Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 10.4.2011.

Postovani, moja cerka ima 6,5 godina. Pocetkom ove godine tj u januaru pojavile su se promene na kozi gde je doktor konstatovao da se radi o PITYRIASIS LICHENOIDES CHRONICA .Mazali smo sa pantenol kremom, pila je dva meseca Imuno sirup radi imuniteta. Kasnije je pila 10 dana eritromicin, i mazali smo sa stanicidom promene gde su se pojavile kraste i zadnje sto smo koristili je sedam dana elocom krema. Dok je pila antibiotik malo se mozda smirilo ali kasnije se ponovo pojavilo.Posle mazanja elocoma takodje se malo umirilo ali pojavile su se i na drugim mestima tj vraca se. To vec sve traje puna tri meseca i nema nikakvih pobiojsanja.Zanima me koliko dugo sme da se koriste kreme koje sadrze kortikosteroide, koliko dugo mogu da traju te promene na kozi i da li ima neki mozda efikasniji melem ili lek koji nije toliko stetan za ovu vrstu alergije. Takodje me zanima da li imate neki savet kod kog lekara da se javimo koji mozda pravi neka meleme na biljnoj bazi ili kakve jos pretrage da uradimo, posto smo radili analizu krvi, bris nosa i grla, i nosili smo stolicu na kandidu i parazite.HVALA

Postovana, ovaj oblik pitiriaze je hronicna bolest, dugo traje sa poboljsanjima i pogorsanjima. Nije poznat uzrok bolesti i zato se tesko leci. U principu bolest slabo reaguje na lecenje. Povremeno bude bolje sa nekim lekom (kortikosteroid ili antibiotik), ali sledeci put ne mora isti lek da pomogne. Zato budite strpljivi i imajte poverenja u svog lekara. Bolest ne moze u potpunosti da se izleci i zato ne mislite da vas lekar nezna ili nije zainteresovan za lecenje. Imajte strpljenja i vas lekar ce koristiti razlicite kombinacije lekova i menjati ih tako da stanje bude sto bolje. Kortikosteroidnu mast ne treba da koristite duze od sedeam dana. Ako se maze velika povrsina koriscenje ovog leka je krace. Ne verujem da neki kozni lekar koristi meleme na biljnoj osnovi. Ovaj oblik pitiriaze moze (ali ne mora) da bude povezan sa nekim zapaljenjskim zaristem u organizmu i nekom infekcijom. Zbog toga su vrsene pretrage, da se nadje infekcija ako postoji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2011.

Imam 21 godinu.Zbog kardio prolapsa, odlazim jednom godisnje na kontrolu, i bar dva puta radim laboratoriju. Pre cetiri meseca uradio sam laboratorijski pregled i Bilirubin UK je bio 22 (AST/GOT-1 27, ALT/GPT-1 25), ostali nalazi su bili uredni. Isti pregled sam ponovio pre 2 dana, i Bilirubin UK je 41, Bilirubin-Dir. 4,8 (AST/GOT-1 30, ALT/GPT-1 23). Da li mozete da mi kazete o cemu se radi?

Postovani, povisen bilirubin se srece kod bolesti jetre, zucnih puteva i pojacanje razgradnje eritrocita. Inace vrednost nije tako velika da bi ukazivala na akutno zapaljenje. Po nekim laboratorijama normalna vrednost je do 30 mikromola/L. Mali porast ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. To moze biti posledica dugotrajnog lecenja nekim lekovima (tetraciklini, antiinflamatorni lekovi), kamena u zuci, dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija. Bilirubin je povisen i kod virusne upale: hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C, ali su tada vrednosti dosta vise. Retko je povisen i u drugim slucajevima abnormalnosti enzimskog sistema u organizmu. Javite se gastroenterologu, uradite ultrazvuk gornjeg dela abdomena, a ako on smatra da je potrebno javite se i infektologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2011.

Postovani,u 37-moj sam nedelji trudnoce ultrazvucni nalaz je uredan ali mi je prilikom pregleda konstatovan vaginalni sekret III grupe(dosta plocastog epitela i bakterija)medjutim lekar mi nije prepisao nikakvu terapiju iako mi se tegobe (u vidu peckanja i svraba) javljaju narocito nocu,pa Vas stoga molim da mi odgovorite da li smem da koristim neke od vaginaleta i koje biste mi Vi preporucili?Unapred zahvalna

Postovana, javite se ponovo ginekologu. Treća grupa sekreta se leci kada izaziva tegobe. Ne koristite nista na svoju ruku. ova vrsta infekcije se najefikasnije leči antibiotikom po rezultatu antibiograma brisa i preparatima koji sadrze laktobacilus.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2011.

Postovani, Moja prijateljica je pre 6 meseci imala operaciju ugradnje vestackog kuka. Sad treba da operise i drugi, medjutim kad su joj radili analize za pripremu ispostavilo se da je Coombusov test pozitivan. Ona je O+ i primila je transfuziju tokom i nakon operacije ugradnje vestackog kuka. Receno joj je da to jeste posledica te transfuzije. Molim Vas da nam pojasnite o cemu se tu radi. Kako je doslo do toga, da li to inace utice na njeno zdravlje ili pravi problem samo za hiruske intervencije?Molimo Vas da nam pojasnite sve sto mozete u vezi ovoga jer je sad potpuno izgubljena i boji se ne samo operacije koja je ceka, vec svega u zivotu, sto je i normalno jer se covek boji onog sto ne razume. Hvala Vam unapred.

Postovana, pozitivan Coombusov test pokazuje da je organizam bio u kontaktu sa neodgovarajucom krvi i stvorio antitela prema njoj. To nije nikakva opasnost po zdravlje i zivot ako organizam ponovo ne dodje u kontakt sa antigenima na koje je formirao antitela. Znaci problem nastaje samo ako tokom operacije bude potrebna transfuzija i ponovo dobije istu krv kao pri prvoj operaciji. Ako dodje u kontakt ponovo s takvom krvlju antitela stvorena u njenom organizmu nakon transfuzije napadaju i ostecuju celije dobijene krvi. Ako se koristi krv identicna njenoj tj. podudarna krv istog Rh faktora (kod nje O Rh+) i istih ostalih antigena nece biti problema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2011.

postovani,ako mozete da mi odgovorite imam bebu od 12 meseci i jede celo kuvano zumance, kada i kako da pocnem da mu uvedem belanac, i kada moze da jede przeno jaje? hvala,pozdrav

Postovana, celo jaje se daje deci u drugoj godini. Ako u vasoj familiji ima alergijskih bolesti ne morate da zurite sa uvodjenjem belanceta. U pocetku uz zumance dajte malu kolicinu belanca, koju cete postepeno povecavati. Najpre dajte kuvano i posirano jaje, a kasnije przeno. Tokom druge godine dete postepeno prelazi na ishranu odraslih, ali ne morate da zurite i primoravate ga da jede ono sto mu se ne dopada.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2011.

IMAO SAM DVA MOZDANA UDARA I SA DIJAGNOZOM NEUROLOGA DA JE LECENJE ZAVRSENO I DA DO KRAJA ZIVOTA MORAM DA KORISTIM TERAPIJU I SA NJEGOVE STRANE PRELOZEN ZA INVALIDA I KAT. TAKODJE OD STRANE LEKARSKE KOMISIJE DOMA ZDRAVLJA I INSTITUA ZA MEDICINU RADA TO ISTO POTVRDJENO, MEDJUTIM OD NADLEZNIH ZA PRIZNAVANJE PENZIJE DOBIO ODGOVOR DA JE LECENJE U TOKU I NEISPUNJAVAM CLAN 21 ZAKONA O PENZIJSKOM I INSVALIDSKOM OSIGURANJU JER JE LECENJE U TOKU PA ME INTERESUJE KAKO MOGU DA SE IZLECIM STO BIH NAJVISE VOLEO ILI JE POTREBNO PRILOZITI CLANSKU KARTU NEKE PARTIJE I KOVERAT. NAPOMINJEM DA IMAM 56 GODINA ZIVOTA I 34 GODINE RADNOG STAZA. UNAPRED HVALA

Postovani, nazalost uslovi za odlazak u penziju su sve stroziji i pojedina resenja zaista nisu logicna. Za vas je najbolje da se rehabilitujete, bez obzira da li cete ici u penziju ili ne. Insistirajte da vas upute na rehabilitaciju, cije principe cete nastaviti i kod kuce. Treba da znate da rehabilitacijsko lijecenje ne moze potpuno da ukloni posledice koje je naneo mozdani udar, ali vam moze poboljsati kvalitet zivota. Zatim morate leciti bolesti koji su dovele do mozdanog udara i promeniti nacin zivota, koji je isao na ruku ovoj bolesti. Lecite hipertenziju ako je imate. Snizite holesterol i glukozu ako su povecani, vise se krecite, izbegavjte sunce, izbegavajte masnu hranu. Jedite sto vise voca i povrca, belog luka, maslinovo ulje. Smanjite so jer moze da dovede do pucanja krvnih sudova u mozgu. Izbacite iz ishrane suhomesnate proizvode. Jedite mlecne proizvode sa manjom kolicinom masti, morske ribe (losos, skusa, tunj, sardine) dva do tri puta nedeljno, mahunarke...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2011.

imam 24 godine i konstantne vrtoglavice,i osjeecaj slaboati,nesigurnost u hodu isl.nalazi su uredni svi osim urodene aritmije koja je pod kontrolom,i oslabljenog protoka krvi u mozak na lijevoj strani vrata,,,stalnoo sam pod stresom i jako se plasim ovoga,,neizlazim nikuda jer se bojim da se ne onesvjestim,padnem,stvarno vise neznam sta da radim,,imam osjecaj da je za mene zivot stao i da vise nikad necu biti ona osoba od prije koja je mogla hodati bez pratnje,,,a tek su mi 24 god,,,sta bi mogao biti uzrok,,srce,psiha,pomozite mi

Postovana, oslabljena cirkulacija krvi moze biti uzrok vrtoglavica. Ostale tegobe (strah da se ne onesvjestite, padnete... izbegavanje izlaska iz kuce bez pratnje...) predstavljaju psihicki problem i zahtevaju psihijatrijsko lecenje. Vrtoglvca nastala zbog poremecaja cirkulacije krvi nije opasna, ne moze vam ugroziti zivot i zdravlje i nije razlog da se ne ponasate normalno, izlazite sami, normalno obavljate sve aktivnosti, odlazite na posao... Psihijatar ce vam pomoci da se oslobodite tog bezrazloznog straha i da zivite kao ranije. Da ponovim odmah se javite psihijatru. Tegobe ne poticu od srca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2011.

Postovani DR, vec par godina imam bol u desnoj dojci u unutrasnjem gornjem kvadratu i oko areole sada me taj deo iritira, konstatovana mi je displazija na desnoj pa na levoj dojci. Redovno na 6 meseci idem na pregled i ultrazvucni i klinicki.Taj iritirajuci osecaj mi stvara psihicki problem vrlo sam uplasena .Da li je normalno da te skoro stalno muci taj neprijatan osecaj u jednoj dojci Unapred hvala

Postovana, iako je tipicno da se tegobe javljaju u drugoj polovini ciklusa i tokom krvarenja (PMS) ima zena koje imaju gotovo neprekidno tegove. Pretpostavlja se da su to zene koje imaju visak hormona estrogena. Smatra se da taj hormon ima uticaja na displaziju dojki. Dovoljna je samo redovna kontrola. Delovanje estrogena na dojke moze da se umanji koriscenjem soje u ishani. Kod mnogih zena izbegavanje kafe ili smanjenje konzumacije ublazava bolove i napetost u dojkama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2011.

Postovani,potpuno sam razumeo Vas odgovor u vezi TRIHIJAZE pa me sada interesuje kako se tacno izvodi pomenuta hirurska operacija i koliko bi otprilike ona vremenski trajala i koliko bi mogao trajati post operativni tok.Srdacan pozdrav.

Postovani, videcete sa hirurgom oftalmonologom da li je uopste potrebna operacija, a ako je potrebna dobicete podatke koji vas interesuju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2011.

Postovani, radim sa decom koja cesto imaju vaske, pa me interesuje da li mogu i ja da ih dobijem ako imam farbanu kosu, koristeci farbu bez amonijaka? Unapred zahvalna

Postovana, farba za kosu ne stiti od vasiju. Ibegavajte prislanjanje glave uz decije glavice. Nakon casova dobro iscesljajte kosu gustim cesljem. To je dovoljno da vas zastiti. Ako dobijete vaske lecite se antipedikuloznim samponom. On ne deluje preventivno i zbog mogucih nezeljenih dejstava koristi se samo kada ste sigurni da ste dobili vaske.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2011.

postovani imam problem bol sa desne strane grudi do grudne kosti koji se javlja povremeno.Inace radila sam sve pretrage i sve je ok osim sto imam desnostranu skoliozu.Pa bih vas zamolila da mi kazete da li od skolioze moze bol da se javlja na grudnom delu i takodje imam tup bol u listovima nogu i to se javlja na promenu vremena,i koji lek protiv bolova da koristim ili neku mast.Hvala unapred

Postovana, bol koji osecate pored grudne kosti moze biti posledica skolioze. U tom slucaju bi pomoglo mazanje nekom mascu sa kamforom ili antireumatska krema. bol u listovima je uglavnom posledica prosirenih vena. Ako su prosirne unutrasnje to ne mora biti vidljivo na kozi. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje i mazite listove Hepatrombinom (mast ili gel). Ako je bol iza grudne kosti, moze biti posledica vracanja kiseline iz zeluca u jednjak prilikom napora. U tom slucaju trebate se javiti gastroenterologu. Tu bi vam koristili lekovi koji smanjuju kiselost zeludacnog sadrzaja i smanjuju stvaranje zeludacne kiseline, dok bi antireumatski lekovi i lekovi protiv bolova pogorsali stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2011.

Postovani, imao sam jak bol u predelu zeludca, popio sam ranisan, sutradan sam imao mokracu narandzasto zute boje, nakon dva dana nemam nikakve bolove mokraca je normalne boje. Ranije nisam imao nikakve smetnje.U medjuvremenu, dao sam krv na analizu i imam: povesan holesterol 6,6, povecani trigliceridi 2,3, povecane transaminaze GPT preko 400 a GOT preko 200, alkalna fosftoza preko 400. Uradio sam eho abdomena i imam blago uvecanu slezinu i jetru svetlije boje. Na infektivnoj klinici su mi uradili analize i svi rezultati su negativni. Dobio sam uput kod gastroenterologa. Imam 20 godina. Jako sam zabrinut.

Postovani, normalni nalazi u krvi iskljucuju hematoloske bolesti. Uvecanje slezine moze biti izazvano bakterijskom ili virusnom infekcijom ili pritiskom na krvne sudove. Povecane transaminaze i alkalna fosftoza sugerisu bolest jetre. Moguca je i nasledna hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2011.

Postovani,moja majka je danas bila na pregledu kod ocnog lekara i on joj je postavio sledecu dijagnozu: TRIHIASIS EPILATIO a od lekova joj je prepisao GENTOCULIN SOL.3X I CHLORAMPHENICOL UNG 1% UVECE.Takodje joj je rekao da je nerv kapka desnog oka oslabeo,pa se zato kapak sam izvrce tako da nerv ne moze da ga kontrolise a trepavice nadrazuju oko tako da se stvaraju suze i bol.Ona je ovo osetila u septembru prosle godine i lekar joj je na danasnjem pregledu sugerisao da je opreacija neizbezna i obavezna.Molim Vas objasnite mi sta tacno znaci gore pomenuta dijagnoza i ima li bilo kakve opasnosti po njen vid na desnom oku.Pozdrav.

Postovani, Trihijaza (Trichiasis) je stanje u kome trepavice dodiruju roznjacu i veznjacu. To izaziva iriticiju oka, neprijatan osecaj, infekciju, nekara ostecuje roznjacu, a samo u ekstremnim slucajevima moze se ostetiti vid. Kod starijih osoba stanje moze da bude posledica povlacenja oka ka unutracnjosti, zbog smanjenja masnog tkiva u ocnoj duplji (zbog starosti). Ivica ocnog kapka se uvrce prema unutra tako da trepavice rastu u pogresnom pravcu. To moze da nastane i zbog smanjene elaticnosti koze kapka ili grca misica. Leci se prateca infekcija. Nekada mogu da se iscupaju pojedine trepavice koje nadrazuju oko, a nekada je potrebno hirusko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2011.

Postovani, moj suprug ima cestu jaku glavobolju(u zadnjem delu glave kod vrata i u predelu cela ), pracenu povracanjem. Dovoljno je da iz tople sobe izadje bez kape na vjetar da pokrene kasnije bol. Kod kojeg doktora bi trebao da se javi i koje bi to pretrage trebao da obavi? Sta li bi moglo da uzrokuje takvu glavobolju? Unapred zahvaljujem!

Postovana, potrebno je najpre da se javi neurologu. Uzrok glavobolje se nalazi na osnovu neuroloskog pregleda, osnovnih laboratorijsko-biohemijskih analiza krvi, Dopplera krvnih sudova glave i vrata, EEGa (procena mozdane cirkulacije) i rendgen grafije vratne kicme. Retko je potrebna kompjuterizovana tomografija mozga (CT) ili magnetna rezonanca mozga (MRI). Uzrok moze biti stres, zabrinutost,nedostatak, promena vremena i atmosverskog pritiska, nizak ili visok krvni pritisak, smetnje citkulacije krvi u mozdanim krvnim sudovima, degenerativni procesi na vratnom delu kicme. Ako nije neuroloski uzrok lekar ce ga uputiti fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2011.

Postovani, prosle godine sam imala prevremeni porodjaj sa punih 6 meseci blizanacke trudnoce. Doslo je do prevremenog otvranja jer mi je grlic mekan i slab. Sada sam u 19 nedelji trudnoce (jedna beba), a serklaz mi je uradjen u 15 nedelji. Medjutim, doktor kaze da on vec sada popusta! (kako serklaz moze da popusti?) Pa valjda se grlic i usiva da se ne bi otvorio! Pocela sam da strahujem da li cu i ovu trudnocu izgubiti tako rano. Da li po Vasem misljenju postoji neko resenje da bi se trudnoca dovela makar do nekog ne kriticnog perioda?

Postovana, uz redovne kontrole iznecete trudnocu. Prednost u odnosu na predhodnu trudnocu je to sto je jedan plod, koji manje rasteze matericu u odnosu na dva i sto je stavljen serklaz. Nezna se uzrok prevremenog porodjaja tako da ne moze mnogo preventivno da se deluje. Primeceno je da ako se to desilo zbog slabije razvijene materice, ona tokom trudnoce ojaca pa je sledece trudnoca duza. Da bi ocuvali trudnocu morate se javiti lekaru, ako primetite neki od znakova prevremenog porodjaja: krvarenje sa ili bez bola i karakteristicni bolovi. Ako se simptomi jave dace vam analgetike ili tokolitike da bi se porodjaj odlozio, predloziti mirovanje i izbegavanje seksualnih odnosa. Serklaz bi trebao da drzi. Moze da pomogne i koriscenje antioksidanasa: vitamini A, C, E, kao i koriscenje voca i povrca, posebno jarkih boja: narandzasto, crveno i tamnozeleno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2011.

Postovani imam 29 godina i u 28.sam nedelji trudnoce. posteljica je nazad visoko,ali beba se povremeno spusti i pravi mi pritisak.zbog toga nosim pojas i pijem gynipral. u 22.nedelji grlic mi je bio 38mm,medjutim,na kontroli u 26.nedelji dr me pregledao samo manuelno,rekao da hitno odem u bolnicu da bi tamo procenili treba li mi serklaz. na nalazu je pisalo da je grlic dug 1 cm, donji segment uterusa disterndiran(zanima me sta to znaci). kada sam otisla u bolnicu,pregledali su me i rekli da je grlic dug 33mm bez tunelizacije i da nema indikacija za serklaz. mene interesuje kako je moguce da se grlic skrati pa ponovo vrati? i da li je za ovu trudnocu normalno da je zrelost posteljice 1/2 stepen? Zahvaljujem unapred

Postovana, doktoru se pri manuelnom pregledu ucinilo da je grlic skracen, a donji deo materice razvucen (distendiran). Medjutim, u bolnici je utvrdjeno da je njegova duzina dobra i da serklaz nije potreban tako da ne treba da brinete. Pola stepena starosti posteljice je dobar nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2011.

Postovani,imam cerku od 3 godine,do pre deset-petnaest dana dobro je cula,cak i najtise zvukove,najednom uopste necuje dobro,moram da glasnije pricam a bi me cula.Molim vas recite mi sta moze biti uzrok i kako povratiti sluh.hvala.

Postovana, morate dete voditi spec. ORL. Postoji mogucnost da vas ignorise i ne odgovara. U tom slucaju primecujete da reaguje na sum ili lupanje. Iako nije lako, postoje metode da se ispita sluh kod tako malog deteta. sa druge strane ko se nagluvost utvrdi u tako ranom uzrastu mnogo lakse se rehabilituje nego kod starije dece i odraslih. Uzroci nagluvosti mogubiti razliciti. Ako je u pitanju nesrazmera u rastu srednjeg i spoljasnjeg uha tako da zvuk tesko dopire do unutrasnjeg uha, poremecaj je prolaznog karaktera. Uzrok nagluvosti moze biti zapusenje spoljasnjeg usnog kanala usnom mascu (cerumen), zapaljenje srednjeg uha ili ceste infekcije, kod kojih dolazi da bujanja limfnog tkiva u gornjem delu zdrela, sto ometa normalan sluh. Neki uzroci nestaju rastom deteta, neki se mogu ukloniti hiruskim putem (operacija limfnog tkiva) ili se problem resava nosenjem slusnog aparata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2011.

Postovani,vec nekoliko puta ste mi odgovarali ,pa vas molim da to ucinite i sad.Pritisak mi je stabilan vec 10-15dana,krece se od110/70 do130/90.Po preporuci interniste radila sam pregled krvi za stitnu zlezdu,rezultat je dobar.Pusenje sam ostavila pre dvadesetak dana,kafu popijem ili1 ili nijednu,skoro svaki dan setam,sada manje jer sam pocela da radim.Medjutim i dalje imam taj bol iznad leve dojke a ispod kljucne kosti i povremeni bol sa leve strane pored leve dojke u predelu rebara.Povremeno me i teme boli ,bol je osrednji,pulsirajuci.Merila sam pritisak u tim trenutcima i normalan je.Internista mi je takodje prepisala i ranisan a dr. opste prakse bromazepam ,pila sam ih redovno.Sama sam smanjila ranisan od 1ujutro 1uvece na po pola tablete ujutro i uvece.Do sad sam pokusavala da smanjim i bromazepam plasim se da se ne naviknem.Pre sam pila pola 1tablete od 3mgjutri pola veci sad pokusavam da pijem po 1cetvrtinu jutri i veci.Ali skoro stalno mi bude lose mucnina osecaj gubitka vazduha ubrzan rad srca isl.Sta da preduzmem dalje zbog tih bolova i da li da i dalje pokusavam da smanjim lekove jer dr misle da je na psihickoj bazi?Napominjem da sam malokrvna imam41god i ovo sve me bas opterecuje jer sam ranije bila puna snage a sad odjednom kao usporen film.Hvala.

Postovana, tegobe koje imate su najverovatnije izazvane anksioznoscu ili stresom. Bromazepam moze da pomogne da se malo opustite i smanjite stres. On treba da pomogne da primenom drugih metoda opustanja smanjite tegobe. Nije predvidjena njegova duza primena. Ako vam setnja, bavljenje sportom, hobijem, joga... ne pomognu da se tegobe smanje javite se psihijatru. Vidim da menjate stil zivota, sto je dobro. U lecenju je veoma vazno da prihvatite da su tegobe psihicke prirode, da niste fizicki bolesni i da vam se nista nece desiti. Necete dobiti infarkt ili neku tezu bolest. Kada zaista shvatite da te tegobe nisu opasne po zivot i zdravlje, one ce se prorediti. U pocetku ih morate ignorisati. Trudite se da ih odagnate. Kada osetite da ce se javiti kazite sebi: dosta, prekini, ustinite se da vam to skrene paznju... ako se i pored toga jave sacekajte da se izgube trudeci se da mislite na nesto drugo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2011.

imam 17 god,i cesto mi se javi bol sa leve strane grudnog kosa u vidu probadanja i to vise puta tokom jednog dana ali nekad prodje i nekoliko sedmica da se ne javi.cesto se javlja prilikom trcanja ili zamora ti tada jednostavno ne mogu se nadisat,tada kad god pokusam da udahnem duboko vazduh bol se javi.tada se ocicno skupim nekako pa bol donekle prastane ali u zadnje vreme bol je sve cesci i jaci.ako mozete da mi kazete nesto vise bio bih vam mnogo zahvalan.

Postovani, kratkotrajni bol u vidu probada u predelu srca je uglavnom misicni bol. Nastaje grcenjem misica i nije potrebno da se leci. Medjutim, ako je bol izazvan dubokim udahom potrebno je da se javite pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2011.

Veoma sam ne upucena u celu pricu. Samo me zanima. Ukoliko se desi odnos u toku menstuacionog ciklusa, da li postoji mogucnost da se zatrudni??? Hvala, unapred :)

Postovana, najmanja je sansa da dodje do trudnoce, ako se odnos desi za vreme menstruacije. Medjutim, odnos tokom krvarenja lako dovodi do infekcije tako da nije preporucljiv. Bolje je i za to vreme da koristite prezervativ. Mozete da zatrudnite u vreme ovulacije, dva dana pre ovulacije i jedan dan nakon nje. Plodni dani su oni dani kada mozete da zatrudnite. Po nekima plodni dani su cetiri dana pre i tri dana nakon ovulacije. Ovulacija nastupa obicno 14 dana pre naredne menstruacije. Kod ciklusa koji traje 28 dana to je na njegovoj polovini. Teskoca u odredjivanju ovulacije i plodnih dana je u tome sto menstrualni ciklus obicno ne traje uvek isto. Ako su varijacije u trajanju ciklusa duze od 10 dana metoda ne moze da se primeni. Prvi deo ciklusa (od prvog dana menstruacije do ovulacije) je podlozniji promenama u odnosu na drugi deo koji je stabilniji i obicno traje 14 dana. Ako ciklus ne traje uvek podjednako neznamo od kog dana da oduzmeno 14 dana da bi odredili ovulaciju. Belezite nekoliko meseci za redom koliko vam traje menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus je vreme od prvog dana menstrualnog krvarenja do sledece menstruacije. Zadnji dan menstrualnog ciklusa je dan pre sledeceg menstrualnog krvarenja. Zatim od najduzeg ciklusa da oduzmite 11 dana i dobicete poslednji plodni dan. Kada od najkraceg ciklusa oduzmete 18 dana dobicete prvi plodni dan. Ova metoda nije 100% sigurna pa je dobro da se kombinuje sa prezervativom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2011.

Postovani, mom sinu koji je rodjen 2001 godine,u analizi krvi se javila povisena vrednost direktnog bilirubina 4.2 uz to ima leukocite u mokraci 8-10,i dosta bakterija.Osnovni razlog zbog koga smo i radili ove analize je ucestala stolica 4-6 puta dnevno,ali ne u vidu proliva,vec malo redja od normale-normalna sa pojavom bledje boje. Molim odgovor na sta bi ovakvi simptomi mogli da ukazuju? S potovanjem, Markovic Vesna

Postovana Vesna, poviseni direktni bilirubin se javlja kod zapusenja zucnih puteva tako da zuc ne dolazi iz jetre u zucnu kesu, kod ostecenja jetrenih celija i kod Dubin-Dzonsonovog sindroma. Bilirubin nije mnogo povisen i stolica nije potpuno bela tako da ne moze da se misli na zaraznu zuticu (zapaljenje jetre). Ako je doslo do zacepljenja zucnih puteva, ono nije potpuno. Kod odraslih zacepljenje najcesce nastaje zucnim kamencima, kod dece su cesce crevni paraziti. Blago ostecenje jetrinih celija moze biti posledica koriscenja nekih lekova ili gaziranih pica (kod odraslih alkohola). Dubin-Dzonsonov sindrom je nasledna bolest 8dirkni bilirubin je malo povisen, AST i ALT normalni), ne izaziva tegobe i lecenje nije potrebno. Infekcija mokracnih puteva treba da se leci po rezultatu antibiograma uz unos vece kolicine tecnosti (cajevi, supice, voda, sokovi i kompoti).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2011.

Postovani, svekrva je nepokretna, CVI pre 2 godine, sada je u domu, vec 6 meseci daju joj chymoral forte 3x1 tbl zbog otoka desne zdrave noge, tj.stopala. Da li je moguce davati taj lek u tako dugom periodu? Nisam sa njom svaki dan da bih videla da li posle uzimanja leka otok splasne, ali svaki put kada je vidim, 2-3 puta nedeljno, noga je ista. Hvala

Postovana, kod vase svekrve dugotrajnom primenom leka Chymoral forte, zele iskoristiti njegovo antizapaljenjsko dejstvo pored uticaja na sprecavanje porasta otoka. Primenu olaksava cinjenica da ovaj lek izuzetno retko daje nezeljena dejstva, a i tada u vidu blazih smetnji u varenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2011.

Postovani, zbog suvise stresnog zivotnog perioda u poslednjih 5 meseci,gubitka dve bliske osobe u relativno kratkom periodu,Naime obratila sam se psihologu za pomoc rekla kakve sve strahove imam i simptome kao sto su probadanja , bol u grudima, lupanje srca, nemoucnost da zaspim i zatim me je on uputio kod neuropsihijatr . neuropshijatar mi je prepisao da pijem bromazepamod 1,5 mg uvece pred spavanje kako bi mogla da zaspim, to traje negde od januara ,ponekad mise desava da i kada uzmem lek ne ogu da zaspim, idem na kontrole redovno ali se plasim da i dalje uzimam lek zbog zavisnosti koju on stvara inace dijagnoza mi je f43. imam 22 god.

Postovna, dijagnza oznacava reakciju na stres. Gubitak dragih osoba treba da se prezali, a za to je potrebno vreme, pa ne mozete ocekivati da ce vam uz lek nestati sve tegobe. Tu najvise vredi narodna izreka da vreme sve leci. Razgovarajte sa psihijatrom da li da vam promeni lek ili ukine tako da probate da ozalite bliske osobe bez lekova. Nemogucnost uspavljivanja ponekad izaziva strah da ce se to ponoviti. Odlazite na spavanje sa strahom da se ne mozete uspavati i to se desi. Uklonite strah time sto cete pred spavanje da citate nesto ili sprovodite uvek isti ritual. Osmislite ritual pre spavanja npr. umivanje, krema za noc, caj ili toplo mleko, a zatim odlazak na spavanje uvek u isto vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2011.

Imam problem koji me pomalo zabrinjava.Tokom intimnog odnosa sa mojim deckom javlja mi se otok stidnih usana i oko predela vagine,pracen je blagim peckanjem,bez bola.Taj otok posle nestane,i vraca se kada ponovo stupim u kontakt sa deckom.Da li mi mozete reci zbog cega mi se javlja takvo stanje.Hvala vam unapred!

Postovana, to je normalna reakcija organizma. Kada se uzbudite dolazi do veceg priliva krvi u genitalni predeo, klitoris i velike i male usne se povecavaju, kao i vlaznost. To vam daje mogucnost da vise uzivate u seksualnom odnosu. Peckanje je posledica pojacanog lucenja sekreta i ne predstavlja problem. Ako uz njega postoji neprijatan miris to ukazuje na postojanje infekcije koja treba da se leci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2011.

Postovani, Jako sam uznemirena jer je mojoj mami uocena sumnjiva senka na plucima. Ono sto me najvise uznemirava sto doktor ne zeli da razgovara sa nama i kaze nam sta bi to moglo biti, sve dok mama ne uradi bronhoskopiju. Bronhoskopija nam je zakazana za nedelju dana, ali sudeci po danu koji je iza nas (koliko se oduzio - jer vreme ne ide u prilog onome koji eka), ova nedelja ce biti jako dugacka - cekajuci bilo kakav odgovor. 17.03.2011. uradjen prvi pregleg i Rtg, gde je konstatovano zasencenje precnika oko 5cm blizu kardiohepaticnog ugla. Nad plucima neizmenjeno disanje. Dijagnoza: upala pluca, popila je Hemomicin i Panklav. 01.04.2011. uradjen drugi pregled (kontrola). Nad plucima neizmenjeno disanje, spirometrijski laka opstrukcija (inace mama ima dugogodisnju dijagnozu: opstrukcija na malim disajnim putevima). Rtg: perzira senka desno dole. Mama ne kaslje, nema slajma, nije pusac, oseca se prilicno dobro. Ima 58 godina, polu-gojazna je, nema izmenjen apetit, stolica uredna. Na prvi pregled je otisla zbog bola u donjem desnom delu ledja (ispod lopatice) te je i poslata na snimanje i to na sopstveno insistiranje - jer opstim pregledom pulmologa se doslo do zakljucka da je sve u redu sa plucima. Znam da Vi ne mozete da mi date dijagnozu, ja je ni ne trazim. Ali Vas molim za malu utehu odnosno da mi kazete da svi ovi simptomi ne moraju nuzno biti simptomi tumora. Sto se tice porodicnih bolesti, otac joj je umro od raka prostate a majka je operisala tumor na besici. Hvala unapred.

Postovana, to sto su roditelji vase majke imali tumore nije dovoljno da se zakljuci da je i kod nje prisutan. Postojanje senke, takodje, nije dovoljno za postavljanje dijagnoze teske bolesti. Utesno je sto se senka uocila bez postojanja tegoba. To sugerise dobru prognozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2011.

postovani,imam 30g,pocetkom 2008 primila sam raioaktivni jod jel sam imala hipertireozu i dva cvorica.Od tada do sada smanjile su mi se oci tj nisu vise velike toliko zbog toga,Idem na kontrole na svakih 3meseca.Uvedena mi je postepeno terapija letroxom od malih doza pa do svaki dan po 5mcg,a nedeljom 100mcg.Hormoni su bili kako kad,nekad povecan tsh nekad je bio normalan,Sad sam bila na kontroli i tsh je 9,3 a ft4 13,3.Dr mi je povecala dozu dva dana 50mcg,a treci 100mcg,i tako neizmenicno.Pa vas pitam dali moze da se desi da dobijem gusu ili opet krupne oci?Eto proslo je 3god od raioakt.joda pa se pitam kako se to odvija nakon godine uz godinu?koji su rezultati?hvala vam unapred

Postovana, nema bojazni da cete uz redovnu kontrolu dobiti uvecanu stitnu zlezdu (gusu ili gusavost) i izbocene oci (egzoftalmus). Moguce je da neko krace vreme T4 bude povisen, ali to nije dooljno za nastanah hipertireoze i njenih komplikacija. Sto se tice egzoftalmusa njegov uzrok nije potpuno jasan. Misli se da je osim povisenih hormona potrebno delovanje jos nekih faktora, najverovatnije antitela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2011.

Postovani, Imam 25. godina, zaposlena sam i veoma aktivna. U zadnja 3-4 meseca mi se javlja problem oticanja ruku i nogu. Ne postoji tacan vremenski period kada se to desava, vec samo odjednom, u roku od pola sata , pocinje oticanje i celo telo mi se samo naduje. Hranim se zdravo, 165cm sam visoka, imam 55 kg. Proslog meseca sam radila testove na sve hormone i svi rezultati su mi bili uredni. Proveravala sam celokupnu krvnu sliku, kao i secer, i takodje, svi rezultati su mi dobri. Nikakve nepravilnosti nisu nadjene. Menstrualni ciklus mi je uredan. Javlja se i to da konstantno imam temperaturu 37.3-37.5. Doktori mi ne daju nikakvu dijagnozu, vec se vode time da je to sve na nervnoj bazi, a ja bas nikakvih stresova nemam. Molim Vas da mi date savet i Vase misljenje o svemu tome i kazete mi sta treba da radim posto su mi rezultati dobri, a poboljsanja nema. Hvala Vam unapred, Prijatan dan, Andjela

Postovana Andjela, moguce da je povisena temperatura reakcija na virus od koga se jos niste oporavili. Malo povisena telesna temperatura je normalna u drugoj polovini menstrualnog ciklusa (od ovulacije do menstruacije). Oticanje organizma moze da se javi u drugom delu menstrualnog ciklusa, kod nekih i tokom menstruacije i predstavlja jedan od simptoma PMSa (premenstrualnog sindroma). Moze da ukaze i na snizenje hormona stitne zlezde. Moze da pomogne jacanje imuniteta. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2011.

Postovani doktore, Jako mi je bitno Vase misljenje i savjet. Radi se o mojoj majci koja sada ima 66 godina. 1992 godine operisala je dojku kod dr Inica i bilo je uspjesno imala je samo kastraciju od terapije i Nolvadex 5 godina. Nakon 2 godine 1994 usljed redovnih kontrola snimak pluca je pokazao uzas da ima metastaza izgledalo je kao paljuljice na oba plucna krila. Nastala je dilema kako je to moguce a nije imala propratnih simptoma sto se tice kaslja, malaksalosti, gubitka apetita i ostalo nista od toga. Salju je na skener koji kaze da je maligno, salju je na bronhoskopiju koja ipak kaze da su metastaze. Jos u nedoumici salju je za Beograd i konzilijum nezna sta ce i kaze da se uradi biopsija, majka to nije htjela i vraca se za Podgoricu. U medjuvremenu moja sestra cita po novinama za uspjesno lijecenje raka od strane Armani kapi ako ste culi, tinkture od bilja iz Hercegovine, kupujemo i to se pilo 21 dan i snimaju se pluca nakon toga ispijenog sjenke se povlace za jednu trecinu, onda opet pije dvije ture i povlaci se sve. Od tada od 1994 nije imala nista na plucima osim nekih fibroznih fleka. Skoro je radila godisnju kontrolu i na snimku pluca se na desnom plucnom krilu pojavljuje Tu kruzna sjenka velicine 25mm, u donjem dijelu. Od tada smo u panici sta se desava, salju je na CT i sad cekamo nalaz, radila je tumor marker pluca dozvoljeno je do 31 njoj je 18 i tumor dojke je u redu. Ona nema propratnih simptoma sto se tice pluca ali me brine da li je to rak. A sto je najgore Armani kapi vise nema. Ostali nalazi CT mozga, eho abdomena i dojke je u redu. I to da kazem da je snimala pluca 2009 bilo je u redu,*pisalo je fibrozne promjene i kalcifikati u hilusima( a 2010 nije snimala jer je imala druge velike obaveze. Inace od kada se operisala stalno su joj leukociti niski ne premasuju 3000, zbog toga joj je hematolog u decembru 2010 pregledao krvne celije i rekao da nije nasao ni jednu bolesnu celiju i dao joj Folan i Bedoxin. Sta vi mislite da je u pitanju iz svega ovoga i sta mi savjetujete. Puno Vam zahvaljujem!

Postovana, ako se ustanovi da je promena velicine 25mm tumor bilo bi zgodno da se ukloni. To daje nadu, jer je promena samo na jednom mestu pa se u celini moze ukloniti. Naravno da ce to vasa majka da odluci. Niski leukociti su uzrok slabije otpornosti organizma, zbog cega lakse dolazi do infekcija, pa i do tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2011.

Zanima me koliko dugo traje oporavak posle Heliko bakterije? Posto ja trenutno pijem terapiju za heliko. I dalje imam iste simptome, mucninu, nadutost i gadjenje na hranu.

Postovna, terapija za Heliko bakteriju (helycobakter pylori) se tesko podnosi. I sama moze izazvati tegobe od strane organa za varenje. Iskorenjivanje bakterije ne zaci nuzno da ce vama odmah biti polje, niti je poznato vreme nakon koga ce to da se desi. Pitate se zasto se onda propisuje. Unistenjem bakterije olaksava se izlecenje ili zalecenje sluzokoze, tako da uz dijetalnu ishranu moze da vam bude bolje. Osim toga olaksano je obnavljanje sluzokoze, sto je vazno za buducnost. Iz ishrane izbacite ili umanjite ono sto primetite da vam smeta. U principu to je przena i jako masna hrana, gazirani napici, pusenje, stres, neljusteno sirovo voce i povrce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2011.

Postovani, Imam23 godine.Imam male decije gliste.Zbog situacije mi je neprijatno da ponovo odem lekaru,pa me interesuje da li postoji neko alternativno resenje,tablete i slicno.Probao sam sa soltikom.Unapred hvala

Potovani, ne ustrucavajte se da odete lekaru. On zna da se decije gliste tesko iskorenjuju, jer treba da se lece i vasi ukucani, a lako se mozete ponovo zaraziti jer se nezna gde su se sve zadrzale spore glista. Potrebno je da se sva odeca i posteljina operu sto toplijom vodom. Pre svakog obroka i pre i posle vrsenja nuzde dobro perite ruke. Od alternativnih lekova moze pomoci beli luk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2011.

Imam 38 god.Vec 3 godine patim od neredovnih menstruacija a i imam tamno braon fleke na obrazima i celu koje zauzimaju velike povrsine i nemogu ih nicim pokriti.Godinama dermatolog pokusava mi izleciti te tamne fleke ali bezuspesno.Zimi ih skidam sa kremom Zorac a preko dana lice stitim sa Eucerinovom Aquaporin hidrantnom kremom sa SPF15.Redovno kontrolisem hormone stitne zlezde TSH je 3.8. Endokrinolog je trazio da uradim sledece hormone: estradiol II, FSH, LH, Progesteron, Prolaktin i Testerone.Jer hoca mi ukluci Diane 35.U medju vremenu sam otisla kod ginekologa po misljenje za upotrebu Diane35. Nalaz hormona je sledeci: Estradiol II 431.43 pg/ml, FSH 4.32 mUI/ml, LH 6.77 mUI/ml, Progesterone 1.22 ng/ml, Prolaktin 38.31 ng/ml 3IS, Testerone 0.36 ng/ml. Sada mi je moj ginekolog nalozio da zapocnem koriscenje Primolut nor 10 dana po 2 tablete da bi mi pokrenuo menstrualni ciklus. Posto su vrednosti hormona u starim jedinicama nemogu da nadjem koje su im granicne vrednosti. Dali mi mozete reci koje su granicne vrednpsti nabrojanih hormona.I dali smem koristiti Peruansku Maku za regulisanje menstrualnog ciklusa jer fleke na licu me izludjuju i hocu sto pre da ih se resim. Za fleke sam probala sve moguce preparate i nijedan nije dao efekat. Zadnja nada mi je da kad izregulisem ciklus da cu resiti problem koji imam na licu. Dianu35 se ne usudjujem koristiti jer sam cula da zene koje imaju cvorice u dojkama je ne smeju koristiti jer se cvor iskomplikuje. Sta mi vi preporucujete kao neki lek ili caj prirodnog porekla koji bi mi pomogao u resavanju neredovnoh ciklusa i regulacije hormona.

Postovna, nakon 35.te godine pocinje da se smanjuje aktivnost jajnika, tako da kod nekih zena vec tada moze da se javi neuredan menstrualni iklus. Ciklus moze da se normalizuje, ali to ukljucuje hormonsko lecenje koga se vi plasite. Inace tamne fleke se cesto javljaju kod zena koje imaju ginekoloske bolesti, najcesce miome. To su uglavnom zene kod kojih postoji predominacija estrogena. Tamne fleke mogu diti i posledica koriscenja nekih lekova. Koza zbog njih postaje osetljiva na sunce (fotosenzibilizacija) pa reaguje formiranjem tamnih fleka. Mozete da probate sa koriscenjem nekog suplementa kao sto je Peruanska maka. Mozete koristiti u ishrani namirnice za koje se zna da deluju antriestrogeno, kao sto je soja. Svaka laboratorija ima svoje referentne vrednosti. Zatim normalne vrednosti zavise i od perioda menstrualnog coklusa kada je vrsena analiza (pocetak, sredina ili kraj tj. folikulinska faza, sredina ciklusa ili luteinska faza). Ako test nije radjen pocetkom ciklusa progesteron je nizak pa je logicno da se koristi progesteronski preparat (Primolut Nor).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2011.

Postovani, pre 10 dana radili mi kontrolnu gastroskopiju u KCS i na osnovu nje napisali mi sledeci nalaz, koji vas molim da mi protumac ite i da mi kazete da li je nesto opasno i sta ce dalje da mi rade posto ne mogu da c ekam kontrolu u KCS sa PH nalazom. NALAZ: Jednjak je prolazan celom duzinom bez makroskopskih promena na sluznici. Zeludac sa bistrom sekrecijom. Sluznica zeluca u celini atrofic nog aspekta. Na sluznici forniksa vise sesilnih polipoidnih promena promera 3-4 mm. U inverziji znaci hijatus hernije. U antrumu na velikoj krivini polipoidna opsanc ena formacija koja najverovatnije odgovara aberantniom pankreasu. Pilorus prolazan. Bulbus pravilan bez ulkusa sa dva sesilna polipa promera 5-6 mm prema apexu. U D2 uoc eno vice sesilnih adenoma razlic itog dijametra peripapilarno. Uzete biopsije adenoma duodenuma (b1) i polipa forniksa (b2). Dg: Gastritis atrophica chronica. Polypus sesilis reg fornicis multiplex. Pancreas aberans reg antralis ventriculi. Polypus duodeni multiplex. Hiatus hernia. Kontrola za mesec dana sa PH nalazom. Unapred zahvalan!

Postovani, brojni polipi u zelucu i dvanaestopalacnom crevu su uglavnom bezopasni (benigni) i javljaju se udruzeno sa hronicnim atroficnim gastritisom koji imate. Polipi manji od 2cm (kao kod vas uglavnom ne daju malignu alteraciju. Dobro je da se uklone. Ako se ne odstrane moraju da se prate. Hronicni atroficni gastritis je zapaljenje zeluca sa izmenjenom suzokozom i smanjenom zeludacnom kiselinom. Obicno je udruzen sa pernicioznom anemijom, koja mora da se leci vitaminom B12. Opasan je po tome sto moze predhoditi malignoj bolesti, pa morate redovno da se kontrolisete. imate i jednu urodjenu anomaliju: pankreas se nalazi jednom delu zeluca umesto ispod njega. Morate da sacekate rezultat i da idete na redovne kontrole (kako vam zakazu), jer je to stanje koje mora da se prati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2011.

postovani dokrore pila sam za visok pritisak skorpil i doktorica mi je ukinula jel mi nisu odgovarale kada sam radila kolor dopler doktorica mi je odredila da pijem tablete za pritisak samo dva puta mije bio visok pritisak jednom 170 sa 100 a drugi put 160 sa 90 a treci put sam merila 140 sa 85 osecala sam zujanje u usima proslo je vec mesec dana kako ne osecam vise zujanje jedino osecam pritisak u usima sada mi je doktirica promenila tablete za pritisak pijem enap - h ali od njih mnogo kasljem molimvas doktore pomozite mi sta da radim koje tablete da pijem i dali imam visok pritisak ja mislim da sam se uplasila kad sam radila kolor dopler i tada da mi je skocio pritisak kad gog uzmem da merim pritisak uvijek se uplasim i onda skoci pritisak napominjem meni je 60 godina nikad nisam imala pritisak srce mi zdravo i nalazi u krvi su mi dobri unapred vam se zahfaljujem postovani doktore na vas odgovor nadam se da cete mi odgovoriti sta da radim

Postovana, ima osoba kojima pritisak skoci kada im ga meri lekar. To se zove hipertenzija belog mantila. Da bi se videlo da li imate povisen krvni pritisak treba da ga merite kod kuce cetiri uzastopna radna dana. Merite dva puta (ujutru i uvece). Prvi dan se ne racuna. Saberete vrednosti gornjeg pritiska i podelite ga brojem merenja. Isto uradite i sa donjim pritiskom. Ako Vam je ovo komplikovano, ponesite lekaru blokcic u koji ste belezili rezultate merenja. Tako dobijena prosecna vrednost bi trebala da bude niza od 135/85. Ako je veca znaci da imate povisen krvni pritisak. Posto dosta kasljete javite se lekaru da vam promeni lek.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2011.

Postovani,imam 27 godina i pre deset dana sam bila na ultrazvuku dojki jer sam osecala bol u levoj dojci u vidu probadanja ,medjutim lekar mi je rekao da je to verovatno posledica pms sindroma posto je pregled ultrazvukom bio potpuno uredan.Par dana posle menstruacije bol se povukao ali sam pocela da osecam svrab oko leve dojke ,predeo ispod nje i na levoj strani ledja.Svrab je povremen BEZ PROMENA na kozi ili dojci u vidu crvenila ,perutanja ili bola takodje se nejavlja ni ponoci.Radila sam i nlaze krvi i sve je u granicama normale.Mozete li mi reci da li postoji mogucnost da tokom pregleda ultrazvukom nesto predvidjeno ,posto sam citala da je svrab prvi moguci simptom Padzetove bolesti.ili bi kod mene moglo da se radi cisto o nekoj vrsti alergije .Da li imam razloga da sumnjam na nesto ozbiljnije ?Hvala

Postovana, nije moguce da je nesto previdjeno prilikom UZ pregleda. Kod Padzetove bolesti alkalna fosfataza je povisena. Vas normalan nalaz iskljucuje mogucnost te bolesti. Svrab moze biti posledica alergije ili stresa. nemate razloga da sumnjate na neku tezu bolest. Vrsite svakog meseca samopregled dojki i povremeno uradite ultrazvuk. To je sasvim dovoljno da budete sigurni da nece promaci tumor ili neka teza bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2011.

Da li je moguce zatrudneti ako je pri zawrsetku odnosa ostala kap sperme u partneru? da li je to dowoljno za oplodnju?

Postovani, ako je muskarcev spermogram normalan (ako ima dovoljno spermatozoida) na taj nacin moze doci do trudnoce. U sustini mozete znati da je nesto ostalo u vagini, ali je tesko da znate koliko tacno. Ako je malo ejakulata ostalo u vagini postoji rizik za trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2011.

Postovani, trebam da dobijem menstruaciju 5-tog Aprila uradila sam test za trudnoocu 2 aprila to je znaci 3-4 dana pre nego sto treba da dobijme ja sam cula da to znaci da imas sanse da nosis blizance,ja sam bila dva puta trudna vec i nijednom mi test nije pokazao tako.Dali mi mozete nesto reci vise o tomee?Hvala unapred.

Postovana, kucni testovi za utvrdjivanje trudnoce mere nivo hormona beta hCG u mokraci koji raste u prvoj nedelji trudnoce. Isti hormon moze da se meri u krvi sto je preciznije. Sto je trudnoca starija hormona ima vise i vece su sanse da kucni test ne bude lazno negativan (zbog niskog nivoa hCG). Nema podataka da je blizanacka drudnoca pracena tolikim porastom hormona da na osnovu toga kad je test postao pozitivan mozete da zakljucite da nosite dva ploda. Cak se i iz odredjenog nivoa beta hCH u krvi ne moze zakljuciti mnogo. Vidi se da trudnoca postoji. Ako nivo hormona raste to znaci da je u redu i trudnoca napreduje. Na ultrazvuku ce se videti da li je trudnoca blizanacka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2011.

Postovani, Imam 22 godine, oduvek sam bila krupnije dete, ali u pubertetu, posle prve menstruacije sam se naprasno i mnogo ugojila, i do dana danasnjeg ne uspevam da tezinu drzim pod kontrolom, iako sam se trudila, drzala dijete cak i po 2 godine, ali nista. Sve je neuspesno. Prvu menstruaciju sam dobila sa 13 godina, ciklus mi nikada nije bio normalan ni uredan, imam je 2, eventualno 3 puta godisnje i traje i do mesec dana. Tokom cele godine imam neverovatno pojac an sekret, ali menstruaciju nikako. Skoro sam radila hormonalne pretrage i rezultati su pokazali da je nivo prolaktina 2x veci od normalnog. Lekari u provinciji u kojoj zivim su to pripisali stresu (?!). Tip debljine je fokusiran na stomak i centralni deo tela, visesi stomak, slaba , pucajuca koza, strije dugacke i do 10-15 cm, c esta tac kasta krvarenja po kozi, veliki % masnog tkiva u vratno-ramenom delu (izgleda kao grba), c esto mi se javljaju rane na kozi nogu, ruku i glave koje jako sporo zarastaju (ali nenormalno svrbe), imam hipertenziju, c este aritmije, problem sa zatvorom, i konstantni iscedak iz usiju vec 2 godine kojeg ne mogu da se resim. Uz sve to, tu je i pojacano znojenje i neugodan zadah tela. Da napomenem jos da mi u poslednje 2 godine vid konstantno slabi (trenutno nosim -2,75 ) i da imam smetnje u vidnom polju, a krajem prosle godine mi je dijagnostikovan i anksiozno-depresivni poremecaj (na osnovu par panic nih napada koje sam imala). Mislim da sam sve nabrojala. Moja doktorka je rekla da je vrlo moguce da je u pitanju Kushingov sindrom jer je cela klinicka slika kompleksna, ali kod nas nema mogucnosti provere hormonskog statusa u drzavnoj ustanovi, a od aparature jedino rentgen postoji. Zanima me vase misljenje. Hvala unapred.

Postovana, lekar vas mora uputiti endokrinologu, bez obzira sto ga u vasem mestu nema. To nije razlog da vas upucuju u privatne laboratorije. Ovakva klinicka slika moze odgovarati Kusingu, ali i policisticnim jajnicima, sto verovatno mozete potvrditi ili iskljuciti ginekoloskim pregledom i ultrazvukom u vasem mestu. Uzrok povisenog prolaktina takodje mora da se utvrdi. On moze biti prolazno povisen u stresu. U tom slucaju ce biti normalan pri ponovnom pregledu. Prolaktin moze biti povisen kod policisticnih jajnika i mikroadenoma (dobrocudni tumor hipofize). Uzrok je steriliteta i treba da se normalizuje. Uz njega su snizeni estrogen i progesteron. To je razlog neuredne menstruacije, suvoce vagine i neotpornosti na infekcije (pojacan vaginalni sekret). Kusingova bolest nastaje zbog pojacanog rada nadbubrezne zlezde (kortizol je povisen). Kusingov sindrom ima iste karakteristike, ali je uzrok drugaciji. On je posledica unosenja kortikosteroida (lekova) ili delovanja pojedinih tumora. Morate se javiti ginekologu i endokrinologu. Sindrom koji imate je kompleksan i treba da se leci. U protivnom imate rizik da dobijete hipertenziju, dijabetes, osteoporozu. Insistirajte da vas upute u nadleznu ustanovu na ispitivanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2011.

molim da mi pojasnite nalaz neurologa,Objektivno neuroloski KN ne nalazim ispada.NA GE MTR simetricno zivi,levo za nijansu usluzniji,uz ocuvanu DE MTR pojacani do polikinezije.DESNO Babinski.Romberg odrzava.Prisutan fini tremor prstiju saka.Nalaz AEPMS ev.potencijala ukazuje na susp.demijelinizaciju,VEP uredni,ali je NMR mozga sasvim uredna vez neke sumnje,rec je o osobi od 22 godine urednog zivota.Simptomi su vrtoglavica u smislu kretanja tla pod nogama i tremor nogu tokom stajanja.O cemu se tu zapravo radi.Hvala unapred

Postovani, tremor se normalno javlja kod tezeg fizickog rada, napornog treninga, zatim nasledno bez drugih tegoba. Babinski refleks ne bi trebao da se javlja kod odraslih i moze ukazivati na neki poremecaj. Medjutim, MR je dala normalan rezultat, a evocirani potencijali samo sugerisu eventualnu diskretnu promenu mijelinizacije sto nije dovoljno za postavljanje dijagnoze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2011.

Postovani Imam 27 godina.Pre 3 godine su mi se pojavili unutrasnji hemoroidi.Nisam imala nekih problema sa njima, kad bi osetila bol i peckanje koristila bi mast Hadenzu, i simptomi bi se povukli.Ponekad posle tvrde stolice bi iskocio, ali se ubrzo vracao nazad.Medjutim pre 6 dana, sam se jako natezala i on je iskocio napolje.Jako je boleo i natekao, i nije se vracao nazad.Bolovi su bili jaki, nisam mogla da hodam, da sedim, prakticno me bol zakovala za krevet.Koristim mast Factu, i od pre dva dana i cepice Factu.Bolovi su se drasticno smanjili, i hemoroid se smanjio, ali se ne vraca nazad.Ustvari ujutro kao da se vratio malo nazad, medjutim posle stolice mi se cini da opet izadje.Sta da radim? Hoce li on tako ostat, ili ce se vremenom vratiti nazad? Ja imam cepice jos za dva dana.Jel posle trebam da nastavim da ih koristim sa masti? I negde sam procitala da je dobro mazati kantarionovim uljem.Da li da mazem i uljem? I smijem li ja sad, kad me vise ne boli toliko, da normalno funkcionisem, da hodam, iako se jos nije vratio unutra? Pozdrav Unapred zahvalna

Postovana, pokusajte lagano prstima da vratite hemoroide (ispali cvoric) unutra. To cete neko vreme morati da radite posle svake stolice. Ako sredite stolicu, tako da nije tvrda, ali i da nemate proliv, oni se mogu primirite neko vreme. Kod hemoroida nema strogog pravila. U principu prvo samo povremeno ispadaju i povlace se sami. U sledecem stadijumu morate sami posle stolice da ih vracate, da bi nakon toga stalno bili spolja. Pogorsanja nastupaju u duzem vremenskom periodu. posebno se u trudnoci i klimaksu stanje pogorsava. Ako vam smetaju i izazivaju bol javite se proktologu. Oh ih moze unistiti sklerozantnom terapijom. Intervencija nije bolna i radi se ambulantno. Treba normalno da funkcionisete i da hodate. Posto su tegobe manje ne morate da nastavljate cepice, a mast koristite jos neko vreme. Kantarionovo ulje smanjuje zapaljenje. Mozete ga koristiti nakon Factu masti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2011.

imam iz levog uha uvecani limfni cvor oko 8mm a ispod levog pazuha imam uvecane dve zlezde jednu malo nize a jednu na u jamivelicine su oko 10mm .sta da radim?

Postovani, javite se lekaru i uradite opsti pregled krvi. proverite da li imate neku infekciju koze u blizini ili upalu u ustima, grlu, nosu, uhu. U principu limfne zlezde velicine do 10mm nisu opasne. ojacajte imunitet. Unosite vise voca i povrca, boravite vise na svezem vazduhu, bavite se sportom i izbegavajte stres.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: