Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 8.2.2011.

Postovanje, Molila bih ako moze odgovor ili tumacenje sledece bolesti sa savetom i preporukama.U pitanju je moja majka ,52 godine stara. Primarno otkriven karcinom Planocellulare gr III.Po nalogu IORS Beograd poslata na Institutu u Kamenici 2009 godine u oktobru/novembru gde je sprovedena kompletna zracna terapija -hemioiradijacija karcinoma grlica materice saTD 45Gy u 22 frakcije na aparatu LINAC II.U toku zracne terapije primila je IV ciklusa hemioterapije sa Cispatilom po protokolu za karcinom grlica materice na 1.,7.,14.,21.U toku hospitalizacije primila kompletnu HDR brahiterapiju sa Ir-192 u V aplikacija po 700 cGy.Pustena kuci u dobrom opstem stanju. Redovne kontrole vrsene na dva meseca. 8og Januara 2011 upucena na neurohirurgiju gde je ubrzo operisana - Craniotomiaosteoplastica reg.temporalis dex.resectio tumoris radicalis.Patohistoloski nalaz dobiven nakon 15 dana sa dijagnozom: Carcinoma squamocellulare metastaticum in cerebro. Mikr opis: Metastaza nekeratinizujuceg skvamocelularnog karcinoma (CK pan i EMA difuzno +,CK 5/6 fokalno intenzivno +,a vimetin i GFAP -).najverovatnoje poreklom iz cerviksa uterusa.Preporuka lekara neurohirurga za sprovodenje palijetivne zracne terapije mozga. Cekamo da izademo na ginekoloski konzilijum u IORS za dalje lecenje.U meduvremenu volela bih za savet i tumacenje bolesti, da li da ocekujemo uvodenje citostatika takode i koliko bi zracnih terapija bilo potrebno. trenutno majka se nalaziHv u dobrom opstem stanju, vertikalizovana,komunikativna i psihicki stabilna.Hvala na razumevanju i unapred zahvalna!

Postovana, konzilijum ce odrediti dalje lecenje prema protokolu u skladu sa stepenom rasirenosti primarnog i metastaskog tumora. Znaci po semi. Mama je dobro podnela dosadasnju terapiju, pa se moze ocekivati da tako bude i na dalje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

Postovani doktore evo mog problema. Pre oko 20 god.mi je na oko 2 cm od cmara ka levoj butini malo oteklo i pocrvenelo je. Doktor je to malo recnuo,nesto je iscurelo i rekao da to nije nista i stavio dren par dana. Problemi nastaju u zadnjih 5-6 godina. Na radnom mestu stalno sedim i to se aktiviralo,malo malo pa otekne. Ja stisnem, malo iscuri i to je to. Medjutim u zadnje 2 god.polako se stvaralo neko tanje zadebljanje u vidu neke zile od te ranice ka polnom organu do skoro ispod mosnica i ta zila malo otekne, ja stisnem i na jednoj rupici izadje prvo redji gnoj koji se oseca a potom i malo krvi. Kada stiskam pod prstom osecam da je ispod koze kao neka zadebljana zila. I to se sada konstantno javlja na svakih 5,6,7 dana,gace stalno prljave a meni pravi probleme kada sedim ili hodam. Pa cak kada otekne, imam probleme sa stolicom jer taj dan nemam potrebu da idem u WC iako mi je stolica redovna svakog jutra.Sta je to i moze li bez hirurskog zahvata vec antibioticima. Hvala Vam unapred.

Postovani, to se ne moze resiti bez hiruske intervencije. Formirala se fistula, koja se povremeno prazni. Kada se zapusi u unutrasnjosti kanalica nakuplja se gnoj i tada je bol veci. Kada iscuri tegobe se smanji. Perianalna fistula je hronicna bolest koja ne moze da prodje sama od sebe, ni pod antibioticima. Prolazi tek kada se cela izvadi, sto nekada nije lako jer kanalic kojim gnoj otice moze biti razgranat. Zbog toga kao i zbog mogucnosti nastanka karcinoma na bazi fistule potrebno je hirursko lecenje. Javite se hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

doktore imam bebu staru 5 meseca primetila sam da ima malo probleme sa glavicom nemoze da drzi glavicu pravo kao sva ostala deca njenog uzrasta,ona pokusava da je podigne da se uspravi i drzi je tako malo i odma joj glavica bezi u desnu stranu,vodila sam je kod pedijatra kaze nista nije slaba to je normalno a po meni to nije normalno jer se vidi da dete nemoze glavu da drzi samo pada mu,molim za pomoc doktore hvala unapred

Postovana, vodite dete neurologu i fizijatru. Ako dete stalno drzi glavicu okrenutu u desnu stranu to je tortikolis koji se moze srediti vezbama i masiranjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

postovanai doktore sinoc sam napunila kadu tolplom vodom i sedela u nju tako pola sata odjednom su poceli da mi trne prsti na desnoj nozi,izasla sam iz kadu i izmasirala malo prste i tako sam legla i zaspala u snu nisam osetila da mi trne ali sad kad sam se probudila mnogo mi trne svi prsti na desnoj nozi,sta bi to moglo da bude doktore uplasila sam se od cega tako odjednom,inace sam u petak radila kolor dopler jer sam imala bolove u nogama i sve je bilo ok hvala unapred

Postovana, trnjenje noge ukazuje na to da zivac trpi pritisak. U kadi je to moglo da bude posledica sedenja na tvrdom. Ako se to ponavlja, a pogotovu ako je praceno bolom morate se javiti fizijatru. Bol mozete osecati u krstima ili duz noge, nekada u butini, nekada u podkolenici. To je najcesce posledica degenerativnih promena na kicmenom stubu iz koga izlazi zivac koji ide kroz nogu do prstiju. To su promene koje nastaju sa godinama, zbog opterecenja kicme, povreda, povecane tezine tela, naprezanja pri stajanju, sedenju, podizanju tereta. Na dalje ce vam biti lakse ako izbegavate duze sedenje i stajanje. Kretanje je korisno. Ne podizite teske predmete i ne pravite nagle pokrete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2011.

Postovani,moj muz je imao prosle godine krv u stolici,usled cega je radjena kolonoskopija i ustanovljeno je da ima hemoroidni venac i na svakih 7 sati sveze trombocirani hemoroid..i nespecificni kolitis(uzimali su mu biopsiju)sta se desava?Ima krvarenja od oktobra meseca.Koristio je razne cepice i lekove protiv hemoroida,da bi ga ja naterala jedva da ode lekaru(gastroenterologu)i ponovo je radjeno isto-kolonoskopija od cega se najvise plasio!!!Dati su uzorci i ispostavilo se da ima ulcerozni kolitis -akutni oblik.Doktorka mu je prepisala terapiju sledecu:5 asa cepice,probiotik,dijetu...dosta je nervozan od kada je prestao sa pusenjem!i dalje ima krvarenja i 3-4 stolice dnevno.Dijeta- dokle mora da se drzi, ne sme nista skoro da jede?Sta Vi mislite da li je to opasno,da li moze da se siri(neka opasna bolest)i koliko treba da drzi tu dijetu?Hvala unapred-pozz

Postovana, ulcerozni kolitis je hronicna bolest. Retko se moze ispoljiti jednim napadom. Obicno je dozivotna sa periodima pogorsanja koji se smenjuju sa periodima bez tegoba ili sa blazim tegobama. U najtezim slucajevima moze doci do pucanja creva ilikarcinoma. Uz savremenu terapiju prognoza bolesti je dobra i ne ocekuju se teze komplikacije. Dijeta je na zalost dozivotna, ali ne mora da bude mucna. Malo je stroza u fazi pogorsanja bolesti. Mogu da se osmisle raznovrsna jela. Koriscenje maslinovog ulja i kuvane ili pecene masne morske ribe (tunj, skusa, losos, sardine) ublazavaja tegobe, produzuje periode poboljsanja i smanjuje potrebu za lekovima. Potrebno je da se suprug javi dijeteticaru, koji ce mu propisati dijetu. Vazan je nacin pripreme hrane. Ona treba da bude kuvana i dinstana uz dodatak malo ulja. Moze i pecena na teflonu ili foliji bez ulja. Nije dozvoljena przena, pohovana, zacinjena hrana, prelivanje hrane przenim uljem i teskim sosovima. Voce se ljusi. Povrce i voce se jede kuvano i pasirano. Dozvoljene su sve vrste nemasnih supa i corbi od mesa, riba (kuvana i pecena), pilece meso bez kozice, junece, telece, jogurt, kiselo mleko, mlad sir, meko kuvana jaja, bajat hleb i dvopek, pirinac, krompir, sargarepa. Vazno je da jede cesce po mali, da dugo zvace hranu i jede lagano. Nije dozvoljeno przeno meso i riba, svez hleb, lisnata peciva, jaki zacini, sveze voce i povrce, kupus, socivo, slatko mleko, mast, loj, suhomesnati proizvodi i konzervirana hrana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2011.

devojcica ima 2 godine uvecana je jetra i slezina,pocela je lecenje pre dva meseca prima terapiju velbe tako se zove inekcija koju dobija venski i pije pronizin1/4 dnevno,da li smatrate da je potrebno dodati jos neki lek da bi izlecenje bilo jos bolje i efikasnije?hvala unapred.

Postovana, devojcica je u uzrastu kada se deca obicno zdravo hrane. Zbog bolesti jetre potrabna je zdrava ishrana, pa i na dalje treba misliti na to. To je hrana bez suhomesnatih proizvoda, zasicenih masti (svinjska i gusca mast, loj, maslac, visoko kaloricni margarin), masnog svinjskog i gusceg mesa i ostalih mesa ako su prosarani lojem, tovljenog sarana i konzervirane ribe. Nisu dozvoljeni senf, majonez, kackavalj, feta i svi zreli sirevi, jaki zacini, kao feferoni, biber i sl. Od slatkisa nisu dozvoljene torte, rolat i przeni kolaci. Ne koriste se gazirana i dosta hladna pica. Koriste se sve vrste posnih supa od mesa i povrca. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinac. Koristi se posno meso kao piletina bez kozice, riba, posno telece i junece meso. Povrce se koristi kao sveze i bareno. Nijedno nije zabranjeno, medjutim ako bolesniku izaziva jako nadimanje onda se izbegava pasulj, socivo, kupus, karfiol i kelj. Za jetru je zdravo svo voce. Ono se koristi sveze, u obliku kompota ili domaceg soka. Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlecni proizvodi. Od slatkisa se koriste sutlijas, griz, dzem, slatko i med. Kada dete bude vece moci ce da koristi suplemente za zastitu jetre.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2011.

pozdrav, gornja usna mi se crveni u sredini i pri vrhu nje imam neke sitne bele tackice. To imam vec duze vreme, mazem kremom sa propolisom, al ne prolazi..sta da radim ? Unapred hvala.

Postovani, to su Fordajzove granule. Nezna se zasto nastaju, ali je sigurno da nisu zarazne. Bezopasne su i ne zahtevaju lecenje. Ako vam smetaju iz estetskih razloga mozete ih bezbolno ukloniti radiotalasima. Ne pokusavajte sami da cedite, jer ih necete ukloniti, a mozete ih inficirati. Kremama ne mogu da se uklone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2011.

Postovani. Uradio sam test bris uretre i pronasli su mi bakterije enerococcus sp. Nakon toga sam popio kutiju dovicina. Za par nedelja sam od testova uradio: ks, se, nefrogram, suk, urin komplet urinokultura, kultura eksprimata prostate, bris uretre na chlamydije. Svi rezultati su se pokazali negativnim, izuzetak su jedinino prisustva "elementarna tela" u brisu uretre, sta god to znacilo, medjutim bakterije nisu pronadjene, no mozda je tome doprineo i dovicin koji sam pio. Sa tim rezultatima sam otisao do svog urologa. On je odmah na ultrazvuku video da imam pesak u oba bubrega i uvecanu prostatu. Dijagnoza je prostatitis chr. Exacerb, micronephrolithiasis bill. Ultrazvuk: mokracna besika je dobro distendirana, lako zadebljanje zidova. Prostata je inhomogene ehostrukture, u celosti hiperehogenija. Dimenzije prostate 49x31x42 mm. Zapremina prostate iznosi 32 ml. Kapsula je jesno ogranicena. Bubrezi su normalne velicine ! i polozaja, obostrano postoje par mikrolita do 4 mm promera, bez reperkusije na kanalni sistem bubrega. Urolog kaze da je prostata uvecana oko 1, 5 puta. Terapija: caps rowatinex 3x1 10 dana, zatim 2x1 10 dana, zatim 1x1 caps sentegal 2x1 do 2 meseca. Caps oligolal-se 1x1 do 2 meseca. Caps prostamol uno 1x1 mesec dana. Monural prasak na 10 dana u casi vode 2 meseca. Postovani sa obzirom da sam mlad muskarac i da je ovaj problem jos dosta svez vrlo sam zabrinut povodom ovoga. Uticaj na moj seksualni zivot je veliki. Citam na internetu da se hronicna upala prostate leci mesecima uzimanja antibiotika, pa me je strah da gore napomenuti prasak na koji se uzima na svakih 10 dana mozda nije dovoljan. Misljenja sam da moram odmah delovati dok je problem jos relativno svez. Doktore, molim vas za vase misljenje. Da li je po vama ova terapija dovoljna ili bih mogao jos nesto od lekova da ubacim u terapiju? Hvala na odgovoru.

Postovani, zapaljenje prostate moze biti posledica zapaljenja mokracnih puteva. Tokom eliminacije peska iz bubrega moze doci do infekcije mokracnih puteva, ali i prostate. Zato je doktor propisao preventivno koriscenje Monural praska. Za prostatu nije potrebno da uzimate jos anibiotika, jer nisu izolovane bakterije. Dugotrajno koriscenje antibiotika u hronicnom prostatitisu nije opravdano i sprovodi se samo ako se izoliju bakterije. Prostamol uno smanjuje otok i zapaljenje prostate i sprecava njen rast. Pokazao se kao efikasan. Osim toga koristite vitamine i antioksidanse za jacanje otpornosti organizma i lokalne otpornosti mokracnopolnih organa. Nekada je upala prostate od pocetka hronicna i tada uobicajeni antibiotici ne prodiru u prostatu i ne deluju. Oni koji prodiru su Bactrim, Eritromicin i hinoloni. Izbegavajte dugotrajno sedenje, alkohol, jake zacine, cesce praznite besiku, utopljavajte se i unosite vise od 2 litra tecnosti dnevno. Ako urinokultura pokaze prisustvo neke bakterije lecite zapaljenje uporno. Ne koristite antibiotike na svoju ruku ili bez rezultata. Hronicni prostatitis ne treba da utuce nepovoljno na seksualn zivot. Ali ako vi to ne dozivljavate tako, onda vam moze biti poljuljano samopouzdanje. Javlja se strah da ce biti problema pri seksualnom odnosu, a kada strepite ono se i desi. Razgovarajte sa urologom i psihologom o tome sto vas muci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2011.

Imam 64 godine.Vec 15.tak godina imam manjih problema sa prostatom, ali to nisu veliki problemi. Prije 4 godine ultrazvucnim pregledom je ustanovljeno manje uvecanje prostate. Prije dvadesetak dana osjetio sam vece poteskoce: mokrenje ucestalo (posebno kada lezim i noci), mokrenje je otezano, imam osjecaj da se mokraca zadrzi u kanalu, u predjelu prepona imam nelagodne bolove (kao da pece), nigdje ne smijen sjesti (kada sjednem i na normalno toplo, osjecam hladnocu, jednostavno hladi). Vec nekoliko dana mokrenje je ucestalo i danju kada ne lezim. Bio sam kod urologa na pregledu. Pregledao je prostatu aparatom kroz debelo crijevo i konstatovao manje uvecanje prostate i rekao je da nije nista strasno. Propisao mi je lijek Alphapres da pijem 1X dnevno i da dodjem za 3 mjeseca na kontrolu (napominjem da mi je krvni pritisak 130-140/90). Stanje se ne popravlja. Molim Vas da mi ovim putem date preporuke: sta da radim, kakvu bi terapiju predlozili i ostalo u vezi mog slucaja. Unaprijed sam Vam zahvalan! S postovanjem! Stanoje Prodanovic, 78430 Prnjavor, BiH, RS

Postovani Stanoje, nadam se da je uradjena urinokultura. Ako se njom nadju bakterije koristi se antibiotik po rezultatu antibiograma. Alphapres olaksava mokrenje. Povremeno merite pritisak jer ga on moze sniziti. Mogu vam pomoci biljni lekovi za uvecanu prostatu (benignu hiperplaziju prostate), kao na primer Prostamol uno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2011.

Postovani, imam 40 godina. Vec tri godine pijem bromergon tablete 3x3 tablere.. zbog visokog prolaktina i mikroadenoma na hipofizi 3mm velik. Osim toga imam i hemangiom na jetri 3x3,5cm. jako obilne menstruacije i anemiju. Molim vas da mi kazete dali bi smjela koristiti hormonsku spiralu mirenu , koja u sebi ima hormon levonorgestrel radi smanjivanja krvarenja i kontracepcije. Zanima me dali ce mi upotrebom te spirale nalazi prolaktina i ostalih hormona biti tocni. I kako ce taj hormon utjecati na druge hormone hipofize? Unaprijed hvala.

Postovana, mozete da koristite spiralu Mirenu, ali odluku o tome treba da donese vas ginekolog, koji ce nakon pregleda preporuciti najbolju vrstu kontracepcije. Za postavljanje spirale neophodan je normalan nalaz kolposkopije i PAPA testa. Zbog niskog nivoa hormona spirala ne bi trebala da ima znacajan uticaj na rezultate hormona hipofize.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

Postovani, imam 32 godine i u utorak 01.02.2011.godine mi je uradjena kiretaza zbog missed ab., u 10.-oj nedelji trudnoce.Nakon kiretaze,iste veceri sam osetila blage bolove u predelu abdomena kao i grceve zbog prisustva gasova.Pre intervencije nisam imala te probleme.Sutradan je uradjen kontrolni ultrazvuk koji je bio uredan i pustena sam kuci uz terapiju Palitrex-om.Bolovi su se pojacali tako da i sada ,nakon cetiri dana, imam povremne jake bolove u predelu abdomene, posebno u sredisnjem delu ,kod pupka, bol se siri na ceo stomak, boli me i zeludac, sevajuci bol u trbuhu uz ceste grceve i dijareju.Najvise me boli u uspravnom polozaju kad bukvalno ne smem da se uspravim,a u lezecem manje cak i skoro da me ne boli.O cemu se ovde radi, da li je posledica intervencije, da li treba da budem zabrinuta?Inace nemam bolove u donjem delu trbuha,malo krvarim,samo mi je abdomen problem koji je cesto tvrd i nadut.Unapred zahvalna!

Postovana, morate se javiti lekaru. Tvrd stomak zahteva pregled. Javite se nakon toga i ginekologu, jer proces u donjem delu stomaka moze da izazove proliv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

Postovani, imam 22god. i vec duze vremena imam problem sa cistama, vodenim, na desnom jajniku. Nisam udata, i nisam imala seksualni odnos. Najveca cista je bila oko 79mm, pre oko godinu dana. Ostali nalazi su mi uredni, redovno radim kontrolne preglede. 28.1. sam ponovo radila ultrazvuk i ponovo je tu bila neka manja cista, ali mi je receno da je ispustila neku kolicinu tecnosti, koja je bila u duglasovom prostoru (valjda se tako zove). Dr. mi je prepisala antibiotike da pijem da ne bi doslo do nekih infekcija. Zanima me da li ove ciste mogu da uticu stetno na jajnike, ili kada budem zelela da ostanem u drugom stanju? Da li moze doci do nekih komplikacija ukoliko se uveca ova postojeca? Kako se najefikasnije lece? Hvala!!

Postovana, vodene ciste (folikulinske ciste) nastaju kada izostane ovulacija. Umesto da filikul jajnika prsne u sredini menstrualnog ciklusa i oslobodi jajnu celiju on nastavlja da raste. To je hormonski poremecaj koji se moze srediti davanjem progesteronskog preparata polovinom ciklusa ili koriscenjem kontraceptivnih tableta nekoliko meseci. Hormonskom terapijom jajnik se podstakne na normalno lucenje hormona, tako da se nakon prekida terapije menstrualni ciklus sredi. Vodene ciste ne moraju da se lece ako nisu uzrok steriliteta. Moraju da se prate da bi bilo sigurno da to nisu ciste koje moraju da se lece ili tumor. Cista koja vremenom pukne i nestane, pa se ponovo pojavi nije opasna. Medjutim, ako je stalno velika, znaci da nije vodena te mora da se odstrani.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

Imam crvenilo i otok na svim prstima na nogama. Ne znam sta bi mogao da bude uzrok da li je neka gljivica ili alergija ili nesto sasvim trece. Prsti su crveni i svrbe me kao da sam ih ozarila.

Postovana, to moze biti alergija. Ako se pak izmedju prstiju koza ljusti verovatno je gljivicna infekcija. Morate se javiti koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

Postovani, zahvaljujem na odg. Htela bih da mi malo vise kazete o tome da li je moguce ostati u drugom stanju ako sam jos uvek devica, da li je himen dovoljan kao zastita? I kada je moguce da dodje do trudnoce preko odece, jer sam od par izvora cula da jeste, da li je to uopste tacno? Da li mogu uraditi neki test pre nego da cekam da mi dodje mens.jer sam pored svega malo uplasena? Cula sam o testu putem krvi, koliko je pouzdano, kada se radi, koliko dana nakon odnosa? Koliko je on pouzdan? I nakon svega imam li razloga za brigu? Unapred zahvalna

Postovana, nemate razloga za brigu. Niste trudni. Test iz krvi je pouzdan i radi se kada menstruacija zakasni nekoiko dana. Moze biti pozitivan i pre toga, jer je osetljiviji od testa kojim se isti hormon dokazuje u mokraci. Ovaj test meri nivo hormona hCG. Moze biti pozitivan, vec 4 do 5 dana nakon oplodnje tj. 6 do 8 dana nakon polnog odnosa. Medjutim u to vreme nivo hormona moze biti mali tako da se dobije lazno negativan rezultat tj. test pokaze da nema trudnoce, a zena je trudna. Zato je bolja da se radi kasnije. Kada kasni menstruacija nekoliko dana pouzdanost testa je veca, a kada kasni dve nedelje, onda je 100%. Devicnjak (himen) nije zastita od trudnoce, jer je probusen i elastican. Teoretski spermatozoidi mogu da prodju kroz devicnjak ako mladic ejakulira blizu njega. Medjutim, oni nisu u stanju da prodju kroz odecu. Potrebna im je vlazna sredima kroz koju plivaju. Kada se ejakulira u odecu, ona upije tecnost iz sperme i onemogucava spermatozoide da putuju ka vagini i materici. Da bi doslo do oplodnje oni moraju da dospeju do jajovoda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

Postovani, molim Vas da mi pojasnite izvestaj radiologa i date savet. "Prisutna subhondralna skleroza krova acetabularnih fosa uz lako suzene koksofemoralne zgl. prostore izrazenije levo. Suzeni sakroilijacni zg.prostori vise levo." Inace imam problem sa lumbalnim delom kicme(Protrusio iv disci L5-S1. Spondylolysthesis vertrebrae L5 gr.I/II.Spondylosis lumbalis incp.)Operisan grlic materice pa izuzev vezbi, nikakve druge pomoci sto se tice fizikalne medicine izgleda ne dolaze u obzir i ja ih radim dva puta dnevno. Medjutim, sad imam utisak da radeci vezbe za prsljenove pogorsavam situciju sa kukovima jer tesko hodam, stojim ili sedim duze od 10 min.A i kad hodam licim na robota. Pojasnite mi, molim Vas nalaz na kukovima(znate kako to ide kod nas - dobijete papir i kad zatrazite objasnjenje-to ce videti vas lekar. Pa vidi on, ali nista ne objasnjava!)Sta znaci i sta ja mogu uraditi da mi bude bolje i da ne zivim na lekovima protiv bolova non- stop? Hvala Vam unapred.

Postovana, postoji blaza degenerativna promena levog kuka. To su promene koje nastaju sa godinama, zbog opterecenja zgloba, povreda, povecane tezine tela... One se vremenom javljaju kod svih ljudi, ali ne u istoj meti, pa neki imaju blage ili gotovo nikakve tegobe a neki mnogo jace. Promene na kicmi su iste prirode, ali izrazenije. Na degenerativne promene levog kuka ukazuje promena gustine kosti iznad hrskavice kuka i suzenje zglobnog prostora. Lumbalni deo kicme ima teze promene sto nije cudno jer je tu kicma dosta opterecena stajanjem, sedenjem, podizanjem tezih predmeta i naglim pokretima. Jezgro hrskavice koja se nalazi izmedju prsljenova je malo skliznulo i vrsi pritisak na zivac. To vam izaziva bol, a moze i trnjenje, u tezem slucaju gubitak osecaja. Uocavaju se promene koje ukazuju na pocetak okostavanja kicme. Zbog operacije nije moguca primena elektroterapije. Cilj vezbi je da ojaca misice oko kicmenog stuba, tako da se zglobovi rasterete i tegobe smanje. Posto su vam tegobe jace znaci da ste radili intenzivnije vezbe no sto je bilo potrebno. Javite se fizijatru ili fizioterapeutu i trazite korekciju vezbi. Vezbe ne treba raditi u vecem obimu no sto treba. Vazno je da ih naucite i da ih na dalje svakodnevno radite. Na dalje ce vam biti lakse ako izbegavate duze sedenje i stajanje. Kretanje ce biti lakse. Ne podizite teske predmete i ne pravite nagle pkrete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

postovani imam 30god.pored cira na dvanaestopalacnom crevu koji imam zadnjih 5god.ucestale su mi glavobilje koje ili probadaju i bole samo sa jedne strane i retko predje na celu glavu inace zbog posla i porodice u konastantnom sam stresu budim se umoran sa ukocenim vratom po ceo dan sam na poslu koji je vise na otvorenom prostoru i izlozen sam promaji pa da li to sve ima udela za glavobolje imate li neki savet za mene hvala unapred

Postovani, sve sto ste pobrojali su cesti uzroci glavobolje. Bol u jednoj polovini glave moze biti migrena. Pokusajte da uocite da li je nesto provocira: jaki mirisi, neka hrana (cokolada, kofein), jaka ili treperava svetlost (dugo gledanje televizora ili u monitor)... i probajte da to izbegnete. Stes je cest uzrok glavobolje. Zbog njega se mozete buditi umorni i osecati ukocenost vrata. Glavobolja se javlja kao posledica napetost misici vrata, bez obzira zbog cega su oni stegnuti (zbog psihicke napetosti, promena na vratnom delu kicme, promaje, dugotrajnog drzanja vrata u istom polozaju...). Za razliku od migrene, koja se javlja u manje vise pravilnim razmacima tenziona glavobolja moze biti cesta. Morate se javiti lekaru da se utvrdi uzrok glavobolje. Istina to nije uvek moguce, ali je dovoljno iskljuciti neke uzroke. Vi sami trebate probati da smanjite stres. Mnoge faktore koji vam izazivaju stres ne mozete ukloniti, ali mozete izmeniti svoju reakciju na njih. Setajte vise, bavite se nekim hobijem, sportom ili necim drugim sto vas opusta. Svakodnevno izdvojte vreme za odmor i za ono sto vam pricinjava zadovoljstvo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2011.

Postovani, imam problem sa bolom grudima (dojkama) proteklih nedelju i po dana. Naime 31.12 sam imala intimni odnos pri kom je kondom pukao i DEO "sadrzaja" je iscureo. Dani nisu bili plodni jer odprilike nedelju dana pre toga sam imala menstruaciju. Sutra dan sam uzela pilulu za dan posle, a sredinom januara dobila menstruaciju koja nije bila ni oskudna ni obilna i trajala je uobicajeno. Nedelju dana nakon te menstruacije bol je poceo i od tad traje. Moram da napomenem da sam imala hipertireozu, medjutim nalazi su vec godinu dana u redu i endokrinolog je rekao i da mogu da pocnem sa koriscenjem kontraceptivnih pilula. Takodje, imam veoma neredovne menstruacije i veoma cisticne jajnike. Pre mesec i po dana sam cak radila i ultrazvuk dojke cisto preventivno i sve je u redu. Da li da radim test na trudnocu ili je taj bol ipak prouzrokovala ta pilula za dan posle i hormoni?

Postovana, bol u dojkama ne bi trebao da bude posledica koricenja pilule za dan posle. Medjutim, nije iskljuceno da jeste. Pilule za dan posle cesto dovodi do prolaznih hormonskih promena, tako da nije neobicno da se drugacije osecate ili da vam jedna ili nekoliko sledecih menstruacija budu drugacije. Bol moze biti posledica PMSa, jer se javlja u drugoj polovini ciklusa. Posto imate cisticne jajnike kod vas su cesti ciklusi bez ovulacije. Takvi ciklusi nisu praceni tegobama, pa niste navili da imate bolne menstruacije i bol u dojkama. Ako je u ovom ciklusu doslo do ovulacije to moze biti uzrok bola. On moze trajati do naredne menstruacije, cak i tokom krvaerenja. Ne bi trebali da ste u drugom stanju, jer ste imali uobicajenu menstruaciju polovinom januara. Sumnjivo je kad izostane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2011.

Postovani, imam 22 god. Nikad nisam imala seksualne odnose, i jos uvek sam devica. Sa dugogodisnjim momkom smo 28. ovog meseca imali petting, kako to neki zovu "sex preko odece". Zapravo to je vise bilo milovanje i dodiri, i drazenje polnih organa, prilikom cega je moj decko izbacio spermu, "svrsio". oboje smo imali donji ves, dok sam ja imala jos dvoje pari helanki, i suknjicu na kojoj se nazirala tackica od njegove sperme. U sustini, ta tecnost se zadrzala na njemu, ali ono sto sam ja uocila na mojoj suknjici ( ne znam za helanke da li je imalo jer su bile crne). Nisam dovoljno informisana, pa me zanima da li postoje i najmanje sanse da ostanem trudna na taj nacin, ako sam pri tom i nevina, i ako nisam sigurna da li je uopste njegova sperma mogla da se nadje na odeci blizu vaginalnog otvora? Da li da radim kucni test za trudnocu, i koliko ce rezultat biti siguran? Da li je test putem krvi dovoljno pouzdan da mogu biti stopostotno sigurna u njegov rezultat? Nakon koliko dana se rade ti testovi , a da pri tom daju pouzdane rezultate? Jos nisam dobila mens. ne znam da li ce mi kasniti, ali se plasim da cekam do tad, ako je moguce da ranije otklonim ovu sumnju. Unapred hvala.

Postovana, na taj nacin niste mogli da ostanete u drugom stanju. Obican kucni test na trudnocu se radi sa prvom jutarnjom mokracom, kada ima najvise hormona. U lucaju trudnoce pozitivan je vec nekoliko dana nakon ocekivane menstruacije. Ako se radi pre toga nivo hormona moze biti nizak pa pouzdanost testa nije sigurna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2011.

Porodila sam se pre 4 meseca prirodnim putem,pa me zanima poslekoliko vremena smem da pocnem sa trcanjem ili teretanom!?Da naglasim da sam imala malo tezi porodjaj tj rupturu!Hvala!!

Postovana, vec mozete da pocnete sa vezbanjem. Najpre krenite sa laganijim vezbama i trcanjem, a kasnije moze i teretana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2011.

Zasto se ljudi prozevaju kada vide da se neko prozeva?

Postovani, neke ativnosti su zarane. Tako vecina ljudi zeva kada vidi da to drugi cine. Tudja tuga nas oneraspolozi. Kada se neko smeje i mi se lakse nasmejemo. Zato u humoristickim emisijama pustaju snimak smeha...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2011.

Postovani,zbog prehlade mi je radjena krvna slika i vrednost leukocita je bila 4.5.Imam li razloga za zabrinutost jer su mi leukociti standardno godinama 9?Sta znaci pad leukocita i kako ih povecati.Inace ,nisam bolovala od ozbiljnijih bolesti,ne pijem ,ne pusim,imam 34 god.Hvala

Postovana, leukociti su u granicama normale tako da nemate razloga za zabrinutost. Njihova vrednost nije nepromenljiva. Menja se kao reakcija organizma na prisustvo bakterija i virusa u organizmu. Ne treba preduzimati nista u cilju njihovog povecanja. Radite na jacanju imunitera, pa unosite vise voca i povrca, jogurta, a izbegavajte stres i jako masnu hranu, jer ga slabe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2011.

Postovani doktore! Hvala lepo na odgovoru na prethodno pitaje.Uradjena mi je kolonoskopija i nalazi su sledeci: U sigmi, na oko25 cm od anusa se vidi pendulantni polip precnika glave oko 8 mm,odstranjen elektrokauterom i krvarenja nema. Nalaz na proksimalnijim delovima creva je uredan. Dijagnoza: Subtotalna kolonoskopija, Polypus pendulans sygmae. Polipectomia transendoscopia Ph nalaz za 3 nedelje. Da li je ovakav nalaz zabrinjavajuce, koliko je verovatnoca da je polip sa malignim potencijalom.? Unapred zahvalan na postavljena pitanja.

Postovani, polip moze da predje u maligni kod 30 do 50% bolesnika. Smatra se da je za to potrebno oko 5 godina. Medjutim, na osnovu mesta gde se nalazi i izgleda polipa to se ne moze zakljuciti. Polip nije mnogo veliki, pa verovatno nije maligno izmenjen. Uostalom i ako je izmenjen u ovoj fazi je potpuno izleciv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2011.

sta uraditi kada dijete od dvije ipo godine nece da zvace i drzi hranu u ustima prilikom jela- kako rijesiti to

Postovana, deca u tom uzastu menjaju svoj odnos prema hrani i hranjenju. Zele da sami jedu. Ako vi insistirate da ga hranite, jer kada jede samo prosipa ili mislite da nece pojesti dovoljno, moze se zainatiti. Tada ce odbijati da jede ili zvace. Kada ga hranite dajte i njemu kasicicu. Dozvoljavajte da se samo hrani, bez obzira sto ce pola prosuti. Kada pocne da odbija hranu ili prestane da zvace ne insistirajte na nastavku obroka. Sklonite hranu bez grdnje i komentara kao da je pojelo dovoljno. Za sledeci obrok ce biti gladnije, a kada oseti da vi vise ne vrsite pritisak prestace da se tvrdoglavi i pocece bolje da jede. Ne sekirajte se da ce u medjuvremenu smrsati ili se razboleti. U tom uzrastu deca manje rastu i potrebno im je manje hrane nego u prvoj godini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2011.

Postovani, imam 23 godine i u snu me probudilo probadanje u predelu srca, pokusala sam da se okrenem na stranu bilo mi je jos gore, jaci bol i udarilo mi u vratnu zilu. Nisam mogla normalno da disem. Ne znam koliko je dugo to trajalo, znam samo da sam nekako uspela da legnem na stomak i tako sam zaspala. Imam problem sa cirkulacijom, ruke i noge su mi uvek hladne, sad u poslednje vreme sam malo napeta zbog ispita i malo teze uspevam da zaspim. Pa bih Vas molila da mi kazete sta moze da bude. Hvala unapred

Postovana, probadanje u predelu srca je obicno posledica grca misica i nije u vezi sa srcanim bolestima. Nije prijatno pa izaziva strah, pogotovu kada se javi nocu. Hladne ruke i noge kod mlade osobe su posledica konstitucije. Ako se nesanica produzi zahteva lecenje. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2011.

Postovani,imam infekciju mokrace i osecam jako peckanje pri mokrenju koje je neizdrzivo,da li caj od lista uve moze to da sredi? terapije koje mi je doktor prepisivao uspevale su da smanje peckanje samo za vreme trajanja iste.

Postovana, terapija moze da bude neefikasna ako nije propisana po rezultatu antibiograma. Uvin caj moze da pomogne, ako se koristi uz lekove. Unosite vise tecnosti (najmanje 2,5 litra dnevno) da bi olaksali eliminaciju bakterija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2011.

iam povi[ene triglicaride oko 3,5 odnos dobrog i lo[eg holestorola je dobar i holestorol nikad nije pre[ao granicu.Jedino ti trigleceridi.pio sam lipanor ali bey ikakvog uspjeha.{ta da pijem od lekova i kako da se rje[im tih vrednosti.molim vas veljko,profesor

Postovani profesore Veljko, ako ste gojazni morate da smrsate. U ishrani koristite svakodnevno beli luk (2 do 3 cena dnevno), pasulj i druge mahunarke, riblje ulje. Tri puta dnevno jedite morske ribe (losos, tunj, skusa, sardine). Izbegavajte namirnice koje provereno povecavaju trigliceride. To su rafinisani secer, belo brasno, vocni sokovi, suseno voce i preterano konzumiranje alkohola. Jedna do dve casice alkoholnog pica dnevno ne povecava trigliceride. Posto vam je holesterolski odnos normalan stetan uticaj triglicerida nije narocito veliki. Posto je odnos dobrog i loseg holesterola povoljan znaci da vasa ishrana nije losa i ne zahteva velike izmene. Ne smanjujte mnogo unos masnoca, jer drasticno smanjenje dovodi do porasta triglicerida i pada dobrog holesterrola. Ako je povecanje triglicerida nasledno trebace vam veca doza Lipanora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2011.

Postovani, Moj suprug od juce ima bol u potiljku I osecaj propadanja I zanosenja.Inace u skorije vreme pre par meseci mu je konstatovan povisen krvni pritisak 80/140.On ima 37 godina I malo je gojazniji.Hranimo se uglavnom ne masno I sa manje mesa,ali je problem fizicka neaktivnost verovatno. Lekom TRITACLE postignut je pritisak gornji 130.Ja licno mislim da ta terapija nije dobra. Suprug je pre ovog leka pio NORVASC . Sinoc je izmerio krvni pritisak,pored leka mu je bio 80/140,a jutros 90/140 I I dalje ima osecaj zanosenja I blagi bol u potiljku.Inace prosle nedelje je ostao bez terapije pa nekoliko dana nije pio lek,a onda je ponovo poceo od srede Unapred hvala!

Postovana, neka se suprug javi fizijatru. Tegobe verovatno poticu od vratnog dela kicme. Pritisak nije toliko visok da bi izazvao takve tegobe. Sa Tritace pritisak bi trebao da bude dobar. Pritisak ne moze da normalizuje bez ostalih mera. Tu je posebno vazna fizicka aktivnost. Dovoljno je 3 puta nedeljno po 45 do 60 minuta vezbanja ili svakodnevni brzi hod u trajanju od 30 minuta. Moze da se bavi nekim sportom po izboru. Vazno je da se bavi nim sto mu pricinjava zadovoljstvo. Lek za hipertenziju traba da pije redovno. Manje masna hrana je u redu. Nije dovoljno da se smanji masnoca, vec da da koristite korisne masnoce: maslinovo ulje, riblje ulje, orahe, bademe, a manje zivotinjske masnoce, ali nije neophodno da ih potpuno iskljucite pogotovu ako koristite korisne. Jedite vise morske ribe (losos, tunj, skusa, sardine), mlecne proizvde sa manjim procentom masnoce, dosta belog luka,celer, namirnice koje sadrze kalijum (pecen krompir, dinja, breskva, kajsija, sljiva, sok od paradajza, bundeva, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banane, badem, avokado.), manje solite jelo, izbegavajte suhomesnate proizvode. Ne bi trebao da pusi, pije vise od casice pica, vise od 2 soljice kafe i treba da izbegava stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2011.

Postovani, Imam 33 godine I uglavnom mi je u redu pritisak.Mislim…bio je.Pre tacno 3 meseca sam se porodila I tokom te,druge po redu trudnoce,pritisak mi je bio skolski: 80/120. Juce sam slucajno sela da izmerim pritisak,jer moj suprug to redovno radi jer ima pepisanu terapiju I pokaze mi 90/140.Danas je 90/148,cak je jutros bio 98/150! Prosto sam u soku.Odlicno se osecam,dojim dete I smirena sam.Jedino sto bi moglo da me uznemiri su brojne obaveze oko dvoje dece I kucni poslovi.Trudim se da hrana koju spremam bude pecena,barena I sa sto manje masti.U poslednje vreme popijem po 2-3 kafe sa muzem I u tome bas uzivamo,sto nismo ranije radili.Tako nam je doslo.Mozda je I greska sto malo vise jedemo testa.Inace suprug I ja smo malo gojazniji I znam da to moramo da resavamo.Pored toga imam majku koja od 27 godine zivota pije terapiju za visok pritisak I baka mi je bolovala od istog.Da li da se pod hitno javim lekaru? Da li dojenje moze da utice na hipertenziju I da li cu smeti da pijem neku terapiju? Hvala puno, Jelena

Postovana, krvni pritisak je zabrinjavajuc samo ako ne radite na njegovoj normalizaciji. Posto imate naslednu predispoziciju za hipertenziju treba da preduzmete odredjene mere da ne dobijete povisen krvni pritisak. Par puta izmerena granicna vrednost i malo iznad ne znaci da ste dobili visok pritisak. Period nakon porodjaja je tezak za svaku zenu. To je izrazenije ako nemate pomoc u kuci i ako zelite da u njoj sve bude pod konac. Ako beba lepo sisa dojenje nije razlog za povecanje pritiska. Ono deluje opustajuce na vas i bebu. Dojiljama se ne preporucuje vise od jedne do dve male kafene soljice kafe dnevno. Vise od toga moze poremetiti bebin san i uticati na vas pritisak. Izdvojite svakodnevno vreme za odmor (ne mora uz kafu) i za setnju. Setnja ce vas opustiti i sniziti pritisak. Zaduzite nekog da pricuva bebu da izacete ponekad do grada ili prijateljice. Mozete da idete jednom do dva puta na fitnes ili brzo hodanje. Znajte da rad po kuci nije fizicka aktivnost koja ce pomoci u snizavanju pritiska, vec sport, setnja, joga, voznja bicikla... To ce vam pomoci da malo smrsate. Sa gubitkom kilograma pritisak ce se sniziti. Manje solite jelo. Testo mozete da smanjite, jer goji. Ako unosite dovoljno tecnosti za bebu ce biti mleka, tako da ne treba da brinete. Javite se lekaru, ali nije hitno. Nije potrebno da odmah koristite lekove. Ako pritisak nastavi da raste i ne normalizuje se hranom i fizickom aktivnoscu dobicete lek koji je bezbedan tokom dojenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.2.2011.

Postovani, molim da mi pojasnite dijagnozu MR pregleda lumbosakralnog kicmenog stuba: nacinjeni su T1W i T2W sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od Th10 do sakruma, kao i PDW transverzalni tomogrami L3-S1 segmenta. ZAKLJUCAK: 1. Anularno bubrenje L4-5 IV diska sa manjom kompromitacijom levog L5 korena u odstupu, bez stenoze kanala. 2. Cirkularna diskartroza na L5-S1 IV nivou sa obostarnom intraforaminalnom iritacijom oba L5 korena, bez stenoze kanala. Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Postovani, uocene su pocetne degenerativne promene (promene koje nastaju starenjem kicmenog stuba i njegovim opterecenjem). U lumbalnom delu izmedju 4. i 5og prsljena hrskavica je nabubrila tako da vrsi manji pritisak na zivac koji izlazi iz kicmene mozdine sa leve strane. Dobro je sto ne suzava kanal u kome se nalazi kicmena mozdina. Na spoju petog lumbalnog prsljena sa sakralnom kosti postoje promene na prsljenovima sa manjim pritiskom na pocetak zivaca, takodje bez suzenja kicmenog kanala. Potrebna je fizikalna terapija, izbegavanje naglih pokreta i podizanja tezih predmeta. Dobro je sto nije uocena diskus hernija, ali bolesnik treba da se pazi i leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2011.

majka ima vec neko vreme suv kasalj , gorcinu u ustima i slajm (koji mislim da je iz zeluca jer nema problema sa disanjem), koji joj stvara problem, svaki cas ide u kupatilo i izbacuje ga, inace nikad nije imala problem kaslja i prehlada. Ima 80 godina i slajm je sve cesci sta da koristi. Pila je i antibiotike ali nista?

Postovani, gorcina u ustima je najverovatnjije posledica gorusice. Zeludacna kiselina se vraca iz zeluca u jednjak i moze doci do grla (GERB). GERB cesto izaziva suvi kasalj, koji moze biti uporan, dugotrajan i ne moze se izleciti dok se ne smanji zeludacna kiselina. Ako mama ne kaslje i iskasljava to sto pljuje nije slajm. To je pljuvacka koja se pojacano stvara zbog gorusice ili sekret koji se spusta iz gornjeg (nosnog) dela zdrela. To slivanje sekreta je uglavnom posledica alergie i jednostavno se moze videti pri ORL pregledu. I sama majka moze da proceni sta pljuje i odakle to dolazi. Potrebno je da se javi gastroenterologu, jer je glavni problem u zelucu. Neka jede cesce po malo, da izbegava dosta masnu i zacinjenu hranu i odlazak u krevet ubrzo nakon jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2011.

Postovani,moja majka je uradila kontrolni pregled i lekar joj je napisao sledecu dijagnozu-Ima bolove u levom ramenu i pektoralnom predelu.Pregledom dojki ne nalaze se suspektne promene.Potrebno uraditi kontrolnu mamografiju(ranija radjena pre dve godine ).Interesuje me sta su to SUSPEKTNE PROMENE NA DOJKAMA I sta tacno spada u PEKTORALNI PREDEO.Hvala puno na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, nisu uocene sumnjive (suspekne) promene u dojkama. Lekar je napisao da je potrebna kontrolna mamografija zato sto postoje preporuke da se ona radi na dve godine kod zena starijih od 50 godina. Mnogi lekari smatraju da mamografiju ne treba raditi redovno na dve godine, vec ako se ultrazvukom uoci nesto sumnjivo ili se napipa, jer rendgensko zracenje nije bezopasno. Pektoralni predeo u prevodu znaci predeo grudi (grudnog kosa, misica, kostiju ili unutrasnjih organa, a ne dojki).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2011.

Imam 35 godina i pre izvesnog vremena mi se pocelo desavati da vise puta u toku dana pri izdisaju osecam neki neprijatan pritisak u grudima. Juce sam skoro ostala bez glasa i obratila sam se doktorki. Dijagnoza je upala grla, a terapija Augmentin i inhalacije samo sa fizioloskim rastvorom i pantenolom. Medjutim, moja klinicka slika se od juce znatno pogorsala i ja non stop imam osecaj svraba i peckanja u grlu i zdrelu, a kad treba da se nakasljem radim to polako i moram da se drzim za pluca koliko me boli. Krenula je i sekrecija iz nosa, a ispljuvak mi je gust i braon zelene boje. Da li je moja doktorka previdela neku ozbiljniju bolest od upale grla i da li treba da promenim nesto u terapiji ukoliko je rec mozda o pneumoniji ili nekoj drugoj plucnoj bolesti? Ne znam nista o antibiotiku Augmentin (doza je 1000mg 2xdnevno) - da li je on dovoljno jak za ovu vrstu problema, kao ni da li u inhalaciju treba ukljuciti jos nesto osim pantenola i fizioloskog? Tempratutu nemam, (pusac nisam), ali se osecam jako malakslo. Unapred se zahvaljujem na odgovoru. Srdacan pozdrav.

Postovana, po dosadasnjim tegobama ne bi se mislilo na neku plucnu bolest (nemate temperaturu, iskasljavanje, probadanje u grudima...). Lici na infekciju gornjih disajnih pteva. Unosite vise tecnosti, jedite pilecu supu, beli luk, sveze voce i povrce. Slatko mleko izbegavajte, jogurt mozete da koristite. Ako se osecate malaksalo obavezno odlezite. Antibiotik je propisan bez rezultata antibiograma, pa se nezna da li je potreban i da li ce pomoci. Medjutim, to nije razlog da menjate terapiju na svoju ruku. Ako se javi gust sekret, koji ne mozete da iskasljete u inhalaciju mozete da dodate Bisolvon kapi. Biljni sirup (npr. sa belim slezom) ublazava kasalj. Sada imate suv kasalj.Ako postane vlazan tj. pocnete da iskasljavate mozete uzeti sirup sa brsljanom ili jagorcevinom ili Fluimucil. Videcete kako ce da se razvija bolest. U slucaju pogorsanja javite se ponovo lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2011.

postovani danas sam se celog dana osecao sasvim dobro onda sam oko 21 h izmetio pritisak 130 sa 80 100 otkucaja i lala panika zbog 100,onda naredna dva merenjqa oko dva i oko pola cetiri 150 sa 95 /91 i 145 sa 90/78 popio sam bromazepam 6milgrama ,nemam tegobe sem povremenog pokusavanja da duboko udahnem i nesanice.Ovo mi se i pre deset dana javilo ali tada nisam meri pritisak samo popio bromazepam.Pre dve god nosio holter sve je bilo u granicama normale koji li je razlog ovoga neznam jer se po mome bar ja mislim zbog niceg ne nerviram.ZIVIM NA KOSOVU U JEDNOJ EVNKLAVI I BRZI ODGOVOR STUCNJAKA BI MI BAS POMOGO .HVALA UNAPRED

Postovani, puls do 100 je normalan. Normalan je i iznad 100 tokom fizicke aktivnosti, nakon nje, u strahu i psihickom uzbudjenju. Zato ne treba da merite pritisak pola sata nakon fizicke aktivnosti ili popijene kafe, svadje ili uzbudjenja, vece radosti ili stresa, jer necete dobiti realne vrednosti. Vi niste imali tegobe, a kada ste izmerili pritisak i videli puls uplasili ste se i zato je pritisak u narednim merenjima bio malo visi, ali ne zabrinjavajuce. Mozda se ne nervirate, ali postoji neka napetost, stres, strah ili zabrinutost cim ste nosili holter, a da niste srcani bolesnik. Potreba da duboko udahnete i osecaj da nemate dovoljno vazduha, kao i nesanica su obicno znak stresa ili depresije, pa bi bilo dobro da se obratite, ako ste u mogucnosti, psihologu ili psihijatru. Pomoci ce vam bavljenje hobijem, sportom, setnja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.2.2011.

Imam 17 godina pre jedno 5 meseci sam osetio jako lupanje srca, gusenje i brzo se umaram..Tog dana sam dobio sam napad panike i odveli su me u hitnu ostao sam u bolnici oni su me ispitivali i sve je bilo u najboljem redu ultra zvuk srca, pluca, a imao sam i pojacano podrigivanje.Gde su utvrdili da imam heliko bakteriju.Pio sam neke lekove i to podrigivanje se smanjilo, ali lupanje srca i gusenje i dan dansa ne..Imam i povremen bol u levom plucnom krilu..Kada pokusam da radim sklekove ili bilo sta od vezbi pocrvene mi ruke i naduju mi se vene..Ja vise neznam sta da radim??Pomagaj te da znam sta je kada niko ne zna.

Postovani, posto panicni napad lici na tegobe koje se javljaju kod bolesti srca u bolnici su uradjeni pregledi koji su iskljucili organsku bolest. Iskorenjivanje heliko bakterije je smanjilo smetnje od strane organa za varenje, ali su ostale tegobe izazvane psihickim faktorom. Tegobe su simptom anksioznosti ili anksioznodepresivnog stanja. Prihvatite ih kao prolazno stanje koje ce se resiti kombinacijom lekova, vaseg aktivnog zalaganja u lecenju i eventualno psihoterapije. Sta podrazumeva vas aktivan doprinos lecenju? Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Nabrekle vene na rukama pri vezbanju su normalna pojava i nisu razlog da se ne bavite sportom. Ako ste nervozni radite nesto zustro da to istresete iz sebe. Jedite vise ribe, testeninu, curetinu, piletinu, integralni pirinac, zobene pahuljice, sveze voce i povrce i pijte do deset casa vode dnevno. Moze vam pomoci B kompleks, vitamin C, magnezijum, cink, lecitin i omega 3 masne kiseline. Ako ne mozete sami da se izborite sa stresom i anksiozmoscu obratite se psihologu ili psihijatru. On ce pomoci anksioliticima, po potrebi antidepresivom. Pomoci ce da se nadje uzrok vase uznemirenosti. Niste opisali bol u levom plucnom krilu. Obicno se javlja u vidu probada u predelu srca, sto je bezopasni grc misica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.2.2011.

Postovani, imam 43 godine i menstruacije su mi uvek bile redovne do pre 2 meseca kada je izostala. Ginekolog je na ultrazvuku utvrdio da su jajnici i materica u redu i da se vidi folikula od 17,3 mm. Uradila sam i analize hormona i FSH i LH su jako losi.Doktorka mi preporucila da 3 meseca pijem CLIMEN tablete.Posto sam videla da te tablete imaju i dosta kontraindikacija, nisam sigurna da li da ih pijem ili da sacekam jos nekoliko dana, mozda menstruacija i dodje. Razmisljam da mozda mesec dana pijem PeruvianMaca ili caj za uspostavljanje redovne menstruacije, s obzirom da je ovo prvi put da mi se tako nesto desava i ne bih htela odmah sa hormonskom terapijom da krenem ako postoje blazi i prirodniji putevi. Napominjem da sam zadnja 3 meseca imala izuzetno stresne psihicke situacije pa mozda i od toga imam blokadu kod menstruacije. hvala unapred na vasem odgovoru.

Postovana, visok FSH i nepovoljan odnos FSH i LH ukazuju na smanjenje rezerve jajnika. Taj nalaz nije neobican jer u nasim uslovima u proseku od 45te godine jajnik pocinje slabije da luci hormone. To znaci da sve cesce dolazi do ciklusa bez ovulacije i plodnost se smanjuje. Tromesecno koriscenje Climena nije dugo da bi ocekivali teza nezeljena dejstva. Primenjuje se da bi se podstakao jajnik da proizvodi vise hormona. Iscrpljivanje jajnika dugo traje i menopauza ne nastupa nakon prvih znakova, tako da mozete koristiti cajeve. Ako ne zelite hormonsko lecenje nije neophodno pogotovu sto nemate obilna krvarenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.2.2011.

Postovani, pre dve godine sam imao operaciju cira i od tada sam primetio da mi je koza na telu izuzetno suva. Pretpostavljam da je to od infuzije koju sam primao (oko 10 boca dnevno).Po izlasku iz bolnice sva koza mi se ljustila na telu,posebno na nogama.Sada mi je posebno na butinama koza kao u starca od preko 80 godina (imam 45 god),guzva se i susti pod prstima,kao sasusena najlon kesa. Molim Vas za savet kako da povratim elasticnost i hidriranost koze.

Postovani, proverite hormone stitne zlezde da bi bili sigurni da suva i perutava koza nije posledica hipotireoze. Ako je to u redu, onda vam preostaje samo nega mlekom za telo i kremama namenjenim suvoj kozi. Izbor je manji za muskarce, jer je kozmeticka indutrija vise okrenuta zenama. U izboru preparata obratite paznju da pise da je preparat dermatoloski testiran. Treba da znate da cena ne garantuje kvalitet. Dovoljno je da sadrzi bademovo ili maslinovo ulje i vitamin E. Moze vam pomoci krema sa ureom. Vise sastojaka kreme povecava rizik od alergije, ali ne poboljsava kvalitet proizvoda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.2.2011.

Postovani, da li uzimanje Bromazepama zajedno sa Mercilonom ima nezeljena dejstva i koja? Da li se ova dva leka smeju uzimati zajedno? Hvala unapred

Postovana, istovremeno uzimanje Bromazepama i Mercilona ne daje nezeljena dejstva. Treba da znate da neki antibiotici i kantarion mogu znatno da umanje dejstvo kontracepriva, pa treba da koristite dodatnu zastitu (prezervativ) dok ih pijete. Kada uzimate neke druge lekove proverite u uputstvu interakcije sa kontraceptivima. Bromazepam ne smete da pijete uz alkohol i druge antipsihoticne lekove, sem ako vam nije propsana kombinacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.2.2011.

Postovani..Kod mene je slucaj sledeci. Meni se u julu 2009 godine, dva meseca pre prvog panicnog napada i anksioznosti javilo pulsiranje u usima, cujem svoje srce...i posto ja i dan danas nisam izaso skrzo iz tog, ono je i dalje prisutno. Obavio sam dosta pregleda, od vise laboratorijskih analiza, ekg, eho srca, klasican ORL pregled, oftamolog, fizijatar...bavim se redovno sportom, imam 34 godine, ima jos jedna stvar, to pulsiranje nije stalno prisutno. U situacijama kada sam sa enkim drustvom, posle bavljenja sportom...a ponekad i bez razloga ono nestane. Zanima me vase misljenje na osnovu ovoga. Hvala.

Postovani, nastavite sa lecenjem anksioznosti i panicnih napada. Obracanje paznje na rad unutrasnjih organa je tipicno za anksioznost. Pulsiranje u usima nema fizicki uzrok (nije posledica organske bolesti). Uzrok je psihicke prirode. U pojedinim situacijama ne obracate paznju na to. Zato se kod anksioznosti savetuje bavljenje sportom, druzenje, hobi, joga...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.2.2011.

Od letos imam vrlo malo uvecan i prilicno bolan limfni cvor na desnoj preponi,koji je pokretan na dodir.Isao sam kod hematologa,ali odgovor je bio da on nije patolski i da nemam razloga za brigu.Medjutim bol ne prolazi i skoro je svakodnevan.Da li biste mi objasnili sta bi to moglo biti i da li da se javim nekom drugom specijalisti.Hvala unapred.

Postovani, limfni cvor u predelu prepona je reakcija na neko zapaljenje u okolini. Cesto je to zapaljenje koze. Moze, ali ne mora biti povezano sa polnom bolescu. Moze biti neko obicno zapaljenje polnih organa ili koze, pada imuniteta, aktiviranja nekih virusa koje imate uspavane u organizmu i slicno. U svakom slucaju javite se svom lekaru koji ce vas uputiti urologu. Dobro je sto ste otklonili mogucnost hematoloske bolesti. Sve ostalo je lakse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.2.2011.

postovani doktore imam 22god pre 2 meseca su mi u podrucju medjunozja pocele izlazit podkozne bubuljice koje se sporo povlace i za njima ostalu fleke kao male modrice, takodje mi i na prsima izlaze velike podkozne al bez tragova. unaprijed hvala za dijagnozu i po mogucnosti ako mi mozete rec koji preparat da koristim? HVALA

Postovani, pojava bubuljica je povezana sa masnijom kozom. Za nju je potrebna dodatna nega. Perite se antibakterijskim sapunom. To istina nece spreciti pojavu novih bubuljica, ali ce spreciti eventualnu pojavu neprijatnog mirisa i ukloniti visak masnoce. Ako je potrebno lecenje mora ga propisati kozni lekar nakon pregleda. Procenice d ali je potrebna samo lokalna primena antibiotika u obliku gela ili losiona ili azelaicna kiselina. Mislim da nema potrebe da se koriste steroidi. Lekar ce proceniti da li je potrebna opsta terapija antibioticima, eventualno izotretioninima. Inace u medjunozju je normalno koza malo tamnija, sto je kod nekih osoba izrazenije. Tamna boja je izrazenija na oziljcima. Javite se koznom lekaru. Ne preporucujem da cedite bubuljice ili idete u kozmeticki salon.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: