Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 6.11.2012.

Postovani doktore imam 30god,vec dve veceri za redom imam lupanje srca pritisak mi je normalan medjutim puls mi bude oko 90 a nekad i 100 u mirnom stanju. Radio sam ultrazvuk srca pre 6meseci tada su mi nasli 'minimalnu regulaciju krvi u srcu; ali to se navodno tolerise,ekage dobar imam samo malo povisen holesterol 4.0.Trebami vas savet sta dalje da radim pozdrav.

Postovani, minimalna regulacija krvi nije uzrok napada lupanja srca. To moze da bude posledica pojacane funkcije stitne zlezde, stresa, napetosti ili anksioznosti. Unosite malo manje masne hrane, jedite vise voca i povrca, posebno beli luk, crni luk, zatim jogurt, maslinovo ulje, morske ribe (sardine, losos, tunj, skusu), krecite se vise, bavite se nekim sportom, jogom, nadjite hobi ili nabavite kucnog ljubimca, najbolje psa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2012.

Postovani, imam problem sa zapaljenskim promenama na kozi ledja i ramena (lici na akne vulgaris). Bio sam u privatnoj laboratoriji radi analize na mikroorganizme. Kada je uzet bris iz istisnutog sadrzaja jedne od gnojnih pustula i standardno analiziran na bakterije i gljivice, rezultati su bili negativni na bakterije a pozitivni na gljivice, nadjena je candida albicans u malom broju. Pitanje za Vas je dali je moguce sa obzirom na nalaze da su ipak u pitanju akne vulgaris (dali se propionibacterium acnes detektuje rutinskom analizom brisa) ili je u pitanju infekcija izazvana kandidom? Unapred zahvalan.

Postovani, dijagnoza akni vulgaris se vrsi na osnovu izgleda koznih promena, a ne na osnovu nalaza brisa. Slicno izgledaju kod starijih ljudi acne rosacea, ali tu nema komedona. Propionibacterium acnes se normalno nalazi na kozi. U odredjenim uslovima utice na razvitak zapaljenja. Zbog ove bakterije ne nastaju akne vec se samo komplikuju zapaljenjem. Nema potrebe da se izoluje i ne detektuje se rutinskom analizom brisa tj. bakteria spada u ono sto pise: izolovana normalna bakterijska flora. Nalaz candide albicans u malom broju nije od znacaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2012.

pre nekoliko meseci sam primetila malo ispupcenje na preponi ispod stomaka, kod kuka. bila sam dr onkologa, koji nam je prijatelj i on misli da je ili cistica ili kila, drugi dr misli da je uvecan limfni cvor ili masno tkivo... pila sam antibiotike i cini mi se da se mozda malo smanjilo ali imam i dalje. sta Vi mislite? trebalo bi da uradim UZ? to me ne boli, niti imam neke smetnje, vrlo, vrlo retko me zaboli prepona ali odmah za par sekundi prestane bol. hvala Vam unapred.

Postovana, kod kile se ispupcenje povecava kada kasljete, a smanjuje kada legnete. Kod ciste se pipa meki sadrzaj ispupcenja, jer je cista supljina ispunjena tecnoscu. Limfna zlezda i masno tkivo su tvrdji u odnosu na cistu, pri pipanju se masno tkivo (lipom) pomera, a limfna zlezda u zavisnosti od uzroka njenog uvecanja. Ako pri pipanju ne moze da se utvrdi sta je, moze da pomogne ultrazvuk, eventualno biopsija. Moze da bude i aterom, mada se oni cesce javljaju na glavi, vratu, trupu.. Javite se svom lekaru i hirurgu, ako je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2012.

postovani,odmah po prijemu vaseg odgovora otisla sam sa rezultatima kod mog ginekologa i ona mi je rekla da na osnovu hormnske analize ne treba pocinjati sa hormonskom terapijom,niti mi je preporucila analizu progresterona nako 14 dana ciklusa.medjutim rekla je da je moguce da se radi o cervikalnom polipu koji moze i spontano da krvari ali da ne moze da proveri da li on postoji jer nema odnose.preporuka je da se saceka da li ce cilklus ovog puta da se normalno zavrsi a da ce nakon toga videti sta dalje.Uplasenija sam nego ikada pre,kako ce se taj pregled obaviti kolposkopom i molim vas jos jednom za brz odgovor,ako ste u mogucnosti jos u toku dana.Neizmerno vam hvala unapred.

Postovana, sacekajte da se vidi da li ima normalizacije ciklusa. Verovatno ce lekar ponovo uraditi ultrazvuk i obratiti paznju da li ima polipa. On cesto moze da se vidi. Kolposkopiju sigurno nece da radi. Moze da se uzme bris kroz otvor na devicnjaku kroz koji otice menstrualna krv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2012.

Postovani, pre nedelju dana supruga i ja saznali smo da je u drugom stanju. To je za nas velika radost ali i strepnja. Supruga ima 41 godinu i boluje od MS-a. Terapije koje uzima po preporuci lekara su rivotril, seroxat i sirdalud, uz dodatne vitaminske terapije. Pre nego sto smo saznali da je trudna ona je uzimala redovno tu terapiju. Sada je u 8 nedelji trudnoce, a lekove je pila do 7 nedelje kada je i prestala da ih uzima. Da li ima i koliko posledica uzimanje ovih lekova u prvih 7 nedelja trudnoce na bebu?

Postovani, Rivotril se u trudnoci koristi samo ako je neophodno. Davanje visokih doza ili trajno davanje niskih doza u posljednjem tromesecju trudnoce ili za vreme porodjaja moze da izazove nepravilno kucanje srca nerodjenceta, mlitavost, nizu telesnu temperaturu, probleme sa disanjem i sisanjem. Rivotril se ne daje za vreme dojenja jer prelazi u majcino mleko. Ako mora da se koristi prekida se dojenje. Dva posto beba cije su majke u prvim mesecima trudnoce pile Seroxat ima srcanu manu. Ako je neophodno lekar moze da propise uzimanje leka tokom cele trudnoce ali u prvih 24 casa nakon rodjenja beba moze da ima smetnje sa disanjem, hranjenjem da bude mlitava ili ukocena, pospana ili da mnogo place, koza moze da bude plavkasta, da drhti ili da ima epilepticni napad. Takodje se tokom trudnoce ne preporucuje primena Sirdaluda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.11.2012.

dobro jutro. pitao bih vas za cerkicu koja u januaru puni 3 godine,sta da joj damo da bi mogla da se olaksa putem gasova ili slicno,ima tvrdu stolicu i puna je gasova sto smo utvrdili na rengenskom snimku,radili smo joj sve rezultate sve je dobro sem malo uvecanih leukocita 11,1,misljenje hirurga je bilo stroga dijeta i mikro klizma,radili smo joj klizmu i bolje joj je naravno ali se svremena na vreme ponovo zali na stomak a i gasove ne ispusta kao ranije. ima li neki prirodan lek ili caj ili tako nesto? unapred zahvalni roditelji

Postovani, kod male dece klizme davati sto redje. Kod njih se resavanjem zatvora uklanjajju gasovi. U ishrani se koristi integralni hleb, voce povrce i vise tecnosti. Moze da se primenjuje kompot od suvih sljiva, sok od sljiva, kruske, dzem od suvih sljiva i smokava. Vodite dete sto vise napolje kako bi trcalo i time pokrenulo creva na praznjenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2012.

POstovani,1.11.12. sam vam se obratila za savet u vezi problema sa ciklusom.Po vasem savet uradila sam analizu hormona i ovo su rezultati>FSH 6,92 LH 7,56 Prolaktin 225,Estradiol 53,4 Testosteron 1,24 Progesteron 2,59.Ove rezultate sam radila jutros kada mi je drugi dan ciklusa.Molim za tumacenje i misljenje da li je potrebna hormonska terapija,jer se bojim da se mozda ne radi o nekom ozbiljnijem problemu.Napominjem da sam od rezultata radila samo UZ i to abdominalan jer nisam imala do sada odnose pa samim tim nisam imala ni kolposkopski niti manuelni pregled.Da liu postoji mogucnost da se ovo krvarenje koje sam opisala javlja usled nekog polipa na grlicu materice.Molim vas za hitan odgovor jer sam jako zabrinuta.Unapred vam hvala.Jos jednom napominjem dapocev od 15.septembra imam stalno,svakodnevno,oskudno krvarenje, malo crvene krvi,nekada tamno braon,a od juce sam ponovo dobila krvarenje koje po kolicini odgovara menstruaciji.

Postovana, ovo su normalni rezultati za pocetak menstrualnog ciklusa (folikularna faza). U drugom delu ciklusa (posle 14og dana) progesteron treba da poraste. Ako je tada nizak to moze da bude uzrok krvarenja. Kod mladih devojaka uzrok nepravilnog krvarenja moze da bude izostanak ovulacije. Polip grlica moze da dovede do oskudnog krvarenja ako je upaljen ili ako se povredjuje seksualnim odnosom. Kod vas je ovo drugo iskljuceno. Iako postoje i organski uzroci krvarenja, kod mlade zene su hormonski poremecaji cesci uzrok. Javite se svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2012.

Postovani, moj muz ima 42 godine i u zadnjih 2 godine susrece se sa sljedecim problemima: u predjelu lijeve strane ispod rebara dolazi mu do takozvanog gorenja i to se prosiruje lijevom stranom kroz ruku, vratne zile i dolazi do zvonjenja lijevog uha i malaksalosti ruku, nogu i podrhtavanje tijela. Isao je kod doktora, radio je pretrage, svi nalazi su uredni. Pritisak mu je vecinom 110 sa 70. Voljela bih cuti Vase strucno misljenje. Unaprijed se zahvaljujem!

Postovana, malaksalost i podrhtavanje tela moze da nastane iz razlicitih raloga. Moze da bude posledica neuroze (cesto), stresa, psihicke napetosti, depresije, bolesti stitne zlezde (hipertireoza), alkoholizma, uzimanja kafe i kola napitaka. Ponekad je nasledano (familijarni tremor). Neka se suprug javi neurologu. Zvonjenje jednog uha je cesto posledica suzenja arterija. Prolaskom krvi kroz suzenje nastaje sum, zvonjenje ili pistanje. Uzrok moze da bude i grc misica srednjeg uha, zapaljenje uha, slabost sluha najcesce nastala zbog buke, nosenja slusalica, otoskleroza (okostavanje slusnih koscica), nakupljanje masnoce u usima (cerumen), povrede glave, povrede vrata, degenerativno oboljenje nervnog sistema, tumori zadnje lobanjske jame, Lajmska bolest (posledica ujeda krpelja), sifilis. Mogu da uticu pojedini antibitici, aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi...Neka se javi spec. ORL, jer je za lecenje neophodno da se pronadje uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2012.

Postovani, imam konstantne bolove u donjem delu ledja. Nekada se desi da ujutru ne mogu da ustanem iz kreveta. Javlja se i bol u peti i to traje oko 3 godine. Lekar mi je dao dijagnozu Luboisialgija. Primala sam terapiju ali bezuspesno. Nekada osecam da mi ledja utrnu. Da li je moguce da je nesto drugo u pitanju. ,

Postovana, kod lumboishialgije javlja se bol u krstima koji se ponekad spusta duz noge tj. moze da se oseca u krstima i razlicitim delovima noge. Takodje se javlja trnjenje. Lecenje se sastoji u koriscenju antireumatskih lekova, lekova protiv bolova i fizikalne terapije. Veoma je vazno da cuvate kicmu tj. da se cuvate naglih pokreta i podizanja tezih predmeta. Prilikom podizanja tereta treba ledja da vam budu ispravljena (da ne podizete savijenih ledja) kako ne bi doslo do veceg ostecenja kicme (diskus hernije). Gojazni treba da smanje tezinu jer i to dodatno opterecuje kicmu. Nije pozeljno dugotrajno sedenje. Umereno vezbanje je korisno. Bolesnici su ponekad uplaseni ili malodusni ili sumnjaju u dijagnozu, jer sa godinama kicma sve vise stari, bolest ide sa pogorsanjima i poboljsanjima, covek se zaleci, ali ne moze potpuno da se izleci tako da nema nikakve tegobe u duzem vremenskom periodu. Na MR moze da se vidi kakva je konkretno promena na kicmenom stubu, ali to uglavnom ne utice mnogo na terapiju, sem u tezim slucajevima kada treba da se odluci da li da se operise.Operacija se vrsi ako se iscrpu svi nacini lecenja. Javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2012.

Dobar dan.Imam 29 godina.Od svoje 12 godine imam strabiyam.U zadnje vreme sam primetila da slabije vidim,a i dva puta mi se desilo kao da mi se zamuti vid,to traje pet minuta i posle toga me yaboli glava al ne mnogo jako?Zanima me vase misljene,da li je mozda nesto ozbiljno u pitanju ?Hvala

Postovana, kod neizlecenog strabizma dolazi do slabljenja vida. Osim toga pri radu brzo dolazi do zamora, koji moze da izazove glavobolju i zamucenje vida. Da bi se znalo da li su tegobe posledica strabizma javite se ocnom lekaru, a on ce proceniti da li je potreban i pregled neurolga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.11.2012.

Postovani, Gospodja kod koje idem na akumpukturu vec nekoliko nedelja preporucila mi je odmah Age loc Vitality kao stimulering za amh-koji je kod mene nizak, kupila sam od nje i pocela da koristim.Zanima me vas misljenje Dali je to to? Puno pozdrava od mene i hvala unapred na odgovoru .

Postovana, nemam licna iskustva sa Age loc Vitality. Navodno podmladjuje mitohondrije, a samim tim i organizam. Neznam koliko bi to uticalo na antimilerovski hormon. Sastojci kao sto su nar, Cordyceps, lekovita gljiva i azijski ginseng imaju antioksidansno dejstvo, uticu na poboljsanje fizickih sposobnosti, poboljsavaju koncentraciju, uticu na smanjenje masnoce u krvi, jacanje imuniteta. Neznam koliko je sastav standardizovan i da li pomenutih sastojaka ima dovoljno da bi ispoljili zeljeno dejstvo. U svakom slucaju nece da skodi, a videcete da li ce da pomogne. Bilo bi lepo da svoja iskustva sa Age loc Vitality podelite sa svima nama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

postovani,svakodnevno imam blag tremor i ruku i nogu,slabost u nogama mucninu i osecaj slabosti u celom organizmu.Bez obzira da li pojedem nesto posto sam mislila da je hipoglikemija ali secer je u redu,pritisak takoce kao i krvna slika..Javi mi se par puta dnevno i zna trajati veoma dugo.Sta mi se desava i kako da resim problem.Imam29 god.

Postovana, podrhtavanje ruku i nogu moze da nastane iz razlicitih raloga. Moze da bude posledica neuroze (cesto), stresa, psihicke napetosti, depresije, bolesti stitne zlezde (hipertireoza), alkoholizma, uzimanja kafe i kola napitaka. Ponekad je nasledan (familijarni tremor), ako je prisutan u miru ukazuje na Parkinsonovu bolest, grub do nemogucnosti izvodjenja pojedinih pokreta se javlja kod multiple skleroze... Morate da se javite neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

postovana,radila sam kks i jos neku biohemiju i sve je uredu osim sedimentacije koja je 40 a normalno je do 15 i povecan mi bilirubin direktan 3.7 a treba od 0.0-3.4.Na sta sve ukaziju povisen a sedim.i sta moze biti u mom slucaju u pitanju.

Postovana, bilirubin je malo povisen pa je moguce da je posledica uzimanja nekih lekova, suplemenata, aditiva. Povisena sedimentacija prati razlicita zapaljenjska stanja u organizmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

dobara dan radi se o mom muzu koji je 10.10.2012.godine operisao grlo.dijagnoza je STA TUS POST LARYNGECTOMIAM TOTALIS PP CA (VMA). Bili smo na komisiju i imamo zakazano tek u januaru zracenje i to u Sremskoj Kamenici.A MI SMO IZ INDJIJE,mene interesuje da li on kad primer zavrsi to zracenje moze da ima aparat za pricanje.Inace on ima 65 godine sad neprica nego sapuce.Sto je i normalno jer nema sa cime da prica.Zracenje da li to mora da ide ili ne.Normalno sad sve jede i dobro se oseca ide na previjanje i nije se uopste predao bolescu,vec se borimo zajedno.unapred zahvalna.

Postovana, zracenje se preporucuje, ali kao i svaka druga terapija sprovodi se ako je i pacijent saglasan sa njom, nikad na silu. Aparat za omogucavanje glasa i govora o trosku zdravstvemog osiguranja mogu da dobiju osobe kojima je izvadjen grkljan (larinks sa glasnim zicama) zbog maligne bolesti, kao kod vaseg supruga, samo ako ne moze da se sporazumeva sa okolinom koriscenjem ezofagealnog govora. Znaci socijalno aparat ne odobrava svim operisanim bolesnicima vec samo onima za koje se proceni da ne mogu da nauce tzv. ezofagealni govor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

postovana,imam 31g,postavila sam vam poitanje jutros,a sada bih htela i jos nesto da vas pitam...napisala sam vam da sam prestala da pijem farin pre mesec dana,i ranije su mi nekako bile teske noge,ali nista zabrinjavajuce,a sada od kada ne pijem farin,noge su mi svakodnevno teske,kao da su tople,kada lezim bude mi bolje,kada vozim ili kada duze sedim takodje osecam tegobe.Jedino kada vozim sobnu biciklu bude mi stvarno bolje,kao da se cirkulacija ubrza.Radila sam kolor dopler nogu juce i sve je ok.Da li to ima neke veze sa prestankom farinom,da li mi je slaba cirkulacija,inace imam probleme sa kicmom-cisto da kazem,jel ne znam sta moze da bude uzrok.Osecaj je stvarno cudan,kao da stalno moram da budem u pokretu da bi mi bilo bolje u nogama.Farin sam pila zbog tromboze venskih sinusa mozga.Da li treba nesto jos da iskontrolisem,da vadim krv,ili sta vec?Hvala vam unapred

Postovana, osecaj teskih nogu se javlja kod prosirenih vena, zatim kod duzeg sedenja i stajanja. Prevazilazi se setnjom, pesacenjem, voznjom bicikla jer te fizicke aktivnosti kontrakcijom misica poboljsavaju cirkulaciju potiskujuci krv ka srcu. Boljom cirkulacijom se eliminisu iz krvi toksicni produkti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

Postovani,imam jedan veci problem i volela bi kad bi mi mogli pomoci.Par zadnjih godina imala sam panicne napade anksioznost i neku blazu depresiju ,lecila sam u dva navrata po 5 meseci kad sam pila lekove flunisan i rivotril a li u manjim kolicinaa jer sam tad dojila decu.Medjutim mene panicni napadi hvataju samo kad nisam dobro,nesto zaboli,zigne....posto ja imam strah od bolesti,padanja u nesvest,nepokretnosti i slicno,a sve je pocelo kad su mi rekli da imam autoimuno oboljenje stitne da se na to moze dovezati jos sto sta.E moje pitanje je to sto;mi je doktorica neuropsihijatar dala da pijem 4*dnevno po 0.25 KSALOLA,i to je rekla da moram piti 2 godine da bi se izlecila ako uopste ovo moje stanje i strahovi nisu prerasli u hronicno.Ja sam se jako uplasila te doze a pogotovo sto je u pitanju ksalol kog se bude zavistanan nakon 7 dana a sta tek nakon 2 godine.Bojim se da cu se posle boriti sa skidanjem njega a i da ce mi unistiti te neke neurone u mozgu i slicno.Da ce me smiriti ali kad sve prodje opet cu se bojati bolesti i slicno,da ce samo moj strah lek'gurnuti pod tepih'.Sve ovo sam joj rekla a ona kaze da je ksalol ok i ......Molim vas recite mi sta mislie i daj te mi vas savet koji veoma cenim.

Postovana, na kraju lecenja ce doza Ksalola postepeno da se smanjuje da ne bi dozno do apstinencijalnih simproma. Moze da postoji psihicka zavisnost koja se sastoju u strahu da ce vam biti lose ako ne pijete lek, ali i to se prevazilazi. Ako je potrebno dobicete neki drugi lek jedno kratko vreme. Ksalol ne unistava neurone u mozgu. Tokom terapije necete da se oslanjate samo na lek. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Treba da znate da napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme i lakse mozete da obavite svakodnevne poslove. Neka vam neko pomogne u kucnim poslovima ako je potrebno da mozete svakodnevno da odvojite malo vremena za sebe, svoj odmor i rekreaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

Postovana doktorko, imam pitanje za vas. Verovatno vas ne bih pitao da me nije uplasilo misljenje jednog, navodno, strucnjaka za ovu oblast, ali ipak moram da pitam..... Naime, dok sam jos bio dete, negde pocetkom 90-ih otprilike, baka je isla da poseti svoje prijatelje u Birmingemu (Engleska), pa sam i ja isao sa njom. Tamo su nas ponudili njihovim engleskim slatkisima (bilo je i cokoladica a i bombona) i oboje smo ih jeli. E sad, naravno, sve je ovo za mene bilo sasvim normalno dok mi nedavno jedan kucni prijatelj koji se inace dosta razume u medicinu, nije rekao da iz ovog iskustva mozda obolim od BSE, jer su ti slatkisi bili pravljeni od zelatina (kravljeg) i mleka bas u zemlji u kojoj je vladala epidemija ovoga i gde su. po njemu, skoro svi stanovnici Britanije zakacili infekciju. Posle, onako uplasen, pogledah na internetu koje je bilo poreklo zelatina u tim bombonicama, i stvarno je bio kravlji. E sad, bakini prijatelji su ih ,pretpostavljam, takodje jeli, i svi su zivi i zdravi, ja sam hvala bogu ziv i zdrav, medjutim, baka je umrla pre nekoliko godina a njegovo misljenje da li ima veze sa BSE me je dodatno uspanicilo jer je bilo u fazonu "od ovoga nista ne ukazuje na to ali, ko zna, mozda......". Evo naime sta se desilo sa bakom: Ona je naime dugi niz godina patila od nekoliko hronicnih bolesti (visok krvni pritisak, srce i kongestivna srcana bolest a posle je u jednom periodu imala i povisen secer, iako joj dijabetes nikada nije ustanovljen) a bila je i izuzetno gojazna, i dok je uzimala terapije sve je bilo u najboljem redu. Deda je oboleo od raka pluca i tu je onda ona, nakon nekog vremena, upala u depresiju. Jos kada je umro, nasla se prvo u stanju soka jer je sad sve palo na nju, a onda se depresija jos vise pogorsala. Kako je vreme odmicalo, sve vise je odbijala lekove i terapije jer je prosto zelela da umre. Cak je platila i da se sredi kuca da kad ona umre, mi nemamo nikakvog posla oko nje. Cak je majka unajmila i zenu da je cuva, ali se ova ponasala prilicno neprijateljski prema njoj i nije joj davala da joj kontrolise terapije. Bilo jebolje jedno vreme kad je ipak uzimala lekove i tada je naravno sve zapravo islo na bolje (raspolozenje pre svega), ali otprilike godinu dana pre smrti se potpuno povukla u sebe, samo je jela, pila i spavala, i cak nije nigde ni izlazila (ili je samo ponekad, retko, dolazila kod nas). U tom periodu je dozivela i blazi slog pa je kratko lezala i u bolnici tim povodom. Tada je pocela i da se plasi raznih stvari nocu, da ce joj neko provaliti itd......plasila se i raznih zvukova koje je cula nocu, onako sama u tisini, a jednom prilikom je dosla kod nas, onako vidno utucena, a onda je ustala i krenula da izadje, otisla do kapije, izgledalo je kao da hoce da vidi da li neko dolazi, i vratila se ponovo nazad ne objasnjavajuci nista. Bili smo zbunjeni gde je posla, a ona se pravila kao da je sve ok i vratila se nazad. Ovo sam ja licno video samo jednom. Nemajuci kud, mama ju je smestila u neuropsihijatrijsku bolnicu gde je takodje odbijala lekove i gde lekari nikako nisu mogli da je nateraju da uzima terapije. Medjutim, niko, ali bas niko, nije ocekivao da ce umreti niti je ista upucivalo na tako nesto niti je sve ovo delovalo ozbiljno. Iako je ona ponavljala da hoce da umre i vidi dedu ponovo u raju. Kao sto rekoh, imala je probleme i sa kongestivnom srcanom bolescu, i pred smrt se bas nakupilo dosta vode u njenom telu i bila je natecena pa se zalila nekoliko dana pred smrt mojoj majci da je bole noge i da jedva stoji (pretpostavljam zbog vode). Cak su joj i druge bolesnice kao i sestre pomagale da ode do WC-a. Kako je bila prilicno gojazna, sve je ovo islo teze. Takodje, pred sam kraj mi se cini da je izgubila mog sestrica iz vida jer je obicno pitala za sve nas kako smo, ukljucujuci i njega, a zadnji put ga uopste nije spominjala. Kao da ga je izgubila iz secanja, a mozda i nije ne znam.......i tog dana kad je umrla, opet nista nije upucivalo da ce umreti, mada, zbog vode u telu, nije izgledala dobro i u toku noci je upravo ta nagomilana voda izazvala srcani udar i od toga je i umrla. Otprilike 3 godine nakon dede i 10-11 nakon sto smo jeli one engleske slatkise. Da li ovo sve sto se desilo sa njom ima veze sa BSE ili necim slicnim uopste (naslednim itd....), kao sto ovaj prijatelj kaze "od ovoga nista ne ukazuje na to ali, ko zna, mozda......" ? I da li uopste ovo upucuje da ima razloga da brinem da je to ili nesto slicno i da sam i ja zarazen, samo jos nemam simptome? I na kraju, da li uopste ima razloga za brigu zbog ovog iskustva? Tacnije OVIH iskustava? Hvala Vam puno unapred na odgovoru.

Postovani, nemate razloga za zabrinutost. Baba je nakon smrti supruga upala u depresiju. Hronicne bolesti su mogle samo da doprinesu tezini depresije. Nije moguce da se covek silom leci kada sam nije voljan da ucestvuje u tome i kada nema volju za zivotom. Tako i kod nje nije mogla potpuno da se sprovede terapija. Kod starijih ljudi je tesko da se leci depresija, jer se oni obicno zale na druge stvari (ne mogu na noge, boli me ovo ili ono, imam otoke...), a ne pricaju ono sto ih najvise muci, o tuzi, strahu od smrti... Promenjeno psihicko stanje nije povezano sa neurodegenerativnm bolestima, niti se to moze povezati sa prionima, sa koriscenjem slatkisa sa govedjim zelatinom... Iz vaseg jako opsirnog pisma ne vide se elementi koji bi isli u prilog takvoj dijagnozi. To sto je zaboravila da pita za vaseg sestrica ne znaci nista. Od znacaja bi bilo da je zaboravila vasa imena, da vas povremeno nije prepoznavala u duzem periodu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.11.2012.

postovana,imam 31g,pre mesec dana mi je ukinut farin koji sam pila 6g zbog tromboze venskih sinusa mozga-koji sam dobila posle porodjaja,i poslednja menstruacija koja mi se sada zavrsava trajala je samo 3 dana-i to sa oskudnim krvarenjem,bas oskudnim.Do sada sam imala inace isto po 3 dana,i sa malim krvarenjem,ali kao sada nikada.Nisam trudna,bila sam kod ginek.skoro sve je u redu,imam hipotireozu,pijem ltrox,i hormoni su ok,bas sam bila skoro i kod endokrinologa..Jel moze biti ne daj boze sto sam prekinula farin,pa da mi se zgrusnjava krv negde u telu,cim imam ne samo sto traje 3 dana,nego sto imam VRLO malo krvi?Hvala unapred

Postovana, kada se u materici formiraju ugrusci onda nema krvarenja uopste. Javljaju se kontrakcije materice kao u porodjaju, znaci oseca se povremeni grceviti bol u donjem delu stomaka i krstima. Kontrakcije se osecaju sve dok se ne izbaci ugrusak. Kod zena koje imaju u trudnoci ili posle nje trombozu moze da postoji antifosfolipidni sindrom, kod koga povecana koagulabilnost krvi moze da se smanji i izbegne tromboza svakodnevnim koriscenjem malih doza Aspirina. A Farin i Heparin se koriste samo u situacijama kada postoji povecan rizik od tromboze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2012.

Moj sin naglo je smanjio kilazu a jede dobro.Koji mogu biti uzroci toga?

Postovana, naglo mrsavljenje bez drzanja dijete moze da se javi kod pojacane funkcije stitne zlezde, secerne bolesti, depresije, anksioznosti, jake nervoze, tumora, bolesti jetre, nedovoljne resorpcije hrane. To je razlog za javljanje lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2012.

Zanima me da li mogu da mastrubiram ?U drugom stanju sam i u 14 sam nedelji bila sam na pregledu sve je zatvoreno a doktor nije rekao nista za seks.Plasim se da orgazam nema los uticaj na trudnocu.

Postovana, kod normalne trudnoce seksualni odnosi i mastrurbacija nisu zabranjeni, naprotiv pozeljni su i mogu da se primenjuju skoro do kraja trudnoce, mada kod mnogih trudnica u trecem trimestru opada zainteresovanost za seks. Tokom orgazma bez obzira da li je dosao tokom mastrurbacije ili koitusa javljaju se slabije kontrakcije materice. One nisu opasne po trudnocu. Ako se pak javi krvarenje ili kontrakcije nikako ne pretsaju treba se javiti ginekologu. Mastrurbacija prstima ne moze da dovede do povredjivanja zbog dubokog prodiranja, ali do toga moze da dodje ako se koriste neka pomagala, pa je tada potrebna posebna paznja.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: