Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 24.2.2011.

Postovani doktore imam 26 godina i potrebna mi je mala pomoc oko tumacenja nalaza holtera ekg. Posto veci deo holter nalaza razumem nema potrebe da pisem ceo nalaz, vec cu napisati samo ono sto ne razumem a to je: ST Events pa ispod pise ST Depression: Episodes (CH1) 0, (CH2) 0, (CH3) 3 Minutes (CH1) (CH2) (CH3) 7:00 Maximum (CH1) (CH2) (CH3) -2mm Time of Max (CH1) (Ch2) (CH3) 17:40-1 ST Elevation: Epoisode (CH1) 0, (CH2) 0, (CH3) 1 Minutes (CH1) (CH2) (CH3) 51:00 Maximum (CH1) (CH2) (CH3) 2.0mm Time of max (CH1) (CH2) (CH3) 02.22-2 U zakljucku pise: Tokom 24h holter ekg monotoringa registrovan je sinusni ritam prosecne frekvencije od oko 83/min koja se kretala u rasponu od 57 do 146/min registrovano je 20 SVES Nije bilo pauza u srcanom radu. Interesuje me da li je deo nalaza holtera pod oznakom ST EVENTS dobar ili ne HVALA PUNO.

Postovana, to je normalan nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2011.

Postovana Doktorka, molim vas da mi date vase misljenje. Naime radi se o mojoj sestri, bila je na sistematskom pregledu i rekao joj Lekar koji je pregledao na ultrasalu da ima masnoce na jetri. Interesuje me kako i od cega je to, nalazi krvi su joj dobri, nema povisenog holesterola, nema secera niti bilo sta u krvi, sve je perfektno, nije debela, ne jede masno ni slatko, jede crni intergralni hleb i zivi prilicno zdravo. Molim vas sta mislite kako je moguce, da ima masnoce na jetri, a nema u krvi. Jos da mi kazete kako moze to da popravi, nikakve lekove nije dobila, niti bilo kakvo obavestenje,sta da radi.Unapred puno hvala.

Postovana, najcesci uzroci masne jetre su zaista alkoholizam i gojaznost, pri cemu osoba ne mora da ima povisene vrednosti holesterola, triglicerida i secera u krvi. Jetra moze da bude masna i iz drugih razloga. Nacesce su to gladovanje tj. lose dijete i unos pojedinih lekova (tetraciklini, Amiodaron, diltiazem, Tamoxifen, kortikosteroidi...). Redji uzroci su kusingova bolest, jejunokolicna fistula i potpuna intravenska ishrana. Vasa sestra nije debela i misli da se zdravo hrani. Pitanje je da li je to bas pravilna ishrana. Izuzetno nizak unos masnoca moze da utice na pojavu masne jetre (organizam se brani od niskog unosa masnoce pravljenjem rezerve u jetri). Treba da jede raznovrsno, dosta voca i povrca, mlecne proizvode sa manje masnoce, meso, ribe i to posebno masne morske (tunj, skusa, losos, sardine). Ne treba da izbegava sve masnoce, vec one koje su stetne za srce i krvne sudove (loj, mast, margarin, kozicu piletine, suhomesnate proizvode), a da koristi maslinovo ulje, masne morske ribe, orahe, lesnike, bademe... lekovi nisu potrebni samo pravilna ishrana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2011.

Postovani, ja sam pre dve godine operisala zucnu kesu,laparaskopski. Do pre nedelju dana nisam imala nikakvih problema. Isla sam na kontrole,radela analize krvi i ultra-zvucne preglede i sve je bilo odlicno. A onda sam pocela da osecam jak bol na mestu gde je bila zucna kesa. Taj bol se sada javlja povremeno i traje po nekoliko minuta. Inace,zbog zucne kese imala sam i upalu pankreasa pa sam zbog toga na dijeti tako da vodim racuna o onome sto jedem. Molim Vas da mi odgovorite sta bi moglo da izaziva bol i kome da se obratim? Hvala unapred!

Postovana, uradite ultrazvucni pregled gornjeg dela trbuha, krvnu sliku i javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2011.

Postovani doktore, toliko sam se zapustila da sada imam 90 kila.na visinu 172cm pocela sam da pazim tako da sada imam vise manjih niskokaloricnih obroka ali se plasim da mi ne padne imunitet pa Vas molim da mi savjetujete neke dodatke ishrani koji bi mi bili od koristi.? znam da sam vas vise puta pitala za savjet ali mi zaista treba pomoc ili neki konkretni jelovnik. Puno sam vam zahvalna!

Postovana, ako jedete raznovrsnu hranu samo u manjoj kolicini nema razloga da oslabite imunitet. Naprotiv, takvom ishranom on moze ojacati. Imunitet najvise slabi masna i slatka hrana, koja ujedno najvise goji. Strah da ce dijetom oslabiti imunitet je samo izgovor da se nista ne promeni u ishrani. Neka vam u ishrani dominira voce i povrce, mlecni proizvodi sa manjim procentom masnoce i posno meso. Izbacite slane i slatke grickalice, masnu hranu i suhomesnate proizvode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2011.

Mozete li mi protumaciti vrednosti sledecih parametara iz krvne slike i objasniti o cemu se radi? LYM% - 18.8% ( 20-40 ) NEUT% 74.8% ( 50-70 ) Svi ostali parametri su u dozvoljenim granicama. Hvala!

Postovana, neutrofili su malo snizeni sto se najcesce javlja kod bakterijske infekcije, zatim kod terapije kortikosteroidima, u ostalim patoloskim slucajevima su znatno poviseni. U istim slucajevima limfociti su snizeni (kod vas su malo snizeni). Ovaj nalaz nije zabrinjavajuci. Najverovatnije da je u pitanju bakterijska infekcija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2011.

Postovani, pojavile su mi se bele fleke u predelu ramena. Po uputstvu lekara koristila sam daktanol krem 2 nedelje. Promene nisu nestale. Interesuje me da li ima neka druga krema ili lek za ovaj problem. Lekar je rekao da su u pitanju gljivice ili streptokoke... Unapred zahvalna

Postovana, ako su gljivice one sprecavaju da koza ispod njih dobije istu boju kao okolna. Nakon unistenja gljivica bledilo se nece izgubiti sve dok na leto ne pocrnite. Ako nisu unistene taj deo nece pocrneti pa ce kontrast u odnosu na zdravu kozu biti jos uocljiviji. Problem kod lecenja gljivica je u tome sto je lecenje dugotrajno (nedeljama), tako da covek pocinje da zaboravlja da maze i obicno prerano prestaje sa terapijom. I kad ste sigurni da ste izleceni treba mazati jos nedelju dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.2.2011.

Postovani doktore,imam jedno pitanje za Vas,pa da krenem ispocetka….tokom leta prosle godine sam imao blag problem sa nadimanjem I izvesnim krcanjem u predelu jetre gde sam uradio osnovnu analizu krvi gde je sve bilo idealno osim onzake S- ALT (gpt) koja je tada bila 56 ,tada sam dobio neke tablete protiv nadimanja I bilo mi je ok,sve do pre dva meseca kada sam osetio iste simptome samo jace,kada sam opet otisao kod lekara opet sam vadio nalaze urina I krvi gde je opet sve bilo ok osim te oznake gore navedene koja je tada bila 67 ,isao sam kod gastroenteorologa koji mi je opet dao uput da vadim nalaze krvi I da se javim na ultrazvuk stomaka kad pribavim rezultate I prepisao mi je “reliv forte” tablete,ja jos uvek nisam stigao da odem jer imam pregrst obaveza na falkutetu,pa me interesuje koliko je to opasno I sta moze da bude,znaci nadimanje,krcanje I pulsiranje u predelu jetre,I povremeni blagi bolovi,nemam mucninu,imam apetit,svremena na vreme imam I proliv,ali retko,po nekad sam malaksao(dal zbog neispavanosti ili neceg drugog ne znam) uglavnom imam mnogo gasova? Unapred zahvalan….srdacan pozdrav!!!!

Postovani, nadimanje uglavnom nije posledica neke ozbiljne bolesti, tako da ne razmatramo sve mogucnosti. ALT je povisen, ali ne mnogo, pa ne ukazuje na nesto ozbiljno. Nakon ultrazvuka znacemo da li je uopste nesto oko jetre. Ako ste konzumirali alkohol moze biti steatoza (masna jetra). Ako ste imali ranije hepatitis, moguca je hronicna faza bolesti. Uradite ultrazvuk i javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.2.2011.

da li je dobar ovaj nalaz? Aorta normalnog promera u korenu 26 mm,trolisna sa ocuvanom sisitolnom separacijom veluma 18 mm.Mitralni kuspisi tanki i pokretni,bez znakova za prolaps uz trag MR.Leva predkomora normalne velicine 30 mm.Leva komora normalne velicine uz retka fokalna mesta fibroze u septumu,bez segmentnih ispada u kontraktilnosti.Septum 9 mm ZZ 9 mm.Desne srcane supljine i a.pulmonalis bo.Perikard jasnih ehoa bez prisustva slobodne tecnosti.EF 66 %. i da li jos nesto treba da se uradi od nalaza ili je to dovoljno. EKG I nalaz..sinusna tahikardija possible left atrial englarment (-0.1 MV P Wave IN V1/V2) ST & T WAVE ABNORMALITY,POSSIBLE INFERIOR ISCHEMIA. Na plucima vezikularno disanje srcana radnja ritmicna,sumovi se ne cuju.TA 125/85.EKG EKG s.r.F 140 minuta,bez promene u st segmentu. Pre 8 godina u nalazu iz bolnice gde sam otisla zbog tahikardije i probadanja u predelu grudi pisalo mi paroxismalis per. anamn tahikardija i leurodinia virosa,da li je to opasno i da li u napadu panike moze da mi tako skoci pritisak da me zivotno ugrozi inace mi je nizak a kod panike skoci na 140/85 a nekad i vise pa se bojim. Da li je sve ovo zabrinjavajuce ili bezopasno.Unared hvala.

Postovana, tokom panicnog napada krvni pritisak moze da skoci znatno iznad 140/90, puls se moze znatno povisiti (tahikardija) i mozete se osecate kao da ste stvarno bolesni od neke fizicke bolesti. Vazno je da znate da se tako osecate zbog straha i da nista ne moze lose da vam se desi. Necete umreti, necete dobiti infarkt... Tegobe su iste ili slicne tegobama koje izazivaju organske bolesti, ali za razliku od njih tegobe izazvane panicnim napadom nece dati kompikacije. Napadi ce trajati dok ne resite da prestanete da se plasite. Kada dobijete napad ponavljajte u sebi da vam je dobro, setajte i ne menjajte plan, nastavite da radite ono sto ste poceli. Fizicki rad dosta pomaze. Ekvivalent radu je sport. Znaci bavite se sportom, fitnesom ili jogom, boravite sto vise na svezem vazduhu, druzite se. Razmislite sta vam je bitno u zivotu i ne sekirajte se za ostalo. Povremeno napisite spisak stvari koje ste lepo uradili, pohvalite sebe. Ne povladjujte svom strahu. Kad vam padnu crne misli recite sebi da je to samo strah koji vam ne moze nista. Kad osetite da vam nailazi napad panike govorite sebi da ce doci i proci i nece vam nista nauditi. Javite se psihijatru, jer ste jako uznemireni i zabrinuti zbog napada panike. Nalazi koje navodite su dobri.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.2.2011.

porodila sam se pre 17 dana,rodila zdravo masko dete.u nasom bolnicu pre jednu godinu su umrle tri rodilje i kad sam otisla da se pragam veoma sam se uplasila i nisam mogla vise izdrzati.kad sam dosla kuci mislila sam da ce sve biti u redu,ali nije tako.Uhvatile su me takvi strahovi,glavobolje,vrtoglavice,tako da sam morala prekinuti sa dojenjem i uzimati ANSILAN dva puta dnevno od 5 mg i ASENTRU NAJORE CETVRT,PA POLOVINU,PA ONDA CELU OD 50 MG.Ali jas sam i dalje mnogo uplasena i ne mogu izbaciti crne misle o smrti.Molim vas pomozite mi dali ke mi se desiti nesto lose ili sve ke proci i kada

Postovana, to je postporodjajna depresija. Mnoge zene se tako ili slicno osecaju nakon porodjaja. To ce proci, ali zahteva ozbiljno lecenje. Najvaznije da necete umreti, ni vi, ni dete i nece se desiti nista iz vasih crnih misli. Vi ih imate zato sto ste u depresiji, a ne zato sto je to neumitno. Idite redovno na kontrolu kod psihijatra i pijte lekove po njegovom savetu. Ne preduzimajte lecenje na svoju ruku. Vazno da je bolesti izleciva i da cete se kasnije osecati mnogo bolje. Ne treba da mislite da je vasa bolest teska pa vam zato lekar povecava dozu. Takav je princip lecenja. Zapocinje se nizom dozom antidepresiva, a zatim se postepeno podize, najcesce Asentra do 50mg, po potrebi vise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.2.2011.

Imam 33 godine u poslednja dva meseca dobijam cudne napade koji izgledaju ovako :pocinje kao podrhtavanje misica grudnog kosa pretezno leve strane i siri se ka rukama ,pored toga osecam i peckanje i trnjenje u rukama , takodje stezanje u grudnom kosu (bez bola ) ali ne mogu da udahnem maksimalno , nego samo kratki udisaji . Koza lica i vrata tada mi se zacrveni ,koza celog tela mi je najezena .Radio sam UZ srca ,EKG, nosio holter KS JE UREDU , radio sam i hormone stitne zlezde i sve je u redu . Od terapije su mi davali Lorazepam 2.5 mg, i da to mi smiri napad . Inace sam sportista , trcanje , tegovi , fudbal ...Napadi su zaista neprijatni , molim vas za savet sta bi jos od analiza mogao uraditi jer ne vidim svrhu da pijem LORAZEPAM !? Unapred hvala na odgovoru i savetu!!!

Postovani, uradjeni pregledi nisu ukazali na fizicki poremecaj kao urok napada panike. Zato ste dobili Lorazepam, jer su napadi izazvani anksioznoscu ili stresom. Nema potrebe da trazite organsku bolest jer je nema. Dobro je sto se bavite sportom. Osim toga pomoglo bi vam da naucite negu tehniku relaksacije, kao sto je npr. joga, zatim da se druzite, slusate muziku. Ako to ne mozete prevazici sami javite se psihijatru. Napadi nisu opasni po zivot, ali smanjuju njegov kvalitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.2.2011.

Imam 31 godinu i vec nekoliko meseci pokusavam da ostanem u drugom stanju. Znam da period nije dug, ali ipak sam malo zabrinuta, a mozda imam i razlog za to. Naime, 2003. je sasvim slucajno ustanovljeno da imam visok prolaktin. Lezala sam dva puta na Insitutu za endokrinologiju, radjeni su svi moguci testovi, ali nikakav poremecaj koji bi doveo do povisenog prolaktina nije ustanovljen. Od tada pa sve do prosle godine sam na svakih godinu dana radila magnetnu rezonancu, ali na hipofizi se nista nije pokazalo. Prolaktin je stalno varirao, od 500 do 1500... Nikada nisam pila nikakav lek jer su endokrinolozi smatrali da nema razloga da se uvodi npr. bromokripton, kad, kako oni rekose, nema uzroka povisenom prolaktinu. Ciklusi si su mi redovni (uvek su bili na 30-32 dana, sem kada sam pila kontraceptivne pilule (inace ih ne pijem od juna). Dok nisam sa suprugom pocela da razmisljam o trudnoci, nisam se prolaktinom posebno opterecivala. Napominjem da redovno idem na ginekoloske preglede i sve je uvek bilo u redu. Besika mi je od detinjstva malo osetljivija, tako da mi se ponekad pojavi eserihija koli. Da li bi, bez obzira na redovne cikluse (doktorka je rekla i da su mi ovulatorni) trebalo da mi se ukljuci bromokripton zbog prolaktina? Postoji li mogucnost da i pored povisenog prolaktina mogu da zatrudnim? Zbog preseljenja u drugi grad morala sam da promenim i ginekologa, bila sam kod dva lekara i nazalost nijedan nije nesto zainteresovan da me posavetuje... prosto kazu sa ginekoloske strane je sve u redu... ako ne zatrudnis do leta idi u neku banju na vaginalno orosavanje... Zaista zelim bebu i vrlo bih vam bila zahvalna na bilo kakvom savetu.

Postovana, prolaktin koci ovulaciju i na taj nacin izaziva sterilitet. Ako nije stalno povisen ne mora ispoljiti to svoje dejstvo. Ako je ginekolog pracenjem folikula ustanovio da ima ovulacije to znaci da cete spontano zatrudneti. Moguce da vam nije svaki ciklus sa ovulacijom, sto se desava i potpuno zdravim zenama, tako da treba vremena za zatrudnjivanje. Prolaktin moze biti normalno i prolazno povisen u stresu, fizickoj aktivnosti i pri koriscenju nekih lekova fenotijazidi, butirofenoni, tioksanteni, metoklopamid i sulpirid, metildopa, rezerpin, estrogeni i opijati. Probajte da iskljucite stres. Setajte, druzite se, bavite se hobijem, fitnesom ili jogom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.2.2011.

Molim Vas da mi odgovorite da li ubrzana funkcija stitne zlezde moze da utice na pad imuniteta i mogucnost pojave kandide na jeziku? Naime, vec poslednjih 6 godina imam Bazedovljevo-Grejvsovu bolest, a u poslednje vreme mi je ustanovljen i Hasimoto. Unapred zahvalna!

Postovana, pad imuniteta i pojava kandide su povezani. Nije sigurno da ubrzana funkcija stitne zlezde utice na pad imuniteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2011.

postovani doktore,imam problem,cesto mi pocne ubrzan rad srca,groznica i cesto mokrenje,otezano disanje.Radla sam EKG dva puta,prvi put su mi rekli da nemam dovoljan dotok kiseonika do srca pa su mi dali da pijem presolol,meni je od njega bilo jos gore,imam inace nizi pritisak,drugi put kad sam zvala hitnu uradili su mi EKG i rekli da je uredu i da prestanem da pijem presolol.Jedno vreme mi je bilo bolje sad opet imam stalne tegobe,popijem bensedin2.5mg i bude mi bolje.Kazite mi sta to moze biti i gde da idem dalje,unapred zahvalna?

Postovana, kod takvih tegoba se uradi internisticki pregled pa ako se zakljuci da je sa srcem sve u teru onda se lece zivci. Izmerite temperaturu kada osecate groznicu. Ako je povisena treba jj traziti uzrok. Kada se ne nadje fizicki uzrok bolesti zakljucuje se da su tegobe posledica psihicke napetosti ili stresa. Ako vam Bensedin ne pomogne, a sobzirom i da on ne bi trebao dugo da se pije treba da se javite psihijatru. Mozete pokusati i sami da smanjite napetost setnjom, druzenjem, hobijem, sportom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2011.

Postovani doktore,imam 35 godina,pre 3 meseca pocela sam da osecam trnjenje nogu,stalno je prisutno,nekad manje nekad vise.Kad izadjem napolje i pri brzem hodu imam osecaj dace da mi se oduzmu noge,treperenje,i trnjenje je jos vece.Tako je duz celih nogu.Inace jos osecam jako teske noge kao da imam upalu misica i jedva idem.Molila bih vas da mi kazete,od cega bih to moglo biti,i kom lekaru da se javim?Puno vam hvala:

Postovana, trnjenje nogu najcesce potice od kicme. Obicno je izrazenije u jednoj nozi i to u jednom delu noge npr. spoljasnjem. Cesto je praceno bolom. Ako je trnjenje u obe noge, a nekad i u rukama i oseca se vise kao treperenje, mravinjanje, strujanje, gmizanje, moze biti posledica napetosti ili stresa. Javite se svom lekaru. On ce prvo iskljuciti najcesce uzroke trnjenja, pa ako to nije uputice vas neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2011.

Postovani,imam bebu od 5 meseci koju dojim.Prvu menstruaciju sam dobila mesec ipo dana posle porodjaja,posto sam kasnije malo svako jutro imala krv na gacicama otisla sam kod doktorice na redovnu kontrolu posle porodjaja gde mi je dala kapi za skupljanje materice.Naredna menstruacija je bila 17 og decembra,a sledeca 11 og januara.Ovu sad jos nisam dobila.Muz i ja smo spavali bez zastite ali nijednom nismo isli do kraja.Da li postoji mogucnost da sam trudna ili je to samo hormonski poremecaj?Stomak mi je naduven,malo me boli,ali nikad da dobijem.Kao devojka imala sam redovne menstruacije.Unapred hvala!

Postovana, dojenje nije sigurna zastita protiv trudnoce. Prekinut odnos takodje ne stiti potpuno. Nije neobicno da nakon porodjaja menstruacije nisu redovne, ali ako za nekoliko dana ne dobijete menstruaciju javite se ginekologu ili uradite test na trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2011.

Postovani, hvala Vam mnogo na odgovoru u vezi Diane35 i naknadno stvorene folikularne ciste. Razmisljala sam o onome sto ste mi napisali i zakljucila da je zaista moguce zbog crevne flore, tj. uopsteno zbog creva. Zucna kesa mi je uklonjena pre 10tak godina, a i inace imam cesto prolaps stolice. Zbog prisutnih zarista endometrioze na crevima, ona su dodatno ostecena. Htela bih da Vas zamolim za savet, kako bih mogla da podignem imunitet creva i da im pospesim rad, koliko zbog svog opsteg stanja, a nadam se da bi onda i kontraceptivne pilule imale svoj pun efekat? Srdacan pozdrav.

Postovana, koristite sto vise jogurta. Izbegavajte one mnogo guste jer u njih dodaju skrob. Povremeno koristite Probiotik, a uz antibiotike obavezno. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Ne zanemarite redovne ginekoloske kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2011.

POSTOVANI SIN IMA 18 GODINA PRIJE TRI DANA ISKASLJAO JE KRV SNIMAK PLUCA JE POKAZAO BRONHITIS NAPOMINJEM DA GA BOLI GRLO NALAZI KRVI SU CRP4,7 ER5,44 HGB16,4 HCT49,2 MCV90,4 L6,11 TR25310E9L NE54 LY20,1 MO 20,8 AST23 ALT16 NIJE GUBIJO NA TEZINI ULTRZVUCNI PREGLED UKAZUJE NA VARIKOKELU LIJEVO PRIJE DVIJE GODINE IMAO INDIKACIJE NA MONONUKLEOZU ZBOG UVECANIH LIMFNIH ZLIJEZDA IGG IGM BILI NEGATIVNI KAO I COOMBS DIREKTNI I INDIREKTNI TAKODE UREDNI RADENI SPUTUMI RANIJE UREDNI KOZA BEZ OSPE MOJE PITANJE JE NA STO UKAZUJU POVISENI MONOCITI KOD NJEGA MOKRI UREDNO NEMA KASLJA NIJE BILO GROZNICE NIJE POVRACAO POD KONTROLOM EHO ZBOG LIMFADENOPATIJE

Postovana, poviseni monociti prate akutne i hronicne infekcije. Mogu se javiti kod upale grla, ali i drugih infekcija, kao i hematoloskih bolesti. Treba da se javi hematologu i infektologu, pogotovu sto su povecane limfne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

Postovani doktore, moj brat (31g.) ima vrtoglavice koje su se prvi put javile pre 7 godina,kratko trajale i javljale se 1 godisnje, najcesce nakon naglih pokreta glave. Poslednjih nekoliko nedelja su se intenzivirale, tako da se obratio neurologu koji je u startu postavio dijagnozu VERTIGO, prepisao terapiju Urutal i Torecan i uputio ga na MR, audiometriju, kalorijski test i Baer-s test. Radiolog koji je citao snimak MR je opisao promene koje mogu odgovarati demijelinizacionoj bolesti CNS-a ili mikroishemije. Dijagnoza otoneurologa je Laesio apparatus vestibularis I.dex.e causa ignota, a ORL je napisao Dg.Vertigo paroxismalis i Laesio n.cochlearis lat sin. U izvestaju otoneurologa se pominje da NM mozga pokazuje punktiformne lezije neobjasnjivog uzroka. Da li mozete da mi pojasnite sve ovo sto su lekari pisali, da mi kazete o cemu bi tu moglo da se radi i da mi date savet o daljem postupanju i eventualnom nacinu lecenja? Da li sve te promene imaju neke veze sa njegovim vrtoglavicama ili mozda ukazuju na nesto drugo? Unapred zahvalna, Marija Novakovic

Postovana Marija, uocene promene su uzrok vrtoglavica. Otoneurolog je uocio ostecenje slusnog zivca, radiolog takodje, ali nije siguran kakvo je. Mogu biti ostecenja nastala zbog poremecaja u cirkulaciji ili zbog gubitka mijelina iz nervnih omotaca. Poremecaj cirkulacije obicno ide udruzeno sa povisenim pritiskom, secerom i masnocom u krvi. Ako to postoji, leci se tako da se sprecava pogorsanje bolesti. Druga mogucnost je ozbiljnija (demijelinizacija). Demijelinizacijska bolest ne moze lako da se dijagnostikuje. Potrebno je sacekati da se vidi tok bolesti, uraditi evocirane potencijale i pregled likvora (mozdano mozdinska tecnost).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

Postovani doktore, vec 3 godine trosim Bromergon tablete,25mg. dnevno zbog visokog prolaktina i mikroadenoma na hipofizi. Zanima me dal se smije s bromergonom uzimati kontracepcijska pilula. moj ginekolog mi je dao Cerazete pilule na bazi progesterona a ja nekeko nisam sigrna dal je to dobro ili nije.Nisu li te 2 tablete kontraindikacijskog djelovanja? Spirala ne dolazi u obzir zbog cestih magnetskih rezonanca. Molim odgovor sto prije!

Postovana, konsultujte svog endokrinologa. Ako je zadovoljan tokom bolesti verovatno nece zabraniti koriscenje kontraceptivnih pilula.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

Postovani, pre nekoliko dana sam bila na kontrolnom ultrazvuku karlice zbog postojece ciste na jajniku. Lecim je sa Diane 35 tabletama. Cista se od nekoliko cm smanjila na 2 cm. Doktorka kaze da nije vise sigurna da je to ona cista od pre pola godine, nego da je folikul. Mene zanima, ako pijem Diane 35, kako je moguce da imam folikul? Unapred zahvalna na odgovoru.

Postovana, nakon brojnih ovulacija ili formiranja folikula koji nisu sazreli u ciklusima bez ovulacije jajnici nisu glatki. Kontraceptine pilule sadrze hormone i uticu na jajnik i matericu, ali je nivo hormona takav da folikul ne sazreva i ne dolazi do ovulacije. Na tome se zasniva kontraceptivni efekat. Pod uticajem tableta i sluzokoza materice se menja, ali ne potpuno isto kao u obicnom ciklusu. Dolazi do ciklicnog ljustenja sluzokoze, sto lici na menstruaciju (nije prava menstruacija). Tu je uticaj drugih faktora na jajnik. Proliv, neredovno koriscenje tableta, poremecaj crevne flore ili pojedini lekovi remete resorpciju Diane 35. Tada se ukljucuje vas hormonski sistem i dodatno deluje na jajnik (zato tablete nisu 100% sigurne). Nastavite pracenje svog zdravstvenog stanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

pre mesec dana imali smo saobracajnu nesrecu. suprugu je dijagnoza sa mr degeneratio disci i.v. l2-l3 i degeneratio vert.l3 pars ant tip II. lekari su rekli da je nemoguce utvrditi da li je povreda od saobracajke ili je od ranije. Da li je moguce da nikad nije imao problema sa kicmom a da je to od ranije, i sta to konkretno znaci i kakav je proces lecenja

Postovana, uocene promene se cesto srecu kod ljudi. Nisu povezane sa jednom povredom, vec sa duzim opterecenjem kicme (stajanje, sedenje, podizanje predmeta). Javljaju se sve cesce kod mladih zbog sedeceg nacina zivota. Tegobe nisu u skladu sa uocenim promenama. Neki imaju velike tegobe uz diskretan nalaz kao i obrnuto. Moguce da su promene postojale i ranije bez obzira sto nije imao tegobe. Ako ima bol ili osecaj trnjenja neka se javi fizijatru. Lecenje zavisi od prisutnih tegoba. U principu treba da izbegava nagle pokrete i cimanje, dugo sedenje i stajanje. Umerene vezbe su korisne. Ako ima tegobe neka se javi fizijatu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

Problem je sa polnim organom.Naime,uocio sam na gornjoj strani nesto nalik grbi.Pipanjem se oseca mala kvrzica,kao mehur.Ne boli i ne smeta ni pod kakvim okolnostima.Molim za odgovor.Unapred hvala.

Postovani, po vasem opisu ne deluje patoloski, medjutim, to moze da potvrdi urolog nakon pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

Postovani...imam 24 godine i ponekad bolove u zeludcu,ne tako jake, popijem gastal i popusti.Medjutim, u zadnje vrijeme me muci cesto zgaravica, ali ne pecenje i przenje u grlu, vec neka buka unutra da tako kazem, podrigivanje ali unutra u grlu, a ne mogu normalno podrignuti.Smeta mi to kad sjedim pored nekog,stvarno se cuje dosta,bucno da tako kazem... Unaprijed zahvaljujem!

Postovana, pitajte nekog bliskog da vam kaze da li cuje nesto. Ako ne cuje to je samo vas osecaj. Postoji mogucnost da jedete brzo i da tom prilikom progutate dosta vazduha. Kasnije dolazi do izlaska vazduha sto moze biti cujno. Potrebno je da jedete cesce po malo. Jedite sporije, jer varenje hrane zapocinje jos u ustima. To ce vam pomoci za ublazavanje gorusice. Javite se gastroenterologu. Samo nakon gastroenteroloskog pregleda moze da se zna u kakvom su stanju organi za varenje (pre svega jednjak i zeludac) i zasto imate tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2011.

postovani,operisala sam stitnu pre godinu dana nalazi su redu. pijem letrox 150 tsh mi 10. progesteron mi je 24,7 . dali je to povezano? imam 40 god.

Postovana, TSH je visok. Kada se hormoni stitne zlezde, uz terapiju, normalizuju i polni hormoni se srede. Javite se endokrinologu i ginkologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2011.

Postovani doktore imam problem sa cestim uriniranjem vec mesec dana. Isao sam kod doktora koji je posumnjao na urinarnu infekciju i uputio me da dam mokracu na analizu. Urin je bio u redu, sve je bilo u normali osim pozitivnih ketona u mokraci ali napomenucu da sam 5 dana pre davanja urina na analizu bio na dijeti (glukoza negativna), baskterioloski nalaz takodje negativan. Doktor je rekao da je u redu i poslao me kuci aoi ja i dalje imam neko golicanje u testisima, ranije je bilo i na vrhu penisa sad ne i uriniram svakih sat i po do dva (nocu ne ustajem da uriniram), rano izjutra mokraca mi je izrazito zuta, dok preko dana postaje bezbojna, i osim toga malo mi se suse usne ( usta ne)..... Hvala vam unapred.

Postovani, pozitivni ketoni su posledica drzanja dijete i ne predstavljaju patoloski nalaz. Susenje usana (ne usta) je verovatno posledica uticaja vetra i hladnoce (malo su ispucale). To uglavnom nije povezano sa pojacanim osecajem zedji, ali ako pijete veliku kolicinu vode treba da kontrolisete secer u krvi. U slucaju da je povisen to moze da bude uzrok gljivicne infekcije i osecaja golicanja na vrhu penisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2011.

Imao sam klasican napad panike.To je uzrokovalo ubrzan puls i povisen krvni pritisak.Lekar mi je te noci dao injekciju bensedina 5mg,i ubrzo mi je bilo bolje.Kasnije su mi uveli u terapiju propranolol,koji sam redukovao sa propisane doze na 1/4.Tu terapiju uzimam skoro 2 godine,vise nemam osecaje koje sam imao na pocetku terapije,ali i dalje dodje trenutak kad moram da popijem lekove.Predpostavljam da sam postao zavistan od njih.Zanima me samo da li bih mogao da prekinem da uzimam lekove i koliki bih rizik izazvao,ako bih uprkos tome sto osecam tegobe odbio cinjenicu da moram da popijem lekove...Unapred sam vam zahvalan na odgovoru...

Postovani, ako i dalje imate povremeno panicne napade javite se psihijatru. Oni nisu opasni po zivot i nista vam se nece desiti ako prestanete da koristite terapiju, ali je potrebno da se lecite da bi popravili kvalitet zivota. Ako imate ubrzan srcani rad samo tokom panicnog napada niste srcani bolesnik. Javite se internisti i nakon pregleda ce proceniti da li je vama potreban Propranolol. Bensedin ne smete naglo da prestanete da pijete, jer se mogu javiti apstinencijalni simptomi. Psihijatar ce vam ga postepeno ukinuti, a uvesti neki drugi lek. Predvidjeno je da se Bensedin koristi samo par meseci na pocetku lecenja. Sami ili uz pomoc psihijatra morate nauciti da se suprostavljate napadu panike. Prvo treba da znate da vam oni ne mogu nista, necete dobiti infark, poludeti ili umreti. Kada osetite da ce naici hrabrite sebe. Kazite sebi naglas ili u sebi da vam napad ne moze nista i da ce proci pre ili kasnije (obicno traje 10 do 30 minuta, ali nekima i znatno duze). Smirite sebe recima to nije strasno, dosta, prestani i sl. Pomaze odvracanje paznje, najbolje bol npr. zarijte nokte u dlan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2011.

postovani koristila sam nasonex zbog alergije ali mi smeta prvih sat vremena nakon upotrebe jer mirise na cvece pa bih vas zamolila da mi kazete sta bih mogla da koristim kao zamenu ali da je bez mirisa.hvala unapred

Postovana, nazalost svi ti kortikosteroidni sprejevi imaju neki miris. Mnogima je neprijatan. Da ne osecate miris to bi znacilo da je sluzokoza ostecena nepravilnim lecenjem alergijskog rinitisa. Sva pomocna lekovita sredstva i lekovi mogu kod nekoga da izazovu alergiju. To sto ste alergicni na polen trave moze, ali ne mora da znaci da ste alergicni i na Zglobex. U svakom slucaju moze se ocekivati da ste zbog jedne alergije vise skloni i drugim alergijama u odnosu na ljude koji nemaju alergiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2011.

Postovani doktore,pre 2 godine sam prelezao zuticu.Oporavio sam se nakon godinu.Posle toga sam poceo da unosim alkohol u organizmu svakodnevno,naime radi se o pivu,iskljucivo samo pivo pijem.Desava mi se ponekad da mi se javi bol na desnoj strani ispod rebara i da me nadima i reze tupo.Prestao sam sa uzimanjem alkohola i tesim se da ce to da prodje.Bol je izdrzljiv ali je jako neugodan i bol se javlja redje dok nadimanje na primer kada legnem se javlja konstantno.Interesuje me da li je mozda jetra u pitanju?I sta bih mogao da uzimam u ovom slucajevi tipa cajevi,surutka... Hvala od srca.Svako dobro.

Postovani, takve tegobe moye da izazove bolesna jetra. Bilo bi dobro da uradite ultazvuk gornjeg dela trbuha i da pregledate krv (hepatogram), a da se zatim javite gastroenterologu. Pocetne patoloske promene na jetri se znatno poboljsavaju prestankom uzimanja alkohola i zdravom ishranom. Mozete da koristite surutku, mlad sir, postan jogurt, a da izbegavate kackavalj i stare prevrele sireve. Mozete da koristite sve vrste posnog mesa, ali da ne jedete suhomesnate proizvode, svinjsku i guscu mast, loj, maslac, visoko kaloricni margarin, tovljenog sarana i konzervirane ribe. Izbegavajte teske torte i przene kolace. Nisu preporucljiva gazirana i dosta hladna pica. Koriste se sve vrste posnih supa od mesa i povrca. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinac. Koristi se posno meso kao piletina bez kozice, riba, posno telece i junece meso. Povrce se koristi kao sveze i bareno. Nijedno nije zabranjeno, ali mozete u manjoj porciji da koristite ono koje vam izaziva jako nadimanje. To su pre svega pasulj, socivo, kupus, karfiol i kelj. Za jetru je zdravo svo voce. Ono se koristi sveze, u obliku kompota ili domaceg soka. Ne koristite vestacke sokove sa aditivima (vestacke boje i arome). Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlecni proizvodi. Od slatkisa se koriste sutlijas, griz, dzem, slatko, med. Posebno je vazno da ne pusite. Treba da znate da se cak i pocetni oblici ciroze jetre, koja moze da se dijagnostikuje samo biopsijom, uz prestanak koriscenja alkohola i pusenja i pravilnu ishranu znatno poboljsaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2011.

Moja majka je u dugotrajnim i jakim bolovima. Postaje nepokretna i u nemogucnosti da ‘zadrzi’ hranu koju pojede. Mnogobrojne analize ukazale su na Multiple Myeloma.Na zalost, vadjenje kostane srzi, nije uradjena jer nema mesta u bolnici????Da bi, mozda, ubrzali radjenje analize i time doktori odredili mogucu terapiju, da li mozda mozete pomoci odgovorima na sledece: - u kojim se sve klinikama, zdravstvenim ustanovama, u Beogradu radi analiza kostane srzi?- da li uput lekara opste prakse ukazuje na urgentnost pregleda ili je potrebno zahtevati napomenu za hitnost?- da li je mozda potrebno traziti uput od nekog specijaliste?- da li pacijent ostaje u bolnici (nakon i/ili pre vadjenja srzi) – da li je potrebno MESTO u bolnici radi analize?- za koliko vremena se mogu saznati rezultati analiza?- da li se za vadjenje srzi daje lokalna anestezija i- da li se u slucaju potvrde dijagnoze Multiple Myeloma da li ima vise opcija lecenja i koliko su uspesne?UNAPRED VAM SE ZAHVALJUJEM NA VREMENU I POMOCIMarija

Postovani, lekar opste prakse daje uput za bolnicu. On moze na uputu napisaati da je hitno, ali to ne obavezuje prijem. Ako u bolnici nema mesta zakazace prijem ili ce vam sugerisati da se javite onog dana kada planiraju otpust nekog bolesnika. Specijalista vam ne moze dati uput. On daje samo misljenje da je biopsija potrebna, a to ste vec dobili. U principu bolesnik ne bi morao da ostaje u bolnici nakon biopsije, ali prakticno kada ga prime u bolnicu ne pustaju ga dok ne urade sve sto je potrebno. To znaci da se saceka rezultat pregleda kostne srzi, postavi dijagnoza, odredi i zapocne terapija. Za bolnicke pacijente rezultat stize znatno brze, nego za ambulantne bolesnike kojima su uzimani razliciti uzorci i poslati na patohistoloski pregled. Ceka se u stvari da materijal dobijen biopsijom dodje na red za pregled, ali bolesnici koji leze u bolnici imaju prednost. Za vadjenje srzi se daje lokalna anestezija. Srz moze da se vadi iz grudne kosti ili kuka. Bolesnik ne oseca bol, vec pritisak. Neznam u kojim se sve ustanovama u Beogradu vrsi ta analiza, ali vi cete dobiti uput za nadleznu ustanovu (za tamo gde vas lekar ima pravo da pise uput). Postoji vise mogucnosti lecenja i one se odredjuju za svakog pacijenta posebno. Duzina ili promena terapije se odredjuje prema reagovanju pacijenta na lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2011.

postovani,imam jedan problem vec dugo,imam neugodan miris u vaginu,kako mogu da se ljeci,sa kojim ljekovima HVALA

Postovana, neugodan miris, koji se posebno javlja nakon menstruacije i seksualnog odnosa ukazuje na postojanje pojacanog vaginalnog sekreta tj. infekcije vagine. Nekada je to posledica zapaljenja grlica materice ili materice. To ne mozete leciti sami. Javite se ginekologu. On ce na osnovu pregleda vaginalnog sekreta odrediti terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2011.

imam 34god.imam rosaceu vec kad sam imala 20god,imam i migrenu a migrenu sam dobila kad sam imala 26god.kako mogu se leci od obe bolesti,puno patim a nemam ekonomiju da se lecim,ako mozete vi nesto da me pomognite,jer sam u losim stanjem.u napred zahvalijem HANA

Postovana Hana, morate pazljivo negovati kozu. Perite je mlakom vodom, a susite nezno mekim peskirom. Izbegavajte sunce i koristite kreme sa zastitnim faktorom. Za lecenje se koriste antibiotici (piju se) i lokalno (mazu se). Mogu i agresivnija sredstva kao retinoidi. Lecenje nije problem, vec estetski deo tj. kozmeticki tretman koji ne pokriva socijalno. Terapija laserom je prilicno efikasna, ali skupa. Javite se koznom lekaru. Kada se sprovedu sve metode lecenja sugerisace vam najprikladniji kozmeticki tretman. Zbog migrene javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2011.

Imam 45 godina poremecaj sa menstruacijom, poceo je pre tri godine, tri meseca ne dobijam nista, pa malo krene itd al jednom godisnje mora da traje ceo mesec jedva se zaustavi isla sam par puta na ciscenje i rezultati su bili u redu. Sad mi je menstruacija opet produzena nije obilna uradila sam papa test bio je dobar, doktor mi je uradio ultra zvuk nista nije pronadjeno jedino da mi je zid materice zadebljan, pa mi je uradjea biopsija i sada cekam rezultat, da li je moguce da je nesto ozbiljno ili su u pitanju samo hormoni, jer na ultra zvuku dub nista drugo nije vidjeno. Hvala za odgovor.

Postovana, najverovatnije je posledica hormonskog poremecaja. Medjutim, da bi bilo sigurno lekar je uradio biopsiju. To ne znaci da se ocekuje nalaz tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2011.

Bila sam na MR zakljucak radiologa spondiloza,polidiskopatija najizrazenija u visini I.V.prostora Th-10 i L-1 vise po levoj strani molim da mi objasnite.

Postovana, vide znaci okostavanja (degenerativna promena koja nastaje sa godinama), kao i promene na medjuprsljenskim diskusima (hrskavicama). To znaci da je usled dugotrajnog sedenja, slabosti ledjnih misica, koja je posledica smanjene fizicke aktivnosti, godina ili nekog naglog poktera, a najverovatnije zbog svega ovog zajedno, doslo do ostecenja hrskavicavog diskusa koji se nalazi izmedju kicmenih prsljenova. Ne opisuje se stepen ostecenja tako da je verovatno mali (pocetni). Da bi sprecili napredovanje bolesti potrebno je da izbegavate dugotrajno sedenje (pravite pauze u toku rada, razmrdajte se malo, uradite neku vezbu ili se samo protegnite), laganim vezbama postepeno ojacajte ledjne misice, izbegavajte podizanje deskih predmeta, savijanje, iznenadne pokrete i pusenje. Ako ste gojzni smrsajte, ako niste odrzavajte normalnu tezinu. Unosite mlecne proizvode, pasulj i soju, jer sdrze kalcijum. Lecenje zavisi od tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2011.

Postovani doktore,imam bolove i pecenje duz bocne strane leve noge,sve do skocnog zgloba.Bolovi su u fazi mirovanja.Kome da se obratim?Unapred zahvalna.

Postovana, to je lumboishialgija. Zivac trpi pritisak na izlasku iz kicme. Zbog njegove iritacije javlja se bol i pecenje duz noge. Potrebno je da se javite neurologu i fizijatru. Fizikalna terapija vam moze smanjiti tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2011.

Postovani, da li je moguce da je bol u lumbalnom delu kicme posledica spinalne anestezije, porodila sam se pre 5v meseci carskim rezom u spinalnoj anesteziji i imam ceste bolove u donjem delu kicme, najjaci su ujutru kad ustanem ili kada se probudim usred noci. Tokom trudnoce nisam imala probleme sa kicmom, hvala unapred

Postovana, nije sigurno da je bol posledica spinalne anestezije. Tokom trudnoce se javljaju promene na kostima i zglobovima koje olaksavaju prolazak bebe kroz porodjajni kanal. To moze da dovede do bola u kicmi. Tome doprinosi i povecan napor oko gajenja bebe. Javite se fizijatru. Mozete raditi lagane vezbe za jacanje misica kicmenog stuba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2011.

imam31g vo bremenosta podignav tovar i osetiv bolka vo kicmata,veke 3 g imam bolki vo kicmata desniot kolk se do kolenoto najmnogu imam bolki navecer koga lezam na snimkite od MR degeneracija na l4 i l5 so min diskushernija.bev na fizikalna ter bolkite mi se namalija sosem malku nosev kosmodisk,ortop.pojas i toa ne mi pomogna.koga stanuvam ili kleknam se slusa kako puckitanje na rskavec-na sekoe kleknuvanje,dali i toa ima nekakva veza so mojata bolka.ve molam kazete mi dali ke mi pomogne akumpuktura nesto dr.sega pocnav da vezbam na pilates topka no nekako sum razocarana i od toa.ve molam kazete mi dali operacija e edinstveno resenie i dali e mozna posledica od nea.vi blagodaram mnogu.ve molam odgovorete mi.poz od Sv Nikole MK

Postovana, u principu operacija se vrsi u krajnjem slucaju tj. ako fizikalnim lecenjem nije doslo do poboljsanja. Sprovodi se obavezno ako se javi nemogucnost kontrole stolice i mokrenja, kod znacajne slabosti misica i smanjenja misica, pritiska na kicmenu mozdinu ili veoma jakih dugotrajnih bolova. Akumptura nekada ublazava bolove, ali vise se oslonite na tradicionalnu fizikalnu terapiju. Najvaznije je da se cuvate. Ne podizite teske predmete i ne pravite nagle pokrete. Kada nesto podizete, najpre kleknite, tako da kicma bude potpuno prava, a zatim podizite. Na pilatestu imate rizik da napravite neki pokret koji bi vam pogorso stanje. Pucketanje u zglobovima npr. kolenima ukazuje na promene u njima, ali ne znace da ce ubrzo doci do bolova. Naprotiv godinama predhodi tegobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2011.

postovani,molim za pomoc trudna sam i nalazim se u 20.nedelji trudnoce.prije sest meseci pila sam trojnu terapiju zbog prisutne helikobakter u zelucu,koja mi je pravila smetnje. sve do sad ja nisam imala nikakve tegobe.obzirom da sam trudna,nisam ni povracala,niti imala mucnine. medjutim,primila samn jednu stresnu informaciju i odmah me zabolio zeludac.evo vec tri dana me boli a pored bola(koji je visoko,ispod kosti) imam i druge simptome:zgaravica,podrigivanje,brzo praznjenje zeluca,zadah.inace bol nije jak,tup je i nervirajuci.i ne boli tokom citavog dana.kad sam u polusedecem polozaju,cak ga ni ne osetim. da li ja smem raditi gastroskopiju i ukoliko imam helikobakter,da li se ona leci u trudnoci? sta da radim? zahvaljujem

Postovana, javite se gastroenterologu. Helikobakter moze da se utvrdi i u izdahnutom vazduhu (ureaza test). Lecenje je otezano jer se koriste samo lekovi koji su bezbedni u trudnoci. Inace setajte, ne mislite na taj stresan dogadjaj, jedite cesce po malo, ne idite u krevet bar tri sata nakon vecere, spavajte sa malo izdignutim jastukom, izbegavajte spavanje i lezanje na desnom boku, ne nosite tesnu odecu, ne saginjite se naglo. Izbegavajte hranu koja moze pojacati gorusicu, a to je pre svega masna, preobilna hrana, zacinjena, agrumi, kafa, caj od nane, cokolada, sirovi luk. Izbegavajte stres. Ako vam on izaziva smetnje sa varenjem ili trudnoca nije vam potrebna trojna terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2011.

Postovani, koristim AIROL o,o5% tretinoin vec vise od godinu dana. Da li je istina da zene koje planiraju trudnocu moraju biti vrlo oprezne sa koriscenjem ove kreme, tj. da postoji period nakon prestanka upotrebe airola koji mora proci da bi bilo bezbedno ostalo u drugom stanju? UNAPRED HVALA!

Postovana, svi tretionini mogu dovesti do ostecenja jajne celije i ploda. Zato se prekida njihovo koriscenje najmanje mesec dana pre planirane trudnoce. Zbog mogucih tezih nezeljenih dejstava ovog leka i iritacije koze mozete ga koristiti samo po preporuci koznog lekara. O planiranoj trudnoci konsultujte se sa ginekologom. Tokom terapije koristite neko kontraceptivno sredstvo, jer ako bi slucajno doslo do trudnoce morala bi da se prekine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2011.

Postovani, Radila sam kontrolnu analizu krvi, jer sam nedavno imala urinarnu infekciju gde je izolovana bakterija Klebsiella Enterococcus 100.000 u 1ml. Tada sam imala Le 14,5, i povisene Neu 93,5. Pila sam ciprocinal po nalogu lekara od 500mg celu kutiju, ponovila nalaz, gde je sada urin u redu, nema bakterija, leukociti u krvi su u redu, jedino sto odstupa od normalnih vrednosti je ALP 32. Da li je to mnogo snizeno ili je to normalan nalaz? Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav!

Postovana, snizena vrednost nema znacaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2011.

postovani,pisem u vezi svoje sestre koja ima 37god,ona suvo kaslje od pre pola god,nije isla kod pulmologa,radila je tada kozne testove koji su bili negativni,nije snimala pluca.Pila je svasta za kasalj nista joj nije pomoglo.Od pre dva meseca imala je virusnu infekciju,temperaturu,od tada joj se pojacao kasalj,nema vise grip ali ne moze da funkionise dobro,ne moze dobro da govori koliko joj smeta taj suv kasalj.Ne zali se na bol u grudima,planira da ide kod pulmologa,ali je zanima sta bi to moglo da bude,u porodici nema slucaja od astme i tome slicno.Ona je zabrinuta pa vas moli za vas cenjeni odgovor,unapred zahvalni

Postovana, mora se javiti pulmologu i ORL. Najcesce je dugotrajan suv kasalj posledica alergijskog rinitisa. Kod njega se zadnjim zidom zdrela spusta sekret koji drazi grlo i izaziva kasalj. Vracanje zeludacnog soka u jednjak i navise ka grlu (GERB, gorusica) takodje moze da izazove suv kasalj. Postoji astma koja se ispoljava samo suvim kasljem. Uzrok moze da bude: kod pusaca hronicna opstruktivna bolest pluca (HOBP), neki lekovi, kao ACE inhibitori za snizenje krvnog pritiska, kao i karcinom pluca.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: