Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 13.10.2012.

Postovani, moje dijete je staro 18 mjese po cijelom tijelu.. Bila je u vrticu samo jeda dan,jer se vec sjutradan razboljela. Dobila je virus u vidu temperature koja je trajala 5 dana,zapusen nos i na kraju ekcem po skoro cijelom tijelu. Radjee su sve pretrage iz krvi koje su u redu. medjutim,zadnji nalazi koje smo dugo cekali su bili clijacna serologija koji su bili poviseni : Ab At IgG<38 IgA 109 AT t TG < IgG 29 IgA 7 Nakon 7 dana su radjeni isti nalazi i vrijednosti su znacajno pale : Ab At IgG<28 IGa 19 At t TG IgG < 12 IgA 10 Jos nisam dobila konacnu dijagnozu.. iako je prema prvim nalazima bilo simnje na celijakiju. medjutim,veoma brzo je bilo promjea u alazima,iako se nije spovodila nikakva dijeta.. Moze li biti da je trenutno organizam tako reagovao i da to nema veze sa celijakijom? Pozdrav

Postovana, iako su seroloski testovi visoko specificni, nisu potpuno sigurni. Verovatno je njihov skok bio posledica bolesti. Inace, celijakija moze da se dijagnostikuje samo na osnovu biopsije sluzokoze creva. Antitela mogu da pobude sumnju, ali nisu dovoljna za dijagnozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2012.

Postovani, Pre par dana primetio sam da mi odjednom na jednom mestu na bradi izmedju nosa i usana na povrsini od 5mmx5mm ne raste brada(brkovi).Pojavio se mali pecat, mesto gde nema dlaka, koza na tom mestu je normalne boje... Molim Vas da mi odgovorite koji je moguci uzrok i kako bih mogao to da resim, da sprecim eventualno sirenje toga. Interesuje me cime bih mogao da tretiram to mesto na kome sam ostao bez dlaka i koje namirnice u ishrani da koristim koje bi mogle da poprave stanje (ako je na taj nacin moguce delovat). Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav.

Postovani, takvo opadanje dlaka se zove alopecija areata. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu u nastanku bolesti imaju infekcija, stres i endokrini poremecaji, u poslednje vreme preovladava misljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takodje je veliki uticaj nasledja. Na pojedinim delovima koze prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Opadanje se koncentricno siri, ali koren dlake ne gubi sposobnosr produkcije. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slucaju dlake porastu za 4 do 10 meseci. Bolest moze da traje godinama, pri cemu mogu da se jave nova polja bez dlake, a stara da se sire. Dijagnoza se postavlja na osnovu trihograma. Lecenjem se podsticu korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opste terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blazim slucajevima dlaka moze da poraste i bez ikakve terapije. Kod nekih autoimunih bolesti pri dijeti sa manjim unosom zasicenih masti i unosom omega 3masnih kiselina (morske ribe, orasi, bademi) dolazi do poboljsanja. Neznam da li bi ovde delovalo. Mozete da probate, jer je to zdrava ishrana za koju se zna da smanjuje rizik od srcanih bolesti i nekih oblika raka, pa nece da vam skodi. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2012.

A kako sam to dobio taj tumor masnog tkiva,msm zbog cega to moze da se pojavi ????

Postovani, uzrok lipoma benignog (bezopasnog) tumora masnog tkiva nije poznat. To ne mozete da prihvatite kao dijagnozu bez preda. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2012.

postovani,doktor neurolog mi je dao da uradim mri i mra,a endrokrinolog da zbog problema sa zlezdama uradim mr hipofize,ali meni u ordinaciji za mr su rekli da se to neradi zajedno neznaju zasto su uopste dali da se radi zajedno,a ja sto zbog finansija sto zbog jako ruznog osecaja kad se lezi u mr,zelela bi to da uradim odjednom.zasto mislite da je problem da se uradi zajedno i sta je ustvari mri i mra.

Postovana, MRA je snimanje krvnih sudova magnetnom rezonancom (magnetna rezonantna angiografija). Akcenat je na krvnim sudovima pa se ostale strukture ne prikazuju jasno. Zato ne mogu ujedno da snime i hipofizu. MRI je skracenica za snimanje magnetnom rezonancom. To je skracenica tj. prva slova od Magnetic Resonance Imaginig ili kako bi mi rekli slikanje magnetnom rezonancom. MRI oznacava isto sto i MR.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2012.

Postovani, vec tridesetak dana imam problema sa bolovima u vratu. Ponekad su bolovi neizdrzivi najcesce prilikom savijanja. Cesto kada osetim bol javlja mi se nagon za povracanjem i bol u predelu malog mozga. Od svog izabranog lekara dobio sam uput za rendgensko snimanje vrata sa uputnom dijagnozom Sy cervicale. Interesuju me moguci uzroci bola ili moguca oboljenja posto mi je snimanje zakazano za 16.10. Takodje i pri podizanju i najmanjeg tereta (2-3kg) javlja se blagi bol i pucketanje u vratu. Unapred hvala!

Postovani, tegobe koje imate su tipicne za cervikalni sindrom. Sy cervicale izazivaju razlicite promne na vratnom delu kicmenog stuba. najcesce su: spondiloza, diskopatija tj.promeme na medjuprsljenskim diskusima zbog njihovog starenja ili povrede. Ubrzava ih dugotrajno sedenje. Javite se fizijatru. Tokom terapije je vazno da naucite vezbe za vratni deo kucme i da ih primenjujete svakodnevno i nakon zavrsetka lecenja i da izbegavate dugotrajno sedenje. Ako imate sedeci posao povremeno ustanite, prosetajte i razmrdajte vrat. Nagon na povracanje moze, ali ne mora da bude u vezi sa kicmeom, jer se javlja i kod bolesti organa za varenje. Vi se mozda plasite tumora. Razlika je u tome sto se kod njega javlja glavobolja na jednom mestu u zavisnosti od lokalizacije procesa, a to nije u vezi sa pokretanjem vrata dok povracanje, koje je kasni znak, ide bez mucnine za razliku od mucnine kod cervikalnog sindroma. Druge mogucnosti su cervikalni sindrom zbog zapaljenjske reumatske bolesti kada je obicno povisena sedimentacija, CRP, zatim osteoporoza. Od rendgenskog snimka ne ocekujte mnogo. U pocetku na rendgenu ne mora da se uocavaju nikakve promene. Mogu da postoje male promene uz velike tegobe i obrnuto tj. nalaz obicno nije u srazmei sa tegobama. Ipak moze puno da znaci fizijatru i neurologu. Neurolog ako sumnja na radikulopatiju (pritisak na korenove zivaca) zahteva EMG.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2012.

Postovani ja imam 23 godine ustanovljeno mi je da imam kaskadni zeldac i da imam pjesak u obadva bubrega i cistu na ljevom i da imam cete vrtoglavice sa tim sa se pomirio polako ljecim ide napred :D.Ali moj novi problem kreno je prije 7 mjeseci poceli su jaki bolovi sa ljeve strane stomaka i oosecaj neke nelagodnosti i imam konstantnu teparaturu 37 i 37,2 nekad se desi da je nemam al retkost ,Sto se tice stolice nekad je kasasta nekad ko olovka a nekad ucestalna po molalo otiso sam dos vog doktora i sve smo nove pretrage uradili od analize krvi stolice i mokrace sve uredu abdomen stomaka i gastrskopiju sam sam radio na svoj zahtjev prije 3 mjeseca i citavu krvnu sliku privatno i sve uredu a mene i dalje muci taj problem sta mi vi predlazete da uradim nekad imam gadjenje na hranu.Sad me boli donji dijo ledja kopletan i kao da mi grije sve tako mi i stomak zna da bude vruc .Doktorm mi kaz eda sam hipohonder al sam sebi da pravim problem nisam tolko lud pa se obracam vama ako mi mozete dat neki savjet sta da uradim unapred hvala.

Postovani, morate da se javite gastroenterologu. Tanka stolica kao olovka moze da bude posledica zapusenja creva polipom ili tumorom ili suzenja creva zbog njegovog grca koji moze da se javi iz psihickih razloga: kolon izitabile. Kolon iritabile ili prenadrazeno debelo crevo nije fizicka bolest, vec posledica psihicke napetosti. Nekada mu predhodi infekcija creva. Kod ove bolesti izgled stolice moze da se menja kao kod vas. Dijagnoza se postavlja iskljucivanjem drugih organskih bolesti. Inace hipohonder nije lud covek. On zaista dozivljava tegobe o kojima prica. Druga je stvar sto su te tegobe izazvane psihickim faktorima i zahtevaju pomoc psihologa ili psihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2012.

Postovana,imam hasimoto i zbog mnogih simptoma i ne bas dobrog stanja,doktor imunolog me posla da radim neke imunoloske pretrage ,da li su one dovoljne da iskljuce sve autoimune bolesti ,crp.cpk,ana,anti ccp at,rf,c3,c4.

Postovana, to je dovoljno da se orijentise da li postoji neka autoimuna bolest. Osobe sa Hasimoto tireoiditisom istovremeno mogu da imaju jos neku autoimunu bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2012.

postovani,imam 33 godine i vec duze vreme,a pogotovo se pogorsalo zadnjih para dana,problem sa nogama,slabost u kolenima,osecaj tezine,veoma otezan hod,posle nekih pola kilometra-kilometar ,jedva hodam,vucem noge,tezina,bol u misicima,a sve to zna pratiti i slabost,brine me to sto ne mogu dugo hodati i sto ne znam sta moze biti uzrok.

Postovana, potrebno je da se javite neurologu. On ce proceniti da li je umor posledica problema sa nervima, demijelinizacije na primer.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2012.

Na levoj ruci pored vene ali ne gde se vadi krv,nego dole malo,nesto mi se nadulo,msm nije mi se nadulo nego kao imam neku kuglicu,ali nije bas bas kuglica nego ne znam,ne mogu da vam opisem,ne boli me,nego mi ponekad smeta kad se setim da imam too,pa bi zeleo da pitam za pomoc dal da cekam da mi to prodje ili da idem kod lekara ????Hvala unapred

Postovani, to je najverovatnije lipom. Lipom je benigni (bezopasan) tumor masnog tkiva. Uklanja se iskljucivo hiruskim putem. Intervencija nije bolna, nije ni teska, ali nije neophodna. Sprovodi se samo ako je lipom na nezgodnom mestu pa se povredjuje ili smeta ili je zapaljen pa boli. Operise se i iz estetskih razloga. Morate da se javite lekaru. Ako je lipom to nije zabrinjavajuce, ali mora da se pregleda da bi se iskljucila mogucnost postojanja nekih dr. promena. Da ponovim morate da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2012.

Postovani doktore, imam jedan problem sa cerkom.ima 11 god. Nosi naocare dve god. ali od pre godinu dana joj se desava, skoro svakog dana da joj padne mrak pred oci i to traje od 5-10 sek. jednom, a najvise do tri puta dnevno u raznim delovima dana, nebitno gde bila i sta radila. Ocni lekar kaze da navodno nema veze sa vidom, pa me interesuje sta Vi mislite, jedan od doktora mi je kazao da moze da bude epilepsija, ali ona nema nikakvih vise napada sem to. Doktore, unapred se zahvaljujem.

Postovana, to nema veze sa ocima. Kontrolisite krvnu sliku, jer moze da bude posledica malokrvnosti. Evilepticni napad moze da traje svega nekoliko sekundi kada je bolesnik samo odsutan i nakon toga nastavlja da radi ono sto je poceo. On toga nije svestan, to primecuje njegova okolina. To nije kod nje, jer je ona svesna poremecaja. Kod starijih takav dogadjaj moze da bude posledica poremecaja cirkulacije. Javite se pedijatru, a on ce proceniti da li je potreban pregled neurologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2012.

Postovanje nisam imala nista drugo da je bilo toliko rizicno pa da sam morala radit aminoctezu vec samo taj nuhalni nabon koji je bijo povisen u bebe bijo je 3 zbog toga sam to radila vece je proslo 8 dana kako sam to radila za sad je sve dobro posle aminocteze sam se osjecala dobro nista me ne boli doktor mije dao ljekove ali kaze ima rizik da dode do podbacaje sto se tice bebe dobroje al kako koji dan odmice nekako mi je lakse mada pratim sve nema oticanja na mjestu uboda od igle nema oticanja vode plodove al idalje me je strah da nekrene nesto po zlu zbog toga bi zeljela vase misljenje Kada sa vadila vodu plodovu doktor mije reko da bi trebo biti nalaz uredan jer je voda bila bistra to me je malo umirilo da nemislim na naj gore al idalje se bojim sta vi mislite na sve ovo veliko vam hvala nadam se da nisam dosadna sa pitanjima veliki pozdrav Sabina

Postovana Sabina, nema razloga za zabrinutost. Sada je sve u redu. Ne ocekuju se komplikacije. Pokusajte da se opustite. U poslednje vreme ste se mnogo sekirali. Nije imalo razloga, ali niste mogli realno da procenite. Amniocenteza nije bila neophodna, ali da je niste radili brinuli bi za bebu. Sada znate da je beba zdrava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2012.

Postovani, Moja cerka ima 15 i po godina. UOD 13 godina je dobila prvu menstruaciju i ciklusi su joj bili dvomjesecni , Sad je vec prosao treci mjesec , a ciklusa nema. U 14-oj godini je utvrdjen Hashimoto tireoditis, Hipotireoza, Limfadenitis.REdovno ide na kontrole i nalazi TSH, FT4 ,KKS su uvijek u redu.Sta mi savjetujete? Unaprijed zahvalna, Ljiljana

Postovana Ljiljana, neka se devojcica javi endokrinologu. Poremecaj menstrualnog ciklusa moze da bude posledica hipotireoze nastale zbog Hasimoto tireoiditisa. Medjutim, neuredan ciklus moze da bude posledica ciklusa bez ovulacije koji nisu neobicni kod mladih devojaka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2012.

postovani molim vas za pomoc pre mesec dana su poceli problemi sa stomakomi ledjima bol se sirio od krsta u jajnike creva su mi krcala kao luda revolucija u stomaku javila sam se doktoru prepisao mi neke lekove kaze stomacni grip i kao proslo je malo sve je bilo uredu nekoliko dana sve dok mi nije zaksnila menstruacija uradila sam test za trudnocu bio je pozitivan otisla kod ginekologa pregledao me bez ultrazvuka kaze sve je uredu zaboravila sam dodati da mi je mokrenje ucestalo na svakih pola sata sada imam opet bolove u predelu bubrega u kicmu i u predelu jajnika koji me ometaju u svakdnevnom radi bolovi su nekako tupi mokrenje ucestalo stalna mucnina neznam ni ja vise sta da radim bas sam se nasekirala stomak mi je kao nadut imam osecaj takav jako sam uplasena da mi se neiskomplikuje nesto sa trudnocom i sta bi ovo sve moglo biti doktor mi je prepisao ultrazvuk abdomena i rekao da vidi da li je sve ok ali ipak dok cekam ultrazvuk bolovi su mi i dalje prisutni neznam sta da radim molim za vas savet sta bi ovo moglo biti molim vas za pomoc imam 28 godina i dvoje dece male hvala unapred

Postovana, dok cekate ultrazvuk javite se svom lekaru opste prakse, pregledajte mokracu i uradite urinokulturu. Ako se izoluju bakterije mozete da se lecite antibiotikom koji je bezbedan u trudnoci. Ucestalo mokrenje moze da se javi i kao posledica trudnoce i odsustvo bakterija pokazuje da nije potrebno lecenje. Ako se eventualno javi krvarenje to predstavlja opasnost za trudnocu i treba da se odmah javite ginekologu. Tegobe koje imate javljaju se u trudnoci, ali i van nje i ne povezuju se sa rizikom za trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2012.

Postovani doktore, imam 23 godine, pre 2,3 nedelje sam osetio da pri izbacivanju stolice imam osecaj u anusu kao bol u vidu grebanja za vreme praznjenja, posle cega se nekad javi sveza svetlocrvena krv na toalet papiru, nekad ne, u zavisnosti od jacine grebanja(ako je jako grebanje, onda bude malo krvi na papiru, ako je slabo onda nema krvi). Stolica mi je na pocetku brabonjasta i tvrda nekih pocetnih 2,3 santimentra, a ostatak stolice je normalan. Nema sluzi, nema krvi u stolici. Imam i osecaj topline u anusu pri izbacivanju gasova, i nekako mi deluje kao da otezano izbacujem gasove, tj da moram malo da se napregnem da bih ih izbacio. Nemam nikakve bolove u stomaku, nadimanja ili bilo kakve druge tegobe. Retko se desi svrab anusa. Imam visak kilograma, nekih 10ak, i fizicki sam, aktivan, s tim da sedim dosta kada sam neaktivan. Mene zanima da li su to hemoroidi, neki blazi ili tezi obilk, ili ne daj Boze neko teze oboljenje, ali cini mi se da sam mlad za bilo sta drugo osim hemoroida. Unapred zahvalan na odgovoru.

Postovani, tegobe najvise lice na hemoroide, koji se javljaju i kod mladih. Medjutim, kod svake pojave krvi potreban je pregled proktologa zbog toga sto hemoroidi i tumor mogu da postoje istovremeno. Kod analne fisure bol je dosta jaci. Kod tumora zavrsnog dela debelog sreva takodje se javlja krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2012.

postovani,zanima me da li upotrba oralnih kontraceptiva moze uticati na povecanje vrednosti TSH?I da li je za ostajanje u drugom stanju rizicno da TSH bude 4,2 (0.17-4.05)Hvala unapred

Postovana, upotreba oralnih kontraceptiva ne moze da poveca vrednost TSH. Sasvim malo povisen TSH (4,2) kao kod Vas nije razlog za nemogucnost ostajanja u drugom stanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2012.

Postovanje, Prije vise od godinu dana ustanovljena mi je ciroza jetre. Od lijekova i dalje pijem Aldactone (prije od 100 mg, a sada 50mg). Vec duze vremena imam grceve u nogama, uglavnom nocu kad legnem, dok hodam - nista. U zadnje vrijeme grcevi su sve bolniji, cesce se javljaju i to opet nocu. Da li je moguce da Aldactone ima uticaja? Hvala!

Postovana, Aldactone moze da povisi nivo kalijuma i time izazove slabost, trnjenje, gubitak refleksa, usporen srcani rad, poremecaj disanja. Uzrok grceva u nogama moze da bude dugotajno sedenje i stajanje, nedovoljan unos tecnosti, smanjen nivo kalijuma i kalcijuma. Aldactone ne snizava kalijum, naprotiv ima tendenciju da ga povisi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2012.

postovanje imam jedno pitanje uradila sam aminoctezu zbog povisenog nuhalnog nabona sad me zanima znam da je rizitna ida se moze dobit spotani za sada nemam neke probleme prosla su 5 dana kako sam to radila pa me zanima dali postoji idalje opasnost od podbacaja veliko vam hvala

Postovana, pet dana nakon amniocenteze se ne ocekuje pobacaj. Dosta ste razmisljali da li da uradite amniocentezu. Podelite sa nama svoje iskustvo. Napisite kako izgleda amniocenteza. kako ste vi to doziveli? Da li ste osim povecanog nuhalnog nabora imali jos nesto sto bi islo u prilog rizicnoj trudnoci?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2012.

Postovani, imam 24 godine. Danas sam primetila jednu stvar koja me je veoma uplasila. Naime, kada sam se obrisala na papiru sam videla da mi je vaginalni sekret bio pomesan sa sukrvicom, bio je prosaran,tanko kao krvava nit. Nista nije ostalo na gacicama, samo na papiru. Posle toga kad sam proveravala pojavile su se samo malecne rozikaste tackice. Ciklus mi se zavrsio pre 6 dana. Zabrinuta sam zato sto mi se to prvi put desilo. Inace nemam problema sa ciklusom, uvek je redovan (plus-minus 5 dana), uvek isto traje, nije obiman, malo bolan. Kada mi se ovo desilo, osetila sam malo probadanje u predelu jajnika, ali vrlo kratkotrajno i ne jako. Imam dugu vezu i redovne odnose ali danas kad mi se ovo desilo nisam imala odnos. Planiram da idem kod ginekologa, ali Vas molim da mi kazete sta to moze da bude, da li moze da bude samo infekcija koja se leci ili nesto i gore? Veoma sam se uplasila...

Postovana, niste napisali koliko vam traje menstrualni ciklus (koliko ima dana od prvog dana menstruacije do naredne). Medjutim, posto ciklus moze da vam bude kraci i do 5 dana sukrvica je najverovatnije ovulacijsko krvarenje. To je bezopasno krvarenje. Njemu u prilog ide probadanje u predelu jajnika. Ovulacijsko krvarenje se javlja 14 dana pre sledece menstruacije tj. za 14 dana bi trebali da je dobijete.Krvarenje moze da bude posledica zapaljenja grlica, pa i tumora, kada se istina obicno javlja nakon seksualnog odnosa. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2012.

Postovani,na ledjima sa leve strane,ispod rebara pojavila mi se oteklina,i na dodir me boli.A ponekad mi ledja bride.Dugo sedim ispred kompijutera,slabo se bavim sportom pa bih vas pitao ,da li to moze da bude jedan od razloga ove natekline.Hvala unapred.

Postovani, dugo sedenje je uzroka bola u ledjima, bridenja, osecaja ukrucenosti i smanjene pokretljivosti. Nije uzrok otekline, sem ako to nije izbocenje nastalo zbog deformiteta kicme usled dugotrajnog sedenja. Javite se svom lekaru. On ce utvrditi da li taj otok pripada potkoznom tkivu ili je u pitanju deformitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2012.

Postovani, imam 38 godina, redovni menstrualni ciklus, ali imam problem sa prolaktinom koji mi varirira. Po predzadnjem nalazu prolaktin mi je bio preko 100, a nakon terapije Bromokriptinom u trajanju od 7 dana, 2x1, spao je na ispod 2,5. EHO dojki mi je u redu. Interesuje me koje su posledice naglog opadanja prolaktina i da li mogu da ostanem u drugom stanju? Koje bi nalaze jos trebala da uradim? Ginekolog mi je rekao da nakon tri meseca ponovo kontrolisem prolaktin, ako opet bude povisen slace me kod endokrinologa. Unapred hvala.

Postovana, nagli pad prolaktina ne daje posledice. Povisen prolaktin koci lucenje polnih hormona, te moze da poremeti menstrualni ciklus, spreci ovulaciju. Povisen prolaktin je uzrok nemogucnosti zatrudnjivanja. Prolaktin moze da poraste pod uticajem pojedinih lekova, bolesti, ali i fizioloskih stanja (stres, stimulacija bradavica, seksualni odnos). Cesto je posledica postojanja tumora prolaktinoma. Trudnoca je moguca kod postojanja hiperprolaktinemije (povisenog prolaktina) i prolaktinoma pod uslovom da se prolaktin normalizuje. Ako prolaktin i dalje bude povisen treba da se pronadje i ukloni njegov uzrok. MR pokazuje da li ima prolaktinoma. Prolaktinom je cest tumor. Ako je veci moze izazvati glavobolju i smetnje u vidu. Medjutim, mnogo cesce je mali (mikroadenom), koji ne izaziva tegobe, lako se leci Bromokriptinom, a otkriva se trazenjem uzroka neplodnosti ili galaktoreje (lucenja mleka van trudnoce i dojenja). Njegovim lecenjem bromokriptinom dolazi do normalizacije prolaktina, tako da mnoge zene zatrudne. Kod vas prolaktin nije bio mnogo visok tako da nece biti problema.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: