Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 9.9.2011.

Postovani doktore, mom bratu je 50 godina, ima problema sa zeludcem, naime, neposredno posle jela oseca tup pol u stomaku, nekad sa pojacanim intezitetom, sa grcevima i podrigivanjem. Slicene simptome ima vec dug period oko 2 godine pocelo, dosada pio controloc 40, klacid 5oo, ospamox 1ooo, i tada je stanje smireno, sada ne pije nista i sve se ponovo javlja. Mene zanima sta je najbolje snimiti koju metodu, brat ne radi, mozda je ovo sve od tih stresova, nema porodicu svoju, ja bih da mu pomognem, cula sam za snimanje nekim vlaknima sto je bezbolno, pa me interesuje da li se tim nesto postizże, inace doci do doktora je ludnica cekao je po 2 meseca i kad dodje nema nekog razgovora ni objasnjenja lekove je popio, pridrzava se dijete i opet sve po starom. Inace ima problema i sa prostatom, i tu ceka na kontrole na kojima je ustanovljeno da ima adenoprostatitis chr pio je tamsol i palitreks sad ceka kontrolu. Njegove stolice uvek imaju sluzi i najcese ga budi potreba za praznjenjem i tada oseca neki neodredjeni bol, inace lecio je bakteriju helikopilori, od svih problema neznamo koji je glavni, a nesto mi se cini da on to svojom depresijom narusava sve. Zanima me da li je sulpirid resenje za stomacne zivce, to je laicka preporuka nekog sto je imao slicne simptome. Unapred hvala i hvala BOGU sto postojite.

Postovana, brat mora da se javi gastroenterologu. Neophodan je pregled da bi se ustanovio uzrok tegoba. Najverovatnije da sluz u stolici i bol u stomaku nisu psihicke prirode, jer se budi nocu da ide u wc. Zato nema smisla da koristi Sulpirid u cilju smanjenja nervoze creva. Ako se gastroenteroloskim pregledom ne nadje nikakva bolest onda moze da ga koristi. Lecenje helicobacter pylori ne daje uvek povoljne rezultate, pogotovu ako je osoba nervozna i pod stresom. Nervoza i depresija zbog nezaposlenosti i usamljeosti mogu da pogorsaju stanje sa zelucem. Adenoprostatitis nije u njegovim godinama veliki problem i potrebno je da se pridrzava terapije i ide na zakazane kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2011.

postovani,htela sam vas pitati sta je problem kod moje cerke 19god mnogo i pada kosa koristile smo medicinske sampone povecali voce i povrce a i krvna slika joj je uredu.hvala

Postovana, kosa moze da opada zbog stresa. Prvo prestane da raste, a zatim opada nakon perioda mirovanja. Takodje je pojacano opadanje kose u jesen i u prolece, sto se smatra prirodnim obnavljanjem vlasista. Medjutim, ako se nakon perioda opadanja vlasiste ne obnovi i cerka iz godine u godinu ima sve manje kose (i to primecuju i drugi ljudi, a ne samo ona) treba traziti uzrok. On moze biti poremecaj rada stitne zlezde ili sindom policisticnih jajnika (zbog izrazenijeg delovanja androgenih hormona). Zatim na opadanje kose mogu da uticu neki lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), drasticne dijete za mrsavljenje, nedostak pojedinih vitamina i oligoelemenata: vitamin B12, B5, A, biotin, cink, kao i belancevine. Ako je opadanje posledica dijete opadanje ce prestati, ali je potrebno vreme da se uoci ponovni rast kose. Najcesce se stanje sredi za nekoliko meseci, najduze godinu dana, sem ako nije doslo do hronicnog opadanja, sto se desava kod stalnog delovanja stetnog agensa. Normalna ishrana uz dodatak vitamina i minerala potrebnih za rast kose daje efekat, samo je potrebno vreme. Potreban je, osim pregleda koznog lekara i ginekoloski pregled, jer opadanje kose i hormonski poremecaj moze biti posledica policisticnih jajnika, kao i pregled endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2011.

Postovani, doktore.Zadnjih mozda dva mjeseca imam jako ceste bolove u grudima, tacnije u dojkama, uzasno me bole kao pred menstruaciju, ali mnogo prije menstruacije.Za vrijeme menstruacije bol se samo malo smanji, pa onda ponovo nastavlja jaka bol i ziganje. Takodjer vene na dojkama su mi postale jako izrazene, pa me zanima vase misljenje. Na mnogim forumima sam citala, kako je to jedan od znakova trudnoce, ali u mom slucaju neznam dali ima razloga da mislim na trudnocu. Naime, desio se samo peting sa partnerom, dodirivanje spolovila spolovilom bez ikakve penetracije, pri cemu nije doslo do ejakulacije niti u vaginu, niti blizu vagine. Nije bilo ni penetriranja ni penisom, ni prstom. Ali se samo preejakulat nasao u dodiru sa vaginom, tacnije na otvoru za ulaz u vaginu. Poslije sam imala normalnu menstruaciju i sad ocekujem drugu. Pa bih vas molila da mi odgovorite, zasto me bole grudi, ove vene me zabrinjavaju (inace, uvijek spavam potrbusno, pa je mozda i zbog toga) i dali postoji sumnja na trudnocu. Izvinite na malo poduzem pitanju, ali htjela sam da opisem cijelu situaciju. Hvala zukan_e@hotmail.com

Postovana, dojke vas ne bole zbog trudnoce. Ima zena kojima bol postoji gotovo neprekidno. Nije jasno zato se to javlja. Preovladava misljenje da to ima veze sa stresom. Uzrok stresa moze da bude strah od trudnoce, ali ga moze izazvati i bilo koja promena u zivotu. Mozda ste i takva osoba, te reagijete stresom u situacijama u kojima se drugi ne uzbudjuju mnogo..Bol u dojkama smeta, nervira. Mozda vam je zbog bola teze da lepo uradite samopregled dojki. Medjutim, to se moze resiti povremenim ultrazvucnim pregledom dojki. Ne mislim da je neko ozbiljno stanje, ali pregled se radi u sklopu sistematskog pregleda u cilju ranog otkrivanja tumora i apeluje se da ga rade sve zene (i devojke). Spavanje na stomaku nije najpovoljniji polozaj. Ne samo da pritiska dojke, vec opterecuje vratni deo kicme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2011.

postovani,dobila sam mensis 09.08 trajao je 4 dana a obicno mi traje 5-6 dana.sada jos nisam dobila a obicno dobijam od 23-25 dana.imam 37 godina i miom na doljem zid materice.bila sam na pregled u junu i sve je bilo uredu,sada sam uradila dva testa i oni su negativni.recite mi sta moze da bude razlog sto jos ni sam dobila.hvala inapred.

Postovana, ponovite test za 5 do 6 dana. Kod zdravih zena izostanak menstruacije najcesce znaci trudnocu. Medjutim, varijacije plus 7 i minus sedam dana u odnosu na ciklus od 28 dana su normalne. Menstruacija moze da kasni zbog stresa, neke promene, promene godisnjeg doba, hormonskog poremecaja. Sada je 08.09 i ne deluje zabrinjavajuce. Za nekoliko dana bi trebali da dobijete menstruaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2011.

Postovani,pila sam kompleks vitamina B, i sumnjam da su mi se od njih javile gljivice u vaginalnom brisu. Inace, imala sam ih pre 2,5 god i od tada je sve bilo u redu, pa zato sumnjam da su ih ovi vitamini izazvali u zadnja 3 meseca koliko ih pijem (jer pomazu mi kod glavobolje). Kakvo je vase misljenje, da li je to moguce? inace,plasim se sad da li cu moci uspesno da ih saniram vaginaletama? hvala

Postovana, javite se ginekologu. Gljivice u vaginalnom brisu nisu posledica koriscenja Bevilexa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2011.

postovani doktore imam jedan problem koji me muci vec nekoliko dana evo vec dva tri jutra kada se probudim osecam neke tupe bolove u krstu pozadi onako bas nisko i kao neke slabije bolove u stomaku takodje imam i proliv a evo danas na primer kad sam se probudila osecam taj bol u krstu koji se siri u predelu jajnika i obe noge bol je mnogo jaci kada stojim na noge neko kada sedim neznam sta je ovo molim vas za pomoc sta da radim i kom se lecniku trebam obratiti

Postovana, javite se svom lekaru a on ce vas uptiti fizijatru, kao i na snimanje kicme. Najverovatnije da bol potice od kicme. Kada se siri u obe noge predstavlja mnogo veci problem nego kada se siri u jednu. Proliv takodje mora da se leci probiotikom i dijetalnom ishranom (krompir, sargarepa, pirinac, kupovna supa, dvopek, caj). Lekar ce vam opipati i stomak, jer zapaljenje slepog creva koje je mnogo nisko postavljeno ide sa prolivom. On naravno moze da bude posledica poremecaja crevne flore (disbakterioza) i ne mora da ukazuje na tezi poremecaj. Bol u krstima i stomaku moze da bude posledica zapaljenja jajnika i jajovoda pa se javite i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2011.

Postovani,molili bismo Vas da nam protumacite ovu dijagnozi i da nas posavetujete.Hvala unapred! Na osnovu nativnog RTG abdomena uocena su dva flebolita u veni male karlice desno i jedan levo. Usput je uradjena i krvna slika-sve je u granicama dosvoljenog,sem SE koja je 36 posle prvog merenja....Povecan je i holesterol i stepen ateroskleroze. Urin bistar,bez prisustva bakterija.

Postovani, flebolit nastaje talozenjem kalcijuma u zidu krvnog suda. To je u stvari kamenac. Njegov nastanak je u vezi sa izrazenom aterosklerozom i povisenim holesterolom. Postojanje flebolita u veni male karlice sam za sebe nije opasan, ali ukazuje na to da su i drugi krvni sudovi osteceni i da postoji povecan rizik od teskih kardiovaskularnih bolesti kao sto su infarkt i slog. Holesterol mora da se normalizuje dijetalnom ishranom i statinima ako ne moze samo dijetom. Potrebno je da se javi lekaru zbog tegoba koje su bile povod za pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2011.

Postovani doktore, Pre godinu dana sam bio bolestan, tj imao sam Helikobacter pilory.Imao sam jako slab apetit(65 kg), pusio sam dosta i pio dosta kafe.Izlecio sam bakteriju i sada imam 80 kg.Mlad sam, imam 24 godine i posle te bolesti mi se psiha malo promenila, tj naidje mi jako neprijatan osecan kada sam u velikoj guzvi, kao da sam u opasnosti , kada je zagusljivo i kada sam u malom prostroru.Onda mi ruke i noge postanu slabije i kao da mi malkice utrnu, srce pocne da mi kao preskace i osecam knedlu u grlu.Kontrolisao sam i krv i stitnu zlezdu, jetru...Pa se bojim da je ovaj problem psihicke prirode.Pre mi je takav osecaj cesto nailazio a sada mi naidje jednom u 3, 4 meseca.Meni je sve to pocelo posle bolesti, pre sam se odlicno i normalno osecao, a sada sam ogranicen i sa strahom obavljam nekada uobicajene stvari, da idem na fakultet, da prosetam gradom...Provodim dota vremena pred kompjuterom i to sam malo smanjio.I moram pomenuti da sam se godinama osecao opterecenim i bio pod svakodnevnim stresom, sada vec malo drugacije gledam na stvari.Sada se osecam mnogo bolje od kada se mnogo manje nerviram.Molim Vas za neki savet ili sugestiju. Unapred Vam hvala.Pozdrav

Postovani, problem je poceo godinama unazad sa povecanim stresom. Prekomerno pijenje kafe i pusenje su u vezi sa tim stresom. Pusenje i kafa povecavaju lucenje zeludacne kiseline, a kisela sredina pogoduje razmnozavanju bakterije Helicobacter pylori. Sve to zajedno izaziva smetnje sa varenjem. Psihicke tegobe i problemi sa varenjem su u vezi i trebali bi da se lece zajedno. Tegobe koje imate (slabost, trnjenje, preskakanje srca, osecaj knedle...) su simptomi anksioznosti i mogu da prerastu u panicni napad. Anksioznost je strah koga prate razlicite neprijatne senzacije kao lupanje srca, osecaj nedostatka vazduha, preznojavanje, slabost, trnjenje, crvenilo lica... Kada pocnete da izbegavate situacije za koje mislite da ce vam izazvati razlicite tegobe onda nastaju panicni napadi i stanje je ozbiljnije. Morate da naucite da pomognete sebi, odnosno da naucite da kontrolisete napad. Psihoterapeut moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da prepoznajete faze napada, jer razlicito delujete kad osecate da ce naici, a drugacije kad je vec krenuo. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Treba da naucite da strah i osecaj nadolazece opasnosti omalovazite tj. umanjite u samom pocetku. Vazno je da znate da panicni napadi koliko god bili neprijatni nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samom sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Mnogi imaju razlicite tegobe kad su u drustvu, treba da govore pred grupom ljudi i to savladavaju na razlicite nacine. Kada ne bi bili toliko zaokupljeni svojim strahom primetili bi to. Lecenje anksioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2011.

Postovani mozete li mi reci,osecam bol ispod pupka,blize desnoj preponi,ali ne boli me prepona,tu negde izmedju me boli...Hvala na odgovoru!!!

Postovani, bol u tom delu trbuha moze biti posledica preponske kile, hronicnog zapaljenja slepog creva, peska u mokracnim putevima. Javite se svom lekaru, jer je potrebno da se opipa trbuh.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2011.

U cetvrtom sam mesecu trudnoce,za sad je sve u redu jedino sto me muci jeste neki pritisak u grudnom kosu i levoj dojci,ko da "raste" nesto,kao da ne mogu da disem,imam mucnine pa ne mogu da razaznam da li je od toga.U januaru sam radila uz srca i sem sin taikardije sve je u redu.pritisak mi je 110/50 do 115/60.imam 24 godine... hvala unapred

Postovana, bol grudima moze da bude posledica vracanja zeludacne kiseline u jednjak (GERB), sto nije retko kod trudnica, zatim kod nadimanja bol moze da zraci u grudi. Tegobe mogu da budu posledica anksioznosti, zabrinutosti za trudnocu, stresa, promena u kicmenom stubu. Dojke moze da vam pregleda ginekolog, a takodje mozete da uradite ultrzvuk dojki. Sigurno je da tegobe nisu posledica srcane mane, jer bi se ona videla na UZ srca. Javite se svom lekaru opste prakse i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2011.

imam alergiju na ambroziju od 1998.godine, nocas sam prvi put imala otezano disanje

Postovana, alergija na ambroziju se najcesce ispoljava kao alergijski rinitis sa kijanjem, curenjem nosa i zapusenim nosom. Medjutim, moze da se ispolji i otezanim disanjem. Javite se pulmologu. Moze da vam propise kortikosterid u spreju i/ili antihistaminik koji smanjuju osetljivost sluzokoze disajnih puteva. Pod uticajem lekova ona ne reaguje otokom i pojacanom sekrecijom tj. ne javlja se gusenje ili otezano disanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2011.

Kako je moguce da moja koleginica koja je imala 48 god. i koja nikad nije bolovala od sRCE,dobije srcev infarkt i umre,i kako je moguce da moj rogak isto i on 48 god. zdrav kao drijen dobije izliv u mozgu i umre,a nikad nije imao ni povisen krvni pritisak ni druge probleme.I sve to za 15 min.,pozlilo im je i umrli su.Pa ljudi sta je ovo? ja se sad bojim kad meni pozli,kad me boli leva ruka kad me stegne u grudima,bojim se.Ja razumem da je neko bolestan i umre,ali da si zdrav i da umrs u roku od 10-15 min.?

Postovana, to sto se desilo vasim prijateljima nisu neobicne stvari. Koleginica je dobila neku virusnu ili bakterijsku infekciju koja je zahvatila i srce. Mozda je zahvatila samo srcanu kesu (perikard) ili sve delove srca (sluzokozu, srcani misic i srcanu kesu). Tokom infekcije nastao je izliv koji je napunio srcanu kesu izvrsio pritisak na srce i onemogucio njegov rad. Takve infekcije nisu retke, ali najcesce nisu jake i ostaju nedijagnostikovane. Covek oseca stalan bol ili pritisak u grudima, otezano dise, otezano guta, kaslej, stuca i promukao je. Kada je to jako izrazeno javlja se lekaru i odlazi u bolnicu. Medjutim, cesce tegobe nisu jake, javljaju se uz neku kijavicu i perikarditis ostaje nedijagnostikovan. Zato je vazno da se svaka infekcija odlezi, sto mi, ukljucujuci i lekare, obicno ne cinimo. Rodjak je najverovatnije imao urodjeno prosirenje krvnog suda u mozgu (aneurizma). Na tom mestu krvni sud je istanjen i lakse puca. Kada se to desi na manjem krvnom sudu koji se ne nalazi u mozgu pucanje je obicno neprimetno. Mi osetimo da nas nesto zaboli, ali to ubrzo prodje, napravi se tromb koji zapusi krvni sud, krvarenje stane i mi i neznamo koliko smo bili srecni sto se to nije desilo na krvnom sudu u mozgu gde malo krvarenje izvrsi pritisak na neki vazan centar i dovede do smrti. Ljudi smatraju da je normalno da im se desavaju samo lepe stvari. Kada se one desavaju ne osecaju srecu, jer to prihvataju kao normalno. Umesto da svaki dan budu zahvalni sto im se nije desilo nesto lose, sto su zivi, oni se jadaju kad se desi nesto lose. U sustini mnogo nam se cesce desavaju dobre stvari nego lose, samo nismo toga svesni. Svako od nas je imao puno puta prehladu i nije mu se desilo da umre, kao vasa koleginica. Umesto da kazemo hvala bogu ili nekom drugom cudu, ako nismo vernici, mi ocekujemo da takva cuda moraju stalno da se desavaju. Ona se i desavaju i za njih je odgovoran imunitet. Svakodnevno nas brani od bakterija, virusa, gljivica, nepravilno podeljenih i nenormalnih celija. E kada mu se ponekad desi da pogresi, onda patimo i mislimo da smo nesrecni, sto nije tacno. Mnogi se ljudi osecaju kao vi kada umre neko njihovih godina tj. kada shvate da ne umiru samo neki nepoznati ljudi. To sto se desilo vasim bliznjima ne mora da se desi i vama. Ne treba zbog toga da zivite u strahu. Budite zahvalni na svemu dobrom sto vam se desava. Zivite zdavo, hranite se pravilno, ne zivite rizicno, ne pusite, ne drogirajte se, bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, izbegavajte stres. Takva smrt moze da se desi bilo kom zdravom coveku, ali nekim cudom vecini ljudi se ne desava. Neznam zasto ste ubedjeni da bi to moglo vama da se desi. Sto pre shvatite da je zivot takav bice vam bolje. Ne prekorevam vas sto se tako osecate. Ljudi su takvi i ja ih volim sa svim slabostima, manama i vrlinama. Zato i radim ovaj posao. Ali moram da vam kazem da nema razloga da dopustite da zivite u strahu do kraja zivota. Ako ste u prevelikomom stresu, lose spavate, lupa vam srce, prepadnete se za svaku sitnicu, narusio vam se kvalitet zivota, javite se psihijatru da vam pomogne da se vratite ranijem raspolozenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2011.

Postovani u petom sam mesecu trudnoce,za sad je sve hvala bogu dobro ,samo vec dva dana imam glavobolje nisu klasicne prosle god. su mi se iste pojavile i obavila sam neurol.pregled i utvrdjeno je da mi se jave zbog jake upale,prehlade malo slabije cirkulacije vratnog dela i pila sam jake antibiotike uz diklofen i proslo je sad su se ponovo javile glava neboli nego zari,pece sad verovatno tu terapiju nesmem ponoviti obratila sam se mom ginekologu i ona mi je rekla da smem popiti diklofen,ja cu trpeti nebi bi pila lek sem neki biljni pa da li mozete da mi preporucite nesto na biljnoj bazi dobro za cirkulaciju glavobolje ili da pijem diklofen i to u najmanoj kolicini,hvala

Postovana, ima biljnih krema i gelova protiv bolova koje mogu da se utrljaju na vrat i ramena. Opustaju misice, i poboljsavaju cirkulaciju krvi. Lagane vezbe za misice vrata takodje mogu da pomognu. Moze da pomogne i masaza, ako je strucna. Losa masaza moze da pogorsa. Ako je glavobolja posledica zapaljenja sinusa to mora da se leci uz koriscenje antibiotika koji su bezbedni u trudnoci. Javite se spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2011.

Postovani uradio sam speraprogram i pronasli infenkciju u spermi,u medjuvremenu bio sam na moru suncao i kupao nista mi nije falilo ,niti sam osecao neku bol...Po povratku i uzeo sam svoje antibiotike koje mi je prepisao lekar u cetvrtak bice 10-ti dan inace prepisao je 3x-1.Dali mogu posle ove medecine odmah poceti ja i supruga sa radom na bebi ? Inace sretan par ja 35 ona 42. Dali je moguce da je moja supruga imala zadnjih dva meseca problema sa neredovnom mens.zbog moje upale ?Pre nego sto nam je dr.objavio rezultat imali smo sex i prokrvarila je u toku odnosa misl.smo da je mens ali nije pa smo sledeceg dana opet pokusali opet je bilo krvi tako da smo ubrzo posle dobili rezultat da je kod mene infekcija u spermi ,tako da koristio kondom i tada nije bilo krvi ?Hvala na odggovoru unapred !

Postovani, supruga mora da se javi ginekologu. Uzrok krvarenja moze da bude infekcija koju je dobila od vas ili neka druga infekcija koja ne mora da bude polno prenosiva bolest. Krvarenje moze da se javi zbog koriscenja hormonske terapije, trudnoce, endometrioze, suvoce vagine tokom odnosa ili tumora. U svakom slucaju krvarenje tokom seksualnog odnosa ili nakon njega je razlog da se javi ginekologu, bez obzira sto je krvarenje sada stalo. Infekcija moze da bude uzrok neredovne menstruacije. Javite se urologu na kontrolu nakon zavrsetka terapije. U medjuvremenu koristite kondom. Nije pametno da pravite bebu pre nego sto se utvrdi da ste se izlecili i da je supruga zdrava i da se otkrije razlog krvarenja tokom odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2011.

Postovani,mozete mi reci od cega moze doci jak bol ispod pazuha iduci nekoliko centimetara prema grudima?Muz mi je jutros ustao i osjetio takav bol,da napomenem da je negov posao stresan,ne spava kako treba,ne hrani se pravilno i pusi.Sve pohvale za vas sajt i zahvaljujem vam se na predhodno odgovorena pitanja!HVALA!

Postovana, najverovatnije je to misicni bol (mialgija). Moze biti posledica neudobnog kreveta, nezgodnog polozaja tokom spavanja, zapaljenja kostanozglobnog ili misicnog sistema, jaceg naprezanja ruke ili nezgodnog polozaja ruke pri radu. Los san ne obezbedjuje dobro opustanje i odmor tokom sna tako da i to moze da utice na pojavu bola. Pusenje je stetno po zdravlje. Remeti snabdevanje svih tkiva i organa kiseonikom sto moze da izazove razlitcite tegobe. Najopasniji je njegov uticaj na pojavu tumora pluca. Medjutim, to se obicno ispoljava kasljem, iskasljavanjem, nekada probadanjem u grudima. Tegobe su razlicite, ali je zajednicko da traju dugo i ne reaguju na terapiju. Kada je bol posledica stresa zahvata ramena, vrat, vilice. Ako se bol smanjuje posle razmrdavanja ili masaze sigurno ima veze sa misicima i zglobovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2011.

Postovani,sinoc posle duze setnje sam osetila veliki bol u desnoj nozi,kao i na celoj desnoj strani ledja i donjeg stomaka.Bol me je probudio iz sna i trajao nekoliko sati.Nisam nikad imala problem sa bubrezima.Imala sam pre nekoliko godina upalu slepog creva ali se upala pre zakazane operacije smirila.Inace sam u petom mesecu trudnoce.Pozdrav

Postovana, posto je bol bio i u stomaku za vas je najvaznije da se javite ginekologu da budete sigurni da je sa trudnocom sve u redu. Bolovi u kicmi i zglobovima tokom trudnoce nisu retki i posledica su pripreme organizma za porodjaj. Javite se i svom lekaru opste prakse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2011.

Postovani, vec nekoliko meseci imam problem sa menstruacijom. Pre menstruacije 4-5 dana imam slabo krvarenje pa tek onda nastupi prava menstruacija i dva dana je obilna a posle normalna. Imam 42 godine i prosle godie sam radila eksplorativnu kireta┼żu i nalaz je bio uredan osim sto imam hronicnu upalu grlica materice, radila sam bris na hlamidiju i miko i ureaplazmu i rezultati su negativni. Pitanje moje je sta moze da bude uzrok poremecaja menstrualnog ciklusa (radila sam hormone i nisam u menopauzi) i da li je moguce da upala grlica remeti ciklus. Pozdrav

Postovana, to je premenstrualno krvarenje koje se javlja zbog insuficijencije zutog tela. Nakon ovulacije iz folikula je oslobodjena jajna celija. Od njega se formira zuto telo koje produkuje hormon progesteron. Uloga progesterona je da pripremi sluzokozu materice da prihvati oplodjenu jajnu celiju. Zuto telo luci odredjenu kolicinu progesterona. Ako ne dodje do trudnoce nivo progesterona naglo pada i sledi menstruacija. Kada zuto telo luci sve manje progesterona, ali ne prestaje naglo menstruacija ne pocinje uobicajeno, vec joj predhodi slabasno krvarenje, sukrvicav ili braonkast iscedak. Kod tako smanjenog lucenja hormona sluzokoza nije pripremljena za prijem oplodjene jajne celije i to se javlja kao uzrok steriliteta. Ovaj poremecaj treba se leci jer moze da bude uzrok steriliteta. koristi se progesteronski preparat u drugoj fazi ciklusa. Ako ne zelite trudnocu nije neophodno da se lecite. Mnoge zene se lece jer su zabrinute ili ih nervira sto dugo imaju krvarenje. Upala grlica ne izaziva predmenstrualno krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2011.

Postovani, imam takozvanu ``kokosiju kozu``i takva je vec godinama...ne pogorsava se, ali meni sve vise pocinje da smeta i interesuje me da li moze da se leci i koji su to preparati najdelotvorniji? Posebno je izrazena na nogama, u vidu crvenkastih bubuljica.. Unapred zahvalna

Postovana, kokosija koza (promene koje se zovu Keratosis pilaris ili u narodu guscija koza) su veoma rasirene promene na kozi, samo kod mnogih nisu narocito izrazene pa im oni ne pridaju znacaj. Nekada se sa godinama povlace bez ikakvog lecenja. U najtezim slucajvima se promene lecenjem mogu umanjiti, ali se ne uklanjaju u potpunosti. Lecenje se sprovodi pilingom i vlazenjem koze. Izbegavajte cedjenje, cesanje i nosenje tesne odece, jer pogorsavaju stanje. Mozete povremeno da vrsite piling microaluderm gelom, da primenjujete preparate za vlazenje sa ureom. Retinol ne preporucujem zbog nezeljenih dejstava. Kupke u prirodnim uljima dovode do kozmetickog poboljsanja kao i umereno suncanje (ne solarijum). Mozete koristiti suplemente koji sadrze vitamin A, kao i namirnice koje ga sadrze (sargarepa, bundeva, breskve). Kada imate znakove infekcije (bubuljice) kozni lekar vam moze propisati neki kortiko preparat koji se koristi kratko vreme (do 7 dana). Ne kupujte g na svoju ruku, jer nekriticna primena pogorsava izgled koze. Javite se koznom lekaru, bez obzira sto je to vise kozmeticki, nego zdravstveni problem
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2011.

Postovani,u 6 mesecu sam trudnoce doktor mi je rekao da imam kondilome,citala sam o tome pa me interesuje kakva intervencija moze da se radi u trudnoci?

Postovana, u trudnoci mogu da se uklanjaju kondilomi svim metodama kao i van trudnoce, osim koriscenjem krema sa citostaticima, kao sto je podofilin. Kondilomi mogu fizicki da se uniste krioterapijom (zamrzavanje sto je najmanje efikasno), zatim termokoagulacijom, elektrokoagulacijom, radiokoagulacijom, laser-vaporizacijom ili hiruskim isecanjem. Najmanje je efikasna terapija zamrzavanjem, a najefikasnije je hihirursko odstranjenje. Ostale metode imaju slicnu efikasnost s tim da je medju njima ipak najefikasnija laser-vaporizacija. U trudnoci zbog slabijeg imuniteta moze da dodje do brzeg rasta kondiloma. Uklanjaju se jer mogu da budu smetnja vaginalnom porodjaju ili mogu da se prenesu na bebu tokom porodjaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2011.

Postovana,uradila sam irigografiju i nalazu mi pise:Ne postigne se refluks u trminalni ileum,prikaze se apendiks koji je pomican sa dosta apendikolita sto je znak hronicnog apendicitisa.Konstantno imamam bolve,nisu toliko jaki.Prilikom bilo kakvog fizickog napora ili duzeg hodanja stomak me boli i bol mi udara umalu zdjelicu.Molim za vase misljenje i unaprijed hvala.

Postovana, u slepom revu postoji vise kamenaca. To je posledica hronicnog zapaljeja slepog creva. Osim tegoba koje povremeno imate hronicno zapaljenje slepoh creva moze da daje razlicite smetnje u varenju. Mozete da osecate punocu u stomaku nakon jela, da imate podrigivanje, muku, neurednu stolicu. Bilo bi dobro da operisete slepo crevo. Tako necete imati rizik pucanja s.creva, necete imati tegobe, necete strepeti od mogucih komplikacija zapaljenja. Ako se pojave neke tegobe u varenju bice sigurno da nisu od slepog creva. Javite se hirurgu na konsultaciju. On nece da vas operise ako vi ne pristanete, ali ce vam sugerisati sta je najbolje u daljem lecenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2011.

Imam jako osetljivu kozu cak sto vise imam i oziljke po telu od krastica ...pa me zanima da li smem da idem u solarijum jedno 5 puta najvise chisto da dobijem bar malo bojicu jako sam svetla .????

Postovana, ne preporucujem solarijum. Prekomerno suncanje i koriscenje solarijuma ubrzava starenje koze i povecava rizik za pojavu raka koze. Rizik je veci kod osoba koje imaju manje pigmenta (po prirodi su bledi), posebno ako je koza osetljiva i lako pregori tj. lako pocrveni tokom suncanja. Oziljci mogu da budu manje uocljivi ako koristite neki melem za uklanjanje oziljaka npr. Saricev. Blago izlaganje suncu ujutru ili posle podne moze malo da poboljsa ten. Na jako pocrneloj kozi nesavrsenstva su jos upadljivija nego na bledoj kozi. U svetu je trend koriscenja krema za samopotamnjivanje zbog stetnosti dugotrajnog suncanja. Suncanje se ne preporucuje od 11 do 15 ili 16 casova, kao i koriscenja solarijuma. Poznatima se slike retusiraju, pa taj lep ten koji vidimo po casopisima i na internetu nije stvaran.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2011.

Postovani, Imam jedan problem koji me dosta brine, u blizini anusa imam jedan plik, velicine oko pola cm i rozo-bele je boje, ne pravi mi probleme sem sto mi ponekad, jako retko boli dok vrsim veliku nuzdu, bol traje mali delic sekunde, a ponekad i kada se brisem zakacim ga pa mi izadje najvise kapljica krvi.Sta je to i kako sam to dobio, jer sam strejt i nisam promiskuitetan i kada imam odnose sa devojkom uvek koristim kondom?Da li to ukazuje mozda na kondilome ili mozda hemoroide?Molim za pomoc. Hvala Vam. Pozdrav

Postovani, morate se javiti lekaru proktologu da bi se videlo sta je. Na tom mestu ispupcenje koje ponekad lagano krvari pri brisanju i malo boli je obicno hemoroid (sulj). Medjutim, hemoroidi su prosireni krvni sudovi tako da imaju plavicatu boju, a vi isticete da su bledi. Ta ispupcenja su meka i kada pritisnete prstom na kratko se gube, jer se krv potisne nazad. Kondilomi imaju povrsinu koja lici na karfiol, jer su obicno neravni. Kad ih pipnete ne menjaju oblik i velicinu. Ne mislim da je neka polna bolesti, ali je neophodno da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2011.

PILA SAM ORGAMETRIL 2 X PO 1 TABLETU 10 DANA DA ODLOZIM CIKLUS ZBOG LJETOVANJA.NAKON DVA DANA PO PRESTANKU UZIMANJA TABLETA DOBILA SAM I TRAJALO JE 6 DANA.POSLIJE DVA DANA OD PRESTANKA PONOVO MI SE POJAVILO KRVARENJE NE OBILNO VISE TAMNO I TACKASTO.MOZETE MI OBJASNITI JEL TO ZBOG TABLETA ILI JE UZROK NESTO DRUGO?I JOS JEDNO PITANJE DA LI POLIP OD 10 MILIMETARA NA MATRNICI TREBA DA SE OPERISE POD OBAVEZNO I DA LI SE TO POSLIJE OPET VRATI?I DA LI TO MOZE DA PREDJE U KARCINOM?HVALA

Postovana, nepravilno krvarenje moze da bude uzrok koriscenja Orgametrila, ali i neke bolesti, te je najbolje da se javite svom ginekologu. Polip materice (endometrijuma) treba da se ukloni ako je uzrok steriliteta ili nepravilnog krvarenja. Ako ne daje nikakve probleme nije neophodno. Izuzetno retko moze da predje u karcinom (do 0,5%). Problem je sto moze da postoji istovremeno sa karcinomom pa predstavlja teskocu pri postavljanju dijagnoze. Kada se polip nalazi na grlicu ili ako je na duzoj peteljci tako da se iz materice spusta u vaginu obavezno se uklanja jer je izlozen povredjivanju i zapaljenju. Jednom uklonjen polip moze ponovo da se javi. On je posledica preteranog dejstva hormona estrogena, pa prema tome tokom zivota moze ponovo da se javi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2011.

postovana uradila sam hormone pa ako mozete da mi kazete kakav mi je nalaz...LH 5,6,FSH 7,4,PROGESTE 0,76,PROLAKTIN 582,ESTRADIOL 23,63,TSH 2,400,i ako mozete da mi kazete kada su mi plodni dani ciklus sam imala sada 29.8 i trajao je 4 dana

Postovana, TSH i prolaktin su normalni. LH i FSH su normalni ako ste hormone merili u prvoj fazi menstrualnog ciklusa (u folikularnoj fazi). Progesteron i estradiol su niski. Samo na osnovu ovih analiza ne moze da se proceni vasa plodnost. Ovulacija se normalno ne javlja u svakom ciklusu. Plodni dani su oni dani kada mozete da zatrudnite. Po nekima plodni dani su cetiri dana pre i tri dana nakon ovulacije. Ovulacija nastupa obicno 14 dana pre naredne menstruacije. Kod ciklusa koji traje 28 dana to je na njegovoj polovini. Teskoca u odredjivanju ovulacije i plodnih dana je u tome sto menstrualni ciklus obicno ne traje uvek isto. Menstrualni ciklus je vreme od prvog dana menstrualnog krvarenja do sledece menstruacije. Idealno je da traje 28 dana. Medjutim, kod vecine zena ne traje toliko pa se uzima da je normalno da traje od 21 do 35 dana. Ako je ciklus duzi ili kraci najverovatnije nema ovulacije ili su izuzetno retke. Za odredjivanje plodnih dana nije vazan podatak koliko dana ste krvarili, vec koliko dana traje ciklus u zadnjih 3 do 6 meseci. Niste dali podatke na osnovu kojih bi mogli da se izracunaju plodni dani. Ako su varijacije u trajanju ciklusa duze od 10 dana metoda ne moze da se primeni. Prvi deo ciklusa (od prvog dana menstruacije do ovulacije) je podlozniji promenama u odnosu na drugi deo koji je stabilniji i obicno traje 14 dana. Ako ciklus ne traje uvek podjednako neznamo od kog dana da oduzmeno 14 dana da bi odredili ovulaciju. Belezite nekoliko meseci za redom koliko vam traje menstrualni ciklus. Zadnji dan menstrualnog ciklusa je dan pre sledeceg menstrualnog krvarenja. Zatim od najduzeg ciklusa da oduzmite 11 dana i dobicete poslednji plodni dan. Kada od najkraceg ciklusa oduzmete 18 dana dobicete prvi plodni dan. Ova metoda nije 100% sigurna pa je dobro da se kombinuje sa prezervativom. Javite se svom ginekologu. Ultrazvucnim pracenjem rasta folikula jajnika moze da se vidi da li ima ovulacije i kada se desava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2011.

Postovani,posto idu prehlade i virusi,dete mi je tek dva dana u skoli i vec je prehladjeno,a celo leto je bilo zdravvo,nego ja sam vas htela pitati da li kad se ima hipotireoza,da li se teze prelezavaju virusi i prehlade ili isto i kad je covek zdrav,da li cu se losije osecati ili necu zbog hipotireoze/hashimoto/.hvala.

Postovana, ako redovno uzimate lekove za hipotireozu i kontrolisete se kako odredi endokrinolog niste podlozniji infekcijama, niti ima razloga da bolujete teze. Dete ce verovatno da boluje cesce dok ne stekne imunitet protiv virusa koje dobija od druge dece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2011.

Postovani,moja baka,majka,tetka svi imaju velike probleme sa reumom ,mislim da i mene pocinju boluckati zglobovi i kosti.Imam 27 god.imali nacina spreciti na vreme reumatske bolesti.

Postovana, reumatske bolesti ne mogu da se sprece. Pravovremenim i pravilnim lecenjem, dijetom, fizickom aktivnoscu, vezbama istezanja i opustanja misica moze znatno da se poboljsa kvalitet zivota. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje, sedenje sa prekrstenim nogama, nosenje dosta visokih potpetica i uskih cipela, nosenje jako teskih predmeta i nagle pokrete i izbegavajte jako masnu hranu (podstice zapaljenja). Jedite raznovrsno, posebno mlecne proizvode, soju i pasulj, a izbegavajte pusenje. Time ne mozete da sprecite zapaljenjske reumatske bolesti, kao i reumatske bolesti nepoznatog uzroka, ali cete odloziti pojavu osteoporoze i degenerativnih promena na kostanom sistemu, koji su najcesci uzrok razlicitih bolova u kicmi i zglobovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2011.

postovani,pri vrucini ili naaporu cak i malom imam pritisak i bol u sredistu grudi,ekg i ultrazvuk srca su uredu,moji u porodici imaju anginu ,pa posto imam predispoziciju da imam i ja,da li se to moze spreciti iako ceo zivot vodim racuna o zdravlju..ipak imam pritisak i bol.Kako i zasto nastaje angina i da li se moze spreciti.

Faktori rizika za nastanak angine pektorisi su isti kao kod infarkta.To su povisen krvni pritisak, povisene vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, secerna bolest, nasledje, pusenje, stres, gojaznost i smanjena fizicka aktivnost. Samo na nasledje ne mozete da uticete. Ostalo mozete ili da sprecite ili da lecite kada se jave. Da li cete bolovati najvise zavisi od vas. Cak i ako dobijete anginu pektoris i tada nije kasno da promenom nacina zivota i poboljsate zdrvstveno stanje. Pravilnom ishranom uz izbegavanje suvise masne hrane, umerenom fizickom aktivnoscu, lecenjem povisenog krvnog pritiska, izbegavanjem stresa, mozete da se sprecite infarkt, koji predstavlja tezi oblik koronarne bolesti (angina pektoris je blaza bolest). Bol u grudima moze da bude posledica stresa ili anksioznosti te je potrebno da se javite psihijatru. Posetite i fizijatra, jer moze da potice od promena na kicmenom stubu, gastroenterologa, jer vracanje zeludacne kiseline u jednjak (GERB) izaziva bol iza grudne kosti. Kod GERBa i zeludacne kile bol se posebno javlja kada nesto radite, savijate se, posebno ako je zeludac pun. Znaci bolest moze da se sprci, ako na vreme radite na tome. Ako se i javi mozete da sprecite njeno pogorsanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2011.

Postovani,od skora imam hipotireozu,pijem lekove,sigurno ceo zivot,lekar mi je rekao da cu mozda u buducnosti dobiti jos neku autoimunu bolest,npr addisonovu i sl.zasto ima sanse da dobijem jos nesto,i da li hipotireoza ostecuje sa vremenom neke organe,rekli su mi da cuvam pankreas.Imam29 godina,kako da se sacuvam od svega oga,sasvim mi je dovoljana i ova hipotireoza.

Postovana, vi ste verovatno dobili hipotireozu kao posledicu Hasimoto tireoiditisa. Hasimoto, kao i druge autoimune bolesti nastaju zbog greske imunog sistema. Nije jasno zbog cega, ali verovatno ima veze sa promenjenim nacinim zivota, ishrane, nezdravom zivotnom okolinom... Nezna se uzrok te greske pa se prema tome nezna kako mozemo da je sprecimo. Ne mozete da sprecite rast antitela, niti mozete da se sacuvate od neke druge autoimune bolesti. Nesto je veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete neku drugu autoimunu bolest. Ako je jednom doslo do greske u imunom odgovoru postoji veci rizik, u odnosu na zdrave ljude, da se to desi jos jednom. Medjutim, to ne znaci da morate da dobijete jos jednu bolest. Obicno i ako se javi manje je izrazena u odnosu na prvu. Nastavite da zivite zdravo i samo povremeno kontrolisite krv kako bi na vreme poceli da lecite dijabet. Mnogi bolesnici misle da Hasimoto (i dr. autoimune bolesti) nastaju zbog jakog ili slabog imuniteta i da u cilju lecenja isti treba da se jaca ili slabi. Bolest nastaje zbog greske u imunitetu. Iz nepoznatog razloga on neke sopstvene celije prepoznaje kao strane i napada ih. Antitela napadaju stitnu zlezdu kao da je strano telo i izazivaju u njoj zapaljenje (hasimoto tireoiditis). Jacanje imuniteta je korisno zbog opsteg zdravstvenog stanja a ne u cilju smanjenja antitela. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na poboljsanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se na kurs plesa ili aerobik. Imunitet posebno jacaju voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje. Slabi ga masna i suvise slatka hrana, kao i stres, pa ih izbegavajte. Gojaznost povecava rizik od dijabeta pa bi bilo dobro da pazite na liniju. Pusenje takodje nije zdravo. Virusne infekcije mogu da povecaju rizik da pankreas oboli. Zato je dobro da se virusna infekcija odlezi, sto nazalost, vecina ne cini. Nekada virusna infekcija protice sa umorom, sto povezujemo sa nekim poslom ili promenom vremena, koja takodje moze da ga izazove. Ne mozete vi nekako posebno da se stitite od bolesti ciji uzrok nije potpuno jasan. Ali ako vodite zdrav zivot i izbegavate sve sto je stetno, manja je verovatnoca da cete se razboleti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.9.2011.

Postovani,jutros sam uradila hormone stitne slezde jer u predelu stitne zlezde osecam kao da me steze,brzo se umaram.Rezultati su: T3(ukupni t3)-1,7 T4(ukupni tiroksin)-96 s-TSH(ultrasenzitivni)-4,690 Na sta mogu da ukazu ovi rezultati? Da li moze ovo biti da je trenutno? Napominjem da sam u fazi ispitnih rokova i da do sada nisam imala problema sa stitnom zlezdom Unapred hvala

Postovana, po ovim rezultatima se ne vidi da li vas steze zbog zlezde. Ako je uvecana, sto se vidi pri ultrazvucnom pregledu i opipavanju vrata moguce je. Ako nije uvecana stezanje moze da bude posledica stresa zbog ispita. Umor takodje moze da bude posledica shihickog naprezanja. Niste napisali referentne vrednosti laboratorije u kojoj je radjen pregled hormona, pa ne mogu sa sigurnoscu da komentarisem, jer se one razlikuju od laboratorije do laboratorije. Ipak ukupni T3 i T4 su u normali, a TSH je nesto povisen sto sugerise subklinicku hipotireozu. Subklinicka hipotireoza je stanje kada stitna zlezda s naporom proizvodi normalne kolicine tiroksina, a TSH je povisen. Vremenom kod takvih osoba moze da se razvije hipotireoza. Javite se endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.9.2011.

Postovani sin mi puni u decembru 2god.ima neku alergiju koja mu se pojavljuje na nogama guzi najvise i stomaku vodili smo ga kod lekara rekli su da mu ne dajemo obojenu hranu lizalice,bombone i td.i dali su nam sirup erius pola kasicice kada se pojavi.skoro je jeo neki cips sa ukusom kecapa legao je da spava i ujutru je dobio alergiju slabo jede u zadnje vreme samo mleko pije,jednom dnevno prihvata hranu spava normalno i sve ostalo ok,Zenu moju brine dali ce alergija i kasnije da ga prati.puno vas pozdravljam i zahvaljujem unapred na savetu vasem

Postovani, alergije na hranu decjeg doba ne moraju da traju ceo zivot. Kasnije ojacaju creva i ne propustaju neke alergene u krv. Dete nije nista hendikepirano sto mora da jede zdravu hranu bez aditiva. Inace se preporucuje da se maloj deci ne daju industrijski proizvodi sa vestackim bojama, aromama, sa dosta soli i secera tj. da se izbegava sve sto je nezdravo. Kasnije ce dete i samo da otkrije takvu hranu i tesko mozete da mu je zabranite, ali sada moze da jede samo ono sto mu vi dajete. Lose je da detetu dajete cips, jer je previse mastan, slan i ima vestacke arome. Ukus se formira u najranijem uzrastu, pa dete moze da zavoli preslanu i masnu hranu koja nije zdrava. Neke alergije, pak, prate coveka tokom celog zivora, ali on uoci sta treba da izbegava i povremeno koristi antialergijske lekove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.9.2011.

Imam 25 godina i vec neko vreme na desnom gornjem kapku imam izraslinu,kao bubuljica je,s tim da mi ne smeta,ne povecava se,ne svrbi,bas nista.Bila sam kod koznog lekara i on sumnja da je u pitanju tumor kapka,ali nije siguran.Dobila sam uput kod specijaliste,pa cu ici u ponedeljak.Celu noc nisam mogla da spavam,jer sam uplasena.Trudna sam,17.nedelja pa se plasim.Molim za odgovor.Unapred hvala.

Postovana, javite se ocnom lekaru. Takva promena na kapku je najcesce halazion (Chalazion tj. zapaljenje Meibomove zlezde). U pocetku ne izaziva nikakve tegobe. Kasnije se javlja osecaj grebanja u oku. Posto promena moze da lici na pocetni tumor ili prekancerozu neophodno je da se odmah javite lekaru. Lecenje je jednostavno, hirusko i moze da se vrsi kod trudnica. Cak i kod pocetnog tumora lecenje je efikasno i u estetkom pogledu rezultati su odlicni tj. ukloni se promena bez defekta kapka te izgleda lepse nego ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.9.2011.

Postovani, Imam problem sa cevanicom desne noge. Naime pre godinu dana me je ujelo nesto tacno po sredini cevanice, pri cemu je od ujeda nastalo plavo ispupcenje, kao vena, kao dve plave grudvice ispod prvog sloja koze, podseca na venu, ali mislim da nije vena, i na dodir je jako meko. Oko tog mesta su se pojavile braon fleke, koje se vremenom sve vise sire. Svakim danom, noga me sve vise boli, fleke su pocele da se pojavljuju i na drugoj nozi, ali nisu bolne. Bolovi su kratki i ostri, na promenu vremena znatno intezivniji. Bila sam na pregledu kod dermatologa, kardiologa, na dopleru, rentgenu..i nista mi nije ustanovljeno. Lekar opste prakse mi je rekao da je u pitanju benigni tumor koji je bolje ne dirati. Molim Vas da me bar uputite sta bi moglo biti. Unapred sam Vam zahvalna!

Postovana, morate da se javite lekaru. Po vasem opisu ne lici ni na jednu bolest. Moguce da je uobicajena pigmentacija koze i prosireni krvni sudovi, sto se sa godinama siri. Ako lici na benigni tumor moze da se uradi biopsija koze i da se to dokaze. Medjutim, ako koznom lekaru na dermoskopiji to nije izgledalo sumnjivo nema razloga da se brinete. Ako ste uocili da se promena menja i posto se javio bol obavezno idite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.9.2011.

Postovani dr., u 12.-toj nedelji trudnoce sam uradila double test.Tek desetog imam zakazano kod ljekara,pa Vas molim da mi kazete Vase misljenje o rezultatima. fb-hCG 17.8 ng/ml 0.52 Corr.MoM PAPP-A 5.3 mlU/ml 1.71 Corr.MoM CRL 59.8mm,NT 1.2,NB 1.4,BPD 20.9MM Na dijagramu su biochem.risk +NT below cut off,double test below cut off,trisomy 13/18+NT below cut off,age risk 1:908,sto je,pretpostavljam ,dobro.Gdje je tu trisomy 21 i da li je ova korekcija 1.71 zabrinjavajuca?Zahvaljujem

Postovana, ne mogu da komentarisem test koji nije egzaktan, vec pokazuje matematicki izacunatu verovatnocu da se se nesto desiti ili nece. Nije alarmantno i spokojno sacekajte pregled za deset dana. Kako stvari stoje najbolje zna ginekolog koji vam prati trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,imam tri hronicne bolesti koje su mi skoro saopstene,mlada sam imam 28 godina i nikako se pomiriti sa tim,ne mogu nikako da prevalim da cu ceo zivot to vuci sa sobom,cim mi bude malo bolje niko srecni od mene,a ima dana kad mi bude jako slabo i tad se strasno uplasim i budem svesna da cu vako ceo zivot.Kako da se ne opterecujem bolescu i da normalno zivim,ne mojte mi samo reci da idem kod psihologa nemam ni prilike ni mogucnosti,sama bi ja to prevazisla ali samo mi vi malo pomognite kako.puno vas pozdravljam i zahvaljujem.

Postovana, tesko je to reci u nekoliko recenica. Zivot nam stalno namece ogranicenja. To su nase bolesti, bolesti i smrt nasih rodjaka i prijatelja, nezaposlenost, ekonomska kriza, ratovi... Bezbroj stvari utice na nas zivot i mi to uglavnom ne mozemo da promenimo. U nasoj je moci samo da promenimo svoj pogled na sve te stvari. Ono sto ne mozemo da izmenimo moramo da prihvatimo. Kada covek sazna da boluje od teske bolesti pocne da misli da je to mozda greska, kada shvati da nije pita se zasto se to bas njemu desilo, posle se pomiri sa cinjenicom da je to tako i nastavi da zivi kako mu konkretna bolest dozvoljava. Takvi ljudi su srecni iako nisu zdravi. Srecni su zbog onog sto imaju, a to su mnoge stvari pre svega zivot, porodica, prijatelji, knjige, muzika, pomaganje drugim ljudima, vera u boga... Bezbroj je stvari zbog kojih covek moze da se oseca nesrecno. Isto je toliko stvari koje coveka mogu da cine srecnim. Oni koji se ne pomire sa bolescu zive i umiru nesrecni, ogorceni, kivni na ceo svet. Jedite zdravo, slusajte svog lekara, izbegavajte rizicno ponasanje, ne pusite, ne drogirajte se, budite srecni sto mozete da docekate sutrasnji dan i tako na dalje svaki dan. Na vama je da izaberete da li cete prihvatiti bolest i nastaviti da zivite normalno ili cete biti kivni, ljuti, razocarani, ljubomorni na one koji su zdraviji, mladji, bogatiji, lepsi....
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,veoma cesto kad se probudim osecam da imam strasno veliku temperaturu ali kad je merim nikad nije veca od 35.5,zasto se tako osecam i zasto mi je tako niska temperatua,da li je to opaso.

Postovana, to je normalna temperatura za ujutru nakon budjenja i pre vece fizicke aktivnosti. Tokom spavanja telesna temperatura je najniza. Kada se probudimo ona pocinje da raste. Taj porast mozete da osetite kao vrucinu tj. kao da je ona veca no sto treba. Zato se neki nakon ustajanja lagano obuku, a kasnije to koriguju. Takodje je normalno da temperatura varira tokom dana. Visa je kada nesto radimo. Kada je okolna temperatura niza temperatura ruku i nogu se smanjuje i obrnuto. Osecaj sopstvene temperature moze biti razlicit. Na njega utice i spoljasnja temperatura, zdravlje nerava. Merodavno je ono sto izmerite toplomerom. Inace nije normalno ako se telesna temperatura spusti ispod 35 stepeni (hipotermija). Kada je dosta ispod te temperature covekove mentalne funkcije se usporavaju, ne moze pravilno da rasudjuje i pospan je.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Po┼ítovani doktore, imam ─Źesto pojavu na no┼żnom palcu da mi raste novi nokat ispod starog. to mi se ponavlja nakon godinu, eventualno, dvije, i trenutno mi se to desava istovremeno na oba palca. nokat novi polako raste ispod starog, i stari mi vremenom otpadne. Koji mo┼że biti uzrok tome i da li treba to da me brine? Unaprijed zahvalna.

Postovana, to se desava kod gljivicne infekcije nokta, kod nosenja tesne obuce i povrede nokta. Kod gljivicne infekcije obicno postoji neprijatan miris nokra. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,interesuje me kolika je normalna temperatura ljudskog organizma i koji se sve lekovi koriste za uspesno obaranje visoke temperature.Hvla puno na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, normalna telesna temperatura je od 36.3 do 37.1 mereno u ustima. Tokom spavanja i ujutru je najniza a tokom dana se povecava, kada fizicki radimo jos vise. Nekim osobama je tel. temp. normalno iznad 37.1. Temperatura se obara se kada je visa od 38,5. Niza ne treba da se obara jer ubija viruse. Antipiretici deluju na termoregulacioni centar i tako obaraju temperaturu. Efikasnost nije ista kod svih ljudi. Ako se ne ukloni uzrok bolesti tesko je oboriti temperaturu. Kod nekih bolesti temperatura i ne moze da se obori. Temperatura se obara i tusiranjem mlakom vodom (voda nize temperature od temperature tela), preznojavanjem, sto je napornije za orgnizam (neki cajevi i lekovi pojacavaju znojenje), isparavanjem. Domaci lekovi sa oblogama od komovice koriste isparavanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Zdravo, imam jedno pitanje, a to je: zasto mi vilica pucketa? dok jedem, dok zvacem zvaku, cak kad i ovako malo jace otvaram usta osecam i cujem to preskakanje vilice, cak i kad se ljubim, prozevam. Ne znam, da li i kog lekara da posetim, ovako je vec duze vreme, partner se zali da mu jako smeta dok doruckujemo/rucamo/veceramo, kaze da se intnzivno cuje. Da li treba da radim neke vezbe i koje? jer stvarno i mene pocinje da iritira... a to traje vec od prilike 2 meseca ... mozda malo jace...nisam pridavala veliki znacaj tome, ali pocinjem polako da brinem, desavalo mi se i ranije ali trajalo bi par dana i posle nista. da napomenem da mi raste umnjak, dole desno, vec 2 meseca se mucim stim, pa da nije uzrok on? a inace zub se jos ne vidim , prekriven je mesom, imam osecaj da nece skoro puci. Sta moze da bude uzrok tod pucketenja, i koje je resenje/lek*obloge? i imam jos jedno pitanje a to je da me svremena na vreme zaboli stomak, sa leve strane oko pupka, tacnije kao uspravna linija na 2prsta od pupka zabode malo pa stane, i nema tog osecaja par dana pa opet, inace imam problem sa bubregom, imala sam pesak, mislim da je jos uvek prisutan, pijem flasiranu vodu odmenjsku , u vecini slucajeva, uzimala sam i onu tabletu monural. sali samo jednom prosle godine , i od tad pijem tu vodu. Popijem nekad i cesmovacu, ali osetim velku razliku. pisala sam vam i ranije, pa sam htela evo da pitam i to,posto planiram trudnocu, da li postoji neka tableta protiv strija ili bilo sta sto se konzumira za vreme trudnoce protiv strija, sem kremica? jer podlozna sam tome, imam ih na butinama. Pozz

Postovana, javite se odmah stomatologu. To je nepotpuno iscasenje vilicnog zgloba (subluksacija). Verovatno je posledica nicanja umnjaka. Moze da utice nedostatak pojedinih zuba ili povreda. Stomatolog ce proceniti da li je potrebno da se vadi taj umnjak ili da se opravi ili namesti neki zub. Mogu da pomognu i vezbe koje ce vam stomatolog pokazati, ali pre toga mora da se utvrdi uzrok tegoba. Zbog peska potrebno je da unosite vise tecnosti. Bol levo od pupka moze da potice i od organa za varenje, pri cemu postoje i druge smetnje (muka, gadjenje, podrigivanje...). Protiv stija koristite kremice. Naglo povecanje tezine olaksava pojavu stija pa se trudite da se u trudnoci popravite prosecno. Mladja koza je podloznija pojavi strija. Zato mladje trudnice ili devojke u pubertetu koje se naglo goje lakse dobijaju strije od starijih trudnica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,lekar mi je rekao da imam problem sa hrskavicom u zadnjem delu kolena,i artozu obadva kuka,rekao je samo da nesetam po nerevnom terenu,cak u zadnje vreme pocinju me boleti i zglobovi u sakama i laktovima,nisu videli jos nikakve promene u krvnoj slici a i na pregledu i ostavili su to tako.da li neke velike probleme mogu da imam sa svim tim,sta me ceka u buducnosti,ima li mi spasa trenutno imam 28 god i sa obzirom na problem sa kolenima i kukom kojim sportom bi se smela baviti a sa cim ne.hvala.

Postovana, najbolji sport je plivanje, a zatim setnja po ravnom terenu. Izbegavajte dugotrajno sedenje. Sedite sa malo rastavljenim kolenima, nikada prekrstenih nogu i izbegavajte dugo stajanje. Sta ce biti u buducnosti videcemo, zavisi od uzroka tegoba (urodjeni deforminteti, reumatske jos neispoljene bolesti, nepravilno sedenje ili radom optereceni zglobovi...).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,treba da pijem IDEOS/mislim da se tako zove/ to je kombinacija kalcijuma i vitamina D,posto imam manjak da dva vitamina,zanima me posto pijem eutirox,da li moze uticati na taj lek,i neznam koliko bi se trebao piti ti vitamini, i jos jedno pitanje,da li redovnom kontrolom kalcijuma moze da se spreci nastanak ostereporoze,tj da se na vreme pije.Vadila sam jonizovani kalcijumkoji je uredu i obican C koji je nesto smanjen...koji je vazeci.

Postovana, kalcijum cete da pijete onoliko dugo koliko to lekar bude propisao. Ideos i Eutirox jedan drugom ne remete dejstvo. Potrebno je da redovno kortrolisete hormone stitne zlezde, onoliko cesto koliko vas endokrinolog smatra da je potrebno. Kod zena u postmenopazu su redovne kontrole posebno vazne da bi se pazljivo odredila doza Eutiroxa. To je vazno zato sto vece doze leka ubrzavaju osteoporozu. Nize doze od potrebne ne uklanjaju simptome hipotireoze. Nije neophodno cesto da merite kalcijum niti da radite cesto denzitometriju (merenje kostane gustine), samo slusajte svog lekara. Da bi se sprecila osteoporoza potrebno je 1 da se dobro podesi doza Eutiroxa, 2 da ne pusite, 3 da se bavite umerenom fizickom aktivnoscu, 4 da jedete mleko, pasulj, soju i druge namirnice bogate kalcijumom, 5 da pijete kalcijum samo kada vam se to propise.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: