Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani doktore, imam 38 godina, radim uredski posao i cesto vozim automobil. Mjesecno prelazim do 3500km. Posao je dosta stresan.U zadnje vrijeme pojavila mi se bol u donjem dijelu ledja i u podkoljenicama tj.listivima objih nogu. Bol nije tako jaka,al osjecam je i po par dana. Takodjer mi se jos pojavilo zujanje u usima. Zujanje traje vec 10-15 dana i neprolazi. Molim Vase misljenje i savijet za pomoc. Unaprijed hvala na odgovoru.

Postovani, posao koji radite strasno opterecuje kicmu. Dugotrajno sedenje u kancelariji, kao i voznja automobila izazivaju bol u krstima. Potrebno je da tokom posla cesce pravite pauzu. Tada ustanite, razmrdajte se i uradite neku vezbu za kicmeni stub. Bol u listovima se javlja zbog dugotrajnog sedenja (posledica opterecenja vena i misica). Zujanje u usima moze da se javi zbog stresnog posla. Medjutim moze i iz mnogih drugih razloga, tako da je potrebno da se javite lekaru. Ono ukazuje da nesto nije u redu u fizickom ili psihickom pogledu. Cest uzrok sumova u uvu kod mladih je ostecenje neznih slusnih celija bukom ili praskom, pre svega muzikom (vokmen, diskoteke, rok-koncerti), ali i bukom na radnom mestu. Uzrok zujanja mogu biti smetnje cirkulacije (veoma cesto), zatim oboljenja vratne kicme (kod vas moguce zbog dugotrajnog sedenja i voznje), bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog. sistema. Da bi otkrili koji je kod vas uzrok morate se prvo javiti specijalisti za ORL, pa ako je to u redu, onda neurologu, fizijatru i stomatologu. Zbog bola u donjem delu ledja javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani, iako sam cesto patila od panicnih napada, i ubrzanog rada srca od toga, ovog proljeca sam se jednog jutra u 6 probudila i kad sam se okrenula u krevetu nesto se pomjerilo u stomaku i pocela je jaka tahikardija (225) koja je trajala i trajala dok nije dosla hitna pomoc i ubrizgala mi lijek.Napominjem da je su bile pocele prve vrucine i da sam prethodni dan i noc jela masnu i slanu hranu kao i jednu jabuku oko 9 uvece. Od tada ponekad imam slicne situacije, mada sa manjom brzinom otkucaja. Ne znam razlog ovome iako sam bila kod kardiologa i on smatra da mali prolaps mitr.zaliska, hrana neka mala kilica mozda) su uticale na to. Da li snizenje pritiska tokom noci, vrucina, varenje je moglo da dovede to toga da je meni sva krv bila u stomaku pa kad sam se okrenula, doslo je do tako jake tahikardije?Cinilo se kao da je nesto lupilo i da je sve nekako povezano sa cirkulacijom.Hvala na odgovoru.

Postovana, ta tahikardija je bila povezana sa obilnim jelom predhodnog dana. Prilikom promene polozaja tela u krevetu doslo je do pomeranja srca navise i tahikardije. To je mogao da izazove zeludac ako je skliznuo u grudnu duplju (to se desava ako postoji zeludacna kila, koja se zove hijatus hernija). Isto je moglo da se desi zbog pomeranja gasova u crevima. Taj dogadjaj je provocirao ponovne tahikardije (zbog starha). To je sustina panicnih napada. Tahikardije se ponavljaju zbog stresa i straha, a ne zbog bolesti srca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani doktore, molim Vas da mi rastumacite rezultate: ANALIZA: Ureaplasma urealitica IgM REZULTAT : 0.88 REFER.VRED.: (-)<0.9,(+)>1.1 JEDINICE: RU Da li postoji infekcija? Da li je postojala infekcija? Rezultati su mog supruga. Ja imam ureaplasmu vec 5 godina. Stalno je lecim, ali se infekcija vraca. On je radio 3 puta bris uretre i uvek je bio negativan.Rezultate koje Vam saljem su iz krvi. Kako je moguce da mi se stalno vraca infekcija, ako mi je on jedini partner?

Postovana, suprug nema infekciju, a nije je imao ni ranije. Ponovne infekcije lecenih osoba su ceste. U vagini i normalno moze da se nadje ureaplazma, ali je problem ako prodre u matericu, jajovode i trbusnu duplju. Tada izaziva tegobe. Sve sto smanjuje prirodnu otpornost vagine stvara uslove za infekciju ureaplazmom. Zato ne treba da koristite tampone, vaginalna ispiranja, intimne dezodortanse, kupke i slicne iritanse. Nosite pamucno rublje, a izbegavajte sinteticko, kao i tesnu odecu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani,vec sam vam se obracala u vezi sa ovim pitanjem.Zadnje dve godine imam problema sa peckanjem,svrabom i crvenilom vulve.Nema sta sve nisam koristila i koje sve analize nisam uradila ali nista nije pomoglo.Nekad me toliko pece da se toliko unervozim,a i desava se da mi nije ni do intimnih odnosa koliko me to iritira.Suprug nema nikakvih tegoba.Trenutno koristim multi gyn gel ili domaci ulje od kantariona ali ne vidim na poboljsanje.Da li bi smela da planiram trudnocu zbog ovih tegoba.Hvala

Postovana, u ranijim pitanjima ste navodili da su svi pregledi kod vas i supruga normalni (racunajuci i bris na klamidiju i mikoplazmu), nema razloga da ne planirate trudnocu. Iz nekog razloga imate strah od trudnoce. Razmislite da li je vi zaista zelite. Mozda je u tome uzrok vase anksioznosti, tog bezrazloznog straha za zdravlje i ishod trudnoce. Sa druge strane mozda nije u pitanju otpor prema trudnoci. Mozda ste anksiozni iz drugog razloga (stres, smrtni slucaj u porodici), pa u sklopu te anksioznosti se plasite za svoje opste zdravlje i za trudnocu. Anksioznost je uzrok razlicitih tegoba na koje ste se zalili u predhodnim pitanjima. Obavezno se javite psihijatru, jer ocigledno ne mozete sami da prevazidjete stres i strah. Nema opasnosti za trudnocu. Mozete da zatrudnite odmah, a mozete i kasnije u dogovoru sa psihijatrom i ginekologom. Gledajuci sva vasa ranija pitanja vidim da nemate razloga da ocekujete rizicnu trudnocu, ali morate da radite na smanjenju stresa. Da bi smanjili stres setajte dosta, bavite se nekim sportom, hobijem, sirite krug prijatelja i realno planirajte svoj dan (ne pretrpavajte ga nepotrebnim obavezama).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2010.

Postovani doktore imam 31god rodila sam dva deteta poslednji porodjaj je bio pre dve godine,pre oko 3 godine pojavo mi se iscedak iz bradavice koji je bio bezbojan isla sam kod lekara koji je uradio UZ grudi i obavio pregled radjen je i bris i sve je bilo uredu i to curenje je prestalo,e sad meni se pojavilo ponovo to curenje koje traje dvadesetak dana,pa po 3/4 meseca sve bude uredu ne curi nista, pa opet se javi i sve tako u krug stim sto mi je sad malo zuckastiji iscedak,malo sam zabrinuta pa bi vas molila ako mozete da mi pomognete kako da resim ovaj problem.

Postovana, potrebno je da se javite lekaru i uradite ponovo bris sa patohistoloskim pregledom, kao i pregled hormona prolaktina. Ako je prolaktin normalan i ne nadju se sumnjive celije u brisu nemate razloga za zabrinutost. Ako je prolaktin povisen dobicete terapiju (Bromokriptin). Yuckasta boja sekreta nije sumnjiva, ali je ipak neophodan pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovana dr.Grujic Ja imam kandidu vaginalnu vec 5,5 godina svasta sam pokusavala ali izlecenja nije bilo.Pocela sam sa ovom anti-kandida dijetom pre par dana{pa cu videti rezultate}.Recite mi da li kandida utice na starilitet i koliko dugo necu smeti da jedem peciva i slatkise pose anti-kandida dijete?? Nadam se Vasem odgoviru,jer sama u velikoj depresiji.

Postovana, u lecenju kandide veoma je vazno da se pronadje i ukloni uzrok njenog prevelikog razmnozavanja (normalno je ima u manjem broju u crevima, ali i u vagini). Tokom i nakon koriscenja antibiotika treba da koristite probiotike, antimikotike i da ne koristite slatko, belo brasno, sirce... Pad imuniteta, hormonska kontraceptivna sredstva, antiandrogeni lekovi (takodje hormoni), secerna bolest pogoduju kandidi. Iako kandida nije polno prenosiva bolest, kod infekcije koja dugo traje ili se cesto ponavlja potrebno je da se leci i seksualni partner (on pije antimikotik i maze antimikoticnu kremu). Tokom terapije vaginalne kandidijaze (dok koristite terapiju: vaginalete i tablete protiv gljivica) potrebno je da izbegavate seksualne odnose. Uradite i test opterecenja glukozom (oralni GTT test), jer blagi poremecaj metabolizma secera moze biti uzrok uporne kandide. Sve vam ovo pisem da shvatite da u upornim slucajevima kao kod vas nije dovoljna samo dijeta. Kada jednom izlecite kandidu (lekovima i dijetom) postepeno se vracate na normalnu ishranu. Ali paznja: previse slatkog i belo brasno nisu zdrava hrana i treba da ih redje koristite zbog opsteg zdravlja. Kad se vratite na normalnu ishranu, dijetalnu koristite samo kada pijete antibiotike. Ako imate oslabljen imunitet koristite neko sredstvo za jacanje. To su vitamini A, C, E, minerali cink i selen, zatim beli luk, jogurt, maslinovo ulje. Imunitet slabi stres, masna i slatka hrana. Smatra se da kandida moze da dovede do steriliteta, ali to se retko desava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovani,radila sam hormone stitne zlezde zbog depresije i ubrzanod rada srca[inace se lecim od depresije i ankcioznosti godinu i po] i vrednosti hormona tsh su:1,74 referentna frednost; 0,4-7,0 i ft4 0,67 vrednost :0,8-2,0 Molim za savet,jer sam jako uplasena zbog ovog ft4!!!Da li postoji mogucnost da je to sve od lekova: rivotril, seroxat, tolvon hitno-pozdrav!!!

Postovana, uz normalan TSH, da bi ukazivalo na hipotireozu FT4 treba da bude dosta snizen, a ne samo malo kao kod vas. Lekovi nisu uzrok ovakvog rezultata. Povremeno kontrolisite hormone, jer tegobe kao vase mogu da se jave kod bolesti stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovani,interesuje me da li gluformin smanjuje pritisak posto ga koristim zbog PCOS,sindroma.Pijem dnevnu dozu 1500mg inace imam nizak pritisak ali ovih dana imam velike vrtoglavice.Unapred zahvalna

Postovana, Gluformin ne snizava krvni pritisak. Treba da pazite da vam lek ne snizi secer (glukozu) ispod normale. Morate se odmah javiti lekaru i prestati da koristite lek ako se naglo pojave grcevi u misicima, tegobe sa varenjem (muka, gadjenje, povracanje), bolovi u trbuhu i umor. Ovi simptomi mogu upucivati na pojavu laktacidoze. Laktacidoza je povezana s otezanim disanjem, bolovima u trbuhu, povisenom temperaturom i komatoznim stanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2010.

Postovani, imam bebu od 18 meseci. Od rodjenja alergican na kravlje mleko, od prosle jeseni ima astmu, na prevenciji singularom i pulmikordom. Od pre dva meseca pojavile su se promene na domalom prstu na nozi, koje lice na ekcem, koji do tada nije imao. Bili smo kod pedijatra i kod dermatologa. U medjuvremenu se stanje pogorsalo i koza je bila crvena tvrda i ljustila se u debelim slojevima sa pucanjem i krvarenjem. Od terapije smo dobili Triderm, kupke hipermangana i razlicite kreme za regeneraciju i negu. Sve se vracalo kada prestanemo sa terapijom. Nakon mesec dana odustali smo sami od te terapije i nastavili da mazemo samo pantenol i povremeno kantarionovo ulje. Stanje je od toga bolje, koza je suva, crvena i perutava ali se ne ljusti i puca kao pre. Medjutim, taj prstic je veci od svih ostalih, ne znam da li je otekao ili porastao. Sta to moze da bude, kom lekaru da se javimo? Unapred hvala.

Postovana, javite se koznom lekaru. Deca koja boluju od astme sklona su ekcemu. U njegovom lecenju se ne moze dugo koristiti kortikosteroidna mast (triderm) i mora da se predje na negu kao sto ste sami uradili. Prst je verovatno otekao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

postovani doktore,vec sam se jednom obracala ali nisam dobila odgovor,imam 30 godina u 21 su mi otkrili da imam hasimototirioditis dve godine sam pila tivoral nakon cega je bila nestasica na trzistu pa sa pila neku zamenu koja mi nije odgovarala i lekari su mi savetovali daprekinem sa lekovima i od tada ne koristim nista,pored toga imam i pcos tj.policisticne jajnike molim vas da mi kazete sta su to policisticni jajnici i kako se lece jer sam vec 6 godina u braku i nemam dece a jako bih volela,imam neredovni ciklus od prve menistruacije pa vas molim za savet u napred zahvalna

Postovana, na vase pitanje dobili ste odgovor 22.10.2010, ali ga niste procitali. Poslali smo na e-mail obavestenje da je odgovoreno (pogledajte svoju postu). Iz sadasnjeg pitanja se vidi da niste prekinuli lecenje tireoiditisa na svoju ruku i da vam je to dozvoljeno zato sto su tada T3 i T4 bili normalni. Sada mozete da nastavite kontrolu i lecenje. Ako je u medjuvremenu doslo do snizenja hormona stitne zlezde Tivoral je neophodan. Javite se endokrinologu i ginekologu. Bez normalizovanja hormonskog statusa tesko mozete da zatrudnite. Ako se u medjuvremeno Hasimo totirioditis komplikovao hipotireozom postoji rizik za bebu. U slucaju da vam je tesko da nadjete odgovor na predhodno pitanje evo ponovo. VASE PITANJE: postovani,imam 30godina i policisticne jajnike,i hipotireozu stitne (tj.hasimototirioditis) u braku sam vec sest godina i zelela bih dete ,zanimame sta su policisticni jajnici i kako se to leci,imam neredovne cikluse nekad se desi da nedobijam i po godinu dana,za stitnu sam pre koristila tivoral pa sam prestala jer sam se lose osecala i sada ne koristim nista,molim vas za vas savet unapred hvala ODGOVOR: Postovana, poslicisticni jajnici su posledica hormonskog poremecaja zenskih polnih hormona ukljucujuci i porast nivoa muskih polnih hormona, kao i poremecaj hormona stitne zlezde. Ime potice od izgleda jajnika, oni imaju brojne cicte. Uzrok ove bolesti nije u potpunosti jasan, ali se znaju hormonski i metabolicki poremecaji ovog sindroma. Relativno je cesta bolest, jer boluje 6 do 10% zena u generativnom periodu. Sindrom policisticnih jajnika se moze ispoljiti brojnim tegobama, pri cemu nisu kod svih bolesnica podjednako izrazene. Neke se zene jave lekaru zbog nemogucnosti da zatrudne, druge iz estetskih razloga gde dominiraju pojacana dlakavost, akne, masna koza i kosa ili opadanje kose. Bolest prati neplodnost, neredovna menstruacija sa produzenim ciklusima ili izostanak menstruacije, ponavljani spontani pobacaji, gojaznost. Leci se zajedno sa lecenjem hipotireoze. Ako ste gojazni mrsavljenjem hormonski poremecaj se ublazava. Ne mozete da zatrudnite dok ne izlecite hipotireozu tj. sredite hormone stitne zlezde. Ako ne podnosite Tivoral javite se endokrinologu da vam da drugi lek. Hasimoto tireoiditis se polako pogorsava i na kraju dovodi do toliko teske hipotireoze gde morate da pijete lek, jer bez njega nema zivota. Ako biste sa hipotireozom nekako i uspeli da zatrudnite postojala bi velika sansa da dodje do spontanog pobacaja ili radjanja psihicki zaostalog deteta. Znaci prvo normalizujte hormone stitne zlezde pa nakon toga radite na bebi. Sa policisticnim jajnicima se takodje teze ostaje u drugom stanju, jer izostaje ovulacija. Kod tog hormonskog poremecaja kada se zatrudni nema rizika po zdravlje bebe, ali sa nelecenom hipotireozom tesko mozete roditi zdravu bebu. Moj savet je da se javite endokrinologu i ginekologu i da se ozbiljno lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

Postovani doktore, molim za brz odgovor, jer polako ocajavam. Ovako, vec nedelju dana patim od nesanice, i to nesanice koja je iz dana u dan sve gora i gora, bez obzira na moj umor, i nesanice koja je pocela kao "grom iz vedra neba". Uopste ne znam sta je uzrok. Jednostavno, legnem umoran, opustim se, ali san ne dolazi. Ma sta god uradio, ma koliko fizicke aktivnosti, ili umnog rada izvrsio tokom dana, jednostavno ne spavam. Zasto, pojma nemam. A slabo funkcionisem bez sna, i osecam kako mi srce brze radi, kao i pojacano znojenje, valjda kao posledicu svega. Pre ove nesanice osecao sam povremeno "nestabilnost" u hodu, i kao da me "vuce" blago na jednu stranu, a ponekad i blagu kontrakciju misica. Prvo sam spavao 5, pa 3, pa 2, i sad vec ima dva dana kako sam legao, a zaspao UOPSTE nisam. Nocas sam legao, zadremao i spavao oko jedan sat, a onda se probudio i kao da mi mozak nije dao vise. Naravno onda se i unervozim pa jos gore. Znaci, sve je gore i gore. Je li ovo klasicna nesanica koja se da izleciti? Googlajuci ove simptome danas, naleteo sam i na neki maligni oblik nesanice koji izazivaju prioni, ali koji je veoma redak i nasledan, ali i na ovaj oblik smrtonosne nesanice http://www.uchospitals.edu/news/1999/19990526-sfi.html Gde nije potreba genetska predispozicija za razvoj bolesti. Posebno me zabiranjava jer neke simptome sam poznao kod sebe. Sta vi mislite? Unapred zahvalan. Inace, imam 20 godina

Postovani, nesanica koju opisujete nije redka i treba misliti na najcesce uzroke. Tek ako oni nisu uzrok na najredje kao sto su prioni. Obicno se nesanica javi zbog zabrinutosti, napetosti, premora, stresa (ili bilo kog drugog razloga), a zatim strah da ce se ponoviti pogorsava stanje. Zbog nesanice i ranije nestabilnosti javite se neuropsihijatru. Poremecaj spavanja, ubrzan srcani rad i pojacano znojenje mogu biti posledica bolesti stitne lezde, pa je potrebno da se javite endokrinologu. Ne ocajavajte, ne plasite se spavanja, odlazite na pocinak pre ponoci. Ako se ne uspavate za pola sata ustanite popijte toplo mleko, caj od nane, za umirenje ili protiv nesanice, citajte neku knjigu, a kad osetite da vam se pridrema vratite se u krevet. U medjuvremenu ne gledajte na sat, jer ce vas to jos vise unervoziti. I naravno javite se lekaru. To sto imate je akutna nesanica i ona se u vecini slucajeva leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

Imam 30 godina. Vec vise od godinu dana imam temeraturu oko 35 stepeni, par puta se stustila i na 34.3, tada mi je bilo uzasno lose, tresla sam se od hladnoce. U poslednje vreme temperatura mi je oko 34.7 - 35.5. Ponekad se popne i preko 36 stepeni. Inace cesto osecam nervozu i imam bol u gornjem delu stomaka sa leve strane. Zanima me da li je to nesto opasno? Kom lekaru bi trebala da se obratim i da li je ova temeratura stetna za organizam i iz kog razloga se javlja? Unapred zahvalna

Postovana, niska telesna temperatura ukazuje na delovanje nekog stetnog faktora na termoregulacioni centar u mozgu. Najcesce je to virusna infekcija. Medjutim, posto tako deluje i pritisak na centar potrebno je da se javite neurologu. Bol u gornjem levom delu stomaka moze da bude posledica nadimanja, gastritisa ili cira, pa je neophodan pregled gastroenterologa. U poslednje vreme, zbog sve stresnijeg zivota javlja se i kod osoba koje nemaju neku bolest organa za varenje. To se naziva funkcionalna dispepsija. Potrebna je antistres terapija, opustanje, setnja, bavljenje sportom...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

Molim Vas da mi objasnite sta znaci WPW sindrom kod bolesti srca koju ima moja mama?Ona ima 65 god.i stalno joj je TA 140/95, a nikad nije nizi od ove vrijednosti,nego je cesce visi.Od th pije Presolol, Biol, Aspirin protekt i Letrox za stitnjacu. U zadnje vrijeme muci je nesanica i nocno "prekidanje" rada srca (kako ona kaze),a i bez toga tesko zaspi. Obicno spava jednu noc, al zato drugu noc ne zaspe do 3-4h ujutru. Nekad kaze da je nervira sto toliko lijekova pije, i da ce prekinuti taj za stitnu,a ja je naravno odvracam od toga. Dali je nesanica i ova dg srca povezana, koji je Vas savjet?

Postovana, WPW sindrom predstavlja poremecaj sprovodjenja, najcesce urodjen. Ispoljava se povremenim napadima ubrzanog srcanog rada (parosizmalna supraventrikularna tahikardija). Ovaj sindrom se cesce srece kod zdravog srca. Leci se ako su napadi tahikardije cesti, remete kvalitet zivota, rad i uznemiravaju osobu. Lecenje se vrsi lekovima. U tezim slucajevima se radi radiofrekventna ablacija. Kod osoba sa bolesnom stitnom zlezdom nepravilan srcani rad nije redak. Prekidanje srcanog rada je mamin subjektivan osecaj. Nakon tahikardije kada srce pocinje sporije (normalno) da radi covek oseti malu pauzu za koju pomisli da mu srce ne radi. To nije prijatan osecaj. Mama to teze podnosi zato sto boluje od hipotireoze, pa zbog nje ima psihicke probleme. Hipotireoza je uzrok poremecaja spavanja, uznemirenosti, nervoze pa cak i depresije. Letrox mora da pije, jer bez tog hormona ne moze da zivi. U celini gledano mama nije tezak bolesnik, vec je depresivna. Neka se javi psihijatru. Nesanica je povezana sa anksioznoscu i stitnom zlezdom. Nije povezana sa srcem. Tegobe od strane srca plase mamu, ali u sustini one nisu opasne i mogu da se lece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2010.

Moje pitanje je sta znaci kombinacija lijeka propranolol 20mg i bensedin 5 mg,koju mi je Dr jednom preporucila kada sam imala problem sa stitnom i da to uzmem u slucaju pojave neke neugodne situacije i koliko cesto se to moze popiti? Drugo mi je pitanje ginekoloske prirode: imala sam 02.10.menstruaciju i slucajno je bila pracena prehladom tipa kijavice i otoka sluznice nosa i bola u grlu. Pila sam samo Biogripin i proslo je.Ovaj put sam dobila m.28.10.i opet je pocela kijavica i prehlada, a mens.je tako obilna i pracena zgrusanim ugruscima krvi drugi dan.Imam utisak da mi imunitet oslabi kada imam ta mjes.krvarenja i dali je normalno da se ponekad jave ti manji ugrusci? Uz veliko postovanje, unaprijed hvala na odgovoru.Sanja.

Postovana, kombinacija lekova Propranolol 20mg i Bensedin 5 mg ne leci stitnu zlezdu, vec ublazava tegobe koje se javljaju kod obolelih. Osobe sa bolesnom zlezdom cesto imaju napade ubrzanog srcanog rada (lupanje i preskakanje srca) i zbog toga piju Propranolol. On treba da se pije redovno. Bensedin pijete zbog nervoze koja je skoro uvek prisutna kod obolelih. Njega treba da pijete samo kada osetite da ste uznemireni i da vam treba. Ne pijte ga kada vam je dobro, jer ne sme da se pije dugo bez pauze. Menstrualna krv se ne grusa. Ono sto lici na ugrusak je veci komad sljustene sluzokoze materice. To se desava ponekada kao posledica blazeg hormonskog poremecaja. Znaci da se sluzokoza odjednom sljustila i zato je krvarenje obilnije nego obicno. Tokom menstruacije zena je podloznija infekcijama mokracnih i polnih organa. Iz tog razloga se ne preporucuje seksualni odnos tokom mesecnog krvarenja. U to vreme se utoplite malo bolje. Umerena fizicka aktivnost umanjuje menstrualne tegobe. Za to vreme ne bi trebalo da obavljate jako tezak posao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2010.

Postovani, javio sam se lekaru zbog upale grla i prepisani su mi antibiotici nakon kojih mi nije bilo bolje,pa sam otisao na kontrolu i dr je rekla da je to ipak virusna upala grla i da nisam ni trebao da pijem antibiotike. Zanima me da li je moguce da dr nije mogla da prepozna da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj upali (nije trazila bris), i na koji nacin to lekar moze da prepozna obicnim klinickim pregledom? Unapred se zahvaljujem na odgovoru

Postovani, lekarima je mnogo lakse da postave dijagnozu u virusnim epidemijama (viroze, grip), nego u pojedinacnim slucajevima, jer bakterijske i virusne infekcije mogu da lice. Kod virusnih, ako osim promena u grlu, postoji curenje nosa i suzenje ociju dijagnoza je mnogo laksa. Kod virusne infekcije grlo je crveno, ali ne plameno crveno kao kod streptokoka i nije gnojavo. Za postavljanje dijagnoze vazno je i doktorovo iskustvo. Da bi lakse postavio dijagnozu lekar treba da zna kako vam izgleda grlo kad ste zdravi. Kod alergicnih osoba sluzokoza je izmenjena i kada nema bakterijske i virusne infekcije. Rukovode se i time da infekcija obicno pocinje kao virusna (prva 2 do 3 dana) a zatim mogu (a ne moraju) da se nadovezu bakterije. Ako vam je nakon nekoliko dana koriscenja caja i antiseptika za grlo opste stanje losije sigurno je bakterijska infekcija. Dijagnozu otezava uzimanje antibiotika na svoju ruku. Bris zdrela nakon antibiotika nema svrhe (potrebna je pauza od bar 5 dana). Pre propisivanja antibiotika bi trebao da se uzme bris. Kod nas se to uglavnom ne radi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2010.

prvo da se izvinem za prazen mel krivo,sam poslala . Moje pitanje glasi muz mi je dijabeticat Tip 2 nocu se budi sagrcevima i bolovima u podkoljenicama. uzima ljek PLAVIX KOMPLEKS KOJI SE DAJE KOD STENCA SRCA:;ASS ;I INSULIN NORNAL ;DICLO ZA BOLOVE U LJEVOJ RUCI

Postovana, Plavix smanjuje slepljivanje krvnih plocica (trombocita) i formiranje tromba. Zato se daje kod osoba kod kojih postoji povecan rizik od tromboze. To nisu samo osobe kojima je postavljen stent, vec i osobe koje imaju bolest perifernih krvnih sudova. Dijabeticari su posebno skloni tim bolestima (dijabeticna angiopatija ili bolest krvnih sudova kod secerasa). Vas suprug kao dijabeticar ima bolesne krvne sudove nogu i Plavix koristi preventivno da ne bi doslo do komplikacija u vidu tromboze. Inace lek smanjuje rizik od infarkta i sloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2010.

Postovana Dr. Grujic, Slobodna sam da vam se obratim u vezi slucaja sa mojim muzem. Primetila sam da mu je nokat na desnoj nozi palca poplavio sam od sebe i okolina palca je crvena. O kojoj se bolesti radi, unapred se puno zahvaljujem Ruzica

Postovana, tako najcesce izgleda povreda palca. Ona moze da nastane i neprimetno zbog stalnog pritiska neudobne obuce. Ako je to iz cista mira postoji mogucnost da je doslo do promene na krvnom sudu palca. Suprug mora da se javi hirurgu. Ako je dijabeticar to moze biti jako opasno. U svakom slucaju crvenilo ukazuje na neku infekciju i to treba leciti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2010.

Postovani, Htela bih da postavim jedno pitanje u vezi mog unuka koji ima 3 i po godine. Pre oko mese dana, bukvalno preko noci, pojavio mu se otok na limfnoj zlezdi. Prvo je to bila leva a onda i desna zlezda. Posle oko 1 nedelje, sledeci simptom koji se pojavio je bila visoka temperatura -iznad 39 stepeni. Kao rezultat tretmanom antibioticima, temperatura se je posle nekoliko dana smanjila, a isto tako i otoci. Tu moram da napomenem da je krvna slika za celo ovo vreme bila u redu i da je u nalazima skoro svaki put utvrdzivana prisutnost neutrofila sto prema doktorima ukazuje na razgradnju bakterija. Ipak, za svaki slucaj je bila uradjena analiza kostane mozdine i i u ovom slucaju rezultati su bili uredni i nisu pokazivali bilo kakvih aberacija. Zadnji test je bio punkcija same zlezde i rezultati su zaista porazujuci. Imeno, nalaz je "Moguci limfom. Razlog - prisutnost monotonih limfocitnih populacija". Moje pitanje je dali je prisutnost monotonih limfocitnih populacija moguca samo kod limfome i nekih drugih malignih bolesti ili moze biti rezultat intenzivnih tretmana sa jakim antibioticima. PS. Jos jedna stvar koja moze biti relevantna - decak je ovog leta bio u kontaktu sa mackama.

Postovana, ako je macka ogrebala decaka ili mu lizala ostecenu kozu mogla je da mu prenese bacile (Bartonella henselae ili Afipia felis ) koji izazivaju uvecanje zlezde. To je desava 2 do 5 dana nakon ogrebotine, a dijagnoza se postavlja nalazom bacila u zlezdi ili seroloskim testom (tj. iz krvi) na B. henselae (indirektni test fluorescentnih antitela ili IFA) ili koznim testom Hanger-Rose test. U zlezdi nisu nadjene tipicne promene za limfom, pa nije ni postavljena dijagnoza, ali ni nalaz nije normalan. Dobro sto je nalaz kostane srzi normalan. Bez obzira sto se vi sekirate, bolje je tragati za tezom bolescu i ne naci je, nego misliti da nije nista, a ne biti siguran da stvarno nije nista. Limfne zlezde reaguju na infekciju u organizmu. Antibiotici uticu na odbranbenu moc organizma, ali nije prouceno tacno kako to izgleda u limfnim zlezdama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2010.

molim da mi odgovorite koji su simptomi urastanja dlaka na trticnoj kosti,odprilike da li je slicno bubuljici ili nekoj cisti...Naime,mom sinu se pojavila mala ranica na liniji iznad analnog otvora pa sam poprilicno zabrinuta.Hvala unapred...

Postovana, tu promenu treba da vidi hirurg, ne samo zbog dijagnoze vec i zbog lecenja koje je hirusko. Simptomi urastanja dlaka na trticnoj kosti variraju od postojanja malih rupica do postojanja velike bolne zapaljenske mase. Iz rupice/a izlazi sekret koji moze biti bistar, zamucen ili sukrvicav. Obicno se u pocetku javlja gnojna infekcija ispod koze (absces). To je rupa ili cista ispunjena gnojem. Zatim se se spontano ili hirurski napravi otvor (ili vise otvora) kroz koji se ta supljina prazni. U toj supljini se osim gnoja nalazi dosta raspadnutih dlaka. Bolest se zove Pilonidalna bolest (pilonidalni sinus, urasla dlaka). To je hronicna infekcija koze u brazdi izmedju gluteusa na oko 2-3 cm iznad cmara i prouzrokovana je reakcijom na dlacice koje se zabadaju u razmeksanu kožu tog dela tela. Bolest je cesca kod muskaraca nego zena i najcesce se javlja izmedju puberteta i 40 godina starosti. Takodje je cesta kod gojaznih i kosmatih ljudi. Ako je sin mali ta ranica verovatno nije urasla dlaka, vec fisura ani tj. ranica nastala pucanjem sluzokoze zbog tvrde stolice. Ona moze da zaraste bez hiruske intervencije ako se ishranom i vecim unosom tecnosti razmeksa stolica. Prevencija urastanja dlacica je depilacija koze u tom predelu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2010.

Postovani doktore molim vas da mi objasnite ct nalaz grudnog kosa mog oca koji ima 77 godina i pusac je: U gornjim i srednjim plucnim poljima obostrano vidljive su mnogobraojne tankozidne cisticne promjene od kojih je najveca promjera oko 4cm od kojih medjusobni pojedine \"stapaju\" u vece emfizematozno bulozne promjene ct karakteristika emfizematozno izmijenjenih pluca.Nema pleuralnog izliva.Paratrahealno nekoliko pojedinacnih subsantimetarskim lgl najveci promjera do 0,9cm.Luk grudne aorte je sleroticnih zidova.Na kostanim strukturama se ne vide infiltrativne ili destruktivne patoloske promjene. Unaprijed zahvalna

Postovana, uocen je emfizem pluca. To su izmenjena pluca sa prosirenjem disajnih puteva. Ne moze da se izleci, ali moze da se uspori napredovanje bolesti. Izaziva ga najcesce pusenje, aerozagadjenje i hronicni bronhitis. Pogorsanje bolesti se sprecava uklanjanjem uzroka (prestanak pusenja, boravak na cistom vazduhu, lecenje hronicnog bronhitisa). Za njega nije zdravo da se greje pecima na cvrsto gorivo i mora smesta da prestane da pusi. Vazna je i fizikalna terapija tj. da nauci da dise pravilno i da efikasno iskasljava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2010.

postovani,moj suprug je operisao perianalnu fistulu,koja je odmah po operaciji nastavila da curi.Sada posle godinu i po dana povremeno mu se nakupi gnoj ,koji sam po sebi iscuri.Da li po vasem misljenu treba da ponovo ide na operaciju,koliko je opasno neraditi nista i pustiti da se gnoj sam po sebi cisti?Hvala na odgovoru

Postovana, ponekad se nakon operacije fistula javlja ponovo. Potrebno je da se javi lekaru, hirurugu. Dok se gnoj skuplja i kada se fistula zapusi bol je prisutan, nekada neizdrziv. Kada procuri bolesniku je lakse. Perianalna fistula je hronicna bolest koja ne moze da prodje sama od sebe. Prolazi tek kada se cela izvadi, sto nekada nije lako jer kanalic kojim gnoj otice moze biti razgranat. Zbog toga kao i zbog mogucnosti nastanka karcinoma na bazi fistule potrebno je ponovno hirursko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2010.

Vec nekoliko dana osjecam povremeno tutunjanje u usima. nisam bila kod lijecnika, zanima me imam li razgloga za brigu? Sto bi to moglo biti? Je li nuzan odlazak kod doktora?

Postovana, nuzan je pregled lekara, najpre vaseg izabranog lekara opste prakse, pa ORL. To je cesto posledica porasta pritiska, poremecaja cirkulacije, izlaganja buci, promena u uhu...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2010.

Imam 26 godina. Moj decko ima kondilome (tako mu je doktor rekao i maze neku mast za oci,jer su spolja).Izgleda kao sitnije bubuljice,tackice oko kozice glavica. Ja sam bila kod ginekologa (drzavnog) i rekli su mu da nemam nista,a kod privatnog sam radila neke analize i rekao mi je da imam dosta bakterija u mokraci. Imam pojacan sekret,cesto mokrim,nekad me preseca desni jajnik.. Mokraca i sekret imaju neprijatan miris. Sta trebam da pijem od lekova? Koje vaginalete da koristim? Da li trebam irigatorom i nekim sredstvom da se ispiram?

Postovana, potrebno je da lecite upalu mokracnih puteva antibiotikom po rezultatu antibiograma (dajte mokracu za urinokulturu). Lecenje pojacanog sekreta lecite nakon pregleda VS, mada ginekolog i po izgledu sekreta moze da zakljuci o kakvoj infekciji je rec (gljivicna, bakterijska). Cudi me da niste dobili terapiju kad ste bili kod lekara. Javite se ginekologu i vasem izabranom lekaru za pregled i terapiju. Kondilomi se ne lece antibiotskom mascu (za oci ili kozu svejedno). Po mestu gde se nalaze moguce da nisu kondilomi vec biserne papule penisa, koje nisu zarazne i ne zahtevaju lecenje. Uklanjanje je moguce iz estetskih razloga i sprovodi se laserom. Pogledajte ovo: http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=620:biserne-papule-penisa&catid=59:zdravlje-mukaraca&Itemid=77 Najbolje da se mladic javi koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2010.

Postovani,imam 28 godina i vec 4-5 godina imam problem sa cestim mokrenjem.Na to sam obratio paznju pre 2 godine ali nikakoda utvrdim uzrok.Desava mi se nekada da bukvalno imam nagon svakih 5-10 min i moram da mokrim...nekada po malo a nekada i vise...najduze mogu da izdrzim 3-5 sati ,nocu ustajem vise puta vec duze vreme.Nekada imam blage dosadne bolove u dnu stomaka. Tri puta sam radio ultra zvuk u periodu od dve godine,vadio rezultate,urin,urino kulturu,a pre 2 meseca i bris uretre na trihomonas,klamidiju i patogene bakterije.Radio sam i rektalni pregled sve u redu.Uzimao sam vise lekova na savet urologa jer sam ih posetio vise (tamsol,sumoral,conprosta....) ali NISTA :( i dalje sve isto. Upucivali su me kod psihijatra i psihologa ali i tu je sve bilo u najboljem redu.Inace se bavim muzikom,radim nocu i imam malo ne redovan odmor i ishranu ali sve je u granicama normale.Ne znam sa cim bi ovaj problem jos moao da ima veze ali pocinje da mi stvara neverovatnu nervozu i napetost.Molim vas za pomoc.U zadnje vreme mi se desava da mi se nadima stomak i boli me po dnu stomaka pa vise ne znam od cega je taj bol i ima li to ikakve veze jedno sa drugim :(

Postovani, nadimanje i bol u donjem delu stomaka imaju neke veze. Nadimanje je uglavnom posledica unoseja hrane koja vise stvara gasove i uglavnom nije simptom neke teze bolesti organa za varenje. Ono daje bol u razlicitim delovima stomaka i zbog njega svi trbusni organi trpe pritisak, a hronicno zapaljen ili izmenjen moze izazvati neprijatan osecaj ili bol. Moguce da vam zato nadimanje najvise smeta u donjem delu stomaka. Nekad hronicno upaljena prostata moze da daje neodredjene bolove uz normalan nalaz u mokraci. Promene na kicmenom stubu (diskopatija) i neuroloske promene, kao demijelinizacija su nekada uzrok problema sa mokrenjem pa je potreban pregled fizijtra i neurologa, a i ponovni pregled urologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2010.

imam povisen nivo direktnih bilirubina (5.1) i doktorka mi je rekla da imam GILBERTOV SINDROM.zanima me da li se mogu izleciti i kakve posledice GILBERTOV SINDROM nosi?i jos jedno piatanje; vec godinu dana mi se skuplja slajm u grlu i stalno je prisutan(najvise ujutru i uvece i primecujem da se jos vise nakupi tokom fizicke aktivnosti)

Postovani, Gilbertov sindrom je nasledna bolest koja se javlja uglavnom kod muskaraca. Traje dozivotno, ne daje komplikacije, ne pogorsava se i nije potrebno lecenje ni rehabilitacija. Ako se kod vas javi tezi oblik , koji je pracen povremenim vecim skokom bilirubina i vecim tegobama (bol ispod desnog rebarnog luka, muka, gadjenje, povracanje, proliv ili zatvor) potrebno je da izbegavate faktore koji mogu dovesti do pogrsanja. To su gladovanje, psihicki i fizicki napor i konzumiranje alkohola. Skupljanje slajma u grlu je obicno posledica alrgijskog rinitisa (alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa), koji povremeno moze da se komplikuje bakterijskom infekcijom. Javite se spec. ORL i uradite bris zdrela i nosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2010.

Postovani, vec godinu dana imam problema sa tahikardijom, nedavno su pocela tzv. preskakanja srca koja stvaraju izuzetno neugodan osecaj. Prepisana terapija je presolol i bromazepam. Hormoni stitne zlezde su ok. Endokrinolog je preporucio nosenje holtera, ovo su rezultati: Osnovni ritam je sinusni min sf 46/min, max sf 139/min, prosecne 75/min. Povremeno negativni P talasi u I i III odvodu-nodalni ritam, p talasi promenjive amplitude i morfologije. Pauze u srcanom radu nisu registrovane. Registrovano je 316 epizoda bradikardije sa min sf 40/min. Registrovana je 1 VES, 10 SVES, jedan kuplet SVES. Sa ubrzanjem sf bifazicni T talasi u III odvodu. Skracen PQ interval 0,13-0,14 sec. Zamolila bih za tumacenje ovih rezultata, takodje interesuje me da li treba nastaviti sa prepisanom terapijom i da li su potrebne jos neke pretrage. Hvala unapred.

Postovana, kao sto i sami osecate holter je registrovao poremecaj srcanog ritma, tako da je lecenje neophodno. Javite se vasem kardioligu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2010.

Postovani,pojavilo mi se mleko na obe dojke.Nema nikakav miris,belo je.Pojavilo se 20-og dana ciklusa.Uradila sam prolaktin i vrednost mu je 11,83.Ako su vrednosti prolaktina mirne,sta drugo moze biti?Dojke su mi ujutru kad ustanem normalne ali kako odmice dan bivaju sve napetije i bolne na dodir.Unapred zahvalna

Postovana, lucenje mleka moze biti posleica koriscenja nekih lekova (pentiazini, metildopa, opioidi), kontraceptivnih sredstva, zatim se srece kod hipotireoze, bolesti bubrega, kusingove bolesti, tumora jajnika i policisticnih jajnika. Javite se endokrinologu i on ce vas uputiti da kontrolisete hormone stitne zlezde. Potreban je i ginekoloski pregled. Opsti pregled krvi i mokrace pokazuje da li je u pitanju bolest bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2010.

Postovani, moje ime je Jelena,imam 32 godine. Ja sam u decembru 2008.godine lezala na gastroenterologiji zbog zucne kese (bila je presavijena,pod jakom upalom i puna kamenja). Pustena sam kuci uz savet da se javim hirurgu za mesec dana. Na zalost,pre isteka tog perioda ja sam primljena na hirurgiji kao hitan slucaj sa veoma jakom upalom pankreasa. Lezala sam na intezivnoj i poluintezivnoj nezi dve nedelje. Posle toga sam bila na rigoroznoj dijeti (dvopek,dehidrirana supa,caj i keks) i stalno sam isla na kontrole. U martu mesecu 2009.godine operisala sam zucnu kesu. Od tada se osecam odlicno. Rezultati su mi bili dobri. I dalje sam na dijeti (ne tako strogoj). Htela sam da Vas zamolim za Vase misljene,koliko cesto ja treba da idem na kontrole odnosno,da radim analize krvne slike i da idem na ultr-zvuk? I zanima me koliko je opasno snimanje CT (ja sam morala 3 puta da idem na to snimanje pre operacije) i da li je potrebno da ponovo radim CT? Unapred Vam se zahvaljujem!

Postovana, morate se javiti lekaru ako osetite jak bol u gornjem delu trbuha koji se siri u vidu pojasa, nekada pracen mukom, gadjenjem i povracanjem. Takve tegobe ukazuju na ponovnu pojavu akutnog pankreatititisa. Pankreatitis se ponavlja ako nije uklonjen njegov uzrok. Posto ste vi operisali zucnu kesu i ako ne konzumirate alkohol to se ne mora ponoviti i nisu potrebne kontrole. Preventiva pankreatitisa je ishrana bazirana na vecoj kolicini voca i povrca uz manji unos mesa i zivotinjskih masnoca i izbegavanje alkohola. Ne treba da iskljucite potpuno belancevine (meso, mleko...) iz ishrane, jer u tom slucaju povecavate rizik od hronicnog zapaljenja pankreasa.Tri snimanja CT nisu opasna za organizam i u vasem slucaju su bila neophodna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2010.

Postovani doktore! Imam pitanje vezano za koznu infekciju ili cistu ili cir nisam ni sam siguran sta je u pitanju. Vec nekoliko puta(u proteklih 5 godina) mi se desilo da na butinama imam "otoke" koji krenu kao bubuljice a zatim rastu,crvene,zagrijani su i uzasno bole posebno na dodir i to traje sve dok ne odem hirurgu da mi zasjece i iscjedi taj gnoj koji poslje toga zacjeli i opet se pojavi.Pokusao sam pronaci na internetu slicne simptome i dosao sam do Hidradenitis Suppurativa (Acne Inversa) ili Hronicno zapaLjenje lojnih zljezda jer imam dosta slicne simptome ali do sad sam mislio da je to zbog gojaznosti jer imam jace butine i zbog dodira prilikom hodanja jer mi se nije javljalo nista ozbiljno na drugim mjestima(samo jednom na zadnjici). Da li mi mozete reci da li je to razlog ili ipak sumnjate na ovo oboljenje i na koji nacin da sprjecim ponovni odlazak hirurgu jer je jako bolno tj da li postoji nesto sto mogu uraditi da sprjecim "cir" da naraste dok je jos u pocetnoj fazi?

Postovani, to je furunkulus ili cir, infekcija izazvana stafilokokama, koje mnogi imaju u nosu, usima i oko genitalija. Infekcija moze da pocne kao folikulitis (zapaljenje oko korena dlake, koje lici na bubuljicu), a zatim se prosiri na dublje slojeve. Pojavi cira pogoduje pojacano znojenje, iritacija zbog trenja noge o nogu prilikom hoda i iritacija neodgovarajucim sredstvima za higijenu ili hemikalijama na poslu. Probajte da umanjite delovanje ovih faktora. Pomoglo bi koriscenje pudera protiv znojenja i mrsavljenje. Povisen secer u krvi takodje pogoduje infekciji (proverite ga), kao i pad imuniteta (uticite na njegovo jacanje).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2010.

Postovani, Da li ako neko u toku 6 dana odsustva od kuce, masturbira jednom u tom periodu, moze po dolasku kuci imati sasvim retku spermu, kao vodica(sto znaci da su odnosi cesci, obicno)? Hvala na predhodnom odgovoru

Postovani, sa jednom mastrurbacijom za 6 dana sperma bi trebala da izgleda uobicajeno, viskozno, a ne vodnjikavo. Zbog svog zdravlja se trebate javiti urologu, a ne da bi dobili potvrdu o vernosti, da bi je pokazali supruzi. Ako ona sumnja da je varate nijedan lekar je ne moze uveriti u suprotno, niti vam moze dati potvrdu da izgled vase sperme garantuje vernost. Ne znam sta da dodam predhodnom odgovoru. Procitajte ga ponovo: Viskoznost (gustina) sperme zavisi od broja spermatozoida. Manji broj spermatozoida (oligospermija) daje vodnjikastiju spermu. Ne zna se tacan uzrok te pojave. Da se zna mnogo bi bilo lakse lecenje muskog steriliteta. Uticu infekcija, bolesti prostate, losa ishrana sa malo vitamina i antioksidanasa, stres. Kod vise uzastopnih seksualnih odnosa (jedan za drugim) svaki sledeci ejakulat ima manje spermatozoida. Opet spermu ne cine samo spermatozoidi vec i tecnost koju stvara prostata. Posle 6 dana apstinencije normalna sperma ne treba da bude vodnjikava. Medjutim, ako jeste to nije dokaz vaseg neverstva. Vi znate da li ste bili neverni. Ako vam supruga ne veruje, moze da nadje bezbroj dokaza za navodno neverstvo. Uzrok vaseg bracnog problema nije u izgledu sperme, vec u ljubomori i nedostatku poverenja. Resenje problema je u razgovoru sa suprugom. Ako je i dalje sperma neobicnog izgleda i imate jos neke tegobe javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2010.

Postovani doktore imam 32 godine i ovaj problem imam vec mozda dvije godine javi mi se bol u predjelu lijeve dojke ili grudnog kosa.Taj bol je ostar i kratko traje kao neka igla ili neka elektricna varnica da me dohvati.Kada ta bol zataji na tom mjestu onda se pojavi ispod lijeve dojke ili ispod pazuha al ovo ispod pazuha se pojavilo mozda u zadnji par mjeseci i traje malo duze mislim kad sjedim i ne pomjeram se sve je ok a kad pomjeram ruku ili da legnem ono boli vise. Kada se to desi mogu disati polahko normalno ali kad treba da malo uzdahnem vise duboko bol mogu da osjetim vise kad prestanem da disem duboko i kad se ne pomijeram nemam to , Svasta sam pokusavala isla sam doktoru svom i kardiologu obavila sam sve moguce testove za srce nista mi nisu nasli jedna doktorica kaze da je costochondritis i da nije to nista opasno ,Nemam to ja svaki dan al kad imam moj se zivot srusi jer boli pa vas molim ako mozete da mi kazete nests o tome. prije je to trajalo po par minuta a sad duze i danima to mi smeta ne mogu raditi normalno pricati kasljati ako moram jer se bol pojavi i presjece me.Ponekad uzmem nosteroidne tablete al ne pomaze toliko.Unaprijed hvala!

Postovana, kratkotrajan bol u predelu leve dojke nije opasan. To probadanje je misicni bol koji ne zahteva lecenje. Opipajte dojke i predeo ispod oba pazuha da bi bili sigurni da onaj drugi dugotrajniji bol ne potice od dojke ili neke uvecane zlezde ispod pazuha. Ako se nista ne pipa i ultrazvuk dojki je normalan, onda je u pitanju zapaljenje kostanih struktura, hrskavice ili misica i mozete ako je neophodno da popijete neki antireumatik. Javite se i fizijatru za terapiju. Ako je bol povezan sa kasljem ili otezanim disanjem javite se pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2010.

Postovani, pre pola godine sam isla na skidanje kondiloma lekar mi je tada rekao da imam ranicu na materici i uradio PAPA. Kako je PAPA II, rekao je da to nije nista opasno i da dodjem " Kada budem mogla" da mi to ispita! Uvek posle menstruacije osecam blagi svrab, da li to ima veze sa ranicom? I da li je ta ranica opasna? Moze li biti povezana sa HPV virusom? Ili mozda sa pojacanim VS koji je bio grupa III i koji sam lecila? Treba da idem na kontrolu zbog kondiloma, pa cu da uradim i ostale preglede, ali da li je ranica opasna? Hvala!

Postovana, Papa II je normalan nalaz i to ukazuje da ranica nije opasna, ali bi trebalo da se tacno odredi njena priroda i da se prati. Blagi svrab nakon menstruacije ukazuje da infekcija i pojacan sekret nisu izleceni. Sa lecenjem moze doci do gubitka ranice. Ranica moze biti i eritroplakija koja ne zahteva lecenje, a moze biti povezana i sa HPV virusom. Nije nista hitno sacekajte zakazanu kontrolu. Ako je svrab izrazen javite se lekaru i pre toga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2010.

Postovani,imam jedan veliki problem sa kozom lica.Imam veoma suvu kozu a narocito 1 dan posle brijanja,kada ponovo pocinje da raste brada,koza na licu se peruta i to veoma vidljivo,sto je neprijatna pojava,ja to nekako resim niveinim balzamom posle brijanja ali to je samo privremeno,a nedavno se naracito izrazilo kada sam umesto niveinog,koristio drugi balzam koji umesto da hidrira,on jos vise susi kozu.Molim vas ako mozete da mi kazete dali je to nedostatak vitamina ili to mora da se leci nekim kremama ili...?Hvala unapred!

Postovani, To nije bolest, vec suva, osetljiva koza, koja zahteva pazljivu negu. Mazite kozu lica posle svakog umivanja nekom vlaznom hranljivom kremom, a ne samo nakon brijanja. Mozete nabaviti neku kremu za muskarce. Po sastavu su iste kao kreme namenjenim zenama sa suvom i osetljivom kozom, samo imaju drugaciji miris.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2010.

Postovani, u poslednjih 6 meseci do godinu dana imam nizak pritisak u proseku oko 90/50 i nepodnosim ga bas najbolje, a otkucaje srca u proseku 90-100,pritom osecam neverovatnu napetost i bol u listovima, tezinu u nogama, kao da ce da mi eksplodiraju listovi... pa me samo zanima da li mi to moze predstavljati neki problem, i koliko moze lose uticati na moje zdravlje, pritom zelim i da dodam da sam jako plasljiva osoba, sto mozda moze biti uzrok mojih velikih otkucaja!? Kako da se izborim sa "strhovima" i niskim pritiskom, i samo da dodam da redovno radim kontrolu krvi i sve je uvek uredu!

Postovani, umor i tezina u nogama prate nizak krvni pritisak. Moze vam pomoci povecan unos tecnosti i slane hrane, kao i pojacana fizicka aktivnost. Izbegavajte dugotrajno lezanje u krevetu preko dana. Osecaj lupanja srza i brzi puls se, takodje, srecu kod niskog krvnog pritiska. Kod plasljivih osoba ubrzan srcani rad nije neobican. Ako zelite da menjate svoju plasljivost javite se psihologu za pomoc.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani, imam 26.godina i u desetoj nedelji sam trudnoce. Medjutim, koristila sam lokalno Belogent krem (u sastavu betametazon i gentamicin) na licu (vrlo mala povrsina- konkretno za par akni) do devete nedelje trudnoce, jer nisam znala da sam trudna i jako sam uplasena. Na obicnom UZ je potvrdjeno da je za sada sve u redu, a predlozeno mi je da uradim double test i ja Vas molim da mi date savet - Koliko je opasno korissenje ove kreme u trudnoci, kako utice na fetus? Posto sam deseta nedelja, da li treba da prekinem trudnocu? Hvala VAm unapred! Branka

Postovana Branka, mala je verovatnoca da je mazanjem samo nekoliko akni doslo do resorpcije kortikosteroida i antibiotika i stetnog delovanja na plod. Inace, Gentamicin moze da osteti bubrege. Dable test se radi rutinski, a ne samo kod rizicnih trudnoca, tako da vam nije predlozen zbog koriscenja Belogenta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani doktore bio sam sa jednom devojkom i nakon sto sam masturbirao sa desnom rukom i dobio erekciju,gurnuo sam tu istu ruku u vaginu posle 10 sekundi.To se desilo napolju i bilo je negde oko 10 stepeni...ona je medjutim dobila posle toga samo jedan dan,da li je mogutje tako ostati u drugo mstanju ,Hvala unapred !

Postovani, jednodnevno krvarenje u vreme kada je trebala da se javi naredna menstruacija moze da se javi u trudnoci. Medjutim, to kratkotrajno krvarenje moze biti predmenstrualno i menstruacija se moze javiti nakon dan, dva. Inace, u tecnosti koja se javi tokom erekcije, a pre ejakulacije moze da ima spermatozoida. Ako ih rukom prenesete u vaginu moze doci do trudnoce. Za desetak sekundi se spermatozoidi ne mogu unistiti. Takvo zatrudnjivanje nije uobicajeno, ali moze da se desi. Ako devojci bude kasnila menstruacija neka se javi ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovana(i), Imam 32 godine. Pre nekoliko godina su mi se desili tipicni simpomi vertiga. Jedve veceri sam gledao TV sa okrenutom glavu u jednu stranu, sutra ujutro nisam mogao ga stanem na noge, vrtoglavica, mucnina, preznojavanje. Malo sam o tome citao na Internetu i zakljucio sam da imam problem sa vratnim delom, losom cirkluacujom, a s obzirom da ceo dan sedim ispred racunara, to mi je bilo logicno. Posle nekoliko dana je prosla ali sam ponekad prilikom okretanja glave osecao da je to trajalo i do mesec dva dana. Posle toga nisam morao da pazim na koju stranu ustajem i mislio sam da je s tim proslo. Godinu dana nakon toga, opet mi se to desilo, ali ovaj put tokom rada vezbi tj. trbusnjaka, i zakljucio sam da i se javlja kada napnem vratni misic. Medjutim to je samo trajalo 2 dana i proslo je. U medjuvremenu je proslo godinu dana nisam imao nikakvih problema, ali evo danas opet ne mogu da stanem na noge, a pritom sam se mesecima bavio sportom, plivanjem, trcanjem i redovno sam radio trbusnjake, ponekad kad sam prilikom rada osetio neke promene, kao blaga vrtoglavica ili nesto kao bol izmedju ociju ali na to nisam obracao paznju. Nekako mi se cini kao da od spavanja na tvrdom jastuku ili slicno umesto opustanja da mi se zatezu misici vrata i da dodje do tog poremecaja. Zamolio bih vas za savet da li mogu da mi pomognu neke masti za poboljsanje cirkulacije ili neki lekovi kako bi simptomi prosli sto pre. Hvala, Milos, Beograd

Postovani Milose, vrtoglavica moze da nastane iz stotinak razloga, ali su vratni deo kicme i vratni misici najcesci uzrok. Gledanje televizora i citanje u lezecem polozaju, dugotrajno sedenje, posebno uz psihicko naprezanje i razmisljanje, stegnutost misica i nagli pokreti vrata, mogu da provociraju vrtoglavicu. Mogu da vam pomognu biljne masti protiv bolova u zgrlobovima i misicima. Oni obicno sadrze kamfor i eukaliptus. Ima i lekova (miorelaksanti i anksiolitici) koji opustaju misice. Time se smanjuje njihov pritisak na nerve koji izlaze iz kicme i krvne sudove cime se cirkulacija poboljsava. Lekovi idu na recept, a kreme su u slobodnoj prodaji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani, moja devojcica koja ima osam godina pre neki dan mi je rekla da joj se desavaju scene vec vidjenog kaze ovako "znas mama meni se ponekad ucini kada neko nesto uradi da sam ja to vec videla a znam da nisam". Molim Vas za odgovor sta to znaci kod dece jer ja znam da se to i meni nekada desavalo. Pozdrav.

Postovana, ako vas i cerku to uznemirava javite se psihologu ili psihijatru. Medjutim, ako se to i vama u detinjstvu desavalo moguce da je neka posebna sposobnost. Osim toga mozak je u stanju da registruje mnoge stvari na koje mi svesno ne obracamo paznju. To se negde u njemu arhivira i kasnije se moze pojaviti, a mi ga onda prepoynajemo kao vec vidjeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani doktore, ako devojka e devica moze li koristiti tampone za vreme na menstrualni ciklus. Ako ne moze objasnite zasto. Hvala vam unapred. Ovaj sajt e fantastican.

Postovana, neke device mogu da koriste mini tampone za menstruaciju. Oni se ubacuju pazljivo kroz otvor na devicnjaku (himenu) koji postoji da bi kroz njega oticala menstrualna krv. Kod nekih devica himen ima nekoliko sitnih rupica i kroz njih se ne moze ugurati tampon. Pre no sto pokusate da stavite tampon pogledajte ogledalom kako vam izgleda devicnjak pa procenite da li kroz njega moze da prodje tampon. Uzmite u obzir da ce on da se poveca kada se natopi krvlju. Mislim da device ne bi trebale da koriste tampone, jer time stvaraju vise uslova za infekciju, koja im nije potrebna. Uz to nije sigurno da pri vadjenju tampona ne bi moglo da dodje do defloracije (gubitka nevinosti).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2010.

Postovani vec dva dana osecam bolove u donjem delu ledja u predelu bubrega, pogotovo kad jako udahnem i bol se javlja nocu. pozdrav

Postovani, bol u donjem delu ledja moze poticati od misica, kicme... Ako ne kasljete ne bi se povezivao sa plucima. Bubrezna bol se nesto ublazi kad mirujete, ali je ne izaziva pokret, vec eliminacija peska ili kamena, a zapaljenje ide sa temperaturom. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: