Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 3.3.2011.

Postovani doktore patim od anksioznosti sa povremenim panicni napadi koje uspevam kontrolirati,patim od glavobolje dezorientiranosti i sl.kako sto znate najverovatnije od anksioznosti.MNoje pitanje je dali mogu da postim.Dali za moj organizam sa ogled na moju anksioznost je zdravo da postim oko sedam- osam nedelja.Utim sedam nedelja riba je dozvolena samo na 7 i 17 april znaci samo dva dana u sedam nedelja.Inace enzimski status za crni drob sam proverila i to sto je trebalo biti 32 kod mene je 38,a to drugo isto treba da bude 32 kod mene je 48.doktorka je rekla da nije strasno i da je to najverovatnije zbog to sto sam jela mrsna jela ali ja bas tih dana nisam jela recisi nista. i nace pijem heleks i asentru

Postovana, post vam nece smetati zbog anksioznosti. Ako smatrate da je vazno da se posti, da ste vi zbog toga vrednija osoba moze vam psihicki koristiti. Medjutim, ako to cinite iz straha od bozije kazne necete se lepo osecati. Licno mislim da sprovodjenjem dugotrajnog posta obleli od hronicnih bolesti mogu da naruse svoje zdravlje. Covek moze da bude vernik, postena i dobra osoba i ako ne posti. Ako ne cini zlo, pomaze drugim ljudima i voli ih on je bogougodna osba bez obzira da li posti ili ne. Bogu je vaznije kakva ste osoba od toga da li postite ili ne. Ako postite morate mnogo da znate o vegetarijanskoj ishrani da vam ne bi skodio opstem zdravstvenom stanju. Treba da nadoknadite kalcijum, gvozdje i vitamin B12. Ako postite morate da nabavite neki vegetarijanski kuvar, jer cete dobiti savete o tome gde ima gvozdja, kalcijuma i B12 vitamina. Jedite dosta pasulja i drugih mahunarki, orahe, lesnike i bademe, svakodnevno neko zeleno lisnato povrce, mleko od soje i koristite neki preparat sa kombinacijom vitamina i minerala (obavezno da ima vitamin B12 i gvozdje). Ne dopada mi se sto se ne jede riba. Takodje mi se ne dopada sto se nakon posta odjednom krene sa strasno masnom hranom, sto je ogroman udar na krvne sudove (ateroskleroza) i jetru (steatoza).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2011.

Postovana/postovani doktore/doktorko, hvala vam na iscrpnom odgovoru.Stvarno ste nam objasnili problem kako zeli svaki pacijent.Juce smo bili na Neuroloskoj klinici,doktorka nije odreagovala na konstataciju oko promene cula ukusa,dala je suprugu za Neuralgiju da pije Lamictal,i Tegretol da nastavi sa postepenim izbacivanjem istog leka.Rekla je da dodjemo u dnevnu bolnicu radi dodatnih ispitivanja i da se uradi magnetna rezonanca.Nije nam rekla o cemu se radi,o kakvim ispitivanjima.S obzirom da je imao mozdani,plus infarkt,i Neuralgiju,mozda trazi neke uzroke.Imate li predodzbu sta to podrazumeva? Mnogo zahvaljujemo,i svaka cast na odgovorima i obrazlozenjima.Svaka pohvala!

Postovana, doktoricu interesuje da li postoji ozbiljan uzrok neuralgije trigeminusa npr. tumor ili je samo u pitanju zapaljenje sto je najcesce. Ako neuralgija dugo traje (vise od par meseci) ne postoji rizik da je tumor, jer bi dao i druge simptome. Dobro je znati i kolika su ostecenja od infarkta mozga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2011.

Postovani, imam 20 godina i vec nekoliko nedelja osecaj grebanja u grlu,narocito ujutru, koji me jako iritira. Juce sam dobila temperaturu i sada me celo grlo boli, pa sam dobila od lekara eritromicin 500mg na 8 sati. Medjutim mene brine sto taj osecaj traje vec nekoliko nedelja, neprijatan je i nikako da prodje, pored konzumiranja cajeva, a i terapije koju sam imala pre toga za lecenje urinarne infekcije koja je valjda trebala otkloniti i ove smetnje. Da li trebam da se obratim ORL specijalisti i sta moze znaciti tako dugotrajno 'grebanje' u grlu? Unapred hvala na odgovoru! Pozdrav

Postovana, obratite se ORL specijalisti. Grebanje u grlu je verovatno posledica slivanja sekreta iz nosnog dela zdrela u grlo. ORL ce videti da li je to posledica alergijskog rinitisa ili zapaljenja sinusa. Antibiotici koje ste koristili za urinarnu infekciju to uglavnom ne mogu izleciti, jer vecina antibiotika ne prodire u kost i ne deluje kod zapaljenja sinusa. Kod alergijskog rinitisa antibiotici nisu od pomoci, jer je tu osnovni problem alergija, a ne infekcija izazvana bakterijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2011.

Postovani, imam 29 god i ustanovljen mi je hashimoto hipotireoza, usporen rad stitne zlezde. To su ustanovili Na osnovu uvecane stitne zlezde, pregleda i visokog levela Thyroid antitela, meni je 81 a granice su do 34. TSH i t3 i t4 je ok za sada. Pre sam probala levothyroxine od 0.25 mcg i uklonio mi je mnoge simptome ali isto tako sam se osecala jako jako uznemireno i pod velikom panikom pa sam zato prestala. Sada sam dobila terapiju sa Armour Thyroid od 15 mg. Da li vi smatrate da trebam da imam terapiju? Imam mnoge simptome hashimoto vec i ne osecam se dobro. Porodila sam se pre 2 god. Da li cu sa terapijom da pokvarim normalne granice t3 i t4? Ili ce sve da se stabilizuje sa normalnim levelom antitela? Unapred hvala.

Postovana, vecina endokrinologa smatra da treba rano poceti sa lecenjem Hasimoto tireoiditisa. Na taj nacin se usporava rast stitne zlezde. Armour Thyroid u maloj dozi nece poremetiti t3 i t4. Lecenje ne moze sniziti antitela, ali moze usporiti rast zlezde, ukloniti hipotireozu i tegobe. Zbog nervoze i panike javite se psihijatru ili psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2011.

Postovani imam 40 godine bolujem od angine pektoris, pre nekoliko dana sam bio na koronarnografiju,pa me zanima vase misljenje. Istorija bolesti LVEF 64% LVEDD 48 mm.Bol u grudima.Nema sinkopu bez aritmije.Hemodinamsko stanje je normalno.EKG ST depresija.Faktor rizika.Bivsi pusac ,p rekomerna tezina,naslede.Holesterol 3,6 trigliceridi 1,4.Opis angiografskog nalaza.Glavno stablo je normalno bez stenoze.LAD koronarna arterija je bez stenoza u svom proksimalnom srednjem i distalnom segmentu. Cirkumfleksna koronarna arterija je bez stenoza u svom proksimalnom srednjem i distalnom segmentu. RCA je dominantna arterija.U ostijalnom delu proksimalnog segmenta RCA postoji znacajna stenoza 100%.Postoje kolaterale za tu arteriju (Rentrop gradus 2) koje polaze od LKA.Ne postoji anterogradni protok (TIMI O).Zakljucak.Okluzija RCA u ostijalnom delu sa razvijenim hetero i homokolateralama (rentrop gradus 2-3)

Postovani, desna koronarna arterija je zapusena, sto je lose, jer je ona kod vas dominantna arterija za ishranu srca. Medjutim, zapusenje je nastalo postepeno tako da je bilo vremena da se formiraju drugi krvni sudovi koji ishranjuju taj deo srca. To nije dovoljan protok u situacijama kada je potrebno vise krvi, u naporu i stresu. Osim preporucene terapije, potrebno je da smrsate, ne smete ponovo poceti da pusite, izbegavajte stres i bavite se umerenom fizickom aktivnoscu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2011.

javljam vam se nekoliko puta i zahvalna samn na odgovore.Kao sto sam pisala zbog postporogajne depresije i anksioznosti pijem zamenili su mi ansilana sa HELEKSOM od 0.25 dva puta dnevno i asentru od 50 jednu posle rucka.i malo mi je bojle.Ali pitanje zbog koje se javljam je.ponekad osecam probadanje i kao propadanje srca koe se dvizi od srca prema grlu t.e prema vratu,koji traje sekundarno ali ponavlja se vise puta i je veoma neprijatno i strasno.Iranije kad sam patila od anksioznosti desavalao se to i uradila sam ekg, eko koronarni stres test,ali su mi rekli da je sa mojim srcem sve u redu,ali kad sam radila ekg i eko koronarni stres test to probadanje bas ko za inat se nije desavalo i ja mislim da zato rezultati su bili uredu.Mozda je i zbog napnatosti sta vi mislite.Ai ovo stezanje na glave smeta mi.Pritisak varira nekad ode i do 135,a nekad 110 ,donji recisi stalno je 90,kazu mi da je to zbog nerve i da je to nervni pritisak i da je zato 90.

Postovana, to probadanje u predelu srca nije srcana bolest i zato nije moglo da se izazove koronarnim stres testom. Da ste srcani bolesnik tokom testa bi se bol obavezno javio. Izostanak bola znaci da ste zdravi. To je bol koji nastaje zbog grca misica i nije opasan. Moze se javljati cesce zbog psihicke napetosti. Vazno je da se vi lecite. Krvni pritisak je normalan. Leci se iznad 140/90. Lecenje depresije predstavlja preventivu hipertenzije tj. visokog krvnog pritiska.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2011.

Zdravo! Zovem se Manuela i imam 20 godina. Imam jedan problem sa desnim kolenom. Vec nekoliko dana me muci desno koleno (casica). Posto ja ne hodam (nepokretna sam od rodjenja) , ja se po kuci krecem puzeci ali mogu da hodam uz pomoc roditelja. Ovako: Bol se javlja kod klecanja I kad sedam na noge (ono savijanje) a kad hodam, boli kad zelim da ga ispravim. Muci me pomalo I potkolenica na isti nacin. E sad, jedan dan me muci a drugi ne. Bolovi nisu jaki ali me ipak nerviraju Znate li sta bi to moglo biti I kako da resim? Hvala unapred na odgovoru i veliki pozdrav P.S. Iskreno, uzela sam (na svoju ruku) mast Zglobex Da li I koliko on moze da pomogne?

Postovana Manuela, takav nacin hodanja ostecuje hrskavicu kolena i vremenom ce dovesti do gonartroze. Promene nastaju postepeno tokom godina i u pocetku nisu narocito izrazene, te i tegobe nisu stalno prisutne i nisu u pocetku narocito jake. Kasnije ce doci do jacih bolova. Zglobex moze da ublazi tegobe. Medjutim, ne moze da spreci dalje propadanje kolena. Probajte da se krecete uz pomoc nekih pomagala kako bi sprecili dalje napredovanje gonartroze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2011.

Postovani, suprug je pre pet meseci imao infarkt miokarda i blazi mozdani.Sam hoda,jede,samo ima bolove u ramenu,koji ga sprecavaju da bude pokretljivi sa rukom.Govor mu je ponekad dizartican.Hoce li se to popraviti?Htela sam da vas pitam da li promena ukusa,to je pocelo i pre bolesti,ima veze sa lekovima koje pije,Tetrac comp,byol,pravacor.....Naime,ima i Neuralgiju trigemini,pije Tegretol koji ne pomaze,jos od maja meseca.U njemu pise da izaziva promenu ukusa.Svako jelo mu je bez ukusa,samo trazi kiselo,neverovatne kolicine pomorandzi,kivija,paradajz sosova.Kaze da vise ne moze to da izdrzi.Zeljan je da pojede nesto sto mu ima ukus,kako je pre bilo.Molim vas za odgovor.Unapred vam zahvaljujem! Zaboravila sam da vas pitam,suprug ima perutanje koze glave,narocito kose,iza usiju,oko usta.To ga svrbi pa cese i raskrvari.Da li je to u vezi s lekovima,ili ne?Javilo se prvi put kada je bio u bolnici,nakon uvodjenja lekova. Nesto veoma bitno,ako pacijent ima infarkt,zar ne treba da mu se uradi i ultrazvuk karotida,cija okluzija moze da dovede do mozdanog udara?E, mom suprugu,na inzistiranje lekara da mu ispadaju stvari,i da se znoji,lekari su odgovorili da je to od nervoze.E,ta nervoza,pracena temperaturom,za koju su rkli da je virusna,a ispostavilo se da je od hipotalamusa,je izazvala mozdani udar.Zar je moguce da se takve greske naprave?pA,TEK SADA SHVATAM DA PACIJENTI TREBAJU DA IZUCAVAJU I MEDICINU,I UKAZUJU LEKARIMA na neke stvari.Molim vas za savet i konstatciju oko svraba.Zahvaljujem!

Postovana, pokretljivost i govor se vremenom uz vezbe mogu popraviti. Da bi se to postiglo treba da spreci napredovanje bolesti. Sa tim ciljem treba da drzi holesterol, trigliceride, glukozu i krvni pritisak na normali ili sto blize njoj. Promena ili gubitak cula ukusa moze biti posledica koriscenja pojedinih lekova, ali i paralize ili pareze facijalisa. Kod njega je gubitak cula ukusa posledica neuralgije trigeminusa. Tegretol moze da pogorsa stanje, ali nije glavni uzrok. Tu se sa lecenjem facijalnog zivca (trigeminusa) stanje moze popraviti. Voce i povrce koje on koristi u vecoj kolicini moze mu pomoci da popravi stanje krvnih sudova. Paradajz sos koristite domaci, jer kupljeni sadrzi dosta secera. Inace sam paradajz je jako koristan. Kozne promene najverovatnije predstavljaju seboroicni dermatitis. To je hronicna bolest. Nezna se tacan uzrok nastanka, ali je primeceno da stres ima uticaja, kao i pojedini lekovi. Zato nije cudno sto se bolest javila kada je bio u bolnici. Dijagnozu i terapiju treba da odredi kozni lekar. Kod seboroicnog dermatitisa cesto je prisutna gljivica Pityrosporum ovale pa je terapija uglavnom usmerena na njeno iskorenjivanje. Sa tim ciljem se koriste antimikoticni samponi sa ketokonazolom ili cink piritionom i selenijum sulfidom. Kosa se pere dva puta nedeljno. Kada dodje do poboljsanja onda preventivno jednom nedeljno. Iza usiju moze da maze antimikoticnu kremu. Ako su crvenilo i svrab jako izrazeni onda krace vreme moze da se koristi kortikosteroidna mast. Kada se stanje poboljsa koristi se antimikotik preventivno. Ako se nadoveze infekcija stafilokokama crvenilo i svrab se pojacavaju i javlja se neprijatan miris. U tom slucaju se koristi antibiotska mast, a ponekad je neophodan i antibiotik oralno (da se pije). Smatra se da slana hrana i alkohol mogu da pogorsaju stanje pa ih treba izbegavati. Seboroicni dermatitis mogu da pogorsaju, emocionalno uzbudjenje, slana hrana, alkohol, neki lekovi (kortikosteroidi, androgen, trankvilizatori), suvo i hladno vreme. Kod osoba koje imaju koronarnu bolest (angina pektoris i infarkt) izmenjeni su i drugi krvni sudovi. Zato su oni pod povecanim rizikom da dobiju mozdani udar (infarkt mozga). To se zna i bez pregleda karotida. Inace osobe koje imaju zapusene karotide nisu kandidati za revaskularizaciju miokarda. Preventiva mozdanog i srcanog infarkta je ista i sprovodi se citavog zivota (mnoge pre prvog infarkta) pravilnom ishranom, fizickom aktivnoscu, lecenjem hipertenzije, drzanjem na normali masnoce i secera u krvi i izbegavanjem stresa. I kada dodje do prvog infarkta treba sve te preventivne mere sprovoditi, naravno uz propisanu terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2011.

Postovanje,Imam 36 godina,i vec dve do tri godine imam neprijatnosti vezane za stomak i to za donji deo stomaka i za levu stranu pored zeluca.Osecam nadutost ponekad i imam jake bolove ali i to ponekad,desava se da imam i blagi bol pri seksualnom odnosu,a i primetio sam da mi se pojavljuje neki sekret iz polnog organa,bio sam kod lekara rekli su mi da ima kamenb u bubregu levom,i da imam hronicnu upalu debelog creva tj kad sam malo pod stresom sto je kod mene vrlo cesto zbog prirode posla ja kasnije osecam navedene tegobe,sto je jos veci sok za mene otkrili su mi da imam neki nazovi sljam koji mi seta po donjem delu stomaka pa kad se on zalepi za neki organ ja imam nesnosne bolove,sto me je frapiralo,Molim vas za malo podrobnije objasnjenje ako biste bili ljubazni,Hvala i Pozdrav.

Postovani, imate tegobe koje poticu od vise organa pa se morate javiti kod vise lekara. Prvo idite urologu. Sekret iz polnog organa ne smete da zanemarite. Uradite bris uretre i koristiti antibiotik po njegovom rezultatu. Bol pri polnom odnosu moze biti posledica neke infekcije. Potreban je i pregled mokrace, jer zbog kamena cesto postoje bakterije u mokraci, sto treba da se leci. Unosite vise od 2,5litara tecnosti dnevno. Ako je kamen velicine do 1cm moze spontano da izadje, a ako je veliki potrebno je ultrazvucno razbijanje. Takodje se javite gastroenterologu zbog nadimanja i bolova u stomaku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2011.

Postovani doktore, imam bolove u levom kuku snimala sam karlicu sa kukovima i i kicmu. Izvestaj doktora specijaliste za snimak karlice sa kukovima glasi : incipijentne degerativne promene oba koksofemoralana zgloba! Koje lekove ili vitamine bi trebala da koristim da se ovo trenutno stanje ne pogorsava odnosno da ostane bar ovako kako je sad? Sto se tice snimka kicme dijagnoza je : incipijentne degeneraticne promene, suzen IV prstor L5/S1 , mozete li mi objasniti ove dijagnoze malo bolje i dati neki savet da ovi bolovi u kuku prestanu? Unapred hvala na odgovoru !

Postovana, vide znaci pocetne degenerativne promene na zglobovima kukova i kicmi. Ima promena i na medjuprsljenskim diskusima (hrskavicama izmedju prsljenova). To znaci da je usled dugotrajnog sedenja, slabosti ledjnih misica, koja je posledica smanjene fizicke aktivnosti, godina, gojaznosti ili nekog naglog poktera, a najverovatnije zbog svega ovog zajedno, doslo do ostecenja hrskavicavog diskusa koji se nalazi izmedju kicmenih prsljenova. Zato je malo suzen prostor izmedju prsljenova. Uocene su pocetne promene sto nije strasno, medjutim to ne znaci da tegobe nisu velike. Moguc je tako oskudan nalaz sa jakim tegobama (moguce je i obrnuto los nalaz sa malim tegobama). Da bi sprecili napredovanje bolesti potrebno je da izbegavate dugotrajno sedenje (pravite pauze u toku rada, razmrdajte se malo, uradite neku vezbu ili se samo protegnite), laganim vezbama postepeno ojacajte ledjne misice, izbegavajte podizanje deskih predmeta, savijanje, iznenadne pokrete i pusenje. Ako ste gojzni smrsajte, ako niste odrzavajte normalnu tezinu. Unosite mlecne proizvode, pasulj i soju, jer sadrze kalcijum. Lecenje zavisi od tegoba, a uglavnom je fizikalna terapija pa se javite fizijatru. Mogu vam pomoci antireumatske kreme sa kamforom i sl.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2011.

Postovani, imam 33 godine, nemam dece. Imala sam pre godinu dana vanmatericnu trudnocu, odstranjen mi je jedan jajovod, HSG uredan. Pre 2 nedelje sam imala missed abor.u 10-oj nedelji trudnoce, uradjena kiretaza,uzrok pobacaja se ne zna. Doktorica mi je napisala da treba da ispitam hormone iz krvi, hlamidiju iz krvi, TORCH test, i da odem kod geneticara, da se ispita kariotipizacija oba partenera, antifosfolipidna antitela, hemostaza u smislu iskljucivanja Leidenove bolesti. Da li je to sve dovoljno, sta mi Vi preporucujete da uradim,imam velik strah da se pobacaj ne ponovi? Unapred zahvalna

Postovana, vanmatericna trudnoca se ne mora ponoviti, jer je HSG uredan. Jedan mised abortus takodje ne mora da se ponovi. Analize ce pokazati da li nesto treba da se leci ne cekajuci da se vidi ishod naredne trudnoce. Inace u svetu se uzrok abortusa trazi posle treceg. To sto se kod vas vrsi ranije ne bi trebalo da vas zabrinjava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2011.

Doktore, imam jedan problem sa desnim kolenom. Vec nekoliko dana me muci desno koleno (casica). Posto ja ne hodam, ja se po kuci krecem puzeci ali mogu da hodam uz pomoc roditelja. Ovako: Bol se javlja kod klecanja I kad sedam na noge (ono savijanje) a kad hodam, boli kad zelim da ga ispravim. Muci me pomalo I potkolenica na isti nacin. E sad, jedan dan me muci a drugi ne. Znate li sta bi to moglo biti I kako da resim? Da budem iskrena, uzela sam (na svoju ruku) mast 'Zglobex'... Da li on moze bar malo pomoci? Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru i srdacan pozdrav

Postovana, Zglobex moze da ublazi tegobe i sto je posebno vazno nece da skodi. Medjutim ne moze da spreci dalje propadanje kolena. Kod takog nacina hodanja koleno je optereceno, ostecuje se hrskavica sto vodi ka gonartrozi. Promene nastaju postepeno tokom godina i u pocetku nisu narocito izrazene. Probajte da se krecete uz pomoc nekih pomagala kako bi sprecili dalje propadanje kolena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2011.

Postovani doktore molim Vas odgovor na moje pitanje! Dali zene koje imaju hemangiom na jetri s urednim nalazom krvi smiju koristiti hormonsku kontracepciju?Hvala!

Postovana, hemangiom je benigni tumor jetre, pa stoga nije preporucljivo koriscenje hormonske kontracepcije. Kod vecih hemangioma ponekad moze doci do tromboze. Posto hormonska kontracepcija povecava rizik od tromboze ne bi bilo nuzno da je koristite. Naravno odluku prepustite ginekologu, internisti i endokrinologu (zbog mikroadenoma koji imate).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2011.

Postovani doktore imam v.boginje vec dve nedelje i sve su se pretvorile u kraste i pocele su da odpadaju,interesuje me da li sam ja jos zarazan,i da li mogu da idem kod drugih ljudi koji ih nisu prelezali?Unapred hvala na Vasem odgovoru!Miljan.

Postovani, mislite na ovcije boginje (vodene kozice, varicela). Posto se zadnja ospa sasusila niste vise zarazni. Ne morate da cekate da sve otpadnu da bi izlazili iz kuce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2011.

postovani od juce osecam pecenje i bol u ocima da li da se odma javim oftamologu ili da to povezem sa prehladom i promajom naime i nos mi je pun groznica isto pece desni upaljeni ,oci sam isprala par puta sa kamilicom i odma su se zakrmeljale ali i dalje pecka a mozda udela ima sto preko dana sam zauzeta pa nocu volim da citam pod prigusenim svetlom verovatno ih naprezem sta vi mislite hvala

Postovana u toku prehlade (virusne infekcije) obicno su zahvavene i oci, tako da se osim kijavice i curenja nosa, javlja peckanje, suzenje i bol u ocima. Ne ispirajte kamilicom, jer rizikujete da infcirate oci. Javite se svom lekaru. On ce proceniti da li je obicna prehlada ili je doslo do bakterijske komplikacje i da li treba da vas uputi ocnom lekaru. Zbog loseg osvetljenja i naprezanja ociju obicno se javlja glavobolja. Tegobe se mogu javiti i kod nekorigovane kratkovidosti, tako da mozete kontrolisati vid.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.2.2011.

doktore jutros me je probudio neki tupi bol u levu dijku i izmedju dojki u grudi izmedju dojki,evo ne prestaje mi nikako,neznam sta da radim dali se trebam javiti lekaru ili sta moze biti razlog tih bolova bas su mi nekako mucni zato sto se ja previse plasim i zbog toga,od juce sam pocela osecati bol iza levog ramena i u predelu leve ruke i kada kasljem a sada samo malu malaksalost u levoj ruci a krvni pritisak mi je ok,kome se doktoru trebam javiti i dali je nesto opasno

Postovana, ako kasljete bol u grudima moze biti sa tim povezan. Javite se odmah lekaru, jer ako postoji neko zapaljenje na plucima to treba da se leci. bol u dojki ne mora biti zabrinjavajuci. Moze biti povezan sa PMSom ili postojanjem cista. Bilo bi dobro da se i to pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.2.2011.

postovani doktore vec dva dana osecam jake probode u predelu srca,nisu stalni ali u toku dana ih osetim nekoliko puta strcne me neki jak bol probadajuci i prestane posle nekoliko minuta,kod kardiologa sam bila pre dva meseca i sve je bilo ok,neznam sta bi mogl da bude razlog da nije neki problem sa srcem ili neki drugi.hvala

Postovana, probadajuci bol u predelu srca je uglavnom misicni bol i nije zabrinjavajuci. Ne zahteva lecenje. Verovatno traje znatno krace od nekoliko minuta. Kada vas sledeci put probode brojte da bi proverili. Ako bol traje dugo (vise minuta) javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.2.2011.

postovani doktore vec sam vam postavljala pitanje za sina koji i.a 18 godina.vec dvije godine ima limfadenopatijukrvna slika uredna .nije izoliran nijedan virus.pod kontrolom infektologai hematologa.moje pitanje se odnosi na pojasnjenje eho nalaza.Obostrano parakarotidno i uz m. scm kao i ispod submandibularne zlijezde reaktivni limfonodi jasnog hiprerhogenog hilusa karakteristicne fish bone reaktivnevaskularizacije promjera do 18 mm odnos najmanjeg i najveceg dijametra na prelazi 0-33 ratio ispod 0-55 sugerise na benignost limfonoda.U aksilama i invinumima takoder nekoliko starijih reaktivnih limfonoda sa oskudnim perenhimom jasnim hilusom promjera do 15mm.Unaprijed se zahvaljujem na Vasem odgovoru.

Postovana, u nalazu je rendgenolog opisao sve faktore koji ukazuju na bezopasnost uvecanja limfnih zlezda. To je izgled krvnih sudova, ehoizgled ulaza u zlezdu, ne narocito velike dimenzije zlezda, kao i slicnost njihove velicine. Na osnovu tog opisa zakljucuje se da su zlezde uvecane kao posledica nekog zapaljenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.2.2011.

Zdravo. Imam 20 godina. Vec par nedelja,ali u većim razmacima osetim bol u leveoj nozi,a i na levoj strani u donjem delu kičme. Malo me je počelo boleti i na levoj strani stomaka iznad levog jajnika. Unapred zahvalna.

Postovana, bol u kicmi i nozi moze biti lumboishialgija. Javite se fizijatru. Fizikalna terapija moze pomoci. Osim toga izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Zbog bola u stomaku potreban je lekarski pregled. Bol moze biti povezan sa zapaljenjem slepog creva, jajnika, zbog ovulacije, neuredne stolice, nadimanja, eliminacije peska iz bubrega...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.2.2011.

Operio sam sum na srcu jos kao mali, proslo je 14 godina od operacije to se sve stabilizovalo da se i ne primecuje da sam operisan. E, sad mene najvise zanima da li ja smem da pusim? Posto mi je stanje skroz u redu.

Postovani, ne smete da pusite. Time niste uskraceni, jer se pusenje nikome ne preporucuje. Ono utice na suzavanje krvnih sudova i povecava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Vama to sigurno nije potrebno. Pusenje se povezuje i sa povecanim rizikom od pojedinih vrsta raka. Iskazite se nekim drugim kvalitetima, na primer bavite se sportom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.2.2011.

Postovani doktore, imam pitanje u vezi moje rodjake.Njeno dete je obolelo od Dijabetesa kada je imalo 2,5 god.To je bio veliki sok za njih roditelje i moja rodjaka je to tesko prihvatila. Dete prima Insulin, redovno ide na kontrolu i ima sve po propisima. Secer se meri nekoliko puta dnevno, cak i nocu. Sada je detetu 6.g.starosti. Problem opet pocinje kada moja rodjaka uz sve te teskoce studira i u roku zavrsava fakultet i naravno uz podrsku supruga zaposljava se u obliznjem vrticu. Tada primetim ja promene kod nje, nije to vise ona osoba, naglo je smrsala i propala. Pitam sta joj je ona kaze da se sekira zbog deteta i da ima puno obaveza.A deluje iscrpljeno, ima ogromne podocnjake...da je to strasno videti. Pitam je da nije bolesna,a ona sve negira. Neki dan dolazi kod lekara preplasena jer je izmerila sebi secer koji iznosi 15. Dr je odmah salje na proveru tromedesnog i taj iznosi 11,6. Odmah joj ukljucuju 1l infuzije i ona uz to ima simp. depresije i ne prihvata to. Samo govori da ona nece primati Insulin i da ce dobiti otkaz na poslu i ima sve one psihicki lose simptome. Dobija lekove Siofor i Lexillium, al ne pije redovno. Kaze njoj ne treba za smirenje. S muzem se svadja. Savetujem je, al za 5 min opet isto. Plasim se da je to sve imalo stres na njen organizam i da psihicki nije jaka. Bolest deteta, ucenje, a onda odgovoran posao- sve je to slomilo. Kako bih joj pomogla, jako je tesko. I dali taj secer moze da bude prolazno stanje ako se ona stabilizuje? Unapred hvala.Dijana.

Postovana Dijana, nije realno da se ocekuje da je dijabetes prolazan. Sa psihickom stabilizacijom glikemija ce bolje i lakse da se regulise, ali to ne znaci da joj nece trebati terapija. Ne znaci da ce biti zavisna od insulina. Mozda ce se glikemija regulisati tabletama i dijetom. Ponasanje vase rodjake nije neobicno. Kada saznaju da boluju od teske bolesti ljudi ne mogu to odmah da prihvate i da se pomire sa tom cinjenicom. Pruzaju otpor, nekada su besni, zatim upadaju u depresiju. Predvidjaju losu sudbinu ili im se javlja nada da se mogu izleciti nekim alternativnim lekom. Nakon toga prihvataju bolest i ogranicenja koja ona nosi, lece se, pridrzavaju saveta i terapije. Taj put ne prolaze svi. Neki ne prihvataju lecenje iako je svima oko njih jasno da je to neozbiljno ponasanje. Mozete joj pomoci savetima. Potrebno joj je razumevanje i od vas i od supruga. On trpi njen bes. Ako je mudar shvatice da ona nema nista protiv njega, vec su joj svi krivi zbog bolesti. To ce trajati dok ona ne prihvati cinjenicu da se razbolela. To nije fer, nije fer ni sto se dete razbolelo, ali zivot je takav. Ne desavaju nam se samo lepe stvari. Mora da shvati da to nije kraj zivota. Neka pogleda i ispred i iza sebe. Ima istina ljudi koji douzive duboku starost u relativnom zdravlju, ali ima mladih ljudi i dece koji su jos teze bolesni od nje. Ne osudjujte je, ali joj sugerisite da detetu daje los primer ako se ne leci i ako dete cuje da ona ne zeli da koristi insulin. Ako joj Leksilijum ne pomogne treba da se javi psihijatru koji ce dati neki antidepresiv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.2.2011.

porodila sam se pre 22 dana,i zabolela kao sto ste mi rekli od postporogajnu depresiju.Zato sto sam dojila svoju bebu odbijala sam svakakve lekove.Na gornjem delu moje dojke primetila sam grudvice.Jako sam se uspanicila i otisla na eho.Doktorka je rekla da su to ciste i da nije nista strasno ,i da dogem kad prestanem dojiti moju bebu.Jas sam i ranije patila od anksioznosti i panicnih napada tako da se moja sostojba vlosila jos vise i prekinula sam sa dojenjem i pijem ANSILAN i ASENTRU,ali i dalje osecam vrtoglavice i steganje glave osoboto jutros kad se probudim.Asad sam se uplasila i zbog ove ciste na dojke,a rekla mi je da imam vrodenu cistu i na jednim bubregom i da nije nista strasno.Ali moje nerve zbog anksioznosti su tako osetlive nemam energiju ni za sta pa jos mi i ciste su falile.Tako se plasim da nisu tumori ili nesto drugo lose.I do kad vec ova anksioznost NISAM SPOSOBNA NI ZA STA A IMAM DVOJE DECE bevbu i devojcicu od 5 god koji me trebaju

Postovana, ciste na dojkama nisu opasne i ne predstavljaju razlog za brigu. To nisu tumori i sprovodi se samo pracenje dojki, sto se preporucuje i zenama koje nemaju nikakve promene na dojkama. Cista na bubregu je urodjena i nije takodje razlog za brigu. Nemate nijednu bolest koja bi bila zabrinjavajuca. Jedini problem je postporodjajna depresija i anksioznost. Nastavite da idete kod psihijatra i da pijete lekove po njegovom savetu. Depresija ce da prodje. Da bi to ubrzali odvojte svakodnevno vreme za setnju i odmor. Nadjite nekog da vam pricuva decu za to vreme. Procitajte neke novine ili knjigu, razgovarajte. Veci umor osecate zbog anksioznosti i depresije. Cini vam se da niste sposobni ni za sta, sto nije tacno. To je samo vas osecaj. Silom se naterajte da se malo prosetate. Videcete da cete se posle setnje osecati odmornije i cilije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.2.2011.

Dala sam dobrovoljno krv posle tri meseca i 4 dana od ljubljenja i dodirivanja sa jednim deckom. Nisam dobila nikakvo pismo od instituta za transfuziju krvi,pa me zanima jel sve u redu? i jel proslo dovoljno vremena sto se tice perioda prozora za hiv?Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, nije pronadjena nijedna bolest koja se prenosi putem krvi. Prosao je period prozora za hiv, koji iznosi 6 nedelja za ELISA i ELISA duo test. Nema opasnosti da ste zarazeni, a da test to nije pokazao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.2.2011.

Molim za pomoc ! Postovani,ima oko vise od godinu dana da sam primetila blago crvenilo lica sa malo prosirenim kapilarima.Isla sam kod dermatologa i savetovano mi je da se klonim sunca i dobila kremu kao zastitu od sunca.To nije tako uocljivo,nego ja imam problem i sa okom te leve strane gde je i to blago crvenilo kapka.Problem je sta mi je blago otecen kapak i svrbi me oko,pecka,suzi i osecam nelagodnost u oku.Mene je strah da mi nije preslo na oko.Molim za savet,bila sam kod ocnog a on mi kaze da sam imala neku promenu sa unutrasnje strane kapka a sad je vise nema,nego je ostao kao mali oziljak.Pomozite,sta da radim i sta mi savetujete da uzimam.Inace bolujem od blagog autoimunog poremecaja sa ranijim upalama zglobovima,osipima po telu,lose se osecam sa povisenom temperaturom itd.Zahvalna unapred !

Postovana, vasa koza je jako osetljiva i verovatno zahvacena rosaceom. Ona se moze prosiriti na oko, ali ftalmolog je iskljucio tu mogucnost tako da nemamo razloga da sumnjamo u to. Negujte pazljivo kozu. Perite je mlakom vodom, a susite nezno mekim peskirom. Izbegavajte sunce i koristite kreme sa zastitnim faktorom. Stanje mogu da pogorsaju vruca i zacinjena hrana, hladnoca, alkohol, stres, kozmeticka sredstva koja sadrze alkohol. Izbegavajte sve to. Za lecenje se koriste antibiotici (piju se) i lokalno (mazu se). Ne koristite ih na svoju ruku, vec samo ako ih propise kozni lekar. Nekada se koriste i agresivnija sredstva kao retinoidi. Lecenje bolesti nije problem. Estetski deo tj. kozmeticki tretman se sprovodi laserom. Efekat je zadovoljavajuci. Moze biti problem mozda samo cena kozmetickog tretmana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.2.2011.

Postovani, 39mi je godina i imam hemangiom na jetri 3x4cm. Osim toga imam i osteopeniu.Moj ginekolog mi je rekao da odlucim sama hocu li uzimati niskodoziranu kombiniranu oralnu kontracepciju ili Cerazatte na bazi progesterona. Imam i visok prolaktin i mikroadenom na hipofizi koji je prosle 3 godine isti tj.2,5mm. Trosim Bromergon 3x5mg. i Nebilet za srce, pola tablete dnevno.Od kad trosim tablete nemam nikakvih problema sa zdravljem. Molim Vase cjenjeno misljenje! Hvala!

Postovana, tu odluku treba da donese vas ginekolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.2.2011.

Imam 27 godina. Ne bavim se sportom vec nekoliko (5-6) godina. Od tada pored toga sto sam se ugojio , na rukama (podlaktice) i po malo na butinama javljaju mi se potkozni cvorici. Ne uvecavaju se brzo ali sa godinama rastu(povecavaju se). Na obe ruke imam oko 7 cvorica velicine 2-3cm neki su manji. Rekli su mi da je to nasledno od roditelja, i da je to benigni tumor. Ja bih vas pitao sledece: Zasto se to i dalje pojavljuje i postojani uvecava ? Kako se zove strucni naziv promene na kozi ovog tipa? Kome se obratiti?

Postovani, to je benigni tumor masnog tkiva, koji se zove lipom. Kada ih ima vise, kao kod vas, stanje se naziva lipomatoza. Smatra se da je lipomatoza nasledna, ali se pravi uzrok nastanka, kao i kod drugih tumora, nezna. Prestanak bavljenja sportom ne bi trebao da bude uzrok pojave lipoma. Oni polako rastu do neke velicine od par santimetara i zatim stanu. Posto su bezopasni uklanjaju se iz estetskih razloga ili ako vrse pritisak na neki organ. Uklanjaju se lako u ambulantnim uslovima uz lokalnu anesteziju. Javite se koznom lekaru i hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.2.2011.

dr. imam dijagnoza hopb teska faza preziveav asma statikus bev nekolku dena na caril pa da receme sum dobro,no mi se javija polipina glasnite zici moram da gi operisam nodr. bara potpis od anesteziolog i int.no nikoj ne rizikuva ve molam za sovet

Postovana, javite se pulmologu zbog hronicne opstruktivne bolesti pluca (POBP). Kada se uz terapiju stanje normalizuje internista i anesteziolog nemaju razloga da zabrane operaciju polipa. Za operaciju se svima trazi odobrenje interniste i anesteziologa. Vi niste u tome izuzetak. Ako pusite morate da ostavite cigarete. Izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.2.2011.

Postovani, imam 26 godina. Nedavno sam se javila kardiologu, zbog ubrzanog pulsa, koji je bio na nervnoj bazi. Doktorica mi je dala uput i za eho stitne zlezde. Na njemu pise da je stitna zlezda u celini normalne velicine, jasnih granica, homogene eho strukture, sa manjim nodusom u formiranju u desnom lobusu, velicine 2.8x3 mm. Ne vide se znaci regionalne adenopatije. Uradila sam i analizu hormona T3,T4,TSH,ultra i bili su u redu. Zanima me da li taj nodus moze da ukazuje na nesto, sta bi mogao da bude uzrok? Prestala sam sa pusenjem. Da dodam da sam zadnjih par godina bila pod stresom. Inace, imam i viruse Cmv, Epstain bar, i Hepres simplex ali su svi prelezani, odn. nisu aktivni. Takodje, imam i dosta lifnih zlezdi koje pratim ultrazvucno, jednom godisnje, nalaze se u regiji pazuha, prepona, na vratu...Receno mi je da sam "liftatican tip" mada me i one brinu. Pre mesec dana sam radila kompetnu krvnu sliku i bila je u redu. Hvala Vam unapred na odgovoru. Sa potovanjem, Jovana

Postovana Jovana, stres i bolest stitne zlezde cesto idu zajedno pri cemu nije jasno sta je uzrok a sta posledica. To sto je uocen sicusni cvoric nije strasno. Znaci da treba povremeno da uradite ultrazvuk stitne zlezde. Cvor moze da raste. Nekada utice na porast hormona, a nekada ostaju normalni cak iako zlezda bude uvecana. Stres ubzava puls, pojacana funkcija stitne zlezde takodje. Kod vas je to posledica stresa. Najidealnije lecenje bi bila antistres terapija. Da naucite tehnike opustanja. Pomoci ce vam joga, bavljenje sportom, slusanje muzike i setnje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.2.2011.

postovani pre jedno mesec dana sam vam se obratio zbog glavobolja koje me muce teme boli pece i sve vise sa leve str.napomenuo sam da sam dosta pod stresom i da posao obavljam napolju po hladnoci i promaji posavetovali ste me da se obratim neurologu to sam i uradio neurol.nalaz uredan sem prehlada i napetost ispio sam terapiju ,pitao sam da li treba da snimam glavu dr. je rekla po njoj nema potrebe proce vremenom i da se vise opustim ja i daslje manje vise imam iste tegobe priznajem da sam ja tome sad pridodo znacaj i jos vise se zabrinuo pa vas pital da li stres stvarno toliko moze imati uticaja na moje tegobe i sta vi mislite da se strpim ko sto je dr. rekla ovo pisem jer nocas sam opet slabo spavao teme pece gori i kako sam malo prestao da mislim otome i da diram zaspao sam izvinite na napornosti i hvala

Postovani, dobro je sto je neuroloski pregled normalan. To znaci da nema neuroloske bolesti kao uzroka vasih tegoba. Stres moze da izazove takve tegobe. U stresu misici mogu biti desetak puta stegnutije no sto je normalno. To vrsi pritisak na nerve izazivajuci trnjenje, pecenje, nelagodnost i bol. I cirkulacija je oslabljena, sto takodje izaziva bol. Slabo pomaze reci napetom coveku da se opusti, jer on nezna kako to da ucini. Evo nekih saveta kako da to ucinite. Napetost mozete smanjiti bavljenjem sportom, nekim hobijem, jogom, druzenjem, gledanjem komedija, slusanjem muzike. Nije vazno koji cete sport izabrati, bitno je da ta fizicka aktivnost za vas nije mucna. Tehnike opustanja mnogo pomazu. Najpristupacnija je joga. Napetost smanjuje i pravilno planiranje svojih obaveza i neodlaganje obaveza (kad odmah uradite ono sto morate osecate se opustenije). Razdvojite bitne od nebitnih stvari i ne sekirajte se zbog onoga sto ne mozete da izmenite. Ako sami ne mozete da smanjite napetost javite se psihijatru ili psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.2.2011.

postovani, imam problem sa vrtoglavicom dok lezim i to na levoj strani, ali ne stalno u zadnjih mesec dana mi se desilo 2 puta, cim legnem pravo vrtoglavica prestane, pa me zanima sta moze da bude uzrok. prvi put me probudila dok sam spavala, samo sam osetila da mi se sve vrti, pa me zanima da li to moze da bude od nezgodnog spavanja. pozdrav, jelena

Postovana Jelena, to moze biti polozajna vrtoglavica koja se javlja pri nezgodnom pokretu glave. Veoma je cesta. Moze se ponavljati, nekada ubrzo, a nekada posle vise meseci. Posto vrtoglavica moze imati brojne uzroke morate se javiti lekaru. Da bi se utvrdilo zasto se javljaju potreban je pregled neurologa, ORL, fizijatra. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Izazivaju vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor unog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, i tumori i druge bolesti mozga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.2.2011.

Imala sam spontani 2 puta prvi put u Maju a drugi put u Decembru prosle godine ja sam inace B NEGATIV krvna grupa pa me zanima dali je to uzrok pobacaja sa drugom trudnocom sam dobila zastitnu inekciju a sa prvom nisu mi dali nista doktori neznaju zasto se to desilo ali ipak su mi dali tu zastitnu inekciju i rekli mi da treci put nebi trebalo da bude nikakih problema.Ja inace zivim u Englesku i ovde tek posle treceg pobacaja prave pretrage. I zanimam me jos proslo je 2 meseca kako se to desilo ja bi pokusala opet za jedno 2 meseca dali mislite da je to jos rano dali bi trebala sacekati jos? Hvala unapred.

Postovana, ako je prva beba bila Rh negativna nije potrebna zastitna injekcija, pa je verovatno zato nisu dali. U tom slcaju nisu se formirala antitela protiv Rh pozitivnog ploda pa to nije uzrok drugog pobacaja. Smatra se da jedan ili dva pobacaja mogu da nastanu slucajno. Zato nije neophodno da se rade analize. Ako bi se desio treci pobacaj to bi bio znak da nesto nije u redu i da ga treba pronaci. I u Srbiji vazi pravilo da se uzrok spontanog pobacaja istrazuje tek posle treceg. Medjutim, lekari nisu u obavezi da se strogo pridrzavaju tog pravila tako da mnogi ispituju i nakon drugog. Dva tri meseca pauze je dovoljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.2.2011.

Vec godinu i mesec dana imam povisenu temperaturu,koja se krece do 37 neki put ido 37,4 ali samo u popodnevnim casovima.Ja se osecam odlicno,niti se zamaram niti sta.Uradjeni su mi mnog e analize,u pocetku pozitivan na virus mononukleoze,ali sve analize su sad uredne,niski tiri na koksaki,ne prelaze16,da li od toga mozda temperatura?SVI kazu da nije jer su titri niski,negativan na hepatitis b,c,hiv,U POCETKU SU MI LIMFOCITI BILI BLAGO POVISENI,SAD SU NORMALNI,sedimentacija 2,crp pprotein normalan,ast,alt uredan,imunoglobulini uredni,labotatorija uredna,ne moze bolja da bude,urin normalan,bris nosa,grla uredan,rtg pluca uredan,ultrazvuk stomaka uredan,ultrazvuk bubrega uredan,nalaz stitne zlezde uredan,nema uvecanih limfnih cvorova,REUMATOIDNI FAKTORI NEGATIVNI,mozda je bitno da napomenem da sam alergicn na grinje i prasinu,i da mi to izaziva gusenje.MOLIM ZA SAVET!!! Mozda je bitno da kazem da imam 23godine.Koje jos analize bi bile potrebne da se urade,na viruse,koji mogu da izazivaju ovakvu temperaturru.Ja nemam tegobe,ne gubim u tezini,ne zamaramse,bavim se sportom,ali pocelo je da me opterecuje jer uvek je ima u popodnevnim casovima?Molim vas za savet,u ocaju sam?Unapred zahvalan

Postovani, nema razloga da budete ocajni, jer su svi nalazi normalni. Poviseni limfociti ukazuju na virusnu infekciju. Verovatno da je to u pitanju to, ali ne rade se analize na sve viruse. Posto nemate tegobe ne bi trebali da se optecujete temeraturom. Ako se neke tegobe jave obratite se lekaru, kao i povremeno na kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2011.

Postovani, imam zdravstvenih problema vec duzi niz godina oko 5...problemi sa kicmom i stomakom. Sto se tice kicme u jako losem stanju je na sredini ledja osecam stalnu ukocenost misica posebno sa leve strane kao neko ukljestenje koje neizaziva jake bolove ali je stalno prisutno i osecam da odaatle krecu vrtoglavice koje su skoro svakodnevno tu. Doktori mi propisuju fizikalnu ali meni je posle terapija jako lose i svi misici se ukoce tablete protiv bolova uopste nedeluju i bolovi se sire u stomak tj.u pojas ispod rebara. Sto se tice stomaka vise ne znam sta raditi nista od hrane negodi jako je nemiran posebno ujutru,osecam pecenje,imam ceste stolice ali nisu prolivi,cmar jako pece i bol je jaci sa desne strane kod pupka, cesto mokrim i prisutno je takodje pecenje i svrab. Radila sam snimanje zeludca i creva sve je uredu i ultra zvuk je uredu. Imam blagu anemiju i preznojavanje. Dali je mozda prisutna Kandida u crevima? Imam u poslednje vreme jake panicne napade koji me potpuno ometaju u normalnim dnevnim obavezama. Znaci svega imam a u sustini nije mi nista.Sta bi mi jos preporucili da uradim od analiza jer sam upala u zacarani krug? Kakve simptome mogu imati ako patim od anksioznosti? Unapred zahvalna na odgovoru i izvinjavam se ako sam bila malo opsirnija!

Postovana, tegobe koje osecate mogu biti posledica anksioznosti i njenim lecenjem se mogu ukloniti. To je pre svega bol i ukocenost misica ledja. Ukocenost misica vrata i ramena moze izazvati vrtoglavicu. U tom slucaju mogu pomoci vezbe opustanja, pre svega joga. Bol u stomaku i ucestale stolice takodje se javljaju kao posledica anksioznosti. Pecenje i svrab cmara moze da se javiti zbog stresa, ali i zbog cestih stolica i suljeva. Preznojavanje se moze javiti zbog anksioznosti, ali i iz drugih razloga. Malokrvnost treba da lecite. Kandida u crevima se lako otkriva pregledom stolice na gljivice. I ona moze biti uzrok bola u stomaku i ucestalih stolica. Kada se pregledima nadju normalni nalazi, kao kod vas, moze se zakljuciti da su tegobe posledica anksioznosti. Ne dopustite da vam anksioznost smanjuje kvalitet zivota. Potrudite se da pomognete sebi. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Ako ste nervozni radite nesto zustro da to istresete iz sebe. Jedite vise ribe, testeninu, curetinu, piletinu, integralni pirinac, zobene pahuljice, sveze voce i povrce i pijte do deset casa vode dnevno. Moze vam pomoci B kompleks, vitamin C, magnezijum, cink, lecitin i omega 3 masne kiseline. Ako ne mozete sami da se izborite sa stresom i anksiozmoscu obratite se psihologu ili psihijatru. On ce pomoci anksioliticima, po potrebi antidepresivom. Pomoci ce da se nadje uzrok vase uznemirenosti. Da bi bili potpuno sigurni da su tegobe samo psihicke prirode javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2011.

Postovani doktore! Nakon kolonoskopije i odstranjenja polipa sa sigme dobio sam sledeci PH nalaz -Adenoma tubulare intestini crassi (M8211/0). Gastroenterolog kaze da nema razloga za brigu, ali mi preporucuje promenu ishrane, a rekao je da nakon 5 godina moramo ponoviti i kolonoskopijski pregled. Molim vase misljenje i savet. Unapred zahvalan na odgovoru.

Postovani, polip nije opasna bolest, ali se smatra da nekada moze da predje u rak debelog creva. Za to je potrebno oko pet godina. Ko ima polip moze ponovo da ga dobije. Zato je lekar rekao da treba da se kontrolisete za pet godina. Pre toga i ako se formira polip nece imati vremena da se maligno izmeni. Nije poznat uzrok pojave raka debelog creva. Smatra se da moze imati uticaja nasledje, sedeci nacin zivota, stres, odredjena ishrana i starost. Da bi uklonili rizik treba da promenite ishranu, nacin zivota, da regulisete stolicu, ako je neuredna. Ne kazem da ste pod rizikom da dobijete rak debelog creva, ali treba da uklonite sve faktore za koje se smatra da mogu imati uticaja. Za pocetak uklonili ste polip.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2011.

Radi se o sinu koji ima 3,5 god.Pre 5 dana smo mu stavljali cepic u guzu jer je imao zatvor 3 dana.Od tad se ponasa veoma cudno,stalno kaki po malo u gace.Stolica nije retka,dakle nije proliv u pitanju.Miris je jako neprijatan kao da stomak ne radi najbolje.Ima mladjeg brata od 6 meseci.

Postovani, prljanjem vesa je tipicno za decu koja su vec naucila da kontrolisu stolicu. Kao kod vaseg deteta javlja se kod pojave zatvora. Dete zadrzava stolicu, a pored cvrste stolice zbog slabosti analnog misica procuri malo tecne stolice. Nekada se javlja izbacivanje male kolicine formirane stolice. Nemaju sva deca sa zatvorom takve probleme. To se obicno javlja kod dece koja su pod stresom zbog nekog dogadjaja u porodici, najcesce zbog rodjenja mladjeg deteta. Verovatno da je i kod vaseg sina to u pitanju. To je njegov nacin da privuce vasu paznju, jer mu se cini da je vise poklanjate mladjem sinu. Ne grdite ga zbog izbacivanja stolice. Ohrabrite ga. Kazite mu da znate da mu je neprijatno sto su mu gace prljave, ali da ce to proci. Dajte mu vise tecnosti, kompot od sljiva, neka jede vise voca i povrca. Ne stavljajte cepice. Oni olenje creva i rezervisani su za dugotrajan zatvor. Tri dana bez stolice nije zabrinjavajuce, cak je jedna stolica u tri dana normalna. Ako unosi dosta mleka smanjite kolicinu, jer to cesto izaziva zatvor kod dece .
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2011.

POSTOVANI,ja sam pre osam nedelja operisala tumor fibroid,jedan je bio u stomaku kod levog jajnika ,a jedan mi se spustio u zadnjicu ,a sto je interesantno doktor kaze da slucaj jedinstven zato sto sam izvadila matericu pre osam godina ,a fibroidi se javljaju samo u materici .Operacija je bila teska ali uspesna rezultat je negativan ,medutim ja imam bol u stomaku sa desne strane malo dalje od pupka i bol se javi samo prilikom kijanja,kaslja,ili pomeranja ,kao da me nesto bocka i pece .Molim vas za odgovor....prilikom operacije mi je odstranjen i levi jajnik sada imam samo jedan jajnik i odmah posle operacije sam dobila toplotne napade.Unapred zahvalna.

Postovana, tegobe mogu biti posledica priraslica nastalih nakon operacije. Osim toga mogu poticati od strane bolesti organa za varenje, pogotovu ako imate jos neke tegobe (muka, gadjenje, podrigivanje, nadimanje...), te se javite gastroentrologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.2.2011.

Postovani doktore imam problem...u poslednje vreme dok imam seksualne odnose za vreme erekcije me pece i apsolutno ne znam u cemu je problem molim vas za odgovor i savet.....

Postovani, morate se javiti urologu. Pecenje moze biti posledica neke infekcije. Pregled mokrace i brisa uretre bi pokazao da li ima infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2011.

Postovani,juce sam Vas pitao oko problema sa jetrom (nadimanje,krcanje,..) i dobio sam Vas odgovor,samo de se upodpunim sad, ne konzumiram alkohol niti neke vrste narkotika,pa cak ni cigarete,vodim relativno zdrav zivot,kolko je to moguce,sto se tice hepatitisa dobio sam i uput za analizu tih bolesti,i uradicu naravno i to,ali ne znam da li sam mogao to da zaradim negde,jer imam stabilnu i dugu vezu sa devojkom,a ona nema nikakvih problema..... citao sam na internetu da moze da bude mnogo toga,pa me je par stvari i zabrinulo mnogo,zato sam Vam i uputio pitanje da bi dobio neke upute dok ne izvrsim sve potrebne analize,hvala

Postovani, po tegobama, po tome kako zivite, kako se hranite i nemate rizicno ponasanje ne bi se ocekivalo nista ozbiljno. To naravno ne znaci da ne treba da idete na ultrazvuk, a jos manje znaci da treba da se sekirate i ocekujete nesto ozbiljno. Ponasajte se uobicajeno i jedite hranu koja je zdrava za jetru. To je hrana bez suhomesnatih proizvoda, zasicenih masti (svinjska i gusca mast, loj, maslac, visoko kaloricni margarin), masnog svinjskog i gusceg mesa i ostalih mesa ako su prosarani lojem, tovljenog sarana i konzervirane ribe. Nisu pogodni senf, majonez, kackavalj, feta i svi zreli sirevi, jaki zacini, kao feferoni, biber i sl. Od slatkisa redje jedite torte, rolat i przene kolace, jer sadrze dosta masnoce. Nisu pogodna gazirana i dosta hladna pica. Koristite sve vrste posnih supa od mesa i povrca. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinac. Jedite posno meso kao piletina bez kozice, riba, posno telece i junece meso. Povrce se koristite kao sveze i bareno. Nijedno nije zabranjeno, medjutim ako primetite da vam pojedino pojacava nadimanje izbegavajte ga ili ga jedite redje i u manjoj kolicini. To su uglavnom pasulj, socivo, kupus, karfiol i kelj. Za jetru je zdravo svo voce. Ono se koristi sveze, u obliku kompota ili domaceg soka. Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlecni proizvodi. Od slatkisa se koriste sutlijas, griz, dzem, slatko i med.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2011.

Postovani.Imam 26 godina,visina 170,tezina 60 . bavim se novinarstvom. Vec duze vrijeme osjecam pritisak na prsima i tesko disem.Nekad je to liko izrazeno da mislim da cu se ugusiti. lako se zamaram,i stalno zam " zahuktana" kao posle trcanja.Pritisak je non stop prisutan i u fazi mirovanja.Budim se s tim i lijezem. Jako je neprijatno.A odnedavno mi se desava u vratu u ovoj jami izmedju kljucnih kostiju ,da me tako steze i davi ,kao da mi nesto stoji u grlu,neki jak pritisak koji mi otezava disanje i gutanje. Radila sam snimak stitne zlijezde i bio je u redu.Takodje i nalazi krvi su mi u granicama normale.Kao i snimak pluca.prije 3 mjeseca kada su pocele prve komplikacije ,radila sam snimak srca i takodje je bio u redu. Stvarnio sam jako zabrinuta,jer je to stalno prisutno i nisam u stanju da funkcionisem normalno i da obavljam redovne obaveze. Sta moze biti u pitanju,nesto opasno?Sta mi predlazete? Hvala,unaprijed.

Postovana, takve tegobe su simptom anksioznosti ili stresa. Prihvatite ih kao prolazno stanje koje ce se resiti kombinacijom lekova, vaseg aktivnog zalaganja u lecenju i eventualno psihoterapije. Sta podrazumeva vas aktivan doprinos lecenju? Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Ako ste nervozni radite nesto zustro da to istresete iz sebe. Jedite vise ribe, testeninu, curetinu, piletinu, integralni pirinac, zobene pahuljice, sveze voce i povrce i pijte do deset casa vode dnevno. Moze vam pomoci B kompleks, vitamin C, magnezijum, cink, lecitin i omega 3 masne kiseline. Ako ne mozete sami da se izborite sa stresom i anksiozmoscu obratite se psihologu ili psihijatru. On ce pomoci anksioliticima, po potrebi antidepresivom. Pomoci ce da se nadje uzrok vase uznemirenosti. Da bi bili potpuno sigurni da su tegobe samo psihicke prirode javite se internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.2.2011.

Postovani doktore, imam Bekerovu cistu. Tri puta je vrsena punkcija. Ista se ponovo pojavila. Kod prve punkcije nisam sigurna da li sam dobila injekciju. U nalazu pise Depomedrol rat. Drugu i trecu punkciju radila sam kod drugog ortopeda i dobila Lemod-depo amp. Na prijedlog treceg ortopeda uradila sam sledece analize, a rezultati su: LATEX RF - negativan ASTO -negativan WAALER ROSE - pozitivan ≥16 IU∕ml ‹ 32 IU∕ml ALP IFCC Gen.2 – 47 U∕L CRP Latex 2 - 0.04 mg∕L URIC ACID ver.2 - 187 umol∕L SE – 6 E – 4.40 Hgb – 127 L – 5.0 Ne koristim nikakvu terapiju. Da li je moguce da je WAALER ROSE pozitivan zbog injekcija koje sam dobila prilikom punkcije ili neceg drugog? Sta mi savjetujete? Kako dalje da postupim? Koliko je moj problem ozbiljan? Hvala puno.

Postovana, Waaler rose nije pozitivan zbog injekcije kortikosteroida. One deluju antizapaljenjski pa mogu da imaju samo pozitivan efekat. Da se cista ne bi ponovo javljela treba da se ukloni uzrok njene pojave, sto nije uvek moguce. Pozitivan Waaler rose moze da ukaze na reumatoidni artrit, ali moze da se javi i kod zdravih osoba, tako da nije specifican. Problem je ozbiljan onoliko koliko vas ometa u svakodnevnom zivotu. Sprovodite fizikalnu terapiju povremeno, ako ste gojazni smrsajte malo i izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: