Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 26.3.2011.

Postovani, Hitno mi je potreban savet i nacinu ishrane bolesnika sa ADENOKARCINOM NA DEBELOM CREVU, postoperativna ishrana, tacnije, ishrana u periodu od 6 nedelja dok bolesnica ceka na spajanje creva i dok veliku nuzdu obavlja putem kese. Recite mi konkretno sta da joj spremam da jede ili me uputite na neki sajt ili knjigu. Unapred jako zahvalna.

Postovana, za tacna uputstva o nacinu ishrane obratite se dijeteticaru. Neka vam vodilja bude ishrana koju je bolesnik imao u bolnici. Principi ishrane su ovi: treba da jede cesce po malo, da unosi vise tecnosti (voda, sokovi, kompoti, supe, corbe), da jede laganu hranu, uglavnom kuvanu i dinstanu (nikako przenu i pecenu), a izbegava onu koja nadima, suvu i masnu hranu. Moze da jede oljusteno kuvano, dinstano i sveze, obavezno oljusteno voce i povrce. Povoljno je posebno krompir, sargarepa, pirinac, zatim pilece, telece, junece meso, oslic pastrmka i dr. bela riba. Da izbegava pasulj, grasak, socivo, kupus, karfiol, krastavac (zbog nadimanja), suhomesnate proizvode, masnu i przenu hranu, kackavalj, prevreli sir, zacinjena i zaprzena jela, gazirana pica, ruski caj, pusenje. Ako mu smeta sirenje neprijatnog mirisa neka izbegava beli luk, praziluk, pecurke, ribe i jaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2011.

Pre dva meseca radjen mi je litoklast.Nakon vadjenja JJ sonde ponovo sam imala zastoj bubrega gr III.Uradjen mi je URS,a nalaz glasi ovako-ureter prohodan celom duzinom do pijelona,sa izrazenim edemom mukoze u pelvicnom delu bez drugih patoloskih promena i kalkuloze.Ponovo mi je stavljena sonda.Htela sam da pitam da li ce se ovo stanje u ureteru samo popraviti i da li moze da dovede do stenoze?Mislim da nije trajno resenje menjanje JJ sonde.Unapred hvala

Postovana, postavljanje sonde i njeno uredno menjanje ne moze dovesti do stenoze. To sigurno nije trajno resenje, ali na poslednjem pregledu nalaz je bio dobar, sem malog otoka, tako da ce verovatno stanje uskoro da se sredi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2011.

Da li ukoliko nesto nije u redu sa krvi,koja se daje dobrovoljno,oni posalju pismo ili..? Hvala unapred na odgovoru..

Postovana, dobrovoljno data krv se obavezno testira na zarazne bolesti koje se prenose putem krvi (zutica, SIDA i sifilis). Ako nesto nije u redu osoba se obavestava i poziva da bi se uradili precizniji testovi, postavila tacna dijagnoza i zapocelo lecenje. Odredjuje se i krvna grupa i prisustvo vanrednih antitela. Ne rade se druge analize kao npr. secer, holesterol, trigliceridi...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2011.

Postovani imam 29 godina,i pre desetak godina neurolog mi rekao da imam cistu na sinusima.Nemam narocit problem sa glavoboljama,a da li ima potrebe ponovo da se javim neurologu?Po malo sam hipohondar pa se brinem da li to vremenom moze biti opasno i da li se to treba kontrolisati?

Postovani, da li ce cista praviti probleme zavisi od mesta gde se nalaze, njene velicine i vrste. Retencione ciste nastaju zacepljenjem izvodnog kanala zlezde sluzokoze sinusa. One redje prave probleme u odnosu na mukokelu, koja moze da vrsi pritisak na okolne organe i treba da se odstrani. Mukokela nastaje zapusenjem sinusa, zbog cega sekret ne moze da otice i nakuplja se sve vise. Javute se spec. ORL koji ce proceniti da li je potrebna terapija ili pracenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2011.

Postovani, po uputu kardiologa a zbog variranja u pulsu (ujutru i uvece 40-50 a preko dana preko90) uradila sam analizu hormona stitne zlezde i rezultati su sledeci: T3=1.9 T4=131 TSH=0.92 TGAT=1:5000(opseg ref.vrednosti 1:100) Na osnovu ref.vrednosti vidim da su mi hormoni u opsegu normalnog ali me je jako zabrinula vrednost TGAT. Sta je TGAT,moze li se na njega uticati (cajevi, lekovi i sl.) ? napominjem da sam vec mesecima pod stresom ,da li i to moze biti razlog ovakve vrednosti TGAT? Imam li razloga za brigu? Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, TgAt su antitela koja napadaju tireoidnu zlezdu izazivajuci zapaljenje (tireoiditis). Antitela se postepeno povisavaju, zlezda godinama normalno luci hormone, ali vremenom se moze smanjiti njihov nivo (hipotireoza). Obicno se i zlezda postepeno povecava. Poviseni TgAt nisu posledica stresa. On moze izazvati ubrzanje pulsa. Hipertireoza, koju vi nemate, takodje moze da dovede do ubrzanog i/ili nepravilnog srcanog rada i zato su sprovedena ispitivanja s.zlezde. Stes je faktor rizika za mnoge bolesti pa pokusajte da ga snizite. Ako ne mozete bez pomoci javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2011.

Postovani rec je o mom ocu (52 godine). Naime pre nedelju dana ,imao je bolove u stomaku, lose se osecao , svetlu (belu) stolicu i tamnu mokracu. Ti simptomi su trajali 3,4 dana i prosli. On sad misli da je pojeo nesto pokvareno i nece da ide kod lekara , dok sam ja zabrinut i mislim da su to ozbiljniji simptomi. Inace je dugogodisnji dijabeticar , pusac , a i prosle godine je imao problema sa zuci. Molim vas za misljenje?

Postovana, potrebno je da se javi lekaru. Najverovatnije da je doslo do prolaznog zapusenja zucnih puteva. Moguce da su za to krivi kamenci u zuci. Promena bole stolice i mokrace nije nastupila zbog pokvarene hrane. Mozda je izbacio kamencic, ako je manji ili se on vratio nazad u zucnu kesu i primirio na neko vreme. Bilo bi dobro da uradi UZ pregled zucne kese da bi se video uzrok tegoba, takodje i opsti pregled krvi. Za kamen u zuci je najbolje da se hiruski odstrani u vreme kada je njemu zgodno da ne bi dosao u situaciju da moraju hitno da se operise kad ponovo dodje do zapusenja i jave se jaki bolovi i povracanje. Inace kamen u zuci moze da bude krivac za pojavu dijabetesa ili zapaljenja pankreasa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2011.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, imam bebu od 12 meseci i treba da primi MMR vakcinu, interesuje me posle koliko dana moze da se javi reakcija na vakcinu u vidu temperature? Dojim pomalo bebu. Da li mogu da pijem kompleks vitamina B,imam problem sa kosom koja je opadala,a sada je prestala ali se brzo masti? Ako mozete da mi odgovorite, do kada treba bebi da se prokuvava voda za pice, moja beba uskoro puni godinu dana?Hvala,Pozdrav

Postovana, nakon od prilike šest do cetrnest dana posle MMR vakcinacije, moze doci do kratkotrajnog povisenja temperature u trajanju od jedan do dva dana. Uz nju moze da se javi malaksalost i osip na koži,eventualno se javlja suzenje ociju ili kasljucanje. povremeno moze doci do oticanja pljuvacnih zlezda ili limfnih cvorova. Samo retko mogu biti pogodjeni testisi i pankreas. Ove reakcije na vakcinu prolaze lako, i po pravilu, ne zahtevaju nikakvo lecenje. Opadanje kose nakon porodjaja je normalno. Kosa se obicno obnovi za godinu dana. Bez obzira sto dojite bebu mozete slobodno da koristite B kolpleks. Bebi do tri-cetiri meseca treba obavezno davati prokuvanu vodu. Sa godinu dana njen sistem organa za varenje je dovoljno jak da ne mora vise da se prokuvava. Izuzetak su elementarne nepogode kada se sumnja da je voda iz vodovoda neispravna. Tada i odrasli treba da piju prokuvanu vodu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2011.

dijete ima 8 god.prvi put krvarenje iz nosa sa 2god,ljekari kazu da ima tanke kapilare i da zato ima cesta krvarenja. Bude period i do 1 god. da nema krvarenja.Ovih dana ima pojacanu kijavicu i svrab u ocima i cesce krvarenje koje nije obilno,brzo se zaustavi a sekret iz nosa izbacuje na usta. Tada se vidi krv sa sluzavim sekretom. Napominjem da i ja imam stalno zapusen nos i ne mogu bez kapi bilo ljeto ili zima. Danju normalno disem ali nocu jedna nozdrva uvijek zapusena. DA li je to djetetu alergijsko i sta da radim. Majka

Postovana, krvarenje iz nosa je kod dece dramaticno, uplasi roditelje, ali na srecu nije opasno po zdravlje deteta. Sa godinama krvni sudovi postanu otporniji i krvarenje prestaje. U kijavici i prehladi krvni sudovi su jos osetljiviji tako da nije neobicno cesce krvarenje. Da bi saznali da li je kod deteta prisutna alergija potrebno je da ga odvedete kod spec. ORL. Ako ima alergiju mozete da primetite da cesto kija, nekada i vise puta za redom, da mu nosic cesto curi, a ponekad se oci zacrvene ili zasuze. Vecina kapi ne sme da se koristi duze od 4 do 5 dana, u protivnom izazivaju suprotan efekat. Zato je potrebno da prestanete da ih stavljate, a ako je potrebno nekoliko dana koristite Dexametason neomicin. Javite se spec. ORL ako je potrebno dobicete kortikosteroidni sprej za nos zbog alergije. Medjutim, postoji mogucnost da nemate alergiju vec nezeljeno dejstvo kapi nastalo zbog dugotrajne upotrebe. Naizmenicno zapusivanje nozdrva moze da se javi i kod devijacije nosne pregrade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2011.

Postovani, prosle godine sam imala prevremeni porodjaj sa punih 6 meseci, zbog slabosti grlica. Sada sam u 18-oj nedelji trudnoce,a u 15-oj nedelji mi je uradjen serklaz (preventivno). Po izlasku iz bolnice od terapije sam imala samo palitreks i progesteron.Par dana po izlasku iz bolnice osetila sam bolove u donjem stomaku, u predelu jajnika,pa sam posto je moj doktor na odmoru otisla kod drugog dr. koji je ustanovio da su ti bolovi ustvari rastezanje materice jer kontrakcija na ultrazvuku nije bilo. Rekao mi je da preventivno pijem partusisten na 6 sati. Mene zanima da li partusisten ima efekta ako se pije preventivno ili je bolje ukljuciti ga ako su kontrakcije prisutne? Da li taj lek moze da stegne grlic, ili samo opusta matericu da ne dodje do daljeg otvaranja? Hvala!

Postovana, Partusisten se koristi preventivno pre no sto su se kontrakcije pojavile. On opusta matericu i sprecava pojavu kontrakcija. Konrakcije materice dovode do otvaranja grlica. Njenim opustanjem sprecava se otvaranje grlica. Sam lek ne steze grlic. Njegovo otvaranje sprecava i postavljeni serklaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2011.

Postovani Dr. Imam neku vrstu male misicne boli tj kao da me zulja u stomaku taj jedan mali deo sa desne strane od pupka jedno 4 prsta od pupka npr. Osetim ga ne bas stalno ali veoma cesto ako sedim ili ako bas pritisnem na to mesto. Opet nije jaka bol vec misicna. Radila sam CT scan i MRI, rezonancu stomaka i sve je bilo normalno. Da li bi neki problem sa crevima ili nesto drugo uspelo da se pokaze na MRI ili ne? Da li trebam da radim neke dodatne snimke. Krv mi je sve ok. Hvala vam.

Postovana, u principu MR moze pregledati creva, ali je potrebno da se u njih ubaci vazduh i da se obrati paznja na slojeve zida creva. Kada ima razloga da se misli na bolesti creva (neuredna stolica, bolovi u stomaku, krv u stolici) za sada se rutinski radi endoskopija tj. pregled creva aparatom koji se u njih ubacuje. Moguce je da se vrsi virtuelni pregled creva MR-om, ali to nije u siroj primeni. Uradjenim pregledima je iskljucen uzrok bola koji bi poticao od bubrega, jetre, slezine... Ako uz taj bol imate i neke smetnja sa varenjem javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2011.

Postovani imam 23 godine i imam ( staphylococcus species ) bakteriju ... lice mi je uzasno i ne mogu da kontrolisem bubuljice nikako ... cesto deluje frustrirajuce na mene ... pio sam amracin i u pocetku je delovalo ali sada imam osecaj da ne deluje toliko koliko pre ... sta da radim da bi unistio bakteriju ? Da li je moguce da se napravi vakcina protiv te bakterije ? Da li mogu imati problema u vezi neceg drugog a da nisu bubuljice ? Molim za pomoc zaista ovako vise ne mogu :/

Postovani, najefikasnije cete izleciti bubuljice ako se javite koznom lekaru. Ako ne moze da se ostvari izlecenje antibioticima, dermatolog ce vam propisati pronizom ili retinoid. Retinoidi su efikasni, ali mogu da imaju teza nezeljena dejstva pa ih moze propisati samo lekar, ako su u vasem slucaju indikovani. Bubuljice ne nastaju samo pod uticjem bakterija, tako da nije moguce izlecenje samo antibioticima. Utice pojacano lucenje lojnih zlezda (seboreja) i velika osetljivost koze na delovanje androgenih hormona, a u takvim uslovima lako se nadoveze infekcija. Javite se koznom lekaru koji ce odrediti najbolju kombinaciju preparata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2011.

Postovani, imam 21 godinu,popila sam 2 x u roku od 3 mjeseca escapelle tablete,prije toga nisam nikad.imam i posle toga redovne cikluse,ali me strah da li je to moglo da utice na moje zdravlje?sterilitet izazove ili nesto drugO? Hvala!

Postovana, Escapelle i ostale tablere za jutro posle ne treba da se koriste za redovnu kontracepciju. Koriscenje ponekad, kao kod vas, ne uticu stetno na organizam.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.3.2011.

Mom tati se javio bol ujutru nakon ustajanja u desnom delu grudnog kosa,ne u sredini,niti nalevoj strani,na desnojmna sta to moze da ukaze?Inace hipertenziju redukuje tabletama,nema holesterol,nije bolestan ni od cega?

Postovana, ako je bol je ostar ili probadajuci, menja se sa pokretima tela i pogorsava pri dubokom udahu, moze biti posledica zapaljenja kosti i hrskavica. Zatim bol u jednoj polovini grudnog kosa nekoliko dana moze predhoditi pojavi Herpes zostera. Bol je stalan, dugotrajan i oseca se duz rebara. nekada je veoma jak, pracen bockanjem. Dijagnoza se obicno postavlja tek kada se pojave plikovi na kozi. Dugotrajan bol u grudima, nekad u vidu bockanja i zarenja, pracen osetljivoscu kože, tako da se ne moze lezati na toj strani, potice od zapaljenja ili ostecenja medjurebarnih zivaca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2011.

Postovani, javljala sam se vec ranije a rijec je o slijedecem. Moja kcerkica ima osam godina. Od kraja 11. mjeseca prosle godine poceli su problemi. Dva puta je lijecena od upale pluca a nije bila upala pluca, kad se to vec cetvrti put ponovilo i kad je lijec nica htjela ukljuc iti i 14 antibiotik po redu meni je pozlilo. Odvela sam dijete u privatnu kliniku i trazila da joj urade alergo test jer vise nisam znala sta uraditi. Citajuci po internetu njeni simptomi su mi slic ili simptomima alergije. Doktorica se neckala kao da je to bez potrebe medjutim nalaz je pokazao (bockanjem) alergiju na kucnu prasinu i grinje. Nalaz IgE je 44,1 a referentna vrijednost je >120. Ukljuc ila joj je neki sprej koji sprica u nos ujutro. Molim Vase cijenjeno misljenje.

Postovana, kada se dete cesto razboljeva treba pronaci uzrok. On moze biti neadekvatno lecenje, pad imuniteta ili alergija. Ako lici na alergiju zapcinje se antialergijskom terapijom i bez testiranja. Ubrzo se vidi da li ona deluje. Kod dece se ne zuri sa testovima na alergiju, jer se tegobe javljaju pre no sto kozni ili krvni testovi postanu pozitivni. Verovatno se zbog toga doktorica neckala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2011.

postovani doktore ,imam jake probleme sa vertoglavicom ,urdila sam sve snimke CT MOZGA MGR ANGIO CT VERTEBRALNIH ARTERIA sve je u redu ali ja josh uvek imam probleme sa vertoglavicom moja diagnoza posle svih nalaza je SPONDILO ARTROZA ,od terapie prepisan mi e TOREKAN TABLETE i po potrebi DIKLOFEN AMP.,DEXAZON,BENSEDIN ,BEZ UPUTSTVA LEKARA PIEM XANAX 1/2 - 0.25 mg. ,jako sam opterecena tim problemom ,da ne zaboravim i ORL mi e u redu ,ja vam se srdacno zahvalujem za odgovor .Puno pozdrava SOFA

Postovana, jedan od najcescih uzroka vrtoglavice je upravo spondiloartroza. Lecenje je u domenu fizijatra. Povremeno se koristi fizikalna terapija. Preporucena terapija (Diklofen, Deksazon i Bensedin) se koristi povremeno kada dominiraju bolovi. treba da izbegavate dugotrajno sedenje i gledanje u monitor i TV. Ako imate sedeci posao pravite cesce pauze tokom rada, koje cete da iskoristite da razmrdate vrat. na fizikalnoj terapijicete nauciti vezbe za vratni deo kicme. Njih treba da radite svakodnevno. Psihicko naprezanje, stres i depresija pojacavaju tegobe pa ako je potrebno javite se psihijatru. Obavezno mu kazite da imate vrtoglavice. Iz istog razloga mozete da imate bol u vratu, ramenima ili glavobolju. Nadam se da vam je psihijatar propisao Xanax i da ga ne uzimate na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2011.

Postovani, imala sam tri carska reza.zadnji porodjaj je bio pre 14 meseci a pre tri meseca primetila sam mali bruh na pupku. Hirurg je konstatovao operaciju ali od toga je proslo vec tri meseca. Posto se to jos nezna kad ce biti imam velike potrebe da krenem sa nekom vrstom rekreacije ali nisam sigurna sta bi mogla i da li bi mogla nesto da treniram. Konkretno me zanima pilates, aerobik... Hvala

Postovana, svako naprezanje, vezbe koje povecavaju pritisak u stomaku, podizanje teskih predmeta i sl. mogu da dovedu do povecanja bruha. Mozete da se bavite fizickom aktivnoscu, nekim vidom rekreacije, ali izbegavajte suvise naporne vezbe. Ako primetite da se bruh povecava ili imate bol prekinite. Operisite ga obavezno, jer se on nece povuci sam od sebe. Pojavio se zbog toga sto su se trbusni misici omlitavili tokom trudnoca. Mesec do dva nakon operacije vezbama cete ojacati i zategnuti misice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2011.

porodilja se porodila carsim rezom pre par dana i nocas je trese groznica?

Postovani, tokom operacije se iz rane oslobadjaju belancevine koje dovode do porasta temperature (i leukocita). Temperatura ne bi trebala da bude visa od 38 stepeni Celzijusa. Traje jedan do tri dana. Ako je temperatura visa i duze traje znak je postojanja infekcije i zahteva lecenje antibioticima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2011.

Postovani, molila bih Vas za odgovor. Vec vise od destak dana sa desne strane ka besici osecam bol nekad se bol pojacava pri mokrenju ili na dodir.Bol po nekad slici grcu. Uradjen je analiza mokrace i nema bakterija sem sto je pronadjeno malo kristala, na ultra zvuku je potvrdjeno da postoji pesak u desnom bubregu, a u levom kamen od velicine 4 mm. Ono sto me brine jeste da je doktor, koji je radio ultra zvuk, rekao da nije nista alarmatno i da bol moze biti od peska ali ne mora. Tako da me interesuje da li bi trebalo da uradim jos neke analize posto mi nije zasigurno konstantovano da je bol uzrokovana peskom. Inace svo ovo vreme pijem vise od 2l trecnosti vec vise od deset dana i situacija se nije promenila. Napomenula bih da sam do sada vec dva puta izbacivala kamen iz burega ali sve je to trajalo 4 do 5 dana, sada me brine sto ovo toliko dugo traje bez promena i unosi mi sumnju da li je pesak uzrok problema. Unapred zahvalna na odgovoru

Postovana, kod kamena i peska nema pravila u duzini trajanja bola i ucestalosti njegove pojave. Tegobe nisu srazmerne velicini kamena. Mali kamen moze da daje mnogo vece tegobe od velikog koji se ne pokrece. Bol se javlja kada se pesak ili kamen pokrecu. Ako je bol dosta nisko javite se ginekologu. Ako se tegobe nastavljaju pregledajte ponovo mokracu, jer se zbog povredjivanja mokracnih puteva moze nadovezati infekcija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2011.

Imam sina od 21 meseci, pre oko 10 meseci je prestao da sisa i ubrzo mi i mleko nestalo bez ikakvih problema. Medjutim, pre nekoliko dana mi se pojavilo ponovo mleko bez razloga, menstruaciju imam redovno...sve je u redu. Da li postoji neki razlog za ponovnu pojavu mleka ili je to ok? Hvala

Postovana, lucenje mleka van perioda dojenja moze da se javi kod koriscenja kontraceptivnih tableta, nekih lekova (metildopa, pojedine tablete za smirenje...), povisenog prolaktina (najcesce), smanjene funkcije stitne zlezde, tumora jajnika. Ponekad se javlja bez vidljivog razloga kod zdravih zena. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2011.

imam povisen broj leukocita u mokraci ... imam tako mi kazu upalu pijem uvin caj ali nista ne pece me nesto posebno kada mokrim ali opet... bio sam na lekarskom zato to i znam sve ostalo mi je u redu molim vas pomozite da li da pijem neke antibiotike ili sta ? popio sam jednu kesicu monurala... da li je potrebno da idem da dam urin za urino kulturu ili sta ... unapred zahvalan

Postovani, dajte urin na urinokulturu. Tako cete znati da li je potrebno koriscenje antibiotika i kog konkretno. Izmedju koriscenja Monurala i urinokulture treba da prodje pet dana. U medjuvremenu pijte vise od 2,5 litra tecnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2011.

Postovani, radi se o mojoj baki koja ima 72godine. Primetila je krpelja koji je bio u predeli struka,dosta veliki,oko 4-5mm u precniku,bledo braon boje.Veoma duboko je usao u kozu,i posto nije smela da ga povuce,koristila je neke :rekla-kazala: metode,odnosno pokusala da ga izvadi trljajuci ga sapunom. Krpelj se samo stanjio,kao da je povratio taj sadrzaj u sebi,i onda je sacekala jutro da se javi lekaru. Lekar joj je samo izvadio krpelja,govoreci kako je to to jer nema crvenila. Mene brine to sto je pokusaj nestrucnog vadjenja mogao da uzrokuje neke probleme,i sto je nakon vadjenja osetila u sirem predelu u blizini ujda(30-ak cm) osecala peckanje kao koprivom i blagu toplinu koja je ujutru vec nestala. S obzirom da se radi o osobi koja je srcani bolesnik i starija,i da njen lekar nije preduzeo neke dodatne mere, mozete li me posavetovati da li je potrebno da se obrati nekom drugom lekaru,da radi analize krvi ili vec nesto slicno? UNAPRED ZAHVALNA

Postovana, baka treba da se javiti lekaru ako primeti bilo kakve tegobe. One mogu biti razlicite, jer krpelji mogu da prenose bakterijske i virusne bolesi. Moze se javiti crvenilo oko ujeda, visoka temperatura uz glavobolju, jezu, bolove u misicima, a nekada i osip po kozi, bolovi u zglobovima, redje se javlja muka, gubitak apetita i tezine, bol u stomaku, proliv i kasalj. Kod erlihioze se javlja smanjenje eritrocita, leukocita, limfocita i trombocita u krvi, jetrini enzimi su poviseni, a natrijum snizen. Kod lajmske bolestri u likvoru se nalaze antitela na Boreliju. Ovi pregledi se sada ne rade, vec ako baka ima neke tegobe koje nisu posledica nekih drugih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2011.

Postovani, ovo mi je vec 6ti mesec kako pijem Diane 35 u svrhu lecenja. Medjutim, kada sam pila 4tu kutiju, ustanovljen mi je bronhitis, koji pre nisam imala. Odredjena mi je terapija koja je podrazumevala mukodin kapsule i pancef. Meni se javilo povracanje tokom 3, 4 dana terapije i trajalo je narednih 7, 8 dana. Ono sto mene brine je da posto sam po citav dan povracala, ispovracala bih i kontraceptivnu pilulu, koja se nije zadrzavala u organizmu ni 2, 3 sata. Negde sam procitala da se odmah po povracanju pilule treba uzeti nova, pa sam sad u nedoumici...da li su ostale kutije imale svoju ulogu u lecenju... Hvala unapred

Postovana, ostale kutije su imale uticaja u lecenju. Delovala je i cetvrta, ali zastita od trudnoce u tom ciklusu nije bila potpuna. Vec sa petom kutijom zastita je bila potpuna, kao i drugi efekti zbog kojih pijete Diane 35.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2011.

Imam nekoliko pitanja za vas.Doktor mi je pre par mjeseci rekao da imam genitalne bradavice(unutrasnja strana malih usana) i dao mi je aciklovir tablete da pijemo i muz i ja. A mjesec dana pre toga takodje sam dobila aciklovir, receno mi je da imam neki virus. Na vasem sajtu nisam nigdje nasla da spominjete aciklovir kao terapiju kod kondiloma. Molila bih vas da mi objasnite sta je aciklovir i da li je on odgovarajuca terapija? Doktor mi je jos predlozio i spaljivanje kao mogucu terapiju i kad sam dosla na kontrolu rekao je da nema potrebe za spaljivanjem jer su bradavice male. Ja sam citala da se bradavice moraju otkloniti bez obzira koliko su male. Tegobe koje ja imam jeste sitno peckanje s unutrasnje strane malih usana a moj muz nema nikakve tegobe niti ima nama vidljivih bradavica. E sad, ja vec 10 mjeseci imam dijagnozu cervicitis, colpitis, pa ne znam da li je moguce da je to uzrok peckanja. A sve je pocelo tako sto sam dobila gljivice(pre 10 mjeseci). Nije mi radjen nikakav biogram. I nisam nikako pila antibiotike. Uz to sve mi je od 12-og mjeseca prosle godine jos ustanovljen adnexitis chron dex. Objasnio mi je da mi je desni jajnik i jajovod zadebljan, kao prst, zatim da je spojen uz maternicu te da je spusten nisko. Poslednji pregled na kom sam bila bio je 7-og marta i moj nalaz izgleda ovako- colpitis, cervicitis, adnexitis chron dex, a vs je III, i rekao je da imam bradavice ali da su mnogo sitne. Terapija koju sam dobila je gynodaktanol vaginalete 7 veceri i daktanol mast 2 puta dnevno. Nije mi zakazao kontrolu, a na moju inicijativu mi je uradjen bris na prisustvo hpv, taj nalaz ce biti gotov za 3 mjeseca.(ne znam da li se inace tako dugo ceka na to ali meni su objasnili da oni to nose u Beograd, ja sam iz Banjaluke, pa da zbog toga ide tako sporo). Ja osjecam bolove u krstima, stalno imam osjecaj da treba da mokrim(nalaz urina je uredan), bolovi u donjem dijelu stomaka, pojacan sekret jakog i neugodnog mirisa.. Molim vas racite mi sta vi mislite o svemu ovome. Zabrinuta sam i ne znam sta da radim. Imam 30 god, nisam jos radjala. Ne mogu normalno da funkcionisem. Ne mogu da imam odnose sa muzem( zbog tegoba koje sam navela). Planirali bi trudnocu ali ne smijem da se usudim. Mislila sam i da promijenim doktora, ali doktor kod koga sam sad vazi za jako dobrog doktora. Znam da sam puno toga napisala, bila bih vam zahvala za svaki savjet koji mozete da date. Pozdrav!

Postovana, Aciklovir se koristi kod virusnih infekcija, najvise kod herpesa. Kod kondiloma nije uobicajeno, mada je to bolest izavana virusom, pa se moze ocekivati efekat. Kondilomi se uklanjaju, jer olaksavaju sirenje HPV infekcije, u trudnoci dosta narastu i mogu tokom porodjaja da se prenesu na bebu. Zato je dobro da se uklone pre trudnoce. Mogu da se uklanjaju i tokom trudnoce. Jacanjem imuniteta ponekad dolazi do povlacenja malih kondiloma. Nakon uklanjanja kondiloma, virus i dalje ostaje u organizmu, pa se oni pri padu imuniteta mogu ponovo javiti. Peckanje ne mora da potice od kondiloma. Ono je tipicno za pojacan sekret i infekcije koje imate (colpitis ili zapaljenje vagine i cervicitis ili zagaljenje grlica materice). Na pregledu od 7og marta je ustanovljena bakterijska infekcija (VS III grupa), a dobili ste terapiju samo za gljivice (mozda je istovremeno bila i VI grupa koja ukazuje na gljivice). Neprijatan miris sekreta ukazuje na bakterijsku infekciju, koju treba leciti antibioticima i laktobacilusom uz njih. Bilo bi dobro da se uradi bris grlica sa antibiogramom. I dalje imate tegobe pa se javite ponovo lekaru, istom ili nekom drugom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2011.

Postovani doktore,da li ste upoznati sa primjenom upotrebe medvede masti na tumor.Radi se o operisanom tumoru na glavi glioblastome multiforme,3puta,kada je odstranit dio lobanje i na tome mjestu ispod povrsine koze tumor raste.Da li je moguce to mjesto mazati medvedom masti,posto smo od poznanika culi da su neki njome lijecili tumore.Neznam,kome da se obratim za savjet.Hvala za odgovor unaprijed

Postovana, nije mi poznato da medvedja mast moze da pomogne kod tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2011.

Kada mokrim na vrhu penisa mi nesto iskoci, kao da je neko crijevo.. da li je to normalno? Imam 14 godina... Hvala

Postovani, najbolje da se javite urologu, da bi se iskljucila mogucnost postojanja neke anomalije, kao sto je hipospadija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2011.

postovani.molim vas da mi objasnite kako deluje norlevo tableta jer sam je popila nakon 14h i mnogo se bojim,dali je moglo da ostanem u drugom stanju u te 14h jer su mi bas te dane bile plodni bar ja tako mislim.proslo je vec 2 dana kako je trebalo da dobijem menstruaciju,jako sam nervozna.hvala unapred.

Postovana, ako je seksualni odnos bez zastite, kao kod vas, bio nakon ovulacije tj. u vreme plodnih dana, Norlevo otezava kretanje spermatozoida i remeti oplodnju. Ako je doslo do opodnje sprecava usadjivanje oplodjene jajne celije u matericu, tako da ona ode sa menstrualnom krvlju. Nakon tablete Norlevo menstruacija moze da kasni. Cak i nekoliko narednih menstruacija mogu da budu neuredne. Ako vam menstruacija kasni desetak dana uradite test na trudnocu i javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2011.

Postovani, da li biste mogli da mi preporucite neki lek za migrenu? Izvesni period pijem panadol extra, ali ne pomogne mi uvek. Zelela bih nesto efikasnije, neki lek namenjen iskljucivo za migrenu. Imam 20 godina.

Postovana, Panadol extra je blag analgetik (lek protiv bolova) i dok on deluje ne treba da uzimate jaci i stetniji. Da bi vam bolje delovao potrebno je da ga popijete cim osetite da cete dobiti migrenu. Ako ga popijete kad pocne glavobolja delovanje nije narocito efikasno. Osim toga izbegavajte sve ono sto moze da dovede do bola: umor, neispavanost, predugo izlaganje svetlu (dugotrajno gledanje TVa ili monitora), cokoladu i drugu hrana za koju primetite da vam izaziva bol. Naucite neku tehniku opustanja (joga, autogeni trening, meditacija). Lecenje migrene je individualno i mozete da koristite lek iskljucivo po savetu Vaseg neurologa. Lekovi koji sprecavaju napad migrene se koriste svakodnevno (beta-blokatori, antidepresivi, dihidroergotamin i sl). Namenjeni su bolesnicima koji imaju ceste napade bola. Propisuje ih iskljucivo neurolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2011.

da li imunoglobulini i reumatoidni faktori mogu da ukazu na prisustvo autoimunih bolesti?Ja imam temperaturu koja se krece do 37 sa 3 samo u popodnevnim satima,ali nemam nikakve tegobe,imunoglobulini uredni,kao i rf,i se , crp/molim savet

Postovani, dijagnoza autoimunih bolesti se ne postavlja samo na osnovu imunoglobulina i reumatoidnih faktora. Potrebno je i prisustvo tegoba i njihovo pracenje. Normalan nalaz imunoglobulina, kao i rf, se i crp ne ide u prilog autoimune bolesti. Povisena temperatura je verovatno reakcija organizma na delovanje nekih virusa. Ne premarajte se. Jedite dosta voca i povrca, jogurta, masne morske ribe (losos, tunj, skusa, sardine), a izbegavajte masnu i suvise slatku hranu, kao i pusenje i stres. Boravite vise na svezem vazduhu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2011.

Postovani,moja devojcica ima 3 god i vec duze vreme ima jako neugodan zadah iz usta,redovno pere zube ali konstantno se to oseca,otprilike pola godine.Sta sve moze biti uzrok tome i kako to spreciti.HVALA.

Postovana, zadah je obicno izazvan bakterijama, koje se razmnozavaju u naslagama na jeziku i izmedju zuba. Zato obicno pranje zuba nekada nije dovoljno, vec treba cistiti jezik posebnim cetkicama i zubnim koncem izmedju zuba. Ostali uzroci koji poticu iz usta su oboljenja desni, zubne naslage, oboljenja zuba, infekcije grla i krajnika. Drugi uzroci neprijatnog zadaha su dugotrajna upotreba antibiotika, oboljenja jetre i bubrega, dijabetes, ishrana u kojoj su pretezno zastupljeni proteini, disanje na usta, manji unos tecnosti, koriscenje pasta za zube koje sadrze natrijum sulfat (obično pise sodium lauryl sulfate). Potrebno je da dete koristi pastu za zube bez natrijum sulfata. Ako koristi ove losije, koje isusuju usta, nakon pranja zuba treba da pojede parce jabuke. Neka unosi vise tecnosti. Deca do sedam godina neznaju dobro da peru zube, pa asistirajte malo. Vodite dete lekaru zbog pregleda zuba i grla.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2011.

Molim vas za savet.Imam ceste vrtoglavice,ustvari nisu to prave vrtoglavice nego neko cudno ljuljuskanje u glavi,i kad radim i kad sedim.Mislim da imam slabu cirkulaciju u vratu,a i vrat me cesto boli.Cesto se i lose osecam,zbog cudnog osecaja u glavi.Koje bi preglede trebala da uradim da pregledam krvne sudove,pa da budem sigurna dali je zbog toga, i recite mi dali ko ima povecan holesterol obavezno ima i aterosklerozu.Imam 34 god.Ukoliko je problem sa slabom cirkulacijom kako se to resava i da li moze doci do vecih problema.

Postovana, mozete da uradite dopler krvnih sudova vrata. Poremecena cirkulacija nije samo posledica arteroskleroze. Uticu i degenerativne promene na vratu, psihicka napetost, dugotrajno sedenje, umni rad (naprezanje da se razume ono sto se cita sa monitora). Javite se neurologu, fizijatru i spec. ORL. Povecan holesterol je jedan od faktora rizika za aterosklerozu. Ako je udruzen sa drugim faktorima (hipertenzija, dijabetes, stres) ranije ce dovesti do promena na krvnim sudovima. Sa godinama i osobe koje nemaju povisen holesterol imaju aterosklerozu, ali je ona manje izrazena i ne moraju da imaju komplikacije i kadriovaskularne bolesti. Postoje lekovi koji poboljsavaju cirkulaciju krvi. Kod degenerativnih promena na vratnom delu kicme koristi se fizikalna terapija. Mogu vam pomoci cesce pauze tokom rada i razmrdavanje vrata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2011.

Postovani,moja beba ima tek mesec i po,ima zacepljen nos otkad se rodila i nikako ga otpusiti.Moze ona da dise na nosic ali se jako cuje i smetajoj.Pronadjena je neka bakterija i idemo kod doktora u ponedeljak,doktorka hoce da joj da antibiotik,recite mi koliko je stetno piti antibiotik tako maloj bebi.Imam jos jedno pitanje...beba nije primila vakcinu koju je trebala dobiti sa mesec dana zbog nosica,a sad je vreme vec za drugu,pa me zanima kako se sad daje vakcina i koja kad je sve pomereno.Da li i to moze biti opasno.hVALA VAM PUNO.

Postovana, antibiotici su stetni ako se propisuju napamat, a ne po rezultatu antibiograma. Sve ce vakcine da budu pomerene, a beba ce da ih primi po uobicajenom rasporedu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2011.

Postovani, molim Vas da mi protumacite sledeci nalaz radiologa i date vasu dijagnozu: EHO DOJKI AKSILA Obostrano na dojkama dominacija fibrolipomatoze, bez fokalnih lezija, sa kalcifikatima u projekciji ductusa. Desna aksila bez fokalnih lezija, leva sa starijim benignim ly nodusom i hiporhogenom promenom u dubljem sloju koja moze da odgovara lipomu intramuskularne lokalizacije ddg ly nodus. Unapred zahvalna

Postovana, dijagnoza se ne moze postaviti samo na osnovu UZ nalaza. Ako kalcifikati nisu veliki, nalaz na dojkama je normalan. Potrebno je da se dobro opipa levi pazuh da bi se videlo da li senka odgovara bezopasnom lipomu (cvoric sastavljen od masnog tkiva- benigna promena) ili limfnom cvoru koji je i ranije uocavan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2011.

Postovani, imam kandidu i dobio sam daktanol kremu pa me interesuje kako se maze, nemam nikakve promene na kozi pa neznam da li se maze samo glavic?

Postovani, mazite glavic. Ako mazete i ceo penis nece biti komplikacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2011.

postovani, da li bakterija koagulaza negativan stafilokok-izolovana u bakt.brisu dojke utice na dojenje? sme li se uopste dojiti? da li je potreban antibiotik i koji? pred porodjajem sam.

Postovana, infekcija se leci antibiotikom po rezultati antibiograma. Koagulaza negativan stafilokok se normalno nalazi na kozi, a infekcije izaziva pri padu imuniteta. Infekcija dojke je obicno izazvan stafilokokama ili streptokokama. Nije prepreka dojenju, ono je cak pozeljno jer olaksava izlecenje upale. Lecenje se sprovodi antibiotikom koji ne steti bebi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2011.

imam 24 godine,problem je u osecaju kretanja tla pod nogama ili vrtoglavici nekakvoj,zujanje u usima,Pritisak uredan,MR glave uredan,KKS uredna osim sto je gvozdje 10 a donja granica 14.Evocirani potencijali slusni pokazali su suspektnu demijenilizaciju u predelu ponsa.Pored tog ljuljanja tokom stajanja imam i podrhtavanje misica nogu,pijem Magnezijum ali ne pomaze.Imate li kakvu ideju zasad nista nije pomogl,a pio sam Urutal tablete.Hvala

Postovani, za sada lecite blagu malokrvnost. Neurolog ce morati da prati vase stanje i da povremeno ponavlja evocirane potencijale da bi se videlo da li postoji demijelinizacija i proceni da li je potrebno neko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2011.

Postovani imam 27 godina koristim legravan tablete ali povremeno uzimam bromazepam 1.5mg zbog stresa i nervoze skakanja zeluca po preporuci lekara pa me interesuje da li sada kada sam pocela sa antibebi pilulama moram da prestanem sa uzimanjem bromazepama jer umanjuje zastitu pilula i koji drugi lek za smirenje mogu da koristim u kombinaciji sa legravanom ili on nema nezeljen efekat na pilule i mogu nastaviti da uzimam? Hvala

Postovana, Bromazepam ne utice na dejstvo Legravana tako da ga mozete koristiti. Treba da budet oprezni prilikom koriscenja antibiotika, jer neki od njih mogu da umanje dejstvo Legravana. Tada morate koristiti dodatnu zastitu prezervativom sve do pocetka koriscenja narednog pakovanja. Osim toga ako povracate ili imate jak proliv zastita koju daje Legravan moze biti smanjena pa je potrebna dodatna zastita. Inace, Legravan daje odlicnu zastitu od trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2011.

Doktore, vec petnaest dana imam crnu stolicu svaki 2,3 dan a pre nekoliko dana gastroskopijom mi je pronadjena heliko bakterija na zelucu treba tek da pocnem da pijem terapiju za nju. Inace mi je i pronadjeno dosta zucnog sadrzaja. Radila sam abdomen stomaka i krvnu sliku gde je sve u redu. Trenutno pijem centrum vitamine i Ursosan kapsule, dali je to mozda zbog tableta ili zbog ove bakterije.Hvala unapred.

Postovana, crna stolica ukazuje na krvarenje iz organa za varenje. Vracanje zuci u zeludac ostecuje njegovu sluzokozu sto moze biti uzrok povremenih krvarenja. Heliko bakterija je cesto izazivac razlicitih tegoba sa varenjem, mada kod nekih ljudi ne izaziva nikakve tegobe. Ursoson kapsule ne izizvaju krvarenje, ali se koriste kod zucne kese koja normalno funkcionise. Postoji pitanje da li kod vas normalno funkcionise ili je uzrok dolaska zuci u zeludac. Centrum vitamini ne bi terbalo da su uzrok tegoba. Heliko bakterija moze biti krivac i treba je unistiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2011.

Zanim me koja je optimalno trajane sna?Naime desava mi se da se budim ranije nego inace, ranije sam spavala po deset sati a poslednjih sedam dana jedva spavam po 7.Kad se probudim osecam se odmorno i naspavano ali mi se kasnije u toku dana spava i osecam se pospano imam 23god. i san mi inace znaci jako pono

Postovana, normalna duzina sna kod odraslih je izmedju 5,5 do 8 sati. Potrbna duzina sna je individualna, pa ima ljudi koji spavaju manje ili vise od toga. Sa godimama se duzina spavanja skracuje. Kada se psihicki ili fizicki vise iscrpite potrebno vam je vise sna i obrnuto. Iako je sedam sati sna vecini ljudi dovoljno, posto se kod vas duzina spavanja naglo smanjila moze znaciti da ste pod stresom ili da vam se nedavno desilo nesto zbog cega se sekirate. Ako imate mogucnosti da preko dana odspavate malo, ucinite to. Spavanje tokom dana 45 do 60 minuta je jako korisno za zdravlje, posebno za srce. Smatra se da osobe koje spavaju ili odmaraju malo preko dana redje oboljevaju od srcanih bolessti. Ako se osecate psihicki uznemireno, napeto javite se psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2011.

postovani , da li je normalno da pred menstruaciju osecam nelagodnost u predelu grudi i grudnog kosa, osecaj prate probadanja, ili prosto neka teskoba, nelagodnost to traje kratko mozda nekoliko sekundi ali se desava da se u toku dna ponovi, ponekad me to i uplas, posebno sam se juce uplasila kada mi se to desilo dok sam vezbala u teretani, skoro sam krenula u teretanu pa sam to shvatila ko posledicu treninga.Inace srce mi je uredu nemam nikakve anomalije i skoro sam zbog nekih drugih razloga bila kod kardiologa koji mi je rekao da ce mi on biti potreban za jedno 20 god,krvna slika takodje ,imam 26 godina i prilicno sam bila izlozena stresu poslednjih par meseci, inace sam gojazna i to je razlog odlaska u teretanu .

Postovana, pred menstruaciju mogu da se jave takve tegobe kao posledica povecane psihicke napetosti tokom PMS-a. Mogu se javiti i nevezano sa menstruacijom kao posledica stresa ili anksioznosti. Nisu vezane za psihicko naprezanje. Obicno se prilikom bavljenja fizickom aktivnoscu tegobe prorede. Osim odlaska u teretanu setajte vise i boravite svakodnevno na svezem vazduhu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2011.

Postovani , imami 22 godine i zanima me koliko iznosi normalna sedimentacija eritrocita meni je 23, svi drugi parametri krvne slike kao i biohemiska analiza su mi uredu.I imami jos jedan problem kako da se odviknem od upotrebe kapi za nos , koristim ih vec 2 nedelje i operil za decu bez njih ne mogu uvece nomalno da zaspim, a fizioloski rastvor mi ne pomaze.Bila sam kod orl i kod lekara opste prakse kazu sa je je grlo i pluca ok i da su disajni putevi prohodini ali ja imam problem sa disanjem i sekretim iz nosa.nisam dobila nikakvu terapiju..

Postovana, normalna sedimentacija za zene je do 15. I nesto iznad toga kao kod vas ne mora da znaci postojanje upale ili neke druge bolesti. Mnogo bolji pokazatelj je CRP. Ako je on normalan tolika sedimentacija nije zabrinjavajuca. Medjutim, ako je ranije sedimentacija bila dosta niza pa se povisila do 23 to moze ukazivati na upalu i treba je pronaci. Analizirati tegobe koje eventualno imate. Operil ne treba da se koristi toliko dugo, jer izaziva rebond efekat. Kratkotrajno otpusi nos, a zatim se ponovo zapusi tako da morate neprekidno da koristite kapi. Prestanite da ih koristite. Umesto njih uzmite 4 do 5 dana Dexametason sa neomicinom. Ako vam se i nakon toga zapusuje nos javite se spec. ORL. To bi znacilo da imate alergijski rinitis i da vam je potreban neko vreme kortikosteroid u obliku spreja za nos i antihistaminik eventualno. Zbog sekreta iz nosa lecite alergiju, a ako je sekret gust i tesko se eliminise unosite vise tecnosti i neki lek za razvodnjavanje sekreta (fluimucil, karbocistein, sirup od jagorcevine i sl.).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: