama od 3-4-km-dnevno, kao i merenje i belezenje krvnog pritiska ujutru i uvece kao i merenje pulsa a po potrebi ce se uraditi holter pritiska. Nakon toga i dobijanja rezultata krvi javljanje na kontrolu. Jako sam zabrinuta i pitanje je da li su ove pretrage dovoljne za otklanjanaje sumnje na koronarnu bolest, imajuci u vidu da mu je otac hipertonicar na terapiji lekovima, a posebno na cinjenicu sto su oba moja roditelja srcani bolesnicima, otac mi je umro od infarkta u 57.g. a majka ima 83 godine imala je infarkt, i uradjen joj je pre tri godine trostruki baj pas, a ja imam povisene vrednosti holesterola tako da sam na terapiji sortisom od 10 mg. svaki drugi dan. Moj pritisak je ili nizak ili je normalan. Molim vas za savet sta vi prepotucujete, jako sam zabrinuta. Takodje mu nije preporucena ergometrija.

Postovana, povecanjem fizicke aktivnosti, promenom ishrane i normalizacijom telesne tezine kod mnogih mladih ljudi moze da se normalizuje krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Da bi sprecio pojavu koronarne bolesti treba da umanji faktore rizika za tu bolest. Nasledje ne moze da se izmeni, ali na ostale faktore rizika za koronarnu bolest moze da se utice. Treba da smrsa i da nastoji da odrzi normalnu tezinu. Nesme da pusi. Treba da snizi stres. U tome moze da mu pomogne bavljenje sportom. Mora da smanji unos zasicenih masti (da ne jede punomasne mlecne proizvode, kozicu piletine, masna mesa, przenu i pecenu hranu), ali i jako slatke hrane (i ona utice na masnoce), da smanji unos soli, da ne jede suhomesnate proizvode i konzerviranu hranu, a da jede sto vise voca i povrca, neslane salate, bareno i kuvano jelo. Krvni pritisak treba da snizi ako treba i koriscenjem lekova. Holesterol da normalizuje dijetom. Lekovi statini nisu zamena za dijetalnu ishranu. Ergometrija nije preporucena zato sto tegobe ne lice na anginozne tj. ne lici na koronarnu bolest. Vrtoglavice koje se jave nakon naglog pokreta uglavnom imaju veze sa promenama na kicmenom stibu. Neka ga pregleda fizijatar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.8.2012.

Postovani doktore, Upoznata sam sa cinjenicom da antibiotici i caj od kantariona i nevena mogu uticati na efikasnost kontraceptivnih pilula. Zanima me da li i caj od origana (Vranilovka, jako antibakterijsko dejstvo) i caj od komoraca uticu na efikasnost pilule, kao i pijenje zelene gline svakog jutra. Da li ti cajevi mogu da se piju u pauzi od 7 dana jer tada ne uticu na apsorpciju pilule? Hvala unapred. Srdacan pozdrav.

Postovana, u pauzi od sedam dana kada ne pijete tablete mozete da koristite caj od origana i komoraca, kao i zelenu glinu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.8.2012.

Postovani, trudna sam 22 sedmice. Juce sam imala kontrolu kod ginekologa, radila mi je detaljni ultrazvuk, da ga tako nazovem. Videla je na srcu bebe belu tacku koja se bas primecuje i rekla da to nije nista opasno, da se to od skora pojavilo i da ce se do porodjaja maci, da je to normalno za ovaj period trudnoce, ali ja sam se jako zabrinula jer me na pocetku stvarno uplasila. Molim vas reci te mi je li to bas bezopasno i sta ta tacka treba da znaci. Hvala vam puno.

Postovana, tokom rasta ploda menja se izgled organa i ploda u celini. To mozete da pogledate na internetu. Videcete da beba u pocetku ne lici na bebu vec na mladunce neke nepoznate zivotinje, a kako trudnoca odmice sve vise lici na bebu. Tako se i organi razvijaju, ne samo da rastu vec menjaju izgled i gradju. To je normalno i doktorica nije trebala nepotrebno da vas plasi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.8.2012.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite koji zubi uobicajeno nicu u prvoj godini zivota i posto moj sin ima 10,5 mjeseci koje je najpodesnije vrijeme pocetka ucenja na nosu? Od drugih majki dobila sam oprecne i zbunjujuce savjete. Veliko hvala!

Postovana, nicanje zuba je individualno. Obicno bebi prvo nicu dva sredisnja donja sekutica. Nekoliko mesaeci kasnije nicu gornji sekutici, njih cetiri obicno u razmaku od po mesec dana. Prosecna beba od godinu dana ima sest zuba cetiri gore i dva dole. Zatim sledi pauza od nekoliko meseci, do naredne serije. Tada naglo izbija jedan za drugim sest zubica: dva preostala sekutica dole i cetiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne nicu odmah pored sekutica, jer ostavljaju mesto za ocnjake. Posle pojave prvih kutnjaka, sledi pauza od nekoliko meseci pre nego sto izmedju sekutica i prvih kutnjaka ne pocnu da rastu ocnjaci. Ovo se najcese desava u drugoj polovini druge godine. Na kraju nicu cetiri kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obicno polovinom trece godine. U proseku prvi sekutići nicu oko 7. meseca, drugi oko 8. prvi kutnjaci od 10. do 14. meseca, ocnjaci od 14. do 20. meseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. meseca. To je prosek od koga ima odstupanja. Nema potrebe da brinete ako je kod vase bebe zubi nicu ranije ili kasnije ili postoji drugaciji raspored nicanja zuba. Dete se navikava na nosu onda kada je spremno, a to znaci da ima osecaj da mu se piski i kaki i da vi to primecujete po promeni ponasanja. To je uglavnom moguce izmedju 18 i 24 meseci. Koristite laskanje, podsticanje, hvaljenje kada uspe, a ne prekorevajte kad ode u gace, ne forsirajte dete, ne prinudjujte ga, ne kaznjavajte. Nekoliko nedelja dete treba da se navikava na prisustvo nose u sobi da to postane deo namestaja na koji moze da sedne obuceno. Tek nakon toga ga stavljajte skinuto. Neki roditelji navikavaju dete na nosu ranije kada primete da vole da imitiraju starije i to se iskoristi za sticanje higijenskih navika. Saveti za ucenje na nosu su oprecni zato sto dete moze da se nauci u razlicitom uzrastu. U uzrastu vase bebe ne moze da se nauci jer nezna sta se trazi od njega i zasto. Medjutim, moze da se istrenira. Ako ga stavite na nosu posle dorucka i sacekate stolicu formirace se uslovni refleks. Ta deca kasnije mogu da pokazu otpor kroz dugo vrsenje nuzde u pelene ili nocno mokrenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

Imam pritisak u oba oka ,zivac mi je tanak jako imam 55 godina jako sam nervozna evo vec 3 godine slabo vidim upotrebila sam kapi za oci 3 vrste a to su,prve kapi glaumol,posle su mi dali,xalacom,posle su mi dali ,cosopt,kako mogu da se lecim ,a od ove kapi mi nista ne pomazu jos gore ne vidim .unapred hvala ..............

Postovana, povecan ocni pritisak vremenom moze da osteti ocni zivac i da dovede do gubitka vida. Kapima se smanjuje svaranje ocne vodice i povecava njeno oticanje tako da se pritisak smanjuje. Ako se na taj nacin normalizuje ocni pritisak ne dolazi do ostecenja vida. vremenom se efikasnost kapi smanjuje. Osim toga neki pacijenti ne koriste kapi kako im je propisano tako da im se vid pogorsava. Ako kapima ne moze da se normalizuje ocni pritisak vrsi se bezbolna laserska operacija, a ko ni to ne pomogne radi se operacija koja je takodje bezbolna jer se primenjuje lokalna anestezija. Javite se ocnom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

Postovani doktore: 1986 godiste sam.... Zamolio bih vas ja savet, naime seksualni odnos mi previse traje, tj. jako tesko dolazi do ejakulacije. Prilikom masturbacije sve je ok, ali u sexu mi je dosta smanjen osecaj , tj. preslaba je stimulacija na penis. Potrebno je da odnos bude previse dug i kao da mi je potrebno previse brzine i snage za sve to. Imao sam relativnu fimozu i prekratak frenulum koji je produzen operacijom i sada je u tom pogledu sve ok (nisam obrezan). Volio bih da znam kako da povecam osetljivost organa prilikom seksualnog odnosa...

Postovani, operacija kratkog frnuluma i uklanjanje fimoze nije uticalo na smanjenje osetljivosti. Prilikom mastrurbacije vi se stimulisete onako kako vam prija i zato brze ejakulirate. U seksualnom odnosu fali vam uigranost sa partnerkom. Sugerisite onakvu stimulaciju i penertaciju koja vas vise uzbudjuje i lakse dovodi do ejakulacije. Verovatno zapocinjete polni odnos pre no sto ste mnogo uzbudjeni. I zenama takodje kratka predigra otezava postizanje orgazma. Razgovarajte sa partnerkom. Da li je i njoj seksualni odnos predug i tesko postize orgazam. Ako jeste poradite na predigri, sugerisite pozu koja vam vise odgovara, kao i brzinu penetracije. Ako partnerka dozivi orgazam pre vas predlozite da seksualni odnos dovrsite stimulacijom rukom. Njoj to nece smetati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

Postovani doktore, Koristim Lindynette 20 kontraceptivne pilule. Poznato mi je da antibiotici i neko bilje (npr. kantarion) mogu uticati na efikasnost pilule. Zanima me da li i uzimanje caja od origana (vranilovka) koji ima jako antibakterijsko dejstvo moze uticati na apsorpciju i efikasnost pilule? Da li se sme koristiti u onoj pauzi od 7 dana? Isto tako, da li pijenje zelene gline svakog jutra moze uticati na pilule? Hvala unapred na odgovoru.

ostovana, antibiotici mogu da smanje efikasnost pilule. Nije mi poznato da li i caj od origana moze da ima takvo dejstvo. Ako ga ima bezbedno moze da se koristi samo u pauzi od 7 dana. Zelena glina moze da utice na resorpciju pilule, ali mi nije poznato da li znatno remeti da bi smanjila efikasnost kontraceptine pilule.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

postovani, imam gnojnu anginu na levom krajniku vec cetvrti dan - da je samo na krajniku - zahvatilo mi deo gde mi umnjak izlazi, pa mi je cela leva zadnja vilica otecena. Pijem Amoksicilin, sisam neo angin, primam inekcije (mesavina neka, stvarno se ne secam vise sta mi daju), imam temperaturu pa popijem andol ili fervex da se preznojim. Danas ga pretera sa bolom, mislim da se bolest samo prosiruje i da mu ovi lekovi ne pomazu. Takodje ispiram ustasa cajem od zalfije i juce sam (posto sam procitao na internetu) isprao rastvorom sode-bikarbone. Usta ne mogu da zatvorim jer mi deo kod krajnika otecen... Da gutam, nema sanse... Svaki savet ce mi dobro doci. Hvala.

Postovani, javite spec. ORL jer je izgleda zahvaceno tkivo oko krajnika (peritonzilarni apsces). To je ozbiljno stanje praceno povisenom temperaturom, jakim bolom, otezanim gutanjem i otezanim otvaranem vilice (grc vilice ili trizmus). Cesto je osim antibiotika potrebna incizija da bi se omogucilo oticanje gnoja. Komplikovno nicanje umnjaka je manji problem iako je praceno bolom, otezanim otvaranjem vilice. Lecenje je u domenu stomatologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.8.2012.

Postovani, Pre mesec dana sam koristila primolut nor za odlaganje menstruacije zbog odlaska na more. Interesuje me da li smem da ih pijem ponovo ovog meseca? Unapred hvala

Postovana, mozete da ponovite i ovog meseca. Primolut nor moze, ako je potrebno u cilju regulisanja nepravilnog krvarenja zbog nedostatka progesterona, da se koristi mesecima uzastopno. Ne bi treblo da bude praksa da svakog meseca pomocu njega pomerate ciklus, ali za godisnji odmor moze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.8.2012.

Postovani, Molim za vase misljenje.Imam pojacanu kiselinu u zeludcu i mesec dana sam pila Omeprol i sada mi je doktor produzio jos mesec dana Omeprol tablete.Posto treba da pijem i Bromokriptin zbog povisenog prolaktina, jer bi trebalo da pocnem sa prikupljanjem papira za vantelesnu oplodnju, ne znam sta da radim.Da li mogu Bromokriptin i Omeprol u isto vreme da pijem ili da sacekam da se problemi sa zeludcem smire, pa onda da pocnem sa Bromokriptinom i sa prikupljanjem papira za vantelesnu oplodnju? Hvala puno!!!!

Postovana, od lekova koji se koriste za uklanjanje smatnji sa varenjem metoklopamid (Reglan, Klometol) i domperidom (Motillium, Tametil) smanjuju dejstvo Bromokriptina ako se koriste zajedno. Ostali lekovi mogu da se koriste tako da nemate razloga da cekate da prvo izlecite zeludac. Krenite odmah sa prikupljanjem papira za vantelesnu oplodnju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: