Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 3.4.2011.

Da li ksalol (u malim dozama) smanjuje efikasnost logest tableta za kontracepciju?

Postovana, Ksalol u malim dozama ne smanjuje efikasnost Logest tableta za kontracepciju. Kada koristite antibiotike, posebno ampicilin, grizeofulmin za gljivice morate da koristite dodatnu zastitu npr. prezervativ.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2011.

postovana imam crveni mladez po tjelu,od rodjenja.zanima me da li se to moze negdje skinuti,i kako..jer sam cula da ipak postoje neki laseri za to,ako bi skinula da li mogu biti neki problemi posle tog,previse patim zbog tog,i zelim da uklonim ako je moguce..unapred hvala

Postovana, crveni mladezi po telu nisu stetni, ni opasni. Mozete ih ukloniti iz estetskih razlog laserom. Intervencija ne boli i nije stetna po zdravlje. To mozete uciniti u nekoj privatnoj dermatolosko-kozmetickoj ustanovi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2011.

Postovani, imam pitanje za Vas,iz oblasti vaskularne hirurgije.Naime,suprugu su jos 2009.godine na kolor dopleru desne noge,za vreme kontrolonog pregleda(imao je trombozu dubokih vena na toj nozi),nasli sledeci nalaz> VFC,VFS,V POPL bez tromboticnih promena,potpuno kompresivnog lumena. V POPL zadebljalog zida. VSM sa velikim refluksom na safenofemoralnom uscu. V Parva dilatirana sa smanjenim refluksom na uscu. Tada je dobio za terapiju Flebodiju i savet da kompresivnim zavojem uvija nogu.Od tada su prosle dve godine,suprugu je noga ponekad jako otecena,bolna,ima osecaj da ne moze da dugo stoji na njoj.Napominjem da je dijabeticar,ima povisen krvni pritisak,gojazan je i nepusac.Problem je u tome sto zivimo u Leskovcu,i ne znamo kom klinickom centru da se obratimo radi eventualne hirurske intervencije,bez obzira na zdravstveno osiguranje,platili bismo ceo zahvat,ali pod uslovom da se odradi pod lokalnom anestezijom,jer je totalna indikovana zbog dilatacije aorte.Molim Vase misljenje i savet.S postovanjem,unapred zahvalna,Vesna iz Leskovca.

Postovana Vesna, suprug treba ponovo da uradi dopler krvnih sudova nogu, zatim da se javi vaskularnom hirurgu (noze u Nisu). Tek nakon toga ce se znati da li je potrebna hiruska intervencija. Kada se unutrasnje vene znatno prosire i postoji vracanje krvi nema smisla operisati. Gojaznost opterecuje vene i otezava regulisanje nivoa glukoze u krvi, pa bi bilo pozeljno postepeno da mrsavi. Treba da se trudi da mu secer bude normalan ili sto blize normali. Time ce se usporiti ostecenje nerava, krvnih sudova i druge komplikacije dijabetesa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2011.

postovani,ja sam aleksandar i imam par pitanja za vas.Pre oko 2meseca imao sam nekakve srcane napade,tj.lupanje srca to mi se desavalo 2-3dana po 2-3x u toku dana, u trajanu do 5min najduze.u trenutku lupanja srca imam otezano disanje i osecaj gusenja nedostatak vazduha,u tom trenutku udaranje srca je toliko brzo da je moguce i do 200otkucaja u minutu.nakon toga otisao kod lekara gde mi je obavljen kompletan pregled ultra zvuk gde mi je receno da je sve uredi i da imam 'sportsko srce' i ako se ja nisam bavio najmanje 1god nikakkvom sportskom aktivnoscu.odg lekara 'nervozno srce,da manje koristim so,da prestanem da pusim i pijem gazirana pica' sto se tice ostalih stvari sve je uredu,tako mi je receno.sad nakon vise od dva meseca nije mi se ponovio taj napad,al sada imam drugi problem,sada mi srce udara na drugi nacin,sporo al toliko jako udaranje da ponekad imam osecaj da me pomera celog,takodje mogu da osetim puls na bilom kom delu tela,cini mi se da cujem rad srca na uho i njegovo lupanje propraceno nizim krvni pritiskom 100/80.usled toga mi se desavaju slabiji bolovi u donjem i srednjem delu stomaka,kao i osecaj probadanja kroz grudi..

Postovani Aleksandre, zdravo srce je toliko snazno da moze sporije da radi, a da u cirkulaciju ubaci dovoljno krvi uz normalan ili nizi pritisak. Takvo srce se naziva "sportsko srce" jer ga uglavnom imaju sportisti i osobe koje su fizicki aktivne. Nije nuzno da se bavite sportom da bi imali takvo srce, ali ako zelite da ostane zdravo budite fizicki aktivan. Uplasili ste se zbog tih ranijih napada lupanja srca, tako da sada obracate paznju na njegov rad i primecujete ono sto je i ranije postojalo, ali niste obracali paznju. Udar srcanog vrha kod vitkih moze da se vidi na grudnom kosu kao podizanje misica. I puls moze da se cuje ili oseti, ali na to ne obracamo paznju, kao sto ne obracamo paznju ni na disanje i pomeranje creva. Inace povremeni napadi ubrzanog srcanog rada mogu da se jave i kod potpuno zdravih ljudi. Posto je pregled srca dao normalan nalaz ne treba da se opterecujete i osluskujete kako ono radi. Probadi u grudnom kosu, posebno sa leve srane, ako nisu praceni kasljem, su uglavnom posledica grca misica i ne predstavljaju zabrinjavajuci nalaz. Bolovu u donjem delu stomaka nisu u vezi sa srcem. Mogu biti poticati od besike, prostate ili creva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2011.

Postovanje, dete mi ima osam godina i stalno mi se zalilo da ga boli stomak u predelu pupka. Pre nekoliko dana dete nije moglo da mi ide u toalet. Kada sam je obrisala na papiru sam nasla nekoliko glista. Dete se posle zalilo da je dobilo svrab. Da li je to opasno za dete. Molim vas odgovorite mi sto pre, zabrinuta majka.

Postovana, gliste moraju da se izlece, jer luce neurotoksine koji izazivaju kod deteta nervozu, slabo pamcenje, los san. Osim toga javlja se bol u stomaku i svrab. Kod devojcica moze da se javi i upala vagine. Lekove protiv glista treba da popiju svi ukucani. Sto toplijom vodom treba da operete posteljinu i svu odecu. Naviknite dete da pere ruke pre i nakon nakon stolice i mokrenja, pre jela, posle igre i kada udje u kucu nakon boravka napolju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2011.

Postovani imam sina ima godinu i 6 meseci i snoc je celu noc kasljao pun je slajma isti problem smo imali sa njim pre 3 nedelje bili kod lekara i sve je ok rekli su nam da ga inhaliramo pred spavanje i dobio je sirup da pije i posle nekog vremena stanje se popravilo a sada za kratko vreme isti prob nemoze lepo da spava zbog toga bas ga muci neki put i povrati neku vodicu malo,unapred zahvalan

Postovani, vodite dete pedijatru. Samo inhalacije mozete da primenite na svoju ruku, a ostalo po uputu lekara. Dete nezna da iskaslje, pa mora povremeno da povrati slajm. Kasalj je posledica nadrazajnog delovanja sekreta koji se spusta u zdrelo. ubryo je doslo ponovo do bolesti zato sto dete prosli put nije potpuno izleceno ili zbog alergije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2011.

Postovani,zahvaljujem na ranije datim odgovorima i molim vas za misljenje o sledecem problemu.Nakon dugotrajne opstipacije (desetak dana) imala sam veoma tvrdu i suvu stolicu.Na toalet papiru sam primetila tragove svetlocrvene krvi. Sutradan ,takodje . Nakon toga nije bilo tih problema ali ostao je osecaj peckanja i povremeno svraba. Zakazan mi je pregled gastroenterologa tek za dve nedelje. Veoma sam zabrinuta . Inace imam 35 god.,fizicki sam neaktivna ,cesto pod stresom,nisam pusac. Molim za misljenje.Hvala unapred.

Postovana, kod hemoida nije neobicna pojava krvi nakon tvrde stolice, kao i peckanje i svrab. mozete da se javite proktologu da potvrdi da nema mikakvih drugih promena osim hemoroida (suljevi). Pregled gastroenterologa cedati odgovor na pitanje zasto imate zatvor. To moze biti posledica dugackog debelog creva, unosa manje kolicine tecnosti, koriscenja rafinisasne hrane sa malo biljnih vlakana, fizicke neaktivnosti, stresa. Nije hitno tako da cekanje pregleda gastroenterologa nije problem. U borbi protiv zatvora koristite pirincane mekinje (pola do jedne kasike dnevno), integralni hleb, vise voca i povrca, suve sljive, smokve. Pijte bar 8 casa vode dnevno. Nekim osobama zatvor izaziva sir i mleko.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2011.

Postovanje, Pre sedam dana sam se vratio sa putovanja avionom , i tada sam doziveo nesto sto nisam do sada,prilikom sletanja aviona osetio sam neverovatan bol u predelu levog oka,levog uveta i cela .Bol je trajao nekih 20 minuta dok avion nije sleteo a dobio sam utisak kao da mi je glava eksplodirala kada smo sleteli.Posle tri dana konstantne glavobolje i osecanja pecenja tog dela glave dobio sam temperaturu.Sada nemam vise temperaturu posle sedam dana ali su mi se pojavili podlivi na usima u obliku krvavih fleka velicine malog nokta.Bol u glavi je donekle prestao i nije toliko upecatljiv samo mi se jos uvek levo oko brze zamara i smeta mi svetlost. Imam 35 godina, i ako moze neko da mi pomogne sta mi se desava.

Postovani, hitno se javite lekaru, jer postoji mogucnost da je doslo do ostecenja nekog krvnog suda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2011.

Postovani, mojoj bebi koja sada ima 11 mjeseci po rodjenju je otkrivene bakterija eserihija i malo prosirenje na kanalima lijevog bubrega. Danas nam je doktor rekao da uradimo citoskopiju. Mozete li mi nesto vise reci o tom zahvatu - kako se radi i da li je to opasno za moju bebu. Unaprijed hvala i veliki pozdrav.

Postovana, cistoskopija je pregled besike i mokracne cevi instrumentom koji se zove cistoskop. To je jedna vrsta cevi kroz koju se posmatra besika. Pregled ne boli. Ako se radi u lokalnoj anesteziji, onda se koristi gel protiv bola. Pacijent moze samo da oseca nagon na mokrenje. Moze da se radi i sa analgo-sedacijom, koja se daje kroz venu. U tom slucaju se ne oseca nista (ni bol ni nagon na mokrenje). Znaci u oba slucaja ne boli. Pregled traje od nekoliko minuta do desetak minuta i nije opasan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2011.

postovaniImam sledeci problem.Na mom anusu odnosno pored njega su se pojavile male pufice 5,6 njih i ne micu se mjesec dana.A unutar anusa pri vrhu imam bijelu malu fistulu vise izgleda kao plih.I da kazem nemam nikakvih dr. problema i da me to ne boli od cega mi se to moglo pojaviti i sta da radim

Postovani, morate se javiti proktologu, lekaru koji je zaduzen za lecenje tog intimnog dela tela. Opis vam nije precizan da bi se znalo sta je. I da je opsirniji ipak to treba da se vidi. Moguce da su kondilomi. U tom slucaju se nece sami povuci, vec treba da se uklone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2011.

postovani kad sam uznemirena i kad imam ubrzan rad srca pritisak mi se povisi,bude oko 150/100,inace imam normalan a nekad i nizak,a cim se umiri spadne za par minuta bez leka jel to opasno,jako sam plasljiva,cim me nesto zaboli mislim gotova sam,uz srca mi je dobar jedino imam ubrzan rad srca,da li je to dovoljno da znam da je sve u redu sa mojim srcem. krv sam vadila pre sest meseci i sve je bilo u redu,da li opet trebam da proverim krv i da li ova situacija moze da me zivotno ugrozi. polako se oslobadjam straha ali kad sam u pms-u opet sam uznemirena. hvala

Postovana, to je normalna reakcija organizma. U opasnoj situaciji srce ubrzano radi, pritisak skace. To je priprema organizma za akciju: borbu ili beg. Genetski se to prenosi od postanka coveka do danasnjih dana i ima za cilj da pomogne da opstanemo u zivotu. Ne shvataju svi ljudi iste situacije kao opasne. Vi ste osetljiviji i plasljiviji. I sami primecujete da preterano reagujete u situacijama koje nisu mnogo opasne. Ne mozete da se izmenite iz korena, ali mozete da se trudite da steknete malo vise samopouzdanja i da se manje plasite. U tome vam moze pomoci bavljenjem sportom, setanje, druzenje, joga ili neke tehnike opustanja... U principu plasljive osobe cesce boluju od povisenog krvnog pritiska. To ne znaci da se vi morate razboleti i ne znaci ako se razbolite da ce to biti odmah i da ce biti fatalno. Ne treba da merite svaki cas pritisak i da idete cesto na kontrole (UZ srca i slicno). Merite krvni pritisak 4-5 puta godisnje, a krv pregledajte jednom godisnje. Cesto merenje je stres za organizam i steti zdravlju. Ako pritisak bude povisen lecite se. Potrebno je da ga imate (nelecen i povisen) vise godina pa da to dovede do ostecenja srca. Zato nije potrebno da ponavljate UZ srca. Videlo se da nemate srcanu manu i to je dovoljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2011.

Postovani,imam problema sa celim ledjima,kukovima i kolenima,zasad sam sad uradila samo rengen kukova.Dijagnoza -znaci inicijalnog suzenja artikularnih prostora oba zgloba kuka. COXARTHROSIS M 16. Molim vs sta da radim sa tim,kakve su mi prognoze za neke starije godine sa obzirom da imam tek 30, inace bilo je toga i u mojoj porodici ali dobili su tek sa 60-70 god,a ja ovako rano.hvala.

Postovana, danasnje generacije mladih ludi mnogo ranije oboljevaju od degenerativnih bolesti zglobova u odnosu na pretke. To je posledica sedeceg nacina zivota. Dosta sedimo (ili stojimo) na poslu, tokom skolovanja i u slobodno vreme. Covek bi trebao dosta da se krece. Ranije su to ljudi cinili. Odmor im je bio fizicki aktivniji od naseg. Nisu imali televizore i kompjutere da uz njih sede satima. Sada se mnoge degenerativne i reumatske bolesti tipicne za starije doba javljaju kod mladih, pa i kod dece. Placamo danak savremenom zivotu. Koksartroza pocetna je degenerativna bolest kukova. U prevodu to znaci bolest nastala starenjem kukova. Naravno da se od takvih bolesti ne umire, ali se trpe bolovi, osecaj ukocenosti i ogranicena pokretljivost. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Budite sto vise u pokretu. Bavite se sportom ili rekreacijom. Najvise ce vam prijati i koristiti plivanje. Ako niste u mogucnosti da plivate nekoliko puta nedljno, setajte svakodnevno, radite vezbe, jogu i slicno. Povremeno idite na fizikalnu terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2011.

postovani,danas sam dobila rezultate- krvi.Uzas- los holesterol je 6,4.Za razlog ne pitam jer sam gojazna,pusim,stalno pod nekim stresom- ne u porodici vec na poslu,radim kancelarijski posao,posao-kuca -kuvanje,volim slatkise.Recite mi moze li se pod nekim posebnim rezimom dovesti ldl u granice normale ili cu morati i ljekove da uzimam.Imam 48 godina.Prihvatam sve savjete samo mi recite sta da radim.

Postovana, pocnite sa promenom losih i nezdravih navika. Lagano mrsavite. Naglo mrsavljenje je stetno, jer moze povecati rizik od arterokleroze i formiranja kamena u zuci. Povecajte fizicku aktivnost da bi lakse mrsali i snizili masnocu. Stres snizite koliko god mozete. Prestanite da pusite. Pusenje povecava rizik za kardiovaskularne bolesti. Slatkisi uticu na povecanje holesterola, pa ih zamenite vocem. Visok LDL ukazuje na nepravilnu ishranu. Poboljsanjem ishrane se moze znatno sniziti. Ne brinite ako u pocetku koristite lekove (statine). Sa normalizacijom masnoce u krvi mozete ih smanjiti i ukinuti. Zabrinutost vam moze otezati normalizaciju lipidnog statusa. Zato ne brinite vec izmenite lose i ishranu. Dijeta je neophodna i kada koristite lekove. Treba da izbegavate masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko. Unosite manje crvenog mesa, ne jedite kozicu piletine, punomasne sireve i mleko sa vecim procentom masnoce. Od mlecnih proizvoda koristite posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Jedite morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca i posebno beli luk. Vise o ishrani procitajte ovde: http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=92:ishranom-protiv-holesterola&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2011.

Hvala,na prethodnom odgovoru,ali sad me zabrinjava jos nesto.U razgovoru sa jednom osobom ja sam joj objasnla za simptome koje osecam zbog anksioznosti,da imam odnosno sad da sam imala glavobolje i druge simptome,ali da su se sad proredile zbog terapije koje uzimam.Kad je cula da uzimam po celu ASENTRU t.e. jednu od 50 mg.dnevno,ona je rekla da je to mnogo i da njen psihijatar joj je rekao da ASENTRA ne sme da se pije vise od 25 mg i da zato mene boli glava.I najcudnije je bilo sto idemo kod istog psihijatra i on je meni dao ovu terapiju ASENTRU od 50 mg,a cak mi je rekao da moze da zgolemimo. i na 75 mg.dnevno.meni je bilo cudno sto idemo kod istog psihijatra,a njoj je rekao ne vise od 25 mg.,asentre.I da napomenem da ona nema anksioznost,ni strahove koje ja imam ni vrtoglavice koje ja imam ,nego ona je bila nervozn i tuzna,ali nisto od moje simptome nije imala.Dali zaradi to je nam data razlicno lecenje sa ASENTROM? I dali stvarno vise od 25mg. ASENTRE je stetno? Ovo pocelo da me jako zabrinjava i ako sam prethodnih dana sam bila bolje zbog misle jeli stetno jel nije iscrpljavam sebe i osecam strahove i neke druge simptome,KAO DA SAM SE VRATILA JEDAN KORAK NAZAD u lecenju,a sam bila da kazem mnogo bolje

Postovana, Asentra se koristi za razlicite tegobe i u razlicitim dozama. Prijateljica nije dobro razmela lekara. U njenom slucaju nije potrebno vise od 25mg. To ne vazi za sve pacijente. Ne znaci da ste vi tezi bolesnik od nje i ne reaguju svi podjednako na lek. Takodje se ne javljaju kod svih nezeljena dejstva leka, a i kad se jave ne moraju da budu ista. Verujte svom lekaru i ne iscpljujte se nepotrebnim razmisljanjem. Mao sto ste i sami primetili ona va vracaju korak nazad.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2011.

Postovani, pre nedelju dana radio sam analizu krvi i konstantovano mi je da imam povisen broj helicobactery pylori. Interesuje me koliko su opasne ove bakterije, cime su izazvane i da li mogu trajno da se uklone ako se na vreme otkriju i ako se adekvatno lece ? I imam jos jedno pitanje, prilikom masturb. kap semene tecnosti pala mi je na koleno. Istusirao sam se, oprao koleno i na faklul. koleginica me je slucajno pipnula po tom kolenu preko farmerica, da li moze ostati u drugom stanju ? Hvala !

Postovani, helicobactery pylori moze biti uzrok razlicitih tegoba sa varenjem (muka, gadjenje, podrigivanje, gorusica...). Kod nekih osoba je prisutna, a ne izaziva nikakve tegobe. Nije poznato kako nastaje infekcija, najverovatnije putem prljavih ruku. Godi joj velika kiselost i zato se dobro razmnozava u zelucu. Ona moze privremeno da se ukloni i to omogucava da se zeludac oporavi i ublaze tegobe. Na taj nacin ne moze da dodje do trudnoce. Vi imate nepotreban osecaj krivice zbog masturbiranje. Ona je normalna za sve i one koji imaju seksualne odnose i za mladice koji ih jos nisu imali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2011.

Postovani,vec sam se obracala vama nekoliko puta i hvala vam na odgovorima.Sada sam totalno zbunjena sa raznim lekarskim dijagnozama.Pre dve god.nadjen mi je blok desne grane srca(nepotpuni),dr.je rekao da je to stanje organizma i da se nista ne preduzima.Sve je bilo dobro do pre 15-ak dana kada su krenula probadnja u grudima,bolovi oko leve dojke,zvizdanje u usima,mucnina,povracanje,osecaj cestog preskoka srca,bol u glavi ali samo lokalizovan napr.uz 1vratnu zilu i sl.,trnjenje prstiju i jos puno slicnih stvari.Posle pregleda kod dr. opste prakse terapija mi je bromazepan 3mg. i diclofenac duo75mg.Posle popijene 1tablete diclofenaca imala sam vrlo jak bol u predelu pleksusa.Mucnine.povracanje,slivanje iz nosa sa povremenom sukrvicom,zujanje u usima ,trnjenje prstiju se nastavlja.Skoro celu nedelju cesto sam bila u hitnoj jer mi bude bas lose.Oni su mi uglavnom radili ekg merili pritisak koji je uvek bio povisen od140/100 pa do170/100davali mi inekciju ili lek(lasikx,klometol ,ranisanitd)i to je sve.isla sam privatno kod interniste koja mi prepisuje presolol50mg po polovinu 2puta dnevno.Pritisak se brzo vraca na normalu cak je malo i nizi.prekidam da pijem presolol iz straha jer je moj pritisak ranije uvek bio malo nizi.na kontroli kod opste prakse daje mi da vadim krv i urin i na moje insistiranje uput za internistu.Rezultati su dobri sem sto sam malo anemicna(stara boljka)dr. to povezuje sa miomom u materici(stara boljka)koji sam skoro kontrolisala i sada cekam rezultate od papa testa.Novi internista mi radi ekg i uporedjuje sa prethodnim kaze svi su isti pritisak je dobar tj.malo nizi.posle pregleda prepisuje mi ranisan i zorkaptil kaze da ga imam da ne trcim stalno u hitnu,ako slucajno krene pritisak.Da uradim ultra zvuk abdomena,i enzime stitne zlezde.Zaboravila sam da kazem da sam cesto imala oscaj gusenja u grudima.lekovi stoje jer se visok pritisak ne javlja vise.pijem bromazepan i ranisan kad osetim to cupanje.Imam40,5god pusenje a uz njega i kafu sam ostavila pre10dana.inace sam pusila1paklo na dan.sada me bole cinimi se cela pluca narocito sa ledja ispod plecki pomalo kasljem,dobila sam iako je tek 23dan od ciklusa a i glava me cesto boli na temenu iako pritisak dobar kao da teme pulsira.kad ga pritegnem rukom bude mi za nijansu lakse.Cesto idem u setnju ali je opet sve isto.Sta se desava sa mnom,sta da preduzmem?

Postovana, nepotpuni blok desne grane nije uzrok tegoba koje sada imate. Ako niste pregledali hormone stitne zlezde ucinite to, jer hipertireoza moze biti uzrok preskakanja srca i obicno je udruzena sa psihickim tegobama. Probadanje u grudima sa leve strane je obicno posledica grca misica. Neprijatno je i zabrine coveka, ali nije opasno po zivot. Zbog bola u plecki javite se fizijatru. Lupanje srca i osecaj nedostatka vazduha su uglavnom posledica stresa pa bromazepam moze pomoci, ako i sami nastojite da ga prevazidjete i psihicki se opustite. Trnjenje prstiju i smanjen osecaj su uglavnom posledica promena na kicmenom stubu pa bi trebali da se javite neurologu i fizijatru. Tegobe koje imate su najverovatnije izazvane anksioznoscu i stresom pa je najbolje da se javite psihijatru. Ne oslanjajte se na lecenje u hitnoj pomoci, jer vam oni daju nesto simptomatski, da vam smanji tegobe u tom trenutku i nije predvidjeno za duze lecenje. Mogu vam pomoci setnja, druzenje, povremena fizikalna terapija. Obavezno prestanite da pusite, a kafu ogranicite na jednu solju dnevno, jer ona moze uticati na preskakanje srca. Skokovi pritiska su verovatno posledica anksioznosti i mogu se spreciti psihoterapijom. Kada su posledica bolesti nadbubrezne zlezde mnogo su veci nego kod vas.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2011.

Kosa mi opada jako mnogo. Proretcila se,dlaki su mnogo tanki. Dali postoi nacin da se ovo prekine i kosa ponovo da bude normalna? REkli su mi da koristim minoksidil. Dali minoksidil se nanosi na celu glavu ili samo na one regije gde nema kosa? Hvala.

Postovani, Minoksidil se nanosi samo na one delove koze gde je kosa opala ili se znatno istanjila i proredila. Nanosi se na kozu glave dva puta dnevno. Dovodi do ponovnog rasta dlake. Efekat leka postaje vidljiv za nekoliko meseci, a nekada tek posle godinu dana. Primenjuje se stalno. Nakon prestanka koriscenja leka ponovo dolazi do gubitka kose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2011.

Dala sam dobrovoljno krv,pre 27 dana,nisam dobila nikakvo pismo..Zanima me da li to znaci da je sve uredu sa krvi? Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, dobrovoljno data krv se obavezno testira na zarazne bolesti koje se prenose putem krvi (zutica, SIDA i sifilis). Ako nesto nije u redu osoba se obavestava i poziva da bi se uradili precizniji testovi, postavila tacna dijagnoza i zapocelo lecenje. Odredjuje se i krvna grupa i prisustvo vanrednih antitela. Ne rade se druge analize kao npr. secer, holesterol, trigliceridi... To sto niste dobili nikakvo obavestenje znaci da nemate nikakvu zaraznu bolest koja se prenosi putem krvi, a ne znaci da ste apsolutno zdravi. Ako imate neke tegobe javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2011.

Postovani, pre jedno tri godine pojavilo mi se pulsiranje u desnom uhu.... odnosno intezivno cujem kroz sum otkucaje svoga srca ili ti pulsiranje....nikakve glavobolje niti bilo kakve promene druge imam....redovno radim vezbe za razgibavanje vrate....ali to je toliko dosadno da nemam reci .... Da li to trebam da prihvatim kao ozbiljan problem ili da ignorisem....pa mozda jednog dana i nestane.... Veliki pozdrav i svako dobro.

Postovana, sum i pulsiranje morate da ignorisete. Da bi to lakse postigli pustite tihu prijatnu muziku. Ako to ne pomaze, a sum vas nervira javite se lekaru. Propisace vam neki antidepresiv. Nekad sredstva za poboljsanje cirkulacije pomazu kod postojanja iritirajuceg suma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2011.

Moja cerka je imala operaciju srca kad je imala osam meseci imala je otvor izmedju komora. Nakon operacije jedna sisica je pocela da raste, Sada ima dve i po godine . Velicine je otprilike manjeg oraha. Idemo redovono kod endokrinologa sva ka cetiri meseca. Vec godinu dana nije naraslo vise stoji isto otprilike. Da li postoji sansa da se samo povuce i zasto se to desilo.Da li postoji lek

Postovana, uvecanje nije u vezi sa srcanom manom i njenom operacijom. Porast mlecne zlezde u tom uzrastu je uslovljen hormonskim poremecajem. Dobar znak je prestanak rasta. Ako je nivo hormona normalan ne treba da brinete i potrebna je samo kontrola. Ako nije mora se pronaci uzrok hormonskog poremecaja. Zlezda ne mora da se smanji, vazno je da ne raste i da su hormoni normalni. Ako se ne smanji ranije u pubertetu ce se izjednaciti sa drugom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2011.

Postovani dr trenutno sam u 21nedelji trudnoce i ovo mi je druga trudnoca,,skoro mi je ustanovljeno da imam pesak u bubrezima,sto mi nanosi jake bolove,mene zabrinjava zasto ja ne osecam pokrete bebe jos uvek,moj dr ginekolog kaze da je sve u redu i da cu cuti,,ali ipak me to zabrinjava pa vas molim da mi date vas savet.Prijatan dan.Unapred HVALA

Postovana, posto je sve u redu pokreti postoje, ali ih vi ne razlikujete od pokreta creva. Moguce je da imate malo vise plodove vode tako da ona amortizuje pokrete ploda te ih ne osecate. Kada beba jos poraste njeni pokreti ce da izazivaju pomeranje stomaka. Pokrete ne cujete vec ih osecate kao lagani dodir ili pokretanje u stomaku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2011.

Postovani, vec jace od godinu dana ima bolove u kolenma. Obratila sam se vise puta dr i tu je uvek zavrsilo na tome sacekaj jos malo da vidimo, zakazi kod reumatologa, ne znam sta moze biti, ajde evo uput idi kod ortopeda i gde god sam zvala morala sam da cekam po mesec, dva i cesto sam i odustala. Znam da je to moja krivica.Ali iako sam posecivala dr vise od mesec dana konstantno oni nisu utvrdili sta mi je. I niko nije uzeo da mi snimi kolena. Pa Vas pitam sta moze biti uzork velikom bolu kolen? Da li zbog slabih misica mogu kolena da me bole? Oni su mi cak dijagnostifikovali i strepotokoku pa su rekli da je ipak nemam. Ja sam jednostavno zakljucila da postoji mogucnost da mi taj bol potice od ravnih stopala. Da li je to moguce? Imam zakazan opet pregled kod drzavnog lekara ali oni toliko ne mare da Vas ja molim za neku smernicu, da ga ja pitam da li je to i to moguce da oni obrate paznju na to. Bol je uzasna, nekad ne mogu da se popnem uz stepenice. Toliko ne mogu da savijem koleno. Vec godinu dana ne mogu da cucnem bez oslonca, moram se za nesto drzati. Bol je uzasna i kao da dolazi iz centra casice. A sad me boli i tacno tik iznad casice. Hvala Vam puno

Postovana, postoji vise uzroka bola u kolenima. Moze da se javi zbog upale burze (omotaci tetiva), samog zgloba, ravnih tabana, loseg drzanja tela, reumatskog zapaljenja kolena, ostecenja hrskavice, povrede kolena, gonartroze (degenerativne promene na zglobu), gojaznosti, dugotrajnog stajanja ili sedenja. Jaki misici nogu, posebno natkolenice rasterecuju zglob i smanjuju bol. Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled ortopeda. MR kolena moze da pokaze kakve su promene na kolenu. Ponesite lekaru sve izvestaje specijalista kod kojih ste ranije isli i sve rezultate koje imate (pregled krvi, ako je radjen, posto snimak nemate).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2011.

Postovani, Pojavile su mi se varicele pre skoro 3 dana i sinoc su mi opet izasle nove po rukama. Jel to normalno? Takodje, nisam mogao ni da sapvam, zbog zmaraca, iz donjeg dela ledja prema vratu, koji su bili konstantni tokom cele noci i varicele na licu su jako otekle. Zbog cega je to tako? Hvala unapred

Postovani, varicele izbijaju u dva do tri naleta. Znaci da ce vama mozda jos jednom da izbijaju. Virus koji izaziva boginje moze da napadne i mozak i nerve pa su zato moguce neke senzacije kao zmarci. Normalno temperatura raste pri svakom izbijanju ospica. Ako se javi van toga to znaci pojavu komplikacije pa se morate javiti lekaru. Zabrinjavajuce je i ako eventualno dobijete jaku glavobolju, povracanje, ukocen vrat. Tada se morate odmah javiti lekaru. U principu bolest nije teska i ako odlezite prolazi bez komplikacija. Ako se ne cesate nece ostati oziljci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2011.

Postovani,pre mesec dana mi je pronadeno da imam Erlihiju-Nesecam se da me ujeo krpelj,jako sam zabrinuta i bojim se imam mnogo zdrastvenih problema,poput reumatskih promena.Pijem antibiotik Doxycyclin 200mg.Mnogo pozdrava!

Postovana, ako je erlihioza utvrdjena na osnovu analize krvi (seroloski testovi ili nalaz izazivaca u krvi) nemate razloga da sumnjate u dijagnozu. Oko 10% obolelih ne primeti ujed krpelja, tako da nemate razloga da sumnjate u tacnost dijagnoze. Tegobe kod erlihioze mogu biti brojne. Nekada bolest nije teska. Moze da bude i jako teska, jer bakterija ostecuje imune celije, imunitet slabi i mogu se nadovezati razlicite infekcije. I kada bolest ima tezak tok, uspesno se leci antibioticima. Doxycyclin je efikasan. Problem je sto se on tesko podnosi. Mozete imati tegobe sa varenjem. Koriscenjem probiotika mozete smanjiti bujanje kandide tokom terapije antibiotikom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2011.

Moja cerkica koja ima 6 meseci,ima od rodjenja angiome u povrsini koze,po glavi,spreda i pozadi,ali mislim da ce se povuci kao kod mog sina koji ima 7 god,a koji je imao isto tako,ali sad nema.Kod nje me brine angiom iza levog uveta koji raste kao pecurkica,crvene je boje i jagodicaste strukture,a velicine je kao nokat na palcu odraslih.Znam da nije opasan po zdravlje,ali me zanima,ako jos poraste,moze li nekom bezbolnom i bezbednom metodom da se ukloni?Takodje,ima i angiom na gornjoj usni,u vidu vece tacke,koji se malo rasirio u unutrasnjost usne.Interesuje me,da li i taj angiom moze da se ukloni,ako joj kasnije,bude smetao?Unapred-hvala na odgovoru.

Postovana, angiomi mogu da se uklanjaju iz estetskih razloga. Obicno se radi laserom, a intervencija nije bolna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2011.

Postovani,imam bebu od 2 meseca treba da primi vakcinu,medjutim nekad malo kaslje i kise,temperaturu nema,nosic je bio zapusen sad je uredu al ponekad se malo cuje da ima balica.Na plucima se necuje nista.Ucinilo mi se da ni doktorka ni sama nije sigurna dali je beba prehladjena ili ne,recite mi ako beba primi vakcinu a ipak je prehladjena,dali moze biti nekih posledica,posto sam cula da bi moglo da to bude opasno.Sta moze da bude ako prehladjena beba primi vakcinu.

Postovana, bebi se ne daje vakcina kada je prehladjena, jer je tada njen imunitet vec angazovan u odbrani od virusa, pa ga ne treba bonbardovati novim. Ako bi dete dobilo vakcinu kada je bolesno moze da se ocekuje da ce teze da ozdravi. Neki pedijatri smatraju da zbog uticaja razlicitih virusa moze doci do slabljenja imuniteta tako da dete moze biti bolesljivo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2011.

Postovani.pisala sam vam pre neki dan povodom toga da mi cesto bude jako lose,,odgovorili ste mi na pitanje 27.03.rekli ste mi da obratim paznju kad mi se desava.Kod mene nema neke veze dali stojim,sedim ili lezim ,prosto kad nisam dobro-nisam.Tesko se oporavim i dugo mi to traje nekad ceo dan nekad 2-3 dana neprolazi radila ili lezala.Samo sam sigurnija kad lezim jer mi bude toliko lose da se bojim da cu pasti.Primetila sam da mi cesce nebude dobro poslepodne ili pogotovo navece,neznam zasto.Najgore mi je sto bi volela da znam a neumem sama prepoznati dali je to ponekad i psiholoski ili zdrastveni problem.Dali bi mogli molim vas da mi kazete neku razliku kako je prepoznati u tim trenucima i kako pomoci samoj sebi u slucaju da je zdrastveni problem ili psihicki.hvala

Postovana, uzimajuci u obzir vasa ranija pitanja jasno je da su tegobe posledica anksioznosti i da su u domenu lecenja psihijatra. Problem u lecenju je u tome sto psihijatri uglavnom nemaju vremena da porazgovaraju sa vama i da vas posavetuju kako da ignorisete tegobe kada se jave. Javite se ponovo psihijatru i prihvatite lecenje lekovima, ali uz njih nastojite da sebi sto vise sami pomognete. Setajte sto vise, druzite se, boravite napolju dosta. Posebno je dobro da se bavite nekim sportom. Nije vazno kojim. Bitno je da vam ta fizicka aktivnost nije odbojna i previse teska. Cini vam se da necete moci da se bavite sportom jer vam nije dobro. Medjutim, kada se silom naterate i pokrenete videcete da vam je posle toga bolje. Lezanje i razmisljanje o tome kako i zasto vam nije dobro je najgora opcija. Mozete da se uclanite u neko drustvo npr. kurs plesa, fitnes, ucenje stranog jezika, joga, pilates i sl. Tako cete imati termin koji morate da ispostujete i necete odlagati izlazak iz kuce i fizicku aktivnost. ne propustite dan da ne izadjete napolje makar u setnju. Uradite to i kad vam nije dobro i kada imate neki posao. kada se vratite iz setbnje brze cete uraditi posao kji imate. Tegobe izazvane psihickim razlozima (anksioznost i depresija) i fizickim razlozima su nekada potpuno iste i razlikuju se samo po tome sto su kod psihickih razloga analize (krv, EKG, krvni pritisak, snimak vratnog dela kicme, dopler krvnih sudova...) normalni. Pacijenti, a cesto i lekari uporno tragaju za fizickim uzrocima i tek kada sva moguca lecenja, nepotrebni pregledi i lekovi ne daju rezultate upute pacijenta psihijatru. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2011.

Imam problema sa reaktivnim zlezdama ispod pazuha .Ovo mi je drugi put.prvi pu se desilo pre dve ,tri god .Oba puta sam imala upalu obe dojke.Prvi put desne ,sada leve. DR.me je pregledala ,ali mi nije dala terapiju,samo je zakazala kontrolu.da li bi pomogao neki antibiotik?

Postovana, ako postoji crvenilo, bol i gnojni iscedak iz bradavice neophodno je antibiotsko lecenje. Ako se u sredistu zapaljenja formira razmeksanje sa gnojem potrebno je hirurško lecenje. Sastoji se u pravljenju malog reza na kozi kroz koji se iscedi gnoj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2011.

Postovani,zahvalna sam na prethodne odgovore,ali me interesuje jos nesto.Kako sto sam pisala ranije ja patim od anksioznosti.Pre oko dva meseca bilo mi je mnogo tesko i bila mi je dana terapija HELEH od 0,25 dva puta dnevno i ASENTRU jednu od 50 mg.posle rucka.Sad su se simptomi ublazile i pocela sam HELEKSA da uzimam jednom dnevno na jutro,a sa ASENTROM sam produzila isto.Znam da HELEKS da ne bi stvorio zavisnosti treba da se uzima po potrebi najvise tri meseca,a ASENTRU najmanje 6 meseca.Nekad osecam u toku dana malo zamaenosti kao blage vrtoglavice,pa me interesuje dali u takvom slucaju moram da uzmem HELEKSA,ili ne mora?,zato sto to nije strasno i ja mogu da ga podnesem i bez heleksa,i po neko vreme samo se umiri i ja sam sasvim okej.I koliko najvise smem da uzimam ASENTRU,zato sto to je ANTIDEPRESIV ?

Postovana, ne smanjujte na svoju ruku lekove, bez obzira sto se nekog dana osecate bolje. Ispostujte terapiju kako je lekar propisao. Ako prerano smanjite dozu ili prekinete sa koriscenjem lekova mozete doci u situaciju da vam nakon lecenja ne bude potpuno dobro. Cilj lecenja je da budete onakva osoba kakva ste bili pre pojave depresije. Ne plasite se zavisnosti od lekova. Ako slusate lekara do nje nece doci. Pijte lekove tacno onako kako je lekar propisao. Razmisljanje o tome da li da popijete lek ili ne iscrpljuje vas i otezava izlecenje. Blaga vrtoglavica nije razlog da ne uzmete Heleksu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2011.

postovani,htela bi da mi kazete sta da koristim za smanjenje telesne tezine neki caj ili kapsule.htela bi da da skinem edno 5-6kg za sto je moguce kratko vreme.hvala unapred.

Postovana, jedna grupa cajeva i lekova za mrsavljenje povecava izbacivanje tecnosti i stolice, smanjuje tezinu, ali ne povecavaju znacajno mrsavljenje Vama je cilj da smanjite masno tkivo, a nije vazno koliko kilograma vaga pokazuje. Druga grupa sredstava utice na smanjenje osecaja gladi delovanjem na centar za glad u mozgu. To je efikasno, ali potencijalno opasno, jer moze delovati i na druge centre i izazvati npr. depresiju. Najefikasnije i najzdravije je da jedete manje, a povecate fizicku aktivnost tako da utrosite vise kalorija nego sto unesete. Bavljenjem sportom, fitnesom i slicnom fizickom aktivnoscu ne samo da cete sagoreti kalorije, nego cete i ojacati i zategnuti misice i izgledati lepse. Jedite 5 puta dnevno. Cestim, a malim obrocima ubrzacete metabolizam tako da ce mrsavljenje biti efikasnije. Brzo i naglo mrsavljenje nije zdravo, jer moze dovesti do stvaranja kamena u zuci i arteroskleroze. Imajte na umu da je normalno da u prvo vreme (1 do 2 nedelje) brze mrsavite, zatim sledi stagnacija, kada jedete malo a ne mrsavite. To je posledica nastojanja organizma da usporavanjem metabolizma spreci mrsavljenje. U tom periodu ne treba da pokleknete. Kada period stagnacije prodje mrsavljenje ce biti brze. Normalno je da se nedeljnno izgubi pola do jednog kilograma sto nije malo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2011.

Postovani doktore,imam 34 godine i unazad desetak godina ima problem sa preskocima na srcu..javljaju se ugl kad sam nervozan,a naj vise posle jela kada pocne varenje hrane.Na ultrazvuk su mi rekli da je sa srcem sve u redu.Da li je moguce da srce moze da preskace zbog varenja hrane u zelucu.Molim za objasnjenje i savet Hvala unapred

Postovani, srce moze da preskace kada je zeludac pun, znaci posle jela dok se hrana ne svari. To je posebno izrazeno kod postojanja zeludacne kile (hijatus hernija). Potrebno je da jedete cesto po malo tj. 5 puta dnevno, da ne lezite i sedite ubrzo nakon jela, da se ne savijate kada vam je zeludac pun i da ne nosite odecu tesnu oko stomaka. Preskakanje srca je moguce i kod pojacanog nadimanja i gasova u crevima. U tom slucaju treba da unosite manje hrane koja je poznata kao veliki izazivac gasova (kupus, pasulj, soja, karfiol, krastavac). Ne treba da ih potpuno izbacite iz ishrane, vec da ih jedete u manjim porcijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2011.

Postovani,moj otac je operisao vene na desnoj nozi u 45 godini.Ja takodje imam izrazene vene na desnoj nozi, sa zadnje strane, iza kolena,list, a otkrili su mi slucajno ,na magnetnoj rezonanci, da imam prosirene presakralne i periuterusne venske pleksuse i da mi je u maloj karlici izrazena venska kongestija.Interesuje me da li je to opasno jer planiram drugu trudnocu(imam 32 godine) i da li mogu da pomognem svojoj cerki koja ima sedam godina da u buducnosti nema problema sa venama jer su joj na desnoj nozi jako izrazene vene, sa zadnje strane, na jednom mestu moze cak i da se napipa iznad povrsine koze, kao da je nabrekla.Ona je jako mala, meni su se pojavile u 25-oj, i mozda kod nje moze da se spreci ali ne znam kako?!Molim Vas za pomoc.Unapred zahvalna!

Postovana, slabost venskog zida dovodi do prosirenja vena. Ona se nasledjuje i to se ne moze spreciti. Mozete uticati na to da se manje prosire. Kod cerke mozete da uticete na izbor zanimanja. Ako ne bude odabrala zanimanje gde se mnogo sedi ili stoji vene ce biti slabije izrazene. Istina to nije lako u danasnje vreme, takvih je zanimanja malo. Osim toga deca dosta sede i pre polaska u skolu, a kasnije jos vise. Sede u skoli, pred kompjuterom i televizorom, a sve su to uslovi za sirenje vena. Trebala bi da se igra sto vise, trci i seta. To je najzdravije za vene. Inace vene se dosta sire pod uticajem hormona, tako da se najvise prosire u pubertetu i trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2011.

postovani doktore zanima me sta mi se desava. u petak posle podne oko 4 sata sam cudno vaginalno krvarenje posle poslednje bele tablete cycloprogynova. Preko vikenda ne radi moj doktor a inace mi je to prepisao endikrinolog jer ne dobijam menstruaciju bez lekova..... na terapiji sam vec 6 godina od moje 15..... da li to moze da bude opasno

Postovana, Cykloprogynova moze da dovede do krvarenja, medjutim morate da se javite lekaru da bi se iskljucila mogucnost krvarenja iz drugog razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2011.

Postovani,suprug i ja radimo na drugom detetu,a na poslu imam dve macke,a ja ne mogu da insistiram da se vakcinisu i testiraju,koliko je to opasno po trudnocu.Imam 35 godina,da li je amnioceteza obavezna!Hvala

Postovana, amniocenteza nije obavezna. Vi niste prvorotka, a niste ni stari. Amniocenteza se radi kod zena gde je skrining test pokazao veci rizik za radjanje deteta sa anomalijom. Sam skrining (double test) daje verovatnocu da se rodi dete sa anomalijom, ali ne kaze da li je plod ostecen ili nije. Mačke i neke domace zivotinje mogu da prenose toksoplazmu. Izazivac bolesti (Toxoplasma gondii) moze da dovede do spontanog pobacaja. Moze da se nadje u izmetu macke, sirovom mesu i nepasterizovanom kozjem mleku, kao i u ostacima zemlje na neopranom vocu i povrcu. Znaci da mozete da se zastitite od toksoplazmoze. Dobro perite voce i povrce i ne mazite macku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2011.

Porodila sam se pre 2 meseca,po 10 dana napravila sam ispitivanje krvi i mokrace.Sa krvi je sve bilo u redu,a sa mokracom nije bilo u redu,no ja sam jos malo krvarila ali vrlo malo i mozda zbog toga mokraca nije bila u redu.Sta vi mislite o tome?Ono drugo sto me zabrinjava je rezultat ENZIMSKI STATUS.Tamo pise da AST(GOT)treba da bude najvise 33,a kod mene je 38,i drugo ALT(GPT)treba da bude najvise 32,a kod mene je 48.Doktorka je rekla da je to ispitivanje crnog droba i da je rezultat takav zato sto mozda sam jela mrsniju hranu.Ali ja sam bas tih dana nista nisam jela izgubila sam apetit,zato sto me je uhvatila postporogajna depresija.Sta vi mislite za rezultat dali je mnogo lose ili nije i sta treba da uradim?Pre da ispitam ovo bila sam na EHO i doktorica rentgenolog na EHO kad me gledala rekla da je sa mojim crnim drobom sve u redu

Postovana, vrednosti su samo malo povisene tako da nemate razloga za brigu. Ne utice masna hrana koju ste nedavno jeli, vec mnogo ranije. Takodje mogu da uticu neki lekovi, kao i vestacke arome i boje koje se koriste u mnogim sokovima, slatkisima i gotovoj hrani. Jedite zdravu hranu, voce i povrce, a izbegavajte masnu hranu, suhomesnate proizvode, alkohol i pusenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2011.

Postovani imam 37 godina i pojavio se problem sa ciklusom...do sada sam imala redovne cikluse ali sada su mi postali uc estali...naime imala sam 4.2...zatim 22.2.... 6..3....i nakon toga 17.3. ponovo....uglavnom mi ciklus traje od 4-5 dana...naglasavam da jos nisam posetila lekara .. ne osecam nikakve tegobe za sada... vasa preporuka

Postovana, takav poremecaj menstrualnog ciklusa se najcesce srece kod zena nakon 35 godine. Leci se hormonima, nakon sto se utvrdi da li je skracen prvi ili drugi deo ciklusa. Za par meseci se obicno sredi ciklus. Morate se javiti ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2011.

Postovani,cesto se osecam jako lose,kks mi je uredu,urin,ekg,uz srca....al nemogu nikako a pronadjem uzrok sta mi bude u tim trenucima.Imam blago lelujanje u glavi skoro uvek,a pored toga osecam se kako kad nejedes ceo dan pa ti pozli /neznam kako drugcije da vam objasnim/ ili kao da ce te dobiti grip.bude to velika slabost,malaksalost,neka cudna mucnina,pitanje momenta kad cu se pasti u nesvest ili sl.tada moram da legnem i da sam u miru jer nemam snage za nista drugo,al imam puno obaveza i decu pa mi to bude problem.Bila sam kod psihoteraeuta ali i on mi je rekao da pak postoji neki zdrastveni problem,nalaze koje mi je rekao da uradim,uradila sam,ali i dalje neznam sta je problem.Molim vas vase misljenje,koje veoma cenim.

Postovana, ako se slabost javlja kada stojite postoji mogucnost da vam naglo pada pritisak u uspravnom polozaju (ortostatska hipotenzija). To mozete da proverite merenjem krvnog pritiska. Takve tegobe mogu biti posledica stresa ili anksioznosti i tada su svi nalazi normalni. Obratite paznju kada se javlja ta slabost, sta se desava ako ne legnete vec nastavite da radite. Ako je izazvano psihickim razlozima mozete da se naterate da nastavite posao i da ne legnete. Tegobe mogu biti takodje posledica promena na vratnom delu kicme, poremecaja cirkulacije u vratu i glavi, promene vremena (meteropatija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2011.

postovani, moja osmomesecna beba ima ekscem na licu, pre mesec dana pojavio joj se jedan vodeni plik na ruci odmah sutradan se cela osula po trbuhu i ledjima to su bile veoma sitne tackice dermatolog nam je reko da je to isto ekscem i dao nam je tecni puder sa itamolom i tom je proslo,medjutim pre jedno nedelju dana opet se pojavio taj vodeni plik na ruci i opet se osula po stomaku i ledjima mazala sam ihtamolomi to se povuklo ali opet nakon dva dana izasle joj neke crvene tackice a u sredini ima kao bubuljica koja se sasusi posle mazanja ihtamolom i ostane kao mala krastica recite mi da li je i to neki oblik eksema . zaboravila sam da napisem da ima i dalje na licu a pojavilo joj se i na vratu i vidim da je bas dosta svrbi!recite mi molim vas da li i te crvene tackice u obliku sitnih bubuljica ekscem ili nesto drugo?

Postovana, vodite dete koznom lekaru, jer se ekcem ne ispoljava uvek isto. Osim toga ekcematozna koza se lako inficira i tada je potrebno lecenje antibioticima. crvene tackice mogu biti takodje ekcem ili zapaljeni ekcem. Lecenje ekcema nije uvek isto. Ponekad u periodu pogorsanja treba koristiti kortikosteroidnu mast (samo ako dermatolog propise- ne dajete sami). Da bi detetu bilo lakse u sobi ne treba da bude pretoplo i suvise vlazno. Ne oblacite detetu odecu koja sadrzi sintetiku i ne pretopljavajte ga. Bebama sklonim ekcemu ne treba davati kravlje mleko do godinu dana i ne zuriti sa citrusnim vocem i jajima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2011.

Postovani, molim vas da mi pomognete otkloniti dilemu. Naime, ja sam u 5. sedmici trudnoce, a zadnja tri dana patim od jake zubobolje. Obzirom da sam prije trudnoce isla stomatologu i otklonila kvarove koje sam imala, nije mi jasno kako me ovako boli popravljen zub. Bojim se otoka, jer mi je jasno da bih tada morala piti antibiotike. A u isto vrijeme bojim se i anestezije, odnosno toga da bi mogla naskoditi bebi obzirom da se radi o prvom tromjesec ju. Dilema je :da li vaditi zub pod anestezijom, ili trpiti bolove bar do drugog tromjesec ja trudnoce? I da li se uopste preporuc uje vaditi zube u trudnoci? Hvala unaprijed!

Postovana, najgore resenje je da trpite bolove. Javite se stomatologu. Nakon pregleda ce se znati kakvo je lecenje zuba potrebno i da li je uopste potrebno vadjenje. Verovatno da zub treba samo da se popravi. Blagovremenim lecenjem zuba sprecice se otok. Los uticaj anestetika na ranu trudnocu nije dokazan. Zubi mogu da se vade u trudnoci. Velike doze anestetika mogu biti stetne pri kraju trudnoce. Male doze nisu stetne. Iako stetno dejstvo anestezije na ranu trudnocu nije dokazano mnoge trudnice, ali i stomatolozi to odlazu. Javite se odmah stomatologu i konsultujte svog ginekologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2011.

Postovani, molila bih vas da mi izadjete u susret i objasnite sledeci analize. Naime, imala sam spiralu oko 10 godina, izvadjena je ali je morala i kiretaza da se uradi, samim tim uzeli su isecak i poslali na HP analizu. Rezultat je sledeci: ENDOCERVICITIS ET ENDOMETRITIS CHRONICIA (actinomycetes) MOlim za Misljenje i savet. HVALA unapred i srdacan pozdrav. Milena

Postovana Milena, to je hronicna infekcija sluzokoze materice i kanala grlica materice. Infekcija je izazvana bakterijama iz grupe aktinomiceta. Leci se antibioticima. Infekcija nije tako cesta, ne daje tipcne simptome, pa se teze postavlja dijagnoza. Bolest moze da se karakterise bolom u trbuhu, pojacanim sekretom, krvarenjem. Nije sigurno da je infekcija favorizovana nosenjem spirale, jer je mogu dobiti i ene koje ne koriste ovaj vid kontracepcije. Od zena koje koriste spiralu pod vecim rizikom su one koje je duze nose. Cesce se srece kod zena koje nose spiralu duze od 8 godina u odnosu na one koje nose krace.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: