Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 3.8.2012.

Postovani, trudna sam 22 sedmice. Juce sam imala kontrolu kod ginekologa, radila mi je detaljni ultrazvuk, da ga tako nazovem. Videla je na srcu bebe belu tacku koja se bas primecuje i rekla da to nije nista opasno, da se to od skora pojavilo i da ce se do porodjaja maci, da je to normalno za ovaj period trudnoce, ali ja sam se jako zabrinula jer me na pocetku stvarno uplasila. Molim vas reci te mi je li to bas bezopasno i sta ta tacka treba da znaci. Hvala vam puno.

Postovana, tokom rasta ploda menja se izgled organa i ploda u celini. To mozete da pogledate na internetu. Videcete da beba u pocetku ne lici na bebu vec na mladunce neke nepoznate zivotinje, a kako trudnoca odmice sve vise lici na bebu. Tako se i organi razvijaju, ne samo da rastu vec menjaju izgled i gradju. To je normalno i doktorica nije trebala nepotrebno da vas plasi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.8.2012.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite koji zubi uobicajeno nicu u prvoj godini zivota i posto moj sin ima 10,5 mjeseci koje je najpodesnije vrijeme pocetka ucenja na nosu? Od drugih majki dobila sam oprecne i zbunjujuce savjete. Veliko hvala!

Postovana, nicanje zuba je individualno. Obicno bebi prvo nicu dva sredisnja donja sekutica. Nekoliko mesaeci kasnije nicu gornji sekutici, njih cetiri obicno u razmaku od po mesec dana. Prosecna beba od godinu dana ima sest zuba ľ cetiri gore i dva dole. Zatim sledi pauza od nekoliko meseci, do naredne serije. Tada naglo izbija jedan za drugim sest zubica: dva preostala sekutica dole i cetiri prva kutnjaka. Kutnjaci ne nicu odmah pored sekutica, jer ostavljaju mesto za ocnjake. Posle pojave prvih kutnjaka, sledi pauza od nekoliko meseci pre nego sto izmedju sekutica i prvih kutnjaka ne pocnu da rastu ocnjaci. Ovo se najcese desava u drugoj polovini druge godine. Na kraju nicu cetiri kutnjaka (drugi kutnjaci iza prvih) obicno polovinom trece godine. U proseku prvi sekutići nicu oko 7. meseca, drugi oko 8. prvi kutnjaci od 10. do 14. meseca, ocnjaci od 14. do 20. meseca i na kraju drugi kutnjaci od 24. do 30. meseca. To je prosek od koga ima odstupanja. Nema potrebe da brinete ako je kod vase bebe zubi nicu ranije ili kasnije ili postoji drugaciji raspored nicanja zuba. Dete se navikava na nosu onda kada je spremno, a to znaci da ima osecaj da mu se piski i kaki i da vi to primecujete po promeni ponasanja. To je uglavnom moguce izmedju 18 i 24 meseci. Koristite laskanje, podsticanje, hvaljenje kada uspe, a ne prekorevajte kad ode u gace, ne forsirajte dete, ne prinudjujte ga, ne kaznjavajte. Nekoliko nedelja dete treba da se navikava na prisustvo nose u sobi da to postane deo namestaja na koji moze da sedne obuceno. Tek nakon toga ga stavljajte skinuto. Neki roditelji navikavaju dete na nosu ranije kada primete da vole da imitiraju starije i to se iskoristi za sticanje higijenskih navika. Saveti za ucenje na nosu su oprecni zato sto dete moze da se nauci u razlicitom uzrastu. U uzrastu vase bebe ne moze da se nauci jer nezna sta se trazi od njega i zasto. Medjutim, moze da se istrenira. Ako ga stavite na nosu posle dorucka i sacekate stolicu formirace se uslovni refleks. Ta deca kasnije mogu da pokazu otpor kroz dugo vrsenje nuzde u pelene ili nocno mokrenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

Imam pritisak u oba oka ,zivac mi je tanak jako imam 55 godina jako sam nervozna evo vec 3 godine slabo vidim upotrebila sam kapi za oci 3 vrste a to su,prve kapi glaumol,posle su mi dali,xalacom,posle su mi dali ,cosopt,kako mogu da se lecim ,a od ove kapi mi nista ne pomazu jos gore ne vidim .unapred hvala ..............

Postovana, povecan ocni pritisak vremenom moze da osteti ocni zivac i da dovede do gubitka vida. Kapima se smanjuje svaranje ocne vodice i povecava njeno oticanje tako da se pritisak smanjuje. Ako se na taj nacin normalizuje ocni pritisak ne dolazi do ostecenja vida. vremenom se efikasnost kapi smanjuje. Osim toga neki pacijenti ne koriste kapi kako im je propisano tako da im se vid pogorsava. Ako kapima ne moze da se normalizuje ocni pritisak vrsi se bezbolna laserska operacija, a ko ni to ne pomogne radi se operacija koja je takodje bezbolna jer se primenjuje lokalna anestezija. Javite se ocnom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

Postovani doktore: 1986 godiste sam.... Zamolio bih vas ja savet, naime seksualni odnos mi previse traje, tj. jako tesko dolazi do ejakulacije. Prilikom masturbacije sve je ok, ali u sexu mi je dosta smanjen osecaj , tj. preslaba je stimulacija na penis. Potrebno je da odnos bude previse dug i kao da mi je potrebno previse brzine i snage za sve to. Imao sam relativnu fimozu i prekratak frenulum koji je produzen operacijom i sada je u tom pogledu sve ok (nisam obrezan). Volio bih da znam kako da povecam osetljivost organa prilikom seksualnog odnosa...

Postovani, operacija kratkog frnuluma i uklanjanje fimoze nije uticalo na smanjenje osetljivosti. Prilikom mastrurbacije vi se stimulisete onako kako vam prija i zato brze ejakulirate. U seksualnom odnosu fali vam uigranost sa partnerkom. Sugerisite onakvu stimulaciju i penertaciju koja vas vise uzbudjuje i lakse dovodi do ejakulacije. Verovatno zapocinjete polni odnos pre no sto ste mnogo uzbudjeni. I zenama takodje kratka predigra otezava postizanje orgazma. Razgovarajte sa partnerkom. Da li je i njoj seksualni odnos predug i tesko postize orgazam. Ako jeste poradite na predigri, sugerisite pozu koja vam vise odgovara, kao i brzinu penetracije. Ako partnerka dozivi orgazam pre vas predlozite da seksualni odnos dovrsite stimulacijom rukom. Njoj to nece smetati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

Postovani doktore, Koristim Lindynette 20 kontraceptivne pilule. Poznato mi je da antibiotici i neko bilje (npr. kantarion) mogu uticati na efikasnost pilule. Zanima me da li i uzimanje caja od origana (vranilovka) koji ima jako antibakterijsko dejstvo moze uticati na apsorpciju i efikasnost pilule? Da li se sme koristiti u onoj pauzi od 7 dana? Isto tako, da li pijenje zelene gline svakog jutra moze uticati na pilule? Hvala unapred na odgovoru.

ostovana, antibiotici mogu da smanje efikasnost pilule. Nije mi poznato da li i caj od origana moze da ima takvo dejstvo. Ako ga ima bezbedno moze da se koristi samo u pauzi od 7 dana. Zelena glina moze da utice na resorpciju pilule, ali mi nije poznato da li znatno remeti da bi smanjila efikasnost kontraceptine pilule.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.8.2012.

postovani, imam gnojnu anginu na levom krajniku vec cetvrti dan - da je samo na krajniku - zahvatilo mi deo gde mi umnjak izlazi, pa mi je cela leva zadnja vilica otecena. Pijem Amoksicilin, sisam neo angin, primam inekcije (mesavina neka, stvarno se ne secam vise sta mi daju), imam temperaturu pa popijem andol ili fervex da se preznojim. Danas ga pretera sa bolom, mislim da se bolest samo prosiruje i da mu ovi lekovi ne pomazu. Takodje ispiram ustasa cajem od zalfije i juce sam (posto sam procitao na internetu) isprao rastvorom sode-bikarbone. Usta ne mogu da zatvorim jer mi deo kod krajnika otecen... Da gutam, nema sanse... Svaki savet ce mi dobro doci. Hvala.

Postovani, javite spec. ORL jer je izgleda zahvaceno tkivo oko krajnika (peritonzilarni apsces). To je ozbiljno stanje praceno povisenom temperaturom, jakim bolom, otezanim gutanjem i otezanim otvaranem vilice (grc vilice ili trizmus). Cesto je osim antibiotika potrebna incizija da bi se omogucilo oticanje gnoja. Komplikovno nicanje umnjaka je manji problem iako je praceno bolom, otezanim otvaranjem vilice. Lecenje je u domenu stomatologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.8.2012.

Postovani, Pre mesec dana sam koristila primolut nor za odlaganje menstruacije zbog odlaska na more. Interesuje me da li smem da ih pijem ponovo ovog meseca? Unapred hvala

Postovana, mozete da ponovite i ovog meseca. Primolut nor moze, ako je potrebno u cilju regulisanja nepravilnog krvarenja zbog nedostatka progesterona, da se koristi mesecima uzastopno. Ne bi treblo da bude praksa da svakog meseca pomocu njega pomerate ciklus, ali za godisnji odmor moze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.8.2012.

Postovani, Molim za vase misljenje.Imam pojacanu kiselinu u zeludcu i mesec dana sam pila Omeprol i sada mi je doktor produzio jos mesec dana Omeprol tablete.Posto treba da pijem i Bromokriptin zbog povisenog prolaktina, jer bi trebalo da pocnem sa prikupljanjem papira za vantelesnu oplodnju, ne znam sta da radim.Da li mogu Bromokriptin i Omeprol u isto vreme da pijem ili da sacekam da se problemi sa zeludcem smire, pa onda da pocnem sa Bromokriptinom i sa prikupljanjem papira za vantelesnu oplodnju? Hvala puno!!!!

Postovana, od lekova koji se koriste za uklanjanje smatnji sa varenjem metoklopamid (Reglan, Klometol) i domperidom (Motillium, Tametil) smanjuju dejstvo Bromokriptina ako se koriste zajedno. Ostali lekovi mogu da se koriste tako da nemate razloga da cekate da prvo izlecite zeludac. Krenite odmah sa prikupljanjem papira za vantelesnu oplodnju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.8.2012.

Postovani doktore, pre tacno nedelju dana osetila sam simptome balgo povisene temperature, koja se nije penjala vise od 37,7 c, i to samo u popodnevnim satima, bila sam usporena, na momente sa jezom, smanjen apetit, hladan znoj povremeno... sve sam to pripisala virozi, mirovala i pila cajeve... kako sam bivala malaksalija otisla sam kod DR, uradila labaratoriju. WBC 3,10, GRAN 1,10 GRAN %36, PLT143, PCT1,1, MPV7.5 RBC 4,94, HGB 142, ┼ UK 3.80 Funkcija jetre i bubrega b.o Subjektivno sam slaba, ubrzan rad srca, inace imam nizak pritisak, a sad dodatno pada, uplasena sam, rekli su mi da je to pad imunog sistema i da sacekam desetak dana, da ponovim krv, ja sam juce dobila koprivnjacu na ove ruke, samo s gornje strane, crvene fleke, malo ispupcene, slicno ujedu komaraca, svrbe al ne jako. Jako sam uplasena, znam da alergije mogu biti opasne, kome da se obratim i da li je hitno, sta da radim da podignem imuni sistem, jer ceo zivot se trudim da zdravo zivim, osim voca i povrca i pomalo zivinskog mesa i ribe, drugo ne jedem. jer sam rano izgubila bubreg, komplikacije na porodjaju. Nude u prodaji hiljadu preparata za imunizaciju, ja sam cula da to ne vredi puno, pa Vas molim da mi date savet u vezi istih. Ako ovo sve moze od stresova, onda me ne cudi jer zivim s muzem alkohollicarem koji tone sve dublje na ocigled svih a ja ne umem da se ogradim, vec patim i nemam kome da se obratim za pomoc. Zahvalna.

Postovana, vecina alergija nisu opasne. Pogotovo nisu opasne koprivnjace koje nisu pracene otezanim disanjem. Alergije su opasne samo ako zahvate grkljan, jezik npr. kod ujeda pcele za jezik i sl. Te alergije se brzo razvijaju i ako se odmah ne reaguje (u pitanju su minuti) mogu da budu fatalne. Alergije koje traju satima i danima, a opste stanje je dobro osim svraba, crvenila... nisu opasne. Javite se svom lekaru, jos bolje koznom. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, zivinjskom i zivotinjskom mesu i zitaricama. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Stres znatno slabi imunitet. Ako ne umanjite stres suplement vam ne moze pomoci. Mnogima je tesko da ojacaju imunitet, jer je za to potrebna promena nacina zivota. Ljudi obicno kupe neki suplement i misle da je to dovoljno, a ne menjaju ono sto je dovelo do slabljenja imuniteta. Alkoholicara morate da ubedite da se leci. Nekada se on odluci na lecenje samo zbog ucene. Ako ga ne naterate da se leci paticete psihicki, fizicki i materijalno. Evo saveta kako da ga motivisete da se leci http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=896:ako-alkoholiar-ne-eli-da-se-lei&catid=59:zdravlje-mukaraca&Itemid=77
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.8.2012.

Pozdrav, hteo bih samo jedno malo objasnjenje, lekar mi je postavio diagnozu Folicul. cutis f. l. dx. (G), dao mi je antibiotik i zakazao kontrolu za 3 dana. interesuje me sta znace ove latinske skracenice. Unapred hvala

Postovani, foliculitis cutis je gnojno zapaljenje korena dlake. Lici na bubuljice. Leci se antibioticima. Ostalo je nejasno. Mozda je opis mesta zapaljenja (dx kao desno? G kao gore?? - nejasno). Da li pijete alkohol, jer je F1 sifra za promenu ponasanja pod uticajem alkohola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2012.

Postovani, mozete li da mi protumacite nalaz? RTG gastroduodenuma: Elongiran zeludac, grubih nabora.Pasa┼ża kroz ekscentri─Źno postavljen pilorus sporija.Bulbus deformisan sa zvezdastom konvergencijom nabora na zadnjem zidu u smislu o┼żiljka.Objektivni status: Dobrog opsteg stanja,abdomen mek, palpatorno blago osetljiv u epigastrijumu gde se izaziva " fenomen bu─çkanja". DG: Ulcus b. duodeni, Gastritis chronica Hvala puno!!!!

Postovana, nalaz govori u prilog cira na dvanaestopalacnom crevu i gastritisa. Zeludac je prosiren, barijum, a time i hrana sporije prelazi u dvanaestopalacno crevo. Pocetni deo dvanaestopalacnog creva (bulbus) je deformisan sa oziljkom od cira. Deformisan je jer se cir vise puta javljao i zarastao tj. to je hronicna bolest. Pri pregledu ste osetili bol u casici culo se buckanje. Po novome ove dijagnoze bi trebale da se potvrde endoskopskim pregledom tj. cir treba da se vidi gastroskopom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2012.

Postovani dr, dali je stetno uzimanje vjestackih vitaminskih dodataka, kao npr.c vitamin, zink, selen, Ekomer, Beviplex vitamini, jer sve to ima aditive? I dali je stetno detetu koje je operisalo oci zbog strabizma u 7 god. da provodi izvesno vreme na kompjuteru? Sada ima 11 god. Hvala

Postovana, u danasnje vreme je sve sto jedemo i pijemo puno aditiva pocev od hleba, mleka i mesa pa do suplemenata tj.dodataka hrani, vitamina, sokova, slatkisa. Ne mogu da kazem da je vitamin C sa ukusom limuna stetniji od nekog slatkisa ili soka. Da bi se smanjio unos aditiva koristite jednostavnije suplemente npr. radije koristite obicne tablete vitamina C nego sumeci. Zbog ranije operacije nema ogranicenja. Kao i drugoj deci koriscenje kompjutera i gledanja TVa treba ograniciti da bi mogli da se igraju na svezem vazduhu sto je neophodno zbog jacanja imuniiteta, sprecavanja kratkovidosti, deformiteta kicmenog stuba, gojaznosti, kao i zbog druzenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2012.

Postovani doktore, Moja supruga i ja vec 10 meseci poksavamo da izlecimo bakterije u mokraci i brisevima antibioticima koristeci antibiogram (uvek po uputu lekara), to nam je uslov za VTO. Radi se o bakterijama E. coli, Enterokokus fekalis i Klebsiela, javljaju se pojedinacno ili u kombinaciji, pored antibiotika koristimo i cajeve, medjutim bakterije su jako uporne. ┼ sta nam predlazete? Hvala

Postovani, koristite brusnicu kao cas, kompot i susenu za grickanje jer smanjuje mogucnost eserihiji da se zakaci za celije mokracnih puteva. Kod zena kod kojih se ponavljaju infekcije mokracnih puteva treba obavezno leciti colpitis tj. trecu grupu vaginalnog sekreta koja kod drugih zena ne mora da se leci. Zatim moze da pomogne koriscenje probiotika, probiotskog jogurta i kiselog kupusa koji je najjaci prirodni probiotik, ali mu nazalost sada nije sezona. Kiseli kupus kao najjaci, zatim jogurt i probiotici kao suplementi normalizuju crevnu floru gde stanuju bakterije koje vama zagorcavaju zivot. Odatle naseljavaju vaginu, a preko nje mokracne puteve, mada mogu iz debelog creva da dospeju u mokracnu cev i dalje u besiku preko tkiva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2012.

molim vas za brz odgovor ako je ikako moguce djete mi je imalo prvu upalu grla prije petnaest dana tama sto je bio zavrsio terapiju kroz dva dana je se ponovo povratila prvi put je pio ospen sirup drugi put sinacilin sirup i ponovo se to desava da nakon dva dana ima temperaturu jako visoku i opet sumnjam na upalu grla sto bi bio trecu put u 15 dana ili mozda postoji jos neka upala a da doktori nisu primjetili vadila sam mu nalaze prije 7 dana imao je jako povisene leukocite ponovila sam nalaze prije tri dana i doktori kazu da su se smanjili sta vi mislite o tome o cemu se radi

Postovana, povisenje leukocita ukazuje da je bila neka infekcija i smirila se. teskoca u lecenju infekcije grla je u tome sto antibiotici nemaju efekta kod virusnih infekcija (ipak se propisuju iako ne deluju) a i bakterije nisu osetljive na sve antibiotike koji se cesto propisuju bez rezultata brisa grla. Ako je dete malo povisena temperatura moze da bude posledica zapaljenja besike, koje ponekad moze da se javi zajedno sa upalom grla. Da li je pregledana mokraca? Cim se dete razboli vodite ga pedijatru i ne uzimajte lek na svoju ruku. Kada se javi upala grla ne mora da se zuri sa antibioticima jer ona obicno pocinje kao virusna, a nakon nekoliko dana mogu da se nadovezu bakterije. Lecenje je brze i efikasnije ako se prvo uradi bris zdrela i primeni antibiotik po rezultatu antibiograma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2012.

Postovani doktore molim vas da mi odgovorite dali moze da se ima multipla skleroza ako su magnetna i likvor u redu a samo evocirani potencijali nisu ili je to nesto drugo u pitanju

Postovana, moze, ali multipla skleroza nije jedini uzrok usporenog provodjenja nadrazaja tako da evocirani potencijali bez drugih nepravilnosti nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. Ispitivani zivac moze sporije da provodi nadrazaj i zato sto je pritisnut, a ne samo demijeliniziran zbog multile skleroze. U pocetku bolesti dijagnoza nije laka jer se tegobe MS javljaju i kod drugih bolesti. Posto nema demijelinizacije ne treba da se opterecujete razmisljanjem o multiploj sklerozi. U svakom slucaju javite se neurologu. On ce proceniti da li ima razloga za dalja istrazivanja. Bez obzira da li je potvrdjena dijagnoza multiple skleroze mozete da promenite ishranu. Smatra se da vitamin D ima pozitivan uticaj na celokupni nervni sistem pa moze dobro da deluje kod poremecenih evociranih potencijala bez obzira na uzrok. Kod nekih pacijenata sa MS ishrana masnim morskim ribama smanjuje simptome bolesti. Bilo bi korisno da probate sa dijetom, jer je najupadljivije poboljsanje kod obolelih koji zapocnu dijetu pre nego sto bolest uzme maha. Dijeta se sastoji u unosenju sasvim malo zasicenih zivotinjskih masti i mlecnih masti (jedu se mlecni proizvodi sa manje masnoce), a dosta omega-3 masnoca. Korisno je bavljenje sportom, najbolje plivanjem, ali se upravljajte i po tome sta volite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2012.

Postovani, imam 29 godina; pre mesec dana sam imala operaciju vanmatericne trudnoce u desnom jajovodu, koji mi je tom prilikom ostranjen(trudnoca stara 50 dana, bez rupture jajovoda). Oba jajnika su u redu, bez cista. Hormonski status uredan, brisevi uredni, Papa II grupa. Neposredno pre trudnoce pronadjena mi je streptokoka, lecene Panklavom. Zamolila bih Vas da mi odgovorite na sledeca pitanja: 1. Da li je streptokoka ili lecenej antibiotikom iste dovelo do pojave priraslica u jajovodu koje su jajnu celiju tu zadrzale? 2. Posle koliko vremena mogu da ocekujem menstruaciju, jer vec kasni? 3. Koliko treba vremena da prodje do ponovnog zatrudnjivanja? 4Da li je ispravno da razmisljam o vantelesnoj oplodni, s obzirom na to da postoji prisustvo priraslica, u manjem obimu, i kod drugog jajovoda? Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, nema razloga da se misli da su streptokoke ili lecenje antibiotikom iste doveli do pojave priraslica u jajovodu. Streptokokna infekcija se ne povezuje sa velikim rizikom od formiraja priraslica. Antibiotik ne utice na stvaranje priraslica. One se javljaju kod hronicnih infekcija, a ne nedavnih. Priraslice su ceste kod infekcija hlamidijom, mikoplazmom, gonokokom, mada kod predisponiranih osoba mozda mogu da ih izazovu i dr. mikroorganizmi. Menstruacija dolazi za cetrdesetak dana nakon intervencije. Ne moze tacno da se proceni kada ce da se javi. Pauza do naredne trudnoce je individualna, najmanje 3 meseca, kod vecine 6 meseci, a nekima je potrebno i vise da se oporave. Fizicki oporavak je veoma brz. Psihicki je sporiji. Kod nekih zena se javlja strah da ce vanmatericna da se ponovi. U principu radite na trudnoci kada osetite da ste spremni. Rano je da mislite o vantelesnoj oplodnji. Nakon jedne vanmatericne trudnoce veci je rizik da se ponovo javi, ali je moguca normalna trudnoca. Sve zavisi od toga kolike su priraslice i gde ce da dodje do oplodnje. Odlucite u konsultaciji sa vasim ginekologom koji ima uvid u nalaze. Ako se i ponovi vanmatericna trudnoca nece biti dramaticno kao prvi put jer ce se vise misliti na tu mogucnost. U medjuvremenu je jako vazno da se psihicki rasteretite. Setajte, bavite se nekim sportom ili se upisite na plesni kurs. Jedite vise svezeg voca i povrca, orahe, bademe, beli luk, jogurt, meso (piletina bez kozice, junece), posebno morske ribe, izbegavajte stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Ja sam pocela da pijem gluformin jer imam malo povisen insulin kao i jedan androgeni hormon...Radila sam ispitivanja u Visegradskoj,zbog policisticnih jajnika.Imam 19 god,i glavni problem su mi bubuljce zbog kojih sam i saznala za polic jajnike ..Zanima me da li gluformin moze da pomogne,jer se ja od njega osecam malaksalo,spava mi se,cini mi se da lose utice na mene,i danas sam odlucila da prestanem da ga pijem,popila sam malo manje od cele kutije...zanima me vas savet Hvala unapred

Postovana, nezeljena dejstva Gluformina su manje izrazena ako se lek pije za vreme ili nakon jela. Izrazenija su na pocetku terapije, a kasnije su blaza. Ako vam lek obara glukozu (izaziva hipoglikemije) pa osecate jaku glad uz drhtanje i preznojavanje doza je visoka. Primeceno je da Gluformin smanjuje insulinsku rezistenciju, posebno kod gojaznih osoba i time smanjuje rizik od pojave secerne bolesti, a kod gojaznih dijabteicara (tip 2 dijabetesa) olaksava regulisanje glukoze u krvi. Takodje je primeceno da smanjuje nivo androgenih hormona, a to za posledicu moze da ima poboljsanje tena. Medjutim, ima osoba koje su rezistentne (otporne) na delovanje ovog leka. Ako ne dodje do poboljsanja u prva dva do tri meseca terapije mala je verovatnoca da ce to da se desi kasnije. Konsultujte se sa endokrinologom i koznim lekarom. Bubuljice mogu da se lece i drugim lekovima. Ima istrazivanja koja pokazuju da Gluformin kod nekih zena sa policisticnim jajnicima moze da smanji rizik od secerne bolesti, da utice na regulaciju menstrualnog ciklusa i olaksa zatrudnjivanje, ali ne dovodi do izlecenja. Zbog policisticnih jajnika treba da odrzavate kilazu na normali, da budete fizicki aktivni, da se hranite zdravo (vise voca i povrca, a da izbegavate dosta masnu i slatku hranu) i da povremeno kontrolisete secer i masnoce u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovani, Moj osmogodisnji sin otezano mokri mlaz urina mu je jako tanak. Nisam sigurna pre koliko dugo mu se pojavio ovaj problem po detetovoj prici ima nekih 3-4 meseca. Cim sam primetila da je detetu potrebno 1do 2 minuta da mokri javila sam se hirurgu. Hirurg mu je uradio buziranje. Svakodvno mu je radjeno to 5 dana. Medjutim njemu se meatus stalno zatvara i pored buziranja. Doktor nam je preporucio hirusku intervenciju. Otisli smo kod drugog hirurga on nam je rekao da nema potrebe za tim vec da se svakodnevno buzira. U nedoumici smo sta da radimo i sta je bolje za dete. Interesuje me da li se buziranjem postizu neki efekti i koji vremenski period je neophodan da se sve normalizuje. Unapred zahvalna majka!

Postovana, vazno je da se utvrdi zasto je doslo do otezanog mokrenja. Najcesce je to posledica infekcije glavica i prepucijuma. Lecenjem infekcije stanje se normalizuje. Nekada je to posledica nasilnog povlacenja kozice preko glavica kod fimoze, otoka zbog alergije ili povrede prilikom pada. Nije verovatno da postoji neki uzrok koji se javlja kod odraslih (tumor, uvecana prostata). Pet buziranja je trebalo da resi problem. Lakse je da se uradi hiruska intervencija od svakodnevnog buziranja. Dete je veliko pa moze da se izjasni sta mu je lakse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovanje, u unutrasnjem uglu oba oka, mi se tokom dana, 2-3 puta, nakuplja bela, sluzasta masa, u vidu loptice, da li imam razloga za brigu i sta je uzrok ovome?Hvala.

Postovani, zbog zapaljenja ili stranog tela u oku sluzokoza oka (konjuktiva) stvara malo vise sekreta koji se nakuplja u uglovima oka praveci takozvane drlje. Konjuktivitis je najcesca bolest oka. Izazvana je virusima, bakterijama ili alergijom. Kod vas je najverovatnije bakterijski konjuktivitis koji ne treba sami da lecite vec da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovani dr, moja sestra ima problem sa stitnom. Dg je struma nodosa i prelezana Bazedovljeva bolest. Ona ne uzima dugo nista od terapije, al uvijek su joj povisena antitijela na neke receptore kod stitnjace. Cvor-nodus (koloidno parenhimatozni) je oko 13x16 i jos malih kalcifikata. Ona nije mnogo zabrinuta oko toga, smatra da to nije nista, al mene brine ta njena ravnodusnost. Redovno ide na kontrole, ponekad bude nervozna. Kakva je to ustvari bolest prelezana Bazedovljeva i nodusna struma? Jeli opasno po nju? Hvala.

Postovana, vasa sestra se ponasa sasvim normalno i nema razloga da je nepotrebno plasite. Redovno ide na kontrole i to je sve sto treba da radi kod njene bolesti. Struma nodosa je najcesca bolest stitne zlezde. Nije teska i cesce se javlja kod zena. To je uvecana stitna zlezda u njenom slucaju na racun jednog cvora (kod nekih postoji vise cvorova i tada se bolest zove struma polinodoza). Kada su hormoni normalni u pitanju je obicna eutireoidna struma koja ne mora da se leci. Periodicno se prati da bi se videlo da li zlezda raste, kakav je nivo hormona i antitela. Eventualno moze da se koristi tiroksin da bi doslo do smanjenja stitne zlezde. To je neophodno ako je ona velika i vrsi pritisak na okolne oragane. Uvecana anti TPO i antitireoglobulinska antitela ukazuju na autoimuni tireiditis. Hormoni TSH, T3 i T4 su normalni i pokazuju da zlezda normalno radi. U ovoj bolesti moze da dodje do prolaznog uvecanja T4 (prelezana Bazedovljeva bolest). To je prolazno stanje nakon koga zlezda nastavlja normalno da radi. Lekovima moze da se uspori dalji rast cvora i zlezde u celini, ali ne moze da se smanji postojeci cvor. To nije nikakav problem. Prognoza bolesti je dobra. Ponekad posle dugog niza godina zlezda pocne da luci nedovoljno hormona tj. razvija se hipotireoza koja se lako leci. Da ponovim: sestra se adekvatno ponasa i tu ne treba nista da se menja, ne treba da brinete i da je nepotrebno plasite.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: