Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 26.4.2012.

Postovana,imam svakodnevne ,neugodne simptome i sumljam da nemam lupus jer sam se pronasla u nekim pokazateljima te bolesti.Imam veoma cest umor,takodje ceste nalete slabosti kad mi je toliko lose da me onesposobi,zatim imam osecaj da imam gripu a ne mam je,desavala mi se i osecaj da imam groznicu,vrucina mi ne verovatno smeta,imam i smetnje sa disanjem,hvali mi vazduha kao da ne mogu do kraja da udahnem,veliki svakodnevan svrab u ocima,bolove u skoro svim zglobovima,a i od svega toga veoma lose raspolozenje.Imam 28 godina i vec jednu autoimunu bolest,tako da mislim da nije lupus ili neka druga autoimuna bolest.Da li ovi simptomi vama lice na imune bolesti ili lupus i da li se po obicnoj biohemiji/koja pokazuje stanje bubrega,jetre.../ moze vidjeti da nesto nije ok,tj.da se radi o takvim vrsta bolesti.

Postovana, morate da se javite reumatologu, koji ce sprovesti istrazivanje u cilju postavljanja dijagnoze. Tegobe nisu tipicne za lupus, ali on moze razlicito da pocne, a da se kasnije jave i dr. tegobe. Za postavljanje dijagnoze potrebna su najmanje 4 jasna znaka. Najsumnjiviji znak je dugotrajna povisena temperatura kod mladjih zena, ali ne osecaj groznice, vrucine i nepodnosenje toplote. Merite temperaturu da bi imali valjan podatak za postavljanje dijagnoze. Sumnjiv je bol u zglobovima ili bol pri pipanju zgloba ili znaci zapaljenja zgloba (otok, bol, crvenilo, ogranicena pokretljivost). Kod 80% obolelih postoje kozne promene (crvenilo na licu ili otkrivenim delovima tela). Mogu da se jave i tegobe od strane brojnih unutrasnjih organa. Opsti pregled krvi moze da pokaze promene kao sto su anemija, smanjenje leukocita sa povecanjem limfocita i smanjenjem trombocita. Kod promena na bubrezima moze da se javi povecanje ureje i kreatinina u krvi i belancevine u mokraci, kod promena na jetri povisen bilirubin. Nalaz tih promena nije dovoljan za postavljanje dijagnoze. Bitni su drugi testovi kao ANA test za ukupna antinukleusna antitela u visokom titru, mada ponekad moze da budei negativan cak i u akutnom stadijumu bolesti. Nalaz LE-celija (lupus celije) je bitan u nejasnim slucajevima. U periodu pogorsanja bolesti kod 60% obolelih prisutna su anti-dsDNK. Anti-SS-A/Ro i anti-SS-B/La su znacajna za prognozu bolesti. Nekada postavljanje dijagnoze nije moguce bez biopsije koze. Javite se reumatologu. Blagovremeno postavljenje dijagnoze i zapocinjanje terapije je bitno za prognozu bolsti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2012.

postovani,imam cerku od 4 godine i ona ima strasno suve dlanove,sta moze biti uzrok.Inace je zdravo dete,samo sto sam jos primetila da u zadnjih godinu dana suvlju,redju i tanju kosu koja sporo raste.

Postovana, to moze da bude deciji ekcem. To je alergijska bolest. Uzrok bolesi je kompleksan. Nasledjuje se sklonost ka alergijama, a na pojavu bolesti mogu da uticu i hemikalije, infekcija, razliciti alergeni. Vodite dete koznom lekaru koji ce odrediti terapiju i negu koze. Koza je suva i zahteva brizljivu negu masnim kremama ili uljima. Zbog promena na kosi bilo bi dobro da se proveri funkcionisanje stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2012.

Postovani,dugo vec bolujem od preterane zabrinutosti,od jutra cim se probudim pa po celi dan.Imam raznih zdrastvenih problema koji nisu za sat toliko strasni ali ja se jako bojim bolesti,pa cak i smrti.Dugo sam se lecila i isla na psihoterapije,potrosila novaca i novaca ali nista se nije promenilo.I sam lekar mi je rekao da se to tesko leci,da je preslo u hronicnu zabrinutost i ni on sam vise ne zna sta da radi samnom,a medju boljim je lekarima.Ne mogu verovati da cu se sa ovim stalno boriti,tezak mi je jedan dan a pogotovo ako se budem mucila uvek i stalno.Ne podnosim tu napetost a i mnogo sam lekova popila,ne znam ni sta da vas pitam samo se nadam da ce te mi dati neki zracak nade kako da otklonim ovaj strah iovu zabrinutost,na koji nacin se to moze leciti.Da li je moguce da se ovo ne moze izleciti.Da li postoje neki lekovi koje bi mogla piti po potrebi a ne svaki dan,koje bi mi otklonile bar napetost.32 su mi godine i od pocetka ove godine se borim sa ovakvim stanjem.

Postovana, dobar je znak to sto ste svesni da imate psihicki problem koji treba da se leci. Mnogi ljudi sa takvim tegobama obilaze lekare, vrse nepotrebne analize da bi pronasli nepoznatu, po njima obavezno smrtonostu bolest, a odbijaju psihicko lecenje. Preterana zabrinutost i jak strah od smrti su jedan od simptoma depresije koja mora da se leci. Nije realno da ocekujete da smanjite tegobe lekom koji cete piti samo povremeno. Prvo treba da se izleci depresija, a nakon toga je moguce uzeti nesto za sniznje napetosti. Medjutim, sa izlecenjem depresije napetost je mnogostruko umanjena. Javite se psihijatru, mozda nekom drugom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2012.

Postovani, moja majka oseca veliku zadihanost kada se krece ili penje uz stepenice i to joj smeta. pusac je 40 godina, 15 cigareta dnevno. Uradila je vise pregleda i analiza, i uglavnom je sve u granicama normale. Ipak na nalazu, nakon koga je primljena u bolnicu na 7 dana na ispitivanje, stoji: Fibrosis pulm (CT), snizena difuzija, promene u plucnom parenhimu obostrano, fibrozne promene kao i st o2 92%. Molim da mi pojasnite o cemu se radi, koja je terapija, rayvoj bolesti, i koliko godina prosecno mogu da žive ljudi sa ovom bolescu. Unapred zahvalna. Marija

Postovana Marija, fibroza pluca je bolestkod koje najpre dolazi do nakupljanja zapaljenjskih celija u plicima, a zatim se formiraju oziljci u plucnom tkivu (fibroza), koji cine pluca tvrdim, neelasticnim, tako da ne obezbedjuju organizmu dovoljno kiseonika. Zato se mama lako zamara u situacijama kada je potrebno vise kiseonika. U mnogim slucajevima nije poznat uzrok fibroze pluca. nekada je posledica tuberkuloze, intesticijumskog zapaljenja pluca, gljivicnog zapaljenja pluca. Bolest moze da se javi u sklopu autoimunih i opstih bolesti kao sto su skleroderma, lupus eritematodes, poliarteritis nodosa, dermatomiozitis, reumatoidni artritis, mukoviscidoza, hemosideroza ili je posledica delovanja stetnih supstanci silicijuma, azbestoza, kobalta, volframa, rendgen zracenja. Mogu da uticu zastoj u plucima, brojne plucne embolije, plucna hipertenzija, lekovi i otrovi kao bisulfan i fozgen. U lecenju se koriste kortikosteroidi, ponekad citostatici. Mama mora odmah da prestane da pusi. Svaka cigareta je za nju opasna, takodje i boravak u prostorijama u kojima se pusi (pasivno pusenje). Bolest je pzbiljna, skracuje zivotni vek. Prognoza zavisi od toga koliko je rano zapoceto lecenje, kakav je tok bolesti (akutan, hronican) i od opsteg zdravlja. U hronicnom slucaju bolest sporo napreduje. Zamor u miru je znak da je bolest jako uznapredovala i da je prognoza losa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

dobar dana ,imam jedno pitanje kad bi mi odgovorili bio bi vam zahvalan pitanje glasi ,bolest se zove polypus cervicis,ovako moja majka je to skidala jednom operaciom , to nakon operacije to se obnovilo ,sad sta da radi da se izlaze nekoj terapiji ili da ponovno ide na skidanje i operaciju ,koja je preventiva ,sta mislite o tome molim vas da odogovorite sto prije unaprijed zahvaljujem ,jasmin

Postovani Jasmin, polip grlica materice (polypus cervicis) je sklon infekciji i povredjivanju (ulceraciji i krvarenju) i zato treba da se ukloni. Intervencija nije ni rizicna ni teska. Polip se nekada nakon intervencije ponovo javlja. To je benigni tumor. Nije poznat tacan uzrok nastanka, ali hronicna infekcija i visak estrogena imaju znacajan uticaj. Lecenjem infekcije grlica i ishranom bogatom fitoestrogenima sprecava se ponovna pojava ovog benignog tumora. Fitoestrogena ima u sargarepi, krompiru, soji, lanenom semenu i tresnjama. Laneno brasno ih sadrzi, laneno ulje ih gotovo nema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

Postovana,moj otac ima ciste na pankreasu i cesto dobija upalu pankreasa i uvek zavrsi u bolnici,ciste se povucu s vremena na vreme uz medicinsko lecenje,njemu je inace 75 god i u mladosti je bolovao od hepatitisa dali to ima neke veze sa ovom bolescu, sta je uzrok tome i kako to mozemo leciti hvala Vam unapred

Postovana, hronicni pankreatitis nije posledica prelezanog hepatitisa. Najcesce je posledica konzumiranja alkohola. Kod cetvrtine bolesnika uzrok bolesti nije poznat. Preporucuje se izbegavanje masne hrane, alkohola, kafe, kola napitaka i koriscenje tableta sa pankreasnim enzimima. Ishrana treba da bude bogata vocem i povrcem zbog vitamina. U periodu pogorsanja koriste se lekovi protiv bolova i nadoknada tecnosti preko vene.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

Postovana,imala sam odgovor od vas u vezi facijalisa da treba da stavljem tople obloge iza uha,a mene zanima dali mogu da koristim i kreme za zagrijavanja iza uha kao na pr.tigrova mast ili neka druga mast.

Postovana, mozete da koristite tigrovu mast ili neku drugu mast koja sadrzi kamfor i greje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

Postovani, danas sam uradila uzv abdomena. Rezultat je sledeci: jetra urednih dimenzija, glatkih kontura bez zarisnih lezija; zucna kesa anehogena, bez konkremenata; gusteraca urednog dijametra i ehogenosti. Slezina i bubrezi uredan nalaz. Cijeli abdomen ispunjava formacija heterogene ehostrukture za koju se ne zna cemu pripada. Pre dve godine sam imala miom na materici koji je uz pomoc biljne terapije saniran. Plasim se odlaska ginekologu jer se bojim da se miom vratio i da ce mi uslediti operacija ya koju nisam spremna. Da li je moguce da se miom prosiri na stomak? Sta mi Vi preporucuete? Koliko smijem odgadati odlayak lekaru buduci da trenutno psihicki i ekonomski nisam sposobna izneti hirurski zahvat. Unapred zahvalna, Mija

Postovana Mijo, miom ne moze da se prosiri van materice tj. na stomak. Ne smete uopste da odlazete odlazak lekaru. Javite se svom izabranom lekaru, a on ce vas uputiti dalje. Neophodno je da se utvri sta se to vidi u trbuhu, a o terapiji raspravljati nakon toga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

Postovanje, Poslednjih desetak dana imam stomacnih tegoba, koje se manifestju u, nekim danima, cestim stolicama izuzeznog malog obima (veoma sitni komadici), a nekada i samo tek malo sluzi bez stolice. Htedoh Vas pitati, s obzirom da sam cesto napet i anksiozan, da li napetost i anksioznost mogu uticati na ovako nesto sa stolicom? Hvala najlepse, srdacni pozdravi!!!

Postovani, napetost i anksioznost mogu da uticu na tako izmenjenu stolicu. Sluz u stolici pokazuje da creva trpe. Ako su tegobe prisutne samo tokom dana (nikada nocu) najverovatnije je u pitanju prenadrazeno debelo crevo (colon irritabile) ili jednostavno receno nervozna creva. Prenadrazen kolon je funkcionalni poremecaj. Ako se uradi biopsija ili kolonoskopija ne nalazi se nikakvo zapaljenje ili drugi poremecaj. Javite se gastroenterologu. Dijagnoza prenadrazenog debelog creva se postavlja iskljucivanjem organskih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

postovana,imam 30 godina i zadnjih godinu dana neprijatan bol u prsima sake,laktu,ramenima,a pogotovo u prstima.Lekar me poslao na rengen saka jer sumlja na artritis.Mene je to bas uplasilo i strepim do zakazanog termina koji je pocetkom juna.Da li reumatski artritis obavezno izazove degeneraciju zglobova i invaliditet,a i uticu na skracenje zivota ber 6 do 18 god.plasim se,tek mi je 30 i ako znam da oboljevaju i mnogo mladji.Da li se to moze spreciti ako se otkrije na vreme a i bolove koji kazu da su strasni za tu bolest.

Postovana, reumatski artritis moze da dovede do deformacije zglobova i invaliditeta. Blagovremenim lecenjem sprecava se napredovanje bolesti i ostecenje zglobova, uklanjaju se tegobe i sprecava skracenje zivotnog veka. Ako se bol javlja u jednoj saci i laktu iste ruke i nije prisutna jutarnja ukocenost zglobova, malo je verovatno da je u pitanju reumatoidni artritis.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2012.

postovani,jedno duze vreme imam neku vrstu vrtoglavice ali ne ono da mi se sve vrti oko mene nego kao da mi se nesto muti ili ljuljuska u glavi,a ne zavisno od toga imam slabost u noga,ponekad mi klecaju od toga,i pojavi mi se mucnina.Ne verujem da mi hvali nekih vitamina,posto unosim dosta voca i povrca,ptitisak mi je odlican,a imam 29 g,zanima me moguci uzrok svega ovoga.

Postovana, najverovatnije su vrtoglavica i slabost posledica stresa ili anksioznosti. Inace najcesci uzrok vrtoglavice je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu, koji izaziva vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Ta vrtoglavica nije jaka, moze da bude udruzena sa osecajem straha, slaboscu i drugim tegobama. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2012.

Najpre da se zahvalim sto ste mi odgovorili na predhodno pitanje.Bila sam kod ORL i rekao mi je da imam alergijsku upalu nosne sluzokoze,dao mi je klarinase i sprej marisol.Ali verujte nepomaze.I dalje imam jako zmirkanje i to bas moram cvrsto da zatvorim oci.Puno mi smeta,nemogu ni osnovne poslove da zavrsim sta da radim molim vas,da se ovo vise zavrsi da budem kao svaka normalna zena.Uradila sam i ANA test uredu je,alergoloski test ureduje.Popijem i po bromazepam od 1,5 ujutro i uvece i nista.Unapred zahvalna.

Postovana, spec. ORL prepoznaje alergijsku upalu sluzokoze nosa (alergijski rinitis) po njenom izgledu. Zato negativan alergoloski test ne znaci da niste alergicni na neki alergen koji nije koriscen u testu. Alegijski rinitis je cesto udruzen sa alergijskim konjuktivitisom koji se ispoljava peckanjem, svrabom i suzenjem ociju. Oci su cesto crvene. Osobe sa alergijom se lakse razole od konjuktivitisa i rinitisa izazvanog bakterijama ili virusima. Te upale se teze lece i duze traju nego kod osoba koje nisu alergicne. Pre svega treba da se leci alergija. Sa smirivanjem alergije u nosu smiruje se i u ocima (u plucima takodje, ali to vas na srecu ne muci). Terapiju za nos vec imate, a ocni lekar vam moze propisati antialergijske kapi. Ako se javi bakterijska infekcija i nju treba leciti. Ponekad je alergijski konjuktivitis izazvan bakterijama ili virusima, a ne uobicajenim alergenima iz vazduha. Javite se ponovo spec. ORL i ocnom lekaru. Lecenje alergije nije uvek lako, ali je uspesno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2012.

Postovani, Pre izvesnog vremena mi se pojavio pojacan sekret a mom decku iscedak i peckanje pri mokrenju. Radila sam bris vagine gde su mi nadjene bakterije Enterococcus faecalis i Staphylococcus aureus. Na osnovu antibograma ginekolog nam je prepisao sledece lekove: Canesten krema i antibiotik Ciprocinal 500 mg 2x1 5 dana pa 7 dana Orvagil tablete.Moje pitanje je da li i moj partner treba da se leci sa napisanim anribiotikom ili samo da koristi Cenesten kremu? Hvala!

Postovana, decko treba da se javi urologu. Dobili ste Canesten kremu zato sto uz izolovane bakterije postoje i gljivice. Ova krema nema nikakvog efekta kod bakterijske infekcije. Zato decko treba da da bris uretre i da sprovede lecenje po svom rezultatu. Mogu, ali ne moraju da budu prisutne iste bakterije kao kod vas. Iste bakterije su pisutne kod oba partnera kod polno prenosivih bolesti (hlamidija, gonoreja,mikoplazma, ureaplazma), koje mogu da daju tegobe kao sto decko ima. Enterococcus faecalis je crevna bakterija, koja izaziva zapaljenje u mokracnim i polnim organima. Ne smatra se polnoprenosivom bolescu. Staphylococcus aureus se i normalno nalazi na kozi. U pojedinim situacijama javlja se kao izazivac infekcija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2012.

Dobro jutro. Pre dva meseca na penisu su mi izasle 2 bubuljice. U pocetku sam cedio,misleci da ce proci,ali nije. Otisao sam u Dzordza Vasintona,i tamo mi je doktor rekao da mazem GENTAMICIN mast. U pocetu je malo pomoglo,ali jos ima gnoja i krvi kad stisnem... Bio bih vam veoma zahvalan kad bi mi preporucili nesto da koristim.

Postovni, ne treba da cedite bubuljice, vec morate da se javite dermatovenerologu. To moze da bude bezazleno zapaljenje korena dlake. Verovatno ne prolazi zato sto ga stalno cedite. Neke polne bolesti u pocetku mogu da lice na bubuljicu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2012.

Postovani, imam 35 godina, u djetinjstvu sam prebolovao zauske. Trenutno u sredini u kojoj zivim ima mnogo oboljelih od te bolesti, a kolega sa koijim radim na poslu takodje je obolio. Da li ja ponovo mogu da obolim? Najvise me brine da ne prenesen virus svom sedmomjesecnom sinu.Hvala!

Postovani, zauske ostavljaju solidan imunitet. Smatra se da on nije dozivotan i da se vremenom smanjuje, posebno kod vakcinisanih. U praksi se pokazalo da ljudi koji preleze zuske sticu bolji imunitet od vakcinisanih, te leze zauske jednom u zivotu. Cak mnogi koji koji neznaju da su prelezali bolest poseduju imunitet tj. imaju antitela u krvi. Deca mladja od 4 godine uglavnom ne boluju, takodje ni ljudi u godinama. Zauske su uglavnom bolest mladjih ljudi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2012.

Postovani, sinoc u gradu sam saznala da decko sa kojim sam se do nedavno zabavljala boluje od Heliko bakterije. Leci se kod gastroenterologa. Da li trebam ja da obavim pregled? Proslo je nekoliko meseci od poslednjeg poljupca. Brinem jer sam osetljiva, lecim se od endometrioze, a redovno mi izbija i herpes na licu. Hvala Vam puno unapred na odgovoru.

Postovana, vecina ljudi se bakterijom helicobacter pylori zarazi jos u detinjstvu, prljavim rukama. Ubraja se u fekooralne infekcije, te se osim prljavim rukama, prenosi lose opranim vocem i povrcem i prljavom vodom. Drugi nacini prenosenja su moguci, ali nisu dokazani. Vise od polovine ljudi ima ovu bakteriju u zelucu, ali ne oboljevaju svi. Malo je verovatno da ste je dobili poljupcem. Ako imate neke smetnje sa varenjem javite se gastroenterologu. Najčešći simptomi su tup bol, mučnina, gađenje, podrigivanje, gubitak apetita.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.4.2012.

Molim Vas odgovorite mi, doziveo sam jak bol u predelu krsta, cepjuci jedan panj. Bio sam u polozaju rasirenih nogu i prilikom udarca sekirom u panj, ja sam pao od bolova u krsnom delu kicme. Sta se desilo, koji nacin oporavka mi savetujete i kada cu opet moci da radim fizicke poslove? Hvala!!!

Postovani, verovatno ste povredili medjuprsljenski disk, hrskavicavi deo koji se nalazi izmedju kicmenih prsljenova. on moze malo da isklizne iz svog lezista (protruzija) kada izaziva bol, ukocenost i ogranicenu pokretljivost. ukocenost stiti zivac od vecih ostecenja. Ako je jezgro diska iscurilo i vrsi veci pritisak, tegobe su jace (diskus hernija). Bol se oseca u predelu krsta i duz noge. Ponekad, u tezim slucajevima, poremeceni su mokrenje, defekacija i polna funkcija. Obicno je potrebno mirovanje dva tri dana. Duze mirovanje produzuje bolest. Koriste se i lekovi protiv bolova, nesteroidni antireumatici i antireumatske kreme. Duzina oporavka je razlicita i zavis od tezine povrede. Krecite se, ali izbegavajte podizanje tezih predmeta i nagle pokrete. Ne smete da radite ono sto bi vam izazvalo bol. Javite se svom lekaru, koji ce proceniti da li da se javite neurologu ili samo fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

Zdravo,zelim da vas pitam sledece : Desava mi se dosta puta da kad kihnem,uhvati me jak grc izmedju anusa i testisa taj misic izmedju(verovatno onaj misic kad uriniramo pa pomocu njega zaustavljamo mokrenje) uhvati me jako i drzi me nekih 15ak sek. Bas mi se sinoc desilo to,i jutros me pomalo boli,pa ne znam sta je uzrok tome i da li je opasno ?

Postovani, moze da se javi grc bilo kog misica i to nije opasno. Pri kijanju i kasljanju povecava se pritisak u trbusnoj duplji. Taj pritisak trpe svi misici trbusnog zida, ukljucujuci i misice karlicnog dna ciji grc ste osetili. To nije mali pritisak tako da moze da izazove bol misica. Treba imati na umu da bol u tom delu tela moze da se javi kod hronicnog zapaljenja prostate. Tegobe ne moraju da budu jako izrazene i osim bola mogu da postoje smetnje sa mokrenjem (otezano mokrenje manje kolicine mokrace), peckanje, umor, iscedak iz mokracne cevi...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

Postovani, imam djecaka koji je nedavno napunio 7 mjeseci. Redovno smo ga vodili na sve kontrole kod pedijatra, lijepo je napredovao iz mjeseca u mjesec. Prvih 6 mjeseci sam ga iskljucivo dojila, a posle smo presli i na cvrstu hranu, sto je odlicno prihvatio. Medjutim, po noci jako lose spava i to je pocelo, otprilike prije dva mjeseca. Zaspi, ali se ceska po licu, usima, tjemenu, a najintezivnije po okicama i to ga redovno budi iz sna po nekoliko puta u toku noci. Na pocetku sam mislila da su u pitanju zubici, jer vec mjesecima intezivno bali i sve stavlja u usta, ali jos uvijek nije iznikao nijedan. Narocito me brine ovo trljanje okica u snu, nikada to ne radi kad je budan. Inace nikakvih drugih tegoba nema, vesela je i napredna beba. Hvala unaprijed!

Postovana, bebica nema nikakvih tegoba. U prvoj godini beba poraste i promeni se najvise u zivotu. Menja joj se ponasanje, sazreva. Roditelji se cesto plase jer nisu spremni na takve promene. Bebica koja je spavala kao andjeo u jednom trenutku moze da pocne da se budi. To je normalno. I odrasli tokom spavanja imaju periode dubokog sna koji se smenjuju periodima plitkog kada se gotovo probude. Tako se i bebe ponasaju. Tom prilikom mogu da se trljaju, meskolje, pa cak i zaplacu. To je normalno. Ne treba tada da uzimate bebu u ruke i da je ljuljate jer ce njoj to da se dopadne i narednih noci ce namerno da se budi i da place da bi je mazili i irali se s njom. Beba nema problema sa ocima. To sto ih nocu trlja ne treba da vas brine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

OCEKUJE ME OPERACIJA,ODSTRANJIVANJE MATERICE. Molim vas puno. odgovorite mi. dali se moze negativno odraziti odstranjivanje materice na odnos sa suprugom.izvinite na ovako direktno pitanje,ali molim vas i za direktni odgovor.cisto zelim da budem spremna na ono sto me ocekuje. unapred sam vam ZAHVALNA.

Postovana, odstranjivanje materice u fizickom smislu ne predstavlja prepreku za seksualni odnos. Vagina ostaje ista kao i ranije. Ako ste do sada normalno imali menstruaciju i ako se uz matericu odstrane i jajnici nastupa prevremeni klimaks. Klimaktericne tegobe nastupaju naglo. Obicno se primenjuje hormonska terapija da bi se tegobe odlozile. U tom slucaju se psihicki i fizicki osecate kao i ranije i nema razloga da vam se seksualni zivot izmeni. Ako ste vec u postmenopauzi odstranjivanjem materice i jajnika vama se nista ne menja. Kod mladjih zena nastoji se da se odstrani samo materica, a da se jajnici zadrze, ako je to moguce. U tom slucaju jajnici nastavljaju da luce hormone i klimaks nastupa kasnije tj. u isto vreme kao da materica nije odstranjena. Nivo hormona nije izmenjen i zena se fizicki oseca kao pre operacije i seksualni zivoz moze da bude isti. Kod prevremenog klimaksa ako odbijete hormonsku terapiju ubrzo cete osetiti da vam je vagina suvlja nego ranije. Tako osecaju i zene koje su normalno usle u postmenopauzu. Suvoca se resava koriscenjem nekog lubrikanta ili obicne neutralne kreme koja se stavlja u vaginu pre odnosa. To je sto se fizickih prepreka tice. Ostalo je u domenu psihe. Neke zene saznanjem da vise ne moze da dodje do nezeljene trudnoce se opuste i uzivaju u seksu vise nego ranije. Druge se nepravedno osecaju manje zenstvenim i to ih koci. Ako je materica uklonjena zbog malignog tumora mnoge zene se toliko uplase da im nije do seksa. Znaci necete imati fizicke prepreke za kvalitetan seks. Ne bi trebalo ni psihicke da imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

Postovana, Pre jedno 15-16-17 godina sam konzumirala odredjenu vrstu bombona za koje sam juce slucajno saznala da poticu zapravo iz Britanije i da se proizvode sa zelatinom govedjeg porekla. E sad to su bile godine kada je u Britaniji bila epidemija "ludih krava" pa me brine da li postoji mogucnost da sam se preko ovog zelatina govedjeg porekla mozda zarazila "ludim kravama"? Dosta je vremena proslo, al me ipak plasi.

Postovana, nije verovatno da se tako zarazite bolescu ludih krava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

posle jucerasnjeg punjenja nazolabijalnih bora hijaluroonom celo lice mi je oteceno. sta da radim da li treba nesto da mazem, da nije alergija? /

Postovana, punjenje hijaluronom izaziva otok ponekad i crvenilo, pa i krvne podlive. Vec za par sati otok pocinje da se smanjuje i nestaje za tri do cetiri dana. Moguca je alergijska reakcija. Ona se ispoljava otokom, crvenilom i bolom. Ponekad je potrebna terapija Urbazonom i bar antihistaminikom. Ako se javi otezano disanje zovite hitnu pomoc. Javite se lekaru koji je radio intervenciju. Verovatno su vam rekli da nakon intervencije ne treba mnogo da se smejete, da ne zvacete suvise energicno, da ne koristite suvise vruce i preterano hladne napitke, da se ne suncate i ne idete u solarijum dok se ne izgube otok i crvenilo, da ne koristite kozmeticke preparate i kozm. tretmane. Kasnije podelite sa nama svoje iskustvo o efektima i komplikacijama intervencije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

postovani,imam 33 godine,i nekoliko godina u nazad imam problem sa hipotireozom hormonima stitne zlezde,snizenim polnim hormonima,imam ceste iz cista mira anksioznosti,nemire u rukama telu i glavi,teskobu,i to bude vrlo ruzno stanje,svakodnevno nekoliko puta.Doktor sumlja i da nije u redu i nadbubrezna zlezda misli i da ona neradi dobro,o nadbubreznim zlezdama neznam mnogo pa vas pitam koliko su obasne bolesti nadbubrezne zlezde i kakve probleme izazivanju i sta mislite koje su analize te koje pokazuju stanje i funkciju te zlezde.

Postovana, polni hormon estradiol se sintetise u jajniku i u kori nadbubrezne zlezde. Zato je doktor rekao da snizeni polni hormoni mogu da budu posledica slabijeg rada nadbubrezne zlezde, a ne samo jajnika. Kod snizene funkcije kore nadbubrezne zlezde covek je slab, malaksao, zamara se, ima slab apetit, mrsavi, ima tamne mrlje po kozi, nizak krvni pritisak, bolove u stomaku, mucninu i povracanje. Neki bolesnici nemaju tamnu kozu i nizak pritisak. Za procenu funkcije ove zlezde vazan je pregled kortizola u plazmi i mokraci, aldosteron, 17OH steroidi i 17 ketosteroidi, DHEAS i ACTH, zatim nivoi natrijuma i kalijuma. Neke bolesti nadbubrezne zlezde izazivaju visok krvni pritisak ili nagle skokove pritiska. Funkcionisanje ove zlezde je slozeno i zaista ne mozete sami da postavite dijagnozu. Morate da se javite endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

postovani,juce mi se nesto desilo ali ne mogu da zakljucim sta to moze biti.Kad sam otisla do prodavnice,peske,na pola puta mi se desila strasna slabost,velika nemoc i slabost u nogama odnosno u misicima nogu,pojavila se i slabost u misicima ruku a i ovih dana imam neki ruzan osecaj u misicima ruku...pa me mila veoma mucno kao da mi se zeludac podigo i nisam mogla normalno da disem....nekako sam dosla pridrzavaju ci se uz ogradu,kad sam usla u prodavnicu toliko mi bilo slabo da nisam na momenat mogla da otvorim usta i da pricami klecle su mi noge da sam morala da se uhvatim za policu,ne znam kako sam uopste dosla kuci,i ceo dan sam posle prelezala koliko mi nije bilo dobro,drzalo me ceo dan....imam 30 godina i inace mi je cesto slaba i veoma cesto se osecam lose,znam da moze da bude mnogo razloga ali recite mi vase misljenje,i da napomenem da nisam bas savrsenog zdravlja.hvala vam.

Postovana, najpre utvrdite da li je slabost posledica malokrvnosti, naglog pada secera u krvi ili niskog pritiska. Umor moze da bude posledica razlicitih zapaljenjskih bolesti, posebno virusnih infekcija. Povremeni napadi slabosti i nemoci su cesto posledica anksioznosti ili stresa. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani! Da li se moze naslediti rak pluca? Moja baba je umrla od raka pluca jer je imala upalu pluca vise puta na istom mestu. Pozdrav !

Postovani, rak pluca nije nasledna bolest. Zapaljenje pluca ne izaziva rak. Ono redovno prati rak, tako da ponavljane upale koje slabo reaguju na terapiju pobudjuju sumnju na rak i zahtevaju detanjan pregled. Pusenje najvise utice na pojavu raka pluca. Veci je rizik kod osoba koje mnogo puse, dugogodisnji su pusaci i kod onih koji su poceli da puse kao jako mladi. Kod nepusaca utice pasivno pusenje (udisanje dima cigareta i boravak u zadimljenim prostorijama). Drugi faktori rizika su aerozagadjenje, zracenje (cesca rendgenska snimanja). Materije kao sto su azbest i arsen takodje mogu da uticu na nastanak ovog oboljenja. Vitamini A, C, E, kao i selen, cink, likopen i flavonoidi mogli bi imati ulogu u sprecavanju nastanka raka pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani doktore, molim Vas za odgovor. Imam devojcicu od 10 godina koja ima problem sa stitnom zlezdom. Molim Vas da mi kazete kakvi su rezultati jer smo radili analize gde je FT-4=15,00 TSH=5,6 Kariotip: U svim analiziranim mitozama nadjen normalan zenski kariotip (citiram iz nalaza), EHO pregled stitne žlezde: U celinu uvecana, lobus vrlo dizmorfne eho-prezentacije (mesavina denzitete od hipo do hiper-denziteta) bez uoblicenih fokalnih promena. Inthumus je zbrisan, ne vizualizuje se, a lobusi se u projekciji zlezdanog mosta dodiruju. Uradili smo i ultrazvuk stomaka gde su jetra, z.kesa, pankreas, bubrezi i slezina uredni. Od terapije koristi Euthyrox 25 mikrograma jednom dnevno i selenijum E dva puta dnevno. Stalno joj je vrucina, nervozna je ima pojacan apetit za hranom, nokti su krti i lomljivi. S obzirom da je mala i da nisam do sada cula da tako mala deca imaju ovaj problem molim Vas da mi odgovorite da li je u pitanju pojacani ili smanjeni rad zlezde, kako mozemo dodatno pored lekova poboljsati ishranom rezultate i koje su sve posledice ove bolesti. Unapred Hvala. Zabrinuta majka.

Postovana, kod devojcice postoji smanjen rad stitne zlezde, na sta ukazuje povisen TSH. Zato pije Euthyrox, lek koji nadoknadjuje hormon stitne zlezde. FT4 je normalan ili zbog terapije ili je i pre toga bio normalan. Ako je i ranije bio normalan to je subklinicka hipotireoza, kod koje zlezda uz napor uspeva da obezbedi dovoljno hormona, a Euthyrox se daje da bi se sprecio njen dalji rast. I deca mogu da obole od hipotireoze. Osobe obolele od hipotireoze bi trebale u svojoj ishrani da imaju dosta voca, povrca, integralnih zitarica, mahunarki i zivine. Za normalno funkcionisanje stitne zlezde posebno su korisne sargarepa, spanac, kajsije, avokado, banane, suncokretove semenke, morske riba, riblje ulje i integralne zitarice. Pojedine namirnice otezavaju resorpciju joda i idu u prilog hipotireozi. To su kupus, kelj, brokoli, lima pasulj, semenke lana, kikiriki, senf, soja. Ove namirnice ne treba potpuno da izbacite iz ishrane, jer mnoge od njih smanjuju rizik od nastanka pojedinih oblika raka. Treba da se unose dva do tri puta nedeljno, pazeci da se ne konzumiraja istovremeno vise njih. Osim pravilne ishrane za bolji rad zlezde vazna je redovna umerena fizicka aktivnost, izbegavanje stresa, pusenja, kafe, kola napitaka i indijskog caja (zbog sadrzaja psihostimulansa kofeina).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani, pre nekoliko dana sam uradila hormone, na preporuku lekara,ginekologa. Primetila sam medju dobijenim rezultatima, da mi je izuzetno povisen Prolaktin = 2853. nemam izostanak menstruacije, niti bilo kakav iscedak iz dojke....Interesuje me da li povisen prolaktin, moze uticati na gojaznost, tj. da li moze biti u uzrocno posledicnoj vezi sa gojaznoscu i miomima materice ( uterus je promera 160, 80, 105 ) . Hvala unapred.

Postovna, na rast mioma utice visak ili predominacija estrogena. Kod povisenog prolaktina estrogen je snizen. To znaci da povisen prolaktin ne utice na dalji rast mioma. Povisen prolaktin moze da utice na gojaznost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani doktore imam jedan problem,vec par veceri imam problem sa bolom u grudima ne mogu nikako da spavam od bola koji mi se javlja uklavnom kad lezim kad se krecem ne boli me. Bio sam kod kardiologa za srce pocetkom aprila sve je bilo okej,radio sam rengen grudnog kosa tad se na snimku videlo da mi je grudna kost vrlo malo iskrivljena na desno doktori mi nisu dali nikakvu terapiju za to. Dali je to moguci uzrok bola u grudima i sta dalje da radim.Pozdrav

Postovani, ako je bol posledica deformiteta grudne kosti ili neke kostanozglobne promene onda mozete da napipate mesto (tacku) gde vas boli. Takav bol se pojacava pri dubokom udahu, ali ne i pri fizickom naporu. Ako ne mozete da napipate tacku gde posebno boli onda bol potice iz nutra. Moze da bude posledica upale jednjaka nastale zbog vracanja kiseline iz zeluca. Taj bol je izrazeniji u lezecem polozaju, a sa ustajanjem popusta. Posebno je izrazen ako legnete ubrzo nakon jela, ako jedete obilnije i ako lezite na desnom boku. U tom polozaju kiselina najlakse izlazi. Bol u grudima je cesto posledica anksioznosti i stresa. I takav bol je cesci nocu. Tokom dana se covek zauzme nekim poslom i ne oseca bol. Kada legne pocinje da misli i brine sto dovede do bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

postovani,imam 28 godina i imam krivu kicmu,povijena ramena,artrozu kuka i takodje sa kolenima,imam i bolove u svim zglobovima,kao i ponekad isijacne bolove..strasno brinem sta me ocekluje koroz jedno vreme kad se sve ovo pogorsa sa godinama,imali ikakvog 'leka' da nebi ostala nepokretna s obzirom da sam sve to dobila pre 28 g.

Postovana, naravno da ima leka. On se sastoji u fizickoj aktivnosti, vezbama i banjskom lecenju. Vezbama se povecava pokretljivost zglobova i kicme i jacaju se misici. Jaki misici rasterecuju zglobove, tako da umanjuju ili uklanjaju bol, smanjuje se pritisak na zglobne povrsine, a time se sprecava ili usporava ostecenje zglobova. Fizicka aktivnost i vezbe umanjuju tegobe, usporavaju bolest i povecavaju kvalitet zivota. Banjsko lecenje, osim sto pruza fizikalnu terapiju koju mozete da sprovodite i u svom mestu, ima mineralnu vodu, negde i lekovito blato, tako da je lecenje jos efikasnije. Osim fizickog lecenja poboljsavaju i psihicko stanje obolelog, sto nije zanemarljivo jer psiha zna da pogorsa tegobe kod reumatskih i degenerativnih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

Postovani, ja sam u devetoj nedelji trudnoce, htjela sam da vas pitam da li moze uticati na plod sperma ako mi je muz koristio amoksibos 500 mg.on nije svrsavao van tako da me brine da nece biti problema sa bebom.moze li to smetati ikako ili je to moj strah koji prati trudnocu

Postovana, lek iz sperme ne moze ni na koji nacin da steti plodu. Koncentracija je zanemarljiva tako da ne moze da dospe u vasu krv i preko nje do ploda. Inace Amoksibos ne bi stetio bebi cak i da ga vi pijete. To nije lek koji ostecuje plod (nema teratogeno dejstvo).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: