Ishrana u klimakterijumu

Mnoge žene ulaze u klimakterijum sa strepnjom da ih očekuje nešto strašno. Menopauza se očekuje kao neka bolest, koja treba teško da se preboli. 

Beskrajno je korisnije i tačnije razmišljati o prelaznim godinama srednjeg životnog doba kao o razdoblju u kojem završavamo određene zadatke koje smo započeli u mladosti. U srednjem životnom dobu žena posmatra svoj život unazad i razmišlja o tome gde je bila i dokle je stigla. To je vreme kad žali za gubitkom nekog neostvarenog sna, koji je možda imala kao devojka i priprema se za sledeću životnu fazu. 

U klimakterijumu žena se prihvata mnogih poslova koji se poklapaju, premda nisu povezani s hormonskim promenama, kao što su staranje o starijim roditeljima koji imaju zdravstvene probleme, pomaganje deci da izađu na svoj put i zasnuju porodice. Zavisno od stepena stvarnog ili zamišljenog neuspeha u životu, žena se može zateći u krizi koja nije toliko fiziološka koliko je razvojna. Kako će rešiti tu krizu, delovaće na njeno zdravlje, kao i na to kako će prolaziti kroz klimakterijum. U to vreme žena treba da pogleda da li treba nešto da menja u svom stilu života. Da posveti više pažnje sebi. Umerenom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom dosta može da učini. 

Poznato je da žene sa dalekog istoka obično nemaju tegobe u klimakterijumu ili su im izuzetno blage. To se povezuje sa njihovom ishranom, koja je bogata voćem, povrćem i sojom. U soji ima dostra fitoestrogena, koji su zaslužni zaklimakterijum bez tegoba. Zato uvrstite soju u svoju ishranu. 

U voću i povrću ima dosta antioksidanasa, koji usporavaju starenje. Koristite ih svakodnevno u količini od najmanje 500g. 

Prevencija osteoporoze se vrši čitavog života pravilnom ishranom. Kosti se razvijaju do tridesete godine, a zatim počinju polako da slabe, gubitkom kalcijuma. U postmenopauzi je zbog nedostatka estrogena ubrzan gubitak kalcijuma. Da bi se to usporilo i sprečila osteoporoza, treba da se unosi više kalcijuma i vitamina D. Zato u ishrani koristite dosta mleka (obrano), jogurt, postan sir, lisnato povrće. Pošto je gubitak kalcijuma najveći preko noći, pre spavanja popijte šolju mleka ili jogurta. 

U klimakterijumu se postepeno smanjuje zašitna uloga hormona estrogena na kardiovaskularni sistem. Zato aterosklerotične promene na krvnim sudovima, koje su još ranije počele, sada se ubrzano razvijaju. Žene do menopauze manje oboljevaju od muškaraca od kardiovaskularnih bolesti. Posle menopause se taj broj izjednačava. Zato krenite sa prevencijom odmah. Nemojte da čekate simptome, jer ih ateroskleroza ne daje. Daju je tek njene komplikacije. U cilju prevencije kardiovaskularnih bolesti: 

  • Smanjite unos masti u organizam. Izbacite ili znatno smanjite svinjsku mast, loj, slaninu, suhomesnate proizvode, iznutrice.
  • Koristite maslinovo ulje, masline.
  • Koristite više ribu, posebno morsku. Jedite je najmanje dva puta nedeljno. Živinsko meso jedite bez kožice. Crveno meso jedite ređe i u manjoj količini.
  • Jedite obrano mleko, postan sir i jogurt.