Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 19.10.2010.

postovani,pijem svremena na vreme sedativ bromazepan vec pet godina.75.sam godiste.lek je od 3mg.citam o WULING kapima na prirodnoj bazi u kojima pise njihovo delovanje slicno bromazepanu.interesuje me da li mogu na svoju ruku da pocnem da ih koristim i da li deluju umirujuce kao bromaz.a da skroz izbacim sedativ ako WULING mi pomogne

Postovani, verovatno Bromazepam pijete na svoju ruku, mada nije iskljuceno da vam ga propisuje lekar opste prakse. Bromazepam ne bi trebao da se pije duze od par meseci. Ako vam za to vreme ne pomogne potreban je pregled psihijatra koji ce vam promeniti terapiju. Dugotrajna upotreba Bromazepama izaziva zavisnost i toleranciju. To znaci da ne mozete bez njega, da se lose osecate kada ga ne popijete i da su vam potrebne sve vece doze leka. Kada prestajete da ga pijete potrebno je da postepeno smanjujete dozu. Tek nakon toga mozete da pocnete da koristite Wuling kapi. Ako vam ne pomognu javite se psihijatru. Proizvodjaci biljnih lekova nisu u obavezi da vrse ispitivanja lekovitog dejstva proizvoda, kao i nezeljenih dejstava i interakcije sa lekovima. U uputstvu takvih proizvoda uvek pise da su testirani i da poseduju dozvolu za koriscenje. Medjutim, biljni preparati se testiraju kao dodaci hrani, znaci isto kao hrana. Proverava se da li sadrze bakterije i toksicne materije, a ne i da li su efikasni. Zato mozemo da im verujemo na rec (ili ne verujemo) da je tacno ono sto navode o njihovom lekovitom dejstvu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

pokusacu da objasnim moj problem, za koji smatram da potice iz glave,ali ne mogu da ga se oslobodim,ako imate neki savet ili pomoc.naime,u poslednje2-3 god.prilikom voznje autobusom (samo autobusom) desava mi se da vise puta tokom voznje osetim neki cudan osecaj koji polazi iz stomaka dolazi do usiju i tera me da zatvaram usi rukama i da se spustam niz sediste,a onda se vratim u normalu,pa opet isto. ljudi oko mene vide da nesto nije u redu a ja ne znam sta da im kazem,a ni oni kako da mi pomognu. kao da me zvuk ili nesto u tome iritira.posto uskoro putujem, molim za odgovor sto pre.

Postovana, pre putovanja popijte Dramamine. U autobusu citajte nesto da bi vam odvratilo paznju. Kada osetite nelagodnost udahnite duboko i lagano izdahnite na usta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Moja majka,koja ima 39 godina,je mislila da pati od gripa,medjutim kad su je prosli svi simptomi gripa idalje je bila promukla.Obratila se lekaru koji ju je poslao na ultrazvuk stitne zlezde i ustanovljeno je da joj je zlezda uvecana. Pre neki dan je kontrolisala hormone i rezultati su sledeci: T3 5,2 s-TSH 0,010 FT4 30,0 Inace rezultat ultrazvuka je sledeci: levi lobis velicine 28d 19mm sa nodusom vel 10*7mm nehom i nepravilan. istum b.o. desni lobis vel.31*18mm sa nodusom vel 9*8mm neh i nepravilan. stitna zlezda u celini nepravilna ali uvecana i nisko postavljena. Zanima me Vase misljenje Unapred zahvalna,Dusanka

Postovana Dusanka, promuklost je posledica pritiska uvecane zlezde na zivac koji ide ka grkljanu. Endokrinolog ce u konsultaciji sa hirurgom proceniti da li je potrebna operacija u cilju uklanjanja pritiska.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovani, juce sam postavila pitanje, koje sada dopunjujem. P.S. posle operasije imala sam jake bolove pa su mi u bolnici rekli da posle njihovih analiza imam izgleda problema sa pankreasom, radila ultrazvuk pred operaciju rekli su da je pankreas i sve ostalo uredu .Sad sam na savet lekara opste uradila u konzilijumu amilaze iz urina nalaz je 400 a reference su od 0 do 450 iz krvi je 92-sta dalje. Unapred hvala Senka .

Postovana, nakon operacije moze doci do pankreatitisa (postoperativni pankreatitis). Ne zna se zasto nastaje. Prolazi za 7 dana. U lecenju se koristi dijeta sa povecanim unosom tecnosti i izbegavanjem zivotinjskih namirnica. Jede se voce i povrce. Kod vas je vec prosao (amilaza je normalna) tako da nemate razloga da radite neke preglede. Veoma retko zapaljenje moze da se ponovi, ali cete znati da je to u pitanju, posto ce bol biti isti. Neko vreme izbegavajte zivotinjske namirnice i unosite vise tecnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovani doktore, dva dana imam gorak ukus u ustima. Primetila sam da mi je nepce zuckasto i na levom krajniku imam belu mrlju. Pre mesec dan sam pila antibiotik zbog upale grla i tom prilikom mi je doktorica konstatovala da imam kandidu na grlu, te sam istovremeno koristila i daktanol gel i pila probiotik. Mislila sam da je to proslo, dok mi se nije pojavio gorak ukus, onda sam videl i te promene koje sam pomenula. Da li je to jos uvek Candida i da li je od nje gorak ukus? hvala

Postovana, dajte bris grla na gljivice i bakterije. Tako cete znati da li je ponovo kandida, koja se inace dugo leci. Gorak ukus u ustima obicno prati zadah koji ne osecate, ali ga drugi osecaju. Najcesce je posledica bakterija koje se razmnozavaju na povrsini jezika, nepcanim lukovima i izmedju zuba, tj. na onim mestima koja se tesko peru. Moze biti posledica nedovoljnog unosa tecnosti, pusenja, koriscenja alkohola, pojedinih lekova, bolesti organa za varenje i bubrega. Javite se lekaru da se pronadje razlog. Za pocetak nadjite pastu za zube bez natrijum sulfata (to su paste koje nemaju sastojak sodium lauryl sulfate). Ako nemate takvu pastu nakon pranja zuba jedite jabuku ili zvacite zvakacu gumu bez secera.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovani, zbog jako neprijatnog mirisa mokrace ljekar mi je propisao Visiren. Odmah mi je bilo bolje, t.j. nije bilo nikakvog mirisa, mokraca bistra, zuta. Kao mala sam imala Esherihiju koli. Ovih dana se opet pojavio neprijatan miris i nagon na stalno mokrenje, zbog cega sam na svoju ruku kupila Visiren. Popila sam 3 tablete i isledeceg dana sam se probudila sa bolnim krajnicima i drhtavicom, i ispljuvak je bio zute boje. Prestala sam da pijem Visiren i pocela Palitreks, koji mi je farmaceut preporucio. Da li je opasno prekidati antibiotike kao u mom slucaju.Hvala unapred

Postovana, opasno je sto se lecite na svoju ruku i napamet. Kod nas se nekriticno koriste antibiotici sto dovodi do stvaranja otpornih bakterija tako da je kasnije lecenje tesko, jer ne deluje skoro ni jedan antibiotik. Ako je Visiren pomogao letos to nije garancija da ce pomoci i sada. I Visiren i Palitreks pijete napamet, sto znaci mozda ce da pomogne, a mozda i nece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovani,cerkica se zali na skljocanje vilice, pri jacem otvoru usta.O cemu se radi i sta preduzeti? Hvala!

Postovana, vodite dete stomatologu. Najverovatnije je bezopasno pucketanje vilicnog zgloba. Takav osecaj i zvuk se javlja i na drugim zglobovima pri istezanju npr. pucketanje prstiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovanje, imam problem, tj. gljivice po penisu. Nalaze se na rubu pecurkice penisa. Bele su boje, lice na susam ili na zrno pirinca samo su malo manje. Imam ih skoro celim obimom pecurkice. Kada je penis u erekciji, one se nakostrese i izrazene su, kada ih pipnem (zagrebem) prodje me blaga, pozitivna, jeza. Te gljivice imam poodavno, ali mi nikad nisu smetale prilikom seksualnog odnosa. Sta mi predlazete koju mast da uzimam ili neku drugu terapiju? Unapred sam vam zahvalan.

Postovani, to su biserne papule penisa. Uzrok njihovog nastanka nije poznat. Lecenje papula nije potrebno. Ako bole, svrabe ili se pojavi crvenilo, to nisu papule, vec neka bolest koja zahteva lecenje od strane koznog lekara. Nema potrebe da ih uklanjate, jer ne izazivaju smetnje i nisu ruzne. Ako bas zelite to mozete da ucinite laseroterapijom, elektroterapijom, kiretazom (struganjem) ili hiruskih isecanjem. Kreme ili lekovi, kao i krioterapija (smrzavanje) nisu efikasni. Ne uklanjajte ih sami, jer je to bolno i moze da dovede do infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Dva dana imam bolove iznad leve slepocnice,iznad levog oka. Prehladjen sam vec oko nedelju dana. nisam uzimao nikakve lekove sem aspirina c,sumecih tableta. bol nije konstantna,javlja se povremeno. I siri se prema sredisnjosti glave. Ja odmah pomislim da nije nesto strasno,kao tumor na mozgu! Molim vas za odgovor!

Postovani, javite se specijalisti za ORL. Najverovatnije se prehlada iskomplikovala zapaljenjem ceonog sinusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

zdravo,da li su opasne kvrzice koje se pojave iznad gornjeg dijela usiju i na glavi ?

Postovani, javite se koznom lekaru. Opis vam je tako oskudan da ne znam sta je u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovani, U 36-oj sam nedelji trudnoce. Radila sam KKS i prikazan mi je povecan broj leukocita WBC 19.7. Cele nedelje imam jaku upalu grla. Da li je upala grla uzrok povecanja WBC-a i koje su povecane vrednosti normalne u trudnoci? S obzirom da mi upala jos uvek traje molim za neki savet. Unapred zahvalna!

Postovana, takva vrednost leukocita u trudnoci nije neobicna. Ako su leukociti dodatno povecani zbog upale grla to znaci da je infekcija bakterijska. Trebali bi da uradite bris grla i nosa i ako se izoliju bakterije da koristite antibiotik po antibiogramu (nikako napamet). To sto ste trudnica ne znaci da ne treba da lecite upalu grla. Javite se odmah lekaru. Cim date bris mozete da ispirate grlo zalfijom, da jedete beli luk, unosite vise tecnosti, jedete pilecu supu, koristite biljne i antisepticne pastile do rezultata antibiograma
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

Postovanje,vec sam Vam se obracala posle operacije ,a sad je stigo nalaz pa Vas molim za pojasnjenje i kako dalje dal idu hormoni ,oporavak itd.Uz duzno postovanje mom dr koji je trnutno van zemlje pa nemogu da cekam.HP CErvicitis chronica non specifica cum metaplasio squamosa.Maturatio endometril iregularis.Fibromyom uteri parvus.Cystes follicularis et corpus luteum haemorrhagicum.Cysticus ovaril Cystis paraovarialis Morgagni.Hvala

Postovana, ovo je dobar nalaz, jer ukazuje da nema malignog tumora. Dobro je sto ste se operisali, jer si promene brojne, koje bi kasnije mozda mogle da daju zlocudni tumor. Hormonska terapija se primenjuje ako imate izrazene tegobe zbog prevremenog klimaksa. Oporavak je onakav kao u predhodnom odgovoru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2010.

ostovani,imam 28 godina i vec 4-5 godina imam problem sa cestim mokrenjem.Na to sam obratio paznju pre 2 godine ali nikakoda utvrdim uzrok.Desava mi se nekada da bukvalno imam nagon svakih 5-10 min i moram da mokrim...nekada po malo a nekada i vise...najduze mogu da izdrzim 3-5 sati ,nocu ustajem vise puta vec duze vreme.Nekada imam blage dosadne bolove u dnu stomaka. Tri puta sam radio ultra zvuk u periodu od dve godine,vadio rezultate,urin,urino kulturu,a pre 2 meseca i bris uretre na trihomonas,klamidiju i patogene bakterije.Radio sam i rektalni pregled sve u redu.Uzimao sam vise lekova na savet urologa jer sam ih posetio vise (tamsol,sumoral,conprosta....) ali NISTA :( i dalje sve isto. Upucivali su me kod psihijatra i psihologa ali i tu je sve bilo u najboljem redu.Inace se bavim muzikom,radim nocu i imam malo ne redovan odmor i ishranu ali sve je u granicama normale.Ne znam sa cim bi ovaj problem jos moao da ima veze ali pocinje da mi stvara neverovatnu nervozu i napetost.Molim vas za pomoc.

Postovani, kada uzrok cesceg mokrenja nije u mokracno polnim organima, a nije ni na nervnoj bazi potreban je pregled fizijtra i neurologa. Promene na kicmenom stubu (diskopatija) i neuroloske promene, kao demijelinizacija su nekada uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani, suprugu su u roku od 15 dana pluca snimana 2 puta rendgenom i jednom CT skenerom. Pre toga radili smo na prosirenju potomstva pa nas interesuje koliko je, zbog stetnosti zracenja, vremenski potrebno pauzirati sa planiranjem trudnoce?

Postovana, rendgenskim pregledima nisu zraceni testisi tako da spermatozoidi nisu osteceni. Ti pregledi ne predstavljaju opasnost za potomstvo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani doktore ,imao sam sportsku povredu i prilikom pada na yglobu ramenog pojasa (art.humeroscalpularis)doslo je do kidanja m.biceps i na kontrolnom RTG snimku nema prekida kontinuiteta kostiju.Ali sad me boli ruka u ramenom pojasu i misicje spao sa kad je ruka opruzena.Sta da uzimam od ung. i tabl.Koristio sam gel.Fastum 2xdnevno a sad koristim ung.Counterpoin.Unapred zahvalan.Pozdrav

Postovani, protiv bilova uzmite neki antireumatik, koji dobro podnosite (Diklofenak, Movalis...). Ako je povreda sveza hladne odloge i Hepatrombin. Ako se krvni podliv vec povukao onda koristite samo mast protiv bolova koja sadrzi kamfor, eukaliptus i dr. etarska ulja. Fizijatar ce odrediti terapiju (laser, impulsno magnetno polje,interferentne struje) da bi sto pre povratili funkciju misica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani, nalazim se u 37. nedelje trudnoce koja je uredno vodjena i kontrolisana bez ikakvih problema. Ove nedelje sam prvi put radila CTG i konstantno pokazuje uspavanost bebe, kazu da je niskoundulatoran, slaboreaktivan i vec danima me setaju i rade CTG nekoliko puta dnevno, medjutim trakica je uvek ista, UZ je i dalje uredan, kao i dopler, acm i kolicina plodove vode. Rekli su u slucaju da se to nastavi primice me na kliniku, pa me zanima koliko je to opasno, sta zapravo pokazuje ctg i koliko je uopste merodavan? Da lipostoji mogucnost da mi rade porodjaj ranije ili postoje drugi razlozi da me prime na kliniku? Hvala na odgovoru

CTG (kardiotokografija) registruje srcane tonove ploda i matericnie kontrakcije, koje vi osecate tek kada postanu jake. Mislim da zele da vas u bolnici imaju pod kontrolom. Inace, ako bi se sada izazvao porodjaj ne bi bio prevremen posto ste u 37 nedelji trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

opala mi je kosa na pecat, imam hasimotov sindrom, moze li mi kosa ponovo narasti

Postovana, opadanje kose na pecate (alopecija areata) je najcesce autoimuna bolest, kao i Hasimoto. Zato ima nepredvidljiv tok. Moze da se povuce posle prvog napada i da kosa naraste. Medjutim, opadanje kose moze da se nastavi ili da se ponavlja posle perioda poboljsanja. Ako se opadanje kose javi u potiljacnom predelu to je los znak. Kod nekih bolesnika je opadanje kose posledica hormonskog poremecaja, tako da se sa normalizacijom hormona stitne zlezde, povecava gustina kose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani, radila sam KKS mesec dana nakon porodjaja i imam problem da protumacim 2 vrednosti,naime sve osim NEUT i LYMPH je u granicama referentnih vrednosti. NEUT je 2.74 (ref.2-7,6), a u % 45,9 (ref.50-75). Zapravo samo u 5 nije u redu pa me zanima sta je merodavnije? Isto tako i za LYMPH 2,65 (ref.1,5-4,5) a u % 44,4 (ref.20-40). Šta zapravo pokazuju te skraćenice? Unapred se zahvaljujem

Postovana, to su vrste leukocita. Odstupanja u medjusobnom odnosu pojedinih vrsta leukocita uglavnom ukazuje na infekciju (bakterijsku ili virusnu). Medjutim, nalaz je kod vas dobar i uz normalan broj leukocita ova odstupanja u % nemaju znacaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani, mojoj devojcici koja ima 3,5 godine ustanovljeno je da su slepljene male usmine (prilikom posete ginekologu). Pretpostavljam da se to desilo zbog prevelikog koriscenja vlaznih maramica.Napominjem da sam to primetila nakon tusiranja deteta pre 20-tak dana jer se pojavio gnojni cep. Jedan deo gnojnog cepa je ispao, ali je ostao jos jedan koji se vidi ali koji je, zbog slepljenosti, nemoguce izvaditi. Svake veceri dete mazem masnom kremom i stapicem za usi blago i pazljivo pokusavam da odvojim usmine. Da li je to dovoljno i sta bi trebala jos da radim? Srdacno i hvala na odgovoru.

Postovana, takva nega je uglavnom dovoljna za uklanjanje slepljenosti malih usnica. Samo retko je potrebno koriscenje hormonske kreme. Ginekolog ce je propisati samo ako je neophodno. Vlazne maramice mogu biti uzrok slepljenosti. Kontrolisite mokracu, jer takvo stanje pogoduje infekciji mokracnih puteva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani,ja nikad mirna!! Kao sto znate,6. mesec sam trudnoce i na terapiji PTU zbog hipertireoza!Na terapiji sam samo par dana a imam sledeci problem! Jutros sam dobila nalaze krvne slike i gvozdje mi je iznad normale 37 a normalno je do 30!!! Alkalna fosfataza takodje povisena 125 a normalna je do 98!!! Leukociti poviseni,a leukocitarna formula snizena sa povecanjem GRA 80%! Jako sam zabrinuta!!Imam svrab po telu i sads se pojavljuju neke sitne tackice paukolikog oblika crvene boje! Ne znam sta da radim! Kakvo je znacenje svega ovoga ,na sta ukazuje to povecanje gvozdja i ALP!? Hvala!

Postovana, alkalna fosfataza i leukociti su povieni kod trudnica. Svrab po telu se takodje normalno javlja kod nekih trudnica. Mozete ga ublaziti uljanom kupkom ili puderom protiv svraba. Gvozdje nije mnogo poviseno. Mozda ga unosite u obliku nekog suplementa, Mamavit i sl., koje trudnice obicno piju. Sitne tackice paukolikog oblika crvene boje (Teleangiektazije) su normalne promene na kozi nekih trudnica. Posle porodjaja se obicno povlace. Mogu vam se javiti i mrke fleke na licu, prebojene bradavice, i oziljci, ako ih imate, mogu postati tamniji. Sve te promene se posle porodjaja povlace. Uzivajte u trudnoci. Nema mesta panici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

postovani. molim za pomoc. nekoliko godina unazad imam problema sa gasovima. stalno ih ispustam,ali pri tom nemam bolove,niti nadustost. nema promena ni u praznjenju creva.generalno mi ne stvaraju problem,ali me interesuje sta je uzrok stvaranja tih gasova? zahvaljujem

Postovani, gasovi u stomaku obicno nisu povezani sa bolestima organa za varenje. U glavnom su posledica unosenja pojedine hrane, koja je poznata kao proizvodjac gasova. Osobe koje nemaju dovoljno enzima laktaze imaju gasove kada koriste slatko mleko. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, crni luk, soja i repa. Unosite vise jogurta, zatim djumbir i beli luk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Postovani,imam 35 god.,pusim nekih 20 god.,i zadnjih nekoliko meseci osecam bol pri svakom gutanju na levoj strani krajnika.Radio sam krvnu sliku i ona je standardno dobra.Svestan sam da je krajnje vreme za odvikavanje od pusenja i radim na tome,samo me brine bol u grlu,jer dugo traje.Hvala!

Postovani, morate se javiti spec. ORL. Verovatno ste radili i bris grla. Bol ne mora da potice samo od infekcije. Pusenje odmah prekinite. U tome ce vam pomoci u Yavodu za mentalno zdravlje ili nekoj drugoj ustanovi koja se bavi lecenjem bolesti zavisti. To rade i neke privatne klinike, ali mozete i na uput.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

vec dugo mi je crveno grlo bol u usima vrti mi se u glavi srce mi se razlupa ponekad mi je visok pritisak vrat me boli molim odgovor na ovo pitanje

Postovana, vase tegobe ne poticu od jedne bolesti. Zbog bola u grlu i usima javite se spec. ORL Ne uzimajte lekove na svoju ruku, vec prvo uradite bris grla i nosa, pa ako se nadju neke bakterije koristite antibiotik po antibiogamu. Lupanje srca i vrtoglavica se mogu javiti zajedno sa povisenim krvnim pritiskom. Krvni pritisak mora da se leci cak i kada nije stalno povisen. Ako ga ne lecite rizikujete da dobijete neku tezu bolest srca i krvnih sudova. Vrtoglavica moze biti posledica i promena na kicmi, zbog kojih vas boli vrat, a lupanje srca se moze javiti kod stresa, anksioznosti i bolesne stitne zlezde. Zato se morate javiti najpre internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2010.

Molim vas da mi odgovorite sta znac i nalaz na mamografiji kod zene koja ima 60 godina: desno makrokalcifikacija, levo kalcifikovani krvni sud. Unapred hvala

Postovana, kalcifikacije su nakupine kalcijuma (kamenac) koje se mogu javiti u bezopasnim (benignim), ali i opasnim (malignim) promenama. Rendgenolog je napisao dijagnozu procenjujuci znacaj tog velikog kamenca (makrokalcifikacija), samo vi verovatno niste prepisali celokupan izvestaj. U principu makrokalcifikacija zahteva dodatno ispitivanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Radila sam analize OGTT i insulin i vrednosti su sledece: Glukoza: 0 h 4,7 referentne vrednosti 4,2-6,4; 1 h 10,3 referentne vrednosti <8,88; 2 h 9,6 referentne vrednosti <6,66; Insulin: 0 h 4,4 referentne vrednosti 0,7-25; 1 h 63,7; 2 h 83,2. Samo je jedan ginekolog pomenuo da to treba leciti, dok ostali, ukljucujuci i endokrinologa, ne pominju lecenje. Nisam u drugom stanju, imam problema sa neprskanjem folikula u vreme ovulacije, normalne sam telesne tezine, imam 33 godine, niko u porodici ne boluje od dijabetesa, a sto se tice samog testa, uzela sam 75 g glukoze... zelela bih da cujem i vase misljenje?

Postovana, imate povecan rizik za razvoj secerne bolesti, posebno ako se ugojite, nedovoljno se krecete i ako ste skloni sresu. To je stanje koje se naziva smanjena tolerancija glukoze. Ono je izmedju normalnog sa jedne strane i secerne bolesti sa druge strane. Pojavu dijabetesaja cete spreciti zdravom ishranom, koja je jako slicna dijeti kod dijabeticara, bavljenjem sportom, fitnesom, svakodnevnom setnjom i izbegavanjem stresa. Odrzavajte normlnu telesnu tezinu. Izbegavajte previse slatku i masnu hranu, grickalice. Jedite sto vise voca i povrca, integralni hleb, graham hleb, pasulj, morske ribe, maslinovo ulje. Uz svaki obrok jedite salatu. Koristite mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce (1,6%). To ce smanjiti rizik od dijabetesa. Vas pankreas pri povecanom opterecenju glukozom ne izlucuje dovoljno inzulina. Zato veliku paznju treba da posvetite preventivi. Cesce kontrolisite glukozu. Mislim da za sada ne treba da koristite prirodne lekove koji stimulisu pankreas na lucenje inzulina (susam, cajeve protiv dijabetesa), jer je van opterecenja glukoza normalna. Da ponovim: za sada samo ne opterecujte pankreas. Lecenje sprovodite ako secer predje normalu ujutru na taste (pre dorucka) nakon gladovanja od 8 do 12 sati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani,oko anusa (cmara) primetio sam da imam izraslinu, bez bolova, sirine oko 0.5 mm, izgleda kao podliv krvi, ljubicaste boje, loptastog oblika. Da li bi to mogli biti,(suljevi) ili nesto drugo?Unapred zahvalan.

Postovani, to su suljevi ili hemoroidi. Da ne bi imali tegobe izbegavajte dugotrajno sedenje, jako zacinjenu hranu. Stolica mora da vam bude uredna, jer se tegobe javljaju i kod zatvora i proliva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

postovani.imam problema sa noktima na palcevima nogu. prvo se javio svrab izmedju prstiju a potom na tim palcevima i bjelicaste fleke u vidu nepravilnih linija.i kao da je nokat malo zadebljao ispod tih fleka.svrab vise nemam. moram naglasiti da je na desnoj nozi vise izrazeno,jer na lijevoj imam samo jednu liniju.hvala

Postovani, to je gljivicna infekcija koze i nokta. Javite se koznom lekaru. Dobicete terapiju protiv gljivica. Lecenje je dugotrajno i bice uspesno ako vam stopala stalno budu suva. Kad perete noge dobro osusite kozu, ako treba upotrebite fen. Ne noste patike i drugu obucu u kojoj se noge dosta znoje. Nosite kozne cipele.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Imam 22 godine i imam problema sa krvnom slikom,posle par puta vadjenja krvi meni su bilirubin 25.5, leukociti 12.3 i gvozdje 44.9. sve ostale stavke u krvnoj slici su ok. Da li bi mogli da mi kazete kako da ih smanjim i na koje preglede da idem.

Postovana, od toga je najzabrinjavajuce povecanje gvozdja. Neophodan je pregled hematologa, da bi se uradile dodatne analize, cime bi se utvrdilo da li je u pitanju hemohromatoza. Treba uraditi ponovo krvnu sliku, gvozdje, feritin, TIBC, UIBC, retikulocite. Hemohromatoza je bolest nagomilavanja gvozdja u organima (jetra, pankreas, srce), sto je cesto nasledno. Gvozdje moze da bude poviseno i kod hemolizne anemije, velikog unosa gvozdja hranom, transfuzijama krvi ili lekovima, kod bolesti jetre, alkoholizma i sl. Visak gvozdja u krvi moze da se ukloni lekovima. Ako je u pitanju unos gvozdja lekovima, prestati sa njihovim koriscenjem. Vazno je da se lecenje zapocne na vreme tj. pre no sto se ono godinama nagomilava u vitalnim organima (srce, jetra) i poremeti njihov rad. Malo povisen bilirubin moze biti posledica koriscenja pojedinih lekova, hrane i sokova sa aditivima, vestackim bojama i aromama, neke virusne infekcije ili nagomilavanja gvozdja u jetri. Poviseni leukociti ukazuju na neko zapaljenje u organizmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani, na sta moze da ukazuje ubrzana sedimentacija -16 i poviseni limfociti -47.7? Ostalo u granicama. Hvala.

Postovana, ubrzana sedimentacija ukazuje na postojanje neke infekcije u organizmu. Poviseni limfociti uglavnom ukazuju na pocetak oporavka organizma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani ,unazad mesec dana sam imala mucnine sa podrigivanjem i nadimanjem.Pre 11dana sam uz povracanje i mucninu,te sinusnu glavobolju, otisla u hitnu gde su mi dali infuziju i ranisan.Bilo mi je bolje.Od tada sam na dijeti i prepisali su mi controloc 40 mg dva puta na dan.Nakon 6 dana od kako ga pijem pojavila mi se jaka kiselina i jako lucenje pljuvake u ustima.Bolje se osecam ,ali jaka kiselina me muci i pece u zelucu,i dalje imam blag povremen osecaj mucnine i rjede podrigivanje.Imam osjece kao da mi od leka pocela da se stvara kiselina.Inace pijem cajeve od nane,kamilice ibelog sleza.Mnogo vam zahvaljujem inadam se odgovoru.!P.S.Napominjem da sam bila na UZ i sve je uredu,jedino je zucna kesa presavijena,Dg. je K30 Dyspepsia susp. Colica abdominalis.

Postovana, Controloc smanjuje kiselost zeludacnog soka i ukupnu kolicinu izlucene kiseline, pa ne bi trebalo da zbog njega imate tegobe. Lek ne izaziva gorusicu, ali moze ponekad da izazove mucninu. Nana moze da pojaca kiselinu u zelucu, gorusicu i podrigivanje. Beli slez moze da izazove mucninu. Da bi smanjili kiselinu izbegavajte masnu, jako zacinjenu hranu, alkohol, kafu, kola napitke, cokoladu i slatko mleko. Da bi izbegli kiselinu jedite cesce po malo. Ako jedete brzo i mnogo imacete gorusicu. Potrebno je dalje gastroenterolosko ispitivanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

helloo zelim vas pitati. non-stop imam herpesi, kako mozam da gi izlecam i da speram nivno pojavuvanje. pozz

Postovana, da bi sprecili pojavu herpesa morate da ojacate imunitet. U ishrani koristite sto vise voca i povrca,izbegavajte przenu, masnu i dosta slatku hranu. Koristite crni i beli luk, senf, ren, morske ribe (losos, tunj, skusa i sardine) i maslinovo ulje. Izbegavajte stres, bavite se sportom, setajte, boravite sto vise na svezem vazduhu, smejte se sto vise, spavajte bar 7 sati nocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani! molim za vase misljenje.imam 29 godina i prije godinu dana sam pila antibiotike(vrlo cesto sam ih pila zbog krajnika),i od tada krecu moji problemi. imala sam bolove u stomaku,kasastu stolicu i osecaj nedovoljne ispraznjenosti.to je trajalo oko 4 meseca.zatim me i zeludac poceo muciti(kiselina,podrigivanje),i otisla sam gastroenterologu gde je putem krvi ustanovljeno da imam helikobakter. dr.mi je prepisao trojnu terapiju i probiotik(zbog stomaka),i nakon terapije stolica mi je formirana i imam potpuno praznjenje ali i dalje imam kiselinu pojacanu,i sad mi se javlja nadutost stomaka i gasovi.do te mere da ne mogu nekad ni disati.medjutim,to nije stalno prisutno.nekoliko dana bude dobro pa opert problemi.pokusala sam korigovati ishranu,prestala piti kafu i gazirano,ali nisam primetila poboljsanje. hvala!

Postovana, kasasta stolica je posledica poremecaja crevne flore zbog koriscenja antibiotika. Probiotikom ste to normalizovali. Trojnom terapijom je verovatno unistena bakterija helikobakter. Ona koristi veliku kiselost u zelucu da se razmnozava. Imaju je mnogi ljudi, a nemaju svi smetnje sa varenjem, tako da njeno unistenje nije garancija da cete izgubiti sve tegobe. Nema sigurnih dokaza da helikobakter povecava kiselinu, ali je jasno da kod osetljivih ljudi moze uticati na ostecenje sluzokoze. Javite se gastroenterologu za nastavak terapije. Zapisujte sta jedete da bi uocili koja vam hrana najvise izaziva gasove. Da bi smanjili gorusicu izbegavajte obroke 2 do 3 sata pre spavanja, izbegavajte obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, izbegavajte namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi.), spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, smanjite ili potpuno ostavite pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ako ste gojazni smrsajte, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Da li na povecanje telesne tezine vise utice ksalol ili bromazepam? Hvala na odgovoru

Postovana, oba leka mogu da uticu na promenu telesne tezine. To nezeljeno dejstvo se ne javlja cesto i reakcija na lek je individualna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani, Pijem Logest pilule radi kontracepcije, i kako su u pitanju ultra nisko-dozne pilule zanima me koliko dugo je potrebna dodatna zastita nakon terapije antibiotika (alergicna sam na penicilin, znaci Baktrima, Eritromicina, Dovicina..) Znam da je standardno u pitanju 7 dana, samo imam nedoumicu kako su u pitanju pilule sa jako niskom dozom hormona. Hvala Vam unapred!

Postovana, dok koristite antibiotik i 7 dana nakon toga potrebna je dodatna zastita, najbolje prezervativ. Ako u toku tih sedam dana nakon koriscenja antibiotika popijete zadnju tabletu Logesta ne pravite pauzu vec odmah nastavljate sledecu kutiju Logesta. Menstruaciju u tom slucaju dobijate tek nakon druge kutije Logesta. Ako je ne dobijete treba da se javite ginekologu. Prilikom koriscenja antibiotika potrebna je dodatna kontracepcija (prezervativom) kod svih kontraceptivnih tableta, bez obzira koliko su niske ili visoke doze hormona. Ona se sprovodi zbog toga sto antibiotik smanjuje resorpciju leka (Logest ili druga kontraceptivna tableta slabo dospeva u krv i ne deluje).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

postovani sta znaci nalaz,bakterija dosta,crp u krvi 31.7?

Postovana, jako povisen CRP u krvi se srece kod bakterijskih infekcija. To je u skladu sa nalazom dosta bakterija (niste precizirali gde je nadjeno dosta bakterija). Inace povisen CRP se srece i kod sistemskog lupus eritematodesa, reumatoidnog artritisa, vaskulitisa, zapaljenjskih bolesti creva, tuberkuloze, pojacanog fizickog napora, trudnoce (narocito poslednjih nekoliko meseci), uzimanja oralnih kontraceptiva, pusenja, boravka na visokoj nadmorskoj visini, secerne bolesti i arterijske hipertenzije, a narocito kod povisene masnoce u krvi i reumatskih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani,imam par pitanja... U 24. nedelji sam trudnoce,jos od pre imam poremecaj stitne zlezde,tacnije hipertireozu! do juce nisam koristila nikakvu terapiju,sad sam pocela sa lekom PTU jer mi je endokrinolog rekao da moram piti lekove i smanjiti nivo hormona koji su bas poremeceni.FT4 je 47 normalno je do 22,a TSH je snizen 0.005!!! Pocela sam juce da pijem PTU i ono sto me zanima je da li je on opasan da se pije u trudnoci?Na uputstvu leka pise da ne sme da se koristi u trudnoci osim ako lekar nije predlozio! Ja sam skepticna po pitanju leka iz razloga sto sam pre 4 meseca,ne znajuci jos da sam u drugom stanju,imala nekakvu operaciju na usni i pila sam sigurno 10-ak brufena protiv bolova nakon operacije,Zao mi je da "kljukam" tu bebu,ali sta cu! Sigurno da moram! E sad,recite mi molim vas,kakva su iskustva sa primenom PTU u trudnoci i kakve mogu biti posledice i uzimanja leka i neuzimanja? Sta moze da se desi bebi i meni ukoliko ja ne pijem terapiju? Sta mi vi predlazete? Imam jos jedno pitanje....Da li je u trudnoci normalno da su malo izrazeniji limfni cvorovi po telu,tacnije,napipala sam neke sitne kvrzice na podlaktici i jednu kod kljucne kosti sa leve strane! Hvala Vam unapred na odgovoru! Pozdrav!

Postovana, morate da pijete lek zbog vas i zbog bebe. Smatra se da je PTU najmanje stetan u trudnoci, pa mu endokrinolozi daju prednost u odnosu na druge lekove za hipertireozu. Potrebno je da cesce kontrolisete hormone (na 2 do 4 nedelje) kako bi se odredila najniza doza leka kojom se postize normalan nivo T4. Vrednost T4 treba da bude blizu gornje granice pa cak i sasvim malo povisena. Ako ne lecite hipertireozu beba ce dobiti tu bolest jos u stomaku. Da je beba obolela vidi se na UZ, jer se uocava brzi srcani rad no sto je normalno. Trudnice koje ne zele da piju lek treba da operisu zlezdu. To se radi posle 13 nedelje. Vecina endokrinologa smatra da je dojenje uz PTU bezbedno, jer ovaj lek sasvim malo prelazi u mleko. Ako majka koristi visoku dozu PTU kod bebe se kontrolise T4 i TSH. Znaci postupite upravo onako kako pise u uputstvu uz lek: ako endokrinolog smatra da je neophodno da pijete lek, pijte ga. Zbog povecanih limfnih zlezda javite se lekaru da se proceni njihov znacaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

Postovani, Moj sin ima sum na srcu od bebe,ali mu je kardiolog rekao da sme da se bavi sportom.Sada bi hteli da pocne sa fitnesom ili bodybilingom,jer pocinje da hoda sagnut u ramenima pa me strah da se skroz ne savije i hoda grbav.Ne zeli da ide na ortopediju i da radi fizikalne vezbe..zeli i vezbe za istegljavanje jer misli da nije dovoljno visok..ima 176cm.. Molim vas za savet,kada sme da se pocne sa ovakvim nacinom vezbi. Hvala vam unapred

Postovana, bolje je da se prvo javi fizijatru i dobije fizikalnu terapiju. Naucice vezbe koje su neophodne za pravilno drzanje. Te vezbe moze da radi i kod kuce. Mladima je cesto to dosadno, pa nisu dosledni u vezbanju. Prednost fitnesa je u tome sto je zanimljiviji. Medjutim, on mora da zna korektivne vezbe pre no sto krene na fitnes. Tamo moze naucene vezbe da ukomponije u njihov program. Sum na srcu moze da prati razlicite srcane mane. Zato je neophodan kardioloski pregled pre pocetka vezbanja. On je potreban i kod zdravih, ali se u praksi uglavnom ne vrsi. Mislim da mu bodybiling moze vise opteretiti organizam, no sto mu moze popraviti drzanje. Vezbanje je previse intenzivno i sprovodi se pod opterecenjem. Javljalo nam se dosta mladica koji su upraznjavanjem bodybilinga dobili bruh ili bol u preponama (pocetak bruha). Treba da ogranici sedenje i da koristi udobnu stolicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

postovani porodila sam se pre deset meseci carskim rezom i proslo je nekako ,sve je za mene bilo novo.nakon sedam meseci provedenih sa bebom pocinju da mi se desavaju promene sa celokupnim organizmom,dobijam jake bolove i zeludcu,i zavrsavam u hitnoj.u svemu tome dozivim tragediju koja je na mene ostavila jak uticaj,dozivljavam jedan napad,lupanje srca,trnjenje ruku i gubljenje tla pod nogama. svaki dan mi je bio bez nekog cilja,osecala sam se bezvredno,beba me nije uopste interesovala,strasno. nakon odlaska neuropsihijatru,pocinjem sa uzimanjem antidepresiva(ciprelex 10mg)dva meseca ga pijem. moje pitanje je,da li je ovo moje stanje posledica postporodjajne depresije i zasto jos uvek imam taj neki cudan osecaj bezvoljnosti jednostavno zelim da budem sama i totalno se iskljucim iz svega,moram jos da napomenem da mi je mnogo bolje nakon terapije,ali.... Da li ce to proci??? hvala Vam unapred

Postovana, to je postporodjajna depresija, bez obzira sto se nije javila neposredno nakon porodjaja vec 7 meseci kasnije. Posledica je hormonskih promena koje su nastale tokom trudnoce i nakon porodjaja. Vazno je da se ovaj oblik dpresije leci, samo je potrebno vreme. Odlicno sto ste se javili psihijatru. Duzina lecenja je individualna. Ne budite nestrpljivi. Izlecicete se potpuno. Izlecenje ce biti brze i lakse ako imate podrsku i razumevanje supruga, sire porodice i prijatelja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2010.

POSTOVANI! Imam 27 godina dijagnostikovana mi je lokalizovana sklerodermija, oblik plocasta morfea! Svakako su mi date analize kompletne krvne slike, SE, AST, ALT, Urea, SUK, Fe, keratinin,urin. I terapija didermal mleko. Svi rezultati su u redu osim gvozdja koje je poviseno i iznosi 44!!!! Koliko je to opasno sa mojom dijagnozom?! Da li postoji neka sansa da ta povisena vrednost gvozdja nije vezana za bolest?! UNAPRED ZAHVALNA NA BRZOM ODGOVORU!!!!!!!!

Postovana, prisustvo gvozdja u kozi se moze potvrditi biopsijom. Moze se naslutiti i uocavanjem tamne prebojenosti na otkrivenim delovima koze (vrat i lice) i na mestima vece iritacije (genitalni predeo, analni i oziljci). Mnogo teze je njegovo nagomilavanje u unutrasnjim organima (jetra, srce). Inace nivo gvozdja se moze normalizovati lekovima (deferioksiamin). Postoji sansa da povisena vrednost gvozdja nije vezana za bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2010.

Postovani da li se subfebrilne temperature mogu javiti na nervnoj bazi, posto vec odredjeni vremenski period mi se javljaju s vremena na vreme, a pritom imam osecaj napetosti i nervoze,jako sam nestrpljiva, sve moguce pretrage sam uradila, od analize krvi, pa cak sam stigla i do ultrazvuka srca, naravno radjen i ultrazvuk abdomena, analiza na koksaki virus,i sve je u najboljem redu, jedino nisam ispitala nervni sistem niti bilo kakvu analizu vezanu za mozak, pa mi je jako bitan vas odgovor i predlog za mene!!!!! Unapred zahvalna!!!!!

Postovana, uzrok subfebrilne temperature se nekada ne moze naci. Nekada su u pitanju virusi na koje se ne vrse testiranja, zatim sindrom hronicnog umora gde je u pitanju pad imuniteta. Temperaturu mogu povecati delovanjem na termoregulacioni centar u mozgu kofein (ima ga u kafi, cokoladi i kola napicima), kokain, nikotin, kao i bol (bubreg, zuc...). Na nervnoj bazi moze da se javi psihicka i fizicka bol pa samim tim se ne moze potpuno iskljuciti ni porast temperature, mada se to u literaturi ne navodi. Temperatura moze da poraste u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa (posle ovulacije do menstruacije).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: