Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 27.10.2010.

postovani,u 38.sedmici trudnoce sam i skoro da es i ne krecem, imam uzasne bolove u kuku lijeve noge,zasto me to boli i kako da ublazim bol? mislim dogovoriti porod krajem sedmice, sta vi mislite o tripu za ubrzavanje poroda?

Postovana, bol u kuku je uglavnom posledica pripreme tela za porodjaj. Pod uticajem hormona relaksina dolazi do razmeksavanja zglobova karlice kako bi beba lakse izasla. To razmeksavanje zahvata i druge zglobove pa moze i u njima da izazove nol. Drugi faktor koji utice na pojavu bola je povecana telesna tezina koja opterecuje kukove, ali i kolena i stopala, sto je posebno izrazeno pri duzem stajanju i hodanju. Velicina i polozaj stomaka takodje doprinose pojavi bolova. Mozete da mazrte neku biljnu mast protiv bolova u zglobovima, da izbegavate duze sedenje i stajanje, ali i lezanje (cesce menjajte polozaj tela). Indukcija pordjaja je njegovo izazivanje ranije pre no sto je on prirodno poceo, a stimulacija je ubrzavanje porodjaja nakon sto on krene. Mislim da stimulaciju treba primeniti kod skoro svakog porodjaja, kako bi se on skratio, a indukciju treba raditi ako je neophodno, ako vas ginekolog smatra da je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani,ako mozete da mi odgovorite, vodila sam bebu na ultrazvuk kukova kada je imao 2 i po meseca i sve je bilo u redu, siroki povoj je nosio do 2 meseca vise nije trebalo, posto doktor nije rekao da treba ponoviti ultrazvuk kukova, da li treba ponovo da ga vodim ili ne , sada ce uskoro 7 meseci.Hvala,pozdrav

Postovana, kontrole se zakazuju samo bebicama sa nezrelim kukovima (do kontrole se siroko povijaju). Kod vase bebice je razvoj kukova normalan tako da nije potrebna kontrola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Molim Vas da mi protumacite nalaz ginekologa, prvi put na kontroli. Imam 20 godine. Dijagnoza: UZV:Na nedovoljno punu besiku prikaze se pravilan uterus u AVF uredne eho teksture i dimenzija: Kavum uteri prazan i pravilan. Endometrijum troslojan, 6,8mm do 33x21mm,LO30x19 mm. Na oba ovar. vise manjih folikula, desno vodeci precnika 10.6 mm. CDougalsi prazan, bez eho odjeka. Klinicki palpatorni nalaz na cerviksu, uterusu i adneksima uredan. St.č: 2 TV-, HV-,C-,LV-, nesto vise L, malo bakterija, srednje Dederl. bacila. Uzet PA bris. Kolposkopija: Oko OUE srednje siroka ektopija sa urednim cilindricnim epitelom, te manjim poljem neznog mozaika na 12 sati, periferno, sve sch-. Ostala povrsina egzocervika- skvamozni epitel urednog izgleda, sch+. Kolposkopski nalaz vagine uredan. U samom introitusu, perihiemnalno, sa unutrasnje strane malih usana (pozadi), te periuretralno manji broj prstolikih kondilomatoznih promena. Ostala povrsina vulve bez vidljivih HPV eflorescenci. Th: vag. od kantariona povremeno (5 do 6 dana na 2 meseca) Preporuka: Kontrola za 4 do 6 meseci (evt vaporizacija kondiloma laserom). Molim Vas da mi sto hitnije objasnite da li je to nesto opasno jer sam jako zabrinuta, ceka se Papa nalaz. Napominjem da nisam menjala partnera ali da je prosle godine on imao mononukleozu (naknadno utvrdjenu nakon vise pregleda, ne znam koju vrstu), da li to moze stvoriti povezanost za nastanak kondiloma.

Postovana, to je normalan nalaz osim blagog mozaika i kondiloma. Mozaik je promena sluzokoze koja treba da se prati. Zato je vazno da redovno idete na kontrole i povremeno koristite vaginalete od kantariona. Kondilome bi trebali da uklonite i da radite na jacanju imuniteta da se ne bi ponovo javili. Mononukleozu i kondilome ne izaziva isti virus. Covek moze imati u sebi HPV virus a da nema kondilome. To znaci da i vas mladic moze da ima virus i da vam ga prenese u trenutku pada njegovog i vaseg imuniteta. Medjutim, to ne mora biti u vezi jedno sa drugim i ne treba tu postavljati razne hipoteze i traziti uzrok, jer se kondilomi ne prenose iskljucivo polnim odnosom. Mogu ih imati i device.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani, imam 25 godina, ultazvucni nalaz adbomena je sledeci: izrazita gasovitost, jetra normalnog polozaja oblika i velicine, uredne eho strukture, bez fokalnih promena, intra i ekstrahepaticni zucni putevi nisu prosireni, zucna kesa normalne velicine, debljine zida bez kalkuloze, pankreas normalne velicine i eho strukure, slezina normalne velicine , homogene eho strukture, oba bubrega normalne velicine, debljine parenhima, obostrano naglasen casicni sistem bubrega, bez staze i kalkuloze, nadbubrzne zlezde se ne uocavaju, aorta urednog toka i sirine lumena. Da li je nalaz uredan osim ove gasovitosti? Sta izaziva gasovitost i kako je otkloniti? Stomak mi je izrazito naduven oko mesec dana, redovna stolica, nema nikakvih bolova i tegoba, nalzai krvi i mokrace uredni. Zahvaljujem.

Postovana, sve je normalno. Gasova u stomako uvek ima, a povecana kolicina ne ukazuje na neko teze oboljenje. Nadimanje (velika kolicina gasova u crevima) je uglavnom posledica unosa hrane koja stvara vise gasova. To moze biti i znak da imate manje enzima lakraze pa teze varite vece kolicine slatkog mleka. Ako ste pili neke lekove, pre svega antibiotike, to je moglo da poremeti crevnu floru i dovede nadimanja stomaka. Unosite vise jogurta. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi, sem jogurta, crni luk, soja i repa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani Doktore puno vam hvala na pedhodnom odgovoru, ali imala bi jos nesto da pitam. Posto mi je odstranjeno 27cm debelog creva, zbog tumora da li je uzrok moje probave i to sto je sada krace debelo crevo. Po neki puta izbacujem potpuno zivu hranu u stolici, a to me strasno muci i stalni zatvor, kada uzimam, a stalno uzimam sok od suvih sljiva, i onda mogu da ispraznim creva, ali poneki puta me jako bole creva. Sve sam preglede pravila i svi doktori mi kazu da je to od hemo terapije,i da ce to tako ostati. Ja imam 37 godina nisam toliko stara, pa me interesuje da li se moze upropastena sluzokoza u crevima uopste obnoviti, da li postoji nesto sto obnavlja sluzokozu. Puno vam hvala. Sa postovanjem.Pozdrav iz Nemacke.

Postovana, tegobe nisu uzrok skracenja debelog creva. Bol u stgomaku je redovan pratilac zatvora. Da bi se ispraznila, sto je otezano kada je stolica tvrda, creva moraju ga se grce sto vi osecate kao bol. Ako su pokreti creva isuvise brzi, sto moze izazvati pojedina hrana, strah i stres, hrana nema vremena da se svari i izbacuje se takva. Previse brzi pokreti creva takodje izazivaju bol. Sluzokoza moze da se obnovi. Za to je potrebno vreme i duzina oporavka je jako individulana. Pravilnom ishranom se u mnogome moze ubrzati oporavak. Caj od lista dunje, u manjoj meri kompot od dunja olaksavaju obnavljanje sluzokoze. Za preciznu dijetu morate da se obratite dijeteticaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani,molim vas za pomoc! Sad cu vam navesti sve sto mi se desavalo sa zdravljem u prethodnih 10 meseci!! Molim Vas da mi pomognete! U januaru mesecu ove godine pocinje neopisiv svrab po citavom telu,najviose na nogama,bez ikakvih ospi ! Odlazim kod lekara i biohemijski nalazi su sledeci,ALT 36,AST 38,ALP 110! Salju me na usltarzvuk abdomena i konstatuju da imam neke zlezdice na jetri oko 2 cm i doktorka mi je rekla da je sigurno protrcao neki virus kroz organizam! Ja i dalje imam svrabove po telu narednih par meseci,svrab je nestao negde u junu ove godine! Tada kada sam imala svrab i povisene jetrene enzime vadim krv za proveru stitne zlezde i dijagnoza je hipertireoza!!!! TSH snizen 0.005,FT4 povisen 42! nisam lecila hipertireozu jer sam u maju mesecu ostala u drugom stanju i nisam htela da trujem bebu! Na redovnim kontrolama krvne slike zbog trudnoce svaki put su leukociti bili blago poviseni otprilike su isli do 14 nikad preko toga! leukocitarna formula je bila uglavnom sledeca : % lym : 13.6 L % ( 17.0-48), % mon : 2.8 L % ( 4.0 - 10.0) , % GRA : 90.6 H % ( 43.0 - 76.0),uz sve to ,alkalna fostfataza je konstantno povisena,od pojave svraba pre 10 meseci do dan danas kada je sa 110 porasla na 125! U mokraci se nalazi masa bakterija i epitelnih celija sto ukazuje na urinarnu infekciju ali mi ginekolog koji vodi trudnocu stalno govori da to nije nista strasno ,kao i poviseni leukociti,snizeni limfociti i poviseni granulociti,da je to normalno u trudnoci! Pre nedelju dana pocinjem sa terapijom PTU za hipertireozu i nakon samo 2 dana od pocetka terapije,ja primecujem na vratu i ispod levog pazuha kvrzice koje su otprilike 1.5 cm,okrugle,ne bole,iznad kljucne kosti pomera se,nije fiksirana,ali ispod pazuha je tvrda i nepomicna! Pocinjem da sitrazujem svoje telo i sa leve i desne strane vrata,kao i ispod brade, 3,4 limfne zlezde koje su tvrde na dodir,velicine otprilike zrna graska! Jedna veca zlezda,koja mi stoji ispod desne vilice,koja je i najveca! Na preponi,sa obe strane takodje limfne zlezde koje su malo uvecane,opipavam ih! Na rukama,ispod laktova i sa prednje strane prema saci,3,4 kvrzice koje takodje ne bole ali su ispupcene i vide se golim okom! i na jednoj i na drugoj ruci!Znaci,ja sam sva u limfnim cvorovima,to me sve jako zabrinjava!Odlazim kod hematologa koji je jako ljubazan prema meni,obzirom da sam trudnica 6. mesec trudnoce,pridaju mi veliku paznju i njegov odokativni izvestaj,nakon uradjenog ponovnog UZ abdomena je sledeci : nakon zapocinjanja terapije sa PTU javile su joj se uvecane lgl na vratu i axilama i u preponama.Nije bilo povisene TT ne preznojava se nocu ali preko dana se preznojava u par navrata! Pre zapocinjanja terapije PTU imala je i svrab po telu,sada vec duze nema svrab,ne gubi u telesnoj tezini u zadnje vreme,ali je zbog hipertireoze koja je dijagnostikovana u martu mesecu 2010. godine izgubila otpr. 10 kg na tezini,znoji se i kaslje!UZ abdomena nije video ni hepato ni splenomegaliju kao ni lgl u trbuhu! U nasoj LE formuli na lox/l leukocita 80% su segmentirani granulociti sa toksicnom granulom,manji broje celija ima osobine virocita 2-3% .Potreban je i pregled infektologa i ORL. Pregled ORL: Primetila uvecane l.zlezde u axilama i preponama! Uraditi bris grla i nosa,biohemijske analize i CRP! Pregled infektologa! TR, amoksiklav 1000 mg 2x 1 7 dana,febricet po potrebi i olynth sprej 3x2 u nos! kontrola za 7 dana. Na infektoloskoj klinici radjene su mi sledece analize : HCV At - negatian HBs AG - negativan CMV IgMAt 0.15 - nereaktivan < 0.70 CMV IgG At 500 - nereaktivan < 0.5 EBV IgM -negativan EBV IgG 6 - nereaktivan < 10 Mycoplasma pneum IgG 10 - nereaktivan < 23 Mycoplasma pneum IgM 24 - nereaktivan < 50 Adenovirusi IgG 20.50 - negativan <17,gran,vrednost 17-20 Adenovirus IgA 11 - negativan <16 Po ovim nalazima stoji da sam nekada imala CMV i da je stanje trenutno mirno! Ne znam sta je taj virus,ali me zanima jel mi on sve ovo doprineo i da li je moguce dok sam imala lgl na jetri u toku svraba da je virus tada bio aktivan? Pocela sam juce terapiju antibiotikom amoksiklav pa cu videti sta se desava! ja kasljem kao luda,nekad osetim blago strujanje kroz pluca i otprilike jednom u 3 meseca ja imam strasne bolove u plucima,ako se javi sa leve strane pluca bol,ja ne mogu da se okrenem,kao da sam ukocena imam osecaj i ne mogu tu ruku da podignem,to mi se desilo zadnji put pre 10 dana pa sam nakon toga opipala prvo kvrzicu ispod levog pazuha i kljucne kosti a nakon par dana svuda po vratu i telu!Snimak pluca ne smem raditi dok sam trudna,ali sve vise sumnjam da bi nalaz bio dobar,sigurno ima nesto na plucima cim me na par meseci jako zaboli i kasljem! Molim Vas da mi kazete Vase misljenje! Nikako se ne mogu opustiti u trudnoci,ne razmiljam vise ni o bebi,izgubila sam apetit,nista ne jedem od brige ili od bolsti koja je moguca! Kakav postupak meni kao trudnici mogu da napave? Da li moze da se uradi bio[sija cvorova uz lokalnu anesteziju? Kome dalje da se obratim,sta da radim? Uplasena sam i ne znam gde se nalazim!!! Puno hvala unapred na odgovoru!

Postovana, hipertireoza se leci i u trudnoci koristeci lekove koji najmanje uticu na plod, kao sto je PTU. Leukociti su normalno poviseni kod vecine trudnica, a javljaju se i promene u leukocitarnoj formuli, kao i blago poviseni jetrini enzimi. Medjutim, nefrolozi isticu da se bakterije u mokraci kod trudnica treba da lece. Kod nelecenih trudnica, kasnije u zivotu veci je rizik za nastanak tezih bureznih bolesti. Izuzetno beliki broj bakterija pri kraju trudnoce moze dovesti do zapaljenja bubega. Takodje su u trudnoci preznojavanje i svrab koze normalna pojava. Vi ste imali svrab i pre trudnce, ali su ALT i Ast bili zanemarljivo poviseni tako da je verovatno bila u pitanju neka virusna infekcija. Svrab takodje moze biti sinptom psihicke napetosti, koji inace uvek imaju osobe sklone hipertireozi. Nezna se da li anksioznost, napetost i nervoza izazivaju ili podsticu pojavu hipertireoze, ali je svakako prate. Biopsija limfnih zlezda moze da se radi u trudnoci, ali je hematolog nije preporucio zato sto mu stanje nije ukazivalo na hematolosku bolest. CMV je mogao da izazove tegobe koje ste imali i imate, ukljucujuci kasalj, uvecane limfne zlezde, promene na jetri, svrab. U lecenju je najvaznija je ishrana. Koristi se posno meso, riba, mleko, jogurt, bareno povrce, voce, sokovi i kompoti. Daju se vitamini, posebno B - kompleks. Odmor je veoma bitan. CMV infekcija ma koliko bila neprijatna i zabrinjavajuca, nije opasna po vas. Ako se javi u trva tri meseca trudnoce (kod vas se javila pre trudnoce) u 5% moze da dovede i do bolesti ploda. U celini gledano infekcija je prolazna, a koliko ce boest trajati zavisi znatno od jacine imuniteta. Zato radite na njegovom jacanju. Stres vam slabi imunitet i zato se potrudite da manje brinete. Druzenje i setnje bi vam mnogo pomogle, ishrana takodje, pa makar jeli zdravu hranu silom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani,evo vec godinu dana imam problema sa stalnom malaksavoscu i zanosenjem pri hodu,neki put i kad stojim i sjedim osjecam kao da propadam.Osjecam tupi bol u predelu malog mozga i vrata kao da mi nemam dovoljno kiseonika u tom predelu.Od nalaza sam uradio sve moguce,ultrazvuk srca,CT mozga,snimao kicmu ,vratne prsljenove,ultrazvuk stitne,krvna slika ..... sve je u redu.Na kraju sam dobio uput kod neuropsihijatra dijagnoza je stres,ankcioznost.Pijem seroxat pola tablete ujutro csalol 0.25 ujutro i popodne ali i pored toga ja osjecam i dalje zanosenje ,propadanje,neki put imam osjecaj gusenja i ovaj tupi bol u predelu potiljka,inace pritisak mi je 120/80.Potreban ni je Vas savjet da li treba da odradim jos neki pregled i sta da radim.Hvala

Postovani, ne treba vam nijedan drugi pregled, jer ste uradili sve ono sto je bitno da bi se iskljucio organski uzrok regoba. Da bi vam bilo bolje potrebno je odredjeno vreme da se ispolji dejstvo lekova. Lecenje je proces koji u blazim slucajevima traje oko godinu dana. Osim toga da bi ozdravili nije dovoljno samo da pijete lekove, vec treba i sami da se trudite da vam bude bolje. Bavite se sportom, hobijem, setajte, slusajte muziku, gledajte komedije, citajte, razmislite da li vas nesto pritiska na poslu u porodici... da li tu mozete nesto da izmenite ili da prihvatite stanje onakvo kakvo jeste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2010.

postavana molim za odgovor hitno je .posto zivim u usa a teko zakazati pregled kod ginekologa moj problem je sljedeci imam spiralu koju vec nosim 9 god a rok joj je bio 5 god a posto nisam imala nikakvih problemaa nisam ni isla ljekaru jel sam ovde u posjeti pre 7 dana pojavilo mi e bjeli isscjedak iz rodnice i veliki svrab dali je to uzrok spirala znam da su po sredi gljivice ispirala sam rodnicu sa pola voda pola ocat malo je lakse molim vass kazite mi dali je bolno vadzenje spirlale i kako da se sad resim ovih gljivica dali pomaze katrijonovo ulje ili jogurt tako ssam citala po sajtovima unapred zahvalna

Postovana, vadjenje spirale nije bolno. Treba da se izvadi jer dugo stoji. Neozbiljno je sto niste isli na redovne kontrole. Morate ici na ginekoloski pregled. Delovanje spirale nije potpuno jasno, ali se smatra da izmedju ostalog izaziva blago zapaljenje u materici i tako sprecava usadjivanje jajne celije (trudnocu). To zapaljenje je mozda sada jace i potrebno je lecenje koje se ne moze ostvariti ispiranjem ili vaginaletama. Kod ginekologa morate da idete, jer to kod vas mozda nije samo zapaljenje vagine. Infekcija je verovatno i u materici (zbog spirale). Sve to sto ste citali po sajtovima moze da pomogne, ali i ne mora. Zavisi od dijagnoze, a ona se ne moze postaviti bez pregleda. Beli iscedak i svrab mogu da ukazuju na gljivicnu infekciju, ali se javljaju i kod ozbiljnijih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2010.

moje postovanje ,,imam cudan osecaj zatezanja pored pupka sa desne strane ,,,dok sedim ili se krecem ,trcim skacem ,,nema problema ,,Problem traje vec mesec dana i stvara se samo kada se isteglim ili podignem ruke i sl.a tada kada su mi ruke podignute ,neprestano me boli pupak i okolo pupka sa desne strane ,,molim za pomoc ,hvala unapred.Nisam radio trbusnjake ili nesto slicno ,,prvi put me je zabolelo na moru dok sam plivao.KADA SE TEGLIM SA ZATEGNUTIM TRBUSNJACIMA ,TADA ME NE BOLI NISTA ,,

Postovani, to moze biti misicni bol. Medjutim, da bi bili sigurni javite se lekaru i po potrebi uradite ultrazvuk gornjeg dela abdomena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2010.

molim za misljenje. pre dva meseca sam pila trojnu terapiju jer mi je ustanovljeno da imam helikobacter. posle te terapije imam vece tegobe,u smislu da mi je stomak naduvan(cini mi se od sredine ciklusa do menstruacije najizrazenije),bolove stomaka imam samo ako ne mogu da ispustim gasove,kad ih ispustam nemam bolove,pojacana mi je kiselina(ne jako),podrigujem,nekad imam gadjenje(mucninu),a nekad mi hrana tesko padne na zaludac,koliko god ili sta god da pojedem.stolica mi je postala obilnija(kolicinski)a nekad je tako debela na pojedinim delovima da mi i hemoroidi prokrvare.korigovala sam ishranu,ne pijem kafu i alkohol,smanjila pusenje,ali ne osetim napredak.jedino kad idem u teretanu i aerobik,tad nemam tegobe.odmah posle toga krene.hvala

Postovana, lekovi koji se koriste u eliminaciji helikobakter Pylori bakterije takodje cesto izazivaju tegobe od strane organa za varenje. Na nadimanje u stomaku najvise utice ishrana. Ako primetite sta vam od hrane najvise izaziva gasove to smanjite. Osim toga lekovi Gasvan i Espumisan smanjuju gasove. Veca nadutost u drugoj polovini menstralnog ciklusa se javlja u sklopu PMSa (premenstrualni sindrom). Fizicka aktivnost umanjuje mnoge od tegoba koje imate tako da nastavite sa aerobikom ili nekim sportom, svakodnevnim setnjama ili dzogingom tj. upraznjavajte ono sto vam najvise pricinjava zadovojstvo. Od hrane izbegavajte samo ono sto vam smeta, mada kod gatritisa ima perioda kada sve mozete da jedete, a ima i perioda kada gotovo sve smeta. Unosite vise tcnosti da bi stolica bila meksa tako da vas ne bi mucili hemoroidi. Javite se opet gastroenterologu na pregled. Jednom unisten helikobakter nije garancija da vise necete imati tegobe. Trojna terapija samo daje mogucnost da se unistenjem bakterije sluzokoza obnovi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2010.

Moje pitanje je vezano za ginekologiju. naime, pre tacno godinu dana radila sam lasersko skidanje ranice na grlicu materice.Isla sam na kontrolu, nakon godinu dana, doktor je rekao da rana jos nije zarasla ali da prolazi i da zarasta. Da li je normalno da i posle citavih godinu dana jos uvek nije zaraslo? Hvala unapred!

Postovana, nije normalno da ranica nije zarasla za godinu dana. Verovatno se lekar nije precizno izrazio. Prava ranica (defekt sluzokoze) se ne uklanja laserom, vec bezazlenije promene. Jedan deo te promene je uklonjeni i sluzokoza na tom mestu se obnovila (zarasla), ali je van dela grlica gde je delovao laser ostalo jos te promene. Druga mogucnost: da se promena ponovo javila
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2010.

pstovani, imam 32 godine i radila sam hormone stitne zlezde i polne hormone. Molim Vas, recite mi da li su moji rezultati dobri. Inace, iza sebe imam dva spontana pobacaja. T4 121(55-165)T3 2(1.2-3)TSH 2.2(0.17-4.05) FSH folikularna faza 5.6(2-15) sredina ciklusa 3.1 (8-30) sredina ciklusa 3.1 (8-30) LH folik.faza 1.3(1-10) sred.cikl. 3.7(10-80) lut.faza 4.2(0.4-15) Estradiol folik.faza 17(25-100) sred.cik. 185(150-450) lut.faza 180(70-220) Progesteron folik.faza 3.3(1-9.5) sred.cik. 3.8(2-18) lut.faza 76(9.5-75) Testosteron folik.faza 0.23(0.2-1) sred.cik. 0.33(0.2-1) lut.faza 0.26(0.2-1) Prolaktin folik.faza 254(60-620) sred.cik. 339(60-620) lut.faza 563(60-620) Primetila sam da neki rezultati nisu u okviru referentnih vrednosti,da li je to problem i kakav,obzirom da planiramo novu trudnocu? Inace,sve ostale analize su u redu(TORCH,hlamidija,mikoplazma,ureaplazma,kariotip moj i suprugov,test na trombofiliju i antitela,PAPA,krvna slika i biohemija). Na vaginalnom i cervikalnom brisu nadjena je streprococa agalactiae u velikom broju-da li sa tim nalazom mogu da planiram trudnocu ili iskljucivo tek kada je izlecim? Da li predlazete jos neku analizu? Izvinite na ovako opsirnom izlaganju ali zelela sam da imate kompletan uvid u moju situaciju! Hvala Vam unapred na odgovoru. Pozdrav

Postovana, niski FSH i LH u sredini ciklusa pokazuju da nema ovulacije, ne oslobadja se jajna celija i zato nema trudnoce. Lucenje ovih hormona izaziva estradiol. On je snizen u prvoj fazi ciklusa (folikularna) i to je problem (ne moze da dovede do porasta FSH i LH). Hormonski poremecaj moze lekovima da se sredi i izazove ovulacija. Pre trudnoce morate da izlecite infekciju koju izaziva streprococa agalactiae. Zdrave plodove ovojnice sprecavaju infekciju ploda. Tokom porodjaja do nje moze lakse da dodje. Ako se ne izlecite ova bakterija moze kod novorodjenceta da dovede do sepse (infekcije celog tela) ili do zapaljenja mozdanica. Zato je neophodno da se obavezno resite ove bakterije pre no sto nastavite sa pravljenjem bebe. Bakterija streptococus agalactiae izaziva infekcije kod osoba sa smanjenim imunitetom. Lecenje sprovodite samo po rezultatu brisa i antibiograma. Za jacanje imuniteta potrebnoje sto vise voca, povrca, belog luka, probiotskog jogurta, morskih riba (losos, tunj, skusa) i maslinovo ulje. Ova vrsta streptokoka se i normalno nalazi u crevima i mokracnopolnim organima. Uz uobicajenu higijenu i dobar imunitet ne izaziva tegobe. Kada se poremeti uobicajena crevna i vaginalna flora dolazi do pojave tegoba. Nekada sam organizam svojim imunitetom uspe da se izbori sa bakterijom streptococus agalactiae, dok je nekad potrebno koristiti nekoliko antibiotika po antibiogramu. Bakterija dospeva iz creva direkno zbog blizine cmara i vagine. Moze se preneti seksualnim kontaktom, pa ukoliko ih partner ima u brisu uretre potrebno je da se oboje lecite. Neke zene su podlozne infekciji. To ne znaci da vi ne odrzavate dobro higijenu, vec je smanjena lokalna otpornost vagine. Vagina se od infekcije brani kiselom samozastitom ciju osnovu cini metabolizam Dederlajnovog bacila, glavne bakterije normalne vaginalne flore. Bilo sta sto remeti tu osnovnu floru stvara uslove za razvoj patogenih bakterija kao sto su S.agalactiae. Kada sredite infekciju duze vreme koristite Tbl. laktogin ili neki dr. Ptobiotik kako bi povecali otpornost sluzokoze vagine. Iako se infekcija ovom bakterijom moze preneti i seksualnim kontaktom ne svrstavlja se u polno prenosive bolesti (partner je moze dobiti iz svojih creva).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2010.

Postovani doktore,imam 20 godina u za 10 dana ulazim u 9 mjesecu trudnoce.Ustanovljeno mi je da imam presavijenu zucnu kesu i 2 kamencica od 7mm,i da su mi uvecani leukociti i erotriciti.Da li je opasno,i da li cu imati problema u porodja.Mogu li se poroditi prirodnim putem ili epiduralno,i dali smijem da dajem napon da ne bi doslo do pucanja zucne kese.Koja ishrana mi je potrebna i sta smijem jesti a sta ne.Molim vas za vasu dijagnozu o ovome sta je sve potrebno.Doktori u kojem sam okruzenju ne znaju bas nista,jer od treceg meseca sam imala bolove nisu mogli da ustanove sta mi je tek sada u skoro 9 mjesecu mi je ovo ustanovljeno.Pa vas molim u vasoj strucnosti da mi pojasnite sve o ovome,jer nadlezni nisu sposobni.Puno se bojim za sebe i bebu pa vas molim da me uputite.Unapred veliko HVALA!?

Postovana, nema opasnosti da zucna kesa pukne prilikom napinjanja. Mozete imati jace ili slabije bolove. To je posledica uticaja hormona na nastanak kamena. Zato se oni brze stvaraju u trudnoci i periodu babinja. Neke trudnice sa kamenom u zucnoj kesi nemaju nikakve tegobe, a neke zbog jakog bola moraju da se operisu nakon porodjaja. Kada se hormoni normalizuju, a to se desava uglavnom 6 nedelja nakon porodjaja mnogima se bol umiri tako da operaciju mogu da odloze za kasnije tj. kad prestanu da doje bebu. Postoji mogucnost da se z. Kesa nakon porodjaja ispravi tako da vam tegobe budu blaze. Mozete da se porodite prirodnim putem. Po izboru i dogovoru sa ginekologom mozete uz epidural. Masna hrana podstice svaranje kamena u zuci, ali kada se vec napravio nije sigurno da smanjenje konzumacije masnoce pomaze u sprecavanju napad bola. Nekima pomaze, a nekima ne. Przenu hranu treba da izbegavate. Kafa cesto dovodi do, psihicko i fizicko naprezanje, takodje. Zucne napade sprecavaju jezgrasto voce, pasulj, socivo, grasak, a posebno narandza. Neke od ovih namirnica izazivaju nadimanje, pa mogu da vam izazovu grceve u stomaku (to morate sami da isprobate). Znaci kod kamena u zucnoj kesi mogu da se jedu integralne zitarice, voce, povrce, krompir, sargarepa, pirinac, piletina bez kozice, riba na rostilju, dinstana i kuvana (ne przena) i maslinovo ulje. Pasulj, kupus, grasak i boraniju mozete da jedete ako vam ne smeta (neko ih podnosi, a neko ne). Leukociti su cesto poviseni kod trudnica. Eritrociti mogu biti poviseni ako pijete gvozdje ili neki suplement koji ga sadrzi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2010.

Postovani Doktore zivim u Nemackoj. Pre dve godine operisala sam karcinom debelog creva, bez metastaza.Odsranjeno mi je 27 cm debelog creva. Posle operacije primila sam 7 ciklusa po 3 dana adjuvant hemo terapije. Pravila sam sve kontrole i nalazi su uredu, ali ja imam probleme sa probavom, odnosno imam stalno zatvor cak i dok sam primala terapije imala sam zatvor, dok vecina ima proliv. Od hemo terapije mi je sva sluzokoza iz creva izasla, nekada sa stolicom, a nekada i bez stolice, samo sluz. Interesuje me da li je moguce da se jos to nije obnovilo posto i sada ponekad imam sluzi u stolici ali je bela nije ni krvava, ni rozeSta da trosim da se to popravi? puno vam hvala.

Postovana, ostecenje sluzokoze creva nakon hemo terapije moze jako dugo da traje, kod nekih godinama. Najbolje da se javite dijeteticaru koji ce da isplanira vasu ishranu. Najvaznije je da se tumor nije prosirio, a tegobe ce vremenoma da se smanje. Krecite se vise, ali bez premaranja, unosite vise tecnosti i hranu sa dijenim vlaknima tj. voce i povrce, integralni hleb.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2010.

od treceg meseca trudnoce pa sve do sad do 8 meseca trudnoce imam bolove u zelucu i ledjima ti bolovi su bili kratki oko 20 min do 6 mjeseca trudnoce kasnije su bolovi bili jos jaci i duzi 2 sata,3 sata, nekad i citavu noc.Bolovi su jaki i nepodnosljivi.Lekari su mi prvo rekli da mi je istegnut misic,da mi se siri sad sve da je to normalno,u stvari ni oni sami ne znaju sta je beba je super.Za 5 dana ulazim u 9 mjesecu trudnoce a dijegnoza doktora na kraju je da imam kamencice u zelucu velicine 7mm i da se moram paziti ishrane.Pitanje je:sta smijem jesti a sta ne,da li se mogu poroditi prirodnim putem ili epiduralno i da li sta skodi bebi.zabranjeno mio je bilo kako voce da li je to zdravo za bebu i da li joj skode ove infuzije sto primam za bolove itd.pojasnite mi kako da opstanem sa ovom bolescu da li je opasno i sve sto znate.Unapred hvala.

Postovana, u trudnoci se koriste samo infuzije koje ne stete bebi. Za normalan razvoj bebe je vazna folna kiselina mesec dana pre trudnoce i u prva tri meseca. Kasnije kada su se svi organi bebini normalno razvili (sto se vidi na UZ) sledi dalji zast bebe za koji ona iskoristi vitamine i inerale iz vaseg organizma, ako ih u hrani ema dovoljno. Jedna raznovrsna ishrana ili polivitaminski preparat su sasvim dovoljni za bebu. Dijeta kod zeludacnog bola nije ista za sve. Osnovni princip je da se izbegava ono sto sam bolesnik primeti da mu smeta. Medjutim, zna se da vecini smetaju gazirani napici, kafa, pusenje, vece kolicine alkohola, sirov crni luk, unosenje vece kolicine hrane ili tecnosti od jednom. Znaci treba da jedete cesce po malo i da izbegavate onu hranu za koju primetite da vam smeta. Pusenje, alkohol, mnogo kafe inace nisu preporucljivi za sve trudnice. Bolovi u zelucu ne uticu na planiranje porodjaja. O jemu razgovarajte sa svojim ginekologom
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2010.

Imam 27godina,u 20godini sam operisala cir,jer je pukao i izazvao sepsu i doslo je do velikih komplikacija,u svemu tome imala sam srece jer sam naisla na izvrsnog hirurga,Dr Lazic Branislav i sve je proslo u najboljem redu posle deset dana hospitalizacije pustena sam na kucno lecenje,usledile su kontrole i sve se polako vracalo na svoje mjesto i nikakvih problema nije bilo.Iz starha da se ne ponovi nesto i neugodnog gastroentroloskog pregleda nisam isla cetiri godine i pre nekoliko dana sam otisla i ma VMA SAM URADILA PREGLED I REZULTAT PREGLEDA GLASI OVAKO.....Jednjak uredne sirine lumena sluznica intaktna.kardija b.o.Sluznica veceg dela korpusa i antruma neravna kaldrmasta i fokalno hipermicna.Uzete biopsije za PH i HP.BULBUS DEFORMISAN.PREDNJI ZID VELIKI PSEUDODIVERTIKUL na cijem obodu se nalazi crtasta plitka ulceracija promera do 15mm FOREST III...DALJE DO D3 NALAZ UREDAN!!! Nadam se brzom odgovoru!!Zabrinuta DANIJELA!!!

Postovana, Danijela ovaj nalaz sugerise postojanje cira na dvanaestopalacnom crevu i zapaljenje zeluca. Dvanaestopalacno crevo, tj. njegov deo koji se zove bulbus i na kojem se uglavnom formira cir je deformisan. To je posledica oziljaka od ranijeg javljanja i zarastanja cira,kao i sadasnjeg (akutnog) cira. Posto je na jednom delu bulbus suzen, druge njegov deo deluje prosireno (to se zove pseudodivertikul, sto znaci da nije pravi divertikul, vec samo lici na njega). Tacno stanje ce se znati nakon rezultata PH i HP. Oni ce pokazati da li su celije sluzokoze normalne tj. samo zapaljene i da li imate bakteriju Helikobakter pylori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2010.

prilikom teskog rada mnogo i brzo se zamaram sto ranije nije bio slucaj i tada mi postaje muka i povracam.

Postovana, brzo zamaranje pri uobicajenom poslu moze biti simptom mnogih bolesti. Zamaranje kod teskog rada ne mora biti povezano sa bolescu. Medjutim, posto imate muku i povracanje javite se gastroenterologu. Te tegobe pri tezem radu, posebno ako se tom prilikom dosta savijate, mogu ukazivati na zeludacnu kilu (hijatus hernija). Osim toga uradite opsti pregled krvi i mokrace, internisticki pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2010.

postovani,imam 23 godina i u poslednje vreme osecam da me zaboli iznad jajnika,a prilikom setnje umorim se brzo i kada sednem da se odmorim malo vise osetim se bolje.Prilikom svake promene mesta osetim da me nesto pritiska u grudima.Zeleo bih da znam dali imam bruh???

Postovani, javite se hirurgu, koji ce ustanoviti da li postoji bruh. Bez pregleda to se ne moze znati. Inace testisi (jaja) i prepone mogu da bole kod bruha (kila ili hernija). Zbog brzog zamaranja pregledajte krv (mozda ste malokrvni) i javite se internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2010.

Postovani, do kraja januara 2010. godine koristila sam kao terapiju roakutan 20+30 mg dnevno u trajanju od 6 meseci. Zatrudnela sam krajem avgusta 2010. godine (proslo je punih 6 meseci), a koristila sam aknefug oxyd wash 4% uvece(2 minuta se drzi pa se ispere) sigurno mesec dana po zacecu, jer nisam ni znala da sam trudna. Sada sam u desetoj nedelji trudnoce i molim Vas za strucno misljenje da li je 6 meseci nakon roakutana dovoljno za bezbednu trudnocu i da li benzoil peroksid moze da utice eventualno na neku deformaciju ploda ? Naravno i sta mi preporucujete da koristim za lice, a da je bezbeno za plod, jer mi se i dalje javljaju akne? Hvala Vam unapred!!!

Postovana, preporucuje se da se prekine sa koriscenjem Roakutana mesec dana pre trudnoce, tako da nemate razloga da brinete. Benzoil peroksid ne bi trebao da skodi. Hormonska sredstva se ne koriste u trudnoci. Antibiotici koji povoljno deluju kod akni su rizicni za bebu pa se ne koriste u trudnoci. Iako ima bezbednih sredstava trudnicama se ne preporucuje lecenje akni. Vi morate da se javite koznom lekaru i postupite po njegovom uputstvu. Nista ne koristite na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2010.

Postovani! Molim Vas da mi odgovorite na slijedece pitanje. Moja kcerka kojoj je sada 8 godina ima problem sa niskom tjelesnom temperaturom. Prvi put se to desilo prosle godine tocno na isti dan. Tada je krenulo sa jakom virozom, temperaturom i koristila sam cepice voltaren (djecije) ali kontrolisano, znaci kad je temperatura isla preko 38,5. Ujutro kada sam izmjerila temperaturu bila je 33,8. Doktorica mi je rekla da je nemoguce i da je ponovo dovedem. Izvadila je nalaze ali sve je bilo u redu. Poslije tri dana temperatura se stabilizovala ali uz moju jaku brigu jer je dijete trebalo zatopljavati a ona se samo preznojavala. Da napomen da se doktorica prvi put s tim susrela. I ove godine je krenulo isto, tocno na isti dan, samo ne jaka viroza nego obicna prehlada i blago povisena temperatura. Kako je bila vec noc, da je ne bih maltretirala i budila da mjerim temperaturu dala sam joj dvije kasikice sirupa paracetamola. Ujutro ista slika. Snizena temperatura na 33,4. I evo vec cetvrti dan, stanje se polagano popravlja, tako da joj je ujutro 34,5 a navece dodje na 31.6. Interesuje me sto mislite o ovome i da li postoji mogucnost alergije na neki sastojak u lijeku za snizavanje temperature, i ako da sta onda smijem dati u slucaju visoke temperature. I koje dodatne nalaze bih trebala uraditi jer me to jako brine. Unaprijed se zahvaljujem. Unaprijed se zahvaljujem.

Postovana, hipotermija se javlja tokom ili nakon virusne infekcije. Nije tacno jasan mehanizam nastanka. Smatra se da je posledica delovanja virusa na termoregulacioni centar. I sam porast temperature tokom bolesti je posledica delovanja mikroorganizma i njihovih toksina na taj centar u mozgu. Hipotermija nije posledica alergije na lek. Lekovi koji snizavaju temperaturu takodje deluju preko termoregulacionog centra. Morate, kao i do sada da utopljavate dete. Lekove za snizenje temperature ne dajte ako je niza od 38,5 stepeni i ne dajte vecu dozu no sto je preporuceno. Probajte prvo da snizite temperaturu oblogama i tusiranjem deteta. Vazno je da to stanje hipotermije prolazi bez ostavljanja posledica po dete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2010.

16.01.2009. su mi nasli na nozi histiocytoma cutis i u celosti odstranili a sada mi se opet javlja na drugoj nozi,kakv je to tumor,maligni ili benigni,unapred hvala

Postovana, Histiocitoza je bolest kod koje se iz nedovoljno jasnih razloga nakupljaju histiociti u limfnim zlezdama i drugim organima, kod vas u kozi. Histiociti su celije ciji je zadatak da eliminisu strana tela iz organizma i predstavljaju odbranbene celije. Posto se te celije nakupljaju u neobicno velikom broju smatra se da je to posledica slabljenja imuniteta. Kod vas su otklonjene te nakupine celija iz koze noge. Nekada se razlicitim lekovima pokrene imunoloski sistem pa se gubi prevelika aktivnost histiocita. Ponekad pomazu hemoterapeutska sredstva. Ova bolest nije maligna. U principu laksa je kod odraslih nego kod dece i ako se histiociti nakupljaju u manjem broju organa, kao i ako ih nema u jetri i plucima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2010.

Postovana doktroka, prilikom poslednje analize ustanovljeno je da imam i ureaplazmu i mikoplazmu. Prepisan mi je vibramicin i makmiror 2x1 . Zelela bih da znam kako to moze uticati na nase planove da ostanem u drugom stanju,posto intenzivno radimo na tome vec 10 meseci. Hvala unapred.

Postovana, infekcija koju imate je cest izrok zenskog i muskog steriliteta. Morate da odlozite vase planove da zatrudnite, jer prvo morate da izlecite ureaplazmu i mikoplazmu. Potrebno je da se i suprug leci. Dok traje lecenje uzdrzavajte se od seksualnih odnosa. Dok koristite Vibramicin ne smete da zatrudnite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2010.

postovani,imam 30godina i policisticne jajnike,i hipotireozu stitne (tj.hasimototirioditis) u braku sam vec sest godina i zelela bih dete ,zanimame sta su policisticni jajnici i kako se to leci,imam neredovne cikluse nekad se desi da nedobijam i po godinu dana,za stitnu sam pre koristila tivoral pa sam prestala jer sam se lose osecala i sada ne koristim nista,molim vas za vas savet unapred hvala

Postovana, poslicisticni jajnici su posledica hormonskog poremecaja zenskih polnih hormona ukljucujuci i porast nivoa muskih polnih hormona, kao i poremecaj hormona stitne zlezde. Ime potice od izgleda jajnika, oni imaju brojne cicte. Uzrok ove bolesti nije u potpunosti jasan, ali se znaju hormonski i metabolicki poremecaji ovog sindroma. Relativno je cesta bolest, jer boluje 6 do 10% zena u generativnom periodu. Sindrom policisticnih jajnika se moze ispoljiti brojnim tegobama, pri cemu nisu kod svih bolesnica podjednako izrazene. Neke se zene jave lekaru zbog nemogucnosti da zatrudne, druge iz estetskih razloga gde dominiraju pojacana dlakavost, akne, masna koza i kosa ili opadanje kose. Bolest prati neplodnost, neredovna menstruacija sa produzenim ciklusima ili izostanak menstruacije, ponavljani spontani pobacaji, gojaznost. Leci se zajedno sa lecenjem hipotireoze. Ako ste gojazni mrsavljenjem hormonski poremecaj se ublazava. Ne mozete da zatrudnite dok ne izlecite hipotireozu tj. sredite hormone stitne zlezde. Ako ne podnosite Tivoral javite se endokrinologu da vam da drugi lek. Hasimoto tireoiditis se polako pogorsava i na kraju dovodi do toliko teske hipotireoze gde morate da pijete lek, jer bez njega nema zivota. Ako biste sa hipotireozom nekako i uspeli da zatrudnite postojala bi velika sansa da dodje do spontanog pobacaja ili radjanja psihicki zaostalog deteta. Znaci prvo normalizujte hormone stitne zlezde pa nakon toga radite na bebi. Sa policisticnim jajnicima se takodje teze ostaje u drugom stanju, jer izostaje ovulacija. Kod tog hormonskog poremecaja kada se zatrudni nema rizika po zdravlje bebe, ali sa nelecenom hipotireozom tesko mozete roditi zdravu bebu. Moj savet je da se javite endokrinologu i ginekologu i da se ozbiljno lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2010.

Postovani U zadnjih pola godine sam dobio na kilazi i cesto kada sam gladan osetim psihicku krizu,od nervozei pogubljenosti pa do cak i blazih nervnih napada ili napada panike...tako da moram po nekad i na silu da jedem da bi mi bilo dobro..krv i mokraca su dobri i nemam nikakve bolove..ima li verovatnoce da se radi o nekom organskom oboljenju i sta bih trebao da ispitam?Hvala unapred

Postovani, to nije organska, vec psihicka bolest. Javite se psihijatru. Gojenje je jedan od simptoma depresije i jedenje (cak i kada niste gladni) predstvlja neki vid utehe. Medjutim, ta uteha vodi u sve vecu gojaznost, koja je faktor rizika za mnoge bolesti, pre svega srcane. Da se kasnije ne bi mucili sa dijetama, koje su neuspesne dok se ne izleci psihicki problem, javite se odmah psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2010.

Postovani imam 19 godina,vec dva meseca imam problem sa zeludcem,upocetku sam imala ujtru cim ustanem mucninu smetala mi zacunjena hrana,i povremeno sam povracala samo vodu,kiselinu nisam mogla da jedem...a sad mogu sve da jedem ne smeta mi nista nemam vise mucninu ni povracanje ali imam bol u zeludac stalno mi krce creva tera me cesto da pustam gasove,ali vise mi vuce bol sa desne strane u gornjem delu i u ledjima,vadila sam krv celu biohemiju sve uredu...imala sam stres i od tad je sve to pocelo...Mozete li da mi kazete sta je u pitanju jel nesto opasno,jako se plasim.Hvala u napred

Postovana, neophodan je pregled gastroenterologa, jer takve tegobe mogu da se jave kod vise bolesti. Prvo uradite ultrazvuk gornjeg dela trbuha, jer tegobe lice na bolest zucne kese (kamen, zapaljenje ili presavijena zucna kesa). Takodje, pregledajte stolicu na bakterije i gljivice. Zatim se javite gastroenterologu (pregled i endoskopija) zbog moguceg cira (ulkus), gastritisa ili helikobakter bakterije. Moguce da nema nikakve bolesti, da je u pitanju dispepsija zbog stresa. Medjutim, da bi se to utvrdilo potrebno je da se iskljuce pojedine bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2010.

Postovani dr. Pre 11 dana mi je uradjena kiretaza,u pitanju su bili jednojajcani blizanci,a u osmoj nedelji doktor je konstatovao mised ab. Zanima me kolike su sanse da opet doje do pobacaja,jer jako sam uplasena?! ..I kolike su mi sanse da opet budu blizanci,da li je moguce,jako bih volela?!Hvala unapred!!

Postovana, veoma je mala sansa da ponovo dodje do mised abortusa i do blizanacke trudnoce. Moguci uzroci mised abortusa su: poremecaj gradje zametka zbog poremecaja hromosoma, genskih poremecaja, infekcija, otrova. Zatim mogu da uticu imunoloski poremecaji kada dete ima antigene koje je naslijedilo od oca i majcino telo ga prepoznaje kao strano telo i razvija antitela na njega, slabost grlica maternice, secerna bolest majke, bolesti stitne zlezde, insuficijencija zutog tela koje proizvodi hormone potrebne u trudnoci, bolesti srca, bubrega, jetre ili drugih organa majke, poremecaj gradje maternice, povreda ploda kod biopsije, rane amniocentezea ili placentocenteze. Detaljna ispitivanja se sprovode ako se mised abortus dva puta ponovi. Pobacaji su cesci kod blizanacke trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2010.

dragi doktore meni je ustanovljena bakterija proteus species u usima i nosu zanima me dali je to nesto ozbiljno i cemu steti hvala unaprijed

Postovana, do infekcije proteusom dolazi kada se smanji otpornost organizma. Ova bakterije je cesto otporna na antibiotike, te lecenje moze da bude tesko. Treba da se sprovodi po rezultatu antibiograma. Kod nekih bolesnika ne izaziva narocite tegobe. U poslednje vreme se istice da razvoj bakterija u ustima moze da izazove bolesti srca. Mnogi lekari smatraju da to vazi samo za Hemoliticni streptokok. Medjutim, ima podataka da srce ostecuju i druge bakterije iz usta samo ne tako mnogo kao streptokok. U svakom slucaju potrebno je da se lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2010.

Postovani, Vec godinu dana imam problema sa zeludcem i crijevima. Prva dijagnoza je gastroduodenitis hr. (izlijecila helicobacteriju) te sa zeludcem i dalje povremeno imam problema u vidu dispepticnih tegoba. Ono sto me je najvise muci je uporna candida u crijevima i iritabilni kolon. Ovo dvoje mi je jako tesko razluciti. Drzala sam antikandida dijetu, dugo pila Diflukan i jedno par mjeseci je nalaz bio negativan, a simptomi blazi (bolje formirana stolica a ne kasasta, manje gasova). Uvodjenjem Rudakola prije mjesec dana stolica je postala posve formirana (ali svijetla) a sa tri tablete presla sam na jednu. Medjutim candida se ponovo vratila i sada zaista ne znam sto jesti, da li se pridzavati antikandida dijete koja je bogata vlaknastom hranom sto se kosi sa ishranom za iritabilni kolon. Uzimam probiotike i shvatam da je najvaznije podici imunitet (sto mi bas ne ide od ruke) Puno bi mi znacio vas savjet. Unaprijed zahvalna.

Postovana, svima je tesko da razdvoje iritabilni kolon i kandidijazu jer su tegobe slicne. Kandida se normalno nalazi u stolici do 20 kolonija. Znaci da antimkoticima i dijetom ne treba potpuno da se iskoreni vec samo da se smanji broj kolonija. Rudakol opusta misice, tako da smanjuje grceve u stomaku i usporava kretanje creva, te stolica ima vremena da se formira. Ishrana sa puno vlakana je zdrava, samo treba da pronadjete kolicinu koja vam prija. Dijetna vlakna npr. smanjuju ili sprecavaju porast secera i masnoce u krvi, pa ih ne treba iskljuciti iz ishrane. Antistres terapija je vazna za lecenje iritabilnog kolona. Stres, osim sto pogorsava digestivne tegobe, slabi imunitet. Ukratko, imunitet se jaca pravilnom ishranom, setnjom, sportom, jogom, hobijem, boravkom na svezem vazduhu. Procitajte ove clanke: http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=481:jaanje-imuniteta-na-prirodan-nain&catid=38:najnovije-vesti&Itemid=67 i http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=306:spastini-kolon-probajte-prvo-sa-hranom&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2010.

Postovana, imala sam pre dva dana sexualni odnos bez zastite, ali partner je ejakulirao van, menzu ocekujem za deset dana, pa me zanima kolika je mogucnost da se ostane u drugom stanju? Cula sam od drugarice za tablete dan posle i interesuje me njihovo dejstvo, zapravo kako uticu na ciklus? UNAPRED ZAHVALANA!

Postovana, taj metod kontracepcije (prekinuti odnos ili ejakuliranje van) se ne smatra sigurnim. Efikasniji je kod partnera koji su u duzoj vezi, jer je tada muskarcu lakse da se kontrolise. Ipak u vreme ovulacije treba da koristite kondom. U tecnosti koja se luci pre ejakulacije ima spermatozoida tako da je kod nekih zena ta kolicina dovoljna za trudnocu. Ima parova koji koriste tu metodu i niada nije doslo do nezeljene trudnoce, ali ima parova koji su upravo prekinutim snosajem dobili decu (neplanirano). Tableta dan posle cesto daje prolazni hormonski poremecaj. Pije se u u toku 72 sata od odnosa, sto pre to bolje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2010.

Postovani, izneresuje me da li bromazepam moze smanjiti efikasnost logest pilula? Zahvaljujem!

Postovana, Bromazepam ne smanjuje efikasnost Logest tableta. Logest moze da pojaca dejstvo Bromazepama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2010.

Postovani,pre par dana sam bila bolesna,imala sam virus,a simptomi tog virusa su zapusen nos,kasalj,malaksalost...posle 2 dana tz.oporavka od tog virusa ,dobila sam potrebu za ucestalim uriniranjem...i to nakon uriniranja pojavljuje mi se mala kolicina rozikate krvi...da li je to od prehlade,odnosno jaka upala ili sasvim nesto drugo?Molim Vas da mi ogovorite,jer sam zabrinuta.Samo da napomenem da sam bila kod ginekologa pre par meseci i sve je bilo ok.Unaprijed hvala

Postovana, to je upala besike i neophodno je da se javite lekaru i pregledate mokracu (opsti pregled i urinokultura). Tokom upale besike moze da se javi krvarenje. Ako nalaz mokrace bude normalan, javite se ginekologu. Inace upala besike i ginekoloska upala (vagine ili grlica) mogu da se jave zajedno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2010.

Postovani Dr. Mojoj kcerki je 12 godina i pre sest meseci smo primetili da kada se zamara ima prosirenje na desnoj strani vrata. Ultrazvukom vrata su utvrdili da se radi o prosirenoj veni, koja je prosirena i u toku mirovanja. Bili smo upuceni na ultrazvuk srca i ekg i svi rezultati su bili u redu, radjena je i spirometrija gdje je utvrdjeno da ima smanjen kapacitet pluca i pedijatar pulmolog je odredio terapiju i da uzima Flexotide. Ali od pre par dana kcerka se zali na glavobolju u desnoj strani glave, bol u vratu i vrtoglavicu. Da napomenem da prilikom penjanja uz stubiste prosirenje vene na vratu postane vidno i ima ubrzan puls i takodje se zali na jak bol. Unapred Hvala

Postovani, normalno je da pri naporu (penjanje uz stepenice, sport) puls biva ubrzan. Na taj nacin se obezbedjuje veci priliv krvi i kisonika u misice i to omogucava njihov veci rad. Osim toga vene bivaju napregnutije, pa tamo gde su prosirene to postaje uocljivije. Glavobolja, vrtoglavica i bol u vratu ne moraju biti posledica prosirene vene. Potrebno je pronaci uzrok prosirenja vene. Mozda je to posledica pritiska na venu. Pregledano je srce. Potrebno je pregledati i organe sredogrudja (medijastinum) i detaljniji pregled pluca. Obavezno vodite dete lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2010.

Postovani, vec pet godina ne odrzavamodnose sa suprugom. Pocelo je posle jednog mog usavrsavanja u inostranstvu gde smo gili zajedno. Ja sam naravno mesec i po dana bio sam u skoli, bez nje. Dolazio sam vikendom i pokusavao da imam odnos, na njeno insistiranje i na kraju svakog ,izlazila je samovodica, kao mleko, da lije trebalo da bude drugacije posle 6 dana odsustva? Ona kaze da. Optuzila me je da imam vezu tamo gde se praznim i da je to zbog toga? Molim vas da mi odgovorite,da li je tacnoda ukoliko imate ceste odnose , sperma postaje vodenasta. Veoma zahvalan citalac . Da li je istina da ukoliko

Postovani, viskoznost (gustina) sperme zavisi od broja spermatozoida. Manji broj spermatozoida (oligospermija) daje vodnjikastiju spermu. Ne zna se tacan uzrok te pojave. Da se zna mnogo bi bilo lakse lecenje muskog steriliteta. Uticu infekcija, bolesti prostate, losa ishrana sa malo vitamina i antioksidanasa, stres. Kod vise uzastopnih seksualnih odnosa (jedan za drugim) svaki sledeci ejakulat ima manje spermatozoida. Opet spermu ne cine samo spermatozoidi vec i tecnost koju stvara prostata. Posle 6 dana apstinencije normalna sperma ne treba da bude vodnjikava. Medjutim, ako jeste to nije dokaz vaseg neverstva. Vi znate da li ste bili neverni. Supruga ako vam ne veruje moze da nadje bezbroj dokaza za navodno neverstvo. Uzrok vaseg bracnog problema nije u izgledu sperme, vec u ljubomori i nedostatku poverenja. Resenje problema je u razgovoru sa suprugom. Ako je i dalje sperma neobicnog izgleda i imate jos neke tegobe javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2010.

Postpvani doktore, prije 15 godina djelomicno mi je ostranjena stitnjaca i od tada pijem hormone (letrox). Uvjek kada sam vadio hormone stitnjace bili su uredu i kada sam radio snjimak ostatka(samo na desnoj strani) zljezde sve je uredu, ali u zadnju godinu dana mi se pojavljuju akne u vecim mjerama i osjecam umor cak malo padam u depresiju a hormoni stitnjace su uredu. Dali je ipak moguce da je doza hormona premala ili postoji mogucnost da je to neki drugi problem jer radim jako stresan posao. Hvala unaprije

Postovani, tegobe nisu posledica terapije stitne zlezde. Mogu da budu posledica stresnog posla. Probajte da smanjite stres planiranjem radnih zadataka. Ako sami mozete da ih planirate, ucinite to tako sto cete prvo uraditi ono sto je najhitnije ili sto vam je najteze. Obaveze ne ostavljajte za kasnije, jer to povecava stres. Ako je posao stresan zato sto je preobilan razgovarajte sa nadredjenim. Zatim dovoljno spavajte nocu, setajte, bavite se sportom i hobijem. Umor redovno prati stres i depresiju. Verovatno ce vam se ciniti da ne mozete da se bavite sportom kada ste umorni, ali kada povecate fizicku aktivnost videcete da vam pomaze da smanjite napetost, sto smanjuje i osecaj umora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2010.

Postovani,primetio sam odredjene simptome na levom testisu,tj. u mosnici,prema informacijama iz vasih odgovora u pitanju je varikokela,blagi oblik.Ponekad osetim tezinu i blagi bol u mosnici.To stanje se moze poboljsati nosenjem steznika,zar ne? Mozete li mi pojasniti,kakvih steznika,na kom delu tela i na koj nacin,kako da ih trazim u apoteci? Hvala lepo.

Postovani, mnogi muskarci imaju varikokelu. Operise se samo ako je uzrok steriliteta ili ako izaziva izrazene tegobe. Tegobe inace nisu mnogo ceste. Steznik ili suspenzorijum je podupirac. To ne mora da bude poseban ortopedski steznik. Istu ulogu imaju tesne gace koje podizu testise i prosirene vene. Mislim da je zdravije da tegobe ublazavate izbegavanjem dugotrajnog sedenja i stajanja. Ako ste mlad covek, posebno ako planirate decu nije zdravo da koristite podupirace (isto deluju i gace sa likrom). Oni dovode do pregrevanja testisa sto remeti produkciju spermatozoida.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2010.

Postovani dr. imam jedno pitanje, pre dva meseca sam imala aspiraciju, odnosno kiretazu aspiratorom, koja mi je prouzrokovala ogromne probleme. Zbog nesterilnih instrumenata, zavrslila sam u bolnici na jakim antibioticima, stvorila se jaka upala. To je koliko toliko sanirano, sada imam drugih problema. Naime, negde kod debelog creva, na samom analnom otvoru imam neke neopisive nelagodnosti, to su vise neki grcevi ili neko nelagodno secenje, to nekada traje , nekada ne, ujutru nikako. Inace ima 31 godinu, dvoje dece i moj posao zahteva dugotrajno sedanje. Stolice uredne, inace kada imam praznjenje ili gasove odmah mi bude lakse. Da li trebam hitno kod gastroenterologa, inace sam hipohondar :)

Postovana, verovatno tegobe poticu od suljeva. To su prosireni krvni sudovi u analnom predelu. Njihovom nastanku pogoduje trudnoca, hormonski poremecaji i dugotrajno sedenje. Terobe su izrazenije kad je stolica neuredna (smeta i zatvor i proliv). Javite se hirurgu proktologu koji ce utvrditi da li tegobe poticu od hemoroida ili neke druge bolesti zavrsnog dela debelog creva. Moguce je gljivicno zapaljenje tog dela zbog nedavnog koriscenja jakih antibiotika. Inace, zapaljenje materice nakon abortusa ne nastaje zbog nesterilinih instrumenata, vec zato sto vagina nije sterilna. Instrumenti samo te mikroorganizme naguraju u matericu koja u normalnim uslovima ne sadrzi bakterije. Zbog te komplikacije se abortus ne preporucuje za kontracepciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2010.

Postovani, na pregledu kod kardiologa tromesecnoj bebi dr je napisala Foramen ovalae apertum, na nase pitanje sta to znaci rekla je da ne brinemo i da dodjemo na kontrolu za 3 meseca, inace beba je zdrava i nema problema. Slabo sam upucena u taj izraz pa me zanima da mi malo poblize objasnite sta to znaci i da li je normalno za bebu? Hvala unapred

Postovana, to je otvor izmedju pretkomora. On omogucava bebi da u maminom stomaku ne dise, vec da kiseonik uzima iz njene krvi preko pupcanika. Nakon rodjenja, kad dete prodise, otvor vise nije potreban pa se zatvara. To se desava tokom prve godine. Kod neke dece ostaje otvoren i kroz njega se krv vraca u pluca. Ta deca imaju cesce infekcije pluca, razvija se povisen krvni pritisak u venama pluca i dete postaje srcani bolesnik. Ako se nakon prve godine otvor ne zatvori to predstavlja srcanu manu. Mali otvor se srece kod petine dece i odraslih i ne predstavlja problem. Medjutim, ako je veliki neophodna je operacija. Kardiolog je rekao da ne brinete jer ocekuje da se otvor sam zatvori, samo je potrebna kontrola tog procesa zatvaranja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2010.

Pitanje se radi o mojoj mami koja ima 53 godine i o tome sta se desilo.Jedno jutro se probudila i ustala a pri tome se nije secala sta je bilo prethodnog dana,ispitivali smo je i ona je sve negirala,nije se secala uopste nijedne stvari..i postepeno sa tim propitivanjem pocela je da se seca.Do sada je imala 3 pada sa bicikla gde je posljednji bio najgori jer je udarila glavom i izgubila potpuno pamcenje nije znala ko je ni sta je,a ni za nas koji smo bili pored nje,ali je ipak kasnije povratila pamcenje,to je bilo 2003god.Moje pitanje je sta od analiza treba da se uradi,sta mislite sta bi to moglo da bude,mada je to veliki pojam?Preporucite mi neki savet sta da radim,posto je tesko natarati da ode kod lekara,jer smatra da je dobro? Unapred Hvala Srdacan pozdrav

Postovana, ako uocavate velike praznine u maminom secanju vodite je lekaru. Drugo sami ne mozete uciniti. Nemogucnost pamcenja moze biti posledica povrede, uzimanja psihoaktivnih lekova ili starenja. Pregled obuhvata laboratorijske analize krvi i mozdane tecnosti, snimanje elektricne mozdane aktivnosti (EEG), kompjuterizovanu tomografiju (CT) ili magnetnu rezonancu (NMR) mozga, kao i neuroloski pregled. Vodite je neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2010.

postovani,imam sina od 4god,imam jednu nedoumicu,ne znam dali da ga vodim kod dr posto sam primetila pre neko vece dok je spavao da mu srce preskace.Ja sam slucajno pipnula njegov puls i imao je blago povecano kucanje u toku sna,ali je kucalo nepravilno sa preskakanjem.Znam da kod male dece srce brze kuca,ali sam zabrinuta zasto preskace,i zasto je to bilo u stanju mirovanja.On je ovako zivahno dete.To sam primetila jos od kad se rodio,nego sam mislila da je to prolazno.Dali treba da ga vodim prvo kod pedijatra,zabrinuta sam,jel znam da sigurno nije normalno da srce preskace na svakih 5 sekundi,i plasim se ipak je on mali.Hvala unapred

Postovana, iako se pravilnost srcanog rada ne procenjuje pipanjem pulsa, obavezno vodite dete pedijatru. Ako uoci nepravilnost u ritmu srcanog rada, sum na srcu, povisen krvni pritisak... uputice vas decijem kardiologu. U svakom slucaju vodite ga prvo pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2010.

Postovani doktore, imam 21 godinu i imam jedan problem, vec nekoliko dana pred samo spavanje desava mi se da ne mogu zaspati, jer stalno mislim da ostajem bez vazduha i da ce mi se nesto desiti u srcu, u tom momentu postajem nervozan i onda ostajem budan skoro do 5 casova ujutru. Da li sam ja to nesto umislio ili imam neki problem? Unapred zahvalan!

Postovani, umislili ste da ce vam se nesto desiti. Bez obzira sto niste srcani bolesnik vi imate problem. On se zove anksioznost ili bezrazlozan strah. Najbolje da se javite psihologu ili psihijatru za pomoc. Lekari opste prakse u tom slucaju daju Bensedin ili Bromazepam (oni i nemaju pravo da propisuju druge psihoaktivne lekove bez izvestaja psihijatra). Ne ulaze u trazenje i uklanjanje uzroka straha, pa je i lecenje cesto neefikasno.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: