Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 29.8.2012.

Imam 32 g.i dobio sam upalu krajnika, dobio sam tablete antib..popio sam, no niti nakon toga nije mi bilo ok, nakon jos dva tj. proslo je ali mi jedan krajnik natecen, dodje mi neka slabost,, bio kod spec, i nista ,,labos, uredan,, a ja jos imam problema, i neznam vise kud i sta, ,molim da mi netko odgovori, hvala

Postovani, to je hronicno zapaljenje krajnika. Zato je otecen i u periodu kada nemate infekciju, osecate slabost, a povremeno mogu da se jave i druge tegobe kao osecaj grebanja, slivanje sekreta, kasljucanje. Upala je cesto posledica razlicitih stanja u nosu kao sto su alergijski rinitis (alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa zbog koga se cesto dise na usta, devijacije nosne pregrade, slivanje sekreta iz nosnog dela zdrela u grlo, kvarnih zuba, bakterija ispod mostova ili bakterija koje se kriju u dubokim usecima jezika. Mozete da koristite cajeve: beli slez, kamilicu, žalfiju, zatim sodu bikarbonu jer menja pH u ustima, hexoral, Povidon jod za ispiranje usta, propolis, beli luk ili pastile sa mentolom. Antibiotici se koriste samo kada se dokaze prisustvo bakterija. Javite se spec. ORL. Ako postoji neki problem u nosu ili sa zubima lecite ga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2012.

Postovani, pre godinu ipo dana sam imala operaciju cista na oba jajnika. Operacija je izvrsena klasicnim putem i receno mi je na kontroli posle da je sve u redu i da sam mirna jos godinu dana u smislu da ne moram da se kontrolisem. Pre 2,3 dana sam primetila da mi je stomak naduven i cesto me tera da mokrim. Pri tom osecam bol sa leve strane koji se cesto odrazi na prepone i neki pritisak oko oziljka. Od toga mi se stvori utisak da me boli sve oko oziljka i donjeg dela stomaka. Zakazala sam ginekoloski pregled za 3 dana ali me muci svaki dan sta je?

Postovana, javite se osim ginekologu i svom lekaru opste prakse zbog cestog mokrenja. Ono moze da prati neka ginekoloska zapaljenja pre svega hlamidiju, ureaplazmu, gonokok i mikoplazmu, ali je mnogo cesce znak zapaljenja besike. Ako je nakon operacije doslo do stvaranja priraslica zbog naduvenosti stomaka dolazi do njihovog zatezanja i bola u stomaku. Bol oziljka se obicno javlja pri promeni vremena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

pijem darob mite vec 3 godine zbog aritmije naime sad mi je dr propisao tablete bisocor i rekao mi da ih pocnem piti,umjesto daroba,,mene zaniuma dali su moguce neke nus pojave ..bojim se pocet ih piti,,jesul zabiljezene neke promjene i smjem li ove samo prekinut i nove pocet piuti????? hvala vam

Postovana, na pocetku terapije Bisocorom moze da se javi vrtoglavica, glavobolja, zatim muka, gadjenje, zatvor ili proliv, ponekad moze da se javi pad krvnog pritiska, depresija, iscrpljenost. Lek moze da steti trudnoci i plodu. Treba da znate da svi lekovi mogu da izazovu nezeljena dejstva, da se ona ne javljaju kod svih bolesnika i da se ne javljaju sva pobrojana nezeljena dejstva. I Darob mite ima brojna nezeljena dejstva, slicna kao Bisokor. Bisocor moze da se pije nakon leka Darob mite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

imama redovnu mengu,...ali svaki put kad sma u pms budim se s preznojavanjem i navalom vreline u tijelo koja traje 3 minute i prestane...to mi se desi i u danu po nekoliko puta..sta se to desava samnom jeli to opasno...konstantno osjecam neku nelagodu u predjelu jajnika...to preznojavnje i valunzi mi se dese i akd nisma u pms nekoliko puta...radim na bebi vec 2 godine a nista...

Postovana, takvi naleti vreline mogu da se javiti i pre klimksa ako je smanjeno lucenje hormona u jajnicima. Osim kod snizenja polnih hormona takav osecaj moze da se javi kod pojacanog rada stitne zlezde, moze da prati neka zapaljenja u organizmu, neuropatije, pad secera u organizmu, da nastane zbog koriscenja nekih lekova, kafe, alkohola, pusenja i kao posledica stresa. Bolesti stitne zlezde mogu da budu povezane sa sterilitetom. Razgovarajte sa svojim lekarom i ginekologom. Nakon dve godine treba traziti uzrok nemogucnosti zatrudnjivanja. Pogledajte drugo pitanje ispod vaseg. Tu imate odgovor o rezervi jajnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

kod moje sestre su metastaze trbusnoga zida,dobila je tri terapije kt elf da vide reakciju .uradila je tumorske markere ca-19-9 koji su 186,900 cea -5,300 i alkalnu fosfatozu koji su 613 i kalcij 2,27 .zabrinuta sestra

Postovana, lecenje malignih boleti se sprovodi po prihvacenim semama. Sprovodi se onako kako je najbolje za vecinu pacijenata. Medjutim, ne reaguju svi pacijenti isto. Mnogo utice i covekova vera u ozdravljenje i pozitivan pogled na zivot, jer jacaju imunitet. Podrzite je da ne klone duhom, da se ne predaje i to ce pomoci u lecenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

Postovani ! Dali gin.UZ.pregledom moze da vidi dali imamo ili nemamo rezervnih jajnih celija? ako ne , postoji li neki pregled kojim se mogu uociti koliko je jos otalo jajnih celija u rezervoaru ? Ako se prilikom pregleda UZ.neviidi jedan jajnik a vidi drugi dali mozemo da presudimo da su rezervoari prazni tj.da se nema vise jajnih celija? Zelim vam prijatan dan!

Postovana, ultrazvukom mogu da se vide folikuli. Moze da se vidi i da je jedan od njih poceo ubrzano da raste (vodeci folikul). Ultrazvuk nezna da li ce taj vodeci folikul da ovulira. Zato se koriste i drugi testovi pri cemu rezerva jajnika jos uvek ne moze precizno da se odredi. U jajniku ima vise rezervnih celija nego sto moze da se iskoristi pre menopauze. Da li ce te jajne celije da sazre i dobiju priliku da se oplode zavisi od funkcionisanja hormona i drugih faktora. Kako zena stari jajnik postaje sve manje osetljiv na delovanje hormona i to znaci da se priblizava menopauza. Rezerva jajnika moze da se odredi merenjem antimilerovog hormona (AMH). Ako je hormon nizak, zena ima malo folikula i malo jajnih celija sazreva te je plodnost niska. UZ takodje moze da vidi da li ima rezervnih folikula, pri cemu se obraca paznja na antralne folikule tj. folikule koji su veliki i imaju sansu da postanu vodeci folikul i ovulirajuali. Ostale analize kojima moze da se proceni rezerva jajnika tj. da li ima jos iskoristivih jajnih celija su merenje FSH, LH, estradiola, Inhibina B, kao i testovi: Clomiphen citrat chalenge test (CCCT), GnRh-agonist stimulationi test i FSH hormone ovarian reserve test (EFORT). I pored postojanja vise dobrih testova jos uvek nema testa koji bi bio dovoljno osetljiv. Ako je doktor video na UZ malo folikula znaci da je plodnost umanjena. Ali se jedan jajnik ne vidi to ne znaci da nema vise jajnih celija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

Postovani,vec sam vam se jednom obracala i mnogo sam Vam zahvalna na odgovoru. Imam problem koji cu malo opsirnije opisati kako biste bolje razumjeli moju situaciju. Majka sam troje djece.Djecu sam kratko dojila,a po prestanku dojenja izabrani ginekolog mi je davao tablete Bromergon.Poslije treceg porodjaja i po prestanku dojenja takodje sam ispila dozu Bromergon tableta.Medjutim zuckasti iscjedak iz dojki mi nije prestao curiti.To sam primjecivala pri istiskanju bradavice.Sest god.poslije toga iscjedak je promjenio boju u tamno zelenkastu.Te god. sam i operisana (2006).U pitanju je bio benigni tumor u lijevoj dojci.Cetiri godine poslije toga na desnoj dojci sam opipala promjenu u obliku cvora (blize pazusnoj jami).Doktor je pregledom ultrazvuka utvrdio da se radi o promjeni koju svakako treba ukloniti biopsijom.2010.god. je to i uradjeno.Srecom,promjena je opet bila benigna (patoloski nalaz je pokazao da se radilo uglavnom o apokrinoj metaplaziji tkiva). Ove godine u julu sam radila kontrolu i dr mi je napisao nalaz koji glasi ovako: U CK LD na samoj areoli nalazi se ovalna relativno ostro konstruisana,dominantno umjereno hipoehogena promjena velicine do 7mm i da se duktalna hiperplazija epitela ne moze iskljuciti. U obije aksile je nasao po nekoliko reaktivnih LGL velicine po 15mm oznacio je DD BIRADS I LD III. Ponovila sam uz kod dr koji nije vidio nista od tih promjena.Potom sam bila kod hirurga koji je nekako potpuno nezainteresovano gledao na sve to i zakazao mi kontrolu za 6 mjeseci. (patoloski nalaz sekrecije LD: nadjene plocaste celije uz siderofage) Interesuje me koliko je opasno cekati do daljih pretraga (koje cu obavezno uraditi jer ne znam ko je od njih u pravu)? Kakve su sanse da se radi o nekoj malignoj promjeni?Da li bi sad imalo efekta da ispijem dozu Bromergon tableta kako bi se mlijecni kanali iscistili? 26.08.2012. Unaprijed zahvalna

Postovana, UZ je normalan, patoloski nalaz sekrecije takodje. Nema opasnosti od maligne promene tako da mozete bezbedno da sacekate sledecu kontrolu. Ne treba da pijete Bromergon. Taj lek smanjuje nivo hormona prolaktina, a time utice na smanjenje lucenja mleka. Prolaktin je hormon koji porodiljama omogucuje lucenje mleka tj. dojenje. U periodu dojenja (i trudnoce) on ima vise vrednosti nego van trudnoce. Ovaj lek se propisuje zenama koje ne odbiju bebu pravilno, postepeno, tako da dojke stvaraju sve manje mleka, vec to ucine dok jos imaju puno mleka. Vi ste imali neke svoje razloge sto ste tako odbijali bebe ili nije imao ko da vam objasni kako to treba pravilno da ucinite. Bolje je da ste decu duze dojili, jer tako imate manji rizik za nastanak raka dojke. Medjutim, kratko dojenje ili nedojenje dece ne znaci da ce zena da dobije rak, samo je pod vecim rizikom. Lek Bromergon se primenjuje i kada postoji lucenje mleka zbog povisenog prolaktina kod zena koje nisu trudne, ne doje i nisu se porodile u poslednjih godimu dana. Kod njih je prolaktin povisen zbog tumora prolaktinoma. Eventualno mozete da odredite nivo hormona prolaktina, ali nikako da pijete lek koji vam nije potreban. Na kraju da kazem da nalazi dva ultrazvuka nisu protivurecni. Jedan doktor je rekao da je sve u redu. Drugi je to isto rekao s tim da je dao opsirnije objasnjenje. BIRADS je normalan. Video je jednu cistu od 7mm sto nije nista zabrinjavajuce. Napisao je i nesto sto vam je posto se ne razumete dalo razlog da sumnjate. Ostavio je rezervu da mozda postoji hiperplazija epitela (uvecanje dela sluzokoze). Napisao je: duktalna hiperplazija epitela se ne moze iskljuciti. Nista strasno. Cak i da je jasno uocena duktalna hiperplazija epitela to ne bi znacilo da imate tumor vec promenu koju treba pratiti, jer predstavlja mali rizik za kasnije razvijanje tumora. Medjutim i bez toga svaka zena treba redovno da kontrolise dojke. Za pohvalu je sto redovno imate kontrole, sto ne zanemarujete promene koje uocavate vec se odmah javljate lekaru. Kod takvih zena se ne desava da se kasno jave lekaru. Imajte na umu da nikakva promena koja se rano uoci nije opasna, jer moze da se izleci. Opasno je samo zanemarivanje uocenih promena. Neznam kako je hirurg trebao da reaguje dok gleda normalne nalaze da bi imali poverenja u njegov sud. Svoju zainteresovanost je ispoljio time sto je zakazao kontolu za 6 meseci, a ne za godinu dana kako se preventivno radi kod svih zena. Lekari su sada u obavezi da pacijentu objasne od cega boluje, koji su sve nacini lecenja, koje su moguce komplikacije terapije, koje su posledice ako odbije terapiju...Mislim da vecina lekara to ne cini detaljno, jer nema vremena. Objasnjenje bi trebalo da uzme u obzir zanimanje pacijenta, njegovo medicinsko znanje, zablude koje ima... Dok hirurg sve to ispostuje tesko da bi mu ostalo vremena za operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

Imam apetit ali mi je nekako muka kad god pokusam pojesti nesto.da li ima ikakav uzrok tome?

Postovana, muka je jedan od simptoma poremecaja rada ili bolesti organa za varenje. To moze da bude dispepsija kod koje fizicki pregled daje normalan nalaz, a tegobe su verovatno posledica stresa, psihicke napetosti, prejedanja ili nepravilne ishrane. Muka se javlja i kod gastropatije, bolesti zucne kese. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

Postovani, imam vec nekoliko godina problem sa vrtoglavicom nakon sto ustanem iz kreveta ali do pre nedelju dana nisu bile toliko strasne. Tacno znam gde ce poceti da mi se vrti jer se uvek dese nakon nekoliko segundi nakon sto ustanem iz kreveta. Juce je bilo toliko lose da sam morala na pod da legnem a kolena su mi se trzala. Cesto mi se desi da mi klecaju kolena i prave kruzne linije. Molim vas za savet.

Postovana, postoji veliki broj uzroka vrtoglavice. Vrtoglavica nakon ustajanja iz kreveta moze da bude posledica nezgodnog pokreta glave sto je najcesci uzrok vrtoglavice. Javlja se i kod niskog krvnog pritiska. Kod osoba koje imaju nizi pritisak nakon ustajanja posebno ako se naglo ustane krvni pritisak jos vise pada i javlja se vrtoglavica. To moze da se desi i osobama koje obicno imaju normalan pritisak. Vrtoglavica pri ustajanju moze da se javi i kod malokrvnih osoba. Poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede) izazivaju snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ostali uzroci vrtoglavice su upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja), promene na vratnom delu kicme, poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, alergija, zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Javite se svom leraru, spcijalisti ORL, fizijatru, neurologu, a po potrebi i internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

imam 39 godini i imam non stop iscedok od vagina,ima bela boja i nalikuva na kiselo mleko.do sega sum koristela Guno-Daktarin no infekcijata po nekoe vreme pak se vraka i sekogas e vlazno dole.ve molam da mi kazete sto veke da koristam.VI blagodaram

Postovana, takav sekret se javlja kod gljivicne infekcije vagine pa Gyno Dactanl i drugi antimikotici deluju. Medjutim, iz nekih razloga infekcija se ponavlja. Gljivicna infekcija vagine se najcesce javlja kod trudnica, zena sa dijabetesom, prilikom koriscenja antibiotika ili pada opsteg imuniteta. Potrebno je da se javite ginekologu jer vaginalna infekcija moze da prati neke druge bolesti kao sto su zapaljenje grlica ili hormonski poremecaj. Iako ovo nije polnoprenosiva bolest, kod uporne infekcije lece se oba partnera. Muskarci koriste antimikotik u obliku tableta i kreme, zene kao vaginalete i tablete. Koriscenje probiotika, probiotskog jogurta i izbegavanje slatke hrane pomaze lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

imao sam stres kod zubara pre 8godina .od tada imam stalno problem sa disanjem strah panik udarila nervoza u zeludac stalno imam bol mucninu i podrhtavanje stomaka.posebno odjednom me hvata panika i strah i tada mi pritisak skoci blizu 200 sa 110 tada uzmem enalapril 50mg i ativan(lorazepan) pod jezik ali pri smirivanju posle pritisak zbog tablete pada na 100 sa 60 .ova panika se desava i kod dobre i lose vesti kod malih uzbudenja .uzimao sam vise tableta za depresiju i nista ne pomaze zeludac je previse nervozan naduvava se i smeta mi disanje jer imam i kilu na zeludcu trenutno uzimam nexium ,lorazepan a pri potrebi enalapril .radio sam sve preglede i gastroskopiju doktor mi je rekao da je problem zivci sta mi vi predlazete hvala.

Postovani, lecenjem panicnih napada izlecicete i skokove pritiska. Enalapril nije lek koji se pije povremeno tj. kada se uplasite. Pritisak ide gore dole iz psihickih razloga kao i zbog neredovnog koriscenja Enalaprila. Takav pritisak se tesko podnosi. Javite se kardiologu da se pronadje odgovarajuca doza leka. Postoji oblik sekundarne hipertenzije gde se pri uzbudjenju ili fizickom naporu javljaju skokovi pritiska, a osnovni uzrok je feohromocitom, tumor nadbubrezne zlezde. Odstranjivanjem tumora pritisak se normalizuje. Ako feohromocitom nije uzrok skokova pritiska onda je iz psihickih razloga. Javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

pre dva meseca pronadeno mi je u levoj dojki rak po nazivu ductal-dcis po nalogu lekara predlozeno mi da odstranim obe dojke posto genski i moja sestra je imala pre 10godina i ostranila je takode obe ali ne odjednom vec prvo jednu pa posle 10godina i drugu jer se pojavio.prihvatila sam pa me interesuje da li sam dobro postupila .imam malo problema po sredini grudnog kosa ostala je malo koza vise ispod je masnoca i mala oteklina .dali ce se to povuci ili cu morati operaciski da uklonim i nategnem.pritisak mi je pao tako da se krece posle operacije 100 sa 50 -60ja sam pre operacije imala visok i uzimala dve vrste tableta da li smem naglo prekinuti uzimanje ili uzimati samo po potrebi .uzimala sam enalapril10mg i atenolpola od 50mg.

Postovana, pametno je sto ste pristali na odstranjivanje obe dojke. Na taj nacin ste eliminisali rizik da se rak javi kasnije. Ujedno ste uklonili i strah od te mogucnosti. Jos je rano da procenite estetski efekat operacije. Sacekajte da se otok potpuno povuce. Iako se otoci povuku za nekoliko nedelja konacan izgled se obicno vidi tek nakon nekoliko meseci. Sacekajte jos malo, pa ako niste zadovoljni izgledom konsultujte se sa hirurgom. Cak i ako bude potrebna estetska operacija ona nece biti komplikovana kao ova koju ste imali. Za sada je vazno da ne podizete teske predmete. Nije dobro da potpuno prekinete koriscenje lekova za povisen krvni pritisak. Ne moze ni da koristite lek povremeno, jer cete tako da imate cas nizak, cas visok pritisak, a svaka promena bilo da raste ili pada se lose podnosi. Potrebno je da se pronadje doza lekova sa kojom ce pritisak da vam bude normalan. U principu se prvo smanjuje doza enalaprila na 5mg pa ako nije dovoljno nakon 2 do 3 dana smanji se na 2,5. Ako je i dalje nizak onda se smanjuje Atenolol posebno ako je puls nizak. Nije nista strasno ako vam je pritisak neko vreme nizak ili povisen. Vazno je da se normalizuje. Ako lek pijete povremeno nije moguce da se odredi potrebna doza. Javite se kardiologu. On ce vam korigovati dozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2012.

Postovani,pre 6 god imao sam povredu tj. prelom jagodicne kosti.Prelom je prosao bez lecenja jer sam utvrdio da prelom postoji tek nakon god dana od povrede,a do tada je prelom zarastao.Zanima me da li moze da se javi neka kasna komplikacija sada?da li moze da se javi amauroza posle toliko godina?hvala unapred.

Postovani, nije realno da toliko dugo nakon povrede dodje do ostecenja ocnog zivca i posledicne pojave slepila. Ocni zivac se ostecuje kada prelom zahvati i pod orbite. Tada se ocna jabucica spusta nanize (delimicno propada) i uocava se da je to oko manje od drugog. Javlja se i infekcija sadrzaja ocne duplje pa tako velika povreda ne moze da prodje neopazeno i da se prelom jagodicne kosti dijagnostikuje kasnije kada je vec zarastao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2012.

Postovani ,imam 21 godinu.pre dve godine lecila sam se od panicnog poremecaja i gojaznosti uzrokovane tim problemima.uz pomoc cipralexa i rivotrila za prvih 6 meseci smrsala sam oko 20 kilograma i panicni poremecaji su se dosta smanjili i bili blazi.medjuti posle godinu dana doktorka je otisla na duze bolovanje i jos ubek se nije vratila i ja sam prestala sa terapijom.vratila sam se starim navikama alkoholu i prejedanju.ponovo sam se ugojila oko 30 + kg,nemam volje da izlazim niti da se brinem o sebi i svom izgledu.pokusala sam sa drugim lekarima ali mi nije uspelo.molim vas pomozite i recite da li sama da se vratim na terapiju koja mi je odgovarala? unapred veoma zahvalna.

Postovana, nije pametno da se sami lecite, vec se javite drugom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2012.

Postovani, moja mama ima hronicnu bubreznu insuficijenciju III stadijum. Jedan bubreg je atrofisao. Molim vas da mi odgovorite na pitanje da li pravilnom terapijom i dijetom moze da zaustavi stanje kakvo je sada, da ne bi morala da ide na dijalizu? Uzasno se plasim toga. Ona ima 56 godina. Hvala Vam.

Postovana, napredovanje bolesti je u velikoj meri zavisi od kvaliteta ishrane i terapije. Vazan je manji unos belancevina, a lecenje povisenog krvnog pritiska, malokrvnosti i secerne bolesti (ako postoje) usporava napredovanje bubrezne slabosti. Neka se mama pridrzava saveta svog nefrologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.8.2012.

nalaz:u CK LD na samoj areoli prema gornjem spoljnjem ovalna relativno ostro konturisana dominantno umjereno hipoehogena promjena velicina do 7mm,duktalna hiperplazija epitela se ne moze iskljuciti. u obije aksile po nekoliko reaktivnih LGL velicine do 15mm. BI RADS DD 1 LD 3. Molim nekog od doktora specijalista da mi protumaci nalaz onkologa napisan nakon ultrazvucnog pregleda. Unaprijed zahvalna...

Postovana, BIRADS 1 je dobar nalaz, ali je radiolog ostavio rezervu da mozda postoji hiperplazija epitela (uvecanje dela sluzokoze) sto treba pratiti jer predstavlja mali rizik za kasnije razvijanje tumora. Pracenje je potrebno i zbog malog uvecanja limfnih zlezda ispod pazuha. Medjutim i bez toga svaka zena treba redovno da kontrolise dojke. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2012.

pokusavam da zatrudnim vec 3 godine ali nikako...nisam isla ginekologu strah me je ....menga mi je tacna u sat uvijek znam kad ce mi doci...sta moze biti uzrok..i koje nalaze da pocnem vaditi,,zahvaljujem

Postovana, prvo neka se suprug javi urologu, jer su njihovi pregledi mnogo jednostavniji, a pokazalo se da su muskarci podjednako neplodni kao i zene. Kod njih je nekada potrebno samo da poboljsaju ishranu i unose vitamine nekoliko meseci pa da se spermogram poboljsa. Javite se ginekologu. On ce na osnovu pregleda da napravi plan analiza. Posto je menstruacija uredna verovatno su hormoni u redu, a da li postoji neprolaznost jajovoda moze da se vidi na osnovu HSG. Ne radite nikakve analize na svoju ruku, vec samo ono sto vas ginekolog trazi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2012.

moze li anksioznost biti uzrok moje neplodnosti..i cesti panicni napadi i zivot u strahu

Postovana, anksioznost i drugi psihicki problemi mogu da koce ovulaciju i dovedu do neplodnosti. Verovatno ste culi puno primera da su parovi dobili dete nakon usvajanja ili nakon sto su se pomirili da nece imati dece i prestali da misle o tome ili kada je zapocet program vantelesne oplodnje pa su se opustili i doslo je do trudnoce pprirodnim putem. To su zdravi parovi gde nije nadjen nijedan poremecaj, ali je strah da nece imati dece kocio normalno funkcionisanje polnih organa. Lecite panicne napade da bi popravili kvalitet zivota, da ne bi bezrazlozno ziveli u strahu, a ako je ostalo u redu beba ce doci. Naravno javite se i ginekologu, ali bez panike.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2012.

wpw sindrom mi je dijagnosticiran prije 3 godine ,poslije toga na nekim ekg je vidljiv taj delata talas,,a na nekim ne,,sad mi je akrdiolog rekao da ja nemam wpw pa otkud onda oni delta alasi prije godinu dvije...nista mi nije jasno ,plasim se.nemam klasicne napade aritmije imama samo povremene preskoke srca...imam li ja wpw ili ne...

Postovana, za postavljanje dijagnoze wpw sindroma neophodan je delta talas. Delta talas ne bi trebalo cas da se vidi cas da se ne vidi. Ako imate te ranije EKG trake ponesite ih kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.8.2012.

Postovani bila sam jucer kod privatnog ginekologa. Pregledao me je ultrazvukom i kaze:Nemate vise jaja u jajnicima a vidim imate jedan folikul, i ubedzivao me sve vreme da nemogu zatrudneti,nije mi radio ni FSH,niti neku proveru druge analize krvi ,pa se pitam zasto ?dali je to potrebno da se uradi da bi se saznalo dali sam plodna?kaze da mi nevidi desni jajnik samo levi, to me iznenadilo ,a prosle nedelje sam imala kod drzavnog gin.koji mi nista tako nesto nije rekao vec da sam sasvim ok i da imam sluz,sto je dobar znak. Folikul,ako imam ovulaciju ima i folikula pitam se dali sam u pravu dr.?Po mojoj racunici mislim da mi je jucer bio zadnji dan ovulacije u mesecu,pa je mozda normalno da sam imala jedan folikul ili?Pitam se takodje u danima ovulacije koliko zena treba ima folikula i dali oni pucaju svi odjednom? Dali mogu jaja biti stara ,mislim kod zena od 40-45 i da nemogu imati nikakvu funkciju za oplodnju ? Molim vas povezite se sa mojim predhodnim pisanjem. Unapred hvala vam puno na odgovoru i na savete koje mi uvek dajete ,mnogo sam vam zahvalna na tome. Zelim vam prijatan dan!

Postovana, devojcica se radja sa jajnicima koji su rezervoar jajnih celija za ceo zivot. U svakom ciklusu raste po nekoliko folikula. Oni se vide na UZ. Folikuli narastu do 10mm (od prilike). Zatim jedan od njih raste do 22 do 28mm. To je vodeci folikul. Kada sazri puca i oslobadja jajnu celiju, a ostali folikuli propadaju. Znaci u prvoj polovini ciklusa (proliferativna faza tj. deo ciklusa do ovulacije) uocava se rast folikula, zatim nagli rast vodeceg folikula. Ponekad dva folikula budu vodeca. Tada moze da dodje do blizanacke trudnoce i radjaju se dvojajcani blizanci (poticu iz dve razlicite jajne celije) koji ne moraju da budu istog pola. Ne pucaju svi folikuli od jednom. Puca jedan ili nijedan folikul retko dva folikula u jednom ciklusu. Ne dolazi u svakom ciklusu do avulacije. Kako se blizi menopaza sve su cesci ciklusi bez ovulacije. Folikuli bi trebali da se vide u svakoj fazi ciklusa, samo razlicite velicine. Jajnik ne mora da se vidi na UZ. On se nalazi u trbusnoj dupli pored materice, ali priraslice mogu da ga odvuku iz njegovog normalnog polozaja. To naravno otezava oplodnju. Nakon ovulacije jajna celija odlazi u trbusnu duplju gde je prihvataju jajovodi. Jajovodi nisu spojeni sa jajnikom. Njihov trbusni kraj je u obliku levka sa resicama po obodu u kome stoji jajnik. Ako je jajnik pomeren iz svog normalnog lezista, sto se desava tokom zivota, jajna celija tesko dospeva u jajovod u kome se najcesce desava oplodnja. To je jedan od razloga sto starije zene teze zatrudne. Drugi je sto su ovulacije redje. Menopauza ne nastupa odjednom. Godinama se plodnost postepeno smanjuje, ne nestaje naglo.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: