Kamilica leči psihičke probleme

Još jedan narodni lek je dobio formalno medicinsko priznanje. Reč je o kamilici koja blagotvorno deluje na nervni sistem. Pomaže u borbi sa anksioznošću, nesanicom i depresijom.

Sa anksioznošću - bezrazložnim strahom svake godine suočava se 18% svetske populacije, a tokom života 29% osoba se više puta sreće sa tim problemom. Preko 30% osoba u različitom periodu života pati od nesanice, dok je broj ljudi sa dijagnostikovanom i nedijagnostikovanom depresijom nepoznat. 

Stručnjaci procenjuju da je ukupna šteta svetske ekonomije zbog sniženja produktivnosti radnika zbog anksioznosti, nesanice i depresije 150 milijardi godišnje. Interesantno je da se sa tim psihičkim problemima može boriti prirodnim metodama. Ekstrakt cveta kamilice sadrži supstance kao što su hipurati sa moćnim antizapaljenjskim efektom, kao i glicin koji smanjuj efekat stresa i smanjuje mišićne grčeve.

Kamilica je pogodna za lečenje neuroloških i psihičkih problema i smatra se veoma efikasnom pre svega zbog toga što deluje tokom dugog vremenskog perioda. Po rezultatima više istraživanja, nekoliko komponenti kamilice zadržava se u organimu i ispoljava pozitivan uticaj na njega čak dve nedelje nakon konzumiranja. Poređenja radi, većina sintetskih lekova i dijetetskih suplementa koji se koriste u lečenju neuroloških poremećaja deluju nekoliko časova, dok najefikasniji od njih eliminišu problem za nekoliko dana.

Kamilica ima umeren sedativni efekat i sposobna je da na prirodan način izazove osećaj pospanosti, takođe povećava dubinu sna. Čovek se ređe budi tokom noći, bolje spava i budi se odmoran. Za razliku od sintetskih lekova ekstrakt kamilice pomaže u borbi protiv depresije, anksioznosti i fobija bez neželjenih dejstava na organizam.

Izvor