Kuvana šargarepa je zdravija

Postoji mišljenje da je sirovo povrće mnogo zdravije od kuvanog. Tome u prilog ide i činjenica da se zbog zdravlja često preporučuje da se povrće kuva što kraće. Ali nije uvek tako. 

Šargarepa sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osećaj sitosti. Zbog robusne ćelijske strukture ovog povrća, možemo da iskoristimo samo deset odsto beta karotena. Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije. Šargarepa sadrži vitamin A rastvorljiv u mastima, zato bi trebala da se pripremata sa malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

Paprika je bogata vitaminom C, posebno crvena mesnata. Samo jedna paprika pokriva dnevne potrebe. Prilikom kuvanja, gubi se oko polovina vitamina C iz paprike, a ako je oljuštena, ostaćete bez još nekih supstanci od vitalnog značaja. Danas crvena, sutra zelena, prekostura žuta paprika - svaka boja sadrži druge dragocene sastojke, pa je preporučljivo da se na vašem jelovniku nađu sve tri.

Folna kiselina za rast, biotin za lepu kosu, a vitamin C za imunitet - ovo su korisni sastojci sirovog paradajza. Crveni pigment likopen, koji štiti od raka i kardiovaskularnih bolesti lakše se iskorišćava kada je paradajz kuvan. Da biste organizmu obezbedili i likopen i vitamine, naizmenično jedite kuvan i sirov paradajz.

Sirov crveni kupus sadrži mnogo vitamina C i glukosinolata, koji štite od raka. Mada kuvan kupus više prija želucu, treba imati na umu da se prilikom kuvanja uništava veći deo vitamina. Crveni kupus se lakše vari ako se, umesto na ulju, dinsta u soku od jabuke. I u sos za salatu od crvenog kupusa možete da dodate malo soka od jabuke ili jabukovog sirćeta.

Eterična ulja iz crnog luka dezinfikuju, a drugi važni sastojci štite zidove krvnih sudova. Nažalost, sirov crni luk se teško vari. Dinstani crni luk je manje ljut i bolje se podnosi. Ako patite od viška holesterola, češće jedite luk, bilo sirov, bilo kuvan.

Sirove pečurke sadrže vitamin D i vitamine iz grupe B. Jačaju kosti i štite nerve.  Dinstani šampinjoni su veoma ukusni, ali gotovo uopšte ne sadrže vitamine, jer se oni gube prilikom kuvanja. Prilikom pranja, vitamini se spiraju s pečuraka. Zato ih bolje istrljajte vlažnim ubrusom.