Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 24.9.2011.

postovani doktore imam jedno pitanje za vas dali inekcije koje primam u stomak zbog razredjivanja krvi i brufen smem piti zajedno jer imam uzasne glavobolje i ne pomazem mi ni jedan lek sem brufena juce sam imala jake bolove i popila jedan i hvala bogu nije mi za sad nista a cula sam da nesme da se pije jer postoji mogucnost od unutrasnjeg krvrenja a sad me boli stomak pomalo dali od straha sto sam to cula ili od problema sa brufenom molim vas za pomoc jer neznam sta je tacno sta trebam sad raditi nakon tog uzetog leka to nije brufen to se zove spifen ovde u francuskoj ali je nesto na bazi brufena i jos necega molim vas za pomoc havala

Postovana, Brufen ne sme da se pije kada se primenjuje antikoagulantna terapija (injekcije koje primate u stomak) zbog veceg rizika od krvarenja. Sto se duze pije Brufen i sto je veca doza rizik je veci. Krvarenje je uglavnom iz organa za varenje i cesce je kod osoba koje imaju cir na zelucu ili dvanaestopalacnom crevu, ulcerozni kolitis i druge bolesti gde je sluzokoza ostecena ili osetljiva. Krvarenje se poznaje po crnoj stolici kao katran. Ako povracate povracana masa lici na talog od kafe. Brufen moze da izazove bol u stomaku i bez krvarenja. Bol moze da bude i posledica straha i stresa. Kod nekog i jedna tableta moze da izazove krvarenje, posebno kod starih osoba i osoba koje imaju bolesti organa za varenje. Krvarenja mogu da budu i u zglobovima. Ne verujem da je kod vas jedna tableta dovela do krvarenja, ali sledeci put koristite manje stetan analgetik dok ste na antikoagulantnoj terapiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2011.

Postovani, Imam 26 godina.Prilikom sedenja,ustajanja,lezanja,.zapravo prilikom obavljana bilo kakve aktivnosti,cujem krckanje kostiju.Sta bi trebalo da uzmem u apoteci,da bi se otklonio taj problem koji imam?Ili mozda treba unositi odredjenju vrstu hrane?Molim vas dajte mi savet.Nemam bol.

Postovana, krckanje zglobova je znak njihovog starenja. To mozete da smanjite umerenom fizickom aktivnoscu koja jaca misice i time rasterecuje zglobove, kao i izbegavanjem dugotrajnog sedenja ili stajanja. Ne sedite sa prekrstenim nogama, jer to ubrzava ostecenje kolena (gonartroza). Unosite raznovrsnu hranu, a posedno pasulj, soju, mlecne proizvode. Izbegavajte pusenje i boravak u zadimljenim prostorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2011.

postovani..prosle nedelje sam vam pisala vezano za mog sincica koji za 6 dana puni 3 mjeseca. iskreno se zahvaljujem na odgovoru!!! u pitanju su bile rijetke stolice zelene boje i sa puno sluzi.posle devet dana uzimanja probiotika stanje se nije poravilo stim sto se jednom dnevno ili eventualno jednom u dva dana desi da ima nazovimo je "normalnom" stolicom. tako da smo dobili uputnicu za analizu juce ujutru odnijeli primjer u lab.i sad nestrljivo iscekujem rezultate. medjutim primjer koji sam odnijela,je izgledao kao sasvim normalna stolica(zuckasta sa zrncima i sasvim malo sluzi,tako se htjelo) a vec posle tri sata je bila cista zabokrecina. mozda banaklno ali moje pitanje je da li i na osnovu stolice koju smo odnijeli u lab.mogu da nadju "problem"tj. viris ili bakterije ako postoje??? inace beba i dalje lijepo napreduje pa padijatar kaze ako nalaz bude uredan onda je vjerovatno intolerantan na nesto sto ja hranom unosim,rekao mi da smanjim unosenje mlijeka sira i crvenog mesa...pored velike zabrinutosti za taj problem javio se dr. zapravo radi se o balanopostitisu. pedijatar nam rekao da mazemo sa kremom "getalyn beta" 3-4 dana i da ce se povuci. sa velikom sugestijom koristi tu kremu jer koliko znam na bazi kortizona je. stavljam mu oblogice od kamilice...zapravo pisa mu i nije toliko crvena koliko je zapravo "otekla" izgleda kao u erekciji da je. na dador reaguje ne placom ali se vidi da mu smeta. molim vas i za vase misljenje i savjet!!! unapred zahvalna!!!

Postovana, u principu je bolje da se na pregled da najsumnjiviji deo stolice. Medjutim, ako u stolici ima bakterija one ce se naci i u datom uzorku. Probiotik moze da se koristi u duzem periodu bez ikakvih posledica. Kremu ne koristite duze od 3 do 4 dana. Uz pojacanu higijenu to ce proci. Sada mozete da povlacite kozicu da bi isprali smegmu, ali kasnije to nije potrebno. U koliko povlacite kozicu cinite to samo dokle je moguce. Ne povlacite silom vise. Normalno je da beba ima povremeno erekciju. To je posebno izrazeno kada je besika puna i kada piski. Na to ne treba da obracate paznju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2011.

Postovani, hvala puno na odgovoru koji ste mi dali 22.09., a koji se odnosi na Hasimoto u trudnoci. Upravo sam tako i razumela znacaj tiroksina i tsh, ali su me uplasili stavovi pojedinih endokrinologa koji isticu da tsh u trudnoci ne sme da predje vrednost od 2,50, a isto sam procitala i u nekim clancima na internetu. Rekli ste da ne verujete da je vrednost ft4 bila toliko niska da je naskodila bebi, pa me zanima da mi kazete da li je pad tiroksina koji sam imala u jednom periodu bio znacajan odnosno sa mogucim negativnim uticajem. Naime, na kraju prvog meseca trudnoce je vrednost ft4 bila 11.9(7.8-14.3), a na kraju treceg 5.4(7.8-14.3), odnosno na ponovljenim analizama, nakon 3 dana, u drugoj laboratoriji 11(11.5-22.7). Jako brinem zato sto smatram da je lekar napravio gresku zbog toga sto mi nije povecao dozu ili bar zakazao kontrolu za mesec dana umesto za dva. Zanima me samo jos jedna stvar: da li se pad moze objasniti time da je beba usled povecanih potreba za tiroksinom u tom periodu uzela koliko joj je bilo potrebno, a da je pad mogao samo meni da smeta ili kako se to vec strucno objasnjava? Hvala puno!

Postovana, u principu u trudnoci sve sto je potrebno ide prvo za razvoj bebe. Ne cini mi se da je tiroksin bio nizak u duzem vremenskom periodu da bi to moglo stetno da deluje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2011.

Stitne zlezda mi je smanjena vec 6,7 godina.Zadnja 3 meseca sam na terapiji Levotyroxin 125 miligrama. Juce sam radila nalaz krvi za stitnu zlezdu i danas si me obavestili iz vbolnice da trebam da idem kod specijaliste za stitnjacu zbog kako kazu ne radi dovoljno. Molim Vas za Vase misljenje. Hvala

Postovana, od umanjene stitne zlezde se ocekuje da slabije radi tj. da ne luci dovoljnu kolicinu hormona. Zato se taj hormon dodaje u vidu tableta. U tom cilju Vi pijete Levotyroxin. Povremene kontrole se rade da bi se odredila potrebna doza leka. Zato predstojeci pregled ne treba da Vas plasi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2011.

Postovani,Zahvaljujem se na svim prethodnim odgovorima,puno ste mi pomogli pa bih Vas molila za jos jedan odgovor. Treba da uradim kolonoskopiju u blagoj sedaciji jer ne postoji mogucnost anestezije.Veoma se plasim jer sam cula da strahovito boli i pored te sedacije.Razgovarala sam sa anesteziologom i on kaze da ne moze da me uspava jer je potrebna saradnja pacijenta tokom pregleda.Recite mi iskreno koliko se ta bol oseca u svesnoj sedaciji.Inace vec sam vas pitala za gastroskopiju i bili ste u pravu, pregled sam odlicno podnela nisam cak imala ni nagon za povracanje, pa vas molim za potpuno iskren odgovor i ovog puta. Hvala.

Postovana, nema razloga da se plasite. U blagoj sedaciji necete da osecate bol. Izgubicete osecaj za vreme i cinice vam se da pregled traje mnogo kratko. Vi cete da cujete sta se desava i moci cete da se promenite polozas kad vam kazu (da saradjujete), ali cete da se osecate kao da se to ne desava vama, necete osecati strah, ni zabrinutost, ni bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2011.

Postovani, imam diskopatiju kicme od svojih 28 godina,i visok pritisak, stara sam 54 godine, domacica po zanimanju. Htela bih da kupim biciklu da bih vozila u kuci, posto imam slabu pokretljivost, fizicki slabo aktivna, zamaram se, i imam bol u nogama. Da li mi preporucujete da uzmem? Anemicna sam,te hranom nadoknadjujem deficit gvozdja.

Postovana, vama vise odgovara setnja ili fitnes. Kucni bicikl ne preporucujem iz vise razloga. Pre svega vi ste domacica i dosta boravite u kuci sto deluje nepovoljno na krvni pritisak i raspolozenje. Zato fizicku aktivnost treba da obavljate napolju. Osmislite je tako da bude interesantna. Voznja sobnog bicikla je monotona i ubrzo ce vam postati dosadna pa cete morati da se terate da vezbate. Osim toga takvo vezbadje ne obezbedjuje antistres efekat kao trcanje, setanje ili sport. Mozete napolju da vozite obicnu biciklu. Ako ste u mogucnosti najvise bi vam prijalo da se upisete na neki kurs kao sto je joga ili areobik u skladu sa vasom kondicijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2011.

postovani doktore vidla sam dosta pitanja vezanih za operacije vena pa evo i ja resih da vam postavim jedno pitanje koje me dosta muci i nadam se da cete mi vi pomoci operisala sam vene pre dve nedelje nakon operacije su mi se javile dosta velike modrice po nozi i dosta hematoma mislim da se kazu hematomi jer su to neke grudvice po nogu koje su tvrde primala sam dve nedelje lovenox0.8 u stomak protiv stvaranje tromba e sad me interesuje dali sad nakon prestanka primanja tih inekcija moguce nastanak nekog tromba i dali su ovi hematomi opasni i kako ce oni nestati sta su to u stvari hematomi,kontolu kod doktora koji me je operisao imam nakon mesec dana ali mene sada brine to kako cu ja sad bez tih inekcija dali ce se meni sada nesto iskomplikovati izvinite na ovako prosirnom pitanju ali vam se javljam prvi put i htela bih ako moze da mi pomogneste unapred vam se zahvaljujem vidim da su ljudi vama prezadovoljni aha i zaboravila sam da napomenem da su ovi hematomi na nozi dosta bolni ima ih dosta i u razlicitim su oblicima neki okrugli neki duguljasti ali me plase... Doktore zaboravila sam vam dotati jos nesto. Ja sam nakon operacije pocela polako ustajati posle trceg dana pocela sam i kucne poslove raditi sama jer imam malu decu pa nemam ko mi pomoci i setala sam i auto vozila sve to posle 4 do 5 dana morala sam sta cu bolove nisam imala ali sada su mi rekli da to moze predstavljati neki problem pa vas molim da i ovo uzmete u obzir pre nego sto mi odgovorite na ovo predhodno pitanje dali je to stvarno sada nesto strasno sto sam sve to radila ili ne hvala vam hvala posto je meni prvi put na ovo sajtu pa se jos nemogu uklopiti kako treba zato pitam previse

Postovana, nakon operacije vena obavezno se jave hematomi. To su krvni podlivi tj. obicne modrice iste kao kada se udarite, samo sto ih sada ima vise. One ce se vremenom povuci. Mirovanje nakon operacije povecava rizik da nastane tromb. Zato vam kretanje nije naskodilo. Mozda je malo povecalo stvaranje modrica, ali to je manji problem. Nastanak tromba je najveci ubrzo nakon operacije. Zato antikoagulantna terapija nije dugotrajna. To ne treba da vas brine. Ako se eventualno jave neke nove tegobe obratite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2011.

Postovani,radila sam EMG gornjih ekstremiteta. Ovako glasi nalaz. Danasnji EMNG pregled ukazuje na postojanje blazih hronicnih radikularnih lezija za miotome C6/C7 levo. Neurografski parametri su uredni. Interesuje me sta to znaci,posto ocigledno nesto nije u redu,kakav je postupak lecenja itd da mi malo pojasnite i objasnite. Unapred hvala

Postovana, nalaz EMG ukazuje da jedan od korenova zivca koji izlazi iz vratnog dela kicme, a ozivcava ruku, pritisnut sa leve strane. EMG ne moze da pokaze sta vrsi pritisak. Verovatno je to posledica okostavanja tj. degenerativne promene koje postepeno nastaju tokom godina. Vazno je da je uoceno da promene nisu velike. Lecenje je u domenu fizijatra. Sprovodi se fizikalna terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2011.

Postovani, mozete li mi reci koje su posledice od kondiloma kod muskaraca i da li se moze posle dugogodisnjeg nosenja kondiloma(ravni kondilomi, male bele tackice, nema peckanja pri mokrenju i slicnog, negativan na Hlamidiju), moze da uzrokuje rak analnog otvora ili penisa, naravno, ukoliko muskarac nije homoseksualac i nije promiskuitetan?Kolike su sanse za to, i da li bi se neke posledice osetile da se nosi kancer anusa ili penisa?Pohvale za Vas rad i trud. Hvala Vam. Pozdrav

Postovani, pocetni stadijum raka penisa se uvek prometi, medjutim muskarci se obicno stide da se jave lekaru, te pkusavaju sami da se lece. Ovo je istina veoma redak tumor. Rizik za njegov nastanak je lose odrzavanje higijene, cesta zapaljenja i kondilomi. Kondilome izazivaju razliciti sojevi HPV virusa. Vecina od njih se ne povezje sa povecanim rizikom za pojavu raka, ali je bolje da se za svaki slucaj uklone. Kada primetite bilo kakvu promenu na penisu, a to je uglavnom na glavicu ili prepucijumu (kozica oko njega) javite se lekaru. To obicno nije tumor, ali je stanje koje treba da se leci jer moze da mu predhodi. Znaci rak penisa lako moze da se spreci pravilnom higijenom. Takodje moze da se uoci u stadijumu kada je potpuno izleciv, bez potrebe da se odstranjuje njegov deo. U pocetku se uocava kao mali plih, izraslina ili bezbolna ranica koja ne zarasta vec se siri. Ako uocite bilo kakvu pomenu, cak i samo promenu boje treba da se javite urologu ili koznom lekaru. To uglavnom nije pocetak tumora, ali moze biti stanje koje zanemareno moze da vodi ka njemu. Karcinom anuca se uglavnom javlja kod osoba koje uprznjavaju analni seks. Pri tome su pod vecim rizikom one koje imaju kondilome. Ispoljava se pojavom kvrzice ili yadebljanja na anusu i pojavom krvarenja. Krvarenje uvek treba ozbiljno shvatiti iako je ono najcesce posledica hemoroida. Medjutim i osobe sa hemoroidima mogu da dobiju rak. Znaci u cilju ranog otkrivanja raka debelog creva (on je obicno na debelom crevu, a ne na anusu) treba da se javite lekaru ako primetite promenu u ritmu praznjenja creva koja duze traje ili krvarenje. Bol nije ran znak raka debelog creva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2011.

Postovani, bolujem od hasimoto tireoiditisa, u osmom mesecu sam trudnoce, na terapiji sam, ali su vrednosti tsh sve vreme visoke, osim u prvom i sedmom mesecu, pa me interesuje da li ste u svojoj praksi imali iskustva sa trudnicama koje su imale visok tsh, a da to nije negativno uticalo na bebe.

Postovana, za normalan razvoj bebe i vase zdravlje potrebno je da nivo tiroksina bude normalan ili malo visi. Pri tome je vrednost TSH manje vazna. Uloga TSH (tireostimulirajuci hormon) u orgnizmu je da stimulise zlezdu da luci normalnu kolicinu hormona tiroksina. Hormon tiroksin obezbedjuje normalan metabolizam i normalan razvoj ploda. Kada zlezda nije u stanju da stvara dovoljnu kolicinu hormona on se unosi u obliku tableta. U trudnoci je obicno potrebno da se doza leka povisi, jer su potrebe organizma vece. Posto ste redovno kontrolisali hormone nije moguce da je tiroksina bilo toliko nizak da je skodilo bebi. Sve vise preovladava misljenje da subklinicku hipotireozu (visok TSH, a normalan T3 i T4) u trudnoci treba lecit iako bebe tih trudnica nemaju komplikacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2011.

Postovani imam 30god. i zadnjih par dana osetim cudan probadajuci bol u ledjima.Osecaj kao kad slusam druge da ih je probolo u grudima tako mene ali samo kad legnem ili se okrecem na neku stranu u ledjima neprijatno probode ili zdrma neznam kako da objasnim i odma prodje ja u tom momentu odma ustanem.Inace svaka koscica puca kad hocu da se rastegnem u ledjima pomislila sam dali je od prehlade,promaje ,nezgodnog lezanja ,sta vi mislite.

Postovana, taj iznenadni probadajuci bol je posledica grca misica. Uglavnom je posledica nezgodnog polozaja tela. To nije nista opasno. Najvise bi vam odgovaralo plivanje ili vezbe istezanja misica ili joga. Ako niste u mogucnosti da radite nsto od ovoga uradite svakodnevno vezbe zagrevanja kao sto ste radili u skoli na pocetku casa fizickog. Pucketanje zglobova pri vezbanju ne treba da vas spreci da to raadite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2011.

Postovani,od aprila meseca u nalazu urina pozitivni eritrociti,svezih od 15-20.Lecena antibioticima,mokraca se ne popravlja.Na uz dr. vidi prosirene uretere i bubrezne casice u oba bubrega,staza 1 obostana.Bubrezi bez kaklkuloze ali se primecuju u levom bubregu dve senke velicine po 6mm. Bol osecam samo u levom bubregu i on se pojacava kada se izmokrim.Urdjena UK i urin,mokraca vadjena kateterom eritrociti svezi od 15-20,a UK sterilna.Narucena za IVU za 29 septembar.Temperaturu nisam imala,osim jake vrtoglavice i povracanja. Da li moje stanje ukazuje na nesto ozbiljno i sta mi je ciniti? Unapred zahvalna!!!

Postovana, na ultrazvuku se vidi da je zbog necega doslo do malog zastoja u oticanju mokrace i da je to dovelo do prosirenje mokracnih kanala i bubrezbih casica. To je najverovatnie posledica kamena u bubregu. Sada se vide dve senke koje su najverovatnije kamen. To sugerise da ih je bilo i ranije. Verovatno da je bilo eliminacije peska, a mozda i nekog kamena i da je to dovelo do pojave krvi u mokraci. Da li je to uzrok krvarenja proverice se na IVU. Ona ce da pokaze kako sada luce bubrezi. Zbog vrtoglavice i povracanja javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2011.

Postovani, imam devojcicu od 5 godina kojoj kojoj cesto na gacicama primetim gust sekret, svetlo zute boje sa mirisom. Vagina je spolja crvena i cesto je svrbi iako je redovno kupam i odrzavam higijenu. Interesuje me otkuda to kod malih devojcica. Da li je to neka infekcija ili gljivica i kako se leci. Unapred zahvalna.

Postovana, malo pojacano vaginalno lucenje kod devojcica nije neobicno i uz pojacanu higijenu i mazanje pavloviceve masti brzo prolazi. Medjutim, kada se cesto ponavlja, praceno je svrabom i crvenilom mora da se leci. To je infekcija nekada izazvana bakterijama a nekada gljivicama. Tacam izazivac se odredjuje genitalnim brisom. Vodite dete pedijatru ili decijem ginekologu. Infekcija moza da bude posledica nosenja neadekvatnog vesa ili odece ili brisanja od nazad prema napred nakon male i velike nuzde. Pojacano vaginalno lucenje se sprecava nosenjem belih pamucnih gacica, koriscenjem belog toalet papira bez mirisa i pravilnim brisanjem nakon koriscenja toaleta. Ponekad je uporna infekcija znak da je dete seksualno uznemiravano ili da je dete uguralo u vaginu neku igracku. Posto infekcija duze traje morate dete odmah da vodite lekaru. Sami mozete da joj ublazite svrab i pecenje tako sto cete da je stavite dva puta dnevno da sedi u kadici tople vode u koju ste dodali pola šolje sode bikarbone. Medjutim, ove kupke ne smeju da zamene lekarski pregled, niti su razlog za njegovo odlaganje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2011.

Postovani, imam hipertireozu, bazedovljev sindrom. Lecim se dve godine, pila sam lek tiastat, pila sam biljne cajeve za uravnotezen rad hormona, jela med napravljen takodje da uravnotezen rad hormona. Odmah na samom pocetku, manifestovalo mi se na ocima, tako sto su mi oci bile populano nazvano "buljave", a vrlo brzo je doslo i do delimicnog strabizma. Delimicnog jer se odrazio samo na desnom oku, "pobeglo" je unutra. Ne pijem vise lek vec 6 meseci, hormoni su se malo stabilizovali, oci vise nisu "buljave", ali delimican strabizam je ostao i to samo na desnom oku. Levo oko je pokretljivo i sasvim lepo vidim na njega. Na desnom oku mi je vid malo oslabljen. Ono sto mene zanima i sto vas molim da mi odgovorite jeste: da li ce se nakon izvesnog vremena (proslo je sedam meseci kako ne pijem lek) desno oko "vratiti" na svoje mesto ili nece. Kazem malo se pomerio, kao da se "otkocilo", ali jos uvek nije doslo na "svoje pravo mesto". Verujem da sam uspela ukratko da izlozim svoj problem i zahvaljujem vam se unapred na odgovoru,. S postovanjem, Sanja

Postovana Sanja, razrokost nije nastala zbog dejstva leka Tiastata, pa ne mozete da ocekujete da ce se polozaj ocne jabucice normalizovati samo zbog toga sto ne pijete lek. Razrokost ili strabizam nastaje zbog slabosti pojedinih ocnih misica (misica koji pomeraju ocnu jabucicu). Morate da se javite ocnom lekaru i neurologu. Nakon pregleda odredice se nacin lecenja. Lecenje zavisi od uzroka strabizma. Istina on nekada (retko) moze da se povuce bez lecenja, ali ne treba da cekate da vidite da li ce to da se desi, jer zbog strabizma dolazi do ostecenja vida. Buljave oci (egzoftalmus) je bolest koja obicno ide zajedno sa Bazedovljevom bolescu. Normalizacija hormona stitne zlezde nije uvek pracena povlacenjem buljavosti. Ako se egzoftalmus odrzava ocni lekar sprovodi lecenje uglavnom kortikosteroidima. Znaci morate se javiti ocnom lekaru, a ako je potrebno i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2011.

Postovani,lekar mi je saopstio da sam naj verovatnije dobila reumatski artritis,jako se plasim sa obzirom da imam 35 godina,da li se ikako moze spreciti da mi u buducnosti ne budu krivi prsti,sake i ostalo i kakve su mi prognoze,na sta ce da lici sada moj zivot.

Postovana, niste dobili konacnu dijagnozu, jer kao sto pisete lekar je rekao najverovatnije. Cak i da se dijagnostikuje reumatoidni artritis to nije razlog da ocajavate. Bolest postepeno napreduje uz periode pogorsanja i poboljsanja, ali uvek izaziva deformitete zglobova, pre svaga saka. Ljudima izgleda strasno kada saznaju da vise nisu potpuno zdravi i da ce imati dozivotno neke tegobe. Kada prihvate to kao neminovnost psihicke im je mnogo lakse, a samim tim i tegobe budu blaze. Na sta ce da vam lici zivot zavisi iskljucivo od vas. Mozete da patite i ocajavate i time smanjite kvalitet zivota, a mozete da zivite kao i pre, samo sto cete povremeno da pijete lekove i ujutru da razmrdavate zglobove. Pravovremenim lecenjem kvalitet zivota ne mora biti umanjen. Osobe sa ovom bolescu koje zive u toplijim krajevima imaju mnogo slabije tegobe, ali su deformiteti isti kao kod bolesnika koji zive u hladnijim krajevima i imaju mnogo vece bolove i duzu jutarnju ukrucenost zglobova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2011.

Postovani,moja mama vadila je krv i svaki put joj pronadju visoku sedimentaciju i leukocite,neznam zasto a lekari nekazu nista na to.Inace ona je asmaticni bolesnik vec vise od 20 god i dugo prima inekcije diprohos/svaki mesec/.Poceli su joj se kriviti zglobovi u rukama pogotovo laktu i pojavljuju se kao neke otekline,ne znam koji je razlog i kako joj pomoci inace je jako slabog zdravlja.

Postovani, neka se mama javi reumatologu. Visoka sedimentacija i poviseni leukociti ukazuju na neko zapaljenje i treba ga naci i leciti. Medjutim, nekada je sedimentacija stalno povisena bez vidljivog razloga i ne smatra se patoloskom. Tada je zabrinjavajuce ako naglo poraste, jer to znaci da je doslo do pojave neke bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2011.

Postovani,imam 29 godina i hipotireozu odnosno hashimoto,pijem eutirox i hormoni su u granici normale vec duze ali meni cesto dodje jako slabo,nista me ne boli da bi mogla predpostavit sta moze biti,a ovako vise nemogu.Jedino sto znam da imam jako veliki broj antitela ANTI TPO preko 2500 pa da mi mozda oni nestvaraju neki problem inace radila sam biohemiju i ona je ok.Recite mi sta mi se desava i kako da pronadjem uzrok.Problem je sto su mi tesko pronasli i hipo.a vjerovatno sam je dugo imala pre toga,pa me brine otkud sad da krenem i sta da uradim.Zahvaljujem unapred.

Postovana, Hasimoto tireoiditis je hronicno zapaljenje stitne zlezde, tako da nije neobicno da zbog toga povremeno osecate malaksalost ili umor. Kada se Eutiroxom normalizuje nivo tiroksina ubrzo se smanju tegobe, medju kojima je i umor. Medjutim, slabost moze da bude simptom stresa i depresije, malokrvnosti, gladi, naglog pada krvnog pritiska. Moze da bude simptom neke bolesti, ali i ne mora. Zavisi kad se i kako javlja. Bez drugih tegoba ne mozeda se misli na neku konkretnu bolest ili stanje. Javite se svom lekaru, po mogucnosti tada kad se osecate slabo. Najverovatnij da je zbog tireoiditisa ili stresa. Budite vise na vazduhu, setajte, hranite se raznovrsno, izbegavajte stres. Svakodnevno odvojite vreme za nesto sto volite, neki hobi, citanje knjige, jogu..
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2011.

Postovana,u maju mesecu 2010.g. posle velikog stresa mi se pojavio bol ispod desnog rebarnog luka.Nakon UZ pregleda abdomena konstatovan je polip u zucnoj kesi velicine 1 cm,pa mi je u julu iste godine uradjena laparoskopska operacija.HP analiza je pokayala da nije bilo polipa vec se radilo o hronicnoj upali zucne kese.Medjutim moji su se problemi nastavili,pa mi je uradji endoskopski pregled zeludca gde je konstatovana hernija 2 cm i prisustvo helikobaktera,koji sam lecula,i kontrola je pokazala da ga vise nije bilo.Pre operacije sam uradila sve biohemijske analize i svi nalayi su bili uredni.U periodu od operacije do 1,11,2011.sam u vise nvrata ponavlja la kao i biohemijske analize,kao i UZ preglede abdomena i sveje bilo u redu.Po savetu gastrologa u januaru sam uradila i kolonoskopiju i sve je bilo u najboljem redu.Medjutim moji su problemi jos uvek prisutni,bolovi oji su tupi javljaju se ispod desnog rebarnog luka ili za jedno 15 cm nize,a nekada se osete i u ledjuma u visini bubrega.ya koje je UZ konstatovano da su u redu i da nema ni kamena.Poslednji UZ pregled sam uradila pre 10 dana u radiolog mi je rekao da moje tegobe ne poticu od organa ya varenje jer je sve apsolutno u redu,pa ipak sam nespokojna,krije li se negde neka opasbna bolest mkoja se ne moze uociti.Napominjem da mi se tegobe ponekad javljaju svaki dan,ponekad prodje i po nekoliko dana bez njih i tako vec skoro godinu i po dana.Molim vas za savet sta dalje,jer sve mi to remeti normalan zivot buduci da sam u stalnom strahu.Moj lekar opste prakse mi je samo rekao da je mozda u pitanju Odijv sfinkter,odnosno poremecaj istog,ali nije savetovao dalje pretrage.Molim vas za savet i opsirniji odgovor.Unapred hvala. PS Imam 56 godina,ne pijem nikad nisam pusila.Npominjem da imam normalan apetit,ne gubim na tezini,stolica uredna svakodnevna,bez drugih problema.Jos napominjem da mi se ipod DRL pojavljuje povremeno osecaj kao neke loptice koja se naduva,pa pritiska rebro,pa onda opet nista i tako u nedogled.

Postovana, kazete da je bol nekada ispod desnog rebarnog luka (tipicno za zucu kesu i jetru), a da je nekada 15cm nize sto nije bol istog uzroka, sem ako ne potice od gasova u stomaku kada se javlja na razlicitim mestima. Tegobe mogu da poticu od hiatus hernije (zeludacna kila) i tad su izrazenije nakon jela ili savijanja, nekog posla ili ako legnete ubrzo posle jela. U svakom slucaju zeludacna kila daje povremeno tegobe. Ponekad se nakon operacije zuc vraca u zeludac i izaziva smetnje u varenju (bol, muku, gadjenje...). Tada se pri gastroskopiji vidi malo zuci u zelucu. Ako su promene na Odijevom svinkteru (Papila vateri, mesto gde se zucni kanal uzliva u dvanaestopalacno crevo) to ce se kasnije videti na ultrazvuku, ali nece odjednom da bude nesto strasno. Kada je bol desno nize moze da potice od jajnika, kile ili hronicne upale slepog creva. Na savremenijim UZ aparatima upala moze da se uoci. Inace nema uvecanja leukocita i dr. biohemijskih pokazatelja. Najzad bol moze da potice i od misica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2011.

Postovani,Interesuje me sta je to Schaumanova bolest(sindrom),i kakav je tretman lecenje kom lekaru ili specijalisti da se javim da bi mogao da konstatuje(pregleda) .lecen sam od depresije i sad sam u dobrom zdravstvenom stanju.Nemam vise anksioznost ali cesto sanjarim i suvise sam opusten imam 32god.

Postovani, Shaumanova bolest je kod nas poznata pod imenom sarkoidoza. Preosetljivi ljudi na delovanje udahnutih stetnih cestica (aerozagadjenje) mogu da reaguju zapaljenjem i uvecanjem limfnih zlezda (hilarne) koje dreniraju limfu iz pluca. To moze da se otkrije pri rendgenskom snimku srca i pluca, koji se radi zbog povisene temperature, suvog kaslja, malaksalosti i gubitka apetita. Nekada je prisutno samo povremeno otezano disanje. Kod nekih nema tegoba i bolest se slucajno otkrije kada se iz nekog drugog razloga snime pluca i srce. Leci se kortikosteroidima. Lecenje je u domenu pulmologa. Lepo je sto se osecate opusteno i tako treba da ostane. Mozda ste jos uvek anksiozni posto pitate za bolest, relativno retku, a ne navodite zasto mislite da je imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2011.

Postovani,od aprila meseca imam povisenu temperaturu koja ide do 37,5 ne vise od toga.Nakon lezanja na inf.odeljenju nasli su mi jedino povisen AST od 400 to je pokazatelj antitela na streptokoku,dobila sam deset duplih penicilina i deset duplih geramicina i tri zestite extencilina posle toga i titar je spao na 230*doz je do 200.Uz to su se naravno javila gljivice i bakterije ginekoloski zbog svih antibiotika i u crevima...Uradjene su mi detaljne imunoloske analiye na WMA,ali apsolutno sve i sve je besprekorno kao da u organiymu nema nicega,a titar AST se nakon 4 meseca povecao na 400 opet.Zanima me kako je moguce da imuni sistem ne registruje takva desavanja u organizmu i sta da radim_Lekari bi samo davali gomilu inekcija a ja ne vidim da mi je to nesto dobro donelo,samo mi pogorsa i druge stvari....i naravno onda od planiranja bebe nista!Molim vas pomozite!

Postovana, verovatno mislite na ASTO ili ASO sto je skracenica koja oznacava antistreptolizinski titar tj. pokazuje da postoje antitela na streptokoke (konkretno na streptolizin O koji produkuju streptokoke). Problem kod tih antitela je u tome sto ona ponekad, greskom imunog sistema, napadaju i pojedine celije organizma. Ponavljanjem streptokokne infekcije moze doci do reumatske groznice ili poststreptokoknog glomerulonefritisa. Komplikacije ovih bolesti mogu biti trajna ostecenja bubrega ili srca (srcana mana). Zato se streptokokna infekcija leci. Da bi se antitela smanjila treba da prodje 6 do 12 meseci. Znatan porast ukazuje da je ponovo bilo kontakta sa streptokokama. Potpun gubitak antitela nije moguc (antitela su nastala i ne mogu se izgubiti sama od sebe), ali je prihvatljivo da ne rastu i da se vremenom smanjuju. Sreptokokna infekcija grla moze da protice bez tegoba i ja vas razumem sto vam nije logicno da pijete antibiotike i dobijate njihova nimalo prijatna nezeljena dejstva. Medjutim, ipak treba spreciti eventualnu pojavu tezih bolesti. Uskoro cete moci da planirate bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2011.

Zbog jakih menustralnih bolova u stomaku popila sam kafetin i apaurin od 5mg. I imala sam samo jedan dan menustraciju sutra dan nista, uradim test za trudnocu i dobijem pozitivan rezultat ..Moje pitanje je da li sam nastetila plodu zbog ovih tableta bojim se jer 3 godine pokusavamo imat bebu, a sad neznam sta da radim..

Postovana, ne bi trebalo da popijeni lekovi stetno deluju na plod. Apaurin ne smeta, Cafetin se ne preporucuje u trudnoci, ali ipak to nije bila duza upotreba te ne bi trebalo da bude problema. Konsultujte se sa svojim ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2011.

Postovani,imam0 godina i 2-3 meseca bolove u zglobovima saka ,lakta,uradila sam RF,SE,CRP i bilo je sve ok.medjutim bolovi nisu prestajali i morala sam ici kod reumatologa,po ovim nalazima i pregledima nista nije vidio sta netreba,posumljao je na virus ali ja sam zadnji virus prelezala oko nove gosine,tako da sumljam da je to.Ti bolovi mi stvaraju veliku nervozu i vec mi nije svedno,neznam sta je i kako da sprecim dok je vreme,bojim se jer sam vec autoimunas pa da nije to poreklo bolesti.Molim vas za misljenje i savet kako spreciti ili usporiti sta god da je.

Postovana, virusna infekcija ne mora da se manifestuje samo kao kijavica ili nazeb. Moze da se ispolji i bolovima u zglobovima. Osim vezbi, fizicke aktivnosti i izbegavanja masne hrane jer podstice zapaljenja, ne mozete mnogo da ucinite. Ako uz bolove osecate i umor moze biti fibrozitis, neprijatno, ali bezopasno stanje gde vam moze pomoci sport ili fitnes. Bolovi mogu da budu posledica naprezanja prilikom rada ili neygodnog polozaja ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2011.

Postovani doktore, Imam jedan problem, imam neki plik oko anusa i ne znam sta je, mozda su u pitanju kondilomi ili hemoroid, precnika je oko pola cm i ne boli me niti mi pravi probleme ali me plasi, ponekad samo osetim mali svrab ali nista strasno(leto je pa mozda i od znoja)i ponekad me malo pecne kada vrsim nuzdu.Molim Vas da mi kazete sta to moze biti i da li mozda postoji neki mejl gde bih mogao da Vam posaljem sliku toga?I recite mi, molim Vas da li bilo kondilomi bilo hemoroidi mogu da izazovu tumor ili rak?Moram istaci da sam skoro, pre godinu dana imao Helikobakter pilori i da to pre toga nisam imao, taj plik, to sam smoro primetio.Da li krema za ruke(Nivea) ili peder moze pogorsati stvar? Znam da treba da idem kod lekara ali bi mi mnogo lakse bilo kada bi mi prvo vi rekli sta to moze biti, molim Vas.Ako postoji neki nacin da Vam posaljem sliku, stavite mi to u odgovor. Unapred Vam hvala i molim Vas za pomoc. Pozdrav

Postovani, po vasem opisu najverovatnije da je hemoroid. Hemoroidi nemaju veze sa rakom. To su prosirene rektalne vene. Bolest nije opasna, ali moze godinama kasnije da bude neprijatna, ali vazno je da nema veze sa tumorima. Trudite se da vam stolica bude uredna, jer zatvor i proliv mogu da izazovu tegobe (bol, svrab ili pecenje). Ako vas budu vise mucili mozete povremeno da koristite neku biljnu kremu za hemoroide. Nije stetno, ali nije potrebno da stavljate Nivea kremu za ruke ili neki puder. Sada nema potrebe da koristite kreme sa kortikosteroidom i anestetikom, jer nemate velike tegobe. Kondilomi imaju neravnu povrsinu, tako da ne lice na plih. Kondilomi izazvani pojedinim solevima virusa se povezuju sa povecanim rizikom za pojavu raka, pre svega kod zena (rak grlica materice). Helicobacter pylori nema veze sa promenama. Javite se lekaru proktologu, jer je on zaduzen za hemoroide. Ako uoci da promena nije hemoroid vec kondilom ili neka druga promena uputice vas koznom lekaru. Ako imate kondilome on ce ih ukloniti. Kondilomi mogu da se uklanjaju i u privatnim klinikama, ali javite se prvo vasem lekaru. Nekada mladice zabrinu belicaste tackice koje predstavljaju zapusene lojne zlezde. Ako dominiraju promene na kozi javite se prvo koznom lekaru. Dijagnoza koznih promena tesko moze da se postavi na osnovu slike. Nije neophodno, ali ako zelite da posaljete sliku, ucinite to preko mejla koji stoji u kontaktu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2011.

Postovani, molila bih vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Pre 5 godina imala sam problema sa kondilomima, 3-4 puta sa ih skidala radio talasim, zadnji put pre 3 godine. Koliko znam njihova ponovna pojava se vezuje za pad imuniteta, stres, da se cesto vracaju u trudnoci... Ja nisam imala problema sa njima u trudnoci hvala Bogu, zatim imala sam operaciju vanmatericne trudnoce, opadao mi je imunitet i sva sreca nisu se vratili. Zato bi volela da znam da li postoji mogucnost da je virus izbacen iz organizma ili je istina da ostaje za ceo zivot? Da li mogu da zarazim partnera i sad posle toliko vremena od kad se nisu pojavili? Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, ima dokaza da virus ostaje dozivotno u orgainzmu. Osim toga cesto ga ima na sluzokozama. Normalno jak imunitet neutralise te viruse i ne dolazi do pojave kondiloma. Kada dodje do pada imuniteta virusi se namnoze i pojave se kondilomi. Ako partneru znatno oslabi imunitet moze da dobije od vas kondilome iako ih vi sada nemate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovani,javila sam vam se pre par dana u vezi muza koji je imao jake bolove u desnoj strani ispod rebara,malo i pozadi ledjai ramena.Sumljali smo na zuc,uradio je ultrazvuk abdomena i to dva put jednom u hitnoj jednaom u domu zdravlja i komletnu krvnu sliku,laboratoriju,bubrega,jetre,zuci i svega ostalog i sve je u potpunom redu,malo ga je praoslo ali opet su poceli tako jaki bolovi da nije mogao ni da prica,ni da se nakaslje,ni jedan polazaj tela mu ne odgovara,vec dva dana ne spava od bolova,poceo je da pije diklofenrapid i malo ga popusti pa opet zaboli,nemoze na posao da ide vec 10 dana.Sta mislite sta je uzrok ii kako pronaci sta mu je.pozdrav i hvala.

Postovana, tako jaki bolovi uz normalan nalaz mogu da sugerisu hronicno zapaljenje pankreasa, koje se cesto javlja kod osoba koje konzumiraju alkohol (nije obavezno). Tegobe se obicno pojacavaju nakon obilnog masnijeg obroka ili alkohola. Dijagnoza se ne postavlja lako jer se promene na ultrazvuku ne uocavaju dok ne dodje do velikih ostecenja pankreasa. Moze da se posumnja ako se uoce kalcifikacije u pankreasu (gusteraci). Dijagnoza moze da se postavi i kompjuterizovanom tomografijom (CT). Laksa je ako se nadje povecanje amilaze i lipaze uz smanjenje tripsina. Ako se nadje masna stolica to takodje ukazuje na hronicno zapaljenje gusterace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovani,pojavi mi se strasno jak bol u sredistu dlana sa unutrasnje strane,ne znam sta se tu nalazi i zbog cega moze da boli.

Postovana, javite se neurologu. Bol moze biti posledica ukljestenja nekog od nerava koji ozivcavaju saku, mada se u tom slucaju cesce javlja trnjenje. Bol moze biti posledica i reumatskih promena. Moze vam pomoci i fizijatar, kao i reumatolog, ali se najpre javite neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovani,sta mi trebalo od laboratorije da uradim da bi video imam li neki problem u imonologiji,lekar mi je rekao da nesto sumlja ali jos mi nije rekao sta.

Postovani, analize koje treba da se vrse zavise od tegoba koje imate. Aalize znaci zavise od imunoloske bolesti na koju se sumnja. Ako lekar smatra da je potrebno uputice vas na odgovarajuca ispitivanja i zaista nije potrebo da vi to radite na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovani,imam 30 godinai meni jedan veliki problem koji nikako da resim.Desava mi seda mi cesto bude slabo,nemogu u tom momentu da da odredim sta mi se desi,stvori mi se neka blaga cudna mucnina,neugodnost u grudima i najveci prblem mislim da dolazi zbog glave neki neugodan osecaj ali vrlo neprijatan,posle mi se desi da od tolikoe slabosti mi se oduzmu noge u kolenima kao da cu se srusiti,vadila sam KKS,ALT,ALP,UREA,KRETAN,GVOZDJE...sve je to uredu,cak sam otisla kod psihijatra ali on je rekao da nije do psihe i da je verovatno fizickog uzroka,ja neznam sta bi tacno mogla da uradim od analiza a sigurna sam da nesto u meni nestima da negde postoji problem.Imam u sebi utisak da imam stalnu anksioznost...onda mozete misliti kako mi je kad se ovako stalno osecam.Pa vas sad pitam sta bi jos mogla da uradim da nadjem uzrok,da li je problem u krvotoku,imunitetu,glavi.......

Postovana, navedene tegobe su tipicne za anksioznost. Nazalost, lecenje obicno ide najduzim putem. Psihijatar zahteva hrpu izvestaja od svih mogucih specijalista. Tek kada u svim izvestajima pise da nije nadjeno nista patolosko pretpostavlja se da nema organskog tj. fizickog uzroka i pocinje se anksioliticka terapija. Javite se svom lekaru opste prakse, pa posle opet kod psihijatra, tog ili nekog drugog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovani,imam cerku od tri i po godine i imala je lepu gustu kosu cak smo je i sisali kad je imala godinu dana na celavo da bi imala gustu kostu,medjutim u zadnjih par meseci kosta joj se jako proredila i jako jos se lako cupa.Sta moze biti uzrok i sta da radim da ima finu gustu kosu inace svi u porodici imamo jaku i dobru kosu.

Postovana, pojacano opadanje kose kod deteta moze da se javi kao posledica nekih prelezalih bolesti kao sto su grip ili neka infekcija sa visokom temperaturom. Moze da ga izazove hipotireoza, stres zbog rodjenja brata ili sestre, odlaska drage osobe, razvoda roditelja, polaska u vrtic... Opadanje ne nastaje odmah nakon delovanja stetnog agensa vec nakon 2 do 4 meseca, a nakon toga prodje jos neko vreme da se primeti da pojacano opada. Moze biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belancevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12, B5, C, A, biotina, gvozdja (opadanje kose kod malokrvnih) cinka, bakra. Vodite dete lekaru jer pojacano opadanje kose moze da bude znak neke bolesti ili lose ishrane. Sisanje kose ne povecava gustinu tako da nema potrebe da to cinite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovani trebala bi da prekontrolisem hormone,estrogen i slicno...pa me zanima koji su sve to hormoni i da li se oni smeju kontrolisati u ovom periodu jer trenutno dojim bebu.

Postovana, nema svrhe da sada kontrolisete hormone. Njihov nivo je izmenjen zbog dojenja. Sta je potrebno da se radi od drugih analiza zavisi od tegoba koje imate. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Postovana doktorka, Saljem vam na pocetku istorijat u kojem ste mi opsirno odgovorili na postavljena pitanja... Bila sam toliko slobodna da zatrazim Vase misljenje...

Postovana Vasiljka, budite ljubazni pa postavite ukratko konkretno pitanje, jer zbog duzine pitanje nije moglo celo da se prikaze. Nema potrebe da kopirate ranija pitanja i odgovore, jer ih imamo u arhivi. Pitajte sta vas sada interesuje, a ranije rezultate cemo pogledati iz arhive.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2011.

Radila sam nalaze hormona izmedju prvog i drugog dana ciklusa i oni su sledeci LH 4,4 FSH 7,3 PROGESTERON 0,6 PROLAKTIN 339 TESTO 0,14 I ESTRADIOL 39,19.Zanima me da li su uredni i htijela bih da uzmem neke kontracepcivne pilule pa me zanima vase misljenje po ovim vrijednostima koje bi mi odgovarale.Imam 38 godina ne pusim.

Postovana, osim nesto malo nizeg (zanemarljivo) progesterona sve je normalno. Verovatno je i progesteron u redu po referentnim vrednostim laboratorije gde je radjen pregled. Nema razloga da ne koristite hormonsku kontraceptivnu zastitu iz grupe tableta sa nizim hormonskim sadrzajem, po savetu vaseg ginekologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2011.

doktore vec duze vreme osecam neku neprijatnost u stomaku ali na neodredjenem mestu jednom je taj osecaj gore visoko jednom je dole oko pupka pa dole nisko is ve tako a sad u zadnje vreme mi se s veremena na vreme javlja neki proliv pa prestane i osecaj nekog tupog bola u predelu zeluca i malo iznad pupka a creva mi krce konstantno svaki dan vec mesec dana jutors me je probudio neki osecaj kad mi gori nesto u stomaku tu oko pupka i neznam ni ja sama sta da mislim sad od cega se to tako moze javljati molim vas pomogneti mi malo jer sam uplasena sam previse molim vas pomognite mi malo

Postovan, neophodno je da se javite gastroenterologu. Bolovi u razlicitim delovima stomaka su posledica nadimanja tj. vece kolicine gasova u crevima. To je najcesce posledica poremecaja crevne flore. I proliv, takodje, moze da ima isti uzrok. medjutim, proliv moze da bude posledica i drugih hronicnih bolesti te je neophodan pregled. Osecaj paljenja ili gorenja oko pupka je uglavnom posledica pojacane zeludacne kiseline. Lekar ce vas uputiti da pregledate stolicu na bakterije, gljivice i parazite i sprovesti endoskopski pregled. Probiotici mogu da pomognu kao i izbegavanje hrane koja izaziva nadimanje (kupus, pasulj, soja). Medjutim dijetalna ishrana nije zamena za lekarski pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2011.

Unapred mnogao hvala na odgovoru...Moj otac je 90 godina star. Dosta je vitalan i pokretan, ali vrlo cesto mu se "oduzmu" noge. Oseca veliku nemoc da ne moze da stane na noge a kamoli da hoda. To traje najvise jedan dan pa nestane. Inace hoda sa stapom i povijen je. Imam utisak da ga hvata kad je promena vremena Veliki Pozdrav, Ljiljana

Postovana Ljiljana, kod osobe koja ima 90 godina povremena slabost se ne moze smatrati nekom odredjenom bolecu. Nije neobicno da to ima veze sa promenom vremena. Meteropate reaguju razlicitim tegobama, a osecaj slabosti je jedna od njih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2011.

Postovani,imam 28 god.i vec duze vreme imam problema sa zelucem.Pre par godina uspostavljena mi je dijagnoza caskada ventikuli.I apsolutno znam sta to znaci.Izmedju ostalog pre 5 meseci sam se porodila, i od tada kao da su mi se pojacale tegobe sa zelucem.Imam povremeno mucnine, ogromnu kolicinu gasova u zelucu, koji izbacujem podrigivanjem, osecaj zadrzavanja hrane, i "stipanje" u zelucu.Povremeno i kiselina...Radila sa i test na Heliko bakteriju preko krvi-negativan je.Sta bi moglo da bude u pitanju?Predpostavljam da je u pitanju gastritis?Inace sam pod svakodnevnim stresom, jer nemam niciju pomoc oko bebe, sve uglavnom obavljam sama!Zahvaljujem unapred.Srdacan pozdrav!

Postovana, tegobe zbog kaskadnog zeluca mogu da se pojacaju zbog stresa. Inace stres izaziva smetnje sa varenjem i kod osoba koje nemaju nikakvu bolest ili anomaliju organa za varenja. Iako sve obavljate sami probajte da snizite stres. Napravite raspored poslova. Ono sto nije mnogo bitno ne morate da uradite (nije sve podjednako vazno). Svakodnevno odvojte vreme za opustanje. Kada se odmorite ili prosetate lakse i brze cete obavljati svakodnevne obaveze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2011.

postovani,imam problema sa ucestalim mokrenjem,bez obzira koliko tecnosti unosila ustajem u toku noci i po nekoliko puta ista stvar je i tokom dana,molim misljenje i savjet

Postovana, neophodno je da pregledate mokracu. Verovatno postoji zapaljenje mokracnih puteva koje treba da lecite. Unos vece kolicine tecnosti olaksava izlecenje, takodje koriscenje susene brusnice, uvinog caja ili nekog drugog uroloskog caja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2011.

postovano doktore desava mi se tako odjednom u toku dana da pocnem gubiti vazduh i da me pocne pretiskati nesto visoko u grudima onda me streca neki tupi bol u sredini izmedju grudi i kao da mi stoji neka knedla u grlu i kamen na grudima ocu se ugusiti onda srce posne jako kucati pocnem se plasiti neznam sta je ovo a i nakon obroka mi se stalno javlja neko lupanje srca onako odmah nakon obroka mi je puls 100 sta bi moglo biti razlog toga mozete li mi bar malo pomoci hvala jako sam zabrinuta

Postovana, tegobe koje navodite su simptomi anksioznosti. Osim anksioznosti moguce je da imate zeludacnu kilu posto se lupanje srca javlja posle jela. Kod zeludacne kile (hiatus hernija) deo zludca prelazi u grudnu duplju i moze da remeti rad srca i izaziva bol ili osecaj pritiska. Javite se lekaru, jer anksioznost moze da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2011.

Postovani ! Mozete li mi reci koje su normalne vrednosti kod sperme? i mozete li reci sta treba covek da proveri sve na spermoprogramu da bi znao da je zdrav i da moze zapoceti sa ostvarivanjem zelje za porodom ? Hvala unapred !

Postovani, kada date spermu na preged za procenu plodnosti urade sve parametre koji su bitni za oplodnju. Posmatra se kolicina (treba da bude 2 - 5 ml), broj spermatozoida (treba da bude veci od 20.000.000 a manji od 250.000.000 ), pokretljivost spermatozoida (treba da bude veca od 50%), morfologija (vise od 50% normalne gradje) boja (bela, sivo do zuckaste), miris (kestenov cvet), zatim se posmatra prisustvo koagulacije i likvefakcije u okviru 5 - 40 minuta, kao i biohemijski parametri o radu i funkciji prostate (kisela fosfataza, fruktoza, cink, inhibin). Ako postoji neki poremecaj to se naglasi u izvestaju. Ako ima leukocita obicno se radi spermokultura (odredjuju se bakterije, kao i njihova osetljivost) ili se sprovodi lecenje po iskustvu urologa. Za dobru plodnost i poboljsanje spermograma treba da jedete raznovrsnu hranu, pre svega sto vise voca i povrca, zbog vitamina i antioksidanasa. Ima i suplemenata koji ih sadrze, ali nisu bolji od sveze kvalitetne, raznovrsne ishrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2011.

Postovani,imam sincica od 2,5 mjeseca. napredna je i dobra beba,medjutim od ponedeljka imamo promjena po pitanju stolice. on je prakticno stalno imao zelenkastu zutu stolicu,prosaranu zucastim zrncima i sluzi,medjutim od ponedeljka je ta stolica definitivno rijetka zelena i sa puno sluzi.pon.je kakio 4 puta utorak 6 puta nakon cega sam odlucila da pozovem pedijatra. rekao mi da mu dam kapi(reuflor,5kapi dnevno x 10 dana),medjutim konsistencija se nemjenja stim sto je boja mozda za nijansu manje zelena i umanjena je kolicinski.primjetila sam i da se prilikom praznjenja dosta vise napinje nego ranije,bas ga namuci. inace i dalje je dosta dobra beba,neplace i nedaje znakove gladi,nema temperaturu,inace ga dojim pa su moje misli prvenstveno usmjerene na ideju da mozda nesto nije uredu sa mlijekom. jutros je od silnog napinjanja,a pritom je i ruckio cak i povratio. nisam ga vagala ovih dana.imam namjeru u ponedeljak,medjutim neizgleda da gubi na tezini. u apoteci su mi rekli da je sasvim normalna pojava kod malih beba da dobiju dijareu medjutim ja sam zabrinuta i neznam koliko jos da sacekam i pratim stanje prije nego se javim pedijatru po dr.put. unapred hvala na odgovoru!!!! P.S. da li je pametno sa tako malom bebom,koja ce tek u oktobru da dobije i svoju prvu vakcinu,ici na put od nekih 800 km u jednom pravcu na 4 dana??!!! zivimo u inostranstvu i moj muz je mislio sl.vik da odemo na par dana u bosnu,medjutim ja se pomalo plasim promjena za bebu,od temperature,klime pa do raznoraznih virusa??!!! hvala i ugodan dan!!!

Postovana, tako izmenjena stolica bebe ukazuje na blagu crevnu infekciju tj. malo izmenjenu crevnu floru. Uz propisan probiotik (reuflor kapi) stanje ce da se sredi. Ako se stolica promeni, pa postane izrazito tecna, vrlo cesta (vise od 6 stolica dnevno), sa promenjenim mirisom potrebno je da se javite pedijatru. Neke dojene bebe sa retkom stolicom se dosta naprezu kada kake. To nije parolosko stanje. Verovatno tecna stolica ne vrsi dovoljan pritisak na cmar da bi beba mogla da se lako pokaki. Ako uz to beba malo bljucne ili malo povrati nije problem. Problematicno je povracanje vece kolicine mleka uz bolestan izgled bebe. Sluz u stolici ukazuje da su creva nadrazena i obicno prati proliv. Putovanje sa malom bebom moze da bude rizicno. To morate sami da odlucite. Ako putujete izaberite komforniji prevoz npr. avionom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: