Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovani imam pitanje pa bi vas molila da mi vi razjasnite i objasnite.Moje dete ima cetri godine i pre jedno tri meseca sam ga vodila kod lekara e ovako su oni rekli:Obe bubne opne su uvecane i zamucene.Timpanogram,tipa B1 na totalnoj audiometriji nesigarn,ali se radi o srednje teskoj visokotonskoj nagluvosti sa pragom od 50do 70 db.Odredjena su mu dva slusna aparata koja sad vec nedelju dana nosi ali nisam nista primetila da on bolje cuje sa njima..Rekli su da je razlog tom njegovom stanju malo genetika i sto je bio na porodjaju ozivljavan..Meni su ustanovili da imam visoko tonsko ostecenje ja nisam isla na dalja ispitivanja.. E sad dali ce morati da ceo zivot nosi slusne aparate ili ce se vremenom sluh povratiti dal bi mozda trebo na operaciju i dali mozda postoji mogucnost da mu aparatici nisu odgovarajuci jer nismo uzeli od onog dobavljaca koji je doktorica rekla..E sad molim vas ako mozete sve da mi ovo razjasnite oko njegovog sluha posto sam ja zbunjena..Sta da dalje radim..Unapred hvala...

Postovana, ako je nagluvost posledica ostecenja na rodjenju i genetike nije realno da se stanje toliko popravi da dete ne koristi slusni aparat. Kod takvog ostecenja se ponekad ugradjuje aparat. Inace nosenje slusnog aparata u danasnje vreme kada se masovno nose razlicite slusalice, nije estetski hendikep. Ako vi normalno prihvatite nosenje slusnog aparata i dete ce. To je potpuno normalna stvar kao npr. nosenje naocara ili proteze za zube. Ako dete ne popravi sluh psihicki ce da zaostaje za drugom decom. Potrebno je da prodje odredjeni period da se dete navikne na slusni aparat, a zatim jos vemena da vi uocite da psihicki napreduje zato sto bolje cuje. Ne budite nestrpljivi. Slusni aparat se pravi individualno i verovatno ste uzeli bas ono sto je propisano bez obzira na dobavljaca. Sprovodite samo ono sto je detetova doktorica ORL propisala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovanje, Hvala Vam puno na odgovoru... U medjuvremenu sam ponovila nalaze stitne, i sada je TSH 5.7, a TPO at 739... Da li takav nalaz potvrdjuje hasimoto?

Postovana, povisena antitela potvrdjuju dijagnozu Hasimoto tireoiditisa. Antitela ce postepeno da rastu, ali ce funkcija stitne zlezde dugo da bude normalna (uz nesto povisen TSH). Nema mesta za paniku. Idite redovno na preglede tj. onako kako je zakazano.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2012.

Postovani , Molim za brz odgovor 16 /8 2012 imam vreme kod ginekologa a drugo vreme imam kod drugog ginekologa mislim privatnog koga sam zakazala pre nedelju dana imam sledece nedelje tacno bi bilo /,dana razlike,pa se pitam koliko i dali je stetno po mom zdravnju da odem kod oba ginekologa ?kod ovog sto cu otici 16.to je moj ginek.u koga sam malo razocarana,zato sto mi vec 2.g .kaze da mogu zatrudneti prirodnim putem i da mi netrebaju nikakve tabelete a nema nikakvog rezultata od toga zato sam pre nedelju dana zakazala kod jednog privatnika koji je bas za fertilitet,pricala sam malo sa medic. sestrom kada mi je zakazivala vreme i ispricala o njemu i kaze da sam se javila kod pravog ginekologa to me obradovalo i u medjuostalo mi je ispricala da je on 44.godiste ,covek je u penzicji i ima priv.ordinaciju i ponekad ide kad ga pozivaju za neki savet u drzavnu bolnicu gde je godinama radio bas na Fertilitetu.Malo me zabrinjava njegova starost Neznam koliko sam u pravu i dali sam uopste u pravu? Neznam dali da odem na oba pregleda?Neznam dali je to stetno po mom zdravlju ?A gorim od zelje za pravim odgovorom odnosno pregledom i pravom istinom mogu li ili nemogu zatrudneti.Imala sam redovne mens.sve do maja a sad su po nekol.dana sa zaksanjenjem i posl.je bila roze boje,da napomenem da imam cetrdeset i tri godine.Moj ginek.i babica koja radi sa njim godinama su mi govorili :Nisi ti matora sve moze prirodnim putem samo nastavi a nista se ne desava zato sam i potrazila privatnog i eto jutros me je pozvala i predlozila jedno vreme to tj.16 ,prekosutra tako neznajuci sta i kako rekla sam OK.prihvacam ,ma da mi je ona rekla pa nije ti panika nista te ne boli mozes i 30.doci, ja sam joj odg.pa nije za vas panika za mene jeste vreme mi prolazi,kaze pa jeste ali to nemoze niko popraviti a da nikada nista nisu ni pokusavali,na to sam ja rekla: Ja tragam za istinom zelim odgovor . A vama dragi DR.Hvala unapred za odgovorom

Postovana, ako je predhodna menstruacija bila slaba i kraca od uobicajene prvo proverite da li ste u drugom stanju. Bebi test uradite tacno po uputstvu sa prvom jutarnjom mokracom kada u njoj ima najvise hormona. Da li je suprug bio kod urologa i da li je radio sprmogram? Ako nije nema svrhe da pre toga vi nesto preduzimate. Da li ima vremena za cekanje mozete da znate merenjem hormona FSH. Ako je povisen treba pozuriti. U koliko je sa vama i suprugom sve u redu onda psiha koci zatrudnjivanje. Nema razloga da vas ne pregleda jos jedan ginekolog. Dva pa i vise ginekoloskih pregleda i ultrazvuka u kratkom vremenskom periodu nisu stetni po zdravlje. Ucestali rendgen pregledi i CT pregled su stetni. Ako nije proveravana prohodnost jajnika (histerosalpingografija) moze da se uradi u drzavnoj bolnici na uput, takodje i provera ovulacije. Ako idete kod privatnog ginekologa treba da budete spremni da platite sve analize, ukljucujuci i one koje ste vec radili, kao i one koje nisu neophodne. Mislim da treba sa svojim ginekologom da razgovarate otvoreno i da mu kazete da se plasite odugovlacenja i da ga pitate kada planira da sprovede testove za utvrdjivanje uzroka steriliteta, pod uslovom da nisu radjeni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovana dr, imam pitanje koje je vise psiholoske prirode. U braku sam s muzem 12 god, imamo (ja)36-37 (on) god. Problem je sto je on previse dobar prema svakome i on to isto ocekuje od mene. Ni slucajno da se ja suprostavim kome ili u drustvu da iznesem o nekome nesto ruzno, zaboga taj ce cuti i sta ce misliti o nama, to nije fino i td. I kad je nesto u pitanju, uvek sam ja ta koja je kriva, a taj drugi je u pravu. Nase dve kcerke su zeljne nj drustva, al on nema vremena, jer toliko ima posla, sve te ljude i klijente treba ispostovati, da ne cekaju i td. To zvocanje me smara i onda planem i dodje do svadje, a nekad su i deca prisutna. Zao mi je dece, a nekad ne mogu da se savladam, izvuce mi "zivac". Kad bih mogla nekako da ne obracam paznju sta mi govori, da mi to ne smeta... On se ne menja. Zelela bih cuti Vase misljenje!

Postovana, ne mozete da izmenite muza po svojoj zelji. Mozda vas je k njemu bas privukla dobrota prema vama, obzirnost, natojanje da vam ugodi. Sada vidite drugu stranu medalje. Nastojanjem da svima ugodi porodicu stavlja u drugi plan. Ne mozete da ga izmenite, a ne mozete ni da ne obracate paznju. Jedino mozete da napravite kompromis i da trazite od njega da odredjene obaveze prema porodici stavi na prvo mesto. To ne treba da trazite svadjajuci se. Ako zbog njegovih obaveza prema drugima napravi stetu nekome od vas, posebno detetu i da dete zbog toga pati (npr. ne dodje na rodjendanski rucak, ne uradi nesto sto je obecao...) razgovarajte sa njim. Ne odmah dok ste besni sto trpite vec dan dva kasnije kada se smirite, a on oseca krivicu zbog propusta. Navedite najpre patnje deteta, zatim jos neki dogadjaj ali se ne rasplinjavajte, kazite da patite, da bi vam mnogo znacilo da u vaznim situacijama stavi porodicu na prvo mesto. Sto se tice ogovaranja to je zaista ruzna osobina i bolje da ne kritikujete nekog kada on nije prisutan. Ako nesto niste u stanju da mu kazete u oci nemojte ni iza ledja. Ako ipak ucinite ne zalite se kada i on vas ogovara ili vas direkno napadne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani dr, dali je stetno piti domacu kafu sa dodatkom mleka? Cula sam da nije preporucivo, jer se lepi holesterol za krvne sudove kada se u kafu doda mleko. Ne znam kakva je veza izmedju toga i dali je uopste tacno? Hvala na odgovoru.

Postovana, umerene kolicine kafe sa mlekom ne mogu da dovedu do ateroskleroze. Na ovaj proces deluje celokupna ishrana, zatim fizicka aktivnost, krvni pritisak, stres, nasledje. Ne mozemo da trazimo krivca samo u kafi sa ili bez mleka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani, da li sme da se pije kasika jabukovog sirceta sa kasikom meda u jednoj casi mlake vode krajem trudnoce?Cula sam da je dobro za probavu i snizavanje pritiska. Unapred zahvalna.

Postovana, ako vam prija jabukovo sirce, a ne smeta njegova kiselost, mozete da ga koristite. Ako vam izaziva gorusicu ne pijte ga silom zato sto je zdravo, vec probajte sa manjom kolicinom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani doktore: Zeleo bih da zamolim za savet u oblasti urologije. Da li je moguce da mi je umanjena osetljivost glansa penisa, jer ne osecam dovoljno stimulaciju prilikom seksa, kao da je ta vaginalna stimulacija preslaba. Da li je moguce nekakvim lekom ili terapijom povecati osetljivost penisa, jer ne osecam stimulaciju dovoljnu.Imam 26 godina..

Postovani, izuzetno je retko toliko smanjenje osetljivosti glansa penisa da bi to remetilo seksualni odnos ili izazvalo poremecaj erekcije. Nesto je manja osetljivost glavica kod obrezanih u odnosu na neobrezane, ali ni to nije uzrok seksualne disunkcije. Ako vam prodiranje u vaginu nije uzbudljivo to ima psihicki urok. Uzbudjenje polazi iz glave. Zato ne penetrirajte ako niste dovoljno uzbudjeni. Partnerka ce vam biti zahvalna na tome. Kod vas verovatno nije problem smanjena osetljivost glansa, vec erektilna disfunkcija za koju smatrate da je posledica smanjene osetljivosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

imam ispupcenje u levoj strani prepona,a nemam nikakvi bolovi niti mucuninu pa me interesuje sta je to

Postovani to je najverovatnije bruh (kila, hernija). Ako je kilni otvor dovoljno sirok bruh ne mora da boli. To moze da bude i uvecana preponska limfna zlezda zbog neke infekcije u okolini. Javite se hirurgu da utvrdi da li je kila. Prilikom kaslja ili napinjanja stomaka kila se povecava, a limfna zlezda ne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2012.

Postovani, interesuje me da li se hiv moze preneti uzajamnom masturbacijom, gde nema ejakuliranja po telu, nije istim rukama i nema ranica po ruci, oralnim sexom ako vas zadovoljavaju bez zastite i ako znoj dodje u kontakt sa ranicom ? hvala

Postovani, iako virusa ima u znoju i pljuvacki smatra se da ih nema dovoljno da bi zarazili coveka HIV om. Za infekciju je potrebno mesanje krvi oba partnera. To moze da bude prilikom oralnog seksa zbog krvarenja desni. Najlakse je prolikom analnog seksa jer sluzokoza debelog creva lako krvari, mnogo vise od vagine ili usta. Za ostale varijante razmislite da li ima mesanja krvi pri cemu uzmite u obzir da krv nije uvek vidljiva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

u zadnje vreme mi je stolica u obliku kanapa, tanka i dugacka, prethodne su bile retke sluzave i obilne retko kad normalna dali ima mestaq zabronutosti hvala

Postovana, morate da se javite gastroenterologu. Tanka stolica u obliku kanapa moze da bude posledica zapusenja creva polipom ili tumorom ili suzenja creva zbog njegovog grca koji moze da se javi iz psihickih razloga: kolon izitabile. Kolon iritabile ili prenadrazeno debelo crevo nije fizicka bolest, vec posledica psihicke napetosti. Nekada mu predhodi infekcija creva. Kod ove bolesti stolica moze da bude retka i sluzava. Dijagnoza se postavlja iskljucivanjem drugih organskih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

Postovanje, Imam 23 godine, i pre 3 meseca sam posetila lekara zbog izostanka menstruacije, kako razlog izostanka nije trudnoca, niti problem ginekoloske prirode, dobila sam uput da uradim hormone stitne. TSH je bio blago povisen (5.6) , medjutim internista je na ultrazvuku video da je struktura stitne znacajno izmenjena, i uputio me da uradim nalaz za antitela kako bi potvrdio dijagnozu - hasimoto. Rezultate cu imati za 2 dana. Zadnjih godinu dana primetila sam da se pojacano znojim (cak i u stanju mirovanja) , kao i jake bolove u misicima nogu , zatim probleme sa koncentracijom, bezvoljnost, mozete li mi reci da li je to posledica tog problema sa stitnom? Takodje, propisan mi je Orgametril 10dana, dva puta dnevno, kako bi mi indukovali menst. sto je i uspelo, medjutim od tada stalno imam krvarenja po 2-3 dana ,pa pauza dan - dva pa opet... Mozete li mi reci sta bi mogao biti uzrok tome? Izvinite na ovako dugoj poruci, ali bi mi Vas odgovor puno znacio... Unapred hvala.

Postovana, povisen TSH uz normalan T3 i T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Ona moze da bude posledica hasimoto tireoiditisa. Tegobe koje navodite mogu da budu posledica bolesti stitne zlezde. U ovom trenutku kada su T3 i T4 bili normalni ne bi trebali da imate tegobe, ali kod zapaljenja stitne zlezde ona moze da prolazi kroz faze razlicitog lucenja hormona. Moguce da ste ranije imali neki period hipertireoze za koji je tipicno znojenje. Orgametril nadoknadjuje progesteron ciji manjak izaziva izostanak menstruacije. I sam lek moze da dovede do neurednog krvarenja. Menstrualni ciklus ce da se normalizuje uz endokrinolosko i ginekolosko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

Postovana, hvala Vam na odgovoru, prestacu da pijem bromazepam a vasu recenicu: "Odmor od umnog rada je fizicka aktivnost, a spavanje je odmor od fizickog rada. " cu pamtiti do kraja zivota. Posto ne smem nikoga da pitam molim vas ako mozete da me posavetujete: vec duze vreme sam sam i usamljen, razlog je jer puno ucim, nemam vremena za druzenje i udaljio sam se od drustva...puno mi nedostaje intimnost sa nekim, i to pocinje da mi smeta iz dana u dan. Razmisljao sam da odem na vrstu masaze - erotsku masazu. To je samo kontakt rukama nista vise. Koliko je to bezbedno po zdravlje i da li mogu da se zarazim nekom bolescu od samo dodirom njenih ruku na moj polni organ? Hvala Vam puno.

Postovani, ako se primenjuju osnovne higijenske mere erotska masaza ne bi trebala da dovede do neke zarazne bolesti. Pitanje je da li ce vam zadovoljiti zelju za intimnoscu i druzenjem, jer vi ste tamo samo musterija. Treba vam druzenje sa momcima i devojkama. U poslednje vreme ima manje musko zenskih druzenja i zabavljanja, kao da se mladi stide ili plase postojanja ili pokazivanja emocija. Lepi izrazi kao zabavljanje, udvaranje, romansa... su zamenjeni izrazima muvanje, upucavanje... kao da nije rec o lepim stvarima vec o otimanju necega. Mislim da promena u recniku ima korene u promeni sistema vrednosti, pri cemu su mladi ostali uskraceni za neznost, ljubav, simpatiju, dodir voljene osobe, drhtanje u njegovom iscekivanju. Budite staromodni, pridjite devojci, potrudite se da budete zabavni, nezni. Mozda ce vas mnoge grubo odbiti iako i same pate zbog nedostatka neznosti. Ne cine to zato sto niste vredni paznje, vec iz svog straha od bliskosti i neznosti. To ne treba da vas obeshrabri. Postoji devojka koja jedva ceka da na nju neko obrati paznju, da je obaspe neznoscu, a da to ne bude muvanje. Ponasanje se iz nekih globalnih ekonomskih i dr. razloga promenilo. Sistem vrednosti se promenio, ali vreme je katko da se ljudska priroda promeni, tako da ljudi, pre svega mladi, pate zbog nedostatka bliskosti na pravi nacin. Kupljena bliskost ne moze na pravi nacin da zadovolji covekovu potrebu. Da ste stari rekla bih vam da kupite kucnog ljubimca, psa ili macku ili nekog drugog i da tako zadovoljite potrebu za dodirom ili da cuvate unucice ili decu za novac. Posto ste mladi moze umiljat kucni ljubimac, ali ne kao zamena za druzenje sa vrsnjacima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

Postovani hvala vam na odgovoru! Zaboravih da napisem da se radi o belim i crvenim krvnim zrncima koji su pronadjeni u urinu,pre toga imala sam kracu trapiju posto sam imala urin infekciju.Kada sam uradila kontrolu DR.mi je rekla da imam u urinu jos malo belih i crvenih krvnih zrnaca ,tako da je predlozila da to posalje dalje na zasadjivanje.Nakon 2.nedelje stigo mi je odgovor sa sasadjivanja da je sve uredu ? Sta to znaci?Jel to moze bez medecine da nestane ? Zahvalna na odgovoru..

Postovana, i bela i crvena krvna zrnca mogu da se jave u mokraci zdravih iz istih razloga. Ima mladih osoba kod kojih se cesce javljaju a da to nije povezano sa infekcijom ili bolescu. Sa godinama to se gubi. Normalno u mokraci ima nekoliko (2 do 4) belih i crvenih krvnih zrnaca. Ako nema bakterija to nije zabrinjavajuce i osim unosa malo ise tecnosti, povremeno caja od brusnice i soka od borovnice ne treba nista da se koristi. Ako se budu infekcije besike cesto ponavljale i da se to dokaze nalazom bakterija pri zasadjivanju mokrace (pozitivna urinokultura) onda je potrebno da se sprovode preventivne mere koje se malo razlikuju u zavisnosti da li se infekcije javlja u vezi sa seksualnim odnosom ili ne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2012.

pisala sam vam toliko puta o ovom svom problemu, verujem da bi trebala da odem kod psihologa I psihijatra na razgovor, jer sam vrlo verovatno toliko ljuta na sebe, zbog ovog postupka da samo mislim o tome I ne mogu da zaboravim... negde za novu godinu sam bila sa momkom, nismo imali nijednu vrstu seksa, vec je doslo do kontakta moje ruke i njegovog penisa dok je bio u erekciji, i povrsina njegovog penisa je bila suva,(mada sam cula da muskraci pre samog izbacivanje sperme imaju presemenu tecnost u kojoj se isto nalazi hiv) zanima me kolike su sanse da sam se zarazila hivom ako sam se nakog tog kontakta dirala po licu, usnama pri tom nisam imala nikakvih rana, ranica u ustima ni krvarenja desni, I da li je moguce da se on recimo samozadovoljavao pa je rukama tj prstima meni preneo nesto kontaktom po usnama. Nakon tog kontakta posle pola sata mozda I sat otisla sam u vc da piskim I obrisala sam se koliko je moguce da sam na rukama imala nesto, iako se cela ta prica odvija napolju na temperaturi oko 5 stepeni,bila sam u kontaktu sa toliko drugih stvari, kvaka, flasice soka, mobilnim… koliko virus moze preziveti van ljudskog organizma? negde u martu sam bila strasno umorna, samo mi se spavalo, bolele su me ruke, zglobovi, slabo sam jela nisam smrsala ali sam citala da su to simptomi infekcije hivom. Posle toga me jako cesto boli glava, ali posto nosim naocare I ranije me bolela glava cesto pa mislim da je od toga. Ponekad osecam mucninu, gadjenje na hranu, stalno sam zedna I imam proliv s vremena na vreme. Nisam smrsala cak sam se ugojila citavih 3 kg za dve nedelje. meni se cini da su sanse da se inficiram na ovaj nacin male ili nikakve ali eto vec 7, 8 meseci mislim o tome, nerviram se. da li da odem da se testiram na hiv ili da se ne mucim s tim? Nisam isla da se testiram jer sama sebi kazem da je to nemoguce, cak moje drugarice su prijateljice s tim momkom I tvrde da je on normalan I da je mogucnost da ima hiv bas bas mala, pogotovo sto nismo imali seks u pravom smislu te reci. Jos me zanima da li je moguce da sperma ili presemena tecnost prodje kroz gace I carape do genitalija I da se zarazim hivom u slucaju da je ovaj momak hiv +.

Postovana, problem su vasi bezrazlozni strahovi. Najpre strah od trudnoce. Kada se pokazalo da je nema onda strah od infekcije HIVom. Kasnije ce biti neki drugi strahovi sve dok ih ne prekinete lecenjem. Umesto sto se mucite javite se psihijatru. Virus HIVa je neotporan u spoljasnjoj sredini i zato je za zarazu potreban direktan kontakt krvi dve osobe. To se najlakse ostvaruje prilikom seksualnog odnosa (male ranice nastale zbog trenja ili zapaljenja, polne bolesti...), Mnogo teze se virus prenosi prilikom tzv. francuskog poljupca, ali i to je moguce kod krvarenja desni obe osobe. Sperma ili presemena tecnost ne mogu da prodju kroz gace i carape do genitalija a da spermatozoidi ostanu sposobni za oplodnju. Da bi mogli da oplode jajnu celiju oni moraju da plivaju kroz sluz koju jednim delom obezbedjuje sperma a drugim delom vaginalni sekret koji je u vreme ovulacije obilan i rastegljiv. Van ovulacije je suvlji pa spermatozoidi ne mogu da plivaju. Kada sperma natopi gacice spermatozoidi gube sposobnost kretanja i ne mogu da dovedu do oplodnje. Mucnina, gadjenje na hranu i povremeno proliv su razlog da se javite gastroenterologu. To moze da bude dispepsija nastala zbog psihicke napetosti kod koje nema organskih poremecaja. Moze i da bude neka bolest organa za varenje (gastropatija ili infekcija bakterijom H.pylori).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.8.2012.

Postovani, imam 31 godinu i od prilike pe 2 meseca mi se pojavio strah kada treba da ostanem sama kod kuce. Pre toga sam imala povremene strahove od bolesi ali su oni prolazili i nisu mi remetili zivot. posle toga mi se javlaju osecaj gubitka daha, jako lupanje srca, znojenje dlanova i stopala i pocinjem da se plasim odlaska u prodavnicu, grad, bilo gde jer mislim da ce mi se upravo to desiti a na internetu sam citala da su to panicni napadi.Sve tomi stvara osecaj jake uznemirenosti, a pocinjem da imam i depresivne misli. Molim za misljenje. Unapred hvala!

Postovana, ne verujem da sami mozete da se izborite sa panicnim napadima, a posto su se javile i depresivne misli treba da se javite psihijatru. Morate da naucite da kontrolisete panicni napad. Psihoterapeut moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da prepoznajete faze napada, jer razlicito delujete kad osecate da ce naici, a drugacije kad je vec krenuo. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Treba da naucite da strah i osecaj nadolazece opasnosti omalovazite tj. umanjite u samom pocetku. Vazno je da znate da panicni napadi koliko god bili neprijatni nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samoj sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Lecenje anksioznosi i panicnih napada je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Bez obzira na strah ne izbegavajte izlazak iz kuce i odlazak u prodavnicu. Izlazite silom i vremenom ce strah da popusti. Zatrazite i pomoc psihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.8.2012.

Postavani,pre 12 god.imala sam rizican karlicni porodjaj i od tada mi je grlic materice rascepljen jer usivanje nije dobro uradjeno.Od tada redovno idem na kontrole i moja doktorka kaze da je sve u redu.inace imam 33 god.pa smatra da to moze se regulisatiprilikom drugog porodjaja,mada za sada nemam u planu.onog dana sam otisla privatno jer je moj lekar na odmoru i drugi mi je preporucio obavezno usivanje grlica materice.zanima me da li moram to sada da uradim ili daipak poslusam svoju dokrorku pa da to uradim oko 40 te godine kako mi je ona rekla?Neznam sta da radim i neznam da li to boli jer se jos uvek secam prvog porodjaja?Unapred hvala

Postovana, da li stari rascep treba da se usiva ili ne zavisi od toga da li izaziva smetnje i koliko je veliki. Posto je rascep grlica usivan nakon porodjaja nije verovatno da bi predstavljao smetnju u narednom porodjaju, a ako vam do sada nije smetao nema razloga da brinete. Vazno je da idete redovno na pregled. Vasa doktorica zna kako vam izgleda grlic tako da moze da uoci promenu, ako do nje eventualno dodje. Usivanje ne bi bolelo jer se radi pod anestezijom. Vi se secate da vas je ranije jako bolelo bez obzira na anesteziju. Taj bol ste osecali kod usivanja medjice (znaci spolja, a ne unutra) jer tu ima mnogo vise nervnih zavrsetaka nego na grlicu. Konsultujte se sa vasom doktoricom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.8.2012.

Postovani, pre pet dana dobio sam balgu upalu grla, koja je bila pracena kijavicom, curenjem nosta, ponekad i blago povisenom tepmeraturom. Pio sam redovno Coldrex, i koristio Strepsilis, unosio dosta tecnosti i voca. Nakon 2 dana svi simptomi osim kaslja su nestasli. Medjutim jos uvek se desi da u toku dana, narocito izjutra i kada izadjem napolje osetim malaksalost i povisenje temperature. Imam osecaj da se infekcija konstantno stisava i ponovo vraca. Sve ovo je praceno ucestalim kasljanjem. Inace sumnjam da imam povecanu kolicinu heliko bakterije u organizmu pa me zanima da li bi to mogao biti uzrok ove produzene infekcije i ako ne sta bi drugo moglo biti. Hvala unapred!

Postovani, tegobe su posledica upale koju ste nedavno dobili. Nakon izlecenja infekcije jos desetak dana sluzokoza je preosetljiva tako da lako dolazi do kaslja kada se udahne hladan vazduh, smeje, govori glasno, udise prasina, mirisi... Mnogi se tada uplase misleci da nisu ozdravili. Ako se osim sto kasljete dobro osecate, nije se javila povisena temperatura ili neka nova tegoba nema razloga za brigu. Ne pijte hladno i gazirano. Kada vas golica u grlu popijte topao caj, pojedite toplu pilecu supu ili corbu, posisajte tvrdu bonbonu sa mentolom. Caj i supa se piju lagano da bi sto duze delovali umirujuce na sluzokozu. Kasalj koji traje tek nekoliko dana nije zabrinjavajuc. Ako traje duze od tri nedelje treba mu traziti uzrok. Ako dobijete temperaturu ili se jave neke nove tegobe to bi moglo da znaci da se nadovezala bakterijska infekcija koja treba da se leci antibiotikom te je potrebno da se javite lekaru. Nakon nekih virusnih infekcija u periodu oporavka moze da postoji laka malaksalost. Medjutim, ako je umor veliki to moze da znaci da je doslo do neke komplikacije i zahteva pregled lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.8.2012.

Postovani, na desnoj boenjaci mi se pojavila crvena mrlja koja izgleda kao da mi je pukao kapilar a nikakvu povredu nisam imala. TRi dana pre te pojave sam operisala zub peticu dole desno i zaradila infekciju desnog uva. Pijem antibiotik HEMOMICIN i stavljam NEODEKSACIN i CANSTEN kapi u bolesno uvo. Dali je ta promena na oku povezana sa ovim desavanjima ili je u pitanju nesto drugo? Unapred hvala na brzom odgovoru

Postovana, postoj vise uzroka pucanja kapilara uoku. To moze da bude fizicko naprezanje, povreda ili pritisak oka u snu, stres, povisen krvni pritisak, dijabetes, poremecaj zgrusavanja krvi, povisen ocni pritisak. Pucanje kapilara moze da se javi i kod upale tako da moze da ima veze sa upalom uha. Ako vid nije izmenjen podliv je povrsinski i ubrzo ce da prodje. Ako vam stvara smetnje u vidu nije se zadrzao samo u sluzokozi (konjuktivi) vec je prodro dublje pa morate da se javite ocnom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.8.2012.

Postovana, muskarac sam imam 23 godine. Pre nekog vremena sam popio cetvrt tablete bromazepama od 1.5 mg i izasao u grad. Primetio sam da sam mnogo slobodniji i opsuteniji u drustvu nego kada izadjem a ne popijem bromazepam. Povremeno sam poceo da pijem bromazepam po 0,75 pred spavanje ali sam primetio da se nekad probudim mamuran i bled u licu vise nego kada ne pijem bromazepam. Da li je tacno da bromazepam odmara srcani misic i da je dobar za odmor? Da li je tacno da smanjuje rem fazu sna u kojoj se sreduju podaci i zbog toga moze da izazove slabu koncentraciju sutradan - pitam jer ucim? Da li je bezbedan piti u ovako malim dozama pola i cetvrt od 1.5 mg povremeno? Molim vas, primetio sam kada sam umoran posle fizickog napora da sam isto manju nelagodnost u drustvu - guzvi, isto kao kada popijem bromazepam, da li ustvari bromazepam zamara telo i um pa se zato covek oseca slobodnijim? Hvala.

Postovani, nije tacno da bromazepam odmara srcani misic i da je dobar za odmor. On uklanja fizicke manifestacije anksioznosti, stabilizirajuci neurovegetativni sistem. Na taj nacin moze da pomogne bolesniku koji zbog anksioznosti (straha i psihicke napetosti, teskobe), bolesti stitne zlezde ili nekog dr. razloga ima ubrzan srcani rad, preskakanje srca, bol u grudima... ali to ne cini odmaranjem srcanog misica ili tela. Na neko ograniceno vreme moze da pomogne osobama koje imaju nesanicu, uznemirene su, teskobne, nervozne, napetih misica. Olaksava uspavljivanje, opustanje misica, smanjuje strah... Bolesnik koristi lek po uputu lekara kada je neophodno tj. zato sto mora i to samo jedno ograniceno vreme, ali mu lek ne donosi lep odmor. Pod uticajem leka kao nezeljeno dejstvo moze da ima pospanost, vrtoglavicu, nekoordinisane pokrete, takodje moze da ima glavobolju, mučninu, povraćanje, slabost, razdrazljivost. Kod nekih se javlja mamurnost, umor, izrazena opustenost, ravnodusnost ili dezorjentisanost, poremecaj koncentracije. Lek nije namenjen zdravim osobama. Moze da izazove slabu koncentraciju. Fizicki napor dovodi do veceg lucenja hormona kao sto je endorfin te se covek oseca lepo, uklonjena je napetost, nelgodnost, anksioznost... opusteniji je u drustvu, lakse uci. Studenti grese kada piju Bromazepam ili Bensedin da bi bolje spavali i opustili se pred ispit. Dejstvo ovih anksiolitika je nepredvidljivo i oni mogu doci u situaciju da teze uce, da su mamurni i nesposobni da na ispitu pokazu svoje znanje. Umesto toga treba da se bave sportom, plesom ili drugom fizickom aktivnoscu. Odmor od umnog rada je fizicka aktivnost, a spavanje je odmor od fizickog rada. Student koji pred ispit danima i nedeljama lose spava ne treba da pije sedativ, vec da se bavi sportom tokom dana (ne uvece). Takav zdrav fizicki umor ce da mu donese dobar san neophodan za lakse ucenje. Fizicka aktivnost ne treba da bude uvece pred spavanje, jer rasanjuje. Bromazepam menja delovanje neurotransmitera u mozgu. Time ispoljava pozitivne efekte, ali i nezeljena dejstva, jer je delovanje neurotransmitera jako osetljivo. Nezeljena dejstva su jace izrazena kod vece doze, ali je reagovanje na lek individualno pa i male doze mogu da ih izazovu. Lek izaziva psihicku i fizicku zavisnost i kada se koristi povremeno u maloj dozi. Prestanite da pijete Bromazepam. Umesto njega bavite se sportom, upisite se na kurs plesa i sl.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.8.2012.

u donjem delu vidnog polja levog oka povremeno mi se pojavljuju svetlaci - to je upozorenje ali kakvo ? ili je nesto drugo u pitanju ?

Postovani, javite se ocnom lekaru. On ce da pogleda ocno dno pri prosirenim zenicama i da vidi kakvo je stanje mreznjace. Svetlaci mogu da budu posledica vucenja u oku (rastezanje staklastog tela koje moze da povuce mreznjacu i odvoji je od ostalih omoraca oka) i pukotina na mreznjaci sto je ozbiljniji problem i zahteva lasersku intervenciju. Svetlaci su znaci upozorenje da moze da dodje do odvajanja mreznjace (ablacija retine) sto je ozbiljno ostecenje oka. Kada dodje do odvajanja mreznjace na jedan deo vidnog polja se navuce zavesa i tu se ne vidi (defekt u vidnom polju). Svetlaci se javljaju cesce kod kratkovidih osoba, starijih od 60 godina, ponekad i kod osoba sa povisenim krvnim pritiskom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: