Da li meso goji?

Telesna težina čoveka u mnogome zavisi od količine konzumiranog mesa.

Rašireno je mišljenje da hleb goji. Međutim, uz hleb se uvek jede još nešto. Ako je to dosta mesa gojenje je mnogo lakše, ističu, nakon obimne studije, istraživači Londonskog Kraljevskog koledža. 

Ispostavilo se da pri istom broju unetih kalorija, oni koji su konzumirali hranu sa više mesa se više goje u odnosu na osobe koje su u ishrani bliže vegetarijancima. Takođe je ustanovljeno da smanjenje količine mesa u ishrani olakšava mršavljenje i pomaže u kontroli telesne težine.

U istraživanju koje je trajalo pet godina učestvovalo je 100.000 muškaraca i oko 270.000 žena iz deset Evropskih zemalja. Istraživači si izračunali da konzumiranje 250 grama mesa dnevno preko dnevnih potreba organizma, što je ekvivalentno šnicli od 200 grama i kalorijskom unosu od 450cal, za pet godina dovodi do gojenja za dva kilograma.

Istraživanje je pokazalo da najviše goji pileće i crveno meso. Smanjenje dnevne porcije mesa za 250 grama, bez dodatnog smanjenja kalorijskog unosa i dijetalne ishrane dovodi do gubitka 1,8kg tokom pet godina.