Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 23.6.2011.

Postovani,imam par pitanja za vas.Imam 30 god.Skoro mi je dijagnostikovana bolest stitne zlezde Hasimoto,rekli su mi da imam hipertireozu i da nakon jednog vremena ce preci u hipotireozu.Trenutno se neosecam bas najbolje,imam veliku mucninu,preznojavanje,nekad mi bude i slabo,velika nervoza itd.Moja pitanja su ...posto treba da idem 5 dana u Herceg Novi poslovno,da li moze da dodje do nekih problema sa stitnom zbog vrucine.Drugo pitanje je posto me ponekad zabole oci tj.neki pritisak u ocima da li moze nesto da mi se desi sa ocima i sta da radim sa tim.I trece pitanje kolike su sanse da dobijem i neku drugu autoimunu bolest,koliko ljudi sa Hasimotom ima i neku drugu auto.b.ponekad me svasta bolucka i ziga pa sam svakodnevno u strahu.I recite mi jos,kad se desi da imunitet pobrljavi,kad dodje do greske u imunitetu i docu aut.bol.koliko je to povezano sa sklonosti da se dobiju tumori,rak.Izvinite na puno pitanja ali ovi nasi lekari su skrti na recima...pozdravljam vas i hvala.

Postovana, ako se hipertireoza ne leci ili se leci lose pod uticajem nekih faktora kao sto su teza infekcija, velika vrucina ili povreda, moze doci do pogorsanja svih tegoba (tireotoksicna oluja). Uz savremeno lecenje ova komplikacija je retka. Znaci ako se lecite i nivoi hormona su vam dobri nema opasnosti da vrucina dovede do tireotoksicne oluje. Nije vam preporucljivo suncanje, posebno u najtoplijem delu dana. Za vas je odmor na planini, a ne na moru. To ne znaci da vi nigde ne smete da idete u letnjem periodu ili da ne smete da idete na sluzbeni put, vec da treba da se cuvate velike vrucine. Javite se ocnom lekaru. Kod hipertireoze moze da se razvije egzoftalmus (izbocene oci) sto se takodje smatra autoimunom bolescu. Do pritiska u ocima mogu dovesti i druge bolesti (povisen ocni pritisak, umor, kompjuterski vid, ne nosenje naocara...). Autoimune bolesti se nesto cesce javljaju kod onih koji imaju vec neku od njih nego kod zdravih, ali vecina bolesnika ipak ima samo jednu. Posto nije poznat uzrok autoimunih bolsti ne mozete ih spreciti. na neke autoimune bolesti lose utice masna hrana (zasicene masnoce mesa i mlecnih proizvoda). Masnoce poput maslinovog ulja, oraha, badema i lesnika nisu opasne. Osobe sa autoimunim bolestima nemaju veci rizik za nastanak raka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2011.

Postovani, imam 32 godine i vec nekoliko dana imam blag bol u desnom testisu, nisam podizao nista tesko niti sam imao odnose nezasticen. Bol je nekada slabiji a nekada za nijansu jaci. Planiram da se javim urologu radi pregleda ali posto sam iz malog mesta gde se do urologa tesko stize dok to ne uradim molim Vas da mi odgovorite sta moze biti uzrok pojave ovako blagog bola. Unapred zahvalan.

Postovani, bol u testisu moze biti posledica peska ili kamenca u mokracovodima ili preponske kile. Ako uocavate povecanje testisa, moze biti hidrokela (nakupljanje tecnosti izmedju omotaca testisa), varikokela (prosirenje vena testisa), pa cak i tumor testisa. U principu je opasniji bol u jednom testisu od bola u oba testisa koji se cesce javlja kod mladjih osoba. Javite se sto pre urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2011.

Postovani,molim vas da mi protumacite ovu Ph dijagnozu: Adenoma tubulare papillae vateri;Dysplasia epithelialis levis (Gradus I-II).Da li na osnovu toga treba da mi se radi tzv.ampulektomija i kakvi su ishodi?Unapred zahvalan.

Postovani, iako je tubularni adenom vaterove ampule dobrocudni (benigni) tumor zbog blage displazije trebalo bi da se ukloni. Odstranjenjem tumora (ampulektomija) izvrsice se detaljni pregled dobijenog materijala i spreciti mogucnost pojave ozbiljnije bolsti na terenu benignog tumora tj. dalje napredovanje displazije. Ishod zavisi od rezultata PH nalaza. U principu bi trebao da bude dobar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.6.2011.

Postovani,vec par meseci imam veliku slabost u kolenima ,kao da nece da me drze ,da ce mi se oduzeti,osetim i mravljenje,trnjenje a nekad i krckanje.Imam 34 godine,sta je to i kojem lekaru da se obratim i da li stvarno se moze desiti da mi se oduzmu noge pri hodanju.

Postovana, javite se neurologu. Nakon pregleda ce se videti da li postoje promene na nervima koje bi izazvale slabost i trnjenje. Ako se utvrdi demijelinizacija moze kasnije da dodje do problema sa hodanjem. Medjutim, ako nje nema ostalo uglavnom nije strasno. Moze biti posledica malokrvnosti, virusne infekcije ili neke hronicne bolesti koja ide sa malaksaloscu. Krckanje u kolenima je znak starenja kolena (pocetak gonartroze) sto kod vecine ljudi ne dovodi do invalidnosti ili vecih tegoba sa kolenima. Znak je da treba manje da sedite, vise da setate, a ako ste gojazni da smrsate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.6.2011.

Postovani,imam bolove u zadnjem delu glave i potiljku,imala sam cak i neku vrstu vrtoglavice,bol se prosiriju na vrat tj.vratne zile i zaboli me iza usiju.Sta je uzrok i koliko je opasno.

Postovana, bol u vratu i potiljku je najcesce posledica degenerativnih promena na vratnom delu kicme ili stresa, nekada povisenog krvnog pritiska ili lose cirkulacije krvi. Ozbiljnost bolesti zavisi od uzroka, a od toga zavisi i lecenje. javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.6.2011.

Postovani,imam 29 godina i u zadnje vreme poceli su mi bolovi u zglobovima saka,prstiju,lakta.mozete li mi reci sta to moze biti jer bojim se da nije reumatski artitis posto vec imam jednu autoimunu bolest.Kako proveriti da nije to,i da li se to moze spreciti na vreme,i ako krene koliko treba vremena odnosno koliko brzo napreduje.Hvala vam puno.

Postovana, ne mozete spreciti pojavu reumatoidnog artritisa. Mozete uticati da tegobe budu blaze. Obicno pmaze ishrana sa manje mesa i masnoca zivotinjskog porekla, suncokretovog ulja i margarina. Nekima bolest pokrece kukuruz ili psenica ili suhomenati proizvodi. maslinovo ulje i morske ribe prijaju. Dongova dijeta zabranjuje meso, ali i paradajz, mlecne proizvode, biber, alkohol, ljute zacine i hemijske aditive, narocito mononatrijum glutaminat (sastojak suhomesnatih proizvoda). Po nekim podacima devet od deset osoba se bolje osecaju ako ne jedu meso. Bolest nema isti tok kod svih bolesnika i unapred se ne moze odrediti. Spoljasni faktori koji izazivaju ili pogorsavaju bolest nisu isti kod svih. Zajednicko je da u nastanku bolesti uticu imuni faktori i nasledje, a verovatno i infekcije. U poslednje vreme dse dobri rezultati postizu bioloskim lekovima. Dijagnoza se postavlja na osnovu tegoba (jutarnja ukocenost, bol, otok i ogranicena pokretljivost koji se postepeno se pojacavaju) i laboratorijskih nalaza (anemije, povecanja broja belih krvnih zrnaca, smanjenje broja trombocita, ubrzana sedimentacija, u serumu se nalazi reumatoidni faktor, postoji i porast IgM, IgG i IgA), pri cemu ne moraju svi biti prisutni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.6.2011.

Imam vec duze vreme problema sa belim pranjem, pre 3 dana mi je pocelo curati u svetlo rozoj boji,a sada se vratilo na staro, trenutno nisam u mogucnosti da odem kod ginekologa, pa bih vas zamolila da mi navedete vase sumnje i ako je moguce neku terapiju, kojom mogu sama da se lecim...Hvala unapred!

Postovana, morate da se javite ginekologu. Infekcija mora da se leci i to nije moguce napamet bez pregleda. Osim toga sukrvicav sekret moze da prati ozbiljnije bolesti. Mora da se uradi VS, Papa test i kolposkopija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.6.2011.

molim vas da mi kazete dali upala mokracnih kanala ima veze sa povisenim holesterolom,jer sve drugo u krvnoj slici mi je dobro a upalu imam bas izrazenu i kada sam radila analizu krvi?

Postovana, povisen holesterol nije uzrok upale mokracnih kanala. On povecava rizik za nastanak srcanih bolesti i zato morate da ga normalizujete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2011.

Postovani, Operisala sam povrsinsku prosirenu venu na desnoj nozi u predelu kolena lista i iznad gleznja. Lekar mi je rakao da nosim c arapu 24 sata. Moje pitanje koliko smem da se krecem u toku dana i da li smem da voziim auto u ovih mesec dana oporavka? Hvala, Pozdrav zabrinuta

Postovana, nakon dve do tri nedelje od operacije mozete da se vratite svim aktivnostima kao i ranije. Aktivnost zavisi od vrste hiruskog tretmana, te je potrebno da se konsultujete sa hirurgom koji je uradio operaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2011.

POCITUVANI DOKTORI, JAS IMAM DIJABETES TIP 2 = 10,58 VEKE PODOLGO VREME. PRIMAM INSULIN- LEVEMIR 40 EDINICI , TREBA DA PRIMAM I NOVORAPID PRED JADENJE- AMA NE PRIMAM( NEMOZAM POSTOJANO DA SE BOCKAM) I METFORMIN TREBA DA PIJAM JAS NE PIJAM. IMAM VISOK KRVEN PRITISOK. GO REGULIRAM SO TENZIMET I LOSARTAN PO 1 TABL.DNEVNO 135/88 . PRIMAM EUTIROKS 25. IMAM I MALKU HOLESTEROL. IMAM I TROMBOFLEBITIS. GO LEKUVAM AMA POSTOJANO SE POVTORUVA. MI REKOA DEKA E OD SEKEROT.OVAA NEDELA MI DADOA DA PIJAM: VITAMIN C - 1000, THIOGAMMA 600 , NIACIN-TIME 500 MG. VITAMIN B6. NOSAM I KOMPRESIVNI DOKOLENKI POSTOJANO. - I SEGA JAS NEZNAM MENE STO MI E KOGA SEKOE SABAJLE PA I PREKU DEN ME STEGA GLAVATA OTPOZADI VO TILOT, PA KE ME STEGNE GORE NAD CELOTO. PRI TOA MI E MNOGU TESKO I DURI NISTO NE GLEDAM. OD BOLKA MI SE POMATUVA VIDOT.MENE MI SE TEMNI. I TOA DRZI PO NEKOLKU SAATI. NE SUM SPOSOBNA DA SE DVIZAM. MNOGU MI E LOSO. OVA ODAMNA SE POVTORUVA. KNIOVODITEL SUM , IMAM 55 GODINI. ODNAPRED VI BLAGODARAM.

Postovana, morate da se javite neurologu zbog glavobolja, zatim internisti zbog regulisanja glukoze, kao i ocnom lekaru (izmerite i ocni pritisak). Secer i masnoce u krvi morate da normalizujete, jer su oni uzrok gotovo svih vasih tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2011.

Postovani, moja cetvorogodisnja devojcica ima snazne reakcije na ujede. Naime, pre tri noci je na dva mesta ujeo, pretpostavljam, komarac, sutradan su joj delovi oko ujeda toliko otekli da je povrsina bila plava, a pojavili su se i plikovi. Vodila sam je lekaru koji je konstatovao alergijsku reakciju na ujede. Terapija - Pressing, hiper gel i hladne obloge. Ista reakcija je bila i pre nedelju dana, mesto ujeda je bila brada ali sam mislila da je ujeo pauk. Ranije nije imala takve reakcije na ujede. Nisam sigurna da li ima veze sa time, ali napominjem da je pre dva meseca imala boginje i da je nakon njih pila i sirup za jacanje imuniteta (pila ga je 25 dana - da li je to dovoljno dug period?). Kako je letnja sezona pocela, a sa njom i najezda insekata, kako da je zastitim, pogotovo sto idemo na more? Srdacan pozdrav.

Postovana, sirup za jacanje imuniteta ne moze da zastiti dete od alergije. To mu nije dejstvo. Kada podjete na odmor nosite Pressing i Hiper gel. Repelenti ne smeju da se stavljaju deci na glavu i ruke. Probajte prirodne repelente kao sto su lavanda i bosiljak. Drzite ih u sobi i u blizini deteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2011.

Postovani, vec 5 godina imam probleme sa licem, koristila sma mnoge kreme ali nista mi nije pomoglo, poslednje sto sam uradila je to da sam dala bris sa akne i rezultat je Candida spp-nije izolovana, doktorka mi je preporucila Adapalen gel za noc i Avene hidrance optimale uv light za dan, predolozila mi je i kontracepcione pilule ali njih ne smem da koristim jer imam vodenu cistu na desnoj dojci, takodje mi je rekla da bih mogla posle leta da pocnem da pijem Roaccutane capsule. Zanima me vase misljenje, pre nego sto pocnem sa terapijom. Hvala unapred.

Postovana, Adapalen gel daje prilicno dobre rezultate kod srednje teskih akni. Nadam se da ce i vama pomoci. Ako ginekolog ne preporucuje kontraceptivne pilule poslusajte ga. Roaccutane morate da koristite strogo po uputstvu zbog mogucih nezeljenih dejstava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2011.

Postovani, imam 19 godina i imam problema sa desnim kolenom. Kao mali sam isao na ispitivanja i rekli su mi da tetive ne mogu da prate rast kostiju. Bavio sam se kosarkom neke 3-4 godine i prestao zbog kolena. Sada samo rekreativno igram kosarku i fudbal. U poslednje vreme me cesto boli koleno i kao mali sam se uvek trudio da taj bol trpim. Zeleo bih da mi kazete da li postoji neka mast ili pomocu operacije da uklonim bol? Inace ne boli mene koleno svaki dan, nego nekih puta me boli jedan dan, a nekih i po 2-3 dana i sve vise sam nervozan kad pocne da me boli. Hvala Vam unapred!

Postovani, kod dece je uyrok bola neravnomerni rast kostiju, tetiva i misica. Medjutim, u vasem uzrastu to vise nije uzrok bola u kolenu. Javire se ortopedu i fizijatru i uradite MR kolena. kada se utvrdi dijagnoza predlozice vam lecenje. Zbog bavljenja sportom bol moze biti posledica hondromalacije. Uzroci bola u kolenu mogu biti razni: uska iliotibialna traka te je potrebno istezanje, burzitis (upala burse tj. sinuvijalne tecnosti u kolenu), pretreniranje, loseg drzanje tela, itd. Bol se uklanja lecenjem uzroka. U medjuvremenu posto nema otoka i crvenila tj. nema znakova zapaljenja mozete da koristite tople obloge ili masti i kreme sa analgetskim ili antireumatskim dejstvom. Mozete na pr. kremu ili mast sa kamforom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2011.

postovani,zanima me da li je moguce da djevojka zatrudni ako muskarac nije bio u njoj i nije svrsio jer nevina sam ali je bilo igre pokusaj da prodre u mene ali sam osjetila da sam bila mokra od njegove tecnosti tako ta kazem ali nisam sigurna da je svrsio na mene.dobila sam menstr.ali imam jaku glavobolju i grudi su mi nekako drugacije.unaprijed hvala

Postovana, ako ste dobili menstruaciju niste u drugom stanju. Mogli ste da budete vlazni zbog svog uzbudjenja i da ta tecnost ne bude sperma. Najbolje da ste pitali mladica da li je ejakulirao (svrsio) na ulazu u vaginu. Pri igranju, petingu ako svrsi na ulazu u vaginu postoji mogucnost, istina ne velika, da zatrudnite. Zato bi bilo bolje da mladic koristi prezervativ.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2011.

Postovani, pre 10-ak dana sam primetio promene na kozi na potkolenici u vidu nekih krastica.Bio sam kod dermatologa i dg.glasi lichen planus.Dr mi je dala Presing,Bellosalic kremu i panthenol oriblete i kontrola za 10 dana.Dato mi je da uradim i laboratorijske pretrage od kojih neke prelaze gornje granice a to su: glukoza od 3,8-6,4 --------------------6,9 kreatinin ref.vr. 0D 62-106 ----------119,04 bilirubin <17 ---------------------- 19,1 holesterol <5,2 -----------------------6,51 trigliceridi <2,25---------------------2,53 HDL chol >1,45--------------------0,79 LDL chol<3,37----------------------4,57,ostalo je u granicama normale osim trombocita koji su 138 na donjoj granici.Molim za Vase misljenje, Veliki pozdrav !

Postovani, lichen planus je bolest nepoznatog uzroka. Infekcija verovatno ima uticaja. Medjutim losi laboratorijski nalazi su razlog za lecenje iako najverovatnije nisu uzrok kozne bolesti. javite se internisti. Glukoza, holesterol i trigliceridi se dijetom i/ili lekovima mora normalizovati. Takodje se javite nefrologu zbog povisenog kreatinina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2011.

Postovani,Doktor mi je prepisao propranolol zbog ubrzanih otkucaja srca koji pijem 1/4 ujutru i uvece,a pijem i diane35 trenutno tri meseca.Interesuje me da li smem da pijem ta dva leka zajedno ili moram da prekinem sa jednim od njih? Hvala unapred

Postovana, ta dva leka mogu zajedno da se koriste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2011.

Postovani,pre 10 god. sam izlecena od M.hockin tada sam imala i zracnu terapiju(2puta po 20 obrnutim y}.Sada sam zdrava zena i majka ali me interesuje da li se mogu izlagati umerenom suncanju na moru i mogu li imati neke posledice? {napominjem da se od tada klonim sunca iz neke bojazni)

Postovana, kod Hockinove bolesti nije preporucljivo suncanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.6.2011.

PoŇ°tovani, moj otac ima problema sa bolovima u donjem desnom delu stomaka vec 2 dana. Pre 2 dana mu se u toku noci desilo da su ga probudili bolovi, veoma jaki, nije bio kod kuce, bio je u selu daleko od grada tako da nije mogao odmah da bude prevezen u bolnicu niti do lekara (ja nisam bio s njim tako da znam samo ono sto je ispricao, a po prici bili su uzasni bolovi). Vratio se iz sela i sada ima blage bolove, najvise kad se pomera nezgodno ili kaslje. I u toku kretanja, laganog hoda cini mi se da ima problema. Sumjam na slepo crevo ali do sad nikad nije imao problem sa njim. Ima 55 godina, operisao je cir na zeludcu pre 5 godina i oporavio se od toga. Nije imao dodatnih problema sa zelucem posle operacije. Plasim se da mu nije puklo slepo crevo, pa me zanima koji su simptomi u tom slucaju i kako se organizam ponasa? Pored slepog creva sumnjam i na pankreas (jer je imao nekih problema ranije sa njim ali je pio neki lek pankreatin i to mu je pomagalo) ali on nije bas tu desno pa da tako boli, i eventualno bubreg ali ni s njim nije imao problema do sada. Ne mogu naci nigde na internetu, sta se desava u slucaju pucanja slepog creva, koliko ima sanse da se prezivi i koliko je to vremenski? Nadam se da je samo upala i da ce proci, za 3 dana treba da snima abdomen (ima zakazano od ranije), pa se nadam da ce tad biti jasnije ali do tad strahujem jer ne znam sta mu moze biti za ovih par dana. Malaksao je, slabo jede, ali nema temperaturu i ne boli ga na dodir, vec samo pri nekim pokretima i naprezanju. Takodje zalio se i da malo otezano dise. Hvala unapred na odgovorima, bar malo da mi razbijete brigu ovih dana.

Postovani, otac mora odmah da se javi lekaru. Ako se ne reaguje u prvom trenutku kod zapaljenja slepog creva mogu da nastanu razlicite komplikacije. Zapaljenje moze da se prosiri na okolinu (periapendikularni infiltrat) koji moze da se postepeno povuce, ali i da se nakon povlacenja pogorsa. Nakon toga moze da dodje do pucanja slepog creva. Zatim zapaljenje moze da se prosiri na trbusnu maramicu (peritonitis) sto je takodje jedno cesto po zivot opasno stanje. Neleceno zapaljenje slepog creva moze da predje u hronicno kada se povremeno javljaju bolovi razlicitog intenziteta. Posto slepo crevo moze da izaziva razlicite tegobe i bolove u razlicitim delovima truuha, a ne samo dole desno, mora da se javi lekaru. Nalaz povisenih leukocita daje sumnju na zapaljenje. Ultrazvukom se takodje moze postaviti dijagnoza sto je posebno vazno kada zapaljenje ide sa normalnim leukocitima. Kod akutnog zapaljenja slepog creva nakon pocetnog smirivanja simptoma moze doci do pogorsanja tako da ne treba odlagati posetu lekaru. Imajte na umu da upala slepog kod osoba u godinama nije burna kao kod mladih pa moze da ostane nedijagnostikovana do pojave opasnih komplikacija. Prema tome ne treba da cekate da prepoznate pucanje slepog creva vec da idete kod lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2011.

Postovani, da li mozete da mi protumacite sta znaci ,,nekoliko supratentorijalnih mikroifarktnih lezija" zato sto je moja mama (52) isla na magnetnu rezonancu jer se onesvescivala nekoliko puta i to su joj naveli kao zakljucak...i ako mozete da mi kazete sta bi to moglo da bude, i koji bi jos pregled trebalo da uradi! hvala Vam unapred!

Postovana, uocena promena je posledica sitnih mozdanih udara (infarkt mozga, a posto je mali naziva se mikroinfarkt). Da je infarkt (tj. tromboza ili zapusenje krvnog suda trombom) zahvatio veci krvni sud to bi bio jaci mozdani udar, pracen oduzetoscu dela tela ili poremecajem govora, koji se u narodu zove slog. Najverovatnije da se onesvestila zbog tih udara, mada su moguci i drugi uzroci gubitka svesti. Blazi udari mogu predhoditi ozbiljnijim tako da to ne treba zanemariti. Treba leciti i ukloniti sve faktore koji mogu doprineti pogorsanju. Da leci poviseni krvni pritisak ako ga ima. Ako su secer ili masnoce u krvi povisene treba da ih normalizuje. Da izbegava boravak na suncu, da ne pusi i da koristi hranu koja smanjuje sklonost krvi ka formiranju ugrusaka. Hrana koja smanjuje koagulabilnost krvi: beli i crni luk, morske ribe, crno vino, crni caj i azijski zeleni, zacini (karanfilic, djumbir, kim, ljuta paprika) i maslinovo ulje. Rizik od tromboze povecava masna hrana, preskakanje dorucka i slaba fizicka aktivnost. Znaci mnogo moze da uciniti da bi izbegla trombozu. Osim neurologu treba da se javi internisti i dijeteticaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2011.

postovani dr.moj muz je radio rtg pluca i srca u pa pravca.i evo sta pise u izvestaju. obostrano hilo-bazalno naglasena bronho-vaskularna sara,bez vidljivih znakova infiltracije plucnog parenhima.plucni hilusi normalne velicine i polozaja.hemidijafragme pravilno polozene,jasno ocrtane, fc sinusi slobodni.srcana senka uvecana.aorta elonogirana skleroticnog zida u luku. eto je dijagnoza a od lekova pije tri puta dnevno po 25 mg zorkaptil,dva puta po 50 mg dnevno presolol i tri puta dnevno po 2 vitamina kompleksa b mene sad interesuje da li bi trebao da ide na ultra zvuk srca i da li mu treba i druga vrsta lekova.da li je to opasno.hvala.

Postovana, nalaz na plucima je normalan, a na srcu nije. Pokazuje da je on vec duze vremena srcani bolesnik. Dugo godina nije lecio pritisak ili ga nije dobro lecio ili ima srcanu manu... Promene su nepovratne, ali ako nastavi pravilno da se leci nije kriticno. Ultrazvuk srca moze da pokaze da li je srce izmenjeno zbog srcane mane. Ako nije kardiolog ce ga uputiti na druge preglede koji imaju za cilj pronalazaenje uzroka srcane bolesti (hormoni stitne zlezde, kateholamini, masnoce i secer u krvi, KS, pregled bubrega, ultrazvuk bubreznih arterija...).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2011.

Postovani, Imam stalan bol pri mokrenju,jak pritisak i neprijatan bol u mokracnom kanalu a analizom je utvrdjeno da imam bakteriju enterokokus.Nazalost,bol je stalno prisutan ali je tokom mokrenja najjaci.Poslednjih dana se desi i da ne mokrim uopste tokom dana ili jako retko iako sam popila vece kolicine tecnosti.Koliko je to opasno?Kako se to moze leciti i na koju bolest upucuje?Ginekolog mi nije prepisao nikakve lekove niti vaginalete.Imam 20 godina.Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, morate se odmah javiti urologu. Infekcija mokracnih puteva mora odmah da se leci. Lekar ce vam propisati lek po rezultatu antibiograma. Urolog ce pregledom ustanoviti da li je vas utisak da ne izmokrite unetu tecnost tacan. Ako se to desava mogu biti bolesni bubrezi, te se tecnost nagomilava u vidu otoka. Druga mogucnost je da se vise tecnosti zadrzava u besice. Oba stanja su ozbiljna i zahtevaju hitno lecenje. Postoji mogucnost da unosite vise tecnosti i da je gubite znojenjem zbog toplog vremena. Tada je izlucivanje preko bubrega i besike smanjeno te je izlecenje infekcije mokracnh puteva i besike teze, a tegobe jace. Odmah se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2011.

mogu li dobiti odgovor jedan testis ga nemam dali bi imao decu sa jednom

Postovani, samo jedan testis je dovoljan da imate normalan nivo muskih polnih hormona, normalan seksualni zivot i da imate potpuno normalnu oplodnu moc. Ako ne postoji neki drugi razloga za smanjenje plodnosti (infekcija npr.) jedan testis nije razlog da nemate decu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.6.2011.

postovani ceo dan me muci neko probadanje u predelu srca,sad ja bas i neznam gde je srce ali sa leve strane me probada,to je veoma jak bol probode me onako kao da me neko ubode nozem i prestane nakon nekoliko sekundi ali se stalno ponavlja popila sam brufen i nekoliko caja ali je opet isto i to sedim ne naprezem se nista,a pre dva meseca sam radila ultrazvuk srca i bilo je sve uredu sad me zanima sta da radim nesmem se uspavati sad sta je ovo imam 27 godina a ovakvi problemi recite mi molim vas sta da radim i dali je ovo problem sa srcem ili je neki misic hvala unapred

Postovana, to probadanje u predelu srca je bezopasni grc misica na koji ne treba da obracate paznju. Mozete samo malo da se razmrdate kada vam se to desi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2011.

Postovani, U 18.sam nedjelji trudnoce, dosada sam je ugojila 3 kg, ali imam puno celulita na butinama, uprkos tome sto se trudim da se hranim zdravo,i krecem se puno, imam losu perifernu cirkulaciju jos od malena, pa me interesuje da li se Thiomucase gel smije koristiti u trudnoci, i sta Vi preporucujete kao sredstvo za njegu? Unaprijed hvala, srdacan pozdav, Maja

Postovana Majo, Thiomucase gel nije zabranjen u trudnoci. Inace je efikasan i ranije je bio registrovan kao lek i koriscen dosta u fizikalnoj terapiji npr. za uklanjanje oziljaka. Medjutim, sbog svojih kozmetickih dejstava sada je registrovan kao pomocno lekovito sredstvo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2011.

Postovani, dobila sam kondilome u vaginalnom predelu. Zapoceta je terapija u vidu zamrzavanja tecnim azotom.Zanima me da li smem da idem u solarijum? znam da generalno nije zdravo za kozu, ali me interesuje hoce li se to negativno odraziti na terapiju i lecenje. Unapred hvala.

Postovana, svetska zdravstvena organizacija ne preporucuje koriscenje solarijuma osobama sa premalignim promenama. Kondilomi izazvani pojedinim sojevima HPV (humanog papiloma virusa sojevi) se povezuju sa povecanim rizikom za nastanak raka. To su sojevi 16, 18, 31, 45. Osim toga ne preporucuje se koriscenje solarijuma ako je koza pod upalom ili terapijom. Zato ako ste bas zainteresovani za solarijum sacekajte da se tretirani predeo zaceli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2011.

Postovani, imam pitanje u vezi alergije, ustvari ja mislim da je to alergija. Ima vec dve sedmice kako mi se javljaju neuobic ajene reakcije, kao npr.jutros kad sam isla na posao, bilo je pomalo vlazno i hladno vreme,a meni se isarao vrat i lice, znac i otkriveni delovi tela. Javili su mi se podoc njaci, kao neke kese i otok ispod oc iju i crvenilo. Dr mi je odmah ukljuc ila Nacl infuziju, ubacili Dexason 8 mg i u misic pola Sinopen ampule. To kako nastane brzo, tako brzo me i prodje. Otoci na prstima najvise se povecavaju kod pranja ruku hladnom vodom,a i bez toga postoji lagan otok, al bez bledila ili plavila. Posle infuzije bilo mi je lose, spavalo mi se i osecaj malaksalosti i tahikardije se javio tokom celog dana. Znam da trebam otici dermatologu iako nasi lekari me ne upucuju nigde, al mene brine ovakvo stanje, c im izadjem vani, znam da ce mi se javiti crvenilo i osip po otk.delu tela, c ak ako malo vetric zaduva, nekad samo posle kupanja neka mesta su pokrivena cvenilom i svrbezom. Pisala sam da je i moja mama imala te probleme sa alergijama, da bi na kraju zavrsila sa tezim obolenjem bubrega (2-3 plusa u urinu) i jedva se izlec ila. Bojim se da i mene to mozda c eka, a najgore sto ne znam sta mi je ustvari. Imam utisak da mi je sopstveni imunitet urotio se protiv mene. Puno hvala.

Postovana, morate se javiti koznom lekaru. Alergije su sve cesce bolesti. Uglavnom se lece antihistaminicima, dok se kortikosteroidi koriste samo povremeno i kratkotrajno. Najcesce se ne otkrije na sta je bolesnik alergican ili ako se otkrije alergen nije moguce izbeci. Moguce da ste alergicni na neki sastojak aerozagadjenja, jer se alergije javljaju napolju i pri vlaznom vremenu (tada se gasovi rastvaraju). Vazno je da ne izbegavate izlazak napolje i da vam mogucnost pojave alergija ne remeti kvalitet zivota. Da ponovim idite odmah koznom lekaru da bi zapoceli sa terapijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2011.

Postovani doktore pre desetak dana pocela sam da koristim kontraceptivne pilule zbog blagog disbalansa hormona i problema sa bubuljicama. Osecam neke nuspojave za koje znam da su "normalne"- pojacan apetit, natecene i bolne grudi, placljivost...Ono za sta nisam sigurna da je normalna rekcija je: mnogo mi se spava, nekad odjednom u trenutku i bude mi nekako mutno u glavi ( sad posto je ovakvo vreme nisam sigurna da li je zbog pritiska, a nizak mi je). I ono sto me bas brine su bolovi u listovima, kao grcevi, naduvanje vena, postaju mi vidljive po celom telu i nekako peku, 2 dana sam jedva hodala, onda je prestalo, pa se javi povremeno. mnogo sam uplasena jer u uputstvu pise da se odmah prekine ako se oseti jak bol u nogama.Da li to moze biti predznak tromboze? Kada sam vadila krv, vreme krvarenja i koagulacija su bili u redu, to je bilo pre pilula, ne znam kako je sad. Da li treba da se ponovi analiza?Imam 21 god. Zahvaljujem, Saska

Postovana Saska, tromboza se ne moze najaviti. Osobe sa prosirenim venama imaju razlicite tegobe: osecaj tezine, zamor i neodredjene bolove u potkolenicama, zatim msicne grceve u toku noci i svrab koze. Tegobe se uglavnom osecaju u potkolenicama, pogorsavaju se u toku stajanja, smanjuju pri hodanju, a nestaju nocu za vreme lezanja, pogotovu ako je noga podignuta. Na srecu vecina ljudi sa prosirenim venama ne dobija trombozu i prisutne tegobe nisu najava da ce do nje doci. Povecana koagulabilnost krvi povecava rizik da dodje do tromboze, normalno vreme krvarenja ne daje sumnju da ce doci do komplikacija. Ne treba da ponavljati analize, jer se stanje nije promenilo za desetak dana. Rizik od tromboze smanjuje fizicka aktivnost, pesacenje, ishrana koja smanjuje koagulabilnost krvi: beli i crni luk, morske ribe, crno vino, crni caj i azijski zeleni, zacini (karanfilic, djumbir, kim, ljuta paprika) i maslinovo ulje. Rizik od tromboze povecava masna hrana, preskakanje dorucka i slaba fizicka aktivnost. Znaci mnogo mozete uciniti da bi izbegli trombozu. Ako osetite jak bol u nogama javite se svom lekaru. U slucaju da dijagnostikuje trombozu prekinucete terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.6.2011.

Postovani, moja mala bratanica od 3 godine vec danima ima temperaturu 38-39 oC, analiza krvi i mokrace nije pokazala nikakvu upalu niti uzrok temperature. Lekari su joj dali antibiotike iako ne znaju sta joj je. Mozete li mi reci koji su moguci uzroci povisene telesne temperature? Jako sam zabrinuta.

Postovana, povisena temperatura koja traje krace od dve tri nedelje je uglavnom povezna sa infekcijama. Duze trajanje temperature prati reumatske bolesti, bolesti nervnog sistema, hipertireozu. Ti uzroci su tipicniji za odrasle.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2011.

postovani,pre neki dan bila sam kod ginikologa na godisnji pregled,radila sam pap test i ultrazvucni pregled.lekar je rekao da je u redu,kada je gledao jajnike imalo je plavu i crvenu boju kao da pulsira nisam stigla da ga pitam sta je to pa vas molim da mi vi objasnite.hvala unapred.

Postovana, vazno da je sve normalno. Videli krvne sudove oko jajnika. Monitor ne mora da ima boju. Noviji aparati imaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.6.2011.

Postovani, sasvim slucajno sam na ORL pregledu saznala da na obe glasnice imam pocetne cvorice na predilekcionim mestima. Takodje mi je rekao da mi je glas napukao, a ja nisam sigurna sta to znaci i da li je to nepovratan proces? Posto se bavim pevanjem, lekar me je uputio na ucenje pravilne tehnike i tvrdi da pod uslovom da sto pre savladam pravilnu tehniku disanja i govora, mogu da nastavim da se bavim pevanjem. Imam 23 godine. Zanima me Vase misljenje, odnosno sta biste mi Vi preporucili da radim? Pevam citav svoj zivot i planiram da se time bavim. Inace, specjalisti ORL sam se javila zbog problema sa sinusima i sasvim slucajno smo dosli do ovog saznanja. Istina je da promuknem posle pevanja, nekad vise, nekad vrlo malo ili uopste ne, u zavisnosti od toga koliko dugo pevam, a desava se da pevam i po 13h u toku jednog dana, a vikendom i preko 20h za dva dana. Hvala unapred! Veliki pozdrav!

Postovana, to su nepovrtne promene. Pocetak cvorica ne moze da nestane, ali mozete mnogo da ucinite da se stanje ne pogorsava. Pre svega morate na terapiju glasa da naucite da pravilno disete i pevate. Da ste skolovali glas vi bi to znali, medjuim ni sada nije kasno.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: