Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 28.12.2011.

Postovani,porodila sam se u februaru ove godine,zaci otprilike oko 11 mesec i,menstruaciju jos nisam dobila.Medjutim zadnjim deset,petnaest dana kad idem da mokrim ima krvi na papiru a inace ga nema,da li je to pocetak mens.da li je to normalno.Ned da mi se sad ici zbog toga lekaru jer sve mislim krenuce ali nikako.Sta mislite da li je to mens. ili nesto drugo.

Postovana, to nije menstruacija. Posto krvi ima samo nakon mokrenja najverovatnije da potice iz besike. Javite se svom lekaru, pregledajte mokracu. Verovatno je upala mokracnih puteva. Ako je nalaz u mokraci u redu javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2011.

Postovani, molim vas za odgovor na sledece pitanje. Unazad nekoliko meseci otprilike jednom mesecno, mi se uglavnom neposredno posle jela pojavljuje osecaj pecenja u visini linije grudnjaka i otprilike po samoj toj liniji sirine oko 1 cm, levo i desno od zeludca ne i u samom zeludcu, vec pocinje na udaljenosti od zeludca od oko 10 cm levo od zeludca i desno, koji mi istovremeno pravi osecaj tesnog grudnjaka i traje oko 20 minuta. Ne prostire se ni prema grudnoj kosti niti prema donjem delu abdomena, vec se zadrzava iskljucivo na toj liniji i te sirine. Radila sam endoskopki pregled zeludca kojom prilikom je konstatovana hernija od 2 cm, bez ikakvih drugih promena. Povremeno imam gorusicu narocito kad jedem slatko ili citruse. Negde sam procitala da bi to mogao biti znak angine pektoris, pa vas molim za savet i misljenje.

Postovana, tegobe koje imate izaziva hijatus hernija. Moze da izazove i bol koji ponekad lici na bol kod angine pektoris tako da zahteva kardioloski pregled. To je jedina veza sa anginom pektoris. Ne plasite se hernije, jer ne moze da izazove anginu pektoris, niti je znak ove srcane bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2011.

Postovani, Molim Vas da mi odgovorite kakve su prognoze za trudnocu ako zena ima T matericu.Ako mozete objasnite mi kakva je to anomalija .Moja cerka vec duze ne moze da zatrudni i doktor joj je rekao da ima T matericu i da je to razlog.I ona i muz su isli na ispitivanje i sve je ostalo uredu.Hvala.

Postovana, postoje mnoge i ne tako retke urodjene anomalije materice. Izraz T materica nije bas rasprostranjen. To je pregradjena materica koja zbog postojanja pregrade lici na slovo T ili dvoroga materica gde je doslo do loseg spajanja leve i desne polovine materice tako da gornji zid materice nije ravan vec ulegnut, a levi i desni deo koji su u kontakru sa jajovodima lice na rogove (strce levo i desno kao rogovi na glavi zivotinje). Ako je pregrada deblja i duza moze da ometa zacece i tada je neophodna operacija. Anomalije materice znaci mogu da dovedu do otezanog zaceca, ali su cesce uzrok spontanog pobacaja, prevremenog porodjaja ili razlog za carski rez. Naravno, mnoge zene sa anomalijom normalno iznesu trudnocu. Ako je anomalija velika radi se hiruska korekcija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2011.

Postovanje,imam 33 god,vec pola godine imam problem sa levom testisom. Osecam neki pritisak, kao neko da me postojano drzi za testis, a pri dopir oseti se neka mala grutka iznutra. Izvrsio sam snimanje, nije bilo nikakvih cista i doktor kaze da radi se o prosirenoj veni da to je pricinilo vospalenje. Prepisao mi Ventor, ladne obloge i kaze da za sada nema potrebe od hirurskoj intervenciji. Nakon terapije nije mi bilo bolje. Dali se radi za nesto seriozno i dali utice na plodnost. Unapred zahvalan na odgovor

Postovani, prosirene vene testisa (varikokela) mogu da budu uzrok steriliteta. Zbog prosirenja vena oko testisa ima mnogo krvi tako da se on suvise greje sto moze da poremeti produkciju spermatozoida. Ako je varikokela uzrok steriliteta vrsi se operacija. Istina ima mnogo ljudi koji su plodni iako imaju varikokelu tj. vecini varikokela ne umanjuje plodnost. Nelagodnost, bol, osecaj tezine ili vucenja nisu narocito izrazeni i retko zahtevaju operaciju. Ako je broj spermatozoida smanjen ima smisla da se operisete. Da bi otklonili sumnju mozete da uradite pregled sperme tj. spermogram.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2011.

Postovani,da li mozete reci koje bolesti se iskljucuju ukoliko je neurolog pregled uradio samo sa cekicem,i to je bilo uredu.videla sam da je jos neko od vasih pacijenata ovo pitao ali nisam bas najbolje razumela.

Postovana, neuroloskim pregledom se iskljucuju bolesti mozga, nerava, misica i kicmene mozdine. Kada je poremecena neka od ovih struktura poremeceni su refleksi, osecaji, snaga misica... Neuroloski pregled je orijentacija lekaru da li ima nekog poremecaja i da li je potrebno precisznije ispitivanje (MR, EEG, dopler, evocirani potencijali...).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2011.

Postovani,pijem zbog anksioznosti,panicnih napada i raznih realnih i nerealnih strahova,flunisan polovinu ujutro i rivotril samo cetvrtinu navece, medjutim otisla sam do Hrvatske tamo imam rodjaka psihijatra i on se nije mogao nacuditi da za to pijem rivotril,oni tamo taj lek davaju samo za epilepsiju.posto ja to pijem vec par meseci uplasila sam se da ne doce do nekih problema sto pijem rivotril odnosno lek za epilepsiju,rekaoje da bolje uz flunisan pijem polovinu ksanaxa.Sta mislite po vama da li je bolje piti rivotril ili ksanax,moj psihijatar je na godisnjem pa pre nego sto se vidim sa njim volela bi da cujem i vase misljenje.

Postovana, iako je Rivotril lek koji se koristi u lcenju epilepsije to mu nije jedina namena. Vas psihijatar ima dobro iskustvo sa tim lekom u lecenju anksioznosti pa ga zato primenjuje. Nije u redu da menjate terapiju na svoju ruku. Ako ne uocavate poboljsanje za ovih par meseci kazite to psihijatru i on ce korigovati terapiju. Inace necete imati posledice zato sto pijete Rivotril.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2011.

Postovani,cesto osecam ziganje kroz glavi,pogotovo gore iznad usiju,sta moze biti uzrok.

Postovana, takav bol je najcesce neuralgija trigeminusa. To je bol jedne grane vilicnog zivca. On nastaje zbog pritiska na zivac ili njegovog istezanja. Najcesce je to istezanje zivca zbog nepravilnog zagrizaja kada neki zubi nedostaju, kada se zvace samo sa jedne strane i sl. Moze da bude posledica zapaljenja zivca, multiple skleroze, bolesnog zuba ili pritiska tumora na zivac. Potrebno je da se javite neurologu. Osim toga izmerite krvni pritisak, javite se stomatologu da proveri pravilnost zagrizaja, proverite prolaznost krvnih sudova vrata (dopler krvnih sudova vrata), stanje vratnog dela kicme (rendgen vratnog dela kicme ili pregled fizijatra).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2011.

Postovani,celu ovu godinu imam problem sa zglobovima i kostima.Jkako me to brine,30 mi je godina,bojim se sta moze biti.Pocelo je pocetkom ove godine bolele su me jako zglobovi u prstima ruku,pa ako ne bole osecam mravljenje,sad je pocelo i da me boli kost izmedju sake i lakta.Bila sam i kod lekara i posto je vidio da jos nema nekog otoka i da su mi prsti i ruke pokretne,nista mi nije rekao a ja to trpim evo celu godinu.Molim vas sta vi mislite sta moze biti uzrok,da li je neka reuma i ako jeste kako bi to saznala imali nekihnalaza da proverim i zasto me bole kosti ruku da nije mozda nesto najgore.A ukoliko je neka reuma sta da radim s obzirom da imam tek 30 godina i da sam se porodila pre godinu i pol,kako to da sprecim i lecim.Fizijatar i reumatolog nista nisu preduzeli a mene ne popusta.

Postovana, javite se ponovo fizijatru, jer bi fizikalna terapija mogla da pomogne. Procenice i da li je potrebno da napravite rendgenski snimak. Ako je opsti pregled krvi normalan (sedimentacija, fibrinogen, CRP) nema razloga da se misli na reumatsku bolest. Kod raka kostiju od koga se vi plasite postoji osim bola i otok oko zahvacene kosti. Bol se pojacava nocu ili pri fizickoj aktivnosti. Kasnije se javlja malokrvnost, zamor i gubitak tezine, a moguc je i prelom kosti. Bol u kostima koji ne prolazi uz uobicajenu terapiju analgeticima i antireumaticima moze da prati udaljeni tumor koji se nalazi bilo gde u organizmu i posledica je lucenja toksina od strane tumora. To je paraneoplasticni sindrom. Karakterise ga jak bol koji ne prolazi bez obzira na terapiju. Da li dosta opterecujete ruke, npr. kucanjem, dugotrajnim pisanjem ili drugim fizickm poslom kao sto je rad na traci u fabrici i sl.? Tada se javlja zapaljenje tetiva, tetivnih omotaca ili burza koji moze dugo da traje. Lecenje je u domenu fizijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2011.

Do koje godine rastu grudi kod devojcica???Unapred Hvala!!!

Postovana, kao sto je pocetak i trajanje puberteta individualan, tako je i duzina rasta dojki kod devojcica individualan. Velicina dojki je prilicno uslovljena nasledjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite kako njegovati tjeme kod tromjesecnog djeteta kod koga se pojavila tjemenjaca? Hvala!

Postovani, temenjaca je bezazlena promena na kozi glave kod beba. Posledica je pojacanog lucenja loja koji je tipican za bebe u prvoj godini zivota. Sprecava se i uklanja pravilnom negom koze glave. Vecina roditelja ne ceslja bebe, jer nemaju mnogo kose tako da ljuspice ne otpadaju, vec se taloze na temenu. Cesljajte bebu ujutru i uvece posebnim neznim cesljem za bebe ili cetkom sa mekanim zupcima. To obavezno cinite nakon kupanja. Ako je temenjaca velika uvece je namazite bebi uljem i ujutru iscesljajte ili skinite grubljim peskirom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2011.

Postovani, u poslednje vreme mi u toku noci trnu dlanovi.Kada se probudim i prodrmam,vise ne.Jako mi to smeta i brine me.Predpostavljam da je problem kicma.Pre godinu dana sam se porodila drugi put.Posle rodjenja prvog,a sada i posle rodjenja drugog deteta me i ujutru i uvece boli kicma.Mladje dete i cesto nosim i podizem po potrebi.Takodje sam i gojazna.Koji je vas savet? Pozdrav

Postovana, bol i trnjenje saka moze da bude posledica okostavalja i slicnih promena na vratnom delu kicme. Medjutim, mogu da budu posledica i neudobnog kreveta i/ili jastuka. Visak kilograma i nosenje deteta dodatno opterecuju kicmu i izazivaju bol. Smrsajte postepeno do normalne tezine, radite vezbe za jacanje misica vratnog dela kicme, izbegavajte dugotrajno sedenje. Bebicu podizite onoliko koliko mozete. Javite se fizijatru. Fizikalna medicina vam moze pomoci, posebno vezbe za jacanje misica vrata. Posebno je vazno da vam fizioterapeut pokaze kako da pravilno podizete teret ne rizikujuci da povredite kicmu, kao i rasteretne polozaje pri sedenju i lezanju, kao i radu koji manje opterecuju kicmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2011.

Postovanje, imam 29 god, vec mesec dana imam probleme sa debelim crevom. Prvo je poceo svrab u predelu analnog otvora,i blagi bolovi u predelu jajnika i prepona. Koristila sam mast Faktu protiv svraba ali nije mi pomoglo. U zavrsnom delu debelog creva osecam nelagodnost,tezinu.Imam stalno gasove. Stolica nije krvava,jednom je bila i malo spljostena.Pre pad dana bila sam kod gastrologa,dao mi tablete Rudokol i Espumisan,da pijem do 11.januara kad mi je zakazao rektoskopiju. Vadila sam rezultate S-glukoza 4,6 S-urea 3,7 S-kreatinin 59.6 S-bilirubin ukupan 9,9 S-holesterol 4.9 S-trigliceridi 0.70 AST 31 ALT 16 lEUKOCITI 5.2 ERITROCITI 4.37 Sedimentacija 8 Urinokultura je sterilna,sem sto ima 20-25 leukocita u njoj Meni je otac prosle godine preminuo od raka debelog creva pa sam zato mnogo uplasena,prvenstveno zbog zarenja u predelu prepona jer se plasim da je nesto sa limfnim cvorovima u pitanju,da se nesto nije iskomplikovalo.Vidim da nije neka upala u pitanju. Da li postoji mogucnost da nije nesto ozbiljno? Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, velika je verovatnoca da nije nista opasno, ali je pametno sto ste se javili lekaru, posebno zbog toga sto je otac imao rak debelog creva. Tegobe kao vase se cesto srecu kod hemoroida. Gasovi u crevima mogu da budu, ali najcesce nisu u vezi sa ozbiljnim bolestima. Uvecane limfne zlezde u preponama mogu da se napipaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2011.

Molila bih vas da mi kazete da li je potrebno da radim Papa test s obzirom da sam izvadila matericu i imam 50 godina. Mnogo hvala

Postovana, morate da idete na redovne ginekoloske preglede. Iako nemate matericu izvesne promene mogu da se jave na vagini. Zene kojima je materica izvadjena zbog malignog tumora idu na cesce kontrole od onih kojima je intervencija uradjena zbog mioma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2011.

Postovani,moj problem je sledeci zbog ucenja sam puno sjedila.nepravilno se hranila i inace nisam pila puno tecnosti nikada i uspjela sam dobiti mali oblik hemeroida.koji sam uspjela rjesiti promjenom stila zivota tj.uzimanjem 2l vode,voca, musli,vise corbice,setnja itd..Sada me zanima planiram trudnocu postoji li mogucnost da ih opet dobijem ali u vecem obliku i moram li se do kraja zivota pridrzavati novih navika?HVALA!VELIKI POZDRAV!

Postovana, morate da se do kraja zivota pridrzavate tog rezima zivota. U trudnoci se pod uticajem hormoda povecavaju hemoroidi. To ne znaci da vi morate da imate zbog toga velike tegobe. Ako vam stolica bude uredna (ni proliv ni zatvor), krecete se dovoljno i hranite pravilno oni ne moraju da vas muce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2011.

postovani!moj suprg ima problem koji je poceo u januaru.naime krenuo mu je jak bol levog testisa i pojacavao se pri hodu zavrsio je na urgentnom gde je urolog sve pripisao upali...ponovilo se to jos tri puta a zadnji put ga je bolelo i malo iznad levog kuka tacno izmedju rebara i kuka.svi brisevi su ok uz je takodje ok spermokultura takodje ok.vise nismo pametno koje dodatne analize raditi.....kada popije dozu zntibiotika sve se stisa pa kroz dva meseca sve opet....sta bi moglo biti da li prostata,da li mokracni kanali?prostata je bila malo uvecana

Postovna, kod supruga je najverovatnije doslo do komplikacije zapaljenja epididima tako da je preslo u hronicno zapaljenje koje moze da zahvati i testis. Moguce da je upala krenula od prostate. Problem kod lecenja upale prostate je u tome sto vecina antibiotika ne prodire u hronicno upaljenu prostatu. Kada je prostata uvecana otezava mokrenje. Covek mora da se napinje pri mokrenju tako da mokraca odlazi i u epididim i izaziva upalu. Kod hronicne upale ne moze uvek da se izoluje izazivac. Suprugov urolog ce proceniti kako da nastavi lecenje. Bol iznad kuka a ispod rebara uglavnom potice od bubrega i obicno se javlja pri eliminaciji peska ili kod postojanja kamena u bubregu. Hronicna upala zahteva upornost i strpljivost u lecenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2011.

Postovani! Utvrdjena mi je infekcija Gardenella vaginalis,nakon cega sam dobila terapiju Macmiror vaginaletama a partner Medazolom. Nakon terapije mi se ponovo vratila,te ju sada ponavljam,no uocila sam cudne promjene prilikom ponovne infekcije. U blizini vaginalnog otvora pojavila mi se mala ranica. Pretpostavila sam da se radi o HPV,no Papa je cist. Zanima me vase misljenje. Hvala unaprijed!

Postovana, javite se ginekologu. Ranica moze da bude manifestacija genitalnog herpesa. Javi se najpre plih koji kratko stoji tako da se obicno previdi, a nakon njega ostane ranica. Papa je radjen sa materijalom dobijenim brisom grlica tako da nije morao da pokaze infekciju ulaza u vaginu. Izbegavajte seksualni odnos dok ranica ne zaceli. To bi trebalo da se desi za nekoliko do desetak dana. Jacanjem imuniteta sprecicete ponovnu pojavu. Zato jedite vise voca i povrca, belog luka, jogurta, boravite vise na svezem vazduhu i izbegavajte stres. HPV izaziva pojavu kondiloma. To su izrastaji sluzokoze karfiolastog izgleda tj. bradavice sa neravnom povrsinom, a ne ranica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2011.

Postovani, cerka mi je dobila Varicele, Ovcije boginje. A svekrva mi je operisana nedavno i prima hemioterapiju. Rak dojke je u pitanju. Da li postoji mogucnost obzirom da joj je imunitet veoma slab, da oboli od herpasa Zoster.? I da li ne sme biti u direktnom kontaktu samo sa mojom cerkom ili i sa ostalim ukucanima? Da li postoji mogucnost da virus prenesemo moj suprug ili ja? Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, nema rizika da virus prenesete vi ili suprug. Iz predostroznosti bolje bi bilo da cerka ne bude u kontaktu. Ona je zarazna dok se poslednja ospica ne sasusi. U fazi kada ima sasusene ospice (kruste ili krastice) koje jos nisu otpale nije zarazna. Svekrva moze da oboli od herpes zostera ako je ranije bila u kontaktu sa virusom. Virus se zadrzava u organizmu. Kada dodje do pada imuniteta on se aktivira i dovodi do pojave ospica po kozi ili sluzokozi. Za to nije neophodan ponovni kontakt sa virusom tj. sa obolelim.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2011.

Postovani imam pitanje vezano za analizu urina. Moj urin izgleda ovako: izgled:zamucen boja:zuta ph:5 specificna tezina 1025 proteini:+/- slab trag leukociti: 3-5 svezi eritrociti: 2-3 plocaste celije: dosta okrugle celije: 1-3 bekterije: dosta sluzi: masa Inace sam trudnica, kraj drugog meseca. Imam 35godina. Sad cekam urinokulturu, ali ne mogu da se smirim zbog ovakvih rezultat. Reicte mi molim Vas da li su ove okrugle celije opasne i da li postoji neki rizik? Hvala najlepse

Postovana, mokraca je zamucena zbog celija sluzokoze, sto nije strasno. Dobro je sto nema mnogo leukocita, bakterija i belancevina. Pojavilo se sasvim malo belancevina sto moze da bude posledica fizickog naprezanja. Potrebno je da se cesce kontrolise mokraca, da bi se pratilo i uocilo ako belancevine pocnu da rastu. Kod trudnica je zabrinjavajuc njihov nalaz u vecoj kolicini uz povisen krvni pritisak. Sada stanje nije opasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2011.

postovani doktore jutros odjednom je pocelo da me boli nesto izmedju grudi bas u centar izmedju grudi na sredinu bol onako nije ni slab ni jak ali sam se uplasila nesto puno bol mi prodje na nekoliko sekunde pa opet se vraca i sve tako vec pola sata kako je pocelo,a u predelu srca osecam kao da me nesto steze dali je to od strtaha ili sta je vec neznam sta mislila sam da su misici i popila jedan lek za misice i jedan bromazepam da se malo smirim jer sam dosta uplasila inace upravo merin krvni pritisak normalan mi je i puls je ok sad vas molim za savet dali trebam odma doktoru ili je ovo vec drugo nesto hvala unapred zaborvila sam dodati da se bol nekad seta i u predelu srca a inace imam 27 god

Postovana, bol ne bi trebalo da je srcanog porekla, tako da ima smisla da odgovorim iako je pitanje postavljeno juce i ocekivali ste hitan odgovor. Bol moze da bude posledica anksioznosti ili depresije. Takav bol moze da lici na srcani bol, ali obicno traje znatno duze, moze da traje i sat vremena pa i duze. Srcani (anginozni bol) traje od minut do 10 minuta, retko do 20 ili duze i obicno je pracen slaboscu, obamrloscu i hradnim preznojavanjem. Covek uglavnom nije sposoban za neki rad. Za razliku od srcanog bolesnika anginozna osoba moze da radi i obicno kada bol popusta, dok kod infarkta i angine pektoris pri radu bol postaje neizdrziv. Bol iza grudne kosti moze da potice od upale jednjaka koja se javlja kod vracanja zeludacne kiseline (GERB), podrigivanja i gorusice. Kod nadimanja u stomaku bol se javlja u predelu srca. U tom delu moze da se javi bol i kod spondiloze vratnog dela kicme. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2011.

Postovani,znate da bolujem od hipertireoze i da sam se porodila pre 11 meseci.U trudnoci samdobila 20 kg i dok sam dojila bebu nisam gubila na tezini.Nakon 9 meseci dojenje samobustavila dabih pila terapiju za stitnu zlezdu.Za 2 meseca sam skinula 10kg iako su mi hormoni dosli u granicu normale.Znam da je mrsavljenje jedan od simptomahipertireoze,ali ja sambas naglo skinula 10 kg i neznam da li je taj nagli pad kilaze normalan za hipertireozu.Cudi me da nisam gubila na tezini u toku dojenja.Da li je to sve normalno i kada ce se telesna tezina regulisati?Da li u tom slucaju i TSH treba da dodje u normalu da bi svi simptomi hipertireoze nestali? Pozdrav i hvala na svim odgovorima!!

Postovana, kod hipertireoze je metabolizam ubrzan. Zbog toga dolazi da gubitka tezine. Medjutim, to nije obavezno pogotovu ako unosite vise kalorija no sto je potrebno. Takodje tokom dojenja da bi smrsali treba da jedete manje, a da se krecete vise. Samo dojenje nije dovoljno da bi se smrsalo. Ako je tiroksin u krvi (T3 i T4) normalan simptomi hipertireoze se gube. Ako ste drzali dijetu i smrsali to je u redu. Medjutim, ako ste jeli uobicajeno javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2011.

Postovani doktore, planiram da krenem na laseroterapiju da bih pokusala da izlecim tinitus koji imam vec dve godine, uzrokovan je bukom. Posto sam mlada, imam 21 godinu, rekli su mi da imam sanse da se resim pistanja. Da li imate neku informaciju da laseroterapija moze jos vise da naskodi usima, i da li je zaista moguce da ima efekta, ili je samo nacin da se zaradi novac na tudjoj muci? Ja sam navikla da zivim sa tim, i manje vise mi ne smeta, izuzev kada sam pojacano nervozna. Ali bih ipak volela da resim svoj problem, da mogu da se vratim izlascima i najnormalnijem zivotu, naravno, ovog puta sa zastitom. Unapred hvala na savetu!

Postovana, ne bi trebalo da dodje do pogorsanja, mada mali rizik ne moze da se iskljuci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2011.

Postovani,htela sam da vas pitam zasto vec drugi put mi kasni menstruacija.imam 37god uvek sam dobijala 23-25dana u septembru mi je kasnila i dosla na 30dana evo sada opet kasni,prosli mesec sam dobila na 25.11 sada jos nisam dobila.radila sam dva testa bili su negativni.u julu sam isla kod ginekologa i radila papa test sve je bilo uredu.neznam sta mi se desava.hvala unapred.

Postovana, ne bi se reklo da vam menstruacija kasni jer je duzina ciklusa u granicama normale. Ranije je ciklus bio kraci od proseka tri do pet dana a sada je duzi dva dana, ali u normali je. Smatra se da normalni ciklus traje 28 dana plu i minus 7 dana. Da se ciklus skratio to bi moglo da znaci da se jajnik iscrpljuje. Ovako nema razloga za brigu. Na duzinu ciklusa koja je uslovljena lucenjem hormona uticu razliciti faktori, kao sto su stres, klima, ishrana... Razumem da se vi plasite trudnoce, ali ako koristite kontracepciju, a trebalo bi, nema razloga da strepite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2011.

Molim Vas, da mi odgovorite na sledece pitanje: Uradio sam duplex scan echangiografija donjih ekstremiteta: AFC,AFP, ateomatozno kalcifikovanih zidova , 40% stenoza AFC, proksimalna anastomoza DILATIRANA U VIDU ANASTOMATICNE PSEUDOANEURIZME (u duzini od 30mm, dijmatra 27x22 mm) parcijalno ispunjena hipoehogenima, TROBONTICNIM MASAMA UZ OCUVAN TOK U AFP, DOK SU FEMOROPPLITEALNI GRAFT I AFS BEZ PROTOKA OKLUDIRANI HIPEREHOGENIM SADRZAJEM, obliteracija i I i II segmenta poplitealne arterije tek III segment poplitealne arterije i tibiperonealno stablo ateromatozno postokluzivne hemodinamike, pogodno za ev. recipijenta, i ATA i ATP ateromatoznih zidova prate se do maelolusa, postokluzivne hemodinamike. Molim Vas da mi odgovorite kakvo je to stanje i da li i koliko mi je ostecenje.

Postovani, krvni sudovi nogu su znatno izmenjeni. Jako su suzeni i na pojedinim mestima potpuno zacepljeni. Prosirene veze izmedju povrsnih i dubokih krvnih sudova su na pojedinim mestima zapusene trombom. Javite se vaskularnom hirurgu za terapiju. Zatim izmenite ishranu jer postoji jako izrazene arteroskleroticne promene. Unosite manje masne hrane, jedite svakodnevno beli i crni luk, unosite dobre masnoce (maslinovo ulje, morske ribe kao sto su tunj, skusa, sardine, losos i orahe), izbegavajte kackavalj, prevreli sir, pavlaku, vec koristite mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce. Zbog sklonosti ka trombozi osim pomenutog pijte indijski caj, jedite dosta voca i povrca, pijte po jednu casu crnog vina dnevno i koristite zacine kao sto su karanfilic, djumbir, kurkuma i kim.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2011.

Postovana, moj decko je bolovao zauske prije par meseci. Imao je i upalu levog testisa. Uradio je spermogram odmah posle plelezanih zauski, koji je pokazao azospermiju. Uradio je ultrazvuk, koji nije pokazao nijednu drugu posledicu. Preporuceni su mu biljni preparati kao i vitamini. Da li ste imali ovakav slucaj i sta se ocekuje. Hvala unapred.

Postovana, postoji velika mogucnost da se uz koriscenje vitaminske terapije i vise voca i povrca u ishrani broj spermatozoida poveca i plodnost normalizuje. Daje nadu to sto nisu bila zahvacena oba testisa. Rezultat moze da bude los zato sto je spermogram radjen odmah posle plelezanih zauski. Neka ponovi spermogram nakon nekoliko meseci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2011.

Dobar dan. veke mesec dena na periodi imam jako krkorejne na crevata proprateni so grcevi i dosta gasovi stolicata mi e normalna amo nekogas znae da bide tecna ve molam odgovor od sto moze vaka da e ne se custvuvam ubavo sto da pijam ili kade da se obratam.odnapred vama blagodaram....

Postovana, obratite se gastroenterologu. Mozete i da pregledate stolicu na bakterije gljivice i parazite. Moguce da je doslo do poremecaja crevne flore tako da vam moze pomoci probiotik i jogurt. Nadimanje uglavnom nije povezano sa nekom tezom bolescu. Najvise ima veze sa hranom, sa stresom takodje. Espumisan ce pomoci, samo morate obratiti paznju na hranu. Morate zapaziti koja vam hrana najvise izaziva gasove i da nju redje uzimate ili da je jedete u manjoj kolicini. I ako je to individualno moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Naravno javite se gastroenterologu, jer samo nakon pregleda mozete da budete sigurni da tegobe nisu u vezi sa nekom drugom bolescu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2011.

Postovani, Imam 33 godine i zensko dete od 4godine. Inace bolujem od koznog lupusa koji mi je otkriven pre 18 godina.Zbog dodatnih zdravstvenih problema pogotovo glavobolja zaboravnosti... uputili su me na snimanje glave MR i rengen glave profilni kao i dodatne analize krvi. Moji rezultati su sledeci: Krvna slika MCV:94(72-88), MCHC:317(320-360). OSTALO u granicama Leukocitarna formula limfociti:56,7(40-50), Neutrofilni granulociti:30,8(50-60), Bazofilni granulociti:1,1 (<1) , Neutrofilni granulociti# 2,37(3-8) OSTALO u granicama HORMONI PROLAKTIN 0MIN 227 20MIN 992 60MIN 477 (40-530) TSH 0MIN 0,767 20MIN 10,9 60MIN 7,41 (0,4-4,0) T4 60MIN 152 (58-161) FT4 60MIN 23,1 (12-22) ATG-AT 60MIN 16,30 (0-25,3) AMC-AT(TPO) 60MIN 15,60 (0-10) Molim vas da mi protumacite ove rezultate! Kao i vase misljenje vezano za nalaze. Unapred puno hvala!!!

Postovana, ako su nalaz MR i rendgena dobri odstupanja u laboratoriji nemaju veci znacaj. Limfociti su nesto poviseni a neutrofili snizeni sto ukazuje na prelezanu virusnu infekciju. Iako je TSH povisen hormoni stitne zlezde su normalni uz minimalno odstupanje za FT4, antitela su normalna, jedna vrednost prolaktina je povisena, mada su ostale normalne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2011.

Postovani,ne mogu nikako da odgonetnem sta mi se desava u predelu saka,neznam da li su zglobovi,kosti,neki misici ili tetive...uglavnom u njima je prisutno kao neko mravljenje,neugodno trnjenje,nelagodnost,nemir...Molim vas vase misljenje,imam34 godine,pre par meseci imala sam bolove u svim zglobovima sake,sad su se bolovi proredili ali ova neugodnost i to velika ostala.Bila sam kod lekara ,video je da imam normalnu funkciju sake ali ne znam zasto ovo.

Postovana, bolovi u zglobovima su posledica reumatske bolesti ili oprerecenja zglobova ako vas posao zahteva preveliku upotrebu i opterecenje saka. Trnjenje ima veze sa nervima. Moze da bude posledica promena na vratnom delu kicmenog stuba i tada trnjenju obicno predhodi bol koji se siri ka ramenu i ruci. Moze da bude posledica nervoze, ali i promena na nervima. Javite se neurologu, a on ima metode kojima ce proveriti stanje misica i nerava, kao i kostanih delova. Ako je sa neuroloske strane sve u redu uputice vas fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2011.

Postovani,jako mi prija i volim da trcim medjutimimam problema sa hrskavicom u kolenima i artrozom u kuku.Da li ja smem da ponekad malo trcim ili bi mozda pogorsala situaciju sa kolenima i kukovima.

Postovana, trcanje obicno pogorsava stanje bolesnih kukova i kolena. Mozete po malo da trcite rukovodeci se tima da ono ne sme da izazove bol. Ako ga osetite znaci da ste preterali. Ako trcite patike treba da budu dobre, zatim ne smete da trcite po neravnom terenu, jer to ostecuje hrskavice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2011.

Postovani,u velikoj sam ne doumici i problemu,koji me poceo jako da zabrinjava.Borim se vec godinama ali mi u zadnjih godinu dana veoma tesko.Po prirodi sam izgleda jako senzitivna,ustvari previse osetljiva.Pred postavljam da imam slabe nerve,vecito sam napeta i apsolutno ni na koji nacin nemogu da se opustim.Tu mi nista posebno ne pomazu ni lwekovi,ni setnja,masaza.Uvek velika napetost u rukama i nogama,bol izmedju grudi je non stop tu,glavobolje imam po ceo dan ali ne toliko jake da se nemogu izdrzati.Jako mi smeta buka,galama,glasna muzika,guzva.Pocela sam jako da brinem kakva me buducnost ceka sa samom sobom ovakvom i da li to moze da predje u nesto gore.Imam 32 godine i ne znam imali mi spasa.Molim vas pojasnite mi moju situaciju i kakvi su mi to nervi sta da radim i kakve su mi sanse da se desi da'puknem' skroz.Hvala vam.

Postovana, ima spasa i potrebno je da se javite neuropsihijatru da bi vam pomogao da smanjite anksioznost. On ce primeniti terapiju lekovima ili kombinaciju sa psihoterapijom (jos bolje). Osim toga vi sami treba da preduzmete sve sto je u vasoj moci da olaksate tegobe. Naucite tehniku relaksacije, praktikujte jogu, vezbe, setajte, bavite se sportom, idite na fitnes. Svakodnevno odvojte vreme za opustanje, odmor, hobi i sve ono u cemu uzivate. Izlazite, idite u pozoriste, upisite se na neki kurs da bi imali razloga da dva puta nedeljno odete negde... Ako vam to nije moguce zbog novca izadjite bar da pogledate izloge, da vidite neku gradjevinu, prosetate parkom ili posetite neku izlozbu ili slicno ako se ne placa. Vi navodite da ste to primenjivali. Nije dovoljno da te aktivnosti sprovodite neko vreme pa da zatim prestanete, vec da one postanu sastavni deo vaseg zivota. Stanje moze da se pogorsa i da puknete kako vi kazete samo ako to dopustite. Najcesca greska osoba koje su anksiozne je u tome sto pocnu da izbegavaju situacije u kojima imaju neprijatne tegobe. To ih vodi u jos gore stanje kada dobiju fobiju (bezrazlozni strah od necega), postaju izolovani u kuci ili cesto dobijaju panicne napade. Znaci osoba koja nastoji da sebi promeni i poboljsa zivot, leci se i trudi da joj bude bolje ne puca i ne pada u teze stanje. U najgorem slucaju obavlja neke poslove uz veci napor no sto oni to zaista zahtevaju. To su one osobe koje kazu da im je zivot tezak ili da im je posao jako tezak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2011.

Postovana, vrednosti estradiola(18) i SHBG-a(8) su mi ispod referentnih. Analize sam uradila 3. dana ciklusa. Moj endokrinolog kaze da je sve u redu ali ja sam i dalje zabrinuta. Imam acne vulgaris i pojacanu maljavost i do skora neredovan ciklus koji se sada malo stabilizovao. Da li da potrazim misljenje drugog lekara?

Postovana, javite se svom ginekologu. Uz hormonsku terapiju ciklus moze da se stabiliziuje, a akne smanje. Javite se i koznom lekaru. Pojacana maljavost u nasem podneblju nije neobicna. Medjutim, moze da bude posledica policisticnih jajnika sto je jos jedan razlog da se javite ginekologu. Dobro je sto su hormoni stitne zlezde normalni. Ako konstantuje policisticne jajnike kontrolisite secer, holesterol i trigliceride u krvi. Zatim izmerite krvni pritisak i ako je povisen lecite ga. Ako vam je obim struka veci od 80cm smrsajte manje. Samo mrsavljenje cesto normalizuje nivo hormona i smanjuje rizik od metabolickog sindroma i njegovih komplikacija.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: