Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 1.11.2012.

Postovani, u zadnje vreme imam problem, kako se meni cini sa srcem, pa bih zamolila za vase misljenje. Imam 22god, vezbam balet, i u zadnjih nedelju dana, zapravo, malo duze, stalno u toku dana mi se javljaju bolovi u grudima, i takodje uvece pred spavanje. Bol je, ili kako neki pritisak, ili ziganje, peckanje... ne umem bas najbolje da opisem. Javlja se sa leve strane blizu sredine grudnog kosa, i takodje ponekad sa desne strane.. u glavnom je negde u sredini. Uradila sam EKG kod interniste, koji je bio u redu. Doktorka je takodje primetila neki mali sum, ali je rekla da on ne predstavlja nista ubedljivo, i zakljucila da se verovatno ne radi ni o cemu opasnom. Medjutim, ja sam ocekivala da ce bol prestati, ali proslo je evo vec 4, 5 dana i opet se desava ista stvar, cak se javlja ucestalije. Primetila sam da se bol cesce javlja kada se umaram. Vrlo sam zabrinuta i zamlolila bih vas za savet i misljenje. Da li postoje neka ispitivanja koja bih trebala da uradim, osim EKGa, i na sta vas asociraju moji simptomi. Unapred zahvalna Jelena

Postovana, bol koji je uglavnom po sredini grudnog kosa najverovatnije potice od zapaljenja jednjaka nastalog zbog vracanja zeludacne kiseline. Bol jednjaka se cesce javlja kada se naprezete ili savijate, jer tada kiselina lakse izlazi. Ako uz njega osecate neku muku ili gorusicu javite se gastroenterologu. Ziganje sa leve strane i sum bi mogli da poticu od srca npr. prolapsa mitralne valvule sto je cesta, ali nije teska mana. To bi se videlo na ultrazvuku srca (EHO srca). Balet je jako naporan tako da bi se anginozni bol (bol kod angine pektoris) javio tada, a ne bilo kada tokom dana. Bol u tom delu grudi moze da potice i od misica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2012.

postovani pre 2 nedelje imala sam stresnu situaciju zbog smrti u porodici i od tada imam problema sa zeludcem i da napomenem 5 dana pre toga sam radila malo tezi fizicki posao i imala prvo bolove u zeludcu i gadjenje na hranu a takodje i bolove sa leve i desne strane pupka verovatno misica stomacnih .Ti bolovi su se povukli pre dva dana ali i sada povremeno ih osetim pomalo i imam osecaj kada nesto pojedem nadutost u zeludcu a i kada sam gladna ponekad nagon na povracanjem.Zamolila bih vas da mi kazete sta moze biti uzrok jer mi je doktorka rekla da je od stresa i nista mi nije dala od terapije i rekla da pijem cajeve, a da napomenem da sam i pre svega povremeno imala jaku kiselinu.Hvala unapred

Postovana, pod uticajem stresa se javljaju razlicite tegobe od strane organa za varenje. Stres povecava i zeludacnu kiselinu. Dispepsija podrazumeva razlicite tegobe sa varenjem, kao muku, gadjenje, gorusicu, bol u zelucu, nagon na povracanje. Ne moraju da budu prisutne sve pobrojane tegobe. Kod dispepsije nema organske (fizicke) bolesti. Njena dijagnoza se postavlja iskljucivanjem drugih bolesti organa za varenje nakon gastroskopije pa je potrebno da se javite gastroenterologu. Do tada jedite cesce po malo. Izbegavajte hranu za koju primetite da vam pojacava tegobe, izbegavajte pusenje, vece kolicine kafe, gazirane napitke, dosta slatku i jako masnu hranu jer pojacavaju lucenje kiseline. Potrebno je da izbegavate i stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2012.

Postovani,vrlo cesto imam probleme sa lumbo isijalgijom i isto tako cesto mi lekari ordiniraju dekstazon OHB12,bensedin i diklofen.Mene zanima da li cesto primanje dekstazona moye negativno da utice na planiranje trudnoce ili da otezava taj proces. Hvala!

Postovana, povremena kratkotrajna terapija Dexasonom ne otezava zatrudnjivanje, medjutim dugotrajna terapija moze da poremeti funkcionisanje hipotalamusa i hipofize i tako dovede do znacajnog hormonskog poremecaja. Ovu terapiju ne smete da koristite kada ostanete u drugom stanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2012.

Postovani doktore, Pisala sam vam vec dva puta, radi se o spondilozi torakalne kicme, MRI snimak uredan, zadnji napravljen u jinu ove godine. Na nivou L5/S1 discopatija, sa blago pomerenim prsljenom, gradus I. U leto ove godine kod neurologa ustanovljena antitela u krvi, bakterije borelija, lumbalna punkcija radjena, likvor u redu. Lecena 3 nedelje doksicilinom. Da li je to dovoljno?? Moje tegobe sada povezuju, sa Lajmskom bolesti, sto je meni u principu lakse zbog bolovanja, mada krckanje u mojim ledjima, stezanja, su po meni tipicni znaci okostavanja? I drugo pitanje je u vezi stola za inverziju, dali je on dobar u lecenju problema sa kicmom? Zahvalna Ana

Postovana Ana, duzina terapije kod Lajmske bolesti zavisi od faze bolesti u kojoj se sprovodi. Kod rane infekcije (odmah nakon uboda krpelja kada postoji samo kozna promena) i diseminovane faze, lecenje traje 3 do 4 nedelje, a Doksiciklin se pokazao kao efikasan. U hronicnoj fazi kada bolest traje mesecima i godinama ne postoje usaglaseni stavovi o nacinu lecenja. Neki ponavljaju lecenje antibioticima, ali ni visemesecno lecenje ne daje dobre rezultate i to ne moze da se radi u nedogled. Krckanje potice od okostavanja. Mnogo je bolja prognoza okostavanja i diskopatije nego Lajmske bolesti. Sto za inverziju moze da pomogne kod pocetnih okostavanja kicme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2012.

Postovani,imam cerkicu staru 3 i po god.Zadnja 2 meseca je 2 puta kaci prehlada,inace dete nije bolesljivo,nema problema sa astmom ili sl.Naime,prehlade su pracene kasljem,curenjem sekreta iy nosa,bey temp.,prvo retko a kasnije sve gusce,davala sam joj sirup na bazi belog sleza kako bi joj kasalj sayreo_i jeste,ali vec 15 dana ona kaslje zrelo i nikako da iybaci taj slajm,ponekad je uhvati nocu serija od 10ak min.kasljanja,kao da ce da povrati i opet joj se sve vrati dole.Dr.kaye da su pluca cista i da joj to ide iz nosa.Sta moye biti u pitanju,ona je celu bocu sirupa ispila i nedelju dana sam joj stavljala kapi u nos operil 1x ujutru i uvece?Ne ynam sta bi mogla da radim,tj. nije mi jasno kako ona to nije iybacila kroz stolicu,jer ne zna da ispljune,ili jeto potrebno i dalje leciti necim?Inace ona se potpuno normalno ponasa nema nikakve tegobe,osim povremenog kaslja,normalan apetit sve joj je u redu.....hvala unapred

Postovana, tako malo dete nezna da izduva nos i da iskaslje. Ono sto proguta ode stolicom, ali ostaje u nosu zilav sekret. Dajte detetu malo vise tecnosti, neki biljni sirub za iskasljavanje i preko dana je ucite i podsecajte da izduvava nos. Vazno da je dete dobro raspolozeno. Ako vam eventualno bude delovala malaksalo, bolesno vodite je pedijatru. Mozda se sada vise srece sa drugim ljudima, vise igra sa drugom decom ili je posla u vrtic pa ima priliku da lako dodje u kontakt sa virusima pa zato cesce oboljeva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.10.2012.

Postovani pre neki dan poslala sam vam poruku u vezi anksioznosti,hvala vam na odgovoru,ali zaboravila sam da napomenem da ja jos uvek uzimam terapiju za helikobakter tj controloc 2 nedelje,i od juce sam pocela osecati poboljsanje po pitanju anksioznog stanja,tj danas zapocela i sa poslom i sve je proslo u najboljem redu,nervoza kao da se u pola smanjila.da li je moguce da ta bakterija moze da izazove takve simptome,i da ce to proci zajedno sa njom.Unapred zahvalna

Postovana, stres i anksioznost dosta doprinose stvaranju uslova za razmnozavanje helikobaktera. Nije bas jasno sta je uzrok, a sta posledica, ali je ocigledno da su te stvari povezane. Mozda izlecenje helikobakter infekcije nece da dovede do izlecenja anksioznosti, ali ce u svakom slucaju da umanji tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2012.

Postovani,zelela bih da mi objasnite da li se kod insuficijencije mitralnog i aortnog zlistka mogu piti samo lekovi ili ce vremenom morati da se uradi ugradnja vestackih zalistaka.Hvala

Postovana, lecenje insuficijencije mitralnog i aortnog zalistka se vrsi lecenjem njihovog uzroka i to je uglavnom lekovima. Lecenjem osnovne bolesti koja je dovela do insuficijencije ne dolazi do pogorsanja postojeceg stanja (postojece insuficijencije) tako da nema opasnih komplikacija i nije potrebna ugradnja vestackih zalistaka. Naravno to zavisi i od stepena insuficijencije, ali ako u ovom trenutku nije velika i lecenje lekovima bude efikasno nije potrebna operacija. Ona se ne vrsi kod svih bolesnika, vec kod onih gde je vracanje krvi veliko (zalistci slabo vrse svoju funkciju). Insufucijencija mitralnog i aortnog zalistka (valvule) znaci da se srcani zalisci na dva mesta ne zatvaraju potpuno tako da se krv vraca. Kod insufucijencije mitralnog zalistka prilikom istiskivanja krvi iz leve komore ona se vraca u levu pretkomoru zato sto se zalistci izmedju njih ne zatvaraju potpuno. Kod insufucijencije aortne valvule krv se iz aorte vraca u levu komoru. Prognoza srcane mane zavisi od njenog uzroka. Uglavnom ne moze da se izleci, ali uklanjanjem uzroka protok krvi kros srce i krvne sudove ne mora da se pogorsava. Najcesci uzrok insuficijencije je prolaps mitralne valvule. To je lako stanje koje se obicno ne pogorsava. Zalistci mogu da budu izmenjeni zbog reumatske groznice. Tu ne moze da dodje do poboljsanja. Mogu da se sprece novi ataci reumatske groznice i time spreci pogorsanje. Zatim sva srcana oboljenja koja sire levu komoru dovode do mitralne insuficijencije. To su visok krvni pritisak, koronarna bolest, aortne srcane mane, miokardiopatija. Kod ovih bolesti srcani zalistci uglavnom nisu izmenjeni. Osnovni poremecaj je prosirenje mitralnog prstena, tako da su zalistci razmaknuti, te ne zatvaraju usce. To su visok krvni pritisak, koronarna bolest, aortne srcane mane, miokardiopatija. One dovode i do insuficijencije aortne (trikuspidne) valvule. Kod tih bolesti srce ne moze da se smanji te ni insuficijencija ne moze da nestane, ali moze da se ne pogorsava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2012.

postovani,imam ceste i svakodnevne anksioznosti i napade panike,veoma cesto ...i pored toga hasimoto,imam pitanje da li ovo moze da preraste u nesto gore i da sa godinama predje u neku psihozu,sa obzirom i na hasimota.i da li se moze desti da dok se dozivljavaju panicni napad zaista padne u nesvest,pozli,oduzmu noge toliko da covek zaista padne,da li je prosto moguce prociu kroz taj p.napad da drugi ne primete.Pitam sve ovo jer se lecim vec 4 godine od ovog svega bez poboljsanja i kroz razne lekove i terapije sam prosla ali nista.Mlada sam i i mam dvoje male dece i gubim vec nadu da ce ipak biti bolje i da je u pitanju nesto puno gore nego sto se misli.

Postovana, napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje. Necete da poludite, da se onesvestite, da dobijete srcani napad, da se oduzmete, umrete... Ako vas neko zagleda moze da primeti da ste uznemireni, da vam nije dobro. Anksioznost ne prelazi u psihozu, ali treba da se leci jer kvari kvalitet zivota, posebno ako covek pocne da izbegava situacije u kojima moze da se javi panicni napad. Morate da naucite da pomognete sebi, odnosno da naucite da kontrolisete napad. Psihoterapeut ili psihijatar moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da prepoznajete faze napada, jer razlicito delujete kad osecate da ce naici, a drugacije kad je vec krenuo. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Treba da naucite da strah i osecaj nadolazece opasnosti omalovazite tj. umanjite u samom pocetku. Vazno je da znate da panicni napadi koliko god bili neprijatni nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samoj sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Mnogi imaju razlicite tegobe kad su u drustvu, treba da govore pred grupom ljudi i to savladavaju na razlicite nacine. Kada ne bi bili toliko zaokupljeni svojim strahom primetili bi to. Lecenje anksioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2012.

Postovana,danas mi se desilo nesto strasno....krenula sam po cerku u skolu i negdje na pola puta ,noge kao da mi same usporise i najednom skoro se oduzese,klecnuse da se nisam pridrzala pala bi sigurno.Tad su postale ko drvene ,nisu mogle ni napred ni nazad....jedva me to nekako popustilo.adaesavala mi se par puta u zadnjih par godina ta neka slabost u nogama veoma neugodna,uradila sam klasican pregled neurologa koji je bio uredu i dalje niko vise nije trazio neke dublje pretrage.Strasno me plase ovi simptomi i sta moze biti uzrok,pocinje me biti strah da sama izlazim kad moram ici negde gde moram duze hodati jer vise neverujem svojim nogama.imAm 34 godine i jako sam zabrinuta.Opsti nalazi krvi su uredu.

Postovana, normalan neruroloski pregled iskljucuje ozbiljnu neurolosku bolest. Ta neprijatna slabost i strah su simptomi anksioznosti. Vas strah nije realan. Javite se psihijatru. Mozete sami sebi dosta da pomognete hrabreci se i omalovazavajuci srtah od slabosti nogu. Procitajte predhodni odgovor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.10.2012.

Postovani,molim vas da mi odgovorite na sledece pitanje,u predelu prepona i gornjeg dela butina mi se pojavljuje s vremena na vreme kao neka alergija koja strasno svrbi,prilikom cesanja osecan da sluzi,cuo sam od jednog prijatelja da je to kao neka gljivicna infekcija,javicu se specijalisti ali trenutno nemam knjizicu,pa me interesuje mozete li mi vi reci koju kremu,mast ili losion da korstim da to ublazim privremeno i da prestane vise taj svrab!Unapred zahvalan!

Postovani, morate da se javite koznom lekaru, jer preko interneta ne mozete da budete pregledani i da dobijete terapiju. Ne mazite nista pre pregleda jer ce doci do promene pa ce biti tesko da se postavi dijagnoza. Ako se promena povremeno javlja i povlaci moze da bude alergijske prirode. Gljivicne promene duze traju, ne povlace se bez lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: