Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 13.4.2012.

u 5 sam mesecu trudnoce primam fraksiparin i pijem kardiopirin,neznam da li sam danas popila lek pa me zanima ako nisam da ti to nesto steti?unapred hvala

Postovana, Kardiopirin deluje (smanjuje koagulabilnost krvi) i kada se ne pije svaki dan, tako da ako jednom preskocite nije strasno. Da bi sprecili da cesto preskacete dozu leka kupite u apoteci dozator za nedelju dana. U njega poredjajte lekove. Tako cete sigurno znati da li ste popili lek. Ako ste ga preskocili popijte ga kad se setite. Ako se priblizilo vreme za sledecu dozu popijte je a preskocenu ostavite u dozatoru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

Postovani,zbog problema sa napadima panike po preporuci psihijatra pijem po polovinu Rivotrila ujutru,polovinu u podne i uvece polovinu Actapaxa.Pitam se da li ti lekovi zaista mogu da mi pomognu?Znam da ja moram da dam sve od sebe da prevazidjem problem,ali koliko ce mi ovi lekovi pomoci u tome? I koliko su ovakvi lekovi stetni za zdravlje jer ja imam samo 26 god.Psihijatar mi je rekao da cu ih piti duze vreme.Ja planiram za nekih 1.5 do 2 godine da ostanem trudna.Znam da tada lekove ne smem da koristim,ali ja se nadam da cu tada da budem vec izlecena!Koliko pre toga moram da prestanem da ih koristim?HVALA VAM UNAPRED!

Postovana, ako se i sami angazujete prevazici cete panicne napade, te za godinu dve dana mozete bez lekova. Ako oni budu morali da se koriste uzimacete bezbedne u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

dobar dan htela sam da vas pitam imam 54 godine.i ostavila sam cigare pre 5 godina i ugojila sam se pocevsi da idem kod nutricioniste za 21 dan skinula sam tacno 3 kg jos sam na dijeti i pridrzavam se rezima i radim vezbe.Naime radi se jos i o ovome pre 11 god. tragicno sam izgubila sina u saobracajnoj nesreci od 21 godine te je to puno ostavilo traga na mene.Prerano tj tada sam imala 43 godine i menzis mi je prestao odmah tako da me sve snaslo od jednom.od lekova pijem Propranol za puls,Bromazepam za smirenje od 3 mg,Vozatal za pritisak od 5 mg,Ranisan od 15o mg i KSALOL za smirenje od o5mg.pre 2 meseca sam vadila krv i test je sledeci.glukoza je 6.6,urea 3.3,cre 94,cholr 5,28 tg-r 133,a mene interesuje da li je secer opasan.mislim jer su me sad poslali da idem kod dijabeticara na savetovaliste.imala sam 97,4ookg a sad imam 94,4oo a verovarno sam i jos skinula .pa se bojim da nebi nedaj boze postala seceras.eto to je moje pitanje.unapred vam hvala i izvinite na opsirenosti mog pitanja.

Postovana, secerna bolest je ozbiljna zbog komplikacija. Ozbiljnost se sastoji u tome sto kada glukoza nije mnogo visoka, kao kod vas, bolest uglavnom ne izaziva tegobe. One se javljaju kasnije i poticu od komplikacija bolesti. Zbog toga se mnogi ne lece ozbiljno, ne piju redovno lekove, ne kontrolisu se redovno, nisu fizicki aktivni i ne hrane se dijetalno. Najteza komplikacija su kardiovaskularne bolesti, zatim je moguce dijabeticno stopalo, poremecaj varenja (dijabetesna enteropatija), moguce su i promene na nervima. Komplikacije se javljaju ako se dijabetes ne leci ili se leci lose tako da je glukoza u duzem vremenu iznad nomale. Utice i nasledje tako da neki nemaju izrazene komplikacije iako su dugogodisnji dijabticari. U lecenju je vazno da smrasate, da ste fizicki aktivni i da se hranite dijetalno. Ako to nije dovoljno da se secer normalizuje kasnije ce da vam se uvedu lekovi (antidijabetici). Vi ste vec poceli sa lecenjem, jer mrsavite i vezbate. Neka vam bude cilj da smanjite obim struka ispod 80cm, da glukoza sidje na normalu, da drzite pritisak na normali tj. ispod 140/90, da smanjite holesterol, koji istina nije visok, ali je idealno da bude do 5.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

dobar danhtela sam da pitam za moju mamu .naime ona je u septembru prosle godine operisala zaliske na srcu.i ugradjene su joj vestacke.pije lek sintrom po semi.pitanje je da li ona sad sme da zede zeleno povrce.puno vam hvala

Postovana, mama moze da jede zelje, pod uslovom da ima raznovrsnu ishranu i da redovno kontrolise koagulabilnost krvi tj. INR. Pojedina hrana koja sadrzi dosta kalijuma smanjuje dejstvo lekova te pojacava koagulabilnost krvi. To je zeleno povrce (spanac, blitva, brokoli), karfiol, zumance jajeta, dzigerica, avokado. Koagulaciju pojacava i masna hrana. Sa druge strane postoje namirnice koje smanjuju koagulabilnost krvi i sprecavaju formiranje tromba. Te namirnice povoljno deluju kod osoba koje imaju rizik za formiranje tromba, kao vasa mama. Medjutim, ako se unose u vecoj kolicini zajedno sa antikoagulantnom terapijom (Sintrom...) povecavaju sklonost ka krvarenju. Te namirnice su: crni i beli luk, morske ribe, crno vino, voce i povrce, crni i zeleni caj, zacini, posebno djumbir, kurkuma, kim, ljuta paprika (cili), karanfilic i maslinovo ulje. Znaci veliki broj namirnica povecava ili smanjuje trombozu. Treba znati kako koje namirnice dejuju, ne zato da bi se izbacile iz ishrane, vec da bi se pravilno kombinovale. Cak i da covek to nezna ako jede raznovrsnu hranu nece da pogresi, jer ce istovremeno da unosi namirnice iz obe grupe. Ttakodje, osoba koja redovno kontrolise INR nece da pogresi, jer ce da dobije doziranje leka u skladu sa rezultatom INR. Pogresno bi bilo da se stalno jedu namirnice iz jedne grupe ili druge grupe. Na primer uz spanac jesti beli i crni luk, uz jaja ljutu papriku ili luk. A pogresno je na primer pire od spanaca sa dzigericom ili jajima uz salatu od karfiola. Pogresno bi bilo danima za redom jesti zelenise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

Postovana,da li kod hipo i hiper funkcije stitne zlezde mora doci do pojave Egzoftalmusa?Hvala

Postovana, egzoftalmus se srece kod obolelih od hiper funkcije stitne zlezde (hipertireoza). Ne moraju da ga imaju svi bolesnici sa hipertireozom, srece se kod trecine obolelih. Smatra se da je egzoftalmus zasebna autoimuna bolest. Zato se nekada ne povlaci sa lecenjem hipertireoze, vec je potrebno da se posebno leci kortikosteroidima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

Postovani,mozete li mi reci zasto kod uzimanja namjernica kao sto je spinat, zelje i itd.,nastaju problemi sa stolicom tj.tvrda stolica!Kod mene konkretno dok mi se organizam ne ocisti od tih namjernica,probava ne pocinje da radi uobicajno.Da li da izbjegavam ove namjernice koje mi prave tegobe koje su prolaznog karaktera?POZDRAV ZA VAS!

Postovana, ne treba da izbegavate zdrave namirnice kao sto su spanac i zelje. Te namirnice za vecinu ljudi nisu izazivaci zatvora. Naprotiv, zbog veceg sadrzaja dijetnih vlakana, povecavaju volumen stolice i olaksavaju praznjenje. Kod vas je zatvor verovatno izazvan kombinacijom tih zelenisa sa drugim namirnicama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

.molim vas imala sam facijalis i ostale su mi posledice misici na licu su nekako ukoceni i ne rade dobro na pr.nemogu pokazati zube i nerv ispod oka se trese kad govorim.Molim Vas kazite mi sta dalje da radim da bi povratila funkciju misica i da mi se ne trese nerv ispod oka,fala Vam unapred

Postovana, nekada je potrebno duze lecenje posledica paralize facijalnog misica. Kod starijih ljudi cak godinu do dve. Vrsi se fizikalna terapija. I sami mozete da stavljate tople obloge iza uva (ne vrele), a nakon toga da masirate lice i da radite vezbe. Ispred ogledala nabirajte celo, zatvarajte i otvarajte oci i pokazujte zube.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

Unazad nekoliko meseci imam povisen tsh koji ide di 7,lekar mi je sada ukljucio terapiju tivorala pola pre obroka,me ne hipotireoza cini umornom,,i sklonu gojenju,intersuje me da kada budem pila ove lekove,posto sam pocela tek od danas,da mi ubrza moj metabolizam,tj da ga vrati u normalu???

Postovana, uz terapiju Tivoralom doci ce do ubrzanja metabolizma. Medjutim, to nece biti dovoljno da smrsate bez smanjenja unosa kalorija i povecanja fizicke aktivnosti, ali ce normalizacija tezine da bude laksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

postovani,zanima me na koji nacin se moze saznati koju vrstu hasimotovog tireotidisa imam ,znam da da ima dva tipa ali ne znam gde spadam,i koji je tip tezi i zanima me kako u starosti spreciti miksedem komu,posto sam davno obolela od ove bolesti,predpostavljam da cu nekad imati nekih komplikacija jer se i sad tesko nosim sa simptomima ove bolesti,koje i pored dugogodisnjih dobrih kontrola i lecenja ne splasavaju.Pitala bi jos i zbog cega se ova bolest odrazi i na srce.

Postovana, postoje tri vrste tireoiditisa. Jedan od njih je hasimoto tireoiditis, hronicni ili autoimuni. Ranije se hipotireoza zvala miksedem, a teska hipotireoza miksedemska koma. To je stanje koje se javljalo kod osoba, uglavnom starijih, koje nisu lecile hipotireozu. Vi necete doci u to stanje jer se lecite i redovno kontrolisete. Sada termin miksedem oznacava promene na kozi osoba koje imaju hipotireozu. Koza moze da bude bleda, malo otecena. Zbog toga lice moze da izgleda podbulo i pospano. Otoci su posebno izrazeni na nogama. Miksedem moze da izazove razlicite probleme. Ako se javi u karpalnom tunelu izaziva sindrom karpalnog tunela koji se ispoljava bolom, trnjenjem prstiju sake i smanjenjem snage sake. Ovaj sindrom se cesce javlja kod zena nego muskaraca jer imaju sitnije ruke i karpalni tunel je uzi. Miksedem na drugim delovima tela je uglavnom estetski problem. Kardiovaskularne komplikacije se javljaju kao posledica povisenog holesterola koji je cest kod osoba sa hipotireozom. Ako uz to postoje i drugi faktori rizika kao gojaznost, slaba fizicka aktivnost, pusenje, povisen krvni pritisak, povisena glukoza u krvi, nasledje (roditelji su imali infarkt) dolazi do bolesti srca, najcesce angine pektoris ili infarkta. Ako se hipotireoza adekvatno leci, holesterol, trigliceridi i glukoza su u normali, nece da se jave komplikacije na srcu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Postovani Dr, moja majka ima 67 godina i od lekova uzima Letrox, Biol, Aspirin protekt (ponekad) i Hemokvin 20. Povremeno ona ima sistanje u grudima i kaze da ima simptome bronhitisa (povremeno). Nas zanima da to nije mozda od lekova, mozda treba zameniti terapiju, a njoj je uvek mrsko ici kod lekara, ide samo kad je muka natera. Brzo se zamara, ne moze uzbrdo i srce joj lupa. Koje je Vase misljenje za ovu terapiju? I jos nesto: posto mi obe imamo problem sa stitnjacom, mene zanima dali smetnje koje osecam sa srcem poticu od stitne ili od nedostatka kondicije, jer cim idem malo uzbrdo, srce pocinje da mi lupa, cim se malo uznemirim, srce lupa? Krvna slika je u redu. Unapred hvala.

Postovana, Biol moze da izazove otezano disanje. To se ne javlja kod svih bolesnika, vec kod onih koji imaju predispoziciju. Neka se javi pulmologu i internisti za terapiju. Kod osoba sa bolesnom stitnom zlezdom lako dolazi do lupanja srca. To ne iskljucuje eventualnu srcanu slabost ili nedostatak kondicije. Javite se intrnisti. Ako je test opterecenja dobar, lupanje srca je posledica bolesti stitne zlezde. Moze da se javi i kod predoziranja Letroxa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Postovana Dr, zanima me Deflorin gel za akne, kako deluje, dali je stetan i koliko se sme mazati vremenski i dali celo lice ili samo podrucja zahvacena aknama? Mazem ga vec 12 dana, a jos nema nekih znacajnih promena, osim sto se ne pojavljuju nove, ne kao pre, ali ih ima jos. Uputstvo o leku je na nemackom, pa ne mogu procitati. Unapred hvala!

Postovana, gel je antibiotik iz grupe cefalosporina. Maze se na oboleli deo koze. Mozete da ocekujete da smiri upalu. Nije stetan kao sto su to retinoidi. Kao i kod drugih antibiotika moguca je alergija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Zovem se Tamara, imam 19g, imam decka dugo i imamo odnose bez kondoma. Od skoro imam probleme dole, pocela je danas da mi otice desna strana sta znaci to? Imam svrab, i malo peckanje.. Kad piskim obavezno moram da se sperem ili obrisem vlaznom maramicom iskljucivo, jer ako to ne uradim pocinje taj bol... Ne mogu da sedim normalno, nervozna sam. Molm vas odgovorite mi, znacilo bi mi, hvala u napred.

Postovana Tamara, morate da se javite ginekologu. Otok i bol mogu da budu posledica zapaljenja izvodnog kanala desne bartolinijeve zlezde. To uglavnom nije izazvano bakterijama koje se prenose polnim odnosom. Moze da ga izazove nosenje tesne odece, tanga, sintetickog rublja, losa higijena... Leci se antibioticima po antibiogramu. Neleceno ili lose leceno moze da dovede do zapusenja kanala i pojave apscesa (supljina ispunjena gnojem) kada je neophodno hirusko pravljenje rupice (incizija) kroz koju se cedi gnoj. Svrab i peckanje mogu da budu posledica pojacanog vaginalnog sekreta, sto treba da se leci. Da ponovim idite odmah ginekologu. Svako odlaganje lecenja moze da dovede do hronicnog procesa, ponavljanja upala i da zahteva komplikovanije lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Postovani. Imam 21 godinu i imam problem koji me muci vec neko vreme, tacnije oko pola godine... S, vremena na vreme, osjetim bol u pazusnoj jami, pretezno levoj, takodje preponama, opet, cesce levoj, jednostavno imam osecaj kao da me cela leva strana boli. Nije to jak bol, nikada nije bio, jednostvano osetim kao neku toplinu, a u poslednje vreme je pocela da mi trni i bridi leva ruka. Bio sam kod doktora radili su analize krvi, mislim da su bile detaljne jer sam im isto ovo rekao i nalazi su bili ok. Nakon toga sam isao na ultrazvuk srca, tj. na kontrolu koja je ranije bila zakazana i tu je sve bilo u najboljem redu, cak sam na kraju isao kod hirurga, koji mi je na kraju rekao da to nije nista i da samo ponekad namazem alkoholom. I nakon svega ovoga i svih pretraga, mene to i dalje boli, ne stalno, ponekad, 2-3 puta u toku dana. Primetio sam da me prepona zaboli ukoliko npr. prekrstim noge, a ruka odnosno pazuszna jama bez ikakvog povoda. Da napomenem da nema nikakvih oteklina na tim mestima ne boli na dodir i sto se tice toga sve je u najboljem redu, tako da mi nije zaista nije jasno sta mi se desava. Takodje, pre nekih godinu dana sam isao u teretanu, ali mislim da ovo nije uzrok toga jer je pocelo da se javlja pola godine nakon prestanka sa teretanom. Ne bavim se nikakvim drugim sportom na kojem bi mogao eventualno da se povredim. Nadam se da cete moci da mi date neki koristan savet. Hvala.

Postovani, bilo bi dobro da se bavite nekim sportom, dzogingom, posebno plivanjem. Tegobe mogu da budu posledica fizicke neaktivnosti, tako da mali pokret, nosenje necega u ruci ili podizanje nekog predmeta moze da provocira bol. Trnjenje ruke moze da se javi zbog duzeg sedenja, citanja, gledanja televizora lezeci, pa cak i sedeci... Duzi prinudni polozaji glave opterecuju vrat sto moze da izazove trnjenje ruke. Fizicka aktivnost je ujedno prevencija kardiovaskularnih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

postovani, imam devojcicu od 20 meseci, s vremena na vreme joj se levo oko vise uvuce prema nosu, kad gleda pravo oci su u ravni ali kada pogleda u levo, levo oko joj se nekako dosta uvuce pema nosu.probala sam test sa lampom, ona sedi i gleda pravo u lampu, odsjaj svetlosti pada pravo u zenice na oba oka. zamima me da li se radi o strabizmu ili je to mozda normalna pojava u njenom uzrastu, jer sam negde procitala da je razrokost normalna pojava kod dece do trece godine., te da tek sa tri godine ako razrokost postoji treba preduzeti mere lecenja. jos me zanima do kog uzrasta se detetu fiksiraju oci u smislu da zauzmu normalan polozaj i da ne beze s vremena na vreme? unapred zahvalna

Postovana, rani strabizam moze da se uoci vec kod deteta od 6 do 12 meseci. To je velika razrokost koju roditelji sami uocavaju. Kasni se javlja u trecoj ili cetvrtoj godini, dok se neki drugi oblici javljaju posle cetvrte. U pocetku se skretanje oka javlja povremeno, kada dete gleda bliske predmete ili kada je umorno. Kasnije je strabizam stalan. Pokrivanjem zdravog oka gazom natera se bolesno da se ispravi. Nosenje naocara kod povremenog strabizma sprecava da on postane stalan. Ostecenje vida ne nastupa odmah i kad se dijagnoza postavi rano izbegava se. Binokularni vid je razvijen oko pete godine, pa je potrebno da se strabizam uoci i leci pre toga. Posmatrajte dete i uocite kada se javlja skretanje oka. Vodite ga lekaru kada bude u stanju da saradjuje u svakom slucaju tokom trece godine ili kada napuni tri godine. Bebama se sa tri meseca ustale pokreti ociju i prestaju da skrecu ili setaju. To se ipak moze desiti i kasnije kada dete gleda predmet koji drzi u rukama. Javlja se zato sto je predmet jako blizu ociju zbog kratkih rucica. Nekada se roditeljima ucini da je dete razroko, a to se pregledom iskljuci. U svakom slucaju bolje je da dete pregleda ocni lekar ranije nego kasnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

Postovani, imam 33 godine, i bebu od 10 meseci. Iznad pupka sam osetila neki tvrdi deo, a uz to se osetilo i pulsiranje. Nemam nikakvih drugih simptoma. Molim vas za savet. Unapred zahvalna

Postovana, stomak se pregleda u lezecem polozaju sa nogama savijenim u kolenima da bi se trbusni misici opustili. U protivnom oni mogu biti jako tvrdi, posebno kod mladjih kao sto ste vi, ali i kod starijih ako su fizicki aktivni. Pulsiranje je eho protoka krvi kroz velike krvne sudove trbuha. Bez tegoba to sto ste napipali nema znacaja. Druga je stvar ako se bol javio iznenada, uz to je pracen mucninom, povracanjem ili drugim tegobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

Postovana Dr, imala sam tako gripu, vis. temperaturu i glavobolju i toliku slabost da nisam mogla ustati nikako iz kreveta. Jos mi se desilo i da sam dobila mjesecnicu malo ranije nego obicno, koja je bila tako jaka, sve su ugrusci ispadali jedan dan i trajala je oko 7-8 dana. Nalazi su mi nejasni, SE(18/40), CRP(13), ER u granici normale, TR 164, LE(4.7), a od toga u diferencijalnoj krv. slici GRA%42 (a treba biti od 50-80), LYM%(48.3) i MON (9.7) i tamo pise granulopenija. Molila bih da mi protumacite ove nalaze. Iz ovog vidim da mi imunitet bas i nije najbolji. Trudim se da se hranim zdravo, a opet svaka prehlada mene ne promasi. I dali bi trebala posjetiti ginekologa zbog obilnog krvarenja? Unaprijed hvala.

Postovana, povisena sedimentacija, kao i CRP ukazuju na postojanje infekcije. Niste napisali apsolutnu vrednost granulocita vec samo relativnu tj. u procentima. Procentualna vrednost moze da bude snizena zato sto su limfociti poviseni zbog virusne infekcije. Posetite ginekologa. Ugrusci mogu da budu posledica lezanja i gubitke tecnosti kod povisene temperarure.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

postovana,imam 31g,pisala sam vam pre neki dan,posto imam osecaj preskakanja srca,brzo zamaranje.Radila sam holter 24h ekg-Tokom 24h holtera ekg registrovan je sinusni ritam,prosecne frekvence 75|min,minimalne 55|min,tokom sna,te maksimalne 126|min tokom fizicke aktivnosti.Nisu evidentirane pauze vece od 2s,kao ni poremecaj srcanog ritma.Radila sam i koksaki virus-koksaki B IgG At 100,koksaki B IgM At 38.To treba da odnesem kardiologu,sta vi mislite,jel su nalazi u redu,i da li je moguce da se slucajno ekg nisu registrovalo preskakanje bas tog dana,a da ih imam?Inace dok mi je dr namestao holter ja sam mu rekla da imam hipotireozu,a pre sam imala hipertireozu.On je rekao da je moguce da je uzrok tog mog osecaja preskakanja sigurno od stitne zlezde,iako sada imam hipotireozu,posto smatra da je ostavilo posledice na srce onda kad sam imala hipertireozu.Inace pijem letrox dva dana 50mcg,a treceg 100.Da li ce biti potrebne neke lekove za srce,jel se zamaram vrlo brzo.Hvala vam unapred

Postovana, nalaz je dobar. Da postoji ozbiljan poremecaj ritma EKG bi registrovao nesto bar u blazem obliku, a ne bi dao ovako dobar rezultat. Neka ekstrasistola bi se mozda registrovala na testu opterecenja, ali ni to nije zabrinjavajuce. Zamaranje moze da bude posledica stresa ili psihicke napetosti. Organizam je bio u kontaktu sa koksaki virusom. Brze zamaranje moze da bude posledica virusne infekcije. radite na jacanju imuniteta i javite se nakon pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Jedno pitanje: Dete ima spusten testis. nekada se povuce mislim digne na svoje mesto. Sta preporucujete i da li je opasno to. Hvala

Postovani, Pitanje nije bas jasno tj. gde se nalazi testis. Ako su oba testisa u skrotumu (mosnicama) to je normalno. U mosnicama testis je nekada nizi, a nekada se podigne. Testisi se opuste kada je vrucina i podignu kada je hladno. Uvek je jedan testis malo nizi, a drugi visi. To je tako prirodno da se ne bi povredjivali pri hodu. Ako se jedan testis ne nalazi u skrotumu, vec je zaostao u trbuhu to je nespusteni testis (kriptorhizam). On treba da se spusti u mosnice, spontano ili operativnim putem, jer u stomaku propada, gubi svoju funkciju i povecan je rizik da se na njemu razvije rak testisa. Ako se testis nalazi odmah iznad skrotuma moze sam da se spusti u puberetetu. Za nespusteni testis neophodan je pregled urologa i plan lecenja. Ako su oba testisa u mosnicama ne treba da brinete. Oni ce nekada da budu visi nekada nizi - to je normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

Zanima me kako marihuana utice na gastritis i gerb,citao sam po raznim forumima da cak pomaze dok drugi kazu da odmaze?

Postovani, hemikalije dobijene iz marihuane (kanabinoidi) po nekima ublazava mucninu kod obolelih od malignih tumora koji su na hemoterapiji i ublazava bolove kod nekih bolesti kao sto su multipla skleroza, rak. Bolesnici ne puse marihuanu, vec im se daju tablete sa nekim sastojcima kanabisa. Marihuana pojacava tegobe kod gastritisa i GERBa. U pojedinim zemljama je dozvoljeno lecenje marihuanom za tacno odredjena stanja. Pobornici lecenja marihuanom zele da na mala vrata legalizuju upotrebu ove droge. Mislim da treba dozvoliti koriscenje ove droge obolelim od teskih neizlecivih bolesti, ako im pomaze. Ne pomaze svakome, bas na protiv, moze da izazove uznemirenost, teskobu, anksioznost pa cak i paranoju. Opasnost koriscenja marihuane je u tome sto se smatra bezopasnom, lakom drogom, a zanemaruje cinjenica da vecina korisnika pre ili kasnije prelazi na ozbiljne droge.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

http://www.nutricia.rs/novosti/soja-ta-uzasna-mahunarka.html, molim vas vidite ovo i recite mi vase misljenje

Postovani, ovo je jako uznemirujuci clanak. Ima istine u njemu samo je dosta preuvelicano. Sa druge strane ne daje nikakvo resenje. Ako je soja toliko stetna sta koristiti u ishrani, kada nje ima u mnogim proizvodima gde se ne ocekuje i potrosac nezna da je koristi. Zatim tu je pitanje da li su manje stetni meso, mleko i jaja u kojima ima hormona kao u soji, a uz to i antibiotika i stetnih materija iz stocne hrane. Mislim da nije u redu da se preuvelicava i tako plase ljudi, a da im se sa druge strane ne daje nikakvo resenje. Mislim da ljudi koji se raznovrsno hrane ne treba da brinu. Unose stetne materije sigurno, jer je danas tesko naci zdravu hranu, ali ne rizikuju da jednolicnom ishranom unose veliku kolicinu neke stetne materije, a da im stalno nedostaje nesto od korisnih i za zivot neophodnih stvari. Nije ispravno i moze da bude stetno ako je ishrana bazirana na soji, ali ponekad malo soje u hrani ne treba da brine.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: