Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 10.1.2012.

Postovani,zelim da vas pitam,vas kao lekara sta mislite o AMP analizi,koliko je pouzdana i tacna.

Postovana, ne vidim svrhu takvog ispitivanja kada nije merodavno za postavljanje dijagnoze. Ako posumnjaju na nesto oni moraju da vas upute na specificne laboratorijske analize. Zasto onda ne bi svom lekaru izneli tegobe koje imate pa ce vas on uputiti ako treba na neka ispitivanja. Pacijentima koji nemaju poverenja u svog lekara AMP analiza deluje primamljivo. Oni misle da njihov lekar previdja neki problem i nadaju se da to nece promaci AMPu. I bez AMP pregleda se zna koje osobe imaju povecan rizik od infarkta, mozdanog udara i sl.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2012.

postovani, pojem seroquel. u uputstvu pise da se nesme uzimati sa klaritromicinom. meni je moja dr. dala. nisam proveravao uputrtvo, pa sam popio prepisanu dozu. Kakve su posledice ? Unapred hvala

Postovani, ta kombinacija lekova moze da dovede do porasta koncentracije Seroquela i time do njegovog pojacanog dejstva. To sigurno nije dobro jer je Seroquel u grupi lekova koji mogu da daju teza nezeljena dejstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2012.

Postovani,zadnjih mesec dva imam problem sa velikim nadimanjem,jako se nadmem toliko da me koza boli koliko se zategne,imam i grceve ai bol preko ledja.Probala sam da pazim sta jedem ali koliko god da vodim racuna ja imam nadimanje,ponekad i kad ne jedem nista.Pitala bi vas i to sto mi je bilo cudno,svake godine odlazim mesec dana u Bosnu na planinu i u to vreme me nikad nije mucilo nadimanje ali tad cim odem tamo nadmem se ko zaba,stomak mi je pun zraka a i nemogu redovno imati stolicu,cim se vratim za srbiju sve prodje,probala sam piti tamo i flasiranu vodu i sebi kuhati hranu koju jedem i ovde ali dzaba.Zanima me sta moze biti uzrok ovog mog nadimanja koji imam mesec dva i sta mi se to desavalo da se pre nadimam cim odem tamo,HVALA.

Postovana, nadimanje moze da bude posledica promene. U Srbiji i na planinini ste opusteniji i varenje je bolje. Tamo ste vise u stresu i to moze da bude uzrok nadimanja i neuredne stolice. Tegobe mogu da budu i posledica promene ishrane, manjeg unosa tecnosti i slabijeg kretanja. Medjutim, dijagnoza moze da se postavi samo nakon gastroenteroloskog pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2012.

postovani doktore pre nekoliko dana sam vam postavila pitanje u vezi pritiska u grudima jer me muci vec skoro nedelju dana kao da me neko stiska na levu stranu ispod ramena na dole i na sredinu grudi po nekad mi se javi i neki bol to ne traje celog dana javlja se u toku dana nekoliko puta svakog dana i sada vec nekoliko dana je pocelo sve da mi bude muka imam povecan pritisak i poslusala sam vas otisla sam kod doktora uradila sam ekg i vadili su mi krv da vide da nije srce nesto u pitanju rekli su mi da je sve ok i ekg i krvna slika ali meni ovo nikako ne prolazi neznam zbog cega mi se povecao krvi pritisak pa imam zakazano kod kardiologa u februaru mesecu ali me je strah mnogo jer imam 28 godina krupnija sam osoba pocela sam drzati i dijetu da skonem kilograme da vidim dali ce se stabilizovati pritisak ali me sada muci da znam vase misljenje dali ovaj bol dolazi od srca ili sta vec moze biti hvala unapred

Postovana, bol ne bi trebalo da potice od srca. Veca je verovatnoca da je posledica naksioznosti. Ako krvni pritisak nije mnogo povisen normalizacijom telesne tezine i pravilnom ishranom (manje soli, vise voca i povrca, posebno belog luka i celera) moze da se snizi i bez lekova. Da bi se pritisak normalizovao potrebno je da smanjite stres. Ako kardioloski pregled pokaze da je sve u redu (trebalo bi) javite se psihijatru zbog stresa i velike zabrinutosti. Imajte na umu da ce mrsavljenje na duzi rok da koristi vasem zdravlju, jer ce da smanji rizik za nastanak mnogih bolesti, pre svega srcanih, secerne bolesti, dijabetesa, ali da u ovom trenutku moze da vam poveca stres. javite se dijeteticaru. Nestrucna dijeta je jako stresna, jer osoba koja zeli da srsa samo misli na hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2012.

dobro jutro doktore, molim vas da pojasnit dijagnozu tj problem kod sestrica koji imaa 17 god. dg. Tu. sinus maxillaris la.sin. Od pre dve nedelje ima bol i otok levo zigomaticno i preaurikularno. ultrazvucno parotidno vidjeni manji limfonodusi. u maksilofacijalnom postoje dve kuglaste promene veca na alveolarisu , a manja u zigmaticnom recesusu indikovana je hirurska intervencija olim vas objasnite mi sta ovo znaci i koliko je opasno ? unapred zahvalna SMILJKA

Postovana Smiljka, uocena su dva izrastaja u levom vilicnom sinusu. Zbog toga su uvecane limfne zlezde koje se nalaze ispred parotidne (zausne) zlezde. Nakon uklanjanja izrastaja uradice se mikroskopski pregled. Tek tada ce da se zna sta je to i kakva je prognoza bolesti. najverovatnije je polip koji se javlja kod dece i odraslih. To je izrastaj sluzokoze koji se posebno javlja kod osoba koje imaju alergijski rinitis, hronicno zapaljenje sinusa i nosa, mukoviscidozu. To sto kao dijagnoza pise tumor u maksilarnom sinusu ne mora da znaci nesto strasno, jer se tumorom naziva svaki izrastaj ili otok bez obzira na njegovu prirodu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.1.2012.

Postovani, radila sam analize krvi i na moje insistiranje sam uradila i hormone stitne zlezde. Hormoni T3 I T4 su mi u normalnim granicama dok je hormon TSH povisen i oko 7 je. Zanima me kako se to leci i ima li veze gojaznost i opadanje kose sa tim?

Postovana, to stanje se naziva subklinicka hipotireoza. Povisen TSH uspeva da natera zlezdu da proizvede dovoljno tiroksina te su T3 i T4 normalni. Ocekuje se da ce vremenom nivo tiroksina da se smanji i da se ispolje znaci hipotireoze. Moguce da je tiroksin povremeno snizen i da su zbog toga prisutni pojedini simptomi hiporireoze kao sto su opadanje kose i gojaznost. Medjutim, oni ne moraju da budu posledica hipotireoze. Javite se endokrinologu, koznom lekaru i dijeteticaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2012.

Postovani obracam Vam se za pomoc i po momogucnosti brz odgovor radi se o dijagnozi insufficientia valvulae mitralis rehumatica,pri cemu osecam jak bol u grudima i treperenje u grudima tacnije brzo lupanje srca i povremene bolove niz ruke i noge..MOlim Vas odgovorite sto pre hitno je sta mi preporucujete i kako da lecim to il bar smanjim bol...Unapred zahvalna .......POZZZZZ

Postovana, to je stecena srcana mana nastala kao posleica reumatske groznice. Za vreme grcenja (sistole) komora, mitralni zalisci se ne zatvaraju normalno pa se krv vraca natrag u pretkomore. Zbog ovoga dolazi do povecanog rada leve komore. Ona se uvecava i zidovi joj se zadebljavaju. Zbog vracanja krvi u pretkomoru dolazi i do njenog uvecanja. To je ozbiljna bolest koju prati i leci kardiolog. Bolesnici imaju otezano disanje pri naporu, brzo se zamaraju. Kao komplikacija moze da se javi aritmija (fibrilacija pretkomora), bakterijski endokarditis, ponekad se javlja embolija perifernih arterija. Sa pogorsanjem srcane mane moze da se javi otezano disanje u lezecem polozaju i srcana astma (napad otezanog disanja). Koliko je bolest teska zavisi od velicine srcane mane tj. od toga koloko su zalistci osteceni. Veoma je vazno da se antibioticima sprece ponovni napadi reumatske groznice. To je hronicna bolest koju treba da leci vas kardiolog. Na internetu mozete da dobijete samo objasnjenje bolesti, ali ne terapiju. Lecenje aritmije je ozbiljno, jer antiaritmici imaju brojna nezeljena dejstva i propisuju se individualno. Aritmija ne mora da bude teska, ali je neophodno da se shvati ozbiljno, jer to nije preskakanje srca koje se javlja kod zdravih ljudi. Znaci ne lecite se sami, vec se javite kardiologu. Neophodno je detaljno ispitivanje, procena tezine srcane mane i terapija u skladu sa tim. Kod laksih oblika lecenje se sprovodi odmorom, kardiotonicima, diuteticima i antikoagulansima. U tezim srcajevima lecenje je hirusko.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2012.

Postovani,imam hipotireozu hashimoto,pijem lekove.Lekar mi je rekao da moram redovno da kontrolisem celokupno zdrastveno stanje,razne analize zbog hipotireoze,pa cak srce,pankreas i sl.Nisam znala da ta hipotireoza moze da bude toliko opasna za celokupno zdravlje,ali nije mi jasno sta ustvari moze da se desi i koliko stitna i hipotireoza mogu da nastete tokom zivota,i koliko je to zaista teska bolest.

Postovana, kada redovno pijete lek za hipotireozu i povremeno kontrolisete hormone stitne zlezde i drzite ih u normali nemate poremecaj metabolizma ni komplikacije hipotireoze. Inace nije tesko da se hormoni stitne zlezde drze u normali. Problem je u tome sto je Hasimoto autoimuna bolest, tako da imate veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete jos neku autoimunu bolest. To moze da bude dijabetes. Tu ne kontrolisete pankreas, vec secer u krvi. Ako je on normalan i pankreas je. Povremeno cete da izmerite krvni pritisak. Moguci su bol i slabost misica. Ako osetite da vam je tesko da dohvatate visoke predmete ili da se penjete uz stepenice, javite se lekaru. Ne znaci da cete dobiti neku drugu autoimunu bolesst vec samo da je veci rizik u odnosu na zdrave ljude. To su u stvari povremeni pregledi koji se preporucuju svim zdravim ljudima u cilju ranog otkrivanja povisenog krvnog pritiska, secerne bolesti ili masnoca u krvi, sobzirom da te bolesti ne daju tegobe i otkrivaju se slucajno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2012.

Postovani,sta znaci imati slabost bubrega i koje analize treba uraditi da se vidi zdravlje odnosno stanje bubrega.

Postovana, kod bubrezne slabosti (insuficijencija bubrega) ovi organi nisu u stanju da izbace iz organizma sve stetne materije. Zato dolazi do porasta kreatinina i ureje u krvi. Normalan nalaz kreatinina i ureje iskljucuje bubreznu slabost. Da bi imali zdrave bubrege potrebno je da unosite dovoljno tecnosti (8 casa dnevno ili vise ako imate kamen), ozbiljno da lecite svaku infekciju mokracnih puteva, da ne dozvolite da ste malokrvni, ako imate povisen krvni pritisak da ga normalizujete i da ne dozvolite da vam u krvi budu poviseni trigliceridi, holesterol i glukoza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2012.

Postovanoi doktore! Imam povecan CPK 270 a gornja granica je do 198 ...radim tezak fizicki posao..i moje je pitanje da li smem da koristim crestor posto imam povecan holesterol u krvi ,unapred zahvalna!

Postovana, povecan CPK je prepreka za koriscenje Crestora i drugih statina. Istina, to nije tako strasno povecanje, ali treba biti oprezan. CPK moze da Vam bude povisen zbog tekog fizickog rada. Bol u misicima, lomnost, malaksalost, slabost misica, otezano izvodjenje pojedinih pokreta je razlog da se momentalno prekine koriscenje leka. Povecanje nivoa CPK je povezano sa dozom leka. Nekada je dovoljno da se snizi doza leka pa da dodje do snizenja enzima. Kreatinfosfokinaza (CPK) je misicni enzim. Ukazuje na ostecenje misica, ukljucujuci i srcani misic. Povisen je kod miopatija (bolesti misica). Njegov porast (znatan) javlja se i kod infarkta miokarda. Javite se internisti. On ce da izvaga korist i stetu od Crestora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.1.2012.

Postovani, Pre dva meseca mi je ustanovljeno da mi je miom za godinu dana puno narasto. Ovo je nalaz: UZTVS Uterus u RVF u 75x98x90 mm sa intramuralnim miomom na prednjem zidu 71x58 mm , na zadnjem zidu20x17 mm. Endometrijum 8mm homogen. Nisam radjala i zelela bih da ostanem u drugom stanju. Imam 39 godina. I savetovano mi je operativno lecenje. Volela bih laparaskopski da to resima ali sam istrazujuci preko interneta saznala da se ta metoda praktikuje kod mioma velicine do 6mm. Procitala sam par tekstova u kojim se pise o koriscenju nekih lekova uz pomoc kojih bi se miom smanjio. Da li je to tacno i koje bi posledice bile kasnije zbog potencijalne trudnoce? Ovo pitam zbog mogucnosti da ukoliko se miom smanji operisem ga laparaskopski jer ne bih zelela da to obavim klasicnom operacijom. Naravno ako je to neizbezno, moracu "pod noz". Posto cu ovih dana ici na kontrolu i moracu da se polako pripremam za neku od operacija, molim Vas da mi kazete koliko traje oporavak nakon operacije. I takodje me interesuje nakon koliko vremena bih mogla da ostanem u drugom stanju? Ne znam da li je to moguce odmah nakon operacije ili je potrebno neko vreme da se materica nakon operacije oporavi. Da li postoji mogucnost da sa miomom ove velicine ostanem trudna i u slucaju pozitivnog odgovora da li postoji opasnost od spontanog pobacaja? Iz Beograda sam i molim Vas da mi predlozite neku kliniku ili doktora gde bih to obavila. Do sada nisam imala nikakvu operaciju u zivotu i moram Vam reci da se malo plasim. Unapred hvala.

Postovana, kod tako velikog mioma, posebno sto je naglo porastao, neophodna je operacija. Ne postoji lek koji bi smanjio miom. Fitoestrogeni mogu da mu uspore, eventualno sprece dalji rast, ali u vasem slucaju to nije od pomoci. Ostavite hirurgu da odlucu o nacinu uklanjanja mioma. Sam tok operacije je za vas isti, jedino su kod laparotomske operacije postoperativni oporavak i boravak u bolnici mnogo kraci, nego kod klasicne operacije. Mnogim bolesnicima puno znaci da borave krace u bolnici i kada mogu da biraju uglavnom se zbog toga odluju za laparoskopsku operaciju. Kod nje se u trbuh ubacuje vazduh pod pritiskom. To pomera i pritiska unutrasnje organe i moze da bude uzrok bola u trbuhu nakon operacije, sto nije slucaj kod klasicne operacije. Sa druge strane, kod ove operacije manje se sece, sto je znacajno za bolesnike ciji je organizam sklon stvaranju priraslica. Miomi mogu da otezaju oplodnju. VI mozda mozete da zatrudnite. Veci je problem sto tako veliki miomi smanjuju prostranost materice i mogu da izazovu spontani pobacaj ili prevremeni porodjaj. Pod uticajem hormona tokom trudnoce miomi znatno porastu. Duzina oporavka nakon operacije zavisi od vrste opeacije. Kod klasicne je potrebno vise meseci pauze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2012.

Postovani,da li postoji neki lijek,tablete da se izlijeci klinefelterov sindrom(azoospermija) ili je jedini nacin pokusati biopsijom,odnosno umjetna oplodnja?

Postovana, Klinefelterov sindrom je urodjeni hromozomski poremecaj. Osobe imaju jedan x hromozom viska. Zbog toga su testisi nerazvijeni, smanjeno je izlucivanje hormona testosterona, a kod vise od 90% osoba sa Klinefelterovim sindromom ne stvaraju se spermatozoidi. Davanjem androgenih hormona stanje se poboljsava, rastu polni organi, poboljsava se libido i potencija, povecava misicna snaga, povecava radna sposobnost, ali se ne popravlja spermatogeneza, (azoospermija ostaje) i ne uklanja se sterilitet. Ostaje da se pokusa sa biopsijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2012.

Postovani, vec nedelju dana imam bolove i peckanje u predelu anusa, koristim mosusnu mast za hemoroide ali nista nije bolje. Imam i povremeno krvarenje prilikom praznjenja creva a bolove tokom celog dana. Citajuci na netu sumnjam da to moze biti analna fisura.Molim Vas,pomozite mi sto pre, kako da ovo resim, sta da koristim, jer ovo postaje nepodnosljivo.Pozdrav

Postovana, trudite se da vam stolica bude meka, ali ne prolivasta. Ako je tvrda unosite vise tecnosti, jedite vise voca i povrca ukljucujuci suve sljive, krecite se vise i nastavite da mazete mast protiv hemoroida. Mast reba da stavljate prstom i pri tome malo da gurnete u cmar. Cepici ne mogu da zamene takvo mazanje. Oni nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Potrebno je da nakon defekacije sedite u toploj vodi da bi se sfinkter (anus ili misic zatvarac debelog creva) od toplote razlabavio. Bol je posledica stenutosti anusa. Mnogi bolesnici odlazu praznjenje creva zbog bola koji je tom prilikom jos jaci. Zbog odlaganja defekacije stolica postaje jos tvrdja tako da je praznjenje jos bolnije. budite uporni u ovakvom tretmanu jer ako proces predje u hronican lecenje je iskljucivo hirursko. Javite se proktologu. On ce tacno postaviti dijagnozu i iskljuciti druge uzroke krvarenja i bola. Osim toga postoje hiruske metode za smanjenje stegnutosti anusa (dilatacija i ubrizgavanje anestetika sa dugotrajnim delovanjem).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2012.

postovani imam sina od dve godine jedan bubreg mu ne funkcionise doktor mi je rekao da za sad nece da ga operisu ali u njegovom zadnjem nalazu urina pokazalo je da ima pesak u mokraci dal je to opasno za njega na kontrolu treba da idemo sledeceg meseca pa molim savet dal treba da cekam ili odma da ga odvedem kod lekara

Postovana, za bubrege koji lose rade nije zgodno prisustvo peska u mokraci. Eliminacija peska olaksava pojavu infekcije, a ona vremenom ostecuje bubrege. Medjutim, stanje nije alarmantno. Dete treba da pije malo vise tecnosti da bi se pesak sto lakse izbacio. Vodite ga pedijatu. Nije neophodno da se kontrola pomera, ali to ce proceniti pedijatar. Dobro je sto nema bakterija u mokraci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2012.

doktore molim vas recite mi sta znaci " parotidno vidjeni manji limfonodusi " da li je i koliko opasno ? a dijagnosa je : sinus maxillaris radi se o mom sestricu unpred zahvalna na odgovoru smiljka

Postovana Smiljka, trebali ste da prepisete ceo nalaz ili bar celu recenicu i celu dijagnozu. Sinus maxillaris nije dijagnoza. Taj izraz u prevodu znaci vilicni sinus tj. supljina u vilicnoj kosti. Ne pise sta je sa sinusom, da li je zapaljen ili se u njemu nesto nalazi ili je normalan. U predelu zausne zlezde vidjene su malo uvecane linfne zlezde. To je obicno posledica zapaljenja u blizini tj. na glavi, eventualno vratu. Najverovatnije prate zapaljenje sinusa. Kod dece nisu retke uvecane limfne zlezde na glavi ili vratu. Javljaju se kao reakcija organizna na kontakt sa bakterijama ili virusima. Neka roditelji vode dete pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.1.2012.

Postovani, danas je mojoj mami uradjena gastroskopija i nalaz je : gastroskopija : edem i hiperemija sluznice zeluca uz masu svjezih i dijelom hemoragicnih erozija difuzno. Sta sve ovo znaci ? Terapja joj je : Fenix 40 mg, Fromilid 500mg i Amoxibos 500 mg. Hvala puno.

Postovana, takav nalaz ukazuje na akutni gastritis. Sluzokoza zeluca je zapaljena, otecena, crvena i na vise mesta oguljena. Neka od tih ostecenja sluzokoze su krvarila. Zapaljenje moze da bude izazvano bakterijom Helicobacter pylori, koriscenjem nekih lekova (najcesce aspirino ili nesteroidni antireumatik), unosenjem pojedine hrane, obilnim obrokom, alkoholom, stresom... Lek Fenix ce da smanje lucenje zeludacne kiseline sto ce da olaksa zarastanje sluzokoze. Ddruga dva leka unistavaju bakteriju Helicobacter pylori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2012.

Postovani,moja lekarka sumlja da imam autoimunu anemiju,sta to znaci,jel to neka teska bolest i kako bi sigurno utvrdila da li je imam ili nemam.pozdrav.

Postovana, sve autoimune bolesti su teske, jer za sada ne postoje lekovi koji mogu potpuno da ih izlece. Naravno da postoje periodi poboljsanja i mirovanja bolesti, ali to nije definitivno izlecenje. Dijagnoza se postavlja nalazom specificnih antitela koja napadaju crvena krvna zrnca. Kod autoimune hemoliticke anemije to mogu da budu hladna antitela (IgM) cesca kod starijih i topla antitela (IgG) uglavnom kod mladih. Anemija moze da ima tezi akutni oblih ili da protice kao hronicna bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2012.

Postovani,danas mi je tokom rucka zastala kost od ribe u grlu,nisam sigurna ali mislim da mi je jos u grlu posto me malo grebe dok gutam,da li ikako sama mogu da poguram tu kost i koliko moze biti opasno ako tu ostane.Nisam trenutno u mogucnosti da odem do lekara pa ,molim savet sta da radim ,da li se moze nesto iskomplikovati.

Postovana, javite se odmah lekaru. Ako se kost zabode to je u grkljanu u jednom naboru sluzokoze. Speijalista ORL moze da je vidi i izvadi. Kasnije se kost tesko uocava zbog otoka sluzokoze. Na mestu gde se zabode izaziva hronino zapaljenje. Ako je kost samo ogrebla slukokozu ali se nije zabola u grkljanu, nece da se zabode ni u jednjaku, zelucu ili crevima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2012.

Postovani, imam problem sa povremenim ostrim bolom koji se proteze od donjeg dela stomaka sa desne strane, preponama i zavrsava pored desnog testisa. U pocetku je trajao vrlo kratko, zadnji put 10tak minuta nisam mogao da ustanem i da se pomerim jer me u suprotnom jako boli, nakon toga prestane i sve je opet normalno. Uvek se desi iznenada u razlicitim situacijama ( kad hodam,sedim ),u tom trenutku moram da ostanem u polozaju u kom me bol snasao, da cucnem ako stojim, inace me u suprotnom bas boli. Kako se bol ponavlja sve je jaci i duze traje. Imam redovnu stolicu,normalno mokrenje. Ne znam sta bi moglo biti u pitanju, slepo crevo, prostata,kila? imam 22 godine. hvala

Postovani, morate da se javite hirurgu zbog mogucnosti da bol izaziva kila. Zatim to moze da bude posledica eliminacije peska iz bubrega, tako da bi dobro dosao pregled mokrace i ultrazvuk bubrega. kod hronicnog zapaljenja slepog creva bol se povremeno javlja i traje duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2012.

Postovani, ja sam pre mesec dana pila 4*1 eritromicin jednokratno i dovicin 2*1 7 dana, i macmiror complex vaginalete 12 dana *1 , u terapiji ureaplazme. Ovih dana primecujem da sam smrsala a jedem vise nego puno, takodje imam ucestale stolice i povremenu sluz u njima. Napominjem da vec par godina imam hemoroide. Da li treba da se obratim lekaru i ako da, kom lekaru? unapred hvala.

Postovana, javite se svom lekaru, a zatim gastroenterologu. Sluz u stolici ukazuje na to da creva trpe. U najblazem slucaju to moze da bude kolon iritabile (sindrom prenadrazenog debelog creva). On moze da se javi posle neke stresne situacije ili infekcije creva. moze da bude posledica poremecaja crevne flore (disbakterioza), koja je cesta nakon antibiotske terapije. ucestala stolica ili proliv i sluz u stolici mogu da budu i simptom tezih zapaljenjskih bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest), koje mogu da budu pracene gubitkom tezine i malaksaloscu. ovim bolestima ponekad predhodi infekcija. Za pocetak mozete da pregledate stolicu na bakterije, gljivice i parazite, ali to ne zamenjuje pregled gastroenterologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2012.

doktore juce me odjednom zabolelo grlo osecaj je bio kao da me uhvatio grc sa desne strane grla i evo od juce osecam jake bolove u grlo ali samo kada gutam i bolovi nisu tacno u grlu nego su na kraju vrata dole kod dusnika ili jednjaka neznam vec sta se nalazi tu bas me mnogo boli kada hocu da progutam nesto neznam zasto ali bas sam se uplasila nikad mi se nije tako desilo da me zaboli grlo tako odjednom i da osecam ovakve bolove dali mi vi mozte pomoci od cega mi se ovo moze desiti i dali je grlo u pitanju ili sta su vec ti bolovi u dinje delu vrata ali sve je to samo kod gutanja.hvala puno

Postovana, javite se lekaru. Bol moze da bude posledica zapaljenja stitne zlezde, uvecanja limfnih zlezda vrata koje prati zapaljenja u okolini (grla, nosa, sinusa, zapaljenja usne duplje, koze), zapaljenja krajnika, zdrela, tkiva pored krajnika. Moze da bude u pitanju i bol misica vrata. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.1.2012.

Postovani,molim ocajnicki za savet.Imam neizdrzive napade svraba tokom noci,obicno oko tri cetiri nocu.neizdrzljiv svrab se prenosi ispod pazuha preko stomaka pa sve do prepona .uz to imam i slaim sa kiselinom koji se stalno vaca u grlo.To vec traje nekoliko meseci a svrab zadnje dve nedelje ,inace desavalo mi se i prosle godine samo svrab sa crvenim pecatima i nekom malom kao bobuljicom u sredini.unapred hvala!

Postovani, morate da se javite lekaru. Vracanje kiseline iz zeluca u jednjak i grlo zahteva lecenje. To stanje se zove gastroezofagelni refluks (GERB). Gastroenterolog ce da utvrdi uzrok i terapiju. GERB moze da nastane zbog slabosti misica zatvaraca zeluca ili zbog zeludacne kile. Nocni svrab je tipican za sugu, ali samo vreme javljanja nije dovoljno za dijagnozu ove bolesti. Svrab moze da se javi kod ekcema, alergije, ujeda insekta, infekcije koze, seboroicnog dermatitisa. Javlja se i kod bolesti jetre i burega kada je posledica nagomilavanja bilirubina i ureje, zatim kod malokrvnosti, bolesti stitne zlezde, secerne bolesti, malignih bolesti, a kod starijih osoba posledica je suve koze. Svrab se javlja kod mnogih koznih i internistickih bolesti. kada se ne pronadje uzrok svraba zakljucuje se da je na nervnoj bazi (neurodermitis). takav svrab se javlja poslepodne i uvece. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2012.

Postovani,pre 6 meseci imala sam upalu besike izlecila sam je sa antibiotikom citeral,ali kako sam isla cesto da mokrim meni se sada pojavio psihicki problem,jednostavno cim treba da krenem negde van kuce meni je stalno u glavi to da idem svaki cas u wc,kako da prestanem da mislim o tome i da se opustim.Da li bi trebalo da posetim psihijatra jer ovo vec duze vreme traje i jako mi smeta. Hvala unapred

Postovana, to je psihicki problem koji nema veze sa ranijom infekcijom. Posto vam kvari kvalitet zivota, a ne mozete sami da se izborite sa prisilnom radnjom odlaska u wc obratite se psihijatru. Postoji unutrasnja napetost koja se na kratko smanji kada odete u wc, ali to smeta i zahteva lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2012.

Postovani, juce 4.1. mi se nadulo grlo. Merio sam juce i danas i nemam povisenu temperaturu. U toku noci grlo mi se jos vise nadulo i grebe me kada gutam, treba mi nekako vise snage i vremena da bih mogao da progutam pljuvacku. Kupio sam beli luk, pomorandze, pijem caj, jedem supu, dosta tecnosti, imam marisol sprej za nos i pijem oligovit. Danas planiram da kupim tantum verde sprej za usta. Da li je to dovoljno? I molim Vas ako mozete da mi nesto pojasnite posto cesto bolujem od grla. Ako imam samo naduveno grlo bez temperature to je onda rec o nekoj virusnoj infekciji i antibiotici ne mogu da pomognu? A ako imam temperaturu i plus naduveno grlo to je onda bakterijska infekcija gde mogu da pomognu antibiotici? Ili da li je moguce imati temperaturu iako je mozda samo virus u pitanju? Kako da se tacno utvrdi da li je virus ili bakterijska infekcija i da li mogu obe da se pojave u isto vreme ili samo jedna? Hvala Vam unapred puno na odgovoru.

Postovani, moguce je da imate temperaturu kod virusne infekcije grla. Najcesce infekcija pocinje kao virusna i takva je 3 do 4 dana. Ako nakon toga dodje do pogorsanja, sa ili bez temperature, to je znak da se na virusnu infekciju nadovezala bakterijska. Tada su potrebni antibiotici. Moguce je, ali nije uobicajeno, da bakterijska infekcija krene bez predhodne virusne. Koja je infekcija u pitanju lekar se orijentise na osnovu izgleda sluzokoze. U svakom slucaju prvih nekoliko dana mozete da koristite pomenute narodne lekove, koji su efikasni, a da se zatim javite lekaru ako ne vidite da vam je bolje ili ako dodje do pogorsanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2012.

Imam 18 godina i imam jedan problem koji me muci duze vrijeme a to je opsjednutost velicine moje glave.Naime svakodnevno u skoli dobijam sale na racun moje glave,naravno to nisu zlostavljanja nego samo sale kao svake druge koje ne uzimam za zlo.Pa mene samo zanima da li je moja glava veca nego sto treba da bude.Visok sam nekih 193 cm a tezak oko 105 kila. Obim glave mi je 57,5cm a duzina lica nekih 25 cm. Znam da je pitanje malo tesko za odgovorit ali vas molim te mi odgovorite jel sam skoro pa opsjednut time. Pozdrav

Postovani, vrsnjaci znaju da budu surovi. Primetili su da se vi osecate nelagodno kada se pominje velicina vase glave i to obilno koriste u svojim salama. Kada budu videli da ste vi ravnodusni na njihova nabacivanja prestace. Kod psihicki normalnih osoba, a iz vaseg pisma se vidi da jeste, velicina glave je normalna. Visina se dobija rastom dugih kostiju, tako da se velicina glave kod niskih i visokih ljudi malo razlikuje. Varijacije u dimenzijama su normalne i uslovljene su nasledjem. Da imate manju glavu ona bi delovala nesrazmerno mala na visokom i krupnom telu. Zbog viska kilograma glava vam verovatno izgleda malo veca, ali ako mrsate ucinite to zbog opsteg zdravlja tj. u cilju sprecavanja bolesti srca i krvnih sudova i tumora, a ne da bi vam glava izgledala manja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2012.

Kji je najbolji preparat za uklanjanje bubuljica ? imam 16 godina i imam dosta masnu kozu...najveci problem mi je nos nsa kome izlaze vece bubuljice i nemogu da ih iscedim..unapred zahvalan. Pozdrav

Postovani, ne treba da cedite bubuljice, jer tako pogorsavate stanje. Javite se koznom lekaru. Ne postoji jedan najbolji lek vec se on propisuje za svakog pacijenta ponaosob. Osim benzoil peroxida i antibiotika u vidu gela i losiona ima mogucnost primene terapije tecnim azotom, elektroforeze antibiotikom, intralezione aplikacija leka, lasero i foto terapije. Ove metode ne samo da se pore protiv postojecih bubuljica, vec uklanjaju oziljke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2012.

imam prelom noznog palca vec 25 godina dg.post fracturum ph dig i pedis lat. Dex. Arthrosis artr. Interph. Digg.Hallucis pedi dex.Gr-gravis.Deformatio dig I pedis dex.Cacanedynia koji su moguci simptomi oboljenja hvala puno

Postovani, to je definitivno stanje gde ne moze mnogo da se ucini. Bol moze da se ublazi analgetikom ili nesteroidnim antireumatikom i povremenom fizikalnom terapijom. Nosite udobnu, mekanu, koznu obucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

Postovani imam 25 god , i dobrog sam zdravlja. Desilo mi se sinoc da mije palac leve ruke sam od sebe trznuo 10 ak puta tokom gledanja tv-a. i prestao. Jutros se to opet ponovilo par puta. Sta bi to moglo biti?

Postovani, to moze da znaci psihicku ili fizicku napetost ili pritisak na nerv. Bez drugih tegoba ne bi trebalo da se javi u sklopu neke bolesti. Ako se ponavlja javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

doktore pre dva dana sam bila kod zubara i posto mi je jedan zub bio skoro do kraja pokvaren on je sve to skinuo i napravio mesto za novi zub da mi napravi tu da se nebi videlo kao rupa stavio mi je neki kao metal u zub i sada cekam da mi naprave zub i da mi namesti to ali ja sada trebam raditi magnetnu rezonancu glave pa me sada samo interesuje dali je moguce raditi magnetnu rezonancu sa tim metalom u zubu jer sam cula kada ides raditi to obavezno te pitaju dali su zubi tvoji ja moram raditi rezonancu ali me sada ovo interesuje dali cu moci nakon ovoga.hvala

Postovana, magnetna rezonanca se ne radi kod postojanja metalnih delova u organizmu. Oni mogu izazvati opekotine. Da li mozete da radite MR zavisi od vrste postavljenog metala. Titanijum koji se dosta koristi za implantante nije skodljiv. Pitajte stomatologa koji je metal stavljen tako da to mozete reci radiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

postovani doktore srecna vam nova godina i sve najlepse vam zelim.imam jedno pitanje za vas vec nekoliko dana u grudima osecam kao neki pritisak kao da mi sedi neko na grudi,prvo je pocelo neki osecaj sa leve strane kod srca u levu dojku da me steze nesto imam osecaj kao me pretiska nesto to vec traje duze vreme a sada vec nekoliko dana mi se javlja i taj osecaj zajedno sa tim sa leve strane i ugrudi kao da mi neko sedi na grudi neznam sta bi moglo biti razlog toga dali je upitanju nesto srce ii sta moze biti i krvni pritisak sam merila bas kada mi se javlja taj ocecaj ali sve je bilo uredu pritisak normalan inace imam 28 god

Postovana, ne bi se ocekivalo da mlada do sada zdrava pspba, koja nije imala povisen krvni pritisak, dobije anginozni bol (srcani bol). To je najverovatnije posledica anksioznosti ili stresa. Javite se lekaru, jer da bi bilo sigurno treba uraditi par osnovnih pregleda (krvni pritisak, EKG, eventualno test opterecenja). Najvaznije je da snizite stres. On se ne javlja samo kada smo svesni da nas nesto psihicki muci. Prisutan je kad god moramo da se menjamo i da cinimo nesto sto nije deo nase svakodnevne rutine, ukljucujuci tu i radosne dogadjaje. Glavni uzrok anksioznosti (straha bez odredjenog razloga) i tegoba koje su njegova posledica je cinjenica da mnogi ljudi sebi predvidjaju uvek najgori scenario umesto najverovatnijeg. Ako imamo neke tegobe odmah zamisljamo da imamo tesku neizlecivu bolest (tumor, multiplu sklerozu...) umesto najcesce bolesti. Od namirnica najvise umiruju slozeni ugljeni hidrati kao sto su krompir, testenina, hleb, pasulj i cerealije. Za brze delovanje koristi se med ili secer. Kada osetite pritisak ne obracajte paznju, uzmite nesto slatko a nakon toga pojedite nesto od ugljenohidratne hrane.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: