Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 14.10.2011.

Postovani, kakvo je vase misljenje vezano za bolne menstruacije. Naime, imam 28 god. ciklus sam dobila sa 13 god. i za ovih 15 god. retko kad je bilo da nisu bili bolni. Obicno me boli prvi dan intenzivnije nisko stomak, drugi dan vrlo blago ili uopste.U zadnje vreme mi ni jedna tableta skoro ne deluje, a pila sam skoro sve protiv bolova. Nekad su obilnije 2.-3. dan, nekad su umerene svih 4-5 dana. Cula sam negde da bolne menstruacije nekad ukazuju na neki problem, pa sam uplasene. Inace, redovno idem na kontrolu radila sam briseve na sekret, papanikolau, kolposkopiju i zadnji put ultrazvuk. Sve je bilo u redu. Hvala unapred!

Postovana, kod vas bolna menstruacija nije posledica bolesti (zapaljenje, tumor, priraslice), jer je bolna skoro od samog pocetka. To je tzv. primarna dismenoreja. Kod nje se na pregledu ne nalazi nikakav poremecaj. Misli se da je tu u pitanju delovanje psihickog faktora. Zato kod nekih zena povoljno deluje psihoterapija ili sedativi. Primarna dismenoreja moze da bude posledica nedostatka enzima koji dovodi do postepenog ljustenja sluzokoze materice. Kod tih zena sluzokoza materice od jednom sljusti, a ne postepeno i zatim sledi jako grcenje materice (to se oseca kao bol) da bi se ona istisnula. Bolne su menstruacije koje su pracene ovulacijom. Zato se nekada u lecenju koriste hormonska kontraceptivna sredstva koja dovode do ciklusa bez ovulacije. Najcesce spontano sa vremenom menstruacije postaju manje bolne ili bezbolne. Nekada se to desava posle porodjaja. Kod nekih zena uzrok dismenoreje je pojacana osetljivost na bol, koja se javlja kod kod slabije razvijenih zena, malokrvnih, obolelih od dijabetesa, tubrkuloze ili neke teze bolesti. Nekada je bol posledica suzenog cervikalnog kanala (sekundarna dismenoreja) te je oticanje krvi otezano. U tom slucaju lecenje je hirusko. Bol moze da bude posledica poremecenog odnosa izmedju estrogena i progesterona, tako da dolazi do pojacanog grcenja matrice, sto izaziva jak bol. Endometrioza je redak uzrok bola. Kod sekundarne amenoreje se pri pregledu nalazi odgovarajuci poremecaj. Na lekove protiv bolova vremenom se razvija tolerancija. Zato vam ne pomazu lekovi koji su ranije bili delotvorni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2011.

Postovana Dr, dali muska deca mogu da naslede od majke bolesti stitnjace i koje bolesti? Jedan doktor me je pitao dali imam zensko dete zbog obolenja stitnjace kod mene. Kod mene su decaci. Zanima me kako nalaz antitela kad radim (ukupna antitela) bude uredan,a kad mi traze posebno at-TGO, nalaz bude pozitivan? Zar moze da bude i takva razlika?Jesu li ta antitela opasna po dete ako su u trudnoci bila TGO 920 vrednosti? Hvala vam...divni ste.

Postovana, kod svih bolesti stitne zlezde nasledje igra veliku ulogu. Ne nasledjuje se direkno odredjena bolest, vec sklonost ka bolestima stitnjace. Bolesti stitne zlezde cesce imaju zene. Takodje se bolesti koje imaju veze sa hormonima cesce prenose na isti pol tj. sa majke na cerku. Zato je doktor pitao da li imate zensku decu. Vasi sinovi nisu pod rizikom da obole od stitne zlezde. Vaznije su vrednosti pojedinacnih antitela od ukupnih. Antitela su opanost za zledu, jer izazivaju njeno zapaljenje. Nisu opasnost za plod. Za plod je bitno da su T3 i T4 normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2011.

postovani, 2002 sam operisala stitnu zlezdu, odstranjeno mi je dve trecine. ova trecina koja je ostala uredno funkcionise. koliko dugo ce ona moci da obavlja funkciju kao da je cela? ne uzimam nikakvu terapiju. da li postoje neke teoretske granice? hvala vam

Postovana, nema teoretskih granica. Zlezda se razlicito ponasa kod razlicitih bolesnika. Zato se povremeno rade kontrole. Ako su vam povisena antitireoidna antitela moze da se ocekuje da zlezda raste. Vec devet godina zlezda dobro funkcionise i to je dobar znak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2011.

Postovani,moja cerka se udala pre 2god. i za to vreme su pokusavali da dobiju dete.Kada je ostala trudna niko nije bio srecniji od nje.Trudnocu je dobro podnela i porodila se pre 20 dana.Porodjaj je prosao prilicno dobro i rodila je zdravu i normalnu devojcicu.Medjutim kako vreme odmice kao da je sve umornija ,zali se na cas vrucinu cas hladnocu ,povremeno ima kao neke napade gusenja ,kaze kao da joj neko steze pluca,smeta joj topao vazduh nekako u nosu.Isla je kod lekara opste prakse dala joj je samo daktanol zbog belog jezika(to vuce odavno),pluca u redu,srce takodje po misljenju dr opste prakse.Merili smo pritisak 110/80 .Ona mi deluje mnogo napeto ne zivimo zajedno ali kada odem primecujem da je prenapeta.To joj je prvo dete ima 22god.Skace na svaki sum deteta sa brigom da joj nije nesto a moram i da napomenem da se njeni svekar i svekrva pridrzavaju nacina gajenja dece iz doba baka(npr. dete je sito,suvo,pa opet place onda ga treba malo okaditi mozda ga je neka baba pogledala urokljivo)patronazna savetuje jedno sa cime se i ja slazem ali pustim njih da odluce (pa oni su roditelji)a svekar i svekrva im pricaju da patronazna "nema pojma".Muz joj cas prevagne na jednu cas na drugu stranu.Uglavnom se ona brine o detetu oko80%sama ali mi je poverila kako joj oni govore da ona nezna nista oko dece jer nije gajila decu.Plasim se da kod nje nije posporodjajna depresija savetovala sam je da nemisli o tome ,da se sto vise smeje,da koliko moze bude na svezem vazduhu,i da obavezno to sve isprica ginekologu na kontroli.Sta da se jos ucini da se vrati osmeh na njeno lice?Da ne zaboravim jedan period je pila propanolol zbog ubrzanog rada srca ali joj je internista to iskljucila pre bezmalo 2god(malo posto se udala)jer su svi nalazi billi uredni a ona se sve ovo vreme dobro osecala.

Postovana, promena raspolozenja posle porodjaja je normalna. Medjutim, ako je to drasticno i traje dugo potrebno je da se leci. Ako dodje do poremecaja spavanja (nesanica ili jako dugotrajno spavanje), ishrane (guitak apetita i mrsavljenje ili jako gojenje), teskog koncentrisanja, zaboravljanja, otudjenja od rodjaka, nezainteresovanosti za dete, ako postane placljiva, tuzna, stalno oseca umor ili ima osecaj krivice onda je neophodan odlazak psihijatru. Cerka treba da zna da beba mora i da place. Ako vec nisu, sada ce da pocnu grcevi i verovatno ce biti svakodnevnog plakanja. To ne treba da je zabrinjava. Vazno je da beba lepo napreduje. Kada place neka je uzme u narucje i pomazi. To je do tri meseca nece razmaziti. Vasa cerka je sada ranjiva i slaba i ne moze drasticno da menja svoju poziciju u porodici. Kada se nije za dve godine izborila da joj se svekar i svekrva ne mesaju u brak sada to jos manje moze da ucini. Medjutim, imajte vere u nju. Ona sigurno nece da ucini nesto lose po bebu samo zato sto to oni traze. Osim neke praznoverice koja nece ni da pomogne ni da odmogne, ne verujem da ce da vrse pritisak da se uradi nesto stetno po bebu. Oni ce da pricaju sta pricaju, a cerka ce opet da uradi po svome. I sami kazete da se ona uglavnom stara o bebi. Pomognite joj u kucnim poslovima i pricuvajte bebu da bi ona mogla sa muzem da izadje, proseta. Neke mame misle da nije u redu da se odvajaju od bebe, sto nije tacno. Setnja od pola sata ili duze, odlazak kod prijateljice na kafu (bez bebe) ili do prodavnice i te kako moze da osvezi. Neprekidan boravak u kuci deluje depresivno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2011.

kako ce neko ko ima autoimunu bolest da boluje od gripe,prehlade,virusa i slicno.Ucemu ce biti razlika.inace je rec o bolesti stitne zlezde.

Postovana, autoimune bolesti nastaju kao posledica neke greske u imunitetu. Imune celije imaju zadatak da unistavaju strana tela (viruse, bakterije, parazite, nenormalne celuje, tumorske celije). Ponekad se desi greska u njegovom radu. Tada moze neke celije sopstvenog organizma da prepozna kao strane ida ih napada. Takav imunitet je napravio gresku. To ne znaci da je slab ili naprotiv suvise jak i ne znaci da je osoba sa autoimunim bolestima neotporna i da ce cesto da boluje ili da ce grip i prehladu tesko da preboli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2011.

Postovani,moja cerka koja ima tri i po godine ,prehladila se i ovih dana ide cesto da piski.Nosili smo joj urin na analizu ,nasli su joj hemoglobin u urinu,eritrociti svezi 1-2,eritrociti izluzeni 6-8,leukociti 1-2,prisutne epitelne celije i soli amolfin urata/ovo zadnje mozda nisam tacno napisala jer ne mogu procitati fino rukopis/,ostalo je uredu,inace do sad nije imala nikakvih problema.Molim vase misljenje.

Postovana, devojcica ima pesak u mokraci. To je uzrok pojave krvi u mokraci (eritrociti i hemoglobin). Detetu treba povremeno da se kontrolise mokraca, obavezno kada ima temperaturu, jer kod male dece upala mokracnih puteva moze da ide sa temperaturom, sto kod odraslih nije slucaj. Potreban je pregled urologa i nefrologa ako se ovo bude ponavljalo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2011.

Postovani,zbog teze i vece bolesti ,strasno se osecam,psihicki,velika tuga i briga,da li se sa nekim lekovima moze uticati na ta ruzna osecanja i kako.Psihologa ili nekog psihoterapeuta nema u malom mestu a i okolini gde zivim.

Postovna, nije neobicno sto se tako osecate. Svako ko se razboli od neke hronicne bolesti boluje od dve bolesti. Jedna je ta dijagnostikovana bolest. Druga je strah od te bolesti, buducnosti, prognoze bolesti... U normalnim slucajevima covek hronicnu bolest prihvati kao svoju sudbinu i nastavi da zivi onako kako mu konkretna bolest dozvoljava, leci se, kontrolise. Vecina ljudi tek tad pocne da ceni i postuje svoje zdravlje. Mnogi tada pocnu da jedu zdravije, prestanu da puse, redovno kontrolisu svoje zdravlje... Ima onih koji se prepadnu i deluju depresivno. Takvim osobama podrsku treba da pruze psiholozi. Nekada je potrebno da se javite psihijatru da dobjete lekove, obicno anksiolitike, nekada antidepresive. Na svoju ruku ne smete da ih uzimate niti vam ih moze preporuciti neko ko vas nije pregledao npr. preko inteneta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2011.

Postovani doktore, Interesuje me koja je normalna vrijednost tsh u trudnoci. Prisutna je rana trudnoca, 7 nedelja, a vrijednost tsh je 4.2, a gornja granica referentne vrijednosti je 4.9. Jedan doktor mi je ranije rekao da je u trudnoci pozeljno da tsh ne bude veci od 2.5, pa me interesuje da li ima razloga za brigu i sta bih trebala da radim, koji se ljekovi piju u slucaju da je terapija potrebna. Unaprijed hvala i srdacan pozdrav.

Postovana, normalne vrednosti TSH u trudnoci su iste kao i van trudnoce, bar dok se to zvanicno ne promeni. Sve vrednosti u okviru referentnih su normalne. Prema tome nema razloga da se insistira na snizenju TSH, jer je normalan. Ako TSH raste iznad 4,9 po referentnim vrednostima te laboratorije, a T3 i T4 su normalni dijagnostikuje se subklinicka hipotireoza. Trudnice sa tom dijagnozom radjaju zdravu decu. Medjutim, mnogi endokrinolozi smatraju da treba zapoceti terapiju tiroksinom za svaki slucaj , najvise da bi se sprecio eventualni rast zlezde. Kod sumnje na mogucnost razvijanja bolesti stitne zlezde tokom trudnoce zbog porasta antitela ili zato sto je zena pre trudnoce imala problema sa stitnjacom preporucuju se cesce kontrole, posebno u prva tri meseca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2011.

mom suprugu je dijagnostikovan maligni melanom,nodularni tip,promena mladeza,posle hiruske intervencije upucen onkologu,sta dalje?

Postovan, dalje lecenje se sprovodi po odluci onkoloskog komzilijuma. Po pravilu oni smatraju da lecenje treba da se nastavi (zracna Th ili hemoterapija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2011.

dobara dan treba mi jedna informacia,ja ima kilu i treba da se operisem,ali imam jedan problem nemogu da produzima knjizicu,pa me zanima da li moze da se to uadi na vma bez knjizice da se plati,jer sam saznao da je mnogo jeftinije nego kod privatnika,bio bih vam mnogo zahvalan ako biste mi pomogli.hvalapuno..

Postovani, u svim drzavnim bolnicama u Srbiji, pa time i na VMA, mozete svaku medicinsku intervenciju (operaciju, pregled, analizu) da platite. Kada se operisete bez uputa tj. placate ne morate da imate zdravstvenu knjizicu. Ona je potrebna samo kada vam operaciju placa socijalno. Posto nemate overenu zdravstvenu knjizicu mozete da izaberete gde cete da se operisete. Cene se znatno razlikuju, pa se raspitajte.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2011.

Postovani, moze li se desiti da ako su hormoni stitnjace u granicama normale (TSH, T3 i T4), a antitijela TGO 350 i prisutan je cvor koji raste....da se prodje bez terapije? To mislim zbog toga sto sam imala hiprertireozu davno da nebi opet Letroks mi izazvao negativne efekte i poremetio te normalne vrijednosti hormona koje imam. U zadnje vrijeme se dosta zamaram i lupa mi srce, a prije 4 godine sam pila Letroks zbog porasta cvorica...i prestala sam nakon pola godine. ta ako opet mi daju Letroks, hoce li uticati na rad srca? Ima li neki drugi lijek?

Postovana, obicno vremenom dolazi do rasta antitela. Kasnije se razvija hipotireoza i neophodno je koriscenje leka koji sadrzi tiroksin. Pre razvijanja hipotireoze (smanjeni t3 i t4) moze da se javi epizoda hipertireoze (skoka hormona). Da bi se sprecio rast zlezde, lecenje moze da se zapocne pre no sto dodje do poremecaja hormona. Ima i drugih lekova, ali i oni mogu da daju ista nezeljena dejstva kao Letrox. Pri koriscenju Letroxa (i lekova sa slicnim sastavom) moze da se javi ubrzan srcani rad, osecaj lupanja ili preskakanja srca, kao i druge tegobe. Posledica su prevelike doze leka. Smanjenjem doze gube se nezeljena dejstva leka. Ne treba da brinete unapred. Ako bude potrebno da pijete lek odredice se doza koja ce najbolje da vam odgovara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2011.

Postovani, interesuje me da li lek euthirox ukoliko ga majka pije tokom dojenja moze da steti bebi odnosno da li je tokom tog perioda potrebno piti manje doze leka?

Postovana, lek Eutirox moze da se pije tokom dojenja, ali pod kontrolom endokrinologa tj. onako kako on dozira. Ne smanjujte dozu leka na svoju ruku, vec se javite endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2011.

Pozdrav,Zovem se Alma i ima 18 godina.Prije nekoliko dana mi je dijagnosticirana diskus hernija na L3-4,L4-5 i L5-S1 nivoima.Doktor mi je rekao da strogo mirujem 21 dan da vidi da li ce se stanje poboljsati ako ne rekao je da moram na operaciju.Treniram kosarku vec dugo i ne bi mogla bez toga.zanima me da li cu moci poslije svega trenirati i zanima me vase misljenje.Evo zakljucak sa MR-a: NA L3-4,L4-5 I L5-S1 NIVOIMA VELIKE DOZALNE EKSTRUZIJE IV DISKA SA APSOLUTNOM STENOZOM VETTREBRALNOG KANALA.

Postovana, kod diskopatije nema pravila. Veoma cesto se iskliznuo disk resorbuje i stanje se normalizuje. Redje je potrebna operacija. Kod mnogih se uz fizikalnu terapiju stanje poboljsa. Vreme ce pokazati kako ce kod vas biti. Slusajte savete lekara. Kod bavljenja sportom (i inace u zivotu) ekstruzija diska se desava uglavnom kada se nacini nagli pokret kod nepripremljenih i neutreniranih misica. Pred fizicku aktivnost potrebne su vezbe zagrevanja i istezanja misica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.10.2011.

Postovani,usled jedne neuroloske bolesti prepisan mi je RIVOTRIL ali vise zbog psihicke nestabilnosti.pijem ga vec 2 godine,2mg,dnevno,pola (1mg) ujutru i pola (1mg) uvece.posto mislim da mi vise nije potreban,htela bih da prestanem da ga pijem.znam da to ide postepeno.mozete li mi reci kako smanjujem dozu i na koliko,i posle kojeg perioda mogu prestati da ga pijem.hvala najlepse

Postovana, najbolje da se javite psihijatru. On ce napraviti plan odvikavanja i proceniti da li je potrebno da vam propise nesto kao zamenu ili da samo ide sa smanjenjem doze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Postovani,da li se moze spreciti dijabetes tip 1,bojim se da ga ne dobijem.Vidim da moja doktorka redovno me salje da kontrolisem seser zbog imune stitne zljezde.Pa posto ima sanse da izgleda dobijem i to ,mogu li ikako da sprecim i koliko je teskata bolest.Sta jos moze da me ceka sa stitnom zlezdom,nisam znala da povlaci i druge bolesti.Pomirila sam se sa sudbinom da celi zivot pijem lekove ali ova strepnja od pretecih bolesti me izludjuje.

Postovana, da bi sprecili pojavu secerne bolesti potrebno je da normlizujete telesnu tezinu, ako ste gojazni. Ako niste potrudite se da se ne ugojite. butite fizicki aktivni, bavite se nekim sportom i svakodnevno setajte. Izbegavajte dosta slatku i masnu hranu, kao i stres. Izbegavajte lekove koji se povezuju sa povecanim rizikom za nastanak dijabetesa (kontraceptivne tablete, antireumatici).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Imam 23 godine i pojacan vaginalni sekret i ponekad slabost besike. Nisam bila kod ginekologa ali sam u apoteci kupila polygynax vaginalne kapsule. Interesuje me da li moze da bude negativnih reakcija na kapsule i da li sam dobro postupila sto sam ih kupila na svoju ruku uzimajuci u obzir da sam jos uvek nevina? Unapred hvala

Postovana, ne koristite vaginalete na svoju ruku. Javite se ginekologu. Iako ste nevini on vas moze pregledati prstom kroz debelo crevo. Moze i da vam uzme bris tako da se utvrdi kakva je infekcija u pitanju. Pojacan vaginalni sekret je ponekad uzrok cestih infekcija besike sa cestim ponekad bolnim mokrenjem ili pecenjem pri mokrenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Postovani,bole me kosti unutar karlice,pogotovo ujutro kad se probudim.Zasto se to desava.Porodila sam se pre 10 meseci i tako me je bolelo prvih dana,sad me opet pocinje boleti ali neznam zasto.Desavalo mi se ranijih godina da me bole kosti u karlici svaki put kad imam menstruaciju,sad je jos nisam dobila,posle porodjaja.Molim vas vase misljenje.

Postovana, javite se fizijatru zbog bolova u kostima. Prva mestruacija posle porodjaja se javlja individualno. Mozete uskoro da je dobijete, a moze i posle vise od godinu dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Postovani,jako mlada sam dobila hipotireozu,hashimoto.Brinu me komplikacije te bolesti onih koji dugo boluju od te bolesti iako redovno piju lekove.Sad mi je 30 godina.Imam i jako nizak pritisak,skoro vek a imam i problem sa nervozom,teskobom i inace raspolozenjem,ponekad mislim da sam rodjena takva.Recite mi kakve su sanse da s godinama dobijem encelofatiju,bolest povezanu sa hasimotom.zbog niskog pritiska i sporijeg totoka rvi u mozak bojim se te dijagnoze.Recite mi kakve su sanse da dobijem encelofatiju.hvala

Postovana, sanse su vam minimalne da dobijete encefalopatiju. Moguce da ste po prirodi napeti, nervozni i pesimista. Morate stalno da se podsecate da vam je zivot dao mnogo lepih stvari, a ne samo bolest i patnju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Imam povi[en krvni pritisak.No[enjem holtera ustanovilo se da moj pritisak varira u toku 24h.Desi se da bude gorni 106,za 10min.156,pa opet pada nisko i tako(sa ispijenom tableta amoron).Imam 50god.168 visina i 68kg.tezina.Ne pijem i ne pusim.Trudim se za zdravu ishranu.A holesterol je povi[en,i LDL i HDL,a trigliceridi su normalne.Kod kardiologa se ustanovilo da imam plake na glavne arterije na vratu.Molim Vas za sovet kako da otklonim te naslage,dali postoi prirodan nacin,ne volim da uzimam odma tablete protiv holesterola. Cekam Va[ odgovor Zahvalna

Postovana, ima istrazivanja koja potvrdjuju da promena nacina ishrane i nacina zivota moze da poboljsa zdravlje cak i kada je doslo do pojave promena na krvnim sudovima (plakovi u krvnim sudovima). Time mogu da se sprece komplikacije ateroskleroze. Dobro je sto ne pijete i ne pusite. Jedna casa vina dnevno ili casica zestokog mogu cak da budu korisne, ali se ne preporucuje osobama koje inace ne piju da pocinju u cilju preventive. Smanjite unos prostih secera i zasicenih zivotinjskih masti (loj, mast, jako masno meso, kozica piletine, prevreli sirevi, kackavalj, pavlaka, punomasno mleko). Jedite cesto sirovo voce i povrce, svakodnevno beli luk i postan jogurt, cesto pasulj, soju, grasak, socivo, koristize zeleni caj, pirincane mekinje i jecam, jer ima podataka da pomazu. Koristite maslinovo ulje, a suncokretovo sto manje i jedite dva do tri puta nedeljno masne morske ribe (tunj, skusa, losos, ardine). Ako ste gojazni regulisatei telesnu tezinu. Holesterol LDL treba da snizite. Ako to ne moze samo ishranom uzmite lek (statini mogu da imaju nezeljen adejstva, ali sto je niza doza manja je verovatnoca da ce ih biti, a korist je mnogostruko veca). Varijacije krvnog pritiska tokom dana su uobicajene. Lecenje stresa, krvnog pritiska (dijabeta i hipotireoze ko ih ima) takodje sprecava napredovanja ateroskleroze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Postovani da li je nesto ozbiljno kad boli teme glave,na dodir bas boli a ovako iritira kao zari uglavnom prisutno je vec 2dana.Cesto vezujem kosu u rep pa sam pomislila da li je od toga ili prehlade,promaje bas me iritira.Ovokav bol mi se ponovio par puta u 2,3god.lakse mi bude kad odvezem kosu i onda bukvalno tuda masira i tako prodje za par dana ali sad kad se ponovilo da li je to nesto zabrinjavajuce,hvala.

Postovana, ako boli na dodir to je verovatno posledica tezine repa. Moze da utice i gladno vreme. Javite se lekaru. U medjuvremenu zapisujte kad imate bol. Opisite ga: gde se javlja, koliko dugo traje, kako prolazi, da li ga osecate samo na dodir, kakav je karakter bola (tup, ostar, pulsirajuc). Za neurologa su to veoma bitni podaci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.10.2011.

Potovani, moja beba ima 6 nedelja i pre tri dana je pocela da kaki zeleno i to u toku dojenja, u toku dana je imala 8-9 stolica. Otisli smo kod lekara i rekao mi je da je verovatno prehladio stomak i da mogu da mu dam probiotik. Medjutim, beba je sutradan bila bolje, stolica je ponovo postala zuta i ja nisam htela da joj dajem probiotik, misleci da se sve samo od sebe sredilo. Ipak, uvece, posle kupanja, on je opet imao dosta retku, mada zutu stolicu. Ne znam ni kako bi uspeo da se prehladi, jer mi dogrevao sobu u kojoj se beba nalazi, oblacimo je slojevito. Ja pazim sta jedem - izbacla sam sve rizicne namirnice, ljuto, gazirano. Ne znam kako da pomognem svojoj bebi. Molim vas da mi pomognete. Pozdrav, Marija

Postovana, promena izleda stolice je uglavnom posledica promene crevne flore, te probiotok moze da pomogne. To je suplement koji nema nikakva nezeljena dejstva tako da ne treba da se plasite njegovog koriscenja. Odmah nakon rodjeja bebe dolazi do naseljavanja njenih creva razlicitim bakterijama. To je normalan proces. Tom prilikom odnos bakterija u crevima moze da se promeni. Kod dojene bebe nije neobicno da imaju vise stolica dnevno i da kake tokom podoja. Dok beba dobro napreduje nema razloga za brigu. Medjutim, ako vam beba deluje bolesno, jako uznemireno vodite je pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2011.

Postovani dr posle porodjaja imala sam mens odma nakon 5nedelja sada cekam drugu ali vec kasni dali je to normalna pojava ili vec nesto drugo,,cuvamo se prirodnim putem moj suprug tvrdi da nije moguce da je doslo do trudnoce da je strogo pazijo,,ali ja se ipak bojim,,imam bijeli iscedak gust i neprijatnog mirisa takodje vec dva dana imam bolove ispod stomaka tacnije oko rane!!! molim vas za savet.i posle koliko vremena od carskog reza mogu poceti sa vezbanjem tj koristiti orbitrik bicikl i masazer koji sam porucila u top shop za topljenje masnih naslaga,,cellulit itd??unapred hvala

Postovana, prve menstruacije nakon porodjaja ne moraju da budu uredne, tako da kasnjenje nije neobicno. Medjutim, vec prve menstruacije mogu da budu pracene ovulacijom tako da ni trudnoca nije iskljucena, a cuvanje prirodnim putem nije 100% sigurna metoda kontracepsije. Javite se ginekologu, tim pre sto nastala infekcija mora da se leci. Vec mozete da pocnete sa vezbama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2011.

Postovani sesti sam mesec trudnoce i zadnje vreme mi je pritisak blago povisen pa da nebi to bilo stalno tako naravno trudicu se da korigujem ishranu da li bi smela koristiti omega tri kiseline vitamin jer mi je zbog kilaze i cirkulacija malo slabija.Konstantno sam u pokretu i aktivna sam samo me malo ometa to povisenje pritiska jer dosad sam uvek imala nizak pritisak inace imam 30god. i ovo mi je drugo dete,znaci omega tri kiseline ili omegakarnitin vidim da se reklamira pa da li bi to smela jer mi se i srce od toga svega uzlupa nisam panicar znam da je usustini to normalno ali hocu sve tergobe da svedem na minimum,hvala.

Postovana, morate da se javite lekaru. Visok krvni pritisak u trudnoci mora da se leci. Osim toga morate da pregledate krv i mokracu. Nalaz belancevina u mokraci uz otoke i povisen krvni pritisak je kod trudnica ozbiljan nalaz (preeklampsija). Ako se ne leci moze da dovede do ozbiljnog poremecaja sa grcevima (eklampsija). To se ne desava trudnicama koje lece povisen krvni pritisak. Ne verujem da mozete sniziti pritisak preparatima sa omeg 3 masnim kiselinama, a takodje njihovo koriscenje nije zamena za lekarski pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2011.

doktore evo juce i danas se osecam uzasno molim za vasu pomoc imam neke tupe bolove u krstu koji se sire u predelu jajnika kada sedim bol se pomalo smiri kada ustanem na noge bol je toliko jak da nemogu da se krecem nisko dole u predelu jajnika boli previse kada se krecem kada legnem bolu kicmu je uzasan cele noci nisam spavala bol me je stalno budio i sve me neke znaoj izbija muka mi je kada hocu da udahnem duboko nije moguce jer osecam i jaki bol u ledja pozadi iznad grudi u grudi neki pritisak kad da mi sedi neko cini mi se da imam kratah dah a bolovi ne prestaju ni od diklofena ni od nicega sta moze ovo biti molim za pomoc,osecam i stomak da mi je malo naduven ali neznam od cega sad sam radila koloskopiju bila je ok radila sam fibroskopiju i to je bilo ok hvala vam unapred

Postovana, javite se ginekologu. Takve tegobe mogu da prate jace zapaljenje jajnika i jajovoda koje mora da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2011.

postovani doktore imam jedno pitanje za vas pre dva dana mi je pocela neka mucnina i nikako da prestane osecam je stalno kao da mi stoji u grlo kao da je zapelo nesto u grlo i ne pomera se kada jedem ne smeta mi a ovako kada gutam kao da mi smeta nesto inace sam pre nekoliko dana zavrsila sa antibioticama jer sam imala neki grip i nakon toga je nastala ova mucnina i ova poteskoca u grlo sta bi to moglo biti hvala unapred

Postovana, to moze da bude povecana osetljivost sluzokoze nakon infekcije ili gljivicna infekcija kao posledica koriscenja antibiotika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.10.2011.

Postovani doktore, odgovorili ste mi na postavljena pitanja u vezi Coccygodinye, sada Vas molim, obzirom da imam jos jednu novu dg a to je IBS, da li moze da se poveze bol trticne kosti i problem debelog creva? Citala sam, izmedju ostalog, o divertikulima i sl. na debelom crevu a moj osecaj kad sednem je da tu ima nekakva oteklina koja ide do prepone. Dakle, da li moze da je trticna kost otecena ili se radi o nadutosti debelog creva ili moj osecaj ne daje realnu sliku problema? Hvala Vam

Postovana, IBS ne izaiva bol kakav vi osecate. Vas subjektivni osecaj otoka nije tipican za neku bolest. To sto imate utisak da postoji neki otok ne znaci da ga ima. Nadutost debelog creva (nadimanje) izaziva bol u razlicitim delovima trbuha, pa i grudi, ali nikada ne izaziva bol trticne kosti. Istovremeno mozete da imate bolest debelog creva i kokcigodiniju. Bolesti debelog creva ne izazivaju coccygodinyju, ali je pogorsavaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2011.

Postovani,imam hasimoto,ne znam nikoga ko ima duze godina ovu bolest.Pijem lekove i lecim se ultrazvuk stitne je uredu pa vas pitam posto imam 20 godina ,sta bude kroz 30...40 ..godina sa stitnom,kad skoro nestane zbog antitela,da li se moze dobiti rak,a sta bude sanama koji boluju od te bolesti za toliko godina posto stitna utice na celi organizam i na sta ce liciti nas zivot sa hasimotom.I jos jedno vazno pitanje..kad antitela uniste stitnu da li onda prelaze na neki drugi organ da unistavaju,da li se tad dobiva i neka druga autimuna bolest.Svi mi lekari objasnjavaju sta je taj hasimoto ali niko ne pojasni ta antitela i kako se i koliko zivi sa tim.molim vas odgovorite jer ovo pisem u ime nas par mladih ljudi sa hasimotom koji se puno nerazumeju kako se zivi sa ovim.Bas me zanima da li cu doziveti bar 60-tu i koliko cu se namuciti do tad i pokupiti jos od bolesti.Znam da to neznate ali onako medicinski recite sta moze da bude o tad.Divni ste...hvala.

Postovana, bolesnicima koji imaju hasimoto tireoiditis najteze pada to sto moraju dozivotno da piju lek. Redovno uzimanje leka i redovne kontrole obezbedjuju normalan metabolizam, tako da nisu prisutne tegobe tipicne za hipotireozu, zivotni vek nije skracen, niti je kvalitet zivota narusen. Hasimoto se ne smatra uzrokom raka stitne zlezde. Antitela su usmerena protiv stitne zlezde i ne napadaju druge organe. Da bi se dobila druga autoimuna bolest potrebna su druga antitela. Preovladava stav da Hasimoto treba da se leci i kada su hormoni stitne zlezde (T3 i T4) normalni da bi se sprecio rast zlezde i tegobe koje bi nastale zbog njenog pritiska na okolne organe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2011.

Postovani,imam 31 godinu,bebu od 7 meseci koju dojim.imam svakodnevne nalete vrucine i prekomerno znojenje.Mene je strah da nije predmenopaouza ovako rano inace imam i autoimunu hipotireozu a bojim se da to moze biti povezano.Mislila sam da je to znojenje i vrucina od stitne ali nisu hormoni su mi sad ok posle lekova i endrokrinolog mi je rekao da je verovatno sa ginekoloske strane.Moram da napomemenem mi svakodnevno bude slabo i da jedva funkcionisem.Sve ostalo sam kontrolisala i sve je ok.Ali da li ima nacina da se vidi da nije predmenopauza i neki poremecaj hormona ili estrogen i slicno.Jos nemam menstruaciju i jos dojim bebu pa neznam sta da radim.Hvala.

Postovana, javite se ginekologu. Naleti vrucine i prekomerno znojenje se javljaju kod dojilja u vezi sa promenom nivoa hormona tokom dana koji se javljaju pred podoj. Tegobe su najizrazenije u prvim nedeljama dojenja, a vremenom se smanjuju i gube. Mogu nastati i zbog promene ritma dojenja. Ako se znojenje nedavno javilo mora da se trazi uzrok. To sto dojite bebu sugerise zakljucak da je sa hormonima u redu i da nije predmenopauza. Ako kasljete javite se pulmologu. U svakom slucaju ako se osecate bolesno i losije nego posle porodjaja mora da se nadje uzrok znojenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2011.

Postovani,mlada sam a sa poprilicno dosta dijagnoza,nakupila mi se nervoza,strah,depresija,briga sta ce biti samnom i tako od jutra do mraka,jos i cesto se osecam lose.Zanima me da li bi meni neki lek koji bi mi prepisao psiholog pomogao,bila sam kod psihoterapeuta ali nista tu nepomaze bolesti su tu pa su ti i nema tu nikakve utehe ni nacina da se nesto posebno naucis nositi stim.Imam i malu decu i zaista brinem sta me ceka,jedino eto neznam da li bi mi momoglo nesto za depresiju i sedativi i na koji nacin bi mi pomogli,imali sanse da ista odagna ovu moju brigu za zdravlje i sta ce biti snjim sa godinama.

Postovana, javite se psihijatru, jer bi vam pomogao neki lek protiv anksioznosti ili depresije. Psihijatar ili psiholog vam moze pomoci psihoterapijom da realno gledate na buducnost. To sto ste dobili neku hronicnu bolest nije razlog da ocajavate. Sa tim bolestima se zivi, ali ne morate da zivite sa strahom i nervozom i tegobama koje oni izazivaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2011.

Postovani uradila sam vaginalni i cervikalni bris,i ustanovljena mi je kandida,a prilikom ginekoloskog pregleda ranica na grlicu materice(kolposkopija mi je zakazana za decembar,pa cu onda dobiti i terapiju).Da li osim vaginaleta koje koristim moram da promenim i rezim ishrane,i koje namernice smem da koristim? Koliko je kandida opasna i da li utice na plodnost?Cula sam razne price,i vise mi nista nije jasno.Hvala unapred.Pozdrav

Postovana, u lecenju kandide osim vaginaleta mogu da se koriste probiotici. Koristire jogurt, beli luk, blitvu, spanac, zelje, limun, a izbegavanjte belo brasno, slatku hranu, sirce i pecurke. Kandida ne umanjuje plodnost i ne povezuje se sa povecanim rizikom za nastanak tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2011.

postovani doktore, imam 24 godine, pre desetak dana sam sasvim slucajno otisla i izvadila krv,nikakve siptome nemam, sem mozda povecane gojaznosti, sve je ok ali kad su hormoni u pitanju konstatovano je da imam thyreoiditis hashimoto, analize su sledece FT3 5,85, FT4 12,8, TSH 0.05, Anti TPO 600, i napipan mi je cvoric, nista mi nije dato da pijem, receno mi je samo da za tri meseca dodjem i snimim to. Iskreno malo me je strah, jer planiram trudnocu, tj par puta smo pokusali i nije usprelo, a vidim da se to povezuje sa tim tj da poprilicno utice na plodnost,zanima me vase misljenje i da mi to malo bolje objasnite, unapred zahvalna.

Postovana, bolesti stitne zlezde su obicno pracene smanjenjem plodnosti. Sada je vazno da se utvrdi kakav je cvor. Antitela su Vam povisena, ali zene hasimoto tireoiditisom mogu normalno da zatrudne i iznesu trudnocu. Hormoni ce ponovo da se kontrolisu i ako bude odstupanja da se zapocne terapija pre trudnoce. Sada su vam normalni FT3 i FT4 i ne bi trebalo da bude problema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.10.2011.

Postovani Dr, imam 32 godine i mikrocisticni jajnik, drugi nemam od rodjenja zbog agenezije-uradjena laparoskopijska cistektomija zbog endometrioticne ciste, te se potvrdilo, uz to imam i male miome. Pre 3 mseeca sam polpila norlevo 750mcg, prva 2 ciklusa su bila uredna i sada mi izostaje. Do sada sam imala menstruacije na sat tacne. Dali je posledica toga norlevo, kada je trudnoca iskljucena? Moze li toliko da poremeti hormonalni status i cikluse?

Postovana, nije poznat tacan mehanizam delovanja tablete Norlevo. Predpostavlja se da sprecava ovulaciju i onemogucava usadjivanje jajne celije. U svakom slucaju izaziva hormonski poremecaj. On bi trebao da bude najizrazeniji u prvih nekoliko ciklusa. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2011.

postovani, da li znaci da postoji neki problem kod partnera ako 4-5 godina prilikom odnosa bez zastite (sa snosajem spolja) ne dodje do zaceca? hvala.

Postovana, ako za 4 do 5 godina prilikom seksualnih odnosa po tipu prekinutog polnog odnosa (ejakulacija van vagine) nije doslo do trudnoce ne moze da se zakljuci da postoji neki problem kod partnera. Znaci po tome ne moze nista da se zakljuci o plodnosti para.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2011.

Postovani,vec neko vreme imam blage mucnine,povremene blage vrtoglavice,ukocenost i bolove u vratu i ramenima,glavobolje.Bila sam kod doktora opste prakse koja mi je rekla da je to sve od kicme tj.okostavanja vratnog dela,i da nema potrebe da mi daje uput za fizijatra jer su ogromne guzve i da se dugo ceka i da tu nema pomoci samo vezbe i masaza.bila sam kod kiroprakticara koji mi je rekao da su mi misici napeti i u grcu(inace sam mnogo nervozna i stalno napeta).Zanima me vase misljenje i da li to zaista moze da bude od kicme?Hvala

Postovana, psihicka napetost se izmedju ostalog moze ispoljiti grcom misica ramena i vrata.Grc izaziva bol, osecaj ukocenosti, remeti cirkulaciju i moze da izazove vrtoglavicu i glavobolju. Kod okostavanja promene na vratnom delu kicme mogu da vrse pritisak na nerve. U cilju njihove zastite (sprecavanja povrede zivca) refleksno dolazi do grca misica i istih tegoba kao kod psihicke napetosti. Bez obzira koji je uzrok vasih tegoba vezbe i strucna masaza mogu da pomognu. Nestrucna masaza moze da pogorsa tegobe. Kod psihicke napetosti, anksioznosti i stresa osim toga potrebna je i antistres terapija (psihoterapija, setnja, umerena fizicka aktivnost, joga, fitnes). Posebno je korisna joga, jer naucite da se opustate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2011.

Imam 34 godine i molila bih da mi pojasnite nalaz 24-casovnog holter-ekg snimanja:Tokom 24-orocasovnog pracenja zabiljezeno je 37SVES samo u budnom stanju.Nisu zabiljezene epizode SVPT.Zabiljezena je jedna VES,nisu zabiljezene epizode VT.Nisu zabiljezene pauze duze od 2,5s.MaxmQT-int.=0,394s,max.QTc=0,387s.Min.fr.46/min.u04,08h,a max.fr.je bila 157/min.u 08,57.Imam prolaps mitralnog zalistka za koji doktor kaze da je diskretan i da je vracanje krvi jako malo.Nalaz holtera sam uradila zbog cestog osjecaja preskakanja srca.Tokom nosenja sam zapamtila da sam se u 08.57h pela uz uzbrdicu.Mozda sam se malo opteretila sa nalazom srca jer je nedavno mojoj prijateljici koja ima 36 godina ustanovljena nestabilna angina pektoris.Hvala unaprijed.

Postovani, nalaz holter EKG snimka je dobar. Prolaps mitralne valvule se na ultrazvuku srca veoma lako uocava. To je nepotpuno zatvaranje mitralnog zalistka. Listici zalistka ne zatvaraju potpuno usce i malo se ugibaju pri kontrakciji srca. Ako je srcana mana dosta izrazena krv se vraca iz leve komore u levu tretkomoru, a na srcu se cuje sistolni sum. Kod malog prolapsa nema vracanja krvi nazad ili je ono minimalno, sum se ne cuje i poremecaj prakticno ne postoji. Ako zalistak nije zadebljao i prolaps nije veliki, smatra se da hemodinamski poremecaj nije veliki i ne zahteva posebnu terapiju. Kod malih prolapsa nema nikakvih tegoba. Ako ih ima to mogu biti bol u predelu srca, osecaj lupanja ili preskakanja srca i teze disanje. Uzrok ove mane nije poznat. Nekada se to javlja nasledno, a nekada prati pojedine srcane bolesti. Ako je mana jako izrazena onda je posledica reumatske groznice, bakterijskog endokarditisa (zapaljenje sluzokoze koja iznutra oblaze srcani misic) i sistemskog eritemskog lupusa. Kod vecine bolesnika mana se ne pogorsava. Kod vas se ne bi ocekivalo da se mana pogorsava. Ako su tegobe izrazene koriste se uglavnom beta blokatori. Vazno je da mali prolaps mitralne valvule ne remeti kvalitet zivota i ne skracuje ga. Potrebna je povremena kontrola pritiska i EKGa, a EHO na par godina. Ako imate reumatsku groznicu svaka infekcija grla beta hemoliticnim streptokokom moze pogorsati prolaps pa je potrebno energicno lecenje. To se ne odnosi na infekciju grla drugom bakterijom ili virusima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.10.2011.

Postovani, imam decaka od 3.g.i 3 mjeseca starosti. Veoma je pametno dete, ali je hiperaktivan, posebno uvece. Tesko se oslobadja svojih navika: jos uvek nocu mu stavljamo pelene, nekad se upiski danju iako ide na wc, zaboravi u igri. Ima svoje cebence bez koga nece da zaspi, dudu mu sad sakrivamo da ga odviknemo... ako je vidi neutesno place i trazi je. Baka ga cuva kad mi radimo, jako joj je naporno s njim, jer je pun energije, a kad se naljuti zna i glavom da udara o pod. Ujutru voli da spava dugo, a uvece bi celu vece bio budan, jer jos uvek spava po danju, nervozan je ako ne zaspe. Miran je samo kad gleda crtice. Kako je najbolje smiriti tu njegovu hiperaktivnost? I dali muska deca nasledjuju bolesti stitne zlezde i koje? Pozdrav i veliko hvala.

Postovana, tu ima vise razvojnih problema za cije prevazilazenje treba dosta strpljenja i vestine. Posto dete cuva baba morate sa njom da se dogovorite da dete istovetno vaspitavate. Napadi besa su tipicni za taj uzrast (od dve do cetiri godina). Medjutim, dete vec treba da pocne da prevazilazi tu fazu. Ne izbegavajte situacije u kojima dete pobesni. To je lose po njega jer nece nauciti kako tokom zivota da prevazidje konfliktne situacije bez negativnog uticaja po svoje zdravlje. Mozete samo eventualno da mu skrenete paznju na nesto drugo kad vidite da ce da lupa glavom o zid. Kod neke dece to deluje. Kod drugih jos vise izaziva bes. Kad bes krene, pustite da se dete istutnji, samo pazite da se ne povredi. Ne treba da obacate paznju na bes, kao da se nista ne desava. Kod neke dece pomaze da izadjete iz sobe. Dete nesme da ima koristi od besa. Ne treba nakon toga da ga mazite ili mu dajete slatkis. Nocno mokrenje nije jos zabrinjavajuce. Moze da bude posledica frustracije ili nasledja. Ohrabrite ga kad god ostane suv preko noci i kazite mu da ce uskoro kad jos malo poraste prestati da mokri nocu. Preko dana mu pricajte da je veliki i da treba na vreme da ide u wc. Da bi dete prevazislo svoje frustracije treba da ima utisak da su neke stvari pod njegovom kontrolom. Da o necemu odlucuje. Zato ga pitajte koju od dve ponudjene dukserice hoce da obuce... Tako stice samopostovanje i zadovoljan je jer odlucuje o nekim stvarima. Uspavljivanje uz cebence ce da prevazidje, ako mu ponudite nesto drugo u zamenu. Kazite da je veliki i da mozete da se dogovorite da mu ispricate pricu za laku noc umesto cebenceta. Izbegavajte spavanje preko dana da bi uvece ranije otisao na spavanje. Neka bude nervozan. U vreme kada obicno spava izvedite ga u setnju i sl. Posto ste cuclu prestali da mu dajete bacite je. Imam utisak da je cuvate negde sklonjenu da bi mu je po nekad dali. Hiperaktivnost je ozbiljan poremecaj paznje kada dete nema strpljenja da uradi nesto i samo zapocinje nove poslove. Vase dete nije hiperaktivno. Ono moze da odgleda crtani. Hiperaktivno dete ne moze, jer zapocinje da gleda crtani, pa ubrzo to prekida i pocinje da se igra jednu igru, ubrzo drugu tj. ne zavrsava ono sto pocne da radi. Morate da budete dosledni u vaspitanju. Dete treba da zna sta mu je dozvoljeno a sta nije. Pri tome je posebno vazno da mu baba ne popusta. Ovo nije lako da se izvede, jer zahteva da budete dosledni, da ne popustate, a da istovremeno pokazete ljubav i poverenje preme detetu. Javite se i psihologu za pomoc.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2011.

Postovani doktore, moj otac je povredio treci prst desne ruke. Zapravo garazna vrata su mu otkinula jagodicu, lekar mu je jedva zasio, ali je ipak zasio. Dijagnoza TRAUMATSKA NEPOTPUNA AMPUTACIJA VRHA SREDNJEG PRSTA DESNE RUKE SA LEZIJOM NOKTA. Primio je Humanum antitet, imunoglobulin i tetanus. Konce su mu skinuli juce nakon 17 dana. Njemu je ceo prst otecen i moze samo malo da ga pomera.... Da li je oteklina normalna pojava??? I kako da je lecimo??? Da li je mozda trebalo snimiti prst???

Postovana, mislim da je trebao da snimi prst. Otok, takodje, moze da bude posledica povrede tetive. Trebao bi da pocne da se smanjuje, a nikako da raste. Neka se javi ortopedu. Kod takvih povreda cesto je potrebno da se izvrsi imobilizacija prsta. Postoje i lekovi za smanjenje otoka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2011.

Postovani,imam strasno veliki problem.30 godina imam.Pre par godina lecila sam se od panicnih napada i depresije i prestala,panicnin napada vise nemam ali pocela mi se desavati jako strasna mapetost,teskoba,nervoza,toliko jaka da vec dva i lri puta sam mislila da cu dobiti nervni slom,hvalilo je samo da mi neko nesto kaze sto ce me iznervirati ili da beba zaplace ili slicno,u tom momentu sam se sklonila na par minuta dok se nisam smirila ali sinoc mi se isto to desilo ali osecala sam nesto cudno u glavi,nista me nije bolelo ali plus te strasne napetosti i nervoze kao da me neka zila zazigala u glavi iznad uha u neki poluluk i jos kao da mi trnu zivci ili nervi u glavi.Molim vas jako sam se uplasila i zakaza neuropsihjatra ali tek za 20 dana.To je sve bilo gore od panicnih napada,bajala sam se na nedozivim nervni slom ili da ne poludim ili cak da nedobijem sizofreniju.Recite mi iskreno kakve su sanse da mi se to desi i sta da radim dok nedocem do lekara toliko dugo,kakve su sanse da u buducnosti budem imala neke dusevne bolesti.Hvala vam.

Postovana, to sto sada osecate su takodje panicni napadi, samo se drugacije ispoljavaju. Spisak tegoba i kombinacija istih koje se javljaju kod panicnih napada, anksioznosti i napetosti je ogroman. Niste se potpuno izlecili. Mozda je predhodno lecenje prerano zavrseno. Vazno je da znate da vam se nista nece desiti. Necete poludeti, dobiti shizofreniju, nervni slom... Nista nije strasno da sacekate 20 dana do pregleda. Naravno da bi vam bilo lakse da je on ranije, ali u medjuvremeno nece se desiti nista stetno za vas zivot i zdravlje. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme i lakse mozete da obavite svakodnevne poslove. Neka vam neko pomogne u kucnim poslovima i pricuva bebu tako da mozete svakodnevno da odvojite malo vremena za sebe, svoj odmor i rekreaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2011.

Postovani dr,posle prekida dojenja koje je trajalo 2 meseca kada je mleko samo otislo i kod prvog i kod drugog porodjaja isti slucaj sa mlekom,,dok sada sa zadnjim ostale su mi grudi skros opustene,previse meke suve i naborane,,izgubile su veci deo svoje velicine pa me interesuje zbog cega??unapred hvala i sta raditi??/

Postovana, to su uobicajene promene, koje nastaju sa godinama. Kad ste rodili prva dva deteta bili ste mladji. Tokom dojenja mlecne zlezde se uvecavaju, koza se rasteze. Mladja elasticnija koza se nakon dojenja ne bora. Ima uticaja i nasledje. Dojke postaju opustene i mlitave kao posledica nosmalnog starenja. Proces moze da ubrza naglo mrsavljenje, trudnoca, dojenje, menopauza. Nisam protiv dojenja. Ono je zdravo i za majku i dete. Osim toga i zene koje ne doje vremenom dobijaju opustene grudi. Mozete da mazete neku hranljvu kremu, da unosite dovoljno tecnosti, jedete dosta voca i povrca i nosite dobar brus. Time ce grudi da deluju mladje. Ne mislim da je neophodno, ali ako vi strasno patite zbog toga, mozete da se podvrgnete plasticnoj operaciji podizanja dojki (mastopeksija). Opustene i mlitave grudi se javljaju kod svih zena. sa godinama se opustaju i male i velike grudi. Po novinama i internetu vidite slike mladih devojaka, cesto sa hiruski korigovanim dojkama pa smatrate da i vi teba da imate takve.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2011.

Postovani Dr, kada sam imala 10god.imala sam hipertireozu, koja je izlijecena, al je ostala posljedica na stitnoj zlijezdi... Cvor-koloidno parenhimatozni nodus. Sada imam 34.god. i uvijek moram stitnu da kontrolisem. Taj cvor se lagano uvecava i sad je dostigao vel. oko 2 cm. Nedavno me doktor salje da uradim neke pretrage zbog uvecavanja cvora i njihove vrijednosti su: tireoglobulin 6.6, TSH 1.250, kalcitonin 1.0, At-TG 91, At-TPO 341. Znaci sve je dobro,osim At-TPO 341, a normalno je do 34. Doktor mi je rekao da je bolest kroz moju stitnu protutnjala i da je sve ovo za ocekivati. Sada trebam ici na kontrolu sa ovim nalazima. Listajuci stare nalaze nadjem nalaz At-Tpo 907, a to je radjeno prije 3 god. kad sam bila trudna, al taj nalaz doktor nije vidio, jer tad nisam isla kod nj. Mene zanima sta znace povecane te vrijednosti i na sta ukazuje povecanje cvora? Uz to imam i urtikariju na hladnocu od mjeseca juna, pa mozda je sve to povezano sa stitnjacom i ponekad se brzo umorim. Molim za odgovor i izvinite sto sam malo opsirnije opisala svoje stanje.

Postovana, povecana antitela uticu na nagomilavanje zapaljenjskih celija u zlezdi. Zlezda je hronicno zapaljena i zato vremenom raste, a takodje i cvor. Cvor se prati da bi bilo sigurno da ce to uvecanje da ostane benigno (dobrocudno). Uzrok urtikarije uglavnom nije poznat.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: