Da li je Atkins rehabilitovan?

U Americi ima više od hiljadu registrovanih dijeta, što ukazuje na teškoće u rešavanju problema gojaznosti. Atkinsova dijeta je devedesetih godina prošlog veka stekla najviše pristalica u Americi, ali i van nje. Nakon toga se povremeno povećava i smanjuje njena popularnost. Oko ove kontraverzne dijete se povremeno diže prašina. Dok neki ističu njenu štetnost, drugi u prvi plan stavljaju njenu efikasnost. 

Kardiolog dr. Robert Atkins, poznat kao čoveka koji je promovisao životni stil koji ga je koštao života, dobio je potvrdu o efikasnosti svoje dijete, bez štetnog efekta na zdravlje. Nanakon dvogodišnje studije dijeta je ipak proglašena – zdravom i najdelotvornijom! 

Istraživanje vršeno u Americi, Izraelu i Nemačkoj na 322 ispitanika, pokazalo je da su oni na Atkinsovoj dijeti gubili više kilograma od onih koji su brojali kalorije. Ispitanici su praćeni tokom dve godine. Većina njih je kilograme izgubila u prvih šest meseci, pri čemu su oni na niskokaloričnoj dijeti u proseku izgubili 3 kg, na mediteranskoj 4.5 kg, a Atkinsovci 4.6 kg. Ograničenje ovog istraživanja je u tome što su većina ispitanika (85 %) bili muškarci. 

Dijeta s niskim unosom ugljenih hidrata pokazala se najboljom u snižavanju nivoa lošeg holesterola, dok su sve dijete imale jednako blagotvorne efekte na jetru i zapaljenske procese u organizmu. 

Suština Atkinsove dijete je unos male količine ugljenih hidrata, a neograničen unos masti i belančevina, čime se organizam dovodi u stanje ketoze, tako da je prinuđen da troši sopstvene masti. Na tome se zasniva njena efikasnost, ali i rizičnost. Iz medicinskih krugova je isticano da ishrana bogata proteinima može ubrzati razvoj ateroskleroze, glavnog uzroka srčanog i moždanog udara, povećati rizik od osteoporoze i poremetiti rad bubrega. S druge strane namirnice koje su kod Atkinsa izbačene, voće, povrće i semenje dokazano štite od kardiovaskularnih bolesti.

Rizičnost dijete je i sam Atkins potvrdio svojim životom. On je, nakon četrdeset godina života na svojoj dijeti, dobio infarkt miokarda i od njegovih komplikacija umro.