Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 17.8.2012.

postovani doctor, pila sam orgavil tablete 3 puta na dan od 800 mg( 2 tablete odjednom od 400 mg) osam dana i takoge pila sam amoksiclav 1000 mg ,2 puta na dan ,i to osam dana.nisam znala da sam trudna i bila sam trudana oko 2 nedelje . dve godine nisam mogla dobiti dete i sad sam trudna ali mnogo se plasim jer moja terapija skoditi dete .sta da radim ,hvala ana

Postovana Ana, iako je bolje da se Orvagil ne koristi u trudnoci, sem ako nije neophodno, nije primeceno da deluje stetno na plod. Amoksiklav moze bezbedno da se primenjuje u trudnoci. Javite se svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2012.

Postovana doktorko Gordana imama jedno pitanje.Ja imam 46 god i prije jedno mjesec i pol dana pojavio mi se otvrdak na penisu osjetim ga i kad penis nije u reakciji, a pogotovo kad jeste! Ne boli me nego imam neprijatan osjecaj kad je u reakciji.Nalazi se u donjem dijelu penisa blizu malog stomaka! Molim vas ako mozete odgovorite s postovanjem

Postovani, otvrdnuce u penisu je pocetak Peyronijeve bolesti. Pejronijeva bolest se karakterise postojanjem cvorica ili tvrde izrasline na jednom delu penisa, najceske pri korenu. U pocetku ne izaziva tegobe, a kasnije je uzrok bolne erekcije, krivljenja penisa, promene njegovog oblika i na kraju nemogucnosti penetracije i obavljanja seksualnog odnosa. Zapocinje u vidu lokalnog ostecenja ili zapaljenja za kojim sledi formiranje oziljka. Promena nema veze sa tumorom. Uzrok nije potpuno jasan. Ponekad je u vezi sa povredom, dijabetesom, stresom. Javite se urologu bez obzira sto nemate narocite tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2012.

Postovani doktore,zanima me da li mleko utice na rast dece?Naime,moj sin je pre petnaest dana napunio 8 godina,a visok je 147,5cm.Otac mu je visok 188cm,a ja 170cm-deluje da ce on biti visi,pa mnogi smatraju da je to zato sto sada redovno pije mleko-oko litar dnevno.Mene interesuje,da li ima sanse da je toliko porastao od mleka i ukoliko smanji mleko,da li ce i rast usporiti.Inace njegova tezina je 36kg,pa strahujem za njegovu kicmu zbog brzog rasta.Hvala unapred

Postovana, dete je visoko za svoj uzrast, a to nije posledica unosa mleka. Moze da bude nasledno visok rast ili posledica nekog poremecaja. Povecan energetski unos utice na visok rast dece. Jednostavno receno deca koja vise jedu su visa i teza od vrsnjaka, pri cemu nije vazno sta jedu, mnogo mleka ili neku drugu hranu. Proverite da li je decak pre vremena usao u pubertet. Nagli rast decaka znaci da je on vec oko godinu dana u pubertetu i ima uvecane testise i skrotume. Nakon toga se javljaju stidne dlake najpre oko korena penisa koji jos uvek ima deciji izgled. Nastavlja se povecanje testisa i skrotuma, pa tek onda pocinje da se povecava debljina i duzina penisa. Deca znatno visa od vrsnjaka mogu da imaju neki hormonski poremecaj, hromozomsku anomaliju ili metabolicki poremecaj. Zato se javite pedijatru da se proceni da li je to normalno visok rast. Kod dece njegovog uzrasta ne preporucuje se unos mleka u kolicini od 1l dnevno najvise zbog toga sto ce tosprecava dete da unosi dovoljno druge hrane i time nece da unese sve hranljive materije potrebne za normalan razvoj. Smanjenje unosa mleka ne znaci da ce da se uspori rast. raznovrsnije ishrana povoljno deluje na zdravlje. Deformiteti kicme zbog naglog rasta se sprecavaju bavljenjem sportom, najbolje plivanjem i izbegavanjem dugotrajnog sedenja pred kompjuterom i TVom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2012.

postovana,pisem vam u vezi moje sestre koja ima 39g,i kojoj su pre god i po dijagnostikovali tumor pluca,a sada pre par meseci i metastazu na kicmi i na jetri.Sada u poslednjih mesec dana,ne moze ni da guta dobro,povraca,kaze hrana joj dodje do pola puta i vraca joj se.Od terapije je primala hemioterapiju,a zracenje za kicmu,a sada vise nista posto je mnogo slaba,nema vise od 40kg.Od lekova sada pije samo one jake za bolove,i nesto na biljnoj bazi varumin.Mislim da su doktori digli ruke od nje,ne znam kako da joj pomognem,da li da je dovedem ovde u Bg,posto ona zivi u Negotinu,dolazi konzilijum iz Bg tamo ali kazu da je slaba za terapije.Ona se nada od ovog varumina,ali ne znam.Ima ko je uz nju stalno,i pozitivna je,i svi oko nje su takvi isto,ali sve milslim da treba jos nesto da se ucini.Samo da napomenem da ona nikad nije cigaru zapalila.i u familiji je umro samo nas otac koji je imao rak jetre,ali on je dosta pio,pa to i ne povezujem.Mene interesuje kako je ona dobila rak,secam se samo da je pre nego sto je dobila kasljala,imala blagi sukrvivu u ispljuvku,i dr su rekli to je grip,upala pluca ili sta vec-mozda bronhitis,znam da su je pola god dr tako vukli i pricali nista nije opasno,da bi na kraju rekli ajde da snimamo pluca.Da li je moguce da je od neadekvatnog lecenja pluca mozda dobila tumor?I kako da covek zna da li je izlecio bronhitis da ne bi nastao tumor?Hvala unapred

Postovana, najveci lek je pozitivam pogled na zivot. To jaca imunitet i daje mogucnost da se izbori sa bolescu. Ako veruje u varumin to moze mnogo da pomogne. Terapija raka i metastaza je toliko agresivna da slabi organizam. Bez terapije uz zdravu hranu mnogi ojacaju i uz lekove protiv bolova neko vreme budu znatno bolje. Pravi uzrok raka nije poznat. Sigurno se zna da pusenje mnogo doprinosi. Isto deluje i pasivno pusenje tj. udisanje duvanskog dima od strane nepusaca. Kada pusac kaslje duze od tri nedelje i uz lecenje mu nije bolje lako se pomisli na tumor. Veci je problem kod nepusaca jer se ne pomislja na rak. U hladnom delu godine se desava da covek ima prehladu, ozdravi, zatim dobije grip ili bronhitis i to se oduzi i najcesce nije rak. Medjutim, ako je ispljuvak sukrvicav treba snimiti pluca. Uz tumor je uvek prisutno manje ili vece zapaljenje okolnog plucnog tkiva. Tako se tumor i otkriva. Zbog neadekvatnog lecenja bronhitisa ili zapaljenja pluca ne moze da se dobije tumor. Covek zna da je izlecio bronhitis po tome sto je prestao da kaslje i iskasljava. Kod hronicnog bronhitisa on kaslje i iskasljava bar tri meseca godisnje. Kod tako dugotrajnog kaslja treba da se snime pluca, a to je korak ka postavljanju dijagnoze raka pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2012.

Postovana dr,imam problem pre oko godinu dana imao sam problema sa gusom tj imao sam osecaj da sam se zadavio ribljom kosti,bio sam kod lekara u bolnici sve je bilo u redu dobio sam antibiotike da pijem i caj od zalfije da ispirem grlo,imao sam posle toga jedno nedelju dana otezano gutanje posle toga nije bilo problema ,ali u donjem desnom delu grla imam osecaj kao da imam neku bubuljicu ili tako nesto ne smeta ali eto stoji,pre jedno nedelju dana pocelo je da me pecka u tom delu,uzeo sam da pijem propolis i propolis sprej za grlo,peckanje je nestalo ali sam imam osecaj kao da se neshto tu skorenilo kao neka krastica tako nesto ne boli samo pecka i svri u tom delu ponekad...interesuje me u cemu je problem.Hvala na odgovoru.

Postovani, javite se spec. ORL. Ne moze se znati sta je dok se ne pogleda. Treba videti da li je doslo do hronicne infekcije nakon povrede ribljom kosti. Peckanje i svrab u grlu mogu da se jave kao posledica alergije i da budu posebno izrazeni kada se udise prasina, dim, neki mirisi. Medjutim, tada se ne oseca samo u jednom delu grla pogotovo ne uvek u istom delu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2012.

imala sam operaciju dojki pre 10 dana.sada mi je usredini neka tekucina a ispod ruke desne velika oteklotina .leva strana je bolja.dali moram preko operacije da vadim tu tekucinu ili ce to otici samo od sebe?ja sam dosta uplasena iako ne moram na terapije.i koliko dugo ostaje otok posle operacije?

Postovana, niste napisali kakva je operacija. Ako je ugradnja implantanata onda ce otok da se povuce (resorbuje) preko krvi. Za smanjenje otoka u tolikoj meri da ne smeta obicno je potrebno nekoliko nedelja, najcece oko mesec dana, a za potpuno povlacenje je ponekad potrebno nekoliko meseci. Medjutim, to je prilicno individualno. Za bolove mozete da popijete neki antireumatik (Brufen i sl.) ili analgetik. Ne nosite nista tesko dok vam ne kazu da mozete. Ako je operacija bila zbog tumora i odstranjene su limfne zlezde ispod pazuha situacija je mnogo komplikovanija. Kao posledica operacije tumora ili zracenja i hemoterapije nakon operacije moze da dodje do povrede limfotoka tako da ostane hronicni otok (limedem) koji zahteva drenazu masiranjem i fizikalnim vezbama. Javite se hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovani, Imam decaka od 2 god i pre 4 meseca mu se pojavila bela bubuljica na nosicu, kao beli mitiser zarobljen pod kozom, ne moze da se istisne, i cini mi se da raste, ne nesto previse , ali svakako je veci nego sto je bio. Moram da napomenem da je imao te bele sitne tackice jos kao novorodjence, ali mu se to iscistilo kroz nedelju dana. Ovo se ne povlaci, pa me interesuje da li je to nesto od onih pojava koje nestanu vremenom ili mora da se poseti dermatolog, bojim se da ne preraste u neku bradavicu ili sl...

Postovana, to je milija, sitna cista ispunjena keratinskim sadrzajem. Nastaje zapusenjem izvodnih kanala lojnih zlezda, iz folikula dlake ili medjufolikularnog tkiva. Milije se najcesce javljaju na nosu, kapcima i slepoocnicama. Kod beba spontano veoma brzo nestaju, dok kod ostalih mogu dugo da se zadrze. Ne komplikuju se nekom teskom bolescu, ne pretvaraju se u bradavicu i sl. Predstavljaju samo estetski problem. Uklanjaju se busenjem sterilnom iglom i istiskivanjem keratinskog sadrzaja koji lici na kuglicu srednje cvrstine. Ponekad i same nestaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovanje, imam 25. Pijem Zoloft nekih 9 meseci. Bio sam kod doktora zbog prehlade i prepisan mi je Panklav. Zanima me samo da li smem da koristim Panklav dok pijem Zolfot. Hvala.

Postovani, nije zabranjena istovremena primena Panklava i Zolfota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovani imam pitanje pa bi vas molila da mi vi razjasnite i objasnite.Moje dete ima cetri godine i pre jedno tri meseca sam ga vodila kod lekara e ovako su oni rekli:Obe bubne opne su uvecane i zamucene.Timpanogram,tipa B1 na totalnoj audiometriji nesigarn,ali se radi o srednje teskoj visokotonskoj nagluvosti sa pragom od 50do 70 db.Odredjena su mu dva slusna aparata koja sad vec nedelju dana nosi ali nisam nista primetila da on bolje cuje sa njima..Rekli su da je razlog tom njegovom stanju malo genetika i sto je bio na porodjaju ozivljavan..Meni su ustanovili da imam visoko tonsko ostecenje ja nisam isla na dalja ispitivanja.. E sad dali ce morati da ceo zivot nosi slusne aparate ili ce se vremenom sluh povratiti dal bi mozda trebo na operaciju i dali mozda postoji mogucnost da mu aparatici nisu odgovarajuci jer nismo uzeli od onog dobavljaca koji je doktorica rekla..E sad molim vas ako mozete sve da mi ovo razjasnite oko njegovog sluha posto sam ja zbunjena..Sta da dalje radim..Unapred hvala...

Postovana, ako je nagluvost posledica ostecenja na rodjenju i genetike nije realno da se stanje toliko popravi da dete ne koristi slusni aparat. Kod takvog ostecenja se ponekad ugradjuje aparat. Inace nosenje slusnog aparata u danasnje vreme kada se masovno nose razlicite slusalice, nije estetski hendikep. Ako vi normalno prihvatite nosenje slusnog aparata i dete ce. To je potpuno normalna stvar kao npr. nosenje naocara ili proteze za zube. Ako dete ne popravi sluh psihicki ce da zaostaje za drugom decom. Potrebno je da prodje odredjeni period da se dete navikne na slusni aparat, a zatim jos vemena da vi uocite da psihicki napreduje zato sto bolje cuje. Ne budite nestrpljivi. Slusni aparat se pravi individualno i verovatno ste uzeli bas ono sto je propisano bez obzira na dobavljaca. Sprovodite samo ono sto je detetova doktorica ORL propisala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovanje, Hvala Vam puno na odgovoru... U medjuvremenu sam ponovila nalaze stitne, i sada je TSH 5.7, a TPO at 739... Da li takav nalaz potvrdjuje hasimoto?

Postovana, povisena antitela potvrdjuju dijagnozu Hasimoto tireoiditisa. Antitela ce postepeno da rastu, ali ce funkcija stitne zlezde dugo da bude normalna (uz nesto povisen TSH). Nema mesta za paniku. Idite redovno na preglede tj. onako kako je zakazano.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovani , Molim za brz odgovor 16 /8 2012 imam vreme kod ginekologa a drugo vreme imam kod drugog ginekologa mislim privatnog koga sam zakazala pre nedelju dana imam sledece nedelje tacno bi bilo /,dana razlike,pa se pitam koliko i dali je stetno po mom zdravnju da odem kod oba ginekologa ?kod ovog sto cu otici 16.to je moj ginek.u koga sam malo razocarana,zato sto mi vec 2.g .kaze da mogu zatrudneti prirodnim putem i da mi netrebaju nikakve tabelete a nema nikakvog rezultata od toga zato sam pre nedelju dana zakazala kod jednog privatnika koji je bas za fertilitet,pricala sam malo sa medic. sestrom kada mi je zakazivala vreme i ispricala o njemu i kaze da sam se javila kod pravog ginekologa to me obradovalo i u medjuostalo mi je ispricala da je on 44.godiste ,covek je u penzicji i ima priv.ordinaciju i ponekad ide kad ga pozivaju za neki savet u drzavnu bolnicu gde je godinama radio bas na Fertilitetu.Malo me zabrinjava njegova starost Neznam koliko sam u pravu i dali sam uopste u pravu? Neznam dali da odem na oba pregleda?Neznam dali je to stetno po mom zdravlju ?A gorim od zelje za pravim odgovorom odnosno pregledom i pravom istinom mogu li ili nemogu zatrudneti.Imala sam redovne mens.sve do maja a sad su po nekol.dana sa zaksanjenjem i posl.je bila roze boje,da napomenem da imam cetrdeset i tri godine.Moj ginek.i babica koja radi sa njim godinama su mi govorili :Nisi ti matora sve moze prirodnim putem samo nastavi a nista se ne desava zato sam i potrazila privatnog i eto jutros me je pozvala i predlozila jedno vreme to tj.16 ,prekosutra tako neznajuci sta i kako rekla sam OK.prihvacam ,ma da mi je ona rekla pa nije ti panika nista te ne boli mozes i 30.doci, ja sam joj odg.pa nije za vas panika za mene jeste vreme mi prolazi,kaze pa jeste ali to nemoze niko popraviti a da nikada nista nisu ni pokusavali,na to sam ja rekla: Ja tragam za istinom zelim odgovor . A vama dragi DR.Hvala unapred za odgovorom

Postovana, ako je predhodna menstruacija bila slaba i kraca od uobicajene prvo proverite da li ste u drugom stanju. Bebi test uradite tacno po uputstvu sa prvom jutarnjom mokracom kada u njoj ima najvise hormona. Da li je suprug bio kod urologa i da li je radio sprmogram? Ako nije nema svrhe da pre toga vi nesto preduzimate. Da li ima vremena za cekanje mozete da znate merenjem hormona FSH. Ako je povisen treba pozuriti. U koliko je sa vama i suprugom sve u redu onda psiha koci zatrudnjivanje. Nema razloga da vas ne pregleda jos jedan ginekolog. Dva pa i vise ginekoloskih pregleda i ultrazvuka u kratkom vremenskom periodu nisu stetni po zdravlje. Ucestali rendgen pregledi i CT pregled su stetni. Ako nije proveravana prohodnost jajnika (histerosalpingografija) moze da se uradi u drzavnoj bolnici na uput, takodje i provera ovulacije. Ako idete kod privatnog ginekologa treba da budete spremni da platite sve analize, ukljucujuci i one koje ste vec radili, kao i one koje nisu neophodne. Mislim da treba sa svojim ginekologom da razgovarate otvoreno i da mu kazete da se plasite odugovlacenja i da ga pitate kada planira da sprovede testove za utvrdjivanje uzroka steriliteta, pod uslovom da nisu radjeni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovana dr, imam pitanje koje je vise psiholoske prirode. U braku sam s muzem 12 god, imamo (ja)36-37 (on) god. Problem je sto je on previse dobar prema svakome i on to isto ocekuje od mene. Ni slucajno da se ja suprostavim kome ili u drustvu da iznesem o nekome nesto ruzno, zaboga taj ce cuti i sta ce misliti o nama, to nije fino i td. I kad je nesto u pitanju, uvek sam ja ta koja je kriva, a taj drugi je u pravu. Nase dve kcerke su zeljne nj drustva, al on nema vremena, jer toliko ima posla, sve te ljude i klijente treba ispostovati, da ne cekaju i td. To zvocanje me smara i onda planem i dodje do svadje, a nekad su i deca prisutna. Zao mi je dece, a nekad ne mogu da se savladam, izvuce mi "zivac". Kad bih mogla nekako da ne obracam paznju sta mi govori, da mi to ne smeta... On se ne menja. Zelela bih cuti Vase misljenje!

Postovana, ne mozete da izmenite muza po svojoj zelji. Mozda vas je k njemu bas privukla dobrota prema vama, obzirnost, natojanje da vam ugodi. Sada vidite drugu stranu medalje. Nastojanjem da svima ugodi porodicu stavlja u drugi plan. Ne mozete da ga izmenite, a ne mozete ni da ne obracate paznju. Jedino mozete da napravite kompromis i da trazite od njega da odredjene obaveze prema porodici stavi na prvo mesto. To ne treba da trazite svadjajuci se. Ako zbog njegovih obaveza prema drugima napravi stetu nekome od vas, posebno detetu i da dete zbog toga pati (npr. ne dodje na rodjendanski rucak, ne uradi nesto sto je obecao...) razgovarajte sa njim. Ne odmah dok ste besni sto trpite vec dan dva kasnije kada se smirite, a on oseca krivicu zbog propusta. Navedite najpre patnje deteta, zatim jos neki dogadjaj ali se ne rasplinjavajte, kazite da patite, da bi vam mnogo znacilo da u vaznim situacijama stavi porodicu na prvo mesto. Sto se tice ogovaranja to je zaista ruzna osobina i bolje da ne kritikujete nekog kada on nije prisutan. Ako nesto niste u stanju da mu kazete u oci nemojte ni iza ledja. Ako ipak ucinite ne zalite se kada i on vas ogovara ili vas direkno napadne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani dr, dali je stetno piti domacu kafu sa dodatkom mleka? Cula sam da nije preporucivo, jer se lepi holesterol za krvne sudove kada se u kafu doda mleko. Ne znam kakva je veza izmedju toga i dali je uopste tacno? Hvala na odgovoru.

Postovana, umerene kolicine kafe sa mlekom ne mogu da dovedu do ateroskleroze. Na ovaj proces deluje celokupna ishrana, zatim fizicka aktivnost, krvni pritisak, stres, nasledje. Ne mozemo da trazimo krivca samo u kafi sa ili bez mleka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani, da li sme da se pije kasika jabukovog sirceta sa kasikom meda u jednoj casi mlake vode krajem trudnoce?Cula sam da je dobro za probavu i snizavanje pritiska. Unapred zahvalna.

Postovana, ako vam prija jabukovo sirce, a ne smeta njegova kiselost, mozete da ga koristite. Ako vam izaziva gorusicu ne pijte ga silom zato sto je zdravo, vec probajte sa manjom kolicinom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani doktore: Zeleo bih da zamolim za savet u oblasti urologije. Da li je moguce da mi je umanjena osetljivost glansa penisa, jer ne osecam dovoljno stimulaciju prilikom seksa, kao da je ta vaginalna stimulacija preslaba. Da li je moguce nekakvim lekom ili terapijom povecati osetljivost penisa, jer ne osecam stimulaciju dovoljnu.Imam 26 godina..

Postovani, izuzetno je retko toliko smanjenje osetljivosti glansa penisa da bi to remetilo seksualni odnos ili izazvalo poremecaj erekcije. Nesto je manja osetljivost glavica kod obrezanih u odnosu na neobrezane, ali ni to nije uzrok seksualne disunkcije. Ako vam prodiranje u vaginu nije uzbudljivo to ima psihicki urok. Uzbudjenje polazi iz glave. Zato ne penetrirajte ako niste dovoljno uzbudjeni. Partnerka ce vam biti zahvalna na tome. Kod vas verovatno nije problem smanjena osetljivost glansa, vec erektilna disfunkcija za koju smatrate da je posledica smanjene osetljivosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

imam ispupcenje u levoj strani prepona,a nemam nikakvi bolovi niti mucuninu pa me interesuje sta je to

Postovani to je najverovatnije bruh (kila, hernija). Ako je kilni otvor dovoljno sirok bruh ne mora da boli. To moze da bude i uvecana preponska limfna zlezda zbog neke infekcije u okolini. Javite se hirurgu da utvrdi da li je kila. Prilikom kaslja ili napinjanja stomaka kila se povecava, a limfna zlezda ne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani, interesuje me da li se hiv moze preneti uzajamnom masturbacijom, gde nema ejakuliranja po telu, nije istim rukama i nema ranica po ruci, oralnim sexom ako vas zadovoljavaju bez zastite i ako znoj dodje u kontakt sa ranicom ? hvala

Postovani, iako virusa ima u znoju i pljuvacki smatra se da ih nema dovoljno da bi zarazili coveka HIV om. Za infekciju je potrebno mesanje krvi oba partnera. To moze da bude prilikom oralnog seksa zbog krvarenja desni. Najlakse je prolikom analnog seksa jer sluzokoza debelog creva lako krvari, mnogo vise od vagine ili usta. Za ostale varijante razmislite da li ima mesanja krvi pri cemu uzmite u obzir da krv nije uvek vidljiva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

u zadnje vreme mi je stolica u obliku kanapa, tanka i dugacka, prethodne su bile retke sluzave i obilne retko kad normalna dali ima mestaq zabronutosti hvala

Postovana, morate da se javite gastroenterologu. Tanka stolica u obliku kanapa moze da bude posledica zapusenja creva polipom ili tumorom ili suzenja creva zbog njegovog grca koji moze da se javi iz psihickih razloga: kolon izitabile. Kolon iritabile ili prenadrazeno debelo crevo nije fizicka bolest, vec posledica psihicke napetosti. Nekada mu predhodi infekcija creva. Kod ove bolesti stolica moze da bude retka i sluzava. Dijagnoza se postavlja iskljucivanjem drugih organskih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

Postovanje, Imam 23 godine, i pre 3 meseca sam posetila lekara zbog izostanka menstruacije, kako razlog izostanka nije trudnoca, niti problem ginekoloske prirode, dobila sam uput da uradim hormone stitne. TSH je bio blago povisen (5.6) , medjutim internista je na ultrazvuku video da je struktura stitne znacajno izmenjena, i uputio me da uradim nalaz za antitela kako bi potvrdio dijagnozu - hasimoto. Rezultate cu imati za 2 dana. Zadnjih godinu dana primetila sam da se pojacano znojim (cak i u stanju mirovanja) , kao i jake bolove u misicima nogu , zatim probleme sa koncentracijom, bezvoljnost, mozete li mi reci da li je to posledica tog problema sa stitnom? Takodje, propisan mi je Orgametril 10dana, dva puta dnevno, kako bi mi indukovali menst. sto je i uspelo, medjutim od tada stalno imam krvarenja po 2-3 dana ,pa pauza dan - dva pa opet... Mozete li mi reci sta bi mogao biti uzrok tome? Izvinite na ovako dugoj poruci, ali bi mi Vas odgovor puno znacio... Unapred hvala.

Postovana, povisen TSH uz normalan T3 i T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Ona moze da bude posledica hasimoto tireoiditisa. Tegobe koje navodite mogu da budu posledica bolesti stitne zlezde. U ovom trenutku kada su T3 i T4 bili normalni ne bi trebali da imate tegobe, ali kod zapaljenja stitne zlezde ona moze da prolazi kroz faze razlicitog lucenja hormona. Moguce da ste ranije imali neki period hipertireoze za koji je tipicno znojenje. Orgametril nadoknadjuje progesteron ciji manjak izaziva izostanak menstruacije. I sam lek moze da dovede do neurednog krvarenja. Menstrualni ciklus ce da se normalizuje uz endokrinolosko i ginekolosko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

Postovana, hvala Vam na odgovoru, prestacu da pijem bromazepam a vasu recenicu: "Odmor od umnog rada je fizicka aktivnost, a spavanje je odmor od fizickog rada. " cu pamtiti do kraja zivota. Posto ne smem nikoga da pitam molim vas ako mozete da me posavetujete: vec duze vreme sam sam i usamljen, razlog je jer puno ucim, nemam vremena za druzenje i udaljio sam se od drustva...puno mi nedostaje intimnost sa nekim, i to pocinje da mi smeta iz dana u dan. Razmisljao sam da odem na vrstu masaze - erotsku masazu. To je samo kontakt rukama nista vise. Koliko je to bezbedno po zdravlje i da li mogu da se zarazim nekom bolescu od samo dodirom njenih ruku na moj polni organ? Hvala Vam puno.

Postovani, ako se primenjuju osnovne higijenske mere erotska masaza ne bi trebala da dovede do neke zarazne bolesti. Pitanje je da li ce vam zadovoljiti zelju za intimnoscu i druzenjem, jer vi ste tamo samo musterija. Treba vam druzenje sa momcima i devojkama. U poslednje vreme ima manje musko zenskih druzenja i zabavljanja, kao da se mladi stide ili plase postojanja ili pokazivanja emocija. Lepi izrazi kao zabavljanje, udvaranje, romansa... su zamenjeni izrazima muvanje, upucavanje... kao da nije rec o lepim stvarima vec o otimanju necega. Mislim da promena u recniku ima korene u promeni sistema vrednosti, pri cemu su mladi ostali uskraceni za neznost, ljubav, simpatiju, dodir voljene osobe, drhtanje u njegovom iscekivanju. Budite staromodni, pridjite devojci, potrudite se da budete zabavni, nezni. Mozda ce vas mnoge grubo odbiti iako i same pate zbog nedostatka neznosti. Ne cine to zato sto niste vredni paznje, vec iz svog straha od bliskosti i neznosti. To ne treba da vas obeshrabri. Postoji devojka koja jedva ceka da na nju neko obrati paznju, da je obaspe neznoscu, a da to ne bude muvanje. Ponasanje se iz nekih globalnih ekonomskih i dr. razloga promenilo. Sistem vrednosti se promenio, ali vreme je katko da se ljudska priroda promeni, tako da ljudi, pre svega mladi, pate zbog nedostatka bliskosti na pravi nacin. Kupljena bliskost ne moze na pravi nacin da zadovolji covekovu potrebu. Da ste stari rekla bih vam da kupite kucnog ljubimca, psa ili macku ili nekog drugog i da tako zadovoljite potrebu za dodirom ili da cuvate unucice ili decu za novac. Posto ste mladi moze umiljat kucni ljubimac, ali ne kao zamena za druzenje sa vrsnjacima.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: