Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 25.5.2011.

postovani,pre mesec dana sam isla na rengen kukova,sad bi morala snimati kicmu i kolena,pa me zanima koliko je to opasno zbog zracenja tako cesto snimanje rengenom.Dali se na neki drugi nacin mogu proverti zglobovi kolena i vratna kicma.

Postovana, potreban je razmak izmedju dva snimanja od bar mesec dana. Inace zracenje organizma se sabira, tako da je bolje da se snimate manje, nego vise. Zato vas lekar salje na snimanje samo kada je neophodno. Magnetna rezonanca ne zraci, a daje mnogo preciznije podatke o promenama na zglobovima i mekim strukturama oko njih u odnosu na rendgen snimak. Problem je samo u tome sto se kod nas u drzavnim ustanovama zakazuje, a u privatnim klinikama je prilicno skupo. Vide se mnoge promene koje klasicnim rendgen snimkom ne mogu da se uoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.5.2011.

Zasto mi se desava dok hodam, neka slabost i ne bude mi dobro.Nekad sam mogao da kilometre predjem dnevno,a sad nemogu ni nesto malo setnje.Pozdrav.

Postovani, slabost moze biti posledica malokrvnosti, smanjene funkcije stitne zlezde, losije cirkulacije, niskog krvnog pritiska, koriscenja pojedinih lekova, neke hronicne infekcije... Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.5.2011.

Postovani,cesto u potiljku osecam pritisak ili neko bridenje,i pojavi se vrlo neprijatan osecaj u glavi.Dali mislite da je to od slabe cirkulacije u vratu i mozgu.Koji su simptomi slabe cirkulacije u glavi i sta bi trebalo uraditi da bi se to proverilo.Hvala.

Postovana, te tegobe mogu biti posledica lose cirkulacije krvi nastale zbog suzenja krvnih sudova ili zbog pritiska koji na njih vrse osteofiti (kostani izrastaji zglobova kicme) ili deformiteti kicme. Mogu nastati i zbog stresa koji izaziva stezanje (grc) misica vrata i ramena. Stanje cirkulacije mozete proveriti doplerom krvnih sudova tj. ultrazvukom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Cesto mi se desava svrab u ocima,kao da imam peska,sta moze biti uzrok.

Postovana, to je zapaljenje sluzokoze oka. Javite se ocnom lekaru, jer se tegobe mogu javiti i kod drugih bolesti ociju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Postovani,sta se sve na ultrazvuku abdomena /unutrasnjih organa/ moze da vidi a sta ne,mislim na neko oboljenje.

Postovana, ultrazvukom se vidi promena oblika, velicine i delom gradje unutrasnjih organa, zatim prisustvo stranih tela, najcesce kamena. Ne mozete otici na ultrazvuk i ocekivati da radiolog sve detaljno pogleda. Morate imati uputnu dijagnozu da bi znao na sta da obrati paznju. Obicno gleda jetru, zucnu kesu, slezinu i bubrege u gornjem delu trbuha. Urolozi gledaju besiku i polne organe. Ginekolozi zenske polne organe. Mogu da gledaju stanje krvnih sudova, pre svega trbusne aore (da li ima prosirenja) ili bubrezne arterije (da li ima suzenja, jer je to bitno kao uzrok hipertenzije). Na obicnom UZ pregledu nece vam gledati krvne sudove, ako to nije trazeno. Posebnim pregledom se moze gledati unutrasnjost creva u smislu trazenja izrastaja (tumor ili polip), ali i to se ne radi pri standardnom UZ pregledu. Znaci odlazak na UZ vam ne moze napraviti tako detaljan pregled svega da dobijete potvrdu da ste zdravi. Osim toga UZ je samo jedna od metoda koja se koristi pri postavljanju dijagnoze. Nema velikog znacaja bez drugih analiza (pregled krvi, endoskopija, pregled hormona...itd. zavisno od tegoba koje imate). Treba detaljno pregledati onaj organ na ciju bolest se sumnja, a ostalo rutinski, pri cemu ce se uociti veci poremecaji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Zasto kad je god velika temperatura napolju, imam bol u sredistu grudi.Imam 30 god.Pre dve god.uradio sam uz srca i bilo je tad ok.Sta i zbog cega moze da bude.

Postovani, visoka temperatura zahteva veci napor organizma da zadrzi normalnu telesnu temperaturu. Krvni sudoci se sire, pritisak pada. To kod nekih izaziva ubrzan srcani rad, umor i razlicite tegobe. Ako su krvna slika i opsti internisticki pregled normalan ostaje vam samo da izbegavate veliku vrucinu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Postovani,zadnjih 3 meseca osecam se malaksalo,umorno,bez imalo snage i energije,osecam i veliku slabost,tako da mi cesto dodje lose.Bila dam kod lekara i rekao mi je da je najverovatnije neki virus ili vise virusa protutnjalo kroz moj organizam.Nasao mi ja na desnoj strani vrata par limfnih zlezda 5 mm.i dao mi vitamine,ali mi nista drugo od nalaza nije trazio da uradim i rekao je da nezna kad cu se oporaviti od tog.Mene zanima dali je moguce da od zbog virusa moze biti mesecima ovako slabo ili je nesto drugo u pitanju,vitamine pijem 20 dana ali mi nije nista bolje.Molim vas vase misljenje.

Postovana, zapaljenje, polip ili tumor kao uzrok promuklosti su pregledom iskljuceni. Kod osoba sa astmom otezano disanje i promuklost mogu biti posledica gastroezofagealnog refluksa (GERB). To je vracanje kiseline iz zeluca u jednjak. Ta pojava moze izazvati gorusicu, ali nije obavezno. Kod nekih osoba moze biti uzrok iritacije, otezanog disanja i promuklosti. To se posebno srece kod osoba sa astmom. Drugi uzroci promuklosti mogu biti pusenje, alergija, bolesti stitne zlezde, preterano koriscenje glasa. Stanje mogu da pogorsaju alkohol, kafa, zacinjena hrana, boravak u zadimljenim prostorijama. Unosite vise tecnosti, izbegavajte dim i duvan, ovlazite vazduh u stanu, izbegavajte zacinjenu hranu, alkohol i kafu. Javite se endokrinologu zbog pregleda stitne zlezde, gastroenterologu zbog moguceg GERBa, ponovo spec. ORL, po mogucstvu fonijatru. Promuklost moze biti posledica bolesti nervnog sistema. Ogledalce nije bilo strilno, pa ga je sterilisao na taj nacin. Mozda je sterilisano, ali je nakon toga stajalo na vazduhu pa on smatra da dodatno sterilisanje upaljacem nece skoditi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Postovani,Dve nedelje imam problem sa promukloscu,naprezem se dok govorim i imam otezano gutanje.Nalaz ORL specijaliste je uredan.na larinksu nema nista ali na jeziku postoji kandida .Asmaticar sam i koristim redovno pumpice. S obzirom da nisam dobila nikakvu terapiju od orl ne znam kako da saniram glas. Jos nesto bih pitala, zasto je lekar u DZ pri pregledu larinksa upaljacem dezinfikovao ogledalce,jel to znaci da ogledalo nije bilo sterilno ? Hvala na svim odgovorima.

Postovana, zapaljenje, polip ili tumor kao uzrok promuklosti su pregledom iskljuceni. Kod osoba sa astmom otezano disanje i promuklost mogu biti posledica gastroezofagealnog refluksa (GERB). To je vracanje kiseline iz zeluca u jednjak. Ta pojava moze izazvati gorusicu, ali nije obavezno. Kod nekih osoba moze biti uzrok iritacije, otezanog disanja i promuklosti. To se posebno srece kod osoba sa astmom. Drugi uzroci promuklosti mogu biti pusenje, alergija, bolesti stitne zlezde, preterano koriscenje glasa. Stanje mogu da pogorsaju alkohol, kafa, zacinjena hrana, boravak u zadimljenim prostorijama. Unosite vise tecnosti, izbegavajte dim i duvan, ovlazite vazduh u stanu, izbegavajte zacinjenu hranu, alkohol i kafu. Javite se endokrinologu zbog pregleda stitne zlezde, gastroenterologu zbog moguceg GERBa, ponovo spec. ORL, po mogucstvu fonijatru. Promuklost moze biti posledica bolesti nervnog sistema. Ogledalce nije bilo strilno, pa ga je sterilisao na taj nacin. Mozda je sterilisano, ali je nakon toga stajalo na vazduhu pa on smatra da dodatno sterilisanje upaljacem nece skoditi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Postovani, ACC sex.urednih dimenzija,morfolosgije i brzina strujanja.Kartiodna bifurkacija urednih dimenzija,sa pocetnim skleroticnim promenama na zadnjem zidu.ACI dex urednih dimezija,morfologije i brzina strujanja.ACC sin urednih dimenzija,morfologije i brzine strujanja.Leva bifurkacija urednih dimenzija i morfologije.ACI sin uredanih dimenzija,uredne morfologije.u distalnom,ekstrakranijalnom delu,neposredno sto odgovara suzenju dijametra 50-69%,ali bez fokalne promene.Desna vertebralna arterija,dijametra 3,0 mm,anteogradnog protoka. Ovaj nalz jke dobila moja majka juce kada je bila n dopleru krvinh sudova vrata.Molio bih vas da mi objasnite tacnije opistete ovaj nalaz.Lekar je predlozio MR da odradi i da se javi za 6 meseci njemu.Hvala unapred.

Postovana, osim malog suzenja na jednom krvnom sudu vrata, ostalo je dobro. To moze biti uzrok glavobolje. Medjutim, posto je rezultat u sustini dobar lekar je predlozio dalja istrazivanja da bi se otkrio uzrok tegoba koje ima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2011.

Postovani, vec dva meseca imam problem sa menstruacijama, zbog braon iscedka pre ili posle krvarenja. Poslednju menstruaciju dobila sam 6.5. krv je isla samo dva dana, a ostalih 6 braon sekret. Tacno 2 nedelje od tad pocela sam da osecam cudne bolove u krstima, prvo sa leve a sutradan i sa desne strane.Ne mogu da odredim da li se bol siri na bubreg, ali na stomak da malo...osecam i blagu mucninu.Mislim da ne postoji mogucnost da sam trudna posto sam poslednji odnos imala 25.3. i menstruaciju izmedju i negativan test... Sto se tice rezultata krvi, povisena je glukoza 6.1, fibrinogen 4,4 i rdw 14.9, sve ostalo je u granicama. Rezultat urina: izgled: zamucen; boja- tamno zuta; reakcija-5; leukociti 8-10; epitelne celije- dosta; urati- dosta; sluzi- dosta; ostalo je negativno. Na sta ukazuju urati i sluz? Ranije sam imala problema sa eserihijom i kamenjem u bubrezima, ali nisam osecala iste simptome kao sada.. Zahvaljujem.

Postovana, morate se javiti ginekologu, jer je moguce zapaljenje. Urati u mokraci predstavljaju pesak. nalaz sluzi nije bitan. veca kolicina epitelnih celija nije zabrinjavajuca i posledica je prolaska peska. U mokraci nema bakterija, pa je moguce da je zapaljenje u polnim organima. To moze biti uzrok neurednog krvarenja.Zbog povisene glukoze neophodna je dijeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

U zadnjih godinu dana imam probadanje u predelu slepog creva,pocelo je u trudnoci,doktor mi je tad potvrdio da jeste u pitanju slepo crevo.Medjutim mene sad probada sve cesce,skoro svakodnevno,nije jako bolno ali je cesto.Bojim se trenutno operacije,jer imam bebu od 2 meseca,a dojim je.Recite mi sta moze biti upitanju,kad vec dugo boli i imali kakva prevencija da to malo smiri.Znate li koliko traje operacija i koliko se lezi u bolnici i koliko traje oporavak.hvala puno.

Postovana, probadanje u donjem desnom delu trbuha ne potice samo od upale slepog creva. Probadanje je cesto bezopasan grc misica. Moze biti posledica peska u mokracnim putevima, zapaljenja jajnika ili mokracnih puteva, postojanja priraslica, najcesce nastalih nakon zapaljenja jajnika i jajovoda. Za postavljanje dijagnoze potrebno je uraditi pregled krvne slike (zbog leukocita), opipati trbuh. Nekada je potreban ultrazvuk da bi se iskljucile druge bolesti. Operacija slepog creva nije ozbiljna, sem u slucaju kada dodje do njegovog prskanja. Duzina operacije zavisi od koriscenja hirurske tehnike, polozaja i stanja upaljenog crvuljka, postojanja komplikacija zapaljenja. U visini slepog creva pravi se. radi se u pod totalnom anestezijom bez obzira da li je oparacija klasicna ili se radi laparoskopski. Kod klasicne operacije boravak u bolnici traje nedelju dana, dok je oporavak posle hirurške intervencije prilicno brz. Posle operacije najmanje 15 dana treba da izbegavate teze fizicke aktivnosti, a za mesec dana se vracate aktivnostima kao pre operacije. Kod laparoskopske operacije boravak u bolnici je obicno dva dana. Izbegavanje fizicke aktivnosti je isto. Nije poznata preventiva koja bi sprecila upalu crvuljka. Moze da se izbegne prskanje slepog creva javljanjem hirurgu pri prvim tegobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

Imam veoma slab imunitet,zdravo se hranim,unosim sve sto treba u organizam ali volela bi kad bi mi rekli dali ima neki dobar proveren preparat za jacanje imuniteta.

Postovana, za jacanje imuniteta, osim pravilne ishrane, potrebno je da izbegavate stres, da se druzite sa vedrim ljudima i da boravite sto vise na svezem vazduhu. na jacanje imuniteta povoljno deluju. Zatim povoljno uticu masaza, joga i druge metode opustanja, slusanje muzike, smejanje, bavljenje sportom, dovoljno sna i unosenje vise tecnosti. Suplementi za jacanje imuniteta treba da sadrze antioksidanse, od vitamina A, C i E, zatim selen, cink, omega tri masne kiseline. To se ne moze naci u jednom preparatu pa trebate naizmenicno da koristite razlicite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

postovani,molila bih vas za savet.Veoma mi smeta kad su visoke temperature odnosno kad je vani vruce,toliko mi smeta,nemogu funkcijonisati,ako nema nekog zraka,kad je sparno,bude mi lose.uradila sam razne analize,sve je b.oprosto mi samo smeta,pa vas pitam sta da radim da mi ne pozli leti.Moram na posao u najgoroj vrucini pa se bojim ,svake godine je sve gore i gore podnosim.

Postovana, u principu za sve vazi da leti u najtoplijem delu dana (od 10 do 15h) izbegavaju boravak na suncu. Medjutim, ne mozete zbog toga prestati da idete na posao. Nosite laganu odecu, svetle boje od prirodnih materijala, zatim kacket ili sesir, lepezu. Sa sobom uvek nosite obicnu vodu i pijuckajte po malo. To je dovoljno da vam ne pozli leti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

Moja cerka od rodjenja ima METATARSUS VARUS bilateralis 0662 desng stopala i malo na levom. Pravili smo specijalne cipele i isli kod ortopeda, ali nista nije pomoglo. Ona ima 5 godina i ruzno hoda, desnu nogu zabacuje unutra, a ponekad se zali da je boli i to koleno. Molim vas recite da li se to moze sada ispraviti i da li moze doci do nekog pogorsanja sa obzirom da je pocelo boleti i koleno. Sem cipela nista drugo nisu predlagali, pravili smo joj obrnute cipele, licilo je da je desna leva, a leva desna, medjutim, nista. sad nosi samo ortopedske uloske za spustanje stopala. Molim vas sta da radimo. Unapred hvala.

Postovani, vodite dete ponovo fizijatru i ortopedu. Metatarzus varus je deformitet prednjeg dela stopala. Medjutim, poremecen polozaj stopala moze biti posledica uvrtanja kosti potkolenice ili butne ksti. U tom slucaju se stopalo nece ispraviti samo cipelama. Inace se koristi fiikalna terapija (istezanje skracenih ligamenata), u tezim slucajevima postavljaju se korektivne udlage. Molim vas da sledeci put pisete malim slovima da ne bi morali da prepisujemo pitanje. Pisanje velikim slovima oznacava ljutnju i psovanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

Pozdrav imam 43 godine,na 15 godini sam prelezao zauske,dobio sam i upalu desnog testisa,kada se to sve smirilo desni testis mi je ostao znatno manji od levog(velicine manji od oraha),do sada nisam imao nikakav problem,sada u levom testisu osecam neki bezbolan pritisak i kao da mi je uvecan,napominjem da u momentu imam dijagnosticiran limfodenit na levoj pljuncanoj zlezdi i sam pod antibiotskom terapijom,dali mozda ova upala ima veze sa testisom,molio bih za savet,hvala unapred

Postovani, neki virusi koji napadaju pljuvacne zlezde i izazivaju zapaljenje, mogu istovremeno da napadnu i testise. Javite se urologu. Videce da li je potrebno mirovanje, podizanje testisa i kortikoterapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

molim vas recite mi,sta znaci imati slabu funkciju bubrega i voda mi se zadzava u predelu stomaka.Kako se to leci.hvala.

Postovana, slaba bubrezna funkcija (insuficijencija bubrega) znaci da bubrezi nisu u stanju da izbace iz organizma uremijske toksine koji nastaju razgradnjom belanceina. Dolazi do porasta kreatina i ureje, remeti se sastav telesnih tecnosti, javljaju se otoci i remeti se nivo brojnih tegoba. Funkcja bubrega se poboljsava uklanjanjem uzroka slabosti. Leci se osnovna bolest npr. povisen krvni pritisak, malokrvnost i infekcija. Zabranjene su vece fizicke aktivnosti. U stadijumu uremije se smanjuje unos belancevina. Unos soli se smanjuje kod hipertenzije i otoka. Nivo kalijuma se prati i kod povecanja se ogranicavaju namirnice koje ga dosta sadrze (sveze i suvo voce, povrce i cokolada), koriste se diuretici koji izbacuju tecnost. Lecenje je u domenu nefrologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

postovanje,imam veliki problem.duze vreme,par meseci,dobijm prilicno cesto neku cudnu slabost,nemogu da odredim odaklen dolazi,dali iz glave ili odnekud drgo,Desavami se neovisno sedila ,stajala ili setala.Veliki je problem sto nemogu doktorima tacno da opisem taj osecaj,pa nikako da dodjem do dijagnoze i da to lecim.ponekad traje par sekundi,ponekad puno duze.pomalo lici naanksioznost,ali znam da nije to eko tako neki cudan pritisak ili slabost,verovatno u glavi i bude jako neprijatno,kao da mi stane krv ili dovod kisika u glavu,radila sam kolor dopler krvnih sudova vrata i kks to je ok.Pokusala sam vam objasniti,ali verujte zaista mi je tesko,pokusajte mi reci sta moze biti i sta uraditi sa tim.

Postovana, Kod organskog uzroka slabosti, vrtoglavice i nestabilnosti bolesnici obicno mogu tacno da opisu tegobu. Osim toga pregledima se mogu naci neke nepravilnosti. Postoji mogucnost da je u pitanju anksioznost. Nije neobicno sto odbacujete tu dijagnozu, jer vecina anksioznih osoba ne veruje da ima psihicki problem, vec pretpostavlja da je smrtno bolestna. Javite se psihologu ili neuropsihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

Imam problem sa vertigom u smislu osecaja propadanja tokom stajanja i podrhtavanju misica nogu isto tokom stajanja u tolikoj meri da mi stvara neravnotezu,Audiometrija i timpanometrija uredni,NMR glave uredan,AEPMS potencijali ukazuju na suspektnu demijelinizaciju u predelu ponsa,VEP uredni,KKS uredna,Krvni pritisak uredan,Problemi se javljaju vec vise od 4 meseca,Koristim Urutal od terapije ali bez vidnog poboljsanja,VAZNO je reci da se ovi problemi javljaju nezavisno od situacije u kojoj se nalazim,misljenje jednog od neurologa je sumnja na MS,ostali neurolozi ne misle tako.Kakvo je vase misljenje o navedenom i sta dalje preduzeti.HVALA

Postovani, nije lako postaviti dijagnozu MS, posebno na pocetku. Posto postoji sumnja na demijelinizaciju treba je tako tretirati, bez obzira sto to ne mora da znaci da ce se razviti MS. Na pocetku MS se moze dosta uciniti ishranom. Kod nekih pacijenata ishrana masnim morskim ribama (tunj, losos, skusa, sardine) smanjuje simptome bolesti. Najupadljivije poboljsanje je kod obolelih koji zapocnu dijetu pre nego sto bolest uzme maha. Dijeata se sastoji u unosenju sasvim malo zasicenih zivotinjskih masti i mlecnih masti (jedu se mlecni proizvodi sa manje masnoce), a dosta omega-3 masnoca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

Imam moja devojcica ima 3 god.veoma cesto se prehladi,medjutim najveci problem je sto tad ima veoma suh iritirajuci kasalj.neznamo sta da radimo,pre desetak dana ozdravila je od bronhitisa,a evo opet pocinje da kaslje,bojim se sto u nasoj porodici ima asme,pa da nebi ona je dobila.sta mislite zasto tako cesto kaslje i sta raditi sa tim kasljem.pozdrav.

Postovana, postoji oblik decije astme koji se ispoljava samo upornim kasljem. Veoma dobro reaguje na antiastmaticnu terapiju. Vodite dete pedijatru i pulmologu. Nekada se suv iritirajuci kasalj javlja kod alergijskog rinitisa. Kod njega se sekret iz nosa sliva u zdrelo i zaziva suv kasalj. Deca sa alergijskim rinitisom mogu kasnije da dobiju astmu, a imaju i cesce bronhitis.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2011.

Postovani,imam cerku od 4 god,svremena na vreme ima problema sa sluhom,pa je radila timpanografiju,medjutim doktor ce ih protumaciti tek za 3 nedelje,pa bih vas zamolila da mi kazete sta znaci....desno uho volume 0.64 ml. compliance 0.09 ml presure -87 dapa gradient 0.06 ml levo uho volume 0.65 ml compliance 0.10 ml presure -57 dapa gradient 0.08 ml hvala

Postovana, morate se javiti specijalisti za terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2011.

Postovani, Imam 45 god, imam hronicni gastritis i polensku alergiju (kopriva), od lekova pijem samo kombinovani prasak protiv bolova, kalcijum, vitamin C, i sve u svemu se trudim da ih svodim na potrebni minimum. U toku ove godine u cetiri navrata mi se desilo da imam jake kijavice, koje kasnije prelaze u upalu grla, sinusa, uha. Posto povremeno radim u decijem vrticu sve to sam povezivala sa tim, medjutim pre nedelju dana sam se uzasno iznervirala, dozivela sam stres i osetila sam peckanje i trnjenje usana, korena jezika i grla. Sutradan sam se probudila sa klasicnom kijavicom i uzasnim osecajem u grlu vise kao napetost i nadutost nego upala. Prvi put do sada imam i temperaturu koja je isla od 37.2C do 37.8C, uzimala sam samo puno tecnosti i temperatura je prvi dan sama padala i skakala, sada evo stoji na 37.0C do 37.2C. Ubedjena sam da postoji neko zariste koje se aktivira kada se jako iznerviram a trenutno nemam overenu zdravstvenu knjizicu pa ne mogu do lekara. Molim Vas za savet na sta da skrenem doktorici paznju kada budem otisla i koje je pretrage potrebno uraditi. S postovanjem, Mirjana

Postovana Mirjana, kod polenske alergije kijavice su ceste i na njih se lako nadovezu druge infekcije (sinusi, zdrelo, krajnici, uho). Cak postoji rizik da se kod nelecenog alergijskog rinitisa nadoveze astma. Zato lecite alergiju. Ako spec. ORL ima utisak da je alergija u pitanju nije neophodno da se rade testovi za potvrdu. Ako antialergijska terapija daje efekat to je indirektan dokaz. Stres smanjuje otpornost organizma i do bolesti moze doci i bez zarista u organizmu. Uostalom bakterije i virusi su svuda oko nas, a ne samo u nama. Alergija u nosu je jedna vrsta zapaljenja. Zbog njega sluzokoza ne moze da vrsi efikasno svoju zastitnu ulogu (vlazenje, grejanje i ciscenje vazduha) te do infekcije lako dolazi. Kombinovani prasak protiv bolova, kalcijum i vitamin C mogu da pojacaju tegobe kod gastritisa pa ih koristite samo kad morate. Vitamin C je bolje da unosite kroz voce i povrce, kalcijum kroz mleko. Voce i povrce ne jedite na prazan stomak, jer obicno smetaju kod gastritisa. U lecenju alergije ima efikasnijih lekova od kalcijuma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2011.

Postovani doktore,htela sam da vas pitam za moju mamu koja boluje od neuralgija trigeminus G.O50. PIJE LEKOVE TEGRETOL OD JANUARA MESECA .Ima strasne bolove u predelu lica u zubima donje vilice snimala je glavu po sten vansu piramide bila i na maksofacijalnoj hirurgiji i rezultati su svi dobri.MEDJUTIM ONA JE I DALJE JAKO BOLESNA NEMOZE PUNO DA SE KRECE NEMA VOLJE NEJEDE JOJ SE .Jednostavno bez mene nemoze nigde da ide sama.Sada je dr neuropsihijatar predlozila da ide kod dr maksof.da dobije neke blokade u vilici.pa me interesuje da li ce joj to pomoci.I da li bi trebala da ide na skener da snimi glavu.inace ima 73.god i ima zakazano 29 juna katetarizaciju srca u kamenici.sta da radimo i gde da idemo.unapred hvala.

Postovana, najvaznije je da se leci srce. Neuralgija nije prijatna. Blokada se primenjuje kada lekovi ne pomognu. Tegretol ublazava tegobe vecini. Ako ne pomogne mogu se koristiti i jaci lekovi. Ako se iskljuci postojanje tumora, zapaljenja, multiple skleroze, bolesti zuba, onda ostaje idiopatska neuralgija nepoznatog uzroka. Bol moze da provocira hladan vetar, umivanje, zvakanje, gutanje, zevanje, pa je moguce da mama to izbegava, mada mora da jeded. Mama je stara, uplasena i lakse joj je da se osloni na vas. To ne mora da bude povezano sa bolestima. Neuropsihijatar joj moze pomoci da prevlada problene i povrati volju za zivotom. Mislim da je uradjeno sve sto je potrebno za postavljanje dijagnoze, pa nema potrebe da trazite neke preglede. Inace magletnom rezonancom moze da se vidi demijelinizacija koja je ponekad uzrok neuralgije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2011.

Postovani doktore,prvi put smo mama i tata i dobili smo jedno malu slatku devojcicu koja voli sisu sisu i nista drugo nece ni da cuje,ima 3 meseca i 5 dana,pokusao sam sve,uzela je dudu jednom zaspala s njom,i to je to,posle sam pokusavao na 10 drugih nacina bebac nece ni da cuje,ima njeno cebe koje sisa i to je to.Uglavnom,moja zena nema bas dosta mleka,i beba je cesce gladna,jede na svaka 2 sata pomalo,i to nas ubi :),pokusali bi da joj damo ponekad formulu cisto ponekad ali kad je prinesemo bocicu vristi ko da je deremo :)recite mi molim vas jel uredu da je ponekad damo formulu sa spricom ili necim slicnim,cisto da se navikne malo na to mleko i da pocne da pije to ponekad,da bih mogao negde iz kuce da izadjemo :)hvala

Postovani, ako beba napreduje prosecno nema razloga da je prisiljavate na adaptirano mleko. Silom ubacivanje mleka u usta (spricem, cuclom, kasicicom) izaziva otpor prema hranjenju i hrani koji ce vam zagorcavati zivot narednih godina. Zbog prsiljavanja da jede adaptirano mleko ona moze odbijati kasnije i svaki drugi oblik nemlecne hrane. Beba ne treba da se prilagodjava mnogo drugom mleku. Ona se ne buni protiv mleka, vec protiv nacina na koji joj ga dajete. Ona treba prvo da prihvati flasicu ili kasicicu, kojom joj dajete vodu, a kasnije flasicom ili kasicicom mozete da dajete adaptirano mleko. Beba je jos mala, ali kasnije joj mozete dati flasicu da se igra pa kad je prihvati kao igracku prihvatice je i za hranjenje. Beba se ponasa normalno, voli da sisa. Ima beba koje su lenje pa malo posisaju i brzo ogladne ili uzivaju u sisanju, pa traze cesto po malo. Ako beba prosecno napreduje znaci da pojede dovoljno ali u vise obroka. Ako joj povecate razmak izmedju podoja za naredni ce pojesti vise. Preporucuje se da se beba hrani onako kako trazi. Mozda vama to kvari planove za izlazak, ali ne mozete biti roditelji, a da zivite isto kao ranije. Roditeljstvo trazi zrtve, ali daje neizmerno zadovoljstvo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.5.2011.

Postovani,imam 59 godina.Pre 2 dana sam se saplela i pala na beton (potrbuske)i docekala se na ruke ali sam ipak udarila i prednju stranu tela. Nemam modrice niti vidljive povrede samo me vrlo malo bole kolena i sake ali nakon prespavane noci, pocela sam da osecam bol ispod leve strane rebara prilikom uzdaha,kaslja ili pokreta. Dok mirujem, ne boli. Nema vidljivih povreda, modrica... cak me ni na dodir ne boli. Bojim se da je u pitanju neka unutrasnja povreda od potresa. Da li je to moguce? Bol nije mnogo jak ali je vrlo neprijatan. Hvala na odgovoru.

Postovana, moguce da ste povredili rebra, sto bi se videlo na rendgenu. Neka ozbiljna povreda unutrasnjih organa npr. pucanje slezine bi izazvala sok. Kod vas je moguce nagnjecenje ili naprnuce rebra. Javite se lekaru da vam opipa povredjeno mesto, eventualno uradi ultrazvuk. Posto se bol javlja pri kaslju potreban je i pregled pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2011.

Postovani, mojoj devojci je nakon magnetne rezonance utvrdjena cista na mozgu velicine 4x6mm. Opis lekara nije sadrzao vise detalja vec samo konstataciju da je u pitanju cista. Dilema koju mi imamo je da li postoji mogucnost da je to ehinokokna cista i da li to moze da se vidi na magnetnoj rezonanci. Da li je potrebno da uradimo test na ehinokok bakteriju kako bismo otklonili sumnju? Hvala

Postovani, postoje urodjene ciste, koje nisu posledica ehinokokoze ili druge bolesti. Potrebno je da se devojka javi infektologu. Kod 25% obolelih od ehinokokoze nalaze se poviseni eozinofili u krvi. Postoje seroloski testovi (pregled krvi npr. ELISA, IHA, i druge serološke metode). Testovi nisu specificni, jer mogu da otkriju infekciju, ali je ne potvrdjuju u 100% slucajeva. Postoji i kozni (u stvari intradermalni Casonijev) test kojim se moze potvrditi kontakt s ehinokokom, ali i on ima osjetljivost od svega 70%. Za postavljanje dijagnoze ehinokokoze osim testova i nalaza ciste potreban je i podatak o kontaktu sa psima. Na magnetnoj rezonanci ne moze da se vidi da li je to ehinokokna cista. REhinokokna cista raste. Operise se ako je na zgodnom mestu. U mozgu to cesto nije moguce. Ehinikokus moze da se unisti lekovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2011.

Postovanje, zanima me da li kod obolelih od hepatitisa (b,c), HIVa transaminaze moraju biti povisene? i da li analize krvi i mokrace mogu da budu uredu ako se ima neka od ovih bolesti?

Postovana, kod hepatitisa B i C transaminaze moraju da budu povisene. Kod HIV pozitivnih osoba (imaju virus u organizmu, ali se nisu razboleli) transaminaze, kao i nalaz u mokraci mogu da budu normalni. Tada se dijagnoza moze postaviti samo specificnim testovima koji detektuju antitela protiv HIV virusa (elisa i Western-Blot test).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2011.

Postovani, u poslednje tri nedelje sam tri puta vadila krv a parametri koji au mi konstantno poviseni su fibrinogen 4,2 ;5 i 5,6 i sedientacija 22;18 i 29 svi ostali su u granicam normale.Nakon prve provere krvi mi je ustanovljena e -coli u mokraci 1000000, a posle dve nedelje je nadjeno samo 1ooo. poslednjih par dana mi se na nogama pojavljuju modrice da se nisam udarila, imam bol u ledjima,probadanju u grudima,ubrzan rad srca zapusen nos, osecaj sekreta u grlu, otezano disanje i nesanicu u poslednjih par dana. lekarka opste prakse mi je rekla da je sve , medjutim kada sam joj rekla da i nakon izlecenja od bakterije imam simptome ona me je poslala kod orl koji misli da imam kandiu u ustima jer mi je beo jezik ja sam uradila bris jezika i grla i sve je ok ,sad sam zabrinuta zbog tog sekreta koji mi otezava disanje i spavanje kao i zbog povisenog fibrinogena i modrica na nogama , ne znam kome da se obratim i sta da radim. Inace imami 23 godine i gojazna sam,nemam nikakve srcane mane u januaru sam radila preventivno ekg i ultrazvuk srca i sve je ok ...

Postovana, bez obzir na dobar rezultat brisa moguce je da imate kandidu. To ne bi bilo neobicno, jer ste nedavno lecili infekciju e.coli. Koriscenje antibiotika pogoduje razmnozavanju kandide. Ponovite bris zdrela i jezika na gljivice. Povisen fibrinogen i sedimentacija prate zapaljenja i verovatno su posledica nedavne bolesti. Posto je nalaz u krvi bio normalan (osim fibrinogena i sedimentacije) pojava modrica nije posledica snizenja trombocita ili nekog hematoloskog poremecaja. Mozda imate prosirene vene i kapilare, sobzirom na gojaznost. Modrice se mogu javiti i zbog povisenog fibinogena. Probajte da normalizujete telesnu tezinu. To je preventiva mnogih bolesti. Javite se spec. ORL zbog slivanja sekreta u zdrelo. To moze biti posledica alergije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2011.

Postovani....Dali trudnoca od smao 11 dana moze da s evidi na ultrazvuk,i koliki je mebrion i dali tad ima srcevu akciju..pozz

Postovna, ultrazvukom moze da se vidi postojanje gestacijskog meska u supljini materice vec nakon 5 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije, odnosno 3 nedelje od oplodnje ili nedelju dana nakon izostanka menstruacije. Plod srar 6 nedelja ima srcanu akciju i cirkulaciju krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.5.2011.

doktore imamala sam problem sa zelucem posle rodjenja bebe,pre nove godine sam radima fibroskopiju inije malo nista,i posle toga neko vreme sam bila ok ali sda mi se opet javlja neka knedla u grlu sada je bas dosta osecam i bas me gusi dosta molim za pomoc molim vas recite mi dali je moguce da imam neki rak illi tako nesto nedaj boze,molim vas pomognite mi za savet sta da radim;bas me muci previse knedla

Postovana, posto je fibroskopija dala dobar rezultat, znaci da nemate rak, niti je on mogao od decembra prosle godine da nastane i toliko naraste da bi izaziva gusenje. Osecaj knedle u grlu se javlja na nervnoj bazi. Javite se psihologu ili psihijatru da lecite anksioznost i stres. Nema potrebe da ponavljate fibroskopiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2011.

postovani doktore dosta sam zabrinuta i molim za pomoc imam 27 godina,vec nekoliko dana pocela sam da osecam jake bolove u ledjima malo iznad kicme sa leve i sa desne strane,kada ustanem iz kreveta bolovi su malo manji ali tada mi se javljaju i ledjima gore iza grudi i u grudima to je neki neobjasnjiv tup bol a najaci bol me se javlja kada legnem nastaje jak bol u kicmi pri svakom mom lezanji i tako traje jedno pet min i onda se vise ne oseca ali dok ne prestane bolovi su prejaki sta bi to moglo biti i od cega molim vas za pomoc jako sam uplasena,radila sam magnetnu rezonansu kicme i doktorka mi je rekla da se cuvam jer sam suvise mlada a kicma mi se dosta iskrivila i levi prsljen mi je malo vise pao na dole pa su mi dali neki umetak u cipelu koji se nosi,e mene sada plasi dali su ovi bolovi izazvani od kicme ili nastaju odnegde drugo evo sada je bol poceo i u stomak da mi se siri po malo creva mi samo krce i ako sam jela dobila sam neki proliv dva dana i sada osecam kao da mi telo gori a temperaturu nemam molim vas za pomoc.hvala

Postovana, javite se ortopedu i fizijatru. Kriva kicma zahteva lecenje, fizikalnom terapijom. Nekada je potrebno nosenje midera, a ponekad hiruska intervencija. Pravovremenim vezbanjem se cesto moze spreciti napredovanje deformiteta (zavisi od vrste). Kriva kicma izaziva bolove u ledjima i grudima. Zavisno od mesta deformiteta bolovi mogu da se jave u nogama, rukama, vratu ili glavi. Krcanje creva i bol u stomaku ne poticu od kicme. Jedite par dana laganiju hranu, krompir, piletinu, supice, corbice, jogurt, mlad sir, kuvano jaje, a izbegavajte pecenu i przenu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2011.

Pozdrav,doktorka.Ja ne znam sta mi se desava,imam 16 godina i moje glavobolje su pocele pre 8 meseci,bol nije konstantan,al boli svaki dan,najcesce u predelu cela,ponekad seva i u slepoocnice,medjutim,citajuci na netu i medicinske knjige,vidim da imam sve neuroloske simptome.Plasim se onog najgoreg,stalno razmisljam o tome,danju,nocu,stalno.Moja mama je Vasa koleginica,doktorka specijalista opste prakse,i ona kaze da sam ja ogroman hipohondar i da umisljam.Al je problem sto joj ja ne verujem.Ubedjena sam da mi je ono najgore.Sve je pocelo upisom u medicinsku skolu,nemamo jos internu,al je profesorka anatomije pricala svasta o bolestima,i ja shvatim da imam neuroloski problem.Ponekad se i trznem,malo,noga,ruka,ne tako cesto,kada sam nervozna i kada mi je hladno,pitam mamu da li je to Jacksonova epilepsija,kaze pojma nemas kako izgledaju ljudi s tim,prekini da mislis o tome,al kako???ja ludim,panicim strasno,strah me od svega,najvise od smrti.Plasim se da idem na MRI,mislim da bih umrla od straha,mama kaze da nema potrebe.Postoji mnogo uzroka mojih glavobolja,mala povreda vrata(kada sam prala kosu),imam pokvarene zube,al ja izabrah ono najgore.Izvinite,udavila sam Vas ovom mojom pricom,ali moji simptomi me mnogo plase

Postovana, vase tegobe su posledica straha (neuroticne konstitucije). Ima ucenika i studenata medicine koji "prebole" sve bolesti onim redom kojim ih uce. Neki sami vremenom vide da preteruju u svojoj brizi, a nekima je potrebna pomoc psihologa ili psihijatra. Pod uticajem psihe mogu se dobiti realne tegobe (glavobolja, lupanje ili preskakanje srca, osecaj nedostatka vazduha, bolovi u tazlicitim delovima tela, najvise u grudima, stomaku, vratu i ramenima. Kod epilepsije osoba nije svesna grceva i ne seca se da su se uopste dogodili. Taj dogadjaj ne registruju, jer imaju za to vreme prekid svesti. Ako je napad mali nastavljaju aktivnost koju su zapoceli ne znajuci da su neko vreme bili odsudni. Kod vecih napada znaju da se nesto desilo, jer su na podu, umokreni, ali nemaju pojma kako je to izgledalo. Napad primete ukucani. Kod raka na mozguide povracanje i razliciti neuroloski ili osecajni ispadi, koji isu trzanje misica ili podrhtavanje od nervoze ili hladnoce. Mama nema strpljenja ili misli da je nepotrebno da vam objasnjava za svaku pojedinu situaciju zasto niste u pravu, vec skrati razgovor. Nezgodno je sto vi zbog toga nemate poverenja, jer mislite da se ona nije udubila u problem i previdela ga je. Nije tako, ona samo ne zna da se vi jako lose osecate zbog tih strahova. Razgovarajte sa njom o svojoj zabrinutosti i strahu od smrti, a ne ubedjujte je da ste fizicki bolesni, jer to niste. Ako je strah veliki i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima i remeti vam kavalitet zivota obratite se psiholohu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2011.

MR pregled lumbosakralnog segmenta kicmenog stuba. Lumbalna lordoza odrzana. Konus medularis se nalazi u visini gornje ivice L1 korpusa. U duralnoj vreci se ne prikazuju patoloske promene. Desikativne promene iv diskova L3-4-5 nivoa.Na nivou L2-3 odrzan visinski promer. Nema degeneracije iv diska. Nema kompresivnih manifestacija. Na nivou L3-4 paramedijalna desna protruzija iv disca sa rupturom anulus fibrozusa, lako imprimira duralnu vrecu na 13 mm, bez kompresivnih manifestacija. Prisutna i poc .ligg.faset-artroza. Iv forameni slobodni. Na nivou L4-5 snizen visinski promer iv prostora. Prisutan kruzni disk-osteofit komplex, sa paramedij. levom hernijacijom iv disca, lakoimprimira duralnu vrecu na ap promer 12 mm, te pritiska istp levog L5 korena uz kontakt desnog. Iv forameni uzi obostrano u celini. Levo kontakt izlazeceg L4 korena. Zakljucak- Disk osteofit kompleks L5 sa paramedijalnom hernijacijom te umerenim pritiskivanjem istupa levog L5 korena u nesteneticnom spinalnom kanalu. PITANJE- Na osnovu ovog ovog nalaza (2008), probleme sa lumbalnim delom imam od 20 godine (sada 42), ovog trenutka na pulsnoj terapiji, slicne probleme i u torakalnom delu, posao kancelarijski, Vas savet sta dalje, jer ako nije kasno hitno se moram posvetiti problemu koji imam. (Do sada je to bilo samo da prestane trenutni problem-bol).

Postovana, sedeci posao najvise opterecuje kicmu. Izabrali ste takvo zanimanje, a i kakvo bi kada su vecina takva, i za preventivu je kasno. Trudite se da vise setate. Tokom posla pravite cesce pauze. Ustajte od stola i razmrdajte se. Lecenje polidiskopatije je takvo kao sto ste sprovodili: fizikalna terapija, kada su tegobe vece antireumatici, miorelaksanti, analgetici. Operacija ide samo kod veceg pritiska na nerve, kada se poremeti funkcija mokrenja ili defekacije ili ako su bolovi neizdrzivi. Kada nestane trenutni bol i bude vam je lakse radite vezbe (po savetu fizijatra) za jacanje misica oko kicmenog stuba. Posebno je korisno plivanje, ako ste u mgucnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2011.

postovani,imam 30g,menzis imam redovno svakog meseca na 28-31(zavisi kako kad,nekad dobijem na 28,nekad na 29,desi se i na 31 dan),traju mi do 6 dana,poslednju menstruaciju sam dobila sad 9 maja a zavrsilo mi se 15 maja,i tada tog dana sam imala nezasticen odnos ali nije svrsio u meni,pa se pitam da li zena mozda ostati trudna iako muskarac pazi?I dali su mi mogli biti plodni dani u tom vremenu 6 dana ciklusa?Hvala vam unapred na vasem cenjenom odgovoru

Postovana, mala je verovatnoca da ste tada zatrudneli. Menstrualni ciklus je vreme od prvog dana menstrualnog krvarenja do sledece menstruacije. Zadnji dan menstrualnog ciklusa je dan pre sledeceg menstrualnog krvarenja. Od najduzeg ciklusa treba da oduzmite 11 dana i dobicete poslednji plodni dan. Kada od najkraceg ciklusa oduzmete 18 dana dobicete prvi plodni dan. Znaci raspon u kojima dani kod vas mogu biti plodni su od 10og do 20og dana ciklusa. U tih 10 dana bi trebali da koristite prezervativ. Sesti dan ciklusa kod vas nije plodan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2011.

Molim Vas recite mi nesto o obliku multiplex skleroze koja glasi: G35- blage senzitivne forme, bez ijednog neuroloskog ispada. Da li ostaje na tom nivou ili se nikada ne zna. Hvala vam najlepse i puno srece u daljem radu. P.S. Koje bih vezbe trebalo da upraznjavam, mislim kojim sportom da se bavim i koji vitamin mi je najbolji, cula sam da je D vitamin. Hvala jos jednom.

Postovana, kod multiple skleroze tok nije unapred poznat i bolest je nepredvidljiva. Bolja je prognoza kod blazih formi bez neuroloskih ispada, kao kod vas. Smatra se da vitamin D ima pozitivan uticaj na celokupni nervni sistem. Kod nekih pacijenata ishrana masnim morskim ribama smanjuje simptome bolesti. Bilo bi korisno da probate sa dijetom, jer je najupadljivije poboljsanje kod obolelih koji zapocnu dijetu pre nego sto bolest uzme maha. Dijeata se sastoji u unosenju sasvim malo zasicenih zivotinjskih masti i mlecnih masti (jedu se mlecni proizvodi sa manje masnoce), a dosta omega-3 masnoca. Posto nemate motorne probleme korisno je bavljenje sportom kao i kod zdravih. Najbolje je plivanje, ali se upravljajte i po tome sta volite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2011.

Postovani interesuje me da li sem keretaze postoje i neke tablete jer meni kasni dva ,tri dana a ubedejena sam da sam trudna a to sad ne bih zelela jer imam dete od 1,5god.jos malo i nebih htela sad da li u tako ranom periodu a uradicu i test za najranije otkrivanje trudnoce pa da li ako jesam to je znaci par dana moye neka inekcija ili tableta odma to da spreci.Rece te sigurno sto se nisam pazila dva puta mi je doktorica prepisivala kontacepcine pilule i od njih sam se jako lose osecala pa sam prekinula,hvala.

Postovana, ako ste trudni kasno je za tablete Postinor. Hemijskim putem se moze izazvati abortus u tako ranoj trudnoci, ali se to vrsi pod nadzorom lekara i nekada je potrebno da se dovrsi instrumentalnim putem. U ovoj situaciji je kasno da sami prekinete trudnocu pa morate da se javite svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2011.

Postovani, kad crvrstvo zaspim u neko doba u zoru me budi suvi iritirajuci kasalj i tako mi isprekida san svaki dan. Napominjem da pijem hemokvin 10 jednom dnevno, ujutro, bila sam i na testu za alergije i sve je u redu. Da li je moguce da je kasalj posledica uzimanja hemokvina 10, a pre ovog leka sam pila prilindu i imala sam takodje kasalj i doktor mi je promenio lek, ali opet se nastavilo. Desi se i u toku dana da se povremeno suvo nakasljavam, ali nocu mi je stvarno postao problem, budim se nenaspavana sa glavoboljom a treba ici na posao i funkcionisati ceo dan. Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru, s postovanjem Ljubica Bulovic

Postovana Ljubice, Hemokvin moze da izazove suv kasalj. Kod nekih moze da bude uporan. Moze da se ocekuje da cete manje ili vise da kasljete od svih antihipertenziva iz te grupe. Treba da isprobate koji vam najmanje smeta, sto nije bas lako. Trudite se da ne spavate na ledjima. Proverite da li vam je nos prolazan tj. da li mozete da disete na nos ujutru. Ako disete na usta kasalj je izrazeniji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2011.

postovani diktore mene zanima dali se deci sme davati caj od zalfije? i u kom uzrastu?jer sam citala da je jako zdrav, ja imam dvoje dece 4 i 2 god.! hvala

Postovana, zalfiju dajte deci kada nauce da grgocu i ispiraju grlo. Za ostale indikacije ove lekovite biljke za njih je rano. Zalfija je lek i ne treba je koristiti svakodnevno vec kod bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2011.

Postovana, htela bih da vas pitam. Negde sam pre citala vase odgovore koji me sada zanimaju ali tada me nisu bas interesovali pa nisam bas sigurna. Da li se moze zatrudneti ako vodimo ljubav preko odece? Nisam imala "prave" odnose zadnje dve godine,niti bilo kakve druge osim navedenih. Ako sam imala na sebi samo donji ves,a partenr je bio obucen i ejakulirao je? Do sada sam imala relativno redovnu menstruaciju,nekad bi se desilo 2-3 dana pre ili posle da dodje,a sada mi kasni. Zadnji menzis sam imala 27.03,zatim sam nakon 15-20 dana imala neku da kazem oskudnta u vidu nekog smedjkastog iscedka i sada sam jako zabrinuta sta bi moglo da mi bude? S postovanjem! Hvala!

Postovana, na taj nacin nije moglo da dodje do zatrudnjivanja. Javite se ginekologu. Neuredna menstruacija kod mladih devojaka nije neobicna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2011.

Postovani,Nisam spokojna zbog stava svog ginekologa i stavljanja tacke na dalje pretrage te zakazivanja kontrole za 1god,pa sam Vas htela zamoliti cuti i Vase misljenje. U martu ove god. Sam se javila ginekologu jer me je zabrinulo krvarenje koje mi se tokom marta 3 puta javilo.Imam 36 god.do tad su ciklusi uvek bili kao sat na 24 dan,to je prvo odstupanje.Izlozena sam vanstardandnom stresu,fizicki aktivna(5-6x nedeljno treniram svaki drugi dan plivanje 2km,sledeci teretana 2h unazad 2 god ,a pre toga godinama 3x nedeljno.) Nalazi: Papa –II Sekret –VI (potrosila kansen vaginalete,ali i sad osecam kao zariste u u unutrasnjosti vagine,dok ginekolog tvrdi da su vaginalete to resile i nekontrolise sekret ponovo. RVF uterupravilne konture,homogene eho strukture Cavum uteri prazan . Endometrijum tanak( sta to znaci?) D.O.uredne eho strukture L.O ur.eho str. Cavun Douglasi bez prisustva slobodne tecnosti Na zadnjem zidu miom 12mm,u fundusu miom 12mm Ranica preko celog grlica materice,koju ginekolog zeli spaliti,sto me plasi pa pokusavam vec trecim pakovanjem kantarion vaginaleta to isceliti. Posto svakodnevno posecujem bazen plasi me ta kombinacija (bazen-ranica)Mogu li se nekako zastititi?Takodje polozaj mioma i moguce komplikacije? Hvala za razumevanje i poscecenu paznju i vreme. Diksi

Postovana Diksi, nalaz je dobar i zato vam je zakazan pregled za godinu dana. To vama ne izgleda logicno, jer doktor insistira na lecenju ranice, sto vam sugerise da postoji nesto opasno. Medjutim, papa II znaci da nema razloga za brigu, niti je potrebno zuriti sa nekom intervencijom. Sluzokoza materice (endometrijum) ima razlicitu debljinu tokom menstrualnog ciklusa. U prvom delu je tanak, raste, a u drugoj polovini je deblji. Miomi su mali i ne nalaze se na mestu gde bi remetili oplodnju ili otezavali porodjaj, pa nema razloga za brigu. Veliki stres moze da poremeti menstrualni ciklus. Gljivicna infekcija (VI grupa vaginalnog sekreta) se nekad ne moze izleciti brzo. Kandida albikans je gljivica, koja je u manjem broju normalni stanovnik sluzokoze vagine (i creva). Kod trudnica, zena sa dijabetesom, prilikom koriscenja antibiotika ili pada opsteg imuniteta stvaraju se uslovi za prekomerno razmnozavanje kandide. Tada se javlja uporan svrab i pecenje. Sekret je belicast, lici na zgrusano mleko. Lecenje se sprovodi antimikoticima. Iako nije polnoprenosiva bolest, kod upotne infekcije lece se oba partnera. Muskarci koriste antimikotik u obliku tableta i kreme, zene kao vaginalete i tablete. Koriscenje probiotika pomaze lecenju. Gljivice vole vlagu te je koriscenje bazena zgodno za njihovo bujanje. Da bi smanjili rizik od ponavljanja infekcije nakon izlaska iz bazena obucite suv kupaci kostim i ne sedite na vlaznim peskirima i stolicama. Probajte da nadjete uzrok gljivicne infekcije i trudite se da ishranom poboljsate imunitet. Jedite sto vise probiotskog jogurta. Mozete da koristite suplement Probiotik. Izbegavajte dosta masnu i slatku hranu. Jedite dosta zelja, kokice, grickajte semenke (pomazu eliminaciju gljivica iz creva).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2011.

Moja prijateljica bolje od manjka trombocita. Zanima me sta moze biti uzrok tome, i da li to moze izazvati leukemiju ?

Postovana snizen broj trombocita moze da se javi kod nekih infekcija i zapaljenja (npr. hepatitis C), koriscenja pojedinih lekova i malignih bolesti. Kod malignih bolesti osim snizenja trombocita postoje i druge promene u krvnoj slici. Malo snizeni trombociti nisu opasni. Smanjeno stvaranje trombocita moze biti posledica g nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline ili neke virusne ili bakterijske infekcije. Ako je snizenje znacajno lekar ce je uputiti hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: